石首一中2021—2022学年高一上学期9月月考
英语试题
时间:120分钟 满分:150分
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.When does the meeting begin
A. At 9:20. B. At 9:40. C. At 10:00.
2. Where are the two speakers most probably
A. In a flower shop. B . In a hospital. C. In a garden.
3. Who is probably the man
A. A driver. B. A doctor. C. A policeman.
4. What will they do this afternoon
A. Stay at home. B. Go sailing. C. Go to the cinema.
5. What are they mainly talking about
A. Their plans. B. The weather. C. A radio program.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题。
6. Where does the conversation probably take place
A. In a hospital. B. In a restaurant. C. In a school.
7. Who will drive the man home
A. His friend. B. The woman. C. His wife.
听第7段材料,回答第8至9题。
8. Who is going to study abroad this week
A. John’s cousin. B. John’s uncle. C. John’s brother.
9. What did John do after the party
A. He did the dishes. B. He typed the paper. C. He visited his professor.
听第8段材料,回答第10至12题。
10 Where did the man use to play soccer
A. In a gym. B. In a club. C. On a playground.
11. why doesn’t the man play soccer now
A. Because he is too busy.
B. Because he isn’t good at it.
C. Because he is too old to play it.
12. When did the man play soccer for the last time
A. In October, 2006. B. In November, 2006. C. In October, 2010.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Where does the conversation probably take place
A. At home. B. At a store. C. At a restaurant.
14. What's the relationship between the two speakers
A. Neighbors. B. Colleagues. C. Husband and wife.
15. What do they need to buy
A. Some apples. B. Some sugar. C. Some butter.
16. What may the woman do later
A. Watch TV. B. Clean the room. C. Go to the store.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Why does the man want to go to Tuscany
A. To enjoy the art. B. To visit a friend. C. To try some food.
18. How will they go to Innsbruck in Austria
A. By plane. B. By boat. C. By train.
19. How long will they stay in Austria
A. For five days. B. For a week. C. For ten days.
20. What is the man going to do in Germany
A. Go hiking. B. Go shopping. C. Join a music festival.
第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。
A
Learning English requires action! First of all, it is better to find out what type of books is suitable for you to read and improve your English level. You might not understand everything you read. But reading one from cover to cover will give you a real sense of achievement. The key is to find the right book. Let’s take a look at these.
Practise English Conversations
Click here to buy!
This eBook will make conversations in English so much easier There are over 30 audio files with typical conversations and exercises with answers at the back so you can practise what you’ve learned.
Travel English
Click here to buy!
Learn over 1000 English words and expressions so you can speak English fluently when you travel outside your country! Learn the language for over 30 typical situations and make travelling abroad easy with this eBook!
Business English
Click here to buy!
Learn over 500 words and expressions to improve your business English! This eBook comes with audio files and videos so you can learn the language you need to do business in English.
Idioms-Learn 250 Idioms
Click here to buy!
Learn 250 idioms and really improve your speaking and listening skills. This eBook will make learning idioms easy and fast! Start improving this important area of English NOW!
www.
1. Which book should you choose to study the expression about trade
A. Travel English. B. Business English.
C. Idioms-Learn 250 Idioms. D. Practise English Conversations.
2. What is the purpose of the text
A To show the content in four books.
B. To introduce the four English books.
C. To stress the importance of English learning.
D. To encourage readers to buy the books.
3. The text is most probably taken from ________.
A. A magazine. B. A website.
C. An essay. D. A textbook.
B
An elephant was standing and picking leaves from a tree. A small fly came flying and buzzing near his ear. The elephant waved it away with his long ears. Then the fly came again and the elephant waved it away once more.
This happened several times. Then the elephant asked the fly, “Why are you so restless and noisy Why can’t you just stay in one place ”
The fly answered, “I am interested in whatever I see, hear or smell. My five senses, and everything that happens around me, pull me here and there and I cannot resist (抵抗) them. What is your secret How can you stay so calm and still ”
The elephant stopped eating and said, “My five senses do not rule me. I am in control of myself — my senses do not tell me what to do. This helps me stay focused on whatever I do, and so, keep my mind calm and still. Now that I am eating, I am completely enjoying eating. In this way, I can just focus on enjoying my food. ”
After hearing these words, the fly’s eyes opened wide and a smile appeared on his face. He looked at the elephant and said, “I understand! I will always be restless if I let my senses control me. On the other hand, if I try to use some self-control, my mind will become calm and I’ll be able to stay still. ”
It is said that the mind is restless and pays attention to whatever is in front of it. But if you can control what you pay attention to, you can control your mind.
4. The fly thought he moved around a lot because ________.
A. he had nowhere to land
B. he couldn’t see things clearly
C. he was interested in everything around him
D. his five senses couldn’t work with each other
5. According to the elephant, what is the key to staying calm
A. Being in control of one’s senses.
B. Enjoying eating.
C. Being able to find peace.
D. Focusing on many things at the same time.
6. Which of the following is TRUE according to the story
A. The fly can resist everything that happens around him.
B. The five senses always rule the elephant.
C. The fly will be calm if the senses control him.
D. The elephant can focus on what he is doing.
7. Which of the following can be the best title for this passage
A. Stay Still and Calm
B. Focus on More Than One Thing
C. Pay Attention to Your Feelings
D. Take Control of Your Mind
C
Earthquake rescue robots have experienced their final tests in Beijing. Their designers say with these robots, rescuers will be able to buy more time to save lives during an earthquake.
This robot, looking like a helicopter, is called the detector (探测器) bot. At about 4 metres long, it took about 4 years to develop the model. Its main functions are to collect information from the air, and deliver goods of up to 30 kilos to people trapped by an earthquake.
This robot is equipped with a high 360 degree panoramic (全景的) camera. It can work day and night and also be able to send the latest pictures from the quake area.
Dr Qi Juntong, from Chinese Academy of Sciences, said, "The most important feature of this robot is that it doesn't need distant control. We just set the information on it, and then it takes off, and lands by itself. It flies as high as 3,000 metres, and as fast as 100 kilometres per hour."
This robot has a different function — it can change as the environment changes. Its main job is to search for any signs of life in places where human rescuers can't go.
The robot is equipped with a camera that can work in the dark, as well as a detector that not only finds people, but can also detect poisonous gas.
Another use for the rescuers is the supply bot, with its 10 metre long pipe. People trapped in the ruins will be able to get supplies including oxygen and liquids.
Experts have said that the robots will be produced, and serve as part of the national earthquake rescue team as soon as next year.
8. We can learn from the passage that the earthquake rescue robot ________.
A. is unable to deliver goods B. is designed to predict the earthquake
C. can send pictures even at night D. can be used to clear away poisonous gas
9. According to Dr Qi Juntong, the earthquake rescue robot ________.
A. has a unique shape
B. has more functions
C. is equipped with more advanced cameras
D. can work by itself once given the information
10. The robot can find people in an earthquake with the help of ________.
A. a remote control B. a detector
C. a long pipe D. a helicopter
11. What is the passage mainly about
A. Some information about earthquakes.
B. How to build earthquake rescue robots.
C. An introduction to a kind of earthquake rescue robots.
D. Different earthquake rescue robots in the world.
D
Yuan Longping is one of the greatest scientists in China. Having spent 50 years in agricultural (农业的) research, he has made a great contribution in solving the problem of feeding the large population of China.
