2025-2026学年山东省青岛市李沧区青岛第六十一中学七年级上学期10月月考英语试题(含答案)

文档属性

名称 2025-2026学年山东省青岛市李沧区青岛第六十一中学七年级上学期10月月考英语试题(含答案)
格式 docx
文件大小 35.7KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-13 22:44:13

图片预览

文档简介

山东省青岛第六十一中学2025-2026学年七年级上学期10月月考英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、语音题
找出画线部分读音与其他三项不同的一项。
1.A.he B.these C.bed D.me
2.A.time B.ship C.kite D.ice
3.A.those B.close C.nose D.stop
4.A.bus B.student C.use D.music
5.A.great B.tea C.sea D.please
二、阅读理解
Good morning! I’m Susan. 6 It’s a bag. 7 I like the colours.
Look! 8 It’s a picture of a mascot (吉祥物). The mascot is for the Paris 2024 Olympics (奥运会). It’s Phryge. 9 Yes, P-H-R-Y-G-E. 10 It’s red, white and blue. It has big blue eyes. The mascot is good and I like it. Do you like it
A.Can I spell “Phryge”
B.Do you like the bag
C.What’s this in English
D.The bag is white and red.
E.What color is the mascot
F.What’s that on my bag
三、完形填空
John is an English boy and he is a student in a middle school now. He likes playing sports. His favourite 11 is white. It is Saturday today. He needn’t 12 . He wants to buy a jacket for school. John’s mother is 13 at work so he must go to the clothes shop with his father. They buy a white 14 there. He likes it very much, 15 he wants to wear the jacket to school every day.
He has a good friend Alan. One day, Alan asks, “Where is your jacket, John ” “Oh, it is in my room. I don’t want to wear it.”
Alan asks, “ 16 , John Your jacket looks very 17 .” John says, “A button (纽扣) 18 my jacket is lost. I can’t 19 the same button. So I don’t want to wear that jacket.”
“Why not change (更换) all the buttons on the jacket ” says Alan.
“That sounds 20 ,” says John. He changes all the buttons and wears the white jacket the next day.
11.A.book B.sport C.music D.colour
12.A.go to his parents B.go to bed C.go to school D.go to parties
13.A.busy B.interesting C.relaxing D.free
14.A.jacket B.socks C.sweater D.skirt
15.A.and B.but C.or D.because
16.A.When B.Why C.How D.Where
17.A.tidy B.nice C.big D.small
18.A.under B.at C.in D.on
19.A.find B.use C.buy D.sell
20.A.fun B.boring C.great D.difficult
四、阅读理解
Good morning, everyone. Welcome to our school. Now you are students of a middle school. There are lots of school clubs and after-school activities in our school. Do you want to choose a good one for you Here is a quick list to help you.
Sports Lover WantedAre you a lover of sport Are you good at playing basketball Can you play ping-pong or soccer Can you swim very well If so, you are welcome to join our sunshine sports club! Please call Victor at 495-8632 or email us at sport@.
Let’s Learn Finnish!Can you speak Finnish Do you want to learn Finnish Join the happy Finnish club now! Time: 3:00 p.m.-4:30 p.m. (from Monday to Friday) Call Mary at 617-5928.
The Writing ClubDo you like writing Do you dream of being a popular writer Come and join us! Time: Every Wednesday at 4:30 p.m. Place: Room 201
Helping OthersDo you like to talk with people Are you good with old people or children Can you visit the old people’s home or the Children’s Hospital on weekends Then come and work as a volunteer. Please call Karen at 571-6628.
21.Who is the speaker in Paragraph 1
A.A musician B.A reporter C.A doctor D.A teacher
22.Mike likes swimming. What school club or after-school activity should he join
A.Sports lover wanted. B.Let’s learn Finnish! C.The writing club. D.Helping others.
23.Lily wants to learn Finnish. Who can she call
A.Karen. B.Mary. C.Victor. D.Room 201.
