Section 2 “Enlightening a Mind”的课文习读环节
课时目标
1.略读关于海伦·凯勒的文章,熟悉主题语境,获取主旨大意。
2.细读文章,找出海伦·凯勒学习语言的细节。
3.基于文章内容联系生活,并运用相关的语言知识,对海伦·凯勒的学习经历进行简单的
文意整体把握
Ⅰ.理清文脉结构
Ⅱ.把握主旨大意
1.What's the main idea of the text?( )
A.The process of Helen Keller's learning Braille.
B.Anne Sullivan's methods of teaching Helen Keller.
C.The story between Helen Keller and her teacher Anne Sullivan.
D.Helen Keller's experience in language learning.
2.Match the main idea with the proper part.
Part 1 (Para.1) A.Helen's teacher, Anne Sullivan.
Part 2 (Para.2) B.How Anne taught Helen the words which
can not be touched.
Part 3 (Paras.3~5) C.Helen Keller's problem.
Part 4 (Paras.6~11) D.How Anne taught Helen the words which can be touched.
文意深度理解
(一)阅读理解
1.What was Anne's purpose in putting Helen's hand in the stream?( )
A.Just to play a game.
B.Just to feel the water is liquid.
C.To teach her to spell the word “water”.
D.To let her feel the temperature of the water.
2.What do you think of Anne's teaching technique?( )
A.Simple but dull.
B.Complex and boring.
C.Interesting but complex.
D.Simple and straightforward.
3.Why was the word “love” difficult for Helen to learn?( )
A.It was an abstract concept.
B.She knew nothing about feeling.
C.She didn't want to learn words.
D.She didn't love other people.
4.From the passage we can know that ________.( )
A.Helen knew well on how to learn abstract words
B.Helen had some difficulty learning words that she couldn't touch
C.Helen gave up trying when she couldn't understand the meaning of “love”
D.Helen could learn language as easily as children who could see and hear
慧眼识破干扰项之无中生有
无中生有是阅读理解题目干扰选项常见的设计思路。命题人从原文部分信息出发,编出一些貌似正确但原文没有提及的信息构成选项,对考生进行干扰。想要排除此类选项,需要回到原文进行对比,如果发现原文中根本没有出现该选项的信息,那么该选项就是错误的。如本题A、C、D三个选项的内容从原文中找不到相关内容,故判断选项错误。
5.What can you infer from the story of Helen Keller?( )
A.She is blind and deaf but a lovely girl.
B.She is easy to lose temper.
C.She is stupid because she learns so slowly.
D.It's hard for her to learn and her teacher is patient.
(二)阅读表达
1.Why could Anne Sullivan understand Helen's difficulties
2.Why did Anne spell words by writing on Helen's hand
3.How did Anne give Helen more knowledge and greater understanding about something in this passage
4.What is the meaning of “enlighten” in the title “Enlightening a mind”?
内化读文技法
抓住事件线索,理解人物性格
本文属于传记类记叙文。它以真实的人物为基础,通过生动的语言和文学性的手法来展现人物的生平事迹和思想历程。作者客观地对人物的思想、行为、性格等方面进行深入的分析和解读,让读者对人物有一个全面、深入的了解。如本文主要讲述了安妮成为海伦的老师的背景以及安妮与海伦师生间展开的教与学的具体方法及过程,从中我们可以理解安妮在教育过程中的爱心和耐心以及海伦在学习过程中不屈不挠的奋斗精神。
此类文章的重点在于抓住文章的主要事件,分析人物的性格特点,更好地理解文章的主题和意义。在阅读时我们可以通过标记文章所叙述人物的事件线索,对人物的性格特点进行分析。
(一)赏用词之妙
1.Running downstairs to my mother, I held up my hand and made the letters for “doll”.I did not know that I was spelling a word or even that words existed; I was simply making my fingers go in monkey like imitation.
赏析:本段通过“Running downstairs”描绘了海伦的急切心情,“held up my hand”描绘了她的动作,“made the letters for ‘doll’”描绘了她的模仿行为。这些动作描写能够让读者感受到她的热情和好奇心,深入地理解角色的行为和情感。
2.In a flash I knew that the word was the name of the process that was going on in my head.
赏析:本句中使用了短语in a flash,形象地描绘了海伦瞬间领悟的情境,强调了她的思维过程非常迅速。
[仿写训练] (完成句子)
①John saw that I was having some trouble, so he came ____________________.He ________________________ to attract the teacher's attention.
