2021-2022学年安徽省安庆市第一中学高一上学期期中考试英语试卷
考试总分:150分;考试时间:120分钟;
第I卷(选择题)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。每段对话仅读一遍。
1. What are the man and the woman talking about
A. Buildings. B. University. C. New laboratories.
2. What do we know about the woman’s son
A. The son is not doing well. B. The son is as smart as his father. C. The son is very poor.
3. Why is the address needed
A. The man doesn’t know the way.
B. The driver is in need of the address.
C. The man wants to go to Beijing University.
4. Where does this conversation probably take place
A. In a shop. B. In a bookstore. C. In a restaurant.
5. How much will the woman pay for the toy cars
A. 40 yuan. B. 34 yuan. C. 17 yuan.
第二节(共15小题,每小题1.5分;满分22.5分)
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where is the plant being built
A. In the town. B. Not far away from the town. C. North of the town.
7. What can you conclude according to the dialogue
A. How to deal with rubbish is a big problem in their town.
B. They hope that another rubbish plant will be set up in their town.
C. The plant can deal with rubbish from 300 towns every day.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What’s the probable relationship between the two speakers
A. Colleagues. B. Classmates. C. Husband and wife.
9. What will the man definitely do that night
A. Go for dinner and then to the cinema.
B. Go to the cinema and then a pub.
C. Drive the two women home.
10. When will they meet each other
A.7:30. B.5:40. C.9:40.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What was the robber wearing
A. A black dress. B. A red sweater. C. Tennis shoes.
12. Who is the robber
A. A man who robs women in the park.
B. A woman who robs men in the park.
C. A man who dresses up like a woman.
13. What can we learn from the conversation
A. The robber is really quite harmless.
B. Such a case has never been heard before.
C. The man speaker has been robbed several times.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. How does the woman think about her work
A. It is very good. B. It is hard to say now. C. It keeps her very busy.
15. Where does the woman live now
A. In her workplace. B. In the city center. C. In a big apartment.
16. What are the two speakers talking about
A. The woman’s life in a new city.
B. The woman’s travel experience.
C. The woman’s co-workers.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the topic of the talk
A. Table manners. B. How to live abroad. C. Ways of eating.
18. Which of the following is considered bad in Britain when you’re eating
A. Using a bowl to have liquid food.
B. Drinking directly from the spoon.
C. Lifting the bowl and drinking from it.
19. According to the speaker, in which country is it all right to make a noise while eating
A. Britain. B. Japan. C. Mexico.
20. What advice does the speaker give to people visiting a foreign country
A. Follow the example of the people there.
B Ask people for advice before you go abroad.
C. Do as you do at home.
第二部分:阅读理解(共两节,共50分)
第一节 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Teaching Positions in Institute for Artificial Intelligence at Baking University
Announced and set up in 2019, the Institute for Artificial Intelligence at Peking University (abbreviated as PKU-IAI) serves as a backbone to connect all AI related research and applying activities in Peking University. The PKU-IAI aims to make both a big leap into the future, and a natural next step for an institution that has been at the forefront of artificial intelligence from the start. The PKU-IAI also aims to enable Peking University to play the role of a worldwide leader in the responsible and ethical evolution of technologies that are ready to transform society.
The PKU-IAI is now providing open teaching positions, including the fields of the following:
·Natural Language Processing
·Machine Learning
·Robotics
·Intelligent Software Systems
·Intelligent Healthcare
·Computational Social Science
Requirements
1. The applicants should have a solid background and produced influential research results or development experiences in the mentioned fields of artificial intelligence.
2. The applicants are expected to be under the age of 40, and obtain a Ph. D. from well-known universities within recent 5 years and have outstanding research and development records.
Salary and Working Conditions
The university and the research group provide competitive salary and working conditions for successful applicants.
Application Procedures
1. The applicants should send a detailed CV, research statement, teaching statement, a future plan of the next 3-5 years to aipku@pku.. The title of the email should be in the form of “Teaching Application to PKU-IAI”.
2. The first round of interview will take place at the same time with the online Young Scientists Forum. This forum will also serve as an exciting chance for the young researchers to exchange academic ideas and latest information.
Important Dates
·Application Submission Deadline: May 2nd, 2021
·Forum-Acceptance Notification: May 14th, 2021
·Young Scientist Forum May 22nd,2021
·Next round of interview: May 30nd, 2021
1. The position for the field of ______ is not provided.
A. Machine Learning B. Natural Language Processing
C. Brain Inspired and Al Chips D. Intelligent Healthcare
2. Which of the following requirements for the applicants is true
A. The title of the application emails should go as requested.
B. The applicants graduating from any university are welcomed.
C. The requirement for the salary must be included in the email.
D. The applicants are supposed to be under the age of thirty five.
3. When will the applicants go for the First round of interview
A. May 14th, 2021 B. May 2nd, 2021 C. May 30st, 2021 D. May 22nd, 2021
【答案】1. C 2. A 3. D
【解析】
【分析】本文是一篇招聘广告。Institute for Artificial Intelligence at Baking University招聘教师,提供的岗位,条件,薪水和工作环境,申请程序和重要的时间。
【1题详解】
细节理解题。根据第一部分提供的教学岗位“Natural Language Processing ·Machine Learning· Robotics· Intelligent Software Systems· Intelligent Healthcare· Computational Social Science”可知,自然语言处理,机器学习,机器人学,智能软件系统,智能医疗和计算社会科学都在招聘范围内。而C. Brain Inspired and Al Chips(大脑开发和人工智能芯片)没有在提供的教学岗位中,故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据“Application Procedures 1. The applicants should send a detailed CV, research statement, teaching statement, a future plan of the next 3-5 years to aipku@pku.. The title of the email should be in the form of “Teaching Application to PKU-IAI”.(申请人应当将详细的研究和教学陈述以及3-5年的将来计划发送到aipku@pku..邮件的标题应该按照申请表的格式)”可知,申请电子邮件的标题应按要求填写。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据“Application Procedures 2.The first round of interview will take place at the same time with the online Young Scientists Forum.”(第一轮面试将和网上青年科学家论坛同时进行)”和“Young Scientist Forum May 22nd,2021(网上青年科学家论坛将于2021年5月22日举行)”可知,申请者在2021年5月22日参加第一轮面试。故选D。
B
Americans are now allowed to get a COVID-19 vaccine (疫苗). But the process in America is not going as smoothly as some had hoped. Many people are still facing a wait for their first shot. Moreover, the vaccines aren't available to kids under 16 yet. That's because scientists have only tested if the vaccine works in adults.
The good news is that there are two companies, Moderna and Pfizer, making COVID-19 vaccines. They are now running clinical trials (临床实验)to test their vaccines in teens and kids. Volunteers are given a treatment plan and then evaluated after.
Clinical trials are designed with safety in mind and usually done in adults first. They work like this: volunteers get placed into one of two groups. One group receives the vaccine. The other group gets a placebo. This is a shot given in the same way as the vaccine but with no effect. Scientists can compare the effects of the real vaccine against the placebo to see if the vaccine works. Researchers want to know everything that a person experiences when they get the shot, so they can detect any harmful effects. If anything did happen, the trial would stop immediately.
