山东省青岛市市南区超银中学2025-2026学年七年级上学期十月份月考英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、单项选择
1.下面字母中以元音音素开头的一组是________。
A.F, R, P B.A, L, U C.L, M, N D.B, D, T
2.Which of the following letters has the sound /ei/
A.Aa, Cc, Jj, Kk B.Aa, Jj, Kk, Zz C.Aa, Hh, Jj, Kk D.Aa, Bb, Jj, Kk
3.与字母l含有相同音素的选项是________。
A.b B.m C.g D.c
4.There is _______ “h” and _______ “u” in the word hour.
A.a; a B.a; an C.an; a D.an; an
5.What can we know from the picture on the right
A.He wants to close the door.
B.He is pushing the door hard.
C.He knows how to open the door.
D.He is opening the door in the wrong way.
6.Look at the picture. The family are having their dinner happily ________ the table.
A.on B.in C.under D.around
7.What can we know from Millie’s note
Open Day Date: Tuesday, October 22 Place: Classroom building Time: from 9 a.m. to 5 p.m. Activities: visit the school, watch lessons, have a parents’ meeting
A.Parents visit the school at 6 o’clock in the afternoon.
B.Parents can watch lessons at school on that day.
C.The Open Day is on Wednesday, 22 October.
D.Parents will have a meeting in the school hall.
8.What does the girl on the right like doing at weekends
A.She likes painting. B.She likes reading.
C.She likes dancing. D.She likes writing stories.
9.Where ________ the two brothers __________ from
A.do; come B.does; come C.is; come D.are; come
10.________ can help us learn ________ from the world.
A.Reading; a lot of B.Read; lots of C.Reading; a lot D.Read; a lot
11.Sandy is good at ________. She knows all the places in the world map and can talk a lot about them.
A.Maths B.Geography C.Chinese D.English
12.I’m in Green Middle School, ________ my brother isn’t.
A.but B.and C.too D.so
13.—Kate, this is my mother.
—________, Mrs. Green.
A.See you B.Nice to meet you C.Have a good time D.Thank you
14.—How is Jim Smith
—________.
A.He is 12 B.He is my friend C.He is OK D.Have a good time
15.—This is an interesting book, right
—Yes, it is. I love ________ it.
A.reading B.looking C.meeting D.seeing
16.—Amy, who cooks dinner in your home every day
—My mother ________.
A.is B.are C.does D.cooks
17.— ________ Sue free this afternoon
—Sorry. She ________ have any free time.
A.Is; isn’t B.Is; doesn’t C.Does; doesn’t D.Does; isn’t
18.Let’s __________ home and ____________ TV.
A.stay at; to watch B.to stay ; to watch
C.stay; watching D.stay at ; watch
19.—I don’t know the girl ________ glasses. What about you
—Oh, she is my cousin. She always __________ glasses.
A.wears; with B.with; wear C.wears; wears D.with; wears
20.—The students ________ some books about football, right
—Yes, you’re right. Everyone ________ a book.
A.have; have B.has; has C.have; has D.has; have
二、完形填空
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
Here is an interesting flower. It has 21 colours. Every petal (花瓣) has a different colour. I 22 three students which of the seven colours they want. Let’s 23 their answers.
“I want the red one because it reminds (使想起) me of 24 . I like them very much. Eating strawberries can bring 25 lots of fun. I hope (希望) I can have a strawberry garden in the future (将来),” Sun Yu 26 .
The 27 student Wu Chen says, “I think blue is my lucky (幸运的) 28 . I live in my 29 home five days a week. She takes good care of me. I 30 her very much and I hope this blue petal can bring good luck to her, 31 . ”
“I love the 32 one,” answers Paul, “because it can 33 my sister Lily. She doesn’t like talking much. I am her only friend. I will put this yellow petal 34 her table to make her happy.”
You see, different colours can really make people feel different. 35 colour do you want from the petal
21.A.three B.five C.six D.seven
22.A.ask B.spell C.take D.think
23.A.come B.see C.thank D.have
24.A.bananas B.pears C.strawberries D.oranges
25.A.her B.you C.it D.me
26.A.says B.tells C.speaks D.talks
27.A.first B.next C.last D.same
28.A.food B.color C.day D.hour
29.A.grandma’s B.brother’s C.uncle’s D.father’s
30.A.know B.find C.lose D.love
31.A.then B.also C.too D.only
32.A.purple B.blue C.yellow D.pink
33.A.need B.meet C.get D.help
34.A.for B.on C.about D.of
35.A.What B.Where C.Why D.When
三、阅读理解
Welcome to the English Letters Club. What is this It’s A.What color is it It’s red. What’s this and what color is it It’s C and it’s green. What’s that It’s E. Is it green, too Yes, it is. Can you see this purple letter It’s J. And the letter K is next to it. What color is it It’s yellow. Where is the letter T It is here. What color is it It’s black. Oh, the six letters can make up (组成) a word (单词). What’s it Can you spell it
36.The letter C and letter E are ________.
