2021—2022 学年高二上学期英语11月月考试卷参考答案及试题解释(新高考)(浙江考试版)
参考答案
听力
1—5 BAACB 6—10 ACBCC 11—15 BAAAB 16—20 BBACA
第二部分 阅读理解
第一节
A篇
本文是一篇新闻报道。文章讲述了两只被困在一个正在下沉的小岛上的长颈鹿被解救的事情。
21. B 词义猜测题。根据第一段第一句中的“A months-long rescue operation to save giraffes from Longicharo Island’s rising water in Kenya”可知,这是一项长达数月的救援行动,旨在从肯尼亚的Longicharo岛上涨的水位中拯救长颈鹿。由此可推知,此处指长颈鹿滞留在小岛上。因此,画线词stranded应意为“滞留的”,与B项意思相近。故选B。
22. A 推理判断题。根据第二段第一句“To get the giraffes from the sinking island to the mainland nearly one mile away, community members built a ‘giraft’, a custom-made ship with tall sides, supported by 60 empty drums.”可知,为了把长颈鹿从正在下沉的岛屿上运送到差不多一英里外的陆地上,社区成员建造了一艘“长颈鹿船”,这是一艘定制的船,船舷很高,由60个空桶支撑。由此可推知,该社区缺少先进的设备。故选A。
23. B 主旨大意题。通读全文可知,文章讲述了两只被困在肯尼亚一个正在下沉的岛屿上的长颈鹿被解救的事情。B项概括了文章主旨。故选B。
B篇
本文是一篇说明文。文章主要介绍了用菠萝叶子制造出的一种皮革的替代品Pi atex。
24. D 推理判断题。根据第二段最后一句中的“Hijosa noticed how some traditional Filipino garments were made from pineapple fibers, which kickstarted her research”可推知,菲律宾的一些传统服饰给予了Hijosa灵感。故选D。
25. D 段落大意题。通读第三段内容可知,首先将菠萝叶子清洗、晾干,然后提纯,通过加酸处理,得到了用来制造Pi atex的基础产品Pi afelt。由此可知,第三段主要介绍了制造Pi afelt的过程。故选D。
26. A 标题概括题。通读全文可知,文章主要介绍了利用菠萝叶子制造的皮革替代品Pi atex。所以A项“Pi atex,变废为宝”是本文的最佳标题。故选A。
C篇
本文是一篇说明文。文章介绍了一项新的发明——人造眼,它可能会代替受损的眼球。
27. C 细节理解题。根据第一段第一句中的“Blind people have long desired for brightness”及第二句中的“To bring that one step closer to reality”可知,Zhiyong Fan研发人造眼是为了帮助盲人恢复视力。故选C。
28. A 段落大意题。根据第二段内容可知,本段主要介绍了这种人造眼球的材料、结构和原理。故选A。
29. B 细节理解题。根据第三段第二句中的“In theory, this artificial eye could see more clearly than the human eye”可知,从理论上来说,使用这种人造眼能比人眼看得更清晰。故选B。
30. A 推理判断题。根据文章最后一段内容可知,Hongrui Jiang认为生产人造眼还需要更实际且有效的方法,这是很难办到的。由此可推知,Hongrui Jiang对人造眼持怀疑态度。故选A。
第二节
本文是一篇说明文。文章主要介绍了高中生虽然不必知道自己未来想要做的具体工作是什么,但他们也应该对自己未来的职业生涯有所规划。
31. C 空格前讲高中是开始考虑职业的好时机,但是很多高中生还不知道他们想要做什么;空格后讲事实上,学生们可能会多次改变他们的想法,甚至可能会在他们就业之后。C项“但是学校(职业)规划师认为那(高中生不知道未来要做什么工作)完全没问题”承上启下,符合语境。故选C。
32. F 空格后讲但是他们应该懂得如何探索职业并花时间去调查它们以及了解自己的技能和兴趣。F项“高中生不必知道他们想做的具体工作是什么”与下文衔接紧密,符合语境。故选F。
33. B 空格后讲一位学校的(职业)规划师Schneider说:“问自己一个问题‘你想要学习什么?’”B项“如果你不知道自己想要做什么”与下文衔接紧密,符合语境。故选B。
34. G 空格前讲如果你真的喜欢科学,那么你喜欢关于它的什么,是实验室的工作还是实地调研?G项“用那些问题的答案去确定(那些)可能包括类似任务的职业”承接上文,符合语境。故选G。
35. E 空格前讲例如,如果你喜欢运动,你可以考虑像体育老师或教练这样的职业;空格后讲有数百种职业,它们中的大多数都与不止一个职业领域相关。E项“但是它们不是对运动感兴趣的人的唯一选择”承上启下,符合语境。故选E。
第三部分 语言运用
第一节
本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Gracie Hamlin创办了公益组织W-Underdogs,使没有人生目标的孩子们通过照顾流浪动物而变得更有责任感的故事。
36. B 考查名词辨析。根据上文“Gracie Hamlin is the type of woman who doesn’t just hope for a better world — she makes it happen.”及语境可知,Gracie 总是对弱者有爱心。B项意为“(尤指)爱心”,符合语境。故选B。
37. C 考查动词辨析。根据上文中的“non-profit”和下文“So she an organization to help .”可知,W-Underdogs这个非营利组织通过让孩子们照顾流浪动物来使孩子们远离街道。C项意为“帮助”,符合语境。故选C。
38. D 考查形容词辨析。根据下文中的“neglected animals”和“stray (流浪的) dogs”可知,此处指帮助照顾流浪的动物。D项意为“无家的”,符合语境。故选D。
39. D 考查动词辨析。根据下文中的“after they’d been abandoned in the desert”可知,此处指Gracie救助的被丢弃的狗。D项意为“救援”,符合语境。故选D。
40. D 考查动词短语辨析。根据下文中的“housing where she’d be allowed to keep them all”可知,Gracie曾艰难地寻找一个允许养所有狗的房子。D项意为“寻找”,符合语境。故选D。
41. C 考查名词辨析。根据下文中的“of stray (流浪的) dogs”及语境可知,Gracie对(街上)流浪狗的数量感到震惊。C项意为“数量”,符合语境。故选C。
【易错分析】amount和number都可以表示“数量”,两者区别如下:a number of后接可数名词复数,谓语用复数;the number of后接可数名词复数,谓语用单数;an amount of后接不可数名词,谓语用单数;the amount of后接不可数名词,谓语用单数。
42. B 考查动词辨析。根据上文中的“the name of her Atlanta non-profit”和下文中的“an organization”可知,Gracie创办了一个组织。B项意为“创办”,符合语境。故选B。
43. A 考查代词辨析。根据上文中的“young kids with no direction and the of stray (流浪的) dogs”可知,Gracie创办了一个组织来帮助没有目标的孩子们和流浪狗这两个群体。A项意为“两个”,符合语境。故选A。
44. B 考查动词辨析。根据下文中的“them in the rescue and care of stray dogs and cats”可知,W-Underdogs这个组织让孩子们参与到流浪狗和流浪猫的救助之中。B项意为“(使)参加,加入”,符合语境。故选B。
45. C 考查动词短语辨析。根据语境可知,一天,当Gracie在自家花园工作时,(成立一个非营利组织的)这一想法萌生了。C项意为“生根”,符合语境。故选C。
46. D 考查动词辨析。根据下文中的“They told her they had been attacked in the park. Their parents weren’t around”可知,他们告诉Gracie他们在公园被欺负了,他们的父母也不在身边。由此可推知,此处表示他们正在哭泣。D项意为“哭泣”,符合语境。故选D。
47. A 考查形容词辨析。根据下文中的“She was also concerned about”可知,Gracie非常担心孩子们。A项意为“担心的”,符合语境。故选A。
48. A考查名词辨析。根据下文中的“animal neglect”可知,Gracie也关心流浪动物的问题。A项意为“问题”,符合语境。故选A。
49. B 考查名词辨析。根据上文中的“animal neglect and”及语境可知,Gracie也关心附近动物的忽视和虐待的问题。B项意为“虐待”,符合语境。故选B。
50. C 考查动词辨析。根据上文中的“keep kids off the street by having them work with and neglected animals”可知,Gracie询问父母们他们的孩子是否可以帮助照顾流浪狗。C项意为“工作”,符合语境。故选C。
51. C 考查形容词辨析。根据上文中的“I told them the dogs would keep the kids”及语境可知,Gracie告诉孩子们的父母,狗会保证孩子们的安全。C项意为“安全的”,符合语境。故选C。
52. D 考查动词辨析。根据下文中的“and take care of the animals”可知,每天早上Gracie和孩子们都会喂养并照顾他们救助的动物们。D项意为“喂养”,符合语境。故选D。
53. B 考查动词辨析。根据上文中的“how to train the dogs”及语境可知,Gracie教孩子们如何训练狗狗以及如何人道地对待狗狗。B项意为“以……方式对待”,符合语境。故选B。
54. B 考查形容词辨析。根据语境可知,这些流浪动物们变成了健康的、可爱的宠物。B项意为“可爱的”,符合语境。故选B。
55. A 考查形容词辨析。根据上文中的“take care of the animals”和“the kids also acquire life skills”及语境可知,通过照顾流浪动物,孩子们学会了负责任。A项意为“负责的”,符合语境。故选A。
第二节
本文是一篇记叙文。文章讲述了71岁的退休法官Leon在开车途中突发心脏病,一名陌生人及时拨打了急救电话并采取了急救措施。康复后,Leon通过努力找到了救命恩人,并以独特的方式向她表达了自己的感激之情。
56. was driving 考查动词的时态和主谓一致。根据下文中的“when he had a sudden heart attack”可知,此处表示Leon在开车途中突发心脏病,故此处应用过去进行时,且主语“Leon”为第三人称,谓语动词应用单三形式。故填was driving。
57. treatment考查词性转换。形容词“first-aid”后应接名词。故填treatment。
58. determined 考查固定搭配。固定搭配be determined to do sth.意为“下定决心做某事”。故填determined。
59. Searching 考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处应用现在分词短语作时间状语。故填Searching。注意首字母大写。
60. him 考查代词。此处应用宾格作动词“saw”的宾语。故填him。
61. to考查介词。固定用法apply...to...意为“把……运用到……”。故填to。
62. mildly考查词性转换。此处应用副词修饰动词“laid”。故填mildly。
63. interests考查名词的单复数。interest为可数名词。根据“different”可知,此处应用名词的复数形式。故填interests。
64. what考查宾语从句。分析句子结构可知,本句为宾语从句,连接词在从句中作“do”的宾语,应用what引导该从句。故填what。
65. an 考查冠词。此处泛指“一个想法”,且idea是读音以元音音素开头的单词,应用不定冠词an修饰。故填an。
第四部分 写作
