蕲春县2021年秋高中期中教学质量检测
高 一 英 语 试 题
2021年11月18日上午 9:45 ~ 11:45
说明: 1.本试卷分第I卷(选择题)和第11卷(非选择题)两部分,满分150分,考试用时120分钟。
2.答题前请将密封线内的项目填写清楚。
3.请将第I卷和第II 卷的答案统一填写在“答题卷”上,否则做零分处理。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where does the conversation probably take place
A. In a flower shop. B. In a restaurant. C. In a supermarket.
2. What does the man want to buy
A. An ice cream. B. A watermelon. C. Some peaches.
3. What is the probable relationship between the speakers
A. Father and daughter. B. Teacher and student. C. Friends.
4. How does the woman feel
A. Calm. B. Excited. C. Unhappy.
5. Why does the man make the call
A. His neighbor needs help.
B. He has a hearing problem.
C. His telephone is broken.
第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What will the man do
A. Open the window. B. Tidy the things up. C. Mop the floor.
7. How will the woman deal with the old things
A. By donating them.
B. By putting them in the cabinet.
C. By getting rid of them.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What does the man say about newspapers
A. They’re out of fashion.
B. Almost no one reads them now.
C. They’re useful.
9. How often does the man buy magazines
A. Once a week. B. Once a month. C. Once a quarter.
10. What does the woman like doing
A. Reading books in the sunny afternoon.
B. Reading magazines in a cafe.
C. Reading books about fashion.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What day is it today
A. Friday. B. Saturday. C. Sunday.
12. Who will the man probably travel with
A. The woman. B. The woman’s sister. C. The speakers’ friend.
13. Where is the woman’s sister now
A. In the hospital. B. At the woman’s home. C. In her own workplace.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. How did the woman know about the apartment
A. From an advertisement. B. From the former renter. C. From a friend.
15. When will the apartment be cleaned
A. By tomorrow afternoon. B. In five days. C. In ten days.
16. What does the man think of the apartment
A. It isn’t furnished. B. It’s in need of repair. C. It’s quite convenient.
17. What may annoy the woman
A. Walking a long way to buy things.
B. Something often goes wrong.
C. Moving house.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. How many parcels are expected to be delivered this year
A. 30.8 billion. B. 83 billion. C. 95.5 billion.
19. What will be done to encourage greener packaging
A. 2,000 boxes recycle stations will be built.
B. All packages will be wrapped only once.
C. New energy vehicles will be used to deliver packages.
20. What is on the list
A. The locations of recycle stations.
B. The wrapping products.
C. The types of new energy vehicles.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Vacations are one of life’s best pleasures, but with the coronavirus raging and the Delta variant on the rise, you may have some trouble with your vacation. Have all the fun with ways less hassle by trying one of these staycation ideas.
Visit a nearby national park
Our national parks are underrated treasures. With over 400 of them, there’s bound to be something for everyone. There’s plenty of hiking, but most national parks have other things to do as well, including museums, reenactments of historical events, guided star tours, wildlife spotting, and swimming. Many parks are wheelchair accessible.
Go backyard glamping
Glamping is like camping but better—you’re outdoors but with all the comforts and amenities(便利设施) of a hotel. You can pay to go on a glamping destination vacation or just set up your own in your backyard. Pitch a tent, fill it with pillows, cozy blankets, comfortable chairs, bean bags. Get takeout at your favorite restaurant and enjoy it together. Bonus: Unlike camping, there are clean bathrooms nearby.
Host a neighborhood dance party
Dancing with others is fun and good for you. But going into crowded dance clubs probably isn’t at the top of your to-do list right now. Thankfully, all you need for your own dance party is an outdoor speaker and a flat spot for dancing. String up some lights, fill a couple of coolers with drinks, and invite all your neighbors.
Hit the beach
This is one of the most popular staycation ideas and for good reasons. A day at the beach is like its own form of meditation. If there’s a body of water nearby, chances are there’s some type of beach. Bring a beach picnic, set up a sun umbrella, lay out your towels, and spread out the sand toys. Oh, and don’t forget the sunscreen.
