/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年译林版 (三起) (2024) 三年级英语上册核心考点精练
Unit 1 Hello!
考点11:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
请阅读对话,选择正确的答案。
1.The cat’s (猫的) name (名字) is _________. ( )
A.cat B.dog C.Kitty
2.The cat sleeps (睡觉) in the ___________ and ____________. (多选) ( )
A.morning B.afternoon C.evening
3.The cat wakes up (醒来) in the _________. ( )
A.morning B.afternoon C.evening
阅读诗歌,选择合适的答案。
Good morning, good morning, Mr Sun,
I go to school and meet my friends.
Good afternoon, good afternoon, Mr Sun,
I play football () and run. ()
Good evening, good evening, Miss Moon,
I talk (谈话) with my friends on the phone () .
Good night, good night, Miss Moon,
I go to bed very soon (很快).
4.I meet friends ________. ( )
A.in the morning B.in the afternoon C.in the evening
5.I ________ in the afternoon. ( )
A. B. C.
6.I talk to ________ on the . ( )
A.my friends B.my teacher C.my mum
7.“Go to bed”may mean (意思是) “ ________ ”. ( )
A. B. C.
8.________ is NOT mentioned (未提到). ( )
A.Noon B.Evening C.Night
阅读关于杰克的一天,并选择合适的答案。
9.Mr Li is ________. ( )
A. B. C.
10.Miss Liu is ________. ( )
A.Jack’s mum B.Jack’s friend C.Jack’s teacher
11.Jack says “________” to his mum and dad at 18:05. ( )
A.Good afternoon. B.Good evening. C.Good night.
12.Jack is at ________ at night. ( )
A. B. C.
13.The “dear” is ________. ( )
A. B. C.
阅读理解。
My name is Lily. I’m a student. I have a busy week. On Monday, I go to the library after school. I like reading books there. On Tuesday, I play the piano at home. On Wednesday, I have a football game with my classmates. On Thursday, I have an English class in the evening. On Friday, I watch TV at home. On Saturday, I go to the park with my parents. We fly a kite there. On Sunday, I visit my grandparents. They live in a small village. I always have a good time with them.
14.Where does Lily go on Monday ( )
A.To the park. B.To the library. C.To the cinema.
15.What does Lily do on Tuesday ( )
A.Plays the piano. B.Plays football. C.Has an English class.
16.When does Lily have a football game ( )
A.On Tuesday. B.On Wednesday. C.On Thursday.
17.Who does Lily go to the park with ( )
A.Her classmates. B.Her friends. C.Her parents.
18.Which of the following is TRUE ( )
A.Lily has an English class on Wednesday.
B.Lily watches TV at home on Friday.
C.Lily’s grandparents live in a big city.
阅读短文,选择正确答案。
Hello! I’m Daming. This week is very busy. On Monday, I have English and science. On Tuesday, I play basketball after school. On Wednesday, I go to the book club. On Thursday, I visit my uncle. On Friday, we have art class. I like art very much. On Saturday and Sunday, I stay at home and do my homework.
19.Daming has ______ on Monday. ( )
A.English and art B.English and science C.science and art
20.Daming plays basketball on ______. ( )
A.Monday B.Tuesday C.Wednesday
21.Daming goes to the ______ club on Wednesday. ( )
A.painting B.basketball C.book
22.Daming visits his uncle on ______. ( )
A.Thursday B.Friday C.Saturday
23.Daming ______ on the weekend. ( )
A.goes to the park B.does his homework C.plays football
阅读理解。(选择正确答案)
In our classroom, we have some rules. We can’t run or jump. We should take turns to speak. We need to put away our things after class. We must listen to the teacher carefully. Also, we should say nice words to our classmates. These rules help us have a good learning environment.
24.What can’t we do in the classroom ( )
A.Walk. B.Run. C.Sit.
25.What should we do when speaking ( )
A.Speak loudly. B.Speak quickly. C.Take turns to speak.
26.When do we put away our things ( )
A.Before class. B.In class. C.After class.
