2021-2022学年湖北省华中师范大学重点中学高一上学期期中考试英语试题(原卷版+解析版)(无听力题)

文档属性

名称 2021-2022学年湖北省华中师范大学重点中学高一上学期期中考试英语试题(原卷版+解析版)(无听力题)
格式 zip
文件大小 49.0KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(新课程标准)
科目 英语
更新时间 2021-11-18 23:18:08

文档简介

高一年级英语试题
第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,计分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中.选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
If you’re planning to visit Japan, it is a good idea to understand some basic customs.
DON’T WALK AND CHEW GUM.
Americans are always in such a hurry that we grab lunch at the drive with one hand while holding onto the steering wheel with the other.
The Japanese don’t walk around while eating or drinking. This seems strange in a culture that like vending machines (自动售卖机). In fact, the Japanese will often get a snack or soda out of a vending machine and then stand there, next to the vending machine, until they’ve finished it.
SURGICAL MASKS
Seeing photos of people in Japan wearing surgical masks, you might wonder if surgical masks are just a fashion. Meanwhile, in America, we cough into the open air, and sneak out of restrooms without washing up.
In Japan, it’s not nice to share germs (细菌). If you’re sick and you must leave your home, you put a surgical mask because that’s polite. Surgical masks are also worn out of caution — if you travel in a packed train during flu season, it’s a good idea to do so.
THE MISUSE OF SOY SAUCE
You’re probably used to eating white rice with soy sauce (酱汁) all over it in American Asian restaurants, but don’t do it in Japan. Soy sauce in Japan is not meant for drowning out the subtle flavor of white rice.
About YOUR SHOES
Wearing shoe in the house is just not something people do in Japan. You should remove your shoes immediately after entering a Japanese home and also when entering most historic buildings.
1. The author is telling American tourists in Japan to ________.
A. drink while walking B. eat while driving
C. eat food quickly D. drink near the vending machine
2. The Japanese consider wearing a surgical mask as ________.
A. a fashion B. a danger
C good manners D. a good idea
3. When you are visiting a Japanese home, you are advised to ___________.
A. get a snack B. remove your shoes
C. put soy sauce over the rice D. wear a mask
B
One in five teens suffers from mental illness Parents of depressed (忧郁的) teens often think their child is just going through a certain stage, and don’t take the symptoms (症状) seriously. When I was 12 years old, I noticed something was not right with me. I told my mom, but she said I was just going through normal “teenage stuff”. I went on with everyday life, but was not able to function well. I felt depressed and seemed to be crying all the time. I never wanted to come out of my room or be around people. I even pushed people away who meant a lot to me.
I told my mother again what was going with me. Again, she explained away my symptoms by saying my hormones (荷尔蒙) were probably just acting up, but she did agree to take me to the doctor. I knew deep down that whatever was wrong with me was more than just hormones.
Parents need to take their children’s mental health seriously. Brushing it off as nothing will not make it go away. I want parents to understand that 20 percent of teens between the ages of 13 and 18 are suffering. Many of these teens feel like their voices won’t be heard if they tell their parents what they are experiencing. Parents and family members need to come together so that teens who suffer can get treatment.
I was very scared to tell my mom about what I was feeling, and it made me feel worse to be told I was just being a teen and that was hormonal. I truly believe that if teens were mere comfortable talking with their parents and telling them personal things, teen suicide and mental breakdowns would decrease. Teens will get treatment, feel more positive, and be able to live a more normal life.
4. How did the mother take the writer’s mental illness at first according to the text
A. Seriously. B. Nervously.
C. Casually. D. Badly
5. What does the underlined phrase “Brushing it off” in paragraph 3 mean
A. Cutting it out. B. Concentrating on it.
C. Paying no attention to it. D. Making fun of it.
6. What is a proper way for parents to deal with children’s mental illness
A. Treating their symptoms as something normal.
B. Taking their children to hospital for treatment.
C. Staying with their children more often.
D. Leaving their children alone.
7. What is the purpose of this text
A. To criticize the writer’s mum.
B. To draw public attention to teenage problems
C. To introduce the writer’s suffering of teenage life.
D. To persuade parents to be serious about children’s mental illness.
C
It isn’t easy to climb the Old Man of Hoy one of the tallest in the United Kingdom. It is even more dangerous if you happen to be a blind climber, as Jesse Dufton is. The 34-year-old was born with a rare genetic disease (遗传病) that left him with less than 20 percent of his vision (视觉), which then kept dropping over the years. He chooses to climb, because it’s better than sitting at home feeling sorry for yourself, right Climbing is not the most dangerous thing I do on an average day; crossing the road on the way to work is far more risky than Hoy.”
Dufton has been climbing mountains since childhood. As a skilled climber, his father would take him out at weekends. He was always physical then, always up for adventure. He played sports at school, though quickly grew frustrated (沮丧) with many of them. Badminton was a joke for someone like me, and even blind cricket — with a ball with a bell in it — annoyed me. “Instead he was attracted to climbing and skiing, and insists that climbing is one of the safer activities for a blind person to undertake. “True, you can’t see the handholds, or the footholds. You can’t see where the opportunities are, or where to place your hands and your gear (齿轮), so you just have to take it slowly. You search around until you can feel for something to hold onto, and then basically repeat the process over and over again. To keep calm in these situations helps.”
It was Jesse himself who made a documentary happen. He told the filmmaker Alistair Lee about his pastime, believing it might be worth capturing on film. I realized my story was quite unusual,” he says, adding that he felt almost duty-bound to share it. If somebody like me watches it, and they find it inspirational, then it wouldn’t be right for me to keep that from them, wouldn’t it ”
8. What is more dangerous in Jesse Dufton’s eyes
A. Losing eyesight gradually. B. Daily routines in his life.
C. Climbing the Old Man of Hoy. D. Staying at home all day.
9. What’s the second paragraph mainly about
A Dufton’s passion for climbing. B. Skills needed for climbing.
