澄海中学2021-2022学年度第一学期期中考试
高一级英语科试卷
(满分130分,考试时间120分钟)
第I卷
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Journey Back in Time with Scholars
Classical Provence(13days)
Journey through the beautiful countryside of Provence,France,with Prof. Ori Z. Soltes. We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world. Our tour also includes a chance to walk in the footsteps of Van Gogh and Gauguin. Fields of flowers, tile-roofed(瓦屋顶)villages and tasty meals enrich this wonderful experience.
Southern Spain(15days)
Spain has lovely white towns and the scent(芳香)of oranges,but it is also a treasury of ancient remains including the cities left by the Greeks,Romans and Arabs. As we travel south from Madrid with Prof. Ronald Messier to historic Toledo,Roman Merida and into Andalucia, we explore historical monuments and architecture.
China’s Sacred Landscapes(21days)
Discover the China of “past ages,” its walled cities,temples and mountain scenery with Prof. Robert Thorp. Highlights(精彩之处)include China’s most sacred peaks at Mount Tai and Hangzbou’s rolling hills,waterways and peaceful temples. We will wander in traditional small towns and end our tour with an exceptional museum in Shanghai.
Tunisia(17days)
Join Prof. Pedar Foss on our in-depth Tunisian tour. Tour highlights include the Roman city of Dougga,the underground Numidian capital at Bulla Regia, Roman Sbeitla and the remote areas around Tataouine and Matmata,uique for underground cities. Our journey takes us to picturesque Berber villages and lovely beaches.
1. What can visitors see in both Classical Provence and Southern Spain?
A. Historical monuments. B. Fields of flowers.
C. Van Gogh’s paintings. D. Greek buildings.
2. Which country is Prof. Thorp most knowledgeable about?
A. France. B. Spain. C. China. D. Tunisia.
3. Which of the following highlight the Tunisian tour?
A. White towns. B. Underground cities. C. Tile-roofed villages. D. Rolling hills.
B
Walk around the city of Ann Arbor, Michigan, and you may see a green animal named Sluggo and a flying pig named Philomena. You might even see street artist David Zinn drawing them using only sidewalk chalk and charcoal (炭笔).
At the age of 12, David began working as an artist. His dad was writing a computer instruction and worried that it would be boring to read. So he asked David to draw pictures of turtles (the name of the computer program) to explain it. The publisher liked his drawings, and soon David had the job of drawing more turtles in action. “I learned a great lesson, which was that, to make money as an artist, I couldn't always draw what I wanted,” he says. “I had to figure out how to draw a turtle drinking tea and other things like that.”
David worked for 20 years as a commercial (商业的) artist, but he often felt cooped up (禁锢) sitting at a computer for 10 hours a day. Then, on a sunny afternoon about ten years ago, he brought some chalk and started drawing on the sidewalk. That's when Sluggo came to life.
“One of the reasons I like to put art on the street is to take people by surprise,” he says. “I can have fun drawing, and knowing it will be washed away helps me not think too much. It frees me up.”
It takes David about two hours to complete one drawing. He uses a lot of sidewalk characteristics in his street art. It can be difficult to draw on surfaces that are not flat. He has to notice where shadows will land so they won't destroy the 3D drawings he creates.
Today, more and more people are accepting and looking for his work. David's artwork can also be found across the country and even throughout the world. Photos of his drawings have been shown at many universities and museums.
4. What did David learn from drawing turtles for his father
A. Work hard. B. Follow your heart.
C. Draw what you like. D. Draw in a creative way.
5. How does David feel when knowing his drawing will be washed away
A. Relaxed. B. Worried.
C. Unhappy. D. Surprised.
6. In what way is David's art special
A. It shows his real life.
B. It is drawn on the flat sidewalk.
C. It needs a very long time to finish a drawing.
D. It is 3D street art created by simple painting tools.
7. What do we know about David's drawings
A. They are becoming popular.
B. They are too difficult to understand.
C. They are found mainly at museums.
D. They are hardly accepted by adults.
C
There are various reasons why people travel. Some tourists go to see battlefields or other historic remains. Others are looking for culture, or simply want to have their pictures taken in front of famous places. Most European tourists are looking for a sunny beach to lie on.
Northern Europeans are willing to pay a lot of money for the sun because they have so little of it. People of cities like London, Copenhagen and Amsterdam spend much of their winter in the dark because the days are so short, and much of the rest of the year in the rain. This is the reason why the Mediterranean(地中海)has always attracted them. Every summer many people travel to Mediterranean resorts(度假胜地)and beaches for their vacation. They all come for the same reason: sun!
The huge crowds mean lots of money for the economics of Mediterranean countries. Italy's 30,000 hotels are booked without a break every summer. And 13 million people camp on French beaches, parks and roadsides. About 37 million tourists visit there yearly, or one tourist for each person living in Spain.
But there are signs that the area is getting more tourism than it can deal with. The Mediterranean is already one of the most polluted seas on earth. None of these, however, is ruining anyone's fun. Obviously, they don't go there for clean water. They allow traffic jams and seem to like crowded beaches. They don't even mind the pollution. No matter how dirty the water is, the coastline still looks beautiful. And as long as the sun shines, it's still better than sitting in the cold rain in Berlin, London, or Oslo.
8. Europeans travel mostly for the reason that____________.
A. they want to see some famous historic sites
B. they wish to escape from the cold and darkness
C. they would like to take pictures in front of famous places
D. they are interested in different cultural and social customs
9. The underlined part in paragraph 3, "one tourist for each person living in Spain" suggests___________.
A. all the 37 million people living in Spain are tourists
B. every person living in Spain has to take care of a tourist
C. there are a large number of tourists visiting Spain
D every family in Spain is visited by a tourist every year
10. According to the text, which of the following might ruin the tourists' fun at Mediterranean resorts and beaches
A. Traffic jams. B. Crowded buses.
C. Polluted water. D. Rainy weather.
11. What is the main idea of the text
A. People travel for different reasons.
B. Travelling causes a lot of problems.
C. Europeans are fond of travelling.
D. Northern Europeans travel for "sun".
D
Older women who walk a little over three kilometers each day might live longer than less active women of the same age, a new study suggests.
Many Americans hoping to stay healthy set a daily goal of 10, 000 steps, or about eight kilometers. They often have this goal because they are wearing electronic devices which set that target, note researchers in the United States. Their findings appeared recently in the publication JAMA Internal Medicine.
But it is not clear how much intensity(强度)or speed matter when counting the health benefits of every step, the researchers write. They add that 10,000 steps per day might not be the right goal for everyone.
For the study, researchers observed 17,000 women, all in their early 70s. They asked the women to wear accelerometers for at least four days. Accelerometers are small devices that measure the number of steps and the intensity of movement. The researchers followed up with the women much later, around 4. 3 years later, on average. Since the beginning of the study, 504 women had pared to women who took no more than 2, 718 steps daily, the women who took at least 4,363 steps per day were 41 percent less likely to die.
“Even a modest amount of steps is associated with lower death rates, "said I-Min Lee, the lead writer of a report on the study. "The rate of stepping did not matter in these older women: it was the number of steps that mattered.
The study had a few limitations. For example, the researchers only measured women’s movements once, at the start of the study period. It is possible that the women’s behaviors changed over time. Still, the results are "good news for older adults who may have difficulty walking at faster paces, "said Keith Diaz, a researcher at Columbia University. He was not involved in the study.
