2021-2022学年甘肃省庆阳市第六中学高一上学期期中考试英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应。听完每段对话后位置,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What does the man plan to do tonight
A.Go to a concert. B.Attend a meeting. C.Call Eason.
2. What time will the man leave for London
A.At 3:00 pm. B.At 4:00 pm. C.At 5:00 pm.
3.What will the man do
A.Give a lecture. B.Have an interview. C.Go to the woman's house.
4.Whose baby will it be
A. The man's. B.The woman's. C.The man's mother's.
5.What did the woman think about after watching her sister's daughters
A.Fortunate. B. Exhausting. C.Enjoyable.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Who had yellow hair
A. The man's mother. B. The man's sister. C. The man's father.
7.What color did the man's mother's hair use to be
A.Brown. B.Black. C.Grey.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. Where will the tour start
A. Big Ben. B. Trafalgar Square. C.Piccadilly Circus.
9. How much should the man pay in total
A. 55. B.45. C. 35.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What does the man do
A. He is a manager . B.He is a nurse. C. He is a doctor.
11.Where does Linda work
A. At a hospital. B. At a restaurant. C. At a bank.
12.What does the man often do on Saturday
A. He cleans the house. B.He washes clothes. C.He goes shopping.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Why did Danny go to Mexico
A. To learn Spanish. B.To visit his friends. C.To do some sightseeing.
14. What did Jason probably think of the study in the school
A. Interesting. B.Challenging. C.Boring.
15. What did Jason and his classmates usually do in the afternoon of weekdays
A. They took classes. B.They played on the beach. C. They explored Mayan Sites.
16.Where does the woman plan to go
A.Mexico. B.Spain. C.France.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What can we learn from the film
A.Nature. B.Museums. C.International prizes.
18.When does the museum close
A. At 5 pm. B.At 6 pm. C.At 7 pm.
19.What can children do at the basement
A.Create pictures. B. Watch a film. C.Visit a spaceship.
20.What will be showed on the first floor
A.Pictures. B.Plants and animals. C.A working steam engine.
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节 (共15题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
The Nobel Prize for literature is given to the person who shall have produced the most outstanding work in the field of literature. Here are four winners, along with the reasons.
Peter Handke
He is an Austrian novelist, playwright, translator, poet, film director and screenwriter. He is most famous for his novel about his mother’s act of killing herself deliberately, A Sorrow Beyond Dreams. He was awarded the 2019 Nobel Prize for literature.
Kazuo Ishiguro
He is a British novelist, screenwriter and short-story writer. He was born in Japan, but his family moved to the UK in 1960 when he was five. He is known for The Remains of the Day, Never Let Me Go and The Saddest Music in the World. He was awarded the 2017 Nobel Prize for literature.
Bob Dylan
He is one of the most influential singer-songwriters of the 20th century. In 2016, he was named the winner of the 2016 Nobel Prize for literature and it was the first time that the honor had been given to a musician. He was praised for having created new poetic expressions within the great American song tradition.
Svetlana Alexievich
She was awarded the 2015 Nobel Prize for literature. Her works reflected the suffering and courage in her time. She is known for her works about the women involved in World War II and the description of the Soviet Union’s war in Afghanistan.
1. Which of the following is Peter Handke’s famous book
A. Never Let Me Go. B. The Remains of the Day.
C. A Sorrow Beyond Dreams. D. The Saddest Music in the World.
2. What is special about Bob Dylan
A. He was the first musician to receive the Nobel Prize.
B. He tried to explore the human nature.
C. He wrote a lot of Japanese songs.
D. He helped the women in need.
3. Whose book will you choose if you want to read something with a war background
A. Peter Handke’s. B. Kazuo Ishiguro’s.
C. Bob Dylan’s. D. Svetlana Alexievich’s.
【答案】1. C 2. A 3. D
【解析】
【分析】本文是说明文。本文介绍了诺贝尔文学奖颁给在文学领域做出最杰出作品的四个人。
【1题详解】
细节理解题。根据第二段“Peter Handke He is an Austrian novelist, playwright, translator, poet, film director and screenwriter. He is most famous for his novel about his mother’s act of killing herself deliberately, A Sorrow Beyond Dreams. He was awarded the 2019 Nobel Prize for literature.”(彼得·汉克,奥地利小说家、剧作家、翻译家、诗人、电影导演和编剧。他最著名的小说是《梦外的悲伤》,讲述了他母亲故意自杀的故事。他被授予2019年诺贝尔文学奖。)可知,《梦外的悲伤》是彼得·汉克的著名小说。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据第四段“Bob Dylan He is one of the most influential singer-songwriters of the 20th century. In 2016, he was named the winner of the 2016 Nobel Prize for literature and it was the first time that the honor had been given to a musician. ”(鲍勃·迪伦 他是20世纪最具影响力的创作型歌手之一。2016年,他被提名为2016年诺贝尔文学奖得主,这是该奖项首次授予音乐家。)可知,鲍勃·迪伦的特殊之处在于他是2第一个获得诺贝尔文学奖的音乐家。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据第一段“Svetlana Alexievich She was awarded the 2015 Nobel Prize for literature. Her works reflected the suffering and courage in her time. She is known for her works about the women involved in World War II and the description of the Soviet Union’s war in Afghanistan.”(斯维特拉娜Alexievich 她被授予2015年诺贝尔文学奖。她的作品反映了她那个时代的苦难和勇气。她因其关于二战女性的作品以及对苏联在阿富汗战争的描述而闻名。)可知,如果你想阅读有关战争背景的书可以选择Svetlana Alexievich的作品。故选D。
B
Jeremy grew up being active in sports. But he never thought about healthy eating until he found himself gaining weight several years after college.Last week, Jeremy hit a turning point when he found that he was too out of shape to play in a company football team. He decided to change his eating habits.
The first step Jeremy took toward healthy eating was to stop going to fast-food restaurants. Jeremy used to eat fast food as often as 4 times a week. To his surprise, he found that giving up fast food wasn't that difficult. Now, he says, “I don't even like it anymore.” When Jeremy does go out to eat,he tries to pick menu items that he knows are healthier. He orders salads and lower-fat sandwiches instead of hamburgers,and he drinks water instead of soda pop.“I try to order things that are already prepared the way I would like them to be prepared.”
Planning meals has been a key to Jeremy's success. It helps him avoid getting too hungry and eating fast food. Each week he plans what he will eat for each meal,and he shops for groceries (食品杂货) with his plan in mind.“It's a lot easier to make healthy choices when you're just planning ahead for it." Rather than cutting out certain foods, Jeremy sometimes includes his favourite foods in his eating plan. “That way I don't feel like I'm letting myself down by not sticking to my plan.”
