2025-2026学年外研版(2024)七年级英语上学期期中模拟试卷(含解析、听力音频及原文)

文档属性

名称 2025-2026学年外研版(2024)七年级英语上学期期中模拟试卷(含解析、听力音频及原文)
格式 zip
文件大小 3.4MB
资源类型 教案
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-10-26 23:40:54

文档简介

2025~2026学年七年级英语上学期期中模拟试卷外研版(2024)
本次考试时间90分钟,总分100分
第I卷 (选择题 共65分)
一、听力理解 (本大题共20小题, 每小题1分, 共20分)
1.What does the boy want to buy
A. B. C.
2.What did Tom prepare for his sister’s birthday party
A. B. C.
3.What did the boy and his grandpa do yesterday
A. B. C.
4.What would Linda like to do in the future
A. B. C.
5.What does Tom often play on Sunday mornings
A.Ping-pong. B.Football. C.Basketball.
6.Who knows the meaning of the sentence from Confucius
A.Wang Mei. B.Mr. Kong. C.David.
7.What is Millie’s hobby
A.Dancing. B.Singing. C.Reading.
8.What’s wrong with Li Meng
A.She was late for class.
B.She left her pen at home.
C.She made a mistake.
9.What does David like doing
A.Reading. B.Writing. C.Running.
10.Which textbook does Mingming forget to put in his schoolbag
A.The English textbook.
B.The maths textbook.
C.The science textbook.
11.What’s the weather like today
A. B. C.
12.How many years has the woman collected tickets
A.For two years. B.For four years. C.For six years.
13.What does Peter look like
A.He’s short. B.He has long hair. C.He’s of medium height.
14.What club is Sandy in
A. B. C.
听下面一段独白,回答三个小题。
15.How does Alice feel about her school life
A.Boring. B.Easy. C.Busy.
16.Where can you find Alice on Thursday evening
A.In the chess club. B.In the classroom. C.In the sports club.
17.What does Alice often do on weekends
A.She goes to clubs. B.She visits friends. C.She visits other places with her family.
请听对话,回答下列各小题。
18.What does Peter think of watching TV
A.Tiring. B.Boring. C.Interesting.
19.When does the girl want to go to the library
A.This Saturday. B.This Sunday. C.This Thursday.
20.What kind of book is the girl reading now
A.Magazine. B.Storybook. C.Textbook.
二、单项选择 (本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)
21._______ books are old. ________ are new.
A.Their, Ours B.Their, Their
C.They’re, We D.They, We
22.— What are these, Lily
— ________.
They are goose B.They are geese
C.These are gooses D.These are geese
23.—What ________ do you like best, John
—Biology. I think it’s really interesting.
A.job B.club C.subject D.instrument
24.— What can you see on the farm
— I can see some ________ and ________.
A.sheep; plant B.sheeps; plant C.sheep; plants D.sheeps; plants
25.—What did you do in Beijing
—Oh, we ________ the Great Wall and the Palace Museum.
A.visit B.visited C.are visiting D.will visit
26.There is ________ “u” in the word “bus”.
A./ B.an C.the D.a
27.I have a bicycle, _________ I often walk to school.
A.because B.not C.but D .and
28.A curious mind can help us ________ the unknown and open up new horizons.
A.explores B.exploring C.explored D.explore
29.My father works in the countryside ________ the villagers live a better life.
A.helping B.help C.helped D.to help
30.Of all the beautiful presents in front of me, I really had a hard time ________ the best one.
A.saying B.choose C.choosing D.naming
31.—Lucy, let me first ________ you ________ our school.
—That will be great.
A.show; visit B.show; around C.make; around D.take; visit
32.—What’s this
—________.
A.This is a map B.It’s a map C.That is a map D.These are maps
33.—I’m very ________ because I will have a big exam (考试) next week.
—Don’t worry. I think you will do a good job.
A.happy B.nervous C.excited D.polite
34.My father likes ________ books in the evening. But he ________ books yesterday morning.
A.read; reads B.reading; didn’t read C.reading; read D.read; read
35.________ good weather! It is ________ to go hiking with some friends.