C. Father’s influence on Dufton. D. The limited choice for disabled people.
10. Jesse persuaded Alistair Lee to make a documentary to _________.
A. show his unique talent for climbing
B. inspire more people with disability
C. give credit to the brave climbers
D. educate people about risky sports
11. From the story, we may infer Jesse Dufton is _________.
A. responsible and helpful B. caring and careful
C. patient and brave D. adventurous and optimistic
D
What does it mean to live a good life This question has been debated by may philosophers(哲学家). In the field of psychology (心理学), two main ideas of the good life are influential: A happy life, full of stability, enjoyment and positive emotions, and a meaningful life, full of purpose, virtue and devotion. But what if these aren’t the only choices
In recent years, the psychologically rich life has been receiving greater research attention. It is full of strong emotions, both positive and negative, and new and interesting experiences. They are, however, seldom boring or dull.
In a new study, Shigehiro Oishi and his colleagues found that many people’s self described ideal lives include psychological richness. When to chose a life, however, the majority chose a happy life and a meaningful life. Even so, some people still favored the psychologically rich life.
These findings suggest that while most people do struggle to be happy and have meaning and purpose in their lives, a sizable number of people are content only living a psychologically rich life. Indeed, other new research suggests that for a lot of people, the intensity (强度) of the experience matters more than only how “positive” or “negative” it was. As Oishi and his colleagues conclude, “we believe that taking the psychologically rich life seriously will deepen, broaden and enrich our understanding of well-being.”
At the end of the day, there is no one acceptable path to the good life. You have to find a path that works best for you. As Nietzsche put it: “No one can build you the bridge on which you, and only you, must cross the river of life. There may be countless bridges but there is one path in the world that none can walk but you. Where does it lead Don’t ask, walk!”
12. The author mentions the two main ideas of the good life to _________.
A. introduce another aspect of a good life
B. compare two different ways of life
C. explain how to live a good life
D. tell readers some good ways to live
13. According to the passage, the psychologically rich life is _________.
A. full of meaning and purpose
B. nothing but different emotions
C strong emotions and interesting experiences
D. all about being content with what you have
14. Shigehiro Oishi and his colleagues hold the view that ________.
A. the psychologically rich life is the best one
B. more people prefer to live a psychologically rich life
C. there is no difference between,’ positive’ and ‘negative’ experience
D. studying psychological richness helps to understand well-being better
15. Nietzsche’s words in the last paragraph imply that __________.
A. the suitable one is the best one
B. all roads lead to Rome
C. God helps those who help them
D. nothing is impossible for willing heart
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Several studies suggest there are some very good reasons to think about ways to be kind and friendly plan out that type of behavior. ____16____ Researchers also say kindness played an important part in how humans developed. In other words, they say scientific evidence suggests that we are designed to be kind.
Oliver Curry is the research director at Kindlab, a non-profit organization. ____17____ Curry claims that “kindness is much older than religion.” “The basic reason why people are kind is that we are social animals.” he explained.
____18____ University of London psychologist Anat Bardi studies value systems in people. In one study, researchers gave people a list of values - such as kindness, creativity, ambition, tradition, security, and seeking social justice. When asked to pick the most important, kindness won.
But research shows that our bodies can also reward us for being kind. University of California Riverside psychology professor Sonja has tested this idea in many experiments over the past 20 years. In one experiment, she asked people to perform three acts of kindness for other individuals each week. She asked a different group to do three acts of self-kindness. ____19____ The people who were kind toothers reported feeling happier and more connected to the world.
____20____ Sonja studied a group of people with the disease multiple sclerosis (多发性硬化). She found that they felt better physically when helping others. Her research also showed that people who performed more acts of kindness had less inflammation (发炎) in their bodies.
A. Other research has shown that many people prize kindness over other values.
B. Research shows that kindness can be good for many species
C. These acts could be small, like opening a door for someone.
D. Its goal is to educate and urge people to choose kindness.
E. Research shows that acts of kindness can improve our health.
F. But it is not just emotional but also physical.
G. That is why we help strangers in need.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A,B,C,D)中选出最佳选项
He came from somewhere south of Rome. One Sunday evening I found him standing in the driveway, extremely thin.
“My name Tony and I mow (割) your lawn (草坪).” he said. It was hard to understand his ___21___ English. I told him I couldn’t afford a ___22___. “I mow your lawn,” he said again and walked away. When I got home the next evening, the lawn had been mowed, the walks ___23___. My wife and I thought it strange that he had not asked for ___24___. The next few days were busy, and I ___25___ about him. But on Friday, saw him again, behind my garage and busy around.
I ___26___ to work out some small weekly pay for him. Summer passed into fall and winds blew cold. “Mr. Craw, when winter come, let me clean the snow in the factory.” Tony ___27___. Well, how could I resist such determination ___28___, Tony got his job.
“I want to be an apprentice (学徒),” he said one day. ___29___ we had a good apprentice school training laborers, I doubted whether he could even read blueprints (图纸). However, I decided to give him a try. To his _____30_____, he graduated as a killed grinder.
After about two years, Tony turned up at our usual meeting spot, much _____31_____ than he used to be and taking on a look of _____32_____. He had his own house and a cute family!
Tony came to America seeking the American Dream. But he did not find it — he _____33_____ it himself. Tony didn’t begin on the first _____34_____. He began in the basement. All he had were 24 hours a day. He _____35_____ none of them and succeeded finally.
21. A. broken B. fluent C. standard D. simple
22. A. designer B. gardener C. partner D. survivor
23. A. decorated B. dug C. swept D. blocked
24. A. award B. advice C. pay D. leave
25. A. wandered B. thought C. worried D. forgot
26. A. managed B. happened C. pretended D. refused
27. A. ordered B. stressed C. requested D. applied
28. A. However B. Instead C. Yet D. Thus
29. A. Even if B. Now that C. In case D. Ever since
30. A. regret B. amazement C. credit D. disappointment
31. A. paler B. heavier C. stranger D. thinner
32. A. amusement B. confidence C. confusion D. annoyance
33. A. discovered B. revived C. appreciated D. created
34. A. place B. floor C. step D. stage
35 A. wasted B. floor C. treasured D. explored
第二节、(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
China’s Grand Canal(大运河)
For centuries, the power of Chinese emperors rose and fell with ____36____(they) control of the Grand Canal. Today, this important waterway is shorter than it once was, ____37____ it is still the longest man-made river in the world and continues to play an important cultural and ____38____(economy) role in modern China.
