(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段检测培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段检测培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)
格式 docx
文件大小 63.0KB
资源类型 试卷
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2025-09-29 20:18:16

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)Unit1-Unit3
阶段提升培优卷
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效。
2. 请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.I feel ________ because my job is too ________.
A.boring, bored B.bored, bored C.boring, boring D.bored, boring
2.In autumn, the tree leaves on the ground run in all ________ when the wind comes.
A.designs B.degrees C.directions D.disasters
3.Anhui is a great place worth visiting, ________ Mount Huang in autumn.
A.finally B.simply C.especially D.luckily
4.Alice wants to stay with her family, so she ________ her hometown and work in a foreign country next year.
A.didn’t leave B.left C.isn’t going to leave D.is going to leave
5.________ so many patients waiting, the doctor worked through lunch time.
A.With B.Because C.Although D.While
6.________ enjoyable the spring outing last Friday was!
A.What B.What a C.What an D.How
7.I did _________ special during the holiday. I just looked after my little sister.
A.something B.nothing C.anything D.everything
8.—Our class won the first prize in the basketball game.
—What ________ exciting news!
A./ B.an C.the D.a
9.________ the wheel, we would not have cars, railways and so on.
A.With B.Without C.On D.By
10.The old artisan hopes to ________ his paper-cutting skills ________ the younger generation.
A.pass on; to B.pass to; on C.put on; to D.take on; to
11.—How was your trip to Japan
—Oh, ________. I don’t even want to talk about it.
A.wonderful B.it couldn’t be worse C.wait a moment D.it couldn’t be better
12.This is a new word. Remember to ________.
A.write down it B.write it down C.write down them D.write them down
13.________ is the weight of the elephant
A.What B.How many C.How much D.How
14.People in the UK say “biscuit” while people in the USA say “________”
A.soccer B.cookie C.lorry D.eraser
15.Lucy was so ________ that she fell ________ in a minute.
A.asleep; sleepy B.sleep; asleep C.sleepy; asleep D.sleep; sleepy
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
Since my mother moved to live with us in the city, she has been much heavier than before. 16 time went by, her health got worse. So I had to take her to see a 17 . My mother was told to lose weight 18 doing exercise every day. She had no choice (选择) but to follow 19 the doctor said. I told her that I would exercise with her every morning.
On the first morning, she got up very early 20 ran with me in our neighborhood. I tried to run slowly 21 she could follow me. After 22 for some minutes, I told her the proper (恰当的) ways of exercise and the importance of eating healthy food. She listened to me 23 . It made me 24 that she told me everything very patiently (耐心地) when I was a kid. On the second morning, I praised her for keeping running with me.
But after two weeks, she wanted to 25 running, because she thought the 26 exercise didn’t work at all. To encourage (鼓励) her, I taught her how to use the facilities (公共设施) for exercise in our 27 . She began to exercise again.
With my help, it 28 her one month to develop (养成) a good habit of daily exercise. “Thank you, my dear daughter. Exercise brings health and happiness to me. I will 29 worry about my health.” Her words touched (触动) my heart deeply. I felt happy to make a big difference to my 30 life.
16.A.As B.But C.So D.When
17.A.nurse B.waiter C.teacher D.doctor
18.A.with B.by C.from D.through
19.A.that B.what C.which D.where
20.A.so B.or C.and D.but
21.A.so that B.such as C.such that D.because of
22.A.eating B.playing C.running D.swimming
23.A.lazily B.quickly C.easily D.carefully
24.A.worry B.wonder C.forget D.remember
25.A.stop B.started C.forget D.go
26.A.two-day B.two-month C.two-week D.two-year
27.A.school B.cinema C.hospital D.neighborhood
28.A.took B.spent C.cost D.paid
29.A.often B.always C.sometimes D.never
30.A.teacher’s B.friend’s C.father’s D.mother’s
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
Everyone has a dream, and so do I. When I was a little girl, I always dreamed of being different kinds of people. At first, I wanted to be a teacher because I thought it was cool to teach students new knowledge. I could see the sweet smiles on their faces when they understood something new. It felt like I was lighting up their minds. But later, after watching many exciting medical dramas on TV, I changed my mind. I hoped to become a doctor. I was deeply attracted by how doctors worked under pressure (压力), using their skills to pull patients back from the edge (边缘) of death. It seemed so amazing to me.
