山东省青岛市城阳区第六中学2025-2026学年八年级上学期第一次月考英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、单项选择
1.The journey to the park ________ about three hours by bus. The students felt very _________ .
A.spent, bored B.took, bored C.spent, boring D.took, boring
2.—Did you buy anything on your vacation
—Yes, I bought ________ for my parents.
A.something interesting B.nothing interesting
C.interesting something D.interesting nothing
3.—Tom bought me a big birthday cake. It was a big ________ for me.
—Yeah, we were all ________ at it at the party.
A.surprise; surprised B.surprising; surprised
C.surprised; surprising D.surprise; surprise
4.We aren’t ready ________ the match, while they get everything ready ________ it.
A.for; to play B.at; playing C.with; to play D.to; playing
5.The teacher asked the students to _________ their ideas about the new monitor with each other.
A.share B.tell C.say D.speak
6.—Paul, who did you ________ bike from
—My friend. He ________ it to me yesterday.
A.borrow; borrowed B.lend; lent
C.borrow; lent D.lend; borrowed
7.—Could you please help me ________ the picture on the wall
—Of course. Let me help you.
A.hang on B.hang out C.hang up D.hang over
8.—Where is Lucy I can’t find her anywhere.
—I’m not sure. She is ________ in the hall.
A.already B.instead C.perhaps D.hardly
9.Grandparents grow flowers_______ the balcony.
A.to B.at C.on D.for
10.—Mom, ________ I invite my friends to a party
—Sorry, you ________. You have a test on Monday.
A.could; couldn’t B.can; needn’t C.could; can’t D.can; don’t have to
二、完形填空
阅读短文,理解其大意,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Many people do not like to stay at home during holidays. They want to go out to try something 11 . People from the countryside come to the 12 while people from those large towns go to the countryside for holidays. During the holidays, trains and planes are all very 13 and it is hard to get tickets. So many people would like to take cars or buses for travelling.
Last May Day, my family 14 to the country for a holiday. My mother cooked some delicious food by 15 and put them in the picnic boxes the night before. The next morning, my father drove the car. There was too much traffic on the road, so we had to move very 16 . It took us about three hours to go out of the city and one more hour to 17 the place. Then we came to a beautiful hill. We thought it was a good place for a picnic, so we 18 and took some food out of the car. We sat down and began to eat. Suddenly, a strong wind blew and soon it started to rain 19 . We had to run back to our car.
We felt tired and hungry, 20 we had our picnic in the car. My little brother was very naughty. He made a mess of the car. Then my father drove us back home quickly. What a terrible holiday!
11.A.boring B.important C.different D.difficult
12.A.city B.village C.sea D.mountain
13.A.cheap B.expensive C.free D.busy
14.A.decided B.drove C.tried D.waited
15.A.himself B.herself C.myself D.yourself
16.A.quickly B.heavily C.slowly D.easily
17.A.get to B.get on C.get off D.get up
18.A.drove B.danced C.moved D.stopped
19.A.heavy B.hard C.hardly D.specially
20.A.and B.but C.so D.because
三、阅读理解
EARTH ART FESTIVAL 2025.12.20-2026.2.19 This year’s Earth Art Festival is like a party for art fans and nature e and join us for your holiday!
About places to visit. Hands-on Art People come to this place to play and have fun. It is perfect for kids and families if they want to learn and play together. Touch (触摸) the artwork and enjoy the surprising feeling.
> Mirror Wonderland (镜仙境) Artworks in this place make people think about happiness. It’s a nice place for grown-ups to visit and quietly look back on their childhood. It is at the foot of the hill.> Tunnel (隧道) of Light It is on the top of the hill. You can see how nature and art come together here. This place is also perfect for climbing lovers. Remember to return to the foot of the hill before 5 pm.> The History Museum The museum is an ancient wooden (木质的) house. The old things and artworks on show help visitors learn about history. Please don’t touch things.
Price for the festival 100 for grown-ups; half price for children. * It doesn’t cover costs like food, boat rides and other things. Places to Live Camping is welcome, and a more comfortable one is to stay at a hotel by the river.