27.Why do we have these rules ( )
A.To have a good learning environment.
B.To make teachers happy.
C.To play with classmates.
28.Which is not a rule in the passage ( )
A.Keep the classroom clean.
B.Say nice words.
C.Listen to the teacher carefully.
阅读理解。
There are many school rules in our school. We should get to school on time. We should listen to the teacher carefully in class. We should keep quiet in the library. We should stand up when the teacher comes in. We should follow these rules to make our school a better place.
29.There are many ____ in the school. ( )
A.students B.teachers C.school rules
30.We should get to school ____. ( )
A.early B.on time C.late
31.In class, we should ____. ( )
A.listen to the teacher carefully B.talk with classmates C.play games
32.In the library, we should ____. ( )
A.keep quiet B.speak loudly C.run around
33.When the teacher comes in, we should ____. ( )
A.sit down B.stand up C.go out
34.We should follow the rules to make our school ____. ( )
A.a worse place B.a better place C.a dirty place
35.What should we do in class ( )
A.Listen to the teacher carefully. B.Keep quiet. C.Stand up.
阅读理解。
主题:团队合作
The students are preparing for a school play. “We need one more actor!” says Emma. “Let’s ask Leo!” suggests Ben. Leo is drawing quietly in the corner. Emma walks to him and says, “Hey, Leo! Do you want to join us You can be the tree!” Leo thinks and answers, “Hmm... Okay, I’ll try!” He wears a green costume and holds paper leaves. During the show, Leo sways and makes everyone laugh. “You’re amazing!” says Ben. Leo grins, “Teamwork is fun!”
36.What role does Leo play in the play ( )
A.A lion.
B.A tree.
C.A teacher.
37.Why does Leo feel happy ( )
A.He wins a prize.
B.He makes new friends.
C.He enjoys teamwork.
阅读对话,选择正确答案的序号填在括号内。
A: Good morning, class.
B: Good morning, Miss Yang.
A: What’s your name
C: My name is Jerry.
A: Are you Jake
D: No. I am Tim. Jake has(有) blonde hair(金发).
38.It is in the ________. ( )
A.afternoon B.morning
39.C是 ________. ( )
A.Jerry B.Tim
40.D是 ________. ( )
A.Jake B.Tim
41.对话发生的地点是 ________. ( )
A. B. C.
阅读短文,选择正确答案。
One day
It is morning. Mr. Sun (太阳) comes to work (开始上班). Jack wakes up (醒来) at 6:30.
Jack: Good morning, Mr. Sun! I’m Jack.
Mr. Sun: Good morning, Jack! Have a nice day!
After breakfast (早饭后), Jack goes to school (去上学).
In the afternoon, Jack has a PE class. He and his friends are in the playground (操场).
Mr. Sun: Good afternoon, children!
Children: Good afternoon, Mr. Sun! It’s a lovely day!
The children are very happy.
It is late afternoon. It’s time to go home.
Jack: Goodbye, Mr. Sun.
Mr. Sun: Bye, Jack! Then, Miss Moon comes to work. It is evening (晚上).
42.Mr. Sun says (说) “______” to Jack. ( )
A.Good morning! B.Have a nice day! C.A &B
43.Jack might (可能) go to school at ______ . ( )
A. B. C.
44.Jack has a PE class in the ______. ( )
A. B. C.
45.In the afternoon, the children are very ______. ( )
A.sad B.happy C.nice
46.Miss Moon comes to work in the ______. ( )
A.morning B.afternoon C.evening
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I’m Bob. I study in a primary school (小学). I have Chinese and English every day. I like Thursday very much, because I have a music class. On the weekend, I don’t go to school. I often read books on Saturdays. On Sundays, I often play football with my good friends. Sometimes I listen to music.