A.red B.green C.black D.yellow
37.The letter ________ is purple.
A.J B.A C.K D.C
38.The six letters make up the word “________”.
A.jacket B.thanks C.orange D.apples
39.The underlined word “it” refers to ________.
A.K B.C C.T D.J
40.Why does the writer write this passage
A.To ask us to guess a word. B.To ask us to find some letters.
C.To ask us to come to the English Letters Club. D.To ask us to help the English Letters Club.
After Mr. and Ms. Darling leave the house, the candles (蜡烛) in the children’s bedroom stay lit (点燃的) for a while. Then they go out (熄灭). Now there’s another small but very bright light in the room. It’s flying around quickly. And when the light stops, you can see that it is a fairy. Her name is Tinker Bell. She is looking for Peter’s shadow (影子).
Suddenly, the window blows open, and Peter Pan jumps into the room. “Tinker,” he calls softly. He doesn’t want to wake up the children.
“Where’s my shadow ” “It’s in that drawer,” Tinker says, and she flies into the drawer.
Peter is very happy. He forgets that Tinker Bell is still in the drawer, and he closes it. Then he tries to stick his shadow to his body, but he can’t. Peter doesn’t know what to do. He sits on the floor and begins to cry. He wakes Wendy up. She isn’t afraid when she sees Peter.
“Boy,” she says politely. “Why are you crying ”
Peter is polite too. He stands up and bows (鞠躬) to her. She is very happy and bows to him from the bed.
“What’s your name ” he asks. “Wendy,” she says. “What’s your name ” “Peter Pan.”
“Where do you live ” “Second to the right, and straight on until morning.”
“What a funny address! Do people write it on your letters ” “I don’t get letters,” he says.
“Does your mother get letters ” Wendy asks.
“I don’t have a mother,” he says. He does not have a mother, and he doesn’t want one. But Wendy thinks this is very sad.
【选自《彼得潘》】
41.The small but very bright light is ________.
A.Mr Darling B.Tinker Bell C.Peter Pan D.Wendy
42.Where is Peter’s shadow
A.In the drawer. B.In the candles. C.In the pockets. D.In the letter.
43.Tinker Bell ________.
A.is another candle in the children’s bedroom
B.wakes up the children in the bedroom
C.tries to find Peter Pan’s shadow
D.opens the window for Peter Pan
44.Peter Pan cries because he ________.
A.wakes up Wendy B.can’t find his shadow
C.closes Tinker Bell in the drawer D.can’t stick his shadow to his body
45.Which is the right order of the following events
a. Peter stands up and bows to Wendy.
b. Wendy is very happy and bows to Peter from the bed.
c. Peter calls softly. He doesn’t want to wake the children up.
d. Wendy isn’t afraid when she sees Peter.
A.c-b-a-d B.c-d-a-b C.d-a-c-b D.d-c-a-b
“What’s your favourite sport, Mike ” Ms Smith asks.
Mike thinks for a moment. Everyone in the class is looking at him. He is nervous (紧张的). He needs a good answer. “I like football.” Everyone smiles. A few students say, “I like football too!”
That is a safe answer. Mike really likes ice hockey (冰球), but no one else in the class likes it. He wishes he could be honest, but he worries about what they will say. They will say things like, “Ice hockey Why ” or “What is that ” They don’t know about it.
Mike comes from Maryland. All the kids there like hockey. But here in Florida, kids love football. He doesn’t really understand why they don’t like hockey.
He asks his dad when he gets home. “Why don’t the kids here like ice hockey ”
His dad smiles, “Their families grow up (长大) watching football. They like football. We grow up watching hockey, so we like hockey.”
“They are so similar (相似的).”
“Why don’t you invite some kids to the next game ” Dad asks. “We will take them with us.”
Mike does that. He asks his friends Dave and Tommy. They do not know about ice hockey. They have never watched a hockey game before. They are excited. At the game, they have hot dogs and cola. They watch the game. Dave and Tommy ask Mike many questions about the rules and the teams. They watch with great interest. All of them have fun.
The next time at school, when Ms Smith asks Mike what his favourite sport is, he says, “Ice hockey.” Dave and Tommy smile and say, “We like hockey too!” Mike is happy. He likes it when other people like the things he likes. He has friends who understand him.
46.Which is the right order according to the story
①Mike is nervous in class.
②Mike is asking his dad for help.
③Mike’s friends say they like hockey too.
④Mike invites friends to watch the game.
A.④-②-③-① B.④-③-②-① C.①-③-②-④ D.①-②-④-③
47.How do Dave and Tommy feel after watching the hockey game
A.Sad. B.Nervous. C.Happy. D.Angry.
