2021-2022学年河南省南阳市高一上学期期中质量评估英语试题(原卷版+解析版)(有听力音频,无文字材料)

文档属性

名称 2021-2022学年河南省南阳市高一上学期期中质量评估英语试题(原卷版+解析版)(有听力音频,无文字材料)
格式 zip
文件大小 12.4MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(新课程标准)
科目 英语
更新时间 2021-11-21 21:17:53

文档简介

2021-2022学年河南省南阳市高一上学期期中质量评估英语试题说明:1.本试卷分第I卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。满分150分,考试时间120分钟。
2.在答题纸的密封线内填写学校、班级、姓名、考号、座号,密封线内不要答题。
3.将所有答案均按题号填涂或填写在答题卡或答题纸相应的答题处,否则不得分。
第I卷(选择题,共100分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. How is the man going to spend his summer vacation
A. He will not leave the school. B. He will go camping. C. He’ll stay home.
2. Why did the woman get a ticket while Vivian didn’t
A. Vivian didn’t bring enough money.
B. Vivian didn’t want to go to the show.
C. Vivian was after the woman in the line.
3. What are the speakers talking about
A. The woman’s clothes. B. The price of the woman’s dress. C. The man’s jacket.
4. Where is the man
A. In a hotel entrance. B. In a movie theatre. C. In a clothing store.
5. What do we know about the man
A. He needs some help. B. He is a scientist. C. He is a doctor.
第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What party does the woman want to have
A A dancing party. B. A dinner party. C. A drinking party.
7. Why does the man want to invite the Browns
A. He likes them.
B. He hasn’t seen them for long.
C. They invited him to their last party.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What causes the conversation
A. A TV programme. B. An article. C. An advertisement.
9.What are the speakers mainly talking about
A. The method of selecting goods.
B. The time required for shopping.
C. The relationship between shopping and time spent shopping.
10. What does the man say about people who shop quickly
A. They know what they want to buy.
B. They don’t want to waste time.
C. They shop in the cheapest shop.
听第8段材料,回答第11至第13题。
11. What is the man doing now
A. Fishing. B. Preparing for fishing. C. Doing housework.
12. What is the woman’s hobby
A. Making home movies. B. Seeing movies. C. Taking photos.
13. What does the woman want to buy
A. A film camera. B. A movie ticket. C. A Japanese-made camera.
听第9段材料,回答第14至第16题。
14. What is the boy doing
A. Cleaning a house. B. Painting a house. C. Decorating a house.
15. What is the woman going to do for the boy
A. Clean the house. B. Buy a carpet. C. Make some curtains.
16. Why does the boy say sorry to the woman
A. He dropped some paint on the carpet.
B. He made the whole house dirty.
C. He used a colour that the woman doesn’t like.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What does the speaker mainly talk about
A. Summer vacation. B. The housing office.
C. Check-out procedures.(退房流程)
18. When does this talk take place
A. At the beginning of the school year.
B. Near the end of the school year.
C. During the summer vacation.
19. Which of the following activities will lead to being fined(被罚款)
A. The student can’t vacate (腾出) his room by June the third.
B. The student doesn’t turn in the room key before he leaves.
C. The student doesn’t clear his personal things out of the room.
20. What must the students fill in the forms
A. Any damage(损坏)to their rooms.
B. Their home addresses.
C. Questions for the housing office.
第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Nothing beats live music, but the venue makes a difference. When you're able to score tickets to an incredible concert in an incredible place, you won't forget the experience. Here are some of the coolest music venues from around the world. If you haven't been to any of these, you've got some traveling to do.
Red Rocks, Morrison, the United States
Red Rocks might be the most beautiful and famous venue in the United States. At 6,450 feet above sea level, Red Rocks is a geologically formed natural stage. Its massive sandstone provides a perfect stage for jam bands. If you're into the blues and jazz, you'll have no trouble finding something in line with your interests.
Meet Factory, Prague, Czech Republic
Smallest venues on this list, Meet Factory is an art gallery, theater, and music venue. The venue only accommodates 1,000 people, so you won't see any huge names come through. Still, it's a great place to see up-and-coming local acts, and if you've got an eye for contemporary art, you'll love your time here.
Arena of N mes, N mes, France
Originally built around A. D. 70, the Arena of Nimes presents concertgoers with an interesting question: Should they enjoy the music, or marvel at the architecture The Arena is, after all, one of the world's best-preserved Roman theaters. Many major touring acts plan stops at the Arena of Nimes, especially during the venue's annual festival.
Sydney Opera House, Sydney, Australia
The Sydney Opera House is one of the world's most famous performing venues. I's also one of the most distinctive buildings in Sydney, thanks to the breathtaking design by Danish architect Utzon. It hosts about 40 events per week, so whether you're into jazz, rock, classical music, or opera, you'll find something to watch.
1. Where can you enjoy music in natural beauty
A. At Red Rocks. B. At Meet Factory. C. At Arena of Nimes. D. At Sydney Opera House.
2. What is special about Meet Factory
A. It enjoys breathtaking scenery. B. It hosts both musical and artistic events.
C. It is the largest venue of all. D. It is famous for contemporary music.
3. What do the listed music venues have in common
A. They have a long history. B. They are built near the sea.
C. They accommodate thousands of people. D. They are beautiful tourist attractions.
【答案】1. A 2. B 3. D
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章推荐了四所世界知名的音乐场馆。
【1题详解】
细节理解题。根据第二段中“Its massive sandstone provides a perfect stage for jam bands. If you're into the blues and jazz, you'll have no trouble finding something in line with your interests.(它巨大的砂岩为乐队提供了一个完美的舞台。 如果你喜欢蓝调和爵士乐,你会很容易找到符合你兴趣的音乐)”可知,在Red Rocks可以欣赏到自然美景中的音乐。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据第三段中“Smallest venues on this list, Meet Factory is an art gallery, theater, and music venue.(Meet Factory是这个列表中最小的场馆,它是一个画廊、剧院和音乐场馆)”可知,Meet Factory的特别之处是它举办音乐和艺术活动。故选B。
【3题详解】
细节理解题。通读全文,特别是根据第一段“If you haven't been to any of these, you've got some traveling to do.”(如果你没有去过这些地方,你就要去旅行)可知,文章推荐了四所世界知名的音乐场馆。Red Rocks建在自然形成的巨石上,风景优美;Meet Factory同时是美术展馆;Arena of Nimes是古罗马式建筑;Sydney Opera House 是美丽的现代建筑。可知,列出的音乐场所的共同之处是它们是美丽的旅游景点。故选D。
B
On November 27,1895, Alfred Nobel signed his third and last will at the Swedish-Norwegian Club in Paris. When it was opened and read after his death, the will caused a lot of controversy both in Sweden and internationally, as Nobel had left much of his wealth for the establishment of a prize. His family opposed the establishment of the Nobel Prize, and the prize awarders he named refused to do what he had requested in his will. It was five years before the first Nobel Prize could be awarded in 1901.
In this selected part of the will, Alfred Nobel dictates that his entire remaining assets (资产) should be used to donate “prizes to those who, during the preceding year, have conferred (带来) the greatest benefit to humankind”.