47.Bob is a __________. ( )
A.teacher B.student C.doctor
48.Bob has __________ and English every day. ( )
A.maths B.PE C.Chinese
49.Bob likes __________ very much. ( )
A.Monday B.Tuesday C.Thursday
50.Bob often __________ on Saturdays. ( )
A.reads books B.cooks C.listens to music
51.On Sundays, Bob often plays football with his __________. ( )
A.parents B.friends C.classmates (同学)
阅读短文,选择正确的答案。
It’s September 1st. It’s Monday. Justin is at a new Chinese school. It’s his first day there. He is very worried. The first class is Chinese. Miss He is his Chinese teacher. She is a little bit serious. Then, Justin goes to Maths. Mr Su is his Maths teacher. He is very young and handsome. Justin likes him. The third class is Science. Miss Tian is his Science teacher. She is quite friendly. Justin is very comfortable on her class. Then Justin goes to English. His English teacher is from Australia, too. Justin feels wonderful on Lance’s class. In the afternoon, there are two PE classes. Justin is good at sport. He is relieved at the end of the day.
52.Who is Maths teacher ( )
A.Miss He. B.Mr Su. C.Miss Tian.
53.Where is Justin from ( )
A.China. B.Canada. C.Australia.
54.How many classes are there on Monday ( )
A.Four. B.Five. C.Six.
55.Is Justin worried about his school life in the end ( )
A.Yes, he is. B.No, he isn’t. C.No, he doesn’t.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.AB 3.C
【导语】本文讲了猫。
1.句意:猫的名字是_______。A猫,B狗,C凯蒂,根据“Hello, Kitty. Good morning.”,可知猫的名字是凯蒂,故选C。
2.句意:猫在______和_______睡觉。A上午,B下午,C晚上,根据对话可知猫在上午和下午睡觉,故选AB。
3.句意:猫在_______醒来。根据对话可知猫在晚上醒来,故选C。
4.A 5.B 6.A 7.C 8.A
【导语】本文是一首关于作者一天活动的诗歌。
4.句意:我____见到我的朋友。A在上午,B在下午,C在晚上。根据“Good morning, good morning, Mr Sun, I go to school and meet my friends.”可知是上午,故选A。
5.句意:我在下午_____。根据“Good afternoon, good afternoon, Mr Sun, I play football and run.”可知下午踢足球和跑步,选项B是踢足球,故选B。
6.句意:我和______在手机上说话。A我的朋友,B我的老师,C我的妈妈。根据“I talk (谈话) with my friends on the phone.”可知是和朋友,故选A。
7.句意:“Go to bed”意思可能是“_____”。根据“Good night, good night, Miss Moon, I go to bed very soon (很快).”可知是睡觉,选项C是睡觉,故选C。
8.句意:____没有提到。A中午,B晚上,C晚上。根据“Good evening, good evening, Miss Moon,”和“Good night, good night, Miss Moon,”可知没有提到中午,故选A。
9.A 10.C 11.B 12.C 13.B
【导语】本文主要介绍杰克的一天。
9.句意:李老师是____。根据图片可知选项A符合李老师形象,故选A。
10.句意:刘老师是____。A杰克的妈妈,B杰克的朋友,C杰克的老师。根据图片可知刘老师是杰克的老师,故选C。
