龙泉中学2020-2021学年第一学期
高一年级期中考试
英 语 试 题
本试卷共4页,全卷满分150,考试用时120分钟
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话仅读一遍。
1.What does the man want to do tonight
A. Watch a movie. B. Buy some fruit. C. Go for a walk.
2.How does Anna look
A. Excited. B. Upset. C. Relaxed.
3.What does the man ask the woman to buy
A. Apples and coffee. B. Milk and coffee. C. Milk and apples.
4.When will the man’s birthday party be held
A. On Thursday. B. On Friday. C. On Saturday.
5.What will the man probably do next
A. Pick up the guests. B. Do his homework. C. Clean the house.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话或独白读两遍。
听下面一段材料,回答下列各题。
6.When did the man probably get home last night
A. At about 10:00 p.m. B. At about 10:10 p.m. C. At about 10:20 p.m.
7.What did the man do last night
A. Saw a doctor. B. Drank with friends. C. Went to the cinema.
听下面一段材料,回答下列各题。
8.Where did the man learn the news
A. From a website. B. From a newspaper. C. From a friend.
9.How does the woman feel after hearing the news
A. Happy. B. Worried. C. Angry.
听下面一段材料,回答下列各题。
10.Why are there tears in the woman's eyes
A. Because she is crying.
B. Because she is moved to tears.
C. Because her eyes feel uncomfortable.
11.Who is Jenny most probably
A. The woman's daughter. B. The man's wife. C. The man’s colleague.
12.What does Henry think of smoking
A. Harmful. B. Cool. C. Costly.
听下面一段材料,回答下列各题。
13.Why won't the woman go to Sydney
A. Because she doesn't feel like going there.
B. Because her parents disagree with her.
C Because she already has other plans.
14.What is the advertisement mainly about
A. Some evening classes. B. Some online classes. C. Some summer camps.
15.What is the woman interested in
A. Dancing. B. Singing. C. Writing.
16.What class may the man take
A. Painting. B. Writing. C. Acting.
听下面一段材料,回答下列各题。
17.What did the speaker's parents advise him to do
A. Go camping nearby. B. Stay at home. C. Take a raincoat.
18.How did the speaker get to the village five years ago
A. By subway. B. By car. C. On foot.
19.What does the speaker want Polly to bring
A. Food. B. Drinks. C.A tent.
20.How long will it take to get to the village by bus
A. One hour. B. Four hours. C. Five hours.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
For Stevens Point locals in the US, the city is flooded with delicious fried fish. Here are four top choices for the community to have a try.
Hilltop Pub&Grill
Hilltop Pub&Grill first opened in the 1980s and took the Stevens Point community by storm with its delicious food and unique decoration style. Its fried fish are beloved due to the use of “high-quality North Atlantic fish, with a light beer batter (面糊)”.
The Final Score Bar&Grill
The Final Score Bar&Grill aimed to become a local hot spot in 2001 when Jim Billings, the owner, took charge of the business. Billings feels that their five batter choices set them apart from their neighboring bars. Besides, various wines are available.
Point After Pub&Grill
Point After Pub&Grill started serving delicious food and cold beers in a welcoming environment in 2009. But its history runs much longer. “Before it was Point After Pub&Grill, it had been Northside Bar for 30 plus years,” explained Molski, the owner. Molski feels that the pub’s four special batter choices and other fish specials are what help make it an area landmark.
Two Harps Pub
This Irish pub opened its doors to the public in 2017 and has been drawing fans and locals ever since. “I had done my career for a long time and was kind of bored with it,” said Nick Moore, the owner. “And this opportunity fell into my lap, so I went with it. It really made sense to open up an Irish bar.” The growing pub advises guests to try a cold beer with their Friday fried fish.
1. What makes Hilltop Pub&Grill popular with customers
A. The convenient location. B. The special food.
C. The high-quality service. D. The unique wine.
2. What do The Final Score Bar&Grill and Point After Pub&Grill have in common
A. They are both run by the same company. B. They are both famous for great wines.
C. They both feature some particular batter. D. They were both founded ten years ago.
3. What is special about Two Harps Pub
A. It is the newest among the four pubs. B. It offers free cold beers to customers.
C. It only provides fried fish on Fridays. D. It has a unique decoration style.
B
A Portland, Oregon man has become the first person to travel across Antarctica by himself without receiving any assistance.
Colin O’Brady has completed the 1,500-kilometer trip. He crossed the continent in 54 days. Friends, family and other people followed his progress through messages and pictures he left on social media.
O’Brady spoke with his wife Jenna Besaw by telephone soon after he completed the journey. “It was an emotional call,” she said. “He seemed overwhelmed by love and appreciation, and he really wanted to say ‘thank you’ to all of us.”
The 33-year-old O’Brady documented the trip on the social networking services Instagram. He called his journey “The Impossible First”. He wrote that he traveled the last 129 kilometers in one big, final push to the finish line. The distance took over one day to complete. O’Brady wrote, “While the last 32 hours were some of the most challenging hours of my life, they have quite honestly been some of the best moments I have ever experienced.”
The day before, he wrote that he was “in the zone” and thought he could make it to the end without stopping. “I was listening to my body and taking care of the details to keep myself safe,” he wrote. “I called home and talked to my mom, sister and wife. I promised them I would stop when I need to.”
Other people have traveled across Antarctica, but they all had some form of assistance. They either had better, more plentiful supplies or devices that helped move them forward.
In 2016, British explorer Henry Worsley died in his attempt to travel alone across Antarctica unassisted. Worsley’s friend Louis Rudd, also from Britain, is attempting an unaided solo journey in Worsley’s honor. He was competing against O’Brady to be the first to do it. Besaw told the Associated Press that her husband plans to stay in Antarctica until Rudd finishes his trip.
4. What did O’Brady think of his journey in Antarctica
A. It was pleasant. B. It was discouraging.
C. It was impossible to complete. D. It was hard to complete.
5. What did O’Brady promise his family
A. Making sure of his safety. B. Trying to achieve the goal.
C. Keeping in touch with them. D. Stopping the travel halfway.
6. Why does O’Brady still remain in Antarctica
A. To wait for another explorer. B. To compete with others.
C. To help other explorers. D. To make his victory recognized.
7. What might be a suitable title for the text
A. The Antarctic Continent B. The Impossible First
C Traveling in Antarctica D. An Incomplete Journey
C
Have you imagined that planting trees can make a big difference People say that one man can’t make a difference, but Abdul Samad Sheikh, a 60-year-old rickshaw (人力车) driver from Bangladesh, has proved that doing a small thing over a long period of time can mean very much. He has planted at least one tree every day since he was 12 years old, which means that he has so far planted a small forest of over 17,500 trees. Imagine if everyone followed his example.
Abdul has worked as a rickshaw driver for most of his life. He makes a little money from his job, which is only enough to put food on the table for his family, but he somehow tries to also buy at least one tree every day. He considers it his duty to the world. Mostly he plants them on government land so nobody can cut them down later. He also waters them, and if he sees anyone cutting a tree, he blames them.
