湖北省新高考高一期中考试英语试卷
第Ⅰ卷
第一部分听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共 5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面 5 段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标 在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What are the speakers mainly talking about
A. The man’s watch. B. The man’s brother. C. The man’s family.
2. What is the dog’s name
A. Robert. B. Scott. C. Michael.
3.What does the man mean
A. He enjoyed the movie. B. He didn’t see the movie. C. He didn’t like the movie.
4. Who is going to America
A. The woman. B. The man. C. The woman’s sister.
5. What is the probable relationship between the speakers
A. A couple. B. Teacher and student. C. Boss and worker.
第二节 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项 中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小 题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6. What do we know about the writer
A. He never travels around the world. B. He is a teacher. C. He was born disabled.
7. How does the man find the writer
A. Encouraging. B. Polite. C. Strange.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8. Where does Kate work
A. In London. B. In Sydney. C. In Toronto.
9. What are the speakers going to do tomorrow evening
A. Have dinner. B. Visit Jane. C. See some customers.
10. Who probably is Jane
A. The man’s boss. B. The man’s customer. C. The man’s wife.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
11. Where does the conversation probably take place
A. In the hotel. B. In the shop. C. At home.
12. What time does the dining room close
A. At 11:30 p.m. B. At 11:00 p.m. C. At 10:30 p.m.
13. What will the man do next
A. Buy something to eat. B. Call Room Service. C. Go to a restaurant.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
14 How did the man feel at first
A. Angry. B. Cold. C. Surprised.
15. How does the man usually exercise
A. By bicycling. B. By playing soccer. C. By jogging.
16. Where does the man usually do exercise
A. In the school. B. In the park. C. In the gym.
17. What will the speakers probably do next
A. Study together. B. Go to the gym. C. Show their moves.
听下面一段独白,回答以下小题。
18. How long will the activity last
A. Nine months. B. Six months. C. Four months.
19. How much do the tickets cost for an adult and a kid
A. $12. B. $18. C. $20.
20. When does the Wild West show end
A. At 4:30 p.m. on weekends. B. At 4:00 p.m. every day. C. At 2:00 a.m. on weekdays.
第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A,B,C,D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
As for long-distance holidays, there are some wonderful destinations that actually offer you great value for your money, especially for those who do not hope to empty their pockets after a holiday.
Tokyo, Japan
Food lovers should go to this busy city which has the lowest cost for eating out — you can even buy two evening meals (three dishes for each) , with a bottle of wine, for just under 34. For sightseeing (观光) there are plenty of free museums and attractions, while tour bus ticket prices start from as little as 11.56.
Bangkok, Thailand(泰国)
Thailand's capital is second to none as the best value long-distance city. Although there isn’t a big difference across all prices compared to the other cities, it is accommodation ( 住宿) that really makes it stand out. If you’re only stopping for a long weekend, then make sure to pay a visit to the breathtaking temples.
Beijing, China
The Chinese capital stands out with a total basket price of 337.49. If you only do one cultural day out during your stay, make it a trip to the Forbidden City. There are some beautiful buildings from the Ming and Qing dynasties. At the same time they're home to priceless artificial objects( 工 艺 品 ) from ancient Chinese emperors’ families.
Dubai(迪拜), UAE
Although Dubai does have a reputation(名声) for being quite the splurge (挥霍金钱) when it comes to holidays and if you’re going to enjoy shopping or experience the roller-coasters, it is in fact quite worth the money. The city also offers some cheaper prices across its museums, galleries and attractions as well as airport transfers.
21. When it comes to food, which one tops the first as the most money-saving city
A. Bangkok B. Beijing. C. Tokyo. D. Dubai.
22. What are recommended to visitors coming to the Forbidden City
A. Cheap food. B. Architecture and artificial objects.
C. Shopping. D. Accommodation.
23. About Dubai it is commonly believed that_________.
A. it usually costs a lot of money to spend a holiday in Dubai
B. historical buildings are everywhere in Dubai.
C. Dubai is famous for house wine producing.
D. the roller-coasters there are the best in the world.
B
Mr. Lang worked in a factory. As a driver, he was busy but his hard work was rewarding since he was well paid. His wife was an able woman and did all the housework. When he came back, she took good care of him and he never did anything at home. So he had a lot of spare time when he had a holiday. A few friends of his liked gambling and he learned it soon. Therefore, he was so interested in it that he almost forgot anything except gambling. He lost all his money and later he began to sell the television, watches and so on. His wife told him not to do it but he didn’t listen to her. She could do nothing but call the police. He and his friends were punished for it. After he came out of lockup, his wife asked him to kick the habit of gambling and earn an honest income. However, the man set aside what she said and his wife had no choice but to leave the family.
It was New Year’s Day. Mr. Lang didn’t go to work. He felt lonely and wanted to gamble again. He called his friends and they came soon. But they were afraid the police would come. He told his five-year-old son to go to find out if there were the policemen outside. They waited for a long time and didn’t think the police would come and began to gamble. Suddenly opened the door and in came a few policemen.
“I saw there weren’t any policemen outside, daddy,” said the boy, “So I went to the crossing and asked some to come.”
24. What kind of life did Mr. Lang lead before getting addicted to gambling
A. Busy but rewarding B. Simple but stressful
C. Determined and active D. Empty and difficult
25. Mr. Lang began gambling because_________.
A. he wanted to make more money. B. his wife let her do too much housework.
C. his wife left him. D. he was affected by his friends.
26. The reason why Mr. Long’s wife left the family was that_________.
A. her husband didn’t love her any longer
B. her husband refused to quit gambling addiction.
C. her husband had been put into lockup by the police.
D. she was addicted to gambling too.
27. From the passage, we can infer that_________.
A. this time, Mr. Long would completely stop gambling.
B. the boy thought the policemen would like to gamble.
C. Mr. Long would be put into lockup again.
D. the policemen would help the child’s mother to return home.
C
Sun Rui, a mother in Beijing, changed some of her plans for her 8-year-old son’s summer vacation. She had looked for an out-of-school English course, but in the end, she changed it to a swimming training class. “It is because of the strict rules on subject-tutoring classes out of schools, many parents like me choose sports or other classes for developing interests instead,” Sun said.
Sun’s choice is part of the result of the government’s growing efforts to reduce the academic pressure on young students.
On July 24, Chinese government introduced the rules in order to reduce the burden of homework and after-class tutoring for primary and junior high school students. It lists requirements in areas such as reducing the amount and the difficulty of homework and after-class services provided by schools. For example, homework for primary children below the third grade is not allowed, while homework for junior high school students should take no longer than 90 minutes to finish. Out-of-school classes cannot teach students knowledge that is ahead of the school curriculum. No subject lessons can be given on weekends, national holidays or during winter and summer vacations.
According to Global Times, more than 75 percent of Chinese children in cities, from grade 1 to grade 12, take part in out-of-school subject classes. This has led to many social problems such as students’ falling levels of physical fitness, more mental health problems and huge family costs, said Chu Zhaohui, a senior researcher with the National Institute of Education Sciences.