第一节 应用文写作
参考范文:
Last weekend a book donation activity was held in our school. This activity is aimed to share books with pupils in rural areas, and spread a kind of love to each other. What’s more, it is an environment-friendly activity.
Every student is supposed to donate 2 or 3 books in different fields. In addition, they can write a donation note as well. Through this activity, students not only share their books with the pupils who really need them, but also learn how to give their love to the ones who really need it.
第二节 读后续写
参考范文:
Paragraph 1:
Frank looked down at his new basketball shoes. His feet were warm and comfortable, always had been. And then he looked back at the woman. Her socks were ripped. Her coat, missing buttons, hung open around her stomach covered only by a dirty dress. He just felt a warm thawing in his gut. The word “invisible” popped into his mind again. “An ‘invisible’ person forgotten by others just like me.” Looking around, nobody noticing him, he quietly took off his shoes. He would have to walk three blocks in the snow. But that would never bother him much.
Paragraph 2:
When the bus stopped at the end of the line, Frank waited until everyone else had emptied off. Then he reached under his seat and picked up his basketball shoes. He walked quickly up to the woman and handed them to her, looking down and saying, “Here, lady, you need these more than I do.” Frank hurried to the door and stepped down. He managed to land in a puddle. It didn’t matter. He wasn’t cold at all. He heard the woman exclaim, “Look, they fit me just perfect!” “Thank you, young man,” she cried. He smiled and hurried off after Norm and Ed. It seemed to him that the grayness had lifted.
听力材料
Text 1
M: Hello, I would like to reserve a room with a bath from April 24th to 26th.
W: Sorry, sir. We are fully booked up. I’d like to recommend you Holiday Inn, which is supposed to have spare rooms.
Text 2
W: You look tired and sleepy. Do you have trouble falling asleep
M: No, I had to finish the paper for history class from 9:00 last night to 2:00 in the morning, because I didn’t remember it until I finished watching TV.
Text 3
W: I’m disappointed that Everest did not accept our offer.
M: The director over there thought it wasn’t low enough.
W: According to our research, it was generous by market standards.
Text 4
M: It’s strange being back in school.
W: What do you mean
M: I think it’s tough to get used to studying, meeting new people, and taking notes again after being on vacation for so long.
Text 5
W: The bus isn’t supposed to arrive at this stop for another 30 minutes. I guess we’ll just have to wait until it comes.
M: Normally I’d agree with you, but I’m only going to the next stop, and I feel like having a walk.
Text 6
W: You don’t have the tickets, Bob It’s ten five, and the flight leaves in half an hour!
M: Calm down. Linda, wait! Now I remember! I put them in the pocket of my brown shirt. Let me find it. Could you carry the small bag
W: OK. But there’s another problem. How will we communicate with the locals Can you speak German
M: A little. I’m taking a class in the evening. And I don’t think there should be any problem when we arrive.
Text 7
M: Hello, it’s Ben from London. Is that Betty White speaking
W: Yes, speaking. How can I help you
M: I’m fixing up our next project team meeting and I just wanted to check some possible dates with you.
W: OK, which dates are you looking at
M: I’ve spoken to the others and they prefer either the third week of May or the second week of June.
W: Oh, wait for a moment. I’ll have an important party on the eleventh of June.
M: Right, I’ve got that.
W: So, where’s the meeting taking place this time
M: It was going to be in Los Angeles, but I spoke to Ramos in Mexico City and he suggested Boston. He thinks it’ll be more convenient for most of the team.
W: He’s probably right. It would certainly be much easier for me as well because I can fly from Toronto. And I’m sure you could find a meeting room near the airport.
M: That’s a good idea.
Text 8
W: Dad What’s for breakfast
M: Uh, there’s a banana on the kitchen counter.
W: But dad, it looks like the cat took a bite out of that banana last night... Dad, wake up.
M: OK. Uh, there’s some cereal in the cupboard. Help yourself.
W: But there’s no milk.
M: Well, just mix up some powdered milk.
W: No way. Come on, Dad.
M: Uh, OK. I guess I could make some pancakes.
W: Uh, no. Last weekend you made pancakes, and they were as hard as a rock.
M: That bad Alright. Wait! Why in the world are we having this conversation anyway You’re 14 years old. Make your own breakfast. I’m going back to bed.
Text 9
W: Hi, my name is Martha.
M: I’m Bill. Glad to meet you.
W: Yeah, so where are you from
M: I’m from Houston, Texas.
W: Oh, I’m from Southern California. I’m a freshman. What year are you
M: This is my first year, too.
W: What made you decide to come to California for school I hear Austin is a good school.
M: It’s all right, but I think Berkeley is better.
W: So is this where you wanted to come
M: To tell you the truth, I wanted to go to Stanford. I made it on the waiting list, but 99% of the people accepted to Stanford go there.
W: Very true. But this is still a good school.
M: I’m not complaining. I just know that I wanted to come to California. Do you know what you plan on majoring in
W: I was thinking about political science, but now I’m learning towards English literature. How about you
M: I plan on majoring in electric engineering.