A.What; fun B.How; fun C.How; funny D.What; funny
三、 完形填空.(本大题共10小题, 每小题1分, 共10分)
阅读下列短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,并将其字母标号填入题前括号内。
Tom is the son of a farm owner. One New Year’s Day, when he was 15, his father asked him to work 36 for one year when he was free. Tom was unhappy with his father’s idea. “That isn’t my job. I have too much 37 to do.” Hearing this, his father said, “I promise (承诺) to give you the best 38 if (如果) you can finish one year’s work. ” Tom thought for a while and 39 .
Starting one Saturday, the boy got up early and worked 40 until evening, just like any other farmer. Time passed quickly. Tom’s crops (庄稼) grew well. 41 the last day of the year, the father asked his son to come. “I’m 42 to see that you have worked very hard the whole year,” said the father. “Now, tell me 43 you want.”
The boy smiled and showed his father a big piece of 44 made from his wheat (小麦). “I’ve already got the 45 present. No pains, no gains. I think this is what you wanted me to know.” His father was quite pleased to hear that.
36.A.on the farm B.in the park C.at school D.at home
37.A.job B.schoolwork C.lesson D.housework
38.A.help B.computer C.school D.present
39.A.said B.answered C.agreed D.began
40.A.hard B.hardly C.lately D.directly
41.A.At B.On C.In D.From
42.A.happy B.sad C.angry D.bored
43.A.where B.which C.how D.what
44.A.paper B.bread C.milk D.sausage
45.A.least B.worst C.best D.fewest
四、阅读理解 (本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)。
阅读下列短文,从各小题所给的三个选项中,选出一个最佳答案,并将其字母标号填入题前括号内。
A
John Dawkins is a teacher from America. He teaches English at a middle school.
Before class, Mr Dawkins stands outside the classroom. He greets his students there. He doesn’t just say hello to his students. There are some pictures outside the classroom. He lets the students choose (选择) their favourite way of greeting from the pictures. They can choose a hand shake a high five , a fist bump , a thumbs up , a wave , or a hello !
Mr Dawkins greets his students every day. He wants to know what his students like. He wants to be there for them. He wants them to be happy. He wants them to know they are important to him.
The students like Mr Dawkins’ ways of greeting. They think they’re great. They are happy to have a teacher like Mr. Dawkins.
46.Mr. Dawkins teaches ________.
A. B. C. D.
47.There are ________ ways of greeting for Mr. Dawkins’ students to choose from.
A.3 B.4 C.5 D.6
48.Paragraph 3 is about ________ Mr. Dawkins greets his students.
A.why B.how C.when D.where
49.What do the students think of Mr. Dawkins
A.He looks cool. B.He is a great teacher.
C.He is happy every day. D.He is important to the students.
50.The best title of the passage is “________”.
A.Great school B.Happy students
C.An interesting class D.Greetings from a teacher
B
Can you cook, clean or grow vegetables Now Chinese students in middle schools have a labor (劳动) class each week. How do students like the new subject Let’s have a look at what they say.
In our school, students learn to grow vegetables. We have a labor class on Friday. We grow tomatoes, carrots and we grow strawberries, too. We like labor class very much. It is really relaxing.
—Li Hui, Wenchang
I can learn to cook from my teacher. At first, it is very difficult to learn. I feel great when I can cook good food. I can cook for my family. I can do salad, too. I like the new subject. I can learn a lot from the labor class. I think it is very useful.
—Wang Kai, Qionghai
We raise rabbits at school. We take grass for the rabbits to eat in the labor class on Tuesday. We can play with rabbits. So much fun, right It is my favourite subject.
—Xie Ling, Ledong
51.How many labor classes do Chinese middle school students have every week
A.1. B.2. C.3. D.4
52.The underlined word “raise” in Paragraph 4 means “________” in Chinese.
A.升起 B.饲养 C.筹募 D.降落
53.When does Xie Ling have the labor class
A.Monday. B.Tuesday.
C.Friday. D.Saturday
54.Which of the following shows the structure (结构) of the article
A. B.
C. D.
55.What is the article mainly about
A.how students like labor classes. B.how students learn labor skills.
C.what labor classes are. D. why students like labor classes.
C
Alleyn’s School
Townley Road, Dulwich, UK
office@www.alleynes.org.uk
Welcome to Alleyn’s School. Our school is big and it has 630 students aged 13—15. But it only had 100 students and four teachers when it was open on September 10th, 1961.