Many parents showed their support for the new moves. “Subject learning is enough at school and we hope the children’s life can be more relaxing during holidays”, a parent in Guangzhou told Xinhua. However, there are also some parents who have new fears. A parent in Shanxi said that although she agreed with the new rules, she was worried that both she and her husband had no time to be with her son.
28. The reason why Sun Rui let her son sign up for a swimming class instead of an English course is that_________.
A. her son would like to be a swimming athlete.
B. the government made rules on subject-tutoring classes.
C. she considered her son has mastered English well enough.
D. she wanted to set an example to other parents.
29. According to the rules introduced on July 24, _________.
A primary students in grade one and grade two have no homework after school.
B. junior high school students should do their homework for more than 90 minutes.
C. out-of-school classes can’t teach any knowledge in school textbooks.
D. during summer vacations, junior students can have subject classes outside schools.
30. In Chu Zhaohui’s opinion, taking part in out-of-school subject classes can _________.
A. help children stay fit. B. have a positive effect on children’s mental health.
C. increase some families’ extra spending. D. help children learn better at school.
31. What are parents’ reaction to the new rules
A. Some parents feel anxious about their children’s study at school.
B. They want their children to take part in more out-of-school classes.
C. They all think it is hard for them to accept the rules right now.
D. Some parents have new worries for they have no time to keep their children company after school.
D
Rolling hills and endless green grasslands – those pictures often appear in our mind when we think of the country lifestyle. When outdoor activities were limited in many countries across the world during the pandemic (疫病), social media(媒体) seemed to be filled by pictures of village life. So, why is living in the countryside becoming increasingly popular – and is it really good to consider a slower life
It is understandable that some people would want to give up the crowded and noisy city streets for the traditional country life – especially during a period like a pandemic. Having more time to stay indoors and the periods of working from home get people to think about what they want from life. But it's not just about having a greener place to look at out of your window.
It has been proved that living in the countryside does good to you. There's less air pollution in the countryside, which reduces the possibility of developing some diseases for breathing the polluted air. You also get more chances to take long walks and see the beautiful countryside, meaning you can get more exercise. Less noise, more walks and better air can also lead to less stress and a longer life, according to studies done by the British government in 2012.
However, there are some things that need to be considered. Living far from the city means that some people may feel lonely. And as people get older, life far from doctors or public transport could become a bit of a challenge. So, if you're considering a change of life and moving to a picturesque village, there are both advantages and disadvantages to consider before taking action.
32. What did people like to share in their social media during the pandemic
A. Pictures of life in the countryside. B. Pictures of their outdoor activities.
C Pictures of life in cities. D. Pictures of working at home.
33. The writer lists the advantages of living in the countryside EXCEPT_________.
A. fresher air B. more chances of exercise
C. working at home. D. beautiful countryside views
34. According to the study in 2012, who will live a healthier and longer life
A. A man who lives near a noisy factory.
B. A man who lives a busy life with no time to exercise.
C. A man who lives in a heavily polluted city.
D. A man who lives in a peaceful village, jogging every morning.
35. From the last paragraph, we can infer that_________.
A. living in the countryside is good for many old people.
B. people should think twice before moving to the countryside.
C. people feel lonely in cities so they want to move to the countryside.
D. there are more advantages than disadvantages in moving to the countryside.
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Future means a time that is not yet here. It can be a short time from now or a long time from now. Scientists think that many wonderful things may come true in our future life. ____36____
Are you wondering whether there'll be televisions in the future ____37____. Television screens( 屏幕) probably will be large and flat, hanging on the wall or going across the four walls of a room. People on the screen will look as real as if they were right in the room with you.
____38____. What people may eat in the future will be man-made in factories from such surprising things as coal, limestone, air, and water. Worry about the taste You may be wrong. The man-made food will be delicious and healthy because all the things that you need to live a long and healthy life will be put into it.
What about driving cars in the future Well, a very small child probably will be able to drive a puter systems will hold each car on the right road to get wherever the "driver" wants to go. puter controls will make all speeding cars miss each other or stop in time. Driving cars will be as safe as being at home.
____40____. Cities may have large domes( 圆顶罩) over them to keep out snow, rain, or storms. When you plan a picnic in a park, you won't have to worry about the weather. It will rain only when the “weather man”thinks it is necessary. In all other days you will be able to enjoy peasant weather.
The future should be a wonderful time in which to live. But the time you are living in now was also “a wonderful future” to the people who lived 100 years ago.
A. But maybe the most wonderful surprise in the future will be weather control.
B. In the future, life will be the same as we live today.
C. Now let’s see what the wonders are that may appear in the future.
D. And it probably will be impossible for car accidents to happen.
E. What about the food of the future
F. People will suffer from serious hunger in the future.
G. The future televisions will be totally different from what they are.
第三部分 英语知识应用 (共两节,满分 30 分)
第一节:完形填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Considered a symbol( 象征) of ancient Chinese____41____, the Great Wall of China was enlisted in the World Heritage by the UNESCO in 1987 as one of the ____42____of the world. Just like a huge____43____, the Great Wall winds( 蜿蜒) its way up and down from east to west, across deserts, over mountains, ____44____ valleys till at last it reaches the sea, with a ____45____of more than 6000 kilometers.
No one can tell for sure when the building of the Great Wall was ____46____, but it is popularly believed that the Great Wall was first built over 2500 years ago during the West Zhou Dynasty to ____47____ the nation against the northern tribes( 部落). Emperor Qin Shihuang united the different small countries into one ____48____. To keep the enemies out, he had all the walls ____49____ up; thus, the great wall came into being. It had been playing an important ____50____ in wars in ancient Chinese history. It was very ____51____ work to build such a wall in the ancient days without any modern machines, as all the work was done by ____52____. Thousands of men died and were ____53____under the wall they built. Some parts of the Great Wall are now in ____54____ or even entirely disappeared.
Today the Great Wall has become a ____55____ for every visitor to China. Many of them have come to know the famous Chinese saying:“He who does not reach the Great Wall is not a true man.”
41. A. organization B. civilization C. destinations D. graduation
42. A. wonders B. sources C. paths D. honors
43. A. wall B. cock C. dragon D. panda
44. A. under B. before C. about D. through
45. A. height B. width C. length D. depth
46. A. registered B. designed C. applied D. started
47. A. protect B. debate C. frighten D. compete
48. A. city B. empire C. castle D. system
49. A. cleaned B. signed C. made D. joined
50. A. goal B. type C. role D. power
51. A. challenging B. amazing C. confusing D. outgoing
52. A. heart B. mistake C. hand D. foot
53. A. transported B. buried C. attracted D. delivered
54. A. traps B. shelters C. failure D. ruins
55. A. must-see B. must-do C. must- have D. must-read
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
The Chinese film “The Battle(战役) at Lake Changjin” tells the story of the Chinese People's Volunteer Army taking part ____56____the war to help Korea(朝鲜)fight against the U.S. aggression (侵略). Jointly ____57____ (direct) by three big names in Chinese film industry-- Chen Kaige, Xu ke and Lin Chaoxian, the film was a great ____58____ (succeed) in the National Holiday period. Actors ____59____ play leading roles in the film include Wu Jing, Hu Jun, Duan Yihong and so on.
