重庆市名校联盟 2021-2022 学年度第一次联合考试
英语试题参考答案(高 2024 届)
听 力:1-5 BCBAC 6-10 ABCBC 11-15 ACCAB 16-20 ABCBA
阅读理解:21-40 BBD CDAD BADA DACB CEAGF
完形填空:41-45 BBCDC 46-50 DCABC 51-55 BDACD
语法填空:56. becoming 57. excited 58. an 59. which
60. Luckily 61. for 62. determination
63. to complete 64. has inspired 65. themselves
单词填空:66. suitable/fit for 67. it; concentrate/focus 68. What if
69. impression; on/upon 70. It; that 71. Obviously; curious
72. addicted to 73. challenge; balance 74. make; difference
75. destination; unique
应用文写作范文:
Dear Xiao Wang,
I have received and read your letter, in which you mentioned that you wanted to lose weight
by dieting.(写信目的)
It is only natural that young girls at your age hope to look beautiful(. 高分句型一) However,
in my opinion, health is more important than beauty. For a student, studying is the first thing to
consider while appearance is the second. So do not let others’ opinions affect your normal life.
However, if you do want to lose weight, it is a good idea to do it by getting more exercise,
changing unhealthy eating habits and having a good sleep. (高分句型二)The most important
thing is that you keep a healthy state of mind, as it will help with your studies, and will also help
you overcome difficulties in dieting.(高分句型三)(建议)
I hope my advice will be helpful to you and I’m looking forward to your next letter.(期待)
Yours,
Li Hua
解析:
A 篇理解:本文是一则广告,主要介绍了旧金山热门的几个旅游景点的开放时间、基本情
况、票价、时间等,分别有旧金山酒庄之旅,回到五十年代之旅,令人毛骨悚然的万圣节之
旅,以及灯光度假之旅。
21. B 细 节 理 解 题 。 根 据 文 章 San Francisco Winery Tour 介 绍 内 容 ,
February 1st through April30th.可知,旧金山酒庄之旅的开放时间是 2 月 1 日到 4 月 30 日,
故在三月是可以前往游玩的,结合选项,故选 B。
22. B 细节理解题。根据文章 Back to the Fifties Tours 介绍内容,......the 1950s!
Enjoy fun history as we take you through San Francisco for a free taste of ice cream.
20 世纪 50 年代!享受有趣的历史,我们带您穿过旧金山,免费品尝冰淇淋。可知,回到五
十年代之旅中可以吃免费的冰淇淋,结合选项,故选 B。
23. D 细节理解题。根据文章 Holiday Lights Tour 介绍内容,Advance reservations required.
需要提前预定,可知,游客需要提前预定去灯光度假之旅。结合选项,故选 D。
高 2024届英语参考答案·第 1页(共 6页)
B 篇理解: 本文是一篇记叙文,讲述了作者读高中时母亲去世了,从此他觉得读书毫无意义,
但是他的英语老师知道后,每天同一时间叫他去办公室。从此,作者坚持继续学习,以优异
的成绩毕业了。
24. C 细节理解题。根据第一段“But the next day, my mother passed away in her
sleep during the night.”但第二天,我母亲在夜里的睡梦中去世了。可知,高中生活的第二天,
Maxie 失去了母亲。故选 C。
25. D 推理判断题。根据第二段“Excuse me What was that ” He’d ask me again, and I’d have
the correct answer。第三段“I am confused about what’s going on,” he said. “You always seem lost.
Your mind is always someplace else during class, but obviously, you know all the answers.”说明
作者聪明“wise”。第四段 I told him the reason why I came to school every day was that my
mother made me. Now that she wasn’t here, I didn’t really feel the need to go anymore. 说明作者
现在学习缺乏动力“unmotivated”。综上,答案选 D。
26. A 词义猜测题。根据划线词的上句 I met with him every day, and he talked to all my
teachers about whatever was going on with me.和 By the time I graduated from high school, I had
never been truant for a single day.我每天都去见老师,直到毕业从未缺席过,因此划线词是
“absent”的意思,故选 A。
27. D 推理判断题。根据最后一段 The truth is, I was always academically capable of that. But at
15 - having lost my mother and not really seeing the value of education. I realized that the reason
why I showed up to school every single day was that somebody there was expecting to see me.
