2025-2026学年山东省淄博市周村区第一中学(五四制)九年级上学期10月月考英语试题(含解析)

文档属性

名称 2025-2026学年山东省淄博市周村区第一中学(五四制)九年级上学期10月月考英语试题(含解析)
格式 docx
文件大小 42.4KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-13 22:46:12

图片预览

文档简介

山东省淄博市周村区第一中学(五四制)2025-2026学年九年级上学期10月阶段测试英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
In a forest, there lived a monkey, a rabbit and a bear. They wore special glasses. The monkey had pink lenses (镜片), the rabbit had blue ones, and the bear had 1 ones. They never questioned their vision (视觉) and never discussed it with each other. They just saw the world in their own way and got on well.
One spring morning, a large flower appeared in the middle of the forest. When the monkey saw it, he said, “What a(n) 2 pink flower!” The rabbit, standing next to the monkey, said, “Yes, it is really beautiful, but it is blue,” The bear was quite 3 at their words. She explained, “You are both wrong. The flower is red.”
For the first time, they couldn’t 4 each other. Each was so certain about what they saw. Voices grew louder, and a simple 5 quickly turned into a big fight.
At that moment, a gust of wind (一阵风) came. The wind swept the 6 off their faces. They blinked (眨眼) and looked again. In front of them stood a white flower. Then they realized that their glasses made them see things 7 .
From that day on, the three of them often 8 their opinions and tried to see the world through each other’s eyes.
Our experiences are like lenses. They shape the way we see the world. When someone’s opinion is different from ours, we shouldn’t be 9 . It’s quite important for us to 10 to others and understand them.
1.A.red B.yellow C.purple D.green
2.A.huge B.healthy C.pretty D.expensive
3.A.pleased B.nervous C.excited D.surprised
4.A.look after B.agree with C.hear from D.think about
5.A.discussion B.competition C.exhibition D.celebration
6.A.hairs B.glasses C.sand D.water
7.A.clearly B.strangely C.quickly D.differently
8.A.changed B.improved C.shared D.believed
9.A.sad B.worried C.shy D.angry
10.A.speak B.listen C.smile D.apologize
二、阅读理解
Can you imagine working on a scientific experiment (实验) for nearly fifteen years That’s what Nicolas Appert, a French cook, did.
At that time, nobody knew exactly why food went bad. The bacteria that make food go bad hadn’t been discovered yet. Food was dried or salted, but the methods (方法) influenced the food’s taste and didn’t always work. So Appert decided to invent a better way to keep food fresh.
Appert believed high temperatures might help, so he ran test after test. He experimented with soups, fruits and other foods. All that hard work finally paid off. He discovered a way that worked!
▲ First, he put food in a glass bottle (瓶子). Then he closed the bottle with a cork (木塞). He crossed two wires (金属线) over the top to hold the cork. Finally, he put the bottle in boiling water.
Later, to run his business, Appert asked the government for money. They said they would if Appert shared his method with everyone. Appert agreed and wrote a cookbook in 1810. Thousands of copies were printed. It was quite a hit.
Then vegetables and fruits picked in summer could be kept fresh for the winter. Travelers could take the bottles on long trips. Four years later, glass bottles took the place of tin cans (锡罐).
Thanks to Appert’s years of experiments, we still keep canned food on the shelf.
11.For nearly fifteen years, Appert had been trying to find a way to ________.
A.dry and salt food B.make food last longer
C.make food taste better D.discover the bacteria in food
12.Which of the following can be put in the ▲
A.How did he keep food fresh B.Was it easy to invent the way
C.Why did he keep food fresh in this way D.Did he do experiments all by himself
13.To win the support of the government, Appert had to ________.
A.test his bottled food B.make his method public
C.write plenty of cookbooks D.invent glass bottles
14.The passage is mainly about ________.
A.how canned food was invented B.why canned food became popular
C.what people thought of canned food D.how canned food changed people’s lives
Have you ever had trouble getting on or off the subway during rush hour Many people in big cities like Beijing and Shanghai face this challenge every day.
