宜昌市夷陵中学2021—2022学年度第一学期期中考试
高一英语试卷
考试时间:120分钟 满分:150分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.15. C. 9.18.
答案是B。
1. When will the man arrive at the party
A. At 7:30. B. At 8:00. C. At 8:30.
2. How does the man help the woman
A. By filling out the form for her.
B. By telling her his personal information.
C. By reading the information on the form.
3. What is the woman going to do
A. Pay for the shoes. B. Go to the shoe shop. C. Borrow money from the man.
4. What is the relationship between the speakers
A. Teacher and student. B. Doctor and patient. C. Classmates.
5. What are the speakers talking about
A. What the man’s hobby is.
B. Whether the man learned drawing.
C. When the man went to high school.
第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6. What did Jena forget to do
A. Tell the woman about the man’s call.
B. Make an appointment with the man.
C. Take her cell phone with her.
7. What will the woman do on Saturday
A. Go and visit Jena.
B. Have dinner with the man.
C. Make a phone call to her sister.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8. What do we know about the man
A. He is hard-working.
B. He likes making things.
C. He paid $50 for the bookcase.
9. What does the man do in the end
A. He tells a joke.
B. He makes a future plan.
C. He asks the woman for help.
听下面一段较长对话,回答以下小题。10. What are the speakers doing
A. Discussing their schedule. B. Packing for a journey. C. Deciding on a present.
11. What does Jacques like doing
A. Swimming. B. Playing basketball. C. Reading books on modern art.
12. What will the speakers most probably do next
A. Find a basketball. B. Leave home. C. Call a taxi.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
13. When did the man’s boss call Jeff
A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.
14. How did Jeff explain everything
A. Over the phone. B. By e-mail. C. In person.
15. Why didn’t Jeff come to the office on Tuesday
A. He was sick.
B. He was off the day.
C. He was working somewhere else.
16. How does the woman sound in the end
A. Excited. B. Angry. C. Surprised.
听下面一段独白,回答以下小题。
17. Why did the speaker go on the tour
A. It was the prize of a competition.
B. John asked her to go with him.
C. It was her travel plan.
18. What did the speaker dislike about the hotel
A. The drinks. B. The food. C. The waiters.
19. What did the speaker think of the trip to the museum
A. Disappointing. B. Amazing. C. Terrible.
20. What did the speaker do in the second week
A. She rode an elephant.
B. She went to the mountains.
C. She relaxed in the hotel.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Washington, D.C. Bicycle Tours
Cherry Blossom Bike Tour in Washington, D.C.
Duration: 3 hours
This small group bike tour is a fantastic way to see a world-famous cherry trees with beautiful flowers of Washington, D.C. Your guide will provide a history lesson about the trees and the famous monuments where they blossom. Reserve your spot before availability — the cherry blossoms—disappear!
Washington Capital Monuments Bicycle Tour
Duration: 3 hours (4 miles)
Join a guided bike tour and view some of the most popular monuments in Washington, D.C. Explore the monuments and memorials on the National Mall as your guide shares unique facts and history at each stop. Guided tour includes bike, helmet, cookies and bottled water.
Capital City Bike Tour In Washington, D.C.
Duration: 3 hours
Morning or Afternoon, this bike tour is the perfect tour for D. C. newcomers and locals looking to experience Washington, D.C. in a healthy way with minimum effort. Knowledgeable guides will entertain you with the most, interesting stories about Presidents, Congress, memorials, and fortable bikes and a smooth tour route(路线) make cycling between the sites fun and relaxing.
Washington Capital Sites at Night Bicycle Tour
Duration: 3 hours (7miles)
Join a small group bike tour for an evening of exploration in the heart of Washington, D.C. Get up close to the monuments and memorials as you bike the sites of Capitol Hill and the National Mall. Frequent stops are made for photo taking as your guide offers unique facts and history. Tour includes bike, helmet, and bottled water. All riders are equipped with reflective vests and safety lights.
