2021-2022学年福建省长汀县三校高一上学期期中联考英语试题(原卷版+解析版)(无听力音频,无文字材料)

文档属性

名称 2021-2022学年福建省长汀县三校高一上学期期中联考英语试题(原卷版+解析版)(无听力音频,无文字材料)
格式 zip
文件大小 53.8KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(新课程标准)
科目 英语
更新时间 2021-11-18 22:37:04

文档简介

2021-2022学年福建省长汀县三校高一上学期期中联考英语试题
(考试时间:120分钟;满分:150分)
第一部分 听力 (共两节,满分 30 分)
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Which city does the man like the most
A. Rome. B. Paris. C. New York.
2. What’s the season in Australia now
A Summer. B. Winter. C. Spring.
3. What does the man invite the woman to do on Saturday
A. Go to an art show. B. Visit his friend. C. See his paintings.
4. How many eggs does the woman need today
A. Forty. B. Ten. C. Twenty.
5. Where does the conversation take place
A. In a hospital. B. In a supermarket. C. In a restaurant.
第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6. What sport does Janice like best
A. Soccer. B. Baseball. C. Tennis.
7. What will Jim do this afternoon
A. Play ball games. B. Visit his friends. C. Go to the tennis club
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。
8. What is a requirement of working in the animal home
A. Knowing a lot about animals.
B. Loving animals a lot.
C. Having experience with animals.
9. When will the woman work there
A. On Saturday afternoons. B. On Monday mornings. C. On Sunday mornings.
听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。
10. Why is the woman unhappy
A. The man is smoking.
B. The baby keeps crying.
C. The man lets the baby listen to rock music.
11. What is the man going to do in the end
A. Sing a song. B. Read about Beethoven. C. Put on some different music.
12. What is the relationship between the speakers
A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Husband and wife.
听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。
13. How does the woman usually go to work
A. By bike. B. By car. C. By bus.
14. How often does the man drive his car
A. Almost every day. B. Once a week. C. Once a month.
15. Why doesn’t the woman drive on long trips
A. It is expensive. B. It takes too much time. C. It is too dangerous.
16. Where will the speakers go
A. To a train station. B. To the woman’s office. C. To a sports shop.
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。
17. What did Lucia’s father give her as a birthday gift
A. A cat. B. A dog. C. A bird.
18. Where was the bag found
A. In a village. B. On a farm. C. In the forest.
19. Who did Lucia give the bag to
A. Her parents. B. The police. C. The owner.
20. What did Lucia get as a reward
A. A large sum of money. B. A small shop. C. A lot of jewels.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Are you worried about moving up to senior high?It can be a new experience,but you shouldn't worry. We 've put together a guide on how to survive the first week.
You're not alone!
Remember,everybody else in your year is on the same boat. They may not realize it,but they're just as nervous as you are. Moving to senior high is an opportunity,not a problem. Things are different and all you need to do is be polite and learn the new rules.
Teachers are ready to help!
If you are unsure what to do or are worried about anything. then you had better ask for help. Teachers are probably the best people to turn to as they're experienced in helping new students. Some senior high schools also have a “friends system”. If your school has this,then you will be paired with an older student. They will look out for you and help you if you have any problems or questions.
All change.
There are lots of differences between junior high and senior high. You'll have a homework diary or a student planner. You will have your lessons with different teachers in different rooms. You will have homework for different subjects on different days,so make sure you get organized. Make sure you have a copy of your school timetable written down so you know which rooms your classes are in and on which days you will have your different subjects.
Other points:
If you've got an elder brother or sister at the school then ask them for advice.
Be yourself!It sounds simple,but people will know you much better if you just act naturally.
Having early nights makes a difference and you'll find it easier to get up in the morning!
1. Which of the following is closest in meaning to the underlined sentence?
A. Other students have similar feelings to yours.
B. Other students have to learn boating with you.
C. Other students will help you solve your problems.
D. Other students will teach you politeness and new rules.
2. The new students could turn to teachers first when having problems because .
A. teachers won't blame them as parents do
B. teachers are good at helping solve problems
C. teachers are equal to every student
D. parents are too busy to help them
3. What's the purpose of the passage?
A. To tell students the importance of learning.
B. To warn students not to ignore friendship in senior high.
C. To make a difference when moving up to senior high.
D. To help new students to get used to the life in senior high,
【答案】1. A 2. B 3. D
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章就刚刚步入高中的学生如何尽快适应高中的学习生活提出了几点建议。
【1题详解】
句意猜测题。根据画线句后面的“…but they're just as nervous as you are.”可知,别的学生对进入高中也感到紧张,故推测画线部分的意思是:其他人也会和你有一样的感觉。A. Other students have similar feelings to yours.(其他学生也会和你有相似的感觉)符合以上说法,故选A项。
【2题详解】
细节理解题。由第三段第二句Teachers are probably the best people to turn to as they're experienced in helping new students.可知,老师们经验丰富,善于帮助学生解决问题。B. teachers are good at helping solve problems(老师擅长帮助解决问题)符合以上说法,故选B项。
【3题详解】
推理判断题。结合第一段中的“We've put together a guide on how to survive the first week. "及下文的建议可知,作者的写作意图是帮助刚刚步入高中的学生适应第一周的学习生活。D. To help new students to get used to the life in senior high.(帮助刚入高中的学生适应高中生活)符合以上说法,故选D项。
B
Since graduating from middle school, this year's new 9th-grade class is adapting to (适应) the challenges of high school, a difficult process (过程) for many students. Some of the challenges the students must get used to are the increasing difficulty of schoolwork, the amount of homework, and the change in the grading system among other things.
“It's a bit harder than middle school, but that is to be expected from every ongoing year,” David Palacios, 9th-grade student, said.
Adaptation is also influenced by stories the freshmen hear before entering. These stories create a negative (消极的) idea of high school, as they are usually bad stories about classes, teachers, or other topics.
“Stories I've heard of high school are exaggerated (夸张的),” Palacios said.
The school is fighting against student fear by providing information about high school, even before they enter. This year, the 9th-grade class entered school on August 8, one day earlier than other high school students. This was done to help the freshmen by solving any doubts they could have.
“In general, they adapt well, because since middle school they have been given some information on what high school is,” Ana Isabel Garcia, high school advisor, said.
The changes faced in 9th grade are more challenging than those found in middle school. However, after experiencing the first two months of 9th grade, many 9th graders agree that 9th grade is not as hard as they thought it would be.