Abdul, his wife Jorna, and four of their children live in two old houses, on a piece of land that is owned by the Faridpur deputy commissioner’s office. They have no land of their own.
Sometimes, she commands him not to plant trees but he doesn’t listen. Abdul’s 30-year-old son, Kutub Uddin, has never told his father not to plant trees, because he thinks his father does a good thing for society.
Abdul’s neighbors all know about his daily habit, and praise his work. Whoever can ask of him anything, he will do his best to help. Therefore, Abdul is loved by neighbors.
For his efforts, Abdul Samad Sheikh was recently honored by The Daily Star, and given $1,253 to help him build a better home for his family. The Daily Star wished everyone to follow his example, and protect the environment.
“I can’t do it alone. I need the help of you all,” Abdul said in his speech.
8. What do we know about Abdul
A. He doesn’t support his family. B. He plants trees with his own money.
C. He makes a living by doing different jobs. D. He plants trees to win his neighbors’ praise.
9. Why does Abdul plant trees on government land
A. To get money from government.
B. To set a good example to people.
C. To protect them from being cut down.
D. To get a place from government to build his own house.
10. Which of the following can best describe Abdul
A. Poor but helpful. B. Rich and reliable.
C. Uncaring and stupid. D. Active but dishonest.
11. What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to
A. Driving a rickshaw. B. Planting trees.
C. Making big money. D. Building a better home.
D
By now, most people know they should be eating more vegetables. But are there ways to get more from the vegetables you already eat A research shows that when it comes to vegetables, it's not only how much we eat, but also how we prepare them, that decides the vitamins and other nutrients that enter our body.
Many studies show that people who eat lots of vegetables have less heart disease, and eye problems and even cancer. But raw vegetables are not always best. The researchers found that 198 Germans who eat raw food were short of lycopene, the matter found in tomatoes and other red vegetables. “There is an idea that raw foods are always going to be better,” says Steven K. Clinton, a professor at Ohio State University. “For fruits and vegetables, sometimes a little bit of cooking can be helpful.”
A number of factors decide how the vegetables do good to people's health before they reach the table, including where and how they were grown and stored before being bought. No single cooking way is best. Some nutrients are easily lost in cooking if they are cooked in different ways.
Vitamins C and B are often lost. In January another report said that boiling was better for carrots than frying or serving them raw. Frying was the worst way to cook.
What cooked with the vegetables can also be important When the vegetables were cooked with fat, the diners can get more nutrients. Fat can also make the taste of vegetables better, meaning that people will eat more of them. Putting on some other things that make it taste better—a little salt—can make the food taste better.
12. The writer mainly wants to tell us that ________.
A. people should eat more vegetables B. the way people eat vegetables is important
C. eating vegetables is good for us D. how much vegetables one should eat
13. The people who eat the raw vegetables for a long time will ________.
A. have the eyes problems B. have heart disease
C be in need of lycopene D. hate eating tomatoes
14. The following decide how the vegetables do good to people EXCEPT ________.
A. the place where the vegetables are grown B. the way how the vegetables are stored
C. the way how the vegetables are prepared D. the price at which the vegetable are sold
15. From the last paragraph, we can know ________.
A. it's better to cook vegetables with the fat
B. the more fat in the cooking, the fewer vegetables people will eat
C. it's better to cook the vegetables without salt
D. the fat will increase the nutrition of the vegetables
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Keeping the memory in shape is important at any age,but it requires a bit more work as we grow. There are some simple activities that can improve your memory.___16___
Awaken your senses.
Use your senses to help your memory store(储存) needed information.___17___You can ask yourself like this: Is the sky a light blue or deep purple The more involved(参与的) you can be in the information, the easier it is for your brain to store it.
Use imagination and relation.
Trying to remember names Let’s say you meet a man named Frank Parker.___18___Tie the two together by picturing Frank dressed up in a hot dog costume(服装) parking his car in the parking lot. Now each time you see Frank ,you should easily recall his name.
Breathe deeply and relax.
___19___Relax, breathe deeply and slowly and let your mind ease up for a minute. Being relaxed makes it easier for information to be both stored and remembered.
___20___
When you come upon something you need to remember, say to yourself,“Hey, pay attention and remember this! ”You are giving yourself a wake-up call as well as giving your mind a marker that it can use to help in storing the new information.
A. Give yourself an order.
B. Get a good night’s sleep.
C. Here are four of them to get you started.
D. Picture a hot dog for Frank and a car for Parker.
E. For example, note the colors of a picture you want to remember.
F. When we try hard to remember something we often become nervous.
G. The way you live influences not only your physical health but also your memory.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
"Just sign here sir," the deliveryman(送货员) said as he handed Oscar Reyna a package.
The package consisted of(装有) a long, narrow box ____21____ wrapped in brown paper. ____22____ the box, Oscar saw an umbrella inside—a very old one with a beautifully carved (雕刻)handle. ____23____ he had not seen it for more than 20 years, he recognized it immediately.
Oscar was 16 when he first saw the ____24____ umbrella. He had gone to a concert with his grandparents. As they were leaving, he noticed an umbrella on an empty seat. Impressed by its ____25____, Oscar felt a strong desire to find its owner.
Oscar ____26____ the manager to look in the record of advance ticket sales. Just as he thought, a name matched the seat ____27____ Oscar had found the umbrella. The name was Mrs. Katie O'Brien.
Oscar talked his grandparents into going by Mrs. O'Brien's house on their way home. He rang the bell, the door opened, and an elderly woman appeared." May I ____28____ you " she asked." I'd like to return it if it's yours," Oscar said, ____29____ the umbrella as if presenting a gift that had long been wished for. "Why, yes! it's mine, " replied Mrs. O'Brien with a ____30____ smile and shining eyes. "It was given to me by my father years ago. Thank you so much for returning it. May I offer you a reward for your ____31____ " "No, ma'am. " he said, "my grandmother says that a good deed is its own reward. " "Well, that's ____32____ what my father used to say. What is your name, Young man "
Years later, Oscar was staring at the finely carved handle of the umbrella as he remembered Mrs. O'Brien. It was in perfect condition, considering how ____33____ it was. Why had it arrived here today As if ____34____, a note fell from the paper. It read: Mrs. O'Brien wanted you to accept this umbrella as a present for a kind, ____35____ gesture long ago.