21. Which tour do you need to book in advance
A. Cherry Blossom Bike Tour in Washington, D.C.
B. Washington Capital Monuments Bicycle Tour.
C. Capital City Bike Tour in Washington.
D. Washington Capital Sites at Night Bicycle Tour.
22. What will you do on the Capital City Bike Tour
A. Meet famous people. B. Go to a national park.
C. Visit well-known museums. D. Enjoy interesting stories.
23. Which of the following does the bicycle tour at night provide
A. City maps. B. Cameras.
C. Meals. D. Safety lights.
B
Minutes after the last movie ended yesterday at the Plaza Theater, employees were busy sweeping up popcorns and gathering coke cups. It was a scene that had been repeated many times in the theater’s 75-year history. This time, however, the cleanup was a little different. As one group of workers carried out the rubbish, another group began removing seats and other theater equipment in preparation for the building’s end.
The film classic The Last Picture Show was the last movie shown in the old theater. Though the movie is 30 years old, most of the 250 seats were filled with teary-eyed audience wanting to say good-bye to the old building. Theater owner Ed Bradford said he chose the movie because it seemed proper. The movie is set in a small town where the only movie theater is preparing to close down.
Bradford said that large modem theaters in the city made it impossible for the Plaza to compete. He added that the theater’s location (位置) was also a reason. “This used to be the center of town,” he said. “Now the area is mostly office buildings and warehouses.”
Last week some city officials suggested the city might be interested in turning the old theater into a museum and public meeting place. However, these plans were given up because of financial problems. Bradford sold the building and land to a local development firm, which plans to build a shopping complex on the land where the theater is located.
The theater audience said good-bye as Bradford locked the doors for the last time. After 75 years the Plaza Theater has shown its last movie. The theater will be missed.
24. In what way was yesterday’s cleanup at the Plaza special
A. It made room for new equipment.
B. It signaled the closedown of the theater.
C. It was done with the help of the audience.
D. It marked the 75th anniversary of the theater.
25. Why was The Last Picture Stow put on
A. It was an all-time classic.
B. It was about the history of the town.
C. The audience requested it.
D. The theater owner found it suitable.
26. What will probably happen to the building
A. It will be repaired.
B. It will be turned into a museum.
C. It will be knocked down.
D. It will be sold to the city government.
27. What can we infer about the audience
A They are disappointed with Bradford.
B. They are sad to say goodbye to the old theater.
C. They are supportive of the city officials.
D. They are keen to have a shopping center.
C
Teens and younger children are reading a lot less for fun according to a Common Sense Media report published Monday.
While the decline over the past decade is steep for teen readers, some data in the report shows that reading remains a big part of many children’s lives, and indicates how parents might help encourage more reading.
According to the report’s key findings, “the proportion (比例) who say they ‘hardly ever’ read for fun has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 1984 to 22 percent and 27 percent respectively today.”
The report data shows that pleasure reading levels for younger children, ages 2—8, remain largely the same. But the amount of time spent in reading each session has declined, from closer to an hour or more to closer to a half hour per session.
When it comes to technology and reading, the report does little to counsel(建议) parents looking for data about the effect of e-readers and tablets on reading. It does point out that many parents still limit electronic reading, mainly due to concerns about increased screen time.
The most hopeful data shared in the report shows clear evidence of parents serving as examples and important guides for their kids when it comes to reading. Data shows that kids and teens who do read frequently, compared to infrequent readers, have more books in the home, more books purchased for them, parents who read more often, and parents who set aside time for them to read.
As the end of school approaches, and school vacation reading lists loom(逼近) ahead, parents might take this chance to step in and make their own summer reading list and plan a family trip to the library or bookstore.
28. What is the Common Sense Media report probably about
A. Children’s reading habits.
B. Quality of children’s books.
C. Children’s after-class activities.
D. Parent-child relationships.
29. Where can you find the data that best supports “children are reading a lot less for fun”
A. In paragraph 2. B. In paragraph 3.
C. In paragraph 4. D. In paragraph 5.
30. Why do many parents limit electronic reading
A. E-books are of poor quality.
B. It could be a waste of time.
C. It may harm children’s health.
D. E-readers are expensive.
31. How should parents encourage their children to read more
A. Act as role models for them.
B. Ask then to write book reports.
C. Set up reading groups for them.
D. Talk with their reading class teachers.
D
I have a special place in my heart for libraries. I have for as long as I can remember. I was always an enthusiastic reader, sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties, I lived out adventures through the books I checked out from the library.
My first job was working at the Ukiah Library when I was 16 years old .It was a dream job and I did everything from shelving books to reading to the children for story time.
As I grew older and became a mother, the library took on a new place and an added meaning in my life. I had several children and books were our main source(来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them.