Some teens are eager to volunteer because they want to help people. Maybe you're the right age to be part of a clinical trial for the COVID-19 vaccine. Why not volunteer For A Vaccine Trial Interested kids should read about the trials because every trial has risks. They should talk to their doctor and weigh the benefits and risks. Every vaccine has rare side effects in a few patients.
If you want to participate in a trial, you can try to sign up online by just clicking here, clinical trials gov. which lists every clinical trial in the US, including COVID-19 vaccine trials.
4. Why kids under 16 can't get a COVID-19 vaccine
A. Because the vaccine is too hard to get.
B. Because the vaccine is too expensive for them.
C. Because they are not at the risk of getting COVID-19.
D. Because the effectiveness of the vaccine for kids hasn't been tested .
5. How do the clinical trials work
A. One group receives the vaccine and the other group gets a substance to comfort patients.
B. One group receives the vaccine and the other group gets a pill to treat patients.
C. One group receives the vaccine and the other group gets a prize to award patients.
D. One group receives the vaccine and the other group gets a way to cure patients.
6. What's the purpose of this article
A. To tell American adults they can get a COVID-19 vaccine.
B. To inform that American children can't get a COVID-19 vaccine.
C. To give information about clinical trials of vaccines in teens and kids.
D. To provide information for potential volunteers on trials.
7. Where does this passage probably come from
A. Newspapers. B. Magazines. C. Internet. D. Textbooks.
【答案】4. D 5. A 6. D 7. C
【解析】
【分析】本文属于说明文。介绍了美国目前只有成人的新冠疫苗接种,而未成年人的疫苗还处于临床测试,并向有意参加临床测试的志愿者提供相关信息和注意事项。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“Moreover, the vaccines aren't available to kids under 16 yet. That's because scientists have only tested if the vaccine works in adults.( 此外,16岁以下的儿童还不能接种疫苗。这是因为科学家只测试了疫苗是否对成年人有效。)”可知,16岁以下的儿童还没有疫苗可以接种,这是因为科学家只在成年人身上测试了疫苗的有效性;由此可知,疫苗在儿童身上的有效性还没有被测试,所以16岁以下的儿童无法接种COVID-19疫苗。故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段“They work like this: volunteers get placed into one of two groups. One group receives the vaccine. The other group gets a placebo.( 他们是这样工作的:志愿者被分成两组。一组接受疫苗注射。另一组则服用安慰剂。)”可知,临床试验的工作流程是,一组注射疫苗,另一组注射安慰病人的药物。故选A。
【6题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“Maybe you're the right age to be part of a clinical trial for the COVID-19 vaccine. Why not volunteer For A Vaccine Trial ( 也许你的年龄适合参与COVID-19疫苗的临床试验。为什么不自愿参加疫苗试验 )”以及最后一段“If you want to participate in a trial, you can try to sign up online by just clicking here, clinical trials gov. which lists every clinical trial in the US, including COVID-19 vaccine trials. (如果你想参加试验,你可以尝试通过点击clinical trials gov.在线注册,临床试验政府,它列出了美国的所有临床试验,包括COVID-19疫苗试验。)”,可推知,本文主要告知有意愿接受疫苗临床测试的志愿者相关信息,故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段“If you want to participate in a trial, you can try to sign up online by just clicking here, clinical trials gov. which lists every clinical trial in the US, including COVID-19 vaccine trials. (如果你想参加试验,你可以尝试通过点击clinical trials gov.在线注册,临床试验政府,它列出了美国的所有临床试验,包括COVID-19疫苗试验。)可知, 因为可以点击网站clinical trials gov.获取信息,由此可知,本文来自互联网,故选C。
C
Mikah Frye, a 9-year-old boy, was walking down the streets with his grandmother discussing Christmas gifts when he saw some homeless people struggling to stay warm in the cold night. Then he was thinking about a way to help the homeless to spend a warm Christmas.
That thought stayed in Mikah Frye’s mind and when he reached home, Mikah informed his parents not to buy the Microsoft XBox gaming device he had asked for earlier. Mikah realized that by not buying the $300 device, he could instead donate over 30 blankets to the homeless. He knew how much it meant to be warm in the cold holiday season.
Three years ago, Mikah and his parents were the ones living in a homeless shelter. Having suffered a financial crisis, they too had lost their house, not knowing where their next meal would come from and sharing a blanket every night. Mikah was six years old then but he remembered what it was like to have to give back that precious blanket every morning.
Reaching out to the emergency shelter programme that looked after them 3 years ago, the family donated 60 blankets in the end, each with a personalized message of hope in Mikah’s handwriting stating: “They gave me a blanket, but I had to leave it. That’s why I want you to have your own blanket. Today, I live in my own house, and someday you will too. Your friend, Mikah.”
The homeless people at the shelter may not have been able to give Mikah a Christmas gift in return but his gesture was noted by the billion dollar company Microsoft who made sure that Mikah was fooled into visiting their store so that Santa Claus could personally deliver an XBox from the company to him as a reward for making the top of “Santa’s list of nice boys” that year.
8. Why did Mikah give up his Christmas gift
A. The device was out of date. B. His parents had a tight budget.
C. He wanted to spend a warm Christmas. D. He decided to do something charitable.
9. What made Mikah have a better understanding of the situation of the homeless
A. His own experience. B. His parents’ education.
C. His visiting to the emergency shelter. D. The cold weather during the holiday season.
10. What can be inferred from the last two paragraphs
A. The homeless gave Mikah a gift in return.
B. He finally got the gift he wanted on Christmas.
C. The company Microsoft fooled Mikah into buying an Xbox.
D. Mikah wrote a thank-you note to the emergency shelter he lived in.
11. What might be the best title for the text
A. Mikah’s Precious Christmas Gift
B. Mikah’s Giving Warmth on Christmas
C. Microsoft Rewarded Nice Boys on Santa’s List
D. The Homeless Needed Blankets on a Cold Christmas
【答案】8. D 9. A 10. B 11. B
【解析】
【分析】本文讲述了一个九岁男孩米卡放弃自己的圣诞礼物为无家可归的人买毛毯的感人故事。
8题详解】
细节理解题。根据第二段的“ Mikah realized that by not buying the $300 device, he could instead donate over 30 blankets to the homeless.( 米卡 意识到,如果不购买300美元的设备,他可以向无家可归者捐赠30多条毯子。)”可知,米卡放弃礼物是为了做慈善。故选D。
【9题详解】
细节理解题。根据第二段的“ He knew how much it meant to be warm in the cold holiday season.( 他知道在寒冷的假期里温暖意味着什么。)”和第三段讲述的三年前米卡一家住在收容所里的经历可知, 米卡能理解无家可归的人的处境,是因为他曾经有同样的境遇。故选A。
【10题详解】
推理判断题。根据最后一段中的“Santa Claus could personally deliver an XBox from the company to him as a reward for making the top of “Santa’s list of nice boys” that year.( 圣诞老人可以亲自送一台XBox给他,作为他在那年“圣诞老人的好男孩名单”上名列前茅的奖励。)”可推知,米卡最终得到了他想要的礼物——一台 Xbox游戏机。故选B。
【11题详解】
主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段最后一句“Then he was thinking about a way to help the homeless to spend a warm Christmas.( 然后他想到了一个方法来帮助无家可归的人度过一个温暖的圣诞节。)”可知,本文讲述了一个九岁男孩放弃自己的圣诞礼物为无家可归的人买毛毯的感人故事,结合选项可知,选项B切题。故选B。
D
The earth is dying before us, yet we sit and watch. If the TV or the game system breaks, we run off to the stores to get it fixed immediately no matter what the cost. Why aren’t we willing to fix our earth Are our televisions and game systems more important to us than where we live Where shall we continue to live, until the end of time
The earth is our home and cannot be replaced. We must take care of it. We have come up with so much technology that limits us instead of helping us. Take that game system we run to repair. What does it do It occupies kids’ time! The earth has already given kids plenty of entertainment in the forms of fields and hills, forests and plains, water and land. However, instead of using what the earth has given us, and helping kids by giving them exercise as they run around, we decide to ruin kids’ minds with game systems that glue them to the screen for hours, and make them ignore their homework and chores. We have polluted this earth by making these things which do not even help in any way!
