/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语仁爱科普版Unit 1-Unit 2
阶段提升培优卷
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效。
2. 请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.Yuan Longping ________ to help people grow more rice since he was young.
A.decides B.has decided C.will decide D.decided
2.The boy is my cousin. He is one of my ________ .
A.strangers B.relatives C.sisters D.brothers
3.— Diana, I forget new words quickly. How can I remember
— Don’t worry. It’s ________ to forget new words! You can try to use the words in your daily life.
A.rude B.boring C.perfect D.natural
4.I ________ some good friends since I came to this school.
A.has made B.have made C.make D.made
5.— More and more people would like to sell their things online.
— It is easy for the trade (贸易) to ________ on the Internet.
A.take off B.take away C.take place D.take out
6.Could you please give me a hand I can’t ________ the heavy boxes by myself.
A.manage B.break C.avoid D.create
7.Mr. Li ________ English in our school for 15 years.
A.teaches B.taught C.is teaching D.has taught
8.After listening to the teacher’s advice, Tony ________ playing computer games and started to spend more time on his study.
A.gave up B.took up C.made up D.lifted up
9.My grandparents still work on the farm ________ they are over seventy years old.
A.or B.so C.though D.because
10.________ it rained heavily, we still got to school on time.
A.Though B.If C.Because D.Until
11.—Bill, I planned to give you a card on Saturday, but I ________ forgot.
—That’s OK. I won’t use it until next weekend.
A.completely B.recently C.clearly D.quietly
12.—Will Mr. Wang visit our school tomorrow
—Maybe, but I’m not ________ sure.
A.heavily B.completely C.probably D.seriously
13.—What do you think of the film Recounting of Immortals (封神榜)
—Well, I have never seen a more exciting one. You ________ not praise the film too much.
A.should B.must C.may D.can
14.Try to ______ drinking too much tea or coffee, or you won’t be able to sleep well.
A.consider B.suggest C.allow D.avoid
15.The high-speed train has ______ the travel time between Beijing and Shanghai from over 9 hours to around 5 hours.
A.reduced B.increased C.influenced D.repeated
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
Last weekend, my family and I wanted to clean up the small park near our house. It was a sunny Saturday morning, and we 16 to make our community more beautiful. We brought gloves, bags, and a strong 17 to help.
As we started, I noticed an old man sitting on a bench, watching us quietly. He seemed 18 at first, but after a while, he slowly walked towards us and asked if he could 19 . We gladly agreed. He introduced himself as Mr. Chen, a retired (退休的) teacher who had 20 in this neighborhood for over thirty years.
While picking up plastic bottles and paper, Mr. Chen shared stories about how the park used to be a place of natural 21 . Children came to fly kites and 22 the fresh air. But now, pollution had made it less enjoyable. He said, “In the past, children loved playing here, but now they 23 come because of the trash (垃圾).” His words made us realize the importance of our work.
We worked for hours, and 24 , the park became cleaner. Mr. Chen’s smile grew brighter as he saw the changes. He even started to water some young trees we brought to plant. “These will provide shade (阴凉) in the future,” he said happily.
By the afternoon, we had 25 over ten bags of trash. Mr. Chen thanked us and said, “Your kindness 26 me that there is still hope for our community.” We felt proud and promised to 27 this activity every month.
Just as we were leaving, a woman from a nearby house came out with a camera. She said she had 28 our whole effort and wanted to post (发布) it online to encourage others. We were surprised but 29 . A few days later, we saw her video on the Internet, and many people in the community said that they would join us next time.
That day, I learned that a small action can make a big 30 . We not only cleaned the park but also brought people together.
16.A.forgot B.refused C.decided D.agreed
17.A.plan B.advice C.will D.idea
18.A.lonely B.angry C.happy D.nervous
19.A.watch B.join C.try D.leave
20.A.worked B.lived C.taught D.played
21.A.life B.environment C.beauty D.color
22.A.take up B.take down C.take out D.take in
23.A.hardly B.often C.always D.sometimes
24.A.suddenly B.simply C.gradually D.mainly
25.A.collected B.thrown C.sold D.borrowed
26.A.warns B.reminds C.offers D.advises
27.A.continue B.practice C.start D.pass
28.A.shared B.understood C.noticed D.recorded
29.A.worried B.relaxed C.excited D.disappointed
30.A.difference B.mistake C.achievement D.progress
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
Evans Wadongo was from a village of Africa. He had to do homework by the light of a kerosene lamp (煤油灯). Evans’ eyes hurt and this made studying difficult. It was common in his village. Many children left school for this reason, so they stayed poor for the rest of their lives.