约翰看到我遇到了麻烦,就向我跑过来。他举起手来引起老师的注意。
②The inspiration in my head ________________, and I didn't know exactly what to do.
我脑子里的灵感在一瞬间消失了,我完全不知道该怎么办。
(二)赏句式之高
1.As Anne wrote on Helen's hand, Helen suddenly realised that the movement of the fingers meant the cool liquid flowing over her hand.
赏析:本句是一个复合句,主句是Helen suddenly realised that ...,描述了海伦突然意识到……。通过As引导的时间状语从句来描述这个意识产生的过程,即“当安妮在海伦的手上写字的时候”。该句表达了海伦意识到手指的动作代表的情境。
2.Her words puzzled me very much because I did not then understand anything unless I touched it.
赏析:本句是一个复合句,主句是Her words puzzled me very much,描述了Anne的话让Helen非常困惑。通过because引导的原因状语从句解释困惑的原因,即“除非我触摸到它,否则我什么都不懂”。该句表达了说话者对对方话语的困惑和不解,以及自己的认知方式。
[仿写训练] (完成句子)
①______________________, I heard a big noise.
当我在车站等车的时候,我听到了一声巨响。
②I'm interested in photography ______________________________________ in my life.
我对摄影很感兴趣,因为它能让我记录下生活中的美好时刻。
(三)赏修辞之功
Anne answered Helen by explaining that love was like the sun and clouds in a way.
赏析:本句运用了比喻的修辞手法,将“爱”比作“太阳和云彩”,形象地描绘了爱的温暖和美丽。这种比喻方式使得抽象的情感变得具体化,有助于读者更好地理解作者想要表达的含义。
[仿写训练] (翻译句子并体会比喻修辞的用法)
①He was like a cat on hot bricks before his driving test.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
②She is like an angel who can warm a man's heart.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
(四)赏逻辑之巧
Now that Helen grasped the key to language, she was very eager to learn more and use it as much as she could.
赏析:本句中Now that引导原因状语从句,说明了后面的情况发生的原因,通过并列连词“and”将两个并列的动作“learn more”和“use it as much as she could”连接起来,进一步强调了海伦的决心和行动。该句逻辑清晰,表明了海伦掌握了语言的关键之后的学习态度和行动。
学习是一生的事业,智慧是永恒的追求。在时间的长河中,人们在求知的道路上不断前行,追逐着梦想的光辉。他们用坚持和努力,诠释着生命的意义。让我们一同开启这扇知识之门,聆听他们的故事,感受他们那份对学习的执着与热爱。
The Importance of Life -long Learning
Nowadays, more and more people of various ages and backgrounds are continuing to study to improve themselves.
Sun Wen — 28 years old
“It's never too late to learn.” That was the advice I got after I failed my college entrance exam.Now I'm about to graduate from the School of Continuing Education at Qinghua University with a Bachelor's Degree in Computer Engineering by distance learning.Because of my new qualification, I'm getting promoted at work.
In the past, if someone like me had failed to get into university through the college exam, he
②
would have had no chance of getting a degree.But it's different now.I decided to give myself a second Frankly speaking, the last four years have been hard work, but it's been worth it!
Ms Tang — 45 years old
Three months ago, when my manager told me that I would be laid off, my mind went blank and my heart swelled with anger.In the past, if someone had worked for a company for over 20 years, they would have stayed there until retirement! I suspect that they laid me off because the company was not doing that well but it still brought a lump to my throat and made me want to cry.I felt as if I had done something wrong! I know this isn't true though.It's just the status of the job market at the moment.
Grandpa Chen — 75 years old
He is teaching himself new tricks every day.It started when the price of postage went up and it was too expensive to send an airmail to his daughter in the US, so he became an Internet user by asking his grandson to instruct him on how to use the Internet.He thought it wrong to switch off one's brain and bury everything one has ever learnt after he/she retires.
滴水穿石
1.由文积词汇
qualification n. 资格,资历
secure adj. 稳定的;无忧无虑的
frankly speaking 坦率地说
lay off 裁员;解雇
go blank (脑子)突然一片空白
suspect vt. 怀疑
trick n. 技巧;窍门
2.据文悟句式
句①:what引导表语从句,what在从句中作宾语。
句②:if引导条件状语从句,句中运用了与过去事实相反的虚拟语气。
句③:while keeping ...是状语从句的省略结构,补全之后是while I was keeping ...。
Section 2 “Enlightening a Mind”的课文习读环节
NO.1 精阅读
文意整体把握
Ⅰ.①seven ②break ③eyesight ④relate ⑤spelt ⑥stream
⑦touched ⑧example
Ⅱ.1.D 2.Parts 1~4 CADB
文意深度理解
(一)1~5 CDABD
(二)1.Because she had had eyesight problems early in life as well.