We have already messed up this world, we have ruined the air, water, and animals that it has so willingly provided for us. We need to stop this destruction of life and bring back the world we had before. It will not be easy, but everybody can help! What about something as simple as turning the lights off when you leave a room Recycling what can be recycled Picking up litter Donating money to an environmental organization None of these things are very hard. We can’t just always say, “Oh, the earth is a mess. Ah, well, those big companies that are polluting so much can stop and fix it.” Instead, we need to help out. It’s not only those big companies; it’s everyday things that we do too that are ruining the earth. So, stop and think about what you can do to make a difference to our world!
12. Why does the author mention televisions and game systems in Paragraph 1
A. To make people better aware of the urgency to the protection of the earth.
B. To explore the great harm done to the earth by too much technology waste.
C. To show the relationship between overuse of those things with early death.
D. To remind people to spend less on them and use the saved money in a wiser way.
13. It can be inferred from Paragraph 2 that the author________
A. thinks we must take care of our irreplaceable home—the earth.
B. thinks running around in fields occupies too much of kids’ time.
C. takes an extremely negative attitude to things like game systems.
D. takes it for granted that technology gives kids plenty of entertainment.
14. What does the underlined word “glue” in Paragraph 2 probably mean
A. return B. attract
C. attach D. stick
15. What is the main purpose of the passage
A. To criticize those big companies that ruin the earth.
B. To ask people to save kids from the harm done by pollution.
C. To give kids plenty of entertainment in a clean environment.
D. To call on people to stop ruining the earth.
【答案】12. A 13. C 14. B 15. D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。作者通过电脑游戏对孩子的恶劣影响来反思我们做的许多事情已经毁坏了我们的母亲——地球,号召人们停止毁坏地球的活动。
【12题详解】
推理判断题。由第一段中的“The earth is dying before us, yet we sit and watch. If the TV or the game system breaks, we run off to the stores to get it fixed immediately no matter what the cost. Why aren’t we willing to fix our earth (地球在我们面前垂死,然而我们坐在那里观望。如果电视或游戏系统坏了,不管花多少钱,我们都会跑到商店去修理。为什么我们不愿意修复我们的地球)”及“Where shall we continue to live, until the end of time (我们将在哪里继续生活,直到时间的尽头)”和第二段中的“The earth is our home and cannot be replaced. We must take care of it. (地球是我们的家园,不可替代。我们必须照顾好它)”可知,电视和游戏系统坏了我们都会立即去修,对于正在我们面前垂死的地球——我们不可替代的家园,它出问题了,我们更要去好好照顾、修理,可得出作者在第一段提到电视和游戏系统是为了使人们更好地意识到保护地球的紧迫性。故选A项。
【13题详解】
推理判断题。由第二段中的“It occupies kids’ time! (它占用了孩子们的时间)”和“However, instead of using what the earth has given us, and helping kids by giving them exercise as they run around, we decide to ruin kids’ minds with game systems that glue them to the screen for hours, and make them ignore their homework and chores. We have polluted this earth by making these things which do not even help in any way! (然而,我们没有利用地球给我们的东西,通过在孩子们奔跑时给他们锻炼来帮助他们,而是决定用游戏系统破坏孩子们的思维,让他们在屏幕上粘上几个小时,让他们忽略家庭作业和家务。我们制造了这些毫无用处的东西,污染了地球)”可知,作者认为游戏系统占用了孩子们的时间,让他们忽略家庭作业和家务,是无用的东西,可得出作者对游戏系统之类的东西持极端消极的态度。故选C项。
【14题详解】
词句猜测题。由第二段中的“It occupies kids’ time! (它占用了孩子们的时间)”和“However, instead of using what the earth has given us, and helping kids by giving them exercise as they run around, we decide to ruin kids’ minds with game systems that glue them to the screen for hours, and make them ignore their homework and chores. (然而,我们没有利用地球给我们的东西,通过在孩子们奔跑时给他们锻炼来帮助他们,而是决定用游戏系统破坏孩子们的思维,游戏系统glue他们在屏幕上呆上几个小时,让他们忽略家庭作业和家务)”可知,游戏系统占用了孩子们的时间,说明游戏系统很吸引人,以至于他们把多数时间花在屏幕上,glue在此处意为“吸引”。故选B项。
【15题详解】
推理判断题。由上文对于“我们做的许多事情已经毁坏了我们的地球母亲”的介绍和最后一段中的“So, stop and think about what you can do to make a difference to our world! (所以,停下来想想你能做些什么来改变我们的世界)”可知,本文旨在唤醒人们停止毁坏地球,而是要保护地球。故选D项。
第二节 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Taking care of a sick loved one can put stress on your health. When taking care of the other person, you may ignore your own physical needs. You may find that your own health is failing. If you fall ill, you won’t be able to help. ___16___
Eat well. When things seem out of control, you may have no time to focus on good eating habits. ______17______ Both of those put stress on you. Try to eat as healthily as you can, even if sometimes you have to rely on simple meals like salads.
Try to get enough sleep. Sleep can also be difficult when you're caring for a loved one. You may be too worried to sleep at times, or the task may interrupt your sleep. _____18_____ Therefore, try to get as much as you can.
Take time to exercise. Exercising will also help you keep healthy while you're caring for a loved one. Exercise can reduce your stress level. _____19_____ So you'll need to find ways to work it into your schedule. You can take a short walk a couple of times a day or do yoga at home.
____20____ It can be easy to overlook (忽视) the health problems in yourself when you're caring for someone else. If you fall ill, that does not do anyone any good. So it's best to make sure you're in good health.
