2021-2022学年福建省福州重点中学高一上学期期中考试英语试题(原卷版+解析版)(有听力音频,无文字材料)

文档属性

名称 2021-2022学年福建省福州重点中学高一上学期期中考试英语试题(原卷版+解析版)(有听力音频,无文字材料)
格式 zip
文件大小 9.2MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(新课程标准)
科目 英语
更新时间 2021-11-19 11:25:26

文档简介

2021-2022学年福建省福州屏东中学高一上学期期中考试英语试题
(全卷共10页,七大题,83小题;满分:150 分;考试时间:120 分钟)
友情提示:所有答案都必须写在答题卡对应区域内,答在本试卷上无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How will the two speakers go to West Hill
A. By bus B. By bike C. By train
2. What will the woman do today
A. Visit Disneyland B. Go for a picnic C. Take a test
3. What’s woman probably
A. She is a nurse. B. She is a policeman. C. She is a saleswoman.
4. What are the two speakers going to do
A. Call the friend B. Wait a little longer C. Go back home
5. What are the two speakers talking about
A. The weather B. The traffic C. The environment
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面5段对话或独白。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料, 回答第6~7题。
6. What is the man going to do this Sunday
A. Go shopping B. Hold a party C. See a movie
7. When will the activity start
A. At 9:45 am B. At 9:45 pm C. At 10:15 am
听第7段材料, 回答第8~9题。
8. How did the woman get most of her CDs
A. She got them as gifts.
B. She bought them herself.
C. She asked for them from her friends.
9. What is the man’s hobby
A. Collecting CDs B. Collecting coins C. Collecting stamps
听第8段材料, 回答第10~12题
10. Who is the woman probably calling
A. Her neighbor B. Her friend C. A policeman
11 What is the woman’s address
A. 44 Spring Vale B. 14 Spring Vale C. 40 Spring Vale
12. What should the woman do before leaving for the seaside
A. Cancel the milk and the papers
B. Leave a ladder about
C. Leave keys to the man
听第9段材料, 回答第13~16题
13. What is the man doing
A. Reading a book B. Listening to the radio C. Watching a movie
14. What does the woman want to do this afternoon
A. Pick up her cousin B. Go swimming C. Pay a visit to the man
15. What will the man probably do next
A. Buy his cousin a gift B. Go to his cousin’s home C. Give his cousin a call
16. What can we learn from the conversation
A. The woman likes moving stories.
B. The two speakers are on the phone.
C. The man’s cousin will come tomorrow.
听第10段材料, 回答第17~20题
17. What was Mr. Black doing in Europe
A. He was travelling. B. He was learning languages. C. He was visiting a friend.
18. What did Mr. Black think of his time in England
A. Horrible B. Wonderful C. Hard
19. What was Mr. Black problem in France
A. He got lost. B. He was out of money. C.He couldn’t speak French.
20. Which language can the host of the small hotel speak
A. English B. French C. German
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项
A
You know that classics like Little Women and To Kill a Mockingbird started as novels. But you probably didn't know that these other famous movies also came from books.
Hidden Figures
This film told the story of real-life Katherine Johnson and other female African-American mathematicians who helped drive the United States into space in the 1960s. It was actually based on a 2016 nonfiction book and the movie did boost sales of the book.
Forrest Gump
The 1994 movie which was based on the book by Winston Groom won six Academy Awards, including Best Picture and Best Actor for the star Tom Hanks. Although the movie's critical and box-office success gave the book a huge boost, it's the film that made its mark on pop culture history.
The Girl on the Train
Paula Hawkin's psychological thriller, about a woman on a train who thinks she sees something strange out of the window, was a huge success. But unlike the fast-paced, can't-be-put-down quality of the novel, the movie was boring.
Field of Dreams
It’s hard to describe the plot of this movie: Ray Kinsella hears a voice telling him to build a baseball field in his Iowa cornfield, and what happens next explores the themes of lost dreams, childhood heroes, and healing the pain of the past. The 1989 movie adherest W. P. Kinsella's 1982 original, Shoeless Joe, but cuts out some extra characters.
1. Which is the best choice for a person who loves math
A. Hidden Figures. B. Forrest Gump.
C. The Girl on the Train. D. Field of Dreams.
2. Who has won the Academy Award for Best Actor according to the text
A. Tom Hanks. B. Winston Groom.
C. Kevin Costner. D. W.P. Kinsella.
3. What is special about Field of Dreams
A. It is a romantic comedy. B. It presents several themes.
C. It shows all the figures in Shoeless Joe. D. It was released in 1982 for the first time.
【答案】1. A 2. A 3. B
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四部根据文学作品改变的著名影片。
【1题详解】
细节理解题。根据Hidden Figures中“This film told the story of real-life Katherine Johnson and other female African-American mathematicians who helped drive the United States into space in the 1960s.( 这部电影讲述了真实的凯瑟琳·约翰逊和其他非洲裔女性数学家的故事,她们在20世纪60年代帮助美国进入太空。)”可知,Hidden Figures讲述了真实的凯瑟琳·约翰逊和其他非洲裔女性数学家的故事,所以喜欢数学的人可以选择这部电影。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据Forrest Gump中“The 1994 movie which was based on the book by Winston Groom won six Academy Awards, including Best Picture and Best Actor for the star Tom Hanks. (这部1994年根据温斯顿·格鲁姆的小说改编的电影获得了六项奥斯卡奖,包括最佳影片和影星汤姆·汉克斯的最佳男演员奖。)”可知,Tom Hanks赢得了奥斯卡最佳男主角。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据最后一段It’s hard to describe the plot of this movie: Ray Kinsella hears a voice telling him to build a baseball field in his Iowa cornfield, and what happens next explores the themes of lost dreams, childhood heroes, and healing the pain of the past.( 这部电影的情节很难描述: Ray Kinsella听到一个声音告诉他要在爱荷华州的玉米田里建造一个棒球场,接下来发生的事情探讨了失落的梦想、童年英雄和治愈过去痛苦的主题。)可知,电影 Field of Dreams探讨了失落的梦想、童年英雄和治愈过去痛苦的主题,由此可知,这部电影有好几个主题。故选B。
B
Girls can easily get sad. If your friend is feeling blue and calls you, what will you do Here are some tips on how you can make her smile again.
Listen to her. When people feel sad, they often have the feeling of needing to be heard. So, listen carefully to what she is saying and do nothing else. Your friend will surely thank you for being the shoulder she can cry on.
Once you are done with listening, you can offer some advice or remain silent and let her feel everything and let it all out by crying. As a friend, you might think you should give her some advice. But if you have no idea about what to say, just remain silent and be there for her.
In order to be able to help your friend in need, don't be sad yourself. How can you help your friend when you are also feeling down.
A hug can make a difference in the world. It makes you feel warm and special. A hug makes you feel safe. So give your friend a hug when she needs it the most.
Spend more time with your friend who wants to be happy. Do things together like washing dishes, cleaning, or going out for fun. The more time you spend together, the stronger your friendship will become.