Now, as a middle school student, my dream is to be a scientist. I really like science, especially chemistry. I love doing experiments in the science lab at school. Every time I see a chemical reaction happen, I feel so excited. I believe that science can change the world. I dream to make some great scientific discoveries (发现) in the future. Maybe I can find new ways to make our environment cleaner or develop better medicines to help sick people. I even dream of walking on the moon or even travelling to Mars one day.
I know that the path to becoming a scientist is long and full of difficulties. But I’m ready. To make my dream come true, I am working hard at all subjects, especially math and science. I will also read more books about science. I am sure that as long as I keep trying my best, my dream will come true one day.
根据材料内容选择最佳答案。
31.What did the writer first want to be
A.A doctor. B.A teacher. C.A scientist. D.A nurse.
32.Why did the writer want to be a doctor
A.Because she thought teaching was boring. B.Because she wanted to make a lot of money.
C.Because she was touched by doctors saving lives. D.Because her parents were doctors.
33.What does the underlined word “attracted” mean in Paragraph 1
A.吸引 B.丰富 C.吸收 D.扩大
34.What does the writer do to make her dream come true
A.She plays games with her friends. B.She studies hard and reads more science books.
C.She watches TV every day. D.She joins a lot of clubs
35.What does the writer think of making her dream come true
A.It’s easy. B.She never thought about the difficulty.
C.It’s impossible. D.It’s difficult but she will try her best.
(B)
Soy sauce was invented by the Chinese over 2,000 years ago and is still used in Chinese cooking every day. Nowadays people don’t give much thought to the traditional way of making soy sauce, as they mostly buy the soy sauce produced in modern chemical methods.
Little known to the outside world, a century-old factory in Xianshi town, Luzhou city, Sichuan, still uses the natural method to produce soy sauce. It simply puts the soybean mixture in big jars under the sun. It takes up to three years to complete. Since 1893, the company has been making soy sauce for more than 130 years.
Water, salt and soybeans are needed to make soy sauce. Natural bacteria (菌群) and old jars make it taste better. The process (工序) allows the beans to naturally produce oil, making a full taste. It is the most special thing of this soy sauce. The factory can only produce about 2,000 jars of soy sauce every year. Also, it takes over ten times longer to finish the whole process in this traditional way. As a result, the factory has faced many ups and downs.
Luckily, the traditional method of making soy sauce in this factory became an intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in Sichuan province in 2007 and an intangible cultural heritage of China in 2014. “I had the idea to give it up, but I usually said to myself that good things never come easy, just like our soy sauce.” the factory owner said.
36.Why do people seldom think of the natural way of soy sauce making now
A.Because they think soy sauce is unhealthy.
B.Because they mostly buy soy sauce made in modern ways.
C.Because they seldom use soy sauce when cooking.
37.What can we know about the factory in Paragraph 2
A.It is a famous factory in China. B.It has a history of over a century.
C.It took up to 3 years to build the factory.
38.What does “It” refer to in Paragraph 3
A.The low price. B.The long history. C.The good taste.
39.What can we learn from the factory owner’s words
A.Never give up.
B.Knowledge is power.
C.Seeing is believing.
40.What is the main idea of this passage
A.The steps of making soy sauce.
B.Good things to add while cooking.
C.A traditional way to make soy sauce.
(C)
Everyone knows that exercise is important. We all need to exercise. Doctors say it is good for us. It makes our heart and body strong. When the daytime comes, we must get up. This is a good time for exercise.
Exercise means doing things with your body. Children who often exercise are more active (更活跃的). This means they do better in tests and schoolwork than the kids who don’t exercise.