The original canal system began around the year 605, ____39____Emperor-Yang realized that-in order to feed his army--he needed a way to move food quickly from China’s southern rice -growing region to the country’s north. ____40____(complete) in 611, the canal grew more and more important throughout China over the next 500 years. In 1279, Kublai Khan began to repair and build new parts of the canal. This rebuilding work created a more direct north-south route to and from Beijing. Future ____41____(rule) then continued to expand and improve the canal. In addition to ____42____(move) rice around China, the Grand Canal was also an important cultural waterway. Ideas, regional foods, and cultural practices were transported from one part of China ____43____another along the county’s watery highway.
Today, boats still carry tons of coal, food, and other goods to points between Hangzhou and Jining. In 2014, the historic Grand Canal was made a UNESCO World Heritage site.It ____44____(hope) that Grand Canal, one of the world’s great engineering accomplishments, will continue to link north and south China for centuries _____45_____(come).
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节 书面表达 (满分15分)
46. 你校英文报以”The Most Impress Chinese City I have visited” 为题征文,请你投稿。内容点如下:
1.城市名及游览的时间:
2.印象深刻的原因。
注意:1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯
The Most Impressive Chinese City I Have Visited
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文, 续写的词数应为150左右。
Mike licked the last of the mint chocolate chip ice cream. It was almost time to leave. He jumped into the car with his parents and headed off to the Olympic-sized pool for the big swim meet.
When his race came up, Mike was confident. He was strong and swift. Mike climbed out the pool, smiling. He had just won first place, making him the fastest boy in his age group.
“Congratulations, son, “ his father said. His mom gave him a hug, even though he was soaking wet.
A week later, it was time for another swim meet. Like before, Mike decided to enjoy his favorite ice cream flavor. Mike remembered that the last time he had won a race, he also ate mint chocolate chip ice cream first. Maybe he’d win again.
He took first place again in his race. Mike was feeling pretty good. As it turned out, Mike decided to have mint chocolate chip ice cream before every one of the next few swim meets. He began to think of it as his lucky charm. After several mouths of placing in the top positions of every race he swam, Mike was feeling unbeatable. And he wouldn’t admit it, but all that ice cream was adding a few pounds to his athletic swimmer’s build.
It didn’t take long after that for Mike to start coming in second place---and then third---and then last place in his races. The lucky mint chocolate chip ice cream had lost its magic.
On the day of his next swim meet, his mother sat down at the table with him. “Mike, we all love ice cream, bu it’s not healthy for your body to eat so much of it. Maybe it’s time to quit the sweet treats for a while, especially before you go swimming.”
Mike unwillingly agreed. He went to the swim meet, and didn’t perform well. His father offered to go running with him a few days a week to help him feel better and strengthen his muscles. The extra weight soon disappeared, and Mike found himself breathing easier at swim practices.
Paragraph 1:
It was the last meet of the season, and Mike wasn’t sure what to expect.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2
Finally came the end of the race.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1-5 ACABC 6-10 CBCAB 11-15 CAAAC 16-20BABCB高一年级英语试题
第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,计分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中.选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
If you’re planning to visit Japan, it is a good idea to understand some basic customs.
DON’T WALK AND CHEW GUM.
Americans are always in such a hurry that we grab lunch at the drive with one hand while holding onto the steering wheel with the other.
The Japanese don’t walk around while eating or drinking. This seems strange in a culture that like vending machines (自动售卖机). In fact, the Japanese will often get a snack or soda out of a vending machine and then stand there, next to the vending machine, until they’ve finished it.
SURGICAL MASKS
Seeing photos of people in Japan wearing surgical masks, you might wonder if surgical masks are just a fashion. Meanwhile, in America, we cough into the open air, and sneak out of restrooms without washing up.
In Japan, it’s not nice to share germs (细菌). If you’re sick and you must leave your home, you put a surgical mask because that’s polite. Surgical masks are also worn out of caution — if you travel in a packed train during flu season, it’s a good idea to do so.
THE MISUSE OF SOY SAUCE
You’re probably used to eating white rice with soy sauce (酱汁) all over it in American Asian restaurants, but don’t do it in Japan. Soy sauce in Japan is not meant for drowning out the subtle flavor of white rice.
About YOUR SHOES
Wearing shoe in the house is just not something people do in Japan. You should remove your shoes immediately after entering a Japanese home and also when entering most historic buildings.
1. The author is telling American tourists in Japan to ________.
A. drink while walking B. eat while driving
C. eat food quickly D. drink near the vending machine
2. The Japanese consider wearing a surgical mask as ________.
A. a fashion B. a danger
C. good manners D. a good idea
3. When you are visiting a Japanese home, you are advised to ___________.
A. get a snack B. remove your shoes
C. put soy sauce over the rice D. wear a mask
【答案】1. D 2. C 3. B
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了去日本旅游的一些注意事项以及日本的一些风俗习惯。
【1题详解】
推理判断题。通过文章第二段“Americans are always in such a hurry (美国人总是如此匆忙)”以及第三段“In fact, the Japanese will often get a snack or soda out of a vending machine and then stand there, next to the vending machine, until they’ve finished it. (事实上,日本人通常会从自动售货机里拿出零食或苏打水,然后站在自动售货机旁边,直到他们吃完为止)”可知,在吃零食或喝水时,美国人总是十分匆忙,而日本人一般都不走动。从而推知,作者建议在日本的美国游客在自动售货机附近饮水。故选D项。
【2题详解】
细节理解题。根据文章第五段“put a surgical mask because that’s polite (戴上口罩,因为这是礼貌的)”可知,日本人认为佩戴口罩是很有礼貌的。故选C项。
【3题详解】
细节理解题。根据文章最后一段“You should remove your shoes immediately after entering a Japanese home and also when entering most historic buildings. (进入日本家庭后,以及进入大多数历史建筑时,你应该立即脱鞋)”可知,拜访日本家庭时,作者建议游客脱下鞋子。故选B项。
B
One in five teens suffers from mental illness Parents of depressed (忧郁的) teens often think their child is just going through a certain stage, and don’t take the symptoms (症状) seriously. When I was 12 years old, I noticed something was not right with me. I told my mom, but she said I was just going through normal “teenage stuff”. I went on with everyday life, but was not able to function well. I felt depressed and seemed to be crying all the time. I never wanted to come out of my room or be around people. I even pushed people away who meant a lot to me.