A. Don't ignore signs of illness in yourself.
B. Therefore, it's important to take care of yourself.
C. You may not eat much, or you may end up eating junk food.
D. Not getting enough sleep can make you less effective in the task.
E. However, it can be difficult when you are taking care of a loved one.
F. The best plan is to visit a doctor regularly to make sure you're in good health.
G. Don't be afraid to ask for help when you're ill, as that can help take some of burden off you.
【答案】16. B 17. C 18. D 19. E 20. A
【解析】
【分析】这是一篇议论文。文章主要讲述了照顾生病的爱人会给你的健康带来压力,作者介绍了一些可以保证自己健康的方法。
【16题详解】
上文If you fall ill, you won't be able to help.(如果你生病了,就帮不上忙了)与B. Therefore, it's important to take care of yourself.(因此,照顾自己是很重要的)承接自然,上下文构成明显的因果关系,you和yourself是关键词,故选B项。
【17题详解】
上文When things seem out of control, you may have no time to focus on good eating habits.(当事情看起来失去控制时,你可能没有时间来关注自己的饮食习惯)与C. You may not eat much, or you may end up eating junk food.(你可能吃不饱,或者吃些垃圾食品)承接自然,因为没时间关注自己的饮食,所以吃不饱,或者吃不好。此外选项内容也符合本段中心句Eat well(吃好)的话题,故选C项。
【18题详解】
下文Therefore, try to get as much as you can.(因此,尽量多睡。)与D. Not getting enough sleep can make you less effective in the task.(睡眠不足会让你的工作效率变低)承接自然,上下文构成明显的因果关系,且选项符合本段中心句Try to get enough sleep.(尽量睡足)的话题,故选D项。
【19题详解】
下文So you'll need to find ways to work it into your schedule.(所以,你需要想法把它融进你的日程里)与E. However, it can be difficult when you are taking care of a loved one.(然而,当你照顾一个亲人时,锻炼可能比较困难)承接自然,下文和选项中的it都指的是上文所提到的exercise,故选E项。
【20题详解】
根据下文的It can be easy to overlook (忽视) the health problems in yourself when you're caring for someone else. If you fall ill, that does not do anyone any good. So it's best to make sure you’re in good health. (当你在照顾其他人时,你自己的健康问题很容易被忽略。如果你生病了,这对任何人都没有好处。因此,最好确保你自己是健康的)可知,本段主要讲述不要因为照顾生病的家人而忽略自己的健康问题。A. Don't ignore signs of illness in yourself.(不要忽略自己生病的症状)可以作为本段中心句,故选A项。
第三部分:语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I was touched, so much. A while back, my three-year-old son and I settled back for his goodnight ____21____. We lay down in his little bed and he said, “Daddy, when I get big can I live with you ” I ____22____ him he could live with me any time he wanted to.
A moment later he said, “When you die you're going to feel ____23____ on your face and it will be me touching you.” Then he promised, “I will kiss you.” He moved over, kissing me. I was ____24____ of tears suddenly welling up in my eyes. I didn't want to explain why I was crying;as I opened my eyes to look at him, he was already ____25____
I spent some time looking at him, ____26____ the minute and wondering about the depth of the feeling I'd had. It ____27____ to me that I didn't remember having much of this kind of gentle time with my father, and that this was a time that would be ____28____ short-lived. This time of ____29____ that forms a three-year-old's life, would soon be gone. What will ____30____, however, will be the scene of this short while reoccurring in my mind non-stop. It made all of the difficult ____31____ of being a father worthwhile.
Sometimes, being a committed father can feel like you're ____32____ the doorkeeper, driver, and cleaner in the house. Then you will have “a ____33____”, one like this when your child expresses absolute, pure, and ____34____ love for you.
When your kids have left home and you look back at these years, all of these will be strung together to ____35____ the memories of their lives with you.
21. A. routine B. story C. greeting D. schedule
22. A. warned B. reminded C. promised D. convinced
23. A. something B. anything C. nothing D. everything
24. A. afraid B. aware C. tired D. ashamed
25. A. silent B. upset C. calm D. asleep
26. A. suspecting B. enjoying C. seeking D. expecting
27. A. occurred B. struck C. happened D. dawned
28. A. frequently B. originally C. extremely D. possibly
29. A. truth B. innocence C. care D. happiness
30. A. leave B. gain C. remain D. obtain
31. A. dream B. career C. reality D. work
32. A. still B. just C. even D. yet
33. A. moment B. course C. process D. period
34. A. inaccessible B. insignificant C. insufficient D. unconditional
35. A. consist of B. account for C. make up D. lead to
【答案】21. A 22. C 23. A 24. B 25. D 26. B 27. A 28. C 29. B 30. C 31. D 32. B 33. A 34. D 35. C
【解析】
【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述作者陪三岁儿子睡觉时,被孩子的天真的话语所感动,感叹父母和孩子相处的短暂,这些温馨时刻构成了很多美好的回忆。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:不久前,我和我三岁的儿子回到家,开始了睡前的惯例。A. routine常规;B. story故事;C. greeting问候;D. schedule计划。根据空前的his goodnight和空后的We lay down in his little bed以及常识可知,此处指作者给儿子睡前道晚安这一惯例(routine)。故选A。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:我答应他,只要他愿意,随时都可以和我住在一起。A. warned警告;B. reminded提醒;C. promised许诺;D. confirmed确证。根据后文“him he could live with me any time he wanted to”可知作者向儿子保证(promised),只要儿子想,他随时可以和作者住在一起。故选C。
【23题详解】
考查不定代词词义辨析。句意:过了一会儿,他说:你死的时候,会感觉到脸上有什么东西,会是我在碰你。A. something某事;B. anything任何事情;C. nothing什么也没有;D. everything每件事情。根据下文中的“it will be me touching you”可知,这里表示某种不确定的东西,所以用something。故选A。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我意识到我的眼里突然涌出了泪水。4. A. afraid害怕的;B. aware意识到的;C. tired疲惫的;D. ashamed羞愧的。根据后文“of tears suddenly welling up in my eyes”可知,听了儿子的话,作者意识到自己突然热泪盈眶,被儿子的话和举动打动了。故选B。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我不想解释我为什么哭,当我睁开眼睛看他时,他已经睡着了。A. silent沉默的;B. upset沮丧的;C. calm冷静的;D. asleep睡着的。结合上文“I settled back for his goodnight”指当作者睁开眼看他时,他已经睡着了。故选D。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:我花了一些时间看着他,享受着这一分钟,想着自己当时的感受有多深。A. suspecting怀疑;B. enjoying享受;C. seeking寻找;D. expecting期盼。根据后文“the minute and wondering about the depth of the feeling I'd had”可知,此处指作者看了儿了一会儿,享受这个时刻,故用enjoy强调这个时刻的美好。故选B。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:我突然意识到,我不记得我和父亲有过多少这样温柔的时光,而这段时间将是极其短暂的。A. occurred发生;B. struck罢工;C. happened发生;D. dawned破晓。此处为句型it occur to sb. that表示“某人突然意识到……”,故选A。
【28题详解】
考查副词词义辨析。句意:我突然意识到,我不记得我和父亲有过多少这样温柔的时光,而这段时间将是极其短暂的。A. frequently频繁地;B. originally最初地;C. extremely极其;D. possibly很可能地。由下文的“short-lived”可知,作者认为这样的时刻极其短暂。故选C。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:三岁孩子一生中那种天真无邪的时光,很快就会过去。A. truth事实;B. innocence天真;C. care关心;D. happiness幸福。此处指一个岁孩童生命中的这种天真将会很快消失。故选B。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:然而,留下的,将是这短暂的场景不断地在我的脑海中出现。A. leave离开;B. gain获得;C. remain留下;D. obtain获得。根据下文中“will be the scene of this short while reoccurring in my mind non-stop”可知,三岁孩子一生中那种天真无邪的时光,很快就会过去,留下的,将是这短暂的场景不断地在我的脑海中出现。故选C。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:这使得做一个父亲的所有艰难工作都是值得的。A. dream梦想;B. career事业;C. reality现实;D. work工作。根据后文“of being a father”指做一个父亲的所有艰难工作。故选D。
【32题详解】
考查副词词义辨析。句意:有时候,做一个尽职的父亲会让你觉得自己只是一个看门人、司机和清洁工。A. still仍然;B. just只是;C. even甚至;D. yet然而。根据后文“the doorkeeper, driver, and cleaner in the house”可知做一个尽职的父亲会让你觉得自己只是一个看门人、司机和清洁工。故选B。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:然后你会有这样一个时刻,你的孩子向你表达绝对的、纯洁的、无条件的爱。A. moment时刻;B. course课程;C. process过程;D. period时期。然后,你会碰到这样一个时刻。这里用 moment和上文作者与儿子之间的温馨时刻相呼应。故选A。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:然后你会有一个“时刻”,一个当你的孩子向你表达绝对的,纯洁的,无条件的爱的时刻。A. inaccessible难达到的;B. insignificant无意义的;C. insufficient不足的;D. unconditional无条件的。根据上文“expresses absolute, pure, and”可知孩子表达的是绝对的、纯洁的和无条件的爱。故选D。
【35题详解】
考查动词短语辨析。句意:当你的孩子离开了家,你回首这些年,所有这些都会串联在一起,组成他们和你一起生活的回忆。A. consist of包括;B. account for解释;C. make up组成;D. lead to导致。所有和孩子在一起的温馨时刻会串在一起,组成回忆。故选C。
第II卷(非选择题)
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
According to a recent survey, violence exists in schools in a great many _____36_____(variety). Students show their fear, and parents and teachers also express their great concern about it. Experts hope the whole society pay _____37_____ (much) attention to the mental health of adolescents.