48.What does the word “honest” in Paragraph 3 mean
A.Be true. B.Be kind. C.Be energetic. D.Be excited.
49.Why doesn’t Mike tell his true feeling at first
A.Because he likes football better than ice hockey.
B.Because he is afraid that other students don’t like him.
C.Because he thinks football is a very popular sport.
D.Because he thinks nobody likes football in his class.
50.What’s the best title of the passage
A.A kind father B.A popular sport
C.Mike and his friends D.Mike’s favourite sport
请阅读下面的短文,并从下列的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
When I was a little girl, I was very shy and never liked to speak up in class. 51 And I didn’t have many friends.
Things changed when I joined the Dance Club in our school in the sixth grade. The teacher in the club taught me how to perform (表演) in front of many people. 52 Later, I took part in some dance shows, and I slowly built up my confidence (自信). Now I still sometimes make mistakes. 53
After so many years in the Dance Club, I really learnt a lot. 54 At first, dancing in the group was not easy for me. But the other members were always there to help me. Now we are very good friends. And I think that the success (成功) of our team is much more important than my own!
55 Because of it, I have become a better student and team player. I should thank it. It has helped me grow up to be who I am today.
A.The Dance Club isn’t just a club to me.
B.At first, I didn’t want to join the club.
C.For example, I learnt how to work with others.
D.To dance well, I practiced as much as I could.
E.But I’m not afraid of them and I’m able to learn from them.
F.I was always afraid of making mistakes (错误) in front of others.
四、单词拼写
56.What (其他的,别的) can we do for our parents
57.Every morning, the boy his grandmother with a big smile. (问候,打招呼)
58. Look at these ['fla z]. They are so beautiful.
59.Now many people in different (国家) are learning Chinese all over the world.
60.My parents (两个都) enjoy playing tennis and they often practice after work.
61.This T-shirt is a little big for me. Do you have one / 'n (r)/
62.These are red. They are from my grandparents’ farm. (西红柿)
63.The new boy remembers all the (同班同学) full names in just one week.
64.Look! There is a ['b tl] of orange on the table. Can I drink it
65.We will learn seven ['ju:n ts] this term.
五、短文填空
短文填空。
I like my new school. Let me 66 (tell) you something about my new school life. It’s only my third week at my new school and I love it. Today’s Friday—the best day of the week. My first class is music. I’m learning to play 67 guitar this year and I love it. I practice every lunch time in the music room because I can’t play it 68 (good) at the moment—I made a terrible noise! Then we have math. We do a test every Friday. I’m very good 69 math, so it’s my happy time. After math, we have English. The students 70 (be) watching the new film carefully now. Outside, on the playground, the football team are playing football. They are ready for the match 71 Saturday.
Friday afternoon is great, 72 we can pick out (挑选) 73 (we) favorite classes and join clubs. This term I’m doing food project. We make some delicious 74 (dish)! I believe I will be a good cook. Who 75 (say) cooking is just for girls
六、任务型阅读
阅读下面短文,然后根据内容回答问题,每小题答案不超过8个单词。
You love reading. You read your favourite book many times and you want to read something new, but you don’t know what you want to read. If you have right information, it is easy to choose a good book!
Go to the library first. Answer these questions. What writers do you like What are your interests If the library has computers, you can use it to find a book by its writer, or keywords of your interests. You can also search a book by reading its summary (概要). That will help you decide if (是否) it is right for you.
Search your house next. Often good books are somewhere in your own house. Maybe you forget about one. Maybe you will find some books that you can read, and they won’t cost you any money.
Then, ask someone for a good book. You can ask your best friend, your teachers or your family members like your older brothers or sisters, your mom, your dad. They know you well and can often make book recommendations (推荐).
Finally, read the first part of each book. Of course, if you have many books, this can take much time. But reading the first part of each book can help you know what books and genres (体裁) of books you like, and you won’t have a hard time looking for books again.
76.How many ways to choose a good book are there in the passage
77.How can you use the computer in the library to find a book
78.Who can you ask for a good book
79.What does the underlined word “this” in the last paragraph refer to (指代)
80.What other ways can you think of to choose a good book List (列出) one.
七、读写综合
A.回答问题
My name is Allen. I am from America. This year I go to study in China. Do you want to know about my school life in China I have lessons from Monday to Friday. School starts at eight o’clock in the morning. And I can go home at around five o’clock in the afternoon. I have Chinese, maths, science, PE, art and English at school. After class I have to do much homework. I can also do lots of other things. I join a rock band (乐队) because I like music very much. And I also join the Science Club.
