广东省广州市越秀区第二中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、语法选择
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。
In a beautiful forest, there was a tall old tree that was very strong. Many animals lived in its branches and rested under its wide leaves. 1 old tree was wise and had seen many seasons. 2 a sunny morning, a small young tree talked to the old tree, “I want to be as 3 as you.” The old tree answered, “To become strong, you 4 face many storms and challenges.”
As time went by, the young tree faced strong winds and heavy rain. It was hard, but the young tree kept trying 5 and reached for the sunlight above. At the same time, the old tree stood tall and strong and went through each storm that came 6 way. One day, the forest 7 by a big storm. The wind blew 8 , and the rain poured down. Many 9 trees had fallen, yet it still stood tall.
10 days later, the storm passed. The young tree looked up at the old tree and admired how it had survived. It understood that even strong trees faced hard times, 11 they could get through them. As the years 12 by, the young tree grew into a strong tree too.
Then, the old tree said to the young tree, “Remember, true strength is not just about how tall you are; it’s about how you act when meeting 13 . You cannot grow up 14 you experience the storms of life.” The young tree nodded. It knew that 15 challenges helped it become better. Together, they stood side by side, strong and wise, showing strength in the forest.
1.A.A B.An C.The D./
2.A.In B.On C.At D.For
3.A.strong B.stronger C.strongest D.the strongest
4.A.can B.must C.need D.may
5.A.grow B.growing C.to grow D.grew
6.A.it B.its C.itself D.it’s
7.A.hit B.hits C.was hit D.has hit
8.A.loud B.loudly C.louder D.more loudly
9.A.other B.the others C.others D.another
10.A.Little B.A little C.Few D.A few
11.A.or B.and C.but D.so
12.A.go B.went C.are going D.have gone
13.A.difficult B.difficultly C.difficulty D.difficulties
14.A.if B.unless C.although D.when
15.A.face B.faced C.facing D.to face
二、完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。
Olivier Jean-Baptiste, 26, is from France. He is living in China now and he likes recording his life here with videos. The 16 of visiting China first came to him when his uncle, who worked in China, returned with endless praise (赞美) for the Chinese lifestyle.
Later, a Chinese woman 17 him to the everyday life of Chinese people. He also learnt to use apps like Weixin and Alipay, which showed him a(n) 18 way of living. The woman later became his wife and they moved to Beijing in 2022.
“One day, she took me to see the flag-raising ceremony. Seeing countless young people 19 rushing towards the flag, I was deeply moved. It’s a strong, united and loving country,” Jean-Baptiste said.
Jean-Baptiste’s Chinese friends were also very 20 to him. When he was in trouble, they always helped him without asking for anything in return. They 21 Jean-Baptiste and even treated him like family.
All of these 22 made Jean-Baptiste want to learn more about Chinese culture. He visited many places in China, like the Great Wall and the Terracotta Army Museum. When he 23 to France for vacation, he shared photos of his travels and life in China with his family. “They were also very 24 ,” Jean-Baptiste said.
After learning about China’s visa-free policy (免签政策), his family and friends couldn’t wait to book their trip to China.
“I was overjoyed to host them during the 25 showing China’s modern development and rich history,” he said. “I’m just an ordinary person with little power, but everyone can play a role in bridging cultures.”
16.A.idea B.mark C.post D.chance
17.A.followed B.introduced C.compared D.reported
18.A.different B.strict C.traditional D.unknown
19.A.carefully B.separately C.proudly D.luckily
20.A.new B.thankful C.strange D.pleasant
21.A.made use of B.made fun of C.took control of D.took care of
22.A.files B.programs C.experiences D.choices
23.A.returned B.travelled C.belonged D.walked
24.A.frightened B.satisfied C.relaxed D.excited
25.A.day B.trip C.game D.discussion
三、阅读理解
Once upon a time in a small village, there was a poor but smart boy named Tim. His family was short of money, and Tim often did small jobs to help out.
At the market one day, he heard rich businessmen complain there wasn’t enough wisdom in the world. An idea hit him that he would sell wisdom. He set up a stand with a sign, “Wisdom for Sale—One Coin Each.”
People laughed, but Tim continued, shouting, “Want wisdom to change your life ” A curious old man paid a coin. Tim whispered, “Never act quickly when angry. Count to ten first.” The old man nodded and left.
News spread. A woman paid, and Tim told her, “To keep a secret, tell no more than one person.”