Teaching Building
The teaching building has two floors. There are six classrooms on each floor. In each classroom, there is a computer, an overhead projector (投影仪), and a smart whiteboard (智能白板). It also has a small reading room with different kinds of books.
Library
We have reading classes in our school library every week. The students of the reading club can meet there and do some reading after school.
School Hall
We have a clean school hall. We have gym, meetings and lunch there. We hold many events there, such as school plays, concerts and games.
Other rooms
We have a new music room for music lessons, a computer room of thirty-two computers and a big rest room for teachers to have a rest during lunchtime.
56.How long is the history of Alleyn’s School
A.630 years. B.100 years. C.63 years. D.15 years.
57.What can’t we find in the classroom
A.A computer. B.A reading club.
C.A smart whiteboard. D.An overhead projector.
58.Where can students hold many events
A.In the classroom. B.In the school hall.
C.In the library. D.In the computer room.
59.What can we know from the passage
A.The school has 700 students now. B.The school has 6 classrooms.
C.Everyone can read in the library after school. D.Teachers can have a rest in the rest room.
60.Where can we read the passage
A.In a newspaper. B.In a storybook. C.In a chemistry book. D.In a biology book.
五、补全对话 (本大题共5小题,每小题1分,共5分)
根据对话内容,选择恰当的句子将对话补充完整 (选项中有两项是多余的)。
(Li Hao is talking with his American friend Mark online.)
A: Hey Mark, I watched this great documentary (纪录片) Little Giants last week.
B: Oh really 61
A: It tells the stories of six children, each with their different hobbies.
B: Interesting! 62
A: Yin Ran’s.
B: 63
A: He likes keeping insects (昆虫) like mantids.
B: Wow! That must make him so cool to people around him.
A: Well, not everyone thinks it’s cool. 64
B: It’s not right to say so.
A: Thankfully, Yin Ran has wonderful parents. 65
B: That’s great to hear.
A.Sorry, I don’t.
B.What’s it about
C.What’s his hobby
D.Do you want to watch it, too
E.Some say it’s dirty to keep insects.
F.Which child’s story did you like best
G.They understand him and give help to him.
第II卷 (客观题 共35分)
六、完成句子 (本大题共5小题,每小题2分,共10分)
根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。
66.完成这些数学题目是困难的。
to complete these math problems.
67.你对中国文化了解得越多,你就越爱它。
The more you about Chinese culture, the more you love it.
68.enjoys, my, snowy, cousin, days
.
69.the works students the famous read of many writers
.
70.加入社团是一个很好的交友方式。
is a good way to make friends.
七、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
根据短文内容,完成下列题目。
I’m Kangkang and I study at a middle school in Beijing. Our school life is fun and colourful. On Monday mornings, we raise the national flag. We start the first class at 8:00 a.m. every day. We study Chinese, English, maths, science and many other subjects. My favourite class is PE. Every afternoon, we have one PE class on the playground.
There are many student clubs (俱乐部) in our school. We can make friends with other students there. We have different activities in the clubs after school. I enjoy singing and playing the guitar in the music club.
I really love going to school.
71.How is Kangkang’s school life
72.What time does the first class begin
73.Where does Kangkang have PE class
74.What does Kangkang do in the music club
75.Do you like your school life Why
八、综合填空 (本大题共10小题,每小题1分,共10分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。
Today we had our first l 76 in junior high with Ms Wang, our new English teacher. After introducing herself to us all, she wrote a s 77 on the blackboard: Learning w 78 thinking is of no use. She said that it’s a famous saying by Mencius and asked u 79 to write it down. I was sure it’s from Confucius, but I wasn’t sure if it’s OK to point out the m 80 . I looked up at Ms Wang. My eyes met h 81 . My mouth felt d 82 . But then I thought about the m 83 of the sentence. I put up my hand and told Ms Wang what’s going on. It turned out (结果是) she smiled and p 84 me for thinking more in learning which we students should always d 85 .
九、书面表达(本大题共10分)
86.假如你是Mia,到了新的学校你一定很想让大家更了解你吧。请根据以下信息,用英语写一篇文章,用于明天英语课的自我介绍。
内容要点 参考词汇
Personal information Mia, 13, girl, big eyes, from Jinhua
Related favourites learn with classmates, help teachers, English, ...