I always read ,using different voices ,as though I were acting out the stories with my voice and they loved it !It was a special time to bond with my children and it filled them with the wonderment of books .
Now, I see my children taking their children to the library and I love that the excitement of going to the library lives on form generation to generation.
As a novelist, I’ve found a new relationship with libraries. I encourage readers to go to their local library when they can’t afford to purchase a book. I see libraries as a safe haven(避风港) for readers and writers, a bridge that helps put together a reader with a book. Libraries, in their own way, help fight book piracy(盗版行为) and 1 think all writers should support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.
32. Which word best describes the author’s relationship with books as a child
A. Cooperative. B. Uneasy. C. Inseparable. D. Casual.
33. What does the underlined phrase “an added meaning” in paragraph 3 refer to
A. Pleasure from working in the library.
B. Joy of reading passed on in the family.
C. Wonderment from acting out the stories.
D. A closer bond developed with the readers.
34. What does the author call on other writers to do
A. Sponsor book fairs. B. Write for social media.
C. Support libraries. D. Purchase her novels.
35. Which can be a suitable title for the text
A. Reading: A Source of Knowledge
B. My Idea about writing
C. Library: A Haven for the Young
D. My Love of the Library
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You probably know you should exercise, get enough sleep and eat right. But you are telling yourself that you don’t have the time. If you are wondering how to develop healthy habits, these pieces of advice will help you feel great.
Change sleep time.
If you need to work all night, you can sleep seven to nine hours a night several days before you stay up. It can help reduce the bad influence of a single sleepless night. When you stay up, consider a powerful nap. ___36___
Improve creativity.
Eating more fruits and vegetables makes us more creative, which in turn improves our work. ___37___.Time management is key. Exercise is another one. Just two minutes of physical activity can make you more creative.
Fit in with some high-intensity (高强度) but short exercise.
If you don’t have a lot of time, try some high-intensity exercise. ___38___ Research suggests that exercising regularly is highly effective in burning fat and building muscle.
___39___
To protect yourself, start taking vitamin C and B a few days before your flight. To make you feel less travel-related stress, try some quick ways to relax, such as drinking green tea.
Doing great work is important to you, but your health should be at the top of your list. So you should be honest with yourself. ___40___ Find time for exercise, healthy meals and some quality rest by cutting down useless activities.
A Get prepared for traveling.
B. Remember to avoid taking flights.
C. Even a 10-minute nap will make you energetic.
D. How to fit a healthy diet into a busy plan
E. In other words, no good health makes no sense.
F. Many people dislike staying up.
G. Some simple but high-intensity ways like jumping rope will work well.
第三部分 语言运用(共两节 ,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When I was about 10 years old, I was walking down the street with my mother. She ___41___ to speak to Mr. Lee. I knew I could see Mr. Lee anytime around the neighborhood, so I didn’t greet him. Later, my mother ___42___ me by the arm and said ___43___that has stuck with me forever. She said, “You let that be the ___44___ time you ever walk by somebody and not open up your mouth to speak, because ___45___ a dog will move its tail gently when it passes you on the ___46___.”
That ___47___ touching my heart deeply, it’s been a guidepost for me and the foundation of who I am. It’s not just something I believe in; it’s become a way of life. I believe that every person ___48___ to feel someone realize their presence, whether he is ___49___ or nobody.
At work, I always used to say hello to the ____50____ of the company and ask him how our ____51____ was doing. But I was also speaking to the people in the cafe and the people who ____52____ the buildings, and asked how their children were doing. One day, I asked the founder how ____53____ he thought I could go in his company. He said, “If you want to, you can get all the ____54____ to this seat.”
Now I’ve become vice president, but my mother’s advice is still in my heart. I have ____55____ a lot from opening my mouth and say, “Hello.”
41. A. continued B. stopped C. pretended D. happened
42. A. broke B. threw C. kicked D. caught
43. A. something B. everything C. anything D. nothing
44. A. first B. next C. last D. late
45. A. still B. ever C. never D. even
46. A. street B. platform C. square D. campus
47. A. proverb B. phrase C. regulation D. declaration
48. A. refuses B. rejects C. promise D. deserves
49. A. anyone B. everyone C. somebody D. everybody
50. A. workmate B. founder C. waiter D. servant
51. A. business B. housework C. education D. government
52. A. managed B. destroyed C. bought D. cleaned
53. A. often B. long C. far D. fast
54. A. time B. way C. while D. method
55 A. applied B. enquired C. benefited D. purchased
第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
So far, the Internet ____56____(bring) us great convenience. To a certain extent, we can hardly live without it. ____57____, it also raises all sorts of questions: when surfing the Internet, how can we protect ourselves How can we use the Internet ____58____(responsible) The following guidelines may show you how to live in the digital world.