“It's not that different from middle school,” Palacios said.
High school is harder than other grades as it's the final step students take before they enter the real world. Students must see the important role high school plays as it teaches them many skills that will help them improve their future.
“They do well because they come in with a good attitude (态度) and wish to adapt well,” Garcia said.
4. What did Palacios think of the freshman challenges
A. They happened as expected.
B. They were hard to fight off.
C. They would disappear soon.
D. They mostly focused on grades.
5. Why did Palacios' school require the 9th graders to enter the school on August 8
A. To show them around the campus.
B. To help them deal with their nervousness.
C. To let them experience high school life in advance.
D. To avoid them hearing bad stories about high school.
6. What kind of feeling did Garcia express in her words
A. Shock. B. Worry. C. Annoy. D. Satisfaction.
7. Where is this text most likely from
A. A personal diary. B. A travel guide.
C. A news report. D. A letter.
【答案】4. A 5. B 6. D 7. C
【解析】
【分析】本文是一篇新闻报道。文章主要讲的是九年级学生面临的挑战和学校如何帮助学生适应变化,迎接挑战。
【4题详解】
推理判断题。根据第二段的“It's a bit harder than middle school, but that is to be expected from every ongoing year(这比中学要难一点,但这是每一年都要经历的事情)”可知,Palacios认为新生挑战如期发生。故选A。
【5题详解】
推理判断题。根据第五段的“The school is fighting against student fear by providing information about high school, even before they enter. This year, the 9th-grade class entered school on August 8, one day earlier than other high school students. This was done to help the freshmen by solving any doubts they could have.(这所学校甚至在学生进入高中之前就向他们提供有关高中的信息,以此来消除他们的恐惧。今年9年级的学生比其他高中生早一天上学,8月8日入学。这样做是为了帮助新生解决他们可能有的任何疑问)”可知,Palacios的学校要求9年级学生在8月8日入学,以帮助他们缓解紧张情绪。故选B。
【6题详解】
推理判断题。根据第六段的“In general, they adapt well, because since middle school they have been given some information on what high school is(总的来说,他们适应得很好,因为从中学开始,他们就被告知一些关于高中的信息)”和最后一段的“They do well because they come in with a good attitude (态度) and wish to adapt well(他们做得很好,因为他们带着良好的态度来,希望能很好地适应)”可以推出,Garcia在她的话里表达了一种满意的感觉,故选D。
【7题详解】
推理判断题。文章第一段“Since graduating from middle school, this year's new 9th-grade class is adapting to (适应) the challenges of high school, a difficult process (过程) for many students(自中学毕业以来,今年的九年级新生正在适应高中的挑战,这对许多学生来说是一个艰难的过程) ”引出话题,下文多出出现“sb. said”,是多人在表达自己的观点,这些观点均是采访获得,因此本文最有可能来自于一篇新闻报道,故选C。
C
At 12, my father decided to take me on a trip to France. I had never been out of the country before, so I was very excited. My aunt, my father and I went around with my father showing us all the unbelievable sites in Paris. None of us spoke much French but we loved the city.
We had taken the subway all over the city and were congratulating ourselves on our mastering what is honestly an excellent subway design that is pretty easy to follow. We decided to visit Versailles by train. We chatted happily along the way until my father realized we were far into the French countryside and no one around spoke English.
We reached the end of the line and felt afraid when everyone finally left the train. An old man and his grandchild noticed us and came to help. He spoke no English, so in broken French we tried to explain. When he finally understood, this great man settled his grandson and showed us to the correct train and then boarded with us.
Later we knew the truth that there was a train transfer (转乘) and he didn’t want us to miss it. This kind man rode a train for an hour and a half out of his way to make sure that three Americans got where they wanted to be. He refused to let us pay for his ticket. He did it all with a gentle smile and patted our hands gently at the stop. Then in his quiet way, he boarded the train to return the way he had come.
What impressed me most was the man and his kindness during the amazing trip. Some Americans think the French are rude for some reason, but I always try to persuade them to change their minds with this very story.
8. What happened to the author and his family on the train
A. They couldn’t understand the signs of the train.
B. They failed to get off the train at the right time.
C. Their opinions divided about where to go first.
D. They found it hard to communicate with the French.
9. How did the man help the author and his family
A. By paying for their train tickets.
B. By showing them the returning way.
C. By leading them to their place.
D. By inviting them to travel together.
10. Which of the following can best describe the last paragraph
A. Seeing is believing.
B. Being kind is a good manner.
C. Travelling enriches one’s life.
D. Helping others brings great pleasure.
11. What’s the purpose of the author’s writing the text
A. To explain an unexpected problem.
B. To list the unbelievable sites in Paris.
C. To show the beauty of France.
D. To share an unforgettable foreign experience.
【答案】8. B 9. C 10. A 11. D
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者十二岁时和父亲在法国旅行,在去凡尔赛宫的路上,坐过了站,一位老人帮助了他们。这位老人为了确保他们能到达他们想去的地方而陪他们坐了一个半小时的火车。这件事使作者印象深刻。
【8题详解】
推理判断题。根据第二段的“We chatted happily along the way until my father realized we were far into the French countryside and no one around spoke English.(一路上我们聊得很开心,直到父亲意识到我们已经到了很远的法国乡村,周围没有人说英语)”可知,他们没能按时下火车,故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据倒数第二段的“This kind man rode a train for an hour and a half out of his way to make sure that three Americans got where they wanted to be. (这位好心的人坐了一个半小时的火车来确保三个美国人到达他们想去的地方) ”可知,通过把他们带到他们的地方,这个人帮助了作者和他的家人,故选C。
【10题详解】
推理判断题。根据最后一段的“Some Americans think the French are rude for some reason, but I always try to persuade them to change their minds with this very story.(由于某些原因,一些美国人认为法国人很粗鲁,但我总是试图用这个故事来说服他们改变主意)”可知,作者通过亲身经历来评价法国人,而不是根据传言,因此最后一段可以描述为“眼见为实”,即Seeing is believing,故选A。
【11题详解】
推理判断题。通读全文尤其是最后一段的“What impressed me most was the man and his kindness during the amazing trip. Some Americans think the French are rude for some reason, but I always try to persuade them to change their minds with this very story.(最让我印象深刻的是在这惊人的旅行种这个男人和他的善良。由于某些原因,一些美国人认为法国人很粗鲁,但我总是试图用这个故事来说服他们改变主意)”可知,作者写作这篇文章的目的是为了分享一个难忘的国外经历。故选D。
D
According to a recent report, about 15% of the people in the UK are members of gyms. But are they more likely to be fit
A study found that gym members were 14 times more active than people who didn’t belong to any health club. Gym members did six hours more exercise a week and this activity did make them fitter than non-gym members. They also spent less time sitting down every day than non-gym members. The results were the same for men and women.