Hobbies sports, arts, ...
注意:(1)文中必须包含所给的内容要点,可适当发挥,参考词汇供选择使用;(2)文中不得出现真实姓名、学校等信息;(3)词数:80-100;(4)文章的开头已给出,不计入总词数。
Hello, everyone! It’s my pleasure to introduce myself to you all. My name is Mia,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2025~2026学年七年级英语上学期期中模拟试卷外研版(2024)
参考答案及解析
2025年10月25日初中英语作业》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C C C C B B A C A B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A B C B C A C B A B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 A B C C B D C D D C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 B B B B A A B D C A
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B A D B C A D A B D
题号 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
答案 A B B C A C B B D A
1.C
【原文】M: Mom, I wanted to buy a pair of shorts for myself.
W: OK, no problem.
2.C
【原文】W: Tom, what did you prepare for your sister’s birthday party
M: I prepared some balloons.
3.C
【原文】We had an art festival at school yesterday. My grandpa and I played two different instruments together and had great fun.
4.C
【原文】M: What would you like to do in the future, Linda
W: I like playing with animals. I may become a zookeeper.
5.B
【原文】A: Do you like sports, Tom
B: Yes, I do. I often play ping-pong in the afternoon and play football on Sunday mornings.
6.B
【原文】A: Wang Mei, can you tell me the meaning of the sentence from Confucius
B: Sorry, David. I don’t know. Mr. Kong will teach you next class.
7.A
【原文】M: Do you know what Millie’s hobby is
W: Her hobby is dancing. She spends a lot of time practice in it.
8.C
【原文】A: Mr Wang, I made a mistake this morning.
B: Never mind, Li Meng. Be careful next time.
9.A
【原文】W: David, what’s your hobby
M: Reading books. Reading can give us knowledge.
10.B
【原文】W: Do you put all your textbooks in your school bag, MingMing
M: Oh, I forget the maths textbook.
11.A
【原文】W: Tom, it’s cloudy today and there is a strong wind. Put on your coat.
M: OK, Mum.
12.B
【原文】M: How long have you collected tickets
W: Since four years ago.
13.C
【原文】W: Is your friend Peter short
M: No, he is of medium height. And he has short curly hair.
14.B
【原文】I am not in the Football Club. I am in the Reading Club.
15.C 16.A 17.C
【原文】My name is Alice Miller. I am busy at school because we have five classes in the morning and four classes in the afternoon. In the evening, my classmates and I go to different clubs. I am in the sports club on Monday and Wednesday. On Tuesday and Thursday, I go to the chess club. Weekends are very busy too. We often have a family visit to other places. I am happy with my busy life because I can learn a lot of things.
18.B 19.A 20.B
【原文】W: Do you like watching TV, Peter
M: No, I don’t. It’s boring.
W: How about going to the library this Saturday Let’s read books there.
M: OK. What kind of books do you like
W: Story books. I’m reading a great story book now.
M: What’s it
W: It’s Journey to the West. And it’s very interesting.
M: Sounds good. I’ll have a look then.