“All of my remaining realisable assets are to be used as follows: the capital, which is converted (换算) to safe securities, is to be a fund, the interest on which is to be distributed annually as prizes to those who, during the preceding year, have conferred the greatest benefit to humankind. The interest is to be divided into five equal parts and distributed as follows: one part to the person who made the most important discovery or invention in the field of physics; one part to the person who made the most important chemical discovery or improvement; one part to the person who made the most important discovery within the field of physiology or medicine; one part to the person who, in the field of literature, produced the most outstanding work in an idealistic direction; and one part to the person who has done the most or best to advance fellowship among nations, the abolition or reduction of standing armies, and the establishment and promotion of peace congresses. The prizes for physics and chemistry are to be awarded by the Swedish Academy of Sciences; that for physiological or medical achievements by the Karolinska Institute in Stockholm; that for literature by the Academy in Stockholm; and that for champions of peace by a committee of five persons to be selected by the Norwegian Storting. It is my express wish that when awarding the prizes, no consideration be given to nationality, but that the prize be awarded to the worthiest person, whether or not they are Scandinavian.”
4. What does paragraph 1 mainly tell us about the Nobel Prize
A. The background of the Nobel Prize.
B. The reasons for the Nobel Prize.
C. The functions of the Nobel Prize.
D. The significance of the Nobel Prize.
5. What does the underlined word “dictates” in paragraph 2 mean
A. Admit. B. Order.
C. Remember. D. Remark.
6. What can we say about Nobel’s Will from the text
A. It’s a must for a scientist. B. It’s reasonable to the world.
C. It’s difficult to realize it. D. It’s an honor to a person or his country.
7. What can be inferred about Tu Youyou
A. She was awarded by the Academy in Stockholm.
B. She was awarded by the Swedish Academy of Sciences.
C. She was awarded by the Karolinska Institute in Stockholm.
D. She was awarded by a committee of five persons to be selected by the Norwegian Storting
【答案】4. A 5. B 6. D 7. C
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是诺贝尔奖的来历。
【4题详解】
主旨大意题。根据第一段的“On November 27,1895, Alfred Nobel signed his third and last will at the Swedish-Norwegian Club in Paris. When it was opened and read after his death, the will caused a lot of controversy both in Sweden and internationally, as Nobel had left much of his wealth for the establishment of a prize.(1895年11月27日,阿尔弗雷德·诺贝尔在巴黎的瑞典-挪威俱乐部签署了他的第三份也是最后一份遗嘱。当遗嘱在他死后被打开并宣读时,在瑞典和国际上引起了许多争议,因为诺贝尔留下了他的大部分财富来设立一个奖项。)”可知,第一段主要讲的是诺贝尔奖的背景。故选A。
【5题详解】
词句猜测题。根据第二段的“that his entire remaining assets (资产) should be used to donate “prizes to those who, during the preceding year, have conferred (带来) the greatest benefit to humankind(他的全部剩余资产将用于“奖励在过去一年里为人类做出最大贡献的人”)”可知,这是诺贝尔在遗嘱中的命令,因此划线词dictates的意思是 “命令”,即Order,故选B。
【6题详解】
推理判断题。根据第二段的“In this selected part of the will, Alfred Nobel dictates that his entire remaining assets (资产) should be used to donate “prizes to those who, during the preceding year, have conferred (带来) the greatest benefit to humankind”(在遗嘱的这部分精选中,阿尔弗雷德·诺贝尔规定,他的全部剩余资产应用于“奖励在过去一年中为人类做出最大贡献的人”)”可知,诺贝尔的遗嘱是对一个人或他的国家的荣誉,故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据常识可知,屠呦呦获得了诺贝尔医学奖,根据最后一段的“that for physiological or medical achievements by the Karolinska Institute in Stockholm(斯德哥尔摩卡罗林斯卡学院负责颁发生理学或医学成就奖)”可知,屠呦呦获得了斯德哥尔摩卡罗林斯卡学院的诺贝尔奖,故选C。
C
Owning a home will make you 326,000 wealthier over a 30-year period than renting, before potential house price growth is even considered, a report has suggested.
The Equity (股本) Release Council, a trade body, found that nearly one in three homeowners saw their mortgage (按揭贷款) as an investment in their future. Nearly half of homeowners with a mortgage also agreed they were able to save more because their loan was cheaper than renting, thanks to unprecedented (没有先例的) low interest rates. About 40 per cent added that they believed having a mortgage in later life was becoming more acceptable and 57 percent said that they were looking at ways to release equity from their properties.
The report Home advantage: intergenerational perspectives on property wealth in later life examined trends that have changed the financial landscape for pensions and home ownership over the past three decades. The survey covered 5,000 UK adults questioned in May 2021. It compared the cost of renting privately with paying a mortgage on the average first-time buyer. It assumed that average rents rise by 2 per cent each year and that the homeowner takes a 95 per cent loan-to-value mortgage on a 220,000 home. It takes account of other costs of owning, such as maintenance. Owning a home is expected to become more critical to families’ financial security and wellbeing in later life, but the report also warned of lifelong inequality for those — generally younger people — unable to buy.
David Burrowes, the Equity Release Council chairman, said: “For those who manage to buy their own home during their working lives, the extra confidence and flexibility this provides will be even more critical to their financial wellbeing than it is today.”
8. What is the first paragraph intended for
A. Being an evidence. B. Coming straight to the point.
C. Acting as an example. D. Being a detail.
9. Why does the author introduce the report in Paragraph 3
A. To show the difficulty for younger people to rent a home.
B. To explain why younger people own a home.
C. To voice his views on mortgage .
D. To show the difficulty for younger people to own a home
10. What effect would David Burrowes’ words have on homeowners
A. Encouraging. B. Disturbing.
C. Discouraging. D. Surprising.
11. Which of the following can be the best title for the text
A. Cost of Renting Higher than Owning
B. Cost of Owning Higher than Renting
C. Owning Your Home Makes You Wealthier than Renting
D. Renting Makes You Wealthier than Owning Your Home
【答案】8. B 9. C 10. A 11. C
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是一份报告显示,在30年的时间里,拥有一套房子比租房能让你多赚32.6万英镑,而这还没有考虑潜在的房价上涨,本文分析了其中的原因。
【8题详解】
推理判断题。根据第一段的“Owning a home will make you 326,000 wealthier over a 30-year period than renting, before potential house price growth is even considered, a report has suggested.(一份报告显示,在30年的时间里,拥有一套房子比租房能让你多赚32.6万英镑,而这还没有考虑潜在的房价上涨。 )”及以下分析原因可知,本段的目的是直奔主题,即Coming straight to the point,故选B。
【9题详解】
推理判断题。根据第三段的“It assumed that average rents rise by 2 per cent each year and that the homeowner takes a 95 per cent loan-to-value mortgage on a 220,000 home. It takes account of other costs of owning, such as maintenance. Owning a home is expected to become more critical to families’ financial security and wellbeing in later life, but the report also warned of lifelong inequality for those — generally younger people --- unable to buy.(该研究假设,平均租金每年上涨2%,房主为一套价值22万英镑的房子接受95%的贷款价值比抵押贷款。它考虑了其他的拥有成本,比如维护。拥有住房预计将对家庭晚年的经济安全和幸福变得更加重要,但该报告也警告说,买不起房子的人——通常是年轻人——可能会面临终身不平等。) ”可知,这份调查说明抵押贷款的意义,因此作者介绍了这篇报告来表达他对抵押贷款的看法。故选C。
【10题详解】
推理判断题。根据最后一段的“For those who manage to buy their own home during their working lives, the extra confidence and flexibility this provides will be even more critical to their financial wellbeing than it is today.(对于那些在工作期间购买了自己的房子的人来说,这提供的额外信心和灵活性对他们的财务健康将比现在更加重要。 )”可知,大卫·布伦斯的话会对房主产生的影响是鼓励性的,故选A。
【11题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“Owning a home will make you 326,000 wealthier over a 30-year period than renting, before potential house price growth is even considered, a report has suggested.(一份报告显示,在30年的时间里,拥有一套房子比租房能让你多赚32.6万英镑,而这还没有考虑潜在的房价上涨。 )”可知,本文主要讲的是买房比租房更赚钱,因此本文最好的题目是C选项Owning Your Home Makes You Wealthier than Renting(拥有自己的房子比租房更让你富有),故选C。
D
Videos and livestreams with beauty tips are quite common nowadays. But if the tutor is just 5 years old, we should think twice about accepting the trend.