Above all else, you should use the Internet in a safe way. You must always be careful about which sites ____59____ (trust). One wrong click may damage your computer and remove all your computer files! Therefore, before visiting a web page, always check for signs that warn people of danger. Another tip is to keep your personal information private, ____60____(include)your phone number, address and email account.
You also need to show respect when communicating with other online users. Leave ____61____(comment)politely and treat others ____62____ way you would like to be treated. Though the majority of online users ____63____ (be)nice and friendly, there might be some users who make you feel ____64____ (comfort)online. In such cases, be aware that you always have the right to say no and cut off contact. Remember that relationships you establish in the digital world are just the same ____65____ those you have in real life.
第四部分 写作( 共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66. 假定你是李华,你校英语报刊登了一则广告——外教Mr. Smith 需要一名英语口译人员,为其教学和生活提供帮助。请你给Mr. Smith写一封邮件,内容包括:
1.应聘该职位;
2个人优势介绍;
3.希望被录用。
注意:1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:口译员interpreter
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
A couple, Peter and Alice, had a nice home and two lovely children, a boy and a girl. Peter had a good job and had just been asked to go on a business trip to another city and would be gone for several days. It was decided that Alice needed an outing and would go along too. So they hired a reliable woman called Mary to care for their children and made the trip.
Days later, they returned home a little earlier than they had planned.
As they drove into their town feeling glad to be back, they noticed smoke, so they went off their usual route to see what it was. They found a house in flames. Alice said. “Oh, well, it isn’t our fire. Let’s go home.”
But Peter drove closer and screamed in surprise. “That house belongs to Fred Jones who works in the same company with me. He wouldn’t be off work yet, maybe there is something we can do.”
“It has nothing to do with us,” protested (抗议) Alice. “You have your good clothes on. Let’s not get any closer.”
But Peter drove up and stopped. They were both shocked to see the whole house in flames. A woman on the lawn was in hysterics screaming, “The children! Get the children!”
Peter seized her by the shoulder, saying, “Get a hold of yourself and tell us where the children are!”
“In the basement,” sobbed the woman, “down the hall and to the left.”
In spite of Alice’s protests, Peter turned on a tap, used the water to wet his clothes, put his wet handkerchief on his head and dashed into the basement which was full of smoke.
He got to the door and found two children. Holding one under each arm. Peter headed outside. As he left, he could hear some more whimpering (呜咽声). He delivered the two badly frightened children into his arms and started back asking how many more children were down there.
注意:
1. 所续写短文的词数应为150左右;
2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
Paragraph 1:
The woman told him there were two more.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
At that moment, Peter seemed to feel something familiar in his arms.2021-2022学年湖北省宜昌市夷陵中学高一上学期期中考试英语试卷考试时间:120分钟 满分:150分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.15. C. 9.18.
答案是B。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
When will the man arrive at the party
A. At 7:30. B. At 8:00. C. At 8:30.
【答案】C
【解析】
【原文】W: What time does the party start
M: It starts at 8 o’clock. I think I’ll arrive half an hour late because I have to work late today.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
How does the man help the woman
A. By filling out the form for her.
B By telling her his personal information.
C. By reading the information on the form.
【答案】C
【解析】
【原文】W: Excuse me! Can you read out this form for me I’ve forgotten my glasses.
M: Of course, ma’am. First, you should write down your name and address, and then your telephone number.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the woman going to do
A. Pay for the shoes. B. Go to the shoe shop. C. Borrow money from the man.
【答案】B
【解析】
【原文】W: Your shoes look really nice. How much did you get them for
M: They only cost me about forty dollars.
W: I’m going to get a pair for my husband. Let me see if I’ve got enough money.
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the relationship between the speakers
A. Teacher and student. B. Doctor and patient. C. Classmates.
【答案】C
【解析】
【原文】W: I didn’t go to school yesterday because I was sick.
M: I’m sorry to hear that. Do you want the notes and homework from English class
W: That would be nice, thank you.