Text 10
W: Do you know Friendship Day Let me tell you about it. It was in 1935 that Friendship Day first began to be celebrated. Many years on, the holiday is now observed (庆祝) in many countries on the first Sunday of August every year. On Friendship Day you can say to your friends how much you love them and give your friends cool greeting cards, useful sayings, beautiful poems, splendid stories, inspiring messages and much more related to Friendship Day. The following are a few facts about Friendship Day. Friendship Day celebrations happen on different dates in different countries in the world. The day has been celebrated in several South American countries for many years, particularly in Paraguay (巴拉圭), where the World Friendship Day — International Friendship Day — was proposed for the first time. On 27th April, 2011, the United Nations General Assembly declared 30th July as official International Friendship Day. However, some countries, including India, celebrate Friendship Day on the first Sunday of August. In Oberlin and Ohio, Friendship Day is celebrated on 8th April each year.2021—2022 学年高二上学期英语11月月考试卷(新高考)(浙江考试版)
英语试题
(试卷满分150分,考试时间120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman advise the man to do
A. Check in early. B. Try another hotel. C. Book a room in advance.
2. What did the man do before 9:00 last night
A. He watched TV. B. He slept for a while. C. He wrote the history paper.
3. Why was the offer turned down
A. It was a bit high. B. It was rather low. C. It wasn’t fit for the market.
4. When does the conversation take place
A. During a holiday. B. In the middle of an exam. C. At the beginning of a term.
5. What does the man mean
A. He’ll wait for the bus.
B. He’ll walk to the next stop.
C. He’ll arrive 30 minutes later.
第二节 (共15题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6. What time is it now
A. 10:05. B. 5:10. C. 5:30.
7. What are the speakers probably going to do
A. Take a class. B. Buy movie tickets. C. Have a trip abroad.
听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。
8. What’s the purpose of this phone call
A. To reserve a room.
B. To arrange a meeting.
C. To organize a party.
9. Which city did Ramos suggest
A. Mexico City. B. Toronto. C. Boston.
听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。
10. What’s wrong with the banana
A. It is still green. B. It isn’t in the kitchen. C. It was partly bitten off.
11. Why doesn’t the girl want to eat cereal
A. She doesn’t like cereal.
B. She doesn’t want to prepare the milk.
C. She ate the same thing yesterday.
12. What will the man do next
A. Continue sleeping. B. Make some pancakes. C. Have a talk with the girl.
听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。
13. Where does the boy come from
A. Houston. B. San Francisco. C. Southern California.
14. What do the speakers have in common
A. They are freshmen.
B. They have the same major.
C. They are from the same state.
15. Which school are the speakers in now
A. Austin. B. Berkeley. C. Stanford.
16. What does the girl major in
A. Political science.
B. English literature.
C. Electric engineering.
听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。
17. When did Friendship Day first begin to be celebrated
A. In 1925. B. In 1935. C. In 2011.
18. What should you do on Friendship Day
A. Express love to your friends.
B. Try to make new friends.
C. Give your friends valuable gifts.
19. Which country first proposed International Friendship Day
A. India. B. The US. C. Paraguay.
20. When is Friendship Day celebrated in Ohio
A. On April 8th. B. On July 30th. C. On August 1st.
第二部分 阅读理解(共两节,满分35分)
第一节 (共10小题;每小题2.5分,满分25分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
A months-long rescue operation to save giraffes from Longicharo Island’s rising water in Kenya recently concluded after delivering the last two stranded giraffes to safety at the Ruko Community Wildlife Conservancy. Save Giraffes Now partnered with Northern Rangelands Trust and local conservation agencies to transfer the Rothschild’s giraffes, one of the most endangered populations of giraffe.
To get the giraffes from the sinking island to the mainland nearly one mile away, community members built a “giraft”, a custom-made ship with tall sides, supported by 60 empty drums. The giraffes were transferred one at a time. “Water levels in Lake Baringo have been rising for some time, but in 2020 the rate of rise increased — flooding lakeshore homes, businesses, and threatening the lives of a small group of Rothschild’s giraffes on Longicharo Island, in Ruko Conservancy,” Northern Rangelands Trust said in a statement.
“At last, they can safely breed (繁殖) and bring back the population of the free-ranging Rothschild’s giraffes to their former home ranges in Baringo. It’s such a relief for all involved to have gotten them safely across to the mainland and we are sure they’re enjoying the space in their new home,” he said.
Rothschild’s giraffes were once widespread across Kenya, Uganda and southern Sudan, but numbers have decreased by 80%, leaving only 3,000 in the wild today. But there is hope, given by innovative (创新的) conservation teamwork such as this.
“Working with the communities in the area over the next several years, we will keep this combined group of giraffes safe, and as they breed, their numbers will grow over time, eventually rejoining their cousins in Uganda,” Save Giraffes Now said in a statement.
21. What does the underlined word “stranded” in paragraph 1 mean
A. Weak. B. Trapped.
C. Lonely. D. Frightened.
22. What can we infer about the community
A. It is short of advanced equipment.
B. It operates very efficiently.
C. It works with the local government.
D. It aims to save all endangered animals.
23. What is the main idea of the text
A. The giraffes are endangered in Kenya.
B. Two giraffes have been saved in Kenya.
C. The Rothschild’s giraffes are finally found.
D. The population of giraffes decreased.
B
Pi atex is made from pineapple leaves that are left over after the fruit is harvested. It is an innovative way of using a product that would otherwise be thrown away, which reduces the amount of organic waste going to landfill and thus the methane emissions (沼气排放) that would result. Tough and durable, it is commonly used as an eco-friendly material for vegan leather by fashion designers.
Pi atex was developed by Dr. Carmen Hijosa, a Spanish leather goods expert who grew horrified at the environmental impact of leather production while working in the Philippines in the 1990s. Nor did she approve of the petroleum-based alternatives that are commonly used. At the same time, Hijosa noticed how some traditional Filipino garments were made from pineapple fibers, which kickstarted her research into how such a resource could be transformed into something more widely usable.
The fabric is made by extracting (提取) fibers from the pineapple leaves after harvest. They are washed and dried in the sun, then undergo a purification process that results in a soft fiber. This is mixed with corn-based polylactic acid (PLA) and turned into a non-woven product called “Pi afelt”, which is the base for Pi atex products.
Around 480 leaves from 16 pineapple plants go into the creation of a single square meter of Pi atex, which weighs and costs less than a comparable amount of leather. Because the fabric is natural, it is breathable, as well as flexible; it can easily be printed on and sewed. It’s produced in a roll, which means less waste than when an irregularly-shaped animal hide is used. But best of all, it can replace animal leather.
Pi atex is a multi-use material that is suitable for footwear, bags, clothing, pet leashes, and more. It has already been adopted by 1,000 shoe companies, fashion labels, and hotel chains around the world, including Hugo Boss, H&M, and the Hilton Hotel Bankside. The number of partnerships is likely to grow as more designers and consumers discover its benefits.
24. What can we infer about Dr. Carmen Hijosa
A. She resists Spanish leather production.
B. She disapproves of any leather alternatives.
C. She is devoted to designing Pi atex garments.
D. She has got inspiration from a Filipino tradition.
25. What is the main idea of paragraph 3
A. Advantages of Pi atex. B. Ways to treat Pi afelt.
C. Purification of Pi atex. D. Process of making Pi afelt.
26. Which of the following could be the best title for the text
A. Pi atex, From Rubbish to Treasure
B. Pi atex, New Use of Vegan Leather
C. Pi atex, New Hope of the Earth
D. Pi atex, Innovation to Rid Rubbish
C
Blind people have long desired for brightness, but scientists don’t have the technology. To bring that one step closer to reality, Zhiyong Fan, a materials scientist of the Hong Kong University of Science and Technology, developed a new artificial eye recently. The device, which is about as sensitive to light and has sharper vision and a faster reaction time than a real eyeball, may outperform human eyes.
The human eye owes its wide field of view and clear eyesight to the retina (视网膜) — an area at the back of the eyeball covered in light-detecting cells. The design for a new artificial eye is based on the structure of the human eye and uses a friendly light-sensitive material. At the back of the eyeball, an artificial retina is lined with nanoscale light sensors (纳米级光感器). Those sensors measure light that passes through the lens (晶状体) at the front of the eye. Wires attached to the back of the retina send signals from those sensors to the processor, similar to the way nerve networks connect the eyeball to the brain.