Jeremy's friends and family noticed when he started eating healthier. They have helped him to make a habit of his healthy eating changes. “It made me feel pretty good, especially when people started making comments about the changes I was making,”he says. “You just get the positive energy.”
4. What made Jeremy decide to change his eating habits
A. Higher food prices.
B. Weight gain in college.
C. Dislike of unhealthy foods.
D. Failing to join a football team
5. What played the most important role in Jeremy's healthy eating
A. Eating less at mealtimes.
B. Making plans ahead of time.
C. Following his friends' advice.
D. Cutting out all unhealthy foods.
6. How does Jeremy feel about people's comments
A. Surprised.
B. Encouraged
C. Worried.
D. Interested.
7. In which section of a newspaper may this passage appear
A. Health.
B. Science.
C. Education.
D. Entertainment.
【答案】4. D 5. B 6. B 7. A
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是杰里米如何改变自己不健康的饮食习惯。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段的“Last week, Jeremy hit a turning point when he found that he was too out of shape to play in a company football team. He decided to change his eating habits.(上周,杰里米遇到了一个转折点,他发现自己身体状况不佳,不能参加公司的足球队。他决定改变饮食习惯。 )”可知,没有参加足球队使杰里米决定改变他的饮食习惯,故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段的“Planning meals has been a key to Jeremy's success. It helps him avoid getting too hungry and eating fast food.(计划膳食是杰里米成功的关键。它帮助他避免太饿和吃快餐)”可知,提前制定计划在杰里米的健康饮食中起着最重要的作用,故选B。
【6题详解】
推理判断题。根据最后一段的““It made me feel pretty good, especially when people started making comments about the changes I was making,”he says. “You just get the positive energy.”(“这让我感觉很好,尤其是当人们开始评论我所做的改变时,”他说。“你只会得到正能量。”)”可知,杰里米对人们的评论感到鼓舞。故选B。
【7题详解】
推理判断题。通读全文尤其是第一段的“Last week, Jeremy hit a turning point when he found that he was too out of shape to play in a company football team. He decided to change his eating habits.(上周,杰里米遇到了一个转折点,他发现自己身体状况不佳,不能参加公司的足球队。他决定改变饮食习惯) ”可知,本文主要讲的是杰里米如何改变自己不健康的饮食习惯,因此本文是关于健康的,可能出现在报纸的健康版面,故选A。
C
About ten men in every hundred suffer from color blindness in some way.Women are luckier, only about one in two hundred is affected in this matter. Perhaps,after all,it is safer to be driven by a woman!
There are different forms of color blindness. In some cases a man may not be able to see deep red. He may think that red,orange and yellow are all shades of green. Sometimes a person cannot tell the difference between blue and green. In rare cases, an unlucky man may see everything in shades of green—a strange world indeed.
Color blindness in human beings is a strange thing to explain. In a single eye, there are millions of very small things called “cones”. These help us to see in a bright light and to tell difference between colors. There are also millions of "rods", but these are used for seeing when it is near dark. They show us shapes but no color.
Some insects have favorite colors. Mosquitoes prefer blue to yellow. A red light will not attract insects,but a blue lamp will. In a similar way human beings also have favorite colors. Yet we are lucky. With the aid of the cones in our eyes, we can see many beautiful colors by day,and with the aid of the rods we can see shapes at night. One day we may even learn more about the invisible colors around us.
8. Why do some people say it is safer to be driven by women
A. Women are more careful. B. There are fewer color-blind women
C. Women are fonder of driving than men. D. Women are weaker but quicker in thinking.
9. According to the passage, with the help of the "cones”, we can_________.
A. tell different shapes B. see in a weak light
C. kill mosquitoes D. tell orange from yellow
10. Which of the statements about the color-blind is true
A. Not all of them have the same problem in recognizing color.
B. None of them can see deep red.
C. None of them can tell the difference between blue and green.
D. All of them see everything in shades of green.
11. What is the passage mainly about
A. Color and its surprising effects. B. Women luckier than men.
C. Danger caused by color blindness. D. Color blindness.
【答案】8. B 9. D 10. A 11. D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了色盲症在男女之间区别以及发生的原因等。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段“Women are luckier; only about one in two hundred is affected in this matter. Perhaps, after all, it’s safer to be driven by a woman!(女性是幸运的;大约只有百分之一的女性在这个问题上受到影响。也许,毕竟,由女人开车更安全!)”可知,患有色盲症的女性更加少一点,所以女人驾车更安全。故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段“In a single eye there are millions of very small things called “cones”. These help us to see in a bright light and to tell difference between colors.(在一只眼睛里有数百万个叫做“视锥细胞”的小东西。这些帮助我们在明亮的光线下看东西,辨别不同的颜色)”可知,“视锥细胞”帮助我们辨别不同的颜色。故选D。
【10题详解】
细节理解题。根据第二段“There are different forms of color blindness. In some cases, a man may not be able to see deep red. He may think that red, orange and yellow are all shades of green. Sometimes a person cannot tell the differences between green and blue. In rare cases an unlucky man may see everything in shade of green-a strange world indeed.(色盲有不同的形式。在某些情况下,一个人可能看不到深红色。他可能认为红色、橙色和黄色都是绿色的深浅。有时一个人分不清绿色和蓝色。在极少数情况下,一个不幸的人可能会看到一切都是绿色的——这真是一个奇怪的世界)”可知,A选项“并不是所有的人在辨认颜色上的问题都是相同的”正确。故选A。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段“Women are luckier; only about one in two hundred is affected in this matter. Perhaps, after all, it’s safer to be driven by a woman!(女性是幸运的;大约只有百分之一的女性在这个问题上受到影响。也许,毕竟,由女人开车更安全!)”以及第二段中“There are different forms of color blindness.(色盲有不同的形式)”结合文章主要介绍了色盲症在男女之间的区别以及发生的原因等。故选D。
D
There was a small village and people living there were poor but joyful. The villagers worked and chatted together. They helped each other. They lived a poor but happy life.
One day, a young villager named Nasir found a magic crystal (水晶的)ball. Nasir carefully looked at it in his hand. With surprise,he heard a weak voice coming from the crystal ball. It said,"You can make a wish and I will fulfill (实现)it. ” Nasir could not decide what to wish for, he thought he had everything he needed.
A villager called Marcus knew about the crystal ball one day. He went into Nasir's home and stole the ball. After Marcus got the crystal ball,he showed it to the villagers. They looked at the crystal ball in surprise. Suddenly,the crystal ball said, "I can fulfill your wish. ” One villager took the ball and screamed,“ I want one bag full of gold.” Another took the ball and said loudly, “I want two boxes of jewelry (珠宝).” One villager even wished to have a beautiful palace.