In the movie, the Chinese army men fought____60____ (brave) in temperatures below 40℃ in a key battle around Changjin Lake. Viewers said it was not the film itself that moved people, but the ____61____ (hero) of the war years who fought for our country and people, without considering ____62____ (they) own safety or even lives.
It is reported ____63____ since it was shown on September 30th , the total box office (票房) ____64____ (reach)the top of China’s box office, breaking the box office record of history in Chinese war films. With the great achievements in film industry, people are looking forward to ____65____ (see) more wonderful films in the future.
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节 应用文写作(满分 15 分)
66. 假定你是李华,你的美国朋友Alex作为交换生来你校学习。刚到学校不久,还不适应学校的生活,为此感到焦虑。请用英文给他写一封电子邮件,安慰他并告诉他如何快速适应新学校的生活 。内容包括:
1.给与安慰;
2.尽快适应新学校的建议。
注意:1.写作词数应为80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
第二节 读后续写 (满分 25 分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Years ago, in a small fishing village in Holland, a young boy taught the world about the rewards of unselfish service.
Because the entire village lived on fishing, a volunteer rescue team was needed in case of emergency. One night, the winds screaming, a fishing boat was turned over by a strong storm at sea.The crew(全体船 员) in trouble sent out the S.O.S signals.The captain of the rescue rowboat team sounded the alarm(警报) and the villagers gathered in the town square overlooking the sea.When the team got on their rescue boat and fought their way through the wild waves, the villagers waited nervously on the beach, holding lamps(灯) to light the way back.
An hour later, the rescue boat reappeared through the fog( 雾 ) and the cheering villagers ran to greet them.Falling exhausted(精疲力竭的) on the sand, the volunteers reported that the rescue boat could not hold any more passengers and they had to leave one man behind .Even one more passenger would have surely overturned the rescue boat and all the people on board would have been lost.
Anxiously, the captain called for another volunteer team to look for the survivor .Sixteen-year-old Hans stepped forward . His mother held his arm, crying, “please don't go . Your father died in a shipwreck(船只失事)10 years ago and your elder brother, Paul, has been lost at sea for three weeks.Hans, you are all I have left.”
注意:
1. 续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Hans replied, “Mother, I have to go.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
After what seemed a century, the rescue boat finally broke through the thick fog, with Hans standing in the bow(船头), waving to the waiting crowds.2021-2022学年湖北省新高考联考协作体高一上学期期中考试英语试题
第Ⅰ卷
第一部分听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共 5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面 5 段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标 在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What are the speakers mainly talking about
A. The man’s watch. B. The man’s brother. C. The man’s family.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Your Apple watch is very beautiful. Where did you buy it
M: Actually I didn’t buy it. It is a gift from my brother. He gave me on my 20th birthday.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the dog’s name
A. Robert. B. Scott. C. Michael.
【答案】B
【解析】
【原文】W: I like the names Scott and Michael.
M: I don’t think our boy should be named Scott. That is our dog’s name. How does Robert sound
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What does the man mean
A. He enjoyed the movie. B. He didn’t see the movie. C. He didn’t like the movie.
【答案】C
【解析】
【原文】W: I saw the funniest movie last night! It’s called Bad Teacher.
M: Oh, I saw that in the movie theater last weekend. I actually walked out in the middle of it!
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Who is going to America
A. The woman. B. The man. C. The woman’s sister.
【答案】A
【解析】
【原文】M: Hi, Susan! How’s it going
W: Well, I am still alive and kicking.
M: Are you leaving for America soon
W: I guess so. Perhaps next Monday.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the probable relationship between the speakers
A. A couple. B. Teacher and student. C. Boss and worker.
【答案】C
【解析】
【原文】W: I’m sorry I am late for work, Mr. Smith. Because my alarm clock didn’t work this morning.
M: This is not your first time that you’ve been late. I don’t hope you will have one as this. Otherwise you will be fired from my company.
第二节 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项 中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小 题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What do we know about the writer
A. He never travels around the world. B. He is a teacher. C. He was born disabled.
7. How does the man find the writer
A. Encouraging. B. Polite. C. Strange.
【答案】6. C 7. A
【解析】
【原文】W: What are you reading
M: It is a book written by a guy who was born without arms or legs.
W: What So, how does he get around
M: He can actually walk pretty well, but he can’t move that fast. He also has an assistant who helps him. He is actually quite successful.
W: He must have worked pretty hard.
M: Yeah. He travels around the world and gives speeches to young people. He’s changed many people’s lives. Even when nothing seemed possible, he stayed positive and put in even more effort.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. Where does Kate work
A. In London. B. In Sydney. C. In Toronto.
9. What are the speakers going to do tomorrow evening
A. Have dinner. B. Visit Jane. C. See some customers.
10. Who probably is Jane
A. The man’s boss. B. The man’s customer. C. The man’s wife.
【答案】8. B 9. A 10. C
【解析】
【原文】W: Hi, Tony!
M: Hello, Kate! How are you
W: Oh, fine, thanks. And you and Jane
M: Oh, we’re fine. How long are you staying
W: Just a couple of days. And then I’ll be back to work in Sydney.
M: What a pity you are not staying in London for a bit longer. Anyway, how about dinner tonight
W: I’d love to, but I’m seeing some customers from Toronto this evening. What about tomorrow
M: That would be lovely. Jane will be pleased.
W: What time shall I come
M: How about eight
W: Great. I’ll see you tomorrow then.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
11. Where does the conversation probably take place
A. In the hotel. B. In the shop. C. At home.
12. What time does the dining room close
A. At 11:30 p.m. B. At 11:00 p.m. C. At 10:30 p.m.
13. What will the man do next
A. Buy something to eat. B. Call Room Service. C. Go to a restaurant.
【答案】11. A 12. C 13. B
【解析】
【原文】W: Can I help you
M: Yeah, hi. This is room 327. I need something to eat. I’m hungry. Is your dining room still open
W: I’m sorry, sir. It’s 11 o’clock now. The dining room closed half an hour ago.
M: Oh, no, I really overslept. Well, do you know where I can get some dinner
W: Just call Room Service at extension 121. You can order a light meal from them. They’ll send it up to your room.
M: OK, thanks. I’ll give them a call.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
14. How did the man feel at first
A. Angry. B. Cold. C. Surprised.
15. How does the man usually exercise
A. By bicycling. B. By playing soccer. C. By jogging.
16. Where does the man usually do exercise
A. In the school. B. In the park. C. In the gym.
17. What will the speakers probably do next
A. Study together. B. Go to the gym. C. Show their moves.
【答案】14. C 15. B 16. B 17. A
【解析】
【原文】M: Linda, why are you dancing I thought we had to study for our math test!
W: Oh, hi, Drake! I was just doing some exercise. I thought you wouldn’t get here until later. Let me turn the music off.
M: You exercise by dancing I thought things like jogging and bicycling were considered exercise.
W: Well, those are other good ways to work out, but I like to dance. Do you like to dance
M: I sometimes dance at parties, but I am not a very good dancer. For exercise, I prefer playing soccer. I hope to make the soccer team in the fall.
W: Cool! I know you like to go to the park on the weekends and play soccer. If you teach me some of your soccer moves, I’ll teach you some dance moves! How does that sound
M: It’s a deal. If there weren’t the math test tomorrow, we could definitely go to the gym right now.