One day, a proud young nobleman named Henry came to the market. He made fun of Tim’s stand, but he was also a bit interested, so he paid a coin. Tim advised, “When you have to make a hard choice, think about what will happen in the long run, not just about what you can get right now.” Henry laughed and left.
Soon, Henry’s father let him pick land—a small good one by the river, or a big dry hill one. Remembering Tim’s words, he nearly chose the river land but thought, “The hill looks grander—makes me important now.” He picked the hill.
As time went by, the small, good land near the river grew a lot of crops, making its owner rich. Henry’s hill land produced nothing. He couldn’t build his castle. Only then did he understand how valuable Tim’s wisdom was.
Henry apologized, bought more wisdom, and changed. With his earnings, Tim helped his family, started a business. His stand became well-known, and villagers often asked for his advice.
26.Why did Tim decide to sell wisdom
A.He was bored of life and wanted to have more fun by selling wisdom.
B.He was full of wisdom and wanted to show off his knowledge.
C.His family told him to do that so that he could make some money.
D.He heard rich businessmen complain about not having enough wisdom.
27.What made Henry choose the dry land on the hill
A.He kept Tim’s advice about thinking long-term results in his mind.
B.He thought its big size would make him look more important at once.
C.His father advised him to choose that piece of land which looked grander.
D.He didn’t like the good land close to the river because it was small.
28.According to the passage, what’s the correct order of the following events
a. Henry chose the dry land on the hill as his gift.
b. Tim set up a stand and sold wisdom for one coin each.
c. The old man bought wisdom from Tim and got advice about anger.
d. Henry regretted his choice and went back to Tim to buy more wisdom.
e. Rich businessmen complained that there was not enough wisdom in the world.
A.e, b, c, a, d B.b, e, c, a, d C.e, c, b, a, d D.b, c, e, d, a
29.What can we learn from this story
A.Wisdom can help us make better choices in life.
B.Rich people usually have more wisdom than others.
C.Selling wisdom is a good way to make money.
D.Poor people can teach us important lessons sometimes.
Duolingo Do you want to learn different languages by playing games Try Duolingo! This is an online platform that offers courses in over 40 languages. You can learn English, Spanish, French, Chinese and more with small and fun units. The app also records your learning process and offers you suitable lessons. It is available on desktop and mobile phones. Most importantly, it is free to use!
Grammarly Do you have problems correcting your writing mistakes Don’t worry. Grammarly is here to help. With the help of AI, Grammarly can easily check your spelling, grammar, and tone of the writing. It also suggests styles to users and produces satisfactory results. In addition, there are many writing lessons given by language experts to guide your writing!
Tandem Is there a way to communicate with foreigners without going abroad Tandem says yes. By downloading the language exchange app, you can connect language learners and native speakers across the world. You can send text or voice messages and even have video calls on the app. If you become a “pro”, by paying some money, you can search for learners near you and even chat with them offline.
DeepSeek DeepSeek is a smart helper for learning and finding information. It can answer your questions, help with homework, and explain difficult topics. You can use it to research, improve your writing, or solve problems. It works on computers and mobile phones, and it’s easy to use. The best part It’s free! Try DeepSeek today and make learning fun and simple!
30.What is Duolingo
A.A website that offers online courses in 20 languages.
B.A software that focuses on correcting writing mistakes.
C.An app that allows you to learn languages by playing games.
D.A platform where you can practise speaking with native speakers.
31.What do Grammarly and DeepSeek have in common
A.They both offer writing lessons.
B.They can both help improve writing.
C.They are both created by language experts.
D.They both help learners find information quickly.
32.What can you do on Tandem if you become a “pro”
A.Have video calls with language experts abroad.
B.Connect with native speakers but only online.
C.Explain difficult topics to users across the world.
D.Communicate with learners near you face to face.
Scientists have long known that elephants are clever. They can solve problems, they talk to each other, and they have long memories. But researchers were surprised at the way two Asian elephants recently showed off their understanding of an unusual tool—a hose (软管).
Now researchers report that a clever Asian elephant named Mary has learned how to shower herself using a hose. That may not seem amazing, but one of the scientists points out that for animals, a hose—a soft tube with running water coming out of the end—is complex.
Elephants spend a lot of time taking care of their skin. They often roll in the mud, or clean themselves with water. But of all the elephants in the Berlin Zoo, only 54-year-old Mary has learned how to shower with a hose. And she does it well. A scientist, who helped write the recent report, describes Mary as “the queen of showering”.