In an age where online celebrities and influencers control so many social platforms, chances are children are being exposed online to endless beauty products. There, child celebrities are pushing lipsticks, mascara, rouge and foundation in their makeup courses. “I just celebrated my 5th birthday, and now I am about to do this peach blossom makeup,” said a 5-year-old in a voiceover for her online video beauty tutorial.
Cosmetics for kids sends a negative message about self-worth by putting too much emphasis on outer beauty at too early an age. Sometimes, in some of the online beauty courses, makeup equals a hypersexualization which can have dangerous long-term effects. On the other hand, there are a great number of beauty products across many categories. It takes a lot of energy for kids to get familiar with using a certain type of cosmetics, depriving them of time better spent studying or playing outside. Moreover, in many cases, social media gets addictive. Exposing children early on to makeup and “online fame” could become an unhealthy indulgence.
Many online influencers often say, “Your kindergarten peers are using these products, so ask your mother to buy them for you as well.” Upon hearing such guidance, children as young as kindergarteners are quick to follow the fashion. Seeing beauty trends at such a young age also means youngsters face the anxiety and self-esteem issues surrounding body image far too early in life. Though reminding children they are beautiful just as they are can’t always compete with the attraction of the steady stream of marketers and influencers promising virtual perfection, parents and schools should still serve as guides for kids, teaching them a more multidimensional perspective that instead gets to the heart of what real beauty involves.
12. Why does the author say “we should think twice about accepting the trend” at the beginning
A. We should be calm. B. We ought to be active.
C. We should think much. D. We ought to follow the trend.
13. What causes the young to value outer beauty according to the third paragraph
A. Social media. B. Beauty courses.
C. Child celebrities. D. Cosmetics for kids.
14. Which of the following may be responsible for children surrounded by body image
A. Kindergarten peers. B. Parents and schools.
C. Online influencers. D. Virtual perfection.
15. What can we infer about the author’s attitude to beauty trends at younger age from the text
A. Active. B. Indifferent. C. Objective. D. Pessimistic.
【答案】12. A 13. D 14. B 15. C
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了如今儿童化妆品过早地过分强调外在美,从而传递了关于自我价值的负面信息的社会现象,说明了这背后的原因以及正确的处理方法。
【12题详解】
推理判断题。根据第一段中“Videos and livestreams with beauty tips are quite common nowadays.”以及第二段中“In an age where online celebrities and influencers control so many social platforms, chances are children are being exposed online to endless beauty products. (在这个网络名人和网红控制着众多社交平台的时代,孩子们有可能在网上接触到无穷无尽的美容产品)”以及but表示转折,可知,虽然关于美容技巧的视频和直播现在很常见,但如果主播只有5岁,我们应该保持冷静。可推知,作者一开始就说“接受趋势要三思”是因为我们应该保持冷静。故选A。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段中“Cosmetics for kids sends a negative message about self-worth by putting too much emphasis on outer beauty at too early an age.(儿童化妆品过早地过分强调外在美,从而传递了关于自我价值的负面信息)”可知,是儿童化妆品导致年轻人重视外在美。故选D。
【14题详解】
细节理解题。根据最后一段中“Many online influencers often say, “Your kindergarten peers are using these products, so ask your mother to buy them for you as well.” Upon hearing such guidance, children as young as kindergarteners are quick to follow the fashion. Seeing beauty trends at such a young age also means youngsters face the anxiety and self-esteem issues surrounding body image far too early in life. (很多网红经常说,“你幼儿园的同学都在用这些产品,所以让你妈妈也给你买。”一听到这样的指导,幼儿园的孩子们很快就跟上了潮流。在如此年轻的年纪就看到美容潮流也意味着年轻人过早地面对围绕身体形象的焦虑和自尊问题)”可知,家长和学校是导致孩子被身体形象包围的原因。故选B。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段中“Though reminding children they are beautiful just as they are can’t always compete with the attraction of the steady stream of marketers and influencers promising virtual perfection, parents and schools should still serve as guides for kids, teaching them a more multidimensional perspective that instead gets to the heart of what real beauty involves. (尽管提醒孩子们他们的美丽就像他们自己一样,并不能总是与源源不断的营销人员和影响者承诺的虚拟完美的吸引力相抗衡,但父母和学校仍然应该作为孩子们的向导,教给他们一个更多维的观点,让他们了解真正的美丽涉及的核心)”可推知,作者对年轻人的审美趋势是客观态度。故选C。
第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Autumn Equinox (秋分) lies at the midpoint of autumn, dividing autumn into two equal parts. After that day, the location of direct sunlight moves to the south, making days shorter and nights longer in the northern hemisphere. ___16___ Autumn Equinox, the 16th solar term of the year, begins this year on Sept 23 and ends on Oct 7.
Here are things you should know about Autumn Equinox.
Cool autumn
As it is said in the ancient book, The Detailed Records of the Spring and Autumn Period (770-476BC), “It is on Autumn Equinox day that the Yin and Yang are in a balance of power. Thus the day and night are of equal length, and so are the cold and hot weather.”
___17___ When the cold air heading south meets the declining warm and wet air, rain is the result. The temperature also drops frequently.
___18___
In South China, there is a custom popularly known as “having Qiucai (an autumn vegetable) on the Autumn Equinox day”. Qiucai is a kind of wild plant. Every Autumn Equinox day, all the villagers go to pick Qiucai in the wild. Qiucai is fresh and green in the field, thin, and about 20 cm in length.
___19___
By Autumn Equinox, olives, pears, chestnuts, beans, and other plants are mature. It is time to pick and eat them.
