四川省巴中市南江县实验中学2025-2026学年八年级上学期入学考试英语试题
(2025八上·南江开学考)Today is Sunday. Mark goes to City Z to visit his grandparents with her parents and two sisters, and begins their 7-day vacation in the city. To have a wonderful trip, he reads the following charts(图表)about the weather report for the coming week.
1.Who lives in City Z
A.Mark's parents. B.Mark's sisters.
C.Mark's grandparents. D.Mark's brothers.
2.When does the temperature climb to 31℃ in City Z today
A.At 10 AM. B.At 1 PM. C.At 2 PM. D.At 4 PM.
3.What's the weather like in City Z on Wednesday
A.Cloudy. B.Rainy. C.Sunny. D.Windy.
4.What may Mark need to do on July 12th
A.Wash his car. B.Take an umbrella.
C.Wear tight clothes. D.Wear dark-coloured clothes.
5.What is this passage about
A.Family and Friends. B.Sports and Health.
C.Colors and Clothes. D.Travel and Weather.
【答案】1.C
2.D
3.A
4.B
5.D
【知识点】应用文;天气与生活;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了在周日这天, Mark 和父母以及两个姐妹前往Z市看望祖父母,并将在那里开启为期7天的假期。为了拥有一个美好的旅行, Mark 查看了接下来一周该市的天气预报图表 。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题和主旨大意题,是一篇天气预报,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据" Mark goes to City Z to visit his grandparents with her parents and two sisters " Mark和她的父母以及两个姐妹去Z市看望他的祖父母,可知, Mark 的祖父母住在Z市。故选C。
2.细节理解题。根据图表中31℃对应横轴上的4 PM可知,Z市在下午4点温度攀升到31℃。故选D。
3.推理判断题。根据"Today is Sunday."今天是星期天;以及图表主图左上角的6th July可知,7月6号是周日,所以周三是7月9号。查看图表右侧天气图可知,周三为多云天气。故选A。
4.推理判断题。根据图表右侧图示可知,7月12号是雨天。因此推断 Mark 需要携带雨伞。故选B。
5.主旨大意题。根据"To have a wonderful trip, he reads the following charts about the weather report for the coming week."为了度过一次美好的旅行,他阅读了以下关于下周天气预报的图表。可知,本文介绍了 Mark 的出游计划及未来一周的天气。故选D。
(2025八上·南江开学考)
Hi! I'm David from New York. It's 6 am. It's early and the city is getting busy. I'm riding a bike in Central Park and the air is fresh. How about you Where are you _ ▲ Share with me! Reply
Hi! I'm Li Xin from Chengdu, China. It's 7 pm. Some people are rushing to get home from work. I'm in a park near home with my parents. Some kids are flying kites while others are playing the guitar. We usually take a walk after dinner and it's a great way to relax after school and work.
Hello! I'm Tom. I'm 11 years old. I'm from London, the UK. Big Ben is ringing! It's time for lunch. I'm at a small restaurant with friends. The sandwiches and coffee are great. We are talking about our favourite animals and plan to visit the zoo next week. You can see some people eating in the park under the sun.
Hey! I'm Amani from Nairobi, Kenya. It's 2 pm. Many people are working hard in their offices. Some people are walking in the parks or looking at elephants and giraffes because we live side by side with many wonderful animals. What am I doing I'm at a local market with my grandmother. We want to choose a bag as my grandfather's birthday gift!
6.Which of the following can be put in ▲
A.How old are you
B.What are you doing now
C.What do you usually do in the park
D.What do you like about your city
7.Why does Li Xin usually walk after dinner
A.Because the air is fresh. B.Because he wants to keep fit.
C.Because it's a great way to relax. D.Because it is near his home.
8.What time may it be now in London
A.6:00 am. B.12:00 pm. C.2:00 pm. D.7:00 pm.
9.What is Amani doing now
A.She is shopping. B.She is having lunch.
C.She is walking with her parents. D.She is visiting the zoo.
10.Where can we read the passage
A.From a diary. B.On a notice board.
C.From a storybook. D.On the Internet.
【答案】6.B
7.C
8.B
9.A
10.D
【知识点】应用文;日常活动;细节理解;推理判断;新媒体语篇
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一个名为"Life Forum"的在线论坛页面,展示了四位不同用户发布的个人动态分享。来自纽约的 David 描述了清晨在中央公园骑车的情景;来自中国成都的 Li Xin 讲述了傍晚和父母在家附近的活动;来自英国伦敦的11岁男孩 Tom 分享了在餐馆与朋友吃午餐并计划去动物园的经历;来自肯尼亚内罗毕的 Amani 则提到下午和祖母在当地市场为祖父挑选生日礼物的情形。这些内容呈现了不同地区人们日常生活的一角。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇生活类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
6.推理判断题。根据第一栏中的"I'm riding a bike in Central Park and the air is fresh."我在中央公园骑自行车,空气很新鲜。可知,David讲述自己正在做的事情,从回帖的内容来看也是在谈论自己此刻正在做的事情,可推测David问的是"你现在正在做什么呢?"这一问题。故选B。
7.细节理解题。根据第二栏中的"We usually take a walk after dinner and it's a great way to relax after school and work."我们通常在晚饭后散步,这是放学和下班后放松的好方法。可知,因为这是一种很好的放松方式。故选C。
8.细节理解题。根据第三栏中的"I'm from London, the UK. Big Ben is ringing! It's time for lunch."我来自英国伦敦。大本钟响了!该吃午饭了。可知,大本钟正在被敲响,是午餐时间,可推测当下时间为中午12点。故选B。
9.细节理解题。根据第四栏中的"What am I doing I'm at a local market with my grandmother. We want to choose a bag as my grandfather's birthday gift!"我在做什么?我和祖母在当地的一个市场。我们想选一个包作为我爷爷的生日礼物!可知,她正在购物。故选A。
10.推理判断题。根据"Life Forum"以及页面风格可知,这篇文章应是网络上的帖子和回帖。故选D。
(2025八上·南江开学考)Quan Hongchan, a young Chinese diver (跳水运动员), surprised the world at the Tokyo Olympics. She was born in a small village in Guangdong Province (省). Her parents worked hard on a farm, and they led a hard life. When Quan was 7 years old, she joined a diving team not just for fun, but for money to help her sick mother.
At first, she felt shy and had no confidence. Her coach (教练) encouraged her, "Be brave! Take every chance to learn and improve, and success will come." Quan trained harder than anyone else. Every day, she practised diving for over 6 hours, even on weekends. Her coaches helped her with the skills (技巧). To make each skill perfect, Quan repeated (重复) it hundreds of times.
In 2021, at the age of 14, Quan competed in the Olympics. Her three nearly perfect dives won her a gold medal! After the competition, she shook hands with other athletes (运动员) and thanked her coaches and teammates. She sent her prize money to her family.
Quan's story teaches us that with courage, love, and hard work, everything is possible.
11.Why did Quan Hongchan join the diving team at 7
A.To travel around the world. B.To make new friends.
C.To help her sick mother. D.To become famous.
12.How long did Quan Hongchan practise diving every day
A.2 hours. B.4 hours. C.5 hours. D.Over 6 hours.
13.How did Quan Hongchan improve her diving skills during training
A.By watching videos of other athletes.
B.By repeating each skill many times.
C.By practising only on weekends.
D.By keeping her diving records.
14.In 2021, Quan Hongchan ________.