21. Which staycation is most suitable for the disabled
A. A nearby national park B. A backyard glamping
C. A neighborhood dance party D. A beach
22. What do you need to hold a neighborhood dance party
A. A tent and some lights B. A sun umbrella and cool drinks
C. an outdoor speaker and a flat spot D. A dancing pool and some towels
23. What do the four staycations have in common
A. They all get you close to nature. B. None of them is far from home.
C. They are all fit for families with children. D. They are cheap and environmentally friendly.
B
The e-mail request came into Ekiben restaurant in Baltimore late on a Thursday afternoon in March: tempura broccoli topped with fresh herbs, diced onion, and fermented cucumber vinegar — with a twist. Brandon Jones, who sent the e-mail was writing on behalf of his mother-in-law, who adored the dish. He explained that she was now in the final stages of lung cancer(癌症) at her home in Vermont and that he was hoping to get the recipe to make it for her there.
Steve Chu, one of the Asian fusion restaurant’s co-owners, read the e-mail and quickly replied with an alternative suggestion. “Thanks for reaching out,” he wrote. “We’d like to meet you in Vermont and make it fresh for you.” Brandon was stunned.
That Friday after work, a day after receiving Brandon’s e-mail, Chu loaded his truck with a hot plate and a cooler filled with ingredients and then headed for Vermont with his business partner, Ephrem Abebe, and an employee. They stayed overnight in an Airbnb rental and drove the next day to the condo where Rina’s mother lived.
As soon as Chu and his team pulled into the parking lot, they got to work. They pulled down the gate of the pickup, hooked the hot plate to the truck’s power port, and started cooking and deep-frying. In addition to tempura broccoli, they made tofu with peanut sauce and fresh herbs and some steamed rice. After neatly boxing everything up, they knocked on their customer’s door.
“As soon as she opened the door, she recognized the sweet,” Brandon says. “It smelled amazing.” Brandon’s wife Rina Jones says her mother also recognized Chu and his coworkers. She was so happy and touched to have that broccoli. She couldn’t believe it.
As for Chu, he couldn’t help remembering his loyal customer. “She loves the food and made sure to tell us. She’s an amazing, sweet lady.”
Chu didn’t accept any money from the family “It was an honor to help fulfill the family’s wishes,” Chu says. “There was a lot of good, positive energy in doing this.”
24. Why did Brandon write the e-mail
A. He hoped the owner could help treat his mother-in-law.
B. He consulted the owner about how to make the dish.
C. He requested the owner go to his home to cook for his mother-in-law.
D. He ordered a meal for his mother-in-law.
25. How did Brandon feel when he heard Chu’s suggestion
A. happy B. sceptical C. surprised D. disappointed
26. What can be inferred from the text
A. Chu and his team prepared the meal in Rina’s kitchen.
B. Chu cooked the meal for the benefit of his restaurant.
C. Rina’s mother was happy to touch the broccoli.
D. Rina’s mother once was a regular of Chu’s restaurant.
27. What is the best title for the passage
A. Kindness Delivered:Restaurant Owner Drives a Long Journey to Make a Special Dish.
B. Loyal Customer:A Dying Doman’s Favourite Dish.
C. Sweet Order:Son-in-law Makes a Special Request.
D. One Good Turn Deserves Another.
C
You’ve finally tucked yourself into bed and cracked open the detective novel you’ve been waiting all day to get back to. Three pages later, you’re fighting a losing battle against two suddenly very heavy eyelids(眼睑).
You were wide awake only minutes ago, and the protagonist(主角) just uncovered a promising new clue in the case. So, what gives
As the BBC’s Science Focus explains, the comfort of your covers could be working against you. People usually try to read in a quiet, comfortable atmosphere, and those conditions happen to be ideal for sleep. Reading also eases your mind and draws its focus away from whatever might otherwise keep you awake.
“For many people, reading can be relaxing and enjoyable, which can put your mind and body in the appropriate mindset or mood to go to sleep,” said Dr. Raman Malhotra, a neurologist and member of the American Academy of Sleep Medicine’s board of directors. “The main reason reading may help some fall asleep is that it allows your mind some time to rest and relax before turning off the lights to fall asleep.”
The concentration required to process every word can be pretty exhausting, too, especially if your chosen tome(大部头) is confusing. And reading line after line of anything can make you feel like giving your eyes a break.
These factors all make reading a great activity to add to your pre-sleep routine if you’re looking for ways to fall asleep faster. But if your body’s sleeping impulse is continually keeping you from enjoying a good book, there are some tricks to remove it. Book Riot suggests reading in the morning, or trying an audiobook instead. Reading in a spot that isn’t your bed—preferably one where you’re sitting up, rather than lying down—can help, too. Reading in a public place like a coffee shop or park can also discourage sleep.