Later on, their wishes came true,but the villagers were not happy. They became jealous (嫉妒的) of each other because the person that had a palace had no gold and the person that had the gold had no palace. For this reason, the villagers were angry with each other and stopped speaking to each other.
Only Nasir and his family were happy. The villagers were regretful and they wanted everything to return to normal, so they asked Nasir for help. Nasir thought it over and said, “I haven't made any wish. If you really want everything to return to normal,then I will wish for it.” Everyone agreed. Nasir told the crystal ball that he wanted everything to return to normal. His wish came true. The villagers were happy to live their normal life again.
12. Nasir didn’t make a wish at first because__________.
A. he didn’t believe it.
B. he didn’t need anything
C. he had so many wishes that he couldn’t decide what to wish for
D. he wanted to fulfill his wish by himself
13. Why did the villagers ask Nasir for help
A. Because they couldn’t find the crystal ball.
B. Because the crystal ball didn’t fulfill their wishes.
C. Because they wanted to live their normal life again.
D. Because they wanted him to help them find Marcus.
14. According to the text, which of the following is the right order
a. Marcus got the crystal ball.
b.The villagers were not happy.
c. Some villagers made different wishes.
d. The villagers' wishes came true.
e. Nasir found the crystal ball.
f. The villagers were happy again.
g. Nasir made a wish and everything returned to normal.
A. e-a-c-d-b-f-g B. e-a-c-d-b-g-f
C. a-e-c-d-b-f-g D. a-e-c-d-b-g-f
15. What does the text mainly tell us
A. We may be unhappy when we get richer.
B. We should try to give other people a hand.
C. We should be careful when making friends.
D. We should be happy with what we have had.
【答案】12. B 13. C 14. B 15. D
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了一个小故事,有一个小村庄,那里的人们生活贫穷但很快乐。直到有一天,村里的年轻人Nasir发现一颗能许愿的魔法水晶球,贪心的村民盗走了它并相继许下了荣华富贵的愿望,尽管愿望实现了,但大家却因互相嫉妒而失去了从前的快乐,最终Nasir许愿让一切回归了正常。
【12题详解】
细节理解题。根据第二段最后一句“Nasir could not decide what to wish for, he thought he had everything he needed.(Nasir没法决定要许什么愿,他觉得自己已经拥有一切自己想要的东西了)”可知,Nasir一开始没有许愿的原因就是觉得自己已经拥有需要的一切了。故选B项。
【13题详解】
细节理解题。根据第五段第二句“The villagers were regretful and they wanted everything to return to normal, so they asked Nasir for help.(村民们很后悔,他们想让一切回归正常,所以向Nasir寻求帮助)”可知,村民们向Nasir寻求帮助就是为了让生活恢复正常。故选C项。
【14题详解】
细节理解题。总览全文,故事的叙述是按照“交代故事背景——Nasir发现魔法水晶球——Marcus偷走水晶球——村民们纷纷许愿——愿望一一实现——村民们因互相嫉妒而不愉快——村民们请Nasir让一切恢复正常——Nasir许下愿望、一切回归正常”的脉络进行的,与之相符的只有B选项。故选B项。
【15题详解】
主旨大意题。总览全文,文章中描述的村庄里,起初大家虽然贫穷但很快乐,后来反而因为得到财富变得不快乐,是想表达“知足常乐”的道理,与D选项“我们应该对拥有的东西感到快乐”相符。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2分,共10分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Sometimes it may seem difficult to improve our health. If so, the following health habits may help you.
____16____
Research shows that if you eat a meal in the morning you may not become too fat or eat too much during lunch. Eating breakfast can help people feel better through the day.
Get enough sleep.
____17____. It can also cause traffic accident! Studies show that people who don't get enough sleep seem to get into more accidents. So stay safe and get enough sleep!
Take a walk every day.
Walking is an easy way to exercise. ____18____.As you walk, you will see the beautiful world around you. Once you try, you will find that adding a walk into your daily life is very easy.
Join social groups.
Social groups can provide support. They might include sport teams, art or music groups. The people in the group can offer advice and can help each other in difficult times. Also, being in a group keeps your mind active. ____19____!
____20____
A hobby could be running, reading or making something with your hands. Hobbies help people to relax and rest. Hobbies bring us joy as well.
A. You'd better meet friends for a walk, not for a meal.
B. Poor sleep can influence our memory and learning
C. Eat breakfast every morning.
D. Eating lunch is beneficial to your health.
E. An active mind is a healthy mind
F. Have a hobby.
G. Everyone should get into good eating habits.
【答案】16. C 17. B 18. A 19. E 20. F
【解析】
【分析】这是一篇说明文,主要介绍了几种保持健康的生活方式。
【16题详解】
空格处于小标题的位置。根据下文三个小标题:“Get enough sleep;Take a walk every day;Join social groups.”可知这些小标题都是动词短语,根据小标题结构相似原则,将答案范围定在C项和F。再根据下文“Eating breakfast can help people feel better through the day.(吃早饭能让人们一整天感觉较好)”可知,本段在强调吃早饭的重要性。因此C. Eat breakfast every morning. (每天早晨吃早饭)符合语境。故选C。
【17题详解】
根据下文“It can also cause traffic accident! (它也能引起交通事故)”和小标题“Get enough sleep”可知,这里的It指代 not enough sleep(不足的睡眠),根据常识,不足的睡眠常引起交通事故。因此空格处在讲不足的睡眠的危害。所以B. Poor sleep can influence our memory and learning(缺乏睡眠能影响我们的记忆力和学习) 符合语境。故选B。
【18题详解】
根据上文“Walking is an easy way to exercise. (走路是一种容易的锻炼方式)”可知,本段在讲走路的好处。既然走路有好处,那么平时就要坚持走路。因此A.You'd better meet friends for a walk, not for a meal. (你最和和朋友去走路,而不是去吃饭) 符合语境。故选A。
【19题详解】
根据上文“being in a group keeps your mind active. (在团队中可以使你的大脑保持活跃)”可知,这里强调和大家在一起的好处。因此判断空格处将继续谈论思维活跃的好处。所以E.An active mind is a healthy mind(活跃的思维就是健康的思维) 符合语境。故选E。
【20题详解】
空格处于小标题的位置。根据上文三个小标题:“Get enough sleep;Take a walk every day;Join social groups;Eat breakfast every morning.”可知这些小标题都是动词短语,根据小标题结构相似原则,以及下文“Hobbies bring us joy as well. (爱好也带给我们欢乐)”可知,F. Have a hobby. (培养一种爱好) 符合语境。故选F。
第三部分 英语知识运用(共三节,满分60分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Mike's parents used to tell him how important school was for him, but he didn’t think so. He paid little attention to it. But one thing let him finally____21____what his parents meant.