21.A
【详解】句意:他们的书是旧的,我们的是新的。
考查代词辨析。their他们的,形容词性物主代词;Ours我们的,名词性物主代词;They’re他们是;We我们;They他们。第一空应用形容词性物主代词修饰books;第二空应用名词性物主代词作主语。故选A。
22.B
【详解】句意:——Lily,这些是什么?——它们是鹅。
考查名词复数。 根据“What are these”可知,回答主语用they,goose表示“鹅”,复数是geese。故选B。
23.C
【详解】句意:——你最喜欢什么科目,约翰?——生物学。我认为这真的很有趣。
考查名词辨析。job工作;club俱乐部;subject科目;instrument乐器。根据“Biology. I think it’s really interesting.”可知,提问“你最喜欢的科目是什么”。故选C。
24.C
【详解】句意:——你在农场看到了什么?——我可以看到一些绵羊和植物。
考查名词的数。some后接不可数名词或可数名词的复数形式,sheep单复同形;plant的复数为plants。故选C。
25.B
【详解】句意:——你在北京做了什么?——哦,我们参观了长城和故宫。
考查动词时态。根据“did”可知,句子为一般过去时,故谓语动词应用过去式visited。故选B。
26.D
【详解】句意:“bus”这个单词里有一个“u”。
考查冠词。a用于辅音音素前;an用于元音音素前;the这,定冠词。根据a表示泛指,指一个。此处是泛指,且“u”读音是辅音开头。故选D。
27.C
【详解】句意:我有一辆自行车,但我经常步行上学。
考查连词辨析。because因为;not不;but但是。根据“I have a bicycle...I often walk to school.”可知,我有一辆自行车,但我经常步行上学,此处表转折,应用but。故选C。
28.D
【详解】句意:好奇心能帮助我们探索未知,开拓新的视野。
考查动词短语。explores探索,动词三单;exploring探索,动名词;explored探索,过去分词;explore探索,动词原形。根据“A curious mind can help us...”可知,help sb do意为“帮助某人做某事”,故选D。
29.D
【详解】句意:我父亲在农村工作,帮助村民过上更好的生活。
考查非谓语动词。helping帮助,动名词;help帮助,动词原形;helped帮助,过去式;to help帮助,不定式。根据“My father works in the countryside…the villagers live a better life.”可知,工作的目的是帮助村民过上更好的生活,此处应用其不定式作目的状语。故选D。
30.C
【详解】句意:在我面前所有漂亮的礼物中,我真的很难选择最好的一个。
考查动词辨析和非谓语动词。saying说;choose选择;choosing选择,动名词或现在分词;naming命名。根据“Of all the beautiful presents in front of me, I really had a hard time...the best one.”可知,很难在所有礼物中选择出最好的一个,have a hard time doing sth.“做某事有困难”,空处使用choosing。故选C。
31.B
【详解】句意:——露西,让我先带你参观我们的学校吧。——那太好了。
考查动词短语。show展示;visit参观;take带去;show sb around带某人参观,make sb around表达错误。根据“let me first ... you ... our school.”可知,此处是“带你参观学校”。故选B。
32.B
【详解】句意:——这是什么?——它是一张地图。
考查指示代词和人称代词的用法。根据问句“What’s this ”可知,问句的主语是this,回答时应用代词it代替,故选B。
33.B
【详解】句意:——我很紧张,因为下周我有一场大考。——不要担心。我认为你会做得很好。
考查形容词辨析。happy开心的;nervous紧张的;excited激动的;polite礼貌的。根据“Don’t worry.”可知,让对方不要担心,说明对方应是紧张的,nervous符合语境。故选B。
34.B
【详解】句意:我爸爸喜欢在晚上看书。但是他昨天早上没有看书。
考查非谓语动词以及动词时态。like doing sth喜欢做某事,第一空填reading。根据“yesterday morning”可知,这句话要用一般过去时。but表示转折,此处应表达昨天早上没有看书,故选B。
35.A
【详解】句意:多好的天气啊! 和一些朋友去徒步旅行是很有趣的。
考查感叹句。根据“...good weather!”可知,该句是感叹句,句子的中心词weather为不可数名词,故应用what引导的感叹句,结构为“What+形容词+不可数名词+主语+谓语!”,排除选项B、C;再根据It is fun to do sth“做某事是有趣的”可知,空格处应填fun。故选A。
36.A 37.B 38.D 39.C 40.A 41.B 42.A 43.D 44.B 45.C
【导语】本文讲述了汤姆在父亲的要求下,努力工作一年后,明白了没有付出就没有收获这一道理。
36.句意:汤姆的父亲让他在空闲时在农场工作一年。
on the farm在农场;in the park在公园;at school在学校;at home在家。根据“Tom is the son of a farm owner.”可知,汤姆是一位农场主的儿子,因此他父亲是让他在农场工作。故选A。
37.句意:我有太多的学业要做。
job工作;schoolwork学业;lesson课;housework家务。根据“One New Year’s Day, when he was 15,”和常识可知,15岁的孩子还是学生,much后跟不可数名词“schoolwork”,表示学校作业。故选B。
38.句意:我承诺如果你能完成一年的工作,我会给你最好的礼物。