21.Which place is perfect for kids and families to learn and play together
A.Hands-on Art. B.Mirror Wonderland.
C.Tunnel of Light. D.The History Museum.
22.Where is Mirror Wonderland
A.On the top of the hill. B.By the river.
C.At the foot of the hill. D.In a wooden house.
23.What can we know about the History Museum
A.It is a modern building. B.It tells people about history.
C.It lets people touch the artwork. D.It shows new things and artworks.
24.If 14-year-old Wendy and her parents plan to go to this festival, how much should they pay
A. 150. B. 200. C. 250. D. 350.
25.Who is the text written for
A.Singers. B.Travelers. C.Scientists. D.Sportsmen.
I live in a small apartment in the city center—it’s my “sweet home” because it’s full of family love. Every morning, Mom makes breakfast in the kitchen, and the smell of bread wakes me up.
The apartment has three rooms: a living room, a bedroom and a study. My favorite is the study—it has a desk, a bookshelf with my storybooks, and a window facing the community park. I do homework there every afternoon, and sometimes read by the window when the sun is warm. Every evening, we gather in the living room: Mom cooks, Dad watches TV, and my sister plays with toys. After dinner, we talk about our day—Dad often tells funny stories.
My bedroom has a small balcony. I hang my uniform there to dry, and sit there to feel the cool wind in summer evenings. On the wall, there are soccer posters and paper-cuts my sister made. Our community is nice: there’s a small park nearby, and last week a worker helped me fix my broken bike. My sister and I often buy lollipops from the small shop nearby.
Home isn’t about being big. For me, it’s where my family is—and that’s why I love this apartment.
26.Why does the writer call the apartment “sweet home”
A.It’s large and beautiful. B.It’s in the city center.
C.It’s full of family love. D.It has a big study.
27.What does the writer usually do in the study
A.Does homework and reads books. B.Watches TV with Dad.
C.Plays with sister’s toys. D.Helps Mom cook.
28.Which is TRUE about the community
A.There’s no park nearby. B.Workers are helpful.
C.There’s a big supermarket. D.The writer has no friends there.
29.What’s the main idea of the passage
A.The apartment is in the city center. B.The writer loves his family and apartment.
C.The community is big and lively. D.The writer’s favorite room is the study.
30.The community park faces _________.
A.the study B.the living room C.the bedroom D.the bathroom
根据短文内容,将下面方框内的选项还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。
The Lantern Festival is an important festival in China. It has been around for more than 2,000 years since the Han Dynasty. 31 It also means the end of the Spring Festival celebrations.
People celebrate the festival in many ways. And the lantern show is the most important part of the festival. On the night of the festival, many lanterns are hung in the streets and parks. 32 They really look beautiful. People often go out and watch the lantern shows with their family and friends. Lantern riddle games (猜灯谜) are also deeply loved by people. Riddles are written on colorful lanterns. 33
Tangyuan is the traditional food of the Lantern Festival. It can have many different fillings (馅料) and tastes. Tangyuan is delicious in the shape of a round ball. 34 On the other hand, the shape of tangyuan means family reunion (团圆).
35 In the daytime, people can enjoy the performances such as a dragon lantern dance, a lion dance, a Yang ge dance and beating drums. At night, except for the beautiful lanterns, fireworks (烟花) shows are also popular. Some local governments usually organize a fireworks party.
People enjoy themselves during the Lantern Festival.
A.Different kinds of shows are everywhere all day during the Lantern Festival.
B.It is celebrated on the 15th day of the first lunar month.
C.Parents often take their children to the parks.
D.These lanterns light up the night during the festival.
E.On the one hand, people eat tangyuan for good luck.
F.If someone gets the right answer, he or she will get a gift.
四、单词拼写
36.We’ll wait for you at the school gate (直到) you finish your after-school class.
37.We should (珍惜) every moment we spend with our parents.
38.Children, don’t forget to bring your (护照).
