武汉市部分学校2021-2022学年度第一学期期中调研考试
高中一年级 英语试卷
本试题卷共12页, 67题. 全卷满分150分. 考试用时120分钟.
★祝考试顺利★
注意事项:
1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上.
2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑. 如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号. 回答非选择题时, 用签字笔或钢笔将答案写在答题卡上. 写在本试卷上无效.
3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回.
第一部分 听力 (共两节, 满分30分)
做题时, 先将答案标在试卷上. 录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答 (案转涂到答题卡上.
第一节 (共5小题; 每小题1. 5分, 满分7. 5分)
听下面5段对话. 每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项. 听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题. 每段对话仅读一遍.
例: How much is the shirt
A. £19. 15. B. f9. 18. C. £9. 15.
答案是C.
1. How much will the woman pay for her ticket
A. $210. B. $260. C. $470.
2. What will the man do first
A. Send e-mails. B. Have breakfast. C. Get on the train.
3. Where did the man get those vegetables
A. From his school. B. From the grocery store. C. From the community garden.
4. What can’t the woman put up with
A. The crowd. B. The traffic noise. C. The inconvenience.
5. How do the speakers feel
A. Enjoyable. B. Lonely. C. Tired.
第二节 (共15小题; 每小题1. 5分, 满分22. 5分)
听下面5段对话或独白. 每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选, 项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置. 听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟, 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间. 每段对话或独白读两遍.
听第6段材料, 回答第6、7题.
6. When is the woman’s birthday
A. July 12th. B. July 13th. C. July 14th.
7. Why won’t the woman hold a party this year
A. She’ll have an exam that day.
B. She’s worried about the clean-up.
C. She didn’t have fun at her last party.
听第7段材料, 回答第8、9题.
8. Which team won the football final
A. The sales team. B. The marketing team. C. The research team.
9. Why did John leave the match
A. He was tired. B. He broke the rule. C. He got injured.
听第8段材料, 回答第10至12题.
10. Who are the speakers
A. Students. B. Secretaries. C. Teachers.
1l. When will Ms. Kelly probably give the lecture
A. On Tuesday. B. On Wednesday. C. On Friday.
B 12. What will the man probably do next
A. Go on a trip. B. Talk to Dr. Lee. C. Start a research project.
听第9段材料, 回答第13至16题.
13 What is wrong with Steven
A. He has a stomachache. B. He has the flu. C. He has a fever.
14. What does the woman advise Steven to do
A. See the doctor immediately. B. Get something to eat. C. Have a day of rest.
15. What will the woman probably do next
A. Buy some medicine.
B. Look something up on her phone.
C. Call the doctor’s office for advice.
16. What is the man supposed to do on Tuesday
A. Go back home. B. Take a test. C. Have a medical check.
听第10段材料, 回答第17至20题.
17. How tall is the Burj Khalifa
A. 828 meters. B. 304 meters. C. 162 meters.
18. When was the Burj Khalifa officially opened
A. In 2004. B. In 2009. C. In 2010.
19. Who designed the Burj Khalifa
A. Adrian Smith. B. Bill Baker. C. Armani.
20. What will the speaker do next
A. Take a break. B. Go to another attraction. C. Visit the inside of the building.
第二部分 阅读 (共两节, 满分50分)
第一节 (共15小题; 每小题2. 5分, 满分37. 5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项.
A
A big part of an American road trip is to get your music on as you head out on the highway and enjoy the sights and the scenery. Here are the top four scenic drives in America’s Southwest.
Big Sur Coast Highway, California
It is officially known as California State Route 1 with views of high mountains and rolling waves. Photo tip--just after you cross the bridge (going south), there’s a parking area which is great for shots looking back towards the bridge.
Las Vegas Boulevard, Nevada
Number two is not to be confused with “The Strip” in Las Vegas. It is worth checking out for its neon (霓虹) signs along the roadside. You can see the Hacienda Horse, Rider and the iconic Silver Slipper along this way which takes only 15 minutes to drive.
Death Valley, California
As the hottest, driest and lowest national park, Death Valley is a land of extremes. More than just a desert, Death Valley provides park visitors with a chance to admire natural beauty from the snow mountains to the wildflower fields and small oases (绿洲) to the endless desert.
Red Rock Scenic Byway, Arizona
The Scenic Byway is south on the way to Oak Creek, which is surrounded by an amazing landscape of red rock hills set against clear blue skies. The sandstone rock glows in the sunshine and it’s worth taking your hiking boots and getting out into the landscape to experience its positive energy.
1. Who is the text probably written for
A. Hikers. B. Self-driving tourists.
C. Photography lovers. D. Adventurers.
2. What is recommended if you choose California State Route 1
A. Parking to listen to the waves. B. Enjoying the beauty of neon signs.
C. Going for a hike on high mountains. D. Taking pictures across the bridge.
3. Which offers you impressive changes of natural views
A. Big Sur Coast Highway B. Las Vegas Boulevard
C. Death Valley D. Red Rock Scenic Byway
B
An elderly carpenter was ready to retire (退休). He told his employer of his plans to leave the house building business and live a more relaxed life with his wife enjoying his big family. He would miss the paycheck, but he needed to retire.
The employer was sorry to see his good worker go and asked if he could build just one more house as a personal favor. The carpenter said yes, but in time it was easy to see that his heart was not in his work. He turned to careless workmanship and used substandard materials (材料). It was an unfortunate way to end his career.
When the carpenter finished his work and the builder came to check the house, the employer handed the front-door key to the carpenter. “This is your house,” he said, “my gift to you”.
What a shock! What a shame! If he had only known he was building his own house, he would have done it all so differently. Now he had to live in the home he had built none too well.
So it is with us. We build our lives in an inattentive way, reacting rather than acting, willing to put up less than the best. At important points we do not give the job our best effort. Then with a shock we look at the situation we have created and find that we are now living in the house we have built. If we had realized, we would have done it differently.
4. Why didn’t the carpenter focus on his work
A. He had no standard materials. - B. He was treated unfairly.
C. He was offered very low payment. D. He was eager to retire.
5. How might the carpenter feel knowing the building was his retirement home
A. Regretful. B. Content. C. Annoyed. D. Excited.
6. What does “the house” in the last paragraph stand for
A. Our past. B. Our life. C. Our goal. D. Our job.
7. What message does the story want to give us
A. Your life is the result of your attitude.
B. Today is not finished until tomorrow comes.
C. Unwisely planned retirement leads to errors.
D. Trusting your boss means a loss of money.
C
Every year, hundreds of hopeful students arrive in Washington, D. C., in order to compete in the National Spelling Bee, which has been held every year since 1925.
