2025-2026学年内蒙古呼和浩特市赛罕区内蒙古大学附属中学九年级上学期10月月考英语试题(含答案)

文档属性

名称 2025-2026学年内蒙古呼和浩特市赛罕区内蒙古大学附属中学九年级上学期10月月考英语试题(含答案)
格式 docx
文件大小 442.9KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-13 22:40:28

图片预览

文档简介

内蒙古大学附属中学2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、补全对话
根据对话内容,选择恰当的句子将对话补充完整(选项中有两项是多余的)。
A: Hello, Mary! Mother’s Day is coming.
B: Hi, Peter! 1
A: My father and I are going to take my mum out for dinner.
B: Wonderful! I will send my mum some flowers.
A: Beautiful flowers are my mother’s favourite. 2
B: Treating Mum is nice. I also plan to bring my mum breakfast in bed.
A: That’s a fun idea.
B: 3 Let me find it... here it is!
A: 4
B: Well, more than 40 countries celebrate Mother’s Day. Many people give their mothers presents.
A: 5 I heard Mother’s Day is celebrated for a few days somewhere.
B: That’s true. In Ethiopia, Mother’s Day lasts for three days instead of just one day.
A: That’s nice. We should make our mothers feel special more than just one day a year!
A.So did I.
B.What does it say
C.That’s not a surprise.
D.We both have amazing mothers.
E.How will you celebrate Mother’s Day
F.I’m sure she will be happy to get flowers.
G.I saw an article about Mother’s Day online.
二、完形填空
Hukou Waterfall: Water Falls from the Sky
Hukou Waterfall is the largest yellow waterfall in the world. It is also the second waterfall in China next to Huangguoshu Waterfall in Guizhou Province.
From its headwater in Qinghai Province, the Yellow River 6 all the way to the east and finally to the sea. It carries Chinese history and civilization (文明) of more than 5,000 years, so the Yellow River is 7 as China’s “Mother River”.
As it flows to Hukou Village, the river sharply narrows from 500 meters 8 to only about 30 meters. The calm water suddenly falls down into a deep pool 9 thousands of wild horses run forward wildly. As a result, a wonderful waterfall 10 . It seems that the water pours down from a big teapot, so the waterfall has the name Hukou—meaning the 11 of teapot in Chinese.
The falling water brings huge smoke and clouds, with color 12 from yellow to grey, grey to blue. People 13 this heart-shaking sight “smoke from the river”. There is also a stone under the waterfall. It moves up and down 14 the falling water. It is not seen all the time as the water is always changing, so it is 15 guishi, meaning the “mysterious stone”.
Over history, lots of poets and painters once traveled here. They admired the 16 view, and left numerous works about the great waterfall. 17 them. Li Bai’s invitation to wine (《将进酒》) may be the best-known. It says, “Do not you see the Yellow River come from the sky, 18 the sea and never come back ”
There are many wonders at Hukou Waterfall, 19 smoke from the river, boats on land and rainbows in the sunshine. April and October are the best time to 20 Hukou Waterfall. Why Because the water is full!
6.A.circles B.runs C.opens
7.A.described B.increased C.mixed
8.A.long B.high C.wide
9.A.so soon as B.so that C.as if
10.A.drops B.goes C.appears
11.A.mouth B.shape C.bottom
12.A.facing B.turning C.dividing
13.A.think B.seem C.call
14.A.from B.for C.with
15.A.named B.brought C.caught
16.A.lovely B.impossible C.wonderful
17.A.Between B.Opposite C.Among
18.A.moving on B.rushing into C.waving to
19.A.thanks to B.according to C.such as
20.A.swim B.visit C.drink
三、阅读理解
Liang Wenfeng, the founder (创始人) of DeepSeek, has made great achievements in the technology world. He was born in a small town in Guangdong. Since childhood, he has shown unusual talent. When he was in middle school, he could solve many difficult math problems that other students couldn’t do.
In 2002, he successfully entered Zhejiang University to study computer science. During his college years, he was always the first one to arrive at the laboratory and the last one to leave. He spent many hours studying new technologies.
