2021-2022学年甘肃省靖远县部分学校联考高一上学期期中英语试题
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C.
1. How will the weather probably be this weekend
A. Warm. B. Cool. C. Cold.
2. Where are the other students
A. In the classroom. B. On the playground. C. In the library.
3. What will the man probably do next
A. Buy some medicine for the woman.
B. Drive the woman to the hospital.
C. Examine the woman at once.
4. What does the woman want to do
A. Buy something to eat. B. Go for a walk. C. See a movie.
5. What does the man think of his apartment
A. A little old. B. Too small. C. Great.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the man doing
A. Watching TV. B. Having a party. C. Reading a book.
7. Who is the woman worrying about
A. Her sisters. B. Her children. C. Her parents.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. Where does the conversation probably take place
A. In a hotel. B. In a factory. C. On a plane.
9. What kind of coffee does the man want
A. Coffee with sugar. B. Coffee with cream. C. A strong black coffee.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What's the probable relationship between the speakers
A. Student and teacher. B. Mother and son. C. Librarian and library user.
11. Which of the following does the man remember
A. The title of the book. B. The kind of the book. C. The writer of the book.
12. What kind of books may the man be interested in
A. Chemistry. B. Fiction. C. History.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Who is Emmy
A. The woman's friend. B. The speakers' daughter. C. The man's sister.
14. What will the speakers have for breakfast tomorrow
A. British food. B. Indian food. C. Chinese food.
15. What does the woman plan to do the day after tomorrow
A. Do some shopping. B. Visit Peppa Pig World. C. Visit one of her friends.
16. What is the man going to do just before sleeping
A. Take a shower. B. Drink some tea. C. Pack the suitcases.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Why does the speaker give the speech
A. To introduce himself. B. To give a science lesson. C. To talk about the Science Nights.
18. What will the students do the next morning
A. Have a car race. B. Watch a film. C. Create science projects.
19. Who can take part in the Science Nights
A. Lily, 14 years old. B. Lucy, 16 years old. C. Jacky, 18 years old.
20. What should the students bring if they take part in the event
A. Food. B. Books. C. Toothbrushes.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Going to museums is popular among tourists. It can relax the body and mind and give us special feelings.
Leila's Hair Museum
Leila's Hair Museum has a lot of hair jewelry(首饰)pieces from the Victorian period and earlier, dating all the way back to 1680. It even has pieces containing hair from Queen Victoria, US presidents and Marilyn Monroe.
Giant Shoe Museum
Located in the famous Pike Place Market of Seattle, Giant Shoe Museum is a single exhibition(展览)wall outside the Old Seattle Paperworks store. As a result, it brings a lot of business to the store. To see the museum's collection, visitors must look through a stereoscope(立体镜)to view a lot of big shoes.
Washington Banana Museum
Ann Mitchell Lovell really loves bananas. In fact, she loves them enough not only to run Washington Banana Museum, but also to upload photos of the museum online so those who can't come to the physical location can still enjoy it.
Roswell UFO Museum
Exhibits include information on the Roswell incident of 1947, crop circles and other UFO sightings. Regardless of your personal opinion about UFOs, there's no doubt that the muse-um has been quite successful. Since it opened in 1992, it has outgrown two different locations, and now it occupies an old movie theater.
21. What can people do when they visit Giant Shoe Museum
A. Buy big shoes. B. Do the shopping. C. Hold exhibition. D. Do business.
22. Which museum can people visit online
A. Leila's Hair Museum. B. Giant Shoe Museum.
C. Washington Banana Museum. D. Roswell UFO Museum.
23. Where can the text be found
A. In a history book. B. In an art magazine. C. In a notebook. D. In a guidebook.
B
Called the “Iron Hammer” in her playing days, Lang Ping is considered as one of the big-gest heroes of Chinese sports.
At the 1981 World Cup in Japan, the Chinese women's team showed the world their speed and power for the first time. Playing outside hitter(主攻手),Lang helped the team take home its first major title. Thanks to teamwork and their strong spirit, they achieved a re-cord of five world titles in a row, which include two World Cups, two World Championships and a gold medal at the 1984 Los Angeles Olympics.