21. A. strictly B. carefully C. seriously D. carelessly
22. A. Opening B. Seizing C. Watching D. Searching
23. A. After B. When C. Since D. Although
24. A. ordinary B. unusual C. simple D. formal
25. A. beauty B. shape C. size D. history
26. A. ordered B. forced C. encouraged D. advised
27. A. until B. before C. which D. where
28. A. invite B. help C. trouble D. know
29. A. putting up B. turning out C. picking up D. holding out
30. A. wide B. confident C. proud D. shy
31. A. patience B. kindness C. courage D. determination
32. A. clearly B. naturally C. exactly D. probably
33. A. old B. amazing C. valuable D. nice
34. A. in turn B. in return C. in exchange D. in answer
35. A. attractive B. mean C. selfless D. selfish
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Have you ever imagined ____36____(live) in 2200, about 200 years from now A recent study describes robots, underwater cities and holidays in space. City planners, experts on space and architects____37____ (ask) to give their ideas of life in 2200. According to them, the way people live, work and play will be totally different ____38____ how we do these things today. They also said that over twenty years ago, people couldn't imagine how the Internet ____39____ the smartphones would change our lives. But today, both have changed the way we communicate, learn and do daily things, and the changes in the next century will probably be even ____40____(great).
Those ____41____(question) in the research said that people might not go to the office in the future but would work at home instead. People will have advanced 3-D printers that will enable____42____ to download a design for furniture or a food picture and then to "print" the sofa, table or pizza at home.____43____ will also be less need for visits to the doctor. People will have a home health capsule that will "diagnose"____44____the problem is and provide various treatment. _____45_____(hopeful), they will also be going into space for holidays to get resources that have been used up on earth.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,春节将至,你校英国留学生Frank因为新冠疫情(COVID-19 pandemic)不能回国。请你给他写一封信,邀请他到你家过春节。内容如下:
1.发出邀请;
2.体验家乡春节习俗;
3.表达祝愿。
注意:
1.字数80词左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Frank,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,割据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
“Surprise!” was the first thing I heard when I opened the door. My family and friends were all smiling at me. There were colorful balloons all over the house, a big poster saying "HAPPY BIRTHDAY'', and of course a cake with 12 candles. It was a wonderful feeling. I knew that I had finally turned twelve and I might possibly get the thing I wanted most.
I saw my mom and dad coming towards me with a small box which seemed to be a birthday present. When I opened the box, I couldn't believe my eyes. I had really gotten a mobile phone! Throwing myself into their arms, I let out a cry of joy, “Thank you! I love you guys!”
“You're welcome. We knew this was going to make you happy but we didn't only get you this because you turned twelve, but also because you are doing well in school. We expect you to keep getting good grades."
“Of course I will." I said confidently.
As soon as I got to school the next morning, I was showing off my phone and asking everyone for their number. It was cool how I got so many contacts on the first day.
It felt like I didn't even exist in that class anymore. I wouldn't pay much attention to the teachers because I was too busy on my phone. However, I didn't get caught using it.
I am pretty sure that the teacher did notice that I stopped paying attention to her because a week later we took a test and I failed. What was worse, my mom had to sign the test.
It was hard to show my mom the test. She was used to seeing A's and B's on my tests. Finally, I showed it to her, and she couldn't believe it. She was angry but most of all, she was disappointed.
注意:
1.续写短文的词数应为150左右;
2,续写部分分为两段,每段的开头已给出。
Paragraph 1:
Realizing the reason for my failure, my parents started to dislike the fact that I had a phone.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Then I started to wonder if I was wrong.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1-5 CBABC 6-10 BCBAC 11-15 BABAC 16-20 AABCA2021-2022学年湖北省荆门市龙泉中学高一期中考试英语试题
本试卷共4页,全卷满分150,考试用时120分钟
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话仅读一遍。
1.What does the man want to do tonight
A. Watch a movie. B. Buy some fruit. C. Go for a walk.
2.How does Anna look
A. Excited. B. Upset. C. Relaxed.
3.What does the man ask the woman to buy
A. Apples and coffee. B. Milk and coffee. C. Milk and apples.
4.When will the man’s birthday party be held
A. On Thursday. B. On Friday. C. On Saturday.
5.What will the man probably do next
A. Pick up the guests. B. Do his homework. C. Clean the house.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话或独白读两遍。
听下面一段材料,回答下列各题。
6.When did the man probably get home last night
A. At about 10:00 p.m. B. At about 10:10 p.m. C. At about 10:20 p.m.
7.What did the man do last night
A. Saw a doctor. B. Drank with friends. C. Went to the cinema.
听下面一段材料,回答下列各题。
8.Where did the man learn the news
A. From a website. B. From a newspaper. C. From a friend.
9.How does the woman feel after hearing the news
A. Happy. B. Worried. C. Angry.
听下面一段材料,回答下列各题。
10.Why are there tears in the woman's eyes
A. Because she is crying.
B. Because she is moved to tears.
C. Because her eyes feel uncomfortable.
11.Who is Jenny most probably
A. The woman's daughter. B. The man's wife. C. The man’s colleague.
12.What does Henry think of smoking
A. Harmful. B. Cool. C. Costly.
听下面一段材料,回答下列各题。
13.Why won't the woman go to Sydney
A. Because she doesn't feel like going there.
B. Because her parents disagree with her.
C. Because she already has other plans.
14.What is the advertisement mainly about
A. Some evening classes. B. Some online classes. C. Some summer camps.
15.What is the woman interested in
A. Dancing. B. Singing. C. Writing.
16.What class may the man take
A. Painting. B. Writing. C. Acting.
听下面一段材料,回答下列各题。
17.What did the speaker's parents advise him to do
A. Go camping nearby. B. Stay at home. C. Take a raincoat.
18.How did the speaker get to the village five years ago
A. By subway. B. By car. C. On foot.
19.What does the speaker want Polly to bring
A. Food. B. Drinks. C.A tent.
20.How long will it take to get to the village by bus
A. One hour. B. Four hours. C. Five hours.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
For Stevens Point locals in the US, the city is flooded with delicious fried fish. Here are four top choices for the community to have a try.
Hilltop Pub&Grill
Hilltop Pub&Grill first opened in the 1980s and took the Stevens Point community by storm with its delicious food and unique decoration style. Its fried fish are beloved due to the use of “high-quality North Atlantic fish, with a light beer batter (面糊)”.
The Final Score Bar&Grill
The Final Score Bar&Grill aimed to become a local hot spot in 2001 when Jim Billings, the owner, took charge of the business. Billings feels that their five batter choices set them apart from their neighboring bars. Besides, various wines are available.
Point After Pub&Grill
Point After Pub&Grill started serving delicious food and cold beers in a welcoming environment in 2009. But its history runs much longer. “Before it was Point After Pub&Grill, it had been Northside Bar for 30 plus years,” explained Molski, the owner. Molski feels that the pub’s four special batter choices and other fish specials are what help make it an area landmark.
Two Harps Pub
This Irish pub opened its doors to the public in 2017 and has been drawing fans and locals ever since. “I had done my career for a long time and was kind of bored with it,” said Nick Moore, the owner. “And this opportunity fell into my lap, so I went with it. It really made sense to open up an Irish bar.” The growing pub advises guests to try a cold beer with their Friday fried fish.