“In the future, we can use this to replace damaged human eyes,” says the lead designer. In theory, this artificial eye could see more clearly than the human eye, because the artificial retina contains about 460 million light sensors per square centimeter while a real retina has about 10 million light-detecting cells per square centimeter. Besides, the artificial eyeball records changes in lighting faster than human eyes can — within about 30 to 40 milliseconds, rather than 40 to 150 milliseconds. Although its 100-degree field of view isn’t as broad as the 150 degrees a human eye can take in, the device can see as well as the human eye in poor light.
Hongrui Jiang, an electrical engineer at the University of Wisconsin, though, thinks engineers need a much more practical and efficient way to produce vast series of tiny wires on the back of the artificial eyeball to give it superhuman sight, which is super hard to achieve.
27. Why does Zhiyong Fan develop the artificial eye
A. To replace people’s real eyeballs. B. To gain a sharper vision.
C. To help the blind regain their eyesight. D. To help normal eyes perform better.
28. What is paragraph 2 mainly about
A. The design of the artificial eye.
B. The structure of the human eye.
C. The advantages of the artificial eye.
D. The material used for the artificial eye.
29. What can we learn about the artificial eye and the human eye
A. They have the same structure.
B. The artificial eye may see more clearly.
C. The human eye sees better in weak light.
D. The artificial eye takes in a broader view.
30. Which word best describes Hongrui Jiang’s attitude to the artificial eye
A. Doubtful. B. Favorable. C. Tolerant. D. Ambiguous.
第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
High school is a great time to start thinking about careers, but many high schoolers don’t yet know what they want to do. 31 . In fact, students are likely to change their minds many times, perhaps even after they enter the workforce. And some of tomorrow’s careers might not exist today.
32 , but they should know how to explore careers and put time into investigating them and learning about their skills and interests.
Understanding what you enjoy — and what you’re good at — is the first step in exploring careers. “ 33 , the question is, ‘What do you like to learn about ’” says Schneider, a school counsellor (规划师) at Sheboygan South High School in Sheboygan, Wisconsin. “If you really like science, what do you enjoy about it — the lab work, the field research ” 34 . High school junior Kate Sours, for example, loves spending time with kids as a babysitter and enjoys helping people, so she focused on those two interests when she began considering potential careers.
Once you’ve thought about the subjects and activities you like best, the next step is to look for careers that put those interests to use. If you love sports, for example, you might consider a career as a gym teacher or a coach. 35 . There are hundreds of occupations, most of which are related to more than one skill area. School counsellors, teachers, and parents can help point you in the direction of occupations that match your interests and skills.
A. When you get job experience
B. If you don’t know what you want to do
C. But school counsellors say that’s perfectly fine
D. It’s important to think about what you like to do
E. But they aren’t the only options for people interested in sports
F. High school students don’t have to know the exact career they want
G. Use the answers to those questions to identify careers that may have similar tasks
第三部分 语言运用(共两节,满分45分)
第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Gracie Hamlin is the type of woman who doesn’t just hope for a better world — she makes it happen. She always has a(n) 36 for the underdog, hence, the name of her Atlanta non-profit, W-Underdogs, which 37 to keep kids off the street by having them work with 38 and neglected animals.
Gracie moved to Atlanta from California with six dogs she’d 39 after they’d been abandoned in the desert, and had a hard time 40 housing where she’d be allowed to keep them all. She ended up in a poverty-stricken neighborhood. She was shocked by the prevalence (盛行) of young kids with no direction and the 41 of stray (流浪的) dogs. So she 42 an organization to help 43 . W-Underdogs empowers kids by 44 them in the rescue and care of stray dogs and cats. “I want kids to be heroes,” Gracie says.
The idea 45 one day when Gracie was working in her garden and a group of young boys, six to eight years old, walked by, 46 . They told her they had been attacked in the park. Their parents weren’t around, and she was 47 about them.
She was also concerned about the 48 of animal neglect and 49 in the neighborhood. “I saw this as an opportunity to help the dogs and the kids.” She knocked on doors and asked parents if their kids could 50 with her dogs. “I told them the dogs would keep the kids 51 ,” said Gracie.
Every morning Gracie and the kids 52 and take care of the animals they’ve rescued. Gracie teaches the kids how to train the dogs and 53 them humanely. Not only do the animals become healthy, 54 pets, but the kids also acquire life skills. They learn to be 55 and empathetic all while boosting their self-esteem.
36. A. hand B. heart C. idea D. gift
37. A. turns B. goes C. helps D. comes
38. A. hopeful B. useless C. helpful D. homeless
39. A. bred B. raised C. kept D. rescued
40. A. moving into B. setting up C. living in D. looking for
41. A. amount B. count C. number D. figure
42. A. joined B. founded C. studied D. planned
43. A. both B. either C. neither D. each
44. A. absorbing B. involving C. including D. forcing
45. A. took off B. took up C. took hold D. took over
46. A. laughing B. joking C. whistling D. crying
47. A. worried B. crazy C. curious D. particular
48. A. problem B. question C. situation D. condition
49. A. absence B. abuse C. bully D. attack
50. A. live B. study C. work D. sleep
51. A. free B. untidy C. safe D. unsure
52. A. save B. play C. greet D. feed
53. A. trick B. treat C. trade D. trap
54. A. available B. adorable C. adaptable D. acceptable
55. A. responsible B. respectful C. relevant D. reasonable
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Seventy-one-year-old retired judge, Leon, 56 (drive) his car one day last March when he had a sudden heart attack. He later learned that someone had offered him first-aid 57 (treat). Soon after he recovered, Leon was 58 (determine) to give thanks to whoever saved him.
59 (search) the record that someone had called 911 that day, Leon found that he was saved by a lady named Susie Powell. “I was on my way to the office when I saw 60 (he) curl up (蜷缩) in his seat,” recalled Powell. Luckily for Leon, Powell had just completed a course on first aid. She immediately applied her first-aid knowledge 61 practice. She called 911. Then she got him out of the car and laid him 62 (mild) on his back.
Two weeks after the incident, the two met for lunch. Leon told Powell about his different 63 (interest). When Leon asked 64 he could do to thank her, Powell said he didn’t need to do anything. However, 65 idea came into Leon’s mind. He would sponsor (赞助) a poor child’s education in Powell’s name.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作 (满分15分)
假定你是李华,学校上周末举办了图书捐赠活动,请你为英语报纸Weekly写一篇报道,内容包括:
1. 活动目的;
2. 活动过程;
3. 学生反响。
注意:1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:book donation activity图书捐赠活动
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
读后续写(满分25分)
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一篇完整的短文。
Frank stared down at the frozen ground. He kicked chunks of snow, blackened with car exhaust, to the side. He smiled, pretending to listen to the chatter of his friends, Norm and Ed. As they all got aboard, the bus gave off a gray cloud from the back and headed west on Blue Mound Road.
Frank threw himself into his seat. “It was another cold, gray day,” he thought to himself.
The road seemed a little bumpy and Frank instinctively (本能地) pressed his Nikes against the floor. “It must have been my size,” he thought. “Since I’m new at Marquette High and only a freshman, the coach must have taken one look at me and decided I was too small to make the basketball team.” He knew that his basketball skills were as good as the other boys’. His mom used to call him “the athlete of the season”. Now, it seemed, he was a nothing, like an “invisible” person.
A loud horn and a noise of brakes somewhere behind the bus shocked Frank. The bus came to a stop at the County Institutions grounds. A very pregnant (怀孕的) woman hung onto the silver handrail and slowly pulled herself onto the bus.
As she fell backward into the seat behind the bus driver, her feet kicked up, and Frank noticed that she was in stocking feet. The bus driver yelled over his shoulder, “Where are your shoes, lady It’s rather cold out there.”
“I can’t afford shoes,” the woman answered. Some of the boys at the back exchanged glances and smirked (坏笑). “I got on the bus just to get my feet warm,” the woman continued. “If you don’t mind, I’ll just ride around with you for a bit.” The driver scratched his bald head and shouted. “Now just tell me how come you can’t afford shoes ” “I got eight kids. They all got shoes. There’s not enough left for me. But it’s okay, the Lord will take care of me.”