Despite a lot of victories, after eight years of hard training and fighting, Lang retired(退休)as a player in 1986. But she never said goodbye to her favorite sport. In 1995,Lang be-came the head coach of the Chinese national team and led China to silver medals at the 1996 Atlanta Olympic and the 1998 World Championships in Japan.
Though she left the job in 1999 to coach an Italian club, in 2013 she returned to coach the young national team. In 2016, her team took home the gold medal at the Rio Olympics, making her the first person to win an Olympic gold for volleyball both as a player and a coach. The team was listed fourth after the preliminary competition(预赛). But Lang said in a public interview, “Sometimes you know you may not win, but you still have to pull out all the stops.”
Lang plays an important role in the creation and passing on of an honorable tradition of fighting and teamwork. “The spirit of Chinese women's volleyball team is never to give up. My duty as the coach is to guide this young team to carry on this spirit,” said Lang. The spirit is about more than sport; it is an important source of spiritual strength for the country to draw on in its effort to press ahead.
24. When did Lang win her first world champion
A. In 1981. B. In 1984. C. In 1986. D. In 1995.
25. What do we know about Lang's team at the Rio Olympics
A. They won first prize. B. They had a good start.
C. They won all the games. D. They didn't enter the final.
26. What can we learn from Chinese women's volleyball team
A. We have to do sports every day. B. We should keep fighting to the end.
C. We should try our best to be a coach. D. We must spend time learning volleyball.
27. What may be the best title for the text
A. Lang Ping, a very strict coach B. Lang Ping, a hero of Chinese sports
C. The Chinese people's love for volleyball D. The spirit of Chinese women's volleyball team
C
A new app promises to help the people in Barcelona find the shadiest way between two places to avoid extreme(极度的)heat. Cool Walks, a tool for walkers, aims to show users a lot of walking ways to take for their destinations. Users can choose the most direct way or a shady way that may take a little longer, which avoids direct sunlight at all costs. Users can also use the app to find places to shelter from the sun.
The app uses a tool called Lidar to create high resolution(高清晰度的)models of ground elevation(立面图). This information is combined with data on the sun's path to work out where is in shade at any given time of day.
Although the tool only maps one neighbourhood of Barcelona, it is hoped that the research will provide information on how the city can adapt to extreme heat to protect its people and economy.
Heat waves kill more people than any other climate(气候)risk. According to C40, a climate leadership group made up of 97 cities around the world, extreme heat events in cities can cause death rate to increase by 14%,as well as lower workforce productivity and damage roads and electric wires.
Barcelona is hoping to use green spaces and trees as part of its efforts to relieve global heating. The city's 20-year tree planting plan is aimed to increase the area of land covered by trees from 25% to 30%. Jon Burke, a former expert of Hackney in London, who was responsible for tree planting in the city, said, “I think we should view this particular kind of app as a measure to reduce the influence of extreme heat while cities should focus on city's tree cover.”
28. What does paragraph 1 mainly tell us about the app
A. Its costs. B. Its destinations. C. Its usage. D. Its designer.
29. What do the people in Barcelona expect the app to do
A. Develop the economy of the country.
B. Make models of ground elevation clearer.
C. Work out which place is in shade in the daytime.
D. Help deal with the problem of extreme heat.
30. What can we know about extreme heat from the text
A. It has caused much damage.
B. It helps to set up the group C40.
C. It is the biggest risk for humankind.
D. It has killed 14% of the world's people.
31. What should we do according to Jon Burke
A. Refuse the app. B. Plant more trees.
C. Stop extreme heat. D. Increase the area of land.
D
If a president and one of the best authors of all time believed the same secret of their success, would you try 10 follow it too Here's what Thomas Jefferson wrote “Walking is the best exercise.” And Charles Dickens made his point: “If I could not walk far and fast, I think I should just explode and die.”
Are you still sitting there reading Go walking! Researchers have found out many connections between walking and creative ideas. A Stanford University study found that participants (参与者)were 81 percent more creative when walking. According to the study, walking out-side produced the most novels and the highest quality analogies(类推)in participants who walked and then sat down to do creative work.
