牛津译林版选修六: Unit 2 What is happiness to you 单元测试(含解析)

文档属性

名称 牛津译林版选修六: Unit 2 What is happiness to you 单元测试(含解析)
格式 zip
文件大小 46.6KB
资源类型 教案
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2021-09-01 21:01:56

文档简介

2022届一轮复习译林版选修六:
Unit
2
What
is
happiness
to
you
单元测试
一、阅读理解
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
(2021·浙江高三月考)Our
brain
doesn’t
know
how
to
be
happy,
or
even
content.
It
simply
lacks
the
genetic
instructions
to
carry
out
that
task.
It
knows
how
to
do
a
million
other
less
important
things,
from
writing
a
letter
to
maintaining
our
balance;
from
appreciating
the
music
of
Bach
to
smelling
a
rose,
but
if
you
ask
the
brain
to
be
happy,
it
simply
doesn’t
know
how
to
respond.
This
is
because
the
genetic
code
is
only
concerned
with
survival
and
reproduction,
which
happiness
does
not
necessarily
have
anything
to
do
with,
and
therefore
belongs
in
a
different
realm.
Nature
doesn't
want
us
to
always
feel
content
and
satisfied,
let
alone
happy,
as
this
would
lower
our
guard
against
possible
threats
to
our
survival.
Happiness,
as
the
Brazilian
poet
Vinicius
de
Moraes
put
it,
is
“like
a
feather
flying
in
the
air.
It
flies
light,
but
not
for
very
long.”
It
is
so
elusive
that
it
has
also
been
compared
to
a
butterfly,
which
“when
pursued,
is
always
just
beyond
your
grasp,
but
which,
if
you
will
sit
down
quietly,
may
alight
upon
you,”
according
to
19th-century
American
novelist
Nathaniel
Hawthorne.
In
any
case,
what
is
clear
is
that
happiness
is,
at
best,
fleeting
(飞逝的)
and
inconstant.
In
this
blog,
we
will
look
at
the
myth
of
happiness
from
many
perspectives
and,
in
the
process,
we
will
touch
on
topics
such
as
happy
personalities,
the
unhappy
workings
of
the
brain,
evolution,
dreams,
and
even
fairy
tales.
I
explore
all
these
issues
in
detail
in
my
book,
which
shares
its
title
with
this
blog.
Happiness
is
a
crucial
concept.
We
spend
all
of
our
lives
pursuing
it,
so
it
deserves
a
very
careful
analysis.
We
are
determined
by
our
biological
design
to
experience
mixed
and
messy
emotions.
But
the
silver
lining
is
the
knowledge
that
having
difficult
emotions
doesn’t
represent
a
personal
failure.
The
inevitable
unhappiness
that
we
all
suffer
from
time
to
time
is
not
a
shortcoming
that
demands
urgent
repair.
Far
from
it.
This
unhappiness
is,
in
fact,
what
makes
us
human.
1.Why
does
our
brain
lack
the
genetic
instructions
to
be
happy?
A.
Because
being
happy
is
less
important
than
appreciating
and
creating
art.
B.
Because
happiness
has
little
to
do
with
the
continuation
of
a
species.
C.
Because
we
tend
to
be
more
aware
of
the
threats
when
we
are
unhappy.
D.
Because
feeling
good
isn’t
one
of
our
concerns
in
living
a
life.
2.What
does
the
underlined
word
in
paragraph
3
most
probably
mean?
A.
Difficult
to
achieve
B.
Easy
to
expose
C.
Unable
to
explain
D.
Likely
to
remain
3.What
can
we
learn
from
the
passage?
A.
We
should
make
happiness
our
top
concern
no
matter
what.
B.
Negative
emotions
always
require
immediate
attention.
C.
Social
failures
are
more
likely
to
be
troubled
by
negative
feelings.
D.
We
should
accept
difficult
emotions
as
a
natural
part
of
life.
B
(2021·南昌市八一中学高三模拟)The
secret
to
happiness
is
keeping
busy,
research
has
found.
Keeping
the
mind
occupied
with
tasks—no
matter
how
meaningless—keeps
off
negative
emotions,
the
study
found.
However,
the
bad
news
is
that
humans
are
seemingly
born
to
be
lazy
in
order
to
save
energy,
according
to
Professor
Christoper
Hsee,
a
behavioral
scientist
at
Chicago
University.
In
a
study,
98
students
were
asked
to
complete
two
surveys.
After
they
had
completed
the
first,
they
were
made
to
wait
15
minutes
to
receive
the
next
one.
They
were
given
a
choice
of
either
handing
in
the
first
survey
nearby
or
at
a
more
distant
location
they
had
to
walk
to.
Whichever
option
they
chose,
they
received
a
chocolate
bar.
It
turned
out
that
approximately
two-thirds(68
students)chose
the
lazy
option.
Those
who
had
taken
the
walk
reported
feeling
happier
than
those
who
had
stayed
put.
Prof.
Hsee
concluded
that
keeping
busy
helped
keep
people
happy.
He
said
the
findings,
reported
in
the
journal
Psychological
Science,
had
policy
implications.
“Governments
may
increase
the
happiness
of
idle
citizens
by
having
them
build
bridges
that
are
actually
useless,”
he
proposed.
At
the
individual
level,
he
advised,
“Get
up
and
do
something.
Anything.
Even
if
there
really
is
no
point
to
what
you
are
doing,
you
will
feel
better
for
it.”
He
added,
“Incidentally,
thinking
deeply
or
engaging
in
self-reflection
counts
as
keeping
busy,
too.”
“You
do
not
need
to
be
running
around.
You
just
need
to
be
engaged,
either
physically
or
mentally.”
4.Keeping
busy
can
make
people
happy
because________.
A.
it
can
help
people
get
rid
of
laziness
B.
it
can
make
people
sleep
better
C.
it
can
help
get
rid
of
negative
emotions
D.
it
can
give
people
a
sense
of
achievement
5.Which
of
the
following
statements
is
TRUE
according
to
the
passage?
A.
The
finding
may
contribute
to
politics.
B.
The
officials
have
taken
Prof.
Hsee’s
advice.
C.
In
the
study
half
students
handed
in
the
first
survey
nearby.
D.
Governments
can
increase
citizens’
happiness
by
building
bridges.
6.What
can
we
infer
from
the
passage?
A.
Everybody
is
born
to
be
happy.
B.
Only
by
keeping
working
all
the
time
can
you
gain
happiness.
C.
Prof.
Hsee’s
finding
was
published
in
Psychological
Science.
D.
Keeping
busy
goes
against
human
nature.
7.What
is
the
author’s
purpose
in
writing
this
passage?
A.
To
explain
what
happiness
is.
B.
To
advise
people
not
to
sit
around.
C.
To
advise
people
to
do
what
they
like
to.
D.
To
show
people
how
to
take
life
correctly.
C
(2021·四川高三二模)On
a
scale
of
0
to
10,
I’d
say
my
happiness
ranks
at
about
6.
I’m
glad
to
know
I’m
a
6,
because,
as
a
famous
management
saying
puts
it,
“You
can't
manage
what
you
don’t
measure.”
If
you
want
to
improve
an
aspect
of
your
life,
you
need
to
be
able
to
assess
progress
toward
your
goal-and
that
means
measuring
it.
The
goal
of
this
column
is
to
help
you
manage
and
improve
your
happiness.
A
number
of
people
have
asked
me
whether
quantitative
happiness
measures
are
really
accurate
and
reliable-and
it’s
a
reasonable
question.
So
let’s
take
a
look
behind
the
curtain.
But
not
just
for
intellectual
curiosity;
as
you
will
see,
understanding
the
measurement
of
happiness
can
itself
make
you
better
at
improving
your
own
well-being-and
avoid
some
critical
errors.
The
best
method
scientists
have
to
understand
with
confidence
how
something
affects
something
else
is
a
randomized,
controlled
trial.
Think
of
the
tests
currently
under
way
to
find
a
vaccine
for
COvID-19.
They
take
a
long
time
because
the
drug
companies
with
trial
vaccines
are
conducting
experiments
that
randomly
assign
people
to
a
treatment
group
they
get
the
vaccine
and
a
control
group(they
get
a
placebo),
and
then
waiting
to
seif
the
drug
is
effective
and
safe
by
comparing
the
two
groups
after
enough
time
has
passed.