Mary has learned to grab (抓住) the hose in different ways to clean different parts of her body. She grabs the end of the hose to clean areas she can reach easily. But when Mary wants to wash her back, she grabs the hose a few feet away from the end. This allows her to swing the hose up to spray water over her back with a movement like a rope.
Anchali is a 12-year-old Asian elephant who often gets sprayed down by zoo workers in the area next to Mary. Anchali has also learned about hoses. But she doesn’t use a hose to shower. Instead, she has thought out how to make the water stop coming out of Mary’s hose.
While the researchers were watching Mary one day, they were surprised to notice Anchali grabbing Mary’s hose, folding it into a sharp bend, and then squeezing (挤压) it tightly. The water from Mary’s hose stopped.
Both elephants show clever use of a complex tool. However, it will take more research to learn whether Anchali is playing her tricks on purpose.
33.What does the underlined word “complex” mean in Paragraph 2
A.Made of many parts. B.Helpful for elephants.
C.Difficult for animals to use. D.Something new to animals.
34.What can we know about Mary from Paragraph 3
A.She is the oldest elephant in the zoo. B.She has good skills in using the tool.
C.She enjoys playing with water pipes. D.She teaches other elephants to shower.
35.How does the writer develop the idea in Paragraph 4
A.By giving examples. B.By listing some causes.
C.By following a time order. D.By comparing with other ways.
36.What is the researchers’ attitude (态度) towards Anchali
A.Certain about her skills. B.Uncertain about her purpose.
C.Worried about her behavior. D.Amazed by her creative idea.
① Beijing’s Dough Figurine Lang, a unique form of dough figurine art, carries rich cultural value. Chinese people love food made of flour, like noodles, dumplings, and flatbread. Skilled artists can also turn flour into lovely models of people or animals for enjoyment, an art called dough figurine making. Among various styles, Beijing’s Dough Figurine Lang is unique, filled with the capital’s rich historical culture and customs. It was listed as a national intangible cultural heritage (国家级非物质文化遗产) in 2008.
② For Dough Figurine Lang, the art starts with specially prepared dough. The dough for Dough Figurine Lang is prepared with unique techniques. Besides basic flour, sticky rice flour is added to make it more flexible and durable. Natural colors from plants and minerals are mixed in, giving the figurines bright, long-lasting colors. Each color matches the characters’ identities and stories, making them lively and true to life.
③ Dough Figurine Lang, which was created by Lang Shao’an (1909—1992), also has special works. Most works are animals or figures from fairy tales, historical stories, and local operas. Some are simple stick-mounted toys for children, while others are display-worthy artworks. Special ingredients are added during making to prevent breaking, insect damage, or decay.
④ However, third-generation inheritor (传承人) Lang Jiaziyu (born 1995) has brought new life to the old craft. He once made widely praised Beijing Olympic mascot figurines. With a modern touch, he creates pop-culture figures like smoky-eyed Nezha, attracting young people. To pass down the art, Lang Jiaziyu connects with the younger generation. He holds workshops in schools and communities, teaching basics of dough figurine making. He also shares his works on social media, showing the creation process from dough to detailed artwork. These efforts have increased awareness of Dough Figurine Lang and inspired youth interest in learning the skill.
⑤ Sadly, Dough Figurine Lang is facing the same problem as many other Chinese folk arts—it’s not getting the attention it deserves. Many young people don’t want to spend lots of time learning a skill that needs so much hard work. This means fewer and fewer people are keeping this folk art alive. If we want good folk arts like Dough Figurine Lang to stay with us, people from generation to generation need to put in the effort to keep them going.
37.What is special about Dough Figurine Lang
A.It uses special flour. B.It holds Beijing’s culture.
C.It’s created by many famous artists. D.It shows people’s lifestyles and thoughts.
38.What does Lang Jiaziyu do to develop Dough Figurine Lang
A.He creates the most popular Olympic mascot figurines.
B.He makes pop-culture figures instead of traditional ones.
C.He teaches basics of dough figurine making on social media.
D.He uses modern methods to make the skill more attractive.
39.What is the writer’s purpose of writing the passage
A.To advise people to master a skill.
B.To teach people ways to appreciate the artworks.
C.To call on people to value this folk art.
D.To show the present situation of the cultural heritage.