A.won an Olympic gold medal B.became a coach
C.broke the world record D.stopped diving
15.What does Quan Hongchan's story mainly teach us
A.Success needs good luck.
B.Money solves all problems.
C.Young athletes need special care.
D.Courage and hard work bring success.
【答案】11.C
12.D
13.B
14.A
15.D
【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了中国跳水运动员全红婵的励志故事。她出生于广东省一个小村庄 ,家庭生活艰难,7岁加入跳水队既为兴趣也为挣钱给患病的母亲。起初她害羞且缺乏自信,在教练鼓励下刻苦训练,每天练习跳水超6小时,为完善技巧重复动作数百次。2021年,14岁的她在奥运会上凭借近乎完美的三次跳水赢得金牌,赛后她与运动员握手致谢并将奖金寄给家人。全红婵的故事告诉我们,只要有勇气、爱和努力,一切皆有可能。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇人物类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
11.细节理解题。根据第一段中的"When Quan was 7 years old, she joined a diving team not just for fun, but for money to help her sick mother."全7岁时加入了一个跳水队,不仅仅是为了好玩,也是为了钱来帮助生病的母亲。可知,全红婵加入跳水队是为了赚钱帮助生病的母亲。故选C。
12.细节理解题。根据第二段中的"Every day, she practised diving for over 6 hours, even on weekends."她每天练习潜水6个多小时,甚至在周末也是如此。可知,全红婵每天训练跳水超过6小时。故选D。
13.细节理解题。根据第二段中的"To make each skill perfect, Quan repeated (重复) it hundreds of times."为了使每一项技能都达到完美,全重复了数百次。可知,全红婵通过反复练习每个动作来提高跳水技巧。故选B。
14.细节理解题。根据第三段中的"In 2021, at the age of 14, Quan competed in the Olympics. Her three nearly perfect dives won her a gold medal!"2021年,14岁的全参加了奥运会。她三次近乎完美的跳水为她赢得了金牌!可知,2021年全红婵赢得了奥运会金牌。故选A。
15.推理判断题。根据最后一段中的"Quan's story teaches us that with courage, love, and hard work, everything is possible."全的故事告诉我们,只要有勇气、爱和努力,一切皆有可能。可知,全红婵的故事告诉我们,勇气、爱和努力能带来成功。故选D。
(2025八上·南江开学考)What would it be like to live in space It's difficult but also interesting. The most important thing to remember about living in space is that there is no gravity (重力). So how do astronauts live in space
Eating in space is like eating on Earth in some ways. Food like rice and potatoes stays in the spoons (勺子), so it doesn't fly away. Other foods come in cans. So they don't fly away, either. But in order to eat, astronauts strap (用带子束紧) themselves into chairs to stay in one place.
What about sleeping There is no gravity in space, so astronauts do not have to sleep on beds or the floor. They can sleep anywhere they want, and they can sleep in any way they want. They simply strap their sleeping bags to a wall or a seat.
Do astronauts get to have any fun in space Astronauts are very busy. But they also need to relax sometimes. Astronauts talk to their families on a video call once a week. They also get to stay in touch by email. Some even bring musical instruments. Astronauts also watch movies and news programs. Sometimes they talk to schools and news reporters, too.
16.What is Paragraph 2 mainly about
A.What astronauts like to eat.
B.How astronauts eat in space.
C.Why astronauts strap themselves into chairs.
D.When astronauts eat in space.
17.Why can astronauts sleep anywhere in space
A.There is no bed. B.There is no room.
C.There is no gravity. D.There is no floor.
18.How do astronauts keep in touch with their families
A.By letter. B.By phone call.
C.By email. D.By plane.
19.What is life in space like
A.Easy. B.Busy. C.Boring. D.Difficult.
20.What is the best title for the passage
A.Living in Space. B.Talking to Astronauts.
C.Sleeping without Gravity. D.Eating in Space.
【答案】16.B
17.C
18.C
19.D
20.A
【知识点】科普类;说明文;细节理解;标题选择;段落大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在太空生活既困难又有趣,关键是没有重力,并从饮食、睡眠以及娱乐方面介绍了宇航员在太空的生活情况,如吃饭时为防止飞走需束紧在椅子上,睡觉可随意选择地方和姿势但要束紧睡袋,娱乐方式包括与家人视频通话、发邮件、带乐器、看电影和新闻节目以及与学校和新闻记者交流等 。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解,段落大意和标题选择三个题型的考查,是一篇科普类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
16.段落大意题。根据第二段"Eating in space is like eating on Earth in some ways. Food like rice and potatoes stays in the spoons (勺子), so it doesn't fly away. Other foods come in cans. So they don't fly away, either. But in order to eat, astronauts strap (用带子束紧) themselves into chairs to stay in one place."在太空中进食在某些方面就像在地球上进食。米饭和土豆等食物会留在勺子里 ,所以不会飞走。其他食物都是罐装的。所以它们也不会飞走。但为了吃饭,宇航员把自己绑在椅子上,呆在一个地方。可知,本段介绍了宇航员在太空中的饮食方式,包括食物如何保持稳定以及宇航员如何固定自己来进食。故选B。
17.细节理解题。根据第三段中的"There is no gravity in space, so astronauts do not have to sleep on beds or the floor. They can sleep anywhere they want, and they can sleep in any way they want. They simply strap their sleeping bags to a wall or a seat."太空中没有重力,所以宇航员不必睡在床上或地板上。他们可以睡在任何他们想睡的地方,他们可以以任何方式睡觉。他们只是把睡袋绑在墙上或座位上。可知,宇航员在太空中可以睡在任何地方是因为太空没有重力。故选C。
18.细节理解题。根据第四段中的"Astronauts talk to their families on a video call once a week. They also get to stay in touch by email."宇航员每周与家人进行一次视频通话。他们还可以通过电子邮件保持联系。可知,宇航员通过电子邮件与家人保持联系。故选C。
19.细节理解题。根据第一段中的"What would it be like to live in space It's difficult but also interesting."可知,太空生活是困难的。故选D。
20.标题选择题。根据第一段"What would it be like to live in space It's difficult but also interesting."在太空生活会是什么样子?这很难,但也很有趣;以及全文内容可知,本文主要介绍了宇航员在太空中的生活情况,包括饮食、睡眠、娱乐以及与家人联系等方面。因此,"生活在太空"适合作本文标题,故选A。
(2025八上·南江开学考)根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
People know animals have feelings, but can we understand them Scientists studied dogs' tails to find out about it. 21. It says that humans can tell if a dog is happy or sad by watching its tail.
22. Sometimes they gave the dogs their favorite toys or food. Sometimes there was nothing. When dogs saw something they liked, they wagged their tails fast and high. When there was nothing, their tails moved slowly and low. 23.
Then the scientists showed 10 videos (视频) of dog tails to 100 volunteers (志愿者). Half of the videos showed happy tails, and half showed sad tails. 24. Some volunteers had never even owned a dog before!
The result shows humans can naturally understand dogs' feelings through their tails. 25. Now, some are working on a special machine to find out dogs' feelings quickly. This could make dogs' lives happier.