2.To let her get a mental picture of the words.
3.Anne Sullivan taught Helen Keller four words in her own way.
4.To enlighten someone means to give them more knowledge and greater understanding about something.
NO.2 美表达
(一)①running towards me; held up his hand
②disappeared in a flash
(二)①As I waited at the stop
②because it allows me to record the beautiful moments
(三)①他在驾驶考试前紧张得像热锅上的蚂蚁。
②她就像一个可以温暖人心的天使。(共72张PPT)
Section 2 “Enlightening a Mind”
的课文习读环节
课时目标
1.略读关于海伦·凯勒的文章,熟悉主题语境,获取主旨大意。
2.细读文章,找出海伦·凯勒学习语言的细节。
3.基于文章内容联系生活,并运用相关的语言知识,对海伦·凯勒的学习经历进行简单的描述和评价。
目 录
NO.1 精阅读 / 提升阅读“理解力”
NO.2 美表达 / 强化写作“基本功”
NO.3 慧人生 / 以文化人“增才情”
课时检测
精阅读 / 提升阅读“理解力”
NO.1
Ⅰ.理清文脉结构
文意整体把握
seven
break
eyesight
relate
spelt
stream
touched
example
Ⅱ.把握主旨大意
1.What's the main idea of the text
A.The process of Helen Keller's learning Braille.
B.Anne Sullivan's methods of teaching Helen Keller.
C.The story between Helen Keller and her teacher Anne Sullivan.
D.Helen Keller's experience in language learning.
√
2.Match the main idea with the proper part.
Part 1 (Para.1) A.Helen's teacher, Anne Sullivan.
Part 2 (Para.2) B.How Anne taught Helen
the words which can not be touched.
Part 3 (Paras.3~5) C.Helen Keller's problem.
Part 4 (Paras.6~11) D.How Anne taught Helen
the words which can be touched.
答案:Parts 1~4 CADB
(一)阅读理解
1.What was Anne's purpose in putting Helen's hand in the stream
A.Just to play a game.
B.Just to feel the water is liquid.
C.To teach her to spell the word “water”.
D.To let her feel the temperature of the water.
文意深度理解
√
√
2.What do you think of Anne's teaching technique
A.Simple but dull.
B.Complex and boring.
C.Interesting but complex.
D.Simple and straightforward.
√
3.Why was the word “love” difficult for Helen to learn
A.It was an abstract concept.
B.She knew nothing about feeling.
C.She didn't want to learn words.
D.She didn't love other people.
√
4.From the passage we can know that .
A.Helen knew well on how to learn abstract words
B.Helen had some difficulty learning words that she couldn't touch
C.Helen gave up trying when she couldn't understand the meaning of “love”
D.Helen could learn language as easily as children who could see and hear
[Tip]
慧眼识破干扰项之无中生有
无中生有是阅读理解题目干扰选项常见的设计思路。命题人从原文部分信息出发,编出一些貌似正确但原文没有提及的信息构成选项,对考生进行干扰。想要排除此类选项,需要回到原文进行对比,如果发现原文中根本没有出现该选项的信息,那么该选项就是错误的。如本题A、C、D三个选项的内容从原文中找不到相关内容,故判断选项错误。
5.What can you infer from the story of Helen Keller
A.She is blind and deaf but a lovely girl.
B.She is easy to lose temper.
C.She is stupid because she learns so slowly.
D.It's hard for her to learn and her teacher is patient.
√
(二)阅读表达
1.Why could Anne Sullivan understand Helen's difficulties
Because she had had eyesight problems early in life as well.
2.Why did Anne spell words by writing on Helen's hand
To let her get a mental picture of the words.
3.How did Anne give Helen more knowledge and greater understanding about something in this passage
Anne Sullivan taught Helen Keller four words in her own way.
4.What is the meaning of “enlighten” in the title “Enlightening a mind”?
To enlighten someone means to give them more knowledge and greater understanding about something.