After graduation, Liang worked in a famous IT company for several years. There, he got a lot of practical experience. In 2015, he decided to start his own business. With his team’s efforts, they came up with an innovative idea for an AI product.
However, the road to success was not smooth. They faced plenty of challenges. But Liang never gave up. He encouraged his team to keep going. In 2023, their company DeepSeek finally started a new AI model, which attracted worldwide attention.
Liang Wenfeng believes that technology should serve people. He often says that AI can change our lives for the better if we use it properly. His hard work and success have encouraged many young people to go for their dreams in the field of technology.
Now, looking back on his journey, Liang is proud of what he has achieved. And he is still working hard to help the development of AI.
21.What did Liang Wenfeng study in the university
A.International trade. B.Chinese medicine. C.Computer science.
22.The underlined word “innovative” means “________” in Paragraph 3.
A.educational B.creative C.important
23.What is the writer’s main purpose of writing this passage
A.To introduce the history and development of AI.
B.To discuss the importance of DeepSeek in our lives.
C.To encourage teenagers to work hard like Liang Wenfeng.
You see people in movies celebrating a white Christmas in England or the United States. But Christmas in Australia is different.
Australians celebrate the holiday on Dec. 25th. It is at the hottest time of the year in Australia. The temperature is usually about 30℃ in most cities and can even be over 40℃. There is certainly no white Christmas in Australia.
Because it is so hot, the tradition is to have lunch outside and to swim in the pool or beach. Most people have a one-week holiday during this time, so they will travel to meet their family for Christmas lunch. Christmas lunch is usually a big meal of ham, turkey, salad and fresh seafood. Family members all cook something different and bring it to the big meal. I always enjoy Christmas lunch because there are lots of good cooks in my family. One year my aunt even made a delicious gingerbread house (姜饼屋) for us to eat as dessert.
Children get presents from Santa Claus and are always excited to play with them. It is a fun time to play or swim in the pool with the other members of your family.
The sport of cricket (板球) is very popular in Australia and another tradition is to play a game of cricket in your backyard. I always enjoyed playing with my uncle and cousins when I was growing up.
So Australia might not have a white Christmas. But it is still a very exciting and fun time of the year.
24.When do Australians celebrate Christmas
A.In spring. B.In summer. C.In fall.
25.Which is NOT the tradition in Australia during Christmas
A.The family have lunch or swim together.
B.People enjoy white snow outside.
C.Children get presents from Santa Claus.
26.What can we infer (推断) from the passage
A.Australians often get together to play on Christmas.
B.Children are excited to see Santa Claus have lunch with them.
C.Christmas in Australia isn’t the same as that in England or in the United States.
27.What does the writer think of Christmas in Australia according to the passage
A.Exciting. B.Interesting. C.Both A and C.
Victor Lo is a young man from Hong Kong. Lo is interested in agriculture (农业). And he took care of a 20-square-meter vegetable garden when he was in university. Since then, a dream of achieving more environmentally friendly production has been growing in his mind. So he made a decision with two friends in 2016 to set up a farm in Jiangmen, Guangdong Province.
Over the past six years, he has set up an aquaponics system (鱼菜共生系统). It is a new kind of mixed farming system that uses aquaculture and hydroponics. Lo and his team make two totally different farming techniques (技术) together. They can feed fish without changing water quality and grow vegetables without farm chemicals. They set a balanced relationship between animals and plants in the system. It is said that it’s the best way to solve the environmental pollution caused by agriculture.
As there were no aquaponics farms in Guangdong, it was difficult for them to test the success of the farm at first. So they worked on data methods that they learned abroad at the beginning. At first, the results of their research on this farm were a far cry from what was hoped for. As a result, they had to spend over three years collecting data relating to aquaponics in southern China, where the environment is similar, and what they did led to the success of their farm.
“I feel a great sense of achievement because now we sell green and high-quality food to many people,” Lo said.
28.What was Lo’s dream according to the passage
A.Taking good care of his garden.
B.Setting up a farm in Hong Kong.
C.Achieving more environmentally friendly production.
29.Which of the following is TRUE according to Paragraph 2
A.The system mixes lighting, aquaculture and hydroponics.
B.The system keeps a balanced relationship between animals and plants.
C.Vegetables were grown in order to feed fish.