11.句意:杰克在18:05和他的妈妈和爸爸说“_____”。A下午好。B晚上好。C晚上好。根据图片内容可知18:05是说Good evening,故选B。
12.句意:杰克晚上在____。根据图片可知晚上在家,选项C是家,故选C。
13.句意:“dear”是____。根据图片可知dear是指杰克,选项B是杰克,故选B。
14.B 15.A 16.B 17.C 18.B
【导语】本文主要描述了作者的一周日常。
14.句意:莉莉星期一去哪里?A去公园。B去图书馆。C去电影院。根据“On Monday, I go to the library after school.”可知莉莉星期一去图书馆 ,故选B。
15.句意:莉莉星期二做什么?A弹钢琴。B踢足球。C上英语课。根据“On Tuesday, I play the piano at home.”可知莉莉星期二在家弹钢琴 ,故选A。
16.句意:莉莉什么时候有足球比赛?A星期二。B星期三。C星期四。根据“On Wednesday, I have a football game with my classmates.” 可知莉莉在星期三有一场足球比赛 ,故选B。
17.句意:莉莉和谁一起去公园?A她的同学。B她的朋友。C她的父母。根据“On Saturday, I go to the park with my parents.”可知莉莉星期六和父母一起去公园 ,故选C。
18.句意:以下哪一项是正确的?A莉莉星期三有一节英语课。 B莉莉星期五在家看电视。C莉莉的祖父母住在一个大城市。根据“On Friday, I watch TV at home.” 可知莉莉周五在家看电视,故选B。
19.B 20.B 21.C 22.A 23.B
【导语】本文主要讲述了大明一周的活动。
19.句意:大明在星期一上______。A英语和美术,B英语和科学,C科学和美术。根据短文中“On Monday, I have English and science.”可知,大明在星期一有英语和科学课,故选B。
20.句意:大明在______打篮球。A星期一,B星期二,C星期三。根据短文中“On Tuesday, I play basketball after school.”可知,大明在星期二放学后打篮球,故选B。
21.句意:大明在星期三去______俱乐部。A绘画,B篮球,C图书。根据短文中“On Wednesday, I go to the book club.”可知,大明在星期三去图书俱乐部,故选C。
22.句意:大明在______探望他的叔叔。A星期四,B星期五,C星期六。根据短文中“On Thursday, I visit my uncle.”可知,大明在星期四去看望他的叔叔,故选A。
23.句意:大明在周末______。A去公园,B做他的作业,C踢足球。根据短文中“On Saturday and Sunday, I stay at home and do my homework.”可知,大明在周末做作业,故选B。
24.B 25.C 26.C 27.A 28.A
【导语】本文主要介绍了作者教室里的一些规则。
24.句意:我们不能在教室里做什么?A走路。B跑。C坐。根据“We can’t run or jump.”可知不能在教室里跑,故选B。
25.句意:说话时我们应该做什么?A大声说话。B说话快点。C轮流发言。根据“We should take turns to speak.”可知说话时应该轮流发言,故选C。
26.句意:我们什么时候收拾东西?A上课前。B在课堂上。C下课后。根据“We need to put away our things after class.”可知下课后收拾东西,故选C。
27.句意:为什么我们有这些规则?A要有一个好的学习环境。B要使老师高兴。C要和同学一起玩。根据“These rules help us have a good learning environment.”可知这些规则帮助我们有一个好的学习环境,故选A。
28.句意:这篇文章中哪一条不是规则?A保持教室干净。B说好话。C仔细听老师讲课。根据短文内容可知文中没有保持教室干净这个规则,故选A。
29.C 30.B 31.A 32.A 33.B 34.B 35.A
【导语】本文主要介绍了学校的规则。
29.句意:在学校有许多______。A学生,B老师,C学校规则,根据“There are many school rules in our school.”可知学校里有许多规则,故选C。
30.句意:我们应该______到校。A早地,B准时,C晚地,根据“We should get to school on time.”可知应该按时到校,故选B。
31.句意:在课上,我们应该______。A认真听老师讲课,B和同学讨论,C玩游戏,根据“We should listen to the teacher carefully in class.”可知在课上,我们应该认真听老师讲课。故选A。
32.句意:在图书馆,我们应该_______。A保持安静,B大声说话,C到处跑,根据“We should keep quiet in the library.”可知在图书馆,应该保持安静。故选A。
33.句意:当老师进来的时候,我们应该_____。A坐下,B起立,C出去,根据“We should stand up when the teacher comes in.”可知当老师进来的时候,我们应该起立。故选B。