That somebody was Mr. Goldberg. 正是老师持续的帮助,才有作者的成功,故选 D。
C 篇理解: 本文是一篇记叙文,讲述了作者在新冠疫情期间由美国纽约到英国伦敦经历的
文化冲击,感受到不同的国家对待疫情和戴口罩的态度不同所发出的感慨。
28. B 推理判断题。根据下文作者在新冠疫情期间到英国伦敦的经历,感受到不同的文化对
待疫情和戴口罩的态度不同所发出的感慨以及 What I did not expect was to be hit......可知作者
感到迷惑和不习惯 Confusion and unfamiliarity。故选 B。
29. A 推理判断题。根据第二段 In New York, face masks are now an inseparable(不可分割)
part of life. Buildings carry more polite notices warning that anyone without a mask is banned.
And even without them, almost everyone I see on the streets in my corner of Manhattan has their
face covered. Strangers sometimes shout angrily at people who do not.可知纽约人对待戴口罩
的态度是认真,严肃的。故选 A。
30. D 细节理解题。根据 Londoners and New Yorkers 对待戴口罩事情的差异性,以及第二
段 “ In New York, Strangers sometimes shout angrily at people who do not.” 可知在纽约,对待
不戴口罩的人,反应很强烈的。A、B、C 表述有误,故选 D。
31. A 推理判断题。根据最后一段 Simon Roberts explains powerfully in a timely new book the
Power of not Thinking.Habits matter deeply, but we rarely notice them — unless we travel. After a
few days in London, I have started to “forget” my mask when I go outside. When I return to New
York, I will have to relearn my habits all over again. 强调随环境变化而认识到个人习惯的重要
性。故选 A。
D 篇理解:本文是一篇新闻报道。本文主要讲述了 5G 服务在中国应用的现状和良好的发展
前景。
32. D 推理判断题。根据第三段两个关键句 “The country is expected to have over 600 million
5G users by 2025, covering nearly 40 percent of the global total.(预计到 2025 年,中国的 5G 用
高 2024届英语参考答案·第 2页(共 6页)
户将超过 6 亿,占全球用户总数的近 40%)”和“Major phone makers are jumping on the
broadband wagon(马车). Eighteen types of 5G smartphones were brought out in the first three
quarters of this year, and about 787,000 5G phones came into the market.(各大手机制造商纷纷
加入宽带市场。今年前三季度共推出 18 款 5G 智能手机,约 787 万部 5G5 手机进入市场)”
可知,得益于 5G 服务,手机市场变得活跃起来。故选 D 项。
33. A 细节理解题。根据文章倒数第二段内容“Bloomberg News reported that bringing 5G
services out to the world’s biggest population should give a push to China’s digital economy,
including makers of telecommunications equipment, platforms and applications for the internet of
things, autonomous (自动) driving and factory automation. (彭博新闻社报道说,将 5G 服务带给
世界上最大的人口,应该会推动中国的数字经济,包括电信设备制造商、物联网平台与应用、
自动驾驶和工厂自动化。可知,5G 服务将带动中国经济的发展。故选 A 项。
34. C 作者观点态度题。本文主要讲述了 5G 服务在中国的现状和发展前景。根据文中第三
段关键句“The country is expected to have over 600 million 5G users by 2025, covering nearly 40
percent of the global total, according to Sihan Bo Chen, head of GSMA Greater China. (据 GSMA
大中华区负责人 Sihan Bo Chen 表示,到 2025 年,中国 5G 用户预计将超过 6 亿,占全球用
户总数的近 40%)”,作者对中国 5G 未来的态度是积极的。故选 C。
35. B 主旨大意题。通读文章内容,结合第三段关键句“The country is expected to have over
600 million 5G users by 2025, covering nearly 40 percent of the global total. (预计到 2025 年,中
国的 5G 用户将超过 6 亿,占全球用户总数的近 40%)”和倒数第二段关键句“Bloomberg News
reported that bringing 5G services out to the world’s biggest population should give a push to
China’s digital economy, including makers of telecommunications equipment, platforms and
applications for the internet of things, autonomous (自动) driving and factory automation. (彭博
新闻社报道说,将 5G 服务带给世界上最大的人口,应该会推动中国的数字经济,包括电信
设备制造商、物联网平台与应用、自动驾驶和工厂自动化)”可知,这篇文章主要讲了 5G 服
务在中国将有光明的前景。故选 B 项。
七选五 本文属于人生感悟类的短文阅读,主要介绍了人们怎样去认识自我,并且告诉我们
认识自我的过程是终生的。
【解答】
36.C 考查细节理解和上下文语境的衔接。根据前一句 Figuring out who you are and your place
in the world is a life-long task 认识你自己的内心是一个终生的事情,以及后面的句
子 Once you realize that finding yourself is an ongoing process, not some sort of goal you must
achieve, you’ll realize that you know much more about your inner self than you’ve ever imagined.