During busy times, subway trains can be especially crowded. For newcomers, it can be difficult to get on the overcrowded train. Since they are not used to it, they often get in other people’s way. This means it takes everyone longer to get on or off the subway train.
To help fix this problem, a study has been made, showing annoying behaviors (令人讨厌的行为) when people take the subway. People can learn what they shouldn’t do from the study.
The most annoying behavior, named by 66% of the people asked, is not moving away from the doors when other people are trying to get off. People standing near the doors should get off the train for a moment to let people get off and then get back on again. The second most annoying behavior, named by 18% of them, is trying to get on the train before others get off. Other common annoying behaviors include pushing, cutting in line, and jumping on the train at the last minute.
Many workers in subway stations suggest that passengers should be considerate. For example, passengers near the doors should try to make way for others who are getting off. Also, instead of just pushing their way off the subway, passengers who are getting off should say, “Excuse me. Could you please make way I’m getting off.” This way, everyone can have a faster and more comfortable ride.
15.Why are newcomers often in the way
A.They are not patient enough. B.They don’t have much experience.
C.They often take up too much space. D.They refuse to follow subway rules.
16.What do we know about the study
A.Its steps. B.Its title. C.Its purpose. D.Its researchers.
17.What can we learn from the fourth paragraph
A.Cutting in line is the worst behavior.
B.It’s impolite to walk and jump on the subway.
C.Few people let others get off the subway first.
D.People dislike others standing still in front of subway doors.
18.What does the underlined word “considerate” probably mean
A.Quiet. B.Honest. C.Understanding. D.Independent.
Laughter is a common language for humans to connect with each other and form social bonds (社会纽带). Even as babies, we laugh when our parents make funny faces, and then gradually learn to make others laugh as we grow up. But is laughter only for humans Scientists have studied behaviors in animals and found that animals sometimes do things that are funny.
Have you ever seen a dog let people come close to its toy, and then playfully run away with it Scientists see this as the dog’s way of playing a joke. They also notice dogs teasing (戏弄) each other by walking slowly towards each other and then quickly running away. They believe dogs just want to have fun, and maybe feel less stressed in that way.
In a study, researchers studied the behaviors of four kinds of apes (猿类). They saw young apes move quietly behind an adult one and surprise it. Then the young apes waited to see the adult’s reaction. This is similar to how human kids play. So, a sense of humor may have appeared early in our evolution (进化).
What about the sound of laughter Dogs sometimes make a funny noise that sounds like laughter. Dolphins make happy sounds when they’re playing. Even mice can make similar sounds.
But does this mean animals are really laughing or that they have a sense of humor Are they just trying to get attention “In humans, humor can help break the ice, make us feel more comfortable with each other, and make our friendships stronger,” one of the researchers said. “We don’t know if it’s the same in apes or other animals, but it’s possible.”
19.How does the writer introduce the topic in the beginning
A.By listing some numbers. B.By telling a story about animals.
C.By showing a fact about humans. D.By explaining the meaning of humor.
20.According to paragraphs 2 and 3, animals do funny things probably because ________.
A.they have an illness B.they are trained to do that
C.they are trying to deal with stress D.they are copying human behaviors
21.What can we infer from the last two paragraphs
A.All animals can make the sound of laughter.
B.Apes can communicate through laughter.
C.Animal laughter is the same as human laughter.
D.Scientists still don’t fully understand animal humor.
22.What is the best title for the passage
A.Humor helps break the ice. B.Do animals have a sense of humor
C.Why do animals act like each other D.The role of laughter in communication.
The Great Sphinx of Giza
Most scientists agree the Great Sphinx of Giza (吉萨狮身人面像) was built around 2,500 BC. But John Anthony West says that it’s much older. If he’s right, “everything anybody has learned about ancient civilizations (文明) would have to be completely revised,” he told a magazine.
West, a writer and film-maker, first got interested in ancient history after studying the work of a French researcher. The researcher said Egyptian civilization could have developed as early as 30,000 years ago, rather than 4,500 years ago, as most experts believe.
West joined a scientist to do research together. Their research suggested that the Sphinx had been worn down (磨损) over the years by water, rather than by sand and wind.