The study included 405 people between the ages of 30 and 64, and the main characteristics of those who were gym members were the same as those who were not. “But gym members did more training than non-gym members,” said the lead author, Elizabeth Schroeder of the University of Illinois.
While it might seem clear that gym members exercise more and are healthier than non-gym members, Schroeder says this has not been directly shown before. However, the study is only designed to show a tie between gym membership and more exercise. It may be that active people like to join gyms. In the study, people who exercised as much as gym members were also in good health.
You can get the same benefits wherever you exercise. This study shows a gym membership can make you do more exercise, but other research shows that exercising outside has other help. Outdoor activity can make you feel happy about life—especially if you run through a forest.
Outdoor exercise is also more interesting than going to the gym. The first five minutes of outdoor exercise is especially helpful in making people feel good. But Schroeder says that a gym may also encourage greater exercise because it can be social and fun.
12. What did the new study find out
A. Gym members had healthier eating habits.
B There were fewer women gym members than men.
C. Gym members were more active than non-gym members.
D. Gym members did at least eight hours of exercise a week.
13. In the study, researchers studied .
A. 30 gym members and 64 non-gym members
B. people from different age group
C. some sports lovers
D. 405 people who exercise outdoors
14. What does the word “benefits” in Paragraph 5 probably mean
A. Help. B. Need. C. Advice. D. Injury.
15. Which of the following statements will Elizabeth Schroeder agree with
A. Women should do more gym exercise.
B. We should be careful with outdoor training.
C. Outdoor exercise is better than gym exercise.
D. It is easier to keep exercising if you go to the gym.
【答案】12. C 13. B 14. A 15. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章作者对去健身房运动的诸多好处进行了详细的介绍。
【12题详解】
细节理解题。根据文章第二段“A study found that gym members were 14 times more active than people who didn't belong to any health club.(一项研究发现,健身房会员的活动量是不参加任何健身俱乐部的人的14倍)”可知,新的研究发现健身房会员比非健身房会员更积极。故选C。
【13题详解】
推理判断题。根据文章第三段“The study included 405 people between the ages of 30 and 64, and the main characteristics of those who were gym members were the same as those who were not.(这项研究包括了405名年龄在30岁到64岁之间的人,这些人的主要特征与那些不是健身房会员的人相同)”可知,该研究包括405名年龄在30岁至64岁之间的人,从而可以推断出在研究中,研究人员研究不同的年龄人群。故选B。
【14题详解】
词义猜测题。根据文章倒数第二段“This study shows a gym membership can make you do more exercise, but other research shows that exercising outside has other help. Outdoor activity can make you feel happy about life—especially if you run through a forest.(这项研究表明,成为健身房会员可以让你做更多的锻炼,但其他研究表明,户外锻炼还有其他帮助。户外活动可以让你对生活感到快乐,尤其是当你穿过森林时)”可知,这里说明了运动的诸多好处,由此推知“You can get the same benefits wherever you exercise.”的意思是:无论在哪里你运动,你都可以获得同样的有益的东西。即划线词的意思是“好处,益处”,与help意思相近。故选A。
【15题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“But Schroeder says that a gym may also encourage greater exercise because it can be social and fun, (但是Schroeder说,一个健身房也可能鼓励更多的锻炼,因为它是社会性的并且很有乐趣)”可推测出Elizabeth Schroeder会同意这样的观点“如果你去健身房,会更容易保持锻炼”。故选D。
【点睛】
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Go fly a kite
Learning how to fly a kite is simple and flying kites can be a fun form of exercise.
Of course, the first thing you need is a kite and a ball of string (线). ____16____ Then wait for a windy day.
When the perfect day arrives, find an open space, such as field. ____17____
Before flying your kite, find out which way the wind is blowing. ____18____ To begin flying your kite, stand with your back to the wind and hold the kite up so the wind can catch it. If the day is not very windy, you may need to get your kite started by running.
____19____ At the same time, walk backwards a few steps to keep the string tight. Now that your kite is up in the air, you can decide how long to fly it and how high you want it to go.
____20____ Slowly wind up (卷起) the string. Try not to pull your kite in too fast or it may crash (坠落).
Flying kite is a great way to spend a windy afternoon. If you follow these steps carefully, you will have something more fun to do than sitting inside and watching TV. So on the next windy day, get up off the sofa. Go fly a kite!
A. You can do this by throwing grass into the air.
B. Finally, you will need to bring your kite down.
C. You can buy your kite and string at a toy shop.
D. Follow the instructions to put your kite together.
E. Nothing beats seeing a kite sail high into the clouds.
F. Don’t fly your kite near trees because it can get caught.
G. Once the wind catches your kite, let out more string so it can climb higher.
【答案】16. C 17. F 18. A 19. G 20. B
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章讲述了放风筝的准备事项与步骤。
【16题详解】
空格位于段中。空格前一句句意为:第一件事情你需要准备一个风筝和一卷线。选项C中的“kite and string(风筝和线)”与上句中的a kite and a ball of string完全呼应,并且人称也都使用的第二人称。故选C。
【17题详解】
空格位于段尾。空格前一句句意为:当有合适的天气的时候,找一块空地,比例田野。这一段主要论述放风筝的地点。选项F(不要在靠近树的地方放风筝,以免被挂住)也是讲述放风筝的地点,与本段中心一致。故选F。
【18题详解】
空格位于段中。空格前一句句意为:在放风筝前,先确定风向哪个方向吹。选项A(你可以通过把草扔向空中的办法来确定)与上句意思一致。This与上句中的find out which way呼应,故选A。
【19题详解】
空格位于段首。空格后句意为:同时,往后走几步保持风筝线是直的。由此可知,这段话是讲述放风筝的过程。选项G(一旦风筝飞起来,放更多的线让它爬的更高)中的let more string与keep the string tight意思一致,故选G。
【20题详解】
空格位于段首。空格后句意为:慢慢地卷起线。由此可知,这句话是放完风筝后收线。选项B(最后,你需要把风筝放下来)与段落内容一致,故选B。
【点睛】七选五题目主要考查学生综合的英语逻辑思维能力。一篇好的短文,不仅在内容上要前后一致,而且还要语篇结构清晰,上下文逻辑意义严谨。内容的前后一致体现在段内及语篇内话题的自然过渡。语篇结构主要体现为:文章是总分结构,还是按时间或空间顺序发展的,还是辩证三段论的编排的。逻辑意义的严谨最主要的可以通过代词、连词和副词等形式来体现。例如本题通过读前两段就可以知道这是按照先后顺序介绍放风筝的准备事项和步骤。凭借这个结构,以及每段首句为每段中心句的写作手法,我们几乎可以确定第四题和第五题的答案。第二题依据段落内容的一致性解题,第一题和第三题依据上下句之间关键词的重复原则解题。本文的难度系数不高,但是本文的解题策略值得多研究,为以后解七选五积累经验。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Owura Kwadwo Hottish teaches computer science in a school. It is a normal school except for the fact that it didn’t have ____21____.