A. Wagging can mean different things.
B. The scientists showed dogs different things.
C. A new study gives an answer to this question.
D. Most of the volunteers get the dogs' feelings right.
E. The scientists recorded these movements with a camera.
F. Scientists hope this study will help people take better care of pets.
【答案】21.C;22.B;23.E;24.D;25.F
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了科学家通过研究狗的尾巴来探寻答案。一项新研究让志愿者观看狗尾巴不同状态的视频,结果表明人类能通过狗尾巴自然理解其情感,科学家希望此研究有助于人们更好地照顾宠物,甚至有人正研发能快速识别狗情感的特殊机器,以让狗生活更幸福。
【点评】考查阅读还原,本文是一篇科研类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
21.根据空前"Scientists studied dogs' tails to find out about it."科学家们研究了狗的尾巴,以了解这一点;以及空后"It says that humans can tell if a dog is happy or sad by watching its tail."据说,人类可以通过观察狗的尾巴来判断它是快乐还是悲伤。可知,此处表达有一个新的研究给出了这个问题的答案,即人类是否能通过观察狗的尾巴来判断其情感。 C. A new study gives an answer to this question. "一项新的研究为这个问题提供了答案"承上启下,符合语境,故选C。
22.根据空后"Sometimes they gave the dogs their favorite toys or food. Sometimes there was nothing."有时他们会给狗他们最喜欢的玩具或食物。有时什么都没有。可知,此处表达科学家给狗展示了不同的东西。 B. The scientists showed dogs different things. "科学家们给狗展示了不同的东西"符合语境,故选B。
23.根据空前"When dogs saw something they liked, they wagged their tails fast and high. When there was nothing, their tails moved slowly and low."当狗看到它们喜欢的东西时,它们会快速而高高地摇尾巴。当什么都没有的时候,它们的尾巴慢慢地低着。可知,此处表达科学家记录下了狗尾巴的这些动作, E. The scientists recorded these movements with a camera. "科学家们用照相机记录了这些运动。"承接上文,符合语境,故选E。
24.根据空前"Then the scientists showed 10 videos (视频) of dog tails to 100 volunteers (志愿者). Half of the videos showed happy tails, and half showed sad tails."然后,科学家们向100名志愿者展示了10个狗尾巴的视频。一半的视频显示了快乐的尾巴,一半的视频则显示了悲伤的尾巴;以及空后"Some volunteers had never even owned a dog before!"有些志愿者以前从未养过狗!可知,此处表达志愿者们对狗的情感判断的结果,即大多数志愿者都正确判断了狗的情感。 D. Most of the volunteers get the dogs' feelings right. "大多数志愿者都正确判断了狗的情感"承上启下,符合语境,故选D。
25.根据空前"The result shows humans can naturally understand dogs' feelings through their tails."结果表明,人类可以通过尾巴自然地理解狗的感受;以及空后"Now, some are working on a special machine to find out dogs' feelings quickly. This could make dogs' lives happier."现在,一些人正在研究一种特殊的机器,以快速了解狗的感受。这可以让狗的生活更幸福。可知,此处表达科学家们希望这项研究能帮助人们更好地照顾宠物。 F. Scientists hope this study will help people take better care of pets. "科学家们希望这项研究能帮助人们更好地照顾宠物"承上启下,符合语境,故选F。
(2025八上·南江开学考)阅读下面短文,从各小题所给的四个选项中选出最佳答案。
Mike always said that he had many friends at school. But his 26. didn't think so. "Mike, I don't think you have as many friends as you think. I'm sure 27. of them are not true friends. If I'm 28. , I'll buy you a big bag of chips."
"OK, but 29. can I know they are true friends or not "
"Well, here is a special 30. . You can't see it. But if you take it to school and 31. it successfully, you'll find the magic and know who 32. true friends are."
Mike took the chair to school. He asked all his friends to stand around and he stood in the 33. with the chair. He said, " 34. move. I'll show you something interesting."
Then Mike tried sitting on the chair. Of course, he 35. down. Everyone had a good laugh. Luckily, he didn't 36. himself. Mike made another try. But again, he failed. Mike kept trying, and kept falling, until, 37. , he tried again and didn't fall.
Looking around, Mike smiled happily. He saw Judy, Lucas and Diana, 38. of his best friends holding him up, 39. he didn't fall. Mike finally knew about the magic his grandfather talked about. Also, Judy, Lucas and Diana became his 40. for life.
26.A.father B.teacher C.mother D.grandfather
27.A.few B.many C.little D.any
28.A.sorry B.right C.wrong D.lucky
29.A.how B.why C.where D.what
30.A.desk B.chair C.box D.sofa
31.A.sit on B.play with C.look for D.look after
32.A.our B.their C.your D.its
33.A.right B.left C.middle D.back
34.A.Don't B.Please C.Can't D.Won't
35.A.went B.ran C.put D.fell
36.A.hurt B.sit C.turn D.watch
37.A.carefully B.suddenly C.strongly D.slowly
38.A.five B.four C.three D.two
39.A.and B.but C.because D.so
40.A.classmates B.friends C.students D.workers
【答案】26.D;27.B;28.C;29.A;30.B;31.A;32.C;33.C;34.A;35.D;36.A;37.B;38.C;39.D;40.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;同伴间交往的品质
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,Mike自称在学校有很多朋友,但他的爷爷对此存疑并打赌,若自己正确就给Mike买一大袋薯片。爷爷给Mike一把特殊的"椅子",让他带到学校并成功"使用"以辨别真正的朋友。Mike带着"椅子"到学校,在朋友围绕下尝试坐"椅子"却屡次摔倒,后来在Judy、Lucas和Diana的支撑下没摔倒。最终Mike明白了爷爷所说的魔力,这三个人也成为了他一生的挚友,
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,形容词,疑问词,代词,祈使句,副词,数词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
26.句意:但他的祖父不这么认为。A:father" 父亲 ";B:teacher"老师";C:mother"母亲";D:grandfather"祖父"。根据下文" Mike finally knew about the magic his grandfather talked about . " Mike 终于知道了他祖父所说的魔法。可知,祖父不同意 Mike 的观点。故选D。
27.句意:我相信他们中的许多人并不是真正的朋友。A:few"几乎没有";B:many"许多";C:little"一点儿";D:any"任何"。根据上文"Mike, I don't think you have as many friends as you think." Mike ,我觉得你的朋友没有你想象的那么多。 可知,此处指朋友中的一些人不是真正的朋友。故选B。
28.句意:如果我错了,我就给你买一大袋薯片。A:sorry"抱歉的";B:right"正确的";C:wrong "错误的";D:lucky"幸运的"。根据语境可知,爷孙二人在打赌,如果祖父错了,就给 Mike 买薯片。故选C。
29.句意:好吧,但是我怎么知道他们是不是真正的朋友呢?A:how"如何";B:why"为什么";C:where"在哪里";D:what"什么"。根据空后"...can I know they are true friends or not "可知,此处指如何知道他们是不是真正的朋友。故选A。
30.句意:嗯,这里有一把特殊的椅子。A:desk"课桌";B:chair"椅子";C:box"箱子";D:sofa"沙发"。根据下文" He asked all his friends to stand around and he stood in the 8 with the chair. "他让他所有的朋友站在周围,他和椅子站在中间。可知,这是一把特殊的椅子。故选B。
31.句意:但如果你把它带到学校,并成功地坐在上面,你就会发现它的魔法,并知道谁是你真正的朋友。A:sit on"坐在上面";B:play with"玩耍";C:look for"寻找";D:look after"照顾"。根据" Then Mike tried sitting on the chair."然后 Mike 试着坐在椅子上。可知,此处指坐在椅子上。故选A。
32.句意:但如果你把它带到学校,并成功地坐在上面,你就会发现它的魔法,并知道谁是你真正的朋友 。A:our"我们的";B:their"他们的";C:your"你的,你们的";D:its" 它的 "。根据语境可知,本句主语为第二人称,指"你的朋友"。故选C。
33.句意:他让他所有的朋友站在周围,他和椅子站在中间。A:right"右边";B:left"左边";C:middle "中间";D:back" 后面 "。根据空前"He asked all his friends to stand around..."可知,朋友们围着迈克站着,因此 Mike 在中间。故选C。