In
the
research
on
happiness,
this
usually
isn’t
possible.
Want
to
know
if
people
are
truly
happiest
in
Denmark,
as
some
studies
suggest,
and
test
it
with
a
randomized
experiment?
You
would
need
to
randomly
take
two
groups
out
of
their
homes,
move
one
group
to
Copenhagen,
and
the
other
to,
say,
Dayton,
Ohio-
but
make
sure
they
think
it
might
be
Copenhagen
and
never
get
the
truth.
Follow
up
a
few
years
later
to
see
who
is
happiest.
Obviously,
that’s
ridiculous.
So
with
randomized
controlled
trials
largely
not
available
to
them,
happiness
researchers
instead
rely
on
self-reported
happiness
surveys,
where
large
groups
of
people
anonymously
report
their
levels
of
life
satisfaction.
Then,
the
researchers
use
fairly
complex
statistical
techniques
to
mimic(模拟)a
controlled
experiment
in
order
to
show
how
different
aspects
of
people’s
lives
affect-or
at
least
are
associated
with-their
happiness.
8.What
does
the
underlined
word
“it”
in
Paragraph
1
probably
refer
to?
A.
An
aspect
of
life
B.
One’s
goal
C.
Happiness
D.
Progress.
9.Why
is
the
test
of
CovID-19
vaccine
mentioned
in
Paragraph
3?
A.
To
introduce
a
latest
medical
breakthrough.
B.
To
show
the
difficulty
in
finding
the
vaccine.
C.
To
illustrate
the
process
of
randomized
experiments.
D.
To
prove
the
impossibility
of
randomized
researches
on
happiness.
10.Why
is
it
hard
to
conduct
research
on
happiness
with
randomized
experiments?
A.
The
experiment
takes
a
long
time.
B.
It
is
difficult
to
analyze
the
data
collected.
C.
It
is
impossible
to
carry
out
the
process
strictly.
D.
The
subjects
are
unwilling
to
share
their
feelings.
11.Where
is
this
text
taken
from?
A.
A
magazine
B.
A
diary
C.
A
science
report
D.
A
textbook.
D
(2021·黑龙江实验中学高三月考)Happiness
is
an
abstract
concept.
When
one
thinks
of
a
typical
happy
person,
smiling,
laughing
and
cheering
are
what
usually
comes
to
mind.
However,
if
people
stop
smiling
or
laughing,
it
doesn’t
necessarily
mean
that
they
are
unhappy.
Happiness
has
many
different
levels,
and
it
is
difficult
to
place
the
word
in
one
concrete
category.
Many
people
believe
as
people
grow
older,
they
will
feel
more
happiness.
However,
I
just
find
they
are
not
always
so.
When
asking
my
twelve-year-old
sister
what
made
her
happy,
she
initially
told
me
that
sleeping
made
her
happy,
and
then
she
looked
at
me
for
a
reaction.
When
I
had
none,
she
changed
her
answer
to
food,
then
to
fashion,
and
then
finally
to
family.
Each
time
she
glanced
at
me,
looking
for
affirmation(肯定)that
she
had
given
a
“right”
answer.
My
younger
cousin,
who
is
even
younger
than
my
sister,
gave
me
an
answer
that
surprised
me.
It
wasn’t
eating
candy
or
watching
TV
that
made
her
happy.
It
was
love.
Considering
the
clear
differences
between
my
sister
and
cousin
in
their
answers,
I
came
to
see
that
age
doesn’t
always
largely
contribute
to
happiness.
Asking
my
grandmother
what
brings
her
happiness,
she
immediately
answered
“her
family”
without
hesitation.
This
is
something
I
expected,
as
my
grandma
is
always
a
family-centered
person.
This
also
aligns
with
her
culture,
being
from
Italy
and
growing
up
during
the
50s,
where
family
values
were
at
its
highest
point
in
society.
Asking
myself
this
question,
I
think
carefully
about
my
answers.
Sure,
my
family,
friends
and
pets
make
me
happy,
but
so
do
reading,
writing
and
watching
movies.
This
is
why
I
have
come
to
the
conclusion
that
I
have
no
answer
to
my
own
question.
There
is
no
one
single
thing
that
makes
me
the
happiest,
because,
like
everybody,
my
mood
depends
on
many
factors.
Happiness
depends
on
external
factors,
as
well
as
one’s
personality
and
age.
This
is
why
I
have
come
to
the
conclusion
that
the
journey
of
happiness
cannot
truly
be
defined,
and
that
there
isn’t
one
thing
above
all
that
makes
everyone
the
happiest.
12.What
do
we
know
about
happiness
from
Paragraph
1?
A.
It
is
pursued
by
nearly
all
people.
B.
It’s
difficult
to
describe
it
with
words.
C.
Its
highest
level
is
often
expressed
with
laughing.
D.
It
may
have
nothing
to
do
with
one’s
expressions.
paring
her
sister’s
and
cousin’s
answers,
the
author
realized
that
________.
A.
happiness
comes
from
very
small
things
B.
age
won’t
always
bring
people
happiness
C.
little
kids
can
sometimes
give
us
inspiration
D.
some
abstract
things
can
make
people
happier
14.What
does
the
underlined
phrase
“aligns
with”
in
Paragraph
4
probably
mean?
A.
Is
consistent
with
B.
Is
beneficial
to
C.
Breaks
away
from
D.
Gets
out
of
15.What
conclusion
does
the
author
draw
about
happiness?
A.
Happiness
is
hard
to
achieve.
B.
Happiness
is
determined
by
many
factors.
C.
The
happiest
people
are
often
open-minded.
D.
One’s
family
gives
him
the
most
happiness.
二、七选五
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2021·江西高三二模)If
winning
the
lottery
may
not
make
us
happy,
what
will?
Here
are
four
key
lessons
from
happiness
research.
It
is
indeed
possible
to
boost
our
happiness.
1
2
If
you
are
rich,
you
can
probably
strengthen
your
happiness
by
regularly
checking
your
bank
account.
Meanwhile,
if
you
are
less
well
off,
avoid
situations
where
you
feel
poor—and
seek
out
those
where
comparisons
are
in
your
favor.
When
you
think
about
your
net
worth,
forget
your
wealthy
sister
and
focus
on
your
brother
who
can
hardly
make
ends
meet.
We
Like
to
Feel
Secure
Midlife
is
a
period
of
relative
unhappiness.
This
dissatisfaction
may
arise
from
the
lack
of
control
felt
by
those
in
their
40s.
By
contrast,
employees
in
senior
positions,retirees
and
those
with
good
job
security
often
report
being
happy.
“There’s
a
profound
link
between
insecurities
of
all
kinds
and
human
well-being,”
Prof.
Oswald
notes,
“Supervisors
are
happier
than
those
who
are
supervised.
3

We
Adapt
to
Setbacks
While
adaptation
can
work
against
us
when
good
things
happen,
it
saves
us
from
misery
when
bad
times
strike.
___4___
But
adaptation
rides
to
the
rescue.
Oddly
enough,
it
seems
we
adjust
more
quickly
if
a
setback
is
large
or
unavoidable.
If
we
become
disabled,
we
will
likely
adapt
with
surprising
speed.
We
Enjoy
Behaving
Kindly
5
We
can
go
for
a
visit
to
a
nursing
home
and
do
something
voluntarily;
we
can
donate
something
to
help
people
in
need;
or
we
are
just
kind
and
polite
to
others.
All
these
are
good
behaviours
which
are
likely
to
make
us
happier.
A.
We
Like
to
Compare
B.
It,
however,
will
take
more
than
a
fat
wallet.
C.
What
Matters
Is
What
We
Focus
on
D.
It,
however,
will
take
more
from
our
wallet.
E.
If
a
close
friend
dies,
we
imagine
we
will
never
laugh
again.
F.
Job
loss
is
negative
to
mental
health
while
job
security
is
positive.
G.
If
we
volunteer,
give
to
charity
or
behave
politely,
we
usually
feel
pretty
good.
三、完形填空
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2021·湖北宜昌市一中高三一模)Starting
as
a
journey
to
find
the
true
meaning
of
happiness,
The
Smile
Project
began
in
the
late
fall
of
2011
as
Liz
drove
home
from
school.
“I
had
all
of
my
windows
down
and
my
radio
up.
I
couldn’t
tell
you
the
name
of
a
single
song,
but
I
can
1
I
was
happy,”
Liz
recalled.