Sometimes it is much better that you avoid a crying friend in your life. But by doing so, you are also keeping your friend at a distance and will make her wonder if you are her true friend. If you are there when she needs you, your friendship will be much stronger.
4. The writer wrote this passage mainly to tell us ________.
A. why girls can easily get sad B. what to do when we are sad
C. how to make new friends with girls D. how to make a sad female friend happy
5. When a female friend is sad, what should we do
A. We should ask her why she feels sad.
B. We should say something nice to her.
C. We should spend time listening to her.
D. We should give her some good advice.
6. We can learn from the passage that ________.
A. hugging a sad friend can make you feel warm
B. your sad friend may feel much better if you are sad
C. it's not a good idea to be silent facing a sad friend
D. giving a hug to a sad friend is very helpful
7. In Paragraph 6, what suggestions does the writer offer
A. We should spend more time with our friends.
B. We should help our friends with their housework.
C. We ought to spend time with our friends every day.
D. We ought to ask our friends to take part in activities.
【答案】4. D 5. C 6. D 7. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要告诉我们如何让悲伤的女性朋友快乐起来。
【4题详解】
推理判断题。根据第一段“Girls can easily get sad. If your friend is feeling blue and calls you, what will you do Here are some tips on how you can make her smile again. (女孩子很容易伤心。如果你的朋友心情不好,打电话给你,你会怎么做?以下是一些让她再次微笑的小贴士。)”可知,这篇文章主要是为了告诉我们如何让悲伤的女性朋友快乐。故选D项。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段中“Listen to her. When people feel sad, they often have the feeling of needing to be heard. So, listen carefully to what she is saying and do nothing else. (听她的。当人们感到悲伤时,他(她)们常常有一种需要被倾听的感觉。所以,仔细听她在说什么,不要做其他的事情。)”可知,当女性朋友伤心时,我们应该花时间听她说话。故选C项。
【6题详解】
细节理解题。根据第五段中“A hug can make a difference in the world. It makes you feel warm and special. A hug makes you feel safe. So give your friend a hug when she needs it the most.(一个拥抱可以改变世界。它让你感到温暖和特别。一个拥抱会让你感到安全。所以,当你的朋友最需要的时候,给她一个拥抱。)”我们可以了解到,给悲伤的朋友一个拥抱是很有帮助的。故选D项。
【7题详解】
细节理解题。根据第六段中“Spend more time with your friend who wants to be happy. Do things together like washing dishes, cleaning, or going out for fun. The more time you spend together, the stronger your friendship will become. (花更多的时间和你想要快乐的朋友在一起。一起做一些事情,比如洗碗、打扫卫生或出去玩。你们在一起的时间越多,你们的友谊就会越牢固。)”可知,本段中,作者建议我们应该花更多的时间和朋友在一起。故选A项。
C
Math had never been something I was good at since middle school. Classes became harder in high school, and I was even further from a math teacher’s dream student. So at the start of my freshman year, I had an aversion to math. It wasn’t that I didn’t want to do well, but simply that I didn’t think I was able to do well. “I can’t” became my state of mind in all things related (有关的) to math.
However, I was soon to learn that “I can’t” was not a choice in Mr. A’s class.
Mr. A always greeted (迎接) us with open arms as he said, “Welcome! Smile! It’s a great day to be alive! It was clear that Mr. A had a true passion (热情) not only for math but for teaching. If Mr. A ever experienced bad days in life, he never showed it. Mr. A greeted us with that same smile every day. He encouraged each student, from the top achiever to the “I can’t” student.
I found myself looking forward to math class, although I still hated the subject itself. Being in Mr. A’s presence made me feel good, as if I had the chance to succeed. As the year progressed, I spent increasingly more time on my homework, and I met with Mr. A weekly. My classmates began to do the same, and it became “cool” to have lunch and talk with Mr. A. We didn’t know it at the time, but he was changing our attitudes (态度).
Though my story is not one of overnight success and I didn’t become a straight-A math student, my hard work did begin to pay off and my grades slowly began to climb. There were hard times, of course. Difficult math questions sometimes succeeded in bringing me down, but Mr. A kept reminding (提醒) me, “Kate, smile! It’s a great day to be alive!”
8. What does the underlined word"aversion"in paragraph 1 probably mean
A. Interest B. Responsibility.
C. Dislike D. Misunderstanding.
9. What first made the author look forward to math class
A. Mr. A’s attitude. B. He interest in math.
C. Her friends’ encouragement. D. The top achievers in her class.
10. How did the author feel about her talk over lunch with Mr. A
A. It was straight. B. It was awkward.
C. It was challenging. D. It was impressive.
11. How did the author change in math
A. She made slow progress.
B. She fell in love with math.
C. She became a straight-A math student.
D. She became comfortable with difficult math questions.
【答案】8. C 9. A 10. D 11. A
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者从前数学学得不好,上大学后作者在老师的帮助下数学成绩得到了提高。
【8题详解】
词句猜测题。根据第一段的“Classes became harder in high school, and I was even further from a math teacher’s dream student”(在高中,课程变得越来越难,我离数学老师的理想学生甚至更远了)可知,作者数学学得不好,因此就讨厌数学,因此aversion的意思是“不喜欢”,故选C。
【9题详解】
推理判断题。第三段说“Mr. A greeted us with that same smile every day. He encouraged each student, from the top achiever to the “I can’t” student”(A先生每天都以同样的微笑迎接我们。他鼓励每一个学生,从成绩最好的学生到“我不能”的学生),第四段第一句话说“I found myself looking forward to math class”(我发现自己很期待数学课)可知,A老师的态度首先让作者对数学课充满了期待,故选A。
【10题详解】
推理判断题。根据倒数第二段的“it became “cool” to have lunch and talk with Mr. A”(和a先生一起吃午饭聊天变得很“酷”)可知,作者认为作者与A先生共进午餐时的谈话给人留下了深刻印象,故选D。
【11题详解】
细节理解题。根据最后一段的“Though my story is not one of overnight success and I didn’t become a straight-A math student, my hard work did begin to pay off and my grades slowly began to climb”(虽然我的故事不是一个一夜成名的故事,我也没有成为数学尖子生,但我的努力确实开始有了回报,我的成绩开始慢慢攀升)可知,她在数学方面的变化是她取得了缓慢的进步,故选A。
D
A research has shown that nearly 90 percent of traffic accidents are caused by human errors. So our aim is a fully autonomous (自动的) car that gets rid of the cause of most accidents: the driver. Researcher Hodgson points out, “For safety, the faster you can remove humans, the better, even if there are unfortunately a few accidents from new causes. It’s a question of balancing the number injured or killed by autonomous vehicles with the people whose lives are potentially saved.”
It’s an idea that Elon Musk, chief executive of electric car company Tesla Motors, has long believed. His company is determined to be the first to deliver a fully autonomous vehicle to consumers. Last year, Musk announced that Tesla’s 2019 goal was “to do an example drive of full autonomy all the way from L. A. to New York, and have the car park itself.