Although studying was difficult, Evans was an excellent student and attended university. He continued to worry about the kerosene lamp. By this time, he realized it was not just bad for school children but for the whole family. First, it could cause illnesses such as coughs. Also, the light could hurt people’s eyes. Besides, it can lead to fires. Lastly, kerosene was expensive, so families had less money for food. It was difficult to create a new kind of lamp that was cheap and good for the environment, but Evans did not give up.
One day, he had an idea. He could use a small solar light. Sunlight is free and solar power is good for the environment. Evans invented his first solar lamp, and it worked. He began to build more lamps and sent them to local families.
Each lamp only cost $20. However, this was a lot of money to many villagers. They only earned (挣得) about $34 a week. Evans made the costs lower. First, he used recycled materials (可循环材料). Next, volunteers built the lamps. Finally, some people from many countries provided money to his team, so the lamps were usually free.
Thousands of people had safe light. Julia, a mother of three, said, “Thanks to Evans, my children have light to read, and I have my own light to cook.” The solar lamps made a big difference.
根据语篇内容,选择最佳选项。
31.What does the underlined word “this” in Paragraph 1 refer to
A.Leaving school. B.Having eye problems. C.Doing homework.
32.How many problems about kerosene lamps are mentioned (提到) according to Paragraph 2
A.6. B.5. C.4.
33.What’s the correct order (顺序) according to the passage
a. Evans made the costs lower. b. Kerosene lamps hurt Evans’ eyes.
c. Thousands of people had safe light. d. Evans invented the first solar lamp.
A.b-d-a-c B.c-b-d-a C.b-a-d-c
34.How did Evans make the lamps free for the villagers
A.By selling them at a lower price.
B.By making the lamps himself without any help.
C.By using recycled materials, having volunteers, and raising money.
35.What does the passage mainly talk about
A.Many children left school because of eyes hurt.
B.New ideas and never giving up can change people’s lives.
C.Solar energy is free, so everyone can use solar lamps.
(B)
Korea, the country with the world’s lowest birth rate, expects (预期) it to fall even further in the next two years. This means their total number of people will be less than it was in the 1970s.
The new information shows that Korea, Japan, and Singapore in East Asia are facing a big problem. Their societies are getting old very quickly, even though they developed fast just a few decades (十年) ago. Korea’s birth rate is going down from 0.78 baby per woman in 2022 to 0.65 in 2025. In the worst case, it could be as low as 0.59 baby per woman in 2026. That means Korea’s population could be as small as it was in 1967, around 30.17 million people. But experts say by 2072, it might slowly go up to 1.08 babies per woman. But that’s still not enough to keep the population stable. A stable population needs 2.1 babies per woman.
Other Asian countries like Japan and China are also having the same problem with their populations going down. Governments are worried because there won’t be enough working-age people to take care of the growing number of old people.
Why is this happening Experts say the reasons for this problem across the region include strict work cultures, stagnating (停滞不前的) income, rising costs of living, changing ideas toward marriage and gender equality (性别平等), and rising disappointment among younger generations.
There are many reasons for population decline, and governments need to find out why and do something about it before it causes more problems.
36.What is the main problem facing Korea, Japan, and Singapore according to the passage
A.They are not developing fast enough. B.Their societies are getting old very quickly.
C.They have too many babies being born. D.They are not making enough money.
37.What country has the lowest number of babies born per person in the world according to the passage
A.Korea. B.Japan. C.Singapore. D.China.
38.What is the birth rate needed to keep a population stable
A.0.59 baby per woman. B.0.65 baby per woman.
C.1.08 babies per woman. D.2.1 babies per woman.
39.Why are governments in East Asian countries concerned about populations
A.Because there will be too many young people.
B.Because the elderly population is increasing rapidly.
C.Because the birth rate has increased significantly.
D.Because the total population is stable.
40.Which of the following measures is the most useful to solve the problem
A.Encourage cultural communication.
B.Increase the number of working people.
C.Make it easier for families to afford the costs.
D.Discourage women from entering the labor market.