2
,
when
Liz
got
home,
she
posted
a
Facebook
status
stating,
“Day
One:
Happiness
is...
those
perfect
car
3
where
the
radio
just
played
all
the
right
songs.”
As
Day
One
turned
into
Day
Two,
Day
Three,
Day
Four
and
now
3,
307
4
days
of
finding
joy.
The
Smile
Project
has
grown
into
a
widespread
campaign
with
one
simple
5
share
joy.
Liz
started
writing
down
what
made
her
happy
each
day.
This
6
of
writing
daily
joy
has
already
7
many
people
across
the
globe
to
pause,
reflect,
and
8
one
joy
that
may
have
brushed
through
their
days.
She
9
that
it
was
difficult
initially
to
keep
the
10
to
finding
gratitude
every
day
with
11
belief
that
there
is
no
day
without
12
.
When
she
13
Day
3,
000,
she
wrote:
“It’s
easy
to
feel
that
what
we
do
is
so
small,
but
none
of
us
will
truly
be
able
to
grasp
the
deep
14
that
our
lives
will
have
on
one
another.
It
doesn’t
have
to
be
about
money,
just
about
making
the
15
to
make
someone’s
day.”
1.A.
predict
B.
agree
C.
remember
D.
imagine
2.A.
However
B.
Thankfully
C.
Otherwise
D.
Therefore
3.A.
jobs
B.
rides
C.
tests
D.
shops
4.A.
courageous
B.
temporary
C.
relative
D.
continuous
5.A.
task
B.
chance
C.
character
D.
example
6.A.
discussion
B.
practice
C.
motivation
D.
difference
7.A.
begged
B.
inspired
C.
instruct
D.
urged
8.A.
cut
down
B.
head
for
C.
look
for
D.
wind
up
9.A.
doubts
B.
denies
C.
guesses
D.
admits
10.A.
commitment
B.
appreciation
C.
solution
D.
exposure
11.A.
complex
B.
temporary
C.
firm
D.
curious
12.A.
joy
B.
company
C.
admiration
D.
confidence
13.A.
chose
B.
counted
C.
reached
D.
left
14.A.
faith
B.
pity
C.
understanding
D.
impact
15.A.
way
B.
effort
C.
money
D.
sense
四、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
(安徽省A10联盟2021届高三开年考)Every
family
member
has
a
role
to
play.
Parents
and
other
adults
are
responsible
for
making
sure
that
the
basic
needs
of
the
family
1
(meet).
Their
jobs
also
include
teaching
and
practicing
good
health
habits.
They
have
a
responsibility
to
model
good
communication
2
other
health
skills.
They
also
should
3
(courage)young
people
in
the
family
to
practice
these
skills.
Not
all
responsibilities
in
the
family
fall
on
parents
and
other
adults
and
children
have
4
(specialize)
jobs,
too.
In
many
families,
for
example,
children
share
the
household
chores.
Helping
around
the
house
is
one
way
to
demonstrate
that
you
are
responsible.
Another
way
to
contribute
to
the
health
and
5
(happy)of
your
family
is
by
showing
6
(appreciate).
To
appreciate
7
(mean)to
value
someone
or
something.
Saying
“thank
you”
to
the
person
who
cooks
dinner,
for
example,
is
a
good
way
to
do
that.
You
could
also
help
with
the
dishes,
carry
groceries,
or
8
(voluntary)do
other
tasks.
As
a
teen,
your
role
may
also
include
helping
other
family
members.
You
may
be
asked
to
spend
time
with
a
grandparent
9
has
trouble
getting
around,
or
10
a
brother
or
sister
with
homework.
However
you
choose
to
help,
it’s
important
to
realize
that
your
support
helps
make
your
family
healthy.
五、写作
写作(一)
(改编自2020-2021学年人教新版高一英语必修第三册同步单元AB卷)试以“Can
Money
Buy
Happiness?”为题写一篇议论文。
包括以下内容:1.有人认为金钱是幸福之本;
2.也有人认为金钱是万恶之源;
3.你的看法。
注意:1.词数120左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Can
Money
Buy
Happiness?
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
写作(二)
(2021·广东深圳外国语学校高三模拟)A
long
time
ago,
there
was
a
happy
prince
and
princess
in
a
country.
They
took
care
of
and
loved
each
other
very
much,
and
their
country
was
happy,
too.
Therefore
they
didn’t
envy
anything
else.
There
was
one
thing
they
worried
about.
They
wanted
to
make
sure
they
could
live
happily
forever
like
this.
One
day,
one
of
the
officials
found
out
the
couple’s
worry
and
told
them,
“Prince,
I
heard
that
there
is
a
magic
charm(吉祥饰物),
and
it
can
protect
you
from
any
unfortunate
event.
If
you
always
carry
the
magic
charm
with
you,
your
fear
and
worry
will
disappear.”
“Is
it
true?
Where
can
I
find
that
charm?”
The
prince
asked
him
joyfully.
“There
is
an
old
man
in
the
forest,
and
he
knows
about
everything.
You
can
ask
him.”
The
couple
visited
the
old
man,
and
asked
for
help
with
their
worries
and
fears.
The
old
man
nodded
his
head
as
if
he
knew
everything
and
said,
“Travel
all
around
the
world.
Then,
when
you
meet
a
very
happy
couple,
ask
them
to
cut
a
piece
of
their
underwear.
If
you
keep
the
piece
of
the
underwear,
your
fear
and
worry
will
go
away.”
The
couple
appreciated
the
old
man's
kindness
and
set
out
on
the
journey.
The
couple
wandered
around
everywhere
and
heard
about
a
happy
knight
and
his
wife
in
a
town.
They
went
to
visit
the
knight.
“Are
you
really
happy
like
the
rumor?”
Then
the
knight
answered.
“Of
course,
we
are,
Prince.
But
our
only
worry
and
problem
is
that
we
didn't
have
any
children.”
They
had
to
find
an
absolutely
happy
couple,
so
they
continued
their
journey.
They
visited
a
happy
couple
who
were
famous
for
their
happiness
in
the
next
town.And
they
asked
the
couple
if
they
were
really
happy.
The
couple
answered.
“Yes,
we
are
very
happy.
But
we
have
too
many
children.
A
mother
with
a
large
family
of
children
never
has
a
peaceful
day.
We
worry
too
much
about
our
children.”
They
could
not
get
a
magic
charm
this
time
too,and
kept
going
on
their
trip.
It
was
very
hard
to
find
the
happiest
couple
in
the
world.
One
day,
the
prince
couple
met
a
shepherd(牧羊人)
and
his
wife
in
a
big
field.
________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Feeling
disappointed
and
tired
out,
the
prince
couple
decided
to
go
back.
_____________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2022届一轮复习译林版选修六:
Unit
2
What
is
happiness
to
you
单元测试
一、阅读理解
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
(2021·浙江高三月考)Our
brain
doesn’t
know
how
to
be
happy,
or
even
content.
It
simply
lacks
the
genetic
instructions
to
carry
out
that
task.
It
knows
how
to
do
a
million
other
less
important
things,
from
writing
a
letter
to
maintaining
our
balance;
from
appreciating
the
music
of
Bach
to
smelling
a
rose,
but
if
you
ask
the
brain
to
be
happy,
it
simply
doesn’t
know
how
to
respond.
This
is
because
the
genetic
code
is
only
concerned
with
survival
and
reproduction,
which
happiness
does
not
necessarily
have
anything
to
do
with,
and
therefore
belongs
in
a
different
realm.
Nature
doesn't
want
us
to
always
feel
content
and
satisfied,
let
alone
happy,
as
this
would
lower
our
guard
against
possible
threats
to
our
survival.
Happiness,
as
the
Brazilian
poet
Vinicius
de
Moraes
put
it,
is
“like
a
feather
flying
in
the
air.
It
flies
light,
but
not
for
very
long.”
It
is
so
elusive
that
it
has
also
been
compared
to
a
butterfly,
which
“when
pursued,
is
always
just
beyond
your
grasp,
but
which,
if
you
will
sit
down
quietly,
may
alight
upon
you,”
according
to
19th-century
American
novelist
Nathaniel
Hawthorne.
In
any
case,
what
is
clear
is
that
happiness
is,
at
best,
fleeting
(飞逝的)
and
inconstant.