“Any walking is better than nothing, " Diaz said by email. "With even small amounts of walking, your risk of death will be sharply reduced "For those who have difficulty walking, other research shows that any form of aerobic activity provides health benefits," he added. "Swimming, bicycling or any form of activity that is continuous in nature will provide health benefits.
12. What conclusion can we come to from the text
A. People who walk about 10,000 steps can live longer.
B. 10,000 steps per day might be the right goal for people.
C. The more steps one walks per day, the longer life he may live.
D. The number of steps is important for a long life among older women.
13. How is paragraph 4 mainly developed
A. By giving examples. B. By comparison.
C By listing statistics. D. By explaining reasons.
14. What can be leaned from what Diaz said
A. People who walk fast will get more health benefits.
B. If people have a habit of walking, the risk of death will be reduced.
C. People with walking difficulty can not benefit from activities
D. Activities such as swimming and bicycling are not as beneficial as walking.
15. Where is the text most likely from
A. A medical journal. B. A news report.
C. A magazine about fashion. D. A traveler brochure.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The jobs of the future have not yet been invented. ___16___ By helping them develop classic skills that will serve them well no matter what the future holds.
1. Curiosity
Your children need to be deeply curious. Encourage kids to cook with you. Ask kids, "What ingredients(配料) can we add to make these pancakes even better next time " And then try them out. ___17___ What could we try next time
2. Creativity
True creativity is the ability to take something existing and create something new from it. We can give kids chances to think about materials in new ways. ___18___ Experimenting with materials to create something new can go a long way in helping them develop their creativity.
3. Interpersonal Skills
Understanding how others feel can be so challenge for kids. We know what's going on inside our own head, but what about others ____19____ We can do this in real life or ask questions about characters in stories. "Why do you think she's crying " "Can you tell how that man is feeling by looking at his face " "If someone were to do that to you, how would you feel "
4. Self Expression
Being able to communicate ideas in a meaningful way is a valuable skill. ____20____. You may find that your child is attracted by one more than another.
A. Did those ingredients make the pancakes better
B. And we can't ignore science education.
C. There are a dozen different things you can do with them.
D. So how can we help our kids prepare for jobs that don't yet exist
E. Being able to read people helps kids from misreading a situation and jumping to false conclusions.
F. Gardening is another great activity for helping kids develop this skill..
G. There are many ways to express thoughts and ideas—music, acting, drawing, building, photography
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A man was employed to paint a boat. He brought paint and ____21____ and began to paint the boat as the owner wanted. While painting, he ____22____ there was a hole in the body of the boat and decided to repair it. When he finished painting, he received his ____23____ and left.
The next day, the owner of the boat visited the painter and____24____ him with a cheque (支票), much higher than what he was paid for the painting work. The painter was ____25____.
“You’ve already paid me for painting the boat, sir!” he said.
“This is not for the paint job. It’s for repairing the ____26____ in the boat.”
“Ah! But it was such a small service.” the man said. “Certainly it’s not worth paying me such a high amount for something so ____27____!”
“My dear friend,” the owner said, “You don’t understand. Let me tell you ____28____ happened. When I asked you to paint the boat, I ____29____ to mention the hole. When the boat dried, my kids took it and _____30_____ a fishing trip. They did not know that there was a hole there. I was not at home at the time. So when I _____31_____ and noticed they had taken the boat, I was hopeless. Imagine my _____32_____ and joy when I saw them returning safely from fishing.”
“Then, I examined the boat and found that you had repaired the hole! You now see what you did You _____33_____ the life of my children!”
Each of us has a moral duty to offer help, wipe tears, listen carefully and repair all the “hole” we _____34_____ in our life journey, because a small act will make a big _____35_____ in the future.
21. A. ruler B. knives C. brushes D. pens
22. A. noticed B. heard C. sensed D. felt
23. A. paint B. money C. brush D. fish
24. A. gave B. offered C. took D. presented
25. A. surprised B. disappointed C. embarrassed D. happy
26. A. chair B. hole C. paddle D. picture
27. A. huge B. rude C. great D. small
28. A. what B. why C. when D. how
29. A. stopped B. regretted C. forgot D. remembered
30. A. went over B. went away C. went on D. went through
31. A. returned B. shared C. rewarded D. drove
32. A. belief B. worry C. sadness D. relief
33. A. hurt B. saved C. broke D. designed
34. A. come out B. come in C. come into D. come across
35. A. achievement B. difference C. process D. progress
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
There is a saying that you have not been to China if you have not visited the Terracotta Warriors (bing ma yong). Located to the west of Xi'an, bing ma yong is a collection of the tomb treasures of Qin Shihuang, the First Emperor of China. They were built by hundreds of thousands of men more than 2,000 years ago. Bing ma yong were a copy of Qin Shihuang's ____36____ (power) army which conquered and unified the Six States. Each warrior was as big and vivid as a real soldier. Life-sized war chariots and horses were also made. They were buried in the tomb of China’s first Emperor, ____37____ died more than 2,000 years ago. This army of clay statues is believed____38____ (be) as effective and strong as any real-life army and can protect the Emperor and his tomb.
____39____, no one in modern times knew about the tomb or the terracotta statues until 1974, when some farmers discovered the tomb while ____40____ (dig) a well nearby. After years of excavation, three underground vaults(坑) ____41____ (official) opened to tourists in 1979,1989 and 1994 respectively, showing thousands of terracotta warriors, horses and chariots. Since then, the Terracotta Warrior Museum in Xi’an ____42____ (become) a tourist destination for millions of people from home and abroad. The terracotta warriors have also been put ____43____show overseas, showing the fantastic Chinese civilization to the world and promote cultural exchanges.
If you feel an urge to visit the bing ma yong, the Terracotta Army Museum in Xi'an is a must-see, which is considered one of the greatest archaeological(考古的) ____44____ (site) in the world and one of the greatest discoveries of the 20th century. It will remind you of the glorious times of_____45_____Qin Dynasty.
第三部分 基础知识运用(共三节,满分35分)
第一节 单项选择(共10小题,每小题1分,满分10分)
从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
46. I would appreciate ________ if I could have the ________ of giving a speech here.
A. it;honour B. that;honour C. it;glory D. that;glory
47. I don’t know any French people ________ you.
A. more than B. rather than C. other than D. less than
48. The newly designed shirt ______ me but the color ______ me well.
A. doesn't fit; fits B. isn't fit for; fits C. doesn't fit; suits D. isn't fit; suits
49. Peter will give me five sweets ________ an apple but in fact I don’t have a sweet tooth.
A. in honour of B. in need of C. in memory of D. in exchange for
50. With all your energies the study of French, you will master the language.
A concentrated in B. concentrating in C. concentrated on D. concentrating on
51. It is for this reason ________ most of us would rather love than be loved.
A. that B. why C. which D. what
52. It's really ________when a train is late and there's no explanation.
A annoying B. annoyed
C. annoy D. being annoyed
53. We ________ hiking in the mountain and ________ the beautiful views this weekend.
A. are going; admire B. will go; admiring C. go; admiring D. are going; admiring
54. At that time ________two important players ________a big problem for Lang Ping.
A. to lose; is B. losing; was
C. lose; was D. losing; is
55. Whenever I'm seated alone in the room, I find myself to the picture on the wall.
A. attracting B. attracted C. to be attracted D. being attracted
第二节 单词拼写 根据首字母或括号内提示填写单词的正确形式(共10小题,每小题1分,满分10分)
56. As we all know, f________ is the mother of success.(根据首字母单词拼写)
57. They are discussing the s________ and weaknesses of the decision. (根据首字母单词拼写)
58. His story is a________; we have never heard anything so strange. (根据首字母单词拼写)
59. A________ is free — all you pay for is breakfast and dinner. (根据首字母单词拼写)
60. I'm thinking of a________ for a visa for travelling abroad. (根据首字母单词拼写)
61. The little girl was so ________ (害怕的) that she burst out crying.(根据汉语提示单词拼写)
62. Do you keep a journal of your ________ (奇遇) and have nice photographs that you might want to share (根据汉语提示单词拼写)
63. ________ (事实上) she was anxious and depressed though she looked very calm. (根据汉语提示单词拼写)
64. Jack has changed so much that I can hardly ________ (认出) him. (根据汉语提示单词拼写)
65. It is normal to get ________ (受伤) on the battlefield. (根据汉语提示单词拼写)
第三节 完成句子 根据汉语提示完成句子(每空一词,每空1分,满分15分)
66. 熊猫是世界上最稀有的动物之一,也是中国独有的动物。
Pandas, among the rarest animals in the world, are __________ __________ China.