24.If you are good at writing stories, when will you go to the writing club
A.At 4:30 p.m. on Wednesday. B.At 3:00 p.m.-4:30 p.m. on Wednesday.
C.At 4:30 p.m. on Monday. D.At 4:30 p.m. on Friday.
25.If you want to help the children, you need to _______.
A.call Mary at 571-6628 B.have free time on weekends
C.teach them to play ping-pong D.spend time learning Finnish
The Browns Members (成员) and age children: Nora, 1; George, 1 father: David, 28 mother: Anna, 26 Relatives: an aunt, a cousin Phone number: 531-7628 The Johnsons Members (成员) and age Children: Grace, 3; Bob, 1 Father: Henry, 33 Mother: Ella, 31 Relatives (亲戚): an uncle, two cousins Phone number: 497-3326
The Greens Members (成员) and age. Children: Diana, 9; Sam, 6 father: Peter, 42 mother: Jane, 36 Relatives: 2 aunts, an uncle, 3 cousins The Greens’ phone number: 647-316 The Smiths Members (成员) and age Children: Tom 7, Lily 6, Roy 2 Father: John, 36 Mother: Doris, 32 Relatives (亲戚): three uncles, five cousins Phone number: 368-4419
26.How many children are there in Johnson’s family
A.One B.Two C.Three D.Four
27.What’s Sam’s last name
A.Green B.Johnson C.Brown D.Smith
28.We can call Henry at _______.
A.368-4419 B.497-3326 C.647-316 D.531-7628
29.Who is Nora
A.David’s sister B.George’s cousin C.Anna’s daughter D.Jane’s sister
30.Who are at the same age
A.Lily and Grace B.Roy and Bob C.Sam and Tom D.John and Jane
补全短文。根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
My friend Mary has a good living habit. She likes sports very much.
Now she is a sports teacher in a club. 31 She gets up at 5:40 in the morning. After 10 minutes, she runs for an hour in the park. She doesn’t have enough time for breakfast. So she usually eats bananas and drinks milk quickly. 32 Then she gets to the club at 7:40. Many people like playing ball games with her in the club, because she is a good teacher.
33 On Saturday morning, she teaches students how to play volleyball and basketball well. At four o’clock in the afternoon, she dances with me in a park. 34 Sometimes she goes to see her grandparents by bus. They live in a small town. They have many vegetables and hens on the farm. 35 Mary always says, “I’m happy and in good health!”
A.On Sunday morning, she plays football with her students.
B.She is very good at discovering wildlife.
C.On weekends, Mary has many things to do.
D.She likes her job very much.
E.She walks to work at 7:10.
F.Her grandma usually sends Mary some eggs.
五、任务型阅读
阅读表达,根据短文内容回答下面的问题。
Hi, my name is Kate. Look! This is my room. It’s big, but I can find my things easily (容易地) in it. Two English books and a Chinese book are in my bookcase. A schoolbag is in my bookcase, too. My uncle buys it for me on my 13th birthday. I like it very much.
What’s that on the desk It’s a photo. All my parents, grandparents, my brother and I are in it. They are all very nice to me. And a watch is on the desk, too. It’s a blue watch. I want to thank it because I’m always the first student to go to my classroom.
A ball is under my chair. It’s a basketball. I always play it after school, because it’s good for my health and it can help me do well in PE tests.
Can you let me know some things about your room
36.What can we infer (推断) from the underlined sentence in paragraph 1
37.How many people are there in Kate’s family
38.What does the word “it” refer to (指的是) in Paragraph one
39.请你把第二段中划线句子翻译成中文。
40.Give the passage a title (标题).
六、单词拼写
41.It is a good way to learn English by making (对话) with your friends.
42.I can’t find my (钥匙). I put them somewhere in the room.
43.Li Ming’s uncle keeps many (goose) on his farm.
44.I have two rulers. (this) two rulers are yellow.