In the competition, students under 16 take turns trying to properly spell words. The champion is the only remaining student who does not make a mistake. American students are familiar with the competition because it is practiced in many schools throughout the country. The National Spelling Bee, however, is a much bigger setting and showcases only the best spellers from all parts of the nation. Winning the competition nowadays requires the ability to perform under much pressure against so many talented students in front of a large audience. A student who wins the event in the twenty-first century will experience a much different challenge than the first winner, Frank Neuhauser, did in 1925 when he defeated only nine other competitors.
Clearly, the 90 years of the National Spelling Bee’s existence proves the importance of spelling in the English language. However, struggles with spelling English words go back much more than 90 years. The charming thing about spelling correctly in English is that it is in many ways without rules. English language can absorb new words from other languages and in doing so make them “English” words. Because of this, the number of words in English is much higher than any other languages. Thus, spelling in many other languages has fewer words and fewer strange exceptions to rules. It turns out that a spelling bee in most other languages would be a waste of time. Why is that Well, without so many exceptions to common vocabulary, there would be very few words that everyone didn’t already know.
8. How is today’s competition different from the first National Spelling Bee
A. It produces more winners. B. It draws more talented audience.
C. It attracts more competitors. D. It tests more strange words.
9. Why does the author mention “other languages” in Paragraph 3
A. To introduce the new rules of the competition. B. To gather students from other countries.
C. To explain the difficulty in English spelling. D. To show the strict rules of written English.
10. What’s the author’s attitude toward holding spelling competitions in most other languages
A. Unfavorable. B. Supportive. C. Responsible. D. Doubtful.
11. What does the text mainly talk about
A Ways to win a Spelling Bee. B. The most difficult language.
C. The best spellers. D. A competition about spelling.
D
A favorite author, Theodor Seuss Geisel was born on March 2, 1902. Today, we celebrate the birthday of the famous “Dr. Seuss” by hosting Read Across America events throughout March.
But who was Dr Seuss Did he go to medical school Where was his office You may be surprised to know that Theodor Seuss Geisel was not a medical doctor at all. He got the nickname (绰号) because people said his books were “as good as medicine”. His nickname has lasted and he is known as Dr. Seuss all across the world.
Think back to when you were a young child. Did you ever want to try “green eggs and ham” Did you try to “Hop on Pop” Did you learn about the environment from a creature called The Lorax Of course, you must recall one of Seuss’ most famous characters: that green Grinch who stole Christmas. These stories were all written by Dr. Seuss and he created many words himself in order to enhance his rhyme and even though many of his characters were made up, they sure seem real to us today.
And what of his “signature” book, The Cat in the Hat Did you know that in the early 1950’s there was a growing concern in America that children were not becoming avid readers This was, book publishers (出版商) thought, because children found books dull and uninteresting. A clever publisher sent Dr. Seuss a book of words that he thought all children should learn as young readers. Dr. Seuss wrote his famous story The Cat in the Hat, using those words. Over the decades, his writing has had much influence on very young children.
12. What can we infer from the author’s nickname
A. He was once a famous doctor. B. He wrote books in a doctor’s office.
C His books made people feel better. D. His books could treat people’s illness.
13. What can children read in Dr. Seuss’ books
A. Tips on how to cook green eggs. B. Knowledge about the environment.
C. Stories of famous people in history. D. Words from many other countries.
14. What does the underlined word “avid” in Paragraph 4 mean
A. Surprised. B. Interested. C. Good. D. Fast.
15. Why is the publisher described as “clever” in the last paragraph
A. He created many useful words. B. He knew how to teach children to read.
C. He sent Dr. Seuss a best seller. D. He made for the birth of a famous story.
第二节 (共5小题; 每小题2. 5分, 满分12. 5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项. 选项中有两项为多余选项.
Environmental clubs are a great way to help the environment and hang out with friends. Read to get step-by-step instructions on how to start a high school environmental club.
Choose a cause. Some good ideas might be something like, “Save the dolphins!” or “Stop global warming!” ____16____ . For example, “save the dolphins” might not be a good idea if you live ten hours to the nearest dolphin location, whereas “keep our school clean” would work anywhere.
Decide on jobs. ____17____ Some you could include are a recruiter (招募员) , activity manager, project manager and the president who decides all the meeting times, meeting places, activities, and projects.
____18____ Your club should have some fun activities to do to remind them what they are fighting for. These could be hikes in the forest or watching environmental movies. Only do these once a month or the group may become too passive.
Do projects. At your meetings, decide on a few projects, and do them. When you’re done with the few projects, decide on a few more. In addition, you can always redo projects if you think they were not successful. ____19____, or don’t print them at all because recycling still pollutes.
Build a social network. You can always make it from a web-hosting service, such as WordPress, Posterous or Home. On your homepage, you can have a photo gallery, a discussion page, and even a section about how you can help the earth. ____20____
A. Share ideas
B. Have activities
C. It should depend on where you are
D. Update often, so people don’t get bored
E. Each club member should have a certain task
F. Be sure to print your projects on recycled paper
G. Find a cause that suits most of your club members
第三部分语言运用 (共两节, 满分30分)
第一节 (共15小题; 每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项.
Ten years ago, I saved my dog Rudy from a shelter, We’ve had a(n) ____21____ relationship ever since. As a single woman in my 50s, I’ve found his ____22____ really meaningful. We do everything together. ____23____ , every night we have a little bedtime snack and then I get in my bed and he gets in his right next to mine. But a year ago suddenly Rudy ____24____. Every night when I got in bed he’d jump up on my bed and start tonguing my face. I would make him get off but every night he ____25____ the same tonguing.
Then it suddenly ____26____ me that he was tonguing the same spot on my jaw (下颌) over and again. I ____27____ my jaw: No pain. Nothing unusual. But it was so out of ____28____ for my dog that I decided to just trust him. I went to see a (n) ____29____ to clear my doubt but still felt ____30____ telling her I came just because of a dog. The doctor ____31____ to do some tests. Well, it turned out that there was a tumor (肿瘤) in my jaw. It couldn’t be felt from the outside but ____32____ Rudy knew it was there. Though I have ____33____ now, the doctors said if I’d waited until the tumor was ____34____ enough to be felt, it would probably have been deadly. ____35____ my dog saved my life!
21. A. awkward B. challenging C. special D. confusing
22. A. attention B. personality C. impression D. company
23. A. Ever since B. For example C. At times D. After all
24. A. changed B. improved C. pretended D. wondered
25. A. tried out B. put off C. stuck to D. gave up
26. A. hit B. warned C. annoyed D. disappointed
27. A. treated B. raised C. felt D. cleaned
28. A. control B. character C. order D. shape
29. A. advisor B. senior C. partner D. doctor
30. A. angry B. silly C. curious D. confident
31 A. refused B. happened C. agreed D. promised
32. A. obviously B. actually C. hopefully D. naturally
33. A. fallen ill B. got better C. worked out D. stood up
34. A. fat B. risky C. soft D. big
35. A. Buying B. Trusting C. Testing D. Accepting
第二节 (共10小题; 每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式. .