81.Where does Allen study
82.When does Allen have lessons
83.What time does Allen go home
84.What lessons does Allen have at school
85.What club does Allen join
B.书面表达
86.Allen想结交一位中国的朋友,假设你是Mike,你想成为Allen的朋友,请你写一封电子邮件告诉Allen你的相关情况。
内容包括:
1.你的年龄、爱好等;
2.你最喜欢的事物是什么?如科目、食物、动物等,以及喜欢的原因;(至少写2点事物及原因);
3.表达想成为Allen的朋友的意愿。
作文要求:
1.不能照抄原文;不得在作文中出现学校真实的名称和学生的真实姓名;
2.语句连贯;词数60个左右,开头已经给出,不计入总词数。
Dear Allen,
I am so happy to tell you something about me.
Yours,
Mike
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《山东省青岛市市南区超银中学2025-2026学年七年级上学期十月份月考英语试卷》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C C B C D D B A A C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B A B C A C B D D C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D A B C D A B B A D
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 C C D B A B A A D A
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B A C D B D C A B D
题号 51 52 53 54 55
答案 F D E C A
1.C
【详解】句意:下面字母中以元音音素开头的一组是L, M, N。
考查字母的发音。F[ef];R[ɑ (r)];P[pi ];A[e ];L[el];U[ju ];M[em];N[en];B[bi ];D[di ];T[ti ]。由此可知,L, M, N均以元音音素[e]开头。故选C。
2.C
【详解】句意:下列哪组字母的发音包含/ei/?
考查字母的读音。字母A、H、J、K的读音分别是/ei/、/eit /、/d ei/、/kei/,都含有/ei/音。A项Cc读音/si /,不含/ei/;B项Zz读音/zed/或/zi /,不含/ei/;D项Bb读音/bi /,不含/ei/。只有C项正确。故选C。
3.B
【详解】句意:与字母l含有相同音素的选项是m。
考查字母的发音。b/bi /;m/em/;g/d i /;c/si /。l的发音为/el/,所以l和m含有相同音素/e/。故选B。
4.C
【详解】句意:在单词“hour”里有一个字母“h”和一个字母“u”。
考查冠词。字母“h”是以元音音素开头的,所以用不定冠词an修饰,字母“u”是以辅音音素开头的,所以用不定冠词a修饰,故选C。
5.D
【详解】句意:从右边的图片我们可以知道什么?
考查常识。He wants to close the door.他想关门;He is pushing the door hard.他在用力推门;He knows how to open the door.他知道怎么开门;He is opening the door in the wrong way.他开门的方向错了。根据图片所示可知,门上显示“PUSH推”,而他在用力拉,所以他是在用一种错误的方式开门。故选D。
6.D
【详解】句意:看这张照片。一家人围坐在餐桌旁愉快地吃着晚饭。
考查介词辨析。on在上面;in在里面;under在下面;around在周围。根据“having their dinner happily...the table”以及图片可知,家人围坐在桌子旁吃饭。故选D。
7.B
【详解】句意:从米莉的笔记中我们能知道什么?
考查常识。Parents visit the school at 6 o’clock in the afternoon家长们下午6点参观学校;Parents can watch lessons at school on that day家长们可以在那天在学校观看课程;The Open Day is on Wednesday, 22 October开放日是10月22日星期三;Parents will have a meeting in the school hall家长们将在学校礼堂开会。根据“Activities…watch lessons”可知,家长们可以在那天在学校观看课程。故选B。
8.A
【详解】句意:右边的女孩周末喜欢做什么?
考查常识。She likes painting她喜欢画画;She likes reading她喜欢阅读;She likes dancing她喜欢跳舞;She likes writing stories她喜欢写故事。根据图片可知,小女孩在周末喜欢画画,故选A。
9.A
【详解】句意:那两个兄弟来自哪里?短语come from..表示来自……;这里是含有实意动词的特殊疑问句,主语是the two brothers是复数,构成特殊疑问句要借助助动词do,其结构是Where +助动词+主语+动词原形,故排除BCD,根据题意,故选A。
10.C
【详解】句意:阅读能帮助我们从世界中学到很多。
考查非谓语动词及短语。空一处在句中作主语,需用动名词Reading;a lot of许多,后需跟名词;lots of许多,后需跟名词;a lot许多。空二处修饰动词learn,用a lot。故选C。
11.B
【详解】句意:珊迪擅长地理。她熟悉世界地图上的所有地方,并能谈论很多关于它们的事情。
考查名词辨析。Maths数学;Geography地理;Chinese中文;English英语。根据“She knows all the places in the world map”可知,她擅长地理。故选B。
12.A
【详解】句意:我在格林中学,但我弟弟不在。
考查词义辨析。but但;and和;too太;so所以。根据语境可知,此处句意发生了转折,but“但是”符合。故选A。
13.B
【详解】句意:——凯特,这是我妈妈。——很高兴认识你,格林太太。