30.Which of the following sentences means the underlined words “a far cry”
A.Something has its own meaning.
B.Something is not the same as another thing.
C.You are not interested in one thing.
31.The best title for the passage is: A Young Man ________!
A.Bringing Farm Hope B.Being Good at Science C.Leaving Hometown for Work
四、任务型阅读
阅读短文,根据短文内容,完成下列各题。
The Chinese New Year of the Snake in 2025 is a special one.
On December 4th, 2024, the Spring Festival, the oldest and most important traditional festival in Chinese culture, was added to the UNESCO heritage list (联合国教科文组织遗产名录).
Marking the beginning of spring, the Spring Festival is also known as Chinese New Year and is rich in traditions and customs. The festival has a long history. It started as a harvest (收获) celebration and a way to show respect to ancestors (祖先). Over time, people in some places have added different customs, but its main theme of family meeting and good luck stays the same.
One of the most important customs is the family dinner on New Year’s Eve. Hundreds of millions of people travel back to celebrate with their family members. They get together to eat dishes with special meaning such as fish and dumplings. Children get red envelopes filled with money, called hongbao, for good luck. The Spring Festival lasts 15 days and ends with the Lantern Festival. On the Lantern Festival, people watch the lantern show and eat sweet rice dumplings. The bright lights are a symbol of hope for a good future.
Now, the Spring Festival is not just a Chinese festival but a global one. Nearly 20 countries have made the first day of the first month of the traditional Chinese calendar a public holiday. About one fifth of the world’s population have joined in all kinds of celebrations. From Southeast Asia to Europe, not only overseas Chinese, but also an increasing number of local people consider the Spring Festival as their own festival. They also integrate (融合) local culture into the activities of the Spring Festival.
32.Why is the Chinese New Year of the Snake in 2025 special
33.What do the bright lights in the lantern show stand for
34.What does the underlined word “They” refer to in Paragraph 5
35.What other celebrations in the Chinese New Year do you know
五、短文填空
阅读短文内容,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Dear younger Diane,
Here are some things you should know.
Firstly, don’t worry so much 36 your hair or the clothes you wear. Trust me. You are 37 (beauty). In 20 years’ time, you will look at photos of how you are now and realize just how wonderful you really look.
Anyway, appearance (外貌) isn’t really 38 most important thing. Read as much as you can. Study hard. Develop your mind and your character. The important people in your life will value these things, not your looks.
Enjoy your body and look after it. It is the 39 (great) thing that you will ever own, so eat well and get enough exercise. And don’t forget to 40 (dance). Dance and sing, even if it’s only when you are alone in your room.
Take care of your 41 (friend). Hold on to them and keep them close. But don’t hold them too tightly—they need their freedom (自由), just as you need 42 (you). Hang out with those who are considered the best, not just the coolest. And don’t hang out with anyone who doesn’t 43 (true) understand how wonderful you are.
Get to know your parents. I know you don’t like taking advice, 44 at least take your mum’s advice. She 45 (know) you almost as well as I do. She loves you and wants the best for you.
Your older self,
Diane
六、选词填空
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。(每空限填一词,每词限用一次。)
for realize when grow they
Gu Jinling is a 12-year-old girl from Beijing. She has over 2.5 million followers on social media. She draws people’s attention with her special Chinese classical (古典的) dances.
Online, Gu goes by the username “Gagaling”, which has the meaning of being “very smart and quick”. In her videos, Gu dresses up as characters from murals (壁画) in Dunhuang and acts out stories from ancient times. People lose 46 in the rich Chinese classical culture in her performances. Everyone is surprised by how well she can dance at such a young age.
Gu began learning dance at the age of 3. She has been practicing 47 nearly ten years. At first, she studied calligraphy (书法) and played the piano and guitar, but she didn’t find any of them fun. In the end, she 48 dancing is what truly makes her happy.
Chinese classical dance shows deep cultural meanings. Performing it well requires a deep understanding of Chinese culture. So she reads books about Chinese murals at home. 49 visiting other cities, she often tours museums to closely watch the points of movements in ancient dance figurines (小雕像).