28. What may happen if you read a detective novel on your comfortable bed
A. You may uncover a new clue in the case.
B. You may lose a battle with your competitor.
C. You may stay awake for a long time at night.
D. You may feel sleepy soon.
29. The most important reason why reading may help fall asleep is that _______.
A. it can be relaxing and make you exhausted
B. it gives your mind a break and relaxation before sleep
C. it allows your eyes a break before falling asleep.
D. it makes you concentrate on your chosen book
30. Which of the following words can replace the underlined word “tricks” in the last paragraph
A. techniques B. jokes C. cheats D. tools
31. The passage may be taken from ________.
A. a science fiction B. a detective novel
C. a journal of psychology D. a business website
D
Once China’s strict lockdown was lifted, we saw a sharp rise in divorce enquiries. And this behaviour was mirrored around the world. In the US, the UK and throughout Europe, divorce rates have risen violently during the pandemic. Latvia, Lithuania and Belgium lead the way for the highest divorce rates in Europe. And in the USA, between 40-50% of marriages will end in divorce. The country with the lowest divorce rate in the world is India, followed by Chile, Colombia, Mexico and Turkey.
Why they have the lowest divorce rates, and what are they doing differently In many cases, access to divorce is a driving force behind a country's divorce rates. A country like Chile only legalized divorce in 2004, so the concept is still quite new and the local uptake is likely to be much slower.
Another key factor in determining divorce rates of a country is the value placed on family life. In countries like Colombia, it’s far more common for multiple generations from the same family to live together. This emphasis on family values places marriage at the heart of everything, so entering into a marriage is a more considered event.
Countries such as India with a strong religious following are more likely to have low divorce rates. This is because marriage is more sacred(神圣的) when viewed from a religious perspective. Couples will be more likely to seek settlements or simply stay together regardless when they hit bumps in the road.
There are a number of factors at play here, so it’s difficult to place a finger on one single factor that ensures couples enjoy a long and happy life together. And low divorce rates don’t always mean that couples are happy, it can just mean that the importance of marriage outweighs individual happiness. Seeking a divorce doesn’t have to be viewed as a failure; it can help you to get your life back on track and help you work towards a brighter and happier future.
32. Which of the following countries has the highest divorce rates
A. Colombia B. India C. USA D. Belgium
33. Why does Chile has a low divorce rate
A. Because people there enjoy a happier and longer life.
B. Because divorce hasn’t been legal until 2004 in Chile.
C. Because people there consider marriage the centre of everything.
D. Because people there think seeking a divorce is evil and blamable.
34. What will a strong religious couple probably do if they have trouble with their marriage
A. Divorce without hesitation B. separate in a peaceful way
C. stay together regardless of conflicts D. beg for forgiveness of their god
35. What is the author’s attitude towards divorce
A. negative B. supportive C. critical D. objective
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
As the pandemic progressed, so did people’s love of outside space. In May of this year, it was reported that the number of renters who searched for houses with gardens had doubled compared to pre-pandemic levels. 36
Outside dining areas
Creating an outside dining area is a must. We’ve spent far too much time eating at home — but eating outside feels different. Somehow, it calls up memories of better times: holidaying, barbequing and socializing with friends. 37 Perhaps even solar powered lights or outdoor candles.
38
If space allows, you should consider creating different zones in your garden, much like we have different rooms indoors. Aside from a dining area, you could have a vegetable patch, a water feature, a pergola, a kids’ play area or a rose bed. People need to be able to visualize themselves using the garden — and zoning your garden makes this easy.
Fencing and security
Old, shabby or damaged fencing can ruin the feel of a garden. 39 Replacing or repairing fences will add value straight away. There are a lot of interesting fencing options out there, so do your research.
Plants and pots
40 So will planting flowers that bloom at different times of the year. An abundant garden full of plants can feel like a calming oasis, which is especially welcome if you’re a city dweller. Colourful plant pots can add pizzazz too.