In
this
blog,
we
will
look
at
the
myth
of
happiness
from
many
perspectives
and,
in
the
process,
we
will
touch
on
topics
such
as
happy
personalities,
the
unhappy
workings
of
the
brain,
evolution,
dreams,
and
even
fairy
tales.
I
explore
all
these
issues
in
detail
in
my
book,
which
shares
its
title
with
this
blog.
Happiness
is
a
crucial
concept.
We
spend
all
of
our
lives
pursuing
it,
so
it
deserves
a
very
careful
analysis.
We
are
determined
by
our
biological
design
to
experience
mixed
and
messy
emotions.
But
the
silver
lining
is
the
knowledge
that
having
difficult
emotions
doesn’t
represent
a
personal
failure.
The
inevitable
unhappiness
that
we
all
suffer
from
time
to
time
is
not
a
shortcoming
that
demands
urgent
repair.
Far
from
it.
This
unhappiness
is,
in
fact,
what
makes
us
human.
【语篇导读】这是一篇说明文,主要介绍了我们的大脑不知道如何快乐,甚至不知道如何满足的原因是缺乏执行这项任务的基因指令。这是因为遗传密码只与生存和繁殖有关,而幸福不一定与之有任何关系,因此属于另一个领域。幸福是转瞬即逝变化无常的。
1.Why
does
our
brain
lack
the
genetic
instructions
to
be
happy?
A.
Because
being
happy
is
less
important
than
appreciating
and
creating
art.
B.
Because
happiness
has
little
to
do
with
the
continuation
of
a
species.
C.
Because
we
tend
to
be
more
aware
of
the
threats
when
we
are
unhappy.
D.
Because
feeling
good
isn’t
one
of
our
concerns
in
living
a
life.
【答案】B
【解析】细节理解题。根据第二段第一句“This
is
because
the
genetic
code
is
only
concerned
with
survival
and
reproduction,
which
happiness
does
not
necessarily
have
anything
to
do
with,
and
therefore
belongs
in
a
different
realm.”(这是因为遗传密码只与生存和繁殖有关,而幸福与生存和繁殖没有必然的关系,因此属于另一个领域。)可知,我们的大脑缺乏快乐的基因指令因为幸福与物种的延续没有多大关系。故选B。
2.What
does
the
underlined
word
in
paragraph
3
most
probably
mean?
A.
Difficult
to
achieve
B.
Easy
to
expose
C.
Unable
to
explain
D.
Likely
to
remain
【答案】A
【解析】词义猜测题。根据第三段最后一句“In
any
case,
what
is
clear
is
that
happiness
is,
at
best,
fleeting
(飞逝的)and
inconstant.”(在任何情况下,有一点是明确的,那就是幸福充其量是短暂的、无常的)和第二句中的“when
pursued,
is
always
just
beyond
your
grasp,
but
which,
if
you
will
sit
down
quietly,
may
alight
upon
you”(当你追逐它的时候,你总是追不到的,但是,如果你安静地坐下来,它可能会落到你身上)可知,此处是指幸福是很难得到的。所以elusive意为“难获得的”。故选A。
3.What
can
we
learn
from
the
passage?
A.
We
should
make
happiness
our
top
concern
no
matter
what.
B.
Negative
emotions
always
require
immediate
attention.
C.
Social
failures
are
more
likely
to
be
troubled
by
negative
feelings.
D.
We
should
accept
difficult
emotions
as
a
natural
part
of
life.
【答案】D
【解析】推理判断题。根据最后一段最后三句“The
inevitable
unhappiness
that
we
all
suffer
from
time
to
time
is
not
a
shortcoming
that
demands
urgent
repair.
Far
from
it.
This
unhappiness
is,
in
fact,
what
makes
us
human.”(我们所有人时不时遭受的不可避免的不幸并不是一个需要紧急修复的缺点。远非如此。事实上,正是这种不快乐使我们成为人类)可知,我们应该接受困难的情绪作为生活的一部分。故选D。
B
(2021·南昌市八一中学高三模拟)The
secret
to
happiness
is
keeping
busy,
research
has
found.
Keeping
the
mind
occupied
with
tasks—no
matter
how
meaningless—keeps
off
negative
emotions,
the
study
found.
However,
the
bad
news
is
that
humans
are
seemingly
born
to
be
lazy
in
order
to
save
energy,
according
to
Professor
Christoper
Hsee,
a
behavioral
scientist
at
Chicago
University.
In
a
study,
98
students
were
asked
to
complete
two
surveys.
After
they
had
completed
the
first,
they
were
made
to
wait
15
minutes
to
receive
the
next
one.
They
were
given
a
choice
of
either
handing
in
the
first
survey
nearby
or
at
a
more
distant
location
they
had
to
walk
to.
Whichever
option
they
chose,
they
received
a
chocolate
bar.
It
turned
out
that
approximately
two-thirds(68
students)chose
the
lazy
option.
Those
who
had
taken
the
walk
reported
feeling
happier
than
those
who
had
stayed
put.
Prof.
Hsee
concluded
that
keeping
busy
helped
keep
people
happy.
He
said
the
findings,
reported
in
the
journal
Psychological
Science,
had
policy
implications.
“Governments
may
increase
the
happiness
of
idle
citizens
by
having
them
build
bridges
that
are
actually
useless,”
he
proposed.
At
the
individual
level,
he
advised,
“Get
up
and
do
something.
Anything.
Even
if
there
really
is
no
point
to
what
you
are
doing,
you
will
feel
better
for
it.”
He
added,
“Incidentally,
thinking
deeply
or
engaging
in
self-reflection
counts
as
keeping
busy,
too.”
“You
do
not
need
to
be
running
around.
You
just
need
to
be
engaged,
either
physically
or
mentally.”
【语篇导读】这是一篇说明文,讲述了科学家们通过研究发现,使人们快乐的秘诀就是让自己忙起来,有事可做就会提升幸福感。
4.Keeping
busy
can
make
people
happy
because________.
A.
it
can
help
people
get
rid
of
laziness
B.
it
can
make
people
sleep
better
C.
it
can
help
get
rid
of
negative
emotions
D.
it
can
give
people
a
sense
of
achievement
【答案】C
【解析】推理判断题。根据第一段和第二段中的“The
secret
to
happiness
is
keeping
busy,
research
has
found.
Keeping
the
mind
occupied
with
tasks—no
matter
how
meaningless—keeps
off
negative
emotions,
the
study
found.”(一项研究发现,快乐的秘诀就是让自己忙起来。研究发现,让大脑忙于各种任务,不管它们多么毫无意义,都能抵御负面情绪。)可知,忙碌能让人快乐是因为它可以帮助摆脱不愉快的感觉。故选C项。
5.Which
of
the
following
statements
is
TRUE
according
to
the
passage?
A.
The
finding
may
contribute
to
politics.
B.
The
officials
have
taken
Prof.
Hsee’s
advice.
C.
In
the
study
half
students
handed
in
the
first
survey
nearby.
D.
Governments
can
increase
citizens’
happiness
by
building
bridges.
【答案】A
【解析】细节理解题。根据第五段中的“He
said
the
findings,
reported
in
the
journal
Psychological
Science,
had
policy
implications.”(他说,这项发表在《心理科学》杂志上的研究结果具有政治意义。)可知,这一发现可能有助于政治。故选A项。
6.What
can
we
infer
from
the
passage?
A.
Everybody
is
born
to
be
happy.
B.
Only
by
keeping
working
all
the
time
can
you
gain
happiness.
C.
Prof.
Hsee’s
finding
was
published
in
Psychological
Science.
D.
Keeping
busy
goes
against
human
nature.
【答案】D
【解析】推理判断题。根据第三段中的“However,
the
bad
news
is
that
humans
are
seemingly
born
to
be
lazy
in
order
to
save
energy,
according
to
Professor
Christoper
Hsee,
a
behavioral
scientist
at
Chicago
University.”(而坏消息是,据芝加哥大学行为科学家Christoper
Hsee教授说,为了节省能量,人类似乎生来就懒惰。)可推知,忙碌有悖于与人的天性。故选D项。
7.What
is
the
author’s
purpose
in
writing
this
passage?
A.
To
explain
what
happiness
is.
B.
To
advise
people
not
to
sit
around.
C.
To
advise
people
to
do
what
they
like
to.
D.
To
show
people
how
to
take
life
correctly.