There are many ways to exercise. You can walk, run, swim, skate or play ball games. Make sure you exercise in the following ways: You have to like what you’re doing. Exercise enough but not too much. It’s best to exercise twice a week. Thirty minutes each time is enough. Try all kinds of sports until you find one, two or even more that feel right for you.
You can exercise at fitness centers. They have a lot of equipment (设备) there. The equipment will help exercise your arms, legs and other parts of your body to make you strong. Some people buy equipment for their homes, but it is very expensive.
Exercising can be fun. Friends can exercise together at a fitness center, or you can play sports together. And you will have a good time with them.
41.The passage tells us that ________ is important.
A.life B.sleep C.exercise D.work
42.Which of the following sports is NOT mentioned (提及) in the passage?
A.Fishing. B.Running. C. Swimming. D.Walking.
43.How long should we do exercise each time
A.For an hour. B.For half an hour.
C.For 20 minutes. D.For 10 minutes.
44.The underlined words “fitness centers” mean “________” in Chinese.
A.商务中心 B.健身中心 C.购物中心 D.医疗中心
45.What’s the best title of the passage
A.Fun about Exercise
B.The Time for Exercise
C.The Places of Exercise
D.The Importance and Ways of Exercise
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.Her dream was to be a famous (act) when she studied in college (大学).
47.What useful (suggest) he made just now!
48.Some chemicals in cheap paints can be (harm) to our health, so we should choose art materials carefully.
49.Writing English (diary) is a good way to learn English well.
50.In our (opinion), eating different kinds of food is key to staying healthy.
51.Today’s cartoons are usually not (像……一样简单) little Mickey Mouse, but everyone still knows and loves him.
52.Lily is interested in Chinese (文学作品) and enjoys reading novels.
53.There are four main (角色) in Beijing Opera: Sheng, Dan, Jing and Chou.
54.When we meet some problems in our life, we should be (积极乐观的).
55.My sister draws (清楚地). Her pictures are always beautiful. (clearly)
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.如果我们不保护老虎,终有一天它们会灭绝。
If we don’t protect the tigers, they will one day.
57.对一些同学来说,学外语是件有趣的事情。
is fun to some students.
58.假期里,他喜欢和家人旅行并拍摄人物和风景。
, he likes to travel with his family and take photos of people and places.
59.体育老师要求我们注意运动前热身,并且不同意运动后立刻坐下的习惯。
The PE teacher asks us to warming up before sports and sitting down right after exercise.
60.吃太多不健康的食物对你的身体不好。
Eating unhealthy food is not good for your body.
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Jeff loved eating junk food and playing video games all day long. He didn’t exercise and often stayed up late at night. As a result, he became heavy and 61 (health). One day, Jeff’s doctor told him that he must have good 62 (habit) if he wanted to stay healthy. Jeff 63 (worry) and wondered what he should do.
“Well, you need 64 (start) eating healthier food and exercising,” the doctor said. “It’s also important for you to get enough sleep.” With these words, the doctor 65 (give) him some guidebooks and a list of healthy food.
Jeff took the 66 (doctor) advice seriously (认真地). He started to eat more vegetables and eat 67 (little) junk food than before. He also exercised every day 68 it was hard for him to keep on. He even made sure to sleep eight hours every night and tried to do some reading instead of playing video games.
At first, it was hard for Jeff to go on his new lifestyle. “I miss my old hobbies,” he told his friend, Tom. “But think about how much better you will feel if you keep it up,” Tom said. “And we can 69 (exercise) together to make it more fun.”
Over time, Jeff became thinner. It was nice for him to feel better. In the end, he 70 (know) that a healthy lifestyle was not only about physical health but also about mental (心理的) health. He thanked the doctor for making him live a happy and healthy life.