45.Can the little girl (数数) from one to a hundred
七、短文填空
Good morning! Nice 46 (meet) you. My name 47 (be) Mary Brown. Mary is my 48 (one) name and Brown is my family name. I am from the US. But I’m 49 China now. My favourite colour is red. My hobbies are playing 50 (网球) and basketball. I have a friend. 51 (she) name is Tina. She is 14 52 (year) old. Blue is her favourite colour. Look. Her schoolbag and pencil box 53 (be) blue. We are in the same class. That is our classroom. We are in Class Five. I can 54 (/spel/) the number F-I-V-E. We are good 55 (friend) .
八、书面表达
56.学校为帮助七年级新生交朋友,组织了一次主题为“找朋友”的演讲活动。请你根据提示信息写一篇自我介绍,让更多的人认识你吧!
内容包括:1) 性别,年龄,班级
2) 爱好或特长 (play basketball...)
3) 喜欢的颜色,食物
要求:1) 语句通顺,条理清楚,结构合理
2) 词数:80-100
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第2页,共2页
试卷第1页,共1页
《山东省青岛第六十一中学2025-2026学年七年级上学期10月月考英语试题》参考答案
题号 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
答案 C B F A E D C A A A
题号 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
答案 B B D A C D A B A B
题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
答案 B A B C D D E C A F
1.C 2.B 3.D 4.A 5.A
【解析】1.he/hi /;these/ i z/;bed/bed/;me/mi /。根据音标可知,C选项画线部分读音与其他三项不同。故选C。
2.time/ta m/;ship/ p/;kite/ka t/;ice/a s/。根据音标可知,B选项画线部分读音与其他三项不同。故选B。
3.those/ z/;close/kl z/;nose/n z/;stop/st p/。根据音标可知,D选项画线部分读音与其他三项不同。故选D。
4.bus/b s/;student/ stju dnt/;use/ju z/;music/ mju z k/。根据音标可知,A选项画线部分读音与其他三项不同。故选A。
5.great/ɡre t/;tea/ti /;sea/si /;please/pli z/。根据音标可知,A选项画线部分读音与其他三项不同。故选A。
6.C 7.B 8.F 9.A 10.E
【导语】本文是一段自我介绍和物品描述的对话,主要描写了Susan展示自己的包和巴黎奥运会吉祥物的情景。
6.根据“It’s a bag.”可知,此处是询问物品名称,选项C“这个用英语怎么说?”符合,故选C。
7.根据“I like the colours.”可知,此处是询问对包的评价,选项B“你喜欢这个包吗?”符合,故选B。
8.根据“It’s a picture of a mascot.”可知,此处是询问包上的图案,选项F“我的包上那个是什么?”符合,故选F。
9.根据“Yes, P-H-R-Y-G-E.”可知,此处是确认单词拼写,选项A“我能拼写‘Phryge’吗?”符合,故选A。
10.根据“It’s red, white and blue.”可知,此处是询问吉祥物颜色,选项E“吉祥物是什么颜色的?”符合,故选E。
11.D 12.C 13.A 14.A 15.A 16.B 17.B 18.D 19.A 20.C
【导语】本文主要讲述了约翰是一个英国男孩,他现在是一个中学生。周六他和他的父亲去买了一件夹克衫,之后他的夹克衫丢了一个扣子,他的好朋友艾伦帮他想了一个主意。
11.句意:他最喜欢的颜色是白色。
book书;sport运动;music音乐;colour颜色。根据“white”可知,说的是颜色。故选D。
12.句意:今天是周六。他不需要去上学。
go to his parents去他父母家;go to bed上床睡觉;go to school去上学;go to parties去参加聚会。根据“It is Saturday today.”和常识可知,周六不需要去上学。故选C。
13.句意:约翰的妈妈工作很忙,所以他必须和爸爸一起去服装店。
busy忙碌的;interesting有趣的;relaxing放松的;free免费的,自由的。根据“so he must go to the clothes shop with his father”可知,只能和爸爸一起去服装店,由此可推断妈妈很忙。故选A。
14.句意:他们在那儿买了一件白色的夹克衫。
jacket夹克衫;socks袜子;sweater毛衣; skirt裙子。根据“he wants to wear the jacket to school every day”可知,买了一件白色的夹克衫。故选A。
15.句意:他非常喜欢它,他想每天穿这件夹克去上学。
and和,又; but但是;or否则; because因为。“他非常喜欢它”和“他想每天穿这件夹克去上学”是并列关系,用and连接句子。故选A。
16.句意:为什么,约翰?