Owura became famous after he posted photos of him on the Internet. In the picture, people could see he was teaching his students by ____22____ an entire computer on the blackboard. The photos showed the ____23____ level of education for children in Ghana. People were ____24____ that Owura made sure each button was drawn correctly.
He would come to school half an hour ahead of ____25____ every day. He drew the computer on the blackboard, but at the end of his class, it was ____26____ off to start the next class, so he had to ____27____ it the next day!
Owura’s efforts ____28____ when Microsoft (微软公司) took ____29____ of his act. They first took him to an international educators’ meeting in Singapore. He made a ____30____ about his teaching methods at the meeting and ____31____ a standing ovation (致敬) after the speech.
____32____, Owura got the thing he always wanted for his students—some companies ____33____ computers to the school. Not a single child in the school had seen a real computer in their lives. Thanks to their teacher’s ____34____, the world took notice and responded with ____35____ to them.
21. A. classrooms B. computers C. playgrounds D. tools
22. A. operating B. repairing C. describing D. drawing
23 A. poor B. clear C. ancient D. lucky
24. A. worried B. disappointed C. afraid D. surprised
25. A. line B. culture C. schedule D. school
26. A. rubbed B. called C. cut D. shown
27. A. stress B. improve C. ruin D. repeat
28. A. broke out B. paid off C. came back D. held back
29. A. care B. charge C. place D. notice
30. A. plan B. speech C. decision D. medal
31. A. made B. waited C. received D. carried
32. A. Suddenly B. Importantly C. Hopelessly D. Strangely
33. A. lent B. sold C. donated D. applied
34. A. efforts B. pains C. humor D. doubt
35. A. wisdom B. honesty C. kindness D. pride
【答案】21. B 22. D 23. A 24. D 25. C 26. A 27. D 28. B 29. D 30. B 31. C 32. B 33. C 34. A 35. C
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。作者通过这篇文章主要向我们描述了经过奥武拉老师的努力,全世界都注意到了这个学校,成功帮到了这些孩子。
【21题详解】
考查名词辨析。句意:这是一所普通学校,只是学校没有电脑。A. classrooms 教室;B. computers电脑;C. playgrounds操场;D. tools工具。根据下文的“ he was teaching his students by     2     an entire computer on the blackboard. ”可知这所学校没有电脑。故选B。
【22题详解】
考查动词辨析。句意:在图中,人们可以看到他在黑板上画了一台电脑来教学生。A. operating操作;B. repairing修理;C. describing描述;D. drawing画。根据下文“He drew the computer on the blackboard”可知,此处用draw“画”符合语境。draw是原词复现。故选D。
【23题详解】
考查形容词辨析。句意:照片显示加纳儿童的教育水平很差。A. poor穷的,差的;B. clear清晰的;C. ancient 古代的;D. lucky幸运的。结合上文老师在黑板上画电脑,可知加纳的教育水平很差。故选A。
【24题详解】
考查形容词辨析。句意:人们惊奇地发现,奥武拉确保每个按钮都画对了。A. worried担心的;B. disappointed失望的;C. afraid害怕的;D. surprised吃惊的。结合常识可知,电脑和键盘上有很多按钮和键,他都画正确了,这是让人吃惊的地方。故选D。
【25题详解】
考查名词辨析。句意:他每天会提前半小时来学校。A. line 线路;B. culture文化;C. schedule时间表;D. school学校。根据下文的“He drew the computer on the blackboard”可知,他要把电脑画在黑板上,由此推知他要比正常上班时间早到。故选C。
【26题详解】
考查动词辨析。句意:他把电脑画在黑板上,但下课时,电脑要被擦掉以便开始下一堂课,所以第二天他必须重复一遍!A. rubbed擦;B. called叫,打电话;C. cut 切;D. shown展示。根据下文的“ to start the next class”可知,为了开始下一堂课,画的电脑必须被擦掉。故选A。
【27题详解】
考查动词辨析。句意:他把电脑画在黑板上,但下课时,电脑要被擦掉以便开始下一堂课,所以第二天他必须重复一遍!A. stress强调;B. improve 改善;C. ruin摧毁;D. repeat重复。根据常识可知,上课要用到画的电脑,而其他课开始之前又必须擦掉,故他只能第二天重复画一次。故选D。
【28题详解】
考查动词短语辨析。句意:当微软注意到奥武拉的行为时,他的努力得到了回报。A. broke out爆发;B. paid off回报;C. came back回来;D. held back抑制。根据下文的“They first took him to an international educators’ meeting in Singapore.”和“some companies     13     computers to the school.”可知,不仅微软公司邀请他去参加一个国际教育家会议,而且还有公司给学校送来了电脑,即他的努力得到了回报。故选B。
【29题详解】
考查名词辨析。句意:当微软注意到奥武拉的行为时,他的努力得到了回报。A. care关心;B. charge掌握;C. place地方;D. notice注意。根据下文的“They first took him to an international educators’ meeting in Singapore.”可知,微软公司邀请他去参加一个国际教育家会议,由此推知该公司注意到了他,take notice of“注意到”。故选D。
【30题详解】
考查名词辨析。句意:他在会上就他的教学方法作了发言,演讲结束后,他受到了全场起立鼓掌。A. plan 计划;B. speech发言;C. decision决定;D. medal奖牌。根据下文的“ after the speech.”可知,此处用speech“发言”符合语境,speech是原词复现。故选B。
【31题详解】
考查动词辨析。句意:他在会上就他的教学方法作了发言,演讲结束后,他受到了全场起立鼓掌。A. made制作;B. waited等待;C. received收到;D. carried携带。结合整篇语境和下文的“ a standing ovation (致敬) ”可知,他的发言受到了大家的肯定和致敬。故选C。
【32题详解】
考查副词辨析。句意:重要的是,奥武拉得到了他一直想要的东西,一些公司给学校捐赠了电脑。A. Suddenly突然;B. Importantly重要的是;C. Hopelessly绝望地;D. Strangely奇怪地。结合上下文可知,比起发言受到大家的肯定,对于他来说,更重要的是有人给学校捐赠了电脑。故选B。