Wait a minute Water How could that be The Sphinx is in the Sahara Desert, which has been dry for millions of years! However, it was very green long ago. If it’s true that water wore down the Sphinx, West thinks that it must have been built centuries earlier.
Whether West is right or wrong, it’s important to challenge accepted ideas. That’s how science progresses.
West gave some advice for kids: If you are interested in a topic, read everything you can on it. Do your own research. Don’t always believe everything your teachers tell you. Ask lots of questions, and find your own answers.
23.What does the underlined word “revised” in Paragraph 1 mean
A.Connected. B.Created. C.Changed. D.Controlled.
24.From West’s research, we can know the Sphinx was worn down by ________.
A.sand B.water C.wind D.heat
25.What does Paragraph 4 mainly talk about
A.The place where West did his research.
B.The period when the Sphinx was built.
C.The reason why West holds his opinion.
D.The technology which was used to build the Sphinx.
26.Which of the following may the writer agree
A.Science progresses through giving different opinions.
B.Egyptian civilization should be earlier than we thought.
C.One should do some research before giving their opinions.
D.Kids should ask lots of questions and believe what their teachers say.
Zhang Baojian, 34 years old, is a deliveryman (外卖员) in Wuhan, Hubei Province. 27 One box is for meals, and the other is for first aid. On March 25th, he used the first aid box to save an old woman’s life.
That day, while he was delivering food, he saw an old woman being hit by a car. The woman was lying face down and unconscious (不省人事的). 28 Finding that she was still breathing, he immediately gave her first aid. Then he called 120 and helped the doctors carry her into the hospital.
The woman was seriously hurt and the doctors needed to call her family. 29 Soon, Zhang found her ID card in her bag. He rode to the address on the card, found her daughter, Ms. Liang, and took her to the hospital. After that, Zhang left quietly.
To thank him, Ms. Liang tried to send 888 yuan to Zhang. 30 He said, “I didn’t help for money. I just did what everyone should do.”
Zhang became a deliveryman in 2019. Since Zhang rides around the city every day, he often sees people who are hurt. One day, he thought he should learn something so that he could help these people. 31 In the past six years, he has helped more than 100 people with his first aid box. He also plans to teach other deliverymen first aid skills to save more people.
A.But he refused her money.
B.He always takes two boxes.
C.So he received first aid training.
D.Zhang quickly stopped and ran to help.
E.He never thought about changing his job.
F.However, they didn’t know her home phone number.
三、选词填空
like managed though an remains because more difficult waiting used using also might
The pyramids (金字塔) have been lying on the lower west bank of the Nile for nearly 4,000 years. They are not only the burial places for the pharaohs (法老) but 32 the treasures of all human beings. We call them jinzita because of their shape which looks 33 the Chinese character “jin”! Until now, there have still been plenty of mysteries 34 to be solved!
The largest pyramid is the Pyramid of Khufu: 756 feet long on each side and 481 feet tall. There are about 2.3 million blocks (石块). How the ancient builders 35 to build such a large structure has never been fully answered, but the effort clearly required brains and brawn (体力). If 7-ton trucks are 36 to pick up all the blocks, we need about 978,286 trucks! 37 there were enough workers, they couldn’t carry the heavy blocks. Some people think they 38 put wooden sticks under the blocks as wheels. But they need a lot of wood. The number of trees can’t meet the requirement. Others hold 39 opinion that they used the water transport (运输). However, with no tool to load (装载) or unload the blocks, it seems 40 than the first idea. In fact, all the blocks must be carried from the east of the Nile. So the mystery 41 a mystery now!
四、短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Most old people spend their golden years playing chess, reading newspapers or just relaxing, but Ren Heyong does something different. He managed 42 (turn) his yard into an open classroom. There, he teaches people how to paint. He also provides them with all the necessary 43 (material), including paper, brushes, and ink (油墨), at no cost. Over the past four years, he 44 (give) more than 300 classes.
Ren has always wanted to do something 45 the society. After he retired (退休) from his job, he finally got free time. He chose to give free art lessons because for him, painting is 46 (relaxing) than doing anything else.