抓住事件线索,理解人物性格
本文属于传记类记叙文。它以真实的人物为基础,通过生动的语言和文学性的手法来展现人物的生平事迹和思想历程。作者客观地对人物的思想、行为、性格等方面进行深入的分析和解读,让读者对人物有一个全面、深入的了解。如本文主要讲述了安妮成为海伦的老师的背景以及安妮与海伦师生间展开的教与学的具体方法及过程,从中我们可以理解安妮在教育过程中的爱心和耐心以及海伦在学习过程中不屈不挠的奋斗精神。
内化读文技法
此类文章的重点在于抓住文章的主要事件,分析人物的性格特点,更好地理解文章的主题和意义。在阅读时我们可以通过标记文章所叙述人物的事件线索,对人物的性格特点进行分析。
美表达 / 强化写作“基本功”
NO.2
(一)赏用词之妙
1.Running downstairs to my mother, I held up my hand and made the letters for “doll”.I did not know that I was spelling a word or even that words existed; I was simply making my fingers go in monkey-like imitation.
赏析:本段通过“Running downstairs”描绘了海伦的急切心情,“held up my hand”描绘了她的动作,“made the letters for ‘doll’”描绘了她的模仿行为。这些动作描写能够让读者感受到她的热情和好奇心,深入地理解角色的行为和情感。
2.In a flash I knew that the word was the name of the process that was going on in my head.
赏析:本句中使用了短语in a flash,形象地描绘了海伦瞬间领悟的情境,强调了她的思维过程非常迅速。
[仿写训练] (完成句子)
①John saw that I was having some trouble, so he came______________
.He to attract the teacher's attention.
约翰看到我遇到了麻烦,就向我跑过来。他举起手来引起老师的注意。
②The inspiration in my head , and I didn't know exactly what to do.
我脑子里的灵感在一瞬间消失了,我完全不知道该怎么办。
running towards
me
held up his hand
disappeared in a flash
(二)赏句式之高
1.As Anne wrote on Helen's hand, Helen suddenly realised that the movement of the fingers meant the cool liquid flowing over her hand.
赏析:本句是一个复合句,主句是Helen suddenly realised that ...,描述了海伦突然意识到……。通过As引导的时间状语从句来描述这个意识产生的过程,即“当安妮在海伦的手上写字的时候”。该句表达了海伦意识到手指的动作代表的情境。
2.Her words puzzled me very much because I did not then understand anything unless I touched it.
赏析:本句是一个复合句,主句是Her words puzzled me very much,描述了Anne的话让Helen非常困惑。通过because引导的原因状语从句解释困惑的原因,即“除非我触摸到它,否则我什么都不懂”。该句表达了说话者对对方话语的困惑和不解,以及自己的认知方式。
[仿写训练] (完成句子)
① , I heard a big noise.
当我在车站等车的时候,我听到了一声巨响。
②I'm interested in photography ____________________________
in my life.
我对摄影很感兴趣,因为它能让我记录下生活中的美好时刻。
As I waited at the stop
because it allows me to record
the beautiful moments
(三)赏修辞之功
Anne answered Helen by explaining that love was like the sun and clouds in a way.
赏析:本句运用了比喻的修辞手法,将“爱”比作“太阳和云彩”,形象地描绘了爱的温暖和美丽。这种比喻方式使得抽象的情感变得具体化,有助于读者更好地理解作者想要表达的含义。
[仿写训练] (翻译句子并体会比喻修辞的用法)
①He was like a cat on hot bricks before his driving test.
他在驾驶考试前紧张得像热锅上的蚂蚁。
②She is like an angel who can warm a man's heart.
她就像一个可以温暖人心的天使。
(四)赏逻辑之巧
Now that Helen grasped the key to language, she was very eager to learn more and use it as much as she could.
赏析:本句中Now that引导原因状语从句,说明了后面的情况发生的原因,通过并列连词“and”将两个并列的动作“learn more”和“use it as much as she could”连接起来,进一步强调了海伦的决心和行动。该句逻辑清晰,表明了海伦掌握了语言的关键之后的学习态度和行动。
慧人生 / 以文化人“增才情”
NO.3
学习是一生的事业,智慧是永恒的追求。在时间的长河中,人们在求知的道路上不断前行,追逐着梦想的光辉。他们用坚持和努力,诠释着生命的意义。让我们一同开启这扇知识之门,聆听他们的故事,感受他们那份对学习的执着与热爱。
The Importance of Life -long Learning
Nowadays, more and more people of various ages and backgrounds are continuing to study to improve themselves. Here's what they have to say about their life long learning experience.