40.What is the structure of this passage
A. B. C. D.
阅读下列短文及文后A—E选项,选出可以填各题空白处的最佳选项。
The 15th National Games of China will be held in the Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area. The medals (奖牌) for the games were shown to the public not long ago. 41 The design mixes the spirit of the Greater Bay Area’s development, Chinese culture and the history of the National Games.
Li Xiongfei, from the design team, said the biggest difficulty was putting different elements together well. 42 It was not easy to put all these things into the small space of a medal.
On the front of the medals for sports competitions, there are special flowers from each place. 43 Below these flowers, there is a peony—the national flower of China, which stands for our country.
On the back of the medal, there is the game’s mascot—a Chinese white dolphin (a kind of protected animal) holding a torch. 44 These stand for the meeting of three big rivers in the area.
The ring part of the medal comes from the “Tongxin Knot” of the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge. 45 It shows that people from Guangdong, Hong Kong, Macao and all players are united.
A.They are the bombax (Guangdong), Bauhinia (Hong Kong), and lotus (Macao).
B.It stands for the common development of the three places.
C.There are simple wave patterns around the dolphin.
D.Guangdong, Hong Kong and Macao each have many cultural signs.
E.Their lively design has drawn people’s attention.
四、短文填空
根据上下文和所给的首字母写出所缺单词。注意使用正确形式。每空限填一词。
The Taiwan clouded leopards are medium-sized cats on Taiwan Island. They are 0.6 to 1.0 meters long, with a tail 0.5 to 0.9 meters long, and w 46 16 to 23 kilograms. They have l 47 fur with spots like clouds, which makes them amazingly beautiful.
The Taiwan clouded leopards live in the jungles and wetlands. They like to live on their o 48 , instead of in groups. They are good at climbing trees. They usually sleep in the trees during the day. At night, they go out to hunt animals such as birds, monkeys and wild pigs.
However, the Taiwan clouded leopards’ beauty brought them bad l 49 . People killed them for their fur. Besides, they lost their homes and lacked food because of the change of climate and the cutting down of forests. They were last seen in 1972. In April 2013, experts from Taiwan, China, announced that they might have d 50 out.
五、完成句子
51.当他人需要帮助时伸出援手是很必要的。
necessary to give others a hand when they are .
52.暑假期间,我花十天的时间在儿童图书馆里当一名志愿者。我帮忙为小朋友的读书沙龙做准备。
During the summer holiday, I ten days as a volunteer in the Children’s library. I helped the kids’ reading salon.
53.当他们在读书的时候,我必须提醒他们保持安静。
they , I had to them to keep quiet.
54.志愿工作是多么有帮助的啊!
the voluntary work was!
55.青少年应该有更多机会参加志愿活动。
More chances to teenagers to take part in volunteer activities.
六、书面表达
56.你是李华,你所在的英语项目式学习小组正在为新学期的研学活动征集意见,每位组员推荐三个不同主题的研学地点。请你根据以下表格的内容提示,用英语写一封邮件,向组长Eric介绍你推荐的地点及活动内容。
Study trips for the new term
Activity 1 Activity 2 Activity 3