39.My grandpa is (forget), he never remembers to close the door when he leaves home.
40.I like eating fruit, (尤其) apples and bananas.
41.“ (旅行) to the West” is (熟悉) to our Chinese students.
42.I think you can find that place (easy).
43.Through the (导游) words, I knew a lot about the temple.
44.Your (arrive) makes us surprised.
五、短文填空
My sister finished high school two weeks ago. As a special gift, our parents took us to India. Last weekend was 45 (interest) but scary.
We went camping in a small village in India. First, we took a long bus ride to a lake in the countryside. There we put 46 our tents and made a fire to keep us warm and cook food on. On the first night, we just sat under the moon and told each other 47 (story), eating the food happily. But I was so tired 48 I went to sleep early.
The next morning, my sister and I 49 (get) a terrible surprise. When we looked out of our tent, we saw a big snake 50 (sleep) near the fire. I was too scared to move. We shouted to our parents 51 (let) them know about the danger. My dad started to jump up and down in 52 (they) tent. This woke the snake up and it moved into the forest. My dad told me that snakes don’t have ears 53 they can feel things moving. He also told me it was important not 54 (go) near a snake. This was a very useful lesson for me.
六、任务型阅读
When summer ends and autumn comes, green leaves turn red, yellow or orange. This isn’t an accident —it’s how plants get ready for winter.
Leaves are green in spring and summer because of chlorophyll (叶绿素), a special chemical. Chlorophyll helps plants “eat” sunlight to grow. But it doesn’t like cold weather. When days get shorter and colder in autumn, plants stop making new chlorophyll. The old chlorophyll breaks down, so the green color fades. You might notice this happens faster on windy or rainy days, as bad weather speeds up the breakdown.
The bright red, yellow and orange colors were there all along— hidden under the green! For example, carotene (胡萝卜素) (the chemical that makes carrots orange) is in leaves too. When chlorophyll fades, carotene makes leaves look yellow or orange. Red comes from anthocyanin (花青素), a chemical plants make more of when it’s cool and sunny. Some trees, like maples, have lots of anthocyanin, so their leaves turn bright red every autumn.
When leaves lose all color, they fall off. This helps trees save energy in winter, when there’s not enough sunlight or water. If leaves stayed on, trees would have to spend energy keeping them alive. After leaves fall, they slowly break down in the soil and become food for the tree—like a natural fertilizer (肥料).
Next time you see colorful autumn leaves, you’ll know they’re not just pretty. They’re a smart way plants prepare for the cold, and a sign that nature is getting ready for winter’s rest.
55.Why are leaves green in summer
56.The days get and in autumn than those in summer. (根据文中意思填空)
57.What does “eat” mean in Chinese in paragraph 2 (猜词义)
58.What do fallen leaves turn into for the tree
A.New chlorophyll. B.Natural fertilizer.
C.Fresh sunlight. D.Cold-resistant food.
59.What will you know when you see colorful autumn leaves
How Do Bees Help Plants Grow
Bees are small but super important insects in nature. You often see them flying around bright flowers in spring and summer, but do you really know what they’re doing Bees don’t just fly around for fun—they’re looking for food, and in the process, they help plants grow and make delicious fruits too!
Bees love the sweet nectar inside flowers—it’s their main source (来源) of energy for flying and working. When a bee lands on a flower to drink this nectar, tiny yellow pollen (花粉) sticks to its fuzzy (毛茸茸) legs and body. This pollen is not just “dirt”—it’s what plants need to make seeds (种子). Then, when the bee flies to another flower of the same kind, like a cherry blossom or a strawberry flower, some of the pollen falls off its body onto the new flower. This step is called pollination, and without it, most plants can’t produce seeds or grow fruits—we wouldn’t have apples, strawberries, or even some vegetables without this help from bees!
Plants and bees help each other: bees get nectar and pollen to live, and plants get their pollen moved to make new seeds. But these days, some bees are getting fewer because of air pollution, fewer flowers in cities, and harmful chemicals. To help them, we can plant more flowers in our yards or school gardens, or even leave a small bowl of clean water out for bees on hot days. These simple things let bees have enough food and water, so they can keep helping plants grow.