七、材料作文(本大题共25分)
71.享受运动,享受生活。你喜欢运动吗?你享受过运动带来的乐趣吗?学校英语报正在征集稿件,请以“Enjoy Sports, Enjoy Life”为题,用英语写一篇短文,叙述一次你通过运动享受生活的经历,并谈谈运动给我们带来的好处。
要求:
1.根据所给题目,写一篇短文,不少于80个字;
2.语言流畅、书写规范、卷面整洁;
3.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
Enjoy Sports, Enjoy Life
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D
【解析】句意:我感到很无聊因为我的工作太乏味了。
考查形容词辨析。bored意为“感到无聊的”,修饰人;boring意为“令人乏味的”,修饰物;第一空使用bored,表示“人感到无聊”,第二空使用boring,表示“工作令人乏味”。故选D。
2.C
【解析】句意:秋天,当风吹来时,地上的树叶向四面八方散开。
考查名词辨析。designs“设计;图案”;degrees“度数;程度;学位”;directions“方向”;disasters“灾难”。根据空后“when the wind comes”可知,此处是指风吹来时地上的树叶向各处散开;考查in all directions“向四面八方”,固定搭配,能准确描述风吹动树叶散开的状态,符合语境。故选C。
3.C
【解析】句意:安徽是一个值得参观的好地方,尤其是秋天的黄山。
考查副词辨析。finally最后;simply仅仅,简单地;especially尤其,特别;luckily幸运地。根据“Anhui is a great place worth visiting...Mount Huang in autumn.”可知,此处是指安徽是个值得参观的好地方,尤其是秋天的黄山。故选C。
4.C
【解析】句意:爱丽丝想和家人待在一起,所以她明年不打算离开家乡去国外工作。
考查时态和动词短语辨析。didn’t leave没有离开,一般过去时;left离开,过去式;isn’t going to leave不打算离开,一般将来时;is going to leave打算离开,一般将来时。根据“next year”可知,句子时态为一般将来时,排除选项A和B;根据“Alice wants to stay with her family”可知,爱丽丝想和家人待在一起,所以她不打算离开家乡去国外工作,此处用isn’t going to leave。故选C。
5.A
【解析】句意:由于这么多病人在等待,医生午餐时间仍在工作。
考查介词用法。With由于;Because因为;Although尽管;While然而。根据“... so many patients waiting, the doctor worked through lunch time.”可知,“这么多病人在等待”是“医生午餐时间仍在工作”的原因,所以排除C项和D项;Because后接完整的句子,所以排除B项;“With+名词/代词+现在分词”是常见的独立主格结构,用来表示伴随状态或原因,在句中作状语,不引导完整句子,语法正确。故选A。
6.D
【解析】句意:上星期五的春游真是愉快啊!
考查感叹句。根据“…enjoyable the spring outing last Friday was!”可知,本句的中心词是形容词enjoyable,所以用how修饰,其结构为How + 形容词 + 主语 + 谓语。故选D。
7.B
【解析】句意:假期里我没有做什么特别的事。我只是照顾我的小妹妹。
考查代词辨析。something某事;nothing没有什么;anything任何事;everything一切。根据“I just looked after my little sister.”可知,应该说假期里没有什么特别的事,nothing符合语境。故选B。
8.A
【解析】句意:——我们班在篮球比赛中获得了第一名。——多么令人激动的消息啊!
考查感叹句和冠词。根据“What … exciting news!”可知,此处是感叹句“What+形容词+不可数名词(+主谓)!”结构,news为不可数名词,其前不加冠词。故选A。
9.B
【解析】句意:没有车轮,我们就不会有汽车、铁路,等等。
考查介词辨析。With具有;Without没有;On在……上面;By通过。根据“…the wheel, we would not have cars, railways and so on.”可知,此处指没有车轮,我们就不会有汽车、铁路,等等。故选B。
10.A
【解析】句意:这位老工匠希望把他的剪纸技艺传给年轻一代。
考查动词短语和介词辨析。pass on传递;pass to传递给;take on承担;to给;on在……上。第一个空的宾语为“his paper-cutting skills”,指传承剪纸技艺,应用pass on;第二个空表示(传)给年轻一代,应用介词to。故选A。
11.B
【解析】句意:——你去日本的旅行怎样?——太糟糕了。我甚至都不想讨论它。
考查情景交际。wonderful棒极了的;it couldn’t be worse不能更糟糕了,特别不好;wait a moment等一下;it couldn’t be better再好不过了,特别好。根据“I don’t even want to talk about it.”可知,此处表示旅行体验不好以至于都不想谈及。故选B。
12.B
【解析】句意:这是一个新词。记得写下来。
考查动词短语和宾格人称代词。write down写下;it“它”,宾格人称代词,单数;them“它们”,宾格人称代词,复数。宾格人称代词应该加在动副短语中间,故排除A和C选项;根据前一句“This is a new word.”可知,此处宾格人称代词要用it,指代前文提到的a new word。故选B。
13.A
【解析】句意:大象的重量是多少?