One day, when he ___22___a mobile phone store, he saw an advertisement on its door. It was hiring(雇用) new workers!
“Sir, are you hiring people ” he went ___23___ the store and asked. “Yes, but you should not be the man who we need,” the manager answered. He looked at him for a few ___24___ from head to foot. “Do you have a high school diploma(文凭) ”____25____ he, “Or do you have any work experience ”
He felt so ashamed and ___26___ that he didn’t know what to say, so he just turned around and left. He could not fall asleep that night, and he thought a lot about his ___27___ . “I must go to school or I can’t do anything without a good education,” he ___28___ to himself silently. He never went back to the store again ____29____ he finished his study and got a diploma. ___30___ looked the same when he returned to the store: the same people and the same design. However, compared with last time, he had more____31____ . The manager told him they needed new ___32___ . So it was a great chance for him.
He ___33___ his diploma to the manager. He looked at it and said, “Great, you are in.”
Now he is still working in the same store. With this experience, he always ___34___ people to attend school. Education helps you have a bright future. Now he is not worried about his future because he is still ___35___ in his spare time.
21. A. realize B. remember C. wonder D. imagine
22. A. went through B. left for C. stepped into D. walked past
23. A. out of B. into C. with D. onto
24. A. days B. hours C. minutes D. seconds
25. A. continued B. answered C. warned D. reported
26. A. Uncomfortable B. impolite C. unkind D. impatient
27 A. hobbies B. future C. parents D. manager
28. A. shouted B. listened C. said D. cried
29. A. when B. while C. after D. before
30. A. Nothing B. Everything C. Nobody D. Everybody
31. A. grade B. luck C. confidence D. pleasure
32. A. Volunteers B. teachers C. students D. workers
33. A. sold B. showed C. sent D. shook
34. A. teach B. allow C. order D. advise
35. A. learning B. working C. playing D. chatting
【答案】21. A 22. D 23. B 24. D 25. A 26. A 27. B 28. C 29. D 30. B 31. C 32. D 33. B 34. D 35. A
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。讲述了Mike以前不相信父母说的上学很重要的话,然而在一家手机店碰壁之后,Mike认识到了教育的重要性,最后完成了学业,找到了工作。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:但有一件事让他终于明白了父母的意思。A. realize意识到,认识到;B. remember记得;C. wonder想知道;D. imagine想象。根据后文“what his parents meant”指一件事让Mike最后认识到了父母的意思。故选A。
【22题详解】
考查动词短语辨析。句意:有一天,当他路过一家手机店时,他看到门上的广告。A. went through经历;B. left for动身去;C. stepped into进入;D. walked past路过。根据后文“a mobile phone store, he saw an advertisement on its door”指路过手机店的时候,看到招聘广告。故选D。
【23题详解】
考查介词词义辨析。句意:“先生,你在雇人吗?”他走进商店问道。A. out of离开;B. into到……里面;C. with和;D. onto在……之上。根据后文“the store and asked”可知Mike走进了店里。故选B。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:他从头到脚打量了他几秒钟。A. days天;B. hours小时;C. minutes分钟;D. seconds秒。根据上文“He looked at him for a few”可知经理从头到脚打量了他几秒钟。故选D。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:“你有高中文凭吗?”他接着说,“还是你有工作经验?”A. continued继续;B. answered回答;C. warned警告;D. reported报告。经理询问完学历,继续询问工作经验。故选A。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他感到非常羞愧和不舒服,他不知道说什么,所以他只是转身离开了。A. uncomfortable不舒服的;B. impolite不礼貌的;C. unkind不友善的;D. impatient不耐烦的。根据上文“He felt so ashamed and”可知Mike对经理的态度感到不舒服。故选A。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:那天晚上他无法入睡,他对自己的未来想了很多。A. hobbies爱好;B. future未来;C. parents父母;D. manager经理。根据后文“I must go to school or I can’t do anything without a good education”可知Mike对自己的未来进行了思考。故选B。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:“我必须去上学,否则没有良好的教育我将一事无成。”他默默地对自己说。A. shouted叫喊;B. listened听;C. said说;D. cried哭泣。根据后文“to himself silently”可知他在默默对自己说话。故选C。
【29题详解】
考查连接词词义辨析。句意:在他完成学业拿到毕业证书之前,他再也没有去过那家商店。A. when当……时候;B. while在……期间;C. after在……之后;D. before在……之前。结合前后文语境可知,在他完成学业拿到毕业证书之前,他再也没有去过那家商店,应用before。故选D。
【30题详解】
考查不定代词辨析。句意:当他回到店里时,一切看起来都一样:同样的人,同样的设计。A. Nothing没有什么;B. Everything一切;C. Nobody没有人;D. Everybody每个人。根据后文“looked the same when he returned to the store: the same people and the same design”可知,Mike再次来到店里,一切都跟第一次来的时候一样。故选B。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:然而,与上次相比,他有了更多的信心。A. grade成绩;B. luck运气;C. confidence自信;D. pleasure快乐。根据上文“he finished his study and got a diploma”可知Mike完成了学业,有了文凭,所以这次有了信心。故选C。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:经理告诉他他们需要新工人。A. volunteers志愿者;B. teachers老师;C. students学生;D. workers工人。根据后文“So it was a great chance for him.”可知Mike的机会来了,说明店里在招聘工人。故选D。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:他把他的文凭给经理看。A. sold出售;B. showed展示;C. sent发送;D. shook摇晃。根据后文“his diploma to the manager”可知他把他的文凭给经理看。故选B。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:有了这些经验,他总是建议人们去上学。A. teach教学;B. allow允许;C. order命令;D. advise建议。根据后文“people to attend school”可知Mike有了亲身经历,所以总是建议人们去上学。故选D。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:现在他不担心自己的未来,因为他仍然在业余时间学习。A. learning学习;B. working工作;C. playing玩耍;D. chatting聊天。结合上文“Education helps you have a bright future.”可知Mike认识到教育帮助你有一个光明的未来,所以仍然在业余时间学习。故选A。
第二节 单项选择(共15小题;每小题1分,满分15分)
36. It's not necessary to buy any special________. Just a pair of good running shoes will do.
A. entertainment B. announcement C. equipment D. disappointment
【答案】C
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:不需要购买任何特殊设备。一双好的跑鞋就行了。A.entertainment娱乐;B.announcement公告;C.equipment设备;D.disappointment失望。由“Just a pair of good running shoes will do”可知,句子说“不需要购买任何特殊设备。一双好的跑鞋就行了”,因此空格处是“设备”,即equipment,故选C。
