/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年七年级上册英语仁爱科普版(2024)Unit1-Unit3
阶段提升培优卷
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效。
2. 请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.—Excuse me, where is the Teacher’s Building
—Oh, it is between the library ________ the gym.
A.to B.from C.in D.and
2.—How are you today, Linda
—________. And you
A.I’m fine, thanks B.Good morning C.Yes, I’m fine D.Nice to meet you
3.—Where are the desks
—________ are in front of the blackboard.
A.There B.They C.These D.Those
4.—Hi, Jenny. ________ is that girl
—She’s my sister.
A.When B.Where C.Who D.What
5.—May I _________ your name
—Yes, my name is Emma.
A.call B.have C.look D.say
6.—Are these ________ pencils
—No. They are ________ pencils.
A.you; he B.your; he C.your; him D.your; his
7.—Do you use WeChat to chat
—Yes. I often have a chat ________ the NBA games ________ my friends.
A.about; at B.for; with C.about; with D.for; at
8.Lily likes reading books very much, _________ she wants to join the Reading Club.
A.so B.but C.or D.for
9.Tom, ________ his father, ________ playing Chinese chess.
A.likes; like B.likes; likes C.like; likes D.like; like
10.The machine is broken. I want to ________ to have a look.
A.take them apart B.take it apart C.take it off D.take them off
11.My English teacher is tall and ________.
A.wear glasses B.wears glasses C.wear glass D.wears glass
12.It’s time ________ us ________ English lesson.
A.for; to have B.for; have C.of; to have D.of; have
13.She often goes home ________ her friends.
A.and B.but C.so D.with
14.—________ do you leave for Beijing
—________ Monday.
A.What time; In B.What time; On C.When; In D.When; On
15.There aren’t ________ pencils in his bag.
A.some B.any C.much D.no
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Many people think that Americans love their 16 almost more than anything else. When young people are 17 years old, they want to have their own cars. They don’t ask for a car from their 18 . So many of them work in their 19 time during their last year of high school to buy a car. Learning to 20 and getting a driver’s license (驾照) may be one of the most exciting things in a young person’s life.
Some people almost never go to 21 when they are ill. But they will 22 their cars to a garage (汽车修理厂) when they think there is a problem. On Saturdays or Sundays some people may 23 most of their time washing and repairing (修理) their cars.
Americans with small families have a 24 car or a large one. If both 25 are working, they usually have two cars. When the family is large, they will sell (卖) one of the cars and 26 a van (房车).
A small car can hold four people and a large car can hold six people 27 it’s very crowded (拥挤). A van can hold seven people 28 . So a family with 29 children could ask their grandparents to go on a holiday travel. They could 30 travel together.
16.A.buses B.cars C.bikes D.boats
17.A.four B.fourteen C.forty D.fifty
18.A.friends B.teachers C.parents D.classmates
19.A.free B.busy C.study D.good
20.A.make B.watch C.wash D.drive
21.A.a bus stop B.a doctor C.a shopkeeper D.a teacher
22.A.take B.carry C.hold D.ask
23.A.cost B.get C.spend D.use
24.A.big B.bad C.tall D.small
25.A.students B.babies C.grandparents D.parents
26.A.buy B.borrow C.design D.make
27.A.and B.but C.so D.or
28.A.hard B.hardly C.easily D.heavily
29.A.three B.seven C.five D.six
30.A.both B.not C.all D.no
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
Jim is happy. His uncle gives him a nice red pen. He likes it very much. He takes it to school and shows it to his best friend Jack when he gets to school. Jack likes it, too.
After the math class, Jim opens his pencil-box and wants to show the pen to other classmates. But it’s not there. “Where is my pen ” Jim thinks. And he begins to look for it in his schoolbag. He can’t find it. The red pen is lost. Jim is sad. He remembers (记得) he only showed it to Jack.
“Jack, I can’t find my pen.” Jim says to his friend.
After hearing this, Jack looks uneasy (不安的).
“You will find it,” he says.
Jim says nothing and doesn’t tell others about this.
In the afternoon, Jim takes out (拿出来) his English book before the English class. He finds his red pen in it. A card is in the book, too. It says, “Here’s your pen and I’m really sorry. Are we still best friends ”
“Sure.” Jim thinks and gives a big smile to Jack.