Nowadays, school violence is ____38____ hot issue. I think this is a common phenomenon, ____39____ calls for our great concern. We should make every effort to stop violence _____40_____ (happen) at school, for more and more students would drop out of school _____41_____ their personal safety could not be guaranteed (保证). In fact, violence can ____42____ (copy). Children copy violent behavior from adults or from ____43____they see on television or on the Internet.
If I meet with school violence, I will not answer violence with violence, for it will result ____44____ more fighting. I will tell my teachers or parents about it. I think they will help me deal with it well and protect myself from the bad guys, which enables me ______45______(gain) a sense of security.
All in all, every student should behave himself and keep away from violence.
【答案】36. varieties
37. more 38. a
39. which 40. happening
41. if 42. be copied
43. what 44. in
45. to gain
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要指出了校园暴力的问题,并就这个问题提出了解决办法。
【36题详解】
考查名词。句意:根据最近的一项调查,学校中存在各种各样的暴力行为。分析句子可知,句中“a great many…”意为“许多……,大量……”,后接可数名词复数形式,“variety”意为“种类”,名词词性,复数形式为“varieties”。故填varieties。
【37题详解】
考查形容词比较级。句意:专家们希望全社会更加关注青少年的心理健康。分析句子可知,句中表示专家希望全社会“更加”关注青少年的心理健康,故句子应用比较级,“much”意为“许多的”,形容词词性,比较级为“more”。故填more。
【38题详解】
考查冠词。句意:如今,校园暴力是一个热点问题。分析句子可知,句中泛指一个问题,故空格处应用不定冠词,“hot”单词音标的第一个音素为辅音音素,故应用不定冠词“a”。故填a。
【39题详解】
考查定语从句。句意:我认为这是一个普遍现象,需要我们高度关注。根据句意和句子结构可知,句子为非限制性定语从句,先行词为“phenomenon”,指物,在从句中作主语,故应用关系代词“which”引导从句。故填which。
【40题详解】
考查固定短语。句意:我们应该尽一切努力阻止学校暴力事件的发生,因为如果个人安全得不到保障,将有越来越多的学生辍学。分析句子可知,句中涉及固定短语“stop…(from) doing sth.”,意为“阻止……做某事”,“happen”意为“发生”,动词词性,动词ing形式为“happening”。故填happening。
【41题详解】
考查条件状语从句。句意:我们应该尽一切努力阻止学校暴力事件的发生,因为如果个人安全得不到保障,将有越来越多的学生辍学。分析句子可知,“个人安全得不到保障”是“越来越多的学生辍学”的条件,故句子为条件状语从句,“if”意为“如果”,引导条件状语从句,符合句意。故填if。
【42题详解】
考查被动语态。句意:事实上,暴力是可以被模仿的。分析句子可知,“copy”意为“模仿,复制”,动词词性,句中“violence”与“copy”之间为被动关系,故句子应用情态动词的被动语态,即“情态动词+be+动词过去分词”,“copy”的过去分词为“copied”。故填be copied。
【43题详解】
考查宾语从句。句意:孩子们模仿成年人的暴力行为,或者模仿他们在电视或互联网上看到的暴力行为。分析句子可知,句子为宾语从句,空格处的单词引导从句作“from”的宾语,从句中缺少“see”的宾语,指物,故应用“what”引导从句。故填what。
【44题详解】
考查固定短语。句意:如果我遇到学校暴力,我不会以暴力回应暴力,因为这会导致更多的打斗。分析句子可知,句中涉及固定短语“result in”,意为“导致”,故空格处应填“in”。故填in。
【45题详解】
考查固定短语。句意:我想他们会帮助我很好地处理这件事,保护我自己不受坏人的伤害,这让我有一种安全感。分析句子可知,句中涉及固定短语“enable sb. to do sth.”,意为“使某人能够做某事”,“gain”意为“获得”,动词词性,“to”后接动词原形。故填to gain。
第四部分 写作(共2题;应用文写作满分15分,读后续写满分25分)
应用文写作(共15分)
46. 假如你是高一同学李华,上个月你校举办运动会,请根据以下提示,给你的英国笔友Tom写一封信,介绍学校运动会。主要内容包括以下要点:
1. 运动会前的准备工作;
2. 运动会期间的表现;
3. 运动会的感想。
注意:1.可适当加入细节,使内容充实,行文连贯;
2.词数在80词左右。
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear Tom,
How is everything going
I'm writing to share with you my unforgettable experience of the sports meeting held last month.
Before the meeting, my teacher and classmates made a detailed plan. We were all very excited to give advice and provide anything needed. At the same time, the athletes made full preparations, running and jumping in their spare time. During the meeting, the athletes competed fairly on the playground with the other students cheering around. What a great time!
I think our class has become more united after the sports meeting. In addition, the classmates know more about each other and become closer. As a result, we are more hopeful of the colorful school life.
I would appreciate it if you could reply soon.
Yours,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达是一篇应用文,要求考生给英国笔友Tom写一封信,介绍学校运动会。
【详解】1.词汇积累
建议:advice→suggestion
亲密的:close→intimate
难忘的:unforgettable→memorable
此外:in addition→what’s more
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I'm writing to share with you my unforgettable experience of the sports meeting held last month.
拓展句:I'm writing to share with you my unforgettable experience of the sports meeting, which was held last month.