Yuan Long ping’s interest in agriculture began when he was still in primary school. Though his parents wished that he could study science or medicine, Yuan Longping chose to study agriculture at university. After graduation in 1953, Yuan became a teacher in an agricultural school in a small town called Anjiang, where he stayed for 19 years. Anjiang was the place where Yuan started his Hybrid rice (杂交水稻) research and eventually developed the world –famous three-line hybrid rice.
During the period from the late 1950s to the early 1960s, China suffered from a nationwide famine (饥荒). The suffering left a deep impession on YuanLongping, and he decided to make an effort to ensure that people in the future would have enough food to eat. Since 1960, he has devoted himself to the research and development of a better rice varietal (品种). Yuan Longping’s research was not supported in the beginning. Many people did not believe he would succeed. However, with a lot of effort and research in the field, Yuan’s group developed the first high-yielding (高产的) hybrid rice varietal in 1974. This rice yielded 20 percent more per unit than other rice plants, putting China in the lead in worldwide rice production.
Since then, Yuan Longping’s hybrid rice has also been grown in over 20 countries and has been attracting attention from the whole world, especially in areas at a risk from famine. Yuan Longping’s achievement is considered achievement as a victory over the threat of famine.
As he accepted his Lifetime Achievement Award in 2019, Yuan Longping said that lifetime achievement means to strive (奋斗) with all your life. He will continue to demonstrate the award through his own actions.
12. How long did it take Yuan Longping to develop the first high-yielding hybrid rice varietal
A. 14 years. B. 19 years.
C. 20 years. D. 24 years.
13. What can we learn about Yuan Longping from the passage
A. Yuan will stop his research when he gets older.
B. Yuan’s hybrid rice helps both China and other countries.
C. Yuan’s research on hybrid rice was always widely supported.
D. Yuan became interested in agriculture when he was in university.
14. What is the correct order of the following events
a. Yuan achieved the Lifetime Achievement Award.
b. A national famine took place in China.
c. Yuan began to work as a teacher in an agricultural school.
d. Yuan’s hybrid rice started to be grown in other countries.
e. Yuan’s group developed the first high-yielding hybrid rice.
A. c-b-e-d-a B. c-b-a-d-e
C. b-c-e-d-a D. b-c-a-d-e
15. What is the best title for the passage
A. Fight Against Famine.
B. The Three-Line Hybrid Rice.
C. Lifetime Achievement Award for Yuan Longping
D. Yuan Longping—the Father of Hybrid Rice
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You may think that choosing to lose weight requires a lot of effort and pain.
The truth is, you can lose weight, feel healthier, and look amazing, all by doing small things every day. ____16____ When you’re ready to lose a few pounds, check out these five small everyday things you can do.
___17___
Believe it or not the diameter of your dinner plate can have a dramatic impact on how much food you eat at any time of the day. The bigger your plate, the more you can fit on it, and the more you put into your body.
Use a Food Diary or App
It’s so easy to sit at your desk or on the couch eating up an entire bag of potato chips, or a full packet of cookies.___18___
If you keep a food diary or app outlining what you eat, how much of it, and how many calories it has, you may be more inclined to control your food intake.
Drink More Water
___19___Your body needs more water than you’re probably giving it, and you may be reading the signs all wrong. Keep a water bottle on hand, drinking water throughout the day. By doing so, you can control your appetite while also making sure your body is not lack of water.
Exercise More
It seems like a given – you exercise, you lose weight. However, it’s not only those 10-mile runs that make all the difference. ____20____ For instance, park further away at the grocery store, take the steps instead of the elevator and jog on the spot during TV ad breaks of your favorite show.
A. Use Smaller Dishes
B. Control your food intake.
C. You have to make plans for exercise.
D. All too often, we mistake thirst for hunger.
E. Many small changes can make a significant difference.
F. Exercise doesn’t have to be something you have to think about to do, and it can be fun.
G. However, if you knew how many calories were in them, you may decide to change your mind.
第三部分 语言运用(共两节, 满分 30 分)
第一节 完形填空(共15小题; 每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
America’s holiday shopping season is the busiest shopping day of the year. After some shopping in a store, my family and I were going to have a meal in one of the food area where fast food is sold. It’s____21____ to find a seat. People were standing waiting for____22____ to free up.
When we found one, I sat down watching a waiter _____23_____ clearing and cleaning tables as soon as they became _____24_____. What’s more, he was not a ____25____ man, probably in his late fifties and a bit fat, but____26____ of that slowed him down a little.
____27____ I watched I was disappointed with people who didn’t clean up the rubbish themselves. They would just ____28____ their spilled (溢 出) drinks, bread and some other rubbish on the table. ___29___ the waiter never ____30____ smiling and saying “Enjoy your day!” to everyone he met. I was almost moved to tears.
After my family _____31_____ our meals, we cleaned up the table so he would have _____32_____ things to do. On the way out, I_____33_____ his hand and said, “Thank you for how hard you work.” When I tried to give him a $10 bill, he said, “No, I can’t ____34____ this. It’s my job.” I said I wasn’t_____35_____ it to him for payment or for a tip. I was giving it to him because I knew he had a good heart —and it can be hard to find these days! The man’s eyes turned red, said thank you, and went right back to clear and clean tables.
It was a great day and he was a great person that I had ever met.
21. A. necessary B. fast C. hard D. easy
22. A. tables B. time C. drinks D. food
23. A. carelessly B. slowly. C. angrily D. quickly
24. A. busy B. dirty C. full D. free
25. A. good B. young C. hardworking D. clever
26. A. all B. some C. none D. any
27. A. Though B. Before C. Since D. As
28. A. leave B. bring C. carry D. have
29. A. And B. So C. Besides D. But
30. A. kept B. minded C. stopped D. enjoyed
31. A. bought B. finished C. ordered D. cooked
32. A. fewer B. bigger C. cleaner D. newer
33. A. washed B. hit C. shook D. pushed
34. A. take B. refuse C. afford D. like
35. A. throwing B. keeping C. changing D. giving
第二节(共 10 小题:每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
China is a big old country, ____36____ has a history of more than five thousand years. We are proud of ____37____ (it) culture and part of the culture even influences the world ____38____ (great), for example, the thought of Confucius (孔子). As Chinese economy develops very fast and plays ____39____ important role in the world, more and more ____40____ (foreign) learn Mandarin (普通话) in Confucius institutions. The Chinese traditional culture can ____41____ (test) by the time. It unites (团结) the whole nation and no matter what kind of disaster comes, we will fight together for the country’s future. Today, many young people lose faith in traditional culture and they are crazy ____42____ the western culture. They follow the western fashion, ____43____ (think) we are the old style. But some day, they ____44____ (realize) they are wrong _____45_____ (ignore) traditional culture.