With less than three months to go to the Olympic Winter Games Beijing 2022, the ____36____ (excite) is growing among winter sports athletes and fans from around the world.
After ____37____ (host) the Summer edition back in 2008, China will welcome the sporting masters of the world once again 14 years later. ____38____ city of Beijing will be in the unique position of being the first location in history, to host both the Summer and Winter Olympic Games. The Opening Ceremony ____39____ (schedule) to take place on 4 February 2022, with the closing ceremony on 20 February 2022, at the National Stadium, also known ____40____ the Bird’s Nest Stadium.
There are 109 sets of medals to be awarded, seven more than there ____41____ (be) at PyeongChang 2018. New ____42____ (event) will be contested in bobsleigh (有舵雪橇) short track, freestyle skiing, ski jumping, and snowboard. To compete for champions, athletes will display ____43____ (they) amazing strength, expert skills and graceful movements in the sites of Beijing, Yanqing and Zhangjiakou. It is for the honor of their countries ____44____ they are preparing for the Games with sweat.
2022 Beijing Winter Olympics is sure to make it, and Beijing will definitely become a _____45_____ (hot) travel destination than ever.
第四部分写作 (共两节, 满分40分)
第一节应用文 (满分15分)
46. 假定你是高一学生李华,你从学校网站 (the school website)上得知学校模联 ( the Model UN ) 要招募(recruit) 新成员。请给负责该工作的Ms. Wang写一封信,申请加入模联。包括下列要点:
1. 个人基本信息;
2. 学习情况和英语水平;
3. 优势或特长;
注意: 1. 词数100左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Ms. Wang,
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 (满分25分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
I had just gotten out of middle school and was about to enter senior high school. I was so excited to become a big girl, but I also knew I would miss my old school on the first day. I wasn’t going to be walking into the same school, with the same friends and same teachers.
I thought I was ready for the change, though. I had a friend who would be at my new school--my neighbor Jenny. I would be fine.
I soon realized Jenny got popular fast at the new school. But Jenny changed very quickly. She dressed differently, she acted differently, and she talked differently. Undoubtedly, she preferred to spend too much time socializing (交往) rather than study. A part of me didn’t want to be popular by changing myself, but the other half couldn’t help it. So, I sat with Jenny and her friends in the new clique (小圈子). I noticed that when you sat in “the group”, everyone was so nice. They concentrated their topics on eating, dressing, hanging out, and watching videos or movies. I made so many friends that I felt accepted, but I wasn’t myself around them. Gradually, I found myself no longer a hard-working student, showing less interest in exploring the world of knowledge.
Jenny had taught me the “rules” of being popular: where I should shop, what I should say, and what I should stop doing. I changed myself. I tried hard to be the opposite of who I really was, just to be as popular as my “group”. Before long, I just couldn’t take it anymore, because I felt unhappy and anxious about my studies. I wondered how I could get over my loneliness if I separated from the group. So I talked to my mom about it.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Para. 1:
Mom told me “Just be yourself”, and gave me a mini statue of herself.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Para. 2:
After the exam in October, I decided to help Jenny with her study.2021-2022学年湖北省武汉市部分学校高一上学期期中调研考试英语试题
本试题卷共12页, 67题. 全卷满分150分. 考试用时120分钟.
★祝考试顺利★
注意事项:
1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上.
2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑. 如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号. 回答非选择题时, 用签字笔或钢笔将答案写在答题卡上. 写在本试卷上无效.
3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回.
第一部分 听力 (共两节, 满分30分)
做题时, 先将答案标在试卷上. 录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答 (案转涂到答题卡上.
第一节 (共5小题; 每小题1. 5分, 满分7. 5分)
听下面5段对话. 每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项. 听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题. 每段对话仅读一遍.
例: How much is the shirt
A. £19. 15. B. f9. 18. C. £9. 15.
答案是C.
1. How much will the woman pay for her ticket
A. $210. B. $260. C. $470.
2. What will the man do first
A. Send e-mails. B. Have breakfast. C. Get on the train.
3. Where did the man get those vegetables
A. From his school. B. From the grocery store. C. From the community garden.
4. What can’t the woman put up with
A. The crowd. B. The traffic noise. C. The inconvenience.
5. How do the speakers feel
A. Enjoyable. B. Lonely. C. Tired.
第二节 (共15小题; 每小题1. 5分, 满分22. 5分)
听下面5段对话或独白. 每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选, 项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置. 听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟, 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间. 每段对话或独白读两遍.
听第6段材料, 回答第6、7题.
6. When is the woman’s birthday
A. July 12th. B. July 13th. C. July 14th.
7. Why won’t the woman hold a party this year
A. She’ll have an exam that day.
B. She’s worried about the clean-up.
C. She didn’t have fun at her last party.
听第7段材料, 回答第8、9题.
8. Which team won the football final
A. The sales team. B. The marketing team. C. The research team.
9. Why did John leave the match
A. He was tired. B. He broke the rule. C. He got injured.
听第8段材料, 回答第10至12题.
10. Who are the speakers
A. Students. B. Secretaries. C. Teachers.
1l. When will Ms. Kelly probably give the lecture
A. On Tuesday. B. On Wednesday. C. On Friday.
B 12. What will the man probably do next
A. Go on a trip. B. Talk to Dr. Lee. C. Start a research project.
听第9段材料, 回答第13至16题.
13. What is wrong with Steven
A. He has a stomachache. B. He has the flu. C. He has a fever.
14. What does the woman advise Steven to do
A. See the doctor immediately. B. Get something to eat. C. Have a day of rest.
15. What will the woman probably do next
A. Buy some medicine.
B. Look something up on her phone.
C. Call the doctor’s office for advice.
16. What is the man supposed to do on Tuesday
A. Go back home. B. Take a test. C. Have a medical check.
听第10段材料, 回答第17至20题.
17. How tall is the Burj Khalifa
A. 828 meters. B. 304 meters. C. 162 meters.
18. When was the Burj Khalifa officially opened
A. In 2004. B. In 2009. C. In 2010.
19. Who designed the Burj Khalifa
A. Adrian Smith. B. Bill Baker. C. Armani.
20. What will the speaker do next
A. Take a break. B. Go to another attraction. C. Visit the inside of the building.
第二部分 阅读 (共两节, 满分50分)
第一节 (共15小题; 每小题2. 5分, 满分37. 5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项.
A
A big part of an American road trip is to get your music on as you head out on the highway and enjoy the sights and the scenery. Here are the top four scenic drives in America’s Southwest.
Big Sur Coast Highway, California
It is officially known as California State Route 1 with views of high mountains and rolling waves. Photo tip--just after you cross the bridge (going south), there’s a parking area which is great for shots looking back towards the bridge.
Las Vegas Boulevard, Nevada
Number two is not to be confused with “The Strip” in Las Vegas. It is worth checking out for its neon (霓虹) signs along the roadside. You can see the Hacienda Horse, Rider and the iconic Silver Slipper along this way which takes only 15 minutes to drive.