Ren is not a professional teacher, 47 he has developed a good teaching way by himself. Usually, he begins each class by creating a painting. Then he shows it to his students and asks 48 (they) to copy it step by step. “It’s helpful,” Ren explained. “It’s important to let students know what their work should look like first, rather than asking them to paint 49 (direct).”
Ren’s open classroom has won great 50 (popular). His neighbors 51 (touch) by Ren and some of them even offered their parking spaces to house the increasing number of students.
“Seeing my students enjoying painting and making progress brings me so much joy and happiness,” Ren said.
五、任务型阅读
阅读下面短文,完成短文后的问题。
There were many exciting inventions in the 20th century. Here are three of them that are still widely used today.
The television, invented by John Logie Baird, has had a great influence on people’s lives. At first, the pictures on the screen weren’t clear, but people could tell that they were human faces. They could see their eyes opening and closing. It’s said that the first television was sold for 25. People staying at their homes could watch moving pictures that were broadcast (播放) in another country. The invention has made people’s lives more enjoyable since then.
Another great invention was the fridge. People used different ways to keep food cool and fresh before fridges appeared. Fridges first became very popular in the US. Sales of a popular brand increased from 5,000 to 750,000 quickly in five years. However, British people were less interested in fridges than Americans. They thought fridges weren’t necessary because it was cooler in Britain. But with the help of more ads, more people got to know the convenience of having a fridge. Soon, more fridges were sold. The polygraph (测谎机) is also an interesting invention. It was created by John Augustus Larson, based on ideas from some experts. The machine was used to measure (测量) people’s breathing and blood pressure while they were asked questions. Experts believed that sudden changes in these measurements showed that someone was lying. But the invention couldn’t always find out if people were lying. However, it is still used by some police forces now because many people believe it works. They will probably tell the truth out of fear of the machine’s results.
52.How has the television influenced people’s lives
53.Where did fridges first become popular
54.Why did British people think fridges were unnecessary
55.How did the polygraph work
56.What does the passage mainly tell us (no more than 6 words)
六、书面表达
57.ChatGPT作为智能聊天模型,不但能够与人类对话和互动,还能够完成撰写文案、翻译及写代码等任务。如今,越来越多的人接触到ChatGPT,包括中学生。假如你校英语网站为了了解同学们对ChatGPT的使用情况,发布了一个调查问卷。请你结合调查问卷写一篇英语文章向该网站投稿,并谈谈中学生使用ChatGPT应持有怎样的态度。
Questionnaire (调查问卷) about ChatGPT
★How often do you use ChatGPT to help with your study
A.Often. B.Never. C. Sometimes.
★What function of ChatGPT do you use in your study (You can choose more than one answer.)
A.Solve problems. B.Search for information.
C. Provide writing guides. D.Practise spoken English.
★What do you think of ChatGPT
A.Useful. B.Useless. C. It depends.
写作要求:1.要点齐全,语句通顺,语法正确,书写规范;
2.可适当增加细节,以使行文流畅;
3.100词左右 (开头已给出,不计入总词数)。
参考词汇: AI (artificial intelligence) 人工智能:
ChatGPT is an AI language model, which can provide students with great help in their study.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《山东省淄博市周村区第一中学(五四制)2025-2026学年九年级上学期10月阶段测试英语试题》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A C D B A B D C D B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B A B A B C D C C C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D B C B C A B D F A
题号 31
答案 C
1.A 2.C 3.D 4.B 5.A 6.B 7.D 8.C 9.D 10.B
【导语】本文通过森林中动物因眼镜颜色产生分歧的故事,说明应尊重不同观点并学会倾听。
1.句意:猴子有粉红色的镜片,兔子有蓝色的(镜片),熊有红色的(镜片)。
red红色的;yellow黄色的;purple紫色的;green绿色的。根据“The bear was quite...She explained, ‘You are both wrong. The flower is red.’”可知,熊的镜片是红色的。故选A。
2.句意:多么漂亮的一朵粉红色花啊!