(C)
A mushroom-picking craze is causing serious problems at Cangshan Mountain in Dali. This summer, hundreds of tourists have been coming every day to search for wild mushrooms. The large number of visitors is damaging the beautiful forests and threatening the local environment.
Reporters visiting in August found that many forest areas now show clear signs of damage from all the people walking through them. Some guides who lead mushroom tours don’t actually have proper training. They sometimes give incorrect information about which mushrooms are safe to pick. Many tourists simply dig up mushrooms, take pictures with them, and then throw them away.
On a single day, more than 500 people entered the mountain through just one entrance. There are many paths where people search for mushrooms across the whole mountain. This constant searching and digging is harming the natural home where mushrooms grow.
Environmental experts explain that mushrooms play an important role in nature. They help break down dead leaves and branches, which helps plants grow. They also provide food for insects and small animals. When too many people pick too many mushrooms, it can damage the whole ecosystem. It might take many years for the mushroom population to recover.
Local officials have noticed the problem and are now taking action. They have started controlling access to the mountain and have sent more patrols to protect the area.
41.What is the main reason for the environmental problem at Cangshan Mountain
A.The mountain is too crowded with tourists.
B.The weather has changed dramatically this summer.
C.Local officials are not doing their jobs properly.
42.The word “recover” in the passage most likely means ________.
A.to get better again
B.to become worse quickly
C.to disappear completely
43.Which of the following is closest in meaning to “threatening” as used in the text
A.Helping. B.Harming. C.Ignoring.
44.What can be inferred about the mushroom-picking tourists
A.They are all experts in identifying mushrooms.
B.Many do not fully understand the importance of mushrooms in nature.
C.They only pick mushrooms to eat them later.
45.The phrase “break down” in the context of mushrooms refers to ________.
A.building up dead leaves B.destroying the forest C.decomposing natural materials
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.Neither his parents nor he (reply) to his uncle’s email yet. All of them are busy with their work these days.
47.Mr. Yuan Longping (die) for three years, but people still remember him.
48.The price of gold (rise) a lot during the last six months.
49.The design of the room should be paid attention to (create) a feeling of peace.
50.Miss Lin had problems (breathe) after running for an hour.
51.I didn’t know what to do next, so I asked one of my (亲戚) for some advice.
52.Studies show that being overweight (增加) the risk of having a heart problem.
53.Is it possible to (创建) a whole new world on Mars in the future
54.On Nov. 11 many people buy a lot online, but few are able to make full use of them, resulting in a big (浪费).
55. (或许) your advice on how to keep fit is better.
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.他们不知道自己是否能成功,但都尽了最大的努力。
They didn’t know or not, but they all tried their best.
57.当遇到一个心胸狭窄的人,你最好避免跟他开玩笑。
When you meet a narrow-minded person, you’d better on him.
58.他不想让妈妈失望。即使再辛苦,他也坚持每天跑步。
He didn’t want to his mother . it was hard, he kept on running every day.
59.生成式人工智能是一种AI技术,当前广泛应用于教育领域。
Generative artificial intelligence is an AI widely used in the field of education.
60.许多学生想知道他们能够从关于压力的讲座中学到什么。
Many students wonder from the lecture on pressure.
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,根据语境或所给单词的提示,在每个空格内填入恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
Recycling is important for reducing waste and protecting the environment. However, many people still find it difficult to deal 61 their waste properly. The new intelligent (智能的) waste recycling machine in Shanghai is a great way to solve this problem. It makes it much 62 (easy) for people to manage their waste.
The machine is quite 63 (use) and can recycle four main kinds of waste: fabric, metal, paper and plastic. Anyone will get paid in less than 2 minutes if he or she simply 64 (throw) recyclable waste into the machine. This not only encourages people to recycle 65 also helps to reduce the amount of waste that ends up in landfills (垃圾场).
The machine has 66 (appear) in some communities. Aunt Yu, one of the locals, said that the workers taught 67 (they) how to use the machine. Now, they can finish the recycling process by following a few steps.
Our planet is facing many environmental 68 (problem), and it is up to all of us to take action to build a greener future. By using this kind of machine, we can bring about good effects on the environment and do our best 69 (create) a more sustainable (可持续的) future.
All in all, the new waste recycling machine is 70 example of using technology to protect the environment. Let’s all do our part to reduce waste and build a greener future.