考查特殊疑问词。What什么,可用来询问事物的重量、价格等;How many多少,用来询问可数名词的数量;How much多少,用来询问不可数名词的数量或询问事物的价格;How怎样,用来询问方式或程度。询问物体的重量可用“What’s the weight of... ”或“How much does ... weigh ”可知,此处应用What来提问。故选A。
14.B
【解析】句意:英国人说“biscuit”,而美国人说“cookie”。
考查名词辨析。soccer足球;cookie曲奇饼;lorry运货汽车;eraser橡皮。根据“biscuit”可知,在英式英语中,该词表示“饼干”,等同于美式英语中的cookie。故选B。
15.C
【解析】句意:露西如此困倦以至于她马上睡着了。
考查形容词辨析。asleep睡着的,形容词;sleepy困倦的,形容词;sleep睡觉,动词或名词。根据“Lucy was so...that she fell...”可知,第一个空应填形容词sleepy,作表语,表示露西如此困倦;fall asleep“睡着”,所以第二个空应该填形容词asleep。故选C。
16.A 17.D 18.B 19.B 20.C 21.A 22.C 23.D 24.D 25.A 26.C 27.D 28.A 29.D 30.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了“我”因母亲搬来城市后体重增加、健康变差,便带她看医生并陪她锻炼,期间母亲曾想放弃,“我”通过教她使用小区锻炼设施鼓励她,最终母亲用一个月养成每日锻炼的好习惯。
16.句意:随着时间的推移,她的健康状况变得更差了。
As当……时、随着;But但是;So所以;When当……时。根据“...time went by, her health got worse”可知,此处表达“随着时间推移”,故选A。
17.句意:所以我不得不带她去看医生。
nurse护士;waiter服务员;teacher老师;doctor医生。根据“her health got worse”可知,健康状况变差应该去看医生,故选D。
18.句意:我妈妈被建议通过每天锻炼来减肥。
with和……一起;by通过;from来自;through穿过、通过。根据“lose weight...doing exercise every day”可知,此处指“通过锻炼减肥”,by后接具体方式,符合语境,故选B。
19.句意:她别无选择,只能听从医生的话。
that那个;what什么;which哪一个;where哪里。根据“follow...the doctor said”可知,此处是宾语从句,从句中said缺少宾语,应用what引导,故选B。
20.句意:第一天早上,她起得很早,然后和我在小区里跑步。
so所以;or或者;and和;but但是。根据“got up very early...ran with me”可知,“起床”和“跑步”是顺承关系,应用and连接,故选C。
21.句意:我努力跑得慢一些,以便她能跟上我。
so that以便;such as例如;such that如此……以至于;because of因为。根据“I tried to run slowly...she could follow me”可知,“跑得慢”的目的是“让她能跟上”,应用so that引导目的状语从句,故选A。
22.句意:跑了几分钟后,我告诉她正确的锻炼方式以及吃健康食物的重要性。
eating吃;playing玩;running跑;swimming游泳。根据“ran with me in our neighbourhood”可知,此处指“跑了几分钟后”,故选C。
23.句意:她认真地听我说。
lazily懒惰地;quickly快速地;easily容易地;carefully认真地。根据“she told me everything very patiently when I was a kid”及语境可知,妈妈此时应是“认真地”听“我”说,故选D。
24.句意:这让我想起,在我小时候,她总是非常耐心地告诉我所有事情。
worry担心;wonder想知道;forget忘记;remember记得、想起。根据“it made me...that she told me everything very patiently when I was a kid”可知,此处指“让我想起小时候的事”,故选D。
25.句意:但是两周后,她想停止跑步,因为她认为这两周的锻炼根本没效果。
stop停止;started开始(过去式);forget忘记;go去。根据“because she thought the...exercise didn’t work at all”可知,她觉得锻炼没效果,所以想“停止”跑步,want to后接动词原形,故选A。
26.句意:但是两周后,她想停止跑步,因为她认为这两周的锻炼根本没效果。
two-day两天的;two-month两个月的;two-week两周的;two-year两年的。根据“But after two weeks”可知,此处指“两周的锻炼”,故选C。
27.句意:为了鼓励她,我教她如何使用我们小区里的公共锻炼设施。
school学校;cinema电影院;hospital医院;neighborhood小区。根据“ran with me in our neighbourhood”及语境可知,锻炼设施应在“小区”里,故选D。
28.句意:在我的帮助下,她花了一个月的时间养成了每天锻炼的好习惯。