考查情景交际。See you再见;Nice to meet you很高兴认识你;Have a good time玩得愉快;Thank you非常感谢。根据“Kate, this is my mother”可知,介绍完对方应说“很高兴见到你”。故选B。
14.C
【详解】句意:——Jim Smith怎么样?——他很好。
考查情景交际。He is 12他12岁了;He is my friend它是我的朋友;He is OK他很好;Have a good time玩得愉快。根据“How is Jim Smith ”可知,此处用于询问对方的身体状况、情绪状态或其他方面的状态,所以C项符合。故选C。
15.A
【详解】句意:——这是一本有趣的书,对吧?——是的,它是。我喜欢读它。
考查动词辨析。reading阅读;looking看;meeting遇见;seeing看见。根据“This is an interesting book”可知,it指代这本有趣的书,因此空处是指喜欢阅读这本书。故选A。
16.C
【详解】句意:——艾米,谁每天在你家做饭?——我妈妈做饭。
考查助动词。is是,主语是单数形式;are是,主语是复数形式;does助动词,一般现在时的助动词;cooks做饭。根据“Amy, who cooks dinner in your home every day ”可知,下文是作简略回答,上文是实意动词cooks,下文用does来代替cooks。故选C。
17.B
【详解】句意为:——Sue今天下午有空吗?——抱歉。她没有空闲时间。
考查一般疑问句。第一空填is与free构成系表结构;根据“Sorry”可知句子表达否定意义,第二空在实意动词“have”前,否定助动词用doesn’t。故选B。
18.D
【详解】句意:让我们呆在家看电视吧!
考查非谓语动词。let后面一般接不带to的动词不定式作宾语补足语,本句中and连接两个并列动词,故选D。
19.D
【详解】句意:——我不认识带眼镜的那个女孩。你呢?——哦,她是我的表妹,她总是带眼镜。
考查with和wear的用法。with介词,带有;wear动词,穿,戴,当句中已有一个动词时,表示“戴着/有着某种物品”要用with,所以第一个空用with,排除A和C,由第二个空前面的she always可知,应该用谓语动词wear,she是第三人称单数,所以用wears,排除B,故选D。
20.C
【详解】句意:——学生们有一些关于足球的书,对吗?——是的,你说得对。每个人都有一本书。
考查主谓一致。第一空所在句的主语是The students,表复数,谓语动词用原形have;第二空所在句的主语是不定代词Everyone,谓语动词用三单形式has,故选C。
21.D 22.A 23.B 24.C 25.D 26.A 27.B 28.B 29.A 30.D 31.C 32.C 33.D 34.B 35.A
【导语】本文主要讲述了如果有一朵七种颜色的花,学生喜欢哪种颜色以及原因。
21.句意:它有七种颜色。
three三;five五;six六;seven七。根据“...which of the seven colours they want”可知,它有七种颜色。故选D。
22.句意:问三个学生他们想要七种颜色中哪一个。
ask问;spell拼写;take拿走;think想。根据“...three students which of the seven colours they want.”可知,问三个学生想要哪一种颜色的花瓣。故选A。
23.句意:让我们看看他们的答案。
come来;see看到;thank感谢;have有。根据“Let’s...their answers.”可知,让我们看看他们的答案。故选B。
24.句意:我想要红色的,因为它会让我想起草莓。
bananas香蕉;pears梨;strawberries草莓;oranges橘子。根据下文“Eating strawberries...”可知,红色的花瓣让我想起草莓。故选C。
25.句意:吃草莓能给我带来很多乐趣。
her她,她的;you你,你们;it它;me我。根据“Eating strawberries can bring...lots of fun.”可知,吃草莓会给“我”带来乐趣。故选D。
26.句意:孙宇说道。
says说;tells告诉;speaks讲话;talks谈话。根据“ ‘I want the red one because it reminds (使想起) me of... I like them...in the future (将来),’ ”可知,这是孙宇说话的内容。故选A。
27.句意:下一位学生吴晨说,“我认为蓝色是我的幸运颜色。”
first第一;next下一个;last最后的;same相同的。根据上文可知,介绍完第一个学生的选择后,现在该介绍第二个学生的选择。故选B。
28.句意:下一位学生吴晨说,“我认为蓝色是我的幸运颜色。”
food食物;color颜色;day天;hour小时。根据“blue”可知,蓝色是我的幸运颜色。故选B。
29.句意:我一周五天住在我外婆家。
grandma’s外婆的;brother’s弟弟的;uncle’s叔叔的;father’s父亲的。根据下文“...her very much”可知,her指代“女性”,选项A符合语境。故选A。
30.句意:我非常爱她,我希望这个蓝色的花瓣也能把好运带给她。
know知道;find找到;lose失去;love爱。根据“...her very much and I hope this blue petal can bring good luck...”可知,我非常爱她,希望把蓝色花瓣带给她好运。故选D。
31.句意:我非常爱她,我希望这个蓝色的花瓣也能把好运带给她。
then然后;also也,放句中;too也,放句末;only仅仅。根据“...can bring good luck to her...”可知,空处指“也”,放句末需too。故选C。
32.句意:Paul回答道:“我喜欢黄色的花瓣。”
purple紫色;blue蓝色;yellow黄色;pink粉色。根据下文“I will put this yellow petal...”可知,Paul喜欢黄色的花瓣。故选C。
33.句意:因为它能帮助我的妹妹Lily。
need需要;meet遇到;get得到;help帮助。根据下文“...to make her happy.”可知,送花瓣给Lily让她开心,也是一种对她的帮助。故选D。
34.句意:我将把这个黄色的花瓣放在她的桌子上使她开心。
for为了;on在……上;about关于;of……的。根据“...put this yellow petal...her table”可知,放花瓣在她的桌子上。故选B。
35.句意:你想选什么颜色的花瓣呢?