34.句意:别动。我给你们看一些有趣的东西。A:Don't"不要";B:Please"请";C:Can't"不能";D:Won't" 不会 "。根据空后"move."可知,本句为祈使句, Mike 让朋友们别动。故选A。
35.句意:当然,他摔倒了。A:went"去";B:ran"跑";C:put"放置";D:fell"摔倒"。根据下文" Mike kept trying, and kept falling..." Mike 不停地尝试,不停地摔倒,可知, Mike 摔倒了。故选D。
36.句意:幸运的是,他没有受伤。A:hurt"受伤";B:sit"坐下";C:turn"转弯";D:watch "看"。根据空前"Luckily"可知,幸运的是 Mike 没受伤。故选A。
37.句意: Mike 一直在试,但一直往下掉,直到突然,他又试了一次,没有掉下去。A:carefully"仔细地";B:suddenly"突然";C:strongly"强壮地";D:slowly"慢慢地"。根据空后"he tried again and didn't fall."可知,此处指突然发生的事情, Mike 这次没有摔倒。故选B。
38.句意:他看到Judy, Lucas 和 Diana三个他最好的朋友扶着他,所以他没有摔倒。A:five"五";B:four"四";C:three"三";D:two"二"。根据空前"Judy, Lucas and Diana"可知,此处指三个朋友。故选C。
39.句意:他看到Judy, Lucas 和 Diana三个他最好的朋友扶着他,所以他没有摔倒。A:and"和";B:but"但是";C:because"因为";D:so"所以"。根据语境可知,朋友们扶着迈克,所以他没摔倒。故选D。
40.句意:Also, Judy, Lucas和 Diana也成为了他一生的朋友。A:classmates"同学";B:friends"朋友";C:students"学生";D:workers"工人"。根据上文"Mike, I don't think you have as many friends as you think."我觉得你的朋友没有你想象的那么多,可知, Mike 是在测试真正的朋友。故选B。
(2025八上·南江开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
A healthy diet is important for a student. Sweet food 41. (give) students energy. However, it's not good for health 42. there is too much sugar in it. Students need to eat more fruit if they want 43. (keep) fit. Also they need to do more sports.
Tom is 44. eighteen-year-old student. He likes studying and he is especially good at English. Listen, he is 45. (talk) with his friends on the Internet. He doesn't have a healthy diet or lifestyle. He always 46. (drink) coke and eats hamburgers a lot. He usually eats hamburgers 47. lunch. He doesn't like to eat 48. (vegetable) and never does exercise, so he is not strong. He wants to play basketball, but he can't run fast. He is fat now and doesn't have enough energy to study. He decides (决定) to change 49. (he) lifestyle now. He also plans to go swimming 50. (one) a week in the next summer holiday.
【答案】41.gives;42.because;43.to keep;44.an;45.talking;46.drinks;47.for;48.vegetables;49.his;50.once
【知识点】教育类;说明文;健康饮食
(2025八上·南江开学考)阅读下面短文,根据其内容完成表格中所缺的信息(每空一词)。
Shuttlecock kicking, or jianzi, is an important part of Chinese culture with a 2,000-year-old history. People first played it in the Han Dynasty. By the Tang Dynasty (朝代), players could do amazing tricks, like kicking the shuttlecock 500 times. At the end of the Qing Dynasty, there were even four famous schools in Beijing, each teaching special skills. Today, shuttlecock kicking is still one of the most popular (受欢迎的) outdoor activities not only for the young, but also for the old.
Players pass (传递) the shuttlecock and must keep it flying in the air without using their hands. Instead, they use their feet, knees or other body parts. They can play it themselves or in a group.
Shuttlecock kicking is great for health. Playing it just for 10 minutes can make your heart stronger. It also helps students focus better in class. Kicking shuttlecocks with a group of people also helps to make friends and learn how to work with others. What's more, it's easy to play. All you need is a small shuttlecock and a little space, and you can play it anywhere, anytime.
As a national intangible cultural heritage (非物质文化遗产), shuttlecock kicking holds a special place in Chinese people's hearts and makes outdoor activities more colourful.
Shuttlecock kicking—An important Chinese Game
History *People 51. to play it in the Han Dynasty. *People could do amazing tricks in the Tang Dynasty. *People learned special skills from schools. *People of all 52. are still enjoying it today.
53. *Keep it flying in the air and stop it from falling to the ground. *Use feet, knees or other body parts to kick 54. hands.
Reasons for its popularity *It's good for people's health. *It helps students focus on learning. *It lets people make 55. and build teamwork. *It's easy to play.
【答案】51.started;52.ages;53.Rules;54.without;55.friends
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗
56.(2025八上·南江开学考)假如你是李华,丰富多彩的暑假已经结束,你校英语报刊征文:你最难忘的一次暑期旅行。请根据以下图示,写一篇文章投稿。
注意:1.文章须包含图示中的所有内容,可适当发挥;
2.文章不出现真实姓名和学校名称,词数:不少于80词。
3. transportation交通
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
My Unforgettable Summer Trip
This summer, I had an unforgettable trip to the mountains with my family. It was a sunny day. We got there by bus. It's my favourite type of transportation. We went hiking and enjoyed the breathtaking views. The fresh air and the beautiful scenery made me feel so relaxed and happy. We also had a picnic by a crystal clear lake, where we played games and shared delicious food. One of the most memorable moments was when we saw a family of deer grazing nearby.
It was such a peaceful and magical experience. This trip not only brought me closer to nature but also strengthened the bond with my family. I will cherish these memories forever.
【知识点】提纲作文;旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本题是一篇记叙文写作,要求考生以李华的身份向校英语报刊投稿,描述最难忘的一次暑期旅行。首先需要明确写作的视角和受众,写作风格应适合报刊文章,具有一定的可读性和吸引力,考生需要从自己的经历中选取一次暑期旅行进行描述,突出其难忘之处。文章须包含图示中的所有内容 ,即"time, place and people"(时间、地点和人物)、"weather and transportation"(天气和交通) 、"activities"(活动)以及"feelings"(感受),并可适当发挥。这为写作提供了具体的框架和要点,确保文章内容全面。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】本文涵盖了题目要求的各个方面。明确提及了旅行的时间、地点、人物;描述了天气和交通方式;讲述了徒步、野餐等活动;还表达了放松、开心等感受,符合写作任务要求。在描述旅行过程时,运用了一些生动的词汇和表达,如"breathtaking views"(令人惊叹的景色)、"crystal clear lake "(清澈见底的湖),使读者能够更直观地感受到旅行中的美好场景。"One of the most memorable moments was when we saw a family of deer grazing nearby."这一句增加了旅行的趣味性和难忘程度。结尾部分表达了这次旅行带来的积极影响,既让自己更亲近自然,又增进了与家人的感情,并且表示会永远珍藏这些回忆,情感真挚,升华了文章主题。
1 / 1四川省巴中市南江县实验中学2025-2026学年八年级上学期入学考试英语试题
(2025八上·南江开学考)Today is Sunday. Mark goes to City Z to visit his grandparents with her parents and two sisters, and begins their 7-day vacation in the city. To have a wonderful trip, he reads the following charts(图表)about the weather report for the coming week.