注意:
1. 所续写短文的词数应为150词左右;
2. 应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;
3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。
Paragraph 1:
Frank looked down at his new basketball shoes. __________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
When the bus stopped at the end of the line, Frank waited until everyone else had emptied off.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2021—2022 学年高二上学期英语11月月考试卷(新高考)(浙江版)
英语试题
(试卷满分150分,考试时间120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman advise the man to do
A. Check in early. B. Try another hotel. C. Book a room in advance.
2. What did the man do before 9:00 last night
A. He watched TV. B. He slept for a while. C. He wrote the history paper.
3. Why was the offer turned down
A. It was a bit high. B. It was rather low. C. It wasn’t fit for the market.
4. When does the conversation take place
A. During a holiday. B. In the middle of an exam. C. At the beginning of a term.
5. What does the man mean
A. He’ll wait for the bus.
B. He’ll walk to the next stop.
C. He’ll arrive 30 minutes later.
第二节 (共15题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6. What time is it now
A. 10:05. B. 5:10. C. 5:30.
7. What are the speakers probably going to do
A. Take a class. B. Buy movie tickets. C. Have a trip abroad.
听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。
8. What’s the purpose of this phone call
A. To reserve a room.
B. To arrange a meeting.
C. To organize a party.
9. Which city did Ramos suggest
A. Mexico City. B. Toronto. C. Boston.
听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。
10. What’s wrong with the banana
A. It is still green. B. It isn’t in the kitchen. C. It was partly bitten off.
11. Why doesn’t the girl want to eat cereal
A. She doesn’t like cereal.
B. She doesn’t want to prepare the milk.
C. She ate the same thing yesterday.
12. What will the man do next
A. Continue sleeping. B. Make some pancakes. C. Have a talk with the girl.
听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。
13. Where does the boy come from
A. Houston. B. San Francisco. C. Southern California.
14. What do the speakers have in common
A. They are freshmen.
B. They have the same major.
C. They are from the same state.
15. Which school are the speakers in now
A. Austin. B. Berkeley. C. Stanford.
16. What does the girl major in
A. Political science.
B. English literature.
C. Electric engineering.
听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。
17. When did Friendship Day first begin to be celebrated
A. In 1925. B. In 1935. C. In 2011.
18. What should you do on Friendship Day
A. Express love to your friends.
B. Try to make new friends.
C. Give your friends valuable gifts.
19. Which country first proposed International Friendship Day
A. India. B. The US. C. Paraguay.
20. When is Friendship Day celebrated in Ohio
A. On April 8th. B. On July 30th. C. On August 1st.
第二部分 阅读理解(共两节,满分35分)
第一节 (共10小题;每小题2.5分,满分25分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
A months-long rescue operation to save giraffes from Longicharo Island’s rising water in Kenya recently concluded after delivering the last two stranded giraffes to safety at the Ruko Community Wildlife Conservancy. Save Giraffes Now partnered with Northern Rangelands Trust and local conservation agencies to transfer the Rothschild’s giraffes, one of the most endangered populations of giraffe.
To get the giraffes from the sinking island to the mainland nearly one mile away, community members built a “giraft”, a custom-made ship with tall sides, supported by 60 empty drums. The giraffes were transferred one at a time. “Water levels in Lake Baringo have been rising for some time, but in 2020 the rate of rise increased — flooding lakeshore homes, businesses, and threatening the lives of a small group of Rothschild’s giraffes on Longicharo Island, in Ruko Conservancy,” Northern Rangelands Trust said in a statement.
“At last, they can safely breed (繁殖) and bring back the population of the free-ranging Rothschild’s giraffes to their former home ranges in Baringo. It’s such a relief for all involved to have gotten them safely across to the mainland and we are sure they’re enjoying the space in their new home,” he said.
Rothschild’s giraffes were once widespread across Kenya, Uganda and southern Sudan, but numbers have decreased by 80%, leaving only 3,000 in the wild today. But there is hope, given by innovative (创新的) conservation teamwork such as this.
“Working with the communities in the area over the next several years, we will keep this combined group of giraffes safe, and as they breed, their numbers will grow over time, eventually rejoining their cousins in Uganda,” Save Giraffes Now said in a statement.
21. What does the underlined word “stranded” in paragraph 1 mean
A. Weak. B. Trapped.
C. Lonely. D. Frightened.
22. What can we infer about the community
A. It is short of advanced equipment.
B. It operates very efficiently.
C. It works with the local government.
D. It aims to save all endangered animals.
23. What is the main idea of the text
A. The giraffes are endangered in Kenya.
B. Two giraffes have been saved in Kenya.
C. The Rothschild’s giraffes are finally found.
D. The population of giraffes decreased.
B
Pi atex is made from pineapple leaves that are left over after the fruit is harvested. It is an innovative way of using a product that would otherwise be thrown away, which reduces the amount of organic waste going to landfill and thus the methane emissions (沼气排放) that would result. Tough and durable, it is commonly used as an eco-friendly material for vegan leather by fashion designers.
Pi atex was developed by Dr. Carmen Hijosa, a Spanish leather goods expert who grew horrified at the environmental impact of leather production while working in the Philippines in the 1990s. Nor did she approve of the petroleum-based alternatives that are commonly used. At the same time, Hijosa noticed how some traditional Filipino garments were made from pineapple fibers, which kickstarted her research into how such a resource could be transformed into something more widely usable.
The fabric is made by extracting (提取) fibers from the pineapple leaves after harvest. They are washed and dried in the sun, then undergo a purification process that results in a soft fiber. This is mixed with corn-based polylactic acid (PLA) and turned into a non-woven product called “Pi afelt”, which is the base for Pi atex products.
Around 480 leaves from 16 pineapple plants go into the creation of a single square meter of Pi atex, which weighs and costs less than a comparable amount of leather. Because the fabric is natural, it is breathable, as well as flexible; it can easily be printed on and sewed. It’s produced in a roll, which means less waste than when an irregularly-shaped animal hide is used. But best of all, it can replace animal leather.
Pi atex is a multi-use material that is suitable for footwear, bags, clothing, pet leashes, and more. It has already been adopted by 1,000 shoe companies, fashion labels, and hotel chains around the world, including Hugo Boss, H&M, and the Hilton Hotel Bankside. The number of partnerships is likely to grow as more designers and consumers discover its benefits.
24. What can we infer about Dr. Carmen Hijosa
A. She resists Spanish leather production.
B. She disapproves of any leather alternatives.
C. She is devoted to designing Pi atex garments.
D. She has got inspiration from a Filipino tradition.
25. What is the main idea of paragraph 3
A. Advantages of Pi atex. B. Ways to treat Pi afelt.
C. Purification of Pi atex. D. Process of making Pi afelt.
26. Which of the following could be the best title for the text
A. Pi atex, From Rubbish to Treasure
B. Pi atex, New Use of Vegan Leather
C. Pi atex, New Hope of the Earth
D. Pi atex, Innovation to Rid Rubbish
C
Blind people have long desired for brightness, but scientists don’t have the technology. To bring that one step closer to reality, Zhiyong Fan, a materials scientist of the Hong Kong University of Science and Technology, developed a new artificial eye recently. The device, which is about as sensitive to light and has sharper vision and a faster reaction time than a real eyeball, may outperform human eyes.
The human eye owes its wide field of view and clear eyesight to the retina (视网膜) — an area at the back of the eyeball covered in light-detecting cells. The design for a new artificial eye is based on the structure of the human eye and uses a friendly light-sensitive material. At the back of the eyeball, an artificial retina is lined with nanoscale light sensors (纳米级光感器). Those sensors measure light that passes through the lens (晶状体) at the front of the eye. Wires attached to the back of the retina send signals from those sensors to the processor, similar to the way nerve networks connect the eyeball to the brain.
“In the future, we can use this to replace damaged human eyes,” says the lead designer. In theory, this artificial eye could see more clearly than the human eye, because the artificial retina contains about 460 million light sensors per square centimeter while a real retina has about 10 million light-detecting cells per square centimeter. Besides, the artificial eyeball records changes in lighting faster than human eyes can — within about 30 to 40 milliseconds, rather than 40 to 150 milliseconds. Although its 100-degree field of view isn’t as broad as the 150 degrees a human eye can take in, the device can see as well as the human eye in poor light.