A. Zone your garden
B. Decorate your garden
C. It can also raise security concerns.
D. So, how do you maximize the value of your garden for yourself
E. Green plants will surely make your garden unique and good for your health.
F. Liven it up with cushions and throws(毛毯), outdoor tables and a sunshade.
G. A mixture of evergreen and seasonal plants will give your garden all-year-around appeal.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分) 阅读下面的短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
“April 30th, 2006, is officially our Gotcha Day, also known as the day the adoption(收养) became final,” explains Ken S. of Centreville, Virginia. “We’d just spent 35 days waiting to 41 them, and it’s impossible to express the 42 of that moment.”
Finding their kids wasn’t an easy process for Ken and his now ex-wife. The 43 who needed homes were in a crowded Ukrainian orphanage(孤儿院). After 44 countless files, they 45 Valeria and Timothy.
At first, they were 46 that the pair, who’d been 47 from a home where they were neglected(疏于照顾), would have a difficult time 48 their new life. Indeed, when Ken gave them a box of desserts, they swallowed the whole thing in 49 , fearing there wouldn’t be more.
“They had crumbs(屑) flying out as they tried to 50 , but they were so 51 that they wanted to eat all the food as fast as they could 52 it was taken away,” he says. “All they would get for lunch and dinner in the orphanage was a small bowl of soup with one cube of meat and one slice of bread. It was 53 .”
But the kids adapted to(适应) their new lifestyle at a lightning speed. By the end of the summer, they were speaking 54 English and in love with American choices like McDonald’s Happy Meals and Disney movies.
How did they get through such a huge transition Ken says the best thing they did to make their family forever was both the easiest and the hardest: loving them 55 and making sure they knew it and never forgot it.
41. A. adopt B. aid C. addict D. arrange
42. A. honour B. amazement C. joy D. fright
43. A. soldiers B. children C. teenagers D. volunteers
44. A. sorting through B. breaking through C. getting through D. going through
45. A. contacted B. chose C. attracted D. recognised
46. A. annoyed B. confused C. anxious D. shocked
47. A. rescued B. exchanged C. affected D. quit
48. A. looking forward to B. applying for C. adapting to D. focusing on
49. A. seconds B. sight C. details D. ruins
50. A. sweat B. breathe C. pack D. advance
51. A. injured B. positive C. powerful D. hungry
52. A. even if B. as if C. before D. while
53. A. heartbreaking B. unique C. suitable D. awkward
54. A. calm B. formal C. official D. fluent
55. A. gracefully B. unconditionally C. actually D. responsibly
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入 1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My fiancé(未婚夫) and I were engaged in December 2019 and 56 (plan) to get married within six months. Well, in March 2020, my fiancé was laid off due to COVID. Now we were down to one income, 57 (face) the fear of a virus that was taking the world by storm. Our elderly parents were in isolation, and some of our family 58 (force) to deal with the fear and uncertainty as they were considered 59 (be) “essential workers.” We made 60 decision to be the hope and hands and feet of Jesus during the toughest times that we all have faced. We posted on our social media page that we wanted to provide a meal 61 first responders and essential workers, and our friends could join us by volunteering or making donations. We were flooded with people 62 were feeling helpless and wanted to do something 63 were not sure what to do. Together, we were able to make a big difference! So many areas of life being 64 (positive) affected! Fast forward a year later, and that effort and act of 65 (kind) opened the door for us to open a restaurant!
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
假定你是李华,你的英国笔友Jack给你发e-mail说他最近对中国古代名医李时珍很感兴趣,想要了解李时珍的故乡——蕲春,请给他回一封e-mail,简要地介绍你的家乡蕲春。内容包括:
1. 蕲春人杰地灵,被称为“教授县”;
2. 蕲春物产丰富,有着闻名遐迩的“蕲春四宝”;
3. 蕲春经济飞速发展,即将建成高铁站。
注意:
1. 词数80左右,开头结尾已给出,不计入字数;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇: 教授县 County of Scholar 蕲春四宝 Qichun four treasures
高铁站 high-speed rail station
Dear Jack,
I’m more than delighted and proud to share with you something about Qichun, the hometown of the famous herbalist Li Shizhen as well as me.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
THE TEACHER’S HAND
Thanksgiving Day was near. The first grade teacher gave her class a fun assignment — to draw a picture of something for which they were thankful.
Most of the class might be considered economically disadvantaged, but still many would celebrate the holiday with turkey and other traditional goodies of the season. These, the teacher thought, would be the subjects of most of her student’s art. And they were.