七、材料作文(本大题共25分)
71.污染是我们的大敌,环保是个永恒的话题。请根据方框中的提示写一篇英语短文。
Pollution problems What the students can do
1.来自工厂的污染遍及城市和乡村; 2.路上的汽车也导致污染; 3.污染致病。 1.建设绿色学校; 2.在班里收集可循环或再利用的废品; 3.在家中节约能源和做到回收再利用。
展望……
注意:
1.短文词数:80左右。
2.短文必须包含以上内容,但可以适当增加细节,以使行文连贯。
3.文中不得出现真实的人名或地名。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:袁隆平从年轻时起就决定帮助人们种植更多水稻。
考查时态。根据“since he was young.”可知,since引导的时间状语从句中,主句应用现在完成时。故选B。
2.B
【解析】句意:那个男孩是我的表亲。他是我的亲戚之一。
考查名词辨析。strangers陌生人;relatives亲戚;sisters姐妹;brothers兄弟。根据“The boy is my cousin.”可知,cousin“表亲”属于亲戚范畴。故选B。
3.D
【解析】句意:——Diana,我很快会忘记新单词。我该怎么记住呢?——别担心。忘记新单词是很自然的!你可以尝试在日常生活中使用这些单词。
考查形容词辨析。rude粗鲁的;boring无聊的;perfect完美的;natural自然的。根据“forget new words”可知,学习中忘记新单词是很自然的现象,故选D。
4.B
【解析】句意:自从我来到这所学校以来,我交了一些好朋友。
考查时态。根据“since I came to this school”可知句子用现在完成时have/has done,主语是I,助动词用have。故选B。
5.C
【解析】句意:——越来越多的人想要在网上卖他们的东西。——贸易在网上发生很容易。
考查动词短语辨析。take off起飞;take away拿走;take place发生;take out拿出。根据“It is easy for the trade to...on the Internet.”可知,此处是指贸易在网上发生很容易。故选C。
6.A
【解析】句意:你能帮我一下吗?我一个人搬不动这些重箱子。
考查动词辨析。manage设法做到;break打破;avoid避免;create创造。根据“Could you please give me a hand ”可知,搬不动重箱子,所以是无法独自完成,manage最符合语境。故选A。
7.D
【解析】句意:李先生已经在我们学校教英语15年了。
考查现在完成时的用法。“for 15 years”是现在完成时的标志性时间状语,现在完成时的结构为“have/has+过去分词”,主语“Mr. Li”是第三人称单数,所以用“has taught”。故选D。
8.A
【解析】句意:在听了老师的建议后,Tony放弃了玩电脑游戏,开始花更多时间在学习上。
考查动词短语辨析。gave up放弃;took up开始从事;made up编造;lifted up举起。根据句意“开始花更多时间学习”可知,Tony应该是“放弃”了玩游戏。故选A。
9.C
【解析】句意:我的祖父母仍然在农场工作,尽管他们已经七十多岁了。
考查连词辨析。or或者;so所以;though尽管;because因为。根据“My grandparents still work on the farm...they are over seventy years old.”可知,此处前后表示的是让步关系,所以可以用though引导让步状语从句。故选C。
10.A
【解析】句意:尽管雨下得很大,我们仍然按时到了学校。
考查连词辨析。Though尽管;If如果;Because因为;Until直到。 根据“…it rained heavily, we still got to school on time.”可知,前后两句为让步关系,应用though引导让步状语从句。故选A。
11.A
【解析】句意:——比尔,我本来打算周六给你一张卡片的,结果全忘了。——没关系。直到下周末我才会使用它。
考查副词辨析。completely完全地;recently最近;clearly清晰地;quietly安静地。根据“I planned to give you the card on Saturday, but I...forgot.”可知,此处强调完全忘记了。故选A。
12.B
【解析】句意:——王老师明天会来我们学校参观吗?——可能会,但我不是完全确定。
考查副词辨析。heavily沉重地,大量地;completely完全地,彻底地;probably很可能,大概;seriously严肃地,认真地。答语中“Maybe”暗示了“不确定”的态度,应用副词completely修饰“sure”,构成“not completely sure”表达“不完全确定”的程度,符合英语语境和语法规则。故选B。
13.D
【解析】句意:——你觉得《封神榜》这部电影怎么样?——嗯,我从来没看过比这更精彩的电影了。这部电影你再怎么夸都不为过。
考查动词辨析。should应该;must必须;may可能;can能、可以。根据“I have never seen a more exciting one”可知,“从没看过更精彩的电影”是强调对电影的高度认可,“can not...too much”是固定搭配,意为“再……也不为过”,符合语境,故选D。
14.D
【解析】句意:尽量不要喝太多茶或咖啡,否则你就无法睡个好觉了。
考查动词辨析及动词短语。consider考虑;suggest建议;allow允许;avoid避免。结合语境及后句“or you won’t be able to sleep well”可知,说话者在向对方描述喝太多咖啡或茶的后果可能会导致无法睡个好觉,应在建议对方“避免”去做某事,以避免某种不良后果或情况发生,应用“avoid doing sth.”表示“避免做某事”。故选D。