Death Valley, California
As the hottest, driest and lowest national park, Death Valley is a land of extremes. More than just a desert, Death Valley provides park visitors with a chance to admire natural beauty from the snow mountains to the wildflower fields and small oases (绿洲) to the endless desert.
Red Rock Scenic Byway, Arizona
The Scenic Byway is south on the way to Oak Creek, which is surrounded by an amazing landscape of red rock hills set against clear blue skies. The sandstone rock glows in the sunshine and it’s worth taking your hiking boots and getting out into the landscape to experience its positive energy.
1. Who is the text probably written for
A. Hikers. B. Self-driving tourists.
C. Photography lovers. D. Adventurers.
2. What is recommended if you choose California State Route 1
A. Parking to listen to the waves. B. Enjoying the beauty of neon signs.
C. Going for a hike on high mountains. D. Taking pictures across the bridge.
3. Which offers you impressive changes of natural views
A. Big Sur Coast Highway B. Las Vegas Boulevard
C. Death Valley D. Red Rock Scenic Byway
【答案】1. B 2. D 3. C
【解析】
【分析】本文是一篇应用文。主要向读者介绍4条美国西南部便于公路旅行的风景路。
【1题详解】
推理判断题。根据文章第一段“A big part of an American road trip is to get your music on as you head out on the highway and enjoy the sights and the scenery. Here are the top four scenic drives in America’s Southwest.”可知,本文是在向喜欢边听着车载音乐边欣赏沿途风景的人们介绍4种美国西南部便于公路旅行的风景路。由此可推知,这篇文章的读者应该是喜欢自驾游的人们。故选B项。
【2题详解】
细节理解题。根据第二段“…California State Route 1 …,Photo tip--just after you cross the bridge (going south), there’s a parking area which is great for shots looking back towards the bridge.”可知,在加利福尼亚1号线,游客过桥之后有一个停车区,在那里可以照相。故选D项。
【3题详解】
推理判断题。根据第四段“As the hottest, driest and lowest national park, Death Valley is a land of extremes. More than just a desert, Death Valley provides park visitors with a chance to admire natural beauty from the snow mountains to the wildflower fields and small oases (绿洲) to the endless desert.”可知,在死亡谷这个地势最低的国家公园里,游客们可以体验极端的天气:最热、最干燥。这里不止是一片沙漠,它还是一个可以让游客体验到从雪山到绿洲再到沙漠的地方。所以,可以推测出,这里是给游客留下最深印象的地方。故选C项。
B
An elderly carpenter was ready to retire (退休). He told his employer of his plans to leave the house building business and live a more relaxed life with his wife enjoying his big family. He would miss the paycheck, but he needed to retire.
The employer was sorry to see his good worker go and asked if he could build just one more house as a personal favor. The carpenter said yes, but in time it was easy to see that his heart was not in his work. He turned to careless workmanship and used substandard materials (材料). It was an unfortunate way to end his career.
When the carpenter finished his work and the builder came to check the house, the employer handed the front-door key to the carpenter. “This is your house,” he said, “my gift to you”.
What a shock! What a shame! If he had only known he was building his own house, he would have done it all so differently. Now he had to live in the home he had built none too well.
So it is with us. We build our lives in an inattentive way, reacting rather than acting, willing to put up less than the best. At important points we do not give the job our best effort. Then with a shock we look at the situation we have created and find that we are now living in the house we have built. If we had realized, we would have done it differently.
4. Why didn’t the carpenter focus on his work
A. He had no standard materials. - B. He was treated unfairly.
C. He was offered very low payment. D. He was eager to retire.
5. How might the carpenter feel knowing the building was his retirement home
A. Regretful. B. Content. C. Annoyed. D. Excited.
6 What does “the house” in the last paragraph stand for
A. Our past. B. Our life. C. Our goal. D. Our job.
7. What message does the story want to give us
A. Your life is the result of your attitude.
B. Today is not finished until tomorrow comes.
C. Unwisely planned retirement leads to errors.
D. Trusting your boss means a loss of money.
【答案】4. D 5. A 6. B 7. A
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。讲述了一名木匠在退休之前被要求再建一所房子,他心不在工作上,粗制滥造,结果这所房子就是老板送给他的礼物,木匠非常后悔。通过这个故事,我们懂得生活是我们自己所创造的,在任何时候,我们都要尽自己的最大努力。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段中“An elderly carpenter was ready to retire. (一位上了年纪的木匠准备退休了。)”和第二段中“The carpenter said yes, but in time it was easy to see that his heart was not in his work. He turned to careless workmanship and used substandard materials (材料). It was an unfortunate way to end his career. (木匠答应了,但是很明显,他的心已经不在工作上了。他做起粗工来,用的材料也不合格。这样结束他的职业生涯是很不幸的。)”可知,因为这个木匠渴望退休,所以不能专心工作。故选D项。
【5题详解】
推理判断题。根据第四段“What a shock! What a shame! If he had only known he was building his own house, he would have done it all so differently. Now he had to live in the home he had built none too well. (震惊了!真遗憾!如果他早知道他是在盖自己的房子,他会做得完全不同。现在他不得不住在自己建造的那所粗劣不堪的房子里。)”可以推知,当木匠知道这栋楼是他的退休之家时,感到非常后悔。故选A项。
【6题详解】
词句猜测题。the house所在句子的前文“We build our lives in an inattentive way, reacting rather than acting, willing to put up less than the best. At important points we do not give the job our best effort. (我们漫不经心地打造生活,不是主动工作而是被动应付,能省事就省事。在重要的时刻,我们没有尽最大的努力。)”说明有时候人们会以一种消极的态度对待生活,从而推知“Then with a shock we look at the situation we have created and find that we are now living in the house we have built. (蓦然回首,我们愕然发现自己正住在自己建造的那所房子里。)”其中the house比喻“我们的生活”,生活是我们自己所创造的,自己就生活在其中。故选B项。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段中“We build our lives in an inattentive way, reacting rather than acting, willing to put up less than the best. At important points we do not give the job our best effort. Then with a shock we look at the situation we have created and find that we are now living in the house we have built. If we had realized, we would have done it differently. (我们漫不经心地打造生活,不是主动工作而是被动应付,能省事就省事。在重要的时刻,我们没有尽最大的努力。蓦然回首,我们愕然发现自己正住在自己建造的那所房子里。如果我们意识到了,我们就会采取不同的做法。)”可以推知,本文表达了人们的生活态度决定着生活的结果。故选A项。
C
Every year hundreds of hopeful students arrive in Washington, D. C., in order to compete in the National Spelling Bee, which has been held every year since 1925.