一旦你意识到认识自己是一件持久的事情,你会意识到你比想象中更了解自己。此句是对第
一句的进一步阐述。中间用转折性句子表明对待 life-long task,你无需害怕。故,选 C。
37.E 考查细节理解和上下文语境的衔接. 第二段的小标题是 Think about the moments you are
most proud of in your life. 表明了本段的中心意思,意思是考虑一下你生活中让你骄傲的时
候对应选项 E Think about the things that brought your great pride in yourself,故选 E。
38. A 考查主旨概括句。根据本段中 Try asking yourself, what values are connected with the
things that make me feel proud 要意识到自己的真正价值,因此对应选项 A--recognize your
values,故选 A。
39.G 考查细节理解和上下文语境的衔接。后面的句子 These labels are important to help
define your roles and responsibilities in the world, but they are not you. They are just labels, and
you are far more complex than a few words.表明人在生活中有很多身份和责任,这些身份的定
高 2024届英语参考答案·第 3页(共 6页)
义很重要,“These labels”对应选项 G,此答案举例说明人可能有很多标签,故选 G。
40. F 考查细节理解和上下文语境的衔接。本段句中...note how often you were wrong about
yourself.以及 Even if you’re sure about yourself now, this change will always happen as you
move through life.认识自我过程中,多久纠错一次,随着年龄增长自己的爱好目标多久改变
一次,而且这种改变将持续一生。对应“How often did your likes, desires and goals change as
you grew older ”故选 F。
完形填空 本文讲述过去有位老人,号称自己能观天象、知未来,但是却忽略了现在,没有
注意到脚下的路,他为此差点儿丢掉性命。
41.B 根据上文“he could see the future through the stars”可知,他通过观察星星来预测未来,
所以他整天盯着(staring at)天空看。
42.B 根据上文“see the future”可知,他对未来非常担忧。
43.C 根据下文“outside the village”可知,村民们经常来找他,希望预测未来的情况。
44.D 根据下文“he kept walking”可知,他此时在沿着一条马路散步。
45.C 他只顾仰头看星星,没有向下看脚下的沟,所以掉了进去。look down“向下看”。
46. D 根据下段第一句中的 muddy water 可知,这条沟中满是泥和水。
47.C 下文指出他在奋力向上爬,还不断地在哭喊着求助,由此可知他在水中挣扎(struggling)。
48.A 他在泥水中不断挣扎,所以他疯狂地(madly)向上爬。
49.B 他在泥水中挣扎,不停地向上爬,还不断地大声求助,是因为他害怕自己失去性命(life)。
50.C 根据语境可知,把村民引来的应该是他的哭喊声(cries)。
51.B 根据常识可知,老人不可能通过观测星星而预知未来,所以他事实上是在假装(pretend)
看天象。
52.D 他只顾抬头看天,却没能看到自己脚下的沟。fail to do sth.“没有能够做某事”。
53.A 此处与 happy 并列,我们都希望未来光明、幸福。bright 符合语境。
54.C 明天总是用来期待和改进的,根据下文“you work for a better tomorrow”可知,improve
符合语境。
55.D 根据句意可知,我们在为更美好的明天努力的同时,也要平衡好当前的生活。present
与 tomorrow 形成对比。
语法填写 56. becoming 57. excited 58. an 59. which
60. Luckily 61. for 62 determination
63. to complete 64. has inspired 65. themselves
56. 根据 by doing sth.。
57. be excited to do sth.
58. set an Asian record 创了亚洲纪录。
59. Which 引导非限定性定语从句。
60. Luckily,adv.作状语修饰后面整句话。
61. 短语 prepare for。
62. 形容词物主代词后接名词,determine 的名词词性为 determination。
63. It is +n.for sb. to do sth.
64. 此动词做谓语,since 从句说明主句用现在完成时。
65. 反身代词 improve oneself。
高 2024届英语参考答案·第 4页(共 6页)
听力原文:
Text 1
M: Would you like a piece of cake or a coffee
W: No, I’m on a diet. I’m only supposed to eat vegetables. I can’t even have fruit because it has
too much sugar.
Text 2
W: The weather forecast said that we would have another wonderful day tomorrow.
Shall we go climbing Mount Tai
M: Good idea, but we’d better leave very early, or else we’ll get caught in traffic.
Text 3
W: Excuse me, do you know when the next bus will come
M: Oh, one just left 5 minutes ago, so it could be another 10 minutes.
Text 4
M: I hope you can understand my reasons for deciding to leave, Mrs. Harrison.
W: Do I have to remind you that we have put a lot of time and money in your career here
Text 5
M: I found a backpack. There is a notebook, a pair of headphones and an ipod in it.
W: It must be Anna’s. She always takes those things with her.
