河北省石家庄高新区外国语学校2025-2026学年八年级上学期开学测试英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
There was a famous painter named Zhang Sengyao 1 ancient China. He was good at painting 2 .
One day, the monks (僧人) asked Zhang Sengyao to paint and wished these paintings to bring 3 luck and peace. Zhang Sengyao agreed to paint 4 dragons on the wall. First, he painted the bodies and then their scales (鳞片), claws (爪子) and long tails. 5 , he didn’t paint any eyes. When he finished painting, people were amazed at the great dragons. But they soon noticed there was something wrong with the dragons after they watched them 6 . They asked Zhang Sengyao the reason. He smiled and said, “If I paint eyes on these dragons, they will come to life and fly away.” Nobody believed 7 , so Zhang Sengyao 8 his brush and just dotted (加点) the eyes of two dragons. Suddenly, those two dragons flew off the wall, leaving the other two dragons without eyes.
After that, hualong dianjing 9 that an important touch (润色) can bring a work of art to life. The story also encourages people to be 10 at their work.
1.A.on B.in C.at D.back
2.A.horses B.dragons C.flowers D.mountains
3.A.good B.bad C.hard D.bright
4.A.two B.three C.four D.five
5.A.However B.Soon C.Later D.Instead
6.A.quickly B.really C.carefully D.quietly
7.A.her B.them C.him D.his
8.A.dropped off B.picked up C.turned off D.worked on
9.A.sounds B.means C.marks D.sends
10.A.interested B.poor C.polite D.excellent
二、阅读理解
I’m a red panda (小熊猫). I am red-brown. I’m three years old. I’m afraid of people. There is the word “panda” in my name, but I’m not a panda.
I’m a macaque (猕猴). I’m eight months old. I’m smart. I like playing and sleeping in the tree. And I can walk with two legs.
I’m a tiger. I’m three months old. Meat is my favorite food. Some people think I’m cute, but some people think I’m kind of scary.
I’m a raccoon (浣熊). I am small but smart. I’m brown and white. I’m four years old. I get my name because I always wash the food with water before eating. Some people say I look like a red panda. What do you think
根据材料内容选择最佳答案。
11.What’s the red panda like
A.It’s smart. B.It’s lazy. C.It’s scary. D.It’s shy.
12.How old is the macaque
A.3 months old. B.8 months old. C.3 years old. D.4 years old.
13.What do people think of the tiger
A.It’s scary but cute. B.It’s scary but funny.
C.It’s dangerous but cute. D.It’s small but smart.
14.Why does the raccoon get its name
A.Because it looks like a red panda. B.Because it’s a symbol of good luck.
C.Because it always washes the food. D.Because it’s brown and white.
15.In which section of a newspaper can you read the text
A.Animals. B.Travel. C.Sports. D.Food.
Paul and William were friends. Paul was a poor farmer. He had no money, but he was happy every day. He never closed the doors or windows of his house at night. He always slept very well.
William had a lot of money, but he was always worried about something. He closed all the doors and windows of his house all day. And he did not sleep well at night.
One day, William gave Paul a box of gold coins (硬币). “My friend, take this money and buy what you want,” he said.
Paul was happy all day. When night came, he went to bed. But this time, he couldn’t sleep. He went to close the doors and windows. ▲ He kept looking at the box that night.
The next morning, Paul took the box to William. He gave it back to William and said, “I’m poor, but your money took away my peace (平静). Please take your money back.”
16.William couldn’t sleep well at night because ________.
A.he wanted to make a lot of money B.he was afraid of losing his money
C.his friend made a lot of noise D.he was afraid of being at home alone
17.Paul felt ________ when he first got the gold coins.
A.happy B.lucky C.tired D.sad
18.【句子还原】We can put “________” in the ▲ .
A.But he was still bored. B.Then he had a nice sleep.
C.Then he felt comfortable. D.But he still couldn’t sleep.
19.Paul ________ after a sleepless (失眠的) night.