took花费(it takes sb. +时间+to do sth.);spent花费(sb. spends +时间/金钱+on sth./(in) doing sth.);cost花费(sth. costs sb. +金钱);paid支付(sb. pays +金钱+for sth.)。根据“it...her one month to develop a good habit”可知,此处是“it takes sb. +时间+to do sth.”结构,且动作发生在过去,用took,故选A。
29.句意:我再也不会担心我的健康了。
often经常;always总是;sometimes有时;never从不。根据“Exercise brings health and happiness to me”可知,锻炼带来了健康,所以“再也不”担心健康了,故选D。
30.句意:我很高兴能给我妈妈的生活带来很大的改变。
teacher’s老师的;friend’s朋友的;father’s爸爸的;mother’s妈妈的。通读全文可知,文章围绕“我”帮助妈妈锻炼、改善健康展开,此处指“妈妈的生活”,故选D。
31.B 32.C 33.A 34.B 35.D
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者不同阶段的梦想变化,以及为实现成为科学家的梦想所做的努力和对梦想的看法。
31.细节理解题。根据文章第1段“At first, I wanted to be a teacher because I thought it was cool to teach students new knowledge.”可知,作者最初想成为老师。故选B。
32.细节理解题。根据文章第1段“I was deeply attracted by how doctors worked under pressure, using their skills to pull patients back from the edge of death.”可知,作者想成为医生是因为被医生拯救生命的行为触动了。故选C。
33.词句猜测题。根据文章第1段“I was deeply attracted by how doctors worked under pressure, using their skills to pull patients back from the edge of death.”可知,作者被医生拯救生命的行为吸引了,attracted意为“吸引”。故选A。
34.细节理解题。根据文章第3段“To make my dream come true, I am working hard at all subjects, especially math and science. I will also read more books about science.”可知,作者通过努力学习和读更多科学书籍来实现梦想。故选B。
35.细节理解题。根据文章第3段“I know that the path to becoming a scientist is long and full of difficulties. But I’m ready...I am sure that as long as I keep trying my best, my dream will come true one day.”可知,作者认为实现梦想虽然困难,但会尽力尝试。故选D。
36.B 37.B 38.C 39.A 40.C
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了酱油的发明历史,以及四川泸州先市镇一家百年老厂仍在使用传统自然方法酿造酱油的情况,包括其酿造过程、特点、面临的困境及获得的荣誉等。
36.细节理解题。根据“Nowadays people don’t give much thought to the traditional way of making soy sauce, as they mostly buy the soy sauce produced in modern chemical methods.”可知,人们现在很少想到传统的酱油制作方法是因为他们大多购买用现代方法制作的酱油,故选B。
37.细节理解题。根据“Little known to the outside world, a century-old factory in Xianshi town, Luzhou city, Sichuan, still uses the natural method to produce soy sauce... Since 1893, the company has been making soy sauce for more than 130 years.”可知,这家工厂有超过一个世纪的历史,故选B。
38.词义猜测题。根据“The process (工序) allows the beans to naturally produce oil, making a full taste. It is the most special thing of this soy sauce.”可知,“It”指的是这种酱油的好味道,故选C。
39.细节理解题。根据“I had the idea to give it up, but I usually said to myself that good things never come easy, just like our soy sauce.”可知,从工厂主的话中我们能学到永不放弃的精神,故选A。
40.主旨大意题。通读全文,文章主要围绕四川泸州一家老厂用传统方法制作酱油展开,介绍了这种传统制作方式,故选C。
41.C 42.A 43.B 44.B 45.D
【导语】本文主要介绍了锻炼的重要性以及锻炼的方式和注意事项。
41.细节理解题。根据“Everyone knows that exercise is important.”可知,文章告诉我们锻炼很重要。故选C。