60.Why are bees flying around bright flowers in spring and summer
61.根据文中内容填空: Without , most plants can’t produce seeds or grow fruits.
62.Can plants and bees help each other How do they help each other
63.翻译文中斜线句子: Bees love the sweet nectar inside flowers—it’s their main source (来源) of energy for flying and working.
64.How can we help bees
七、书面表达
65.父母是世界上最爱我们的人。作为中学生,我们可以做一些力所能及的事情关爱父母,营造了良好的家庭氛围。根据下列要求,联系实际,写一篇文章。写作提示:
1. 陪父母聊天,分享自己的校园趣事,和父母一起锻炼,旅行;
2. 帮父母做一些力所能及的家务活;
3. 最后发出感慨:家对你的意义是什么
写作要求:
1. 内容必须包含所有信息;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不得透露个人信息;
4. 词数80左右,开头已给出,不计入总词数。
As we all know, our parents love us more than anyone else in the world.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《山东省青岛市城阳区第六中学2025-2026学年八年级上学期第一次月考英语试题》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B A A A A C C C C C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C A D B B C A D B C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 A C B C B C A B B A
题号 31 32 33 34 35
答案 B D F E A
1.B
【详解】句意:乘公交车去公园的旅程花费了大约三个小时。学生们感觉非常无聊。
考查动词辨析和形容词辨析。spent花费,主语一般是人;took花费,主语一般是物;bored无聊的;boring让人感觉无聊的。第一空,根据“The journey to the park”可知,主语是旅程,用took;第二空,根据“The students”可知,此处描述人的感觉,用bored。故选B。
2.A
【详解】句意:——你度假时买东西了吗?——是的,我给父母买了些有趣的东西。
考查不定代词。something某样东西;nothing没什么东西。形容词修饰不定代词时需后置;根据“Yes”可知,是买了一些东西。故选A。
3.A
【详解】句意:——汤姆给我买了一个大生日蛋糕。这对我来说是一个大惊喜。——是的,我们在聚会上都感到很惊讶。
考查surprise和surprised用法。surprise惊喜,名词;surprised感到惊讶的,形容词,修饰人;surprising令人惊讶的,形容词,修饰物。根据“a big”可知,第一个空应填名词surprise,表示一个大惊喜;根据“we were all ... at it”可知,第二个空用形容词surprised,作表语,修饰人,表示我们都感到很惊讶,be surprised at“对……感到惊讶”。故选A。
4.A
【详解】句意:我们还没为比赛做好准备,而他们已经为比赛做好了一切准备(准备好去进行比赛了)。
考查短语“be ready for...”和“get ready to do sth”的用法辨析。for(为了;对于);to play(去玩);at(在……方面;在……地点);playing(玩,是play的动名词形式);with(和…… 一起;用……);to(到;向)。根据“be ready for + 名词(为…… 做好准备)”以及“get ready to do sth(准备好做某事)” 的固定用法,第一空后是“the match”(名词),用“for”;第二空后“it”指代“the match”,需要用“to play”体现“准备好去进行比赛”。故选A。
5.A
【详解】句意:老师让学生们互相分享关于新班长的看法。
考查动词辨析。share分享;tell告诉;say说;speak会讲(某种语言)。根据“their ideas”以及“with each other”可知,此处强调相互性,表示互相分享关于新班长的看法。故选A。
6.C
【详解】句意:—— 保罗,你从谁那里借的自行车?—— 我的朋友。他昨天把车借给我了。
考查动词辨析与动词时态。borrow借入,常用搭配为“borrow sth from sb”;lend借出,常用搭配为“lend sth to sb”。第一空根据“from”可知是“借入”,且前面有助动词did,用动词原形borrow;第二空根据“to”可知是“借出”,且时间状语为“yesterday”,需用一般过去时lent,故选C。