The movement aspect of walking is obviously key. You've probably heard the phrase “Exercise your creativity”, which refers to the brain as muscle. Our creative minds is triggered(激发)by physical movement, which is exactly why walking with your dog, a friend, or alone feeds creative thinking.
Our brains work harder to get used to different environments, so walking outside can foster our ability to collect new ideas, and take in new sights, sounds, smells and tastes. Forest bathing is a common form of relaxation and medicine in Japan. Recent studies show that being in the forest and walking among the trees lowers your stress levels. But you don't have to live near a forest to receive the psychological benefits. Research has shown that get-ting close to nature and keeping media and technology away increase performance on a creative problem-solving task by a full 50 percent in a group of hikers.
So instead of setting a fitness goal, why not set a creativity goal that starts with walking
32. Why does the author mention Thomas Jefferson and Charles Dickens
A. To introduce the topic. B. To list some examples.
C. To compare the two great minds. D. To show how successful they were.
33. According to paragraph 2, walking benefits us in
A. health B. feeling C. happiness D. thinking
34. What does the underlined word “foster” in paragraph 4 mean
A. Damage. B. Judge. C. Develop. D. Save.
35. What can we learn from the text
A. We must walk outside with our friends. B. We must solve problems while walking.
C. Walking in the forest makes us feel relaxed. D. Walking has the same function as medicine.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
People have a lot of habits in their life which are unhealthy. 36 It can cause a lot of damage to the body of people. The following ways are very simple and easy for people to control their overeating habits.
Keep yourself away from distractions(使人分心的事)。Distractions such as junk and un-healthy foods are the things that stop people from keeping healthy and fir. 37 Otherwise, you will gain weight.
38 Apart from getting distracted, another thing that people usually do is to choose their favorite and many unhealthy foods rather than choosing the healthy ones. This gets in a very wrong way for them. So people start becoming unhealthy and their obesity rapidly in-creases.
For the same reason, a person should have control over their diet and mostly their favorite junk food. 39 Therefore, people should start slowly quitting their favorite foods and choose to replace them with some healthy foods so that their obesity conditions reduce greatly and they become healthier and fitter with each passing day.
Stop eating directly from packets(密封小袋). Many people have a habit of eating outside food from the packets themselves. These packets show that the quantity of food is very little, but actually, it is very huge. That is why when people eat food from packets, they don't get the idea that they have started overeating their food. 40
With all the above ways, people will reduce their overeating and can get something very healthy for themselves for sure.
A. One of them is overeating.
B. They are harmful to others.
C. However, this should be done slowly.
D. Give up some food you like best one by one.
E. You should do exercise as quickly as possible.
F. That is why people should stay away from them.
G. And this results in big risk for them in the first place.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
The school life is a wonderful period of our life and a golden period of learning. It is 41 for children as well as for grown- up students.
I have good school life memories of myself. My first school day memories are still 42 . I can still feel how 43 I was welcomed in the school. Asa child, I kept 44 and made progress under the best company of my best friends. Most of them later became my life-long 45 . I also clearly remember the help and encouragement I 46 from my teachers in the first school year. That is why 1 always regard my primary school life memories as the 47 for my life.
Another 48 period is my high school, when I learned experience to improve myself. I always developed the habit of writing down everything on a 49 then. The diary made me full of confidence and courage. I 50 had a lot of school life pictures to record my best memories. One was the day when 1 won a prize in the annual science fair. It was the 51 of great pride for me and my parents. Our school president gave me a 52 , which is still with me.
It is said that a person always 53 his first school day because he came crying, and he won't forget the last school day because he 54 crying again. In my case, I remember clearly my first day and last day in the school because of the countless 55 school days.
41. A. important B. strange C. natural D. hard
42. A. crazy B. fresh C. pale D. easy
43. A. busily B. normally C. warmly D. regularly
44. A. learning B. laughing C. listening D. looking
45. A. jobs B. chances C. lessons D. friends
46. A. recorded B. got C. copied D. held
47. A. form B. reason C. treasure D. design
48. A. short B. lucky C. unforgettable D. creative
49. A. book B. card C. letter D. diary
50. A. thus B. again C. also D. never
51. A. moment B. need C. share D. design
52. A. result B. medal C. wish D. suggestion
53. A. imagines B. expects C. ignores D. remembers
54. A. left B. admitted C. stayed D. studied
55. A. usual B. meaningful C. difficult D. tiring
第二节(共 10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
I liked travelling. When I wandered around the world, I 56 (actual)met many kind people. Yann was one of them in Switzerland. That day, he took me downstairs to a laundry room(洗衣房)in 57 the family were hanging their clothes. It was very strange for me, since in Spain and in Asia, we hung most of 58 (we)clothes to dry in the sun outside.