When什么时候;Why为什么;How怎样;Where在哪。根据“Oh, it is in my room. I don’t want to wear it.”可知,这里是在问原因。故选B。
17.句意:你的夹克衫看起来非常漂亮。
tidy整洁的;nice漂亮的;big大的;small小的。根据“Oh, it is in my room. I don’t want to wear it.”可知,是说你为什么不穿,它看起来非常漂亮。故选B。
18.句意:我夹克上的一个扣子掉了。
under在……下面;at在;in在……里面;on在……上面。根据“A button (纽扣)...my jacket”可知,这里指夹克衫上的一个扣子,用介词on。故选D。
19.句意:我无法找到相同的扣子。
find找到;use使用;buy买;sell卖。根据“So I don’t want to wear that jacket.”可知,找不到相同的扣子。故选A。
20.句意:那听起来很不错。
fun有趣的;boring无聊的;great好的,美妙的;difficult困难的。根据“Why not change (更换) all the buttons on the jacket ”以及“He changes all the buttons and wears the white jacket the next day.”可知,约翰非常赞成这个主意,此处应是表示那个主意听起来很好。故选C。
21.D 22.A 23.B 24.A 25.B
【导语】本文是一篇应用文,文章介绍了学校的几个俱乐部和课后活动,包括体育爱好者俱乐部、芬兰语学习俱乐部、写作俱乐部和志愿者活动,并提供了各俱乐部的联系方式和活动时间。
21.推理判断题。根据第一段“Good morning, everyone. Welcome to our school. Now you are students of a middle school.”可知,演讲者是在欢迎新生入学,因此最有可能是老师。故选D。
22.细节理解题。根据“Sports Lover Wanted”部分的描述“Can you swim very well If so, you are welcome to join our sunshine sports club!”可知,喜欢游泳的人可以加入体育爱好者俱乐部。故选A。
23.细节理解题。根据“Let’s Learn Finnish!”部分的描述“Call Mary at 617-5928.”可知,想学芬兰语的人可以联系Mary。故选B。
24.细节理解题。根据“The Writing Club”部分的描述“Time: Every Wednesday at 4:30 p.m.”可知,写作俱乐部的时间是每周三下午4:30。故选A。
25.细节理解题。根据“Helping Others”部分的描述“Can you visit the old people’s home or the Children’s Hospital on weekends Then come and work as a volunteer.”可知,如果想帮助孩子,需要在周末有空闲时间。故选B。
26.B 27.A 28.B 29.C 30.D
【导语】本文是一篇说明文。文章通过表格形式,分别介绍了布朗家、约翰逊家、格林家和史密斯家四个家庭的成员及年龄、亲戚情况和家庭电话号码。
26.细节理解题。根据“The Johnsons”表格中“Children: Grace, 3; Bob, 1”可知,约翰逊家有两个孩子格蕾丝和鲍勃。故选B。
27.细节理解题。根据“The Greens”表格中“Children: Diana, 9; Sam, 6”可知,山姆是格林家的孩子,英文中“last name”指姓氏,格林家的姓氏是“Green”,因此山姆的姓氏是Green,故选A。
28.细节理解题。根据“The Johnsons”表格中“Father: Henry, 33”及“Phone number: 497-3326”可知,亨利是约翰逊家的父亲,约翰逊家的电话号码是497-3326,因此可拨打497-3326联系亨利,故选B。
29.细节理解题。根据“The Browns”表格中“children: Nora, 1; George, 1; father: David, 28; mother: Anna, 26”可知,诺拉是布朗家的孩子,安娜是布朗家的母亲,因此诺拉是安娜的女儿,故选C。