1.Who lives in City Z
A.Mark's parents. B.Mark's sisters.
C.Mark's grandparents. D.Mark's brothers.
2.When does the temperature climb to 31℃ in City Z today
A.At 10 AM. B.At 1 PM. C.At 2 PM. D.At 4 PM.
3.What's the weather like in City Z on Wednesday
A.Cloudy. B.Rainy. C.Sunny. D.Windy.
4.What may Mark need to do on July 12th
A.Wash his car. B.Take an umbrella.
C.Wear tight clothes. D.Wear dark-coloured clothes.
5.What is this passage about
A.Family and Friends. B.Sports and Health.
C.Colors and Clothes. D.Travel and Weather.
(2025八上·南江开学考)
Hi! I'm David from New York. It's 6 am. It's early and the city is getting busy. I'm riding a bike in Central Park and the air is fresh. How about you Where are you _ ▲ Share with me! Reply
Hi! I'm Li Xin from Chengdu, China. It's 7 pm. Some people are rushing to get home from work. I'm in a park near home with my parents. Some kids are flying kites while others are playing the guitar. We usually take a walk after dinner and it's a great way to relax after school and work.
Hello! I'm Tom. I'm 11 years old. I'm from London, the UK. Big Ben is ringing! It's time for lunch. I'm at a small restaurant with friends. The sandwiches and coffee are great. We are talking about our favourite animals and plan to visit the zoo next week. You can see some people eating in the park under the sun.
Hey! I'm Amani from Nairobi, Kenya. It's 2 pm. Many people are working hard in their offices. Some people are walking in the parks or looking at elephants and giraffes because we live side by side with many wonderful animals. What am I doing I'm at a local market with my grandmother. We want to choose a bag as my grandfather's birthday gift!
6.Which of the following can be put in ▲
A.How old are you
B.What are you doing now
C.What do you usually do in the park
D.What do you like about your city
7.Why does Li Xin usually walk after dinner
A.Because the air is fresh. B.Because he wants to keep fit.
C.Because it's a great way to relax. D.Because it is near his home.
8.What time may it be now in London
A.6:00 am. B.12:00 pm. C.2:00 pm. D.7:00 pm.
9.What is Amani doing now
A.She is shopping. B.She is having lunch.
C.She is walking with her parents. D.She is visiting the zoo.
10.Where can we read the passage
A.From a diary. B.On a notice board.
C.From a storybook. D.On the Internet.
(2025八上·南江开学考)Quan Hongchan, a young Chinese diver (跳水运动员), surprised the world at the Tokyo Olympics. She was born in a small village in Guangdong Province (省). Her parents worked hard on a farm, and they led a hard life. When Quan was 7 years old, she joined a diving team not just for fun, but for money to help her sick mother.
At first, she felt shy and had no confidence. Her coach (教练) encouraged her, "Be brave! Take every chance to learn and improve, and success will come." Quan trained harder than anyone else. Every day, she practised diving for over 6 hours, even on weekends. Her coaches helped her with the skills (技巧). To make each skill perfect, Quan repeated (重复) it hundreds of times.
In 2021, at the age of 14, Quan competed in the Olympics. Her three nearly perfect dives won her a gold medal! After the competition, she shook hands with other athletes (运动员) and thanked her coaches and teammates. She sent her prize money to her family.
Quan's story teaches us that with courage, love, and hard work, everything is possible.
11.Why did Quan Hongchan join the diving team at 7
A.To travel around the world. B.To make new friends.
C.To help her sick mother. D.To become famous.
12.How long did Quan Hongchan practise diving every day
A.2 hours. B.4 hours. C.5 hours. D.Over 6 hours.
13.How did Quan Hongchan improve her diving skills during training
A.By watching videos of other athletes.
B.By repeating each skill many times.
C.By practising only on weekends.
D.By keeping her diving records.
14.In 2021, Quan Hongchan ________.
A.won an Olympic gold medal B.became a coach
C.broke the world record D.stopped diving
15.What does Quan Hongchan's story mainly teach us
A.Success needs good luck.
B.Money solves all problems.
C.Young athletes need special care.
D.Courage and hard work bring success.
(2025八上·南江开学考)What would it be like to live in space It's difficult but also interesting. The most important thing to remember about living in space is that there is no gravity (重力). So how do astronauts live in space
Eating in space is like eating on Earth in some ways. Food like rice and potatoes stays in the spoons (勺子), so it doesn't fly away. Other foods come in cans. So they don't fly away, either. But in order to eat, astronauts strap (用带子束紧) themselves into chairs to stay in one place.
What about sleeping There is no gravity in space, so astronauts do not have to sleep on beds or the floor. They can sleep anywhere they want, and they can sleep in any way they want. They simply strap their sleeping bags to a wall or a seat.
Do astronauts get to have any fun in space Astronauts are very busy. But they also need to relax sometimes. Astronauts talk to their families on a video call once a week. They also get to stay in touch by email. Some even bring musical instruments. Astronauts also watch movies and news programs. Sometimes they talk to schools and news reporters, too.
16.What is Paragraph 2 mainly about
A.What astronauts like to eat.
B.How astronauts eat in space.
C.Why astronauts strap themselves into chairs.
D.When astronauts eat in space.
17.Why can astronauts sleep anywhere in space
A.There is no bed. B.There is no room.
C.There is no gravity. D.There is no floor.
18.How do astronauts keep in touch with their families
A.By letter. B.By phone call.
C.By email. D.By plane.
19.What is life in space like
A.Easy. B.Busy. C.Boring. D.Difficult.
20.What is the best title for the passage
A.Living in Space. B.Talking to Astronauts.
C.Sleeping without Gravity. D.Eating in Space.
(2025八上·南江开学考)根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
People know animals have feelings, but can we understand them Scientists studied dogs' tails to find out about it. 21. It says that humans can tell if a dog is happy or sad by watching its tail.
22. Sometimes they gave the dogs their favorite toys or food. Sometimes there was nothing. When dogs saw something they liked, they wagged their tails fast and high. When there was nothing, their tails moved slowly and low. 23.
Then the scientists showed 10 videos (视频) of dog tails to 100 volunteers (志愿者). Half of the videos showed happy tails, and half showed sad tails. 24. Some volunteers had never even owned a dog before!
The result shows humans can naturally understand dogs' feelings through their tails. 25. Now, some are working on a special machine to find out dogs' feelings quickly. This could make dogs' lives happier.
A. Wagging can mean different things.
B. The scientists showed dogs different things.
C. A new study gives an answer to this question.
D. Most of the volunteers get the dogs' feelings right.
E. The scientists recorded these movements with a camera.
F. Scientists hope this study will help people take better care of pets.
(2025八上·南江开学考)阅读下面短文,从各小题所给的四个选项中选出最佳答案。
Mike always said that he had many friends at school. But his 26. didn't think so. "Mike, I don't think you have as many friends as you think. I'm sure 27. of them are not true friends. If I'm 28. , I'll buy you a big bag of chips."
"OK, but 29. can I know they are true friends or not "
"Well, here is a special 30. . You can't see it. But if you take it to school and 31. it successfully, you'll find the magic and know who 32. true friends are."