M: No problem. I hope to see you at school tomorrow.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What are the speakers talking about
A. What the man’s hobby is.
B. Whether the man learned drawing.
C. When the man went to high school.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Tell me, what do you enjoy doing in your spare time
M: I enjoy drawing.
W: I didn’t know you could draw.
M: I learned back in high school.
第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What did Jena forget to do
A. Tell the woman about the man’s call.
B. Make an appointment with the man.
C. Take her cell phone with her.
7. What will the woman do on Saturday
A. Go and visit Jena.
B. Have dinner with the man.
C. Make a phone call to her sister.
【答案】6 A 7. B
【解析】
【原文】W: Hello, Mary speaking.
M: Hi, Mary. This is Jack. I called you yesterday, but you were not at home. Didn’t your sister Jena tell you
W: No, she probably forgot. She is busy preparing for her exams these days.
M: I tried your cell phone, but you didn’t answer.
W: Actually, I didn’t have my cell phone with me. Anyway, what did you want to tell me
M: I wanted to invite you to dinner on Saturday. So do you have any plans then
W: No, not at all. See you then.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What do we know about the man
A He is hard-working.
B. He likes making things.
C. He paid $50 for the bookcase.
9. What does the man do in the end
A. He tells a joke.
B. He makes a future plan.
C. He asks the woman for help.
【答案】8. B 9. A
【解析】
【原文】W: What’s this supposed to be
M: It’s my new bookcase. I just have to put it together.
W: Why didn’t you buy one which was ready
M: To begin with, I like making things.
W: I know, but this is a lot of work. Is it worth it
M: Of course! I saved $50.
W: Wow, I had no idea.
M: You know what The next thing I want to make is a car. Will you help me build it
W: What You’re crazy!
M: Relax. I’m only kidding!
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What are the speakers doing
A. Discussing their schedule. B. Packing for a journey. C. Deciding on a present.
11. What does Jacques like doing
A. Swimming. B. Playing basketball. C. Reading books on modern art.
12. What will the speakers most probably do next
A. Find a basketball. B. Leave home. C. Call a taxi.
【答案】10. B 11. C 12. B
【解析】
【原文】W: Jim, you did put the suncream in the case, didn’t you
M: Yes, of course, Cindy. I think we’ve got everything. Oh, hang on. You have packed our swimming things, haven’t you
W: Sorry, I forgot. I’ll do that now.
M: We should take a present for Jacques, shouldn’t we
W: Yes, we should, and I already thought of that. I bought him a beautiful book on modern art. You know, he always buys books about that. Now, what about your basketball You like playing basketball. Do you want to take it with you
M: I’d rather just be by the pool, reading and swimming.
W: Well, I want to go climbing with Jacques. You wouldn’t mind, would you
M: Of course not! I might even come with you. Now, we should get going. Let’s get everything into the car.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. When did the man’s boss call Jeff
A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.
14. How did Jeff explain everything
A. Over the phone. B. By e-mail. C. In person.
15. Why didn’t Jeff come to the office on Tuesday
A. He was sick.
B. He was off the day.
C. He was working somewhere else.
16. How does the woman sound in the end
A. Excited. B. Angry. C. Surprised.
【答案】13. A 14. B 15. C 16. C
【解析】
【原文】M: Josie, do you remember Jeff in my office
W: Yeah. I have seen him before at your party, and you have told me something about him.
M: He left last week.
W: Left Really Do you know why
M: He didn’t come in by Tuesday, so on Tuesday afternoon I called to see whether he was off the day or he was sick.
W: And what did he say
M: No answer. I talked to my boss, and it seems that he tried to call Jeff the morning before me. But he couldn’t get through either.
W: Strange.
M: Anyway, by the end of the day, Jeff sent an e-mail explaining everything.
W: An e-mail So, why did he leave
M: Well, he found a new job last month, but he forgot to tell us about it.