huge巨大的;healthy健康的;pretty漂亮的;expensive昂贵的。根据“The rabbit...said, ‘Yes, it is really beautiful’”可知,猴子对花的评价应与漂亮相关。故选C。
3.句意:熊对他们的话感到非常惊讶。
pleased高兴的;nervous紧张的;excited兴奋的;surprised惊讶的。根据“You are both wrong. The flower is red.”和前文可知,猴子说花是粉红色、兔子说花是蓝色,而熊看到的是红色,三者认知完全不同,因此熊会对他们的说法感到惊讶。故选D。
4.句意:这是他们第一次无法认同彼此。
look after照顾;agree with认同,赞同;hear from收到……来信;think about思考。根据前文三人对花的颜色各执一词(粉、蓝、红),可知他们无法认同对方的观点,agree with符合“观点不一致”的语境。故选B。
5.句意:一场简单的讨论很快变成了激烈的争吵。
discussion讨论;competition比赛;exhibition展览;celebration庆祝。根据“Each was so certain about what they saw. Voices grew louder,”可知,应是一场简单的讨论变成了激烈的争吵。故选A。
6.句意:风把他们脸上的眼镜吹掉了。
hairs头发;glasses眼镜;sand沙子;water水。根据“They wore special glasses”以及后文“they realized that their glasses made them see things...”,可知风吹掉的是眼镜。故选B。
7.句意:然后他们意识到,是眼镜让他们看东西的方式不同。
clearly清晰地;strangely奇怪地;quickly快速地;differently不同地。根据前文三人戴不同颜色镜片,看到花的颜色分别是粉、蓝、红,而实际花是白色,可知眼镜让他们不同地看待事物,differently符合“认知差异”的语境。故选D。
8.句意:从那天起,他们三个经常分享自己的观点,并努力透过彼此的视角看世界。
changed改变;improved改善;shared分享;believed相信。根据“tried to see the world through each other’s eyes”,可知他们应是分享各自的想法。故选C。
9.句意:当别人的观点和我们不同时,我们不应该生气。
sad难过的;worried担心的;shy害羞的;angry生气的。根据“turned into a big fight”可知,此处是从故事中总结教训——遇到分歧不应像之前那样生气。故选D。
10.句意:对我们来说,倾听他人并理解他们非常重要。
speak说话;listen倾听;smile微笑;apologize道歉。根据“understand them”可知,倾听是理解的前提。故选B。
11.B 12.A 13.B 14.A
【导语】本文主要介绍了法国厨师Appert通过长期实验发明食品罐装技术的过程,以及这项技术通过公开推广后对食物保存产生的革命性影响。
11.细节理解题。根据第二段中“Food was dried or salted, but the methods (方法) influenced the food’s taste and didn’t always work. So Appert decided to invent a better way to keep food fresh.”可知,当时食物保存方法效果不佳,Appert决心发明更好的保存方法。故选B。
12.推理判断题。根据后文“First, he put food in a glass bottle (瓶子). Then he closed the bottle with a cork (木塞). He crossed two wires (金属线) over the top to hold the cork. Finally, he put the bottle in boiling water.”可知,本段主要详细描述了保存食物的步骤(装瓶、密封、沸水加热)。由此可推测,此处应填入A选项“他是如何保持食物新鲜的?”符合语境。故选A。
13.细节理解题。根据第五段中“Later, to run his business, Appert asked the government for money. They said they would if Appert shared his method with everyone.”可知,为了赢得政府的支持,Appert不得不公开他的方法。故选B。
14.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了法国厨师Appert通过长期实验发明食品罐装技术的过程,以及这项技术通过公开推广后对食物保存产生的革命性影响。由此可知,A选项“罐头食品是如何发明的”是文章的主旨。故选A。
15.B 16.C 17.D 18.C
【导语】本文聚焦大城市地铁高峰时段的拥堵问题,指出新手因不适应拥挤环境常阻碍他人上下车,导致效率低下。为解决此问题,一项研究列出了地铁出行中令人讨厌的行为,并结合地铁站工作人员的建议,呼吁乘客相互体谅,以提升地铁出行的效率与舒适度。
15.细节理解题。根据“For newcomers, it can be difficult to get on the overcrowded train. Since they are not used to it, they often get in other people’s way”可知,“not used to it(不适应)”即“没有太多经验(don’t have much experience)”,这是新手阻碍他人的核心原因。故选B。