Mike took the chair to school. He asked all his friends to stand around and he stood in the 33. with the chair. He said, " 34. move. I'll show you something interesting."
Then Mike tried sitting on the chair. Of course, he 35. down. Everyone had a good laugh. Luckily, he didn't 36. himself. Mike made another try. But again, he failed. Mike kept trying, and kept falling, until, 37. , he tried again and didn't fall.
Looking around, Mike smiled happily. He saw Judy, Lucas and Diana, 38. of his best friends holding him up, 39. he didn't fall. Mike finally knew about the magic his grandfather talked about. Also, Judy, Lucas and Diana became his 40. for life.
26.A.father B.teacher C.mother D.grandfather
27.A.few B.many C.little D.any
28.A.sorry B.right C.wrong D.lucky
29.A.how B.why C.where D.what
30.A.desk B.chair C.box D.sofa
31.A.sit on B.play with C.look for D.look after
32.A.our B.their C.your D.its
33.A.right B.left C.middle D.back
34.A.Don't B.Please C.Can't D.Won't
35.A.went B.ran C.put D.fell
36.A.hurt B.sit C.turn D.watch
37.A.carefully B.suddenly C.strongly D.slowly
38.A.five B.four C.three D.two
39.A.and B.but C.because D.so
40.A.classmates B.friends C.students D.workers
(2025八上·南江开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
A healthy diet is important for a student. Sweet food 41. (give) students energy. However, it's not good for health 42. there is too much sugar in it. Students need to eat more fruit if they want 43. (keep) fit. Also they need to do more sports.
Tom is 44. eighteen-year-old student. He likes studying and he is especially good at English. Listen, he is 45. (talk) with his friends on the Internet. He doesn't have a healthy diet or lifestyle. He always 46. (drink) coke and eats hamburgers a lot. He usually eats hamburgers 47. lunch. He doesn't like to eat 48. (vegetable) and never does exercise, so he is not strong. He wants to play basketball, but he can't run fast. He is fat now and doesn't have enough energy to study. He decides (决定) to change 49. (he) lifestyle now. He also plans to go swimming 50. (one) a week in the next summer holiday.
(2025八上·南江开学考)阅读下面短文,根据其内容完成表格中所缺的信息(每空一词)。
Shuttlecock kicking, or jianzi, is an important part of Chinese culture with a 2,000-year-old history. People first played it in the Han Dynasty. By the Tang Dynasty (朝代), players could do amazing tricks, like kicking the shuttlecock 500 times. At the end of the Qing Dynasty, there were even four famous schools in Beijing, each teaching special skills. Today, shuttlecock kicking is still one of the most popular (受欢迎的) outdoor activities not only for the young, but also for the old.
Players pass (传递) the shuttlecock and must keep it flying in the air without using their hands. Instead, they use their feet, knees or other body parts. They can play it themselves or in a group.
Shuttlecock kicking is great for health. Playing it just for 10 minutes can make your heart stronger. It also helps students focus better in class. Kicking shuttlecocks with a group of people also helps to make friends and learn how to work with others. What's more, it's easy to play. All you need is a small shuttlecock and a little space, and you can play it anywhere, anytime.
As a national intangible cultural heritage (非物质文化遗产), shuttlecock kicking holds a special place in Chinese people's hearts and makes outdoor activities more colourful.
Shuttlecock kicking—An important Chinese Game
History *People 51. to play it in the Han Dynasty. *People could do amazing tricks in the Tang Dynasty. *People learned special skills from schools. *People of all 52. are still enjoying it today.
53. *Keep it flying in the air and stop it from falling to the ground. *Use feet, knees or other body parts to kick 54. hands.
Reasons for its popularity *It's good for people's health. *It helps students focus on learning. *It lets people make 55. and build teamwork. *It's easy to play.
56.(2025八上·南江开学考)假如你是李华,丰富多彩的暑假已经结束,你校英语报刊征文:你最难忘的一次暑期旅行。请根据以下图示,写一篇文章投稿。
注意:1.文章须包含图示中的所有内容,可适当发挥;
2.文章不出现真实姓名和学校名称,词数:不少于80词。
3. transportation交通
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.C
2.D
3.A
4.B
5.D
【知识点】应用文;天气与生活;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了在周日这天, Mark 和父母以及两个姐妹前往Z市看望祖父母,并将在那里开启为期7天的假期。为了拥有一个美好的旅行, Mark 查看了接下来一周该市的天气预报图表 。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题和主旨大意题,是一篇天气预报,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据" Mark goes to City Z to visit his grandparents with her parents and two sisters " Mark和她的父母以及两个姐妹去Z市看望他的祖父母,可知, Mark 的祖父母住在Z市。故选C。
2.细节理解题。根据图表中31℃对应横轴上的4 PM可知,Z市在下午4点温度攀升到31℃。故选D。
3.推理判断题。根据"Today is Sunday."今天是星期天;以及图表主图左上角的6th July可知,7月6号是周日,所以周三是7月9号。查看图表右侧天气图可知,周三为多云天气。故选A。
4.推理判断题。根据图表右侧图示可知,7月12号是雨天。因此推断 Mark 需要携带雨伞。故选B。
5.主旨大意题。根据"To have a wonderful trip, he reads the following charts about the weather report for the coming week."为了度过一次美好的旅行,他阅读了以下关于下周天气预报的图表。可知,本文介绍了 Mark 的出游计划及未来一周的天气。故选D。
【答案】6.B
7.C
8.B
9.A
10.D
【知识点】应用文;日常活动;细节理解;推理判断;新媒体语篇