W: Right. No more fun and games. Let me get my notebook.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
18. How long will the activity last
A. Nine months. B. Six months. C. Four months.
19. How much do the tickets cost for an adult and a kid
A. $12. B. $18. C. $20.
20. When does the Wild West show end
A. At 4:30 p.m. on weekends. B. At 4:00 p.m. every day. C. At 2:00 a.m. on weekdays.
【答案】18. B 19. B 20. A
【解析】
【原文】M: Hey, there, cowboys and cowgirls, for a real exciting day in the Wild West, come to Cactus City Wild West Park. Yes, bring the children along to see a real old-time pioneering town. Shoot guns and ride horses down the road. We’re open April through September, seven days a week from 10 a.m. to sundown. Only twelve dollars for adults and six dollars for children. Or buy a family ticket at 24 dollars. What’s more, every Saturday and Sunday we have a real Wild West show. Performances start at 2 p.m. and last for two and a half hours. That’s well worth the money. There are free buses to the park throughout the day every Saturday and Sunday from Cactus City Center. There’s a lot of fun waiting for all the families at the Cactus City Wild West Park.
第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A,B,C,D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
As for long-distance holidays, there are some wonderful destinations that actually offer you great value for your money, especially for those who do not hope to empty their pockets after a holiday.
Tokyo, Japan
Food lovers should go to this busy city which has the lowest cost for eating out — you can even buy two evening meals (three dishes for each) , with a bottle of wine, for just under 34. For sightseeing (观光) there are plenty of free museums and attractions, while tour bus ticket prices start from as little as 11.56.
Bangkok, Thailand(泰国)
Thailand's capital is second to none as the best value long-distance city. Although there isn’t a big difference across all prices compared to the other cities, it is accommodation ( 住宿) that really makes it stand out. If you’re only stopping for a long weekend, then make sure to pay a visit to the breathtaking temples.
Beijing, China
The Chinese capital stands out with a total basket price of 337.49. If you only do one cultural day out during your stay, make it a trip to the Forbidden City. There are some beautiful buildings from the Ming and Qing dynasties. At the same time they're home to priceless artificial objects( 工 艺 品 ) from ancient Chinese emperors’ families.
Dubai(迪拜), UAE
Although Dubai does have a reputation(名声) for being quite the splurge (挥霍金钱) when it comes to holidays and if you’re going to enjoy shopping or experience the roller-coasters, it is in fact quite worth the money. The city also offers some cheaper prices across its museums, galleries and attractions as well as airport transfers.
21. When it comes to food, which one tops the first as the most money-saving city
A. Bangkok B. Beijing. C. Tokyo. D. Dubai.
22. What are recommended to visitors coming to the Forbidden City
A. Cheap food. B. Architecture and artificial objects.
C. Shopping. D. Accommodation.
23. About Dubai, it is commonly believed that_________.
A. it usually costs a lot of money to spend a holiday in Dubai
B. historical buildings are everywhere in Dubai.
C. Dubai is famous for house wine producing.
D. the roller-coasters there are the best in the world.
【答案】21. C 22. B 23. A
【解析】
【分析】本文是一篇应用文, 介绍了几个旅游城市,并推荐了其中较为省钱的项目。
【详解】1. 细节理解题。根据Tokyo, Japan中关键句“Food lovers should go to this busy city which has the lowest cost for eating out—you can even buy two evening meals (three dishes for each) , with a bottle of wine, for just under 34. ”(美食爱好者应该去这座繁忙的城市,这里的外出就餐成本最低——你甚至可以花不到34英镑买两份晚餐(每人三道菜)和一瓶葡萄酒。)可知Tokyo饮食方面花费最低。故选C项。
2.细节理解题。根据Beijing, China中关键句“If you only do one cultural day out during your stay, make it a trip to The Forbidden City. There are some beautiful buildings from the Ming and Qing dynasties. At the same time they're home to priceless artificial objects from ancient Chinese emperors’ families.”(如果你停留期间只出去玩一天,那就去故宫吧。 这里有一些美丽的明清建筑。同时,它们也是中国古代帝王家族无价的人造物品的家园。)可知作者推荐来紫禁城的游客观看其建筑及工艺品。故选B项。
3.细节理解题。根据Dubai, UAE中关键句“Although Dubai does have a reputation for being quite the splurge when it comes to holidays and if you’re going to enjoy shopping or experience the roller-coasters, it is in fact quite worth the money. ”(尽管迪拜在度假时以奢华著称,如果你想要享受购物或体验过山车,它实际上是物有所值的。)可知在迪拜度假花费高是众所周知的。故选A项。
B
Mr. Lang worked in a factory. As a driver, he was busy but his hard work was rewarding since he was well paid. His wife was an able woman and did all the housework. When he came back, she took good care of him and he never did anything at home. So he had a lot of spare time when he had a holiday. A few friends of his liked gambling and he learned it soon. Therefore, he was so interested in it that he almost forgot anything except gambling. He lost all his money and later he began to sell the television, watches and so on. His wife told him not to do it but he didn’t listen to her. She could do nothing but call the police. He and his friends were punished for it. After he came out of lockup, his wife asked him to kick the habit of gambling and earn an honest income. However, the man set aside what she said and his wife had no choice but to leave the family.
It was New Year’s Day. Mr. Lang didn’t go to work. He felt lonely and wanted to gamble again. He called his friends and they came soon. But they were afraid the police would come. He told his five-year-old son to go to find out if there were the policemen outside. They waited for a long time and didn’t think the police would come and began to gamble. Suddenly opened the door and in came a few policemen.
“I saw there weren’t any policemen outside, daddy,” said the boy, “So I went to the crossing and asked some to come.”
24. What kind of life did Mr. Lang lead before getting addicted to gambling
A. Busy but rewarding B. Simple but stressful
C. Determined and active D. Empty and difficult
25. Mr. Lang began gambling because_________.
A he wanted to make more money. B. his wife let her do too much housework.