But Douglas made a different kind of picture. Douglas was a different kind of boy. He was the teacher’s true child of misery, weakness and unhappiness. His father died in a car accident and the driver wasn’t turned up yet. When first introduced to the teacher, the tiny shy boy greeted her in a timid tone, with his head down. She felt as if her heart was broken when he hesitated back and forth, glancing now and then at other kids playing games. She promised that she would help him out. As other children played on the playground, Douglas was likely to stand close by her side, one hand in hers. One could only guess at the pain Douglas felt behind those sad eyes.
Yes, his picture was different. When asked to draw a picture of something for which he was thankful, he drew a hand. Nothing else. Just an empty hand.
注意: 1.所续写短文的词数应为150左右;
2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
His abstract image attracted the imagination of his classmates._________________________ _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
When the children had gone on to other assignments, she paused at Douglas’ desk, bent down, and asked him whose hand it was.____________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
高一英语期中试卷第1页(共12页)蕲春县2021年秋季学期高一年级期中考试英语试题答案与解析
听力理解
1-5 BAABC 6-10 ACCBA 11-15 ACBAA 16-20 CBCCB
阅读理解
21-23 ACB 24-27 BCDA 28-31 DBAC 32-35 CBCD
36-40 DFACG
完形填空
41-45 ACBDB 46-50 CACAB 51-55 DCADB
短文填空
56. planned 57. facing 58. were forced 59. to be 60. a
61. for 62. that/who 63. but 64. positively 65. kindness
应用文写作
One possible version:
Dear Jack,
I’m more than delighted and proud to share with you something about Qichun, the hometown of the famous herbalist Li Shizhen as well as me.
In addition to Li Shizhen, Qichun is also home to many professors and doctors, known as the County of Scholar. Besides, it is abundant in natural resources, among which four unique species are called Qichun four treasures. Now a high-speed railway station is under construction and will be completed in four months. With the rapid development of economy, Qichun will become an increasingly popular modern city.
I sincerely invite you to pay a visit to my hometown if you are available. I will be your guide. Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
读后续写
题目来源:https:///the-teachers-hand/
One possible version:
His abstract image attracted the imagination of his classmates. Whose hand could it be One child guessed it was the hand of a farmer, because farmers raised turkeys. Another suggested it was the hand of a police officer, because the police protected and cared for people. Still others guessed it was the hand of Douglas’ mother, for his mother gave birth to him and fed him. And so the discussion went — until the teacher almost forgot the young artist himself.