However, 50 up from a child to a teenager brings new challenges for a dancer. Movements that once came easily now need more practice. Since 2024, it has taken Gu more time to practice dancing skills. Although she is very busy, Gu doesn’t feel tired. “No one’s life is all about playing,” Gu said. “I chose dance. The better I dance, the happier I am.”
七、书面表达
51.假定你是李华,你将在最新的一期学校英语报“Role Models”栏目上介绍为我国赢得首枚奥运网球单打金牌的运动员郑钦文。
简介 郑钦文出生于2002年10月8日,湖北人。
主要经历 1. 幼年时,郑钦文对网球兴趣浓厚。 2. 2010年,她开始接受专业训练,提升技术。 3. 2021年,在国际赛事中取得了巨大成就。 4. 2024年,为中国赢得了第一块奥运会网球单打金牌。
启发与感悟 从她的故事中你得到的启发和感悟,至少两点。
注意:
1.要点齐全,可适当发挥;
2.条理清晰,语句通顺,意义连贯,书写规范;
3.词数80-100之间(开头和结尾已经给出,不计入总词数)。
参考词:国际赛事:international tournament; 奥运网球单打:Olympic tennis singles
Have you heard about Zheng Qinwen Below is some detailed information about her.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第2页,共2页
试卷第1页,共1页
《内蒙古大学附属中学2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试卷 》参考答案
题号 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
答案 B A C C C A B C C A
题号 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
答案 C C B C B C B C B B
题号 26 27 28 29 30 31
答案 C C C B B A
1.E 2.F 3.G 4.B 5.C
【导语】本文是关于母亲节庆祝方式的交流。
1.根据“My father and I are going to take my mum out for dinner.”和“Mother’s Day is coming.”可知,询问如何庆祝母亲节,选项E“你打算怎么庆祝母亲节?”符合语境,故选E。
2.根据“Beautiful flowers are my mother’s favourite.”可知,讲述与花有关的内容,选项F“我相信她收到花会很高兴。”符合语境,故选F。
3.根据“Let me find it... here it is!”可知,it指代“article”,选项G“我在网上看到一篇关于母亲节的文章。”符合语境,故选G。
4.根据“Well, more than 40 countries celebrate Mother’s Day. Many people give their mothers presents.”可知,询问文章写了什么,选项B“上面说了什么?”符合语境,故选B。
5.根据“I heard Mother’s Day is celebrated for a few days somewhere.”可知,对于书的内容作出评价,觉得不奇怪,选项C“这不奇怪。”符合语境,故选C。
6.B 7.A 8.C 9.C 10.C 11.A 12.B 13.C 14.C 15.A 16.C 17.C 18.B 19.C 20.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了壶口瀑布的地理特征、名称由来、奇观以及最佳游览时间。
6.句意:从青海省的源头开始,黄河一路向东,最终流向大海。
circles环绕;runs流动;opens打开。根据“From its headwater in Qinghai Province, the Yellow River...all the way to the east and finally to the sea.”可知,此处指黄河向东流动。故选B。
7.句意:它承载着5000多年的中国历史和文明,所以黄河被描述为中国的“母亲河”。
described描述;increased增加;mixed混合。根据“as China’s ‘Mother River’”可知,此处指黄河被描述为“母亲河”。故选A。
8.句意:当它流到壶口村时,河水从500米宽急剧变窄到只有30米左右。
long长的;high高的;wide宽的。根据“the river sharply narrows from 500 meters...to only about 30 meters”可知,此处指宽度。故选C。
9.句意:平静的水突然落下一个深潭,好像成千上万的野马狂奔向前。
so soon as一……就……;so that以便于;as if好像。根据“The calm water suddenly falls down into a deep pool...thousands of wild horses run forward wildly.”可知,此处指好像成千上万的野马狂奔向前。故选C。
10.句意:结果,一个美妙的水瀑布出现了。
drops落下;goes去;appears出现。根据“As a result, a wonderful waterfall...”可知,此处指瀑布出现了。故选C。
11.句意:看起来水是从一个大茶壶里倒下来的,所以这个瀑布的名字叫壶口,中文意思是茶壶的壶口。