He told me he 59 (move)here twenty years before and the government gave him this yard so he and his wife could have a place to live 60 . He told me that, because his son had grown up and moved away, he had a spare room to offer to 61 (guest)free of charge. I was deeply touched by his story and I think he was a 62 (friend)man.
That night, we had 63 great chat about his volunteer work he had done in Madagascar. Yann said the best way 64 (travel)in small towns in Switzerland was being picked up by passers-by 65 (drive)a car. He then wrote “Montreux” on a piece of cardboard and insisted I should take it with me. I was grateful for his help.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你的美国网友Peter今年刚升入高一。他对高中学习和生活感到很困惑,所以他写邮件来向你求助。请你用英语给他回封邮件,内容包括:
1. 向他表示安慰;
2. 给出你的建议;
3. 给予鼓励和祝福。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Peter,Yours.Li Hua
第二节(满分25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
My mom told me the story when I asked her about my hand. “The room was quiet, and you were quiet. I was waiting for you to cry. I asked if you were OK, but they were hesitant, the doctor and nurses. They said you were missing a hand.” My mom told this to me with such complex(复杂的)feelings. My disability came as a surprise to my parents, but they took me home and treated me as any other child.
They knew I was an active child and took part in sports, music and everything a typical child would. They never let anything hold me back. That was their goal. However hard, they would help me. And with many kind people's help, I was able to receive prosthetics(义肢)that cost $1,000, at no cost.
Middle and high school brought about different challenges. Just like most girls. I struggled hard with self-respect for how I looked. 1 was not like other girls, and I was aware of that clearly. 1 lost my confidence as I questioned whether anyone would ever love me. Luckily, my worry was unnecessary.
My confidence was still shaking in my 20's as I became a mother. I had years to prepare everything, but 1 was also worried about the coming baby. Worse still, I felt my son would dislike me.
However, that all changed with one moment, It all happened when my son was around 6 years old. “She was born like that!” He responded loudly, standing protectively in front of me as I bent down to answer his little classmates' question.
It was a moment that lives on forever in my memory. My son freed me of questioning myself if I was a good enough mom for him. I was, I had always been. He knew it before I did. The pride in his voice showed me that I was just me.
注意:
1. 续写词数应为150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
My son made me confident and I started sharing my story. When I wrote the passage, I seemed to talk with the teen—myself.
高一英语试卷参考答案
听力部分录音材料
听力部分。该部分分为第一、第二两节。
注意:做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
停顿00 10
现在是听力试音时间。
M: Hello. International Friends Club. Can I help you
W: Oh, hello. I read about your club in the paper today and I thought I'd phone to find out a bit more.
M: Yes, certainly. Well, we are a sort of social club for people from different countries. It's quite a new club-we have about 50 members at the moment,but we are growing all the time.
W: That sounds interesting. I'm British actually, and I came to Washington about three months ago. I'm looking for ways to meet people. Er, what kinds of events do you organize
M: Well, we have social get-togethers, and sports events, and we also have language evenings.
W: Could you tell me something about the language evenings
M: Yes. Every day except Thursday we have a language evening. People can come and practice their languages-you know, over a drink or something. We have different languages on different evenings. Mon-day-Spanish; Tuesday-Italian; Wednesday-German; and Friday-French. On Thursday we usually have a meal in a restaurant for anyone who wants to come.
W: Well, that sounds great. I really need to practice my French.
M: OK. Well, if you can just give me your name and address, I'll send you the form and some more information. If you join now you can have the first month free.
试音到此结束。
听力考试正式开始。
停顿00 10
请看听力部分第一节。
第一节
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
停顿00 02
例如:现在你有5秒钟的时间看试卷上的例题。
停顿00 05
你将听到以下内容:
M: Excuse me. Can you tell me how much the shirt is
W: Yes, it's nine fifteen.