Season for enjoying chrysanthemums
___20___
A. Eating Qiucai
B. Season for eating nuts
C. Season for eating various plants
D. But the moon won’t be full during Autumn Equinox.
E. The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms.
F. Autumn Equinox also is a good time to enjoy chrysanthemums in full bloom.
G. By Autumn Equinox, most of the areas in China have entered the cool autumn.
【答案】16. E 17. G 18. A 19. C 20. F
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是关于秋分的一些常识。
【16题详解】
空格后说“Autumn Equinox, the 16th solar term of the year, begins this year on Sept 23 and ends on Oct 7.(秋分是一年中第16个节气,今年9月23日开始,10月7日结束。)”,空格处应引出24节气,E选项The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms.(中国传统农历将一年分为24个节气。)提出了24节气,因此E选项符合语境,故选E。
【17题详解】
由前面的主题句Cool autumn可知,本部分讲的是秋分预示着天气转凉,G选项By Autumn Equinox, most of the areas in China have entered the cool autumn.(到了秋分,中国大部分地区都进入了凉爽的秋天。)呼应了主题句,和下文的“the cold air(冷空气)”和“The temperature also drops frequently.(气温也经常下降。)”相一致,因此G选项符合语境,故选G。
【18题详解】
空格处是本段的主题句,由下文的“In South China, there is a custom popularly known as “having Qiucai (an autumn vegetable) on the Autumn Equinox day”.(在中国南方,有“秋分吃秋菜”的习俗。)”可知,本段主要讲的是吃秋菜,A选项Eating Qiucai(吃秋菜)概括了本段主题,符合语境,故选A。
【19题详解】
空格处是本段的主题句,由下方的“By Autumn Equinox, olives, pears, chestnuts, beans, and other plants are mature. It is time to pick and eat them.(到了秋分,橄榄、梨子、栗子、豆类等都成熟了。是时候摘下来吃了。)”可知,本段主要讲的是秋分是吃很多食物的时节,C选项Season for eating various plants(食用各种植物的季节)概括了本段的主题,符合语境,故选C。
【20题详解】
本段主题句是Season for enjoying chrysanthemums(菊花季节),F选项Autumn Equinox also is a good time to enjoy chrysanthemums in full bloom.(秋分也是赏菊花的好时节。)紧扣赏菊花这个主题,符合语境,故选F。
第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节 完形填空(共20小题:每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Last year I went on holiday to Spain. But ___21___, after two days in Madrid, I started to get severe ___22___ pain. I was in such suffering that I went to the local hospital for a(n) ___23___.
No sooner had I arrived than I was ___24___ to a small room, and I had not been waiting too long ___25___ a surgeon came to examine me. He didn’t speak English and I only spoke a few words of Spanish. He ___26___ that I had to remove my clothes and he gave me one of those funny hospital gowns (罩衣) which hardly ___27___ anything.
He then asked me in Spanish if I was embarrassed. “Si, unpoco (Yes, a little)”, I replied with my face turning red. You see, not only did I feel embarrassed at ___28___ my clothes in front of a stranger but also this ___29___ stranger was an extremely handsome man. He looked at me as though ___30___ me and then he quickly ___31___ down the passage.
I was beginning to ___32___ what had happened to him when he suddenly reappeared, this time with a group of ___33___ students, and again asked the same question in Spanish. Now I was feeling ___34___, and shouted in English, “Yes, I’m extremely embarrassed. I think you would ___35___ too if you had to talk to a crowd of strangers with almost no clothes on.” Then a female doctor in the group held my arm gently and ___36___ in perfect English, “I think I see the ___37___. My tutor wants to take a photograph of your back ─ an X-ray ─so he wants to know if you are ___38___ a baby. You see, embarazada means pregnant in Spanish.”
No sooner had she told me this than I realized the ___39___ of the misunderstanding. We all had a ___40___, although I must admit that I felt rather stupid as well.
21. A. unbearably B. unusually C. unwillingly D. unfortunately
22. A. arm B. back C. muscle D. stomach
23. A. appointment B. instruction C. operation D. examination
24. A. invited B. carried C. shown D. welcomed
25. A. before B. since C. after D. until
26. A. realized B. thought C. gestured D. advised
27. A. hold B. cover C. find D. expose
28. A. tearing down B. putting on C. taking off D. throwing away
29. A. particular B. perfect C. awkward D. unique
30. A. introducing B. understanding C. complaining D. disliking
31. A. waved B. slid C. screamed D. disappeared
32 A. wonder B. know C. see D. find
33. A. physical B. medical C. experienced D. amateur
34. A. better B. strange C. upset D. dull
35. A. mind B. jump C. cry D. hide
36. A. stated B. prayed C. shouted D. whispered
37. A. notice B. problem C. promise D. confidence
38. A. delivering B. adopting C. feeding D. expecting
39. A. cause B. effect C. problem D. result
40. A. cold B. meeting C. laugh D. job
【答案】21. D 22. B 23. D 24. C 25. A 26. C 27. B 28. C 29. A 30. B 31. D 32. A 33. B 34. C 35. A 36. D 37. B 38. D 39. A 40. C
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文,文章讲述了“我”去年去西班牙度假,不舒服去医院.西班牙语中“尴尬”的发音等同于“怀孕”,进而导致的一场误会。
【21题详解】
考查副词词义辨析。句意:但不幸的是,在马德里呆了两天之后,我开始感到严重的背痛。A. unbearably难以忍受的;B. unusually不寻常地;C. unwillingly不愿意地;D. unfortunately不幸的是。由后文的“I started to get severe _____ pain”可知,作者背疼,这是不幸的,故选D。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:但不幸的是,在马德里呆了两天之后,我开始感到严重的背痛。A. arm胳膊;B. back背;C. muscle肌肉;D. stomach胃。由后文的“take a photograph of your back”可知,作者是背疼,所以医生想拍她的背,故选B。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:我非常痛苦,所以我去当地医院做了检查。A. appointment约会;B. instruction指示;C. operation手术;D. examination检查。由上文的“get severe _____ pain”可知,作者背疼,所以去医院检查,故选D。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:我一到医院就被领到一间小房间,没等多久,一位外科医生就来给我检查。A. invited邀请;B. carried携带;C. shown带领,引领;D. welcomed欢迎。由“to a small room”可知,作者被带到一间小房间,因此空格处是“带领,引领”,故选C。
【25题详解】
考查连词词义辨析。句意:我一到医院就被领到一间小房间,没等多久,一位外科医生就来给我检查。A. before在......之前;B. since自从;C. after在......之后;D. until直到。由“I had not been waiting too long _____ a surgeon came to examine me”可知,句子表示“没等多久,一位外科医生就来给我检查”,也就是在医生来之前作者没有等多久,空格处是“在……之前”,故选A。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:他示意我脱掉衣服,然后给了我一件滑稽的病服,几乎什么也盖不住。A. realized意识到;B. thought思考;C. gestured示意;D. advised建议。由“that I had to remove my clothes”可知,医生示意作者脱掉衣服,故选C。
27题详解】
考查动词词义辨析。句意:他示意我脱掉衣服,然后给了我一件滑稽的病服,几乎什么也盖不住。A. hold握着;B. cover遮盖;C. find发现;D. expose暴露。由后文的“He then asked me in Spanish if I was embarrassed. “Si, unpoco (Yes, a little)””可知,作者觉得尴尬,肯定是因为衣服盖不住身体,因此空格处是“遮盖”,故选B。