What什么;Where哪里;Why为什么;When何时。根据“...colour do you want from the petal ”可知,空处指你想选什么颜色的花瓣。What color“什么颜色”。故选A。
36.B 37.A 38.A 39.D 40.A
【导语】本文是一个谜语,通过介绍字母及字母的颜色,要求读者猜字母俱乐部的这些字母组成了一个什么单词。
36.细节理解题。根据“It’s C and it’s green. What’s that It’s E. Is it green, too Yes, it is.”可知,字母C和E是绿色的。故选B。
37.细节理解题。根据“Can you see this purple letter It’s J”可知,紫色的字母是J。故选A。
38.推理判断题。文本提到的六个字母是“A、C、E、J、K、T”,这些字母可以组成单词“jacket”。故选A。
39.词句猜测题。根据“And the letter K is next to it”以及前一句“Can you see this purple letter It’s J”可知,这里的“it”指代刚提到的字母J。故选D。
40.主旨大意题。根据“What’s it Can you spell it ”可知,作者写这篇文章是邀请读者拼出由六个字母组成的单词。故选A。
41.B 42.A 43.C 44.D 45.B
【导语】本文选自《彼得潘》,讲述了Peter Pan和Tinker Bell在儿童卧室的场景。
41.细节理解题。根据“Now there’s another small but very bright light in the room. It’s flying around quickly. And when the light stops, you can see that it is a fairy. Her name is Tinker Bell.”可知,房间里有一个小而明亮的光点名叫Tinker Bell。故选B。
42.细节理解题。根据“‘Where’s my shadow ’ ‘It’s in that drawer,’ Tinker says, and she flies into the drawer.”可知,Peter的影子在抽屉中。故选A。
43.细节理解题。根据“Her name is Tinker Bell. She is looking for Peter’s shadow (影子).”可知,Tinker Bell在寻找Peter的影子。故选C。
44.细节理解题。根据“Peter is very happy. He forgets that Tinker Bell is still in the drawer, and he closes it. Then he tries to stick his shadow to his body, but he can’t. Peter doesn’t know what to do. He sits on the floor and begins to cry.”可知,Peter哭是无法粘上自己的影子。故选D。
45.细节理解题。根据“…he calls softly. He doesn’t want to wake up the children.” “She isn’t afraid when she sees Peter.” “Peter is polite too. He stands up and bows (鞠躬) to her.” “She is very happy and bows to him from the bed.”可知,Peter轻声叫唤,不想吵醒孩子(c);Peter的哭声唤醒Wendy后,她看到他不害怕(d);Peter站起来向Wendy鞠躬(a);Wendy很高兴,从床上向他鞠躬(b);因此顺序为c→d→a→b。故选B。
46.D 47.C 48.A 49.B 50.D
【导语】本文主要讲述了迈克因没人喜欢冰球,而不敢诚实地告诉大家自己喜欢冰球,后来在爸爸的建议下让朋友也喜欢上了冰球,从而敢告诉大家自己喜欢冰球的事。
46.细节理解题。根据“He is nervous (紧张的).”可知,迈克在课堂上很紧张;根据“He asks his dad when he gets home.”可知,迈克向他的爸爸寻求帮助;根据“Mike does that. He asks his friends Dave and Tommy.”可知,迈克邀请朋友去看比赛;根据“Dave and Tommy smile and say, ‘We like hockey too!’”可知,迈克的朋友们说他们也喜欢 冰球。所以正确的顺序是①-②-④-③。故选D。
47.细节理解题。根据“They watch with great interest. All of them have fun.”可知,他们看完冰球赛后感觉很开心。故选C。
48.词句猜测题。根据“That is a safe answer. Mike really likes ice hockey (冰球), but no one else in the class likes it. He wishes he could be honest, but he worries about what they will say.”和上文可知,迈克喜欢的是冰球,但是回答的却是足球,迈克希望自己应该诚实,所以“honest”与“Be true”同义。故选A。
49.细节理解题。根据“He wishes he could be honest, but he worries about what they will say. They will say things like, ‘Ice hockey Why ’ or ‘What is that ’ They don’t know about it.”可知,迈克担心同学们的负面反应,本质是怕不被接纳,即他担心其他学生不喜欢他。故选B。
50.最佳标题题。通读全文可知,本文围绕迈克对冰球的喜爱展开,从最初因怕同学不理解而隐瞒,到在爸爸建议下带同学感受冰球,最终敢公开表达自己的喜好。所以D项“迈克最喜欢的运动”适合作标题。故选D。
51.F 52.D 53.E 54.C 55.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者小时候性格内向、害怕犯错且朋友很少,六年级加入学校舞蹈俱乐部后,在老师指导和自身努力下逐渐建立自信,还学会了团队协作,最终成长为更好的自己,表达了对舞蹈俱乐部的感激之情。