I told my mother again what was going with me. Again, she explained away my symptoms by saying my hormones (荷尔蒙) were probably just acting up, but she did agree to take me to the doctor. I knew deep down that whatever was wrong with me was more than just hormones.
Parents need to take their children’s mental health seriously. Brushing it off as nothing will not make it go away. I want parents to understand that 20 percent of teens between the ages of 13 and 18 are suffering. Many of these teens feel like their voices won’t be heard if they tell their parents what they are experiencing. Parents and family members need to come together so that teens who suffer can get treatment.
I was very scared to tell my mom about what I was feeling, and it made me feel worse to be told I was just being a teen and that was hormonal. I truly believe that if teens were mere comfortable talking with their parents and telling them personal things, teen suicide and mental breakdowns would decrease. Teens will get treatment, feel more positive, and be able to live a more normal life.
4. How did the mother take the writer’s mental illness at first according to the text
A. Seriously. B. Nervously.
C. Casually. D. Badly
5. What does the underlined phrase “Brushing it off” in paragraph 3 mean
A. Cutting it out. B. Concentrating on it.
C. Paying no attention to it. D. Making fun of it.
6. What is a proper way for parents to deal with children’s mental illness
A. Treating their symptoms as something normal.
B. Taking their children to hospital for treatment.
C. Staying with their children more often.
D. Leaving their children alone.
7. What is the purpose of this text
A. To criticize the writer’s mum.
B. To draw public attention to teenage problems
C. To introduce the writer’s suffering of teenage life.
D. To persuade parents to be serious about children’s mental illness.
【答案】4. C 5. C 6. B 7. D
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者患有精神疾病,他希望能得到父母的认真对待,青少年患有精神疾病的几率很高,他呼吁父母重视孩子的心理健康。
【4题详解】
推理判断题。通过文章第一段“I told my mom, but she said I was just going through normal “teenage stuff”. (我告诉了我妈妈,但她说我只是在经历正常的“青少年时期”)”可推知,母亲最初是对于作者的精神疾病是不在意的。故选C项。
【5题详解】
词句猜测题。通过画线部分上文“Parents need to take their children’s mental health seriously. (父母需要重视孩子的心理健康)”以及下文“as nothing will not make it go away (把它当作没事不会让它消失)”可推知,此处指不去理会孩子的精神疾病并不会让疾病消失,父母需要多关注孩子的心理健康问题。画线部分“Brushing it off”意为“不注意它、不理会它”。故选C项。
【6题详解】
推理判断题。通过文章倒数第二段“Parents and family members need to come together so that teens who suffer can get treatment. (父母和家庭成员需要团结起来,这样遭受痛苦的青少年才能得到治疗)”可推知,作者认为父母处理孩子精神疾病的正确方式是带孩子去医院治疗。故选B项。
【7题详解】
推理判断题。通读全文,再根据文章第三段“Parents need to take their children’s mental health seriously. Brushing it off as nothing will not make it go away. (父母需要重视孩子心理健康)”以及“I want parents to understand that 20 percent of teens between the ages of 13 and 18 are suffering. (我希望家长们能够理解,在13到18岁的青少年中,有20%的人正在遭受痛苦)”可推知,本文的目的是说服父母重视孩子的精神疾病。故选D项。
C
It isn’t easy to climb the Old Man of Hoy, one of the tallest in the United Kingdom. It is even more dangerous if you happen to be a blind climber, as Jesse Dufton is. The 34-year-old was born with a rare genetic disease (遗传病) that left him with less than 20 percent of his vision (视觉), which then kept dropping over the years. He chooses to climb, because it’s better than sitting at home feeling sorry for yourself, right Climbing is not the most dangerous thing I do on an average day; crossing the road on the way to work is far more risky than Hoy.”
Dufton has been climbing mountains since childhood. As a skilled climber, his father would take him out at weekends. He was always physical then, always up for adventure. He played sports at school, though quickly grew frustrated (沮丧) with many of them. Badminton was a joke for someone like me, and even blind cricket — with a ball with a bell in it — annoyed me. “Instead he was attracted to climbing and skiing, and insists that climbing is one of the safer activities for a blind person to undertake. “True, you can’t see the handholds, or the footholds. You can’t see where the opportunities are, or where to place your hands and your gear (齿轮), so you just have to take it slowly. You search around until you can feel for something to hold onto, and then basically repeat the process over and over again. To keep calm in these situations helps.”
It was Jesse himself who made a documentary happen. He told the filmmaker Alistair Lee about his pastime, believing it might be worth capturing on film. I realized my story was quite unusual,” he says, adding that he felt almost duty-bound to share it. If somebody like me watches it, and they find it inspirational, then it wouldn’t be right for me to keep that from them, wouldn’t it ”