第四部分 书面表达(共两节,满分40分)
第一节:应用文写作(满分15分)
46. 假设你是李华, 你的朋友张豪在英语学习上遇到了困难,为此写信向你求助。请根据以下要点,用英语给他回一封信。
1. 要有自信心;
2. 多记一些惯用词组 (set phrases) 和句型结构 (sentence structures),并练习造句;
3. 要大量阅读,多背诵(recite)一些好的短文;
4. 写日记是提高写作的好方法.
注意:1. 词数 100 左右; 2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
Dear Zhanghao,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
第二节 读后续写 (满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
Growing up, we didn’t have much money. Actually, we had very little. We lived in a small house with holes in the floor. We wore old clothes and had little food. With three little mouths to feed, my daddy worked as a gatekeeper in a middle school and then farmed our own small field until dark. Daddy provided the best he could for us and mama made our clothes on her old sewing machine. We could have easily applied for welfare, but my parents wouldn't think of it. Our family was full of love and proud of hard work
Then I was in the third grade, in Mrs. Harper’s class. One day, Mrs. Harper brought a huge box of toys to school to give to “poor” children. Everyone was invited to bring some of his or her own toys from home to put in the box. Needless to say. I had hardly any toys of my own to offer.
My eyes got big the next day when I looked into that box. It was like a dream world to me — so many colorful toys! Clearly, Mrs. Harper saw the curious look on my face, and although I never asked with a smile, she let me pick out two toys for myself from the box. I was so thankful and thought that I was the luckiest girl in the whole world!
When I got home. I couldn't wait to show mama what I brought from the school. She admired the toys and asked where I got them. I told her about the box for the poor children and that Mrs. Harper had let me pick two toys from the box!Mama thought for a few seconds and said in a very sweet way, “No…no, You can’t keep these two toys.”
Paragraph 1:
Mama explained to me that those toys were for “poor” children.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Mrs. Harper said she understood what mama meant.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案: 1—5CABCB 6—10CACBB 11—15ACACB 16—20ABCAB2021-2022学年湖北省石首市第一中学高一上学期9月月考英语试题
时间:120分钟 满分:150分
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.When does the meeting begin
A. At 9:20. B. At 9:40. C. At 10:00.
2. Where are the two speakers most probably
A. In a flower shop. B . In a hospital. C. In a garden.
3. Who is probably the man
A. A driver. B. A doctor. C. A policeman.
4. What will they do this afternoon
A. Stay at home. B. Go sailing. C. Go to the cinema.
5. What are they mainly talking about
A. Their plans. B. The weather. C. A radio program.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题。
6. Where does the conversation probably take place
A. In a hospital. B. In a restaurant. C. In a school.
7. Who will drive the man home
A. His friend. B. The woman. C. His wife.
听第7段材料,回答第8至9题。
8. Who is going to study abroad this week
A John’s cousin. B. John’s uncle. C. John’s brother.
9. What did John do after the party
A. He did the dishes. B. He typed the paper. C. He visited his professor.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Where did the man use to play soccer
A. In a gym. B. In a club. C. On a playground.
11. why doesn’t the man play soccer now
A. Because he is too busy.
B. Because he isn’t good at it.
C. Because he is too old to play it.
12. When did the man play soccer for the last time
A. In October, 2006. B. In November, 2006. C. In October, 2010.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Where does the conversation probably take place
A. At home. B. At a store. C. At a restaurant.
14. What's the relationship between the two speakers
A. Neighbors. B. Colleagues. C. Husband and wife.
15. What do they need to buy
A. Some apples. B. Some sugar. C. Some butter.
16. What may the woman do later
A. Watch TV. B. Clean the room. C. Go to the store.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Why does the man want to go to Tuscany
A. To enjoy the art. B. To visit a friend. C. To try some food.
18. How will they go to Innsbruck in Austria
A. By plane. B. By boat. C. By train.
19. How long will they stay in Austria
A. For five days. B. For a week. C. For ten days.
20. What is the man going to do in Germany
A. Go hiking. B. Go shopping. C. Join a music festival.
第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。
A
Learning English requires action! First of all, it is better to find out what type of books is suitable for you to read and improve your English level. You might not understand everything you read. But reading one from cover to cover will give you a real sense of achievement. The key is to find the right book. Let’s take a look at these.
Practise English Conversations
Click here to buy!
This eBook will make conversations in English so much easier. There are over 30 audio files with typical conversations and exercises with answers at the back so you can practise what you’ve learned.
Travel English
Click here to buy!
Learn over 1000 English words and expressions so you can speak English fluently when you travel outside your country! Learn the language for over 30 typical situations and make travelling abroad easy with this eBook!
Business English
Click here to buy!
Learn over 500 words and expressions to improve your business English! This eBook comes with audio files and videos so you can learn the language you need to do business in English.
Idioms-Learn 250 Idioms
Click here to buy!
Learn 250 idioms and really improve your speaking and listening skills. This eBook will make learning idioms easy and fast! Start improving this important area of English NOW!
www.
1. Which book should you choose to study the expression about trade
A. Travel English. B. Business English.
C. Idioms-Learn 250 Idioms. D. Practise English Conversations.
2. What is the purpose of the text
A. To show the content in four books.
B. To introduce the four English books.
C. To stress the importance of English learning.
D. To encourage readers to buy the books.
3. The text is most probably taken from ________.
A. A magazine. B. A website.
C. An essay. D. A textbook.
【答案】1. B 2. D 3. B
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了一些不同种类的英语学习书籍。
【1题详解】
细节理解题。根据Business English部分的“Learn over 500 words and expressions to improve your business English! This eBook comes with audio files and videos so you can learn the language you need to do business in English.(学习超过500个单词和表达,以提高您的商务英语!这本电子书配有音频文件和视频,这样你就可以学会用英语做生意所需要的语言。)”可知,在Business English这本书上可以学到有关商业贸易的英语表达。故选B项。
【2题详解】
推理判断题。根据第一段“You might not understand everything you read. But reading one from cover to cover will give you a real sense of achievement. The key is to find the right book. Let’s take a look at these.(你可能读不懂所有的东西。但是从头到尾读一本会给你一种真正的成就感。关键是找到合适的书。我们来看看这些。)”和下文每本书推荐下的“Click here to buy!(点击这里购买!)”可知,文章主要介绍了一些不同种类的英语学习书籍,并且提供了购买链接,所以可以推断,这篇文章的目的是让人们去买这些书。故选D项。
【3题详解】
推理判断题。根据每本书推荐下的“Click here to buy!(点击这里购买!)”可知,每本书下面都有图书购买链接可以,所以可以推知,这篇文章最可能来自于网络。故选B项。
B
An elephant was standing and picking leaves from a tree. A small fly came, flying and buzzing near his ear. The elephant waved it away with his long ears. Then the fly came again and the elephant waved it away once more.