【答案】B
【解析】推理判断题。根据第一段和第二段中的“The
secret
to
happiness
is
keeping
busy,
research
has
found.
Keeping
the
mind
occupied
with
tasks—no
matter
how
meaningless—keeps
off
negative
emotions,
the
study
found”(一项研究发现,快乐的秘诀就是保持忙碌。该研究发现,让大脑忙于一些毫无意义的事情可以避免负面情绪)和最后一段中的“You
do
not
need
to
be
running
around.
You
just
need
to
be
engaged,
either
physically
or
mentally”(你没必要到处跑。你只需要有事忙,无论是身体上还是精神上。)可推知,作者写这篇文章是为了建议人们不要无所事事。故选B项。
C
(2021·四川高三二模)On
a
scale
of
0
to
10,
I’d
say
my
happiness
ranks
at
about
6.
I’m
glad
to
know
I’m
a
6,
because,
as
a
famous
management
saying
puts
it,
“You
can't
manage
what
you
don’t
measure.”
If
you
want
to
improve
an
aspect
of
your
life,
you
need
to
be
able
to
assess
progress
toward
your
goal-and
that
means
measuring
it.
The
goal
of
this
column
is
to
help
you
manage
and
improve
your
happiness.
A
number
of
people
have
asked
me
whether
quantitative
happiness
measures
are
really
accurate
and
reliable-and
it’s
a
reasonable
question.
So
let’s
take
a
look
behind
the
curtain.
But
not
just
for
intellectual
curiosity;
as
you
will
see,
understanding
the
measurement
of
happiness
can
itself
make
you
better
at
improving
your
own
well-being-and
avoid
some
critical
errors.
The
best
method
scientists
have
to
understand
with
confidence
how
something
affects
something
else
is
a
randomized,
controlled
trial.
Think
of
the
tests
currently
under
way
to
find
a
vaccine
for
COvID-19.
They
take
a
long
time
because
the
drug
companies
with
trial
vaccines
are
conducting
experiments
that
randomly
assign
people
to
a
treatment
group
they
get
the
vaccine
and
a
control
group(they
get
a
placebo),
and
then
waiting
to
seif
the
drug
is
effective
and
safe
by
comparing
the
two
groups
after
enough
time
has
passed.
In
the
research
on
happiness,
this
usually
isn’t
possible.
Want
to
know
if
people
are
truly
happiest
in
Denmark,
as
some
studies
suggest,
and
test
it
with
a
randomized
experiment?
You
would
need
to
randomly
take
two
groups
out
of
their
homes,
move
one
group
to
Copenhagen,
and
the
other
to,
say,
Dayton,
Ohio-
but
make
sure
they
think
it
might
be
Copenhagen
and
never
get
the
truth.
Follow
up
a
few
years
later
to
see
who
is
happiest.
Obviously,
that’s
ridiculous.
So
with
randomized
controlled
trials
largely
not
available
to
them,
happiness
researchers
instead
rely
on
self-reported
happiness
surveys,
where
large
groups
of
people
anonymously
report
their
levels
of
life
satisfaction.
Then,
the
researchers
use
fairly
complex
statistical
techniques
to
mimic(模拟)a
controlled
experiment
in
order
to
show
how
different
aspects
of
people’s
lives
affect-or
at
least
are
associated
with-their
happiness.
【语篇导读】这是一篇说明文。文章介绍了如何管理和提高你的幸福感。
8.What
does
the
underlined
word
“it”
in
Paragraph
1
probably
refer
to?
A.
An
aspect
of
life
B.
One’s
goal
C.
Happiness
D.
Progress.
【答案】D
【解析】词义猜测题(代词的指代)。根据第一段第三句“You
can’t
manage
what
you
don’t
measure.”(你无法管理你没有衡量的东西)和第四句“If
you
want
to
improve
an
aspect
of
your
life,
you
need
to
be
able
to
assess
progress
toward
your
goal”(如果你想要改善你生活的一个方面,你需要能够评估你的目标所取得的进展)可知,此处是指衡量进步。所以it代指progress。故选D。
9.Why
is
the
test
of
CovID-19
vaccine
mentioned
in
Paragraph
3?
A.
To
introduce
a
latest
medical
breakthrough.
B.
To
show
the
difficulty
in
finding
the
vaccine.
C.
To
illustrate
the
process
of
randomized
experiments.
D.
To
prove
the
impossibility
of
randomized
researches
on
happiness.
【答案】C
【解析】推理判断(目的意图)。根据第三段第一句“The
best
method
scientists
have
to
understand
with
confidence
how
something
affects
something
else
is
a
randomized,
controlled
trial.”(科学家们自信地理解一件事如何影响另一件事的最好的方法就是随机对照试验)可知,CovID-19疫苗的测试在第3段被提及是为了说明随机实验的过程。故选C。
10.Why
is
it
hard
to
conduct
research
on
happiness
with
randomized
experiments?
A.
The
experiment
takes
a
long
time.
B.
It
is
difficult
to
analyze
the
data
collected.
C.
It
is
impossible
to
carry
out
the
process
strictly.
D.
The
subjects
are
unwilling
to
share
their
feelings.
【答案】C
【解析】推理判断题。根据最后一段第三句到第五句“You
would
need
to
randomly
take
two
groups
out
of
their
homes,
move
one
group
to
Copenhagen,
and
the
other
to,
say,
Dayton,
Ohio-
but
make
sure
they
think
it
might
be
Copenhagen
and
never
get
the
truth.
Follow
up
a
few
years
later
to
see
who
is
happiest.
Obviously,
that'
s
ridiculous.”(你需要随机地把两组人从家里带出来,一组搬到哥本哈根,另一组搬到俄亥俄州的代顿——但要确保他们认为可能是哥本哈根,永远不会知道真相。几年后再继续调查,看看谁最幸福。显然,这是荒谬的)可知,因为无法严格实施实验过程,所以很难用随机实验来研究幸福。故选C。
11.Where
is
this
text
taken
from?
A.
A
magazine
B.
A
diary
C.
A
science
report
D.
A
textbook.
【答案】A
【解析】推理判断题。根据第二段第一句“The
goal
of
this
column
is
to
help
you
manage
and
improve
your
happiness.
”(本专栏的目的是帮助你管理和提高你的幸福感。)可知,这篇文章取自一本杂志。故选A。
D
(2021·黑龙江实验中学高三月考)Happiness
is
an
abstract
concept.
When
one
thinks
of
a
typical
happy
person,
smiling,
laughing
and
cheering
are
what
usually
comes
to
mind.
However,
if
people
stop
smiling
or
laughing,
it
doesn’t
necessarily
mean
that
they
are
unhappy.
Happiness
has
many
different
levels,
and
it
is
difficult
to
place
the
word
in
one
concrete
category.
Many
people
believe
as
people
grow
older,
they
will
feel
more
happiness.
However,
I
just
find
they
are
not
always
so.
When
asking
my
twelve-year-old
sister
what
made
her
happy,
she
initially
told
me
that
sleeping
made
her
happy,
and
then
she
looked
at
me
for
a
reaction.
When
I
had
none,
she
changed
her
answer
to
food,
then
to
fashion,
and
then
finally
to
family.
Each
time
she
glanced
at
me,
looking
for
affirmation(肯定)that
she
had
given
a
“right”
answer.
My
younger
cousin,
who
is
even
younger
than
my
sister,
gave
me
an
answer
that
surprised
me.
It
wasn’t
eating
candy
or
watching
TV
that
made
her
happy.
It
was
love.
Considering
the
clear
differences
between
my
sister
and
cousin
in
their
answers,
I
came
to
see
that
age
doesn’t
always
largely
contribute
to
happiness.
Asking
my
grandmother
what
brings
her
happiness,
she
immediately
answered
“her
family”
without
hesitation.
This
is
something
I
expected,
as
my
grandma
is
always
a
family-centered
person.
This
also
aligns
with
her
culture,
being
from
Italy
and
growing
up
during
the
50s,
where
family
values
were
at
its
highest
point
in
society.
Asking
myself
this
question,
I
think
carefully
about
my
answers.
Sure,
my
family,
friends
and
pets
make
me
happy,
but
so
do
reading,
writing
and
watching
movies.
This
is
why
I
have
come
to
the
conclusion
that
I
have
no
answer
to
my
own
question.