51.根据上文“When I was a little girl, I was very shy and never liked to speak up in class.”及下文“And I didn’t have many friends.”可知,前文提到作者小时候害羞、不爱发言,后文说朋友少,选项F“我总是害怕在别人面前犯错。”补充了作者害羞的具体原因,符合语境。故选F。
52.根据上文“The teacher in the club taught me how to perform in front of many people.”及下文“Later, I took part in some dance shows, and I slowly built up my confidence.”可知,前文提到老师教表演,后文说参加舞蹈演出并建立自信,选项D“为了跳好舞,我尽可能多地练习。”解释了从“学习表演”到“参加演出”之间的关键行动 (努力练习),衔接前后文。故选D。
53.根据上文“Now I still sometimes make mistakes.”可知,前文提到现在仍会犯错,选项E“但我不怕犯错,并且能够从错误中学习。”通过“but”转折,体现作者在舞蹈俱乐部成长后对错误的态度转变,与前文“建立自信”呼应。故选E。
54.根据上文“After so many years in the Dance Club, I really learnt a lot.”及下文“At first, dancing in the group was not easy for me...Now we are very good friends.”可知,前文总述在舞蹈俱乐部学到很多,后文具体讲团队舞蹈经历,选项C“例如,我学会了如何与他人合作。”列举了学到的具体内容,引出后文的团队舞蹈事例。故选C。
55.根据下文“Because of it, I have become a better student and team player. I should thank it. It has helped me grow up to be who I am today.”可知,后文强调“它” (舞蹈俱乐部) 对作者的重大影响 (成为更好的学生和团队成员、助力成长),选项A“舞蹈俱乐部对我来说不仅仅是一个俱乐部。”通过“不仅仅是俱乐部”突出其特殊意义,衔接后文的感激与影响。故选A。
56.else
【详解】句意:我们还能为父母做些什么?else“其他的,别的”,what else“还有什么”,固定搭配。故填else。
57.greets
【详解】句意:每天早上,这个男孩都带着灿烂的笑容问候他的祖母。greet“问候,打招呼”。根据“Every morning”可知,句子描述的是习惯性、经常性的动作,时态应为一般现在时;主语“the boy”是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式。故填greets。
58.flowers
【详解】句意:看这些花。它们是如此美丽。根据音标可知,此空应填flower的复数形式flowers表示“花”,故填flowers。
59.countries
【详解】句意:现在全世界许多不同国家的人都在学习中文。根据汉语提示可知,country“国家”,可数名词,根据“Now many people in different...are learning Chinese all over the world.”可知此处应用名词复数,country的复数形式为countries。故填countries。
60.both
【详解】句意:我的父母两个都喜欢打网球,他们经常下班后练习。根据汉语提示可知,“两个都”用both,在句中作同位语,修饰“my parents”。故填both。
61.another
【详解】句意:这件T恤对我来说有点大。你有另一件吗?根据音标可知,another“另一个”符合。故填another。
62.tomatoes
【详解】句意:这些西红柿是红色的。它们来自我祖父母的农场。tomato“西红柿”,根据“These”和“are”可知,此处应用复数形式tomatoes。故填tomatoes。
63.classmates’
【详解】句意:这个新来的男孩在一个星期内就记住了所有同学的全名。同班同学:classmate,为可数名词,此处应用名词复数形式,且应用名词所有格修饰空后名词names。故填classmates’。
64.bottle
【详解】句意:看!桌子上有一瓶橙汁。我可以喝它吗?根据音标[ b tl]可知,此处应填bottle,a bottle of是固定短语,意为“一瓶……”,符合句子中描述有一瓶橙汁的语境。故填bottle。
65.units
【详解】句意:这个学期我们将要学习七个单元。根据音标可知,units“单元”,seven修饰名词复数。故填units。
66.tell 67.the 68.well 69.at 70.are 71.on/ this/ next 72.because 73.our 74.dishes 75.says
【导语】本文是一篇记叙文。文章中作者为我们介绍了自己新的学习生活及感受。
66.句意:让我告诉你一些关于我的新学校生活的事。tell“告诉”,动词,let“让”,使役动词,后接动词原形作补语,故填tell。
67.句意:今年我将学习弹吉他并且我喜欢它。guitar“吉他”为乐器,其前应用定冠词the,故填the。
68.句意:我每天午餐时间在音乐室练吉他因为当时我还不能弹好它。good“好的”,形容词,此处应用副词修饰动词“play”,故填well。
69.句意:我是非常擅长数学的,所以它是我的快乐时光。根据“so it’s my happy time”可知be good at“擅长”符合语境,故填at。
70.句意:学生们现在正在认真地观看新电影。根据“now”可知句子时态为现在进行时,其谓语结构为“be+doing”,而主语students为复数,所以be动词应用are,故填are。
71.句意:他们正在为周六的比赛做准备。Saturday“周六”,具体的某一天,其前可用介词on,如果是本周六,可以填this,如果是下周六,可以填next,故填on/this/next。
72.句意:周五下午是很好的,因为我们能挑选我们最喜欢的课并参加俱乐部。根据“Friday afternoon is great”和“we can pick out...”可知此处引导原因状语从句,故填because。