This happened several times. Then the elephant asked the fly, “Why are you so restless and noisy Why can’t you just stay in one place ”
The fly answered, “I am interested in whatever I see, hear or smell. My five senses, and everything that happens around me, pull me here and there and I cannot resist (抵抗) them. What is your secret How can you stay so calm and still ”
The elephant stopped eating and said, “My five senses do not rule me. I am in control of myself — my senses do not tell me what to do. This helps me stay focused on whatever I do, and so, keep my mind calm and still. Now that I am eating, I am completely enjoying eating. In this way, I can just focus on enjoying my food. ”
After hearing these words, the fly’s eyes opened wide and a smile appeared on his face. He looked at the elephant and said, “I understand! I will always be restless if I let my senses control me. On the other hand, if I try to use some self-control, my mind will become calm and I’ll be able to stay still. ”
It is said that the mind is restless and pays attention to whatever is in front of it. But if you can control what you pay attention to, you can control your mind.
4. The fly thought he moved around a lot because ________.
A. he had nowhere to land
B. he couldn’t see things clearly
C. he was interested in everything around him
D. his five senses couldn’t work with each other
5. According to the elephant, what is the key to staying calm
A. Being in control of one’s senses.
B. Enjoying eating.
C. Being able to find peace.
D. Focusing on many things at the same time.
6. Which of the following is TRUE according to the story
A. The fly can resist everything that happens around him.
B. The five senses always rule the elephant.
C. The fly will be calm if the senses control him.
D. The elephant can focus on what he is doing.
7. Which of the following can be the best title for this passage
A. Stay Still and Calm
B. Focus on More Than One Thing
C. Pay Attention to Your Feelings
D. Take Control of Your Mind
【答案】4. C 5. A 6. D 7. D
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章通过大象和苍蝇的对话,说明头脑是不安分的,会关注着它面前的一切。但是如果你能控制你所关注的东西,你就能控制你的思维。
【4题详解】
细节理解题。由第二段中的“Then the elephant asked the fly, “Why are you so restless and noisy Why can’t you just stay in one place ”(然后大象问苍蝇:“你为什么这么烦躁和吵闹?你为什么不能待在一个地方?”)”和第三段中的“The fly answered, “I am interested in whatever I see, hear or smell. (苍蝇回答说:我对我所看到的、听到的或闻到的一切都感兴趣)”可知,苍蝇认为它经常四处走动是因为它对周围的一切都感兴趣。故选C项。
【5题详解】
细节理解题。由第四段中的“The elephant stopped eating and said, “My five senses do not rule me. I am in control of myself — my senses do not tell me what to do. This helps me stay focused on whatever I do, and so, keep my mind calm and still. (大象停止进食,说:我的五种感官不支配我。我控制着自己——我的感官不告诉我该做什么。这有助于我专注于我所做的一切,所以,保持头脑冷静)”可知,大象控制着自己,所以五感不会支配大象的行动,大象能保持安静,因此保持冷静的关键是控制自己的感官。故选A项。
【6题详解】
细节理解题。由第四段“The elephant stopped eating and said, “My five senses do not rule me. I am in control of myself — my senses do not tell me what to do. This helps me stay focused on whatever I do, and so, keep my mind calm and still. Now that I am eating, I am completely enjoying eating. In this way, I can just focus on enjoying my food. ”(大象停止进食,说:我的五种感官不支配我。我控制着自己——我的感官不告诉我该做什么。这有助于我专注于我所做的一切,所以,保持头脑冷静。现在我在吃,我完全享受着吃。这样,我就可以专注于享受我的食物了)”可知“大象可以专注于它正在做的事情”表述正确。故选D项。
【7题详解】
主旨大意题。由上文“大象与苍蝇的对话”和最后一段“It is said that the mind is restless and pays attention to whatever is in front of it. But if you can control what you pay attention to, you can control your mind. (有人说,头脑是不安分的,关注眼前的一切。但是如果你能控制你所关注的,你就能控制你的思想)”可知,D项“控制你的思想”符合文意。故选D项。
C
Earthquake rescue robots have experienced their final tests in Beijing. Their designers say with these robots, rescuers will be able to buy more time to save lives during an earthquake.
This robot looking like a helicopter, is called the detector (探测器) bot. At about 4 metres long, it took about 4 years to develop the model. Its main functions are to collect information from the air, and deliver goods of up to 30 kilos to people trapped by an earthquake.
This robot is equipped with a high 360 degree panoramic (全景的) camera. It can work day and night and also be able to send the latest pictures from the quake area.
Dr Qi Juntong, from Chinese Academy of Sciences, said, "The most important feature of this robot is that it doesn't need distant control. We just set the information on it, and then it takes off, and lands by itself. It flies as high as 3,000 metres, and as fast as 100 kilometres per hour."
This robot has a different function — it can change as the environment changes. Its main job is to search for any signs of life in places where human rescuers can't go.
The robot is equipped with a camera that can work in the dark, as well as a detector that not only finds people, but can also detect poisonous gas.
Another use for the rescuers is the supply bot, with its 10 metre long pipe. People trapped in the ruins will be able to get supplies including oxygen and liquids.
Experts have said that the robots will be produced, and serve as part of the national earthquake rescue team as soon as next year.