There
is
no
one
single
thing
that
makes
me
the
happiest,
because,
like
everybody,
my
mood
depends
on
many
factors.
Happiness
depends
on
external
factors,
as
well
as
one’s
personality
and
age.
This
is
why
I
have
come
to
the
conclusion
that
the
journey
of
happiness
cannot
truly
be
defined,
and
that
there
isn’t
one
thing
above
all
that
makes
everyone
the
happiest.
【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。作者通过收集不同的人对于快乐的观点,得出结论:快乐无法真正被定义,受很多因素决定。
12.What
do
we
know
about
happiness
from
Paragraph
1?
A.
It
is
pursued
by
nearly
all
people.
B.
It’s
difficult
to
describe
it
with
words.
C.
Its
highest
level
is
often
expressed
with
laughing.
D.
It
may
have
nothing
to
do
with
one’s
expressions.
【答案】D
【解析】细节理解题。根据文章第一段关键句“However,
if
people
stop
smiling
or
laughing,
it
doesn’t
necessarily
mean
that
they
are
unhappy.(然而,如果人们停止微笑或大笑,这并不一定意味着他们不快乐)”可知,快乐与人的表情是没有关系的。故选D项。
paring
her
sister’s
and
cousin’s
answers,
the
author
realized
that
________.
A.
happiness
comes
from
very
small
things
B.
age
won’t
always
bring
people
happiness
C.
little
kids
can
sometimes
give
us
inspiration
D.
some
abstract
things
can
make
people
happier
【答案】B
【解析】细节理解题。根据文章第三段关键句“Considering
the
clear
differences
between
my
sister
and
cousin
in
their
answers,
I
came
to
see
that
age
doesn't
always
largely
contribute
to
happiness.(考虑到我妹妹和表妹在答案上的明显差异,我逐渐认识到年龄并不总是对快乐有很大贡献)”可知,在比较妹妹和表妹的回答之后,作者意识到年龄不总是带给人们快乐。故选B项。
14.What
does
the
underlined
phrase
“aligns
with”
in
Paragraph
4
probably
mean?
A.
Is
consistent
with
B.
Is
beneficial
to
C.
Breaks
away
from
D.
Gets
out
of
【答案】A
【解析】词义猜测题。根据文章第四段划线部分后文内容“being
from
Italy
and
growing
up
during
the
50s,
where
family
values
were
at
its
highest
point
in
society(来自意大利,成长于50年代,当时家庭价值观在社会上处于顶峰)”结合上文祖母的回答“her
family”推测,“aligns
with
her
culture”表示“与她的文化一致”,Is
consistent
with“与……一致”符合题意。故选A项。
15.What
conclusion
does
the
author
draw
about
happiness?
A.
Happiness
is
hard
to
achieve.
B.
Happiness
is
determined
by
many
factors.
C.
The
happiest
people
are
often
open-minded.
D.
One’s
family
gives
him
the
most
happiness.
【答案】B
【解析】细节理解题。根据文章最后一段关键句“This
is
why
I
have
come
to
the
conclusion
that
the
journey
of
happiness
cannot
truly
be
defined,
and
that
there
isn’t
one
thing
above
all
that
makes
everyone
the
happiest.(这就是为什么我得出这样的结论:快乐之旅无法被真正定义,也没有一件事能让每个人都最快乐)”可知,作者得出结论:快乐由许多因素决定,无法被定义。故选B项。
二、七选五
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2021·江西高三二模)If
winning
the
lottery
may
not
make
us
happy,
what
will?
Here
are
four
key
lessons
from
happiness
research.
It
is
indeed
possible
to
boost
our
happiness.
1
2
If
you
are
rich,
you
can
probably
strengthen
your
happiness
by
regularly
checking
your
bank
account.
Meanwhile,
if
you
are
less
well
off,
avoid
situations
where
you
feel
poor—and
seek
out
those
where
comparisons
are
in
your
favor.
When
you
think
about
your
net
worth,
forget
your
wealthy
sister
and
focus
on
your
brother
who
can
hardly
make
ends
meet.
We
Like
to
Feel
Secure
Midlife
is
a
period
of
relative
unhappiness.
This
dissatisfaction
may
arise
from
the
lack
of
control
felt
by
those
in
their
40s.
By
contrast,
employees
in
senior
positions,retirees
and
those
with
good
job
security
often
report
being
happy.
“There’s
a
profound
link
between
insecurities
of
all
kinds
and
human
well-being,”
Prof.
Oswald
notes,
“Supervisors
are
happier
than
those
who
are
supervised.
3

We
Adapt
to
Setbacks
While
adaptation
can
work
against
us
when
good
things
happen,
it
saves
us
from
misery
when
bad
times
strike.
___4___
But
adaptation
rides
to
the
rescue.
Oddly
enough,
it
seems
we
adjust
more
quickly
if
a
setback
is
large
or
unavoidable.
If
we
become
disabled,
we
will
likely
adapt
with
surprising
speed.
We
Enjoy
Behaving
Kindly
5
We
can
go
for
a
visit
to
a
nursing
home
and
do
something
voluntarily;
we
can
donate
something
to
help
people
in
need;
or
we
are
just
kind
and
polite
to
others.
All
these
are
good
behaviours
which
are
likely
to
make
us
happier.
A.
We
Like
to
Compare
B.
It,
however,
will
take
more
than
a
fat
wallet.
C.
What
Matters
Is
What
We
Focus
on
D.
It,
however,
will
take
more
from
our
wallet.
E.
If
a
close
friend
dies,
we
imagine
we
will
never
laugh
again.
F.
Job
loss
is
negative
to
mental
health
while
job
security
is
positive.
G.
If
we
volunteer,
give
to
charity
or
behave
politely,
we
usually
feel
pretty
good.
【语篇导读】这是一篇说明文。文章主要介绍了从幸福研究中得到的几个可以让人们幸福的关键因素。
1.【答案】B
【解析】根据上文“If
winning
the
lottery
may
not
make
us
happy,
what
will?
Here
are
four
key
lessons
from
happiness
research.
It
is
indeed
possible
to
boost
our
happiness.(如果中了彩票可能不会让我们高兴,那会怎样呢?以下是快乐研究中的四个关键经验,它确实有可能提升我们的快乐)”结合下文介绍的几个研究结果可知,想要快乐,仅仅有钱是不够的。B项“然而,这需要的不仅是钱。”符合语境,故选B。
2.【答案】A
【解析】设空处为本段小标题。根据下文的“Meanwhile,
if
you
are
less
well
off,
avoid
situations
where
you
feel
poor—and
seek
out
those
where
comparisons
are
in
your
favor.
When
you
think
about
your
net
worth,
forget
your
wealthy
sister
and
focus
on
your
brother
who
can
hardly
make
ends
meet.(同时,如果你不太富裕,避免那些让你感到贫穷的情况,寻找那些比较有利于你的情况。当你想到你的净资产时,忘掉你富有的姐姐,把注意力放在你难以维持生计的哥哥身上)”可知,本段主要陈述人们通常喜欢比较,通过比较得出有利于自己的情况。A项“我们都喜欢比较”可以作为本段小标题,选项的compare呼应下文的comparison。故选A。
3.【答案】F
【解析】结合本段小标题“We
Like
to
Feel
Secure(我们都喜欢感到安全)”和上文“There’s
a
profound
link
between
insecurities
of
all
kinds
and
human
well-being,”
Prof.
Oswald
notes,
“Supervisors
are
happier
than
those
who
are
supervised.(奥斯瓦尔德教授指出:“各种各样的不安全感与人类福祉之间有着深刻的联系,监管者比被监管者更幸福)”可知,下文应承接上文继续讨论安全的相关话题。F项“失业对心理健康有负面影响,而工作安全感对心理健康有正面影响。”符合语境,选项中的negative和security呼应小标题中的secure。故选F。
4.【答案】E
【解析】根据上文“While
adaptation
can
work
against
us
when
good
things
happen,
it
saves
us
from
misery
when
bad
times
strike.(当好事发生时,适应会对我们不利,但当不幸来临时,它会使我们免于痛苦)”和下文“But
adaptation
rides
to
the
rescue.(但适应可以拯救)”可推知,设空处陈述了一种不幸的、让人们痛苦的情况。E项“如果一个亲密的朋友去世了,我们想象我们再也不会笑了。”符合语境,且和下文语意紧密。故选E。
5.【答案】G
【解析】根据本段小标题“We
Enjoy
Behaving
Kindly(我们喜欢友善的行为)”和下文“We
can
go
for
a
visit
to
a
nursing
home
and
do
something
voluntarily(我们可以去疗养院做一些自愿的事情)”可知,设空处应该陈述一些表现出我们善良的事情。G项“如果我们做志愿者,捐钱给慈善机构,或者表现得很有礼貌,我们通常会感觉很好。”符合语境,选项中的behave
politely呼应小标题中的behaving
kindly。故选G。
三、完形填空
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2021·湖北宜昌市一中高三一模)Starting
as
a
journey
to
find
the
true
meaning
of
happiness,
The
Smile
Project
began
in
the
late
fall
of
2011
as
Liz
drove
home
from
school.
