小学英语 
说一说(Unit4 We love animals (Main scene~Section A)) 
教学目标: 
掌握句型:What’s this? What’s that? It’s a… Oh, no! It’s on the pear. 
重难点: 
重点:能听懂、会说:What’s this? It’s a… 
难点:this和that的区别 
知识梳理: 
【课文朗读】 
What’s?that? 
It’s?an?elephant. 
Cool!?I?like?it. 
What’s?this? 
It’s?a?bear. 
What’s?this? 
It’s?a?duck. 
What’s?this? 
It’s?a?dog. 
What’s?this? 
Oh,?no!?It’s?Zoom. 
【句子赏析】 
1. What’s this? 这是什么? 
what 什么 this 这 
Look,what’s this? 
 
 当我们不认识近处的某事物或不知道它的名字时,就可以用这句话来询问。 
 
what’s =what is 
你想问对方你面前的东西是什么,你会说:___________ is this? 
A. What B. Where C. Who 
答案:A 
思路分析:Where在哪儿 Who谁 
2. It’s … 它是…… 
It’s…=It is… 
It’s a cat. 
It’s an eraser. 
 
作为What’s this?的答语。 
 
What’s this? 不能用 This is…来回答。 
—What’s this? 
—_______ a duck. 
A. It B. It is C. Its 
答案:B 
思路分析:Its是“它的”的意思。 
3. What’s that? 那是什么? 
that 那,那个 
What’s that? It’s a cat. 
 
that用来指代离自己较远的事物。 
 
this与that 
 these与those 
—What’s that? 
—_________________. 
答案:It’s a bear. 
思路分析:那是一只熊。 
4. Oh,no! 哦,不! 
oh 语气词,相当于“哦”;no表示否定。 
 
—What’s this? Is it a bear? 
—On, no! It’s a panda. 
 
听力中,听到On, no! 则后面出现正确答案。 
听力理解:( ) 
A. It’s a duck. B. It’s a bear. C. It’s a pig 
答案:B 
思路分析: Look! It’s a duck! Oh, no! It’s a pig. 
5. It’s on the pear. 它在梨子上面。 
 
on 在……上面 
on the pear 在梨子上面 
 
It’s on the desk. 
It’s on your face. 
 
on 
 
in 在……里面 
It’s on the pear. 的意思是:( ) 
A. 它在梨子里面。 B. 它在梨子上面。 C. 梨子在它上面。 
答案:B 
【情景交际】 
 节日祝贺 
各种节日时,一家人凑在一起,很热闹。想趁机秀一下自己的英语?Easy!今天我们就来一起学习祝贺大家节日快乐。Happy表示高兴的,在这里用作祝福,意思是祝你快乐。后面加上相应的节日就好啦! 
过年了,你向家人拜年时会说:________ Chinese New Year! 
A. Have B. Hand C. Happy 
答案:C 
思路分析:Happy Chinese New Year! 春节快乐! 
即学即练: 
1. 当你想知道近处的某个动物的名字时,你会说:( ) 
A. What’s that? B. What’s this? C. Where is this? 
答案:B 
思路分析:What’s this? 这是什么? 
2. 妈妈告诉你:“它是一只熊。”她可以说:( ) 
A. It’s a duck. B. It’s a panda. C. It’s a bear. 
答案:C 
思路分析:bear 熊 
3. 你看见一只猫,想让朋友看看,你可以说:( ) 
A. Look at the cat. B. It is a cat. C. It’s a cat. 
答案:A 
思路分析:look at 看 
4. It __________ a duck. 
A.am B. is C.are 
答案: is 
思路分析:It 与is 连用。 
5. It’s _________ bear. 
A. a B. an C./ 
答案:A 
思路分析:a bear一只熊 
同步练习: 
Zoom画了两幅画考Zip。选择恰当的选项,完成对话。 
A. It’s a blue pig. 
B. It’s a blue cat. 
Zoom: What’s this? 
Zip: 1 
Zoom: What’s this? 
Zip: 2 
选出不同类的一项; 
1. A. nose B. bear C. duck 
2. A. head B. hand C. elephant 
3. A. bird B. body C. tiger 
4. A. duck B. dog C. red 
根据情景,选择答案: 
1. 当你想问“那是什么”时,你可以说:( ) 
A. What’s this? B. What’s that? C. What’s your name? 
2. 当你想说,“它是一头大象”时,你可以说:( ) 
A. It’s a dog. B. It’s a pig. C. It’s an elephant. 
3. 当你不确定眼前的动物是不是鸭子,你可以问:( ) 
A. A duck? B. It’s a duck. C. A truck? 
答案: 
一、1. A 2. B 
二、A C B C 
1. A. nose 鼻子 B. bear 熊 C. duck鸭子 
2. A. head 头 B. hand 手 C. elephant大象 
3. A. bird 鸟 B. body 身体 C. tiger 老虎 
4. A. duck 鸭子 B. dog 狗 C. red 红色 
三、B C A