C. his wife left him. D. he was affected by his friends.
26. The reason why Mr. Long’s wife left the family was that_________.
A. her husband didn’t love her any longer
B. her husband refused to quit gambling addiction.
C. her husband had been put into lockup by the police.
D. she was addicted to gambling too.
27. From the passage, we can infer that_________.
A. this time, Mr. Long would completely stop gambling.
B. the boy thought the policemen would like to gamble.
C. Mr. Long would be put into lockup again.
D. the policemen would help the child’s mother to return home.
【答案】24. A 25. D 26. B 27. C
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。讲述了郎先生染上赌博恶习,被拘留,妻子离家出走仍不悔改又一次与朋友一起赌博,最后被孩子报警的故事。
【24题详解】
细节理解题。根据第一段中“Mr. Lang worked in a factory. As a driver, he was busy but his hard work was rewarding since he was well paid. (郎先生在一家工厂工作。作为一名司机,他很忙,但他的辛勤工作是值得的,因为他的薪水很高)”可知,在爱上赌博前,郎先生的生活忙碌但收获颇多。故选A。
【25题详解】
细节理解题。根据第一段中“A few friends of his liked gambling and he learned it soon. Therefore, he was so interested in it that he almost forgot anything except gambling.(他的几个朋友喜欢赌博,他很快就学会了。因此,他对它如此感兴趣,他几乎忘记了除了赌博以外的任何事情)”可知,郎先生爱上赌博是受其朋友的影响, 故选D。
【26题详解】
细节理解题。根据第一段中“After he came out of lockup, his wife asked him to kick the habit of gambling and earn an honest income. However, the man set aside what she said and his wife had no choice but to leave the family.(他出狱后,他妻子要他戒掉赌博的习惯,以正当的方式挣钱。然而,这个男人把她的话放在一边,他的妻子别无选择,只能离开家庭)”可知,他的妻子离家的原因是郎先生不愿戒掉赌博。故选B。
【27题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中“They waited for a long time and didn’t think the police would come and began to gamble. Suddenly opened the door and in came a few policemen.(他们等了很长时间,认为警察不会来,于是开始赌博。突然打开门,进来了几个警察)”以及最后一段““I saw there weren’t any policemen outside, daddy,” said the boy, “So I went to the crossing and asked some to come.”(“爸爸,我看到外面没有警察,”男孩说,“所以我走到十字路口叫几个警察过来。”)”可推知,孩子叫来警察后,郎先生会再次被拘留,故选C。
C
Sun Rui, a mother in Beijing, changed some of her plans for her 8-year-old son’s summer vacation. She had looked for an out-of-school English course, but in the end, she changed it to a swimming training class. “It is because of the strict rules on subject-tutoring classes out of schools, many parents like me choose sports or other classes for developing interests instead,” Sun said.
Sun’s choice is part of the result of the government’s growing efforts to reduce the academic pressure on young students.
On July 24, Chinese government introduced the rules in order to reduce the burden of homework and after-class tutoring for primary and junior high school students. It lists requirements in areas such as reducing the amount and the difficulty of homework and after-class services provided by schools. For example, homework for primary children below the third grade is not allowed, while homework for junior high school students should take no longer than 90 minutes to finish. Out-of-school classes cannot teach students knowledge that is ahead of the school curriculum. No subject lessons can be given on weekends, national holidays or during winter and summer vacations.
According to Global Times, more than 75 percent of Chinese children in cities, from grade 1 to grade 12, take part in out-of-school subject classes. This has led to many social problems such as students’ falling levels of physical fitness, more mental health problems and huge family costs, said Chu Zhaohui, a senior researcher with the National Institute of Education Sciences.
Many parents showed their support for the new moves. “Subject learning is enough at school and we hope the children’s life can be more relaxing during holidays”, a parent in Guangzhou told Xinhua. However, there are also some parents who have new fears. A parent in Shanxi said that although she agreed with the new rules, she was worried that both she and her husband had no time to be with her son.
28. The reason why Sun Rui let her son sign up for a swimming class instead of an English course is that_________.
A. her son would like to be a swimming athlete.
B. the government made rules on subject-tutoring classes.
C. she considered her son has mastered English well enough.
D. she wanted to set an example to other parents.
29. According to the rules introduced on July 24, _________.
A. primary students in grade one and grade two have no homework after school.
B. junior high school students should do their homework for more than 90 minutes.
C. out-of-school classes can’t teach any knowledge in school textbooks.
D. during summer vacations, junior students can have subject classes outside schools.
30. In Chu Zhaohui’s opinion, taking part in out-of-school subject classes can _________.
A. help children stay fit. B. have a positive effect on children’s mental health.
C. increase some families’ extra spending. D. help children learn better at school.
31. What are parents’ reaction to the new rules
A. Some parents feel anxious about their children’s study at school.
B. They want their children to take part in more out-of-school classes.
C. They all think it is hard for them to accept the rules right now.
D. Some parents have new worries for they have no time to keep their children company after school.
【答案】28. B 29. A 30. C 31. D
【解析】
【分析】本文是一篇新闻报道。介绍“双减”政策落地的原因、政策规定及家长反应。
【28题详解】
细节理解题。根据第一段中“‘It is because of the strict rules on subject-tutoring classes out of schools, many parents like me choose sports or other classes for developing interests instead,’ Sun said.(“这是因为学校对课外辅导班的严格规定,许多像我一样的家长选择体育或其他课程来发展自己的兴趣,”孙说)”可知,该家长为孩子放弃英语培训班改报游泳班的原因是国家的“双减”政策, 故选B。
【29题详解】
细节理解题。根据第三段中“For example, homework for primary children below the third grade is not allowed, while homework for junior high school students should take no longer than 90 minutes to finish.(例如,小学三年级以下的孩子是不允许做作业的,而初中学生的作业应该不超过90分钟)”可知,根据7月24日出台的规定,小学一年级和二年级的学生放学后没有家庭作业。故选A。
【30题详解】
细节理解题。根据倒数第二段中“This has led to many social problems such as students’ falling levels of physical fitness, more mental health problems and huge family costs, said Chu Zhaohui, a senior researcher with the National Institute of Education Sciences.(国家教育科学研究院高级研究员储朝晖表示,这导致了许多社会问题,比如学生身体健康水平下降,更多的心理健康问题,以及巨大的家庭成本)”可知,在储朝晖看来,参加校外课程可以增加一些家庭的额外支出。故选C。
【31题详解】
细节理解题。根据最后一段中“However, there are also some parents who have new fears. A parent in Shanxi said that although she agreed with the new rules, she was worried that both she and her husband had no time to be with her son.(然而,也有一些家长有新的担忧。山西一位家长表示,尽管她同意新规定,但她担心自己和丈夫都没有时间陪儿子)”可知,一些父母有新的担忧,因为他们没有时间在孩子放学后陪伴他们。故选D。
D
Rolling hills and endless green grasslands – those pictures often appear in our mind when we think of the country lifestyle. When outdoor activities were limited in many countries across the world during the pandemic (疫病), social media(媒体) seemed to be filled by pictures of village life. So, why is living in the countryside becoming increasingly popular – and is it really good to consider a slower life
It is understandable that some people would want to give up the crowded and noisy city streets for the traditional country life – especially during a period like a pandemic. Having more time to stay indoors and the periods of working from home get people to think about what they want from life. But it's not just about having a greener place to look at out of your window.
It has been proved that living in the countryside does good to you. There's less air pollution in the countryside, which reduces the possibility of developing some diseases for breathing the polluted air. You also get more chances to take long walks and see the beautiful countryside, meaning you can get more exercise. Less noise, more walks and better air can also lead to less stress and a longer life, according to studies done by the British government in 2012.
However, there are some things that need to be considered. Living far from the city means that some people may feel lonely. And as people get older, life far from doctors or public transport could become a bit of a challenge. So, if you're considering a change of life and moving to a picturesque village, there are both advantages and disadvantages to consider before taking action.