16.细节理解题。根据“To help fix this problem, a study has been made, showing annoying behaviors when people take the subway. People can learn what they shouldn’t do from the study”可知,研究的“目的(purpose)”是“帮助解决地铁拥堵问题,让人们知道不该做什么”。故选C。
17.细节理解题。根据“The most annoying behavior, named by 66% of the people asked, is not moving away from the doors when other people are trying to get off”可知,“他人下车时堵在门边不动”是最令人讨厌的行为,即“人们不喜欢别人在地铁门前站着不动(阻碍下车)”。故选D。
18.词句猜测题。根据“passengers near the doors should try to make way for others who are getting off”和“passengers who are getting off should say, ‘Excuse me...’”可知,这些行为的核心是“体谅他人、为他人着想”,“considerate”意为“体贴的、体谅人的”,与“Understanding(善解人意的、体谅人的)”含义最接近。故选C。
19.C 20.C 21.D 22.B
【导语】本文是一篇说明文,文章主要探讨动物是否具有幽默感以及它们是否会笑的问题。
19.细节理解题。根据“Laughter is a common language for humans…”可知,作者通过人类笑的事实引入话题。故选C。
20.细节理解题。根据“They believe dogs just want to have fun, and maybe feel less stressed in that way.”和“This is similar to how human kids play.”可知,动物做有趣的事可能是为了应对压力。故选C。
21.推理判断题。根据“We don’t know if it’s the same in apes or other animals, but it’s possible.”可推知,科学家对动物幽默的理解仍不全面。故选D。
22.最佳标题题。通读全文可知,文章主要围绕“动物是否有幽默感”展开,列举了狗、猿猴等动物的行为,并探讨其与人类幽默的相似性。因此选项B“动物有幽默感吗?”符合语境。故选B。
23.C 24.B 25.C 26.A
【导语】本文主要讨论了吉萨狮身人面像的建造时间争议。通过这个争议,告诉我们挑战现有观点对科学发展的重要性,并给孩子们提供研究建议。
23.词句猜测题。根据“Most scientists agree the Great Sphinx of Giza (吉萨狮身人面像) was built around 2,500 BC. But John Anthony West says that it’s much older.”可知,大多数科学家都认为吉萨的狮身人面像建于公元前2500年左右,但John Anthony West认为这座雕像古老得多。所以如果West的观点正确,那么关于古代文明的知识就需要被“修改”或“改变”。因此这里的revised的意思是“修改,改变”,相当于Changed。故选C。
24.细节理解题。根据“West joined a scientist to do research together. Their research suggested that the Sphinx had been worn down (磨损) over the years by water, rather than by sand and wind.” 可知,他们的研究表明,狮身人面像多年来是被水磨损的。故选B。
25.主旨大意题。第四段开头以“Wait a minute Water How could that be ”引出疑问,随后解释狮身人面像位于撒哈拉沙漠,该地区已经干涸了数百万年了。但在那之前,它是绿色的。接着提出“If it’s true that water wore down the Sphinx, West thinks that it must have been built centuries earlier.”如果水确实侵蚀了狮身人面像,West认为它一定是在几个世纪前建造的。整段内容都是在解释West为什么认为狮身人面像更古老,即他坚信自己的观点的原因。故选C。
26.观点态度题。根据“West gave some advice for kids: If you are interested in a topic, read everything you can on it. Do your own research. Don’t always believe everything your teachers tell you. Ask lots of questions, and find your own answers.” West给了孩子们一些建议:如果你对一个话题感兴趣,尽可能多地阅读。做自己的研究。不要总是相信老师告诉你的一切。问很多问题,并找到自己的答案。可知,这篇短文主要是告诉我们科学通过发表不同的意见而进步。故选A。
27.B 28.D 29.F 30.A 31.C
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了武汉外卖员张宝剑在送餐过程中救助一位被车撞倒的老人的故事,并介绍了他随身携带急救箱和接受急救培训的经历。
27.根据后文“One box is for meals, and the other is for first aid.”可知,一个盒子是装饭的,另一个是急救用的。B选项“他总是带两个盒子。”符合语境。故选B。