【33题详解】
考查动词辨析。句意:重要的是,奥武拉得到了他一直想要的东西,一些公司给学校捐赠了电脑。A. lent借出;B. sold卖;C. donated捐赠;D. applied申请,应用。结合上下文可知,此处是指一些公司在了解到他所在学校的困境后,主动捐赠电脑给该学校。故选C。
【34题详解】
考查名词辨析。句意:多亏了老师的努力,全世界都注意到了他们,并对他们报以善意。A. efforts努力;B. pains 痛苦;C. humor 幽默;D. doubt怀疑。上文所讲述的奥武拉在黑板上画电脑教孩子们,以及去发表讲话,都是他的努力。且上文的“Owura’s efforts     8     when Microsoft (微软公司) took     9     of his act. ”也有提示,effort是原词复现。故选A。
【35题详解】
考查名词辨析。句意:多亏了老师的努力,全世界都注意到了他们,并对他们报以善意。A. wisdom智慧;B. honesty诚实;C. kindness善意;D. pride骄傲。根据上文的“some companies     13     computers to the school. ”可知,一些公司给学校捐赠了电脑,这是他们的善意。故选C。
【点睛】
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
I really love my job because I enjoy ____36____ (work) with small kids. I think my work is important. However,there was a time when I ____37____ (think) I would never have that sort of career.
I wasn't an excellent student and in my final term,I found I wasn't the type to have a career. I then found ____38____ (me)a job. Looking after two little girls wasn't too bad at first. ____39____ the problems began when I agreed to live in. I was getting ____40____ (extreme) tired and fed up,because I had too many late nights and early mornings with the ____41____ (child).
One Sunday,I met Megan, ____42____ used to go to school with me. I told her about my situation. She suggested that I should do a course and get a qualification. I didn't think I would be ____43____ (succeed). She persuaded me to phone the local college and finally I ____44____ (accept)by the local college. My experience helped me a lot. Now I've got a full-time job at kindergarten. I shall always be thankful ____45____ Megan.
【答案】36. working
37. thought
38. myself 39. But
40. extremely
41. children
42. who 43. successful
44. was accepted 45. to
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者在梅根的鼓励和帮助下喜欢上了照顾孩子的工作。
【36题详解】
考查动名词。句意:我真的很喜欢我的工作,因为我喜欢和小孩子在一起。enjoy doing是固定短语,意为“喜欢做某事”,因此空格处用动名词作宾语,故填working。
【37题详解】
考查时态。句意:然而,有一段时间我认为我永远不会有那样的职业。由would可知,when引导的定语从句中时态是一般过去时,空格处用过去式thought,故填thought。
【38题详解】
考查反身代词。句意:然后我给自己找了份工作。主语是I,句子表示“我给自己找了份工作”,因此空格处是反身代词myself,意为“我自己”,故填myself。
【39题详解】
考查连词。句意:但当我同意住在这里时,问题就开始了。由前面的“wasn't too bad at first”及后面的“the problems began”可知,前后是转折关系,因此空格处用表示转折的but,位于句首,首字母大写,故填But。
【40题详解】
考查副词。句意:我感到非常疲倦和厌倦,因为我有太多的夜晚和清晨与孩子们在一起。空格处用副词extremely修饰形容词tired,故填extremely。
【41题详解】
考查名词复数。句意:我感到非常疲倦和厌倦,因为我有太多的夜晚和清晨与孩子们在一起。child是可数名词,前面无冠词,因此空格处用复数泛指,故填children。
【42题详解】
考查定语从句的引导词。句意:一个星期天,我遇到了梅根,她以前和我一起上学。空格处引导非限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词Megan是人,因此空格处用关系代词who,故填who。
【43题详解】
考查形容词。句意:我不认为我能成功。be后用形容词作表语,succeed的形容词是successful,意为“成功的”,故填successful。
【44题详解】
考查时态,语态和主谓一致。句意:她说服我给当地的大学打电话,最后我被当地的大学录取了。本段通篇时态是一般过去时,由by可知,用被动语态,且为一般过去时,主语I是单数,因此空格处是was accepted,故填was accepted。
【45题详解】
考查介词。句意:我将永远感谢梅根。be thankful to sb.是固定短语,意为“对某人表示感谢”,因此空格处是介词to,故填to。
第四部分:写作(满分40分)
第一节:应用文写作(满分15分)
46. 假定你是李华,你的好朋友Tom最近忙于准备考试,学习压力非常大,有时还会发脾气。请你为他写一封建议信来安慰他。
提示词:脾气temper, 安慰comfort
内容包括:
1. Tom的现状;
2.你的建议
注意:
1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Tom,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Tom,
I am sorry to hear that you are under great pressure and sometimes even lose your temper while preparing for the examinations. I am writing to comfort you and give you some suggestions.
Firstly, you should face the pressure appropriately, which is inevitable in our daily life, so we can't be afraid of it and try our best to cope with it. Secondly, tell your pressure to others. Talking is a very effective way to ease pressure, and during the talking, you may get some suggestions and solutions. Finally, trust yourself. You should hold the firm belief that you can deal with any trouble by yourself or by others' help.
I hope these suggestions can be helpful to you.
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给好朋友Tom写封信,安慰他,并给他提出缓解学习压力的建议。
【详解】1. 词汇积累
压力:pressure→stress
建议:suggestion→advice
适当地:appropriately→properly
有益的:helpful→beneficial
2. 句式拓展
合并简单句
原句:Secondly, tell your pressure to others. Talking is a very effective way to ease pressure, and during the talking, you may get some suggestions and solutions.