help帮助;computer电脑;school学校;present礼物。根据“I’ve already got the...present.”可知,父亲承诺给汤姆最好的礼物。故选D。
39.句意:汤姆想了一会儿,同意了。
said说;answered回答;agreed同意;began开始。据“Starting one Saturday, the boy got up early and worked...until evening.”可知,汤姆同意了父亲的要求。故选C。
40.句意:从一个星期六开始,汤姆早早起床,像其他农民一样一直工作到晚上。
hard努力地;hardly几乎不;lately最近;directly直接地。根据“worked…until evening, just like any other farmer.”可知,汤姆工作很努力。故选A。
41.句意:在这一年的最后一天,父亲让汤姆过来。
At在……(时间点);On在……(具体某一天);In在……(时间段);From从……。根据“the last day of the year”可知,表示具体的一天,用介词on。故选B。
42.句意:我很高兴看到你一整年都很努力工作。
happy高兴的;sad悲伤的;angry生气的;bored无聊的。根据“you have worked very hard the whole year,”可知,父亲对汤姆的努力感到高兴。故选A。
43.句意:现在,告诉我你想要什么。
where哪里;which哪一个;how如何;what什么。根据“tell me…you want”可知,缺少一个疑问代词来引导宾语从句,表示询问某人想要什么,用疑问代词what。故选D。
44.句意:汤姆微笑着给父亲看了一大块用小麦做的面包。
paper纸;bread面包;milk牛奶;sausage香肠。根据“made from his wheat”可知,用小麦做成的食物应是面包。故选B。
45.句意:我已经得到了最好的礼物。
least最少的;worst最差的;best最好的;fewest最少的。根据上下文语境可知,汤姆认为他从工作中明白了没有付出就没有收获这一道理是最好的礼物。故选C。
46.A 47.D 48.A 49.B 50.D
【导语】本文主要介绍了来自美国的老师John Dawkins,他通过让学生选择自己喜欢的问候方式来与学生互动,展现了他对学生的关心和重视。
46.细节理解题。根据“John Dawkins is a teacher from America. He teaches English at a middle school.”可知,Mr. Dawkins教英语。故选A。
47.细节理解题。根据“There are some pictures outside the classroom. He lets the students choose (选择) their favourite way of greeting from the pictures. They can choose a hand shake, a high five, a fist bump, a thumbs up, a wave, or a hello!”可知,有六种打招呼的方式供学生选择。故选D。
48.细节理解题。根据“Mr Dawkins greets his students every day. He wants to know what his students like. He wants to be there for them. He wants them to be happy. He wants them to know they are important to him.”可知,第三段主要讲述的是为什么Mr. Dawkins要问候他的学生。故选A。
49.细节理解题。根据“The students like Mr Dawkins’ ways of greeting. They think they’re great. They are happy to have a teacher like Mr. Dawkins.”可知,学生们认为他是一位很棒的老师。故选B。
50.最佳标题题。根据全文内容可知,本文主要介绍了来自美国的老师John Dawkins,他通过让学生选择自己喜欢的问候方式来与学生互动,展现了他对学生的关心和重视,因此文章最好的标题是“Greetings from a teacher”。故选D。
51.A 52.B 53.B 54.C 55.A
【导语】本文介绍了中国中学开设的劳动课,并通过几位学生的视角描述了他们在劳动课上的活动和感受。
51.细节理解题。根据“Now Chinese students in middle schools have a labor (劳动) class each week.”可知,中国中学生每周有一节劳动课。故选A。
52.词句猜测题。根据“We take grass for the rabbits to eat in the labor class on Tuesday. We can play with rabbits.”可知,学生们在劳动课上给兔子拿草吃,还能和兔子玩,由此可推断出“raise”在这里是“饲养”的意思。故选B。
53.细节理解题。根据“We take grass for the rabbits to eat in the labor class on Tuesday ... —Xie Ling, Ledong”可知,谢玲在周二上劳动课。故选B。
54.篇章结构题。通读全文可知,文章第一段提出中国中学生每周有一节劳动课以及学生们对这门新课的看法这一话题;第二段到第四段分别列举了李辉、王凯和谢玲三位同学对劳动课的具体感受和经历。所以整体结构是总分结构,选项C符合。故选C。
55.主旨大意题。根据“How do students like the new subject Let’s have a look at what they say.”以及通读全文可知,文章主要通过列举不同学生对劳动课的看法和体验,来展示学生们对劳动课的喜爱程度,因此选项A“学生们对劳动课的喜爱程度如何”最能概括全文内容。故选A。