A.thanked his friend again B.went to work on the farm
C.put the coins in a safe place D.gave the box back to William
20.What can we learn from the story
A.We need to help the poor people. B.We should be nice to our friends.
C.Money can’t give you everything. D.Rich people usually have great lives.
三、任务型阅读
阅读下面材料,按要求完成1至5小题。
Service dogs are very good because they are helpful (有帮助的). They are trained to help their owners (主人). Who can own a service dog People with disabilities (残疾) can.
Service dogs can help these people do many things. For example, they can help blind owners cross the road.
Can any dog become a service dog In fact, many dogs can. Just remember service dogs should be healthy and friendly. Many organizations (组织) train the dogs. The training takes months or years. After this, the dogs are given to (被交给) an owner.
Most public places let service dogs come in with their owners. The dogs can go into restaurants, banks and shops.
In my opinion, service dogs are more than just pets. They enjoy helping people!
21.Who can own a service dog
22.What can service dogs do to help blind owners
23.How long does it take to train a service dog
24.According to (根据) the writer, why are service dogs more than just pets
25.What do you think of service dogs
四、单词拼写
26.My father brushes his teeth (two) a day.
27.It often snows (heavy) in winter in Harbin.
28.Look! Tracy and Jack (run) in the playground.
29.After the clothes were ready, the emperor (decide) to show everyone his new clothes.
30.Jane’s father is an (act). He works in a theater.
31.What a (wind) day! We can fly a kite in the park.
32.I like (jog) in the morning because it’s a great way to wake myself up.
33.Is this jump rope (you)
34.Peter thinks climbing is (tire) because his shoes are wet.
35.Some (fisherman) go out to sea in the morning to catch fish.
五、补全对话
A: Hello! This is Alan.
B: Hi, Alan! It’s Becky here. 36
A: I’m just listening to music.
B: Do you want to go to the zoo with me
A: Yes! I like animals a lot.
B: 37
A: I like pandas! They are really cute.
B: Do you like tigers
A: 38 . They are kind of scary.
B: I agree with you.
A: 39
B: It’s sunny and warm outside. We can walk to the zoo.
A: OK! See you this afternoon.
B: 40 .
六、书面表达
41.根据以下提示,写一篇50~60词左右的短文,可适当发挥。
1.今天天气晴朗,你和你的朋友们在公园里玩。
2.有的在放风筝,有的在踢足球,有的在遛狗……
3.你们都玩得很开心。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《河北省石家庄高新区外国语学校2025-2026学年八年级上学期开学测试英语试卷》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B B A C A C C B B D
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 D B A C A B A D D C
1.B 2.B 3.A 4.C 5.A 6.C 7.C 8.B 9.B 10.D
【导语】本文讲述了中国古代著名画家张僧繇画龙点睛的故事。
1.句意:中国古代有一位著名的画家,名叫张僧繇。
on在……上面;in在……里面;at在;back后面。in ancient China意为“在中国古代”。故选B。
2.句意:他擅长画龙。
horses马;dragons龙;flowers花;mountains山。根据“Zhang Sengyao agreed to paint...dragons on the wall.”可推知,张僧繇擅长画龙。故选B。
3.句意:一天,僧人们请张僧繇作画,并希望这些画能带来好运与和平。
good好的;bad坏的;hard困难的;bright明亮的。根据“bring...luck and peace”可知,此处表示带来好运与和平。故选A。