15.A
【解析】句意:高铁将北京到上海之间的旅行时间从9个多小时减少到大约5个小时。
考查动词辨析。reduced减少;increased增加;influenced影响;repeated重复。根据“from over 9 hours to around 5 hours”可知,时间减少了,故选A。
16.C 17.C 18.D 19.B 20.B 21.C 22.D 23.A 24.C 25.A 26.B 27.A 28.D 29.C 30.A
【导语】本文讲述了一家人清理社区公园的故事,通过行动带动社区居民参与环保,传递了“小行动带来大改变”的理念。
16.句意:那是一个阳光明媚的周六早晨,我们决定要让我们的社区变得更美丽。
forgot忘记;refused拒绝;decided决定;agreed同意。根据“It was a sunny Saturday morning, and we ... to make our community more beautiful.”可知,结合语境,是“决定”做这件事,“decided”符合。故选C。
17.句意:我们带上了手套、袋子,还有强大的意志去帮忙。
plan计划;advice建议;will意志;idea主意。根据“We brought gloves, bags, and a strong ... to help.”可知,“strong will”表示“强大的意志”,符合去做公益清洁的语境。故选C。
18.句意:起初他看起来似乎紧张,但过了一会儿,他慢慢地朝我们走来,问他是否可以加入。
lonely孤独的;angry生气的;happy开心的;nervous紧张的。根据“he slowly walked towards us and asked if he could ...”可知,一开始他是“紧张的”。故选D。
19.句意:起初他看起来似乎紧张,但过了一会儿,他慢慢地朝我们走来,问他是否可以加入。
watch观看;join加入;try尝试;leave离开。根据“We gladly agreed.”可知,是问能否“加入”。故选B。
20.句意:他自我介绍说自己是陈先生,一位在这个街区居住了三十多年的退休教师。
worked工作;lived居住;taught教学;played玩耍。根据“He introduced himself as Mr. Chen, a retired (退休的) teacher who had ... in this neighborhood for over thirty years.”可知,是“居住”在这个街区。故选B。
21.句意:在捡塑料瓶和纸张的时候,陈先生分享了关于这个公园过去是如何成为一处自然美景之地的故事。
life生活;environment环境;beauty美丽;color颜色。根据“While picking up plastic bottles and paper, Mr. Chen shared stories about how the park used to be a place of natural ...”可知,“a place of natural beauty”表示“自然美景之地”,符合描述公园过去的语境。故选C。
22.句意:孩子们会来这里放风筝,吸入新鲜空气。
take up占据;take down取下;take out取出;take in吸入。根据“Children came to fly kites and ... the fresh air. But now, pollution had made it less enjoyable.”可知,“take in the fresh air”表示“吸入新鲜空气”,符合语境。故选D。
23.句意:过去,孩子们喜欢在这里玩耍,但现在因为垃圾,他们几乎不来了。
hardly几乎不;often经常;always总是;sometimes有时。根据“In the past, children loved playing here, but now they ... come because of the trash (垃圾).”可知,是“几乎不”来。故选A。
24.句意:我们工作了几个小时,渐渐地,公园变得更干净了。
suddenly突然;simply简单地;仅仅;gradually渐渐地;mainly主要地。根据“We worked for hours, and ... the park became cleaner.”可知,工作了几个小时,公园是“渐渐地”变干净。故选C。
25.句意:到了下午,我们已经收集了十多袋垃圾。
collected收集;thrown扔;sold卖;borrowed借。根据“By the afternoon, we had ... over ten bags of trash.”可知,清理垃圾是“收集”垃圾,“collected”符合。故选A。
26.句意:你们的善意提醒了我,我们的社区仍然有希望。
warns警告;reminds提醒;offers提供;advises建议。根据“Your kindness ... me that there is still hope for our community.”可知,“remind sb. that...”表示“提醒某人……”,符合语境。故选B。
27.句意:我们感到很自豪,并承诺每个月都继续这项活动。
continue继续;practice练习;start开始;pass通过。根据“We felt proud and promised to ... this activity every month.”可知,是“继续”这项活动。故选A。
28.句意:她说她记录了我们的全部努力,想把它发布到网上去鼓励其他人。