①
Sun Wen — 28 years old
“It's never too late to learn.” That was the advice I got after I failed my college entrance exam.Now I'm about to graduate from the School of Continuing Education at Qinghua University with a Bachelor's Degree in Computer Engineering by distance learning.Because of my new qualification, I'm getting promoted at work.
In the past, if someone like me had failed to get into university through the college exam, he would have had no chance of getting a degree.But it's different now.I decided to give myself a second chance by studying for a degree in the evenings and on weekends while keeping a secure full -time job. Frankly speaking, the last four years have been hard work, but it's been worth it!
②
③
Ms Tang — 45 years old
Three months ago, when my manager told me that I would be laid off, my mind went blank and my heart swelled with anger.In the past, if someone had worked for a company for over 20 years, they would have stayed there until retirement! I suspect that they laid me off because the company was not doing that well but it still brought a lump to my throat and made me want to cry.I felt as if I had done something wrong! I know this isn't true though.It's just the status of the job market at the moment.
Grandpa Chen — 75 years old
He is teaching himself new tricks every day.It started when the price of postage went up and it was too expensive to send an airmail to his daughter in the US, so he became an Internet user by asking his grandson to instruct him on how to use the Internet.He thought it wrong to switch off one's brain and bury everything one has ever learnt after he/she retires.
滴水穿石
1.由文积词汇
qualification n. 资格,资历
secure adj. 稳定的;无忧无虑的
frankly speaking 坦率地说
lay off 裁员;解雇
go blank (脑子)突然一片空白
suspect vt. 怀疑
trick n. 技巧;窍门
2.据文悟句式
句①:what引导表语从句,what在从句中作宾语。
句②:if引导条件状语从句,句中运用了与过去事实相反的虚拟语气。
句③:while keeping ...是状语从句的省略结构,补全之后是while I was keeping ...。
课时检测
Ⅰ.阅读理解
A
Elizabeth Sherrill is a long-time writer.For 70 years, her stories about faith, her experiences of traveling the world and dealing with depression (抑郁) have been a beacon (灯塔) of light for many people.Check out some of her articles and let her words affect your heart.
A Letter on Depression
My struggle with depression hasn't totally disappeared.It still surrounds me from time to time, blocking light and making it hard to smile.But the suffering no longer makes me frightened, because I keep telling myself to be positive.
An Angel Named Maria
“A baby was born here and no one knows what to do,” the doctor said into the telephone.He went on to explain that the mother had disappeared from the hospital after seeing the disabled baby.“She will not live long,” the doctor continued.“Bring us the baby,” answered Sister Marie Patrice at the other end of the line, who ran a day nursery.
Lessons from Abraham Lincoln
When I turned to leave, the picture over the door stopped me.It was a black-and-white photo: a tall, thin man with his hand on a table and with the saddest, most pain-illed face I'd ever seen.
The letters on the frame said “Abraham Lincoln”.He won every wrestling match and told funny stories that crowds would gather to enjoy.Over time, that picture made him more important to me than ever.
A Lesson While Moving
I stood looking out the kitchen window wondering how John and I could ever leave this house.We'd lived here for 50 years.Under the maple tree was the garden where we grew tomatoes that never ripened.There was the stump (树桩) of the cedar (雪松) we cut down to make room for our daughter's wedding reception.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了一位环游世界、战胜抑郁的作家伊丽莎白·谢里尔写的一些文章。
1.What doesn't frighten Elizabeth
A.The thick morning fog.
B.Suffering from depression.
C.Losing the ability to smile.
D.The darkness in bad weather.
解析:细节理解题。根据第二段可知,患有抑郁症没有让伊丽莎白害怕。
√
2.Which of the following tells a story of adopting a baby
A.A Letter on Depression.
B.An Angel Named Maria.
C.Lessons from Abraham Lincoln.
D.A Lesson While Moving.
√
解析:细节理解题。根据第三段的“A baby was born here and ...who ran a day nursery.”可知,An Angel Named Maria讲述了收养一个婴儿的故事。
3.What's the text mainly about
A.John's garden. B.Maria's telephone.
C.Elizabeth's articles. D.Lincoln's lessons.
解析:细节理解题。根据第一段的“Elizabeth Sherrill is a long-time writer ... Check out some of her articles and let her words affect your heart.”可知,本文主要介绍了伊丽莎白·谢里尔的一些文章。
√
B
Over the years, when a book has spoken to me with particular power, I have put pen to paper and sent word off to the author, communicating what their work meant to me.