Lingnan Impression Park* buildings of Lingnan style * shows of traditional customs (lion dance...) Guangdong Science Centre* new technology * science experiment …… (请你补充一个地点及活动内容) * *
注意:1. 可在内容提示的基础上适当拓展信息;
2. 词数80词左右(邮件的开头和结尾已给出,不计入词数)。
Dear Eric,
How are you I am writing to tell. you about my ideas of the study trips for the new term.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《广东省广州市越秀区第二中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C B A B C B C B A D
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C B D B C A B A C D
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D C A D B D B A A C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 B D C B A B B D C D
题号 41 42 43 44 45
答案 E D A C B
1.C 2.B 3.A 4.B 5.C 6.B 7.C 8.B 9.A 10.D 11.C 12.B 13.D 14.B 15.C
【导语】本文是一篇寓言故事,讲述了一棵小树在老树的指导下,通过面对风雨和挑战逐渐成长为一棵坚强树木的故事。
1.句意:这棵老树很智慧,见证了许多季节。
A一个,表示泛指,用于辅音音素前;An一个,表示泛指,用于元音音素前;The这个,表示特指;/不填。根据“a tall old tree”可知,前文已提到老树,此处是再次提到,表示特指,故选C。
2.句意:在一个晴朗的早晨,一棵小树对老树说……
In后跟某年某月某季节;On后跟具体的一天,或某一天的上午、下午或晚上;At后跟具体时刻;For后跟时间段。此处泛指某一天的早上,应用介词on,故选B。
3.句意:我想和你一样强壮。
strong强壮的;stronger更强的;strongest最强的;the strongest最强的。as...as之间用形容词原级。故选A。
4.句意:为了变得强壮,你必须面对许多风雨和挑战。
can能;must必须;need需要;may可能。根据“To become strong”可知,想要变得强壮,就必须面对许多风雨和挑战。故选B。
5.句意:真很难,但是小树坚持努力生长,向上伸展以获取阳光。
grow生长,动词原形;growing现在分词;to grow不定式;grew过去式。“keep trying to do sth”是固定搭配,意为“坚持努力做某事”。此处表示“小树坚持努力生长”,故选C。
6.句意:与此同时,这棵老树又高又壮,经受住了每一场风暴的侵袭。
it它;its它的;itself它自己;it’s它是。修饰“way”需用形容词性物主代词its,故选B。
7.句意:一天,森林被一场大风暴袭击。
hit击打,动词原形或过去式;hits动词三单;was hit一般过去时的被动语态;has hit现在完成时。根据“by a big storm”可知,此处应用被动语态结构,表示“被袭击”,故选C。
8.句意:风大声地吹,雨倾盆而下。
loud响亮的;loudly大声地;louder更响的;more loudly更大声地。修饰“blew”需用副词,且没有比较含义,故选B。
9.句意:许多其他树倒下了,但它依然屹立。
other其他的;the others特指剩余的全部;others其他人/物;another泛指另一个。空后是复数名词,应用other修饰,故选A。
10.句意:几天后,风暴过去了。
Little几乎没有;A little一点;Few几乎没有;A few几个。“days”是可数名词复数,此处是表示肯定用,a few修饰,故选D。
11.句意:它明白即使强壮的树也会遇到困难时期,但它们能克服。
or或者;and和;but但是;so所以。前后句为转折关系,应用but,故选C。
12.句意:随着岁月流逝,小树也长成了强壮的树。
go去,动词原形;went过去式;are going现在进行时;have gone现在完成时。全文为一般过去时,所以此处用过去式,故选B。
13.句意:记住,真正的力量不仅仅在于你有多高;而是你在遇到困难时的表现。
difficult困难的;difficultly困难地;difficulty困难;difficulties困难,复数。空处是作宾语,应用名词,此处表示泛指,需要用复数。故选D。
14.句意:除非经历风雨,否则无法成长。
if如果;unless除非;although虽然;when当……时。根据“You cannot grow up...you experience the storms of life”可知,后句是前句的否定条件,应用unless引导条件状语从句,故选B。
15.句意:它知道面对挑战能让自己变得更好。
face面对,动词原形;faced过去式;facing动名词;to face不定式。that后是宾语从句,空处是作从句的主语,应用动名词,故选C。
16.A 17.B 18.A 19.C 20.D 21.D 22.C 23.A 24.D 25.B
【导语】本文讲述了法国人Olivier Jean-Baptiste在中国生活并体验中国文化的故事,他通过妻子和朋友的帮助融入了中国的生活,并努力成为连接不同文化的桥梁。
16.句意:第一次游览中国的想法,是在他在中国工作的叔叔带着对中国生活方式无尽的赞美回来时,出现在他脑海里的。
idea想法;mark标识;post邮政;chance机会。根据“The ... of visiting China first came to him”可知,这里指游览中国的想法第一次出现在他的脑海里。故选A。
17.句意:后来,一位中国女士向他介绍了中国人的日常生活。
followed跟随;introduced介绍;compared比较;reported报道。根据“Later, a Chinese woman ... him to the everyday life of Chinese people.”可知,一位中国女性向他介绍了中国人的日常生活,introduce sth. to sb.表示“向某人介绍某物”。故选B。
18.句意:他还学会使用像微信和支付宝这样的应用程序,这向他展示了一种不同的生活方式。