31.Who does Jim get the red pen from
A.His grandpa. B.His cousin. C.His uncle. D.His aunt.
32.What does Jim show to Jack when he gets to school
A.His pencil-box. B.His new bike.
C.His math book. D.His red pen.
33.When does Jim find that his red pen is lost
A.Before the math class. B.Before the English class.
C.After the math class. D.After the English class.
34.Where does Jim find his lost pen
A.In his pencil-box. B.In his desk drawer.
C.In his English book. D.In his schoolbag.
35.What can we infer (推断) from the passage
A.Jack helps Jim find the red pen. B.Jack steals (偷) Jim’s red pen.
C.Jack buys Jim a new red pen. D.Jim gives the red pen to Jack.
(B)
My mother’s name is Anna. She is of medium height and build. Her eyes are not big, and her face is a little round. For other people, she isn’t very beautiful. But for me, I think she is the most beautiful woman. Why Because she loves me.
My mother always gets up early in the morning to make breakfast for me. She takes me to and from school every school day. When I don’t feel good, she spends days and nights with me. She has lots of work to do but she never gets angry about it. She always works hard to give me good education (教育).
My mother likes to keep the house tidy and clean. Sometimes she gets angry when I make the house dirty and terrible. But her anger goes very soon and she is nice to me again. At that time I want to hug (拥抱) her. So I feel that my mother is the most beautiful person in my life. I don’t know what I can do without her.
I love my mother.
36.What does Anna look like
A.She is tall and thin. B.She has big eyes and a round face.
C.She is of medium height and heavy. D.She isn’t too fat or too thin.
37.What does Paragraph 2 talk about
A.What Anna does for her child. B.How to make Anna angry.
C.What Anna looks like. D.How bad Anna’s temper (脾气) is.
38.The underlined word “angry” in Paragraph 2 means ________ in Chinese.
A.开心的 B.生气的 C.自豪的 D.勤劳的
39.Why does the writer want to hug her mother according to Paragraph 3
A.Because she thinks her mother is interesting.
B.Because she wants to say hello to her mother.
C.Because she thinks her mother is really nice.
D.Because she wants to make her mother warm.
40.What’s the best title for the passage
A.The Most Beautiful Woman B.I Love My Family
C.Love Is Everywhere D.Mother Is the First Teacher
(C)
Eleven-year-old Emily Jones lives on an island (岛) in the Orkneys. Emily’s island is very small and there are only thirty people living there, Emily enjoys her life on the island. She often goes fishing and swimming. But what about school Emily can see her school from her garden. It’s a few kilometers (千米) away. The problem is that the building is on a different island and the journey (旅途) is very long. She travels by bike, by bus and by ship to get there.
Like other children, Emily goes to school five days a week. She can take the ship every day in summer, and from Monday to Saturday in winter. The ship is small and only has space for twenty passengers (乘客) . Sometimes, Emily is the only passenger, but the workers in the ship are friendly and Emily likes them.
Sometimes, the weather is bad and Emily gets to school late. The teachers understand this and never get angry with her. Classes like sport and music are never the first ones on a school day. She usually has maths, and the teachers often give her extra (额外的) help at lunchtime.
Sometimes the weather is fine in the morning, but then it’s bad in the afternoon. When this happens, Emily doesn’t go home. She sleeps at a friend’s house.
41.What do you know about Emily’s island
A.People usually go out by ship. B.There is only one school on the island.
C.People live on fishing here. D.There are only 20 people here.
42.What problem does Emily have when she goes to school
A.The school isn’t on her island. B.The teachers aren’t good with her.
C.She doesn’t like going to school by ship. D.The weather is too bad.
43.What does “this” in paragraph 4 refer to
A.Her maths is not good. B.Emily’s late for school in bad weather.
C.The ship is small. D.The workers are friendly.
44.What can we infer from the passage
A.It is always raining in the afternoon. B.It’s not easy for her to go to school.
C.Emily lives in her friend’s home every day. D.Emily likes sport and music classes best.
45.What is the main idea of the passage
A.The life in the Orkneys. B.Friendly Faces on the Ship.
C.Emily’s Long Journey to School. D.Weather and School Days.
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.I meet many (friend) people when I travel in the country.