67. 他们可能会错过一个为全世界树立榜样的机会。
They could be missing a chance __________ __________ ___________ __________ for the world.
68. 我经历了对电子游戏上瘾的大约四年的时间。
I went through about four years of _________ __________ __________ video games.
69. 如果你想成功,你最好为将来做好安排。
If you want to succeed, you’d better __________ __________ __________ the future.
70. 西班牙在16世纪控制了秘鲁,并一直统治到1821年。
Spain __________ __________ __________ Peru in the 16th century and ruled until 1821.
第四部分 写作(满分15分)
71. 假定你是李华,你的新西兰朋友Terry将从广州出发到北京进行为期一周的旅游,发邮件请你推荐合适的交通方式及北京的景点。请你回复邮件,内容包括:
1.推荐从广州到北京的交通方式;
2.推荐两到三处北京景点;
3.表达祝愿。
注意:1.词数100左右;
2.文章开头和结尾已给出,不计入总词数;
3.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Terry,
Knowing that you’re going to Beijing for vacation, I’m more than pleased to give you some advice.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2021-2022学年广东省汕头市澄海中学高一上学期期中考试英语试题(满分130分,考试时间120分钟)
第I卷
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Journey Back in Time with Scholars
Classical Provence(13days)
Journey through the beautiful countryside of Provence,France,with Prof. Ori Z. Soltes. We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world. Our tour also includes a chance to walk in the footsteps of Van Gogh and Gauguin. Fields of flowers, tile-roofed(瓦屋顶)villages and tasty meals enrich this wonderful experience.
Southern Spain(15days)
Spain has lovely white towns and the scent(芳香)of oranges,but it is also a treasury of ancient remains including the cities left by the Greeks,Romans and Arabs. As we travel south from Madrid with Prof. Ronald Messier to historic Toledo,Roman Merida and into Andalucia, we explore historical monuments and architecture.
China’s Sacred Landscapes(21days)
Discover the China of “past ages,” its walled cities,temples and mountain scenery with Prof. Robert Thorp. Highlights(精彩之处)include China’s most sacred peaks at Mount Tai and Hangzbou’s rolling hills,waterways and peaceful temples. We will wander in traditional small towns and end our tour with an exceptional museum in Shanghai.
Tunisia(17days)
Join Prof. Pedar Foss on our in-depth Tunisian tour. Tour highlights include the Roman city of Dougga,the underground Numidian capital at Bulla Regia, Roman Sbeitla and the remote areas around Tataouine and Matmata,uique for underground cities. Our journey takes us to picturesque Berber villages and lovely beaches.
1. What can visitors see in both Classical Provence and Southern Spain?
A. Historical monuments. B. Fields of flowers.
C. Van Gogh’s paintings. D. Greek buildings.
2. Which country is Prof. Thorp most knowledgeable about?
A. France. B. Spain. C. China. D. Tunisia.
3. Which of the following highlight the Tunisian tour?
A. White towns. B. Underground cities. C. Tile-roofed villages. D. Rolling hills.
【答案】1. A 2. C 3. B
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个国家中,那些可以让人们回顾过去的著名景点。
【1题详解】
细节理解题。根据第一部分的We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world. (我们将参观一些世界上保存最完好的罗马建筑遗迹)和第二部分的we explore historical monuments and architecture.(我们探索历史遗迹和建筑)可知,在Classical Provence 和Southern Spain游客们可以参观历史遗迹。A. Historical monuments(历史遗迹)符合以上说法,故选A项。
【2题详解】
推理判断题。根据第三部分的China's Sacred Landscapes (21days)(中华神山 21天)和Discover the China of ''past ages'', its walled cities, temples and mountain scenery with Prof Robert Thorp. Highlights include China's most sacred peaks at Mount Tai and Hangzhou's rolling hills, waterways and peaceful temples (和Robert教授一起发现中国的过去,有墙的城市、寺庙和山景。精彩之处包括中国最神圣的泰山之巅,杭州起伏的群山、运河和宁静的寺庙)可知,去中国的神山之行总共有27天,而且Thorp对中国的名山非常了解。由此推测Thorp在这四个国家里最了解中国。C. China(中国)符合以上说法,故选C项。
【3题详解】
细节理解题。根据第四部分的Tour highlights include the Roman city of Dougga, the underground Mumidian capital at Bulla Regia, Roman Sbeitla and the remote areas around Taraounine and Matmata, unique for underground cities.(突尼斯的旅游亮点包括罗马城市Dougga,地下城市Mumidian,它是Bulla Regia的首府,Roman Sbeitla以及在Taraounine和Matmata附近的区域,它们是独特的地下城市)可知,突尼斯的旅游亮点是地下城市。B. Underground cities(地下城市)符合以上说法,故选B项。
B
Walk around the city of Ann Arbor, Michigan, and you may see a green animal named Sluggo and a flying pig named Philomena. You might even see street artist David Zinn drawing them using only sidewalk chalk and charcoal (炭笔).
At the age of 12, David began working as an artist. His dad was writing a computer instruction and worried that it would be boring to read. So he asked David to draw pictures of turtles (the name of the computer program) to explain it. The publisher liked his drawings, and soon David had the job of drawing more turtles in action. “I learned a great lesson, which was that, to make money as an artist, I couldn't always draw what I wanted,” he says. “I had to figure out how to draw a turtle drinking tea and other things like that.”
David worked for 20 years as a commercial (商业的) artist, but he often felt cooped up (禁锢) sitting at a computer for 10 hours a day. Then, on a sunny afternoon about ten years ago, he brought some chalk and started drawing on the sidewalk. That's when Sluggo came to life.
“One of the reasons I like to put art on the street is to take people by surprise,” he says. “I can have fun drawing, and knowing it will be washed away helps me not think too much. It frees me up.”
It takes David about two hours to complete one drawing. He uses a lot of sidewalk characteristics in his street art. It can be difficult to draw on surfaces that are not flat. He has to notice where shadows will land so they won't destroy the 3D drawings he creates.
Today, more and more people are accepting and looking for his work. David's artwork can also be found across the country and even throughout the world. Photos of his drawings have been shown at many universities and museums.