4.句意:张僧繇同意在墙上画四条龙。
two二;three三;four四;five五。根据“those two dragons flew off the wall, leaving the other two dragons without eyes”可知,张僧繇画了四条龙。故选C。
5.句意:然而,他没有画眼睛。
However然而;Soon很快;Later后来;Instead反而。根据“he painted the bodies and then their scales (鳞片), claws (爪子) and long tails”和“he didn’t paint any eyes”可知,这两句之间是转折关系,表示虽然张僧繇画了龙的身体、鳞片、爪子和尾巴,然而他没有画龙的眼睛。故选A。
6.句意:但是在仔细观察后,他们很快发现龙有问题。
quickly快速地;really真正地;carefully仔细地;quietly安静地。根据“But they soon noticed there was something wrong with the dragons after they watched them...”可知,人们仔细观察后发现张僧繇没有画龙的眼睛。故选C。
7.句意:没有人相信他,于是张僧繇拿起画笔,在两条龙的眼睛上点了点。
her她;them他们;him他;his他的。根据“Nobody believed...”可知,没人相信张僧繇,空处应选him指代“张僧繇”。故选C。
8.句意:没有人相信他,于是张僧繇拿起画笔,在两条龙的眼睛上点了点。
dropped off掉落;picked up拿起;turned off关闭;worked on从事。根据“Zhang Sengyao...his brush”可知,张僧繇拿起他的画笔。故选B。
9.句意:此后,“画龙点睛”意味着关键润色能让艺术品活起来。
sounds听起来;means意味着;marks标记;sends发送。根据“hualong dianjing...that an important touch (润色) can bring a work of art to life.”可知,空后的内容说明了“画龙点睛”这个成语意味着的道理。故选B。
10.句意:这个故事也鼓励人们在自己的工作中追求卓越。
interested感兴趣的;poor贫穷的;polite有礼貌的;excellent卓越的。根据“The story also encourages people to be...at their work.”可知,“画龙点睛”这个故事寓意追求卓越。故选D。
11.D 12.B 13.A 14.C 15.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了四种动物的特征和生活习性。
11.推理判断题。根据“I’m afraid of people.”可知,小熊猫害怕人,说明它很害羞。故选D。
12.细节理解题。根据“I’m eight months old.”可知,猕猴八个月大。故选B。
13.细节理解题。根据“Some people think I’m cute, but some people think I’m kind of scary.”可知,人们认为老虎很吓人但又很可爱。故选A。
14.细节理解题。根据“I get my name because I always wash the food with water before eating.”可知,浣熊得名的原因是它总是洗食物。故选C。
15.推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了四种动物的特征和生活习性,因此最可能出现在报纸的“动物”版块。故选A。
16.B 17.A 18.D 19.D 20.C
【导语】本文是一篇记叙文。通过对比Paul和William的生活态度,讲述了金钱与幸福的关系。故事最终说明金钱并不能带来真正的平静。
16.细节理解题。根据“William had a lot of money, but he was always worried about something… And he did not sleep well at night.”可知,William因为担心失去金钱而失眠。故选B。
17.细节理解题。根据“Paul was happy all day.”可知,Paul初次得到金币时非常高兴。故选A。
18.推理判断题。根据“But this time, he couldn’t sleep. He went to close the doors and windows.”和“He kept looking at the box that night.”可知,Paul拿到金币后无法入睡,他整晚盯着盒子。空处应填入与无法入睡相关的句子。选项D“但他还是睡不着。”符合语境。故选D。
19.细节理解题。根据“The next morning, Paul took the box to William. He gave it back to William”可知,Paul在失眠后将金币归还。故选D。
20.主旨大意题。通读全文可知,文章通过对比Paul和William的生活态度以及Paul归还金币的行为可知,故事传达的核心是金钱无法给你一切。故选C。
21.People with disabilities. 22.They can help them cross the road./Help them cross the road. 23.It takes months or years./Months or years. 24.Because they enjoy helping people./Because they are helpful./Because they can help people. 25.Good./Special./Helpful./Useful.
【导语】本文介绍了服务犬的相关情况,比如对患疾病人的照顾、训练方法等。
21.根据“Who can own a service dog People with disabilities (残疾) can.”可知,残疾人可以养一只服务犬。故填People with disabilities.
22.根据“they can help blind owners cross the road”可知,它们可以帮助盲人过马路。故填They can help them cross the road./Help them cross the road.
23.根据“The training takes months or years.”可知,训练需要数月或者数年。故填It takes months or years./Months or years.