shared分享;understood理解;noticed注意到;recorded记录。根据“with a camera”可知,是“记录”。故选D。
29.句意:我们很惊讶,但也很兴奋。
worried担心的;relaxed放松的;excited兴奋的;disappointed失望的。根据“We were surprised but ...”可知,自己的努力被记录并发布,应该是“兴奋的”。故选C。
30.句意:那天,我明白了一个小小的行动能产生巨大的影响。
difference差异;mistake错误;achievement成就;progress进步。根据“That day, I learned that a small action can make a big ...”可知,“make a big difference”是固定短语,意为“产生大影响”。故选A。
31.B 32.C 33.A 34.C 35.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Evans Wadongo来自非洲的一个村庄,由于使用煤油灯学习导致眼睛受伤,进而意识到煤油灯不仅对学校儿童有害,还对整个家庭有害。他通过发明太阳能灯,降低了成本,最终使成千上万的村民获得了安全的光源,从而改变了他们的生活。
31.词句猜测题。根据文章第一段“Evans’ eyes hurt and this made studying difficult.”可知,Evans的眼睛受伤,这使得学习变得困难。因此,“this”指的是“眼睛有问题”。故选B。
32.细节理解题。根据文章第二段“First, it could cause illnesses such as coughs. Also, the light could hurt people’s eyes. Besides, it can lead to fires. Lastly, kerosene was expensive, so families had less money for food.”可知,煤油灯可能导致咳嗽等疾病、光线可能伤害眼睛、可能引发火灾、煤油价格昂贵,共提到了4个问题。故选C。
33.细节理解题。根据文章内容,b. Kerosene lamps hurt Evans’ eyes.(煤油灯伤害了Evans的眼睛)是Evans开始关注煤油灯问题的原因,最早发生;d. Evans invented the first solar lamp.(Evans发明了第一盏太阳能灯)是他的解决方案;a. Evans made the costs lower.(Evans降低了成本)是进一步改进;c. Thousands of people had safe light.(成千上万的人有了安全的光源)是最终结果。因此,正确的顺序是b-d-a-c。故选A。
34.细节理解题。根据文章第四段“First, he used recycled materials. Next, volunteers built the lamps. Finally, some people from many countries provided money to his team, so the lamps were usually free.”可知,Evans通过使用可循环材料、志愿者建造以及从许多国家筹集资金,使灯对村民免费。故选C。
35.主旨大意题。根据文章内容,Evans通过发明太阳能灯并降低其成本,最终改变了成千上万村民的生活,这体现了新想法和永不放弃的精神可以改变人们的生活。故选B。
36.B 37.A 38.D 39.B 40.C
【导语】本文是一篇说明文。介绍了韩国、日本、新加坡等东亚国家面临人口快速老龄化、出生率极低的问题,分析了导致此问题的原因,并指出各国政府需采取措施应对。
36.细节理解题。根据“The new information shows that Korea, Japan, and Singapore in East Asia are facing a big problem. Their societies are getting old very quickly…”可知,韩国、日本和新加坡面临的主要问题是社会老龄化速度过快。故选B。
37.细节理解题。根据“Korea, the country with the world’s lowest birth rate…”可知,全球出生率最低的国家是韩国。故选A。
38.细节理解题。根据“A stable population needs 2.1 babies per woman.”可知,维持人口稳定所需的出生率为每位女性2.1个孩子。故选D。
39.细节理解题。根据“Governments are worried because there won’t be enough working-age people to take care of the growing number of old people.”可知,东亚各国政府担忧人口问题,是因为老年人口数量在快速增长。故选B。
40.推理判断题。根据“the reasons for this problem across the region include…rising costs of living…”可知,生活成本上升是导致人口问题的原因之一,因此“让家庭更容易承担开支”可能是解决该问题最有效的措施之一。故选C。
41.A 42.A 43.B 44.B 45.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了大理苍山因采蘑菇热潮引发严重环境问题。大量游客涌入采挖野生蘑菇,导致森林受损、生态系统受威胁。当地已采取措施限制游客并加强巡逻保护。