W: You’re joking! How can anyone do that
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
17. Why did the speaker go on the tour
A. It was the prize of a competition.
B. John asked her to go with him.
C. It was her travel plan.
18. What did the speaker dislike about the hotel
A. The drinks. B. The food. C. The waiters.
19. What did the speaker think of the trip to the museum
A. Disappointing. B. Amazing. C. Terrible.
20. What did the speaker do in the second week
A. She rode an elephant.
B. She went to the mountains.
C. She relaxed in the hotel.
【答案】17. A 18. B 19. A 20. C
【解析】
【原文】W: Well, my name is Cindy and recently, I’ve finished a tour which is not the type of thing I’d usually go for. But because we won it, we didn’t have to pay anything. We didn’t get off to a good start, though, because the bus from the airport to the hotel was awful. It took ages. The trip was all-inclusive, so all drinks and meals were included in the price. The drinks were fantastic! The hotel food was either tasteless or too hot, but the waiters were all friendly and knowledgeable at least. John decided he wanted to take a trip to a museum, so I went along. Actually, I didn’t really like it. It was pretty disappointing. I surely preferred being near the ocean. The beach was amazing and I went there several times. In the second week, John went off on his own into the mountains, but I stayed in the hotel. I once tried going on an elephant ride, but it was terrible. Elephants frightened me, so I gave up. The two weeks went by so quickly. We got back last night and, all in all, I think it was a great trip, really relaxing. I’m so glad we entered the competition.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Washington, D.C. Bicycle Tours
Cherry Blossom Bike Tour in Washington, D.C.
Duration: 3 hours
This small group bike tour is a fantastic way to see a world-famous cherry trees with beautiful flowers of Washington, D.C. Your guide will provide a history lesson about the trees and the famous monuments where they blossom. Reserve your spot before availability — the cherry blossoms—disappear!
Washington Capital Monuments Bicycle Tour
Duration: 3 hours (4 miles)
Join a guided bike tour and view some of the most popular monuments in Washington, D.C. Explore the monuments and memorials on the National Mall as your guide shares unique facts and history at each stop. Guided tour includes bike, helmet, cookies and bottled water.
Capital City Bike Tour In Washington, D.C.
Duration: 3 hours
Morning or Afternoon, this bike tour is the perfect tour for D. C. newcomers and locals looking to experience Washington, D.C. in a healthy way with minimum effort. Knowledgeable guides will entertain you with the most, interesting stories about Presidents, Congress, memorials, and fortable bikes and a smooth tour route(路线) make cycling between the sites fun and relaxing.
Washington Capital Sites at Night Bicycle Tour
Duration: 3 hours (7miles)
Join a small group bike tour for an evening of exploration in the heart of Washington, D.C. Get up close to the monuments and memorials as you bike the sites of Capitol Hill and the National Mall. Frequent stops are made for photo taking as your guide offers unique facts and history. Tour includes bike, helmet, and bottled water. All riders are equipped with reflective vests and safety lights.
21. Which tour do you need to book in advance
A. Cherry Blossom Bike Tour in Washington, D.C.
B. Washington Capital Monuments Bicycle Tour.
C. Capital City Bike Tour in Washington.
D. Washington Capital Sites at Night Bicycle Tour.
22. What will you do on the Capital City Bike Tour
A. Meet famous people. B. Go to a national park.
C. Visit well-known museums. D. Enjoy interesting stories.
23. Which of the following does the bicycle tour at night provide
A. City maps. B. Cameras.
C. Meals. D. Safety lights.
【答案】21. A 22. D 23. D
【解析】
【分析】本文是一篇广告应用文。文章介绍了在Washington, D.C. 骑自行车旅行的四条路线的相关行程及注意事项。
【21题详解】
细节理解题。根据文章Cherry Blossom Bike Tour in Washington, D.C.中的Reserve your spot before availability可知,这个骑行项目需要提前预约。故选A。
【22题详解】
细节理解题。根据文章Capital City Bike Tour in Washington, D.C.中的Knowledgeable guides will entertain you with the most interesting stories about Presidents, Congress, memorials, and parks.可知,在这个活动中,你可以享受有趣的故事。故选D。
【23题详解】
细节理解题。根据文章Washington Capital Sites at Night Bicycle Tour中的All riders are equipped with reflective vests and safety lights.可知,所有骑行者都要装备反光背心和安全手电筒。故选D。
【点睛】本篇文章最容易出错的题是21题,究其原因是不熟悉词汇reserve的词义:预约。in advance意为“提前“。因此,高考前熟悉词汇和短语是重中之重的事情。Reserve your spot before availability — and the cherry blossoms — disappear在有效期和樱花消失前预约。
B
Minutes after the last movie ended yesterday at the Plaza Theater, employees were busy sweeping up popcorns and gathering coke cups. It was a scene that had been repeated many times in the theater’s 75-year history. This time, however, the cleanup was a little different. As one group of workers carried out the rubbish, another group began removing seats and other theater equipment in preparation for the building’s end.