【28题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:你看,我不仅因为在陌生人面前脱衣服而感到尴尬,而且这个陌生人是一个非常英俊的男人。A. tearing down拆卸;B. putting on穿上;C. taking off脱掉;D. throwing away扔掉。由“my clothes in front of a stranger”可知,作者因为在陌生人面前脱衣服而感到尴尬,故选C。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:你看,我不仅因为在陌生人面前脱衣服而感到尴尬,而且这个陌生人是一个非常英俊的男人。A. particular某一的;B. perfect完美的;C. awkward尴尬的;D. unique独一无二的。由“this _____ stranger”可知,这个医生对作者来说是一个陌生人,因此空格处是“某一的”,故选A。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:他看着我,好像理解我的意思,然后他很快消失在走廊里。A. introducing介绍;B. understanding理解;C. complaining抱怨;D. disliking不喜欢。由后文的“then he quickly _____ down the passage”可知,那个医生好像理解作者的意思,然后他很快消失在走廊里,故选B。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:他看着我,好像理解我的意思,然后他很快消失在走廊里。A. waved挥手;B. slid滑;C. screamed尖叫;D. disappeared消失。由后文的“he suddenly reappeared”可知,刚才医生消失了,故选D。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:我正想知道他发生了什么事时,他突然出现了,这次和一群医学院的学生一起,又用西班牙语问了同样的问题。A. wonder想知道;B. know知道;C. see看见;D. find发现。由“what had happened to him”可知,作者想知道发生了什么事情,故选A。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我正想知道他发生了什么事时,他突然出现了,这次和一群医学院的学生一起,又用西班牙语问了同样的问题。A. physical身体的;B. medical医学的;C. experienced有经验的;D. amateur业余的。由后文的“My tutor”可知,医生带着他的学生来了,因此此处是说“医学生”,空格处是“医学的”,故选B。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这时我很不高兴,就用英语大声说。A. better更好的;B. strange奇怪的;C. upset不高兴的;D. dull呆板的。由后文的“shouted in English”可知,作者是不高兴了,故选C。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:我想你也会介意,如果你不得不和一群陌生人说话,几乎没穿衣服。A. mind介意;B. jump跳;C. cry哭;D. hide躲藏。由“if you had to talk to a crowd of strangers with almost no clothes on”可知,几乎没穿衣服和陌生人说话,这是很多人会介意的事情,故选A。
【36题详解】
考查动词词义辨析。句意:然后,小组中的一位女医生轻轻地握住我的手臂,用完美的英语小声说。A. stated声明;B. prayed祈祷;C. shouted大声喊;D. whispered小声说。由“held my arm gently”可知,一个女医生轻轻地握住我的手臂,用完美的英语小声说。故选D。
【37题详解】
考查名词词义辨析。句意:我想我看到问题了。A. notice通知;B. problem问题;C. promise承诺;D. confidence自信。由后文的“the misunderstanding”可知,那个人的意思是她看到问题所在了,故选B。
【38题详解】
考查动词词义辨析。句意:我的导师想给你拍一张背部的照片──x光片──所以他想知道你是不是怀孕了。A. delivering递送;B. adopting采用;C. feeding喂养;D. expecting怀孕。由“embarazada means pregnant”可知,那个医生想知道作者是不是怀孕了。故选D。
【39题详解】
考查名词词义辨析。句意:她一告诉我这件事,我就意识到误会的原因。A. cause原因;B. effect影响;C. problem问题;D. result结果。由上文的“embarazada means pregnant in Spanish”可知,作者明白了误会的原因,故选A。
【40题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们都笑了,尽管我必须承认我也觉得自己相当愚蠢。A. cold感冒;B. meeting会议;C. laugh笑;D. job工作。由“although I must admit that I felt rather stupid as well”可知,那个时候大家明白问题所在以后都笑了,作者也觉得自己相当愚蠢,故选C。
第II卷 (非选择题,共50分)
第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Dear Worried: You might need to make a stark (无法回避的) choice between the ___41___ (possible) of your husband self-destructing in your absence, or of him self-destructing in your ___42___ (present).Your husband has alcohol use disorder, and as with other serious ___43___ (medicine) disorders (his cancer, for instance), in order for him ___44___ (get) well, he requires treatment and follow-up care.
If you want to continue to help him, it might be wisest for you to focus on his cancer diagnosis and ___45___ (treat). Make sure his physicians know about his alcoholism. Sometimes ultimatums (“Stop drinking or I’ll leave”) do work, ___46___ I believe it might be more powerful and useful for you to make a ___47___ (choose) based on your own needs and capacities. An alternative would be for you to ___48___ (simple) separate with no strings attached while you focus on your own self-care. You can then continue to make choices about the relationship,based on your own judgment and non-negotiables, as ___49___ as his needs.
And when ___50___ (deal) with the addiction disorder of a loved one, Al-Anon (al-anon .org) could be a game changer for you.
【答案】41. possibility
42. presence
43. medical
44. to get 45. treatment
46. but/yet
47. choice 48. simply
49. well 50. dealing
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是如何帮助丈夫戒掉酒瘾,恢复健康。
【41题详解】
考查名词。句意:亲爱的忧虑者:你可能需要在你不在时你丈夫的自我毁灭和你在场时他的自我毁灭之间做出一个严酷的选择。空格处用名词,作宾语,possible的名词是possibility,意为“可能性”,由of your husband self-destructing in your absence可知,这是一个可能性,因此空格处用单数,故填possibility。
【42题详解】
考查名词。句意:亲爱的忧虑者:你可能需要在你不在时你丈夫的自我毁灭和你在场时他的自我毁灭之间做出一个严酷的选择。in one's presence是固定短语,意为“当着某人的面”,因此空格处是名词presence,故填presence。
【43题详解】
考查形容词。句意:你的丈夫有酒精使用障碍,和其他严重的疾病(例如他的癌症)一样,为了让他恢复健康,他需要治疗和后续护理。空格处用形容词修饰名词disorders,medicine的形容词是medical,意为“医学的”,故填medical。
【44题详解】
考查不定式。句意:你的丈夫有酒精使用障碍,和其他严重的疾病(例如他的癌症)一样,为了让他恢复健康,他需要治疗和后续护理。in order for sb. to do sth.是固定短语,意为“为了某人做某事”,因此空格处是不定式to get,故填to get。
【45题详解】
考查名词。句意:如果你想继续帮助他,你最好还是专注于他的癌症诊断和治疗。空格处用名词作宾语,根据句意可知,空格处意为“治疗”,是treatment,此处表抽象意义,不可数,故填treatment。
【46题详解】
考查副词。句意:有时候,最后通牒(“停止喝酒,否则我就走”)确实有用,但我相信,根据自己的需要和能力做出选择,可能会更有力、更有用。由前面的“Sometimes ultimatums (“Stop drinking or I’ll leave”) do work”及空格后的“I believe it might be more powerful and useful for you to make a ____ (choose) based on your own needs and capacities”可知,句子表示“有时候,最后通牒(“停止喝酒,否则我就走”)确实有用,但我相信,根据自己的需要和能力做出选择,可能会更有力、更有用”,前后是转折关系,因此空格处是“但是”,是but/yet,故填but/yet。
【47题详解】
考查名词。句意:有时候,最后通牒(“停止喝酒,否则我就走”)确实有用,但我相信,根据自己的需要和能力做出选择,可能会更有力、更有用。a后跟名词的单数形式,choose的名词是choice,意为“选择”,故填choice。
【48题详解】
考查副词。句意:另一种选择是,当你专注于自己的自我照顾时,你可以简单地分离,没有任何附加条件。空格处用副词修饰动词separate,simple的副词是simply,意为“简单地”,故填simply。
【49题详解】
考查固定短语。句意:然后,你可以根据自己的判断和不容商量的条件,以及他的需要,继续对这段关系做出选择。as well as是固定短语,意为“也、还”,因此空格处是well,故填well。
【50题详解】
考查省略句。句意:当你与所爱之人的成瘾症做斗争时,匿名戒酒会可能会改变你的游戏规则。根据句意可知,句子应是when you are dealing with the addiction disorder of a loved one,是when引导的时间状语从句,可省略从句中的主语you和be动词are,因此空格处是现在分词dealing。故填dealing。
第四部分 写作(共两节,满分35分)
第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10 分)
51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
My name is Tom, a senior high school student. I would like to share my trouble to everyone and I am looking forward to get some help from all of you. Firstly, computer games are very popular among teenager nowadays, and I am also attracted to them. I am so addicted to playing computer games that I can hardly get rid of them, that does great harm to me ! Secondly, I find it quite difficult learn the subjects well. Thirdly, I used to be a self-confident boy, but now I am not confident in me. Though the head teacher as well as my classmates are friendly and kind to me, but I do not feel like making friends with them.