8. We can learn from the passage that the earthquake rescue robot ________.
A. is unable to deliver goods B. is designed to predict the earthquake
C. can send pictures even at night D. can be used to clear away poisonous gas
9. According to Dr Qi Juntong, the earthquake rescue robot ________.
A. has a unique shape
B. has more functions
C. is equipped with more advanced cameras
D. can work by itself once given the information
10. The robot can find people in an earthquake with the help of ________.
A. a remote control B. a detector
C. a long pipe D. a helicopter
11. What is the passage mainly about
A. Some information about earthquakes.
B. How to build earthquake rescue robots.
C. An introduction to a kind of earthquake rescue robots.
D. Different earthquake rescue robots in the world.
【答案】8. C 9. D 10. B 11. C
【解析】
【分析】这是一篇说明文。主要从外形、功能、用途等方面介绍了地震救援机器人。
【8题详解】
细节理解题。由文章第三段“This robot is equipped with a high 360 degree panoramic (全景的) camera. It can work day and night and also be able to send the latest pictures from the quake area.”这个机器人配备了一台高位360度全景的相机。它可以夜以继日地工作,给地震地区发送的最新照片。可知这个机器人即使是在晚上也可以发送照片。故选C项。
【9题详解】
细节理解题。 由文章第四段 “Dr Qi Juntong, from Chinese Academy of Sciences, said, "The most important feature of this robot is that it doesn't need distant control. We just set the information on it, and then it takes off, and lands by itself.” 中国科学院的齐军统博士说:“这个机器人最重要的特点是它不需要远程控制。我们只需要在上面设置信息,然后它就会自动起飞和降落。可知这个地震救援机器人在得到信息后就会自己工作。故选D项。
【10题详解】
细节理解题。由文章第六段“The robot is equipped with a camera that can work in the dark, as well as a detector that not only finds people, but can also detect poisonous gas.” 该机器人配备了一个可以在黑暗中工作的摄像头,以及一个探测器,不仅可以发现人,还可以检测有毒气体。可知在摄像头和探测器的帮助下,机器人可以发现人。故选B项。
【11题详解】
主旨大意题。通过阅读全文,根据第一段“Earthquake rescue robots have experienced their final tests in Beijing. Their designers say with these robots, rescuers will be able to buy more time to save lives during an earthqu”可知,地震救援机器人在北京经历了最后的测试。他们的设计师说,有了这些机器人,救援人员就能在地震期间争取到更多时间救人。以及下文主要从外形、功能、用途等方面介绍了地震救援机器人。所以短文主要是介绍一种地震救援机器人。故选C项。
D
Yuan Longping is one of the greatest scientists in China. Having spent 50 years in agricultural (农业的) research, he has made a great contribution in solving the problem of feeding the large population of China.
Yuan Long ping’s interest in agriculture began when he was still in primary school. Though his parents wished that he could study science or medicine, Yuan Longping chose to study agriculture at university. After graduation in 1953, Yuan became a teacher in an agricultural school in a small town called Anjiang, where he stayed for 19 years. Anjiang was the place where Yuan started his Hybrid rice (杂交水稻) research and eventually developed the world –famous three-line hybrid rice.
During the period from the late 1950s to the early 1960s, China suffered from a nationwide famine (饥荒). The suffering left a deep impession on YuanLongping, and he decided to make an effort to ensure that people in the future would have enough food to eat. Since 1960, he has devoted himself to the research and development of a better rice varietal (品种). Yuan Longping’s research was not supported in the beginning. Many people did not believe he would succeed. However, with a lot of effort and research in the field, Yuan’s group developed the first high-yielding (高产的) hybrid rice varietal in 1974. This rice yielded 20 percent more per unit than other rice plants, putting China in the lead in worldwide rice production.
Since then, Yuan Longping’s hybrid rice has also been grown in over 20 countries and has been attracting attention from the whole world, especially in areas at a risk from famine. Yuan Longping’s achievement is considered achievement as a victory over the threat of famine.
As he accepted his Lifetime Achievement Award in 2019, Yuan Longping said that lifetime achievement means to strive (奋斗) with all your life. He will continue to demonstrate the award through his own actions.
12. How long did it take Yuan Longping to develop the first high-yielding hybrid rice varietal
A. 14 years. B. 19 years.
C. 20 years. D. 24 years.
13. What can we learn about Yuan Longping from the passage
A. Yuan will stop his research when he gets older.
B. Yuan’s hybrid rice helps both China and other countries.
C. Yuan’s research on hybrid rice was always widely supported.
D. Yuan became interested in agriculture when he was in university.
14. What is the correct order of the following events
a. Yuan achieved the Lifetime Achievement Award.
b. A national famine took place in China.
c. Yuan began to work as a teacher in an agricultural school.
d. Yuan’s hybrid rice started to be grown in other countries.
e. Yuan’s group developed the first high-yielding hybrid rice.
A. c-b-e-d-a B. c-b-a-d-e
C. b-c-e-d-a D. b-c-a-d-e
15. What is the best title for the passage
A. Fight Against Famine.
B. The Three-Line Hybrid Rice.
C. Lifetime Achievement Award for Yuan Longping
D. Yuan Longping—the Father of Hybrid Rice
【答案】12. A 13. B 14. A 15. D
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了袁隆平的个人经历和他的贡献。袁隆平一生致力于研究杂交水稻,他和他的团队研制出了第一个高产杂交水稻品种,对中国和其他国家有很大帮助。
【12题详解】
细节理解题。根据第三段“Since 1960, he has devoted himself to the research and development of a better rice varietal. Yuan Longping’s research was not supported in the beginning. Many people did not believe he would succeed. However, with a lot of effort and research in the field, Yuan’s group developed the first high-yielding hybrid rice varietal in 1974.”(自1960年以来,他一直致力于研究和开发更好的水稻品种。袁隆平的研究一开始没有得到支持。许多人不相信他会成功。然而,通过在该领域的大量努力和研究,袁隆平的团队在1974年培育出了第一个高产杂交水稻品种。)可知,袁隆平1960年开始研究水稻,1974年研制出第一个高产杂交水稻品种,因此可以计算出,袁隆平花了14年培育出第一个高产杂交水稻品种,故选A。
【13题详解】
推理判断题。根据第三段“This rice yielded 20 percent more per unit than other rice plants, putting China in the lead in worldwide rice production.”(这种水稻的单位产量比其它水稻高出20%,使中国在全球水稻产量中处于领先地位。)和第四段“Since then, Yuan Longping’s hybrid rice has also been grown in over 20 countries and has been attracting attention from the whole world, especially in areas at a risk from famine.”(从那时起,袁隆平的杂交水稻也在20多个国家种植,受到了全世界的关注,尤其是在面临饥荒的地区。)可推断出,袁隆平研究的杂交水稻对中国和其他国家都有帮助。故选B。
【14题详解】
细节理解题。根据第二段“After graduation in 1953, Yuan became a teacher in an agricultural school in a small town called Anjiang,”(1953毕业后,袁隆平在一个叫安江的小镇上的农业学校当老师),第三段“During the period from the late 1950s to the early 1960s, China suffered from a nationwide famine.”(20世纪50年代末到60年代初,中国遭受了一场全国性的饥荒。),第三段“However, with a lot of effort and research in the field, Yuan’s group developed the first high-yielding hybrid rice varietal in 1974.”(然而,经过大量的田间试验和研究,袁隆平团队于1974年研制出了第一个高产杂交水稻品种。),第四段“Since then, Yuan Longping’s hybrid rice has also been grown in over 20 countries and has been attracting attention from the whole world, especially in areas at a risk from famine.”(从那时起,袁隆平的杂交水稻也在20多个国家种植,受到了全世界的关注,尤其是在面临饥荒的地区。),和最后一段“As he accepted his Lifetime Achievement Award in 2019, Yuan Longping said that lifetime achievement means to strive with all your life.”(在2019年接受终身成就奖时,袁隆平说,终身成就意味着用一生的时间去奋斗。)可知,“c. Yuan began to work as a teacher in an agricultural school.”(袁隆平在农业学校当老师)发生在1953年;“b. A national famine took place in China.”(中国遭受了一场全国性的饥荒)发生在20世纪50年代末到60年代初;“e. Yuan’s group developed the first high-yielding hybrid rice.”(袁隆平团队研制出了第一个高产杂交水稻品种)发生在1974年;“d. Yuan’s hybrid rice started to be grown in other countries.”(袁隆平的杂交水稻开始在其他国家种植)发生在1974年后;“a. Yuan achieved the Lifetime Achievement Award.”(袁隆平获得终身成就奖)发生在2019年。所以根据时间来排序,应该是c-b-e-d-a,故选A。
【15题详解】
主旨大意题。文章主要介绍了袁隆平的个人经历和他的贡献。袁隆平一生致力于研究杂交水稻,他和他的团队研制出了第一个高产杂交水稻品种,对中国和其他国家有很大帮助。所以文章最好的标题是,袁隆平——杂交水稻之父,故选D。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You may think that choosing to lose weight requires a lot of effort and pain.