拓展句:Secondly, tell your pressure to others, which is a very effective way to ease pressure, and during the talking, you may get some suggestions and solutions.
【点睛】[高分句型1] Firstly, you should face the pressure appropriately, which is inevitable in our daily life, so we can't be afraid of it and try our best to cope with it. (运用了which引导的非限制性定语从句)
[高分句型2] You should hold the firm belief that you can deal with any trouble by yourself or by others' help. (运用了that引导的同位语从句)
第二节:读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
A gift of love
“Can I see my baby ” the happy new mother asked.
When the bundle (襁褓) was nestled in her arms and she moved the fold of cloth to look at his tiny face, she suddenly breathed deeply. The doctor turned quickly and looked out of the tall hospital window. The baby had been born without ears.
Time proved that the baby's hearing was perfect. It was only his appearance that was spoiled. When her son rushed home from school one day and threw himself into his mother's arms, she sighed, knowing that his life was to be a succession of heartbreaks.
He cried out the tragedy, “A boy, a big boy…called me a freak (怪物).”
He grew up, handsome except for his misfortune. A favorite with his fellow students, he might have been class president, but for that. He developed a talent for literature and music.
“But you might look the same as other young people, ” his mother whispered to herself, feeling a kindness in her heart.
The boy's father had a talk with the family physician. “Could nothing be done?”
“I believe I could graft (移植)on a pair of outer ears, if they could be obtained,” the doctor decided. So the search began for a person who would make such a sacrifice for the young man.
Two years passed through. Then, “You're going to the hospital, son. Mother and I have someone who will donate the ears you need. But it's a secret,” said the father.
The operation was a brilliant success, and a new person emerged. His talents blossomed into genius, and school and college became a series of triumphs.
注意:续写词数应为150左右。
Later he married and entered the diplomatic service.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The years kept their profound secret, but the day did come.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Later he married and entered the diplomatic service. One day, he asked his father, “Who gave me the ears Who gave me so much Though I could never do enough for him or her, I still wish to show my sincere gratitude in person.” “I do not believe you could,” said the father, “but the agreement was that you are not to know… not yet.”
The years kept their profound secret, but the day did come. He stood with his father over his mother’s casket, where she lay peacefully. Slowly, tenderly, the father stretched forth a hand and raised the thick, reddish brown hair to reveal the mother had no outer ears. “Mother said she was glad she never let her hair be cut,” his father whispered gently, “and nobody ever thought Mother less beautiful, did they ” Tears filled his eyes and he bent down, kissing his mom at the forehead deeply.
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述一位母亲悄悄地把自己的耳朵移植给自己的儿子,直到她去世那天,儿子才知道妈妈是器官捐赠者的感人故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“后来他结了婚,进入外交机构工作。”可知,第一段可描写在移植了耳朵,开始正常生活后,他开始寻找给他捐赠器官的人。
②由第二段首句内容“秘密保守了多年,但这一天终于还是来了”可知,第二段是揭示真相的时刻了,儿子终于知道了是谁捐赠的耳朵。
2.续写线索:开始正常生活——寻找恩人而不得——母亲去世——父亲告知真相
3.词汇激活
行为类
①我认为你不能:I do not believe you could.../I do not think you could...
②这一天终于来了:the day did come/the day did arrive
③揭示,展示:reveal/show/expose
情绪类
①温和地,温柔地:tenderly/softly
②他轻声说:whispered gently/murmured gently
【点睛】[高分句型1] Though I could never do enough for him or her, I still wish to show my sincere gratitude in person.(运用了though引导的让步状语从句)
[高分句型2] Slowly, tenderly, the father stretched forth a hand and raised the thick, reddish brown hair to reveal the mother had no outer ears.(运用了动词不定式作目的状语和省略连词的宾语从句)
[高分句型3] and nobody ever thought Mother less beautiful, did they (运用了反意疑问句句型)2021-2022学年第一学期期中质量检测
高一英语
(考试时间:120分钟;满分:150分)
第一部分 听力 (共两节,满分 30 分)
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Which city does the man like the most
A. Rome. B. Paris. C. New York.
2. What’s the season in Australia now
A. Summer. B. Winter. C. Spring.
3. What does the man invite the woman to do on Saturday
A. Go to an art show. B. Visit his friend. C. See his paintings.
4. How many eggs does the woman need today
A. Forty. B. Ten. C. Twenty.
5. Where does the conversation take place
A. In a hospital. B. In a supermarket. C. In a restaurant.
第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6. What sport does Janice like best
A. Soccer. B. Baseball. C. Tennis.
7. What will Jim do this afternoon
A Play ball games. B. Visit his friends. C. Go to the tennis club
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。
8. What is a requirement of working in the animal home
A. Knowing a lot about animals.
B. Loving animals a lot.
C. Having experience with animals.
9. When will the woman work there
A. On Saturday afternoons. B. On Monday mornings. C. On Sunday mornings.
听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。
10. Why is the woman unhappy
A The man is smoking.
B. The baby keeps crying.
C. The man lets the baby listen to rock music.
11. What is the man going to do in the end
A. Sing a song. B. Read about Beethoven. C. Put on some different music.
12. What is the relationship between the speakers
A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Husband and wife.
听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。
13. How does the woman usually go to work
A. By bike. B. By car. C. By bus.
14. How often does the man drive his car
A. Almost every day. B. Once a week. C. Once a month.
15. Why doesn’t the woman drive on long trips
A. It is expensive. B. It takes too much time. C. It is too dangerous.
16. Where will the speakers go
A. To a train station. B. To the woman’s office. C. To a sports shop.
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。
17. What did Lucia’s father give her as a birthday gift
A. A cat. B. A dog. C. A bird.
18. Where was the bag found
A. In a village. B. On a farm. C. In the forest.
19. Who did Lucia give the bag to
A. Her parents. B. The police. C. The owner.
20. What did Lucia get as a reward
A. A large sum of money. B. A small shop. C. A lot of jewels.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Are you worried about moving up to senior high?It can be a new experience,but you shouldn't worry. We 've put together a guide on how to survive the first week.
You're not alone!
Remember,everybody else in your year is on the same boat. They may not realize it,but they're just as nervous as you are. Moving to senior high is an opportunity,not a problem. Things are different and all you need to do is be polite and learn the new rules.
Teachers are ready to help!