different不同的;strict严格的;traditional传统的;unknown未知的。根据“He also learnt to use apps like Weixin and Alipay”可知,微信和支付宝展现的生活方式与他之前的不同。故选A。
19.句意:看到无数年轻人自豪地冲向国旗,我深受感动。
carefully仔细地;separately单独地;proudly骄傲地;luckily幸运地。根据“young people ... rushing towards the flag”和“It’s a strong, united and loving country”可知,中国的年轻人是骄傲地冲向国旗。故选C。
20.句意:Jean-Baptiste的中国朋友们对他也非常友好。
new新的;thankful感激的;strange奇怪的;pleasant令人愉快的。根据“When he was in trouble, they always helped him without asking for anything in return.”可知,他的中国朋友对他很友好;be pleasant to“对……友好/愉快”。故选D。
21.句意:他们照顾Jean-Baptiste,甚至把他当家人对待。
made use of利用;made fun of取笑;took control of控制;took care of照顾。根据“even treated him like family”可知,把Jean-Baptiste当家人一样对待,说明朋友们很照顾他。故选D。
22.句意:所有这些经历都让Jean-Baptiste想要更多地了解中国文化。
files文件;programs节目;experiences经历;choices选择。根据“All of these ... made Jean-Baptiste want to learn more about Chinese culture.”和上文可知,这些经历让Jean-Baptiste想更多了解中国文化。故选C。
23.句意:当他回法国度假时,他和家人分享了他在中国旅行和生活的照片。
returned返回;travelled旅行;belonged属于;walked步行。根据“Olivier Jean Baptiste, 26, is from France.”和“to France for vacation”可知,此处指返回法国。故选A。
24.句意:他们也非常兴奋。
frightened害怕的;satisfied满意的;relaxed放松的;excited兴奋的。根据“his family and friends couldn’t wait to book their trip to China”可知,家人看到他在中国的照片应该很兴奋。故选D。
25.句意:我非常高兴在这次旅行期间招待他们,展示中国的现代发展和丰富历史。
day天;trip旅行;game游戏;discussion讨论。根据“After learning about China’s visa-free policy (免签政策), his family and friends couldn’t wait to book their trip to China.”可知,Jean-Baptiste的家人要来中国,所以此处指旅行期间。故选B。
26.D 27.B 28.A 29.A
【导语】本文讲述了贫穷但聪明的男孩Tim,靠卖智慧帮助别人,同时也帮助了自己家庭的故事,突出智慧在生活中做出正确选择的重要性。
26.细节理解题。根据第二段“At the market one day, he heard rich businessmen complain there wasn’t enough wisdom in the world. An idea hit him that he would sell wisdom.”可知,Tim决定卖智慧是因为他听到商人抱怨世界上没有足够的智慧。故选D。
27.细节理解题。根据第六段“Remembering Tim’s words, he nearly chose the river land but thought, ‘The hill looks grander—makes me important now.’ He picked the hill.”可知,Henry选择山上的旱地是因为他觉得这块大地能让自己立刻显得更重要。故选B。
28.细节理解题。根据文中:“he heard rich businessmen complain there wasn’t enough wisdom in the world”对应e;“He set up a stand with a sign, ‘Wisdom for Sale—One Coin Each.’”对应b;“A curious old man paid a coin. Tim whispered, ‘Never act quickly when angry.’”对应c;“He picked the hill.”对应a;“Only then did he understand how valuable Tim’s wisdom was. Henry apologized, bought more wisdom...”对应d。顺序为e→b→c→a→d。故选A。
29.主旨大意题。根据最后一段“He understood how valuable Tim’s wisdom was… villagers often asked for his advice”可知,本文说明智慧能帮助人们做出更好的生活选择。故选A。
30.C 31.B 32.D
【导语】本文分别介绍了Duolingo、Grammarly、Tandem和DeepSeek四个工具,依次说明了它们在语言学习、写作纠错、语言交流以及学习辅助与信息查询方面的功能和特点。
30.细节理解题。根据“Do you want to learn different languages by playing games Try Duolingo! This is an online platform that offers courses in over 40 languages.”可知,Duolingo是一个可以通过玩游戏来学习语言的应用/平台,故选C。
31.细节理解题。根据“With the help of AI, Grammarly can easily check your spelling, grammar, and tone of the writing... It also suggests styles to users...”以及“You can use it to research, improve your writing, or solve problems”可知,Grammarly和DeepSeek都能帮助用户提升写作能力。故选B。