The truth is, you can lose weight, feel healthier, and look amazing, all by doing small things every day. ____16____ When you’re ready to lose a few pounds, check out these five small everyday things you can do.
___17___
Believe it or not, the diameter of your dinner plate can have a dramatic impact on how much food you eat at any time of the day. The bigger your plate, the more you can fit on it, and the more you put into your body.
Use a Food Diary or App
It’s so easy to sit at your desk or on the couch eating up an entire bag of potato chips, or a full packet of cookies.___18___
If you keep a food diary or app outlining what you eat, how much of it, and how many calories it has, you may be more inclined to control your food intake.
Drink More Water
___19___Your body needs more water than you’re probably giving it, and you may be reading the signs all wrong. Keep a water bottle on hand, drinking water throughout the day. By doing so, you can control your appetite while also making sure your body is not lack of water.
Exercise More
It seems like a given – you exercise, you lose weight. However, it’s not only those 10-mile runs that make all the difference. ____20____ For instance, park further away at the grocery store, take the steps instead of the elevator and jog on the spot during TV ad breaks of your favorite show.
A. Use Smaller Dishes
B. Control your food intake.
C. You have to make plans for exercise.
D. All too often, we mistake thirst for hunger.
E. Many small changes can make a significant difference.
F. Exercise doesn’t have to be something you have to think about to do, and it can be fun.
G. However, if you knew how many calories were in them, you may decide to change your mind.
【答案】16. E 17. A 18. G 19. D 20. F
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,介绍了可以帮助你减肥的五件小事。
【16题详解】
空前说你可以通过每天做一些小事来减肥,感觉更健康,看起来更迷人,此处承接上文,讲的是小事也能够有大影响,故E项(许多微小的改变都会产生显著的影响)符合语境。
【17题详解】
根据本段内容可知,餐盘的直径会对你吃多少食物产生巨大的影响,你的餐盘越大,装的东西就越多,你吃的也就越多,因此本都主要讲的是要用小一些的餐盘,故A项(用小一点的盘子)符合语境。
【18题详解】
空前说坐在办公桌前或沙发上吃一整袋薯片或一整包饼干是如此容易,下一段又说如果你用食物日记或应用程序记录你吃了什么,吃了多少以及你吃的东西中含有多少卡路里,你可能更倾向于控制你的食物摄入量,因此此处讲的内容是关于一整袋薯片或一整包饼干中的卡路里含量的,故G项(然而,如果你知道其中含有多少卡路里,你可能会改变主意)符合语境。
19题详解】
空后说你的身体需要的水可能比你喝的要多,你可能完全误解了这些迹象,因此此处是说口渴的时候我们会以为自己是饿了,故D项(我们常常把口渴误认为饥饿)符合语境。
【20题详解】
空后说例如,把车停在离杂货店远一点的地方,走台阶而不是坐电梯,在你最喜欢的电视广告时段原地慢跑,这是对空处的举例证明,证明锻炼也可以是有趣的,故F项(锻炼不一定是你迫不得已才去做的事情,它可以是有趣的)符合语境。
【点睛】在七选五的解题过程中,对空处的起举例说明作用的句子往往是重要线索,这些句子通常是由for example或for instance引出的,例如本篇第5空,根据空后的“For instance, park further away at the grocery store, take the steps instead of the elevator and jog on the spot during TV ad breaks of your favorite show.”可知,例如,把车停在离杂货店远一点的地方,走台阶而不是坐电梯,在你最喜欢的电视广告时段原地慢跑,“For instance”表明这是对空处的举例说明,证明锻炼也可以是有趣的,故F项(锻炼不一定是你逼不得已才去做的事情,它可以是有趣的)符合语境。
第三部分 语言运用(共两节, 满分 30 分)
第一节 完形填空(共15小题; 每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
America’s holiday shopping season is the busiest shopping day of the year. After some shopping in a store, my family and I were going to have a meal in one of the food area where fast food is sold. It’s____21____ to find a seat. People were standing waiting for____22____ to free up.
When we found one, I sat down watching a waiter _____23_____ clearing and cleaning tables as soon as they became _____24_____. What’s more, he was not a ____25____ man, probably in his late fifties and a bit fat, but____26____ of that slowed him down a little.
____27____ I watched I was disappointed with people who didn’t clean up the rubbish themselves. They would just ____28____ their spilled (溢 出) drinks, bread and some other rubbish on the table. ___29___ the waiter never ____30____ smiling and saying “Enjoy your day!” to everyone he met. I was almost moved to tears.
After my family _____31_____ our meals, we cleaned up the table so he would have _____32_____ things to do. On the way out, I_____33_____ his hand and said, “Thank you for how hard you work.” When I tried to give him a $10 bill, he said, “No, I can’t ____34____ this. It’s my job.” I said I wasn’t_____35_____ it to him for payment or for a tip. I was giving it to him because I knew he had a good heart —and it can be hard to find these days! The man’s eyes turned red, said thank you, and went right back to clear and clean tables.
It was a great day and he was a great person that I had ever met.