28.根据前文“The woman Was lying face down and unconscious (不省人事的).”可知,那个女人脸朝下躺着,不省人事。D选项“张宝剑急忙停下脚步,跑过去帮忙。”符合语境。故选D。
29.根据前文“The woman was seriously hurt and the doctors needed to call her family.”可知,这名妇女受了重伤,医生需要给她的家人打电话。F选项“然而,他们不知道她家的电话号码。”符合语境。故选F。
30.根据前文“To thank him, Ms. Liang tried to send 888 yuan to Zhang.”可知,为了感谢他,梁女士试着给张宝剑汇了888元。A选项“但是他拒绝了她的钱。”符合语境。故选A。
31.根据前文“One day, he thought he should learn something so that he could help these people.”可知,有一天,他认为他应该学点东西,这样他就可以帮助这些人。C选项“所以他接受了急救训练。”符合语境。故选C。
32.also 33.like 34.waiting 35.managed 36.used 37.Though 38.might 39.an 40.more difficult 41.remains
【导语】本文主要讲述了金字塔是人类的珍宝,但至今仍有诸多未解之谜。
32.句意:它们不仅是法老的墓地,也是全人类的宝藏。根据“They are not only the burial places for the pharaohs but…the treasures of all human beings.”可知,空格处指的是而且也是人类的宝藏,not only…but also…“不仅……而且……”,并列连词,符合语境。故填also。
33.句意:我们称它们为金字塔,是因为它们的形状看起来像中国汉字 “金”!“look like”看起来像,是固定短语,符合语境,所以填“like”。故填like。
34.句意:至今,仍有许多谜团有待解开!根据文中“Until now, there have still been plenty of mysteries…to be solved!”可知,仍有谜团等待被解开,wait“等待”,动词,应用其现在分词形式作后置定语,修饰名词mysteries“谜团”。故填waiting。
35.句意:古代建筑者是如何设法建造如此巨大的建筑的,这一问题从未得到完全解答,但这种努力显然需要脑力和体力。根据“How the ancient builders…to build such a large structure has never been fully answered.”可知,空格处指的是设法建造,manage to do sth.意为“设法做某事”,句子时态为一般过去时,谓语动词应用其过去式managed。故填managed。
36.句意:如果用载重7吨的卡车来搬运所有的石块,我们需要大约978,286辆卡车!根据“If 7-ton trucks are...to pick up all the blocks”可知,此处表示被动,表示卡车被用来搬运石块,因此用used“使用”。故填used。
37.句意:虽然有足够的工人,但他们搬不动那些沉重的石块。根据“there were enough workers, they couldn’t carry the heavy blocks.”可知,逗号前后句子之间为让步关系,应为though“虽然”引导的让步状语从句,位于句首,首字母应大写。故填Though。
38.句意:有些人认为他们可能会把木棍放在石块下面作为轮子。根据“Some people think they…put wooden sticks under the blocks as wheels.”可知,情态动词might“可能”表推测,后接动词原形。故填might。
39.句意:其他人持另一种观点,认为他们使用了水运。根据“Others hold...opinion that they used the water transport.”可知,此处表示另一种观点,opinion为元音音素开头的单词,因此用an。故填an。
40.句意:然而,没有工具来装载或卸载石块,这似乎比第一个想法更困难。根据“than the first idea”可知,此处表示比较级,因此用more difficult“更困难”。故填more difficult。
41.句意:所以这个谜现在仍然是个谜!根据“So the mystery…a mystery now!”可知,空格处指的是remain“保持”,句子时态为一般现在时,主语“the mystery”是单数,谓语动词remain应用其三单形式remains。故填remains。
42.to turn 43.materials 44.has given 45.for 46.more relaxing 47.but 48.them 49.directly 50.popularity 51.were touched
【导语】本文讲述了退休后的任和永将自家院子打造成免费开放的教室,向人们教授绘画,他的这一举措受到欢迎,也让邻居们深受感动。
42.句意:他设法把自己的院子变成了一间开放的教室。manage to do sth. 是固定搭配,意为“设法做成某事”。故填to turn。
43.句意:他还免费为他们提供所有必要的材料,包括纸、画笔和油墨。material作“材料”讲时是可数名词,根据“including paper, brushes, and ink”可知用复数形式。故填materials。
44.句意:在过去四年里,他已经上了300多节课。根据“Over the past four years”是现在完成时的标志词,主语he是第三人称单数。故填has given。
45.句意:任一直想为社会做些事。“do something for the society”表示“为社会做些事”。故填for。