4. What did David learn from drawing turtles for his father
A. Work hard. B. Follow your heart.
C. Draw what you like. D. Draw in a creative way.
5. How does David feel when knowing his drawing will be washed away
A. Relaxed. B. Worried.
C. Unhappy. D. Surprised.
6 In what way is David's art special
A. It shows his real life.
B. It is drawn on the flat sidewalk.
C. It needs a very long time to finish a drawing.
D. It is 3D street art created by simple painting tools.
7. What do we know about David's drawings
A. They are becoming popular.
B. They are too difficult to understand.
C. They are found mainly at museums.
D. They are hardly accepted by adults.
【答案】4. D 5. A 6. D 7. A
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了受人欢迎的街头粉笔画艺术家——大卫·津恩。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段中的““I learned a great lesson, which was that, to make money as an artist, I couldn't always draw what I wanted,” he says. “I had to figure out how to draw a turtle drinking tea and other things like that.””(他说:“我学到了一个很好的教训,那就是,作为一个艺术家,为了赚钱,我不能总是画我想要的东西。我得想办法画一只喝着茶和其他类似东西的乌龟”)可知,大卫发现要画得有创意才可以赚到钱,故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第四段中的““I can have fun drawing, and knowing it will be washed away helps me not think too much. It frees me up.””(“我可以享受绘画的乐趣,知道它会被冲走有助于我不想太多。它让我自由了。”)可知,知道自己的画会被冲洗掉让大卫感觉很轻松,故选A。
【6题详解】
推理判断题。根据第一段中的“street artist David Zinn drawing them using only sidewalk chalk and charcoal”(街头艺术家大卫·津恩只用粉笔和炭笔来画它们)及倒数第二段中的“He has to notice where shadows will land so they won't destroy the 3D drawings he creates.”( 他必须注意阴影会落在哪里,这样它们就不会破坏他创建的3D图)可推知,大卫只用粉笔和炭笔这些简单的工具就创造出了有趣的3D街头艺术,这是他艺术的特别之处。故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段“David's artwork can also be found across the country and even throughout the world. Photos of his drawings have been shown at many universities and museums.”(大卫的作品也可以在全国甚至全世界找到。他的画的照片已经在许多大学和博物馆展出)可知,现在大卫的绘画作品非常受欢迎,故选A。
C
There are various reasons why people travel. Some tourists go to see battlefields or other historic remains. Others are looking for culture, or simply want to have their pictures taken in front of famous places. Most European tourists are looking for a sunny beach to lie on.
Northern Europeans are willing to pay a lot of money for the sun because they have so little of it. People of cities like London, Copenhagen and Amsterdam spend much of their winter in the dark because the days are so short, and much of the rest of the year in the rain. This is the reason why the Mediterranean(地中海)has always attracted them. Every summer many people travel to Mediterranean resorts(度假胜地)and beaches for their vacation. They all come for the same reason: sun!
The huge crowds mean lots of money for the economics of Mediterranean countries. Italy's 30,000 hotels are booked without a break every summer. And 13 million people camp on French beaches, parks and roadsides. About 37 million tourists visit there yearly, or one tourist for each person living in Spain.
But there are signs that the area is getting more tourism than it can deal with. The Mediterranean is already one of the most polluted seas on earth. None of these, however, is ruining anyone's fun. Obviously, they don't go there for clean water. They allow traffic jams and seem to like crowded beaches. They don't even mind the pollution. No matter how dirty the water is, the coastline still looks beautiful. And as long as the sun shines, it's still better than sitting in the cold rain in Berlin, London, or Oslo.
8. Europeans travel mostly for the reason that____________.
A. they want to see some famous historic sites
B. they wish to escape from the cold and darkness
C. they would like to take pictures in front of famous places
D. they are interested in different cultural and social customs
9. The underlined part in paragraph 3, "one tourist for each person living in Spain" suggests___________.
A. all the 37 million people living in Spain are tourists
B. every person living in Spain has to take care of a tourist
C. there are a large number of tourists visiting Spain
D. every family in Spain is visited by a tourist every year
10. According to the text, which of the following might ruin the tourists' fun at Mediterranean resorts and beaches
A. Traffic jams. B. Crowded buses.
C. Polluted water. D. Rainy weather.
11. What is the main idea of the text
A. People travel for different reasons.
B. Travelling causes a lot of problems.
C. Europeans are fond of travelling.
D. Northern Europeans travel for "sun".
【答案】8. B 9. C 10. D 11. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,讲述了欧洲游客喜欢去地中海旅游的原因——享受阳光灿烂的海滩。
【8题详解】
细节理解题。根据文章第一段“Most European tourists are looking for a sunny beach to lie on.”(大多数欧洲游客都想找个阳光明媚的海滩躺一躺。)和第二段“People of cities like London, Copenhagen and Amsterdam spend much of their winter in the dark because the days are so short”(住在伦敦、哥本哈根和阿姆斯特丹等城市的人冬天大部分是在黑暗中度过的,因为白天很短)可知,欧洲人旅游的主要原因是享受阳光,逃离寒冷和黑暗。故选B项。
【9题详解】
词义猜测题。根据文章倒数第二段“Italy's 30,000 hotels are booked without a break every summer. ”(每年夏天,意大利的3万间酒店都被预定一空)和“About 37 million tourists visit there yearly, or one tourist for each person living in Spain.”(每年约有3700万游客到那里旅游,相当于每一个居住在西班牙的人就有一个游客。)再结合本段内容可知,划线句子表示大量的游客每年来参观西班牙。故选C项。
【10题详解】
细节理解题。根据文章最后一段“The Mediterranean is already one of the most polluted seas on earth. None of these, however, is ruining anyone's fun. Obviously, they don't go there for clean water. They allow traffic jams and seem to like crowded beaches.”(地中海已经是地球上污染最严重的海域之一。然而,这些都没有破坏任何人的乐趣。很明显,他们去那里不是为了干净的水。他们允许交通堵塞,似乎喜欢拥挤的海滩。)及“And as long as the sun shines, it's still better than sitting in the cold rain in Berlin, London, or Oslo.”(只要阳光普照,总比坐在柏林、伦敦或奥斯陆的冷雨中要好。)可知,下雨天可能会毁了游客的乐趣。故选D项。
【11题详解】
主旨大意题。根据文章第一段最后一句“Most European tourists are looking for a sunny beach to lie on.”(大多数欧洲游客都想找个阳光明媚的海滩躺一躺。)及文章最后一段最后一句“And as long as the sun shines, it's still better than sitting in the cold rain in Berlin, London, or Oslo.”(只要阳光普照,总比坐在柏林、伦敦或奥斯陆的冷雨中要好。)可知,本文讲述了欧洲游客喜欢到阳光普照的地方去度假,D选项Northern Europeans travel for "sun".(北欧人为了“太阳”的旅行)符合本文主旨。故选D项。
D
Older women who walk a little over three kilometers each day might live longer than less active women of the same age, a new study suggests.
Many Americans hoping to stay healthy set a daily goal of 10, 000 steps, or about eight kilometers. They often have this goal because they are wearing electronic devices which set that target, note researchers in the United States. Their findings appeared recently in the publication JAMA Internal Medicine.
But it is not clear how much intensity(强度)or speed matter when counting the health benefits of every step, the researchers write. They add that 10,000 steps per day might not be the right goal for everyone.
For the study, researchers observed 17,000 women, all in their early 70s. They asked the women to wear accelerometers for at least four days. Accelerometers are small devices that measure the number of steps and the intensity of movement. The researchers followed up with the women much later, around 4. 3 years later, on average. Since the beginning of the study, 504 women had pared to women who took no more than 2, 718 steps daily, the women who took at least 4,363 steps per day were 41 percent less likely to die.
“Even a modest amount of steps is associated with lower death rates, "said I-Min Lee, the lead writer of a report on the study. "The rate of stepping did not matter in these older women: it was the number of steps that mattered.