In the competition, students under 16 take turns trying to properly spell words. The champion is the only remaining student who does not make a mistake. American students are familiar with the competition because it is practiced in many schools throughout the country. The National Spelling Bee, however, is a much bigger setting and showcases only the best spellers from all parts of the nation. Winning the competition nowadays requires the ability to perform under much pressure against so many talented students in front of a large audience. A student who wins the event in the twenty-first century will experience a much different challenge than the first winner, Frank Neuhauser, did in 1925 when he defeated only nine other competitors.
Clearly, the 90 years of the National Spelling Bee’s existence proves the importance of spelling in the English language. However, struggles with spelling English words go back much more than 90 years. The charming thing about spelling correctly in English is that it is in many ways without rules. English language can absorb new words from other languages and in doing so make them “English” words. Because of this, the number of words in English is much higher than any other languages. Thus, spelling in many other languages has fewer words and fewer strange exceptions to rules. It turns out that a spelling bee in most other languages would be a waste of time. Why is that Well, without so many exceptions to common vocabulary, there would be very few words that everyone didn’t already know.
8. How is today’s competition different from the first National Spelling Bee
A. It produces more winners. B. It draws more talented audience.
C. It attracts more competitors. D. It tests more strange words.
9. Why does the author mention “other languages” in Paragraph 3
A. To introduce the new rules of the competition. B. To gather students from other countries.
C. To explain the difficulty in English spelling. D. To show the strict rules of written English.
10. What’s the author’s attitude toward holding spelling competitions in most other languages
A. Unfavorable. B. Supportive. C. Responsible. D. Doubtful.
11. What does the text mainly talk about
A. Ways to win a Spelling Bee. B. The most difficult language.
C. The best spellers. D. A competition about spelling.
【答案】8. C 9. C 10. D 11. D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了美国的全国拼字比赛,说明了拼字在英语中的重要性以及为什么作者不支持用其它语言举行拼字比赛。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段中“A student who wins the event in the twenty-first century will experience a much different challenge than the first winner, Frank Neuhauser, did in 1925 when he defeated only nine other competitors. (在21世纪赢得这项比赛的学生将面临的挑战与1925年第一个冠军Frank Neuhauser所面临的挑战大不相同,当时他只打败了其他9名竞争者)”可知,今天的比赛与第一届全国拼字大赛的不同在于它吸引更多的竞争者。故选C。
【9题详解】
推理判断题。根据第三段“However, struggles with spelling English words go back much more than 90 years. The charming thing about spelling correctly in English is that it is in many ways without rules. English language can absorb new words from other languages and in doing so make them “English” words. Because of this, the number of words in English is much higher than any other languages. Thus, spelling in many other languages has fewer words and fewer strange exceptions to rules. It turns out that a spelling bee in most other languages would be a waste of time. Why is that Well, without so many exceptions to common vocabulary, there would be very few words that everyone didn’t already know.(然而,拼写英语单词的困难可以追溯到90多年前。英语拼写正确的迷人之处在于,它在许多方面都没有规则。英语可以吸收其他语言的新单词,并使它们成为“英语”单词。正因为如此,英语的单词数量比其他任何语言都要多。因此,在许多其他语言中,拼写有更少的单词和更少奇怪的例外规则。事实证明,大多数其他语言的拼写比赛都是浪费时间。这是为什么?好吧,如果普通词汇没有那么多例外,那么每个人都知道的单词就很少了)”可推知,作者在第三段提到“其他语言”是为了解释英语拼写的困难。故选C。
【10题详解】
推理判断题。根据第三段中“Thus, spelling in many other languages has fewer words and fewer strange exceptions to rules. It turns out that a spelling bee in most other languages would be a waste of time. (因此,在许多其他语言中,拼写有更少的单词和更少奇怪的例外规则。事实证明,大多数其他语言的拼写比赛都是浪费时间)”可推知,作者对用其他语言举办拼写比赛持怀疑态度。故选D。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段“Every year, hundreds of hopeful students arrive in Washington, D. C., in order to compete in the National Spelling Bee, which has been held every year since 1925. (每年,数百名满怀希望的学生来到华盛顿特区,参加自1925年以来每年举行的全国拼字比赛)”结合文章主要介绍了美国的全国拼字比赛,说明了拼字在英语中的重要性以及为什么作者不支持用其它语言举行拼字比赛。可知,文章主要讲了关于拼写的比赛。故选D。
D
A favorite author, Theodor Seuss Geisel was born on March 2, 1902. Today, we celebrate the birthday of the famous “Dr. Seuss” by hosting Read Across America events throughout March.
But who was Dr. Seuss Did he go to medical school Where was his office You may be surprised to know that Theodor Seuss Geisel was not a medical doctor at all. He got the nickname (绰号) because people said his books were “as good as medicine”. His nickname has lasted and he is known as Dr. Seuss all across the world.
Think back to when you were a young child. Did you ever want to try “green eggs and ham” Did you try to “Hop on Pop” Did you learn about the environment from a creature called The Lorax Of course, you must recall one of Seuss’ most famous characters: that green Grinch who stole Christmas. These stories were all written by Dr. Seuss and he created many words himself in order to enhance his rhyme and even though many of his characters were made up, they sure seem real to us today.
And what of his “signature” book, The Cat in the Hat Did you know that in the early 1950’s there was a growing concern in America that children were not becoming avid readers This was, book publishers (出版商) thought, because children found books dull and uninteresting. A clever publisher sent Dr. Seuss a book of words that he thought all children should learn as young readers. Dr. Seuss wrote his famous story The Cat in the Hat, using those words. Over the decades, his writing has had much influence on very young children.
12. What can we infer from the author’s nickname
A. He was once a famous doctor. B. He wrote books in a doctor’s office.
C. His books made people feel better. D. His books could treat people’s illness.
13. What can children read in Dr. Seuss’ books
A. Tips on how to cook green eggs. B. Knowledge about the environment.
C. Stories of famous people in history. D. Words from many other countries.
14. What does the underlined word “avid” in Paragraph 4 mean
A. Surprised. B. Interested. C. Good. D. Fast.
15. Why is the publisher described as “clever” in the last paragraph
A. He created many useful words. B. He knew how to teach children to read.
C. He sent Dr. Seuss a best seller. D. He made for the birth of a famous story.
【答案】12. C 13. B 14. B 15. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,主要介绍的是作家西奥多·苏斯·盖泽尔作品和影响力。
【12题详解】
推理判断题。他的绰号是“Dr. Seuss”(苏斯医生),根据第二段的“He got the nickname because people said his books were “as good as medicine”.(他得到这个绰号是因为人们说他的书“像药一样好”。)”可知,他的书让人们感觉更好,就像医生开的药一样,因此人们叫他医生,故选C。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段的“Did you learn about the environment from a creature called The Lorax (你是从一个叫洛拉克斯的生物那里了解环境的吗 )”可知,孩子们在苏斯医生的书中读到环境知识,故选B。
【14题详解】
词句猜测题。根据最后一段的“This was, book publishers (出版商) thought, because children found books dull and uninteresting.(出版商认为,这是因为孩子们觉得书枯燥无味。)”可知,前面是说孩子们对阅读不感兴趣,因此划线词avid的意思是“感兴趣的”,即interested,故选B。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段的“A clever publisher sent Dr. Seuss a book of words that he thought all children should learn as young readers. Dr. Seuss wrote his famous story The Cat in the Hat, using those words. (一个聪明的出版商送给苏斯博士一本他认为所有儿童都应该作为年轻读者学习的单词书。苏斯医生在他著名的小说《戴帽子的猫》中就用了那些词。)”可知,因为苏斯医生在书里用了出版商送给他的那些单词,所以他促成了一个著名故事的诞生,因此他是“聪明”的,故选D。
第二节 (共5小题; 每小题2. 5分, 满分12. 5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项. 选项中有两项为多余选项.