37. He gathered around all the energy______he had to achieve the goal .
A which B. that C. who D. what
【答案】B
【解析】
【详解】考查定语从句的引导词。句意:他聚集了他必须达到目标的全部精力。空格处引导定语从句,从句中缺少had的宾语,空格处用关系代词,先行词energy是物,且被不定代词all修饰,因此关系代词只用that不用which,故选B。
38. A smile costs ________, but gives much.
A. anything B. nothing C. everything D. something
【答案】B
【解析】
【详解】考查不定代词。句意:微笑不费吹灰之力,却能带来更多。A.anything任何东西;B. nothing 没有什么;C. everything每件事情;D. something某事,某物。根据句意可知表示微笑不费吹灰之力,用nothing符合题意。故选B。
39. The book caught the man's eyes because it________ him of his own dog.
A. rid B. warned C. reminded D. robbed
【答案】C
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:这本书吸引住了男子,因为它让他想起了自己的狗。A. rid摆脱;B. warned警告;C. reminded提醒,使想起;D. robbed抢劫。这里描述书本吸引男子的原因,符合短语remind sb. of sth.意为“使某人想起某事”。故选C。
40. Let's set some________ goals first,which is the first step to self-improvement.
A. achievable B. capable C. valuable D. comfortable
【答案】A
【解析】
【分析】
【详解】考查形容词词义辨析。句意:让我们先设定一些可实现的目标,这是自我完善的第一步。A. achievable可实现的;B. capable有能力的;C. valuable有价值的;D. comfortable舒适的。由语意可知,制定的目标可以被实现,这是进行自我提高的第一个步骤。故选A项。
【点睛】
41. He is very ill and unlikely________.
A. to inspire B. to challenge C. to injure D. to recover
【答案】D
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:他病得很厉害,不太可能恢复了。A. to inspire激励,鼓舞;B. to challenge挑战;C. to injure受伤;D. to recover。由句意可知,这里应表达“(因为病得太重所以)身体难以恢复”。故选D。
42. The coach has________ in his athletes.
A. confidence B. competence C. convenience D. expectation
【答案】A
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:教练对他的运动员有信心。A.confidence信心;B.competence能力;C.convenience方便;D.expectation期望。由The coach和his athletes可知,句子表示“教练对他的运动员有信心”,have confidence in sb.是固定短语,意为“对某人有信心”,故选A。
43. ________, he passed away last year due to his cancer. But he left a deep impression on me and gave me the inspiration to write again.
A. Actually B. Unfortunately C. Independently D. Entirely
【答案】B
【解析】
【详解】考查副词词义辨析。句意:不幸的是,他去年因癌症去世了。但他给我留下了深刻的印象,给了我再次写作的灵感。A. Actually实际上;B. Unfortunately不幸地;C. Independently独立地;D. Entirely完全地。由 he passed away last year due to his cancer可知,因癌离世是一件不幸的事情。故选B项。
44. At the good news, she felt________.
A. relax B. relaxing C. relaxed D. to relax
【答案】C
【解析】
【详解】考查形容词。句意:对于这个好消息,她感到很放松。分析句子可知,空白处作表语,且修饰人,应使用ed结尾的relaxed表示“放松的,自在的”。故选C。
45. Soon she will________ from college and become part of the real world.
A. apply B. graduate C. supply D. suffer
【答案】B
【解析】
【详解】考查动词。句意:不久,她将从大学毕业,成为现实世界的一部分。A.apply申请,应用;B. graduate毕业;C. supply供应;D.suffer遭受。结合句意可知考查短语graduate from,意为:从......毕业。故选B。
46. To his________, it rained every day and ruined the trip.
A. disappointment B. delight C. amazement D. satisfaction
【答案】A
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:让他失望的是,每天都在下雨,毁掉了这次旅行。A. disappointment失望;B. delight喜悦;C. amazement惊讶;D. satisfaction满意。由句意推断,句中描述的事实是令人失望的,应使用to one's disappointment表示“令人失望的是”。故选A。
47. The children enjoyed the zoo very much, they like monkeys________.
A. in order B. in person C. in particular D. in time
【答案】C
【解析】
【详解】考查固定短语辨析。句意:孩子们非常喜欢动物园,他们特别喜欢猴子。A. in order 整齐;B. in person亲自;C. in particular尤其,特别;D. in time及时。根据上文“The children enjoyed the zoo very much, they like monkeys”可知孩子们特别喜欢猴子,应用in particular。故选C。
48. It's normal for people to feel________ in a new and strange environment.
A. stressed B. stressful C. unstable D. attractive
【答案】A
【解析】
【详解】考查形容词。句意:人们在陌生的新环境中感到压力是正常的。A.stressed感到压力的; B.stressful紧张的;C.unstable不稳定的;D.attractive有吸引力的。根据题意可知,此处修饰人的感情,表示感到压力的,应该用stressed。B选项常用来修饰物,排除。故选A。
49. I have a strong________ for country life because it brings me peace in mind.
A. benefit B. relief C. preference D. defence
【答案】C
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:我对乡村生活有着强烈的喜好,因为它给我带来心灵的平和。A. benefit益处;B. relief慰藉;C. preference爱好,偏好;D. defence防御。由because引导的原因状语从句内容推断,这是“我”喜欢、向往乡村生活的理由。故选C。
50. Try to keep a________ between work and relaxation.
A. health B. balance C. fit D. balanced
【答案】B
【解析】
【详解】考查名词和形容词词义辨析。句意:努力在工作和休闲之间保持平衡。A.health健康;B.balance平衡;C.fit健康的;D.balanced平衡的。a后跟名词作宾语,由between work and relaxation可知,句子说“努力在工作和休闲之间保持平衡”,因此空格处是“平衡”,即balance,keep a balance between...and...是固定短语,意为“在……和……之间保持平衡”,故选B。
第三节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
语法填空
Cooking was once regarded as a necessary part of education in England. But in recent ___51___(year), it has became less important in schools. As a result, basic cooking skills are being lost. It is also making more children overweight. Tom is the ___52___(fat) boy in his class. Because his parents are too busy to cook for ___53___(he). He often ___54___(eat) fast food that is harmful to his health.
The government is worried and is looking ___55___ ways to solve the problem. A new law has been passed. All middle schools should offer some cooking ___56___(class) to students aged from 11 to 14 years old. They hope that this will encourage people to cook instead ___57___ eating ready meals and fast food.
Students will learn to cook for one hour ___58___week for one term. They will learn to use simple and fresh ingredients(原料) to prepare healthy, tasty food. Most students can learn the basic cooking skills ___59___(easy). But a few students learn it slowly and they can learn to cook in the eighth or ____60____(nine) class.