M: Yeah, so do I. Music is so important for students nowadays.
W: Really But I always have a dictionary in my backpack.
Text 6
M: Excuse me, are you Melanie Johnson
W: Yes, I am. My name is James. I’m from the Unity Travel Agency. I’m here to pick you up.
W: Oh, really, I didn’t know that anyone was going to be here.
M: It is part of the vacation package you bought. We pick everyone up and take them to their
hotel.
W: Wow, that’s nice.
M: It’s my pleasure. Please come with me. The car is right over here.
W: Would you mind helping me with my bags
M: Oh, no, not at all. So how was your flight
Text 7
W: Hey, Peter, how are you doing
M: I’m great, Jeanne. How are you doing this afternoon
W: I’m fine. But I didn’t see you at work today. Is anything wrong
M: Oh, no, not at all. I was able to take the day off today because I had to work last Sunday.
W: Oh, right, you were at the car show with Joe that morning.
M: Yes, I was. And we were really busy the whole time.
W: Yeah, right, sure, I’m sure you were. I bet you spent most of the time walking around looking
at cars.
M: I wish. Actually, we didn’t have time to see any of the cars.
We were in meetings at another building from noon until 8 p.m.
Text 8
M: Doesn’t that cloud look like a bear
W: No, it looks like a dog to me. That one over there looks like a bear.
高 2024届英语参考答案·第 5页(共 6页)
M: No, doesn’t that one looks like a cat
W: The sun is setting. Let’s leave, so we can make it to my mom’s on time for dinner.
M: Okay, where’s the car
W: We parked it on the other side of that mountain.
M: No, I think we parked it behind that hill.
W: Oh, I see it! It is straight ahead by that tree.
M: Oh, good, we need to stop and buy some flowers. Your mom loves fresh flowers.
W: Sure, I need to stop to get gas first, though.
Text 9
W: What do you think of social media
M: I have mixed feelings about it. I like it because I can keep in touch with people I don’t
talk to very often. But I think that people use it too much.
What about you
W: I love it. I love posting photos and getting comments.
M: Sometimes I think people use it just to get popular. I like it when my friends post articles about
important issues, not just photos of themselves. Do you have a Twitter account
W: Yes, I also have Instagram and Facebook accounts.
M: I only have Facebook.I usually post links to what I think is interesting. But sometimes I post
my writing.
W: I only really post photos of myself. All of my friends do, too.
M: I would have probably done that when I was 15 as well, but I didn’t have social
media back then. When you’re 30 like me, you probably won’t want to post photos of yourself
any more.
W: Sarah does it and she is 29.
Text 10
Hello, everyone, and thank you all for coming out tonight. We are all in for a real treat. Tonight,
we will hear from a man who played in the NBA for 20 years and is one of the greatest basketball
players of all time. He has even been called the greatest basketball player of all time by many
other players who could also hold that title. In addition to being a gifted basketball player, some
some of you might be surprised to know that he was trained in Kung fu. He was student of
the Great Bruce Lee for four years, and they fought against each other in the movie The
The Game of Death, which was Bruce Lee’s final film. Over the years, he’s been in several
movies and has made many appearances on TV. Since he left his professional basketball career,
he is focused on his writing career. He has written for Time Magazine as well as several national
newspapers. He is also a best-selling author of 11 novels. And here now to talk about his
latest book, I give you Kareem Abdul Jabbar.
高 2024届英语参考答案·第 6页(共 6页)秘密★启用前
重庆市名校联盟 2021-2022 学年度第一次联合考试
英语试题(高 2024 届)
(本试卷共 12 页,总分 150 分,考试时间 120 分钟)
注意事项:
1.本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。考试结束后,将本试卷和答题
卡一并交回。
2.答题前,考生在答题卡上务必用直径 0.5 毫米黑色墨水签字笔将目己的姓名、准考证号
填写清楚,并贴好条形码。请认真核准条形码上的准考证号、姓名和科目。
3.客观题选出答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡
皮擦干净后,再选涂其他答案标号,在试题卷上作答无效。
第Ⅰ卷 选择题部分
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答
案转涂到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最
佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题
和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What can the woman have
A. Fruit. B. Vegetables. C. Coffee.
2. What does the man suggest doing
A. Keeping an eye on the weather.
B. Climbing Mount Tai today.
C. Leaving early tomorrow morning.
3. How long will the woman have to wait
A. Five more minutes. B. Ten more minutes. C. Fifteen more minutes.
4. What does the woman think of the man’s leaving
A. She is annoyed.
B. She is excited.
C. She is understanding.
高 2024届【英语试题】·第 1页(共 12页)