However, even Tesla admits that there are problems to overcome—the software needs further validation (批准生效) and the appropriate regulatory approval needs to be in place. Indeed, recent crashes of Tesla vehicles and Google cars confirm that the software isn’t ready yet.
The UK government appears committed encouraging the development of autonomous vehicles. It’s supporting four city trials, publishing the Modern Transport Bill to reduce red tape around their introduction and adapting the legal system to take into account problems such as insurance liability when a human isn’t in control of a vehicle.
The insurance industry is similarly eager to help increase autonomy in cars. As the Association of British Insurers points out, “Nearly 90 percent of road accidents are caused by human errors.” This costs motor insurers a shocking $20 million per day in claims.
12. What difficulty does the company Tesla Motors have
A. The company lacks confidence to make new creations.
B. New inventions may cause more injuries and deaths.
C. The software should be made officially acceptable.
D. The traffic regulation has proved unreasonable.
13. What is the UK government’s attitude to autonomous cars
A. Cautious. B. Positive.
C. Ambiguous. D. Disapproving.
14. What is the main idea of the last paragraph
A. Insurance companies would like to support autonomous cars.
B. Human mistakes may be the key cause of traffic accidents.
C. Traffic accidents waste insurance companies quite a lot.
D. Motorists are surprised to hear about autonomous cars.
15. The purpose of writing the text is to ________.
A. amuse readers with funny examples
B. show his deep love for autonomous cars
C. introduce a new development in technology
D. provide a persuasive argument against autonomy
【答案】12. C 13. B 14. A 15. C
【解析】
【分析】这是一篇说明文。一项研究表明,近90%交通事故是由人为错误造成的。因此,我们的目标是完全自主驾驶的汽车能够摆脱大多数事故的原因:驾驶员。本文以此展开,主要讲述了引进技术的新发展:自动无人驾驶汽车。
【12题详解】
细节理解题。根据第三段第一句However,even Tesla admits that there are problems to overcome-the software needs further validation and the appropriate regulatory approval needs to be in place.可知,该公司特斯拉的困难是该软件应该被正式接受。故选C。
【13题详解】
细节理解题。根据第四段第一句The UK government appears committed to encouraging the development of autonomous vehicles.可知,英国政府对自动驾驶汽车的态度是支持的。故选B。
【14题详解】
推理判断题。根据The insurance industry is similarly eager to help increase autonomy in cars.As the Association of British Insurers (ABI) points out,"More than 90per cent of road accidents are caused by human error."This costs motor insurers a shocking 20m per day in claims可知,保险业同样渴望帮助提高促进自动化汽车,本段主要讲述保险公司希望支持自动驾驶汽车。故选A。
【15题详解】
主旨大意题。阅读全文,根据文章内容可知,本文主要讲述了先进技术的新发展:自动无人驾驶汽车。故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Want to be happy and enjoy your life Here are four ways to bring you happiness.
Share appreciation.
Tell someone how much you appreciate them.Thank them sincerely for being part of your life.___16___When you share with someone your appreciation, they will not forget you.
___17___
One of the best ways to strengthen new ideas in your mind is to share them with others.The more often you share what you've learned, the stronger that information will become in your memory.Sharing knowledge also provides solutions to problems.The more knowledge we share, the more knowledge we receive in return.
Share friendship.
Let your friends know that you are willing to be there when they need you.Introduce two friends who don't know each other.___18___
Share experience.
Keep written or photo journals of your life.___19___Share a happy memory.Also share the difficult times that have helped you become stronger and wiser.When shared, the value of these experiences multiplies.
___20___We make a living by what we get, but we make a life by what we give.
A. Share knowledge and ideas.
B. Record successes and failures.
C. We succeed with the help of others.
D. Happiness is not so much in having as sharing.
E. You can spend time with the people that you love.
F. Feeling appreciated is one of the most important needs that people have.
G. If you'd like to have many friends, share friendship with others generously.
【答案】16. F 17. A 18. G 19. B 20. D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。这篇文章讲述了幸福对每个人都重要。大多数人都想要快乐,但很少有人知道如何寻找快乐。本文介绍了四种带给你幸福的方法。
【16题详解】
根据上文“Tell someone how much you appreciate them. Thank them sincerely for being part of your life.”(告诉某人你是多么的欣赏他们。真诚地感谢他们成为你生活的一部分)再根据空格下句“When you share with someone your appreciation, they will not forget you.”(当你和别人分享你的感激时,他们不会忘记你”。可知选项承接上下文说明感激的的作用。故F选项“感激是人们拥有的最重要的需求之一。”切题。故选F项。
【17题详解】
本空是一个小标题。根据小标题的特点(通常是祈使句),只有A、B项符合。再根据本段第一句“One of the best ways to strengthen new ideas in your mind is to share them with others.”(加强新想法的最好方法之一就是和别人分享”。可知,短文的最佳标题为“分享知识和想法”。故选A。
【18题详解】
根据上文“Let your friends know that you are willing to be there when they need you.Introduce two friends who don't know each other.”(让你的朋友知道,当他们需要你时你愿意在那里。介绍两个互不认识的朋友。)可知,选项总结上文说明分享友谊的重要性。故G选项“如果你愿意有很多朋友,就要慷慨地和别人分享友谊。”切题。故选G。
【19题详解】
根据上句“Keep written or photo journals of your life.”(保持你生活中书面或照片日记。)再根据空格下句“Share a happy memory. Also share the difficult times that have helped you become stronger and wiser.”(分享幸福的记忆,同时也分享使你变得更坚强更明智的磨难时刻)可知,选项承接上下文,说明以生活中书面或照片日记为载体记录的是什么。故B选项“记录成功和失败”。Successes呼应happy memory , failures呼应difficult times。 故选B。
【20题详解】
根据下句“We make a living by what we get, but we make a life by what we give.”得到的东西让我们生存,而付出的东西给我们生活。可知,选项承接下文幸福的实质是什么,故D选项“幸福不在于拥有,而在于分享”。故选D。
第三部分 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Each school year, we welcome a new generation of students. Freshmen enter high school not ____21____ what to expect. They will soon learn that classes are harder, bathrooms are busier and grades seem to ____22____ more than in middle school.
But freshman Adam Lin finds high school more ____23____ than middle school. “The ____24____ are more flexible with what we do in class. The administration is not as ____25____ and we can decide what to wear,” said Lin.
While Lin enjoys his freedom and flexible teachers, he____26____ talking to his friends in P.E. class. “In high school, P.E. is an elective and no longer a (n) ____27____ class. I miss hanging with my friends in P.E. class ____28____ that was the time when I could relax,” stated Lin. “My classes can be hard sometimes and I wish I had more ____29____ time with my friends.”
Lin entered the school campus without a sense of ____30____. The campus was bigger than he had expected and classes were usually in the opposite direction of his previous class. “____31____ are too far away from class. If I'm walking across the campus to my next class and I decide to use the bathroom, I end up being ____32____,” said Lin. “I love the classes here, but it'll take me some time to find my way around the ____33____.”