【答案】51. years
52. fattest
53. him 54. eats
55. for 56. classes
57. of 58. a
59. easily 60. ninth
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了英国一项法律规定所有的中学都应该为11到14岁的学生开设一些烹饪课,解释了这一举措背后的原因以及实施情况。
【51题详解】
考查名词的数。句意:但近年来,它在学校的重要性已经降低。year为可数名词,由recent修饰应用复数形式。故填years。
【52题详解】
考查最高级。句意:汤姆是他们班上最胖的男孩。根据上文定冠词the以及句意“最胖的”可知应填形容词最高级fattest。故填fattest。
【53题详解】
考查代词。句意:因为他的父母太忙了,没有时间给他做饭。作介词的宾语,应用代词him。故填him。
【54题详解】
考查时态。句意:他经常吃快餐,这对他的健康有害。根据often可知用一般现在时,主语为he,谓语用第三人称单数形式。故填eats。
【55题详解】
考查介词。句意:政府很担心,正在寻找解决问题的方法。结合句意表示“寻找”可知短语为look for。故填for。
【56题详解】
考查名词的数。句意:所有的中学都应该为11到14岁的学生开设一些烹饪课。class为可数名词,由some修饰可知用复数形式。故填classes。
【57题详解】
考查介词。句意:他们希望这将鼓励人们做饭而不是吃即食食品和快餐。结合句意表示“而不是”可知短语为instead of。故填of。
【58题详解】
考查冠词。句意:学生将在一个学期内每周学习一小时烹饪。表示“每周一小时”应用on hour a week。故填a。
59题详解】
考查副词。句意:大多数学生都能很容易地学会基本的烹饪技巧。修饰动词learn应用副词easily,作状语。故填easily。
60题详解】
考查序数词。句意:但也有一些学生学得很慢,他们可以在第八或第九堂课上学会烹饪。表示“第九”应用序数词ninth。故填ninth。
第四部分 书面表达(共20分)
61. 假定你是高中学生李华,你的美国朋友 Jim 即将升入中国的一所高中学习,想让你给他一些学习建议。请你给他写一封电子邮件,内容包括:
1.与老师交流,征求老师意见;
2.上课积极参与讨论,专心听讲,做好笔记;
3.课后积极完成作业,巩固知识。
注意:1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
【答案】Dear Jim,
Having learned that you'll be a senior high school student, I am delighted. In your last email you mentioned that you were confused about how to study well in your senior high school. Now, I'd like to share my study tips with you.
First, you'd better communicate with your teachers regularly. In this way, they may offer some great advice on both your study and life. Second, why not involve yourself in each class actively, listen to the teacher attentively and take notes carefully so that you can review later Third, it's a good idea to do your homework on time soon after school, which will help you practice what you have learned and make it fresh in your mind.
I sincerely hope my advice can be helpful to you and that you can enjoy your new school life. Best wishes!
Yours,
Li Hua
【解析】
【分析】本文是一篇提纲类书面表达,要求考生把自己当成李华,你的美国朋友 Jim 即将升入中国的一所高中学习,请给他写一封电子邮件,给他一些学习建议。
【详解】第1步:审题。根据文字提示可知本文是一封电子邮件,要求考生给Jim 即将升入中国的一所高中学习,请给他写一封电子邮件,给他一些学习建议。全文以一般现在时和第二人称为主。文章要点均已经给出,总体难度较小。
第2步:组织要点。1.与老师交流,征求老师意见;2.上课积极参与讨论,专心听讲,做好笔记;3.课后积极完成作业,巩固知识。
第3步:根据提示及关键词组进行遣词造句,关键词为be confused about、share …with …、communicate with、involve oneself in等。同时注意电子邮件的惯用语和习惯表达。
第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。
【点睛】本篇范文结构完美,条理清晰。范文时态和人称运用准确,涵盖了文字提示要求的所有要点,且有适当的个人发挥。考生运用了多样式的句型结构,整篇文章富有变化并不死板。使用了较多的高级词汇,如communicate with、involve oneself in等;尽量运用了丰富的句式,分词做状语Having learned that you'll be a senior high school student, I am delighted.非限制性定语从句和宾语从句…which will help you practice what you have learned and make it fresh in your mind.同时文章还运用了一些串联成分,如first、second、third这些串联词让各个要点更为紧密地结合在一起。以上写作技巧的运用提升了文章的层次,显示了考生具有很强的驾驭语言的能力。
听力答案:1-20 ACBCC BBCAB CACAB CACAC高一英语期中考试题(卷)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应。听完每段对话后位置,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What does the man plan to do tonight
A.Go to a concert. B.Attend a meeting. C.Call Eason.
2. What time will the man leave for London
A.At 3:00 pm. B.At 4:00 pm. C.At 5:00 pm.
3.What will the man do
A.Give a lecture. B.Have an interview. C.Go to the woman's house.
4.Whose baby will it be
A. The man's. B.The woman's. C.The man's mother's.
5.What did the woman think about after watching her sister's daughters
A.Fortunate. B. Exhausting. C.Enjoyable.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Who had yellow hair
A. The man's mother. B. The man's sister. C. The man's father.
7.What color did the man's mother's hair use to be
A.Brown. B.Black. C.Grey.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. Where will the tour start
A. Big Ben. B. Trafalgar Square. C.Piccadilly Circus.
9. How much should the man pay in total
A 55. B.45. C. 35.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What does the man do
A. He is a manager . B.He is a nurse. C. He is a doctor.
11.Where does Linda work
A. At a hospital. B. At a restaurant. C. At a bank.
12.What does the man often do on Saturday
A. He cleans the house. B.He washes clothes. C.He goes shopping.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Why did Danny go to Mexico
A. To learn Spanish. B.To visit his friends. C.To do some sightseeing.
14. What did Jason probably think of the study in the school
A. Interesting. B.Challenging. C.Boring.
15. What did Jason and his classmates usually do in the afternoon of weekdays
A. They took classes. B.They played on the beach. C. They explored Mayan Sites.
16.Where does the woman plan to go
A.Mexico. B.Spain. C.France.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What can we learn from the film
A.Nature. B.Museums. C.International prizes.
18.When does the museum close
A. At 5 pm. B.At 6 pm. C.At 7 pm.
19.What can children do at the basement
A.Create pictures. B. Watch a film. C.Visit a spaceship.
20.What will be showed on the first floor
A.Pictures. B.Plants and animals. C.A working steam engine.
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节 (共15题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
The Nobel Prize for literature is given to the person who shall have produced the most outstanding work in the field of literature. Here are four winners, along with the reasons.
Peter Handke
He is an Austrian novelist, playwright, translator, poet, film director and screenwriter. He is most famous for his novel about his mother’s act of killing herself deliberately, A Sorrow Beyond Dreams. He was awarded the 2019 Nobel Prize for literature.