Hongrui Jiang, an electrical engineer at the University of Wisconsin, though, thinks engineers need a much more practical and efficient way to produce vast series of tiny wires on the back of the artificial eyeball to give it superhuman sight, which is super hard to achieve.
27. Why does Zhiyong Fan develop the artificial eye
A. To replace people’s real eyeballs. B. To gain a sharper vision.
C. To help the blind regain their eyesight. D. To help normal eyes perform better.
28. What is paragraph 2 mainly about
A. The design of the artificial eye.
B. The structure of the human eye.
C. The advantages of the artificial eye.
D. The material used for the artificial eye.
29. What can we learn about the artificial eye and the human eye
A. They have the same structure.
B. The artificial eye may see more clearly.
C. The human eye sees better in weak light.
D. The artificial eye takes in a broader view.
30. Which word best describes Hongrui Jiang’s attitude to the artificial eye
A. Doubtful. B. Favorable. C. Tolerant. D. Ambiguous.
第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
High school is a great time to start thinking about careers, but many high schoolers don’t yet know what they want to do. 31 . In fact, students are likely to change their minds many times, perhaps even after they enter the workforce. And some of tomorrow’s careers might not exist today.
32 , but they should know how to explore careers and put time into investigating them and learning about their skills and interests.
Understanding what you enjoy — and what you’re good at — is the first step in exploring careers. “ 33 , the question is, ‘What do you like to learn about ’” says Schneider, a school counsellor (规划师) at Sheboygan South High School in Sheboygan, Wisconsin. “If you really like science, what do you enjoy about it — the lab work, the field research ” 34 . High school junior Kate Sours, for example, loves spending time with kids as a babysitter and enjoys helping people, so she focused on those two interests when she began considering potential careers.
Once you’ve thought about the subjects and activities you like best, the next step is to look for careers that put those interests to use. If you love sports, for example, you might consider a career as a gym teacher or a coach. 35 . There are hundreds of occupations, most of which are related to more than one skill area. School counsellors, teachers, and parents can help point you in the direction of occupations that match your interests and skills.
A. When you get job experience
B. If you don’t know what you want to do
C. But school counsellors say that’s perfectly fine
D. It’s important to think about what you like to do
E. But they aren’t the only options for people interested in sports
F. High school students don’t have to know the exact career they want
G. Use the answers to those questions to identify careers that may have similar tasks
第三部分 语言运用(共两节,满分45分)
第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Gracie Hamlin is the type of woman who doesn’t just hope for a better world — she makes it happen. She always has a(n) 36 for the underdog, hence, the name of her Atlanta non-profit, W-Underdogs, which 37 to keep kids off the street by having them work with 38 and neglected animals.
Gracie moved to Atlanta from California with six dogs she’d 39 after they’d been abandoned in the desert, and had a hard time 40 housing where she’d be allowed to keep them all. She ended up in a poverty-stricken neighborhood. She was shocked by the prevalence (盛行) of young kids with no direction and the 41 of stray (流浪的) dogs. So she 42 an organization to help 43 . W-Underdogs empowers kids by 44 them in the rescue and care of stray dogs and cats. “I want kids to be heroes,” Gracie says.
The idea 45 one day when Gracie was working in her garden and a group of young boys, six to eight years old, walked by, 46 . They told her they had been attacked in the park. Their parents weren’t around, and she was 47 about them.
She was also concerned about the 48 of animal neglect and 49 in the neighborhood. “I saw this as an opportunity to help the dogs and the kids.” She knocked on doors and asked parents if their kids could 50 with her dogs. “I told them the dogs would keep the kids 51 ,” said Gracie.
Every morning Gracie and the kids 52 and take care of the animals they’ve rescued. Gracie teaches the kids how to train the dogs and 53 them humanely. Not only do the animals become healthy, 54 pets, but the kids also acquire life skills. They learn to be 55 and empathetic all while boosting their self-esteem.
36. A. hand B. heart C. idea D. gift
37. A. turns B. goes C. helps D. comes
38. A. hopeful B. useless C. helpful D. homeless
39. A. bred B. raised C. kept D. rescued
40. A. moving into B. setting up C. living in D. looking for
41. A. amount B. count C. number D. figure
42. A. joined B. founded C. studied D. planned
43. A. both B. either C. neither D. each
44. A. absorbing B. involving C. including D. forcing
45. A. took off B. took up C. took hold D. took over
46. A. laughing B. joking C. whistling D. crying
47. A. worried B. crazy C. curious D. particular
48. A. problem B. question C. situation D. condition
49. A. absence B. abuse C. bully D. attack
50. A. live B. study C. work D. sleep
51. A. free B. untidy C. safe D. unsure
52. A. save B. play C. greet D. feed
53. A. trick B. treat C. trade D. trap
54. A. available B. adorable C. adaptable D. acceptable
55. A. responsible B. respectful C. relevant D. reasonable
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Seventy-one-year-old retired judge, Leon, 56 (drive) his car one day last March when he had a sudden heart attack. He later learned that someone had offered him first-aid 57 (treat). Soon after he recovered, Leon was 58 (determine) to give thanks to whoever saved him.
59 (search) the record that someone had called 911 that day, Leon found that he was saved by a lady named Susie Powell. “I was on my way to the office when I saw 60 (he) curl up (蜷缩) in his seat,” recalled Powell. Luckily for Leon, Powell had just completed a course on first aid. She immediately applied her first-aid knowledge 61 practice. She called 911. Then she got him out of the car and laid him 62 (mild) on his back.
Two weeks after the incident, the two met for lunch. Leon told Powell about his different 63 (interest). When Leon asked 64 he could do to thank her, Powell said he didn’t need to do anything. However, 65 idea came into Leon’s mind. He would sponsor (赞助) a poor child’s education in Powell’s name.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作 (满分15分)
假定你是李华,学校上周末举办了图书捐赠活动,请你为英语报纸Weekly写一篇报道,内容包括:
1. 活动目的;
2. 活动过程;
3. 学生反响。
注意:1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:book donation activity图书捐赠活动
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
读后续写(满分25分)
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一篇完整的短文。
Frank stared down at the frozen ground. He kicked chunks of snow, blackened with car exhaust, to the side. He smiled, pretending to listen to the chatter of his friends, Norm and Ed. As they all got aboard, the bus gave off a gray cloud from the back and headed west on Blue Mound Road.
Frank threw himself into his seat. “It was another cold, gray day,” he thought to himself.
The road seemed a little bumpy and Frank instinctively (本能地) pressed his Nikes against the floor. “It must have been my size,” he thought. “Since I’m new at Marquette High and only a freshman, the coach must have taken one look at me and decided I was too small to make the basketball team.” He knew that his basketball skills were as good as the other boys’. His mom used to call him “the athlete of the season”. Now, it seemed, he was a nothing, like an “invisible” person.
A loud horn and a noise of brakes somewhere behind the bus shocked Frank. The bus came to a stop at the County Institutions grounds. A very pregnant (怀孕的) woman hung onto the silver handrail and slowly pulled herself onto the bus.
As she fell backward into the seat behind the bus driver, her feet kicked up, and Frank noticed that she was in stocking feet. The bus driver yelled over his shoulder, “Where are your shoes, lady It’s rather cold out there.”
“I can’t afford shoes,” the woman answered. Some of the boys at the back exchanged glances and smirked (坏笑). “I got on the bus just to get my feet warm,” the woman continued. “If you don’t mind, I’ll just ride around with you for a bit.” The driver scratched his bald head and shouted. “Now just tell me how come you can’t afford shoes ” “I got eight kids. They all got shoes. There’s not enough left for me. But it’s okay, the Lord will take care of me.”