The study had a few limitations. For example, the researchers only measured women’s movements once, at the start of the study period. It is possible that the women’s behaviors changed over time. Still, the results are "good news for older adults who may have difficulty walking at faster paces, "said Keith Diaz, a researcher at Columbia University. He was not involved in the study.
“Any walking is better than nothing, " Diaz said by email. "With even small amounts of walking, your risk of death will be sharply reduced "For those who have difficulty walking, other research shows that any form of aerobic activity provides health benefits," he added. "Swimming, bicycling or any form of activity that is continuous in nature will provide health benefits.
12. What conclusion can we come to from the text
A. People who walk about 10,000 steps can live longer.
B. 10,000 steps per day might be the right goal for people.
C. The more steps one walks per day, the longer life he may live.
D. The number of steps is important for a long life among older women.
13. How is paragraph 4 mainly developed
A. By giving examples. B. By comparison.
C. By listing statistics. D. By explaining reasons.
14. What can be leaned from what Diaz said
A. People who walk fast will get more health benefits.
B. If people have a habit of walking, the risk of death will be reduced.
C. People with walking difficulty can not benefit from activities
D. Activities such as swimming and bicycling are not as beneficial as walking.
15. Where is the text most likely from
A. A medical journal. B. A news report.
C. A magazine about fashion. D. A traveler brochure.
【答案】12. D 13. C 14. B 15. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章通过一个研究向大家说明了,对于老人,走了多少步很重要,每天走4363步的人比每天走不多于2718步的人死亡概率降低41%。虽然研究也存在一些缺陷,但是可以说明只要走路就是对身体有益的。
【12题详解】
主旨大意题。根据全文,尤其第5段的内容“The rate of stepping did not matter in these older women: it was the number of steps that mattered.”可知,每天走的步数对身体健康很重要。并且第二段明确指出10000步这个目标不是适用于每个人的。所以选项AB都不正确。选项C(走的越多越长寿)描述太偏激,也不正确。故选D。
【13题详解】
推理判断题。根据第四段内容看出,该段主要通过列举一系列数字来说明一项研究结果。A. By giving examples 举例;B. By comparison 对比;C. By listing statistics列数据;D. By explaining reasons 解释原因。故选C。
【14题详解】
细节理解题。根据最后两段,尤其最后一段Keith Diaz所说的话“Any walking is better than nothing”与“With even small amounts of walking, your risk of death will be sharply reduced”能看出,即使每天走的数量不多,也会极大地减少死亡风险,故选B。
【15题详解】
推理判断题。文章是关于健康的一项研究报道,应出现在医学杂志上。A. medical journal医学杂志;B. A news report.新闻报道;C. A magazine about fashion.时尚杂志;D. A traveler brochure.旅行手册。故选A。
【点睛】文章来源的推断题在高中英语中常见。主要有根据文体和题材特点推断文章来源或根据文章内容和结构推断文章来源。例如如果文中出现日期、地点或通讯社名称,我们可以推知文章来自于报纸,如果文中出现网络用词(click 点击;online在线;web网络等)可以推知文章来自于网站,例如本篇文章中的第四题就属于推断文章来源题目,由文章涉及的话题(live longer,health,death)以及文章中科学研究的举例,可以推知这篇文章出自于医学杂志。这类题目同学们多积累这些词汇,特别是还要积累选项中的词汇(避免下次选项不认识),解题准确度会提升很多。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The jobs of the future have not yet been invented. ___16___ By helping them develop classic skills that will serve them well no matter what the future holds.
1. Curiosity
Your children need to be deeply curious. Encourage kids to cook with you. Ask kids, "What ingredients(配料) can we add to make these pancakes even better next time " And then try them out. ___17___ What could we try next time
2. Creativity
True creativity is the ability to take something existing and create something new from it. We can give kids chances to think about materials in new ways. ___18___ Experimenting with materials to create something new can go a long way in helping them develop their creativity.
3. Interpersonal Skills
Understanding how others feel can be so challenge for kids. We know what's going on inside our own head, but what about others ____19____ We can do this in real life or ask questions about characters in stories. "Why do you think she's crying " "Can you tell how that man is feeling by looking at his face " "If someone were to do that to you, how would you feel "
4. Self Expression
Being able to communicate ideas in a meaningful way is a valuable skill. ____20____. You may find that your child is attracted by one more than another.
A. Did those ingredients make the pancakes better
B. And we can't ignore science education.
C There are a dozen different things you can do with them.
D. So how can we help our kids prepare for jobs that don't yet exist
E. Being able to read people helps kids from misreading a situation and jumping to false conclusions.
F. Gardening is another great activity for helping kids develop this skill..
G. There are many ways to express thoughts and ideas—music, acting, drawing, building, photography
【答案】16. D 17. A 18. C 19. E 20. G
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。如何帮助孩子发展他们的技能。一是培养孩子的好奇心,二是培养孩子的创造力,三是培养孩子的交际技能,四是要学会表达自己的思想和想法。
【16题详解】
根据上文By helping them develop classic skills that will serve them well no matter what the future holds.(通过帮助他们发展经典技能,无论未来如何,这些技能都将很好地为他们服务。)可知上文是在说明如何去应对未来的工作。故选D:那么我们如何帮助我们的孩子为还不存在的工作做准备呢 代入文章语境通顺,故选D。
【17题详解】
根据上文Ask kids, "What ingredients(配料) can we add to make these pancakes even better next time " And then try them out.(问孩子们,“我们下次可以添加什么成分来做这些煎饼更好 ”然后试一试。)中ingredient可对应到A选项中those ingredients,故选A“那些配料使煎饼更好吃了吗 ”。
【18题详解】
根据上文We can give kids chances to think about materials in new ways.(我们可以给孩子们以新的方式思考材料的机会。)中new ways可对应到C选项中的them,表示“你可以用它们做很多不同的事情。”符合语境,故选C。
【19题详解】
根据上文We know what's going on inside our own head, but what about others (我们知道自己脑袋里在想什么,但别人呢 )可知是在说明要理解他人,故E选项“能够读懂别人可以帮助孩子们不会错误地理解一个情况,跳到错误的结论。”故选E。
【20题详解】
根据上文Being able to communicate ideas in a meaningful way is a valuable skill.(能够以一种有意义的方式交流思想是一项有价值的技能。)可知是在强调学会表达自己,故G选项“表达思想和想法的方式有很多——音乐、表演、绘画、建筑、摄影。”符合语境。故选G。
【点睛】七选五做题技巧。做题的时候边读边做。各个问题附近的句子都需要重点阅读,圈画一些线索,再从选项中寻找相关的特征词用来判断正确答案。带入排除法也是一种很好的方法。另外,如果发现有一题拿不准的,先跳过,先做容易的能做出的题,直到读完整篇文章。至此,文章的要点和主旨、各个段落之间的逻辑关系应该基本就能清楚了。然后再回过去做之前不确定的题目。如第一小题,根据上文By helping them develop classic skills that will serve them well no matter what the future holds.(通过帮助他们发展经典技能,无论未来如何,这些技能都将很好地为他们服务。)可知上文是在说明如何去应对未来的工作。故选D:那么我们如何帮助我们的孩子为还不存在的工作做准备呢 代入文章语境通顺,故选D。
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A man was employed to paint a boat. He brought paint and ____21____ and began to paint the boat as the owner wanted. While painting, he ____22____ there was a hole in the body of the boat and decided to repair it. When he finished painting, he received his ____23____ and left.