When the children had gone on to other assignments, she paused at Douglas’ desk, bent down, and asked him whose hand it was. The little boy looked away and murmured, “It’s yours, teacher.” Feeling surprised, she called up the times she had taken his hand and walked with him here or there, as she had the other students. How often had she said, “Take my hand, Douglas, we’ll go outside.” Or, “Let me show you how to hold your pencil.” Or, “Let’s do this together.” Douglas was most grateful to his teacher’s hand. Brushing aside her tears, she went on with her work.
A篇
题目来源:https://www./list/staycation-ideas/
【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了四种居家旅行的方式。
21. A 细节理解题。根据第二段最后一句“Many parks are wheelchair accessible.”可知A national park是最合适残疾人的。
22. C 细节理解题。根据第四段第二句“Thankfully, all you need for your own dance party is an outdoor speaker and a flat spot for dancing.”可知举办社区舞会只需要一个喇叭和一块平地,故C正确。
23. B 推理判断题。本文主要介绍了四种居家旅行方式,故它们都离家不远。故B正确。
B篇
题目来源:https://www./article/restaurant-owner-dying-womans-favorite-meal/
【解析】本文是一篇记叙文,讲述了一位癌症晚期病人想吃到她最喜爱的一道菜,他的女婿给她以前常去的餐馆发送了一封电子邮件,请教这道菜的做法。餐馆主人却主动不远千里开车来到病人的家,为她奉上她最喜爱的菜。
24. B 细节理解题。根据第一段最后一句“... he was hoping to get the recipe to make it for her there.”可知他想获得菜谱然后自己做给他的岳母吃,故B正确。
25. C 细节理解题。根据第二段最后一句“Brandon was stunned.”可知他很震惊。
26. D 推理判断理。根据倒数第二段As for Chu, he couldn’t help remembering his loyal customer. “She loves the food and made sure to tell us. She’s an amazing, sweet lady.”可知Rina’s mother以前是Chu的餐馆的常客。
27. A 主旨大意题。本文主要讲述了餐馆老板为了让癌症病人能吃到最爱的菜,不远千里到病人家为她做菜,故A正确。
C篇
题目来源:http://language.chinadaily./a/202108/18/WS611cb3d9a310efa1bd669984.html
【解析】本文是一篇说明文,说明了在床上阅读会让人犯困,并解释其原因。
28. D 细节理解题。根据第一段“Three pages later, you’re fighting a losing battle against two suddenly very heavy eyelids(眼睑).”可知在舒适的床上看侦探小说,很会觉得眼皮沉重犯困。
29. B 细节理解题。 根据第四段最后一句“The main reason reading may help some fall asleep is that it allows your mind some time to rest and relax before turning off the lights to fall asleep.”可知阅读使人犯困主要原因是它让你的大脑在你关灯睡觉前有时间休息和放松。故B正确。
30. A 词义猜测题。根据后文专家介绍一些读书时消除睡意的窍门可知,此处tricks的含义是“技巧,方法”,故A正确。
31. C 推理判断题。 本文主要介绍了阅读会使人犯困,并解释了其原因,故应该来源于心理学或科学之类的杂志,故C正确。此题可用排除法。
D篇
【语篇解读】本文是一篇议论文,主要讨论了世界上有些国家离婚率高和有些国家则较低的现象,并解释了一些国家离婚率低的原因。
文章来源:
https://www.readersdigest.co.uk/lifestyle/dating-relationships/which-countries-have-the-lowest-divorce-rates-why
【解析】
32. C细节理解题。从第一段 “Latvia, Lithuania and Belgium lead the way for the highest divorce rates in Europe. And in the USA, between 40-50% of marriages will end in divorce. The country with the lowest divorce rate in the world is India, followed by Chile, Colombia, Mexico and Turkey.” 可知这几个国家中,离婚率最高的是比利时。故B正确。
33. B 细节理解题。根据第二段“A country like Chile only legalized divorce in 2004, so the concept is still quite new and the local uptake is likely to be much slower.”可知智利直到2004年离婚才合法化,离婚对于智利人来说还是个新概念,所以智利人离婚离率很低。故B正确
34. C 细节理解题。从第三段“Countries such as India with a strong religious following are more likely to have low divorce rates. This is because marriage is more sacred(神圣的) when viewed from a religious perspective. Couples will be more likely to seek settlements or simply stay together regardless when they hit bumps in the road.”可知像印度这样有强烈宗教信仰的国家,人们认为婚姻是神圣的。当婚姻中遇到困难时,双方更有可能会寻求解决办法或者无视困难仍然只是呆在一起。故C正确