Environmental clubs are a great way to help the environment and hang out with friends. Read to get step-by-step instructions on how to start a high school environmental club.
Choose a cause. Some good ideas might be something like “Save the dolphins!” or “Stop global warming!” ____16____ . For example, “save the dolphins” might not be a good idea if you live ten hours to the nearest dolphin location, whereas “keep our school clean” would work anywhere.
Decide on jobs. ____17____ Some you could include are a recruiter (招募员) , activity manager, project manager and the president who decides all the meeting times, meeting places, activities, and projects.
____18____ Your club should have some fun activities to do to remind them what they are fighting for. These could be hikes in the forest or watching environmental movies. Only do these once a month or the group may become too passive.
Do projects. At your meetings, decide on a few projects, and do them. When you’re done with the few projects, decide on a few more. In addition, you can always redo projects if you think they were not successful. ____19____, or don’t print them at all because recycling still pollutes.
Build a social network. You can always make it from a web-hosting service, such as WordPress, Posterous or Home. On your homepage, you can have a photo gallery, a discussion page, and even a section about how you can help the earth. ____20____
A. Share ideas
B. Have activities
C. It should depend on where you are
D. Update often, so people don’t get bored
E. Each club member should have a certain task
F. Be sure to print your projects on recycled paper
G. Find a cause that suits most of your club members
【答案】16. C 17. E 18. B 19. F 20. D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要了介绍了如何建立高中环保俱乐部。
【详解】1.由下文“For example, “save the dolphins” might not be a good idea if you live ten hours to the nearest dolphin location, whereas “keep our school clean” would work anywhere.”(例如,如果你住的地方离最近的海豚馆约10小时路程,那么“拯救海豚”可能不是个好主意,而“保持学校清洁”在任何地方都能用。)可知,空后举例子说明,你选择的事业目标由你所住的地方来决定,C选项“It should depend on where you are”(它取决于你住在哪)符合语境,下文是上下文内容的具体说明,且C选项it代指上文提到的“Choose a cause.”(选择一个目标。),故选C。
2.由上文“Decide on jobs.”(就各项工作做出决定。)可知,本段主要讲述要安排每个人的工作。结合下文“Some you could include are a recruiter (招募员) , activity manager, project manager and the president who decides all the meeting times, meeting places, activities, and projects.”(你可以招聘的人有一位招聘员,一位活动经理,一位项目经理和能决定所有会议时间,会议地点,活动和项目的总裁。)可知,本句话主要讲了要安排一位招聘员,一位活动经理,一位项目经理和能决定所有会议时间,会议地点,活动和项目的总裁。这说明每个人都有自己的任务,选项E“Each club member should have a certain task”(每个俱乐部成员都应该有一个特定的任务)符合,引起下文,故选E。
3.分析文章结构可知,空处应该是本段的小标题,是本段的中心思想。由下文“Your club should have some fun activities to do to remind them what they are fighting for. These could be hikes in the forest or watching environmental movies. Only do these once a month or the group may become too passive.”(你的俱乐部应该有一些有趣的活动,来提醒他们为什么而战。这些活动可以是在森林里徒步,也可以是看环保电影。一个月只做一次,否则团队会变得过于被动。)可知,本段主要讲了应该在俱乐部举办一些活动,选项B“Have activities”(举办一些活动)符合,故选B。
4.由下文“or don’t print them at all because recycling still pollutes.”(或者干脆不要印,因为回收仍然会污染环境)可知,or(或者)将空处和“don’t print them at all”并列起来,F选项“Be sure to print your projects on recycled paper”(一定要把你的项目印在再生纸上)符合,引起下文,与下文为选择关系,故选F。
5.由上文“On your homepage, you can have a photo gallery, a discussion page, and even a section about how you can help the earth.”(在你的主页,你可以有一个照片库,一个讨论页面,甚至有一个关于你如何帮助地球的部分。)可知,此处讲应该如何装饰自己的主页,选项D“Update often, so people don’t get bored”(经常更新,这样人们就不会觉得无聊)符合,承接上文,是对上文的进一步说明,故选D。
第三部分语言运用 (共两节, 满分30分)
第一节 (共15小题; 每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项.
Ten years ago, I saved my dog Rudy from a shelter, We’ve had a(n) ____21____ relationship ever since. As a single woman in my 50s, I’ve found his ____22____ really meaningful. We do everything together. ____23____ , every night we have a little bedtime snack and then I get in my bed and he gets in his right next to mine. But a year ago suddenly Rudy ____24____. Every night when I got in bed he’d jump up on my bed and start tonguing my face. I would make him get off but every night he ____25____ the same tonguing.
Then it suddenly ____26____ me that he was tonguing the same spot on my jaw (下颌) over and again. I ____27____ my jaw: No pain. Nothing unusual. But it was so out of ____28____ for my dog that I decided to just trust him. I went to see a (n) ____29____ to clear my doubt but still felt ____30____ telling her I came just because of a dog. The doctor ____31____ to do some tests. Well, it turned out that there was a tumor (肿瘤) in my jaw. It couldn’t be felt from the outside but ____32____ Rudy knew it was there. Though I have ____33____ now, the doctors said if I’d waited until the tumor was ____34____ enough to be felt, it would probably have been deadly. ____35____ my dog saved my life!