41.细节理解题。根据文章第一段“This summer, hundreds of tourists have been coming every day to search for wild mushrooms. The large number of visitors is damaging the beautiful forests and threatening the local environment.”可知,苍山环境问题的主要原因是游客过多。故选A。
42.词句猜测题。根据文章第四段“When too many people pick too many mushrooms, it can damage the whole ecosystem. It might take many years for the mushroom population to recover.”可知,采挖过多蘑菇会破坏生态系统,蘑菇数量需要多年才能“恢复”,即“重新变好”。故选A。
43.词句猜测题。根据文章第一段“The large number of visitors is damaging the beautiful forests and threatening the local environment.”可知,游客数量过多正在破坏森林,“threatening”与“harming”意思相近,表示“危害”。故选B。
44.推理判断题。根据文章第四段“Environmental experts explain that mushrooms play an important role in nature...When too many people pick too many mushrooms, it can damage the whole ecosystem.”可知,许多游客并未充分理解蘑菇在自然界中的重要性。故选B。
45.词句猜测题。根据文章第四段“They help break down dead leaves and branches, which helps plants grow.”可知,蘑菇帮助分解枯叶和树枝,从而促进植物生长,“break down”意为“分解自然物质”。故选C。
46.has replied
【解析】句意:他的父母和他都还没有回复他叔叔的电子邮件。这些天他们都忙于工作。reply“回复”,根据“yet”可知句子用现在完成时,neither...nor…连接的成分作主语时,遵循就近原则,根据“he”可知此处助动词用has,reply的过去分词是replied。故填has replied。
47.has been dead
【解析】句意:袁隆平先生已经去世三年了,但人们还记得他。根据“for three years”可知,句子时态为现在完成时,其结构为have/has done,且应用延续性动词,die对应的延续性动词是be dead,主语是第三人称单数,助动词应用has,be的过去分词是been。故填has been dead。
48.has risen
【解析】句意:在过去的六个月里,黄金价格上涨了很多。根据“during the last six months.”可知,时态为现在完成时,其结构为have/has done,主语为三单形式,助动词应用has,rise的过去分词为risen。故填has risen。
49.to create
【解析】句意:房间的设计应注重营造一种宁静的感觉。根据“The design of the room should be paid attention to”可知,pay attention to的宾语为The design of the room,空处用不定式结构作目的状语。故填to create。
50.breathing
【解析】句意:林小姐跑了一个小时后呼吸有困难。“have problems (in) doing sth.”是固定搭配,意为“做某事有困难”,所以“breathe”要用动名词形式“breathing”,意为“呼吸”。故填breathing。
51.relatives
【解析】句意:我不知道下一步该做什么,所以我向我的一个亲戚寻求一些建议。relative“亲戚”,根据“one of”可知,此处用复数形式relatives。故填relatives。
52.increases
【解析】句意:研究表明,超重会增加患心脏病的风险。空处为宾语从句的谓语动词,表示客观事实用一般现在时,“增加”increase,主语being overweight看作三单,谓语动词用三单形式。故填increases。
53.create
【解析】句意:未来有可能在火星上创造一个全新的世界吗?根据汉语提示可知,空处应填create“创建”,不定式结构to后面加动词原形。故填create。
54.waste
【解析】句意:11月11日,许多人在网上买了很多东西,但很少有人能够充分利用它们,导致了巨大的浪费。根据中文提示可知,“浪费”对应的英文是waste,它作可数名词时,意为“浪费的行为、造成浪费的事物”,“a big”后面需要接一个可数名词单数,故填waste。
55.Perhaps
【解析】句意:或许你关于如何保持健康的建议更好。perhaps“或许”,是副词,通常位于句首,首字母需大写,符合句意。故填Perhaps。
56.whether they could succeed
【解析】根据汉语提示可知,know后面跟宾语从句,从句结构是“whether ... or not”,意为“是否”,引导词后跟陈述句语序。they“他们”,作从句的主语;can“能”,主句用过去式,从句也要用过去时态,因此用could;succeed“成功”,动词,与could一起构成谓语,could是情态动词,succeed用动词原形。故填whether;they;could;succeed。
57.avoid playing jokes
【解析】根据中文意思可知本题考查动词avoid“避免”和动词短语play jokes“开玩笑”,had better“最好”为情态动词,后接动词原形,而avoid后接动名词作宾语,故填avoid;playing;jokes。