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一个名为"Life Forum"的在线论坛页面,展示了四位不同用户发布的个人动态分享。来自纽约的 David 描述了清晨在中央公园骑车的情景;来自中国成都的 Li Xin 讲述了傍晚和父母在家附近的活动;来自英国伦敦的11岁男孩 Tom 分享了在餐馆与朋友吃午餐并计划去动物园的经历;来自肯尼亚内罗毕的 Amani 则提到下午和祖母在当地市场为祖父挑选生日礼物的情形。这些内容呈现了不同地区人们日常生活的一角。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇生活类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
6.推理判断题。根据第一栏中的"I'm riding a bike in Central Park and the air is fresh."我在中央公园骑自行车,空气很新鲜。可知,David讲述自己正在做的事情,从回帖的内容来看也是在谈论自己此刻正在做的事情,可推测David问的是"你现在正在做什么呢?"这一问题。故选B。
7.细节理解题。根据第二栏中的"We usually take a walk after dinner and it's a great way to relax after school and work."我们通常在晚饭后散步,这是放学和下班后放松的好方法。可知,因为这是一种很好的放松方式。故选C。
8.细节理解题。根据第三栏中的"I'm from London, the UK. Big Ben is ringing! It's time for lunch."我来自英国伦敦。大本钟响了!该吃午饭了。可知,大本钟正在被敲响,是午餐时间,可推测当下时间为中午12点。故选B。
9.细节理解题。根据第四栏中的"What am I doing I'm at a local market with my grandmother. We want to choose a bag as my grandfather's birthday gift!"我在做什么?我和祖母在当地的一个市场。我们想选一个包作为我爷爷的生日礼物!可知,她正在购物。故选A。
10.推理判断题。根据"Life Forum"以及页面风格可知,这篇文章应是网络上的帖子和回帖。故选D。
【答案】11.C
12.D
13.B
14.A
15.D
【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了中国跳水运动员全红婵的励志故事。她出生于广东省一个小村庄 ,家庭生活艰难,7岁加入跳水队既为兴趣也为挣钱给患病的母亲。起初她害羞且缺乏自信,在教练鼓励下刻苦训练,每天练习跳水超6小时,为完善技巧重复动作数百次。2021年,14岁的她在奥运会上凭借近乎完美的三次跳水赢得金牌,赛后她与运动员握手致谢并将奖金寄给家人。全红婵的故事告诉我们,只要有勇气、爱和努力,一切皆有可能。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇人物类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
11.细节理解题。根据第一段中的"When Quan was 7 years old, she joined a diving team not just for fun, but for money to help her sick mother."全7岁时加入了一个跳水队,不仅仅是为了好玩,也是为了钱来帮助生病的母亲。可知,全红婵加入跳水队是为了赚钱帮助生病的母亲。故选C。
12.细节理解题。根据第二段中的"Every day, she practised diving for over 6 hours, even on weekends."她每天练习潜水6个多小时,甚至在周末也是如此。可知,全红婵每天训练跳水超过6小时。故选D。
13.细节理解题。根据第二段中的"To make each skill perfect, Quan repeated (重复) it hundreds of times."为了使每一项技能都达到完美,全重复了数百次。可知,全红婵通过反复练习每个动作来提高跳水技巧。故选B。
14.细节理解题。根据第三段中的"In 2021, at the age of 14, Quan competed in the Olympics. Her three nearly perfect dives won her a gold medal!"2021年,14岁的全参加了奥运会。她三次近乎完美的跳水为她赢得了金牌!可知,2021年全红婵赢得了奥运会金牌。故选A。
15.推理判断题。根据最后一段中的"Quan's story teaches us that with courage, love, and hard work, everything is possible."全的故事告诉我们,只要有勇气、爱和努力,一切皆有可能。可知,全红婵的故事告诉我们,勇气、爱和努力能带来成功。故选D。
【答案】16.B
17.C
18.C
19.D
20.A
【知识点】科普类;说明文;细节理解;标题选择;段落大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在太空生活既困难又有趣,关键是没有重力,并从饮食、睡眠以及娱乐方面介绍了宇航员在太空的生活情况,如吃饭时为防止飞走需束紧在椅子上,睡觉可随意选择地方和姿势但要束紧睡袋,娱乐方式包括与家人视频通话、发邮件、带乐器、看电影和新闻节目以及与学校和新闻记者交流等 。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解,段落大意和标题选择三个题型的考查,是一篇科普类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
16.段落大意题。根据第二段"Eating in space is like eating on Earth in some ways. Food like rice and potatoes stays in the spoons (勺子), so it doesn't fly away. Other foods come in cans. So they don't fly away, either. But in order to eat, astronauts strap (用带子束紧) themselves into chairs to stay in one place."在太空中进食在某些方面就像在地球上进食。米饭和土豆等食物会留在勺子里 ,所以不会飞走。其他食物都是罐装的。所以它们也不会飞走。但为了吃饭,宇航员把自己绑在椅子上,呆在一个地方。可知,本段介绍了宇航员在太空中的饮食方式,包括食物如何保持稳定以及宇航员如何固定自己来进食。故选B。
17.细节理解题。根据第三段中的"There is no gravity in space, so astronauts do not have to sleep on beds or the floor. They can sleep anywhere they want, and they can sleep in any way they want. They simply strap their sleeping bags to a wall or a seat."太空中没有重力,所以宇航员不必睡在床上或地板上。他们可以睡在任何他们想睡的地方,他们可以以任何方式睡觉。他们只是把睡袋绑在墙上或座位上。可知,宇航员在太空中可以睡在任何地方是因为太空没有重力。故选C。
18.细节理解题。根据第四段中的"Astronauts talk to their families on a video call once a week. They also get to stay in touch by email."宇航员每周与家人进行一次视频通话。他们还可以通过电子邮件保持联系。可知,宇航员通过电子邮件与家人保持联系。故选C。
19.细节理解题。根据第一段中的"What would it be like to live in space It's difficult but also interesting."可知,太空生活是困难的。故选D。
20.标题选择题。根据第一段"What would it be like to live in space It's difficult but also interesting."在太空生活会是什么样子?这很难,但也很有趣;以及全文内容可知,本文主要介绍了宇航员在太空中的生活情况,包括饮食、睡眠、娱乐以及与家人联系等方面。因此,"生活在太空"适合作本文标题,故选A。
【答案】21.C;22.B;23.E;24.D;25.F
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了科学家通过研究狗的尾巴来探寻答案。一项新研究让志愿者观看狗尾巴不同状态的视频,结果表明人类能通过狗尾巴自然理解其情感,科学家希望此研究有助于人们更好地照顾宠物,甚至有人正研发能快速识别狗情感的特殊机器,以让狗生活更幸福。
【点评】考查阅读还原,本文是一篇科研类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
21.根据空前"Scientists studied dogs' tails to find out about it."科学家们研究了狗的尾巴,以了解这一点;以及空后"It says that humans can tell if a dog is happy or sad by watching its tail."据说,人类可以通过观察狗的尾巴来判断它是快乐还是悲伤。可知,此处表达有一个新的研究给出了这个问题的答案,即人类是否能通过观察狗的尾巴来判断其情感。 C. A new study gives an answer to this question. "一项新的研究为这个问题提供了答案"承上启下,符合语境,故选C。
22.根据空后"Sometimes they gave the dogs their favorite toys or food. Sometimes there was nothing."有时他们会给狗他们最喜欢的玩具或食物。有时什么都没有。可知,此处表达科学家给狗展示了不同的东西。 B. The scientists showed dogs different things. "科学家们给狗展示了不同的东西"符合语境,故选B。
23.根据空前"When dogs saw something they liked, they wagged their tails fast and high. When there was nothing, their tails moved slowly and low."当狗看到它们喜欢的东西时,它们会快速而高高地摇尾巴。当什么都没有的时候,它们的尾巴慢慢地低着。可知,此处表达科学家记录下了狗尾巴的这些动作, E. The scientists recorded these movements with a camera. "科学家们用照相机记录了这些运动。"承接上文,符合语境,故选E。