Kazuo Ishiguro
He is a British novelist, screenwriter and short-story writer. He was born in Japan, but his family moved to the UK in 1960 when he was five. He is known for The Remains of the Day, Never Let Me Go and The Saddest Music in the World. He was awarded the 2017 Nobel Prize for literature.
Bob Dylan
He is one of the most influential singer-songwriters of the 20th century. In 2016, he was named the winner of the 2016 Nobel Prize for literature and it was the first time that the honor had been given to a musician. He was praised for having created new poetic expressions within the great American song tradition.
Svetlana Alexievich
She was awarded the 2015 Nobel Prize for literature. Her works reflected the suffering and courage in her time. She is known for her works about the women involved in World War II and the description of the Soviet Union’s war in Afghanistan.
1. Which of the following is Peter Handke’s famous book
A. Never Let Me Go. B. The Remains of the Day.
C. A Sorrow Beyond Dreams. D. The Saddest Music in the World.
2. What is special about Bob Dylan
A. He was the first musician to receive the Nobel Prize.
B. He tried to explore the human nature.
C. He wrote a lot of Japanese songs.
D. He helped the women in need.
3. Whose book will you choose if you want to read something with a war background
A. Peter Handke’s. B. Kazuo Ishiguro’s.
C. Bob Dylan’s. D. Svetlana Alexievich’s.
B
Jeremy grew up being active in sports. But he never thought about healthy eating until he found himself gaining weight several years after college.Last week Jeremy hit a turning point when he found that he was too out of shape to play in a company football team. He decided to change his eating habits.
The first step Jeremy took toward healthy eating was to stop going to fast-food restaurants. Jeremy used to eat fast food as often as 4 times a week. To his surprise, he found that giving up fast food wasn't that difficult. Now, he says, “I don't even like it anymore.” When Jeremy does go out to eat,he tries to pick menu items that he knows are healthier. He orders salads and lower-fat sandwiches instead of hamburgers,and he drinks water instead of soda pop.“I try to order things that are already prepared the way I would like them to be prepared.”
Planning meals has been a key to Jeremy's success. It helps him avoid getting too hungry and eating fast food. Each week he plans what he will eat for each meal,and he shops for groceries (食品杂货) with his plan in mind.“It's a lot easier to make healthy choices when you're just planning ahead for it." Rather than cutting out certain foods, Jeremy sometimes includes his favourite foods in his eating plan. “That way I don't feel like I'm letting myself down by not sticking to my plan.”
Jeremy's friends and family noticed when he started eating healthier. They have helped him to make a habit of his healthy eating changes. “It made me feel pretty good, especially when people started making comments about the changes I was making,”he says. “You just get the positive energy.”
4. What made Jeremy decide to change his eating habits
A. Higher food prices.
B. Weight gain in college.
C. Dislike of unhealthy foods.
D. Failing to join a football team
5. What played the most important role in Jeremy's healthy eating
A. Eating less at mealtimes.
B Making plans ahead of time.
C. Following his friends' advice.
D. Cutting out all unhealthy foods.
6. How does Jeremy feel about people's comments
A. Surprised.
B. Encouraged
C. Worried.
D. Interested.
7. In which section of a newspaper may this passage appear
A. Health.
B. Science.
C. Education.
D. Entertainment.
C
About ten men in every hundred suffer from color blindness in some way.Women are luckier, only about one in two hundred is affected in this matter. Perhaps,after all,it is safer to be driven by a woman!
There are different forms of color blindness. In some cases a man may not be able to see deep red. He may think that red,orange and yellow are all shades of green. Sometimes a person cannot tell the difference between blue and green. In rare cases, an unlucky man may see everything in shades of green—a strange world indeed.
Color blindness in human beings is a strange thing to explain. In a single eye, there are millions of very small things called “cones”. These help us to see in a bright light and to tell difference between colors. There are also millions of "rods", but these are used for seeing when it is near dark. They show us shapes but no color.
Some insects have favorite colors. Mosquitoes prefer blue to yellow. A red light will not attract insects,but a blue lamp will. In a similar way human beings also have favorite colors. Yet we are lucky. With the aid of the cones in our eyes, we can see many beautiful colors by day,and with the aid of the rods we can see shapes at night. One day we may even learn more about the invisible colors around us.
8. Why do some people say it is safer to be driven by women
A. Women are more careful. B. There are fewer color-blind women
C. Women are fonder of driving than men. D. Women are weaker but quicker in thinking.
9. According to the passage, with the help of the "cones”, we can_________.
A. tell different shapes B. see in a weak light
C. kill mosquitoes D. tell orange from yellow
10. Which of the statements about the color-blind is true
A. Not all of them have the same problem in recognizing color.
B. None of them can see deep red.
C. None of them can tell the difference between blue and green.
D. All of them see everything in shades of green.
11. What is the passage mainly about
A. Color and its surprising effects. B. Women luckier than men.
C. Danger caused by color blindness. D. Color blindness.
D
There was a small village and people living there were poor but joyful. The villagers worked and chatted together. They helped each other. They lived a poor but happy life.
One day, a young villager named Nasir found a magic crystal (水晶的)ball. Nasir carefully looked at it in his hand. With surprise,he heard a weak voice coming from the crystal ball. It said,"You can make a wish and I will fulfill (实现)it. ” Nasir could not decide what to wish for, he thought he had everything he needed.
A villager called Marcus knew about the crystal ball one day. He went into Nasir's home and stole the ball. After Marcus got the crystal ball,he showed it to the villagers. They looked at the crystal ball in surprise. Suddenly,the crystal ball said, "I can fulfill your wish. ” One villager took the ball and screamed,“ I want one bag full of gold.” Another took the ball and said loudly, “I want two boxes of jewelry (珠宝).” One villager even wished to have a beautiful palace.
Later on, their wishes came true,but the villagers were not happy. They became jealous (嫉妒的) of each other because the person that had a palace had no gold and the person that had the gold had no palace. For this reason, the villagers were angry with each other and stopped speaking to each other.
Only Nasir and his family were happy. The villagers were regretful and they wanted everything to return to normal, so they asked Nasir for help. Nasir thought it over and said, “I haven't made any wish. If you really want everything to return to normal,then I will wish for it.” Everyone agreed. Nasir told the crystal ball that he wanted everything to return to normal. His wish came true. The villagers were happy to live their normal life again.
12. Nasir didn’t make a wish at first because__________.
A. he didn’t believe it.
B. he didn’t need anything
C. he had so many wishes that he couldn’t decide what to wish for
D. he wanted to fulfill his wish by himself
13. Why did the villagers ask Nasir for help
A. Because they couldn’t find the crystal ball.
B. Because the crystal ball didn’t fulfill their wishes.
C. Because they wanted to live their normal life again.
D. Because they wanted him to help them find Marcus.
14. According to the text, which of the following is the right order
a. Marcus got the crystal ball.
b.The villagers were not happy.
c. Some villagers made different wishes.
d. The villagers' wishes came true.
e. Nasir found the crystal ball.
f. The villagers were happy again.
g. Nasir made a wish and everything returned to normal.