注意:
1. 所续写短文的词数应为150词左右;
2. 应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;
3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。
Paragraph 1:
Frank looked down at his new basketball shoes. __________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
When the bus stopped at the end of the line, Frank waited until everyone else had emptied off.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
听力
1—5 BAACB 6—10 ACBCC 11—15 BAAAB 16—20 BBACA
第二部分 阅读理解
第一节
A篇
本文是一篇新闻报道。文章讲述了两只被困在一个正在下沉的小岛上的长颈鹿被解救的事情。
21. B 词义猜测题。根据第一段第一句中的“A months-long rescue operation to save giraffes from Longicharo Island’s rising water in Kenya”可知,这是一项长达数月的救援行动,旨在从肯尼亚的Longicharo岛上涨的水位中拯救长颈鹿。由此可推知,此处指长颈鹿滞留在小岛上。因此,画线词stranded应意为“滞留的”,与B项意思相近。故选B。
22. A 推理判断题。根据第二段第一句“To get the giraffes from the sinking island to the mainland nearly one mile away, community members built a ‘giraft’, a custom-made ship with tall sides, supported by 60 empty drums.”可知,为了把长颈鹿从正在下沉的岛屿上运送到差不多一英里外的陆地上,社区成员建造了一艘“长颈鹿船”,这是一艘定制的船,船舷很高,由60个空桶支撑。由此可推知,该社区缺少先进的设备。故选A。
23. B 主旨大意题。通读全文可知,文章讲述了两只被困在肯尼亚一个正在下沉的岛屿上的长颈鹿被解救的事情。B项概括了文章主旨。故选B。
B篇
本文是一篇说明文。文章主要介绍了用菠萝叶子制造出的一种皮革的替代品Pi atex。
24. D 推理判断题。根据第二段最后一句中的“Hijosa noticed how some traditional Filipino garments were made from pineapple fibers, which kickstarted her research”可推知,菲律宾的一些传统服饰给予了Hijosa灵感。故选D。
25. D 段落大意题。通读第三段内容可知,首先将菠萝叶子清洗、晾干,然后提纯,通过加酸处理,得到了用来制造Pi atex的基础产品Pi afelt。由此可知,第三段主要介绍了制造Pi afelt的过程。故选D。
26. A 标题概括题。通读全文可知,文章主要介绍了利用菠萝叶子制造的皮革替代品Pi atex。所以A项“Pi atex,变废为宝”是本文的最佳标题。故选A。
C篇
本文是一篇说明文。文章介绍了一项新的发明——人造眼,它可能会代替受损的眼球。
27. C 细节理解题。根据第一段第一句中的“Blind people have long desired for brightness”及第二句中的“To bring that one step closer to reality”可知,Zhiyong Fan研发人造眼是为了帮助盲人恢复视力。故选C。
28. A 段落大意题。根据第二段内容可知,本段主要介绍了这种人造眼球的材料、结构和原理。故选A。
29. B 细节理解题。根据第三段第二句中的“In theory, this artificial eye could see more clearly than the human eye”可知,从理论上来说,使用这种人造眼能比人眼看得更清晰。故选B。
30. A 推理判断题。根据文章最后一段内容可知,Hongrui Jiang认为生产人造眼还需要更实际且有效的方法,这是很难办到的。由此可推知,Hongrui Jiang对人造眼持怀疑态度。故选A。
第二节
本文是一篇说明文。文章主要介绍了高中生虽然不必知道自己未来想要做的具体工作是什么,但他们也应该对自己未来的职业生涯有所规划。
31. C 空格前讲高中是开始考虑职业的好时机,但是很多高中生还不知道他们想要做什么;空格后讲事实上,学生们可能会多次改变他们的想法,甚至可能会在他们就业之后。C项“但是学校(职业)规划师认为那(高中生不知道未来要做什么工作)完全没问题”承上启下,符合语境。故选C。
32. F 空格后讲但是他们应该懂得如何探索职业并花时间去调查它们以及了解自己的技能和兴趣。F项“高中生不必知道他们想做的具体工作是什么”与下文衔接紧密,符合语境。故选F。
33. B 空格后讲一位学校的(职业)规划师Schneider说:“问自己一个问题‘你想要学习什么?’”B项“如果你不知道自己想要做什么”与下文衔接紧密,符合语境。故选B。
34. G 空格前讲如果你真的喜欢科学,那么你喜欢关于它的什么,是实验室的工作还是实地调研?G项“用那些问题的答案去确定(那些)可能包括类似任务的职业”承接上文,符合语境。故选G。
35. E 空格前讲例如,如果你喜欢运动,你可以考虑像体育老师或教练这样的职业;空格后讲有数百种职业,它们中的大多数都与不止一个职业领域相关。E项“但是它们不是对运动感兴趣的人的唯一选择”承上启下,符合语境。故选E。
第三部分 语言运用
第一节
本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Gracie Hamlin创办了公益组织W-Underdogs,使没有人生目标的孩子们通过照顾流浪动物而变得更有责任感的故事。
36. B 考查名词辨析。根据上文“Gracie Hamlin is the type of woman who doesn’t just hope for a better world — she makes it happen.”及语境可知,Gracie 总是对弱者有爱心。B项意为“(尤指)爱心”,符合语境。故选B。
37. C 考查动词辨析。根据上文中的“non-profit”和下文“So she an organization to help .”可知,W-Underdogs这个非营利组织通过让孩子们照顾流浪动物来使孩子们远离街道。C项意为“帮助”,符合语境。故选C。
38. D 考查形容词辨析。根据下文中的“neglected animals”和“stray (流浪的) dogs”可知,此处指帮助照顾流浪的动物。D项意为“无家的”,符合语境。故选D。
39. D 考查动词辨析。根据下文中的“after they’d been abandoned in the desert”可知,此处指Gracie救助的被丢弃的狗。D项意为“救援”,符合语境。故选D。
40. D 考查动词短语辨析。根据下文中的“housing where she’d be allowed to keep them all”可知,Gracie曾艰难地寻找一个允许养所有狗的房子。D项意为“寻找”,符合语境。故选D。
41. C 考查名词辨析。根据下文中的“of stray (流浪的) dogs”及语境可知,Gracie对(街上)流浪狗的数量感到震惊。C项意为“数量”,符合语境。故选C。
【易错分析】amount和number都可以表示“数量”,两者区别如下:a number of后接可数名词复数,谓语用复数;the number of后接可数名词复数,谓语用单数;an amount of后接不可数名词,谓语用单数;the amount of后接不可数名词,谓语用单数。
42. B 考查动词辨析。根据上文中的“the name of her Atlanta non-profit”和下文中的“an organization”可知,Gracie创办了一个组织。B项意为“创办”,符合语境。故选B。
43. A 考查代词辨析。根据上文中的“young kids with no direction and the of stray (流浪的) dogs”可知,Gracie创办了一个组织来帮助没有目标的孩子们和流浪狗这两个群体。A项意为“两个”,符合语境。故选A。
44. B 考查动词辨析。根据下文中的“them in the rescue and care of stray dogs and cats”可知,W-Underdogs这个组织让孩子们参与到流浪狗和流浪猫的救助之中。B项意为“(使)参加,加入”,符合语境。故选B。
45. C 考查动词短语辨析。根据语境可知,一天,当Gracie在自家花园工作时,(成立一个非营利组织的)这一想法萌生了。C项意为“生根”,符合语境。故选C。
46. D 考查动词辨析。根据下文中的“They told her they had been attacked in the park. Their parents weren’t around”可知,他们告诉Gracie他们在公园被欺负了,他们的父母也不在身边。由此可推知,此处表示他们正在哭泣。D项意为“哭泣”,符合语境。故选D。
47. A 考查形容词辨析。根据下文中的“She was also concerned about”可知,Gracie非常担心孩子们。A项意为“担心的”,符合语境。故选A。
48. A考查名词辨析。根据下文中的“animal neglect”可知,Gracie也关心流浪动物的问题。A项意为“问题”,符合语境。故选A。
49. B 考查名词辨析。根据上文中的“animal neglect and”及语境可知,Gracie也关心附近动物的忽视和虐待的问题。B项意为“虐待”,符合语境。故选B。
50. C 考查动词辨析。根据上文中的“keep kids off the street by having them work with and neglected animals”可知,Gracie询问父母们他们的孩子是否可以帮助照顾流浪狗。C项意为“工作”,符合语境。故选C。
51. C 考查形容词辨析。根据上文中的“I told them the dogs would keep the kids”及语境可知,Gracie告诉孩子们的父母,狗会保证孩子们的安全。C项意为“安全的”,符合语境。故选C。
52. D 考查动词辨析。根据下文中的“and take care of the animals”可知,每天早上Gracie和孩子们都会喂养并照顾他们救助的动物们。D项意为“喂养”,符合语境。故选D。
53. B 考查动词辨析。根据上文中的“how to train the dogs”及语境可知,Gracie教孩子们如何训练狗狗以及如何人道地对待狗狗。B项意为“以……方式对待”,符合语境。故选B。
54. B 考查形容词辨析。根据语境可知,这些流浪动物们变成了健康的、可爱的宠物。B项意为“可爱的”,符合语境。故选B。
55. A 考查形容词辨析。根据上文中的“take care of the animals”和“the kids also acquire life skills”及语境可知,通过照顾流浪动物,孩子们学会了负责任。A项意为“负责的”,符合语境。故选A。
第二节
本文是一篇记叙文。文章讲述了71岁的退休法官Leon在开车途中突发心脏病,一名陌生人及时拨打了急救电话并采取了急救措施。康复后,Leon通过努力找到了救命恩人,并以独特的方式向她表达了自己的感激之情。
56. was driving 考查动词的时态和主谓一致。根据下文中的“when he had a sudden heart attack”可知,此处表示Leon在开车途中突发心脏病,故此处应用过去进行时,且主语“Leon”为第三人称,谓语动词应用单三形式。故填was driving。
57. treatment考查词性转换。形容词“first-aid”后应接名词。故填treatment。
58. determined 考查固定搭配。固定搭配be determined to do sth.意为“下定决心做某事”。故填determined。
59. Searching 考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处应用现在分词短语作时间状语。故填Searching。注意首字母大写。
60. him 考查代词。此处应用宾格作动词“saw”的宾语。故填him。
61. to考查介词。固定用法apply...to...意为“把……运用到……”。故填to。
62. mildly考查词性转换。此处应用副词修饰动词“laid”。故填mildly。
63. interests考查名词的单复数。interest为可数名词。根据“different”可知,此处应用名词的复数形式。故填interests。
64. what考查宾语从句。分析句子结构可知,本句为宾语从句,连接词在从句中作“do”的宾语,应用what引导该从句。故填what。
65. an 考查冠词。此处泛指“一个想法”,且idea是读音以元音音素开头的单词,应用不定冠词an修饰。故填an。
第四部分 写作
第一节 应用文写作
参考范文:
Last weekend a book donation activity was held in our school. This activity is aimed to share books with pupils in rural areas, and spread a kind of love to each other. What’s more, it is an environment-friendly activity.