It all started in my 18th year, when I was entertaining my own imaginations of success as a writer.I was full of high expectations, believing that becoming an author was simply a matter of putting my thoughts onto paper, sending the works to a publisher, and waiting for fame to come.Then came the great disappointment.I wrote to a famous children's author Lloyd Alexander, describing my fruitless year-long effort at publication and asking him for direction.To my joy, he answered:
“Advice is always very easy to give — but very hard to make it specific and meaningful, since we all have to work in our own ways.When you mention that you've been writing for a year without being published, I hasten to tell you that I wrote seven times that long without being published! So, perhaps one piece of advice is: Patience.”
I was encouraged by the idea that a well-regarded writer would take the time to offer a bit of advice to an overconfident teen.But Mr Alexander was not a singular case.I continued to reach out to writers and, truth to tell, I didn't always receive a reply.But when I did get one, the content was often filled with consideration and even, at times, affection (喜爱).
I think of the American poet William Stafford, who replied to me from Lake Oswego, Oregon.We actually had an ongoing correspondence (通信) for a while.I wrote to him asking if he would be so kind as to autograph (签名) one of his books for me.His reply brought an immediate smile to my face: “I am eagerly ready to autograph and return a book — it makes me feel like an author.”
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在成为作家的路上,给一些著名的作家写信,他们的建议和反馈让作者受益良多。
4.What happened to the author when he was 18
A.He won fame as a young writer.
B.He was forced to give up writing.
C.He met a famous children's author.
D.He failed to get his works published.
解析:细节理解题。根据第二段中的“It all started in my 18th year ...asking him for direction.”可知,作者18岁时的作品没能出版。
√
5.What advice did Lloyd Alexander offer to the author
A.Being independent of others.
B.Making decisions without hesitation.
C.Keeping on trying and being patient.
D.Regarding every piece of writing as meaningful.
√
解析:细节理解题。根据第三段中的“When you mention that you've been ...perhaps one piece of advice is: Patience.”可知,劳埃德·亚历山大建议作者坚持尝试,保持耐心。
6.What did the author think of William Stafford
A.He hated to reply to a letter.
B.He was friendly and approachable.
C.He longed to be a successful writer.
D.He was always ready to lend his books.
√
解析:推理判断题。根据最后一段中的“We actually had an ongoing correspondence ...it makes me feel like an author.”可知,作者认为威廉·斯塔福德很友好,平易近人。
7.Which of the following can be the best title for the text
A.Writing to the Writers in My Life
B.My Idea About Writing
C.Growing Up with Writing
D.My Rise as a Writer
√
解析:标题归纳题。文章主要讲述了作者在成为作家的路上,给一些著名的作家写信,他们的建议和反馈让作者受益良多,故A选项“给我生命中的作家写信”适合作文章标题。
Ⅱ.阅读七选五
How do we rid ourselves of the negative (消极的) thoughts and return to a place of peace and acceptance Read on for some expert-guided tips.
First, don't suppress (抑制) the negative thought.“Research shows that it's important not to suppress negative thoughts as this only makes it worse. 8 Then, select a positive thought or visual to engage with in place of the negative thought that you set free,” Dr.Carla Marie Manly, and author of Joy from Fear, tells She Knows.
Don't forget to breathe.“Close your eyes and breathe in for a count of four; then breathe out slowly to the count of four.When worries and stress begin to rise, be kind to yourself. 9 A worried mind gets very calm when it's focused on breathing rather than worrying,” says Manly.
10 “Just because you have a thought doesn't mean it's true.When you notice you're being hard on yourself or thinking very negatively, take a step back and question the thought you're having,” suggests Touroni.“ 11 Are you jumping to conclusions?”
Try a positive message mantra (咒语).When negative thoughts get a hold on you, Manly recommends focusing on a positive message or mantra that feels strong and calming for you.“For example, your mantra might be, ‘All will be well. 12 ’ ” Manly suggests keeping a copy of your mantra in your wallet, on your mirror, and on your desk for a handy reminder during stressful moments.
A.Things will work out.
B.Think of a peaceful image instead.
C.Don't believe everything you think.
D.And then pause to relax and breathe.