24.根据“In my opinion, service dogs are more than just pets. They enjoy helping people!”可知,服务犬不仅仅是宠物,因为它们喜欢帮助别人。故填Because they enjoy helping people./Because they are helpful./Because they can help people.
25.此题为开放性试题,言之有理即可。故填Good./Special./Helpful./Useful.
26. twice
【详解】句意:我爸爸一天刷两次牙。根据“My father brushes teeth ... (two) a day.”以及所给单词可知,此处需要表达“两次”的含义,two是基数词“二”,其表示次数的副词形式是twice“两次”,符合语境。故填twice。
27.heavily
【详解】句意:哈尔滨的冬天经常下大雪。根据“It often snows ... in winter in Harbin.”以及所给单词“heavy”可知,此处需要用副词来修饰动词“snows”。heavy的副词形式是heavily,表示“大量地;猛烈地”。故填heavily。
28.are running
【详解】句意:看!Tracy和Jack正在操场上跑步。根据“Look”可知,此句用现在进行时be doing的结构,主语是Tracy and Jack,名词复数,be动词用are,run的现在分词running。故填are running。
29.decided
【详解】句意:衣服准备好后,皇帝决定给大家展示他的新衣服。根据“After the clothes were ready”可知,该句是一般过去时,动词填过去式。decide过去式为decided。故填decided。
30.actor
【详解】句意:简的父亲是一名演员。他在一家剧院工作。根据“Jane’s father is an…”以及提示词可知,简的父亲是一名演员,actor“男演员”,可数名词;an后接可数名词单数。故填actor。
31.windy
【详解】句意:多么有风的一天啊!我们可以去公园放风筝。“wind”的形容词形式是“windy”,作定语,修饰名词day。故填windy。
32.jogging
【详解】句意:我喜欢在早上慢跑,因为这是一个叫醒我的好方式。like doing sth.“喜欢做某事”,此处用动名词形式。故填jogging。
33.yours
【详解】句意:这根跳绳是你的吗?you“你”,人称代词。此处指这根跳绳是你的吗,空格后没有名词,应用名词性物主代词yours。故填yours。
34.tiring
【详解】句意:彼得认为登山很累,因为他的鞋是湿的。系动词is后应接形容词作表语,此处描述爬山这件事很累,tire应变为形容词tiring,意为“令人疲倦的”,通常修饰事物。故填tiring。
35.fishermen
【详解】句意:一些渔民早上出海捕鱼。根据“Some”可知,其后接可数名词的复数形式。fisherman表示“渔民”,其复数形式是fishermen。故填fishermen。
36.What are you doing 37.What animals do you like 38.No, I don’t 39.How can we go to the zoo 40.See you
【导语】本文是Alan和Becky之间的对话,Becky打电话约Alan去动物园。
36.根据“I’m just listening to music.”可知,Becky询问Alan正在做什么。故填What are you doing。
37.根据“I like pandas!”可知,Becky询问Alan喜欢什么动物。故填What animals do you like。
38.根据“Do you like tigers ”和“They are kind of scary.”可知,Alan应作否定回答。故填No, I don’t。
39.根据“It’s sunny and warm outside. We can walk to the zoo.”可知,Alan询问如何去动物园。故填How can we go to the zoo。
40.根据“See you this afternoon.”可知,Becky在向Alan说再见。故填See you。
41.例文
It is a sunny day today. My friends and I are playing in the park. Some are flying colorful kites high in the sky. Others are playing football on the grass. A few are walking their dogs happily. We are laughing and chatting excitedly. Everyone is having a wonderful time in the park!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态主要为“现在进行时”和“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,可适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,开篇点题,表示天气晴朗,你和朋友正在公园玩;
第二步,介绍公园里朋友们正在做的事情;
第三步,书写结语,表达自己的感受。
[亮点词汇]
①in the sky 在空中
②walking their dogs happily 愉快地遛狗
③have a wonderful time 玩得很开心
[高分句型]
We are laughing and chatting excitedly. (并列结构)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页