Coming into high school, freshman carry many goals of what they hope to ____34____. At the end of high school, Lin hopes to graduate with excellent grades and ____35____ a university like Massachusetts Institute of Technology because of his love of engineering.
21. A. planning B. knowing C. forgetting D. understanding
22. A. matter B. drop C. test D. show
23. A. valuable B. difficult C. enjoyable D. tiring
24. A. teachers B. students C. seniors D. juniors
25. A. common B. good C. simple D. strict
26. A. misses B. loves C. regrets D. remembers
27. A. special B. required C. popular D. organized
28. A. so B. if C. but D. because
29. A. easy B. free C. busy D. local
30. A. control B. humour C. direction D. confidence
31. A. Labs B. Shops C. Bathrooms D. Restaurants
32. A. late B. afraid C. hurt D. lost
33. A. playground B. classroom C. building D. campus
34. A. open B. solve C. achieve D. collect
35. A. tour B. attend C. change D. choose
【答案】21. B 22. A 23. C 24. A 25. D 26. A 27. B 28. D 29. B 30. C 31. C 32. A 33. D 34. C 35. B
【解析】
【分析】本文是记叙文。文章讲述了新生亚当·林对高中生活、学习、学校环境看法和他的学习目标。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:新生进入高中时并不知道会发生什么。A. planning计划;B. knowing知道;C. forgetting忘记;D. understanding理解。根据下文“They will soon learn that classes are harder,”可知,新生进入高中时不知道会发生什么,后面才得知具体情况, know与learn(得知)是同义复现。故选B项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们很快就会发现,上课更难了,厕所更忙了,分数似乎比在中学更重要。A. matter重要;B. drop掉落;C. test测试;D. show展示。根据句中“more than in middle school”和常识可知,高中阶段分数比初中更重要(matter)。故选A项。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:但大一新生亚当·林觉得高中生活比初中更有趣。A. valuable重要的;B. difficult不同的;C. enjoyable快乐的;D. tiring 令人疲倦的。根据第三段“While Lin enjoys his freedom and flexible teachers,”可知,林觉得觉得高中生活有趣。故选C项。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:老师对我们在课堂上做的事情更加灵活。A. teachers老师;B. students学生;C. seniors较年长者 ;D. juniors青少年。根据句中“with what we do in class”和第三段“While Lin enjoys his freedom and flexible teachers”可知,句中讲的是课堂上老师更加灵活。故选A项。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:管理没有那么严格,我们可以自己决定穿什么。A. common共同的;B. good好的;C. simple简单的;D. strict严格的。根据句中“we can decide what to wear”和第三段“While Lin enjoys his freedom”可知,学生有一定的自主权,管理没有那么严格。故选D项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:虽然林很享受他的自由和灵活的老师,但他很怀念在体育课上和朋友聊天的时光。A. misses怀念;B. loves喜欢;C. regrets懊悔;D. remembers记得。根据下文“I miss hanging with my friends in P.E. class”可知,林怀念(miss)体育课上与同学们在一起玩耍聊天的时光。故选A项。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在高中,体育是一门选修课,不再是必修课。A. special特别的;B. required必修的;C. popular受欢迎的;D. organized有组织的。根据句中“no longer”可知,前后句意相反,“elective(选修的)”与“required(必修的)”构成对比关系。故选B项。
【28题详解】
考查连词词义辨析。句意:我怀念体育课上和朋友们在一起的时光,因为那是我可以放松的时候。A. so因此;B. if如果;C. but但是;D. because因为。根据句意可知,“that was the time when I could relax”是林怀念体育课的原因,用because引导原因状语从句。故选D项。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我的课程有时很难,我希望我有更多的空闲时间和我的朋友在一起。A. easy容易的;B. free自由的;C. busy忙碌的;D. local本地的。根据上文“I miss hanging with my friends in P.E. class  8  that was the time when I could relax”可知,在体育课上,林和朋友在一起是放松时间,是自由时间。故选B项。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:林进入校园时没有方向感。A. control控制;B. humour幽默;C. direction方向;D. confidence自信。根据下文“The campus was bigger than he had expected and classes were usually in the opposite direction of his previous class.”和“it'll take me some time to find my way around the  13 .”可知校园很大,林找不到方向。故选C项。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:洗手间离教室太远了。A. Labs实验室;B. Shops商店;C. Bathrooms洗手间;D. Restaurants餐馆。根据下文“If I'm walking across the campus to my next class and I decide to use the bathroom, I end up being 12 ,”可知,教室与洗手间相隔很远,我甚至会迷路。故选C项。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:如果走在校园里去上下一节课,中途决定去洗手间,我最终会迷路。A. late迟的;B. afraid 害怕的;C. hurt受伤;D. lost迷失的。根据上文可知校园很大,洗手间离教室太远,所以林在洗手间和教室之间会迷路。故选A项。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:我喜欢这里的课,但我得花点时间在校园里找路。A. playground操场;B. classroom教室;C. building建筑;D. campus校园。根据上文可知校园很大,林需要花时间在校园里找路。故选D项。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:进入高中,新生带着许多他们希望实现的目标。A. open打开;B. solve解决;C. achieve实现;D. collect收集。根据“freshman carry many goals”和常识可知,新生希望实现(achieve)的许多目标。故选C项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:由于对工程的热爱,林希望高中毕业后能以优异的成绩进入麻省理工这样的大学学习。A. tour旅行;B. attend上(大学);C. change改变;D. choose选择。根据“At the end of high school, Lin hopes to graduate with excellent grades”和“a university like Massachusetts Institute of Technology”可知,麻省理工学院是林希望去学习的地方。故选B项。
第四部分 短文填词(共10 小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式
I was always told that the three Ps, patience, positive thinking and perseverance(毅力),were a sure road____36____ success. But this advice does not always work as planned. My high school Maths exam is one example. The exam, ____37____was originally to be held in our classroom, ____38____(change) to the library at the last minute. This , ____39____,didn’t bother me because maths had always been my strongest subject. I patiently walked to the library, ____40____(take) my seat and did some deep breathing to help relax myself.But my mood quickly changed when I saw ____41____first question. I had no idea how to do it. I tried to stay positive and persevered ____42____ I finally found the solution. With the problem ____43____(solve), I felt proud of my achievement. ____44____(fortunate), I then noticed that I had just 10 minutes left ____45____(complete) the rest!