7.C
【详解】句意:——你能帮我把这幅画挂在墙上吗?——当然可以。让我来帮你。
考查动词短语。hang on坚持;hang out闲逛;hang up悬挂;hang over威胁。根据“the picture on the wall”可知,此处应表达“把画挂起来”的意思,“hang up”符合语境。故选C。
8.C
【详解】句意:——Lucy在哪里?我到处都找不到她。——我不确定。她可能在礼堂。
考查副词辨析。already已经;instead代替;perhaps可能,也许;hardly几乎不。根据“I’m not sure.”可知,我不确定,所以她可能是在礼堂。故选C。
9.C
【详解】句意:祖父母在阳台上种花。
考查介词辨析。to到……;at在(某地);on在……上面;for为了。根据语境可知,此处表达的是在阳台上种花,“在阳台上”常用“on the balcony”来表达,所以应该用介词on。故选C。
10.C
【详解】句意:——妈妈,我可以邀请我的朋友来参加聚会吗?——对不起,你不能。你星期一有考试。
考查情态动词。could能,是can的过去式,可以表示请求,比can语气更委婉;couldn’t不能;can’t不能;needn’t不需要;don’t have to没必要。第一个空表示请求,用can或could;根据“Sorry, you .... You have a test on Monday.”可知,第二个空是否定回答,表示“不能”用can’t。故选C。
11.C 12.A 13.D 14.B 15.B 16.C 17.A 18.D 19.B 20.C
【导语】本文讲述了作者一家去乡村度假遇到的一系列“糟糕”的事。
11.他们想要出去尝试一些不同的东西。
boring无聊的;important重要的;different不同的;difficult困难的。根据上文“Many people do not like to stay at home on holidays.”可推知,空处表示“尝试一些不同的东西”。故选C。
12.句意:所以农村的人来到城市,大城市的人来到乡村度假。
city城市;village乡村;sea大海;mountain山。根据前文“people from the countryside come to the city”,可知空处表示相反的含义,即大城市的人来到乡村度假。故选A。
13.句意:在假期,火车和飞机都很忙,很难买到票。
cheap便宜的;expensive昂贵的;free自由的;busy忙碌的。根据下文“it is hard to get tickets”可推知,火车和飞机都很忙。故选D。
14.句意:去年五一,我们全家驾车去乡村度假。
decided决定;drove驾驶;tried尝试;waited等待。根据“The next morning, my father drove the car. ”可知,是驾车去旅游。故选B。
15.句意:我妈妈自己做了一些美味的食物,并在前一天晚上把它们放在野餐盒里。
himself他自己;herself她自己;myself我自己;yourself你自己。反身代词需与主语“my mother”一致。故选B。
16.句意:路上的车辆太多了,所以我们不得不走得很慢。
quickly迅速地;heavily沉重地;slowly缓慢地;easily容易地。根据上文“There was too much traffic on the road”可推知,空处表示“很慢”。故选C。
17.句意:我们花了大约三个小时出了城,又花了一个多小时到达那个地方。
get to到达;get on友好相处;get off离开;get up起床。根据空后“the place”可知空处表示“到达”。故选A。
18.句意:我们认为这是一个野餐的好地方,所以我们停下来从车里拿了一些食物。
drove驾驶;danced跳舞;moved搬家;stopped停止。根据“took some food out of the car.”可知,是停下车野餐。故选D。
19.句意:突然,刮起了大风,很快就下起了大雨。
heavy重的;hard猛烈地;hardly几乎不;specially特别地。根据下文“We had to run back to our car.”可推知,雨下得很大,hard作副词,可表示“猛烈地”。故选B。
20.句意:我们感到又累又饿,所以我们在车里野餐。
and和;but但是;so所以;because因为。前后为因果关系,前因后果,用so引导。故选C。
21.A 22.C 23.B 24.C 25.B
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了2025年12月20日至2026年2月19日举办的“地球艺术节”,包括适合参观的地点(互动艺术区、镜仙境、光之隧道、历史博物馆)、节日票价以及住宿方式等。