8. What is more dangerous in Jesse Dufton’s eyes
A. Losing eyesight gradually. B. Daily routines in his life.
C. Climbing the Old Man of Hoy. D. Staying at home all day.
9. What’s the second paragraph mainly about
A. Dufton’s passion for climbing. B. Skills needed for climbing.
C. Father’s influence on Dufton. D. The limited choice for disabled people.
10. Jesse persuaded Alistair Lee to make a documentary to _________.
A. show his unique talent for climbing
B. inspire more people with disability
C. give credit to the brave climbers
D. educate people about risky sports
11. From the story, we may infer Jesse Dufton is _________.
A. responsible and helpful B. caring and careful
C. patient and brave D. adventurous and optimistic
【答案】8. B 9. A 10. B 11. D
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一位盲人攀岩者Jesse Dufton坚持攀岩的故事,后来他拍了一个记录片分享自己的故事,鼓励更多像他一样的残疾人。
【8题详解】
细节理解题。通过文章第一段“crossing the road on the way to work is far more risky than Hoy (在上班的路上过马路比攀登Hoy危险得多)”可知,在Jesse Dufton眼中,他的日常活动更危险。故选B项。
【9题详解】
主旨大意题。根据文章第二段“Dufton has been climbing mountains since childhood. (Dufton从小就一直爬山)”以及“he was attracted to climbing and skiing, and insists that climbing is one of the safer activities for a blind person to undertake (他被攀岩和滑雪所吸引,坚持认为攀岩是盲人从事的一项更安全的活动)”可推知,本段主要讲述了Dufton对攀岩的热情。故选A项。
【10题详解】
细节理解题。通过文章最后一段“If somebody like me watches it, and they find it inspirational, then it wouldn’t be right for me to keep that from them (如果像我这样的人看了这部记录片,觉得很鼓舞人心,那我就不应该对他们隐瞒)”可知,Jesse说服Alistair Lee拍摄一部纪录片是为了激励更多残疾人。故选B项。
11题详解】
推理判断题。通读全文,再结合文章第一段It is even more dangerous if you happen to be a blind climber, as Jesse Dufton is. (如果你碰巧是一个盲人攀岩者,就像Jesse Dufton一样,那就更危险了)”以及最后一段“he felt almost duty-bound to share it. If somebody like me watches it, and they find it inspirational, then it wouldn’t be right for me to keep that from them, wouldn’t it (他觉得几乎有义务分享它。如果像我这样的人看了这部记录片,觉得很鼓舞人心,那我就不应该对他们隐瞒,不是吗)”可推知,Jesse Dufton是一位勇于冒险、态度乐观的人。故选D项。
D
What does it mean to live a good life This question has been debated by may philosophers(哲学家). In the field of psychology (心理学), two main ideas of the good life are influential: A happy life, full of stability, enjoyment and positive emotions, and a meaningful life, full of purpose, virtue and devotion. But what if these aren’t the only choices
In recent years, the psychologically rich life has been receiving greater research attention. It is full of strong emotions, both positive and negative, and new and interesting experiences. They are, however, seldom boring or dull.
In a new study, Shigehiro Oishi and his colleagues found that many people’s self described ideal lives include psychological richness. When to chose a life, however, the majority chose a happy life and a meaningful life. Even so, some people still favored the psychologically rich life.
These findings suggest that while most people do struggle to be happy and have meaning and purpose in their lives, a sizable number of people are content only living a psychologically rich life. Indeed, other new research suggests that for a lot of people, the intensity (强度) of the experience matters more than only how “positive” or “negative” it was. As Oishi and his colleagues conclude, “we believe that taking the psychologically rich life seriously will deepen, broaden and enrich our understanding of well-being.”
At the end of the day, there is no one acceptable path to the good life. You have to find a path that works best for you. As Nietzsche put it: “No one can build you the bridge on which you, and only you, must cross the river of life. There may be countless bridges but there is one path in the world that none can walk but you. Where does it lead Don’t ask, walk!”
12. The author mentions the two main ideas of the good life to _________.
A. introduce another aspect of a good life
B. compare two different ways of life
C. explain how to live a good life
D. tell readers some good ways to live
13. According to the passage, the psychologically rich life is _________.
A. full of meaning and purpose
B. nothing but different emotions
C. strong emotions and interesting experiences
D. all about being content with what you have
14. Shigehiro Oishi and his colleagues hold the view that ________.
A. the psychologically rich life is the best one
B. more people prefer to live a psychologically rich life
C. there is no difference between,’ positive’ and ‘negative’ experience
D. studying psychological richness helps to understand well-being better
15. Nietzsche’s words in the last paragraph imply that __________.
A. the suitable one is the best one
B. all roads lead to Rome
C. God helps those who help them
D. nothing is impossible for willing heart
【答案】12. A 13. C 14. D 15. A
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了人们对美好生活的两种评判标准,没有一条令每个人都满意的通往美好生活的道路,你必须找到一条最适合你的道路。
【12题详解】
推理判断题。通过文章第一段“A happy life, full of stability, enjoyment and positive emotions, and a meaningful life, full of purpose, virtue and devotion (一种是充满稳定、享受和积极情绪的幸福的生活,另一种是充满目标、美德和奉献的有意义的生活)”可推知,作者通过说明美好生活的另一种生活方式来介绍人们对美好生活的两种评判标准。故选A项。
【13题详解】
细节理解题。通过文章第二段“It is full of strong emotions, both positive and negative, and new and interesting experiences. (它充满了强烈的积极和消极情绪,以及新鲜有趣的经历)”可知,心理上富有的生活意味着拥有强烈的情绪和有趣的经历。故选C项。
【14题详解】
细节理解题。通过文章倒数第二段“we believe that taking the psychologically rich life seriously will deepen, broaden and enrich our understanding of well-being (我们相信,认真看待心理生活的丰富性将加深、拓宽和丰富我们对幸福的理解)”可知,研究心理生活的丰富性有助于更好地理解幸福感。故选D项。
【15题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“You have to find a path that works best for you. (你必须找到一条最适合你的道路)”以及“There may be countless bridges but there is one path in the world that none can walk but you. (世上也许有无数的桥,但有一条除了你无人能走的路)”可推知,本段引用尼采的话是为了指出“合适的是最好的”这一观点。故选A项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Several studies suggest there are some very good reasons to think about ways to be kind and friendly plan out that type of behavior. ____16____ Researchers also say kindness played an important part in how humans developed. In other words, they say scientific evidence suggests that we are designed to be kind.
Oliver Curry is the research director at Kindlab, a non-profit organization. ____17____ Curry claims that “kindness is much older than religion.” “The basic reason why people are kind is that we are social animals.” he explained.
____18____ University of London psychologist Anat Bardi studies value systems in people. In one study, researchers gave people a list of values - such as kindness, creativity, ambition, tradition, security, and seeking social justice. When asked to pick the most important, kindness won.
But research shows that our bodies can also reward us for being kind. University of California Riverside psychology professor Sonja has tested this idea in many experiments over the past 20 years. In one experiment, she asked people to perform three acts of kindness for other individuals each week. She asked a different group to do three acts of self-kindness. ____19____ The people who were kind toothers reported feeling happier and more connected to the world.
____20____ Sonja studied a group of people with the disease multiple sclerosis (多发性硬化). She found that they felt better physically when helping others. Her research also showed that people who performed more acts of kindness had less inflammation (发炎) in their bodies.