1. What makes Hilltop Pub&Grill popular with customers
A. The convenient location. B. The special food.
C. The high-quality service. D. The unique wine.
2. What do The Final Score Bar&Grill and Point After Pub&Grill have in common
A. They are both run by the same company. B. They are both famous for great wines.
C. They both feature some particular batter. D. They were both founded ten years ago.
3. What is special about Two Harps Pub
A. It is the newest among the four pubs. B. It offers free cold beers to customers.
C. It only provides fried fish on Fridays. D. It has a unique decoration style.
【答案】1. B 2. C 3. A
【解析】
【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了美国Stevens Point的几家特色烤鱼吧。
【1题详解】
细节理解题。根据第二段中的“Its fried fish are beloved due to the use of ‘high-quality North Atlantic cod, with a light beer batter (面糊).(它的炸鱼很受欢迎,因为它使用了“高质量的北大西洋鳕鱼和淡啤酒面糊”)”可知,这种特殊的食物使Hilltop Pub&Grill深受顾客的欢迎。故选B。
【2题详解】
细节理解题。根据The Final Score Bar&Grill部分的“Billings feels that their five batter flavors set them apart from their neighboring bars.(Billings觉得他们的五种面糊口味使他们与邻近的酒吧与众不同)”和Point After Pub&Grill部分的“Molski feels that the pub’s four special batter choices and other fish specials are what help make it an area landmark.(莫尔斯基认为,酒吧的四个特殊的面糊选择和其他鱼类特色使它成为一个地区地标)”可知,这两家烤鱼吧有独特的面糊,这让它们与众不同。故选C。
【3题详解】
推理判断题。通读全文,根据Two Harps Pub部分的“This Irish pub opened its doors to the public in 2017 and has been drawing fans and locals ever since.(这家爱尔兰酒吧于2017年向公众开放,自那以后一直吸引着粉丝和当地人)”可知,Two Harps Pub于2017年开始营业,是四家烤鱼吧中最新的。故选A。
B
A Portland, Oregon man has become the first person to travel across Antarctica by himself without receiving any assistance.
Colin O’Brady has completed the 1,500-kilometer trip. He crossed the continent in 54 days. Friends, family and other people followed his progress through messages and pictures he left on social media.
O’Brady spoke with his wife Jenna Besaw by telephone soon after he completed the journey. “It was an emotional call,” she said. “He seemed overwhelmed by love and appreciation, and he really wanted to say ‘thank you’ to all of us.”
The 33-year-old O’Brady documented the trip on the social networking services Instagram. He called his journey “The Impossible First”. He wrote that he traveled the last 129 kilometers in one big, final push to the finish line. The distance took over one day to complete. O’Brady wrote, “While the last 32 hours were some of the most challenging hours of my life, they have quite honestly been some of the best moments I have ever experienced.”
The day before, he wrote that he was “in the zone” and thought he could make it to the end without stopping. “I was listening to my body and taking care of the details to keep myself safe,” he wrote. “I called home and talked to my mom, sister and wife. I promised them I would stop when I need to.”
Other people have traveled across Antarctica, but they all had some form of assistance. They either had better, more plentiful supplies or devices that helped move them forward.
In 2016, British explorer Henry Worsley died in his attempt to travel alone across Antarctica unassisted. Worsley’s friend Louis Rudd, also from Britain, is attempting an unaided solo journey in Worsley’s honor. He was competing against O’Brady to be the first to do it. Besaw told the Associated Press that her husband plans to stay in Antarctica until Rudd finishes his trip.
4. What did O’Brady think of his journey in Antarctica
A. It was pleasant. B. It was discouraging.
C. It was impossible to complete. D. It was hard to complete.
5. What did O’Brady promise his family
A. Making sure of his safety. B. Trying to achieve the goal.
C. Keeping in touch with them. D. Stopping the travel halfway.
6. Why does O’Brady still remain in Antarctica
A. To wait for another explorer. B. To compete with others.
C. To help other explorers. D. To make his victory recognized.
7. What might be a suitable title for the text
A. The Antarctic Continent B. The Impossible First
C. Traveling in Antarctica D. An Incomplete Journey
【答案】4. D 5. A 6. A 7. B
【解析】
【分析】本文是记叙文。O’Brady成为第一个在没有任何帮助的情况下独自穿越南极洲的人,文章讲述了他穿越南极遇到的困难和克服困难穿越的过程。
4题详解】
推理判断题。根据第四段“He called his journey “The Impossible First”. He wrote that he traveled the last 129 kilometers in one big, final push to the finish line. The distance took over one day to complete. O’Brady wrote, “While the last 32 hours were some of the most challenging hours of my life, …”(O’Brady称自己的旅程为“不可能的第一”。他完成了最后129公里的冲刺,冲向了终点线。这段距离花了一天时间才走完。他写道:“虽然过去的32小时是我一生中最具挑战性的时刻,……)”可知O’Brady的南极之旅很困难,很有挑战性,他认为很难完成。故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第五段“I was listening to my body and taking care of the details to keep myself safe,”(我倾听自己身体的声音,注意每一个细节以保证自己的安全)和“I called home and talked to my mom, sister and wife. I promised them I would stop when I need to.”(我打电话回家,和我的妈妈、姐姐和妻子谈了谈。我答应过他们,必要时我会停下来。)可知O’Brady答应家人自己会注意安全,故选A。
【6题详解】
细节理解题。根据最后一段“Besaw told the Associated Press that her husband plans to stay in Antarctica until Rudd finishes his trip.” (Besaw告诉美联社,她的丈夫计划留在南极洲,直到Rudd结束他的旅行。)可知O’Brady仍然留在南极洲没回来是在等待另一个探险者Rudd,故选A。
【7题详解】
主旨大意题。文章第一段“A Portland, Oregon man has become the first person to travel across Antarctica by himself without receiving any assistance.”提到O’Brady成为第一个在没有任何帮助的情况下独自穿越南极洲的人。下文讲述了他穿越南极遇到的困难和克服困难穿越的过程。第四段“He called his journey “The Impossible First”.”O’Brady称自己的旅程为“不可能的第一”, The Impossible First能概况全文,适合作为标题。这次旅行O’Brady成功完成了,D项表达错误;本文不是在讲述南极洲或普通的南极之旅,A、C不能概况文章内容,故选B。
C
Have you imagined that planting trees can make a big difference People say that one man can’t make a difference, but Abdul Samad Sheikh, a 60-year-old rickshaw (人力车) driver from Bangladesh, has proved that doing a small thing over a long period of time can mean very much. He has planted at least one tree every day since he was 12 years old, which means that he has so far planted a small forest of over 17,500 trees. Imagine if everyone followed his example.
Abdul has worked as a rickshaw driver for most of his life. He makes a little money from his job, which is only enough to put food on the table for his family, but he somehow tries to also buy at least one tree every day. He considers it his duty to the world. Mostly he plants them on government land so nobody can cut them down later. He also waters them, and if he sees anyone cutting a tree, he blames them.
Abdul, his wife Jorna, and four of their children live in two old houses, on a piece of land that is owned by the Faridpur deputy commissioner’s office. They have no land of their own.
Sometimes, she commands him not to plant trees but he doesn’t listen. Abdul’s 30-year-old son, Kutub Uddin, has never told his father not to plant trees, because he thinks his father does a good thing for society.