E.Is there any evidence to support this
F.Can you trace back to where this all started
G.Instead, notice the negative thought and then let it float away.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了几种帮助摆脱消极想法的方式。
8.选G 根据本段主旨句“First, don't suppress the negative thought.”和上文“Research shows that it's important not to suppress negative thoughts as this only makes it worse.”可知,我们需要做的是要注意消极的想法。故G项(相反,注意消极的想法,然后让它飘走)承接上文,符合语境。
9.选D 根据本段主旨句“Don't forget to breathe.”可知,本段内容与用呼吸来放松有关,D项中的“breathe”与主旨句呼应。故D项(然后停下来放松和呼吸)符合语境。
10.选C 空处为段落主旨句。根据下文可知,本段主要讲述要质疑自己的一些想法。故C项(不要相信你所想的一切)符合语境。
11.选E 根据上文中的“take a step back and question the thought you're having”和下文“Are you jumping to conclusions?”可知,空处提出是否有支撑的证据。 故E项(有证据支持这一想法吗?)承接上文,符合语境。
12.选A 根据上文“All will be well.”可知,空处应与上文表达同样积极的感彩。故A项(事情将会解决的)承接上文,符合语境。UNIT 5 课时检测(二) “Enlightening a Mind”的课文习读环节
Ⅰ.阅读理解
A
Elizabeth Sherrill is a long time writer.For 70 years, her stories about faith, her experiences of traveling the world and dealing with depression (抑郁) have been a beacon (灯塔) of light for many people.Check out some of her articles and let her words affect your heart.
A Letter on Depression
My struggle with depression hasn't totally disappeared.It still surrounds me from time to time, blocking light and making it hard to smile.But the suffering no longer makes me frightened, because I keep telling myself to be positive.
An Angel Named Maria
“A baby was born here and no one knows what to do,” the doctor said into the telephone.He went on to explain that the mother had disappeared from the hospital after seeing the disabled baby.“She will not live long,” the doctor continued.“Bring us the baby,” answered Sister Marie Patrice at the other end of the line, who ran a day nursery.
Lessons from Abraham Lincoln
When I turned to leave, the picture over the door stopped me.It was a black and white photo: a tall, thin man with his hand on a table and with the saddest, most pain filled face I'd ever seen.
The letters on the frame said “Abraham Lincoln”.He won every wrestling match and told funny stories that crowds would gather to enjoy.Over time, that picture made him more important to me than ever.
A Lesson While Moving
I stood looking out the kitchen window wondering how John and I could ever leave this house.We'd lived here for 50 years.Under the maple tree was the garden where we grew tomatoes that never ripened.There was the stump (树桩) of the cedar (雪松) we cut down to make room for our daughter's wedding reception.
1.What doesn't frighten Elizabeth
A.The thick morning fog.
B.Suffering from depression.
C.Losing the ability to smile.
D.The darkness in bad weather.
2.Which of the following tells a story of adopting a baby
A.A Letter on Depression.
B.An Angel Named Maria.
C.Lessons from Abraham Lincoln.
D.A Lesson While Moving.
3.What's the text mainly about
A.John's garden.
B.Maria's telephone.
C.Elizabeth's articles.
D.Lincoln's lessons.
B
Over the years, when a book has spoken to me with particular power, I have put pen to paper and sent word off to the author, communicating what their work meant to me.
It all started in my 18th year, when I was entertaining my own imaginations of success as a writer.I was full of high expectations, believing that becoming an author was simply a matter of putting my thoughts onto paper, sending the works to a publisher, and waiting for fame to come.Then came the great disappointment.I wrote to a famous children's author Lloyd Alexander, describing my fruitless year long effort at publication and asking him for direction.To my joy, he answered:
“Advice is always very easy to give — but very hard to make it specific and meaningful, since we all have to work in our own ways.When you mention that you've been writing for a year without being published, I hasten to tell you that I wrote seven times that long without being published! So, perhaps one piece of advice is: Patience.”
I was encouraged by the idea that a well regarded writer would take the time to offer a bit of advice to an overconfident teen.But Mr Alexander was not a singular case.I continued to reach out to writers and, truth to tell, I didn't always receive a reply.But when I did get one, the content was often filled with consideration and even, at times, affection (喜爱).
I think of the American poet William Stafford, who replied to me from Lake Oswego, Oregon.We actually had an ongoing correspondence (通信) for a while.I wrote to him asking if he would be so kind as to autograph (签名) one of his books for me.His reply brought an immediate smile to my face: “I am eagerly ready to autograph and return a book — it makes me feel like an author.”
4.What happened to the author when he was 18
A.He won fame as a young writer.
B.He was forced to give up writing.
C.He met a famous children's author.
D.He failed to get his works published.
5.What advice did Lloyd Alexander offer to the author
A.Being independent of others.
B.Making decisions without hesitation.
C.Keeping on trying and being patient.
D.Regarding every piece of writing as meaningful.