mouth嘴;shape形状;bottom底部。根据“It seems that the water pours down from a big teapot, so the waterfall has the name Hukou—meaning the...of teapot in Chinese.”可知,此处指茶壶的壶口。故选A。
12.句意:落下的水带来了巨大的烟雾和云,颜色从黄色变成灰色,从灰色变成蓝色。
facing面对;turning转变;dividing分开。根据“with color...from yellow to grey, grey to blue.”可知,此处指颜色从黄色变成灰色,从灰色变成蓝色。故选B。
13.句意:人们称这种震撼人心的景象为“河烟”。
think认为;seem似乎;call称作。根据“People...this heart-shaking sight ‘smoke from the river’.”可知,此处指称这种景象为“河烟”。故选C。
14.句意:它随着落下的水上下移动。
from从;for为了;with随着。根据“It moves up and down...the falling water.”可知,此处指随着落下的水上下移动。故选C。
15.句意:由于水总是在变化,所以它并不总是被看到,所以它被命名为鬼石,意思是“神秘的石头”。
named命名;brought带来;caught抓住。根据“so it is...guishi, meaning the ‘mysterious stone’.”可知,此处指被命名为鬼石。故选A。
16.句意:他们欣赏这美妙的景色,留下了许多关于这座大瀑布的作品。
lovely可爱的;impossible不可能的;wonderful美妙的。根据“They admired the...view, and left numerous works about the great waterfall.”可知,此处指欣赏美妙的景色。故选C。
17.句意:在他们当中,李白的《将进酒》也许是最有名的。
Between在两者之间;Opposite在……对面;Among在……之中。根据“them. Li Bai’s invitation to wine may be the best-known.”可知,此处指在他们之中。故选C。
18.句意:你没看见黄河之水天上来,奔流到海不复回吗?
moving on继续前进;rushing into冲进;waving to向……挥手。根据“Do not you see the Yellow River come from the sky,...the sea and never come back ”可知,此处指奔流到海。故选B。
19.句意:壶口瀑布有许多奇观,如河烟、陆地上的船和阳光下的彩虹。
thanks to幸亏;according to根据;such as例如。根据“There are many wonders at Hukou Waterfall,...smoke from the river, boats on land and rainbows in the sunshine.”可知,此处指例如河烟、陆地上的船和阳光下的彩虹。故选C。
20.句意:四月和十月是参观壶口瀑布的最佳时间。
swim游泳;visit参观;drink喝。根据“April and October are the best time to...Hukou Waterfall.”可知,此处指参观壶口瀑布的最佳时间。故选B。
21.C 22.B 23.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了深度求索创始人梁文锋的成长与创业历程。文章从他童年展现的天赋讲起,依次介绍了他的大学学习、职场经历、创业挑战,以及最终带领公司推出受全球关注的 AI 模型的成就,同时提及他对技术的理念及其对年轻一代的激励作用。
21.细节理解题。根据文章第二段“In 2002, he successfully entered Zhejiang University to study computer science.”可知,梁文锋在大学学习的是计算机科学。故选C。
22.词句猜测题。根据文章第三段“With his team’s efforts, they came up with an innovative idea for an AI product.”可知,梁文锋和团队共同提出了一个关于AI产品的想法,结合语境可推断“innovative”意为“创新的,有创造力的”。故选B。
23.推理判断题。根据文章最后一段“His hard work and success have encouraged many young people to go for their dreams in the field of technology.”可知,作者写这篇文章的主要目的是鼓励年轻人像梁文锋一样努力追求科技领域的梦想。故选C。
24.B 25.B 26.C 27.C
【导语】本文是一篇说明文,介绍了澳大利亚在炎热夏季庆祝圣诞节的时间、传统活动等,表明其圣诞节虽无白雪但同样精彩有趣。
24.细节理解题。根据“Australians celebrate the holiday on Dec. 25th. It is at the hottest time of the year in Australia.”可知,澳大利亚人在12月25日庆祝圣诞节,此时澳大利亚是夏天,故选B。
25.细节理解题。根据“There is certainly no white Christmas in Australia.”可知,在澳大利亚圣诞节期间看不到白雪,“People enjoy white snow outside.”不是澳大利亚圣诞节的传统,故选B。
26.推理判断题。文章开篇指出“You see people in movies celebrating a white Christmas in England or the United States. But Christmas in Australia is different.”,后文围绕澳大利亚不同的圣诞节展开描述,所以可以推断出澳大利亚的圣诞节与英国或美国不一样,故选C。