46.句意:他选择免费教授美术课,因为对他来说,绘画比做其他任何事都更令人放松。根据“than”可知要用比较级,relaxing的比较级是more relaxing。故填more relaxing。
47.句意:任不是专业的老师,但他自己摸索出了一套很好的教学方法。前句说“任不是专业的老师”,后句说“他自己摸索出了一套很好的教学方法”,前后是转折关系。故填but。
48.句意:然后他把画展示给学生,并让他们一步步临摹。ask是动词,后面接人称代词宾格作宾语,they的宾格是them。故填them。
49.句意:重要的是要先让学生知道他们的作品应该是什么样的,而不是直接让他们绘画。此处修饰动词paint,要用副词,direct的副词形式是directly。故填directly。
50.句意:任的开放教室大受欢迎。great是形容词,后面接名词,popular的名词形式是popularity。故填popularity。
51.句意:他的邻居们被任感动了,他们中的一些人甚至提供了自己的停车位来容纳不断增加的学生。neighbors和touch之间是被动关系,且根据“offered”可知用一般过去时的被动语态,结构为was/were+过去分词,主语neighbors是复数。故填were touched。
52.It has made people’s lives more enjoyable. 53.In the US. 54.Because it was cooler in Britain. 55.By measuring people’s breathing and blood pressure while they were asked questions. 56.Three great 20th-century inventions.
【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了20世纪三项伟大的发明:电视、冰箱和测谎机,以及它们对人们生活的影响。
52.根据“The invention has made people’s lives more enjoyable since then.”可知,电视对人们生活的影响是使其更加愉快。故填It has made people’s lives more enjoyable.
53.根据“Fridges first became very popular in the US.”可知,冰箱最初流行的地方是美国。故填In the US.
54.根据“They thought fridges weren’t necessary because it was cooler in Britain.”可知,英国人认为冰箱不必要的原因是英国气候更凉爽。故填Because it was cooler in Britain.
55.根据“The machine was used to measure (测量) people’s breathing and blood pressure while they were asked questions.”可知,测谎机的工作原理是通过测量被提问者的呼吸和血压变化来判断是否说谎。故填By measuring people’s breathing and blood pressure while they were asked questions.
56.通读全文并根据“There were many exciting inventions in the 20th century. Here are three of them that are still widely used today.”可知,本文主要介绍了20世纪的三项伟大发明。故填Three great 20th-century inventions.
57.例文
ChatGPT is an AI language model, which can provide students with great help in their study.
As for me, I sometimes use ChatGPT to help with my study. I often use it to solve problems and search for information. And sometimes I also use it for writing guides and spoken English practice. I think it’s useful.
However, every coin has two sides. In my opinion, middle school students should use ChatGPT properly. We can take it as a helpful tool to save time and learn better, but we mustn’t rely on it too much, especially in doing homework independently. Only in this way can it really benefit our study.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生注意需要谈谈中学生使用ChatGPT应持有怎样的态度。
[写作步骤]
第一步,根据问卷调查,介绍自己使用ChatGPT的情况;
第二步,介绍中学生使用ChatGPT应持有的态度。
[亮点词汇]
①as for sb.就某人而言
②search for寻找
③in my opinion在我看来
④rely on依赖,依靠
[高分句型]
①I think it’s useful.(省略引导词that的宾语从句)
②Only in this way can it really benefit our study.(倒装句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录