The next day, the owner of the boat visited the painter and____24____ him with a cheque (支票), much higher than what he was paid for the painting work. The painter was ____25____.
“You’ve already paid me for painting the boat, sir!” he said.
“This is not for the paint job. It’s for repairing the ____26____ in the boat.”
“Ah! But it was such a small service.” the man said. “Certainly it’s not worth paying me such a high amount for something so ____27____!”
“My dear friend,” the owner said, “You don’t understand. Let me tell you ____28____ happened. When I asked you to paint the boat, I ____29____ to mention the hole. When the boat dried, my kids took it and _____30_____ a fishing trip. They did not know that there was a hole there. I was not at home at the time. So when I _____31_____ and noticed they had taken the boat, I was hopeless. Imagine my _____32_____ and joy when I saw them returning safely from fishing.”
“Then, I examined the boat and found that you had repaired the hole! You now see what you did You _____33_____ the life of my children!”
Each of us has a moral duty to offer help, wipe tears, listen carefully and repair all the “hole” we _____34_____ in our life journey, because a small act will make a big _____35_____ in the future.
21. A. ruler B. knives C. brushes D. pens
22. A. noticed B. heard C. sensed D. felt
23. A. paint B. money C. brush D. fish
24. A. gave B. offered C. took D. presented
25. A. surprised B. disappointed C. embarrassed D. happy
26. A. chair B. hole C. paddle D. picture
27. A. huge B. rude C. great D. small
28. A. what B. why C. when D. how
29. A. stopped B. regretted C. forgot D. remembered
30. A. went over B. went away C. went on D. went through
31 A. returned B. shared C. rewarded D. drove
32. A. belief B. worry C. sadness D. relief
33. A. hurt B. saved C. broke D. designed
34. A. come out B. come in C. come into D. come across
35. A. achievement B. difference C. process D. progress
【答案】21. C 22. A 23. B 24. D 25. A 26. B 27. D 28. A 29. C 30. C 31. A 32. D 33. B 34. D 35. B
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了油漆工义务修补了船洞,船主的孩子开着船平安归来的温暖哲理故事。小小的举动会在将来产生很大的影响。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:他买了油漆和刷子, 开始按主人要求漆船。A. ruler尺子;B. knives刀子;C. brushes刷子;D. pens钢笔。根据前文讲这个人受雇漆船可知,是买了刷子。故选C项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:在补漆的时候,他注意到在船身上有一个洞,决定修补它。A. noticed注意到;B. heard听到;C. sensed感知;D. felt感觉。根据空后的“there was a hole in the body of the boat”可知,这是看到或注意到的。故选A项。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:当他完成剐漆时,他收到了他的钱,然后离开了。A. paint油漆;B. money钱;C. brush刷子; D. fish鱼。根据前文“A man was employed to paint a boat. ”讲他是受雇漆船可知,完成工作之后,会收到钱。故选B项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:第二天,船主人拜访了这个油漆工,给了他一张支票,远远超过他做刷漆工作所得的报酬。A. gave给;B. offered提供;C. took带走;D. presented出示。根据下文“much higher than what he was paid for the painting work”可知,船主人又给(present)了他一张远远超过他做刷漆工作所得的报酬的支票,故选D项。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:油漆工很惊讶。A. surprised惊讶的;B. disappointed失望的;C. embarrassed尴尬的;D. happy开心的。根据下文“You've already paid me for painting the boat”可知,油漆工认为船主人已经付过他报酬了,所以对又收到的支票感到惊讶。故选A项。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:这是对你修好船上的洞的报酬。A. chair 椅子; B. hole洞;C. paddle船桨;D. picture图画。根据前文“there was a hole”讲油漆工修好了船上的洞可知,主人是为了感谢此举。故选B项。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这并不值得您为了如此小的事情付我如此多的钱。A. huge大的;B. rude粗鲁的;C. great大的;D. small小的。根据空前的“it's not worth paying me so much money”可知,油漆工认为这是很小的事,不值得这么多钱。故选D项。
【28题详解】
考查连接代词词义辨析。句意:让我来告诉你发生了什么。A. what什么;B. why为什么;C. when何时;D. how如何。根据后文船主讲了后来发生的事情可知,船主是要告诉他发生了什么事情。宾语从句缺少主语,由what来充当。故选A项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:当我让你漆船的时候,我忘记提到这个洞了。A stopped停止;B. regretted后悔;C. forgot忘记;D. remembered记得。根据下文“So when I(11) and noticed they had taken the boat, I was hopeless.”可知,孩子们乘船捕鱼,船主感到绝望,进而推知船主让人给船刷漆时;忘记提及船身上有一个洞了。故选C项。
【30题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:当船凉干了的时候, 我的孩子们开船进行了一次钓鱼之旅。A. went over结束;B. went away离开;C. went on继续;D. went through经历。go on a trip意为“旅行”,为固定搭配。故迭C项。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:所以当我回来注意到他们开走了船时,我很绝望。A. returned返回;B. shared分享;C. rewarded奖励;D. drove驾驶。根据上文“I was not at home at the time”和下文“and noticed they had taken the boat”可知,当时船主不在家, 回来之后发现孩子们把船开走了。故选A项。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:想象一下当我看到他们平安回来时的如释重负和快乐吧。A. belief信仰;B. worry担心;C. sadness悲伤;D. relief放松,长舒一口气。根据relief和and表示前后意义相近,且结合生活常识可知,船主看到他们平安回来时长吁一口气。故选D项。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:你救了我孩子的命!A. hurt伤害;B. saved救;C. broke破坏;D. designed设计。前文讲船主的孩子们开着船平安归来,是因为油漆工随手修补了船洞,正是油漆工救了船主孩子们的命。故选B项。
【34题详解】
考查动词短语辨析。句意:我们每个人都有提供帮助、擦掉眼泪、仔细倾听、修补我们人生中遇到的所有的“洞”的道德责任,因为小小的举动会在将来产生很大的影响。A. come out出现;B. come in进来;C. come into进入;D. come across偶遇。根据空后的in our life journey可知,这些“洞”是在人生旅途中偶然遇到的。故选D项。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们每个人都有提供帮助、擦掉眼泪、仔细倾听、修补我们人生中遇到的所有的“洞”的道德责任,因为小小的举动会在将来产生很大的影响。A. achievement成就;B. difference不同;C. progress进步;D. process过程。根据前文讲船主的孩子开着船平安归来,是因为油漆工修补了船洞,可知是小小的举动产生了很大的影响,make a difference意为“产生影响”。故选B项。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
There is a saying that you have not been to China if you have not visited the Terracotta Warriors (bing ma yong). Located to the west of Xi'an, bing ma yong is a collection of the tomb treasures of Qin Shihuang, the First Emperor of China. They were built by hundreds of thousands of men more than 2,000 years ago. Bing ma yong were a copy of Qin Shihuang's ____36____ (power) army which conquered and unified the Six States. Each warrior was as big and vivid as a real soldier. Life-sized war chariots and horses were also made. They were buried in the tomb of China’s first Emperor, ____37____ died more than 2,000 years ago. This army of clay statues is believed____38____ (be) as effective and strong as any real-life army and can protect the Emperor and his tomb.
____39____, no one in modern times knew about the tomb or the terracotta statues until 1974, when some farmers discovered the tomb while ____40____ (dig) a well nearby. After years of excavation, three underground vaults(坑) ____41____ (official) opened to tourists in 1979,1989 and 1994 respectively, showing thousands of terracotta warriors, horses and chariots. Since then, the Terracotta Warrior Museum in Xi’an ____42____ (become) a tourist destination for millions of people from home and abroad. The terracotta warriors have also been put ____43____show overseas, showing the fantastic Chinese civilization to the world and promote cultural exchanges.