58.let down Though/Although
【解析】分析句子可知,空处需要翻译的是“让某人失望”和“即使”,let sb. down意为“让某人失望”,动词短语,与空前to构成不定式;though/although意为“即使”,引导让步状语从句,首字母大写。故填let;down;Though/Although。
59.technology currently
【解析】句意:生成式人工智能是一种AI技术,当前广泛应用于教育领域。根据句意,空格处需要填入“技术”和“当前”对应的英语表达。“技术”是technology,“当前”是currently,修饰谓语动词“used”。故填technology;currently。
60.what they can learn
【解析】根据中英文对照可知,空缺部分是“他们能够……学到什么”,they“他们”,作主语;can“能”,情态动词,后跟动词原形;learn“学习”,动词原形,what“什么”,结合空格前“wonder”可知,此处应该是由what引导的宾语从句。故填what;they;can;learn。
61.with 62.easier 63.useful 64.throws 65.but 66.appeared 67.them 68.problems 69.to create 70.an
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了上海新型智能废物回收机器的作用和意义,以及它对环境保护的积极影响。
61.句意:然而,许多人仍然发现很难正确处理他们的废物。固定搭配“deal with”表示“处理”。故填with。
62.句意:它使人们更容易管理他们的废物。根据“much”可知,much修饰比较级,故填easier。
63.句意:这台机器非常有用,可以回收四种主要废物。根据“quite”可知,此处需形容词作表语,use的形容词形式为useful。故填useful。
64.句意:只要把可回收废物扔进机器,任何人都可以在2分钟内拿到钱。根据“if he or she”可知,主语为第三人称单数,动词throw需用三单形式throws。故填throws。
65.句意:这不仅鼓励人们回收,而且有助于减少最终进入垃圾填埋场的废物量。根据“not only…but also…”固定搭配,表示“不仅……而且……”。故填but。
66.句意:这台机器已经出现在一些社区。根据“has”可知,此处为现在完成时,动词appear需用过去分词appeared。故填appeared。
67.句意: 当地人之一的余阿姨说,工人们教他们如何使用这台机器。根据“taught”可知,此处需用宾格代词they的宾格形式them。故填them。
68.句意:我们的星球正面临许多环境问题,我们所有人都应该采取行动,建设一个更加绿色的未来。根据“many”可知,此处需用复数名词problems。故填problems。
69.句意:通过使用这种机器,我们可以对环境产生良好影响,并尽最大努力创造一个更可持续的未来。根据“do our best”可知,固定搭配“do one’s best to do”表示“尽力做某事”。故填to create。
70.句意:总之,新型废物回收机器是利用技术保护环境的一个例子。“example”为元音音素开头,需用不定冠词an表示泛指。故填an。
71.One possible version:
Pollution is our great enemy. In some places, pollution from factories spreads over cities and villages. Cars on the roads cause pollution as well. It makes people ill, and may even kill them.
As students, we can make our school a green school. We can collect waste which can be recycled or used again in our class. We can also save energy and recycle at home.
Though pollution is heavy now, I don’t think it’s hopeless. If everyone starts to do something, the world will be saved.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:根据要点提示写明污染的来源、危害以及作为学生能做什么。
[写作步骤]
第一步,写明污染的来源;
第二步,具体阐述作为学生,减少污染的措施有哪些;
第三步,书写结语,展望未来。
[亮点词汇]
①enemy 敌人
②save energy 节约能源
③hopeless 绝望的
④start to do 开始做某事
[高分句型]
①We can collect waste which can be recycled or used again in our class. (which引导的定语从句,情态动词的被动语态)
②Though pollution is heavy now, I don’t think it’s hopeless. (前一句为though引导的让步状语从句,后一句为that省略的宾语从句)
③If everyone starts to do something, the world will be saved. (If引导的条件状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)