56.C 57.B 58.B 59.D 60.A
【导语】本文主要介绍了阿莱恩学校的教学楼、图书馆、学校大厅和其他的配套设施。
56.细节理解题。根据“But it only had 100 students and four teachers when it was open on September 10th, 1961.”可知,阿莱恩学校有63年的历史。故选C。
57.细节理解题。根据“In each classroom, there is a computer, an overhead projector (投影仪), and a smart whiteboard (智能白板).”可知,在教室里不能找到一个读书俱乐部。故选B。
58.细节理解题。根据“We have a clean school hall. We have gym, meetings and lunch there. We hold many events there, such as school plays, concerts and games.”可知,学生们可以在学校大厅举办许多活动。故选B。
59.细节理解题。根据“We have a new music room for music lessons, a computer room of thirty-two computers and a big rest room for teachers to have a rest during lunchtime.”可知,老师可以在休息室休息。故选D。
60.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了阿莱恩学校的教学楼、图书馆、学校大厅和其他的配套设施,所以本文是一篇介绍学校教学设施的文章,因此可以在报纸上读到这篇文章。故选A。
61.B 62.F 63.C 64.E 65.G
【导语】本文两人谈论了A看的一个纪录片,并介绍了其中一个孩子的故事。
61.根据“It tells the stories of six children, each with their different hobbies.”可知此处询问它是关于什么的,选项B“这是关于什么的”符合语境。故选B。
62.根据“Yin Ran’s.”可知此处询问喜欢谁的故事,选项F“你最喜欢哪个孩子的故事”符合语境。故选F。
63.根据“He likes keeping insects (昆虫) like mantids.”可知此处询问他喜欢什么,选项C“他的爱好是什么”符合语境。故选C。
64.根据“Well, not everyone thinks it’s cool.”可知此处介绍其他人对它的消极评价,选项E“有人说养昆虫是肮脏的”符合语境。故选E。
65.根据“Thankfully, Yin Ran has wonderful parents.”可知此处介绍他的父母的态度,选项G“他们理解他,帮助他”符合语境。故选G。
66. It’s difficult/hard
【详解】根据中英文对照可知,此处缺少“……是困难的”。It’s+形容词+to do sth.“做某事是怎么样的”,固定句型;difficult/hard“困难的”,形容词作表语。故填It’s;difficult/hard 。
67. get to know
【详解】根据中文提示可知,了解:get to know;句子时态是一般现在时,主语是you,谓语动词用原形,故填get;to;know。
68.My cousin enjoys snowy days
【详解】根据所给标点可知应用陈述句的形式,分析所给单词,My cousin作主语,enjoys作谓语,snowy作定语,days作宾语。故答案为:My cousin enjoys snowy days“我堂兄喜欢下雪天”。
69.Students read the works of many famous writers
【详解】根据标点及词汇可知,本句是陈述句。students作主语;read作谓语;the works作宾语;of many famous writers作定语,修饰works。故填Students read the works of many famous writers“学生们阅读了许多著名作家的作品”。
70. Joining a club
【详解】对比题干可知,join a club加入社团。这里是作主语,所以join用动名词形式。故填Joining;a;club。
71.Fun and colourful. 72.At 8:00 a.m. every day. 73.On the playground. 74.Sing and play the guitar. 75.Yes, I do. Because I can make many friends and learn a lot at school. (言之有理即可)
【导语】本文是一篇记叙文,以康康的视角介绍了他在北京一所中学的校园生活,包括日常上课安排、喜欢的学科以及学校俱乐部活动等内容,体现出他对校园生活的喜爱。
71.根据“Our school life is fun and colourful.”可知,康康的校园生活既有趣又丰富多彩。故填Fun and colourful.
72.根据“We start the first class at 8:00 a.m. every day.”可知,每天早上8点开始第一节课。故填At 8:00 a.m. every day.
73.根据“Every afternoon, we have one PE class on the playground.”可知,康康在操场上上体育课。故填On the playground.
74.根据“I enjoy singing and playing the guitar in the music club.”可知,康康在音乐俱乐部里唱歌和弹吉他。故填Sing and play the guitar.