A. Other research has shown that many people prize kindness over other values.
B. Research shows that kindness can be good for many species
C. These acts could be small, like opening a door for someone.
D. Its goal is to educate and urge people to choose kindness.
E. Research shows that acts of kindness can improve our health.
F. But it is not just emotional but also physical.
G. That is why we help strangers in need.
【答案】16. E 17. D 18. A 19. C 20. F
【解析】
【分析】这是一篇说明文。短文介绍了善良的重要作用。
【16题详解】
根据下文“Researchers also say kindness played an important part in how humans developed.(研究人员还表示,善良在人类的发展过程中起着重要作用)”可知,选项与下文为并列关系来说明善良的益处是什么。Research呼应Researchers,improve our health呼应played an important part。故E选项“研究表明,善举可以改善我们的健康”切题。故选E项。
【17题详解】
根据上文“Oliver Curry is the research director at Kindlab, a non-profit organization. (奥利弗·库里是非营利组织金实验室的研究主任)”可知,选项承接上文说明非营利组织的目标是什么。故D选项“它的目标是教育和鼓励人们选择善良”切题。故选D项。
【18题详解】
根据下文“University of London psychologist Anat Bardi studies value systems in people. In one study, researchers gave people a list of values — such as kindness, creativity, ambition, tradition, security, and seeking social justice. When asked to pick the most important, kindness won.(伦敦大学心理学家Anat Bardi研究人们的价值体系。在一项研究中,研究人员给人们列出了一系列价值观——比如善良、创造力、雄心、传统、安全感和寻求社会公正。当被要求挑选最重要的时,善良赢得了胜利)”可知,选项在说明善良胜过其他价值观。prize kindness over other values呼应kindness won。故A选项“其他研究表明,许多人看重善良胜过其他价值观”切题。故选A项。
【19题详解】
根据上文“In one experiment, she asked people to perform three acts of kindness for other individuals each week. She asked a different group to do three acts of self-kindness.(在一个实验中,她要求人们每周为其他人做三件善事。她要求另一组人做三件自我友善的事)”可知,选项承接上文举例说明这些事都不是大的行为而是小的行为。故C选项“这些行为可能很小,比如为某人开门”切题。故选C项。
【20题详解】
根据上文可知,上文在说明善良事在情感上的益处。根据下文“Sonja studied a group of people with the disease multiple sclerosis(多发性硬化). She found that they felt better physically when helping others. Her research also showed that people who performed more acts of kindness had less inflammation (发炎) in their bodies.(Sonja研究了一组患有多发性硬化症的人。她发现他们在帮助别人时身体感觉更好。她的研究还表明,做更多善事的人体内的炎症较少)”可知,选项承上启下,physical呼应physically以及“in their bodies.”。故F选项“但这不仅是情感上的,也是身体上的”切题。故选F项。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A,B,C,D)中选出最佳选项
He came from somewhere south of Rome. One Sunday evening I found him standing in the driveway, extremely thin.
“My name Tony and I mow (割) your lawn (草坪).” he said. It was hard to understand his ___21___ English. I told him I couldn’t afford a ___22___. “I mow your lawn,” he said again and walked away. When I got home the next evening, the lawn had been mowed, the walks ___23___. My wife and I thought it strange that he had not asked for ___24___. The next few days were busy, and I ___25___ about him. But on Friday, saw him again, behind my garage and busy around.
I ___26___ to work out some small weekly pay for him. Summer passed into fall and winds blew cold. “Mr. Craw, when winter come, let me clean the snow in the factory.” Tony ___27___. Well, how could I resist such determination ___28___, Tony got his job.
“I want to be an apprentice (学徒),” he said one day. ___29___ we had a good apprentice school training laborers, I doubted whether he could even read blueprints (图纸). However, I decided to give him a try. To his _____30_____, he graduated as a killed grinder.
After about two years, Tony turned up at our usual meeting spot, much _____31_____ than he used to be and taking on a look of _____32_____. He had his own house and a cute family!
Tony came to America seeking the American Dream. But he did not find it — he _____33_____ it himself. Tony didn’t begin on the first _____34_____. He began in the basement. All he had were 24 hours a day. He _____35_____ none of them and succeeded finally.
21. A. broken B. fluent C. standard D. simple
22. A. designer B. gardener C. partner D. survivor
23. A. decorated B. dug C. swept D. blocked
24. A. award B. advice C. pay D. leave
25. A. wandered B. thought C. worried D. forgot
26. A. managed B. happened C. pretended D. refused
27. A. ordered B. stressed C. requested D. applied
28. A. However B. Instead C. Yet D. Thus
29. A. Even if B. Now that C. In case D. Ever since
30. A. regret B. amazement C. credit D. disappointment
31. A. paler B. heavier C. stranger D. thinner
32. A. amusement B. confidence C. confusion D. annoyance
33 A. discovered B. revived C. appreciated D. created
34. A. place B. floor C. step D. stage
35. A. wasted B. floor C. treasured D. explored
【答案】21. A 22. B 23. C 24. C 25. D 26. A 27. C 28. D 29. A 30. C 31. B 32. B 33. D 34. B 35. A
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个来自罗马南部,名叫Tony的人,通过为作者修剪草坪和打扫卫生为自己挣取学费,成为一名艺徒学校的学员,最终获得成功的故事。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:很难理解他蹩脚的英语。A. broken破碎的;B. fluent流利的;C. standard标准的;D. simple简单的。根据上文“It was hard to understand”以及下文“he said again”可推知,此处指Tony的英文说的不流利,很难理解。故选A项。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:我告诉他我请不起园丁。A. designer设计师;B. gardener园丁;C. partner合伙人;D. survivor幸存者。根据上文“I mow your lawn”可推知,此处指作者认为Tony是一名园丁。故选B项。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:第二天晚上我回到家时,草坪被修剪了,人行道也被清扫了。A. decorated装饰;B. dug挖掘;C. swept清扫;D. blocked堵塞。根据上文“the lawn had been mowed, the walks”可推知,此处指Tony清扫了道路。故选C项。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:我和妻子都觉得奇怪的是,他没有向我要工资。A. award奖励;B. advice建议;C. pay报酬;D. leave假期。根据上文“I couldn’t afford a gardener”以及“it strange that he had not asked for”可推知,此处指Tony没有向作者索要报酬。故选C项。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:接下来的几天很忙,我把他忘了。A. wandered闲逛;B. thought认为;C. worried担心;D. forgot忘记。根据上文“The next few days were busy”可知,作者很忙,所以此处指作者忙得忘了有关Tony的事。故选D项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:他设法为他算出了每周的一小笔工资。A. managed设法;B. happened出现;C. pretended假装;D. refused拒绝。根据下文“to work out some small weekly pay for him”可推知,此处指作者用自己的方法向Tony支付报酬。故选A项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:Tony请求道。A. ordered命令;B. stressed强调;C. requested请求;D. applied应用。根据上文“when winter come, let me clean the snow in the factory”可推知,此处指Tony请求作者让他负责扫雪。故选C项。