5. What do we know about the woman
A. She loves music.
B. She just found a backpack.
C. She always has a dictionary with her.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个
选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各
个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两
遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6. Where does the man meet the woman
A. At the airport. B. At a hotel. C. At a travel agency.
7. What does the woman ask the man to do
A. Pick her up. B. Take her bags. C. Book a flight for her.
听第 7 段材料,回答第 8 至 9 题。
8. Why did the man take the day off today
A. He was too tired.
B. He wanted to look at cars.
C. He worked last Sunday.
9. What did the man actually do last Sunday
A. He was looking at cars.
B. He was in meetings.
C. He was walking around.
听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。
10. What does the woman think the first cloud looks like
A. A bear. B. A cat. C. A dog.
11. Where is the car
A. By a tree. B. Behind a hill. C. Near a gas station.
12. Where will the speakers go next
A. To the man’s house. B. To a book shop. C. To a gas station.
听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。
13. What does the man think of social media
A. He likes posting photos.
B. He likes getting comments.
C. He likes keeping in touch with people.
高 2024届【英语试题】·第 2页(共 12页)
14. Which social media account does the man have
A. Facebook. B. Telegram. C. Twitter.
15. What does the woman post to social media
A. Her writing.
B. Photos of herself.
C. Links she finds interesting.
16. How old is the man
A. 30. B. 29. C. 15.
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。
17. Which event might surprise fans of Kareem Abdul-Jabbar
A. He knew Bruce Lee.
B. He was trained in Kung Fu.
C. He has written for newspaper.
18. What is The Game of Death in the talk
A. A TV show. B. A magazine. C. A movie.
19. How many novels has Kareem Abdul-Jabbar written
A. 4. B. 11. C. 20.
20. What will Kareem Abdul-Jabbar mainly talk about
A. His latest book.
B. His basketball career.
C. His writing for Time magazine.
第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A,B,C 和 D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题
卡上将该项涂黑。
A
San Francisco Fire Engine Tours
Back to the Fifties Tour
Running: August 16th through August 31st
This tour transports you back in time to one of San Francisco’s most fantastic periods, the
1950s! Enjoy fun history as we take you through San Francisco for a free taste of ice cream.
Departing form the Cannery: 5:00 p.m. and 7:00 p.m.
Duration: 2 hours
高 2024届【英语试题】·第 3页(共 12页)
Price: $90
San Francisco Winery Tour
Running: February 1st through April 30th
This delicious tour goes through the city on its way to Treasure Island where we will stop at
the famous Winery SF. Here you can enjoy 4 pours of some of the best wine San Francisco has to
offer. (Included in tickets price)
Departing from the Cannery: Tell time upon request.
Duration: 2 hours
Price: $90
Spooky Halloween Tour
Running: October 10th through October 31st
Join us for a ride through the historical Presidio district. Authentic fire gear(服装) is
provided for your warmth as our entertainers take you to some of the most thrilling parts of San
Francisco.
Departing from the Cannery: 6:30 p.m. and 8:30 p.m.
Duration: 1 hour and 30 minutes
Price: Available upon request
Holiday Lights Tour
Running: December 6th through December 23nd
This attractive tour takes you to some of San Franciso’s most cheerful holiday scenes.
Authentic fire gear is provided for your warmth as you get into the holiday spirit.
Advance reservations required.
Departing from the Cannery: 7:00 p.m. and 9:00 p.m.
Duration: 1 hour and 30 minutes
Price: Available upon request
21. Which of the tours is available in March
A. Back to the Fifties Tour.
B. San Francisco Winery Tour.
C. Spooky Hallowen Tour.
D. Holiday Lights Tour.
22. What can tourists do on Back to the Fifties Tours
A. Go to Treasure Island.
B. Have free ice cream.
C. Enjoy the holiday scenes.
D. Visit the Presidio district.
高 2024届【英语试题】·第 4页(共 12页)
23. What are tourists required to do to go on Holiday Lights Tour
A. Take some drinks.
B. Set off early in the morning.
C. Wear warm clothes.
D. Make reservations in advance.
B
I started the second term of Grade 10 on February 1,1978. On February 2, when I woke up
to go to school, my mother didn’t. She had passed away in her sleep during the night. After we
laid my mother to rest, I went back to school, but I didn’t care much to be there at all.
Since it was a new term, my teachers didn’t know me very well. My English teacher, Mr.
Goldberg, would ask the class questions and call on people to answer. When he called on me,
he’d pretty much be waking me up from wherever my mind would be. I’d say, “Excuse me
What was that ” He’d ask me again, and I’d have the correct answer.