“I
had
all
of
my
windows
down
and
my
radio
up.
I
couldn’t
tell
you
the
name
of
a
single
song,
but
I
can
1
I
was
happy,”
Liz
recalled.
2
,
when
Liz
got
home,
she
posted
a
Facebook
status
stating,
“Day
One:
Happiness
is...
those
perfect
car
3
where
the
radio
just
played
all
the
right
songs.”
As
Day
One
turned
into
Day
Two,
Day
Three,
Day
Four
and
now
3,
307
4
days
of
finding
joy.
The
Smile
Project
has
grown
into
a
widespread
campaign
with
one
simple
5
share
joy.
Liz
started
writing
down
what
made
her
happy
each
day.
This
6
of
writing
daily
joy
has
already
7
many
people
across
the
globe
to
pause,
reflect,
and
8
one
joy
that
may
have
brushed
through
their
days.
She
9
that
it
was
difficult
initially
to
keep
the
10
to
finding
gratitude
every
day
with
11
belief
that
there
is
no
day
without
12
.
When
she
13
Day
3,
000,
she
wrote:
“It’s
easy
to
feel
that
what
we
do
is
so
small,
but
none
of
us
will
truly
be
able
to
grasp
the
deep
14
that
our
lives
will
have
on
one
another.
It
doesn’t
have
to
be
about
money,
just
about
making
the
15
to
make
someone’s
day.”
【语篇导读】这是一篇记叙文。文章讲述了Liz为了寻找快乐的真正意义,开启了名为The
Smile
Project的汽车之旅,记录了每天的快乐,并且在Facebook上发布动态,激励了世界各地的许多人停下来,反思,寻找一种可能掠过他们每一天的快乐。
1.A.
predict
B.
agree
C.
remember
D.
imagine
【答案】C
【解析】A.
predict预测;B.
agree同意;C.
remember记得;D.
imagine想象。根据前文“I
couldn’t
tell
you
the
name
of
a
single
song”可知,作者在回忆过去发生的事情,此处应为记得当时很开心。故选C。
2.A.
However
B.
Thankfully
C.
Otherwise
D.
Therefore
【答案】D
【解析】A.
However然而;B.
Thankfully谢天谢地,万幸的是;C.
Otherwise否则;D.
Therefore因此。根据上文“but
I
can

I
was
happy”可知,因为很开心,所以一到家就在Facebook上面发布了动态。故选D。
3.A.
jobs
B.
rides
C.
tests
D.
shops
【答案】B
【解析】A.
jobs工作;B.
rides(乘车或骑车的)短途旅行;C.
tests测试;D.
shops商店。根据空前“Happiness
is...
those
perfect
car...”可知,此处表示完美的乘车旅行。故选B。
4.A.
courageous
B.
temporary
C.
relative
D.
continuous
【答案】D
【解析】A.
courageous勇敢的,无畏的;B.
temporary短暂的,暂时的;C.
relative相对的;D.
continuous连续的。根据“As
Day
One
turned
into
Day
Two,
Day
Three,
Day
Four
and
now
3,
307”可知,此处表示寻找快乐的日子是连续不断的。故选D。
5.A.
task
B.
chance
C.
character
D.
example
【答案】A
【解析】A.
task任务;B.
chance机会;C.
character特征,性格;D.
example例子。根据“share
joy”可知,微笑计划已经发展成一个广泛的活动,只有一个简单的任务:分享快乐。故选A。
6.A.
discussion
B.
practice
C.
motivation
D.
difference
【答案】B
【解析】A.
discussion讨论;B.
practice练习,惯例;C.
motivation动机,动力;D.
difference不同。根据“writing
daily
joy”可知,记下每天的快乐已经成为一种习惯做法。故选B。
7.A.
begged
B.
inspired
C.
instruct
D.
urged
【答案】B
【解析】A.
begged乞求;B.
inspired激励,鼓舞;C.
instruct指示,命令;D.
urged催促。根据空后“many
people
across
the
globe
to
pause,
reflect,
and…one
joy
that
may
have
brushed
through
their
days.”可知,这种写每日快乐的习惯做法,激励了世界各地的许多人。故选B。
8.A.
cut
down
B.
head
for
C.
look
for
D.
wind
up
【答案】C
【解析】A.
cut
down砍倒,减少;B.
head
for朝……方向行进,前往;C.
look
for寻找;D.
wind
up上发条,使结束。根据前文“This
...
of
writing
daily
joy
has
already
...
many
people
across
the
globe
to
pause,
reflect”可知,写下每日快乐的习惯做法激励了许多人寻找快乐。故选C。
9.A.
doubts
B.
denies
C.
guesses
D.
admits
【答案】D
【解析】A.
doubts怀疑;B.
denies否认;C.
guesses猜;D.
admits承认。根据空后“it
was
difficult
initially
to
keep”可知,她承认,一开始很难坚持。故选D。
10.A.
commitment
B.
appreciation
C.
solution
D.
exposure
【答案】A
【解析】A.
commitment献身,承诺;B.
appreciation感激,感谢;C.
solution解决方法;D.
exposure显露,揭露。根据空后“finding
gratitude
every
day”可知,此处表示每天寻找感恩的承诺。故选A。
11.A.
complex
B.
temporary
C.
firm
D.
curious
【答案】C
【解析】A.
complex复杂的;B.
temporary暂时的;C.
firm坚定的;D.
curious好奇的。根据前文“
it
was
difficult
initially
to
keep
the

to
finding
gratitude
every
day”可知,此处表示一开始很难坚持每天寻找感恩的承诺,坚定地相信没有一天是没有快乐的。故选C。
12.A.
joy
B.
company
C.
admiration
D.
confidence
【答案】A
【解析】A.
joy快乐;B.
company公司,同伴;C.
admiration钦佩,赞赏,羡慕;D.
confidence自信。根据上文“many
people
across
the
globe
to
pause,
reflect,
and

one
joy
that
may
have
brushed
through
their
days.”可知,此处是信息词joy的词汇复现。故选A。
13.A.
chose
B.
counted
C.
reached
D.
left
【答案】C
【解析】A.
chose选择;B.
counted数;C.
reached抵达,达到;D.
left离开。根据“Day
3,
000”可知,此处表示当她写到第3000天时。故选C。
14.A.
faith
B.
pity
C.
understanding
D.
impact
【答案】D
【解析】A.
faith信心,信任;B.
pity遗憾;C.
understanding理解;D.
impact撞击(力),影响,影响。根据“that
our
lives
will
have
on
one
another.”可知,此处表示我们中没有人能够真正理解我们的生活对彼此的深刻影响。故选D。
15.A.
way
B.
effort
C.
money
D.
sense
【答案】B
【解析】A.
way方式,方法;B.
effort努力;C.
money钱;D.
sense意识。根据“to
make
someone's
day.”可知,此处表示只要努力让别人过得开心就行了。故选B。
四、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
(安徽省A10联盟2021届高三开年考)Every
family
member
has
a
role
to
play.
Parents
and
other
adults
are
responsible
for
making
sure
that
the
basic
needs
of
the
family
1
(meet).
Their
jobs
also
include
teaching
and
practicing
good
health
habits.
They
have
a
responsibility
to
model
good
communication
2
other
health
skills.
They
also
should
3
(courage)young
people
in
the
family
to
practice
these
skills.
Not
all
responsibilities
in
the
family
fall
on
parents
and
other
adults
and
children
have
4
(specialize)
jobs,
too.
In
many
families,
for
example,
children
share
the
household
chores.
Helping
around
the
house
is
one
way
to
demonstrate
that
you
are
responsible.