A. e-a-c-d-b-f-g B. e-a-c-d-b-g-f
C. a-e-c-d-b-f-g D. a-e-c-d-b-g-f
15. What does the text mainly tell us
A. We may be unhappy when we get richer.
B. We should try to give other people a hand.
C. We should be careful when making friends.
D. We should be happy with what we have had.
第二节(共5小题;每小题2分,共10分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Sometimes it may seem difficult to improve our health. If so, the following health habits may help you.
____16____
Research shows that if you eat a meal in the morning you may not become too fat or eat too much during lunch. Eating breakfast can help people feel better through the day.
Get enough sleep.
____17____. It can also cause traffic accident! Studies show that people who don't get enough sleep seem to get into more accidents. So stay safe and get enough sleep!
Take a walk every day.
Walking is an easy way to exercise. ____18____.As you walk, you will see the beautiful world around you. Once you try, you will find that adding a walk into your daily life is very easy.
Join social groups.
Social groups can provide support. They might include sport teams, art or music groups. The people in the group can offer advice and can help each other in difficult times. Also, being in a group keeps your mind active. ____19____!
____20____
A hobby could be running, reading or making something with your hands. Hobbies help people to relax and rest. Hobbies bring us joy as well.
A. You'd better meet friends for a walk, not for a meal.
B. Poor sleep can influence our memory and learning
C. Eat breakfast every morning.
D. Eating lunch is beneficial to your health.
E. An active mind is a healthy mind
F. Have a hobby.
G. Everyone should get into good eating habits.
第三部分 英语知识运用(共三节,满分60分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Mike's parents used to tell him how important school was for him, but he didn’t think so. He paid little attention to it. But one thing let him finally____21____what his parents meant.
One day, when he ___22___a mobile phone store, he saw an advertisement on its door. It was hiring(雇用) new workers!
“Sir, are you hiring people ” he went ___23___ the store and asked. “Yes, but you should not be the man who we need,” the manager answered. He looked at him for a few ___24___ from head to foot. “Do you have a high school diploma(文凭) ”____25____ he, “Or do you have any work experience ”
He felt so ashamed and ___26___ that he didn’t know what to say, so he just turned around and left. He could not fall asleep that night, and he thought a lot about his ___27___ . “I must go to school or I can’t do anything without a good education,” he ___28___ to himself silently. He never went back to the store again ____29____ he finished his study and got a diploma. ___30___ looked the same when he returned to the store: the same people and the same design. However, compared with last time, he had more____31____ . The manager told him they needed new ___32___ . So it was a great chance for him.
He ___33___ his diploma to the manager. He looked at it and said, “Great, you are in.”
Now he is still working in the same store. With this experience he always ___34___ people to attend school. Education helps you have a bright future. Now he is not worried about his future because he is still ___35___ in his spare time.
21. A. realize B. remember C. wonder D. imagine
22. A. went through B. left for C. stepped into D. walked past
23. A. out of B. into C. with D. onto
24. A. days B. hours C. minutes D. seconds
25. A. continued B. answered C. warned D. reported
26. A. Uncomfortable B. impolite C. unkind D. impatient
27. A. hobbies B. future C. parents D. manager
28. A. shouted B. listened C. said D. cried
29. A. when B. while C. after D. before
30. A. Nothing B. Everything C. Nobody D. Everybody
31. A. grade B. luck C. confidence D. pleasure
32. A. Volunteers B. teachers C. students D. workers
33. A. sold B. showed C. sent D. shook
34. A. teach B. allow C. order D. advise
35 A. learning B. working C. playing D. chatting
第二节 单项选择(共15小题;每小题1分,满分15分)
36. It's not necessary to buy any special________. Just a pair of good running shoes will do.
A. entertainment B. announcement C. equipment D. disappointment
37. He gathered around all the energy______he had to achieve the goal .
A. which B. that C. who D. what
38. A smile costs ________, but gives much.
A. anything B. nothing C. everything D. something
39. The book caught the man's eyes because it________ him of his own dog.
A. rid B. warned C. reminded D. robbed
40. Let's set some________ goals first,which is the first step to self-improvement.
A. achievable B. capable C. valuable D. comfortable
41. He is very ill and unlikely________.
A. to inspire B. to challenge C. to injure D. to recover
42. The coach has________ in his athletes.
A. confidence B. competence C. convenience D. expectation
43. ________, he passed away last year due to his cancer. But he left a deep impression on me and gave me the inspiration to write again.
A. Actually B. Unfortunately C. Independently D. Entirely
44. At the good news, she felt________.
A. relax B. relaxing C. relaxed D. to relax
45. Soon she will________ from college and become part of the real world.
A. apply B. graduate C. supply D. suffer
46. To his________, it rained every day and ruined the trip.
A. disappointment B. delight C. amazement D. satisfaction
47. The children enjoyed the zoo very much, they like monkeys________.
A. in order B. in person C. in particular D. in time
48. It's normal for people to feel________ in a new and strange environment.
A. stressed B. stressful C. unstable D. attractive
49. I have a strong________ for country life because it brings me peace in mind.
A. benefit B. relief C. preference D. defence
50. Try to keep a________ between work and relaxation.
A. health B. balance C. fit D. balanced
第三节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
语法填空
Cooking was once regarded as a necessary part of education in England. But in recent ___51___(year), it has became less important in schools. As a result, basic cooking skills are being lost. It is also making more children overweight. Tom is the ___52___(fat) boy in his class. Because his parents are too busy to cook for ___53___(he). He often ___54___(eat) fast food that is harmful to his health.
The government is worried and is looking ___55___ ways to solve the problem. A new law has been passed. All middle schools should offer some cooking ___56___(class) to students aged from 11 to 14 years old. They hope that this will encourage people to cook instead ___57___ eating ready meals and fast food.
Students will learn to cook for one hour ___58___week for one term. They will learn to use simple and fresh ingredients(原料) to prepare healthy, tasty food. Most students can learn the basic cooking skills ___59___(easy). But a few students learn it slowly and they can learn to cook in the eighth or ____60____(nine) class.
第四部分 书面表达(共20分)
61. 假定你是高中学生李华,你的美国朋友 Jim 即将升入中国的一所高中学习,想让你给他一些学习建议。请你给他写一封电子邮件,内容包括:
1.与老师交流,征求老师意见;
2.上课积极参与讨论,专心听讲,做好笔记;
3.课后积极完成作业,巩固知识。
注意:1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
听力答案:1-20 ACBCC BBCAB CACAB CACAC