21. A. necessary B. fast C. hard D. easy
22. A. tables B. time C. drinks D. food
23. A. carelessly B. slowly. C. angrily D. quickly
24. A. busy B. dirty C. full D. free
25. A. good B. young C. hardworking D. clever
26. A. all B. some C. none D. any
27 A. Though B. Before C. Since D. As
28 A. leave B. bring C. carry D. have
29. A. And B. So C. Besides D. But
30. A. kept B. minded C. stopped D. enjoyed
31. A. bought B. finished C. ordered D. cooked
32. A. fewer B. bigger C. cleaner D. newer
33. A. washed B. hit C. shook D. pushed
34. A. take B. refuse C. afford D. like
35. A. throwing B. keeping C. changing D. giving
【答案】21. C 22. A 23. D 24. D 25. B 26. C 27. D 28. A 29. D 30. C 31. B 32. A 33. C 34. A 35. D
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在一年中最繁忙的购物日去购物,一家人在就餐时的见闻,为一位服务员的辛勤劳作而感动。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:很难找到座位。人们站着等桌子空出来。A. necessary必要的;B. fast快的;C. hard坚硬的,困难的;D. easy容易的。根据前文“America’s holiday shopping season is the busiest shopping day of the year.”以及后文“People were standing waiting for____2____ to free up.”可知,这是美国一年中最繁忙的购物,吃饭的地方人山人海,人们站着等候,所以非常难找到座位。故选C项。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:人们站着等桌子空出来。A. tables桌子,饭桌;B. time时间;C. drinks饮料;D. food食物。根据前文“ in one of the food area where fast food is sold.”可知,这是在卖快餐的地方,人们站着等待饭桌空闲出来。故选A项。
【23题详解】
考查副词词义辨析。句意:当我们找到一个时,我坐下来,看着一个服务员一有空就迅速地清理和清理桌子。A. carelessly粗心地;B. slowly慢地;C. angrily生气地;D. quickly迅速地。因为人们都站着等候饭桌闲出来,所以,为了招待后面的客人,服务员快速地收拾桌上的餐具。故选D项。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当我们找到一个时,我坐下来,桌子一被空出来,就看到一个服务员迅速地清理和清理桌子。A. busy繁忙的;B. dirty肮脏的;C. full满的;D. free自由的,空闲的,免费的。根据前文“People were standing waiting for____2____ to free up.”可知,此处指,饭桌一旦空出来,因为人们有许多人站着等候饭桌闲出来,故选D项。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:更重要的是,他不是一个年轻的男人,可能将近50岁且有点胖,但这些都没有让他慢下来。A. good好的;B. young年轻的;C. hardworking勤劳的;D. clever聪明的。根据后文“probably in his late fifties”可知,这个服务员并不年轻。故选B项。
【26题详解】
考查不定代词词义辨析。句意:更重要的是,他不是一个年轻的男人,可能将近50岁且有点胖,但这些都没有让他慢下来。A. all全部;B. some一些;C. none没有;D. any任何一个(一些)。根据连词but的转折语义可知,虽然他不年轻还有点胖,但这些身体条件没有使他慢下来。故选C项。
【27题详解】
考查连词词义辨析。句意:当我看到那些不亲自清理垃圾的人时,我感到很失望。A. Though虽然;B. Before在……之前;C. Since自从;D. As因为,当……时候,正像……。作者看到这些现象和感到失望是同时发生。所以本句为as引导的时间状语从句。故选D项。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们把洒出来的饮料、面包和其他一些垃圾留在桌子上。A. leave留下;B. bring带来;C. carry搬运;D. have拥有。根据“who didn’t clean up the rubbish themselves”可知,他们把洒出来的饮料、面包和其他一些垃圾留在桌子上。故选A项。
【29题详解】
考查连词词义辨析。句意:但那位服务员从未停止过微笑,说:“祝你今天过得愉快!”对他遇到的每一个人说。A. And并且;B. So因此;C. Besides另外;D. But但是。前文“They would just ____8____ their spilled (溢 出) drinks, bread and some other rubbish on the table.”讲述的是不愉快的现象,后文“the waiter never ___10___ smiling and saying “Enjoy your day!” to everyone he met.”讲述服务员礼貌待客,之间是转折关系。故选D项。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:但那位服务员从未停止过微笑,说:“祝你今天过得愉快!”对他遇到的每一个人说。A. kept保持;B. minded介意;C. stopped阻止;D. enjoyed喜欢,欣赏。根据后文“saying “Enjoy your day!” to everyone he met”可知,服务员礼貌待客,没有停止过微笑。故选C项。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:我的家人吃完饭后,我们把桌子收拾干净,这样他就会少做很多事情。A. bought带来;B. finished完成;C. ordered订餐,命令;D. cooked烹饪。根据“we cleaned up the table ”可知,作者一家吃完饭后,收拾饭桌,合乎做事逻辑。故选B项。
【32题详解】
考查形容词比较级词义辨析。句意:我的家人吃完饭后,我们把桌子收拾干净,这样他就会少做很多事情。A. fewer更少的;B. bigger更大的;C. cleaner更干净的;D. newer更新的。作者一家收拾饭桌,这样服务员的要做的事情就减少了。故选A项。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:在出去的路上,我握了握他的手说:“谢谢你这么努力地工作。” A. washed洗;B. hit撞击;C. shook摇动,握(手);D. pushed推。根据前文“On the way out”和后文作者所说“Thank you for how hard you work.”,可知此处应指“握手道别”。故选C项。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:当我想给他一张10美元的钞票时,他说:“不,我不能拿。”这是我的工作。A. take拿走;B. refuse拒绝;C. afford买得起;D. like喜欢。根据“When I tried to give him a $10 bill, he said, “No,”可知,服务员不想要作者给的小费。故选A项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:“我说我不是因为报酬或小费才给他的10美元。A. throwing投,扔;B. keeping保持;C. changing改变;D. giving给。根据后文“ I was giving it to him ”可知,作者说自己不是因为报酬或小费才给他的10美元。选D项。
第二节(共 10 小题:每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
China is a big old country, ____36____ has a history of more than five thousand years. We are proud of ____37____ (it) culture and part of the culture even influences the world ____38____ (great), for example, the thought of Confucius (孔子). As Chinese economy develops very fast and plays ____39____ important role in the world, more and more ____40____ (foreign) learn Mandarin (普通话) in Confucius institutions. The Chinese traditional culture can ____41____ (test) by the time. It unites (团结) the whole nation and no matter what kind of disaster comes, we will fight together for the country’s future. Today, many young people lose faith in traditional culture and they are crazy ____42____ the western culture. They follow the western fashion, ____43____ (think) we are the old style. But some day, they ____44____ (realize) they are wrong _____45_____ (ignore) traditional culture.
【答案】36. which
37. its 38. greatly
39. an 40. foreigners
41. be tested
42. about 43. thinking
44. will realize
45. to ignore
【解析】
【分析】这是一篇议论文。文章讲述了应该尊重中国文化,为它感到自豪,不要盲目崇外。
【36题详解】
考查定语从句。句意:中国是一个古老的大国,有五千多年的历史。本句是一个非限制性定语从句,先行词是China,在定语从句中做主语,所以用关系代词which引导。故填which。
【37题详解】
考查代词。句意:我们为它的文化感到自豪,部分文化甚至对世界产生了巨大影响,比如孔子的思想。放在名词culture前面,所以用形容词性物主代词its指代“中国的”。故填its。
【38题详解】
考查副词。句意:我们为它的文化感到自豪,部分文化甚至对世界产生了巨大影响,比如孔子的思想。此处用副词greatly作状语,修饰动词influence。故填greatly。
【39题详解】
考查冠词。句意:随着中国经济的快速发展和在世界上的重要地位,越来越多的外国人在孔子学院学习汉语。固定搭配play a role in (起作用),important是以元音音素开头的,所以用不定冠词an。故填an。
【40题详解】
考查名词的数。句意:随着中国经济的快速发展和在世界上的重要地位,越来越多的外国人在孔子学院学习汉语。表示人,所以用名词foreigner,前面有more,所以用复数形式。故填foreigners。
【41题详解】
考查语态。句意:中国传统文化可以用时间来检验。主语The Chinese traditional culture和谓语动词test是被动关系,结合情态动词can可知,用含有情态动词的被动语态(can be done),该空用be done形式。故填be tested。
【42题详解】
考查介词。句意:今天,许多年轻人对传统文化失去了信心,他们对西方文化着迷。固定搭配be crazy about…(对……着迷),用介词about。故填about。
【43题详解】
考查现在分词。句意:他们追随西方的时尚,认为我们是老一套。本句已有谓语follow且无连词,动词think用非谓语形式,逻辑主语They与动词think是主谓关系,think用现在分词(doing)表主动,作状语。故填thinking。
【44题详解】
考查时态。句意:但总有一天,他们会意识到忽视传统文化是错误的。some day和一般将来时态连用,realize用一般将来时(will do)。故填will realize。
【45题详解】
考查动词不定式。句意:但总有一天,他们会意识到忽视传统文化是错误的。本句使用“形容词+动词不定式”的结构,表原因。故填to ignore。
第四部分 书面表达(共两节,满分40分)
第一节:应用文写作(满分15分)
46. 假设你是李华, 你的朋友张豪在英语学习上遇到了困难,为此写信向你求助。请根据以下要点,用英语给他回一封信。
1. 要有自信心;
2. 多记一些惯用词组 (set phrases) 和句型结构 (sentence structures),并练习造句;
3. 要大量阅读,多背诵(recite)一些好的短文;
4. 写日记是提高写作的好方法.