Another
way
to
contribute
to
the
health
and
5
(happy)of
your
family
is
by
showing
6
(appreciate).
To
appreciate
7
(mean)to
value
someone
or
something.
Saying
“thank
you”
to
the
person
who
cooks
dinner,
for
example,
is
a
good
way
to
do
that.
You
could
also
help
with
the
dishes,
carry
groceries,
or
8
(voluntary)do
other
tasks.
As
a
teen,
your
role
may
also
include
helping
other
family
members.
You
may
be
asked
to
spend
time
with
a
grandparent
9
has
trouble
getting
around,
or
10
a
brother
or
sister
with
homework.
However
you
choose
to
help,
it’s
important
to
realize
that
your
support
helps
make
your
family
healthy.
【语篇解读】本文是议论文。文章主要论述了每个家庭成员都需要承担一定的角色,即在家庭中承担力所能及的义务,青少年也是如此。
1.【答案】are
met
【解析】考查动词的时态和语态。根据上文“Parents
and
other
adults
are
responsible
for”可知为一般现在时,主语与谓语动词构成被动关系,用一般现在时的被动语态,主语为the
basic
needs
of
the
family,谓语动词用复数。故填are
met。句意:父母和其他成年人有责任确保家庭的基本需要得到满足。
2.【答案】and
【解析】考查连词。此处good
communication与other
health
skills为并列关系,应用连词and。句意:他们有责任树立良好的沟通和其他健康技能模范。
3.【答案】encourage
【解析】考查词性转换(动词)。encourage
sb.
to
do
sth.的结构,故填encourage。句意:他们也应该鼓励家庭中的年轻人练习这些技能。
4.【答案】special
【解析】考查词性转换(形容词)。修饰名词jobs用形容词,故填special。句意:并不是所有的家庭责任都落在父母和其他成年人身上,孩子们也有专门的工作。
5.【答案】happiness
【解析】考查词性转换(名词)。作介词to的宾语,表示“幸福”应用名词happiness,不可数,故填happiness。
6.【答案】appreciation
【解析】考查词性转换(名词)。show
appreciation表示感激,故填appreciation。句意:另一种有助于家庭健康和幸福的方法是表达感激。
7.【答案】means
【解析】考查主谓一致。句子陈述客观事实用一般现在时,且主语为不定式To
appreciate,故谓语动词应用第三人称单数。故填means。句意:感激意味着珍视某人或某事。
8.【答案】voluntarily
【解析】考查词性转换(副词)。修饰后文动词do应用副词voluntarily,作状语,故填voluntarily。句意:你也可以帮忙洗碗,搬杂货,或者自愿做其他的事情。
9.【答案】who/that
【解析】考查定语从句。此处为定语从句修饰先行词grandparent,先行词在从句中作主语,指人,故应用关系代词who或that引导,故填who/that。
10.【答案】help/assist
【解析】考查动词短语中的动词。help/assist
sb.
with
sth帮助某人做某事,故填help/assist。句意:你可能会被要求花时间陪四下走走有困难的祖父母,或者帮助兄弟姐妹做家庭作业。
五、写作
写作(一)
(改编自2020-2021学年人教新版高一英语必修第三册同步单元AB卷)试以“Can
Money
Buy
Happiness?”为题写一篇议论文。
包括以下内容:1.有人认为金钱是幸福之本;
2.也有人认为金钱是万恶之源;
3.你的看法。
注意:1.词数120左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Can
Money
Buy
Happiness?
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
Can
Money
Buy
Happiness?
Different
people
have
different
opinions.
Some
think
yes,
while
others
hold
the
opposite.
It
is
true
that
with
enough
money
one
can
buy
all
the
things
one
wants,
and
live
a
life
of
comfort
and
security.
However,
it
is
equally
true
that
a
lack
of
money
causes
great
distress.
It
is
a
common
view
that
money
is
the
root
of
all
evil.
The
pursuit
of
money
drives
many
people
to
cheat
and
steal.
In
some
places
there
is
nothing
that
cannot
be
bought
with
money,
resulting
in
corrupt
societies
where
everybody
is
miserable.
So,
money
does
not
necessarily
mean
happiness.
It
all
depends
on
how
it
is
used.
If
we
make
honest
and
sensible
use
of
money,
it
can
be
a
stepping-stone
to
happiness.
Although
money
cannot
buy
happiness,
it
can
make
happiness
possible
if
it
is
employed
sensibly.
写作(二)
(2021·广东深圳外国语学校高三模拟)A
long
time
ago,
there
was
a
happy
prince
and
princess
in
a
country.
They
took
care
of
and
loved
each
other
very
much,
and
their
country
was
happy,
too.
Therefore
they
didn’t
envy
anything
else.
There
was
one
thing
they
worried
about.
They
wanted
to
make
sure
they
could
live
happily
forever
like
this.
One
day,
one
of
the
officials
found
out
the
couple’s
worry
and
told
them,
“Prince,
I
heard
that
there
is
a
magic
charm(吉祥饰物),
and
it
can
protect
you
from
any
unfortunate
event.
If
you
always
carry
the
magic
charm
with
you,
your
fear
and
worry
will
disappear.”
“Is
it
true?
Where
can
I
find
that
charm?”
The
prince
asked
him
joyfully.
“There
is
an
old
man
in
the
forest,
and
he
knows
about
everything.
You
can
ask
him.”
The
couple
visited
the
old
man,
and
asked
for
help
with
their
worries
and
fears.
The
old
man
nodded
his
head
as
if
he
knew
everything
and
said,
“Travel
all
around
the
world.
Then,
when
you
meet
a
very
happy
couple,
ask
them
to
cut
a
piece
of
their
underwear.
If
you
keep
the
piece
of
the
underwear,
your
fear
and
worry
will
go
away.”
The
couple
appreciated
the
old
man's
kindness
and
set
out
on
the
journey.
The
couple
wandered
around
everywhere
and
heard
about
a
happy
knight
and
his
wife
in
a
town.
They
went
to
visit
the
knight.
“Are
you
really
happy
like
the
rumor?”
Then
the
knight
answered.
“Of
course,
we
are,
Prince.
But
our
only
worry
and
problem
is
that
we
didn't
have
any
children.”
They
had
to
find
an
absolutely
happy
couple,
so
they
continued
their
journey.
They
visited
a
happy
couple
who
were
famous
for
their
happiness
in
the
next
town.And
they
asked
the
couple
if
they
were
really
happy.
The
couple
answered.
“Yes,
we
are
very
happy.
But
we
have
too
many
children.
A
mother
with
a
large
family
of
children
never
has
a
peaceful
day.
We
worry
too
much
about
our
children.”
They
could
not
get
a
magic
charm
this
time
too,and
kept
going
on
their
trip.
It
was
very
hard
to
find
the
happiest
couple
in
the
world.
One
day,
the
prince
couple
met
a
shepherd(牧羊人)
and
his
wife
in
a
big
field.
________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Feeling
disappointed
and
tired
out,
the
prince
couple
decided
to
go
back.
_____________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
One
day,
the
prince
couple
met
a
shepherd
and
his
wife
in
a
big
field.
The
shepherd
was
driving
a
herd
of
sheep,
and
his
wife
took
their
two
children
to
him.
The
moment
the
shepherd
saw
his
family,
he
ran
to
them
directly,
kissing
and
embracing
each
of
them
by
turns.
Knowing
that
this
was
known
to
be
the
happiest
family
they
were
looking
for,
the
prince
couple
approached
them
and
asked
politely
“I
am
sorry,
but
could
you
please
cut
a
piece
of
your
underwear
for
us?”
But
the
happiest
shepherd
couple
felt
confused
and
said
“We
would
like
to
help
you
but
we
don’t
wear
any
underwear.”
Feeling
disappointed
and
tired
out,
the
prince
couple
decided
to
go
back.
Immediately
they
returned
to
their
country
they
visited
the
old
wise
man,
saying
that
the
magic
charm
was
no
where
to
be
found.
The
old
man
smiled.
“Well
is
our
trip
a
vain
effort?”
The
prince
couple
thought
to
themselves
for
a
while
and
finally,
they
realized
that
the
true
magic
charm
was
in
their
mind,
and
happiness
depends
on
themselves.
Then
they
held
hands
firmly
and
looked
in
each
other’s
eyes,
knowing
that
they
would
never
be
unhappy
whatever
came
their
way.