One day, he asked me to meet him after class. “I am confused about what’s going on,” he
said. “You always seem lost. Your mind is always someplace else during class, but obviously, you
know all the answers.”
I told him the reason why I came to school every day was that my mother made me. Now
that she wasn’t here, I didn’t really feel the need to go anymore.
Then he said, “Well, just do me a favor. I want you to meet me in my office during sixth
period.” So I met him, just to talk. Afterwards, he said, “Meet me tomorrow, same time.” This
went on and on, every single day. He had me meet him during his preparation period. I would
help him grade papers, and we would talk.
When open-school night came, I went with my sister, who had just graduated from the same
school, because I had no one else to go with. My social studies teacher wouldn’t talk to her,
because he thought it was some kind of trick. Mr. Goldberg happened to be outside the room, so
he came in and said, “Wait a minute! Talk to her. I’ll explain later.”
In fact, Mr. Goldberg went around to all my classes and talked to all my teachers. He said,
“If you have any issue with Maxie Jones, come to me.”
The next year, he did the same thing. I met with him every day, and he talked to all my
teachers about whatever was going on with me. Again, he told them, “If you’ve got any problem
with Maxie, come and talk to me.” By the time I graduated from high school, I had never been
truant for a single day.
At my graduation, Mr. Goldberg told me, “This feels funny. I teach tenth graders, not seniors,
so I never come to the graduation.”
高 2024届【英语试题】·第 5页(共 12页)
“Well, why are you here ” I asked.
He replied, “Because I wouldn’t miss seeing you graduate for anything in the world.”
It took me years before I realized what he had done. I graduated from high school in the top
15 percent of my class. I had a scholarship and a full ride to college. The truth is, I was always
academically capable of that. But at 15 - having lost my mother and not really seeing the value of
education - I was in line to quit high school. I realized that the reason why I showed up to school
every single day was that somebody there was expecting to see me. That somebody was Mr.
Goldberg.
24. What difficulty did Maxie meet at the beginning of the new term
A. He had few friends at school.
B. He didn’t rest well at home.
C. He lost his mother.
D. He didn’t understand the class well.
25. Which words could best describe “me” at the start of the new term
A. Sad and emotional.
B. Curious and talkative.
C. Lazy but confident.
D. Smart but unmotivated.
26. What does the underlined word “truant” probably mean
A. Absent.
B. Excellent.
C. Careless.
D. Bored.
27. According to the passage, what most contributed to “my” academic success
A. Loss of my mother.
B. Company of my sister.
C. Strict requirement of my school.
D. Persistent help from my teacher.
C
Last weekend I made a journey from New York to London, with my daughter to see my
mother. To my relief, the travel was far easier than I expected: the airports were empty, the plane
was half-full and the airline staff kindly provided food and wine, which I drank greedily with a
straw while wearing the required face mask. What I did not expect was to be hit with a culture
shock on arrival in London.
高 2024届【英语试题】·第 6页(共 12页)
In New York, face masks are now an inseparable part of life. Street signs declare “OUTSIDE
WITH NO MASK FORGET ABOUT IT!” Buildings carry more polite notices warning that
anyone without a mask is banned. And even without them, almost everyone I see on the streets in
my corner of Manhattan has their face covered. Strangers sometimes shout angrily at people who
do not.
Indeed, there is such a strong sense of social pressure that in recent months I have worn a
mask even when cycling alone, along Manhattan’s East river. And my daughter has taken to
shopping online for “fashion masks”.
But not so in London. A new report issued by the Royal Society and the British Academy
shows that, at the end of April, just 25 percent of Brits wore face masks in public places
compared with 66 percent of Americans. We saw this for ourselves: in London, we appeared to
be almost the only people wearing masks on the streets or in shops; even on public transport
some seem to reject them.
Simon Roberts explains powerfully in a timely new book the Power of not Thinking. Habits
matter deeply, but we rarely notice them — unless we travel. After a few days in London, I have
started to “forget” my mask when I go outside. When I return to New York, I will have to relearn
my habits all over again.
28. What does the underlined phrase “culture shock” in Paragraph 1 probably refer to
A. The loss of culture. B. Confusion and unfamiliarity.
C. The face mask. D. A huge welcome.
29. Which word best describes New Yorkers’ attitude towards mask wearing
A. Serious. B. Disapproving.
C. Annoyed. D. Ambitious
30. In terms of mask wearing, which is the difference between Londoners and New Yorkers
A. Londoners think mask wearing is only necessary on public transport.
B. None of the Londoners likes the idea of mask wearing.
C. New Yorkers should wear masks even if alone.
D. New Yorkers would react strongly to people without masks.
31. Why does the author mention the book the Power of not Thinking
A. To stress the importance of realizing one’s habits with environmental changes.
B. To help people understand that each country has its own unique culture.
C. To encourage people to travel and explore the world.
D. To explain why there’s a culture shock.
高 2024届【英语试题】·第 7页(共 12页)
D
China’s three major mobile operators(运营商) on Thursday started their long-awaited 5G
service plans with users in dozens of cities. China Mobile, China Unicom and China Telecom
announced their monthly 5G plans with prices ranging from 128 yuan to 599 yuan, almost at the
same time.