34.句意:我们应该遵守规则来让我们的学校_______。A一个更坏的地方,B一个更好的地方,C一个脏的地方,根据“We should follow these rules to make our school a better place.”可知遵守规则来让学校成为一个更好的地方。故选B。
35.句意:在课上我们应该怎么做?A认真听老师讲课。B保持安静。C起立。根据“We should listen to the teacher carefully in class.”可知在课上我们应该认真听老师讲课。故选A。
36.B 37.C
【导语】本文讲了团队合作。
36.句意:利奥在剧中扮演什么角色?A一只狮子。B一棵树。C一名老师。根据“You can be the tree!”,可知利奥在剧中扮演一棵树,故选B。
37.句意:里奥为什么感觉很高兴?A他获奖了。B他交了新朋友。C他喜欢团队合作。根据“Leo grins, “Teamwork is fun!””,可知因为他喜欢团队合作,故选C。
38.B 39.A 40.B 41.B
【导语】本文是关于学校生活的对话。
38.句意:现在是_______。A下午,B早上,根据“Good morning, class.”,可知现在是早上,故选B。
39.句意:C是_______。A杰瑞,B蒂姆,根据“C: My name is Jerry.”,可知C是杰瑞,故选A。
40.句意:D是________。A杰克,B蒂姆,根据“D: No. I am Tim.”,可知D是蒂姆,故选B。
41.根据“A: Good morning, class. B: Good morning, Miss Yang.”,可知对话发生的地点是教室,故选B。
42.C 43.B 44.A 45.B 46.C
【导语】本文讲了日常生活。
42.句意:太阳先生对杰克说“______”。A早上好!B祝你有个美好的一天!根据“Mr. Sun: Good morning, Jack! Have a nice day!”,可知太阳先生对杰克说早上好和祝你有个美好的一天,故选C。
43.句意:杰克可能在______去上学。根据“Jack wakes up (醒来) at 6:30.”。可知杰克可能在7点去上学,故选B。
44.句意:杰克在______有一节体育课。根据“In the afternoon, Jack has a PE class. He and his friends are in the playground (操场).”,可知杰克在操场上有一节体育课,故选A。
45.句意:在下午,孩子们很______。A伤心的,B高兴的,C友好的,根据“The children are very happy.”,可知在下午,孩子们很高兴,故选B。
46.句意:月亮小姐在______工作。A早上,B下午,C晚上,根据“Then, Miss Moon comes to work. It is evening (晚上).”,可知月亮小姐在晚上工作,故选C。
47.B 48.C 49.C 50.A 51.B
【导语】本文介绍了鲍勃的学校生活和周末生活。
47.句意:鲍勃是一名______。A老师,B学生,C医生,根据“Hello, I’m Bob. I study in a primary school (小学).”,可知鲍勃是一名学生,故选B。
48.句意:鲍勃每天有______和英语课。A数学,B体育,C语文,根据“I have Chinese and English every day.”,可知鲍勃每天有语文和英语课,故选C。
49.句意:鲍勃非常喜欢______。A星期一,B星期二,C星期四,根据“I like Thursday very much, because I have a music class.”,可知鲍勃非常喜欢星期四,故选C。
50.句意:鲍勃经常在星期六_______。A看书,B做饭,C听音乐,根据“I often read books on Saturdays.”,可知鲍勃经常在星期六看书,故选A。
51.句意:在星期天,鲍勃经常和______踢足球,A父母,B朋友,根据“On Sundays, I often play football with my good friends.”,可知在星期天,鲍勃经常和朋友踢足球,故选B。
52.B 53.C 54.C 55.B
【导语】本文介绍了贾斯汀到了新学校在星期一一天的课程安排。
52.句意:谁是数学老师?A何小姐,B苏先生,C田小姐,根据“Mr Su is his Maths teacher. ”可知苏先生是他的数学老师,故选B。
53.句意:贾斯汀来自哪里?A中国,B加拿大,C澳大利亚,根据“His English teacher is from Australia, too. ”可知贾斯汀来自澳大利亚,故选C。
54.句意:星期一有几节课?A四,B五,C六,根据文中内容可知星期一有语文,数学,科学,英语各一节以及2节体育课,共6节课,故选C。
55.句意:最后,贾斯汀担心他的学校生活吗?A是的,他是。B不,他不是。C不,他没有。根据“He is relieved at the end of the day.”可知一天下来他松了一口气,贾斯汀最终不担心他的学校生活,B符合题意,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)