【答案】36. to 37. which
38. was changed
39. however
40. took 41. the
42. until##before##and
43. solved 44. Unfortunately
45. to complete
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。作者通过讲述自己的一次数学考试,发出了平时被告诉的3个p开头的词(patience, positive thinking和perseverance)并不总是管用的感慨。
【36题详解】
考查介词。句意:我经常被告知,3P——耐心,乐观和毅力,是通向成功的必由之路。表示“通往……的路”,常常使用“a/the path to…”,a path to success意思是“通往成功之路”,故填to。
【37题详解】
考查定语从句。句意:这样的考试,通常在我们教室举行,但在最后一分钟,突然改到图书馆里面。分析句子可知,这是个非限制性定语从句,先行词是exam,指物,从句中缺少主语,用关系代词which,that不能引导非限制性定语从句,故填which。
【38题详解】
考查时态和语态。句意:这样的考试,通常在我们教室举行,但在最后一分钟,突然改到图书馆里面。本句的主语是exam,与谓语change之间是被动关系,根据语境可知,动发生在过去,要用一般过去时,且主语是第三人称单数,谓语动词用单数,故填was changed。
【39题详解】
考查副词。句意:然而,这并没有让我烦恼,因为数学一直是我最强的科目。根据句意,可知,此处是表转折,需用副词作状语,且有逗号与前后文分开,故填however。
【40题详解】
考查时态。句意:我耐心地走到图书馆,坐在座位上,深呼吸了一会儿好让自己放松下来。这里take与walked和did并列作谓语动词,应保持一致,用一般过去时。故填took。
【41题详解】
考查冠词。句意:但是,在我看到考卷的第一题时我的情绪一下子变了。设空后的名词question前有序数词first修饰,序数词前常用定冠词the,故填the。
【42题详解】
考查连词。句意:我努力保持积极的态度并坚持不懈,直到我找到了解决办法。根据句意可知,前后句的动作应认为是tried先发生而found后发生,因此可使用表达“直到……才”意思的连词until,也可使用before表示“在……之前”,还可以使用and表示“然后,接着”。故可填until或before或and。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:随着问题的解决,我为自己的成就感到自豪。此处是with的复合结构,宾语problem与solve之间是被动关系,需用过去分词作宾补,故填solved。
【44题详解】
考查副词。句意:不幸的是,然后我注意到我只剩十分钟答别的题了!分析句式,设空处作句子的状语,副词可以单独使用作状语,修饰整个句子,表示“不幸的是”,位于句首,首字母大写,故填Unfortunately。
【45题详解】
考查非谓语动词。句意:不幸的是,然后我注意到我只剩十分钟答别的题了!设空处要修饰名词minutes,作其后置定语,常常使用不定式,故填to complete。
第五部分 用方框中所给短语的正确形式填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据句意,选择单词或短语并以其适当形式填空。
other than, rather than, keep up with, take control of, check in, apply for, become addicted to, can’t wait to, leave…alone, focus on, make sense, set an example
46. Today we’re going to________the trouble of homeless people.
47. He has recently ________computer games.
48. I’m a bit worried about ________the other students in my advanced course
49. The actor is to give a performance in our city next week. We________see him.
50. I’m writing to ________ a position in your company.
51. It’s no easy task to________ a class of young children.
52. They plant all the vegetables ________ tomatoes.
53. She doesn’'t talk much, but what she says________.
54. However, I seldom talked to him and always asked him to________ me ________.
55. Senior pupils are expected to ________to the younger children.
【答案】46. focus on
47. become addicted to
48. keeping up with
49. can’t wait to
50. apply for
51. take control of
52. other than
53. makes sense
54. ①. leave ②. alone
55. set an example
【解析】
【46题详解】
考查固定短语。句意:今天我们要关注无家可归者的问题。固定短语focus on意为“专注于;关注”,符合句意,结合该空前的一般将来时are going to结构,focus应该用动词原形。故填focus on。
【47题详解】
考查固定短语。句意:他最近对电脑游戏上瘾了。固定短语become addicted to 意为“对……上瘾;沉迷于”,符合句意,结合该空前的现在完成时结构has ,become 应该用过去分词become 。故填become addicted to。
【48题详解】
考查固定短语。句意:我有点担心在进修课上跟不上其他学生。固定短语keep up with意为“跟上;不落人之后”,符合句意,结合该空前介词about,keep应该用动名词形式keeping。故填keeping up with。
【49题详解】
考查固定短语。句意:这位演员下周将在我们城市演出。我们迫不及待要见他了。固定短语can’t wait to do意为“迫不及待地要做某件事”,符合句意,结合该空前主语we以及该空后的动词原形see,该空应该填can’t wait to。故填can’t wait to。
【50题详解】
考查固定短语。句意:我写信是想申请贵公司的一个职位。固定短语apply for意为“申请”,符合句意,动词不定式to apply for a position 作目的状语,结合该空前的to,该空应该填apply for。故填apply for。
【51题详解】
考查固定短语。句意:控制一班幼儿可不是件容易的事。固定短语take control of意为“控制”,符合句意,分析句子结构可知,这是固定句型it is +adj+ to do,动词不定式to take control of a class of young children 是句子真正的主语,结合该空前的to,该空应该填take control of。故填take control of。
【52题详解】
考查固定短语。句意:除了西红柿以外,他们种了所有的蔬菜。固定短语other than意为“除了……以外”,符合句意,介词短语other than后接名词tomatoes构成介宾结构。故填other than。
【53题详解】
考查固定短语和主谓一致。句意:她说得不多,但她说的有道理。固定短语make sense意为“有道理”,符合句意,分析句子结构可知,这是一个主语从句结构,该句主语是what she says,谓语动词应该用第三人称单数makes。故填makes sense。
【54题详解】
考查固定短语。句意:然而,我很少和他说话,总是让他不要管我。固定短语leave sb. alone意为“不管某人;把某人独自留下”,符合句意,分析句子结构可知,asked him to后应该跟动词原形leave,第二个空填leave,结合第二个空前的宾语me,第二个空填alone。故填①leave ②alone
【55题详解】
考查固定短语。。句意:高年级学生应该为年幼的孩子们树立榜样。固定短语set an example意为“树立榜样”,符合句意,分析句子结构可知, are expected to后应该跟动词原形set 。故填set an example。
第六部分 完成句子(共30 空;每空0.5分,满分15分)
56. 我知道作为高中生我得更加努力地学习,学会习惯承担更多的责任。
I know I'll have to study harder as a senior high school student and ________ ________ ________ ________ ________ ________ a lot more.
【答案】 ①. get ②. used ③. to ④. being ⑤. responsible ⑥. for
【解析】
【详解】考查固定短语。表示“习惯做某事”短语为get used to doing sth.;表示“为……负责”短语为be responsible for,此处应用动名词作宾语。故填get used to being responsible for。
57. 你们这一代的青少年被电脑游戏和网络世界吸引, 这没有什么不正常。
________ ________ ________ ________for teenagers of your generation to be attracted to computer games and the online world.
【答案】 ①. It ②. is ③. not ④. unusual
【解析】
【详解】考查固定句式。此处为固定句型It is +adj.+for sb.+to do sth.,其中It为形式主语,真正的主语为后面的动词不定式。not unusual“不是不寻常的,不是罕见的”。句首单词首字母要大写。故填①It②is③not④unusual。
58. 指导老师还建议我选修高级文学,因为我喜欢英语而且成绩不错。
My adviser recommended that I should ________ ________ ________advanced literature because I like English and I’m good at it.