If you are unsure what to do or are worried about anything. then you had better ask for help. Teachers are probably the best people to turn to as they're experienced in helping new students. Some senior high schools also have a “friends system”. If your school has this,then you will be paired with an older student. They will look out for you and help you if you have any problems or questions.
All change.
There are lots of differences between junior high and senior high. You'll have a homework diary or a student planner. You will have your lessons with different teachers in different rooms. You will have homework for different subjects on different days,so make sure you get organized. Make sure you have a copy of your school timetable written down so you know which rooms your classes are in and on which days you will have your different subjects.
Other points:
If you've got an elder brother or sister at the school then ask them for advice.
Be yourself!It sounds simple,but people will know you much better if you just act naturally.
Having early nights makes a difference and you'll find it easier to get up in the morning!
1. Which of the following is closest in meaning to the underlined sentence?
A. Other students have similar feelings to yours.
B. Other students have to learn boating with you.
C. Other students will help you solve your problems.
D. Other students will teach you politeness and new rules.
2. The new students could turn to teachers first when having problems because .
A. teachers won't blame them as parents do
B. teachers are good at helping solve problems
C. teachers are equal to every student
D. parents are too busy to help them
3. What's the purpose of the passage?
A. To tell students the importance of learning.
B. To warn students not to ignore friendship in senior high.
C. To make a difference when moving up to senior high.
D. To help new students to get used to the life in senior high
B
Since graduating from middle school, this year's new 9th-grade class is adapting to (适应) the challenges of high school, a difficult process (过程) for many students. Some of the challenges the students must get used to are the increasing difficulty of schoolwork, the amount of homework, and the change in the grading system among other things.
“It's a bit harder than middle school, but that is to be expected from every ongoing year,” David Palacios, 9th-grade student, said.
Adaptation is also influenced by stories the freshmen hear before entering. These stories create a negative (消极的) idea of high school, as they are usually bad stories about classes, teachers, or other topics.
“Stories I've heard of high school are exaggerated (夸张的),” Palacios said.
The school is fighting against student fear by providing information about high school, even before they enter. This year, the 9th-grade class entered school on August 8, one day earlier than other high school students. This was done to help the freshmen by solving any doubts they could have.
“In general, they adapt well, because since middle school they have been given some information on what high school is,” Ana Isabel Garcia, high school advisor, said.
The changes faced in 9th grade are more challenging than those found in middle school. However, after experiencing the first two months of 9th grade, many 9th graders agree that 9th grade is not as hard as they thought it would be.
“It's not that different from middle school,” Palacios said.
High school is harder than other grades as it's the final step students take before they enter the real world. Students must see the important role high school plays as it teaches them many skills that will help them improve their future.
“They do well because they come in with a good attitude (态度) and wish to adapt well,” Garcia said.
4. What did Palacios think of the freshman challenges
A. They happened as expected.
B. They were hard to fight off.
C. They would disappear soon.
D. They mostly focused on grades.
5. Why did Palacios' school require the 9th graders to enter the school on August 8
A. To show them around the campus.
B. To help them deal with their nervousness.
C. To let them experience high school life in advance.
D. To avoid them hearing bad stories about high school.
6. What kind of feeling did Garcia express in her words
A. Shock. B. Worry. C. Annoy. D. Satisfaction.
7. Where is this text most likely from
A. A personal diary. B. A travel guide.
C. A news report. D. A letter.
C
At 12, my father decided to take me on a trip to France. I had never been out of the country before, so I was very excited. My aunt, my father and I went around with my father showing us all the unbelievable sites in Paris. None of us spoke much French but we loved the city.
We had taken the subway all over the city and were congratulating ourselves on our mastering what is honestly an excellent subway design that is pretty easy to follow. We decided to visit Versailles by train. We chatted happily along the way until my father realized we were far into the French countryside and no one around spoke English.
We reached the end of the line and felt afraid when everyone finally left the train. An old man and his grandchild noticed us and came to help. He spoke no English, so in broken French we tried to explain. When he finally understood, this great man settled his grandson and showed us to the correct train and then boarded with us.
Later we knew the truth that there was a train transfer (转乘) and he didn’t want us to miss it. This kind man rode a train for an hour and a half out of his way to make sure that three Americans got where they wanted to be. He refused to let us pay for his ticket. He did it all with a gentle smile and patted our hands gently at the stop. Then in his quiet way, he boarded the train to return the way he had come.
What impressed me most was the man and his kindness during the amazing trip. Some Americans think the French are rude for some reason, but I always try to persuade them to change their minds with this very story.
8. What happened to the author and his family on the train
A. They couldn’t understand the signs of the train.
B They failed to get off the train at the right time.
C. Their opinions divided about where to go first.
D. They found it hard to communicate with the French.
9. How did the man help the author and his family
A. By paying for their train tickets.
B. By showing them the returning way.
C. By leading them to their place.
D. By inviting them to travel together.
10. Which of the following can best describe the last paragraph
A. Seeing is believing.
B. Being kind is a good manner.
C. Travelling enriches one’s life.
D. Helping others brings great pleasure.
11. What’s the purpose of the author’s writing the text
A. To explain an unexpected problem.
B. To list the unbelievable sites in Paris.
C. To show the beauty of France.
D. To share an unforgettable foreign experience.
D
According to a recent report, about 15% of the people in the UK are members of gyms. But are they more likely to be fit
A study found that gym members were 14 times more active than people who didn’t belong to any health club. Gym members did six hours more exercise a week, and this activity did make them fitter than non-gym members. They also spent less time sitting down every day than non-gym members. The results were the same for men and women.
The study included 405 people between the ages of 30 and 64, and the main characteristics of those who were gym members were the same as those who were not. “But gym members did more training than non-gym members,” said the lead author, Elizabeth Schroeder of the University of Illinois.
While it might seem clear that gym members exercise more and are healthier than non-gym members, Schroeder says this has not been directly shown before. However, the study is only designed to show a tie between gym membership and more exercise. It may be that active people like to join gyms. In the study, people who exercised as much as gym members were also in good health.
You can get the same benefits wherever you exercise. This study shows a gym membership can make you do more exercise, but other research shows that exercising outside has other help. Outdoor activity can make you feel happy about life—especially if you run through a forest.
Outdoor exercise is also more interesting than going to the gym. The first five minutes of outdoor exercise is especially helpful in making people feel good. But Schroeder says that a gym may also encourage greater exercise because it can be social and fun.