停顿00 02
你将有5秒钟的时间将正确答案标在试卷上。
停顿00 05
衬衫的价格为9镑15便士,所以你选择C项,并将其标在试卷上。
现在,你有5秒钟的时间阅读第1小题的有关内容。
停顿00 05
(Text 1)
W: I really want to go to the beach this weekend. The weatherman said it's going to be warm.
M: Good. I hope it won't cool off.
(Text 2)
M: Where is everyone It's time for the science class.
W: It's being held in the library. Didn't you see the notice in the classroom
(Text 3)
W: I'm not feeling well. Maybe I should take some medicine.
M: Come on, honey. I'm driving you to the hospital. You need to see a doctor.
(Text 4)
M: Oh, wow! I didn't know this shopping center had a movie theater. Would you like to see a movie
W: I'd like to. But it's a really nice day, and I am hoping to go for a walk.
(Text 5)
W: Hey, Jack. I heard you've bought a new apartment. How is it
M: It's great. I live on the top floor. And I just bought the furniture. I'll invite you and other friends to my apartment for dinner this weekend.
第一节到此结束。
第二节
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。现在,你有10秒钟的时间阅读这两个小题。
(Text 6)
M: Why are you walking up and down in the room Why not sit down and watch the talk show with me
W: Well, I'm worrying about our children. After all, this is the first time they have been out without us.
M: Don't worry. They are just having a party in their friend's house.
W: I know. But I couldn't help thinking.
听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。现在,你有10秒钟的时间阅读这两个小题。
(Text 7)
W: Good afternoon. Can I help you
M: Good afternoon. This is Dupont. I'm in Room 1206. I'd like to order two sandwiches and a cup of coffee.
And would you please bring them to my room now
W: Yes, sir, no problem.
M: Wait a minute. I want a strong black coffee.
W: OK, no sugar, no cream, and very black. I'll bring them to you right away.
听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。现在,你有15秒钟的时间阅读这三个小题。
(Text 8)
M: Could you please help me to check out the book
W: Sure, what's the author's name, please
M: I can't remember that clearly. It probably be Charles…
W: Charles Dickens
M: No, no, no. I'm not interested in that kind of books.
W: OK, do you know the title of the book
M: Oh, sorry. I'm always absent minded. I remember that I've put a note in my pocket.
W: So, show me the note please.
M: I can't find it now.
W: Oh, such bad luck, sir. Can you remember what kind of the book it is
M: Let me see. It's not fiction. It's about chemistry.
W: OK, I'll search it for you. A moment, please.
M: Thanks.
听下面一段对话,回答第13至第16 四个小题。现在,你有20秒钟的时间阅读这四个小题。
(Text 9)
M: What are we going to do tomorrow
W: Our daughter Emmy wants to go to Peppa Pig World. We have to get up early tomorrow morning to get the train.
M: OK. And where do we have breakfast I wish I could have some Indian food.
W: So do I. The travel app says there is a nice Indian restaurant near the train station. We can have breakfast there.
M: Sounds great. Do I need to pack our suitcases
W: No. We will come back later tomorrow. We won't check out until the day after tomorrow.
M: Where are we going then
W: To Cambridge, visiting one of my old friends there. And we will live in her place for a few days.
M: Maybe we should buy your friend a gift before our visit.
W: I have bought her a tea set and some other things online with your card.
M: With my card Again All right. I'm going to take a shower and have a good sleep.