Abdul’s neighbors all know about his daily habit, and praise his work. Whoever can ask of him anything, he will do his best to help. Therefore, Abdul is loved by neighbors.
For his efforts, Abdul Samad Sheikh was recently honored by The Daily Star, and given $1,253 to help him build a better home for his family. The Daily Star wished everyone to follow his example, and protect the environment.
“I can’t do it alone. I need the help of you all,” Abdul said in his speech.
8. What do we know about Abdul
A. He doesn’t support his family. B. He plants trees with his own money.
C. He makes a living by doing different jobs. D. He plants trees to win his neighbors’ praise.
9. Why does Abdul plant trees on government land
A. To get money from government.
B. To set a good example to people.
C. To protect them from being cut down.
D. To get a place from government to build his own house.
10. Which of the following can best describe Abdul
A. Poor but helpful. B. Rich and reliable.
C. Uncaring and stupid. D. Active but dishonest.
11. What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to
A. Driving a rickshaw. B. Planting trees.
C. Making big money. D. Building a better home.
【答案】8. B 9. C 10. A 11. B
【解析】
【分析】本文是记叙文。讲述了60岁的孟加拉国人力车司机Abdul每天用自己的钱至少种一棵树,保护树,保护环境的故事。号召更多的人向他学习,保护环境。
【8题详解】
推理判断题。根据第二段Abdul has worked as a rickshaw driver for most of his life. He makes a little money from his job, which is only enough to put food on the table for his family, but he somehow tries to also buy at least one tree every day.可知Abdul一生大部分时间都在做人力车司机。他工作挣的钱只够养家糊口,但他还设法每天至少买一棵树。由此推知Abdul是用自己的钱种树,故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据第二段Mostly he plants them on government land so nobody can cut them down later.可知大多数情况下,Abdul把树种植在政府的土地上,这样以后就没人能把它们砍倒了。他这样做是为了保护树,故选C。
【10题详解】
推理判断题。根据第二段Abdul has worked as a rickshaw driver for most of his life. He makes a little money from his job, which is only enough to put food on the table for his family.和第三段They have no land of their own.可知Abdul挣的钱只能养家糊口,他很穷。根据第二段中He considers it his duty to the world.他认为这是他对世界的责任。和倒数第二段中Whoever can ask of him anything, he will do his best to help. Therefore, Abdul is loved by neighbors.可知Abdul乐于助人,深受邻居们喜欢。故选A。
【11题详解】
猜测词义题。第一段提到he has so far planted a small forest of over 17,500 trees.到目前为止,他已经种了一个有17500多棵树的小树。和倒数第二段The Daily Star wished everyone to follow his example, and protect the environment. 《每日星报》希望每个人都以他为榜样,保护环境。可知Abdul一生种树为社会做贡献,也因此受到表彰。The Daily Star希望更多的人向他学习,保护环境。Abdul说的I can’t do it alone.指的是靠他自己的力量种树不行,需要更多人参与。it 指planting trees,故选B。
【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系、判断画线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象,包括考查it(指动物,无生命的事物、特定的事件或人),they/them(指代人、物、事件的复数名词),he/she等人称代词的指代意义,以及指示代词this,that,these,those等在文章中的指代意义,考查同学们对文章中叙述特定的人,物,事件的认知能力。解答这类题时,同学们要认真阅读画线词所在句和前后临近句的内容,分析人称转换和动作变换的详细过程,理清来龙去脉和前后的因果关系,从而准确推断其指代的对象。例如,在第4小题中,同学们要弄懂全文大意,才能理清it指代的对象。仅凭it所在句是无法推理出其指代意义的。第一段提到he has so far planted a small forest of over 17,500 trees.到目前为止,他已经种了一个有17500多棵树的小树。和倒数第二段The Daily Star wished everyone to follow his example, and protect the environment. 《每日星报》希望每个人都以他为榜样,保护环境。可知Abdul一生种树为社会做贡献,也因此受到表彰。The Daily Star希望更多的人向他学习,保护环境。 Abdul 说的I can’t do it alone.指的是靠他自己的力量种树不行,需要更多人参与。 it 指planting trees,故选B。
D
By now, most people know they should be eating more vegetables. But are there ways to get more from the vegetables you already eat A research shows that when it comes to vegetables, it's not only how much we eat, but also how we prepare them, that decides the vitamins and other nutrients that enter our body.
Many studies show that people who eat lots of vegetables have less heart disease, and eye problems and even cancer. But raw vegetables are not always best. The researchers found that 198 Germans who eat raw food were short of lycopene, the matter found in tomatoes and other red vegetables. “There is an idea that raw foods are always going to be better,” says Steven K. Clinton, a professor at Ohio State University. “For fruits and vegetables, sometimes a little bit of cooking can be helpful.”
A number of factors decide how the vegetables do good to people's health before they reach the table, including where and how they were grown and stored before being bought. No single cooking way is best. Some nutrients are easily lost in cooking if they are cooked in different ways.
Vitamins C and B are often lost. In January, another report said that boiling was better for carrots than frying or serving them raw. Frying was the worst way to cook.
What cooked with the vegetables can also be important When the vegetables were cooked with fat, the diners can get more nutrients. Fat can also make the taste of vegetables better, meaning that people will eat more of them. Putting on some other things that make it taste better—a little salt—can make the food taste better.