47.Lily, along with her sister, usually (wash) clothes on Saturday mornings.
48.My (sister) hobby is travelling around the world.
49.We have lots of (activity) after school.
50.I have some (information) you may be able to use.
51.The Spring Festival is a good time for people to get (一起).
52.On the way to make your dreams come true, hard work (要紧,有重大影响) more than the results.
53.This piece of music is great because it (混合) different styles.
54.He plays all the time (所以) he doesn’t pass the exam.
55.The twin brothers look the same, but they have different (性格).
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.我表妹是排球俱乐部的一员,朱婷是她的榜样之一。
My cousin is a member of the , and Zhu Ting is one of her .
57.等我长大了,我想成为一名演员,拍出伟大的电影。
When I grow up, I want to be an . I want to make many great .
58.如果我有空去旅游,我会选择享受美丽的自然风光。
If I have time to go travelling, I will to enjoy the beautiful natural .
59.她没有带钥匙,所以她只能等妈妈回来。
She didn’t take her , so she can only wait for her mother to come back.
60.春天,花园里会长出许多鲜艳的花朵。
In spring, the garden will in many bright colors.
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
In 2025, many schools in Zhejiang have smart recycling bins. These bins are 61 (help) for students to learn about environmental protection.
A smart recycling bin looks 62 a common bin, but it has a screen. When students put waste 63 it, the screen can tell them what kind of waste it is. It also 64 (show) how many students have recycled things that day.
Students like these bins because they make recycling 65 (fun). Some bins even give small rewards, like stickers, when students recycle 66 (good). Teachers say the bins help students form good 67 (habit).
However, it’s important 68 (use) the bins correctly. We should put paper, plastic and glass into 69 (they) own bins. Only in this way can we 70 (real) protect our environment.
七、材料作文(本大题共25分)
71.假如你是李华,你校英文周刊正在以“My favourite school day”为题向同学们征稿。请你用英文写一篇文章投稿,介绍周一至周五,你最喜欢的上学日。
内容包括:
1. 你最喜欢的上学日是哪一天;
2. 喜欢的两个理由 (喜欢的课程、课后活动等);
3. 你的感受。
注意:
1. 词数为60左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不能出现真实姓名及学校名称。
参考词汇:subject (n. 学科) , basketball (n. 篮球) , listen to music (听音乐)
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D
【解析】句意:——打扰一下,请问教师楼在哪里?——哦,它在图书馆和体育馆之间。
考查词义辨析。to到;from从;in在……里面;and和。根据“between the library … the gym”可知,在图书馆和体育馆之间,between…and表示“在……和……之间”,故选D。
2.A
【解析】句意:——Linda,你今天感觉如何?——我很好,谢谢。你呢?
考查情景交际。I’m fine, thanks我很好,谢谢;Good morning早上好;Yes, I’m fine是的,我很好;Nice to meet you很高兴见到你。根据“How are you today”可知,该句为特殊疑问句,应回答对方“我很好。谢谢”,故选A。
3.B