32.细节理解题。根据“If you become a ‘pro’, by paying some money, you can search for learners near you and even chat with them offline.”可知,成为Tandem的“pro”后,可以与身边的学习者线下交流,即面对面沟通。故选D。
33.C 34.B 35.A 36.B
【导语】本文讲述了科学家发现亚洲象玛丽学会了用软管给自己洗澡,另一只亚洲象Anchali学会了阻止水从玛丽的软管中流出,展现了它们对复杂工具的巧妙运用。
33.词句猜测题。根据文章第二段“That may not seem amazing, but one of the scientists points out that for animals, a hose—a soft tube with running water coming out of the end—is complex.”可知,对于动物来说,软管(一种末端有水流出的软管)是复杂的,即动物使用起来有难度。故选C。
34.细节理解题。根据文章第三段“But of all the elephants in the Berlin Zoo, only 54-year-old Mary has learned how to shower with a hose. And she does it well.”可知,玛丽用软管洗澡的技能很好。故选B。
35.细节理解题。根据文章第四段“Mary has learned to grab (抓住) the hose in different ways to clean different parts of her body. She grabs the end of the hose to clean areas she can reach easily. But when Mary wants to wash her back, she grabs the hose a few feet away from the end.”可知,作者通过举例玛丽用不同方式抓软管来清洗身体不同部位,阐述了玛丽洗澡的技巧。故选A。
36.推理判断题。根据文章最后一段“However, it will take more research to learn whether Anchali is playing her tricks on purpose.”可知,研究人员还不确定Anchali是否是故意使坏。故选B。
37.B 38.D 39.C 40.D
【导语】本文介绍了北京 “面人郎” 这一国家级非物质文化遗产的文化价值、特制面团与作品特点等独特之处,讲述了第三代传承人郎佳子玉的创新传承举措,还指出了其面临的传承困境,呼吁人们重视并传承这一民间艺术。
37.细节理解题。根据“Among various styles, Beijing’s Dough Figurine Lang is unique, filled with the capital’s rich historical culture and customs.”可知,北京“面人郎”的特别之处在于它承载着北京的文化。故选B。
38.细节理解题。根据“With a modern touch, he creates pop-culture figures like smoky-eyed Nezha, attracting young people... He holds workshops in schools and communities... He also shares his works on social media...”可知,郎佳子玉运用现代方式让这门技艺更具吸引力。故选D。
39.推理判断题。根据“If we want good folk arts like Dough Figurine Lang to stay with us, people from generation to generation need to put in the effort to keep them going.”可知,作者写这篇文章的目的是呼吁人们重视这一民间艺术。故选C。
40.篇章结构题。文章第①段总体介绍北京“面人郎”的文化价值及地位;第②-③段分别从特制面团、作品特点等方面阐述其独特之处;第④段讲述第三代传承人郎佳子玉用现代方式传承技艺;第⑤段指出其面临的困境并呼吁传承。故结构为“总—分—总”。故选D。
41.E 42.D 43.A 44.C 45.B
【导语】本文主要讲述了第十五届全运会奖牌的设计理念、元素及其象征意义,展示了粤港澳大湾区的文化融合与发展精神。
41.根据“The medals (奖牌) for the games were shown to the public not long ago.”可知,奖牌的设计引起了人们的关注,选项E“它们生动的设计吸引了人们的注意”符合语境。故选E。
42.根据“Li Xiongfei, from the design team, said the biggest difficulty was putting different elements together well.”可知,设计团队面临的最大困难是将不同元素融合在一起,选项D“广东、香港和澳门各自有许多文化标志”符合语境,解释了这一困难的原因。故选D。
43.根据“On the front of the medals for sports competitions, there are special flowers from each place.”可知,奖牌正面有每个地方的特殊花朵,选项A“它们是木棉(广东)、紫荆花(香港)和莲花(澳门)”符合语境,具体说明了这些花朵的名称。故选A。
44.根据“On the back of the medal, there is the game’s mascot—a Chinese white dolphin (a kind of protected animal) holding a torch.”可知,奖牌背面有吉祥物白海豚和火炬,选项C“海豚周围有简单的波浪图案”符合语境。故选C。
45.根据“The ring part of the medal comes from the ‘Tongxin Knot’ of the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge.”可知,奖牌的环形部分来自港珠澳大桥的“同心结”,选项B“它象征着三地共同发展”符合语境,解释了这一设计的含义。故选B。
46.(w)eigh 47.(l)ong 48.(o)wn 49.(l)uck 50.(d)ied