【答案】 ①. sign ②. up ③. for
【解析】
【详解】考查动词短语。由句意可知,空白处需表达“选修、报名(某专业)”,应使用动词短语sign up搭配介词for后接课程或专业,句中使用了虚拟语气,sign up在情态动词should后应使用原形。故填sign up for。
59. 到达目的地后,你将有一天时间探索这座令人惊叹的古城。
After reaching your ________,you will have a day to explore and ________ ________ ________this ancient city.
【答案】 ①. destination ②. be ③. amazed ④. by
【解析】
【详解】考查名词和固定短语。结合句意表示“目的地”应用名词destination,作宾语;表示“令人惊叹;对……感到惊讶”短语为be amazed by,此处为一般将来时。故填destination和be amazed by。
60. 在接下来的三天里,你可以在当地导游的陪同下,深入雨林进行探索,欣赏雨林独有的动植物。
You can then spend three days ________ the rainforest with a local guide and ________ the plants and animals ________ ________ the rainforest.
【答案】 ①. exploring ②. enjoying ③. unique ④. to
【解析】
【详解】考查固定短语和动名词。短语spend...(in) doing...,意为“花费……做某事”所以空1和空2都应用动名词作宾语,短语unique to,意为“只有……独有的”,根据句意,故填exploring;enjoying;unique;to。
61. 乔丹说他成功的秘诀是从失败中学习。
Jordan says that ________ ________ ________his ________ is ________ ________his failures.
【答案】 ①. the ②. secret ③. to ④. success ⑤. learning ⑥. from
【解析】
【详解】考查固定短语。表示“成功的秘诀”短语为the secret to success;表示“从……中学习”短语为learn from,此处应用动名词作表语。故填the secret to success和learning from。
62. 郎平组建的球队正在瓦解,但郎平并没有灰心。
The team that Lang Ping had built was falling ________, but Lang Ping did not ________ ________.
【答案】 ①. apart ②. lose ③. heart
【解析】
【详解】考查短语和时态。根据句意,固定短语fall apart 意为“瓦解”,第一个空应该填apart;固定短语lose heart意为“灰心”,结合第二个空前助动词did,第二个空应该填动词原形lose,第三个空填名词heart。故填①apart②lose③heart
第七部分 书面表达(满分20分)
63. 假设你是Mike,请用英语写一封电子邮件,告诉你的朋友Tom这周六你的旅行计划。
要点:1. 坐出租车去博物馆参观古代的珍宝;
2. 然后坐公交车到市中心品尝一些美食;
3. 最后,回家前可以去大洋百货(the ocean department store)购物;
4. 若想加入,请尽可能早地回信给你。
要求:1. 短文应包括所给信息;
2. 行文连贯,书写规范;
3. 词数100左右。邮件开头已给出,不计入总词数。
Dear Tom,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Mike
【答案】One possible version:
Dear Tom,
I am planning to visit the museum by taxi this Saturday. I hear that there will be some ancient treasures displayed on the hall. It is unbelievable that so many valuable things will be shown at the same time, which must be an amazing sight! I can’t wait to go.
Also, I am going to the city centre by bus to enjoy some tasty food and doing some shopping at the ocean department store before coming back home. I’m taking the bus, leaving home at 8 a.m. before the traffic is too heavy. I am arriving at the museum at 8:30 a.m. and will start my visiting right away. I am looking forward to having a nice weekend.
Please write to me as soon as possible if you want to join me. Hope to hear from you soon.
Yours,
Mike
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,假设你是Mike,请用英语写一封电子邮件,告诉你的朋友Tom这周六你的旅行计划。
【详解】1.词汇积累
同时:at the same time→ meanwhile
美味的:tasty → delicious
到达:arrive at→ get to
立刻:right away→ at once
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I hear that there will be some ancient treasures displayed on the hall.
拓展句:I hear that we can see some ancient treasures which will be displayed on the hall.
【点睛】【高分句型1】It is unbelievable that so many valuable things will be shown at the same time, which must be an amazing sight! I can’t wait to go. (运用了that引导的主语从句和which引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】Please write to me as soon as possible if you want to join me.(运用了if引导的条件状语从句)
听力答案:1-5 BCCBA 6-10 BAACC 11-15 BACBC 16-20 BABCB福州屏东中学2021-2022学年第一学期期中考试试卷
高一英语
(全卷共10页,七大题,83小题;满分:150 分;考试时间:120 分钟)
友情提示:所有答案都必须写在答题卡对应区域内,答在本试卷上无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How will the two speakers go to West Hill
A. By bus B. By bike C. By train
2. What will the woman do today
A. Visit Disneyland B. Go for a picnic C. Take a test
3. What’s woman probably
A. She is a nurse. B. She is a policeman. C. She is a saleswoman.
4. What are the two speakers going to do
A. Call the friend B. Wait a little longer C. Go back home
5. What are the two speakers talking about
A. The weather B. The traffic C. The environment
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面5段对话或独白。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料, 回答第6~7题。
6. What is the man going to do this Sunday
A. Go shopping B. Hold a party C. See a movie
7. When will the activity start
A. At 9:45 am B. At 9:45 pm C. At 10:15 am
听第7段材料, 回答第8~9题。
8. How did the woman get most of her CDs
A. She got them as gifts.
B. She bought them herself.
C. She asked for them from her friends.
9. What is the man’s hobby
A. Collecting CDs B. Collecting coins C. Collecting stamps
听第8段材料, 回答第10~12题
10. Who is the woman probably calling
A. Her neighbor B. Her friend C. A policeman
11. What is the woman’s address
A. 44 Spring Vale B. 14 Spring Vale C. 40 Spring Vale
12. What should the woman do before leaving for the seaside
A. Cancel the milk and the papers
B. Leave a ladder about
C. Leave keys to the man
听第9段材料, 回答第13~16题
13. What is the man doing
A. Reading a book B. Listening to the radio C. Watching a movie
14. What does the woman want to do this afternoon
A. Pick up her cousin B. Go swimming C. Pay a visit to the man
15. What will the man probably do next
A. Buy his cousin a gift B. Go to his cousin’s home C. Give his cousin a call
16. What can we learn from the conversation
A. The woman likes moving stories.
B. The two speakers are on the phone.
C. The man’s cousin will come tomorrow.
听第10段材料, 回答第17~20题
17. What was Mr. Black doing in Europe
A. He was travelling. B. He was learning languages. C. He was visiting a friend.
18. What did Mr. Black think of his time in England
A. Horrible B. Wonderful C. Hard
19. What was Mr. Black problem in France
A. He got lost. B. He was out of money. C.He couldn’t speak French.
20. Which language can the host of the small hotel speak
A. English B. French C. German
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项
A
You know that classics like Little Women and To Kill a Mockingbird started as novels. But you probably didn't know that these other famous movies also came from books.
Hidden Figures
This film told the story of real-life Katherine Johnson and other female African-American mathematicians who helped drive the United States into space in the 1960s. It was actually based on a 2016 nonfiction book and the movie did boost sales of the book.