21.细节理解题。根据“Hands-on Art”部分“People come to this place to play and have fun. It is perfect for kids and families if they want to learn and play together.”可知,适合孩子和家庭一起学习玩耍的地方是Hands-on Art。故选A。
22.细节理解题。根据“Mirror Wonderland (镜仙境)”部分“It is at the foot of the hill.”可知,镜仙境在山脚下。故选C。
23.细节理解题。根据“The History Museum”部分“The old things and artworks on show help visitors learn about history.”可知,历史博物馆能告诉人们历史相关内容。故选B。
24.细节理解题。根据“ 100 for grown-ups; half price for children.”可知,成人100元;儿童半价,故14岁的温迪费用为100÷2=50元,其父母(2 位成人)费用为100×2=200 元,总费用为200+50=250元。故选C。
25.推理判断题。通读全文可知,文章围绕“地球艺术节”展开,介绍了参观地点、票价、住宿等旅行相关信息,核心是邀请人们参与该节日活动,故可推测出,这篇文章是写给旅行者的。故选B。
26.C 27.A 28.B 29.B 30.A
【导语】本文是一篇记叙文,作者通过描述自己在市中心小公寓的生活,表达了对充满家庭关爱的家的热爱。
26.细节理解题。根据文章第1段“it’s my ‘sweet home’ because it’s full of family love.”可知,作者称公寓为“甜蜜的家”是因为这里充满了家庭的爱。故选C。
27.细节理解题。根据文章第2段“I do homework there every afternoon, and sometimes read by the window when the sun is warm.”可知,作者通常在书房做作业和读书。故选A。
28.细节理解题。根据文章第3段“last week a worker helped me fix my broken bike”可知,社区里的工人乐于助人。故选B。
29.主旨大意题。根据全文内容,尤其是最后一段“Home isn’t about being big. For me, it’s where my family is—and that’s why I love this apartment.”可知,文章主要表达了作者对家人和公寓的热爱。故选B。
30.细节理解题。根据文章第2段“the study—it has a desk, a bookshelf with my storybooks, and a window facing the community park.”可知,社区公园正对书房。故选A。
31.B 32.D 33.F 34.E 35.A
【导语】本文主要介绍了中国的传统节日元宵节,以及人们如何庆祝元宵节。
31.根据下一句“It also means the end of the Spring Festival celebrations.”可知,元宵节也意味着春节庆典的结束。此处应是介绍元宵节的基本信息。选项B“它在农历正月十五庆祝。”符合语境。故选B。
32.根据上一句“On the night of the festival, many lanterns are hung in the streets and parks.”可知,在这个节日的当晚,许多灯笼挂在街道和公园里。此处应是介绍与灯笼相关的内容。选项D“这些灯笼照亮了节日的夜晚。”符合语境。故选D。
33. 根据上一句“Riddles are written on colorful lanterns.”可知,灯谜被写在五颜六色的灯笼上。此处应是介绍与灯谜相关的内容。选项F“如果有人答出正确的答案,他或她就可以得到一份礼物。”符合语境。故选F。
34.根据下一句“On the other hand, the shape of tangyuan means family reunion (团圆). ”可知,另一方面,汤圆的形状意味着家人的团圆。此处应是介绍汤圆的含义。选项E“一方面,人们吃汤圆是为了好运。”符合语境。故选E。
35.根据下一句“In the daytime, people can enjoy the performances such as a dragon lantern dance, a lion dance, a Yang ge dance and beating drums.”可知,在白天,人们可以欣赏舞龙灯、舞狮、秧歌和打鼓等表演。此处应是介绍元宵节的表演。选项A“元宵节期间,全天到处都是各种各样的表演。”符合语境。故选A。
36.until
【详解】句意:我们会在校门口等你,直到你上完课后班。根据汉语提示可知,until“直到……为止”,表示动作持续到某个时间点结束,符合语境中“等待”的持续性。故填until。
37.treasure
【详解】句意:我们应该珍惜我们和父母在一起的每一刻。分析句子可知,空处缺少谓语动词,treasure“珍惜”,动词,should是情态动词,后接动词原形。故填treasure。