【解析】句意:——桌子在哪?——它们在黑板前。
考查代词辨析。There那里,表示地点或构成There be句型,用在此处,缺少主语;They他(它)们,第三人称复数代词,指代前文出现的复数名词;These这些,用于指代近处的事物;Those那些,用于指代远处的事物。these和those直接修饰名词,单独使用时需语境明确指代眼前的事物。根据问句“Where are the desks ”可知,只是问“桌子在哪”,并没有特指“这些”或“那些”桌子。故选B。
4.C
【解析】句意:——嗨,珍妮。那个女孩是谁?——她是我的姐姐。
考查特殊疑问词。When什么时候;Where在哪里;Who谁;What什么。根据“She’s my sister.”可知,此处是在问那个女孩是谁。故选C。
5.B
【解析】句意:——我可以知道你的名字吗? ——是的,我叫艾玛。
考查动词辨析。 call打电话,称呼;have有;look看;say说。根据“Yes, my name is Emma.”可知,此处是问对方的名字;“May I have your name ”是固定表达,表示“我可以知道你的名字吗”。故选B。
6.D
【解析】句意:——这些是你的铅笔吗?——不。它们是他的铅笔。
考查形容词性物主代词。you你,人称代词主格;he他,人称代词主格;your你的,形容词性物主代词;him他,人称代词宾格;his他的,形容词性物主代词。第一空修饰名词pencils,用形容词性物主代词your,第二空修饰名词pencils用形容词性物主代词his。故选D。
7.C
【解析】句意:——你用微信聊天吗?——是的。我经常和我的朋友们聊关于NBA比赛的话题。
考查介词辨析。about关于;at在;for为了,给;with和……一起。根据“I often have a chat...the NBA games...my friends.”可知,第一空,此处表示聊“关于”NBA比赛的话题,应该使用介词“about”,“chat about sth.”表示“聊某事”;第二空,此处表示“和”我的朋友们聊天,“chat with sb.”是固定搭配,表示“和某人聊天”。故选C。
8.A
【解析】句意:莉莉非常喜欢读书,所以她想加入读书俱乐部。
考查连词辨析。so所以;but但是;or或者;for因为。根据“Lily likes reading books very much”与“she wants to join the Reading Club”之间存在因果关系,即因为她喜欢读书,所以想加入读书俱乐部。故选A。
9.C
【解析】句意:汤姆像他父亲一样,喜欢下中国象棋。
考查like的用法。like作动词时,意为“喜欢”;作介词时,意为“像……一样”。根据“Tom, ...his father”可知,第一空意为“像……一样”,所以此空应用介词like;第二空是此句的谓语,应用动词作谓语,主语Tom表示单数,所以此空应选第三人称单数形式likes。故选C。
10.B
【解析】句意:机器坏了。我想把它拆开看看。
考查动词短语和代词辨析。take apart拆开;take off脱下;them它们;it它。根据“The machine is broken. I want to … to have a look.”可知,机器坏了是应该拆开看看,且前句主语为单数,应用代词it指代。故选B。
11.B
【解析】句意:我的英语老师很高并且戴眼镜。
考查主谓一致和名词复数。主语“My English teacher”是第三人称单数,谓语需用三单形式“wears”;“glasses”表示“眼镜”,常用复数形式。故选B。
12.A
【解析】句意:我们该上英语课了。
考查介词及不定式。it’s time for sb to do sth“是某人做某事的时候了”,第一空用介词for后面接人,第二空用不定式形式作真正主语。故选A。
13.D
【解析】句意:她经常和她的朋友一起回家。
考查介词和连词的用法。and和,需连接两个并列主语或动作; but但是, 表转折; so因此,表因果; with和……一起, 表伴随。 根据“goes home”及“her friends”可知,此处表示和朋友一起回家。故选D。
14.D
【解析】句意:——你什么时候动身去北京?——星期一。
考查疑问词和介词辨析。what time几点;when什么时候;in在……里面/在……月份/在……早上等;on在具体的某一天或日期前。根据答句“Monday”可知,提问应用when;而“Monday”前应用介词on。故选D。
15.B
【解析】句意:他的包里没有铅笔。
考查词义辨析。some一些,常用于肯定句;any任何,常用于否定句或疑问句;much很多,修饰不可数名词;no没有。根据“There aren’t ... pencils”可知,是指书包里没有任何铅笔,句子是否定句,且pencils是可数名词复数,用any修饰。故选B。
16.B 17.B 18.C 19.A 20.D 21.B 22.A 23.C 24.D 25.D 26.A 27.B 28.C 29.A 30.C
【导语】本文主要讲述了美国人对汽车的喜爱,年轻人如何通过工作买车,家庭根据规模选择汽车,以及房车在家庭旅行中的作用。
16.句意:许多人认为美国人爱他们的汽车几乎超过其他任何东西。
buses公交车;cars汽车;bikes自行车;boats船。根据后文“When young people are ... years old, they want to have their own cars ...”可知,下文均在围绕汽车展开,所以此处指的是他们爱汽车。故选B。
17.句意:当年轻人十四岁时,他们想拥有自己的汽车。
four四;fourteen十四;forty四十;fifty五十。根据“young people”结合选项可知,14岁属于年轻人。故选B。
18.句意:他们不向自己的父母索要汽车。