听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。现在,你有20秒钟的时间阅读这四个小题。
(Text 10)
M: Good morning. Thank your headteacher Mr White for inviting me to come and talk about our Science Nights at the City Science Museum. Every event is on a different topic and I hope some of you will be able to come and take part in our next one. So, what is a Science Night You should arrive at 7: 00 pm, do lots of interesting activities and then, at 10:30 pm, you can go to sleep. The next morning, after breakfast, you'll watch a film and we give out prizes to those who created the best projects the evening before. Sounds great, doesn't it Last month, we had a Science Night about car racing. Our next night is about plastic. If you like to come, this is what you need to know. You have to be 14 years old or under. You have to come in groups. We give you something to sleep on but you need to bring your own toothbrush and sleeping bag. Well, thank you for listening. Any questions
第二节到此结束。
现在,你有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
听力部分到此结束。
试题答案
听力:
1~5 ACBBC 6~10 ABACC 11~15 BABBC 16~20 ACBAC
阅读:
21~23 BCD
A篇:本文是应用文,介绍了四个有趣的博物馆。
21. B 【解析】细节理解题。根据第三段第二句可知,Giant Shoe Museum给Old Seattle Paperworks商店带来了很多生意。因此,人们在Giant Shoe Museum参观时可以购物。
22. C 【解析】细节理解题。根据第四段可知,Ann Mitchell Lovell把Washington Banana Museum相关的照片上传到网上,以便那些无法到现场参观的人也能享受到这个博物馆的乐趣。
23. D 【解析】推理判断题。文章第一段讲到了“去博物馆很受游客的欢迎”,由此可知,这篇文章可以在旅游指南上出现。
24~27 AABB
B篇:本文是记叙文。文章主要讲述了中国女排传奇人物——郎平的事迹。
24. A 【解析】细节理解题。根据第二段第一句和第二句可知,1981年郎平帮助中国女排获得了在日本举办的女排世界杯的冠军。这个冠军也是她和中国女排获得的第一个世界冠军。
25. A 【解析】细节理解题。根据第四段可知,郎平率领的中国女排在2016年获得了里约奥运会的冠军。
26. B 【解析】细节理解题。根据最后一段可知,中国女排的精神是永不言弃。这种奋斗到最后的精神值得我们每个中国人学习。
27. B 【解析】主旨大意题。文章围绕郎平所取得的成就展开,她是中国体育的英雄。
28~31 CDAB
C篇:本文是说明文。为了缓解极热气候给人类带来的危害,巴塞罗那推出了一个应用程序。这个程序能帮助当地居民找到两地之间最阴凉的路线。
28. C 【解析】主旨大意题。第一段主要讲这个应用程序的用途。
29. D 【解析】细节理解题。根据第三段可知,人们希望关于这个程序的相关研究能提供信息,以帮助巴塞罗那适应极热气候,从而保护当地的居民和经济。
30. A 【解析】推理判断题。根据第四段可知,极热气候导致很多城市的死亡率上升,劳动生产率降低,道路和电线受损。由此可推出,极热气候已经造成了很多破坏。
31. B 【解析】推理判断题。根据最后一段中Jon Burke的话可知,他认为人们可以把这种类型的应用程序当成是缓解极热气候的办法,但与此同时,各城市也要关注树木覆盖情况。言外之意,我们要种植更多的树。
32~35 ADCC
D篇: 本文是说明文。文章主要介绍了散步有利于我们进行创造性思考,帮助我们解决问题。
32. A 【解析】推理判断题。作者在第一段介绍杰弗逊总统和狄更斯是为了说明他们都觉得散步很重要,以引出文章的主题。
33. D 【解析】细节理解题。第二段介绍了散步能帮助我们进行创造性思考。
34. C 【解析】词义猜测题。根据画线部分下文可知,户外散步能培养我们收集新想法的能力,由此可知答案。
35. C 【解析】推理判断题。根据第四段第三句可知,在森林中散步能减轻我们的压力,使我们感到放松。
36~40 AFDCG
七选五: 本文是说明文,介绍了几个控制过度饮食的注意事项。
36. A 【解析】本空前讲到“人们有很多不良习惯”,A项“过度饮食就是其中之一”符合文义。
37. F 【解析】本空前讲到垃圾食品会阻碍人们保持健康,F项“这就是为什么人们要远离它们”符合文义。
38. D 【解析】本段讲到“人们总是选择自己最爱的和很多不健康的食物,而不是健康的食物”。这是一种错误的做法,由此可知D项正确。
39. C 【解析】根据本 空后的slowly quitting可知答案。
40. G 【解析】本空前一句讲到“当人们吃包装的食物时,他们并不知道自己已经在过度饮食”,G项“这首先就给他们带来了很大的风险”符合文义。
41~45 ABCAD 46~50 BCCDC 51~55 ABDAB
完形填空: 本文是记叙文。文章主要讲述了作者对小学和高中生活的美好回忆。
41. A 【解析】考查形容词。学校生活对孩子们来说是非常重要的。
42. B 【解析】考查形容词。作者对第一天上学记忆犹新。