【点睛】[高分句型1]
I'm writing to share with you my unforgettable experience of the sports meeting held last month.(held为过去分词作后置定语)
[高分句型2]
I think our class has become more united after the sports meeting.(think后面为省略了that的宾语从句)
读后续写(共25分)
47. 读后续写
As I was coming into Middle School, Grade Six, I was really excited because my friend Jennifer was going to be in the same Middle School as me! At first things were great, she introduced me to her fiend, Amy and we had lots of fun together. Then things started to change. Jennifer was very controlling: I couldn't make new friends, because if I hung out with different people, she would decide that I was "mad at her and Amy". So I didn't make new friends, and pretty soon being Jennifer's friend became a battle between Amy and me.
Jennifer wanted to be the "leader" of our little group. Amy and I were never partners in class projects or gym; it was always "Who gets the privilege(荣耀)of being Jennifer's partner." It was either Jennifer liked me and she left Amy out or Jennifer liked Amy and she left me out. Amy and I both wanted to be Jennifer's number one. Being Jennifer's friend became the most important thing in the world.
I always waited for Jennifer and Amy after classes, so we could walk together to our next class. Amy and Jennifer chatted by Jennifer's desk as Jennifer packed her books up and I waited by the door. Sometimes when they left, they'd walk right past me. No "Thanks for waiting". No "Sorry we took so long". It was as if they couldn't even see me. Yet I still waited after every single class.
Most of the time we gossiped(传播流言蜚语)about people, and I soon realized that nobody was good enough for Jennifer. Jennifer had a list of bad things about everybody, even Amy. And I'm sure she had a list of bad things about me, too. After months of living through school this way, I had really changed. I was moody, depressed, lonely, and I didn't smile much. I spent lots of days trying not to cry. I felt so left out.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡相应位置作答。
Finally, near the end of the school year, I got sick of being treated so poorly.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I'm in Grade Seven now, and I have tons of friends.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Finally, near the end of the school year, I got sick of being treated so poorly. I was sick of getting into battle for friendship. I stopped sitting with Jennifer at lunch and waiting for her after class. It didn’t take long: Jennifer quickly announced that I was “mad at her”. I said, “I’m not mad, I just think I need to make some more friends.” But with Jennifer it’s all or nothing. If you didn’t worship her, she was convinced you were mad at her. So our friendship fell to pieces.
I’m in Grade 7 now, and I have tons of friends. I’ve found many girls Jennifer classified as “mean” were the sweetest people in the world. We have fun together and I love them all to bits. It amazes me how easy our friendship is. There’s no struggling to be on top—we’re all equal. It doesn’t hurt my feelings or make me feel alone. I wish Jennifer could understand, I still want to be friends with her, but I can’t limit myself to one friendship. It’s better to have ten or twenty friends than just one best friend.
【解析】
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者和她的好友詹妮弗一起进入同一初中后,詹妮弗不让作者交其他朋友,并介绍她另一个朋友艾米给作者认识,后来作者和艾米一起争夺詹妮弗心中第一的位置,再之后作者放弃了这种状态,开始去结识更多可爱的人的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“最后,在学年快结束的时候,我受够了被如此恶劣的对待。”可知,第一段可描写作者做出改变去结识更多的人。
②由第二段首句内容“我现在上七年级了,我有很多朋友。”可知,第二段可描写作者明白了真正的朋友是平等关系。
2.续写线索:争夺——放弃——结交——开心——感悟
3.词汇激活
行为类
①厌倦:get sick of/be tired of/be fed up with
②破裂:fall to pieces/breakdown
情绪类
①崇拜:worship/adore
②生气:be mad at/get angry
【点睛】
[高分句型1] It amazes me how easy our friendship is.这句话运用了how引导的主语从句。
[高分句型2] If you didn’t worship her, she was convinced you were mad at her.这句话运用了if引导的条件状语从句。2021-2022学年度安庆一中高一英语期中考试卷
考试总分:150分;考试时间:120分钟;
第I卷(选择题)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。每段对话仅读一遍。
1. What are the man and the woman talking about
A. Buildings. B. University. C. New laboratories.
2. What do we know about the woman’s son
A. The son is not doing well. B. The son is as smart as his father. C. The son is very poor.
3. Why is the address needed
A. The man doesn’t know the way.
B. The driver is in need of the address.
C. The man wants to go to Beijing University.
4. Where does this conversation probably take place
A. In a shop. B. In a bookstore. C. In a restaurant.
5. How much will the woman pay for the toy cars
A 40 yuan. B. 34 yuan. C. 17 yuan.
第二节(共15小题,每小题1.5分;满分22.5分)
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where is the plant being built
A. In the town. B. Not far away from the town. C. North of the town.
7. What can you conclude according to the dialogue
A. How to deal with rubbish is a big problem in their town.
B. They hope that another rubbish plant will be set up in their town.
C. The plant can deal with rubbish from 300 towns every day.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What’s the probable relationship between the two speakers
A. Colleagues. B. Classmates. C. Husband and wife.
9. What will the man definitely do that night
A. Go for dinner and then to the cinema.
B. Go to the cinema and then a pub.
C. Drive the two women home.
10. When will they meet each other
A.7:30. B.5:40. C.9:40.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What was the robber wearing
A. A black dress. B. A red sweater. C. Tennis shoes.
12. Who is the robber
A. A man who robs women in the park.
B. A woman who robs men in the park.
C. A man who dresses up like a woman.
13. What can we learn from the conversation
A. The robber is really quite harmless.
B. Such a case has never been heard before.
C. The man speaker has been robbed several times.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. How does the woman think about her work
A. It is very good. B. It is hard to say now. C. It keeps her very busy.
15. Where does the woman live now
A. In her workplace. B. In the city center. C. In a big apartment.
16. What are the two speakers talking about
A. The woman’s life in a new city.
B. The woman’s travel experience.
C. The woman’s co-workers.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the topic of the talk
A. Table manners. B. How to live abroad. C. Ways of eating.
18. Which of the following is considered bad in Britain when you’re eating
A. Using a bowl to have liquid food.
B. Drinking directly from the spoon.
C. Lifting the bowl and drinking from it.
19. According to the speaker, in which country is it all right to make a noise while eating
A. Britain. B. Japan. C. Mexico.
20. What advice does the speaker give to people visiting a foreign country
A. Follow the example of the people there.
B. Ask people for advice before you go abroad.
C. Do as you do at home.
第二部分:阅读理解(共两节,共50分)
第一节 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Teaching Positions in Institute for Artificial Intelligence at Baking University
Announced and set up in 2019, the Institute for Artificial Intelligence at Peking University (abbreviated as PKU-IAI) serves as a backbone to connect all AI related research and applying activities in Peking University. The PKU-IAI aims to make both a big leap into the future, and a natural next step for an institution that has been at the forefront of artificial intelligence from the start. The PKU-IAI also aims to enable Peking University to play the role of a worldwide leader in the responsible and ethical evolution of technologies that are ready to transform society.
The PKU-IAI is now providing open teaching positions, including the fields of the following:
·Natural Language Processing
·Machine Learning
·Robotics
·Intelligent Software Systems
·Intelligent Healthcare
·Computational Social Science
Requirements
1. The applicants should have a solid background and produced influential research results or development experiences in the mentioned fields of artificial intelligence.
2. The applicants are expected to be under the age of 40, and obtain a Ph. D. from well-known universities within recent 5 years and have outstanding research and development records.