27.观点态度题。根据“But it is still a very exciting and fun time of the year.”可知,作者认为澳大利亚的圣诞节既令人兴奋又有趣,故选C。
28.C 29.B 30.B 31.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Victor Lo怀揣环保生产梦想,在广东江门建立鱼菜共生农场,历经困难取得成功,为农业带来希望。
28.细节理解题。根据“Since then, a dream of achieving more environmentally friendly production has been growing in his mind.”可知,Lo的梦想是实现更环保的生产,故选C。
29.细节理解题。根据“They set a balanced relationship between animals and plants in the system.”可知,鱼菜共生系统在动植物之间建立了平衡的关系,选项B正确。故选B。
30.词句猜测题。根据“At first, the results of their research on this farm were a far cry from what was hoped for.”可知,“a far cry”含义是“相差甚远”,“Something is not the same as another thing.”表达“某物与另一物不一样”,意思相近,能解释“a far cry”,故选B。
31.最佳标题题。文章讲述了Victor Lo为实现环保生产梦想,在广东江门建立农场并取得成功,给农业带来希望,“Bringing Farm Hope”符合文章主旨,故选A。
32.Because on December 4th, 2024, the Spring Festival was added to the UNESCO heritage list. 33.They stand for hope for a good future. 34.It refers to overseas Chinese and an increasing number of local people who consider the Spring Festival as their own festival. 35.回答合理即可。参考答案:Before the Spring Festival, people usually clean their houses thoroughly to sweep away bad luck. On New Year’s Day, people often visit relatives and friends to send good wishes to each other. Some places also have traditional activities like lion dances and dragon dances to celebrate.
【导语】本文是一篇说明文,介绍了2025年蛇年春节因春节被列入联合国教科文组织遗产名录而特别,阐述了春节丰富的传统习俗,还提到春节如今已成为全球性节日,展现了春节的重要意义、历史传承以及广泛影响。
32.根据“On December 4th, 2024, the Spring Festival, the oldest and most important traditional festival in Chinese culture, was added to the UNESCO heritage list (联合国教科文组织遗产名录).”可知,2025年蛇年春节特别的原因是2024年12月4日春节被列入了联合国教科文组织遗产名录,故填Because on December 4th, 2024, the Spring Festival was added to the UNESCO heritage list.
33.根据“The bright lights are a symbol of hope for a good future.”可知,灯展中的明亮灯光象征着对美好未来的希望,故填They stand for hope for a good future.
34.根据“From Southeast Asia to Europe, not only overseas Chinese, but also an increasing number of local people consider the Spring Festival as their own festival. They also integrate local culture into the activities of the Spring Festival.”可知,前一句明确提及“不仅是海外华人,还有越来越多的当地人”将春节视为自己的节日,后一句“他们”承接前文,指代的就是“海外华人和越来越多的当地人”,故填It refers to overseas Chinese and an increasing number of local people who consider the Spring Festival as their own festival.
35.回答合理即可。参考答案:Before the Spring Festival, people usually clean their houses thoroughly to sweep away bad luck. On New Year’s Day, people often visit relatives and friends to send good wishes to each other. Some places also have traditional activities like lion dances and dragon dances to celebrate.