12. The writer mainly wants to tell us that ________.
A. people should eat more vegetables B. the way people eat vegetables is important
C. eating vegetables is good for us D. how much vegetables one should eat
13. The people who eat the raw vegetables for a long time will ________.
A. have the eyes problems B. have heart disease
C. be in need of lycopene D. hate eating tomatoes
14. The following decide how the vegetables do good to people EXCEPT ________.
A. the place where the vegetables are grown B. the way how the vegetables are stored
C. the way how the vegetables are prepared D. the price at which the vegetable are sold
15. From the last paragraph, we can know ________.
A. it's better to cook vegetables with the fat
B. the more fat in the cooking, the fewer vegetables people will eat
C. it's better to cook the vegetables without salt
D. the fat will increase the nutrition of the vegetables
【答案】12. B 13. C 14. D 15. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。一项研究表明,说到蔬菜,不仅要看我们吃多少,还要看我们如何准备蔬菜,这决定了进入我们体内的维生素和其他营养物质。文章主要说明了决定蔬菜食用效果的一些影响因素,和推荐食用蔬菜的方法。
【12题详解】
推理判断题。根据第一段By now, most people know they should be eating more vegetables. But are there ways to get more from the vegetables you already eat A research shows that when it comes to vegetables, it's not only how much we eat, but also how we prepare them, that decides the vitamins and other nutrients that enter our body.可知现在,大多数人都知道应该多吃蔬菜。但是,有没有办法从你已经吃的蔬菜中获得更多的营养呢?一项研究表明,说到蔬菜,不仅要看我们吃多少,还要看我们如何准备蔬菜,这决定了进入我们体内的维生素和其他营养物质。结合文章还说明了决定蔬菜食用效果的一些影响因素,和推荐食用蔬菜的方法。由此可推知,作者主要想告诉我们,人们食用蔬菜的方式很重要。故选B。
【13题详解】
细节理解题。根据第二段中The researchers found that 198 Germans who eat raw food were short of lycopene, the matter found in tomatoes and other red vegetables.可知研究人员发现,198名吃生食的德国人缺乏番茄红素,这种物质存在于番茄和其他红色蔬菜中。由此可知,长期吃生蔬菜的人需要番茄红素。故选C。
【14题详解】
细节理解题。根据第一段中A research shows that when it comes to vegetables, it's not only how much we eat, but also how we prepare them, that decides the vitamins and other nutrients that enter our body.(一项研究表明,说到蔬菜,不仅要看我们吃多少,还要看我们如何准备蔬菜,这决定了进入我们体内的维生素和其他营养物质)可知C选项“蔬菜的制作方法” 将决定蔬菜是否对人有益;以及第三段中A number of factors decide how the vegetables do good to people's health before they reach the table, including where and how they were grown and stored before being bought.(有很多因素决定了这些蔬菜在进入餐桌前对人们的健康有什么好处,包括它们在被购买之前的生长地点和储存方式)可知A选项“蔬菜生长的地方”和B选项“蔬菜储存的方式”两项都能影响蔬菜的食用效果;文章没有提到蔬菜的价格问题,由此可知D选项“蔬菜的售价”不属于影响因素。故选D。
【15题详解】
细节理解题。根据最后一段中When the vegetables were cooked with fat, the diners can get more nutrients.可知当蔬菜和肉一起烹饪时,就餐者可以获得更多的营养。由此可知,蔬菜最好和肉类一起煮。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Keeping the memory in shape is important at any age,but it requires a bit more work as we grow. There are some simple activities that can improve your memory.___16___
Awaken your senses.
Use your senses to help your memory store(储存) needed information.___17___You can ask yourself like this: Is the sky a light blue or deep purple The more involved(参与的) you can be in the information, the easier it is for your brain to store it.
Use imagination and relation.
Trying to remember names Let’s say you meet a man named Frank Parker.___18___Tie the two together by picturing Frank dressed up in a hot dog costume(服装) parking his car in the parking lot. Now each time you see Frank ,you should easily recall his name.
Breathe deeply and relax.
___19___Relax, breathe deeply and slowly and let your mind ease up for a minute. Being relaxed makes it easier for information to be both stored and remembered.
___20___
When you come upon something you need to remember, say to yourself,“Hey, pay attention and remember this! ”You are giving yourself a wake-up call as well as giving your mind a marker that it can use to help in storing the new information.
A. Give yourself an order.
B. Get a good night’s sleep.
C. Here are four of them to get you started.
D. Picture a hot dog for Frank and a car for Parker.
E. For example, note the colors of a picture you want to remember.
F When we try hard to remember something we often become nervous.
G. The way you live influences not only your physical health but also your memory.
【答案】16. C 17. E 18. D 19. F 20. A
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。保持记忆力在任何年龄都很重要,但随着我们的成长,这需要更多的努力。有一些简单的活动可以提高你的记忆力。文章介绍了四种方法可以帮助你开始。
【16题详解】
上文提示“有一些简单的活动可以提高你的记忆力。”再根据下文提供的四个方法,承接上下文,C项Here are four of them to get you started.(这里有四种方法可以帮助你开始。)切题,故选C。
【17题详解】
上文提示“用你的感官来帮助记忆储存需要的信息。”承接上文,E项For example, note the colors of a picture you want to remember.(例如,注意你想记住的图片的颜色。)切题,故选E。
【18题详解】
上文提示“试着记住名字 假设你遇到一个叫弗兰克·帕克的人。”下文提示“想象一下,Frank穿着热狗装,把车停在停车场里。”承接上文且与后句为并列关系,D项 Picture a hot dog for Frank and a car for Parker.(想象一个热狗给弗兰克,一辆车给帕克。)切题。故选D。
【19题详解】
下文提示“放松,慢慢深呼吸,让你的大脑放松一分钟。”承接下文,F项 When we try hard to remember something we often become nervous.(当我们努力记住某事时,我们经常会变得紧张。)切题。该项中的nervous与Relax, breathe相吻合。故选F。
【20题详解】
此空是小标题,应该用短小精悍的祈使句,在A/B中选。根据下文内容“当你遇到需要记住的事情时,对自己说,“嘿,注意,记住这个!”由此推知,A项Give yourself an order.(给你自己一个命令。)切题。故选A。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
"Just sign here, sir," the deliveryman(送货员) said as he handed Oscar Reyna a package.
The package consisted of(装有) a long, narrow box ____21____ wrapped in brown paper. ____22____ the box, Oscar saw an umbrella inside—a very old one with a beautifully carved (雕刻)handle. ____23____ he had not seen it for more than 20 years, he recognized it immediately.
Oscar was 16 when he first saw the ____24____ umbrella. He had gone to a concert with his grandparents. As they were leaving, he noticed an umbrella on an empty seat. Impressed by its ____25____, Oscar felt a strong desire to find its owner.
Oscar ____26____ the manager to look in the record of advance ticket sales. Just as he thought, a name matched the seat ____27____ Oscar had found the umbrella. The name was Mrs. Katie O'Brien.
Oscar talked his grandparents into going by Mrs. O'Brien's house on their way home. He rang the bell, the door opened, and an elderly woman appeared." May I ____28____ you " she asked." I'd like to return it if it's yours," Oscar said, ____29____ the umbrella as if presenting a gift that had long been wished for. "Why, yes! it's mine, " replied Mrs. O'Brien with a ____30____ smile and shining eyes. "It was given to me by my father years ago. Thank you so much for returning it. May I offer you a reward for your ____31____ " "No, ma'am. " he said, "my grandmother says that a good deed is its own reward. " "Well, that's ____32____ what my father used to say. What is your name, Young man "
Years later, Oscar was staring at the finely carved handle of the umbrella as he remembered Mrs. O'Brien. It was in perfect condition, considering how ____33____ it was. Why had it arrived here today As if ____34____, a note fell from the paper. It read: Mrs. O'Brien wanted you to accept this umbrella as a present for a kind, ____35____ gesture long ago.