42.细节理解题。根据“You can walk, run, swim, skate or play ball games.”可知,文中提到的运动包括跑步、游泳、走路和滑冰,没有提到钓鱼。故选A。
43.细节理解题。根据“Thirty minutes each time is enough.”可知,每次锻炼30分钟就足够了。故选B。
44.词句猜测题。根据“They have a lot of equipment there. The equipment will help exercise your arms, legs and other parts of your body to make you strong.”可知,fitness centers是指提供健身设备和服务的场所,中文意思是“健身中心”。故选B。
45.最佳标题题。文章主要讲述了锻炼的重要性以及锻炼的方式和注意事项,因此最佳标题是“锻炼的重要性和方式”。故选D。
46.actress
【解析】句意:她大学时的梦想是成为一名著名的演员。根据“Her dream was to be a famous”可知她梦想成为一名著名的女演员,a后加可数名词单数actress“女演员”。故填actress。
47.suggestions
【解析】句意:他刚才提出了多么有用的建议啊!此处考查感叹句结构“What+形容词+名词+主语+谓语”,根据结构可知空处需要用名词形式。suggest的名词形式为suggestion,为可数名词,此处需用复数形式表泛指,故填suggestions。
48.harmful
【解析】句意:便宜颜料中的一些化学物质可能对我们的健康有害,所以我们应该谨慎选择美术材料。根据“chemicals in cheap paints can be...”可知,强调化学物质是有害的,harmful“有害的”,形容词作表语,符合语境。故填harmful。
49.diaries
【解析】句意:写英语日记是学好英语的一个好方法。根据“Writing English…(diary) is a good way to learn English well.”可知,diary“日记”是可数名词,此处是泛指写日记,应用名词复数形式。故填diaries。
50.opinion
【解析】句意:在我们看来,吃不同种类的食物是保持健康的关键。根据“In our... (opinion)”以及所给提示词可知,此处使用固定短语“in one’s opinion”,表示“在某人看来”,“our”后接名词“opinion”,且“opinion”用单数形式即可。故填opinion。
51.as simple as/so simple as
【解析】句意:现在的卡通人物通常不像小米老鼠那样简单,但是大家都知道并且喜爱他。as simple as“像……一样简单”;由空前“not”可知,否定句中“not as...as”可以和“not so...as”互换。故填as/so simple as。
52.literature
【解析】句意:莉莉对中国文学作品感兴趣,喜欢读小说。根据“Chinese”可知,横线处需填名词,“文学作品”英文表达为literature,不可数名词。故填literature。
53.roles/characters
【解析】句意:京剧中有四个主要角色:生、旦、净和丑。角色:role/character,four后加可数名词复数。故填roles/characters。
54.positive
【解析】句意:当我们在我们的生活中遇到一些问题时,我们应该要积极乐观。根据汉语提示可知,positive表示“积极乐观的”。故填positive。
55.clearly
【解析】句意:我姐姐/妹妹画得很清楚。她的画总是很漂亮。clearly“清楚地”,副词,在句中作状语,修饰动词draws。故填clearly。
56.die/become out/extinct
【解析】根据句意可知,此处表示“灭绝”,用动词短语“die out/become extinct”,且“will”后接动词原形。故填die/become;out/extinct。
57.Learning foreign languages
【解析】根据中英文对应可知,需要翻译“学外语”,learn“学习”;foreign language“外语”,表示泛指要用复数,句子缺少主语,要使用动名词短语作主语,learn的动名词形式为learning,首字母大写。故填Learning;foreign;languages。
58.On holidays
【解析】在假期里:on holidays,句首单词首字母大写。故填On holidays。
59.pay attention to disagrees with
【解析】对比中英文可知,空处缺少“注意”和“不同意”;根据英文题干和汉语提示可知,第一空,考查pay attention to“注意”,动词短语,空前为动词不定式符号to,这里应用动词原形;第二空,考查disagree with“不同意”,动词短语,空前“and”连接并列结构,与asks并列,所以这里也应用动词单三形式。故填pay attention to;disagrees with。
60.too much
【解析】根据中英文提示可知,此处使用“too much”“太多”,用于修饰不可数名词“food”;“unhealthy food”为不可数名词短语,“too much”可直接修饰,符合“吃太多不健康的食物”的语境。故填too;much。
61.unhealthy 62.habits 63.worried 64.to start 65.gave 66.doctor’s 67.less 68.though 69.exercise 70.