Forrest Gump
The 1994 movie which was based on the book by Winston Groom won six Academy Awards, including Best Picture and Best Actor for the star Tom Hanks. Although the movie's critical and box-office success gave the book a huge boost, it's the film that made its mark on pop culture history.
The Girl on the Train
Paula Hawkin's psychological thriller, about a woman on a train who thinks she sees something strange out of the window, was a huge success. But unlike the fast-paced, can't-be-put-down quality of the novel, the movie was boring.
Field of Dreams
It’s hard to describe the plot of this movie: Ray Kinsella hears a voice telling him to build a baseball field in his Iowa cornfield, and what happens next explores the themes of lost dreams, childhood heroes, and healing the pain of the past. The 1989 movie adherest W. P. Kinsella's 1982 original, Shoeless Joe, but cuts out some extra characters.
1. Which is the best choice for a person who loves math
A. Hidden Figures. B. Forrest Gump.
C. The Girl on the Train. D. Field of Dreams.
2. Who has won the Academy Award for Best Actor according to the text
A. Tom Hanks. B. Winston Groom.
C. Kevin Costner. D. W.P. Kinsella.
3. What is special about Field of Dreams
A. It is a romantic comedy. B. It presents several themes.
C. It shows all the figures in Shoeless Joe. D. It was released in 1982 for the first time.
B
Girls can easily get sad. If your friend is feeling blue and calls you, what will you do Here are some tips on how you can make her smile again.
Listen to her. When people feel sad, they often have the feeling of needing to be heard. So, listen carefully to what she is saying and do nothing else. Your friend will surely thank you for being the shoulder she can cry on.
Once you are done with listening, you can offer some advice or remain silent and let her feel everything and let it all out by crying. As a friend, you might think you should give her some advice. But if you have no idea about what to say, just remain silent and be there for her.
In order to be able to help your friend in need, don't be sad yourself. How can you help your friend when you are also feeling down.
A hug can make a difference in the world. It makes you feel warm and special. A hug makes you feel safe. So give your friend a hug when she needs it the most.
Spend more time with your friend who wants to be happy. Do things together like washing dishes, cleaning, or going out for fun. The more time you spend together, the stronger your friendship will become.
Sometimes, it is much better that you avoid a crying friend in your life. But by doing so, you are also keeping your friend at a distance and will make her wonder if you are her true friend. If you are there when she needs you, your friendship will be much stronger.
4. The writer wrote this passage mainly to tell us ________.
A why girls can easily get sad B. what to do when we are sad
C. how to make new friends with girls D. how to make a sad female friend happy
5. When a female friend is sad, what should we do
A. We should ask her why she feels sad.
B. We should say something nice to her.
C. We should spend time listening to her.
D. We should give her some good advice.
6. We can learn from the passage that ________.
A. hugging a sad friend can make you feel warm
B. your sad friend may feel much better if you are sad
C. it's not a good idea to be silent facing a sad friend
D. giving a hug to a sad friend is very helpful
7. In Paragraph 6, what suggestions does the writer offer
A. We should spend more time with our friends.
B. We should help our friends with their housework.
C We ought to spend time with our friends every day.
D. We ought to ask our friends to take part in activities.
C
Math had never been something I was good at since middle school. Classes became harder in high school, and I was even further from a math teacher’s dream student. So at the start of my freshman year, I had an aversion to math. It wasn’t that I didn’t want to do well, but simply that I didn’t think I was able to do well. “I can’t” became my state of mind in all things related (有关的) to math.
However, I was soon to learn that “I can’t” was not a choice in Mr. A’s class.
Mr. A always greeted (迎接) us with open arms as he said, “Welcome! Smile! It’s a great day to be alive! It was clear that Mr. A had a true passion (热情) not only for math but for teaching. If Mr. A ever experienced bad days in life, he never showed it. Mr. A greeted us with that same smile every day. He encouraged each student, from the top achiever to the “I can’t” student.
I found myself looking forward to math class, although I still hated the subject itself. Being in Mr. A’s presence made me feel good, as if I had the chance to succeed. As the year progressed, I spent increasingly more time on my homework, and I met with Mr. A weekly. My classmates began to do the same, and it became “cool” to have lunch and talk with Mr. A. We didn’t know it at the time, but he was changing our attitudes (态度).
Though my story is not one of overnight success and I didn’t become a straight-A math student, my hard work did begin to pay off and my grades slowly began to climb. There were hard times, of course. Difficult math questions sometimes succeeded in bringing me down, but Mr. A kept reminding (提醒) me, “Kate, smile! It’s a great day to be alive!”
8. What does the underlined word"aversion"in paragraph 1 probably mean
A. Interest B. Responsibility.
C. Dislike D. Misunderstanding.
9. What first made the author look forward to math class
A. Mr. A’s attitude. B. He interest in math.
C. Her friends’ encouragement. D. The top achievers in her class.
10. How did the author feel about her talk over lunch with Mr. A
A. It was straight. B. It was awkward.
C. It was challenging. D. It was impressive.
11. How did the author change in math
A. She made slow progress.
B. She fell in love with math.
C. She became a straight-A math student.
D. She became comfortable with difficult math questions.
D
A research has shown that nearly 90 percent of traffic accidents are caused by human errors. So our aim is a fully autonomous (自动的) car that gets rid of the cause of most accidents: the driver. Researcher Hodgson points out, “For safety, the faster you can remove humans, the better, even if there are unfortunately a few accidents from new causes. It’s a question of balancing the number injured or killed by autonomous vehicles with the people whose lives are potentially saved.”
It’s an idea that Elon Musk chief executive of electric car company Tesla Motors, has long believed. His company is determined to be the first to deliver a fully autonomous vehicle to consumers. Last year, Musk announced that Tesla’s 2019 goal was “to do an example drive of full autonomy all the way from L. A. to New York, and have the car park itself.
However, even Tesla admits that there are problems to overcome—the software needs further validation (批准生效) and the appropriate regulatory approval needs to be in place. Indeed, recent crashes of Tesla vehicles and Google cars confirm that the software isn’t ready yet.
The UK government appears committed encouraging the development of autonomous vehicles. It’s supporting four city trials, publishing the Modern Transport Bill to reduce red tape around their introduction and adapting the legal system to take into account problems such as insurance liability when a human isn’t in control of a vehicle.
The insurance industry is similarly eager to help increase autonomy in cars. As the Association of British Insurers points out, “Nearly 90 percent of road accidents are caused by human errors.” This costs motor insurers a shocking $20 million per day in claims.
12. What difficulty does the company Tesla Motors have
A. The company lacks confidence to make new creations.
B. New inventions may cause more injuries and deaths.
C. The software should be made officially acceptable.
D. The traffic regulation has proved unreasonable.
13. What is the UK government’s attitude to autonomous cars
A. Cautious. B. Positive.
C. Ambiguous. D. Disapproving.
14. What is the main idea of the last paragraph
A. Insurance companies would like to support autonomous cars.
B. Human mistakes may be the key cause of traffic accidents.
C. Traffic accidents waste insurance companies quite a lot.
D. Motorists are surprised to hear about autonomous cars.
15. The purpose of writing the text is to ________.
A. amuse readers with funny examples
B. show his deep love for autonomous cars
C. introduce a new development in technology
D. provide a persuasive argument against autonomy
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Want to be happy and enjoy your life Here are four ways to bring you happiness.