43. C 【解析】考查副词。作者第一天上学受到了热烈欢迎。
44. A 【解析】考查动词。作为一个孩子,在朋友的陪伴下,作者努力学习,不断进步。
45. D 【解析】考查名词。那些帮助过作者的朋友成了他一生的朋友。
46. B 【解析】考查动词。作者依然记得读书第一年从老师那获得的帮助和鼓励。
47. C 【解析】考查名词。那些关于小学的美好回忆成了作者的人生财富。
48. C 【解析】考查形容词。作者另一个难忘的阶段就是高中阶段。
49. D 【解析】考查名词。作者在高中养成了写日记的习惯。
50. C 【解析】考查副词。高中阶段,作者也会用照片记录他的回忆。
51. A 【解析】考查名词。这个美好的时刻对作者和他的家人来说是感到骄傲的时刻。
52. B 【解析】考查名词。作者获得科技展的奖,所以校长给他颁奖。
53. D 【解析】考查动词。据说人们总是能记住,上学的第一天和最后一天。因为第一天他会哭着到校,最后一天他也会哭着离开。
54. A 【解析】考查动词。解析参考上一题。
55. B 【解析】考查形容词。对于作者来说,他还能记住上学的第一天和最后一天,是因为那些数不尽的有意义的学校时光。
56. actually 57. which 58. our 59. had moved 60. in
61. guests 62. friendly 63. a 64. to travel 65. driving
语法填空:
56. actually 【解析】考查副词。actually 为副词,修饰动词met。
57. which 【解析】考查定语从句。这个定语从句的先行词是laundry room,它在定语从句中充当地点状语,一般用where引导。而在这个定语从句中,where在语义上相当于in which,所以本空应该填which。
58. our 【解析】考查代词。根据句意可知,这里用形容词性物主代词our,表示所属关系。
59. had moved 【解析】考查时态。根据后面的时间状语before可知,这里应该是表示过去的过去,所以用过去完成时。
60. in 【解析】考查介词。live in是常见短语,意为“住在……”。
61. guests 【解析】考查名词单复数。guest 是可数名词,这里用其复数来表示泛指。
62. friendly 【解析】考查形容词。这里用形容词friendly来修饰名词man。
63. a 【解析】考查冠词。不定冠词a在这里表示“一次”。
64. to travel 【解析】考查非谓语动词。way后面常跟动词不定式连用。
65. driving 【解析】考查非谓语动词。passers-by和drive构成了逻辑上的主谓关系,所以要用现在分词充当后置定语。
写作:
第一节:
命题立意:本题要求学生给美国网友Peter回封邮件,帮助他解决在高中学习和生活中遇到的困惑。该情境基于学生实际生活,并融入了英语元素。该题很好地考查了学生的英语核心素养,同时也考查了学生的英语实际应用能力。
参考范文:
Dear Peter,
I'm glad to know you have entered high school. But when I knew you feel confused about high school life, I felt very sorry. Actually, there are many other students who have the same feeling as you.
So don't lose heart. Here are some suggestions. First, you should rebuild your confidence. Making slow progress will help a lot. Second, you'd better have a goal for the future, and you should try your best to achieve it.
I hope you can regain your spirit to face high school life. I believe you can make it. Best wishes!
Yours,
Li Hua
第二节:
参考范文:
My son made me confident and I started sharing my story. I decided to write a book about my experience.
I described the love from my parents in the book. Besides, I mentioned the kindness and care from the kind people and the friendly classmates and friends. I still feel lucky to meet such good people. Finally, I wrote my feeling as a mother with one hand down in the book. It touched many people and I won a name called “Wonder Mom”.
When I wrote the passage, I seemed to talk with the teen- myself. She once questioned her worth and her abilities. But now I want to tell her that she didn't have to fear anything. She would have everything others had. She would be a good mom for her child. I wanted her to know her time would come and she would see the power in her difference. She would know that she could help others just by being herself. These experiences have allowed the teen to gain confidence in herself.