38.passports
【详解】句意:孩子们,别忘了带上你们的护照。根据汉语提示可知,passport“护照”,可数名词,结合语境可知此处应用其复数形式。故填passports。
39.forgetful
【详解】句意:我爷爷很健忘,他离家时从不记得关门。根据“he never remembers to close the door when he leaves home”可知,爷爷很健忘,空格处应为形容词forgetful“健忘的”,作表语。故填forgetful。
40.especially
【详解】句意:我喜欢吃水果,尤其是苹果和香蕉。副词especially“尤其”。故填especially。
41. Journey familiar
【详解】句意:《西游记》对中国学生来说是熟悉的。journey“旅行”,Journey to the West指的是《西游记》。familiar“熟悉的”,固定搭配“be familiar to”表示“为……所熟知”。故填Journey;familiar。
42.easily
【详解】句意:我想你能很容易找到那个地方。分析句子结构可知,空处应是修饰动词find,用副词,easy的副词形式为easily。故填easily。
43.guide’s
【详解】句意:通过导游的话,我了解了很多关于这座寺庙的事。中文提示词“导游”对应英文guide,words为名词,前面需用所有格修饰。故填guide’s。
44.arrival
【详解】句意:你的到来让我们感到惊讶。根据“Your…makes us surprised.”,结合所给词可知,arrive“到达”,动词原形,此处应该填入其名词形式arrival,作主语,意为“到来”,表达你的到来让我们感到惊讶。故填arrival。
45.interesting 46.up 47.stories 48.that 49.got 50.sleeping 51.to let 52.their 53.but 54.to go
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者和家人在印度露营时遇到蛇的有趣经历。
45.句意:上周末很有趣,但也很可怕。设空处需用形容词作表语,描述“Last weekend”的特点,且与“scary”并列,用interesting。故填interesting。
46.句意:我们在那里搭起帐篷,生火取暖和做饭。put up“搭起(帐篷)”,是固定搭配。故填up。
47.句意:第一天晚上,我们只是坐在月光下,互相讲故事,愉快地吃着食物。tell stories“讲故事”,是固定搭配。故填stories。
48.句意:但是我太累了以致于我早就入睡了。so…that…“如此……以至于……”,引导结果状语从句。故填that。
49.句意:第二天早上,我和妹妹得到了一个可怕的意外。此处指过去的事情,句子时态为一般过去时,用got。故填got。
50.句意:当我们从帐篷向外看时,我们看到一条大蛇正在火堆旁睡觉。see sb./sth. doing sth.表示“看到某人/某物正在做某事”,强调正在进行的动作。故填sleeping。
51.句意:我们大声呼喊父母,让他们知道危险。根据“We shouted to our parents…them know about the danger”的语境可知,此处表示目的,用不定式结构。故填to let。
52.句意:我爸爸开始在他们的帐篷里跳来跳去。设空处需用物主代词修饰tent,指代“父母的帐篷”,they的形容词性物主代词为their。故填their。
53.句意:我爸爸告诉我蛇没有耳朵,但它们能感觉到东西在动。根据“My dad told me that snakes don’t have ears…they can feel things moving.”的语境可知,此处句意发生了转折,but符合。故填but。
54.句意:他还告诉我,不要靠近蛇很重要。it is important not to do sth.“不做某事很重要”,是固定句式。故填to go。
55.Because of chlorophyll. 56. shorter colder 57.吸收 58.B 59.When we see colorful autumn leaves, we will know they are not just pretty. They’re a smart way plants prepare for the cold, and a sign that nature is getting ready for winter’s rest.
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了树叶在春夏呈现绿色的原因,以及秋天变色的科学原理和落叶对树木的意义。
55.根据“Leaves are green in spring and summer because of chlorophyll (叶绿素), a special chemical.”可知,树叶在春夏呈现绿色是因为叶绿素。故填Because of chlorophyll.