Every student is supposed to donate 2 or 3 books in different fields. In addition, they can write a donation note as well. Through this activity, students not only share their books with the pupils who really need them, but also learn how to give their love to the ones who really need it.
第二节 读后续写
参考范文:
Paragraph 1:
Frank looked down at his new basketball shoes. His feet were warm and comfortable, always had been. And then he looked back at the woman. Her socks were ripped. Her coat, missing buttons, hung open around her stomach covered only by a dirty dress. He just felt a warm thawing in his gut. The word “invisible” popped into his mind again. “An ‘invisible’ person forgotten by others just like me.” Looking around, nobody noticing him, he quietly took off his shoes. He would have to walk three blocks in the snow. But that would never bother him much.
Paragraph 2:
When the bus stopped at the end of the line, Frank waited until everyone else had emptied off. Then he reached under his seat and picked up his basketball shoes. He walked quickly up to the woman and handed them to her, looking down and saying, “Here, lady, you need these more than I do.” Frank hurried to the door and stepped down. He managed to land in a puddle. It didn’t matter. He wasn’t cold at all. He heard the woman exclaim, “Look, they fit me just perfect!” “Thank you, young man,” she cried. He smiled and hurried off after Norm and Ed. It seemed to him that the grayness had lifted.
听力材料
Text 1
M: Hello, I would like to reserve a room with a bath from April 24th to 26th.
W: Sorry, sir. We are fully booked up. I’d like to recommend you Holiday Inn, which is supposed to have spare rooms.
Text 2
W: You look tired and sleepy. Do you have trouble falling asleep
M: No, I had to finish the paper for history class from 9:00 last night to 2:00 in the morning, because I didn’t remember it until I finished watching TV.
Text 3
W: I’m disappointed that Everest did not accept our offer.
M: The director over there thought it wasn’t low enough.
W: According to our research, it was generous by market standards.
Text 4
M: It’s strange being back in school.
W: What do you mean
M: I think it’s tough to get used to studying, meeting new people, and taking notes again after being on vacation for so long.
Text 5
W: The bus isn’t supposed to arrive at this stop for another 30 minutes. I guess we’ll just have to wait until it comes.
M: Normally I’d agree with you, but I’m only going to the next stop, and I feel like having a walk.
Text 6
W: You don’t have the tickets, Bob It’s ten five, and the flight leaves in half an hour!
M: Calm down. Linda, wait! Now I remember! I put them in the pocket of my brown shirt. Let me find it. Could you carry the small bag
W: OK. But there’s another problem. How will we communicate with the locals Can you speak German
M: A little. I’m taking a class in the evening. And I don’t think there should be any problem when we arrive.
Text 7
M: Hello, it’s Ben from London. Is that Betty White speaking
W: Yes, speaking. How can I help you
M: I’m fixing up our next project team meeting and I just wanted to check some possible dates with you.
W: OK, which dates are you looking at
M: I’ve spoken to the others and they prefer either the third week of May or the second week of June.
W: Oh, wait for a moment. I’ll have an important party on the eleventh of June.
M: Right, I’ve got that.
W: So, where’s the meeting taking place this time
M: It was going to be in Los Angeles, but I spoke to Ramos in Mexico City and he suggested Boston. He thinks it’ll be more convenient for most of the team.
W: He’s probably right. It would certainly be much easier for me as well because I can fly from Toronto. And I’m sure you could find a meeting room near the airport.
M: That’s a good idea.
Text 8
W: Dad What’s for breakfast
M: Uh, there’s a banana on the kitchen counter.
W: But dad, it looks like the cat took a bite out of that banana last night... Dad, wake up.
M: OK. Uh, there’s some cereal in the cupboard. Help yourself.
W: But there’s no milk.
M: Well, just mix up some powdered milk.
W: No way. Come on, Dad.
M: Uh, OK. I guess I could make some pancakes.
W: Uh, no. Last weekend you made pancakes, and they were as hard as a rock.
M: That bad Alright. Wait! Why in the world are we having this conversation anyway You’re 14 years old. Make your own breakfast. I’m going back to bed.
Text 9
W: Hi, my name is Martha.
M: I’m Bill. Glad to meet you.
W: Yeah, so where are you from
M: I’m from Houston, Texas.
W: Oh, I’m from Southern California. I’m a freshman. What year are you
M: This is my first year, too.
W: What made you decide to come to California for school I hear Austin is a good school.
M: It’s all right, but I think Berkeley is better.
W: So is this where you wanted to come
M: To tell you the truth, I wanted to go to Stanford. I made it on the waiting list, but 99% of the people accepted to Stanford go there.
W: Very true. But this is still a good school.
M: I’m not complaining. I just know that I wanted to come to California. Do you know what you plan on majoring in
W: I was thinking about political science, but now I’m learning towards English literature. How about you
M: I plan on majoring in electric engineering.
Text 10
W: Do you know Friendship Day Let me tell you about it. It was in 1935 that Friendship Day first began to be celebrated. Many years on, the holiday is now observed (庆祝) in many countries on the first Sunday of August every year. On Friendship Day you can say to your friends how much you love them and give your friends cool greeting cards, useful sayings, beautiful poems, splendid stories, inspiring messages and much more related to Friendship Day. The following are a few facts about Friendship Day. Friendship Day celebrations happen on different dates in different countries in the world. The day has been celebrated in several South American countries for many years, particularly in Paraguay (巴拉圭), where the World Friendship Day — International Friendship Day — was proposed for the first time. On 27th April, 2011, the United Nations General Assembly declared 30th July as official International Friendship Day. However, some countries, including India, celebrate Friendship Day on the first Sunday of August. In Oberlin and Ohio, Friendship Day is celebrated on 8th April each year.