I wish I would become a outgoing and useful person from now on, but I do not know what to do. I would be very gratefully if you could give me some good advice.
【答案】to→with 2.get→getting 3.teenager→teenagers 4.that→which 5.在learn前加to
6. me→myself 7.删掉but 8.are→is 9.a→an 1 0.gratefully→grateful
【解析】
【分析】这是一篇求助信,作为一个青少年,作者谈到了自己生活中的苦恼,希望大家给他建议,帮助他。
【详解】考查动词share的用法。句意:我想要和每个人分享我的烦恼。本句中的share,常见搭配为share sth with sb。故将to 改为 with。
考查动词短语的用法。句意:并且我盼望得到一些来自你们所有人的帮助。look forward to 后应加名词或动名词。故将get改为getting。
考查可数名词。句意:如今电脑游戏在青少年中非常流行。teenager,青少年为可数名词,本句泛指一类人,应用复数形式。故将teenager改为teenagers。
考查定语从句。句意:我沉溺于电脑游戏以至于我几乎不能摆脱它们,这对我很有害。逗号后面为非限定性定语从句,引导词在从句中做主语,不能为that,引导词指前面的整个句子,应该是which。故将that改为which。
考查不定式。句意:我发现学好这些科目很难。find +it + adj +to do,表示发现做某事怎样。其中真正的宾语为动词不定式。故在learn前面加to。
考查代词。句意:但现在我对我自己不自信。本句中主语和宾语为同一个人,应用反身代词。故将me 改为myself。
考查主谓一致。句意:虽然同学们和班主任都对我友好和蔼,本句中as well as 连接了两个并列主语,应遵循就前原则,谓语动词根据前主语确定。故将are改为is。
考查连词。句意:虽然同学们和班主任都对我友好和蔼,但我感觉不想和他们交朋友。本句句首有连词though,句中就不能再有连词,一个连词连接两个分句。故将but删掉。
考查定冠词。句意:我希望从现在起我能成为一个外向并且有用的人。outgoing是一个元音音素开头的形容词,前面应用an。故将a改为an。
考查形容词。句意:如果你们能够给我一些好的建议我将非常感激。be 后面应为表语形容词,而不是副词,故将gratefully改为grateful。
第二节 书面表达(满分25分)
52. 中国奥运健儿在2020(2021年举办)东京奥运会上表现优异,为祖国争得了荣誉。外教Linda要求你介绍一位赛场上令你印象最深刻的运动员,请你按照下列要求完成写作任务。
内容包括:1.介绍运动员;
2.你的感受。
注意:1.词数100左右;
2.开头已为你写好。
As we all know,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】As we all know, a number of excellent athletes performed well in the Tokyo Olympics. What impressed me most was Quan Hongchan, the women’s 10m diving champion.
Born in an ordinary family, she trained so hard every day that she made a remarkable achievement. Quan received perfect 10s by all seven judges on her way to winning the gold medal. She had such astonishing dives, almost non-existent splashing! When watching her amazing performance, I couldn’t help applauding her, feeling over the moon. Young as she is, she deserves our respect.
Quan Hongchan’s achievements can be said to be the result of efforts. Just as the saying goes, “Practice makes perfect”. Quan sets a good example for us.
【解析】
【分析】本篇书面表达属于人物介绍,要求考生介绍一位赛场上令你印象最深刻的运动员,包括运动员的信息和你的感受。
【详解】1. 词汇积累
非凡的:remarkable→extraordinary
令人惊讶的:astonishing→surprising
了不起的:amazing→marvelous
榜样:example→model
2.句式拓展
合并简单句
原句:Born in an ordinary family, she trained so hard every day that she made a remarkable achievement.
拓展句:Although she was born in an ordinary family she trained so hard every day that she made a remarkable achievement.
【点睛】[高分句型1] As we all know, a number of excellent athletes performed well in the Tokyo Olympics.(运用了as引导的非限制性定语从句)
[高分句型2] Young as she is, she deserves our respect.(运用了表语提前的部分倒装句)
听力答案:1-5 CCACA 6-10 BCBCA 11-15 BAABC 16-20 ACBBA南阳市2021年秋期高中一年级期中质量评估
英语试卷
说明:1.本试卷分第I卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。满分150分,考试时间120分钟。
2.在答题纸的密封线内填写学校、班级、姓名、考号、座号,密封线内不要答题。
3.将所有答案均按题号填涂或填写在答题卡或答题纸相应的答题处,否则不得分。
第I卷(选择题,共100分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. How is the man going to spend his summer vacation
A. He will not leave the school. B. He will go camping. C. He’ll stay home.
2. Why did the woman get a ticket while Vivian didn’t
A. Vivian didn’t bring enough money.
B. Vivian didn’t want to go to the show.
C. Vivian was after the woman in the line.
3. What are the speakers talking about
A. The woman’s clothes. B. The price of the woman’s dress. C. The man’s jacket.
4. Where is the man
A. In a hotel entrance. B. In a movie theatre. C. In a clothing store.
5. What do we know about the man
A. He needs some help. B. He is a scientist. C. He is a doctor.
第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What party does the woman want to have
A. A dancing party. B. A dinner party. C. A drinking party.
7. Why does the man want to invite the Browns
A. He likes them.
B. He hasn’t seen them for long.
C. They invited him to their last party.
听第7段材料,回答第8至10题。
8 What causes the conversation
A. A TV programme. B. An article. C. An advertisement.
9.What are the speakers mainly talking about
A. The method of selecting goods.
B. The time required for shopping.
C. The relationship between shopping and time spent shopping.
10. What does the man say about people who shop quickly
A. They know what they want to buy.
B. They don’t want to waste time.
C. They shop in the cheapest shop.
听第8段材料,回答第11至第13题。
11. What is the man doing now
A. Fishing. B. Preparing for fishing. C. Doing housework.
12. What is the woman’s hobby
A Making home movies. B. Seeing movies. C. Taking photos.
13. What does the woman want to buy
A. A film camera. B. A movie ticket. C. A Japanese-made camera.
听第9段材料,回答第14至第16题。
14. What is the boy doing
A. Cleaning a house. B. Painting a house. C. Decorating a house.
15. What is the woman going to do for the boy
A. Clean the house. B. Buy a carpet. C. Make some curtains.
16. Why does the boy say sorry to the woman
A. He dropped some paint on the carpet.
B. He made the whole house dirty.
C. He used a colour that the woman doesn’t like.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What does the speaker mainly talk about
A. Summer vacation. B. The housing office.
C. Check-out procedures.(退房流程)
18. When does this talk take place
A. At the beginning of the school year.
B. Near the end of the school year.
C. During the summer vacation.
19. Which of the following activities will lead to being fined(被罚款)
A. The student can’t vacate (腾出) his room by June the third.
B. The student doesn’t turn in the room key before he leaves.
C. The student doesn’t clear his personal things out of the room.
20. What must the students fill in the forms
A. Any damage(损坏)to their rooms.
B. Their home addresses.
C. Questions for the housing office.
第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Nothing beats live music, but the venue makes a difference. When you're able to score tickets to an incredible concert in an incredible place, you won't forget the experience. Here are some of the coolest music venues from around the world. If you haven't been to any of these, you've got some traveling to do.