36.about 37.beautiful 38.the 39.greatest 40.dance 41.friends 42.yours 43.truly 44.but 45.knows
【导语】本文是一封书信,年长的Diane给年轻的自己写信,告诉她要自信、注重内在、保持健康、珍惜友谊、听取父母建议等人生建议。
36.句意:首先,不要过于担心你的头发或你穿的衣服。worry about为固定搭配,意为“担心”。故填about。
37.句意:你很美。此处需用形容词beautiful作表语。故填beautiful。
38.句意:总之,外貌并不是最重要的事情。形容词最高级前需加定冠词the。故填the。
39.句意:它是你将会拥有的最伟大的东西,所以一定要吃好、锻炼好。根据语境及“the…thing”结构,需用great的最高级greatest。故填greatest。
40.句意:别忘了跳舞。forget to do sth.为固定搭配,需用动词原形dance。故填dance。
41.句意:照顾好你的朋友们。根据后文“Hold on to them”可知,此处指多个朋友,需用复数friends。故填friends。
42.句意:但别把他们抓得太牢——他们需要自由,这个道理就和你需要你的(自由)是一样的。此处需用名词性物主代词yours代替“your freedom”。故填yours。
43.句意:不要和那些没有真正理解你有多棒的人交往。修饰动词understand需用副词truly。故填truly。
44.句意:我知道你不喜欢接受建议,但至少听听你妈妈的建议。前后句为转折关系,需用but连接。故填but。
45.句意:她几乎和我一样了解你。描述客观事实用一般现在时,主语She为第三人称单数,动词用knows。故填knows。
46.themselves 47.for 48.realized 49.When 50.growing
【导语】本文是一篇记叙文,介绍了12岁的北京女孩古金灵凭借演绎敦煌壁画人物、展现中国古典舞的视频在社交媒体走红的故事。
46.句意:人们在她的表演中沉浸于丰富的中国古典文化里。根据“People lose...in the rich Chinese classical culture in her performances”可知,此处考查固定搭配“lose oneself in”,意为“沉浸于……”,主语“People”为第三人称复数,应用“they”的反身代词“themselves”,故填themselves。
47.句意:她已经练习将近十年了。根据“She has been practicing...nearly ten years”可知,句子时态为现在完成进行时,“for+时间段” 是该时态的标志性用法,用于表示动作持续的时间,“nearly ten years”是时间段,故填for。
48.句意:最后,她意识到舞蹈才是真正让她开心的事物。根据“At first, she studied calligraphy and played the piano and guitar, but she didn’t find any of them fun. In the end, she...dancing is what truly makes her happy”可知,前文描述她最初学习书法、钢琴和吉他时“没觉得有趣”,后文“舞蹈让她开心”是她最终得出的结论,需用动词“realize”表示“意识到”;且“意识到”这一动作发生在过去,需用过去式,故填realized。
49.句意:在参观其他城市时,她经常去博物馆,近距离观察古代舞蹈小雕像中的动作细节。根据“...visiting other cities, she often tours museums to closely watch the points of movements in ancient dance figurines”可知,此处需引导时间状语,表达“当……的时候”;“visiting”是现在分词,符合“when+现在分词”的省略结构,句首首字母大写,故填When。
50.句意:然而,从一个孩子成长为青少年,给舞者带来了新的挑战。根据“However,...up from a child to a teenager brings new challenges for a dancer”可知,此处考查固定短语“grow up”,意为“成长”;空格处作句子主语,动词需用动名词形式,故填growing。
51.例文:
Have you heard about Zheng Qinwen Below is some detailed information about her.
Zheng Qinwen, a young and talented Chinese tennis player, was born on October 8th, 2002, in Hubei. From a young age, Zheng showed great interest and passion about tennis. In 2010, she began professional training to improve her skills. During her training, she never gave up when she met some trouble. After that, she achieved great success in international tournament in 2021 when she demonstrated her great potential in tennis. Most surprisingly, by her endless effort and steely determination, she won the first Olympic gold medal in tennis singles for China, which makes us Chinese so proud of her.
From her stories, I learned a lot. As Zheng Qinwen continues to make her mark in the tennis world, she is not only a symbol of China’s growing presence in the sport but also an inspiration to aspiring me to pursue my dream and stick to it!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般过去时”和“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“表格”中郑钦文的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍郑钦文的出生日期和籍贯;
第二步,具体阐述郑钦文主要经历;
第三步,书写启发和感悟。
[亮点词汇]
①give up放弃
②achieve great success取得巨大的成功
③continue to do sth.继续做某事
[高分句型]
①Most surprisingly, by her endless effort and steely determination, she won the first Olympic gold medal in tennis singles for China, which makes us Chinese so proud of her. (which引导非限制定语从句)
②As Zheng Qinwen continues to make her mark in the tennis world, she is not only a symbol of China’s growing presence in the sport but also an inspiration to aspiring me to pursue my dream and stick to it! (固定结构not only...but also...)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录