24.根据空前"Then the scientists showed 10 videos (视频) of dog tails to 100 volunteers (志愿者). Half of the videos showed happy tails, and half showed sad tails."然后,科学家们向100名志愿者展示了10个狗尾巴的视频。一半的视频显示了快乐的尾巴,一半的视频则显示了悲伤的尾巴;以及空后"Some volunteers had never even owned a dog before!"有些志愿者以前从未养过狗!可知,此处表达志愿者们对狗的情感判断的结果,即大多数志愿者都正确判断了狗的情感。 D. Most of the volunteers get the dogs' feelings right. "大多数志愿者都正确判断了狗的情感"承上启下,符合语境,故选D。
25.根据空前"The result shows humans can naturally understand dogs' feelings through their tails."结果表明,人类可以通过尾巴自然地理解狗的感受;以及空后"Now, some are working on a special machine to find out dogs' feelings quickly. This could make dogs' lives happier."现在,一些人正在研究一种特殊的机器,以快速了解狗的感受。这可以让狗的生活更幸福。可知,此处表达科学家们希望这项研究能帮助人们更好地照顾宠物。 F. Scientists hope this study will help people take better care of pets. "科学家们希望这项研究能帮助人们更好地照顾宠物"承上启下,符合语境,故选F。
【答案】26.D;27.B;28.C;29.A;30.B;31.A;32.C;33.C;34.A;35.D;36.A;37.B;38.C;39.D;40.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;同伴间交往的品质
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,Mike自称在学校有很多朋友,但他的爷爷对此存疑并打赌,若自己正确就给Mike买一大袋薯片。爷爷给Mike一把特殊的"椅子",让他带到学校并成功"使用"以辨别真正的朋友。Mike带着"椅子"到学校,在朋友围绕下尝试坐"椅子"却屡次摔倒,后来在Judy、Lucas和Diana的支撑下没摔倒。最终Mike明白了爷爷所说的魔力,这三个人也成为了他一生的挚友,
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,形容词,疑问词,代词,祈使句,副词,数词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
26.句意:但他的祖父不这么认为。A:father" 父亲 ";B:teacher"老师";C:mother"母亲";D:grandfather"祖父"。根据下文" Mike finally knew about the magic his grandfather talked about . " Mike 终于知道了他祖父所说的魔法。可知,祖父不同意 Mike 的观点。故选D。
27.句意:我相信他们中的许多人并不是真正的朋友。A:few"几乎没有";B:many"许多";C:little"一点儿";D:any"任何"。根据上文"Mike, I don't think you have as many friends as you think." Mike ,我觉得你的朋友没有你想象的那么多。 可知,此处指朋友中的一些人不是真正的朋友。故选B。
28.句意:如果我错了,我就给你买一大袋薯片。A:sorry"抱歉的";B:right"正确的";C:wrong "错误的";D:lucky"幸运的"。根据语境可知,爷孙二人在打赌,如果祖父错了,就给 Mike 买薯片。故选C。
29.句意:好吧,但是我怎么知道他们是不是真正的朋友呢?A:how"如何";B:why"为什么";C:where"在哪里";D:what"什么"。根据空后"...can I know they are true friends or not "可知,此处指如何知道他们是不是真正的朋友。故选A。
30.句意:嗯,这里有一把特殊的椅子。A:desk"课桌";B:chair"椅子";C:box"箱子";D:sofa"沙发"。根据下文" He asked all his friends to stand around and he stood in the 8 with the chair. "他让他所有的朋友站在周围,他和椅子站在中间。可知,这是一把特殊的椅子。故选B。
31.句意:但如果你把它带到学校,并成功地坐在上面,你就会发现它的魔法,并知道谁是你真正的朋友。A:sit on"坐在上面";B:play with"玩耍";C:look for"寻找";D:look after"照顾"。根据" Then Mike tried sitting on the chair."然后 Mike 试着坐在椅子上。可知,此处指坐在椅子上。故选A。
32.句意:但如果你把它带到学校,并成功地坐在上面,你就会发现它的魔法,并知道谁是你真正的朋友 。A:our"我们的";B:their"他们的";C:your"你的,你们的";D:its" 它的 "。根据语境可知,本句主语为第二人称,指"你的朋友"。故选C。
33.句意:他让他所有的朋友站在周围,他和椅子站在中间。A:right"右边";B:left"左边";C:middle "中间";D:back" 后面 "。根据空前"He asked all his friends to stand around..."可知,朋友们围着迈克站着,因此 Mike 在中间。故选C。
34.句意:别动。我给你们看一些有趣的东西。A:Don't"不要";B:Please"请";C:Can't"不能";D:Won't" 不会 "。根据空后"move."可知,本句为祈使句, Mike 让朋友们别动。故选A。
35.句意:当然,他摔倒了。A:went"去";B:ran"跑";C:put"放置";D:fell"摔倒"。根据下文" Mike kept trying, and kept falling..." Mike 不停地尝试,不停地摔倒,可知, Mike 摔倒了。故选D。
36.句意:幸运的是,他没有受伤。A:hurt"受伤";B:sit"坐下";C:turn"转弯";D:watch "看"。根据空前"Luckily"可知,幸运的是 Mike 没受伤。故选A。
37.句意: Mike 一直在试,但一直往下掉,直到突然,他又试了一次,没有掉下去。A:carefully"仔细地";B:suddenly"突然";C:strongly"强壮地";D:slowly"慢慢地"。根据空后"he tried again and didn't fall."可知,此处指突然发生的事情, Mike 这次没有摔倒。故选B。
38.句意:他看到Judy, Lucas 和 Diana三个他最好的朋友扶着他,所以他没有摔倒。A:five"五";B:four"四";C:three"三";D:two"二"。根据空前"Judy, Lucas and Diana"可知,此处指三个朋友。故选C。
39.句意:他看到Judy, Lucas 和 Diana三个他最好的朋友扶着他,所以他没有摔倒。A:and"和";B:but"但是";C:because"因为";D:so"所以"。根据语境可知,朋友们扶着迈克,所以他没摔倒。故选D。
40.句意:Also, Judy, Lucas和 Diana也成为了他一生的朋友。A:classmates"同学";B:friends"朋友";C:students"学生";D:workers"工人"。根据上文"Mike, I don't think you have as many friends as you think."我觉得你的朋友没有你想象的那么多,可知, Mike 是在测试真正的朋友。故选B。
【答案】41.gives;42.because;43.to keep;44.an;45.talking;46.drinks;47.for;48.vegetables;49.his;50.once
【知识点】教育类;说明文;健康饮食
【答案】51.started;52.ages;53.Rules;54.without;55.friends
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗
56.【答案】例文
My Unforgettable Summer Trip
This summer, I had an unforgettable trip to the mountains with my family. It was a sunny day. We got there by bus. It's my favourite type of transportation. We went hiking and enjoyed the breathtaking views. The fresh air and the beautiful scenery made me feel so relaxed and happy. We also had a picnic by a crystal clear lake, where we played games and shared delicious food. One of the most memorable moments was when we saw a family of deer grazing nearby.
It was such a peaceful and magical experience. This trip not only brought me closer to nature but also strengthened the bond with my family. I will cherish these memories forever.
【知识点】提纲作文;旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本题是一篇记叙文写作,要求考生以李华的身份向校英语报刊投稿,描述最难忘的一次暑期旅行。首先需要明确写作的视角和受众,写作风格应适合报刊文章,具有一定的可读性和吸引力,考生需要从自己的经历中选取一次暑期旅行进行描述,突出其难忘之处。文章须包含图示中的所有内容 ,即"time, place and people"(时间、地点和人物)、"weather and transportation"(天气和交通) 、"activities"(活动)以及"feelings"(感受),并可适当发挥。这为写作提供了具体的框架和要点,确保文章内容全面。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】本文涵盖了题目要求的各个方面。明确提及了旅行的时间、地点、人物;描述了天气和交通方式;讲述了徒步、野餐等活动;还表达了放松、开心等感受,符合写作任务要求。在描述旅行过程时,运用了一些生动的词汇和表达,如"breathtaking views"(令人惊叹的景色)、"crystal clear lake "(清澈见底的湖),使读者能够更直观地感受到旅行中的美好场景。"One of the most memorable moments was when we saw a family of deer grazing nearby."这一句增加了旅行的趣味性和难忘程度。结尾部分表达了这次旅行带来的积极影响,既让自己更亲近自然,又增进了与家人的感情,并且表示会永远珍藏这些回忆,情感真挚,升华了文章主题。
1 / 1