Red Rocks, Morrison, the United States
Red Rocks might be the most beautiful and famous venue in the United States. At 6,450 feet above sea level, Red Rocks is a geologically formed natural stage. Its massive sandstone provides a perfect stage for jam bands. If you're into the blues and jazz, you'll have no trouble finding something in line with your interests.
Meet Factory, Prague, Czech Republic
Smallest venues on this list, Meet Factory is an art gallery, theater, and music venue. The venue only accommodates 1,000 people, so you won't see any huge names come through. Still, it's a great place to see up-and-coming local acts, and if you've got an eye for contemporary art, you'll love your time here.
Arena of N mes, N mes, France
Originally built around A. D. 70, the Arena of Nimes presents concertgoers with an interesting question: Should they enjoy the music, or marvel at the architecture The Arena is, after all, one of the world's best-preserved Roman theaters. Many major touring acts plan stops at the Arena of Nimes, especially during the venue's annual festival.
Sydney Opera House, Sydney, Australia
The Sydney Opera House is one of the world's most famous performing venues. I's also one of the most distinctive buildings in Sydney, thanks to the breathtaking design by Danish architect Utzon. It hosts about 40 events per week, so whether you're into jazz, rock, classical music, or opera, you'll find something to watch.
1. Where can you enjoy music in natural beauty
A. At Red Rocks. B. At Meet Factory. C. At Arena of Nimes. D. At Sydney Opera House.
2. What is special about Meet Factory
A. It enjoys breathtaking scenery. B. It hosts both musical and artistic events.
C. It is the largest venue of all. D. It is famous for contemporary music.
3. What do the listed music venues have in common
A. They have a long history. B. They are built near the sea.
C. They accommodate thousands of people. D. They are beautiful tourist attractions.
B
On November 27,1895, Alfred Nobel signed his third and last will at the Swedish-Norwegian Club in Paris. When it was opened and read after his death, the will caused a lot of controversy both in Sweden and internationally, as Nobel had left much of his wealth for the establishment of a prize. His family opposed the establishment of the Nobel Prize, and the prize awarders he named refused to do what he had requested in his will. It was five years before the first Nobel Prize could be awarded in 1901.
In this selected part of the will, Alfred Nobel dictates that his entire remaining assets (资产) should be used to donate “prizes to those who, during the preceding year, have conferred (带来) the greatest benefit to humankind”.
“All of my remaining realisable assets are to be used as follows: the capital, which is converted (换算) to safe securities, is to be a fund, the interest on which is to be distributed annually as prizes to those who, during the preceding year, have conferred the greatest benefit to humankind. The interest is to be divided into five equal parts and distributed as follows: one part to the person who made the most important discovery or invention in the field of physics; one part to the person who made the most important chemical discovery or improvement; one part to the person who made the most important discovery within the field of physiology or medicine; one part to the person who, in the field of literature, produced the most outstanding work in an idealistic direction; and one part to the person who has done the most or best to advance fellowship among nations, the abolition or reduction of standing armies, and the establishment and promotion of peace congresses. The prizes for physics and chemistry are to be awarded by the Swedish Academy of Sciences; that for physiological or medical achievements by the Karolinska Institute in Stockholm; that for literature by the Academy in Stockholm; and that for champions of peace by a committee of five persons to be selected by the Norwegian Storting. It is my express wish that when awarding the prizes, no consideration be given to nationality, but that the prize be awarded to the worthiest person, whether or not they are Scandinavian.”
4. What does paragraph 1 mainly tell us about the Nobel Prize
A. The background of the Nobel Prize.
B. The reasons for the Nobel Prize.
C. The functions of the Nobel Prize.
D. The significance of the Nobel Prize.
5. What does the underlined word “dictates” in paragraph 2 mean
A. Admit. B. Order.
C. Remember. D. Remark.
6. What can we say about Nobel’s Will from the text
A. It’s a must for a scientist. B. It’s reasonable to the world.
C. It’s difficult to realize it. D. It’s an honor to a person or his country.
7. What can be inferred about Tu Youyou
A. She was awarded by the Academy in Stockholm.
B. She was awarded by the Swedish Academy of Sciences.
C. She was awarded by the Karolinska Institute in Stockholm.
D She was awarded by a committee of five persons to be selected by the Norwegian Storting
C
Owning a home will make you 326,000 wealthier over a 30-year period than renting, before potential house price growth is even considered, a report has suggested.
The Equity (股本) Release Council, a trade body, found that nearly one in three homeowners saw their mortgage (按揭贷款) as an investment in their future. Nearly half of homeowners with a mortgage also agreed they were able to save more because their loan was cheaper than renting, thanks to unprecedented (没有先例的) low interest rates. About 40 per cent added that they believed having a mortgage in later life was becoming more acceptable and 57 percent said that they were looking at ways to release equity from their properties.
The report Home advantage: intergenerational perspectives on property wealth in later life examined trends that have changed the financial landscape for pensions and home ownership over the past three decades. The survey covered 5,000 UK adults questioned in May 2021. It compared the cost of renting privately with paying a mortgage on the average first-time buyer. It assumed that average rents rise by 2 per cent each year and that the homeowner takes a 95 per cent loan-to-value mortgage on a 220,000 home. It takes account of other costs of owning, such as maintenance. Owning a home is expected to become more critical to families’ financial security and wellbeing in later life, but the report also warned of lifelong inequality for those — generally younger people — unable to buy.
David Burrowes, the Equity Release Council chairman, said: “For those who manage to buy their own home during their working lives, the extra confidence and flexibility this provides will be even more critical to their financial wellbeing than it is today.”
8. What is the first paragraph intended for
A. Being an evidence. B. Coming straight to the point.
C. Acting as an example. D. Being a detail.
9. Why does the author introduce the report in Paragraph 3
A. To show the difficulty for younger people to rent a home.
B. To explain why younger people own a home.
C. To voice his views on mortgage .
D. To show the difficulty for younger people to own a home
10. What effect would David Burrowes’ words have on homeowners
A. Encouraging. B. Disturbing.
C. Discouraging. D. Surprising.
11. Which of the following can be the best title for the text
A. Cost of Renting Higher than Owning
B. Cost of Owning Higher than Renting
C. Owning Your Home Makes You Wealthier than Renting
D. Renting Makes You Wealthier than Owning Your Home
D
Videos and livestreams with beauty tips are quite common nowadays. But if the tutor is just 5 years old, we should think twice about accepting the trend.
In an age where online celebrities and influencers control so many social platforms, chances are children are being exposed online to endless beauty products. There, child celebrities are pushing lipsticks, mascara, rouge and foundation in their makeup courses. “I just celebrated my 5th birthday, and now I am about to do this peach blossom makeup,” said a 5-year-old in a voiceover for her online video beauty tutorial.
Cosmetics for kids sends a negative message about self-worth by putting too much emphasis on outer beauty at too early an age. Sometimes, in some of the online beauty courses, makeup equals a hypersexualization which can have dangerous long-term effects. On the other hand, there are a great number of beauty products across many categories. It takes a lot of energy for kids to get familiar with using a certain type of cosmetics, depriving them of time better spent studying or playing outside. Moreover, in many cases, social media gets addictive. Exposing children early on to makeup and “online fame” could become an unhealthy indulgence.