35. D 推理判断题。从最后一段中可知作者认为“低离婚率并不总意味着婚姻就是幸福的,它可能只是表示比起个人幸福来,婚姻更为重要而已。离婚也不一定就视为失败,也许它能帮助你的人生回到正轨并且走向更光明快乐的未来。”所以对待离婚的态度是很客观的。故D正确。
七选五
题目来源:https://www./list/heartwarming-stories-older-child-adoption/
【解析】本文是一篇说明文,介绍了几种使你的花园更有潜力的建议。
36. D 此处为整篇文章的主题,引入后面几段,故D正确;
37. F 本段主题为布置户外进餐区,此空的后面一句也是布置的具体建议,且even一词表明前一句也应该是布置户外进餐区的一些建议,故F正确;
38. A 此处为本段主题句,概括本段主题和参考最后一句“zoning your garden makes this easy”可知本段主题为规划好你的花园的各个区域,故A正确;
39. C 此段的主题为花园的围墙和安全问题,前一句说到“陈旧破损的围墙会毁掉花园的感觉”,此处进一步解释,破损的围墙也会引起安全方面的担忧,故C正确。
40. G 此段主题为盆栽,干扰项为E,根据后一句“同样,种一些花,四季轮流开放”,可知G选项更符合。
完形填空
题目来源:https://www./list/heartwarming-stories-older-child-adoption/
【解析】本文是一篇记叙文,讲述了Ken收养两个孤儿并用无条件的爱让他们适应了美国生活的故事。
41. A 考查动词。此句意为“我们等了35天才收养他们”,adopt收养(段首有提示),aid帮助,援助,addict使上瘾,arrange安排,布置。
42. C 考查名词。此句意为“简直无法表达那一刻的惊喜”,honour荣誉;尊敬,amazement惊异;惊愕,joy惊喜;高兴,fright惊骇,恐怖
43. B考查名词。此句意为“这些需要家的孩子就在一家拥挤的乌克兰孤儿院里”,前文的kids已作出提示。
44. D考查动词短语。此句意为“在查看了无数的文件之后,我们选中了Valeria and Timothy”,sort through分类整理,break through突破,get through通过;到达;做完;接通电话;度过,熬过(困难时期等),go through参加;经受;仔细检查;通过;快速浏览
45. B考查动词。此句意为“在查看了无数的文件之后,我们选中了Valeria and Timothy”,contact接触,联系,choose选择,挑选;决定,attract吸引,recognise认出;承认,认可;识别
46. C考查形容词。此句意为“刚开始,他们很担心,刚把这两孩子从无人照管的家里救出来,他们要经历一段艰难时期才能适应新生活。” annoyed恼怒的;烦闷的,confused困惑的,anxious焦虑的;担忧的,shocked吃惊的,震惊的
47. A考查动词。此句意为同上题,rescue援救;拯救,exchange交换,affect影响;感动;侵袭,quit停止;退出
48. C考查动词短语。此句意为同上两题,look forward to期待;盼望,apply for申请,adapt to适应(后文有提示),focus on集中于
49. A考查介词短语。此句意为“Ken给他们一盒饼干,他们几秒钟内就吞下肚子,生怕再也没有了”,in second在几秒钟内;在短时间内,in sight看得见,in details详细地in ruins成为废墟;严重受损的
50. B考查动词。此句意为“他们抢着呼吸时饼干屑都从嘴角飞出来了” sweat出汗,breathe呼吸,pack打包,advance前进
51. D考查形容词。此句意为“但他们太饿了,以致于想趁着饼干还没被拿起,尽最快的速度吃完所有的饼干。” injured受伤的,positive积极的,powerful强大的,hungry饥饿的
52. C考查连词。此句意同上一句, even if即使,as if仿佛;好像,before在......之前;趁...还没有,while在……期间;……然而;虽然,尽管
53. A考查形容词。此两句意为“他们在孤儿院里中餐和晚餐只能吃一小片面包,喝一小碗有点肉沫星子的汤。真是太让人心疼了。” heartbreaking令人心碎的;让人心疼的,unique独一无二的,独特的,suitable适宜的,合适的,awkward尴尬的;笨拙的
54. D考查形容词。此句意为“到那年夏天快结束时,他们会讲一口流利的英语,像美国人一样,喜欢吃麦当劳,看迪士尼电影” calm镇静的,沉着的,formal正式的,规范的,official官方的;正式的,fluent流利的
55. B考查副词。此句意为“无条件地爱他们,并确保让他们知道且永远不会忘记这一点” gracefully优雅地;温文地,unconditionally无条件地,actually实际上;事实上,responsibly
短文填空
题目来源:https://www./nicestplaces/boot-texan-kitchen-houston-texas/
【解析】本文是一篇记叙文,讲述了作者和未婚夫在疫情期间为帮助疫情期间仍然必须工作的人,开办了一家餐馆为这些工作人员提供食物的故事。
56. planned 考查谓语动词。此处与前文的were engaged是并列谓语,由and连接,故应该用一般过去时。
57. facing 考查非谓语动词。此句已有谓语动词were, facing在此处表伴随。
58. were forced考查谓语动词。此句缺少谓语,一般过去时,且为被动语态,主语为some指人,应为复数,故应用were forced。
59. to be 考查非谓语动词。空白处充当主语补足语,consider sb to be,consider 后接to be作补足语。
60. a 考查冠词。make a decision 作出决定。
61. for 考查介词。provide sth for sb 固定搭配。
62. that/who 考查定语从句。先行词为people, 关系词在从句中充当主语,应用that/who。
63. but 考查并列连词。此处前后两句为转折关系,故用but。
64. positively 考查副词。此处修饰动词affected,应用副词positively。
65. kindness 考查名词词形变换。此外介词后应用名词,kindness 善良;友善。
附听力原文:
Text 1
M: This is the best I’ve ever had. What attracts me is not only its appearance but also its smell.
W: You’re too excited. I come here whenever I get tired of cooking. I don’t feel that way.