21. A. awkward B. challenging C. special D. confusing
22. A. attention B. personality C. impression D. company
23. A. Ever since B. For example C. At times D. After all
24. A. changed B. improved C. pretended D. wondered
25. A. tried out B. put off C. stuck to D. gave up
26. A. hit B. warned C. annoyed D. disappointed
27. A. treated B. raised C. felt D. cleaned
28. A. control B. character C. order D. shape
29. A. advisor B. senior C. partner D. doctor
30. A. angry B. silly C. curious D. confident
31. A. refused B. happened C. agreed D. promised
32. A. obviously B. actually C. hopefully D. naturally
33. A. fallen ill B. got better C. worked out D. stood up
34. A. fat B. risky C. soft D. big
35. A. Buying B. Trusting C. Testing D. Accepting
【答案】21. C 22. D 23. B 24. A 25. C 26. A 27. C 28. B 29. D 30. B 31. C 32. A 33. C 34. D 35. B
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者和自己的狗鲁迪生活在一起,互相陪伴。一年前作者发现鲁迪总是舔自己的下巴,于是去接受了检查,查出下巴上有肿瘤。作者接受了治疗,医生说如果等到肿瘤大到可以摸到的时候,可能会致命,相信自己的狗救了作者的命。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:从那时起,我们就有了一种特殊的关系。A. awkward尴尬的;B. challenging挑战的;C. special特别的;D. confusing混乱的。结合后文提到鲁迪陪伴作者,作者发现他的陪伴很有意义,可知他们有了一种特殊的关系。故选C。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:作为一个50多岁的单身女性,我发现他的陪伴真的很有意义。A. attention注意力;B. personality个性;C. impression印象;D. company陪伴。根据后文“We do everything together.”可知鲁迪陪伴着作者,他们一起做每件事。故选D。
【23题详解】
考查固定短语辨析。句意:例如,每天晚上我们在睡觉前吃点零食,然后我上床睡觉,他就睡在我旁边。A. Ever since自从;B. For example例如;C. At times偶尔;D. After all毕竟。后文“every night we have a little bedtime snack and then I get in my bed and he gets in his right next to mine.”是在举例说明鲁迪是如何陪伴作者的。故选B。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:但是一年前鲁迪突然变了。A. changed改变;B. improved改善;C. pretended假装;D. wondered想知道。根据上文“every night we have a little bedtime snack and then I get in my bed and he gets in his right next to mine. But a year ago suddenly Rudy”可知鲁迪一年前行为发生了变化,开始在睡前舔作者。故选A。
【25题详解】
考查动词短语辨析。句意:我想让他别这么做了,但他每天晚上都坚持用舌头舔我。A. tried out尝试;B. put off推迟;C. stuck to坚持;D. gave up放弃。根据后文“the same tonguing”可知鲁迪坚持用舌头舔作者。故选C。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:然后我突然意识到他一直在舔我下巴上的同一个地方。A. hit打击、使想到;B. warned警告;C. annoyed惹恼;D. disappointed使失望。根据后文“me that he was tonguing the same spot on my jaw over and again”指“某人突然意识到”句型为it hits sb. that…。故选A。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:我摸到了我的下巴:不疼。没有什么不寻常的。A. treated治疗;B. raised提高;C. felt感觉;D. cleaned清理。根据后文“my jaw”指摸下巴,应用feel。后文“ It couldn’t be felt from the outside”也是提示。故选C。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:但这太不符合我的狗的性格了,我还是决定相信它。A. control控制;B. character性格;C. order命令;D. shape形状。鲁迪坚持用舌头舔作者的下巴,作者也无法阻止,这不符合他之前听话的性格,故选B。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:我去看了医生以消除我疑虑,但仍然觉得告诉她我是因为一条狗而来很傻。A. advisor顾问;B. senior长者;C. partner伙伴;D. doctor医生。呼应后文“The doctor”作者去看了医生。故选D。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我去看了医生以消除我的疑虑,但仍然觉得告诉她我是因为一条狗而来很傻。A. angry愤怒的;B. silly愚蠢的;C. curious好奇的;D. confident自信的。根据后文“telling her I came just because of a dog”可知作者认为因为一条狗而去看医生很傻。故选B。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:医生同意做些检查。A. refused拒绝;B. happened发生;C. agreed同意;D. promised承诺。根据后文“to do some tests. Well, it turned out that there was a tumor in my jaw.”可知医生同意给作者检查。故选C。
【32题详解】
考查副词词义辨析。句意:从外面是感觉不到的,但显然鲁迪知道它在那里。A. obviously显然;B. actually实际上;C. hopefully有希望地;D. naturally自然地。根据后文“Rudy knew it was there”可知鲁迪舔作者下巴是因为他显然知道下巴上有肿瘤。故选A。
【33题详解】
考查动词短语辨析。句意:虽然我现在已经康复了,但医生说如果我等到肿瘤大到可以摸到时候,可能会致命。A. fallen ill生病;B. got better好转;C. worked out解决;D. stood up站起来。上文提到检查出了肿瘤,所以接受了治疗,如今作者解决了这个问题,康复了。故选C。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:虽然我现在已经康复了,但医生说如果我等到肿瘤大到可以摸到的时候,可能会致命。A. fat胖的;B. risky冒险的;C. soft柔软的;D. big大的。根据后文“enough to be felt”可知,此处指肿瘤大到可以摸到了,故选D。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:相信我的狗救了我的命!A. Buying购买;B. Trusting信任;C. Testing测试;D. Accepting接受。根据上文可知作者因为相信鲁迪,去接受了检查,查出了下巴上的肿瘤,所以相信鲁迪救了作者的命。故选B。
第二节 (共10小题; 每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式. .
With less than three months to go to the Olympic Winter Games Beijing 2022, the ____36____ (excite) is growing among winter sports athletes and fans from around the world.
After ____37____ (host) the Summer edition back in 2008, China will welcome the sporting masters of the world once again 14 years later. ____38____ city of Beijing will be in the unique position of being the first location in history, to host both the Summer and Winter Olympic Games. The Opening Ceremony ____39____ (schedule) to take place on 4 February 2022, with the closing ceremony on 20 February 2022, at the National Stadium, also known ____40____ the Bird’s Nest Stadium.
There are 109 sets of medals to be awarded, seven more than there ____41____ (be) at PyeongChang 2018. New ____42____ (event) will be contested in bobsleigh (有舵雪橇) short track, freestyle skiing, ski jumping, and snowboard. To compete for champions, athletes will display ____43____ (they) amazing strength, expert skills and graceful movements in the sites of Beijing, Yanqing and Zhangjiakou. It is for the honor of their countries ____44____ they are preparing for the Games with sweat.
2022 Beijing Winter Olympics is sure to make it, and Beijing will definitely become a _____45_____ (hot) travel destination than ever.