Many online influencers often say, “Your kindergarten peers are using these products, so ask your mother to buy them for you as well.” Upon hearing such guidance, children as young as kindergarteners are quick to follow the fashion. Seeing beauty trends at such a young age also means youngsters face the anxiety and self-esteem issues surrounding body image far too early in life. Though reminding children they are beautiful just as they are can’t always compete with the attraction of the steady stream of marketers and influencers promising virtual perfection, parents and schools should still serve as guides for kids, teaching them a more multidimensional perspective that instead gets to the heart of what real beauty involves.
12. Why does the author say “we should think twice about accepting the trend” at the beginning
A. We should be calm. B. We ought to be active.
C. We should think much. D. We ought to follow the trend.
13. What causes the young to value outer beauty according to the third paragraph
A. Social media. B. Beauty courses.
C. Child celebrities. D. Cosmetics for kids.
14. Which of the following may be responsible for children surrounded by body image
A. Kindergarten peers. B. Parents and schools.
C. Online influencers. D. Virtual perfection.
15 What can we infer about the author’s attitude to beauty trends at younger age from the text
A. Active. B. Indifferent. C. Objective. D. Pessimistic.
第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Autumn Equinox (秋分) lies at the midpoint of autumn, dividing autumn into two equal parts. After that day, the location of direct sunlight moves to the south, making days shorter and nights longer in the northern hemisphere. ___16___ Autumn Equinox, the 16th solar term of the year, begins this year on Sept 23 and ends on Oct 7.
Here are things you should know about Autumn Equinox.
Cool autumn
As it is said in the ancient book, The Detailed Records of the Spring and Autumn Period (770-476BC), “It is on Autumn Equinox day that the Yin and Yang are in a balance of power. Thus the day and night are of equal length, and so are the cold and hot weather.”
___17___ When the cold air heading south meets the declining warm and wet air, rain is the result. The temperature also drops frequently.
___18___
In South China, there is a custom popularly known as “having Qiucai (an autumn vegetable) on the Autumn Equinox day”. Qiucai is a kind of wild plant. Every Autumn Equinox day, all the villagers go to pick Qiucai in the wild. Qiucai is fresh and green in the field, thin, and about 20 cm in length.
___19___
By Autumn Equinox, olives, pears, chestnuts, beans, and other plants are mature. It is time to pick and eat them.
Season for enjoying chrysanthemums
___20___
A. Eating Qiucai
B. Season for eating nuts
C. Season for eating various plants
D. But the moon won’t be full during Autumn Equinox.
E. The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms.
F. Autumn Equinox also is a good time to enjoy chrysanthemums in full bloom.
G. By Autumn Equinox, most of the areas in China have entered the cool autumn.
第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节 完形填空(共20小题:每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Last year I went on holiday to Spain. But ___21___, after two days in Madrid, I started to get severe ___22___ pain. I was in such suffering that I went to the local hospital for a(n) ___23___.
No sooner had I arrived than I was ___24___ to a small room, and I had not been waiting too long ___25___ a surgeon came to examine me. He didn’t speak English and I only spoke a few words of Spanish. He ___26___ that I had to remove my clothes and he gave me one of those funny hospital gowns (罩衣) which hardly ___27___ anything.
He then asked me in Spanish if I was embarrassed. “Si, unpoco (Yes, a little)”, I replied with my face turning red. You see, not only did I feel embarrassed at ___28___ my clothes in front of a stranger but also this ___29___ stranger was an extremely handsome man. He looked at me as though ___30___ me and then he quickly ___31___ down the passage.
I was beginning to ___32___ what had happened to him when he suddenly reappeared, this time with a group of ___33___ students, and again asked the same question in Spanish. Now I was feeling ___34___, and shouted in English, “Yes, I’m extremely embarrassed. I think you would ___35___ too if you had to talk to a crowd of strangers with almost no clothes on.” Then a female doctor in the group held my arm gently and ___36___ in perfect English, “I think I see the ___37___. My tutor wants to take a photograph of your back ─ an X-ray ─so he wants to know if you are ___38___ a baby. You see, embarazada means pregnant in Spanish.”
No sooner had she told me this than I realized the ___39___ of the misunderstanding. We all had a ___40___, although I must admit that I felt rather stupid as well.
21. A. unbearably B. unusually C. unwillingly D. unfortunately
22. A. arm B. back C. muscle D. stomach
23. A. appointment B. instruction C. operation D. examination
24. A. invited B. carried C. shown D. welcomed
25. A. before B. since C. after D. until
26. A. realized B. thought C. gestured D. advised
27. A. hold B. cover C. find D. expose
28. A. tearing down B. putting on C. taking off D. throwing away
29. A. particular B. perfect C. awkward D. unique
30. A. introducing B. understanding C. complaining D. disliking
31. A. waved B. slid C. screamed D. disappeared
32. A. wonder B. know C. see D. find
33. A. physical B. medical C. experienced D. amateur
34. A. better B. strange C. upset D. dull
35. A. mind B. jump C. cry D. hide
36. A. stated B. prayed C. shouted D. whispered
37. A. notice B. problem C. promise D. confidence
38. A. delivering B. adopting C. feeding D. expecting
39. A. cause B. effect C. problem D. result
40. A. cold B. meeting C. laugh D. job
第II卷 (非选择题,共50分)
第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Dear Worried: You might need to make a stark (无法回避的) choice between the ___41___ (possible) of your husband self-destructing in your absence, or of him self-destructing in your ___42___ (present).Your husband has alcohol use disorder, and as with other serious ___43___ (medicine) disorders (his cancer, for instance), in order for him ___44___ (get) well, he requires treatment and follow-up care.
If you want to continue to help him, it might be wisest for you to focus on his cancer diagnosis and ___45___ (treat). Make sure his physicians know about his alcoholism. Sometimes ultimatums (“Stop drinking or I’ll leave”) do work, ___46___ I believe it might be more powerful and useful for you to make a ___47___ (choose) based on your own needs and capacities. An alternative would be for you to ___48___ (simple) separate with no strings attached while you focus on your own self-care. You can then continue to make choices about the relationship,based on your own judgment and non-negotiables, as ___49___ as his needs.
And when ___50___ (deal) with the addiction disorder of a loved one, Al-Anon (al-anon .org) could be a game changer for you.
第四部分 写作(共两节,满分35分)
第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10 分)
51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
My name is Tom, a senior high school student. I would like to share my trouble to everyone and I am looking forward to get some help from all of you. Firstly, computer games are very popular among teenager nowadays, and I am also attracted to them. I am so addicted to playing computer games that I can hardly get rid of them, that does great harm to me ! Secondly, I find it quite difficult learn the subjects well. Thirdly, I used to be a self-confident boy, but now I am not confident in me. Though the head teacher as well as my classmates are friendly and kind to me, but I do not feel like making friends with them.
I wish I would become a outgoing and useful person from now on, but I do not know what to do. I would be very gratefully if you could give me some good advice.
第二节 书面表达(满分25分)
52. 中国奥运健儿在2020(2021年举办)东京奥运会上表现优异,为祖国争得了荣誉。外教Linda要求你介绍一位赛场上令你印象最深刻的运动员,请你按照下列要求完成写作任务。
内容包括:1.介绍运动员;
2.你感受。
注意:1.词数100左右;
2.开头已为你写好。
As we all know,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1-5 CCACA 6-10 BCBCA 11-15 BAABC 16-20 ACBBA
同课章节目录