12. What did the new study find out
A. Gym members had healthier eating habits.
B. There were fewer women gym members than men.
C. Gym members were more active than non-gym members.
D. Gym members did at least eight hours of exercise a week.
13. In the study, researchers studied .
A. 30 gym members and 64 non-gym members
B. people from different age group
C. some sports lovers
D. 405 people who exercise outdoors
14. What does the word “benefits” in Paragraph 5 probably mean
A. Help. B. Need. C. Advice. D. Injury.
15. Which of the following statements will Elizabeth Schroeder agree with
A Women should do more gym exercise.
B. We should be careful with outdoor training.
C. Outdoor exercise is better than gym exercise.
D. It is easier to keep exercising if you go to the gym.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Go fly a kite
Learning how to fly a kite is simple and flying kites can be a fun form of exercise.
Of course, the first thing you need is a kite and a ball of string (线). ____16____ Then wait for a windy day.
When the perfect day arrives, find an open space, such as field. ____17____
Before flying your kite, find out which way the wind is blowing. ____18____ To begin flying your kite, stand with your back to the wind and hold the kite up so the wind can catch it. If the day is not very windy, you may need to get your kite started by running.
____19____ At the same time, walk backwards a few steps to keep the string tight. Now that your kite is up in the air, you can decide how long to fly it and how high you want it to go.
____20____ Slowly wind up (卷起) the string. Try not to pull your kite in too fast or it may crash (坠落).
Flying kite is a great way to spend a windy afternoon. If you follow these steps carefully, you will have something more fun to do than sitting inside and watching TV. So on the next windy day, get up off the sofa. Go fly a kite!
A. You can do this by throwing grass into the air.
B. Finally, you will need to bring your kite down.
C. You can buy your kite and string at a toy shop.
D. Follow the instructions to put your kite together.
E. Nothing beats seeing a kite sail high into the clouds.
F. Don’t fly your kite near trees because it can get caught.
G. Once the wind catches your kite, let out more string so it can climb higher.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Owura Kwadwo Hottish teaches computer science in a school. It is a normal school except for the fact that it didn’t have ____21____.
Owura became famous after he posted photos of him on the Internet. In the picture, people could see he was teaching his students by ____22____ an entire computer on the blackboard. The photos showed the ____23____ level of education for children in Ghana. People were ____24____ that Owura made sure each button was drawn correctly.
He would come to school half an hour ahead of ____25____ every day. He drew the computer on the blackboard, but at the end of his class, it was ____26____ off to start the next class, so he had to ____27____ it the next day!
Owura’s efforts ____28____ when Microsoft (微软公司) took ____29____ of his act. They first took him to an international educators’ meeting in Singapore. He made a ____30____ about his teaching methods at the meeting and ____31____ a standing ovation (致敬) after the speech.
____32____, Owura got the thing he always wanted for his students—some companies ____33____ computers to the school. Not a single child in the school had seen a real computer in their lives. Thanks to their teacher’s ____34____, the world took notice and responded with ____35____ to them.
21. A. classrooms B. computers C. playgrounds D. tools
22. A. operating B. repairing C. describing D. drawing
23. A. poor B. clear C. ancient D. lucky
24. A. worried B. disappointed C. afraid D. surprised
25. A. line B. culture C. schedule D. school
26. A. rubbed B. called C. cut D. shown
27. A. stress B. improve C. ruin D. repeat
28. A. broke out B. paid off C. came back D. held back
29. A. care B. charge C. place D. notice
30. A. plan B. speech C. decision D. medal
31. A. made B. waited C. received D. carried
32. A. Suddenly B. Importantly C. Hopelessly D. Strangely
33. A. lent B. sold C. donated D. applied
34. A. efforts B. pains C. humor D. doubt
35. A. wisdom B. honesty C. kindness D. pride
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
I really love my job because I enjoy ____36____ (work) with small kids. I think my work is important. However,there was a time when I ____37____ (think) I would never have that sort of career.
I wasn't an excellent student and in my final term,I found I wasn't the type to have a career. I then found ____38____ (me)a job. Looking after two little girls wasn't too bad at first. ____39____ the problems began when I agreed to live in. I was getting ____40____ (extreme) tired and fed up,because I had too many late nights and early mornings with the ____41____ (child).
One Sunday,I met Megan, ____42____ used to go to school with me. I told her about my situation. She suggested that I should do a course and get a qualification. I didn't think I would be ____43____ (succeed). She persuaded me to phone the local college and finally I ____44____ (accept)by the local college. My experience helped me a lot. Now I've got a full-time job at kindergarten. I shall always be thankful ____45____ Megan.
第四部分:写作(满分40分)
第一节:应用文写作(满分15分)
46. 假定你是李华,你的好朋友Tom最近忙于准备考试,学习压力非常大,有时还会发脾气。请你为他写一封建议信来安慰他。
提示词:脾气temper, 安慰comfort
内容包括:
1. Tom的现状;
2.你的建议
注意:
1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Tom,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节:读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
A gift of love
“Can I see my baby ” the happy new mother asked.
When the bundle (襁褓) was nestled in her arms and she moved the fold of cloth to look at his tiny face, she suddenly breathed deeply. The doctor turned quickly and looked out of the tall hospital window. The baby had been born without ears.
Time proved that the baby's hearing was perfect. It was only his appearance that was spoiled. When her son rushed home from school one day and threw himself into his mother's arms, she sighed, knowing that his life was to be a succession of heartbreaks.
He cried out the tragedy, “A boy, a big boy…called me a freak (怪物).”
He grew up, handsome except for his misfortune. A favorite with his fellow students, he might have been class president, but for that. He developed a talent for literature and music.
“But you might look the same as other young people, ” his mother whispered to herself, feeling a kindness in her heart.
The boy's father had a talk with the family physician. “Could nothing be done?”
“I believe I could graft (移植)on a pair of outer ears, if they could be obtained,” the doctor decided. So the search began for a person who would make such a sacrifice for the young man.
Two years passed through. Then, “You're going to the hospital, son. Mother and I have someone who will donate the ears you need. But it's a secret,” said the father.
The operation was a brilliant success, and a new person emerged. His talents blossomed into genius, and school and college became a series of triumphs.
注意:续写词数应为150左右。
Later he married and entered the diplomatic service.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The years kept their profound secret, but the day did come.
_________________________________________________________
同课章节目录