【28题详解】
考查副词词义辨析。句意:因此,Tony得到了他的工作。A. However然而;B. Instead相反;C. Yet还;D. Thus因此。根据上文“let me clean the snow in the factory”以及下文“Tony got his job”可推知,上下文呈因果关系,表示Tony因为自己的请求得到了他的工作。故选D项。
【29题详解】
考查短语辨析。句意:即使我们有一个很好的学徒学校培训工人,我也怀疑他是否能读懂图纸。A. Even if尽管;B. Now that既然;C. In case以防、如果;D. Ever since自从。根据下文“we had a good apprentice school training laborers”以及“I doubted whether he could even read blueprints”可推知,作者认为即使他们有个很好的学徒学校培训工人,还是怀疑Tony读不懂图纸。故选A项。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:值得赞扬的是,他毕业时成了一名出色的磨工。A. regret遗憾;B. amazement惊奇;C. credit赞扬;D. disappointment失望。根据下文“he graduated as a killed grinder”可推知,此处指Tony毕业时成了一名出色的磨工,这是一件值得赞扬的事。短语“to one’s credit”意为“值得赞扬”。故选C项。
【31题详解】
考查形容词词义辨析。句意:大约两年后,Tony出现在我们经常见面的地方,他比以前胖多了,一副自信的样子。A. paler苍白的;B. heavier更重的;C. stranger奇怪的;D. thinner更薄的。根据上文“extremely thin”以及下文“than he used to be”可知,Tony原来非常瘦,从而推知,此处指他比以前胖了。故选B项。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:大约两年后,Tony出现在我们经常见面的地方,他比以前胖多了,一副自信的样子。A. amusement可笑;B. confidence自信;C. confusion困惑;D. annoyance烦恼。根据下文“He had his own house and a cute family!”可知,Tony家庭幸福,所以他看起来应该十分自信。故选B项。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:但他没有找到它——他自己创造了它。A. discovered发现;B. revived复活;C. appreciated欣赏;D. created创造。根据上文“But he did not find it”以及下文“it himself”和“succeeded finally”可推知,此处指Tony自己创造了梦想,获得了成功。故选D项。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:Tony不是从一楼开始努力的。A. place地点;B. floor楼层;C. step步伐;D. stage阶段。根据下文“He began in the basement.”可推知,此处指Tony十分努力,将他的努力形容为从地下室开始,而非从一楼开始。故选B项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:他没有浪费任何时间,最终获得了成功。A. wasted浪费;B. floor使惊奇;C. treasured珍藏;D. explored探索。根据上文“All he had were 24 hours a day.”以及下文“none of them and succeeded”可推知,同样都是一天24小时,此处指Tony没有浪费任何时间,最终获得了成功。故选A项。
第二节、(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
China’s Grand Canal(大运河)
For centuries, the power of Chinese emperors rose and fell with ____36____(they) control of the Grand Canal. Today, this important waterway is shorter than it once was, ____37____ it is still the longest man-made river in the world and continues to play an important cultural and ____38____(economy) role in modern China.
The original canal system began around the year 605, ____39____Emperor-Yang realized that-in order to feed his army--he needed a way to move food quickly from China’s southern rice -growing region to the country’s north. ____40____(complete) in 611, the canal grew more and more important throughout China over the next 500 years. In 1279, Kublai Khan began to repair and build new parts of the canal. This rebuilding work created a more direct north-south route to and from Beijing. Future ____41____(rule) then continued to expand and improve the canal. In addition to ____42____(move) rice around China, the Grand Canal was also an important cultural waterway. Ideas, regional foods, and cultural practices were transported from one part of China ____43____another along the county’s watery highway.
Today, boats still carry tons of coal, food, and other goods to points between Hangzhou and Jining. In 2014, the historic Grand Canal was made a UNESCO World Heritage site.It ____44____(hope) that Grand Canal, one of the world’s great engineering accomplishments, will continue to link north and south China for centuries _____45_____(come).
【答案】36. their
37. but 38. economic
39. when pleted
41. rulers 42. moving
43. to 44. is hoped
45. to come
【解析】
【分析】这是一篇说明文。短文介绍了中国大运河的历史和作用。
36题详解】
考查代词。句意:几个世纪以来,中国皇帝的权力随着他们对大运河的控制而起起落落。形容词性物主代词修饰名词control。故填their。
【37题详解】
考查连词。句意:今天,这条重要的水道比以前短了,但它仍然是世界上最长的人工河流,在现代中国继续发挥着重要的文化和经济作用。根据句意可知,前后为转折关系。故填but。
【38题详解】
考查形容词。句意:今天,这条重要的水道比以前短了,但它仍然是世界上最长的人工河流,在现代中国继续发挥着重要的文化和经济作用。形容词economic修饰名词role。故填economic。
【39题详解】
考查定语从句。句意:最初的运河系统始于605年左右,当时隋炀帝意识到,为了养活他的军队,他需要一种方法将粮食从中国南部的水稻种植区快速运到中国北部。the year 605为先行词,在定语从句中作时间状语。 故填when。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:这条运河于611年完工,在接下来的500年里,运河在中国变得越来越重要。the canal与complete在逻辑上是被动关系,所以空处为过去分词作状语。 置于句首,首字母大写。故填Completed。
【41题详解】
考查名词。句意:后来的统治者继续扩建和改善运河。根据句意可知,表示统治者用“ ruler”,为可数名词,无不定冠词修饰,所以用复数形式。故填rulers。
【42题详解】
考查动名词。句意:除了在中国各地运输大米外,大运河也是一条重要的文化水道。to为介词后接动名词作宾语。故填moving。
【43题详解】
考查介词。句意:观念、地方食物和文化习俗沿着县里的水上公路从中国的一个地方传到另一个地方。from...to...“从……到……”为固定短语。故填to。
【44题详解】
考查时态语态。句意:人们希望,作为世界上最伟大的工程成就之一的大运河在未来几个世纪里继续连接中国的南北。it is hoped that“人们希望”为主语从句,it做形式主语。故填is hoped。
【45题详解】
考查非谓语动词。句意:人们希望,作为世界上最伟大的工程成就之一的大运河在未来几个世纪里继续连接中国的南北。根据句意,表示“未来几个世纪 ”,用动词不定式作后置定语,表示将要。故填to come。
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节 书面表达 (满分15分)
46. 你校英文报以”The Most Impress Chinese City I have visited” 为题征文,请你投稿。内容点如下:
1.城市名及游览的时间:
2.印象深刻的原因。
注意:1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯
The Most Impressive Chinese City I Have Visited
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】The Most Impressive Chinese City I Have Visited
Of all the cities I have been to, Chengdu is undoubtedly the most impressive one. I cannot forget every minute I spent there together with my parents last summer. Brought into being about 3.000 years ago, Chengdu is both old and meantime very modern with clean and broad streets. The weather there is mild and people are friendly. Chengdu is really a paradise for foodies like me. I am amazed at their fabulous way of cooking various kinds of delicious food. What is more, Chengdu is very close to many top tourist destinations like Duiangxan, Jiuzhaigou etc. In a word Chengdu is everything that a beautiful city can be. If I could choose, I wish to be a resident there.