The film classic The Last Picture Show was the last movie shown in the old theater. Though the movie is 30 years old, most of the 250 seats were filled with teary-eyed audience wanting to say good-bye to the old building. Theater owner Ed Bradford said he chose the movie because it seemed proper. The movie is set in a small town where the only movie theater is preparing to close down.
Bradford said that large modem theaters in the city made it impossible for the Plaza to compete. He added that the theater’s location (位置) was also a reason. “This used to be the center of town,” he said. “Now the area is mostly office buildings and warehouses.”
Last week some city officials suggested the city might be interested in turning the old theater into a museum and public meeting place. However, these plans were given up because of financial problems. Bradford sold the building and land to a local development firm, which plans to build a shopping complex on the land where the theater is located.
The theater audience said good-bye as Bradford locked the doors for the last time. After 75 years the Plaza Theater has shown its last movie. The theater will be missed.
24. In what way was yesterday’s cleanup at the Plaza special
A. It made room for new equipment.
B. It signaled the closedown of the theater.
C. It was done with the help of the audience.
D. It marked the 75th anniversary of the theater.
25. Why was The Last Picture Stow put on
A. It was an all-time classic.
B. It was about the history of the town.
C. The audience requested it.
D. The theater owner found it suitable.
26. What will probably happen to the building
A. It will be repaired.
B. It will be turned into a museum.
C. It will be knocked down.
D. It will be sold to the city government.
27. What can we infer about the audience
A. They are disappointed with Bradford.
B. They are sad to say goodbye to the old theater.
C. They are supportive of the city officials.
D. They are keen to have a shopping center.
【答案】24. B 25. D 26. C 27. B
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。讲述了一家具有75年历史的剧院因为不利的地理位置和现代剧院的竞争,而面临着不得不关门,转手出售的故事。
【24题详解】
细节理解题。根据首段第三、四句可知,这次散场后的清理工作与之前不同的是工人不仅清理走垃圾,而且还挪走了座椅和其他剧院的设备,为了剧院的转卖和拆迁。故选B。
【25题详解】
推理判断题。根据第二段内容可知,剧院老板选择这部电影是因为这部电影本身讲述的就是小镇上唯一的电影院准备关门停业的故事,恰好能反映出the Plaza Theater的现状。故选D。
【26题详解】
细节理解题。根据第四段末句“which plans to build a shopping complex on the land where the theater is located.”可以推断这个剧院将被拆除,取而代之的是一个现代的购物中心。故选C。
【27题详解】
推理判断题。根据第二段中“most of the 250 seats were filled with teary-eyed audience wanting to say good-bye to the old building.”可知,人们非常难过,不愿意看到老剧院被拆掉。故选B。
C
Teens and younger children are reading a lot less for fun, according to a Common Sense Media report published Monday.
While the decline over the past decade is steep for teen readers, some data in the report shows that reading remains a big part of many children’s lives, and indicates how parents might help encourage more reading.
According to the report’s key findings, “the proportion (比例) who say they ‘hardly ever’ read for fun has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 1984 to 22 percent and 27 percent respectively today.”
The report data shows that pleasure reading levels for younger children, ages 2—8, remain largely the same. But the amount of time spent in reading each session has declined, from closer to an hour or more to closer to a half hour per session.
When it comes to technology and reading, the report does little to counsel(建议) parents looking for data about the effect of e-readers and tablets on reading. It does point out that many parents still limit electronic reading, mainly due to concerns about increased screen time.
The most hopeful data shared in the report shows clear evidence of parents serving as examples and important guides for their kids when it comes to reading. Data shows that kids and teens who do read frequently, compared to infrequent readers, have more books in the home, more books purchased for them, parents who read more often, and parents who set aside time for them to read.
As the end of school approaches, and school vacation reading lists loom(逼近) ahead, parents might take this chance to step in and make their own summer reading list and plan a family trip to the library or bookstore.