21. A. strictly B. carefully C. seriously D. carelessly
22. A. Opening B. Seizing C. Watching D. Searching
23. A. After B. When C. Since D. Although
24. A. ordinary B. unusual C. simple D. formal
25. A. beauty B. shape C. size D. history
26. A. ordered B. forced C. encouraged D. advised
27. A. until B. before C. which D. where
28. A. invite B. help C. trouble D. know
29. A. putting up B. turning out C. picking up D. holding out
30. A. wide B. confident C. proud D. shy
31. A. patience B. kindness C. courage D. determination
32. A. clearly B. naturally C. exactly D. probably
33. A. old B. amazing C. valuable D. nice
34. A. in turn B. in return C. in exchange D. in answer
35. A. attractive B. mean C. selfless D. selfish
【答案】21. B 22. A 23. D 24. B 25. A 26. D 27. D 28. B 29. D 30. A 31. B 32. C 33. A 34. D 35. C
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个人拾金不昧,捡到别人的伞之后专程还给失主,很多年之后又收到的失主赠送伞的故事,启迪我们:善有善报这样一个朴实的真理和美德。
【21题详解】
考查副词词义辨析。句意:包裹里有一个又长又窄的盒子,用牛皮纸小心地包着。A. strictly严格地;B. carefully小心地;C. seriously严肃地;D. carelessly粗心地。根据后文“a very old one with a beautifully carved wooden handle.”可知盒子被仔细地包装着。故选B。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:Oscar打开盒子,看到里面有一把伞——一把很旧的伞,伞柄上雕刻着精美的花纹。A. Opening打开;B. Seizing抓住;C. Watching观看;D. Searching搜寻。根据后文“the box, Oscar saw an umbrella inside”可知Oscar打开包裹的盒子。故选A。
【23题详解】
考查连接词词义辨析。句意:虽然他已经有20多年没见过它了,但他马上就认出了它。A. After在……之后;B. When当……时候;C. Since自从;D. Although虽然。根据“had not seen it”和recognize”的对比关系,可知虽然有20多年没见过了,但是还是立即认出来了。故选D。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Oscar16岁时第一次看到这把不寻常的雨伞。A. ordinary普通的;B. unusual不寻常的;C. simple简单的;D. formal正式的。根据上文“impressed by”,可知这边伞很是不寻常(unusual),给Oscar留下了深刻的印象。故选B。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:它的美丽给Oscar留下了深刻的印象,Oscar强烈地渴望找到它的主人。A. beauty美丽;B. shape形状;C. size尺寸;D. history历史。根据上文“a very old one with a beautifully carved wooden handle. ”和后文“Years later Oscar was staring at the finely carved handle of the umbrella”可知,这把伞很美,给人印象深刻。故选A。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:Oscar说服经理查看预售票记录。A. ordered命令;B. forced强迫;C. encouraged鼓励;D. advised建议。结合后文“the manager to look in the record of advance ticket sales”可知是指Oscar建议(advised)经理查看预售票记录。故选D。
【27题详解】
考查定语从句关系词。句意:不出所料,一个名字和Oscar找到伞的地方很相配。此处为定语从句修饰先行词the seat,关系词在从句中作地点状语,用关系副词where引导该从句。故选D。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:“我能帮你吗 ”她问。A. invite邀请;B. help帮助;C. trouble麻烦;D. know知道。结合上文“He rang the bell, the door opened, and an elderly woman appeared.”可知Oscar按响了门铃,因此开门的人问他是否需要帮助,may I help you“要我帮忙吗?”故选B。
【29题详解】
考查动词短语辨析。句意:Oscar说着,举起了伞,好像送出了一件盼望已久的礼物。A. putting up提供;B. turning out结果是;C. picking up捡起;D. holding out伸出。与之后的“as if presenting”相呼应,是指Oscar把伞像一件礼物一样举着。故选D。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:“为什么,是!它是我的,”O’Brien太太回答说,眼睛闪闪发光,脸上绽开灿烂的笑容。A. wide宽的;B. confident自信的;C. proud自豪的;D. shy害羞的。根据后文“and shinning eyes”可知此处指脸上露出灿烂的微笑,wide smile“灿烂的微笑”。故选A。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:我可以酬谢你的好意吗?A. patience耐心;B. kindness善意;C. courage勇气;D. determination决心。此处与上文中“for a kind”相呼应,指答谢Oscar的善意。故选B。
【32题详解】
考查副词词义辨析。句意:嗯,这正是我父亲过去常说的话。A. clearly清晰地;B. naturally自然地;C. exactly恰好地;D. probably可能。结合后文“what my father used to say”可知此处指的是这正是Oscar父亲过去经常这样讲的话。故选C。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:考虑到它的年龄,它的状况是完美的。A. old旧的,老的;B. amazing令人惊奇的;C. valuable贵重的;D. nice好的。根据前“an elderly woman”和上文中years later,可知此处Oscar感叹经过多年岁月的洗礼,这把伞仍然保存完好。故选A。
【34题详解】
考查固定短语辨析。句意:好像是在回答一样,一张纸条从纸上掉了下来。A. in turn轮流;B. in return作为报答;C. in exchange作为交换;D. in answer回答。根据后文“Why had it arrived here today ”可知这个问题困扰着Oscar,好像是为了回答(in answer)这些疑问。故选D。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:上面写着:O’Brien夫人很久以前就希望你接受这把伞,作为对很久以前一种友好、无私行为的表示。A. attractive吸引人的;B. mean吝啬的;C. selfless无私的;D. selfish自私的。结合上文“"I'd like to return it if it's yours," Oscar said,”可知多年前Oscar把伞物归原主是一种无私的行为。故选C。
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Have you ever imagined ____36____(live) in 2200, about 200 years from now A recent study describes robots, underwater cities and holidays in space. City planners, experts on space and architects____37____ (ask) to give their ideas of life in 2200. According to them, the way people live, work and play will be totally different ____38____ how we do these things today. They also said that over twenty years ago, people couldn't imagine how the Internet ____39____ the smartphones would change our lives. But today, both have changed the way we communicate, learn and do daily things, and the changes in the next century will probably be even ____40____(great).
Those ____41____(question) in the research said that people might not go to the office in the future but would work at home instead. People will have advanced 3-D printers that will enable____42____ to download a design for furniture or a food picture and then to "print" the sofa, table or pizza at home.____43____ will also be less need for visits to the doctor. People will have a home health capsule that will "diagnose"____44____the problem is and provide various treatment. _____45_____(hopeful), they will also be going into space for holidays to get resources that have been used up on earth.