56.根据“When days get shorter and colder in autumn, plants stop making new chlorophyll.”可知,秋天白天变短、气温变冷。故填shorter;colder。
57.根据“Chlorophyll helps plants ‘eat’ sunlight to grow.”以及常识可知,叶绿素是植物进行光合作用的关键物质,它能吸收阳光并转化为能量,促进植物生长,所以“eat”的含义是“吸收”。故填:吸收。
58.细节理解题。根据“After leaves fall, they slowly break down in the soil and become food for the tree—like a natural fertilizer (肥料).”可知,落叶在土壤中分解后成为树木的养分,如同天然肥料。故选B。
59.根据“Next time you see colorful autumn leaves, you’ll know they’re not just pretty. They’re a smart way plants prepare for the cold, and a sign that nature is getting ready for winter’s rest.”可知,下次你看到五颜六色的秋叶,你会知道它们不仅漂亮,它们是植物为寒冷做准备的一种聪明方式,也是大自然为冬季休息做准备的标志。故填When we see colorful autumn leaves, we will know they are not just pretty. They’re a smart way plants prepare for the cold, and a sign that nature is getting ready for winter’s rest.
60.They are looking for food. 61.pollination 62.Yes, they can. Bees get nectar and pollen to live, and plants get their pollen moved to make new seeds. 63.蜜蜂喜爱花朵里甜甜的花蜜——花蜜是它们飞行和活动所需能量的主要来源。 64.We can plant more flowers in our yards or school gardens, or even leave a small bowl of clean water out for bees on hot days.
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了蜜蜂与植物之间的关系以及蜜蜂面临的问题和人们的应对措施。
60.根据 “Bees don’t just fly around for fun—they’re looking for food, and in the process, they help plants grow and make delicious fruits too!” 可知,蜜蜂在春夏季节围绕鲜花飞舞是为了寻找食物,故填They are looking for food.
61.根据“This step is called pollination, and without it, most plants can’t produce seeds or grow fruits”可知,没有授粉,大多数植物无法产生种子或长出果实,故填pollination。
62.根据“Plants and bees help each other: bees get nectar and pollen to live, and plants get their pollen moved to make new seeds.”可知,植物和蜜蜂可以互相帮助。蜜蜂获取花蜜和花粉生存,植物通过蜜蜂传播花粉来制造新种子,故填Yes, they can. Bees get nectar and pollen to live, and plants get their pollen moved to make new seeds.
63.“nectar”意为“花蜜”;“main source of energy”意为“能量的主要来源”;“for flying and working”意为“飞行和活动所需”。故答案为:蜜蜂喜爱花朵里甜甜的花蜜——花蜜是它们飞行和活动所需能量的主要来源。
64.根据“To help them, we can plant more flowers in our yards or school gardens, or even leave a small bowl of clean water out for bees on hot days.”可知,我们可以在院子或学校花园里种更多的花,在炎热的日子里为蜜蜂准备一小碗干净的水来帮助它们,故填We can plant more flowers in our yards or school gardens, or even leave a small bowl of clean water out for bees on hot days.
65.例文
As we all know, our parents love us more than anyone else in the world. As middle school students, we can do small but meaningful things to care for them.
Every evening after dinner, I chat with my parents, sharing funny stories. On weekends, we often go for a walk in the park or take short trips to nearby places. When they’re tired, I also help with simple chores.
To me, home is not just a place. It’s where I feel safe, loved and warm. I will always love my family.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
②时态:时态主要为“一般现在时”;
③提示:结合提示内容进行写作,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,点出父母的爱,明确中学生可通过小事关爱父母;
第二步,具体写关爱父母的做法:饭后聊天、周末相伴、帮忙做家务;
第三步,抒发对家的感悟,强调家的温暖,表达对家人的爱。
[亮点词汇]
①on weekends在周末
②care for关心
③chat with sb.与某人聊天
④go for a walk去散步
[高分句型]
①When they’re tired, I also help with simple chores. (when引导的时间状语从句)
②It’s where I feel safe, loved and warm. (where引导的表语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页