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,考生所在校英文报以“The Most Impress Chinese City I have visited” 为题征文,请考生投稿。
【详解】1. 词汇积累
惊讶的:astonished→ amazed
毫无疑问:without doubt→undoubtedly
总之: in summary→ in a word
难以置信的:incredible→ fabulous
2. 句式拓展
简单句变复杂句
原句:I am amazed at their fabulous way of cooking various kinds of delicious food.
拓展句:I am amazed at the fabulous way that various kinds of delicious food are cooked.
【点睛】[高分句型1] I cannot forget every minute I spent there together with my parents(省略that引导的限制性定语从句)
[高分句型2] If I could choose, I wish to be a resident there.(if引导的条件状语从句)
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文, 续写的词数应为150左右。
Mike licked the last of the mint chocolate chip ice cream It was almost time to leave. He jumped into the car with his parents and headed off to the Olympic-sized pool for the big swim meet.
When his race came up, Mike was confident. He was strong and swift. Mike climbed out the pool, smiling. He had just won first place, making him the fastest boy in his age group.
“Congratulations, son, “ his father said. His mom gave him a hug, even though he was soaking wet.
A week later, it was time for another swim meet. Like before, Mike decided to enjoy his favorite ice cream flavor. Mike remembered that the last time he had won a race, he also ate mint chocolate chip ice cream first. Maybe he’d win again.
He took first place again in his race. Mike was feeling pretty good. As it turned out, Mike decided to have mint chocolate chip ice cream before every one of the next few swim meets. He began to think of it as his lucky charm. After several mouths of placing in the top positions of every race he swam, Mike was feeling unbeatable. And he wouldn’t admit it, but all that ice cream was adding a few pounds to his athletic swimmer’s build.
It didn’t take long after that for Mike to start coming in second place---and then third---and then last place in his races. The lucky mint chocolate chip ice cream had lost its magic.
On the day of his next swim meet, his mother sat down at the table with him. “Mike, we all love ice cream, bu it’s not healthy for your body to eat so much of it. Maybe it’s time to quit the sweet treats for a while, especially before you go swimming.”
Mike unwillingly agreed. He went to the swim meet, and didn’t perform well. His father offered to go running with him a few days a week to help him feel better and strengthen his muscles. The extra weight soon disappeared, and Mike found himself breathing easier at swim practices.
Paragraph 1:
It was the last meet of the season, and Mike wasn’t sure what to expect.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2
Finally came the end of the race.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】It was the last meet of the season, and Mike was not sure what to expect. He’d been training hard with his dad, and staying away from the rich desserts he enjoyed so much. He felt healthy again, but he didn’t know if he still had any speed in the pool.
As he jumped into the water, he kicked his legs and stretched his arms as far as he could. He made the turn at the end of the lane perfectly, and was feeling strong. This race was a long one, so Mike tried to keep his energy level up even as he began feeling tired.
Whenever he came up for a breath, he could see he was gaining on the boy ahead of him in the next lane. Feeling determined to pass him, Mike found the power in his muscles to push ahead, and as his hand touched the edge of the pool, the race was over. He lifted his swim goggles off his head and looked at the times on the electronic board. He knew he wasn’t last, but what was his time
His jaw dropped as he realized he had beaten his own best time, and everyone else’s too. Mike had won his race. The audience and his teammates cheered loudly, and his parents were grinning from ear to ear. “Hey champ, let’s go grab some of your favorite ice cream and celebrate!” said his father.
“Thanks, Dad, but I’ll pass on the ice cream; it’s not such a lucky charm after all!”
【解析】
【分析】这是一篇读后续写类书面表达。前文记叙了迈克游泳比赛的表现。根据其内容和所给段落开头语,续写两段,构成一篇完整的短文。
【详解】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知, 迈克以比赛前吃冰淇淋为幸运符,开始时能获得第一名,之后导致成绩逐步下滑。放弃甜食后,也没有表现好。父亲同他一起跑步,使他游泳时呼吸更加轻松。
续写部分分为两段,第一段开头是:这是本赛季的最后一场比赛,迈克不知道该期待什么。所以应该写比赛前他对自己的看法以及比赛时的表现:他一直在和父亲一起刻苦训练,远离他非常喜欢的油腻甜点。他又恢复了健康,但他不知道自己在泳池里是否还有速度。当他跳进水里的时候,他踢着他的腿,并把他的手臂尽可能地伸展。努力的进行比赛。第二段开头是:比赛终于结束了。本段应该写比赛结束后迈克的成绩,以及结束后对自己取得的成绩的感悟。要注意所续写短文的词数应为150左右。
【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:stay away from,at the end of ,come up等高级词汇;省略关系词that的定语从句He’d been training hard with his dad, and staying away from the rich desserts he enjoyed so much.,as引导的时间状语从句As he jumped into the water, he kicked his legs and stretched his arms as far as he could.等高级句式。
听力答案:1-5 ACABC 6-10 CBCAB 11-15 CAAAC 16-20BABCB
同课章节目录