73.句意:周五下午是很好的,因为我们能挑选我们最喜欢的课并参加俱乐部。we“我们”,人称代词,根据“classes”为名词可知此处应用其形容词性物主代词,故填our。
74.句意:我们制作一些美味的菜。dish“菜”,可数名词,根据“some”可知此处应用其复数形式,故填dishes。
75.句意:谁说做饭只适合女孩?say“说”,动词,句子的主语who为第三人称单数,故填says。
76.Four. 77.By its writer, keywords of your interests, or reading its summary. 78.Friends, teachers or family members. 79.Reading the first part of each book. 80.Reading book reviews online./Join a book club.(开放性试题)
【导语】本文介绍了选一本好书的方法:去图书馆、搜查你的房子、请别人推荐、阅读每本书的第一部分。
76.根据“Go to the library first.”“Search your house next.”“Then, ask someone for a good book.”和“Finally, read the first part of each book.”可知,本文介绍了4种选择好书的方法。故填Four.
77.根据“If the library has computers, you can use it to find a book by its writer, or keywords of your interests.”和“You can also search a book by reading its summary”可知,在图书馆,通过输入作者或我们感兴趣的关键词或概要,可以使用电脑找到一本书。故填By its writer, keywords of your interests, or reading its summary.
78.根据“You can ask your best friend, your teachers or your family members like your older brothers or sisters, your mom, your dad.”可知,我们能请我们的家人或最好的朋友或老师推荐一本好书。故填Friends, teachers or family members.
79.根据“Finally, read the first part of each book. Of course, if you have many books, this can take much time.”可知,阅读每本书的第一部分可能需要很多时间,this指代上文“read the first part of each book”这件事。故填Reading the first part of each book.
80.此题是开放性试题,结合实际,言之有理即可。故填Reading book reviews online./Join a book club.
81.In China. 82.From Monday to Friday. 83.At around five o’clock in the afternoon. 84.Chinese, maths, science, PE, art and English. 85.The Science Club. 86.例文
Dear Allen,
I am so happy to tell you something about me.
My name is Mike. I am 14 years old and basketball is my favorite hobby. Among all the subjects, I like history best because it helps me know about the colorful past. I often go to the zoo on the weekend. My favorite animal is panda because it is cute. I like vegetables and fruit because they are healthy.
I sincerely hope to be your friend.
Yours,
Mike
【导语】本文主要讲了作者在中国的学校生活。
81.根据“This year I go to study in China.”可知,今年我要去中国学习。故填In China.
82.根据“I have lessons from Monday to Friday.”可知,我从星期一到星期五都有课。故填From Monday to Friday.
83.根据“And I can go home at around five o’clock in the afternoon.”可知,我可以在下午5点左右回家。故填At around five o’clock in the afternoon.
84.根据“I have Chinese, maths, science, PE, art and English at school.”可知,我在学校有语文、数学、科学、体育、美术和英语。故填Chinese, maths, science, PE, art and English.
85.根据“And I also join the Science Club.”可知,我还加入了科学俱乐部。故填The Science Club.
86.[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,要求根据提示内容介绍自己,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图,向对方介绍自己;
第二步,具体阐述写作内容。从“年龄、爱好、最喜欢的事物”几个方面重点介绍;
第三步,表达想成为Allen的朋友的意愿。
[亮点词汇]
①like...best最喜欢
②know about了解
③on the weekend在周末
[高分句型]
Among all the subjects, I like history best because it helps me know about the colorful past.(最高级和原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页