The 5G services are now being used in 50 cities, including Beijing, Shanghai, Guangzhou
and Shenzhen. The expectation for the new communication technology has long been high. The
three major mobile operators already registered over 10 million 5G users before the official start.
The country is expected to have over 600 million 5G users by 2025, covering nearly 40
percent of the global total. Major phone makers are jumping on the broadband business. Eighteen
types of 5G smartphones were brought out in the first three quarters of this year, and about
787,000 5G phones came into the market, according to a research institute with the Ministry of
Industry and Information Technology (MIIT).
Bloomberg News reported that bringing 5G services out to the world’s biggest population
should give a push to China’s digital economy, including makers of telecommunications
equipment, platforms and applications for the internet of things, autonomous(自动) driving and
factory automation. It will be expensive at first but could pay off well into the future.
China is ready to become the world’s largest 5G market by users, a position that could help
it set global standards for such networks and inspire its drive to become a leader in technologies
from robotics to autonomous driving and factory automation.
32.What can you infer from paragraph 3
A.There will be 600 million 5G users by 2025.
B.People have accepted 5G services as part of their life.
C.The new technology has long been highly expected.
D.Phone market becomes active thanks to 5G services.
33.How will 5G services change China according to Bloomberg
A.It will surely lead to China’s economic development.
B.It will be expensive to develop this advanced technology.
C.The technology helps set the world standards for network.
D.China can hardly benefit from developing this technology.
34.What’s the writer’s attitude to the future of 5G services in China
A.Worried. B.Negative. C.Positive D.Subjective.
35.What could be the best title for the text
A.5G Services Already Widely Used.
B.5G Services With A Bright Future In China.
C.Advantages Of 5G Services.
D.Three Major Mobile Operators.
高 2024届【英语试题】·第 8页(共 12页)
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多
余选项。
How to Find Your Inner Self
Figuring out who you are and your place in the world is a life-long task. 36 Once you
realize that finding yourself is an ongoing process, not some sort of goal you must achieve, you’ll
realize that you know much more about your inner self than you’ve ever imagined. Here are a
few tips that can help you find your inner self.
Think about the moments you are most proud of in your life.
Finding meaning in your life is not easy, nor should it be, but you can get wonderful clues
from your own past. 37 , as they often give you the most meaning and purpose while
working, traveling, or learning.
38 .
As you reflect on things that made you proud, think about what these experiences reveal
about your values. Try asking yourself, what values are connected with the things that make me
feel proud
Determine the things you want in life.
Finding your inner self is as much about looking forward as looking back. Whether it is a
job, a house in your favorite town, a loving partner, or lazy Sundays with a book, your desires
reveal a lot about you. Simply write down the things you want in life.
Look beyond the labels(标签) given to you by others.
39 These labels are important to help define your roles and responsibilities in the
world, but they are not you. They are just labels, and you are far more complex than a few words.
Remember that finding your inner self is a life-long process because you are always
changing. Looking back on your life, note how often you were wrong about yourself. 40 Even
if you’re sure about yourself now, this change will always happen as you move through life.
A. Recognize your values.
B. Make you proud.
C. But it doesn’t have to be frightening.
D. Think about what you want to achieve in your life,
E. Think about the things that brought your great pride in yourself,
F. How often did your likes, desires and goals change as you grew older
G. At any one time, you may be considered a daughter, a girlfriend, an employee, and a
tennis player.
高 2024届【英语试题】·第 9页(共 12页)
第三部分 完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白
处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Once upon a time, there was a man who believed he could see the future through the stars.
He called himself an astrologer and got used to 41 at the sky all night. He was always busy
worrying about the 42 . The 43 often come to him, hoping to know what their future
would be like.
One evening he was 44 on the main road outside the village. His eyes were fixed on
the stars. He thought he saw that the end of the world was near. He was so absorbed in thinking
about the future. When he looked up at the stars, he walked without looking 45 . Suddenly
he fell into a ditch full of 46 and water.
He was 47 in the muddy water, and 48 trying to claw at the slippery sides of the
hole in his effort to climb out. Being unable to crawl(爬行) out and fearing for his 49 , he
started to scream for help and his 50 soon brought the villagers running towards him.