30.细节理解题。根据表格信息:A选项,Lily,史密斯家孩子,6岁;Grace,约翰逊家孩子,3岁,年龄不同;B选项Roy,史密斯家孩子,2岁;Bob,约翰逊家孩子,1岁,年龄不同;C选项Sam,格林家孩子,6岁;Tom,史密斯家孩子,7岁,年龄不同;D选项John,史密斯家父亲,36岁;Jane,格林家母亲,36岁,年龄相同。可知约翰和简年龄相同,故选D。
31.D 32.E 33.C 34.A 35.F
【导语】本文主要讲述了作者的朋友Mary有着良好的生活习惯,她是一名俱乐部的体育老师,介绍了她的日常作息和周末活动。
31.根据“Now she is a sports teacher in a club.”及“She gets up at 5:40 in the morning.”可知,上文提到Mary是俱乐部体育老师,下文描述她的早晨作息,空处应承上启下,衔接职业与生活习惯。选项D“她很喜欢她的工作”符合语境,故选D。
32.根据“She doesn’t have enough time for breakfast. So she usually eats bananas and drinks milk quickly.”及“Then she gets to the club at 7:40.”可知,此处在描述她上班的时间安排。选项E“她在7:10步行去上班”符合语境,故选E。
33.根据“On Saturday morning, she teaches students how to play volleyball and basketball well. At four o’clock in the afternoon, she dances with me in a park.”可知,Mary在周末做很多事。选项C“周末,Mary有很多事情要做”符合语境,故选C。
34.根据“On Saturday morning, she teaches students how to play volleyball and basketball well. At four o’clock in the afternoon, she dances with me in a park.”及“Sometimes she goes to see her grandparents by bus.”可知,此处介绍其它的周末活动。选项A“星期天早上,她和学生们踢足球”符合语境。故选A。
35.根据“They have many vegetables and hens on the farm.”可知,此处提到祖父母有很多蔬菜和母鸡。选项F“她奶奶通常会给Mary送一些鸡蛋”符合语境。故选F。
36.Kate’s room is tidy and well-organized. 37.There are six people in Kate’s family. 38.The word “it” refers to the schoolbag. 39.我想感谢它,因为我总是第一个到教室的学生。 40.Kate’s Room
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了Kate的房间以及房间里的物品,包括书、书包、照片、手表和篮球等。
36.根据“but I can find my things easily (容易地) in it”可知,Kate可以很容易地找到自己的东西,说明Kate的房间整洁且物品摆放有序。故填Kate’s room is tidy and well-organized.
37.根据“All my parents, grandparents, my brother and I are in it.”可知,Kate的家庭成员共有6人。故填There are six people in Kate’s family.
38.根据“A schoolbag is in my bookcase, too. My uncle buys it for me on my 13th birthday.”可知,书包也在书柜里,Kate的叔叔在Kate过13岁生日时买了它,所以“it”指代的是书包。故填The word “it” refers to the schoolbag.