32. What did people like to share in their social media during the pandemic
A. Pictures of life in the countryside. B. Pictures of their outdoor activities.
C. Pictures of life in cities. D. Pictures of working at home.
33. The writer lists the advantages of living in the countryside EXCEPT_________.
A. fresher air B. more chances of exercise
C. working at home. D. beautiful countryside views
34. According to the study in 2012, who will live a healthier and longer life
A. A man who lives near a noisy factory.
B. A man who lives a busy life with no time to exercise.
C. A man who lives in a heavily polluted city.
D. A man who lives in a peaceful village, jogging every morning.
35. From the last paragraph, we can infer that_________.
A. living in the countryside is good for many old people.
B. people should think twice before moving to the countryside.
C. people feel lonely in cities so they want to move to the countryside.
D. there are more advantages than disadvantages in moving to the countryside.
【答案】32. A 33. C 34. D 35. B
【解析】
【分析】本文是一篇议论文,关于在疫情期间人们在社交平台分享乡村生活画面引发对于是否要到乡村生活的讨论。
【32题详解】
细节理解题。根据第一段“When outdoor activities were limited in many countries across the world during the pandemic (疫病), social media(媒体) seemed to be filled by pictures of village life.(在疫情期间,世界上许多国家的户外活动受到限制, 社交媒体似乎充满了乡村生活的画面)”可知,人们在疫情期间在社交媒体分享美丽的乡村画面,故选择A项。
【33题详解】
细节理解题。根据第三段,生活在乡村的好处有“There's less air pollution in the countryside, which reduces the possibility of developing some diseases for breathing the polluted air. You also get more chances to take long walks and see the beautiful countryside, meaning you can get more exercise.(农村的空气污染较少,这降低了呼吸污染空气而患上某些疾病的可能性。你还可以有更多的机会进行长距离散步,看看美丽的乡村,这意味着你可以进行更多的锻炼。)”可知,working at home 不属于生活在乡村的好处, 故选择C项。
【34题详解】
推理判断题。根据第三段“Less noise, more walks and better air can also lead to less stress and a longer life, according to studies done by the British government in 2012.(农村的空气污染较少,这降低了呼吸污染空气而患上某些疾病的可能性。你还可以有更多的机会进行长距离散步,看看美丽的乡村,这意味着你可以进行更多的锻炼。)”可知,健康长寿的因素有噪音少,空气清新及多锻炼,故选D项。
【35题详解】
推理判断题。根据最后一段“However, there are some things that need to be considered(然而,有一些事情需要考虑)”可知,从城市搬到乡村需要谨慎考虑,think twice “三思而行”,故选择B项。
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Future means a time that is not yet here. It can be a short time from now or a long time from now. Scientists think that many wonderful things may come true in our future life. ____36____
Are you wondering whether there'll be televisions in the future ____37____. Television screens( 屏幕) probably will be large and flat, hanging on the wall or going across the four walls of a room. People on the screen will look as real as if they were right in the room with you.
____38____. What people may eat in the future will be man-made in factories from such surprising things as coal, limestone, air, and water. Worry about the taste You may be wrong. The man-made food will be delicious and healthy because all the things that you need to live a long and healthy life will be put into it.
What about driving cars in the future Well, a very small child probably will be able to drive a puter systems will hold each car on the right road to get wherever the "driver" wants to go. puter controls will make all speeding cars miss each other or stop in time. Driving cars will be as safe as being at home.
____40____. Cities may have large domes( 圆顶罩) over them to keep out snow, rain, or storms. When you plan a picnic in a park, you won't have to worry about the weather. It will rain only when the “weather man”thinks it is necessary. In all other days you will be able to enjoy peasant weather.
The future should be a wonderful time in which to live. But the time you are living in now was also “a wonderful future” to the people who lived 100 years ago.
A. But maybe the most wonderful surprise in the future will be weather control.
B. In the future, life will be the same as we live today.
C. Now let’s see what the wonders are that may appear in the future.
D. And it probably will be impossible for car accidents to happen.
E. What about the food of the future
F. People will suffer from serious hunger in the future.
G. The future televisions will be totally different from what they are.
【答案】36. C 37. G 38. E 39. D 40. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章介绍了未来生活的几种变化。
【36题详解】
根据上句“Scientists think that many wonderful things may come true in our future life.”(科学家们认为在我们未来的生活中许多美好的事情可能会成为现实)结合下文介绍未来的样子可知,空处句子应起到承上启下的作用。C.Now let’s see what the wonders are that may appear in the future.(现在让我们看看未来可能会出现什么奇迹)复合题意,引出下文,其中的wonders与符合上文语境,故选C。
【37题详解】
根据上句“Are you wondering whether there'll be televisions in the future ”(你想知道将来会不会有电视吗 )可知,此段说的是未来电视;G.The future televisions will be totally different from what they are.(未来的电视将完全不同于现在的电视)复合语境,是对上文问题的回答,其中the future televisions属于原词复现,故选G。
【38题详解】
空处为本段主旨句。根据下文“What people may eat in the future will be man-made in factories from such surprising things as coal, limestone, air, and water. ”(将来人们吃的东西将是工厂用煤、石灰石、空气和水等令人惊讶的东西人工制造的)可知,此段说的是未来食物,E.What about the food of the future (未来的食物呢 ),符合语境,故选E。
【39题详解】
根据上文“What about driving cars in the future ”(未来开车怎么样 )可知,本段的大意是未来驾驶,结合空处上文“Computer systems will hold each car on the right road to get wherever the "driver" wants to go.(计算机系统将使每辆车保持在正确的道路上,以到达“司机”想去的任何地方)”可知,D.And it probably will be impossible for car accidents to happen.(而且可能不可能发生车祸)复合语境,与上文构成并列关系。故选D。
【40题详解】
根据下文“Cities may have large domes( 圆顶罩) over them to keep out snow, rain, or storms.”(城市可能会有巨大的圆顶来阻挡雪、雨或风暴)可知,此段讲的是未来对天气的控制,A. But maybe the most wonderful surprise in the future will be weather control.(但也许未来最美妙的惊喜将是天气控制)符合语境,weather呼应上文的snow,rain和storms。故选A。
【点睛】
第三部分 英语知识应用 (共两节,满分 30 分)
第一节:完形填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Considered a symbol( 象征) of ancient Chinese____41____, the Great Wall of China was enlisted in the World Heritage by the UNESCO in 1987 as one of the ____42____of the world. Just like a huge____43____, the Great Wall winds( 蜿蜒) its way up and down from east to west, across deserts, over mountains, ____44____ valleys till at last it reaches the sea, with a ____45____of more than 6000 kilometers.
No one can tell for sure when the building of the Great Wall was ____46____, but it is popularly believed that the Great Wall was first built over 2500 years ago during the West Zhou Dynasty to ____47____ the nation against the northern tribes( 部落). Emperor Qin Shihuang united the different small countries into one ____48____. To keep the enemies out, he had all the walls ____49____ up; thus, the great wall came into being. It had been playing an important ____50____ in wars in ancient Chinese history. It was very ____51____ work to build such a wall in the ancient days without any modern machines, as all the work was done by ____52____. Thousands of men died and were ____53____under the wall they built. Some parts of the Great Wall are now in ____54____ or even entirely disappeared.
Today the Great Wall has become a ____55____ for every visitor to China. Many of them have come to know the famous Chinese saying:“He who does not reach the Great Wall is not a true man.”