6.What did the author think of William Stafford
A.He hated to reply to a letter.
B.He was friendly and approachable.
C.He longed to be a successful writer.
D.He was always ready to lend his books.
7.Which of the following can be the best title for the text
A.Writing to the Writers in My Life
B.My Idea About Writing
C.Growing Up with Writing
D.My Rise as a Writer
Ⅱ.阅读七选五
How do we rid ourselves of the negative (消极的) thoughts and return to a place of peace and acceptance Read on for some expert guided tips.
First, don't suppress (抑制) the negative thought.“Research shows that it's important not to suppress negative thoughts as this only makes it worse.__8__ Then, select a positive thought or visual to engage with in place of the negative thought that you set free,” Dr.Carla Marie Manly, and author of Joy from Fear, tells She Knows.
Don't forget to breathe.“Close your eyes and breathe in for a count of four; then breathe out slowly to the count of four.When worries and stress begin to rise, be kind to yourself.__9__ A worried mind gets very calm when it's focused on breathing rather than worrying,” says Manly.
__10__ “Just because you have a thought doesn't mean it's true.When you notice you're being hard on yourself or thinking very negatively, take a step back and question the thought you're having,” suggests Touroni.“ __11__ Are you jumping to conclusions?”
Try a positive message mantra (咒语).When negative thoughts get a hold on you, Manly recommends focusing on a positive message or mantra that feels strong and calming for you.“For example, your mantra might be, ‘All will be well. __12__’ ” Manly suggests keeping a copy of your mantra in your wallet, on your mirror, and on your desk for a handy reminder during stressful moments.
A.Things will work out.
B.Think of a peaceful image instead.
C.Don't believe everything you think.
D.And then pause to relax and breathe.
E.Is there any evidence to support this
F.Can you trace back to where this all started
G.Instead, notice the negative thought and then let it float away.
UNIT 5 课时检测(二)
Ⅰ.阅读理解
[A]
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了一位环游世界、战胜抑郁的作家伊丽莎白·谢里尔写的一些文章。
1.选B 细节理解题。根据第二段可知,患有抑郁症没有让伊丽莎白害怕。
2.选B 细节理解题。根据第三段的“A baby was born here and ...who ran a day nursery.”可知,An Angel Named Maria讲述了收养一个婴儿的故事。
3.选C 细节理解题。根据第一段的“Elizabeth Sherrill is a long time writer ... Check out some of her articles and let her words affect your heart.”可知,本文主要介绍了伊丽莎白·谢里尔的一些文章。
[B]
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在成为作家的路上,给一些著名的作家写信,他们的建议和反馈让作者受益良多。
4.选D 细节理解题。根据第二段中的“It all started in my 18th year ...asking him for direction.”可知,作者18岁时的作品没能出版。
5.选C 细节理解题。根据第三段中的“When you mention that you’ve been ...perhaps one piece of advice is: Patience.”可知,劳埃德·亚历山大建议作者坚持尝试,保持耐心。
6.选B 推理判断题。根据最后一段中的“We actually had an ongoing correspondence ...it makes me feel like an author.”可知,作者认为威廉·斯塔福德很友好,平易近人。
7.选A 标题归纳题。文章主要讲述了作者在成为作家的路上,给一些著名的作家写信,他们的建议和反馈让作者受益良多,故A选项“给我生命中的作家写信”适合作文章标题。
Ⅱ.阅读七选五
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了几种帮助摆脱消极想法的方式。
8.选G 根据本段主旨句“First, don’t suppress the negative thought.”和上文“Research shows that it’s important not to suppress negative thoughts as this only makes it worse.”可知,我们需要做的是要注意消极的想法。故G项(相反,注意消极的想法,然后让它飘走)承接上文,符合语境。
9.选D 根据本段主旨句“Don’t forget to breathe.”可知,本段内容与用呼吸来放松有关,D项中的“breathe”与主旨句呼应。故D项(然后停下来放松和呼吸)符合语境。
10.选C 空处为段落主旨句。根据下文可知,本段主要讲述要质疑自己的一些想法。故C项(不要相信你所想的一切)符合语境。
11.选E 根据上文中的“take a step back and question the thought you’re having”和下文“Are you jumping to conclusions ”可知,空处提出是否有支撑的证据。 故E项(有证据支持这一想法吗 )承接上文,符合语境。
12.选A 根据上文“All will be well.”可知,空处应与上文表达同样积极的感彩。故A项(事情将会解决的)承接上文,符合语境。