As they pulled him out of the mud, one of them said, “You 51 to read the future in the
stars, and yet you 52 to see what is at your feet! This may teach you to pay more attention
to what is right in front of you, and let the future take care of itself.
“What use is it,” said another, “to read the stars, when you can’t see what’s right here on the
earth ”
We all desire for our future to be 53 and happy. However, the time doesn’t stop for
anyone. There is always a tomorrow to look forward to and 54 , but you can’t go back to
yesterday. So, maintain your 55 life while you work for a better tomorrow.
41. A. glancing B. staring C. aiming D. shouting
42. A. disaster B. future C. fortune D. others
43. A. friends B. teenagers C. villagers D. scientists
44. A. driving B. cycling C. running D. walking
45. A. back B. around C. down D. up
46. A. stones B. fish C. waste D. mud
47. A. floating B. swimming C. struggling D. bathing
48. A. madly B. patiently C. surprisingly D. confidently
49. A. family B. life C. career D. money
50. A. death B. injury C. cries D. climb
51. A. like B. pretend C. have D. offer
52. A. happen B. refuse C. wait D. fail
高 2024届【英语试题】·第 10页(共 12页)
53. A. bright B. rich C. different D. safe
54. A. foresee B. share C. improve D. prepare
55. A. happy B. past C. unknown D. present
第Ⅱ卷 非选择题部分
第四部分 英语知识运用(共两节,满分 35 分)
第一节 语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
At the 2020 Tokyo Olympic Games, China’s sprinter Su Bingtian made history by 56 (become)
the first Chinese athlete to make it to the final of men’s 100m Olympic event.
“I’m very 57 (excite) to be in the 100m final. Stepping on the track has realized my
dream.” Su said after the race. Su has set 58 Asian record of 9.83 seconds, 59 is also
the best performance for the Chinese on the world stage.
“London 2012 was my first Olympics. I was just a young man eager to become one of the
top athletes. 60 (lucky), perseverance(坚持) helps me prepare 61 the game and with
my 62 (determine), I make my dream come true. I feel more confident than I used to be. It is
a breakthrough for me 63 (complete) the semi-final at that time.” Because of his excellent
performance, Su, titled the “Asian flying man”, was chosen as the flag-bearer for the Chinese
delegation at the closing ceremony of the games on Aug 8.
Su’s great success 64 (inspire) more Chinese athletes and teenagers to improve 65 (they)
since he lowered the Asian 100m record to 9.83 seconds.
第二节 根据汉语完成句子(共 10 小题;每小题 2 分,满分 20 分)
66. 在图书馆里,莉莉和她的妈妈正在挑选一本适合她的书。
In the library, Lily is selecting a book which is her with her mother.
67. 我发现在疲倦的时候很难集中精力工作。
I find hard to on my work when I’m tired.
68. 如果他没有入选国家队怎么办呢?
he didn’t make the national team
69. 这位专家给我的第一印象是他很严肃。
The first _______ that the expert left ________ me was that he was very serious.
70. 正是老师的表扬才促使了我的成功。
was the teacher’s praise contributed to my success.
71. 显然,这个小男孩对他见到的一切都很好奇。
________, the little boy is very ________ about everything he meets with.
72. 父母不希望他们的孩子沉迷于电脑游戏。
Parents don’t expect their kids to get ________ ________ computer games.
高 2024届【英语试题】·第 11页(共 12页)
73. 要在发展和保护文化遗产之间找到平衡,是一个很大的挑战。
It is a big to find and keep the right between the progress and the
protection of cultural relics.
74. 然而我们还是努力想要有所不同,改变世界,梦想希望。
Yet still we struggle to ________ a _________, to change the world, to dream of hope.
75. 紫禁城是一个很受游客欢迎的目的地,因为它在中国历史上独特的地位。
The Forbidden City is a popular for tourists, because of its place in
the history of China.
第五部分 书面表达(满分 20 分)
假设你叫李华,是一家英文杂志社的心理咨询师。某中学生小王给你写信,提到自己
想节食减肥,征求你的意见。请你给她回一封信,谈谈你对该问题的见解。内容要点如下:
1. 学生以学习为主,不要过于注重外貌和别人的看法;
2. 加强锻炼保持健康,养成良好的饮食和作息习惯;
3. 健康的心态也很重要。
注意:词数100左右;开头已经写出,不计入总词数。
为使上下文连贯,可以适当增加细节,不要逐字逐句翻译。
参考词汇:state of mind 心态
Dear Xiao Wang,
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
高 2024届【英语试题】·第 12页(共 12页)