41. A. organization B. civilization C. destinations D. graduation
42. A. wonders B. sources C. paths D. honors
43. A. wall B. cock C. dragon D. panda
44. A. under B. before C. about D. through
45. A. height B. width C. length D. depth
46. A. registered B. designed C. applied D. started
47. A. protect B. debate C. frighten D. compete
48. A. city B. empire C. castle D. system
49. A. cleaned B. signed C. made D. joined
50. A. goal B. type C. role D. power
51. A. challenging B. amazing C. confusing D. outgoing
52. A. heart B. mistake C. hand D. foot
53. A. transported B. buried C. attracted D. delivered
54. A. traps B. shelters C. failure D. ruins
55. A. must-see B. must-do C. must- have D. must-read
【答案】41. B 42. A 43. C 44. D 45. C 46. D 47. A 48. B 49. D 50. C 51. A 52. C 53. B 54. D 55. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。本文介绍了关于长城有关知识,包括长城被列入世界文化遗产、长城的历史以及重要意义等。
【41题详解】
考查名词词义辨析。句意:作为中国古代文明的象征,中国的长城于1987年被联合国教科文组织列为世界遗产,是世界奇迹之一。A. organization组织;B. civilization文明;C. destinations目的地;D. graduation毕业。根据上文“Considered a symbol of ancient Chinese”以及常识,长城是中国古代文明的象征,故选B。
【42题详解】
考查名词词义辨析。句意:作为中国古代文明的象征,中国的长城于1987年被联合国教科文组织列为世界遗产,是世界奇迹之一。A. wonders奇观;B. sources来源;C. paths道路;D. honors荣誉。根据上文“the Great Wall of China was enlisted in the World Heritage by the UNESCO in 1987 as one of the”可知长城于1987年被联合国教科文组织列为世界遗产,是世界奇迹之一。故选A。
【43题详解】
考查名词词义辨析。句意:长城就像一条巨龙,从东到西蜿蜒而下,穿过沙漠,越过高山,穿过山谷,最后到达大海,全长6000多公里。A. wall墙壁;B. cock公鸡;C. dragon龙;D. panda熊猫。结合后文“winds its way up and down from east to west”可知长城很长,从东到西蜿蜒而下,像一条巨龙。故选C。
【44题详解】
考查介词词义辨析。句意:长城就像一条巨龙,从东到西蜿蜒而下,穿过沙漠,越过高山,穿过山谷,最后到达大海,全长6000多公里。A. under在……下面;B. before在……之前;C. about关于;D. through穿过。根据后文“valleys till at last it reaches the sea”指穿过山谷,应用through。故选D。
【45题详解】
考查名词词义辨析。句意:长城就像一条巨龙,从东到西蜿蜒而下,穿过沙漠,越过高山,穿过山谷,最后到达大海,全长6000多公里。A. height高度;B. width宽度;C. length长度;D. depth深度。后文“of more than 6000 kilometers”是在描述长城的长度。故选C。
【46题详解】
考查动词词义辨析。句意:没有人能确切地说长城是何时开始修建的,但人们普遍认为,长城最早建于2500多年前的西周时期,是为了保护国家免受北方部落的侵略。A. registered注册;B. designed设计;C. applied应用;D. started开始。根据后文“Great Wall was first built over 2500 years ago during the West Zhou Dynasty”可知本句是在描述长城开始修建的具体日期无从得知。故选D。
【47题详解】
考查动词词义辨析。句意:没有人能确切地说长城是何时开始修建的,但人们普遍认为,长城最早建于2500多年前的西周时期,是为了保护国家免受北方部落的侵略。A. protect保护;B. debate辩论;C. frighten使害怕;D. compete竞争。根据后文“the nation against the northern tribes”修建长城是为了保护国家免受北方部落的侵略。故选A。
【48题详解】
考查名词词义辨析。句意:秦始皇把不同的小国统一成一个帝国。A. city城市;B. empire帝国;C. castle城堡;D. system系统。根据上文“Emperor Qin Shihuang united the different small countries into one”以及常识可知秦始皇把不同的小国统一成一个帝国。故选B。
【49题详解】
考查动词词义辨析。句意:为了把敌人挡在外面,他把所有的墙都连接起来;这样,长城就形成了。A. cleaned清理;B. signed署名;C. made制作;D. joined加入,连接。根据后文“thus, the great wall came into being”可知秦始皇把所有的长城连接了起来,故选D。
【50题详解】
考查名词词义辨析。句意:它在中国古代的战争中一直扮演着重要的角色。A. goal目标;B. type类型;C. role角色;D. power力量。根据上文“It had been playing an important”指扮演重要角色,应用role。故选C。
【51题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在古代没有任何现代机器的情况下建造这样一堵墙是非常具有挑战性的工作,因为所有的工作都是手工完成的。A. challenging挑战性的;B. amazing令人惊讶的;C. confusing混乱的;D. outgoing外向的。根据后文“work to build such a wall in the ancient days without any modern machines”可知,在古代没有任何现代机器的情况下建造这样一堵墙是非常具有挑战性的工作,故选A。
【52题详解】
考查名词词义辨析。句意:在古代没有任何现代机器的情况下建造这样一堵墙是非常具有挑战性的工作,因为所有的工作都是手工完成的。A. heart心;B. mistake错误;C. hand手;D. foot脚。根据上文“without any modern machines”可知没有现代机器的帮助,只能靠手工修建。故选C。
【53题详解】
考查动词词义辨析。句意:成千上万的人死后被埋在他们修筑的城墙下。A. transported运输;B. buried埋葬;C. attracted吸引;D. delivered递送。根据上文“Thousands of men died and were”可知成千上万的人死后被埋在他们修筑的城墙下。故选B。
【54题详解】
考查名词词义辨析。句意:长城的一些部分现在成了废墟,甚至完全消失了。A. traps陷阱;B. shelters收容所;C. failure失败;D. ruins废墟。结合后文“or even entirely disappeared”可知本句是在描述长城遭受毁坏的情况,一些部分现在成了废墟,甚至完全消失了。故选D。
【55题详解】
考查名词词义辨析。句意:今天,长城已成为每个到中国的游客必看的景点。A. must-see必看;B. must-do必须做;C. must-have必须拥有;D. must-read必读。结合上文“Today the Great Wall has become a”可知长城是必看景点,故选A。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
The Chinese film “The Battle(战役) at Lake Changjin” tells the story of the Chinese People's Volunteer Army taking part ____56____the war to help Korea(朝鲜)fight against the U.S. aggression (侵略). Jointly ____57____ (direct) by three big names in Chinese film industry-- Chen Kaige, Xu ke and Lin Chaoxian, the film was a great ____58____ (succeed) in the National Holiday period. Actors ____59____ play leading roles in the film include Wu Jing, Hu Jun, Duan Yihong and so on.
In the movie, the Chinese army men fought____60____ (brave) in temperatures below 40℃ in a key battle around Changjin Lake. Viewers said it was not the film itself that moved people, but the ____61____ (hero) of the war years who fought for our country and people, without considering ____62____ (they) own safety or even lives.
It is reported ____63____ since it was shown on September 30th , the total box office (票房) ____64____ (reach)the top of China’s box office, breaking the box office record of history in Chinese war films. With the great achievements in film industry, people are looking forward to ____65____ (see) more wonderful films in the future.