If you feel an urge to visit the bing ma yong, the Terracotta Army Museum in Xi'an is a must-see, which is considered one of the greatest archaeological(考古的) ____44____ (site) in the world and one of the greatest discoveries of the 20th century. It will remind you of the glorious times of_____45_____Qin Dynasty.
【答案】36. powerful
37. who 38. to be
39. However
40. digging
41. officially
42. has become
43. on 44. sites
45. the
【解析】
【分析】这是一篇说明文。短文介绍了秦始皇兵马俑的相关信息。
【36题详解】
考查形容词。句意:兵马俑是秦始皇征服并统一六国的强大军队的写照。形容词powerful修饰名词army。故填powerful。
【37题详解】
考查关系代词。句意:他们被埋葬在中国第一个皇帝的坟墓里,他死于2000多年前。first Emperor为先行词,作后面非限制性定语从句的主语。故填who。
【38题详解】
考查动词不定式。句意:这支由黏土雕像组成的军队被认为与现实生活中任何一支军队一样有效和强大,可以保护皇帝和他的陵墓。be believed to be“被认为是”为固定用法。故填to be。
【39题详解】
考查副词。句意:然而,直到1974年,一些农民在附近挖井时发现了这座墓,现代人才知道这座墓和兵马俑。根据句意前后为转折关系,且有标点,所以填副词however,置于句首,首字母大写。故填However。
【40题详解】
考查状语从句的省略。句意:然而,直到1974年,一些农民在附近挖井时发现了这座墓,现代人才知道这座墓和兵马俑。本句为状语从句的省略,还原后为:while they were digging,省略了they were。故填digging。
【41题详解】
考查副词。句意:过多年的挖掘,三个地下墓穴分别于1979年、1989年和1994年正式向游客开放,展示了成千上万的兵马俑、战马和战车。副词officially修饰动词open。故填officially。
【42题详解】
考查时态。句意:从那以后,西安的兵马俑博物馆成为了数百万国内外游客的旅游目的地。根据“since then”可知。本句为现在完成时,主语为he Terracotta Warrior Museum in Xi’an,谓语为单数形式。 故填has become。
【43题详解】
考查介词。句意:兵马俑也在海外展出,向世界展示了中华文明的精彩,促进了文化交流。on show“展出”为固定短语。故填on。
【44题详解】
考查名词。句意:如果你想去去参观兵马俑,西安兵马俑博物馆是必去之地,它被认为是世界上最伟大的考古遗址之一,也是20世纪最伟大的发现之一。one of后接名词复数sites。故填sites。
【45题详解】
考查冠词。句意:它会让你想起秦朝的光辉岁月。本句特指秦朝,所以用定冠词the特指。故填the。
第三部分 基础知识运用(共三节,满分35分)
第一节 单项选择(共10小题,每小题1分,满分10分)
从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
46. I would appreciate ________ if I could have the ________ of giving a speech here.
A. it;honour B. that;honour C. it;glory D. that;glory
【答案】A
【解析】
【详解】考查代词it和名词辨析。句意: 如果我荣幸在这里作演讲我将不胜感激。I would appropriate it if...“如果……将不胜感激”是固定句型,it是形式宾语,honour“荣誉;面子;荣幸” 侧重于指高尚的行为,比如忠诚,诚实而受到赞誉,可表示“被引以为荣的人或物”。have the honour of doing sth.“有幸做某事”,glory “光荣”侧重于获得的令人称颂的光荣或荣誉地位。根据句意,此处表示“引以为傲的事情”。故选A。
47. I don’t know any French people ________ you.
A. more than B. rather than C. other than D. less than
【答案】C
【解析】
【详解】考查短语辨析。句意:除了你,我不认识其它法国人。A.more than 多于;B.rather than 而不;C.other than 除了;D.less than少于。根据句意可知,除了你,我不认识其它法国人。故选C项。
48. The newly designed shirt ______ me but the color ______ me well.
A. doesn't fit; fits B. isn't fit for; fits C. doesn't fit; suits D. isn't fit; suits
【答案】C
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:这件新设计的衬衫大小不适合我,但颜色很适合我。fit和suit均有“适合”之意。fit可作动词、形容词,作动词时通常指衣服、鞋帽的大小、尺寸合适;而suit主要指颜色、款式合适或相匹配等。分析句子可知,故选C。
49. Peter will give me five sweets ________ an apple, but in fact I don’t have a sweet tooth.
A. in honour of B. in need of C. in memory of D. in exchange for
【答案】D
【解析】
【详解】考查介词短语辨析。句意:彼得会给我五颗糖换一个苹果,但事实上我不喜欢吃甜食。A.in honour of为了纪念;B. in need of需要;C. in memory of 为了纪念;D.in exchange for交换。根据“ but in fact I don’t have a sweet tooth.”可知,此处表示用糖果交换苹果。故选D项。
50. With all your energies the study of French, you will master the language.
A. concentrated in B. concentrating in C. concentrated on D. concentrating on
【答案】C
【解析】
【详解】考查过去分词和固定短语。句意:把你全部的精力都放到学习法语上,那么你会掌握这门语言。本句考查with的复合结构,即with+宾语+宾语补足语,energy和concentrate之间是被动关系,需要用动词的过去分词形式,concentrate on表示“集中于”,是固定短语,故选C项。
51. It is for this reason ________ most of us would rather love than be loved.
A. that B. why C. which D. what
【答案】A
【解析】
【详解】考查强调句。句意:正是由于这个原因,我们大多数人宁愿去爱而不愿被爱。由前面的It is及句意可知,句子是强调句,结构是“it is/was+被强调的部分+that/who+其他部分”,句中被强调的是for this reason,因此空格处用that,故选A。
52. It's really ________when a train is late and there's no explanation.
A. annoying B. annoyed
C. annoy D. being annoyed
【答案】A
【解析】
【详解】考查形容词。句意:火车晚点了,却没有任何解释,真是太令人恼火了。annoying意为“令人讨厌的,恼人的”,物做主语。故选A。
53. We ________ hiking in the mountain and ________ the beautiful views this weekend.
A. are going; admire B. will go; admiring C. go; admiring D. are going; admiring
【答案】D
【解析】
【分析】
【详解】考查一般将来时。句意:这个周末我们要去山里徒步旅行,欣赏美丽的景色。分析句子可知,时间状语是this weekend,表示在周末计划做某事,使用be doing形式表示按计划、安排即将发生的动作,常用于位置转移的动词,例如go,符合本句语境。且并列连词and前后连接V-ing形式,and后省略be动词。故选D项。
【点睛】
54. At that time ________two important players ________a big problem for Lang Ping.
A. to lose; is B. losing; was
C. lose; was D. losing; is
【答案】B
【解析】
【分析】
【详解】考查非谓语动词、时态和主谓一致。句意:当时,失去两名重要球员对郎平来说是个大问题。第一空,作句子的主语,应用动名词形式;第二空,根据上文At that time可知用一般过去时,主语为动名词,谓语动词用单数。故选B。