friends朋友;teachers教师;parents父母;classmates同学。根据“They don’t ask for a car from their ...”以及“So many of them work in their ... time during their last year of high school to buy a car.”可知,此处指的是青少年不向自己的父母要车,而是选择自己工作挣钱买车。故选C。
19.句意:所以他们中的很多人在高中最后一年的空闲时间里工作来买车。
free空闲的;busy忙的;study学习;good好的。根据“So many of them work in their ... time during their last year of high school to buy a car.”可知,高中时候要上学,应该是业余空闲时间工作。故选A。
20.句意:学习驾驶和获得驾照可能是年轻人生活中最令人兴奋的事情之一。
make制作;watch观看;wash洗;drive驾驶。根据“getting a driver’s license (驾照)”可知,此处指的应是先学习驾驶,然后拿到驾照。故选D。
21.句意:有些人生病时几乎从不去看医生。
a bus stop公交车站;a doctor医生;a shopkeeper店主;a teacher教师。根据“when they are ill.”可知,应该是生病时不去看医生。故选B。
22.句意:但当他们认为汽车有问题时,会把车带到汽车修理厂。
take拿,带去;carry搬运;hold举;ask询问。根据“... their cars to a garage (汽车修理厂)”可知,此处指的是把车送到修理厂,take sth to sp意为“把某物带到某地”。故选A。
23.句意:在周六或周日,有些人可能会花费大部分时间清洗和修理他们的汽车。
cost花费,主语通常是物;get得到;spend花费,主语是人;use使用。根据“some people may ... most of their time washing and repairing (修理) their cars.”可知,此处指花费时间,主语“some people”指人,应用spend,spend time (in) doing sth意为“花费时间做某事”。故选C。
24.句意:小家庭的美国人有一辆小汽车或一辆大汽车。
big大的;bad坏的;tall高的;small小的。根据“... car or a large one”可知,此处应是大小对比,表示小家庭的两种汽车选择,small“小的”,符合语境。故选D。
25.句意:如果父母都工作,他们通常有两辆车。
students学生;babies婴儿;grandparents祖父母;parents父母。根据“both”和“working”可推断,此处应该是指父母。故选D。
26.句意:当家庭人口多时,他们会卖掉其中一辆车,然后买一辆房车。
buy购买;borrow借;design设计;make制作。根据“When the family is large, they will sell one of the cars ...”可知,应该是卖了小车,然后买房车。故选A。
27.句意:一辆小车能载4个人,一辆大车能载6个人,但是会很拥挤。
and并且;but但是;so因此;or或者。根据“A small car can hold four people and a large car can hold six people ... it’s very crowded (拥挤).”可知,前后是转折关系,因此用but。故选B。
28.句意:一辆房车能轻松地载7个人。
hard困难的;hardly几乎不;easily轻松地;heavily沉重地。根据“A small car can hold four people and a large car can hold six people but it’s very crowded (拥挤).”可知,此处是将房车与小车对比,与小车的拥挤相比,房车空间大,坐七人很轻松。故选C。
29.句意:所以有三个孩子的家庭可以邀请祖父母一起去度假旅行。
three三;seven七;five五;six六。根据“A van can hold seven people.”可知,房车能容纳七个人,除去父母和祖父母四个人,故应该是有三个孩子。故选A。
30.句意:他们可以所有人一起旅行。
both两者都;not不;all全部,三者或三者以上都;no不。根据“So a family with three children could ask their grandparents to go on a holiday travel.”可知,此处表达都可以一起旅行,人数超过三个,因此用all。故选C。
31.C 32.D 33.C 34.C 35.B
【导语】本文主要讲述了Jim收到叔叔送的一支红色钢笔,带到学校给好友Jack看后丢失,最终在英语书中找回并发现Jack道歉卡片的故事。
31.细节理解题。根据文章“His uncle gives him a nice red pen.(他的叔叔送给他一支漂亮的红色钢笔)”可知,Jim的红色钢笔是从叔叔那里得到的。故选C。
32.细节理解题。根据文章“He takes it to school and shows it to his best friend Jack when he gets to school.(他把钢笔带到学校,一到学校就给他的好朋友Jack看)”可知,Jim给Jack看的是红色钢笔。故选D。
33.细节理解题。根据文章“After the math class, Jim opens his pencil-box and wants to show the pen to other classmates. But it’s not there.(数学课后,Jim打开铅笔盒想给其他同学看钢笔,但钢笔不见了)”可知,Jim是在数学课后发现钢笔丢失的。故选C。