【答案】56. in 57. directed
58. success
59. who##that
60. bravely
61. heroes 62. their
63. that 64. has reached
65. seeing
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章介绍了中国电影《长津湖》。
【56题详解】
考查介词。句意:中国电影《长津湖》讲述了中国人民志愿军参加朝鲜战争,帮助朝鲜抗击美国侵略的故事。take part in为固定搭配,意为“参加”,故填in。
【57题详解】
考查非谓语动词。句意: 这部电影由陈凯歌、徐克和林超贤三名中国电影界的大导演联合执导,在国庆期间获得了巨大成功。分析句子结构可知,此空应为非谓语动词,且与主语“the film”之间为被动关系,故填directed。
【58题详解】
考查名词。句意:这部电影由陈凯歌、徐克和林超贤三名中国电影界的大导演联合执导,在国庆期间获得了巨大成功。分析空前的a great可知,此处应填名词单数形式,故填success。
【59题详解】
考查定语从句。句意:在影片中担任主角的演员有吴京、胡军、段奕宏等。分析句子结构可知,此句为定语从句,先行词为Actors,指人,在从句中作主语,故填who/that。
【60题详解】
考查词性转换。句意:在电影中,中国军人在40摄氏度以下的长津湖附近的一场关键战役中英勇作战。分析句子结构可知,此处应填副词修饰动词,故填bravely。
【61题详解】
考查名词单复数。句意:观众们说,感动人们的不是电影本身,而是战争年代为国家和人民而战的英雄们,他们不顾自己的安危甚至生命。hero为可数名词,且此处表示复数,故填heroes。
【62题详解】
考查代词。句意:观众们说,感动人们的不是电影本身,而是战争年代为国家和人民而战的英雄们,他们不顾自己的安危甚至生命。分析空后的own safety or even lives可知,此空应该填写形容词性物主代词,one's own“某人自己的”。故填their。
【63题详解】
考查主语从句。句意:据报道,自9月30日上映以来,总票房已跃居中国票房榜首,打破了中国战争片历史票房纪录。分析句子结构可知,此句为主语从句,It is reported that...,故填that。
【64题详解】
考查动词时态。句意:据报道,自9月30日上映以来,总票房已跃居中国票房榜首,打破了中国战争片历史票房纪录。根据时间状语从句“since it was shown on September 30th”可知,此句应该用现在完成时,主语“ the total box office”表示单数,故填has reached。
【65题详解】
考查非谓语动词。句意:随着电影行业取得的巨大成就,人们期待着在未来看到更多精彩的电影。look forward to doing为固定搭配,意为“期待做某事”,故填seeing。
【点睛】
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节 应用文写作(满分 15 分)
66. 假定你是李华,你的美国朋友Alex作为交换生来你校学习。刚到学校不久,还不适应学校的生活,为此感到焦虑。请用英文给他写一封电子邮件,安慰他并告诉他如何快速适应新学校的生活 。内容包括:
1.给与安慰;
2.尽快适应新学校的建议。
注意:1.写作词数应为80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
【答案】I am Li hua. I quite understand how you feel. Take it easy, my dear friend. It is common for us all to go through a similar hard time when we come to a new environment. I hope the following advice can be of help to you.
To begin with I recommend you should take part in some school activities, in which you will make some friends. With some new friends, you will feel less lonely. What’s more, you’d better have a talk with your teacher when in trouble, for teachers always have their own ways to find solutions to students’ problems.
I truly hope you can get used to your new school life as soon as possible.
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生给美国朋友Alex写一封电子邮件,针对他刚到学校不久,还不适应学校的生活,为此感到焦虑,给予安慰,并合理建议。
【详解】1.词汇积累
正常的:common→normal
建议:advice → suggestion
参加:take part in→ participate in
在困境中:in trouble→ in need
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:With some new friends, you will feel less lonely.
拓展句:If you have some new friends, you will feel less lonely.
【点睛】【高分句型1】To begin with, I recommend you should take part in some school activities, in which you will make some friends.(运用了“介词+which”引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】I truly hope you can get used to your new school life as soon as possible.(运用了省略that的宾语从句)
第二节 读后续写 (满分 25 分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Years ago, in a small fishing village in Holland, a young boy taught the world about the rewards of unselfish service.
Because the entire village lived on fishing, a volunteer rescue team was needed in case of emergency. One night, the winds screaming, a fishing boat was turned over by a strong storm at sea.The crew(全体船 员) in trouble sent out the S.O.S signals.The captain of the rescue rowboat team sounded the alarm(警报) and the villagers gathered in the town square overlooking the sea.When the team got on their rescue boat and fought their way through the wild waves, the villagers waited nervously on the beach, holding lamps(灯) to light the way back.
An hour later, the rescue boat reappeared through the fog( 雾 ) and the cheering villagers ran to greet them.Falling exhausted(精疲力竭的) on the sand, the volunteers reported that the rescue boat could not hold any more passengers and they had to leave one man behind .Even one more passenger would have surely overturned the rescue boat and all the people on board would have been lost.
Anxiously the captain called for another volunteer team to look for the survivor .Sixteen-year-old Hans stepped forward . His mother held his arm, crying, “please don't go . Your father died in a shipwreck(船只失事)10 years ago and your elder brother, Paul, has been lost at sea for three weeks.Hans, you are all I have left.”
注意:
1. 续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Hans replied, “Mother, I have to go.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
After what seemed a century, the rescue boat finally broke through the thick fog, with Hans standing in the bow(船头), waving to the waiting crowds.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Hans replied, “Mother, I have to go.What if everyone said he can't go, let someone else do it Mother, this time I have to do my duty.When the call for service comes , we all need to take our turn and do our part.”Although his mother still hoped her son could change his mind, Hans kissed his mother, joined the team and disappeared into the night.
After what seemed a century, the rescue boat finally broke through the thick fog , with Hans standing up in the bow(船头), waving to the waiting crowds.On seeing the boat, the crowd, who had been waiting with anxiety, now burst into cheers. All the people went up to welcome the rescue team. Cupping his hands, the captain called, “did you find the lost man ” Hardly able to control himself, Hans excitedly cried back, “Yes, we found him. Tell my mother it's my elder brother, Paul!”
【解析】
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了一个小男孩向世界宣讲了无私服务的回报的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“汉斯回答说:“妈妈,我得走了”可知,第一段可描写小男孩坚持自己去。
②由第二段首句内容“似乎过了一个世纪,救援船终于冲破了浓雾,汉斯站在船头,向等待的人群挥手致意。”可知,第二段可描写救援船回归,找到了失踪的人--保罗。
2.续写线索:海难—— 小男孩自告奋勇—— 等待—— 回归
3.词汇激活
行为类
①.加入:join/take part in/participate in
②.欢呼:cheer/burst into cheers
情绪类
①焦虑:with anxiety/anxious/nervous
②.兴奋:excitedly/with excitement
【点睛】[高分句型1]On seeing the boat, the crowd, who had been waiting with anxiety, now burst into cheers.(who 引导的非限制性定语从句)
[高分句型2]Cupping his hands, the captain called, “did you find the lost man ”(非谓语动词作状语)