Share appreciation.
Tell someone how much you appreciate them.Thank them sincerely for being part of your life.___16___When you share with someone your appreciation, they will not forget you.
___17___
One of the best ways to strengthen new ideas in your mind is to share them with others.The more often you share what you've learned, the stronger that information will become in your memory.Sharing knowledge also provides solutions to problems.The more knowledge we share, the more knowledge we receive in return.
Share friendship.
Let your friends know that you are willing to be there when they need you.Introduce two friends who don't know each other.___18___
Share experience.
Keep written or photo journals of your life.___19___Share a happy memory.Also share the difficult times that have helped you become stronger and wiser.When shared, the value of these experiences multiplies.
___20___We make a living by what we get, but we make a life by what we give.
A. Share knowledge and ideas.
B. Record successes and failures.
C. We succeed with the help of others.
D. Happiness is not so much in having as sharing.
E. You can spend time with the people that you love.
F. Feeling appreciated is one of the most important needs that people have.
G. If you'd like to have many friends, share friendship with others generously.
第三部分 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Each school year, we welcome a new generation of students. Freshmen enter high school not ____21____ what to expect. They will soon learn that classes are harder, bathrooms are busier and grades seem to ____22____ more than in middle school.
But freshman Adam Lin finds high school more ____23____ than middle school. “The ____24____ are more flexible with what we do in class. The administration is not as ____25____ and we can decide what to wear,” said Lin.
While Lin enjoys his freedom and flexible teachers, he____26____ talking to his friends in P.E. class. “In high school, P.E. is an elective and no longer a (n) ____27____ class. I miss hanging with my friends in P.E. class ____28____ that was the time when I could relax,” stated Lin. “My classes can be hard sometimes and I wish I had more ____29____ time with my friends.”
Lin entered the school campus without a sense of ____30____. The campus was bigger than he had expected and classes were usually in the opposite direction of his previous class. “____31____ are too far away from class. If I'm walking across the campus to my next class and I decide to use the bathroom, I end up being ____32____,” said Lin. “I love the classes here, but it'll take me some time to find my way around the ____33____.”
Coming into high school, freshman carry many goals of what they hope to ____34____. At the end of high school, Lin hopes to graduate with excellent grades and ____35____ a university like Massachusetts Institute of Technology because of his love of engineering.
21. A. planning B. knowing C. forgetting D. understanding
22. A. matter B. drop C. test D. show
23. A. valuable B. difficult C. enjoyable D. tiring
24. A. teachers B. students C. seniors D. juniors
25. A. common B. good C. simple D. strict
26. A. misses B. loves C. regrets D. remembers
27. A. special B. required C. popular D. organized
28 A. so B. if C. but D. because
29. A. easy B. free C. busy D. local
30. A. control B. humour C. direction D. confidence
31. A. Labs B. Shops C. Bathrooms D. Restaurants
32. A. late B. afraid C. hurt D. lost
33. A. playground B. classroom C. building D. campus
34. A. open B. solve C. achieve D. collect
35. A. tour B. attend C. change D. choose
第四部分 短文填词(共10 小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面材料,在空白处填入适当内容(1个单词)或括号内单词的正确形式
I was always told that the three Ps, patience, positive thinking and perseverance(毅力),were a sure road____36____ success. But this advice does not always work as planned. My high school Maths exam is one example. The exam, ____37____was originally to be held in our classroom, ____38____(change) to the library at the last minute. This , ____39____,didn’t bother me because maths had always been my strongest subject. I patiently walked to the library, ____40____(take) my seat and did some deep breathing to help relax myself.But my mood quickly changed when I saw ____41____first question. I had no idea how to do it. I tried to stay positive and persevered ____42____ I finally found the solution. With the problem ____43____(solve), I felt proud of my achievement. ____44____(fortunate), I then noticed that I had just 10 minutes left ____45____(complete) the rest!
第五部分 用方框中所给短语的正确形式填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据句意,选择单词或短语并以其适当形式填空。
other than, rather than, keep up with, take control of, check in, apply for, become addicted to, can’t wait to, leave…alone, focus on, make sense, set an example
46. Today we’re going to________the trouble of homeless people.
47. He has recently ________computer games.
48. I’m a bit worried about ________the other students in my advanced course
49. The actor is to give a performance in our city next week. We________see him.
50. I’m writing to ________ a position in your company.
51. It’s no easy task to________ a class of young children.
52. They plant all the vegetables ________ tomatoes.
53. She doesn’'t talk much, but what she says________.
54. However, I seldom talked to him and always asked him to________ me ________.
55. Senior pupils are expected to ________to the younger children.
第六部分 完成句子(共30 空;每空0.5分,满分15分)
56. 我知道作为高中生我得更加努力地学习,学会习惯承担更多的责任。
I know I'll have to study harder as a senior high school student and ________ ________ ________ ________ ________ ________ a lot more.
57. 你们这一代的青少年被电脑游戏和网络世界吸引, 这没有什么不正常。
________ ________ ________ ________for teenagers of your generation to be attracted to computer games and the online world.
58. 指导老师还建议我选修高级文学,因为我喜欢英语而且成绩不错。
My adviser recommended that I should ________ ________ ________advanced literature because I like English and I’m good at it.
59. 到达目的地后,你将有一天时间探索这座令人惊叹的古城。
After reaching your ________,you will have a day to explore and ________ ________ ________this ancient city.
60. 在接下来的三天里,你可以在当地导游的陪同下,深入雨林进行探索,欣赏雨林独有的动植物。
You can then spend three days ________ the rainforest with a local guide and ________ the plants and animals ________ ________ the rainforest.
61. 乔丹说他成功的秘诀是从失败中学习。
Jordan says that ________ ________ ________his ________ is ________ ________his failures.
62. 郎平组建的球队正在瓦解,但郎平并没有灰心。
The team that Lang Ping had built was falling ________, but Lang Ping did not ________ ________.
第七部分 书面表达(满分20分)
63. 假设你是Mike,请用英语写一封电子邮件,告诉你的朋友Tom这周六你的旅行计划。
要点:1. 坐出租车去博物馆参观古代的珍宝;
2. 然后坐公交车到市中心品尝一些美食;
3. 最后,回家前可以去大洋百货(the ocean department store)购物;
4. 若想加入,请尽可能早地回信给你。
要求:1. 短文应包括所给信息;
2. 行文连贯,书写规范;
3. 词数100左右。邮件开头已给出,不计入总词数。
Dear Tom,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Mike
听力答案:1-5 BCCBA 6-10 BAACC 11-15 BACBC 16-20 BABCB
同课章节目录