34.细节理解题。根据文章“He finds his red pen in it. A card is in the book, too.(他在英语书中发现了红色钢笔,书里还有一张卡片)”可知,钢笔是在英语书中找到的。故选C。
35.推理判断题。根据文章“Jack looks uneasy.(Jack看起来不安)”和卡片内容“Here’s your pen and I’m really sorry.(这是你的钢笔,我很抱歉)”可推断,Jack偷了吉姆的红钢笔,但后来归还并道歉。故选B。
36.D 37.A 38.B 39.C 40.A
【导语】本文介绍了妈妈对作者的爱。
36.细节理解题。根据“My mother’s name is Anna. She is of medium height and build.”可知,她的身材是中等的,不胖也不瘦,故选D。
37.主旨大意题。根据“My mother always gets up early in the morning to make breakfast for me....She always works hard to give me good education (教育).”可知,第二段主要讲的是母亲为孩子做的事情,故选A。
38.词句猜测题。根据“She has lots of work to do but she never gets angry about it. She always works hard to give me good education”可知,她有很多工作要做,但她从不为此生气。她总是努力工作,给我良好的教育。因此意思是“生气的”,故选B。
39.细节理解题。根据“But her anger goes very soon and she is nice to me again. At that time I want to hug (拥抱) her.”可知,因为母亲对我很好,所以我想拥抱她,故选C。
40.最佳标题题。文章主要讲述了作者认为母亲是最美丽的女人,因为母亲为她做了很多事情,并且对她非常好,故选A。
41.A 42.A 43.B 44.B 45.C
【导语】本文主要介绍了住在奥克尼的一个岛上的埃米莉每天的学校之旅。
41.细节理解题。根据“The ship is small”可知,人们通常乘船外出。故选A。
42.细节理解题。根据“The problem is that the building is on a different island and the journey (旅途) is very long.”可知,学校在另一个岛上,不在埃米莉所在的岛上。故选A。
43.词句猜测题。根据“Sometimes, the weather is bad and Emily gets to school late. The teachers understand this and never get angry with her.”可知,有时,天气不好,埃米莉上学迟到了,但老师们理解这一点,由此推知,画线词指埃米莉因天气不好而上学迟到这件事。故选B。
44.推理判断题。根据“the journey (旅途) is very long”和“Sometimes, the weather is bad and Emily gets to school late.”可知,学校离家很远,而且有时天气不好,由此推知,她上学不容易。故选B。
45.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了住在奥克尼的一个岛上的埃米莉每天的学校之旅。故选C。
46.friendly
【解析】句意:我在乡间旅行时遇到了很多友好的人。分析句子结构可知,空处应用所给词的形容词形式,修饰people,friendly“友好的”符合。故填friendly。
47.washes
【解析】句意:莉莉和她的姐姐通常在周六上午洗衣服。句子主语为“Lily”,“along with her sister”是伴随状语,不影响主语的单复数;由“usually”可知时态为一般现在时,主语是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式,“wash”的第三人称单数是“washes”。“washes”在句中作谓语。故填washes。
48.sister’s
【解析】句意:我姐姐的爱好是环游世界。根据空后的名词“hobby”以及语境可知,此处表示所属关系,用所给词的’s所有格形式,指姐姐的爱好。故填sister’s。
49.activities
【解析】句意:放学后我们有很多活动。activity“活动”,是可数名词;lots of后接可数名词复数形式,activity的复数形式是activities。故填activities。
50.information
【解析】句意:我有一些你可能用得上的信息。information“信息”,为不可数名词,在句中作宾语。故填information。
51.together
【解析】句意:春节是人们一起团聚的好时机。根据中文提示可知,此处应填入“together”,get together“聚在一起”。故填together。
52.matters
【解析】句意:在你实现梦想的路上,努力比结果更重要。matter“要紧,有重大影响”,句子应用一般现在时表示事实,主语为hard work,谓语用动词的三单形式。故填matters。
53.mixes
【解析】句意:这首音乐很棒,因为它混合了不同的风格。mix“混合”,根据“because it...different styles.”可知,主语是单数,且该句是一般现在时,动词填三单形式。故填mixes。
54.so
【解析】句意:他一直在玩,所以他没有通过考试。so“所以”,表因果,此处作并列连词,连接两个完整的分句。故填so。