39.I“我”;want to“想”;thank it“感谢它”;because“因为”;I’m always“我总是”;the first student to go to my classroom“第一个到教室的学生”。故填:我想感谢它,因为我总是第一个到教室的学生。
40.通读全文可知,全文围绕Kate的房间及其物品展开描述,标题应简洁概括主题。故填Kate’s Room。
41.conversations
【详解】句意:与朋友进行对话是学习英语的好方法。conversation“对话”,make conversations with“与……对话”,固定搭配。故填conversations。
42.keys
【详解】句意:我找不到我的钥匙了。我把它们放在房间里的某个地方了。key“钥匙”,根据“them”可知,此处用复数形式。故填keys。
43.geese
【详解】句意:李明的叔叔在他的农场里养了很多鹅。空前有many修饰,名词应用复数形式,goose的复数是geese,故填geese。
44.These
【详解】句意:我有两把尺子。这两把尺子是黄色的。根据“two rulers are yellow”可知,此处应用复数形式,this的复数形式为these,句首首字母要大写,故填These。
45.count
【详解】句意:这个小女孩能从1数到100吗?“数数”用动词count,can是情态动词,后接动词原形。故填count。
46.to meet 47.is 48.first 49.in 50.tennis 51.Her 52.years 53.are 54.spell 55.friends
【导语】本文是一篇应用文,是Mary Brown的一段自我介绍,她来自美国现居中国,介绍了自己的个人基本信息、爱好以及她朋友Tina的相关情况。
46.句意:很高兴见到你。根据“Nice…you.”,结合所给词可知,此处考查:nice to meet you,固定搭配,表达很高兴见到你。故填to meet。
47.句意:我的名字是玛丽·布朗。根据语境可知,该句在陈述事实,时态为一般现在时;又根据该句主语是My name,结合所给词可知,此处应填入be的单数形式is。故填is。
48.句意:玛丽是我的名,布朗是我的姓。根据“Mary is my…name and Brown is my family name.”,结合所给词可知,one“一”,基数词,此处应填入其序数词形式first,first name“名”,指的是玛丽是作者的名。故填first。
49.句意:但是现在我在中国。根据前文“I am from the US.”和“But I’m…China now.”可知,此处应填入介词in,指的是现在“我”在中国。故填in。
50.句意:我的爱好是打网球和篮球。根据“My hobbies are playing…and basketball.”,结合提示可知,此处应填入tennis,名词,作宾语,指的是“我”的爱好是打网球和篮球。故填tennis。
51.句意:她的名字叫蒂娜。根据空格后“name”是名词,结合所给词可知,she“她”,主格人称代词,此处应填入其形容词性物主代词her,位于句首,修饰名词name,首字母要大写,意为“她的”,指的是她的名字。故填Her。
52.句意:她14岁。根据空格前“14”,结合所给词可知,year“年,岁”,可数名词,此处应填入其复数形式years,指的是她14岁。故填years。
53.句意:她的书包和铅笔盒是蓝色的。根据语境可知,时态为一般现在时;又根据该句主语是Her schoolbag and pencil box,结合所给词可知,此处应填入be的复数形式are,系动词。故填are。
54.句意:我会拼写这个数字F-I-V-E。根据空格前“can”是情态动词,后跟动词原形,结合音标提示可知,此处应填入spell,动词原形,意为“拼写”,表达我会拼写这个数字F-I-V-E。故填spell。
55.句意:我们是好朋友。根据“We are good ….”,结合所给词可知,此处应填入friend的复数形式friends,作表语,表达我们是好朋友。故填friends。
56.例文
Hello, everyone!
I’m very happy to have this chance to introduce myself. I am a 13-year-old girl from Class 1, Grade 7.
In my free time, I enjoy playing basketball with my friends. It’s not only fun but also helps me stay active and healthy. My favorite color is blue because it reminds me of the sky and the sea. As for food, I love eating noodles, especially when they’re made by my mom.
I really hope to make more friends here. If you have the same hobbies or just want to chat, feel free to come and say hello! Thank you!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,是一篇话题作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:文章写作需要围绕“个人介绍”展开,内容要涵盖年龄、班级、课余活动、喜爱的颜色与原因、喜爱的食物、交友愿望,考生应注意完整呈现自我介绍的核心要素,适当补充细节,避免遗漏关键信息。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。以问候语开篇,说明很开心有机会做自我介绍,引出个人信息介绍;
第二步,具体阐述个人情况。先介绍基本信息,再说明课余爱好及爱好的意义,接着介绍喜爱的颜色及原因、喜爱的食物;
第三步,书写结语。表达希望在这里交到更多朋友的愿望,发出交友邀请。
[亮点词汇]
①have this chance有这个机会
②introduce myself自我介绍
③in my free time在我的空闲时间
④stay active and healthy保持活力和健康
⑤reminds me of让我想起
⑥feel free to随意做某事
[高分句型]
①It’s not only fun but also helps me stay active and healthy.(“not only...but also...”连接并列成分)
②My favorite color is blue because it reminds me of the sky and the sea.(because引导的原因状语从句)
③If you have the same hobbies or just want to chat, feel free to come and say hello!(if引导的条件状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录