【导语】本文介绍了台湾云豹的体型、外貌、生活习性,还阐述了其因美丽外表而遭遇的不幸以及最终可能灭绝的情况。
46.句意:它们身长0.6到1.0米,尾巴长0.5到0.9米,体重16到23公斤。根据“16 to 23 kilograms”可知,此处描述的是体重,结合首字母提示,应填weigh“重达”,句子是一般现在时,主语是复数形式,动词用原形。故填(w)eigh。
47.句意:它们有长长的带云状斑点的皮毛,这使它们非常美丽。根据“fur with spots like clouds”及首字母提示可知,此处描述的是皮毛的特征,long“长的”符合语境,形容词作定语修饰名词fur。故填(l)ong。
48.句意:它们喜欢独自生活,而不是群居。根据“instead of in groups”及首字母提示可知,此处表示独自生活,on one’s own“独自地”,固定短语。故填(o)wn。
49.句意:然而,台湾云豹的美丽给它们带来了厄运。根据“People killed them for their fur.”可知,人们为了它们的皮毛而捕杀它们,这是不幸的事,结合首字母提示,bad luck“坏运气,厄运”符合语境。故填(l)uck。
50.句意:2013年4月,来自中国台湾的专家宣布它们可能已经灭绝。根据“They were last seen in 1972.”及首字母提示可知,此处表示可能已经灭绝,die out“灭绝”,固定短语,由“might have”可知,此处是might have done结构,表示对过去事情的推测,动词用过去分词。故填(d)ied。
51. It is in need
【详解】It is necessary to do sth“做某事是有必要的”,是固定句型;in need可以表示“需要帮助的”。故填It;is;in;need。
52. spent working prepare for
【详解】第一、二空考查固定句型“sb spend time (in) doing sth”(某人花费时间做某事)。根据“helped”可知,本句是一般过去时,动词用过去式spent;work as表示“担任……工作”,此处用working。第三、四空考查固定搭配“help (to) do sth”(帮助做某事)和“prepare for”(为……做准备)。“帮忙为小朋友的读书沙龙做准备”即“helped prepare for the kids’ reading salon”,“to”可省略。故填spent;working;prepare;for。
53. When/While were reading remind
【详解】根据中英文提示可知,这句话是时间状语从句,第一空表示“当……时候”,可以用when/while;“读书”是“read”,结合语境可知,这里要用过去进行时,表示过去某个时刻正在进行的动作,其结构是“be+现在分词”,主语“they”是复数,be动词用“were” ,“read”的现在分词是“reading”,所以②③空应填were,reading;“提醒某人做某事”是“remind sb. to do sth.” ,“had to”是“have to”的过去式,意思是“不得不”,后面接动词原形,所以最后一个空应填“remind”。故填When/While;were;reading;remind。
54. How helpful
【详解】此句是感叹句,句中核心词为形容词“有帮助的”,即helpful,应该用how感叹句结构:How+形容词+主语+谓语。故填How;helpful。
55. should be given
【详解】根据中英文对照可知,原句主语是“青少年(teenagers)”,谓语是“应该有(should have)”,宾语是“更多机会(more chances)”。转换为填空句后,主语变为“更多机会(more chances)”,此时“机会”与“给予”之间是被动关系,即“机会应该被给予青少年”。“应该被给予”的被动结构为“should be given”。故填should;be;given。
56.例文
Dear Eric,
How are you I am writing to tell you about my ideas of the study trips for the new term.
Firstly, I suggest Lingnan Impression Park. We can admire buildings of Lingnan style and watch shows of traditional customs like the lion dance. It’ll help us learn about local culture. Secondly, Guangdong Science Centre is a great choice. We can explore new technology and do science experiments, which will be both fun and educational. Lastly, I recommend Guangzhou Zoo. We can observe various animals and attend animal protection lectures. It’ll raise our awareness of wildlife conservation.
I hope you like my suggestions.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;
②时态:时态主要为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中推荐的研学地点及活动内容,可适当拓展信息,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借用“告知新学期研学活动的想法”来引出重点介绍的内容;
第二步,具体阐述写作内容。从“Lingnan Impression Park、Guangdong Science Centre以及自己补充的地点”几个方面重点介绍推荐的研学地点及活动内容;
第三步,书写结语。表达期待回复等意愿。
[亮点词汇]
①learn about了解
②a great choice一个很棒的选择
③various各种各样的
④raise awareness提高意识
[高分句型]
We can explore new technology and do science experiments, which will be both fun and educational. (which引导非限定性定语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页