55.characters
【解析】句意:双胞胎兄弟看起来是一样的,但是他们有不同的性格。根据句意和括号内的汉语提示可知,此处考查character“性格”,可数名词;空前为形容词“different”,这里是指不同的性格,应用名词复数形式characters。故填characters。
56.Volleyball Club role models
【解析】根据中英文对照可知,前两空缺少“排球俱乐部”,空前有定冠词the,表特指,故应用Volleyball Club;后两空缺少“榜样”,空前有one of,故应用复数形式role models。故填Volleyball;Club;role;models。
57.actor movies
【解析】根据中英文对照可知,空处缺“演员”和“电影”的英文。actor意为“演员”,可数名词,冠词an后跟可数名词单数;movie意为“电影”,可数名词,many后跟可数名词复数。故填actor;movies。
58.choose scenery
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“选择”,“风光”,choose“选择”,是动词,此处是一般将来时will do,第一空用动词原形。scenery“风光”,是不可数名词,第二空为scenery;故填choose;scenery。
59.key/keys
【解析】根据中英文对照可知,key表示“钥匙”,是可数名词,此处用单数或复数都符合语境。故填key(s)。
60.bloom with many flowers
【解析】根据中英文对照可知,句中缺少“盛开鲜花”的表达。动词“bloom”表示“开花”,常用结构是“bloom with+名词”,意为“盛开着……”。结合句意,“bloom with many flowers”表示“盛开着许多鲜花”;will后跟动词原形。故填bloom with many flowers。
61.helpful 62.like 63.into 64.shows 65.fun 66.well 67.habits 68.to use 69.their 70.really
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了浙江学校在2025年使用的智能回收箱及其环保教育功能。
61.句意:这些回收箱对学生学习环保知识很有帮助。are后需用形容词形式做表语,help的形容词helpful表示“有帮助的”。故填helpful。
62.句意:智能回收箱看起来像普通回收箱,但是它有一个屏幕。look like“看起来像”为固定搭配,符合语境。故填like。
63.句意:当学生把垃圾放进去时,屏幕可以告诉他们这是什么样的垃圾。put into“把……放进……里”为固定搭配,符合语境。故填into。
64.句意:它还会显示当天有多少学生回收了物品。主语it为第三人称单数,时态为一般现在时,动词show需用三单形式shows。故填shows。
65.句意:学生喜欢这些回收箱,因为它们让回收变得有趣。make后接形容词fun作宾语补足语,make sth fun表示“使……有趣”。故填fun。
66.句意:当学生回收做得好时,有些垃圾箱甚至会给他们一些小奖励,比如贴纸。修饰动词recycle,需用副词well“好地”。故填well。
67.句意:老师说回收箱帮助学生养成好习惯。habit为可数名词,根据句意需用复数habits,表示多个习惯。故填habits。
68.句意:然而,正确使用回收箱很重要。it作形式主语,真正主语为不定式。故填to use。
69.句意:我们应该将纸、塑料和玻璃放入它们各自的回收箱。修饰名词bins,需用形容词性物主代词their“它们的”。故填their。
70.句意:只有这样我们才能真正保护我们的环境。修饰动词protect,需用副词really“真正地”。故填really。
71.例文
My favourite school day
My favourite school day is Friday. I have music on Friday and it’s my favourite subject. I love listening to music. I always have a good time in music classes. After school, I like playing basketball with my friends in the park near my home. I don’t have lessons on Saturday, so I can play it for about two hours.
I love Friday so much. I’m always happy on Friday.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意围绕“My favourite school day”介绍自己最喜欢的上学日及喜欢的理由展开论述,并谈谈自己的感受。
[写作步骤]
第一步:介绍自己最喜欢的上学日;
第二步:阐述自己喜欢这个日子的理由;
第三步:介绍自己的感受。
[亮点词汇]
①have music上音乐课
②listen to听
③have a good time玩得开心
④After school放学后
⑤near my home我家附近
[高分句型]
①I love listening to music. (动名词作宾语)
②I don’t have lessons on Saturday, so I can play it for about two hours. (so连接并列句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)