55. Whenever I'm seated alone in the room, I find myself to the picture on the wall.
A. attracting B. attracted C. to be attracted D. being attracted
【答案】B
【解析】
【详解】考查过去分词。句意:每当我独自坐在房间里,我就会被墙上的画吸引。find sb done是find+宾语+宾语补足语结构,此处myself和attract之间是被动关系,所以用过去分词表示被动,故选B项。
第二节 单词拼写 根据首字母或括号内提示填写单词的正确形式(共10小题,每小题1分,满分10分)
56. As we all know, f________ is the mother of success.(根据首字母单词拼写)
【答案】failure##ailure
【解析】
【详解】考查名词。句意:我们都知道,失败是成功之母。由常识可知,失败是成功之母,空格处是“失败”,用名词作主语,由首字母提示f可知,是failure,表示“失败”是不可数名词,故填failure。
57. They are discussing the s________ and weaknesses of the decision. (根据首字母单词拼写)
【答案】strengths##trengths
【解析】
【分析】
【详解】考查名词。句意:他们正在讨论这个决定的优缺点。根据首字母提示可知,这里使用名词性成分作宾语,strength是名词意为“优点”,可数名词,and后weaknesses是名词复数,因此这里strength也应使用复数形式。故填strengths。
【点睛】
58. His story is a________; we have never heard anything so strange. (根据首字母单词拼写)
【答案】amazing
【解析】
【分析】
【详解】考查形容词。句意:他的故事很神奇;我们从来没有听说过如此奇怪的事情。根据首字母提示可知,这里使用形容词性成分作表语,amazing是形容词意为“神奇的”符合本句语境。故填amazing。
【点睛】
59. A________ is free — all you pay for is breakfast and dinner. (根据首字母单词拼写)
【答案】Accommodation##ccommodation
【解析】
【详解】考查名词。句意:住宿是免费的——你只需要付早餐和晚餐的费用。根据句意和首字母可知,空处填名词accommodation作主语,置于句首,首字母大写。故填Accommodation。
60. I'm thinking of a________ for a visa for travelling abroad. (根据首字母单词拼写)
【答案】applying##pplying
【解析】
【详解】考查动名词。句意:我在考虑申请出国旅游的签证。由a visa for travelling abroad可知,句子是说“申请出国旅游的签证”,由首字母提示a可知,应用动词apply,“申请”是固定短语apply for,thinking of doing sth.是固定短语,意为“考虑做某事”,因此空格处用动名词作宾语,故填applying。
61. The little girl was so ________ (害怕的) that she burst out crying.(根据汉语提示单词拼写)
【答案】frightened
【解析】
【分析】
【详解】考查形容词。句意:小女孩非常害怕的,以至于突然大哭起来。根据汉语提示“害怕的”可知,此处使用形容词frightened,修饰主语the little girl的感情。故填frightened。
【点睛】
62. Do you keep a journal of your ________ (奇遇) and have nice photographs that you might want to share (根据汉语提示单词拼写)
【答案】adventure
【解析】
【详解】考查名词。句意:你会把你的冒险记下来吗?你会有好看的照片想和别人分享吗?“奇遇”是adventure,根据句意可知,此处是一次奇遇,因此空格处用单数,故填adventure。
63. ________ (事实上) she was anxious and depressed though she looked very calm. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】Actually
【解析】
【详解】考查副词。句意:事实上,她很焦虑,很沮丧,尽管她看起来很平静。根据汉语提示,表示“事实上”应用副词actually,此处副词作状语,修饰整个句子,故填Actually。
64. Jack has changed so much that I can hardly ________ (认出) him. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】recognize##recognise##identify
【解析】
【详解】考查动词。句意:杰克变了好多,我几乎认不出他来了。can后接动词原形,认出为“recognize/recognise/identify”。故填recognize/recognise/identify。
65. It is normal to get ________ (受伤) on the battlefield. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】wounded
【解析】
【详解】考查形容词。句意:在战场上受伤很正常。此处应用形容词作表语,表示在战场受伤通常用wounded。故填wounded。
第三节 完成句子 根据汉语提示完成句子(每空一词,每空1分,满分15分)
66. 熊猫是世界上最稀有的动物之一,也是中国独有的动物。
Pandas, among the rarest animals in the world, are __________ __________ China.
【答案】 ①. unique ②. to
【解析】
【详解】考查形容词短语。根据汉语提示可知,本句涉及短语be unique to “……特有”。故填unique to 。
67. 他们可能会错过一个为全世界树立榜样的机会。
They could be missing a chance __________ __________ ___________ __________ for the world.
【答案】 ①. to ②. set ③. an ④. example
【解析】
【详解】考查动词不定式和短语。chance to do sth“做某事的机会”,为.....树立榜样为“ set an example for ”。故填to set an example。
68. 我经历了对电子游戏上瘾的大约四年的时间。
I went through about four years of _________ __________ __________ video games.
【答案】 ①. being ②. addicted ③. to
【解析】
【详解】考查动名词和短语。对......上瘾为“be addicted to”,of后接动名词作宾语。故填being addicted to。
69. 如果你想成功,你最好为将来做好安排。
If you want to succeed, you’d better __________ __________ __________ the future.
【答案】 ①. make ②. plans ③. for
【解析】
【详解】考查固定短语。对比中英文句子可知,空格处意为“为……做好安排”,是固定短语make plans for,you’d better后跟动词的原形,故填make;plans;for。
70. 西班牙在16世纪控制了秘鲁,并一直统治到1821年。
Spain __________ __________ __________ Peru in the 16th century and ruled until 1821.
【答案】 ①. took ②. control ③. of
【解析】
【详解】考查时态和短语。根据汉语提示可知,本句为一般过去时,控制为“ take control of”。故填took control of。
第四部分 写作(满分15分)
71. 假定你是李华,你的新西兰朋友Terry将从广州出发到北京进行为期一周的旅游,发邮件请你推荐合适的交通方式及北京的景点。请你回复邮件,内容包括:
1.推荐从广州到北京的交通方式;
2.推荐两到三处北京景点;
3.表达祝愿。
注意:1.词数100左右;
2.文章开头和结尾已给出,不计入总词数;
3.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Terry,
Knowing that you’re going to Beijing for vacation, I’m more than pleased to give you some advice.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Terry,
Knowing that you’re going to Beijing for vacation, I’m more than pleased to give you some advice.
I suggest taking the high-speed train to Beijing from Guangzhou. For one thing, it’s comfortable and convenient. For another, you can enjoy the wonderful scenery along the way.
After you arrive in Beijing, the first place I recommend you to go is the Great Wall. As a symbol of ancient Chinese civilization, it is one of the world’s oldest and most magnificent man-made scenes. The next place of interest you cannot miss is the Summer Palace, which is the largest and best-preserved royal garden in the world.
May you have an unforgettable tourist experience!
Yours,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,假定你是李华,你的新西兰朋友Terry将从广州出发到北京进行为期一周的旅游,要求给他推荐合适的交通方式及北京的景点。
【详解】1.词汇积累
建议:suggestion→advice
宏伟的:noble→magnificent
高兴的:glad→pleased
难忘的:memorable→unforgettable
2句式拓展
合并简单句
原句:I suggest taking the high-speed train to Beijing from Guangzhou. For one thing, it’s comfortable and convenient.
拓展句:I suggest taking the high-speed train to Beijing from Guangzhou, which is comfortable and convenient.
【点睛】[高分句型1] Knowing that you’re going to Beijing for vacation, I’m more than pleased to give you some advice. (运用了现在分词作状语及that引导的宾语从句)
[高分句型2] The next place of interest you cannot miss is the Summer Palace, which is the largest and best-preserved royal garden in the world. (运用了省略关系代词的限定性定语从句及which引导的非限制性定语从句)