Salary and Working Conditions
The university and the research group provide competitive salary and working conditions for successful applicants.
Application Procedures
1. The applicants should send a detailed CV, research statement, teaching statement, a future plan of the next 3-5 years to aipku@pku.. The title of the email should be in the form of “Teaching Application to PKU-IAI”.
2. The first round of interview will take place at the same time with the online Young Scientists Forum. This forum will also serve as an exciting chance for the young researchers to exchange academic ideas and latest information.
Important Dates
·Application Submission Deadline: May 2nd, 2021
·Forum-Acceptance Notification: May 14th, 2021
·Young Scientist Forum May 22nd,2021
·Next round of interview: May 30nd, 2021
1. The position for the field of ______ is not provided.
A. Machine Learning B. Natural Language Processing
C. Brain Inspired and Al Chips D. Intelligent Healthcare
2. Which of the following requirements for the applicants is true
A. The title of the application emails should go as requested.
B. The applicants graduating from any university are welcomed.
C. The requirement for the salary must be included in the email.
D. The applicants are supposed to be under the age of thirty five.
3. When will the applicants go for the First round of interview
A. May 14th, 2021 B. May 2nd, 2021 C. May 30st, 2021 D. May 22nd, 2021
B
Americans are now allowed to get a COVID-19 vaccine (疫苗). But the process in America is not going as smoothly as some had hoped. Many people are still facing a wait for their first shot. Moreover, the vaccines aren't available to kids under 16 yet. That's because scientists have only tested if the vaccine works in adults.
The good news is that there are two companies, Moderna and Pfizer, making COVID-19 vaccines. They are now running clinical trials (临床实验)to test their vaccines in teens and kids. Volunteers are given a treatment plan and then evaluated after.
Clinical trials are designed with safety in mind and usually done in adults first. They work like this: volunteers get placed into one of two groups. One group receives the vaccine. The other group gets a placebo. This is a shot given in the same way as the vaccine but with no effect. Scientists can compare the effects of the real vaccine against the placebo to see if the vaccine works. Researchers want to know everything that a person experiences when they get the shot, so they can detect any harmful effects. If anything did happen, the trial would stop immediately.
Some teens are eager to volunteer because they want to help people. Maybe you're the right age to be part of a clinical trial for the COVID-19 vaccine. Why not volunteer For A Vaccine Trial Interested kids should read about the trials because every trial has risks. They should talk to their doctor and weigh the benefits and risks. Every vaccine has rare side effects in a few patients.
If you want to participate in a trial, you can try to sign up online by just clicking here, clinical trials gov. which lists every clinical trial in the US, including COVID-19 vaccine trials.
4. Why kids under 16 can't get a COVID-19 vaccine
A. Because the vaccine is too hard to get.
B. Because the vaccine is too expensive for them.
C. Because they are not at the risk of getting COVID-19.
D. Because the effectiveness of the vaccine for kids hasn't been tested .
5. How do the clinical trials work
A. One group receives the vaccine and the other group gets a substance to comfort patients.
B. One group receives the vaccine and the other group gets a pill to treat patients.
C. One group receives the vaccine and the other group gets a prize to award patients.
D. One group receives the vaccine and the other group gets a way to cure patients.
6. What's the purpose of this article
A. To tell American adults they can get a COVID-19 vaccine.
B. To inform that American children can't get a COVID-19 vaccine.
C. To give information about clinical trials of vaccines in teens and kids.
D. To provide information for potential volunteers on trials.
7. Where does this passage probably come from
A. Newspapers. B. Magazines. C. Internet. D. Textbooks.
C
Mikah Frye, a 9-year-old boy, was walking down the streets with his grandmother discussing Christmas gifts when he saw some homeless people struggling to stay warm in the cold night. Then he was thinking about a way to help the homeless to spend a warm Christmas.
That thought stayed in Mikah Frye’s mind and when he reached home, Mikah informed his parents not to buy the Microsoft XBox gaming device he had asked for earlier. Mikah realized that by not buying the $300 device, he could instead donate over 30 blankets to the homeless. He knew how much it meant to be warm in the cold holiday season.
Three years ago, Mikah and his parents were the ones living in a homeless shelter. Having suffered a financial crisis, they too had lost their house, not knowing where their next meal would come from and sharing a blanket every night. Mikah was six years old then but he remembered what it was like to have to give back that precious blanket every morning.
Reaching out to the emergency shelter programme that looked after them 3 years ago, the family donated 60 blankets in the end, each with a personalized message of hope in Mikah’s handwriting stating: “They gave me a blanket, but I had to leave it. That’s why I want you to have your own blanket. Today, I live in my own house, and someday you will too. Your friend, Mikah.”
The homeless people at the shelter may not have been able to give Mikah a Christmas gift in return but his gesture was noted by the billion dollar company Microsoft who made sure that Mikah was fooled into visiting their store so that Santa Claus could personally deliver an XBox from the company to him as a reward for making the top of “Santa’s list of nice boys” that year.
8. Why did Mikah give up his Christmas gift
A. The device was out of date. B. His parents had a tight budget.
C. He wanted to spend a warm Christmas. D. He decided to do something charitable.
9. What made Mikah have a better understanding of the situation of the homeless
A. His own experience. B. His parents’ education.
C. His visiting to the emergency shelter. D. The cold weather during the holiday season.
10. What can be inferred from the last two paragraphs
A. The homeless gave Mikah a gift in return.
B. He finally got the gift he wanted on Christmas.
C. The company Microsoft fooled Mikah into buying an Xbox.
D. Mikah wrote a thank-you note to the emergency shelter he lived in.
11. What might be the best title for the text
A. Mikah’s Precious Christmas Gift
B. Mikah’s Giving Warmth on Christmas
C. Microsoft Rewarded Nice Boys on Santa’s List
D. The Homeless Needed Blankets on a Cold Christmas
D
The earth is dying before us, yet we sit and watch. If the TV or the game system breaks, we run off to the stores to get it fixed immediately no matter what the cost. Why aren’t we willing to fix our earth Are our televisions and game systems more important to us than where we live Where shall we continue to live, until the end of time
The earth is our home and cannot be replaced. We must take care of it. We have come up with so much technology that limits us instead of helping us. Take that game system we run to repair. What does it do It occupies kids’ time! The earth has already given kids plenty of entertainment in the forms of fields and hills, forests and plains, water and land. However, instead of using what the earth has given us, and helping kids by giving them exercise as they run around, we decide to ruin kids’ minds with game systems that glue them to the screen for hours, and make them ignore their homework and chores. We have polluted this earth by making these things which do not even help in any way!
We have already messed up this world, we have ruined the air, water, and animals that it has so willingly provided for us. We need to stop this destruction of life and bring back the world we had before. It will not be easy, but everybody can help! What about something as simple as turning the lights off when you leave a room Recycling what can be recycled Picking up litter Donating money to an environmental organization None of these things are very hard. We can’t just always say, “Oh, the earth is a mess. Ah, well, those big companies that are polluting so much can stop and fix it.” Instead, we need to help out. It’s not only those big companies; it’s everyday things that we do too that are ruining the earth. So, stop and think about what you can do to make a difference to our world!