注意:1. 词数 100 左右; 2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
Dear Zhanghao,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
【答案】One possible version:
Dear Zhanghao,
Having received your letter, I feel sorry to know that you have difficulty in learning English. I can understand your feeling now, but don’t worry too much and I’m writing to give you some suggestions.
First of all, don’t be disappointed and just believe in yourself. Secondly, you’d better memorize some set phrases and sentence structures and practice making sentences with them. Thirdly, spend more time in reading and reciting good passages, which will contribute to building your vocabulary and help to better your writing skills. Last but not least, keeping a diary in English is a good way to improve your English writing. You can have a try without delay.
I hope you will find these suggestions useful and I believe with your determination, you can manage to overcome these difficulties. Please let me know without hesitation if you need any help. Best wishes to you.
Yours sincerely,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给张豪写一封回信,解决他在英语学习上遇到的困难。
【详解】第一步:审题
体裁:应用文
时态:根据提示,时态主要为一般现在时。
结构:总分法
总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。
要求:
1. 说明写信目的
2. 提出建议
①要有自信心
②多记一些惯用词组 (set phrases) 和句型结构 (sentence structures),并练习造句
③要大量阅读,多背诵(recite)一些好的短文
④写日记是提高写作的好方法
3.表达祝福
第二步:列提纲 (重点词组)
have difficulty in; believe in; had better do sth; spend time in doing; contribute to doing; help to do; keep a diary; a way to do; have a try; manage to do
第三步:连词成句
1. Having received your letter, I feel sorry to know that you have difficulty in learning English.
2. I can understand your feeling now, but don’t worry too much and I’m writing to give you some suggestions.
3. Don’t be disappointed and just believe in yourself
4. You’d better memorize some set phrases and sentence structures and practice making sentences with them.
5.Spend more time in reading and reciting good passages, which will contribute to building your vocabulary and help to better your writing skills.
6. Keeping a diary in English is a good way to improve your English writing
7. I hope you will find these suggestions useful and I believe with your determination, you can manage to overcome these difficulties.
8. Please let me know without hesitation if you need any help.
根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。
第四步:连句成篇(衔接词)
1.表文章结构顺序:First of all, Secondly,Thirdly, Last but not least
2.表转折对比关系:but
连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。
【点睛】[高分句型1] Having received your letter, I feel sorry to know that you have difficulty in learning English.(that引导宾语从句)
[高分句型2] spend more time in reading and reciting good passages, which will contribute to building your vocabulary and help to better your writing skills.(which引导非限制性定语从句)
[高分句型3] Please let me know without hesitation if you need any help.(if引导条件状语从句)
第二节 读后续写 (满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
Growing up, we didn’t have much money. Actually, we had very little. We lived in a small house with holes in the floor. We wore old clothes and had little food. With three little mouths to feed, my daddy worked as a gatekeeper in a middle school and then farmed our own small field until dark. Daddy provided the best he could for us and mama made our clothes on her old sewing machine. We could have easily applied for welfare, but my parents wouldn't think of it. Our family was full of love and proud of hard work
Then I was in the third grade, in Mrs. Harper’s class. One day, Mrs. Harper brought a huge box of toys to school to give to “poor” children. Everyone was invited to bring some of his or her own toys from home to put in the box. Needless to say. I had hardly any toys of my own to offer.
My eyes got big the next day when I looked into that box. It was like a dream world to me — so many colorful toys! Clearly, Mrs. Harper saw the curious look on my face, and although I never asked with a smile, she let me pick out two toys for myself from the box. I was so thankful and thought that I was the luckiest girl in the whole world!
When I got home. I couldn't wait to show mama what I brought from the school. She admired the toys and asked where I got them. I told her about the box for the poor children and that Mrs. Harper had let me pick two toys from the box!Mama thought for a few seconds and said in a very sweet way, “No…no, You can’t keep these two toys.”
Paragraph 1:
Mama explained to me that those toys were for “poor” children.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Mrs. Harper said she understood what mama meant.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Mama explained to me that those toys were for "poor" children. She took me by the hand and showed me around our house and said that we had a house to live in and that we had enough to eat. Above all, we had a family and we loved each other. We were not poor at all. But there were many children who didn't. They were the people who really needed the toys. Eventually she asked me to take the two toys back to school and put them in Mrs. Harper's box.
Mrs. Harper said she understood chat mama meant. And after school, she took me and some of my classmates to the street to hand out those toys. When I saw the smiles on the faces of those homeless children, I began to understand what mama had told me. Mama was long gone. But her words have stayed with me all the time.
【解析】
【分析】这是一篇读后续写。
【详解】1.第一段给出的首句是Mama explained to me that those toys were for “poor” children.这一句是故事发展的转折点。可以从“她拉着我的手,带我参观了我们的房子,说我们有房子住,我们有足够的食物。”入手扩展开去,——无论从何角度拓展,需注意与续写第二段首句呼应。
2.第二段所给首句Mrs. Harper said she understood what mama meant.这一句呼应前文,紧接着可以从“放学后,她带我和我的一些同学到街上分发那些玩具。”入手续写。
【点睛】这篇续写,段落衔接紧密,语句环环相扣,层次清晰,文中使用高级句子。She took me by the hand and showed me around our house and said that we had a house to live in and that we had enough to eat.句中使用并列的宾语从句;But there were many children who didn’t.定语从句用在句中;When I saw the smiles on the faces of those homeless children, I began to understand what mama had told me.句中使用when引导的时间状语从句和what引导的宾语从句。
听力答案: 1—5CABCB 6—10CACBB 11—15ACACB 16—20ABCAB