【答案】36. living
37. were asked
38. from 39. and
40. greater
41. questioned
42. them 43. There
44. what 45. Hopefully
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要对未来的生活进行了各种设想和假设。
36题详解】
考查非谓语动词。句意:你想象过生活在2200年吗,大约200年后?此处为短语imagine doing sth.意为“想象做某事”。故填living。
【37题详解】
考查时态语态。句意:城市规划师、空间专家和建筑师被要求给出他们对2200年生活的看法。此处谓语与主语是被动关系,又因动作发生在过去,所以应用一般过去时的被动语态。主语为City planners, experts on space and architects,谓语用复数。故填were asked。
【38题详解】
考查介词。句意:他们认为,人们生活、工作和娱乐的方式将与我们今天做这些事情的方式完全不同。结合句意表示“与……不同”可知短语为be different from...。故填from。
【39题详解】
考查连词。句意:他们还说,二十多年前,人们无法想象互联网和智能手机将如何改变我们的生活。此处the Internet与the smartphones之间是并列关系,应用连词and。故填and。
【40题详解】
考查比较级。句意:但今天,两者都改变了我们交流、学习和做日常事情的方式,下个世纪的变化可能会更大。此处比较现在与下一个世纪的改变程度, 应用比较级。even修饰形容词比较级。故填greater。
【41题详解】
考查非谓语动词。句意:参与调查的人表示,未来人们可能不会去办公室,而是在家里工作。分析句子结构可知question在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语Those构成被动关系,故用过去分词作定语。故填questioned。
【42题详解】
考查代词。句意:人们将拥有先进的3d打印机,可以下载家具或食物图片的设计,然后在家里“打印”沙发、桌子或披萨。根据语境可知, 设空处代指前面提到的People,作宾语应用宾格them。故填them。
【43题详解】
考查固定句型。句意:去看医生的需求也会减少。此处为there be句型。there be less need to do sth意为“做某事的需求更少”。句首单词首字母要大写。故填There。
【44题详解】
考查宾语从句。句意:人们将有一个家庭健康胶囊,可以“诊断”问题是什么,并提供各种治疗。引导宾语从句,从句中缺少表语,应用what。故填what。
【45题详解】
考查副词。句意:希望他们也能去太空度假,以获得地球上已经耗尽的资源。此处修饰整个句子应用副词,作状语。句首单词首字母要大写。故填Hopefully。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,春节将至,你校英国留学生Frank因为新冠疫情(COVID-19 pandemic)不能回国。请你给他写一封信,邀请他到你家过春节。内容如下:
1.发出邀请;
2.体验家乡春节习俗;
3.表达祝愿。
注意:
1.字数80词左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Frank,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Frank,
I’m sorry to hear that you have to stay in China during the Spring Festival vacation. So, I’m writing to invite you to spend the festival with my family.
It’s a good chance for you to experience how we celebrate the time. On New Year’s Eve, family members will stay together to make jiaozi while watching the popular live broadcast of spring festival gala. In the following days, people will visit their relatives or friends to exchange best wishes. I think you can join me in that.
I hope you will accept my invitation and have a happy new year! I’m expecting your early reply.
Yours,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国留学生Frank写一封信,邀请他到你家过春节。
【详解】第一步:审题
体裁:应用文
时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时,少量现在进行时。
结构:总分法
总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。
要求:
1. 发出邀请;
2. 体验家乡春节习俗;
3. 表达祝愿。
第二步:列提纲 (重点词组)
have to; invite sb. to do sth.; It’s a good chance for sb. to do sth.; spring festival gala
第三步:连词成句
1. I’m sorry to hear that you have to stay in China during the Spring Festival vacation.
2. I’m writing to invite you to spend the festival with my family.
3. It’s a good chance for you to experience how we celebrate the time.
4. On New Year’s Eve, family members will stay together to make jiaozi while watching the popular live broadcast of spring festival gala.
5. I hope you will accept my invitation and have a happy new year!
根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。
第四步:连句成篇(衔接词)
1.表并列补充关系:and
2.表因果关系:so
连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。
【点睛】[高分句型1]. I’m sorry to hear that you have to stay in China during the Spring Festival vacation. (由that引导的宾语从句作hear的宾语)
[高分句型2]. I hope you will accept my invitation and have a happy new year! (由that引导的宾语从句作hope的宾语,省略that)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,割据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
“Surprise!” was the first thing I heard when I opened the door. My family and friends were all smiling at me. There were colorful balloons all over the house, a big poster saying "HAPPY BIRTHDAY'', and of course a cake with 12 candles. It was a wonderful feeling. I knew that I had finally turned twelve and I might possibly get the thing I wanted most.
I saw my mom and dad coming towards me with a small box which seemed to be a birthday present. When I opened the box, I couldn't believe my eyes. I had really gotten a mobile phone! Throwing myself into their arms, I let out a cry of joy, “Thank you! I love you guys!”
“You're welcome. We knew this was going to make you happy but we didn't only get you this because you turned twelve, but also because you are doing well in school. We expect you to keep getting good grades."
“Of course I will." I said confidently.
As soon as I got to school the next morning, I was showing off my phone and asking everyone for their number. It was cool how I got so many contacts on the first day.
It felt like I didn't even exist in that class anymore. I wouldn't pay much attention to the teachers because I was too busy on my phone. However, I didn't get caught using it.
I am pretty sure that the teacher did notice that I stopped paying attention to her because a week later we took a test and I failed. What was worse, my mom had to sign the test.
It was hard to show my mom the test. She was used to seeing A's and B's on my tests. Finally, I showed it to her, and she couldn't believe it. She was angry but most of all, she was disappointed.
注意:
1.续写短文的词数应为150左右;
2,续写部分分为两段,每段的开头已给出。
Paragraph 1:
Realizing the reason for my failure, my parents started to dislike the fact that I had a phone.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Then I started to wonder if I was wrong.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
Realizing the reason for my failure, my parents started to dislike the fact that I had a phone. They said they had noticed that I never paid attention to them. It was like I had my own little world. So they thought we didn't communicate as much with my phone. They regretted having given me a phone, which made me ignore the family and study.
Then I started to wonder if I was wrong. A week later I tried going a whole day without a phone and it didn’t go that badly. I had so much fun because I was actually spending time with my family and paying attention to them. From that day, I had a different opinion towards phones. Phones really take you away from the rest of the world. I' m not saying that phones are bad and not to use them, but you do have to spare some time to spend with your family and not get stuck with your phone all day.
【解析】
【分析】本文讲述了作者生日时,因为他已经12岁,并且在学校表现非常出色,父母给他一部手机作为生日礼物,作者非常的开心。他在学校炫耀手机,记下同学们的电话号码并且在课上也只关注手机,背着老师玩手机,无心听课学习。考试了,成绩一塌糊涂,他拿着成绩单让妈妈签字,妈妈既生气又失望。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“意识到我失败的原因,我的父母开始不想要我有手机。”可知,第一段可描写作者的父母发现作者有手机之后的一些变化和感受。
②由第二段首句内容“我开始怀疑是不是我错了。”可知,第二段可描写作者反思自己的行为后,开始放下手机,做出改变。
2.续写线索:父母抱怨——我反思——放下手机——关注交流——改变态度
3.词汇激活
行为类
①. 关注:pay attention to/focus on sth./be concerned about
②. 交流:communicate with sb./chat with sb./exchange ideas with
③. 改变:change one's mind/have a different opinion towards
情绪类
①. 抱怨:complain/say sth. angrily/make a complaint
②. 抱歉:feel sorry/regret/feel apologetic
【点睛】[高分句型1]. They said they had noticed that I never paid attention to them. (省略that的宾语从句)
[高分句型2]. They regretted having given me a phone, which made me ignore the family and study.(关系代词which引导的非限制性定语从句)
[高分句型3]. I had so much fun because I was actually spending time with my family and paying attention to them.(because引导的原因状语从句)
1-5 CBABC 6-10 BCBAC 11-15 BABAC 16-20 AABCA