Text 2
M: Summer is coming. I want to treat myself to an ice cream. How about you
W: Watermelon is a must on such a hot day. Here we are, fruit section. Oh, I’ll also get some peaches.
Text 3
W: I really have a hard time talking to Damon. Every time I talk to him, he plays with his mobile phone.
M: Be patient, Jenny. Remember when you were young, you were always covered in mud. But your mom and I just cleaned up the mess and taught you the right thing to do next time.
Text 4
W: Right, we’re finally here! Fangtawild Amusement Park.
M: Come on. Don’t act like a country bumpkin(乡巴佬).
W: Why You’re always so calm.
Text 5
M: Hello, I’m calling from my neighbor’s house. My telephone is out of order now.
W: Oh, what exactly is the problem
M: I can’t hear the caller.
Text 6
W: What a mess! How long haven’t you cleaned your room
M: I can’t remember that.
W: Are you kidding me
M: Nope. I mean it.
W: Oh, dear. OK, it is time to clean up.
M: I couldn’t agree more. ⑥I will open the windows and air the room.
W: What can I do for you now
M: Can you help me tidy the things in the cabinet
W: OK. Shall I put all the old things in the box and discard(丢弃) them
M: Let me have a look. Some things aren’t useful. ⑦Do I really have to throw them away
W: ⑦Come on. Go ahead. Be off with the old, on with the new(旧的不去,新的不来).
M: ⑦You’re right.
Text 7
W: As the Internet becomes more and more popular, fewer and fewer people like to read newspapers and magazines.
M: That’s true. ⑧But I think newspapers are very informative(信息量大的;教育性的).
W: Of course they are. ⑨Do you often buy magazines
M: ⑨I buy Rayli and Fashion every month. They help me keep up with(跟上) all the latest trends of fashion. Plus, I like to read magazines in a cafe.
W: ⑩Oh, I especially like reading books in the sunny afternoon.
M: By the way, what are you reading recently
W: A charming book. I read it from cover to cover(从头到尾) in two days. It’s sure to be a worthwhile read.
M: Great! I can’t wait to read it.
Text 8
W: Steven, I’m sorry.
M: For what
W: I can’t go to Paris with you this Saturday. My sister is going to give birth. She stopped working a month ago and she’s at my house right now. I will take her to the hospital tonight, just in case.
M: OK, I see. You’d better take good care of her.
W: Of course, I will. Can you cancel the flight ticket though there’s only one day left I’m terribly sorry to tell you so late.
M: Never mind. I think I’ll invite Betty to go with me.
W: Good idea! She longed for a trip to Paris. I wish you both a good trip!
Text 9
W: Hello, this is Pamela. I’d like to see the apartment you advertised.
M: Hello, Pamela. I’m free whenever you come.
W: Sounds good. Oh, I’m satisfied with the pictures you put up there, but I think I’d better have a look.
M: Of course. The former renter just moved out yesterday, so I haven’t cleaned it yet.
W: The house I live now is due in ten days.
M: In that case, I will have the room cleaned by tomorrow afternoon.
W: Great. By the way, are there any shopping centers nearby
M: Yes, it’s about five minutes’ walk. Underground and bus station are quite near, too.
W: Cool. Is the house well-furnished And is that in good condition
M: Yeah. And I will check all the equipment before you move in.
W: Thank you very much. You know, it’s annoying if something often breaks.
M: Don’t worry, madam.
W: OK. I’ll catch you later.
Text 10
W: China’s delivery service regulator plans to facilitate continued growth of the industry this year, with more parcels handled, while at the same time promoting more environmentally friendly packaging. The goals were announced at the annual conference of the State Post Bureau in Beijing on Monday. The industry is expected to see continued growth in express deliveries this year, with 95.5 billion parcels forecast to be delivered, a year-on-year increase of 15 percent. China handled 83 billion packages last year, a year-on-year rise of 30.8 percent, the bureau said. Goals have also been set to encourage greener packaging of deliveries. Some 5 million recycled boxes are expected to be used and 20,000 stations will be built by China Post to collect used packaging. 80 percent of packages ordered from online shops will not be wrapped a second time for transportation. The bureau will also encourage companies to use new energy vehicles to deliver packages. To establish a standard for best practice, the bureau and the State Administration for Market Regulation released a list of green wrapping products. The products on the list, which bear a special logo, range from wrapping bags and boxes to tape. Delivery enterprises are being encouraged to use products on the list.
1