【答案】36. excitement
37. hosting
38. The 39. is scheduled
40. as 41. were
42. events 43. their
44. that 45. hotter
【解析】
【分析】这是一篇说明文。短文介绍了2022年北京冬奥会的相关信息。
【36题详解】
考查名词。句意:距离2022年北京冬奥会还有不到三个月的时间,世界各地的冬季运动运动员和爱好者们的兴奋之情与日俱增。本句缺少名词做主语,excite的名词为excitement,为不可数名词。 故填excitement。
【37题详解】
考查动名词。句意:继2008年举办夏季奥运会后,中国将在14年后再次欢迎世界体育健儿们的到来。after为介词后接动名词作宾语。故填hosting。
【38题详解】
考查冠词。句意:北京将处于历史上第一个同时举办夏季和冬季奥运会的城市的独特地位。本句特指北京,冠词为the,置于句首,首字母大写。故填The。
【39题详解】
考查时态语态。句意:开幕式定于2022年2月4日举行,闭幕式定于2022年2月20日在国家体育场(又称鸟巢体育场)举行。根据句意可知,本句为一般现在时,主语为The Opening Ceremony,与谓语为被动关系,所以本句为一般现在时的被动语态, 故填is scheduled。
【40题详解】
考查介词。句意:开幕式定于2022年2月4日举行,闭幕式定于2022年2月20日在国家体育场(又称鸟巢体育场)举行。be known as “作为……而出名”符合句意。故填as。
【41题详解】
考查时态。句意:本届冬奥会将颁发109套奖牌,比2018年平昌冬奥会增加了7枚。根据“at PyeongChang 2018”可知,本句为一般过去时,be动词用were。故填were。
【42题详解】
考查名词。句意:新的比赛项目将在有舵雪橇短道滑雪、自由式滑雪、跳台滑雪和单板滑雪中展开。event为可数名词, 无不定冠词修饰和限定,所以用复数形式。故填events。
【43题详解】
考查代词。句意:为了争夺冠军,运动员们将在北京、延庆和张家口展示他们惊人的力量、娴熟的技巧和优美的动作。形容词性物主代词their修饰名词。故填their。
【44题详解】
考查强调句式。句意:为了国家的荣誉,他们正在用汗水为奥运会做准备。分析句子可知,本句为强调句式:it be+强调部分+that。故填that。
【45题详解】
考查比较级。句意:2022年北京冬奥会一定会举办,北京也一定会成为比以往更热门的旅游目的地。根据“than”可知,空处填形容词比较级hotter。故填hotter。
第四部分写作 (共两节, 满分40分)
第一节应用文 (满分15分)
46. 假定你是高一学生李华,你从学校网站 (the school website)上得知学校模联 ( the Model UN ) 要招募(recruit) 新成员。请给负责该工作的Ms. Wang写一封信,申请加入模联。包括下列要点:
1. 个人基本信息;
2. 学习情况和英语水平;
3. 优势或特长;
注意: 1. 词数100左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Ms. Wang,
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Ms. Wang,
I'm Li Hua, a freshman in our school. Learning on the school website that the Model UN is recruiting new members, I am writing to apply for a position.
Personally, I am very outgoing and helpful, making me quite popular with people around me. Besides, I speak very good English and I have a great command of western cultures, which will help me perform well in the Model UN. Also, politics just fascinates me and to be a diplomat has always been my dream job. Thus, I do have the urge to have this precious opportunity.
I would be very grateful if you could take my application into consideration. Looking forward to your early reply!
Yours,
Li Hua
【解析】
【分析】这是一篇应用文。要求考生给学校模联 ( the Model UN ) 负责人Ms. Wang写一封信, 申请加入模联。
【详解】1.词汇积累
招募:recruit→look for
擅长英语:speak very good English→be good at English
吸引:fascinate sb.→appeal to sb.
宝贵的:precious→valuable
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Also, politics just fascinates me and to be a diplomat has always been my dream job.
拓展句:Also, politics just fascinates me and to be a diplomat has always been my dream job, which offers me great confidence and inspires me to fulfill my dream.
【点睛】[高分句型1] Personally, I am very outgoing and helpful, making me quite popular with people around me.(运用了现在分词作结果状语)
[高分句型2] Besides, I speak very good English and I have a great command of western cultures, which will help me perform well in the Model UN.(运用了which引导的非限制性定语从句)
第二节 (满分25分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
I had just gotten out of middle school and was about to enter senior high school. I was so excited to become a big girl, but I also knew I would miss my old school on the first day. I wasn’t going to be walking into the same school, with the same friends and same teachers.
I thought I was ready for the change, though. I had a friend who would be at my new school--my neighbor Jenny. I would be fine.
I soon realized Jenny got popular fast at the new school. But Jenny changed very quickly. She dressed differently, she acted differently, and she talked differently. Undoubtedly, she preferred to spend too much time socializing (交往) rather than study. A part of me didn’t want to be popular by changing myself, but the other half couldn’t help it. So, I sat with Jenny and her friends in the new clique (小圈子). I noticed that when you sat in “the group”, everyone was so nice. They concentrated their topics on eating, dressing, hanging out, and watching videos or movies. I made so many friends that I felt accepted, but I wasn’t myself around them. Gradually, I found myself no longer a hard-working student, showing less interest in exploring the world of knowledge.
Jenny had taught me the “rules” of being popular: where I should shop, what I should say, and what I should stop doing. I changed myself. I tried hard to be the opposite of who I really was, just to be as popular as my “group”. Before long, I just couldn’t take it anymore, because I felt unhappy and anxious about my studies. I wondered how I could get over my loneliness if I separated from the group. So I talked to my mom about it.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Para. 1:
Mom told me “Just be yourself”, and gave me a mini statue of herself.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Para. 2:
After the exam in October, I decided to help Jenny with her study.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Mom told me “Just be yourself”, and gave me a mini statue of herself. She told me she had undergone the same situation before. And it was the statue that kept her company whenever she felt lonely or anxious. From then on, I shared anything wonderful or awful with the little companion, with which my negative emotions were overcome before an important exam in October. I made up my mind to outdo myself and I made it. However,Jenny began to frown frequently in that she was consider no longer popular due to her poor results.
After the exam in October, I decided to help Jenny with her study. We made full use of every moment that she could have spent on everything but study in the past to be sunk into the world of knowledge. Soon, she made advances and got praise from our class teacher. She became proud again and found herself popular again, however, owing to the success of academic results this time. She thanked me, saying that she gained more confidence. Soon I realized living with your true self,you will be the focus of popularity.
【解析】
【分析】本文以人物为线索展开。作者开始上高中,想要像Jenny一样受欢迎并加入她的小圈子,却忽视了学习的重要性。她想脱离这样的生活,却害怕孤独。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“妈妈告诉我“做你自己”,并给了我一个她的迷你雕像。”可知,第一段可描写作者在小雕像的陪伴下,调整自我,在考试中获得好成绩。但是珍妮没有取得好成绩,变得不受欢迎。
②由第二段首句内容“10月的考试后,我决定帮助珍妮学习。”可知,第二段可描写作者帮助珍妮学习,使得珍妮重新受欢迎,且作者感悟出了什么是真正的受欢迎。
2.续写线索:雕像意义——调整自我——取得进步——帮助珍妮——珍妮进步——感悟
3.词汇激活
行为类
①.经历:undergo/go through/experience
②.决定:decide/determine
情绪类
①.孤独:lonely/isolated
②.骄傲/自信:proud/confident
【点睛】[高分句型1].And it was the statue that kept her company whenever she felt lonely or anxious.(强调句型和状语从句)
[高分句型2].She thanked me, saying that she gained more confidence. (现在分词作状语和宾语从句)