12. Why does the author mention televisions and game systems in Paragraph 1
A. To make people better aware of the urgency to the protection of the earth.
B. To explore the great harm done to the earth by too much technology waste.
C. To show the relationship between overuse of those things with early death.
D. To remind people to spend less on them and use the saved money in a wiser way.
13. It can be inferred from Paragraph 2 that the author________
A. thinks we must take care of our irreplaceable home—the earth.
B. thinks running around in fields occupies too much of kids’ time.
C. takes an extremely negative attitude to things like game systems.
D. takes it for granted that technology gives kids plenty of entertainment.
14. What does the underlined word “glue” in Paragraph 2 probably mean
A. return B. attract
C. attach D. stick
15. What is the main purpose of the passage
A. To criticize those big companies that ruin the earth.
B. To ask people to save kids from the harm done by pollution.
C. To give kids plenty of entertainment in a clean environment.
D. To call on people to stop ruining the earth.
第二节 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Taking care of a sick loved one can put stress on your health. When taking care of the other person, you may ignore your own physical needs. You may find that your own health is failing. If you fall ill, you won’t be able to help. ___16___
Eat well. When things seem out of control, you may have no time to focus on good eating habits. ______17______ Both of those put stress on you. Try to eat as healthily as you can, even if sometimes you have to rely on simple meals like salads.
Try to get enough sleep. Sleep can also be difficult when you're caring for a loved one. You may be too worried to sleep at times, or the task may interrupt your sleep. _____18_____ Therefore, try to get as much as you can.
Take time to exercise. Exercising will also help you keep healthy while you're caring for a loved one. Exercise can reduce your stress level. _____19_____ So you'll need to find ways to work it into your schedule. You can take a short walk a couple of times a day or do yoga at home.
____20____ It can be easy to overlook (忽视) the health problems in yourself when you're caring for someone else. If you fall ill, that does not do anyone any good. So it's best to make sure you're in good health.
A. Don't ignore signs of illness in yourself.
B. Therefore, it's important to take care of yourself.
C. You may not eat much, or you may end up eating junk food.
D. Not getting enough sleep can make you less effective in the task.
E. However, it can be difficult when you are taking care of a loved one.
F. The best plan is to visit a doctor regularly to make sure you're in good health.
G. Don't be afraid to ask for help when you're ill, as that can help take some of burden off you.
第三部分:语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I was touched, so much. A while back, my three-year-old son and I settled back for his goodnight ____21____. We lay down in his little bed and he said, “Daddy, when I get big can I live with you ” I ____22____ him he could live with me any time he wanted to.
A moment later he said, “When you die you're going to feel ____23____ on your face and it will be me touching you.” Then he promised, “I will kiss you.” He moved over, kissing me. I was ____24____ of tears suddenly welling up in my eyes. I didn't want to explain why I was crying;as I opened my eyes to look at him, he was already ____25____
I spent some time looking at him, ____26____ the minute and wondering about the depth of the feeling I'd had. It ____27____ to me that I didn't remember having much of this kind of gentle time with my father, and that this was a time that would be ____28____ short-lived. This time of ____29____ that forms a three-year-old's life, would soon be gone. What will ____30____, however, will be the scene of this short while reoccurring in my mind non-stop. It made all of the difficult ____31____ of being a father worthwhile.
Sometimes being a committed father can feel like you're ____32____ the doorkeeper, driver, and cleaner in the house. Then you will have “a ____33____”, one like this when your child expresses absolute, pure, and ____34____ love for you.
When your kids have left home and you look back at these years, all of these will be strung together to ____35____ the memories of their lives with you.
21 A. routine B. story C. greeting D. schedule
22. A. warned B. reminded C. promised D. convinced
23. A. something B. anything C. nothing D. everything
24. A. afraid B. aware C. tired D. ashamed
25. A. silent B. upset C. calm D. asleep
26. A. suspecting B. enjoying C. seeking D. expecting
27. A. occurred B. struck C. happened D. dawned
28. A. frequently B. originally C. extremely D. possibly
29. A. truth B. innocence C. care D. happiness
30. A. leave B. gain C. remain D. obtain
31. A. dream B. career C. reality D. work
32. A. still B. just C. even D. yet
33. A. moment B. course C. process D. period
34. A. inaccessible B. insignificant C. insufficient D. unconditional
35. A. consist of B. account for C. make up D. lead to
第II卷(非选择题)
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
According to a recent survey, violence exists in schools in a great many _____36_____(variety). Students show their fear, and parents and teachers also express their great concern about it. Experts hope the whole society pay _____37_____ (much) attention to the mental health of adolescents.
Nowadays, school violence is ____38____ hot issue. I think this is a common phenomenon, ____39____ calls for our great concern. We should make every effort to stop violence _____40_____ (happen) at school, for more and more students would drop out of school _____41_____ their personal safety could not be guaranteed (保证). In fact, violence can ____42____ (copy). Children copy violent behavior from adults or from ____43____they see on television or on the Internet.
If I meet with school violence, I will not answer violence with violence, for it will result ____44____ more fighting. I will tell my teachers or parents about it. I think they will help me deal with it well and protect myself from the bad guys, which enables me ______45______(gain) a sense of security.
All in all, every student should behave himself and keep away from violence.
第四部分 写作(共2题;应用文写作满分15分,读后续写满分25分)
应用文写作(共15分)
46. 假如你是高一同学李华,上个月你校举办运动会,请根据以下提示,给你的英国笔友Tom写一封信,介绍学校运动会。主要内容包括以下要点:
1. 运动会前的准备工作;
2. 运动会期间的表现;
3. 运动会的感想。
注意:1可适当加入细节,使内容充实,行文连贯;
2.词数在80词左右。
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
读后续写(共25分)
47 读后续写
As I was coming into Middle School, Grade Six, I was really excited because my friend Jennifer was going to be in the same Middle School as me! At first things were great, she introduced me to her fiend, Amy and we had lots of fun together. Then things started to change. Jennifer was very controlling: I couldn't make new friends, because if I hung out with different people, she would decide that I was "mad at her and Amy". So I didn't make new friends, and pretty soon being Jennifer's friend became a battle between Amy and me.
Jennifer wanted to be the "leader" of our little group. Amy and I were never partners in class projects or gym; it was always, "Who gets the privilege(荣耀)of being Jennifer's partner." It was either Jennifer liked me and she left Amy out or Jennifer liked Amy and she left me out. Amy and I both wanted to be Jennifer's number one. Being Jennifer's friend became the most important thing in the world.
I always waited for Jennifer and Amy after classes, so we could walk together to our next class. Amy and Jennifer chatted by Jennifer's desk as Jennifer packed her books up and I waited by the door. Sometimes when they left, they'd walk right past me. No "Thanks for waiting". No "Sorry we took so long". It was as if they couldn't even see me. Yet I still waited after every single class.
Most of the time we gossiped(传播流言蜚语)about people, and I soon realized that nobody was good enough for Jennifer. Jennifer had a list of bad things about everybody, even Amy. And I'm sure she had a list of bad things about me, too. After months of living through school this way, I had really changed. I was moody, depressed, lonely, and I didn't smile much. I spent lots of days trying not to cry. I felt so left out.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Finally, near the end of the school year, I got sick of being treated so poorly.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I'm in Grade Seven now, and I have tons of friends.