75.开放性试题,言之有理即可。故填Yes, I do. Because I can make many friends and learn a lot at school.
76.(l)esson 77.(s)entence 78.(w)ithout 79.(u)s 70.(m)istake 81.(h)ers 82.(d)ry 83.(m)eaning 84.(p)raised 85.(d)o
【导语】本文讲述了作者与新来的英语老师Ms Wang的第一次英语课经历。
76.句意:今天我们在初中上了第一节课,由我们的新英语老师王女士授课。根据下文“Today we had our first...in junior high with Ms Wang, our new English teacher.”可知,此处指“课”, “first lesson”第一节课,用名词单数形式。故填(l)esson。
77.句意:在向我们大家做了自我介绍之后,她在黑板上写了一句话:“学而不思则罔”。根据“Learning...thinking is of no use.”可知,这是一个句子,sentence“句子”,可数名词,空前有不定冠词a,空处填名词单数。故填(s)entence。
78.句意:在向我们大家做了自我介绍之后,她在黑板上写了一句话:“学而不思则罔”。根据“Learning...thinking is of no use. ”及常识可知,此处指“只学习不思考是没有用的”,空处缺“没有”,空后是动名词,可知空处填介词without。故填(w)ithout。
79.句意:她说这是孟子的一句名言,并要求我们抄下来。根据ask. sb to do sth. “让某人做某事”,作者是一名学生,此处以第一人称叙述,应该指我们,宾格是us。故填(u)s。
80.句意:我确信这是孔子说的,但我不确定指出错误是否合适。根据“I was sure it’s from Confucius, but I wasn’t sure if it’s OK to point out the”可知,作者想指出老师的错误,但不确定是否合适,mistake“错误”,此处特指老师刚才说的错误,因此用名词单数。故填(m)istake。
81.句意:我的目光遇到了她的。根据“My eyes met”及首字母提示可知,此处指作者和老师的目光相遇,此处指her eyes,空后没有名词,因此用名词性物主代词hers。故填(h)ers。
82.句意:我的嘴巴感到有些干涩。根据前文“but I wasn’t sure if it’s OK to point out”及“My mouth felt”可知,此处描写作者的心理状态,紧张又纠结,feel是感官动词,空处填形容词作表语,结合首字母提示可知,dry “干巴巴的” 符合句意。故填(d)ry。
83.句意:但是我想到了这句话的意义。根据前文那句话“Learning...thinking is of no use.”可知,这句话的意思就是鼓励人们学习要善于思考,结合首字母提示可知,the meaning of...“……的意义”,meaning “意义” 符合句意。故填(m)eaning。
84.句意:结果,她笑着表扬了我,因为在学习中多思考是我们学生应该始终做到的。根据“she smiled...for thinking more in learning”可知,老师没有生气,而是微笑着表扬了作者,praise sb. for doing sth.“因做某事表扬某人”,praise “表扬” 符合句意,and表示并列结构,and前是smiled,可知空处填动词过去式praised。故填(p)raised。
85.句意:结果,她笑着表扬了我,因为在学习中多思考是我们学生应该始终做到的。根据“for thinking more in learning which we students should always”可知,学生学习就应该多思考,空处填动词原形,结合首字母提示可知,do“做”符合句意。故填(d)o。
86.参考例文
Hello, everyone! It’s my pleasure to introduce myself to you all. My name is Mia, and I’m a 13-year-old girl from Jinhua. I have big eyes and long curly hair.
My favourity subject is English and Miss Wu is our English teacher. I like to learn with my classmates in her English class. It’s very interesting to learn English. I am a helpful girl and I often help my teachers in my free time.
I love sports very much and I usually play tennis with my classmates after school. I can play it really well. I hope to be an excellent tennis player in the future.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
[写作步骤]
第一步,介绍自己的个人信息,包括姓名、年龄、外貌和籍贯等;
第二步,介绍自己喜爱的事物,如科目、喜欢做的事情等;
第三步,介绍自己的爱好,如运动、艺术方面等。
[亮点词汇]
①like to do sth喜欢做某事
②in one’s free time在某人的业余时间
[高分句型]
It’s very interesting to learn English. (it固定句型)
同课章节目录