knew
【导语】本文讲述了杰夫改变生活习惯,收获身心健康的故事。
61.句意:结果,他变得很胖且不健康。根据“became heavy and...”可知,此处需要一个形容词,结合“He didn’t exercise and often stayed up late at night.”可知,他不锻炼,还经常熬夜说明他不健康,“health”的形容词“unhealthy不健康的”符合语境。故填unhealthy。
62.句意:一天,杰夫的医生告诉他,如果他想保持健康,必须有好习惯。“habit”是可数名词,这里应用复数形式“habits”表泛指,指多个好习惯。故填habits。
63.句意:杰夫很担心,想知道他应该做什么。根据“and wondered”可知,此空用一般过去式,“worry”的过去式是“worried”。故填worried。
64.句意:“嗯,你需要开始吃更健康的食物并锻炼。”医生说。“need to do sth.”表示“需要做某事”,所以此空用动词不定式。故填to start。
65.句意:说完这些话,医生给了他一些指南和一份健康食品清单。文章是一般过去时,“give”的过去式是“gave”。故填gave。
66.句意:杰夫认真对待医生的建议。此处表示“医生的”,用名词所有格“doctor’s”修饰“advice”。故填doctor’s。
67.句意:他开始吃更多的蔬菜,比以前吃更少的垃圾食品。根据“than before”可知,要用比较级,“little”的比较级是“less”。故填less。
68.句意:他也每天锻炼,尽管这对他来说很难坚持。根据语境,此处是让步关系,“though”表示“尽管”符合语境。故填though。
69.句意:“而且我们可以一起锻炼,让它更有趣。”“can”是情态动词,后接动词原形。故填exercise。
70.句意:最后,他知道健康的生活方式不仅关乎身体健康,也关乎心理健康。文章是一般过去时,“know”的过去式是“knew”。故填knew。
71.参考范文
Enjoy Sports, Enjoy Life
Cycling is one of my favorite sports. It always makes me relaxed and full of energy.
It was sunny last Saturday morning. After finishing my schoolwork, I felt a little bit tired. So I went cycling along the road in a forest not far from my home. What great beauty of nature it was when I got close to it! Colorful flowers were smiling at me. Birds were flying here and there in the trees and they never stopped singing. Soft wind touched my face when I rode a little faster. I got relaxed and refreshed at once. What an enjoyment of cycling it is!
I enjoy my life by doing sports.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇话题作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:根据所给提示完成写作,不能遗漏信息,以第一人称为主。
[写作步骤]
第一步,介绍自己最喜欢的运动;
第二步,具体阐述自己运动的经历;
第三步,最后总结全文,通过运动可以享受生活。
[亮点词汇]
①make sb. adj.使某人处于……状态
②get close to接近
③far from远离
[高分句型]
①Soft wind touched my face when I rode a little faster.(when引导的时间状语从句)
②What an enjoyment of cycling it is! (感叹句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录