28. What is the Common Sense Media report probably about
A. Children’s reading habits.
B. Quality of children’s books.
C. Children’s after-class activities.
D. Parent-child relationships.
29. Where can you find the data that best supports “children are reading a lot less for fun”
A. In paragraph 2. B. In paragraph 3.
C. In paragraph 4. D. In paragraph 5.
30 Why do many parents limit electronic reading
A. E-books are of poor quality.
B. It could be a waste of time.
C. It may harm children’s health.
D. E-readers are expensive.
31. How should parents encourage their children to read more
A. Act as role models for them.
B. Ask then to write book reports.
C. Set up reading groups for them.
D. Talk with their reading class teachers.
【答案】28. A 29. B 30. C 31. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。据本周一公布的a Common Sense Media report报告显示,青少年和年幼的孩子们读书的乐趣大大减少。文中从阅读的乐趣,阅读的时间,阅读方式和父母对孩子阅读的影响等角度展示了该报告的内容。
【28题详解】
推理判断题。题干问的是这篇报道可能是关于什么内容。根据整篇文章,我们可以看出这篇报道讲述了孩子们阅读的乐趣,孩子们阅读的时间,孩子们阅读方式和父母对孩子阅读的影响。A项意为:孩子们的阅读习惯;B项意为:孩子们所读书籍的质量;C项意为:孩子们的课后活动;D项意为:父母与孩子的关系。故选A。
【29题详解】
推理判断题。根据第三段中的the proportion (比例) who say they ‘hardly ever’ read for fun has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 1984 to 22 percent and 27 percent respectively today.可知,很少为乐趣而阅读的人的比例已经分别从1984年的13岁的8%和17岁的9%上升到现在的22%和27%。也就是说,为乐趣而读书的人越来越少了。故选B。
【30题详解】
推理判断题。根据倒数第三段最后一句many parents still limit electronic reading, mainly due to concerns about increased screen time可知,许多家长仍然限制电子阅读,主要是由于担心看一些电子屏幕的时间越来越多,也即是担心会伤害孩子们的健康。故选C。
【31题详解】
细节理解题。根据倒数第二段The most hopeful data shared in the report shows clear evidence of parents serving as examples and important guides for their kids when it comes to reading.可知,有明显的证据表明,父母为孩子们做榜样并为孩子们作重要指导能培养孩子的阅读习惯。也即是说,父母可以通过给孩子们作榜样来鼓励孩子们阅读的。故选A。
【点睛】作此类型的题时,一定要读懂第一段。第一段读懂了,整篇文章大意也就迎刃而解了。明白了大意,第28题我们也不难看出答案,本文讲的肯定不是质量,不是活动也不是关系。而是习惯,即孩子们的阅读习惯。
D
I have a special place in my heart for libraries. I have for as long as I can remember. I was always an enthusiastic reader, sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties, I lived out adventures through the books I checked out from the library.
My first job was working at the Ukiah Library when I was 16 years old .It was a dream job and I did everything from shelving books to reading to the children for story time.
As I grew older and became a mother, the library took on a new place and an added meaning in my life. I had several children and books were our main source(来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them.
I always read ,using different voices ,as though I were acting out the stories with my voice and they loved it !It was a special time to bond with my children and it filled them with the wonderment of books .
Now, I see my children taking their children to the library and I love that the excitement of going to the library lives on form generation to generation.
As a novelist, I’ve found a new relationship with libraries. I encourage readers to go to their local library when they can’t afford to purchase a book. I see libraries as a safe haven(避风港) for readers and writers, a bridge that helps put together a reader with a book. Libraries, in their own way, help fight book piracy(盗版行为) and 1 think all writers should support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.
32. Which word best describes the author’s relationship with books as a child
A. Cooperative. B. Uneasy. C. Inseparable. D. Casual.
33. What does the underlined phrase “an added meaning” in paragraph 3 refer to
A. Pleasure from working in the library.
B. Joy of reading passed on in the family.
C. Wonderment from acting out the stories.
D. A closer bond developed with the readers.
34. What does the author call on other writers to do
A. Sponsor book fairs. B. Write for social media.
C. Support libraries. D. Purchase her novels.
35. Which can be a suitable title for the text
A. Reading: A Source of Knowledge
B. My Idea about writing
C. Library: A Haven for the Young
D. My Love of the Library
【答案】32. C 33. B 34. C 35. D
【解析】
【分析】本文是夹叙夹议文。文章讲述了作者是一个热情的读者,孩提时热衷读书,第一份工作在图书馆。有了孩子以后,一家人去图书馆读书,阅读的习惯代代传承下去。作为小说家,作者呼吁其他作家支持图书馆,宣传图书馆。
【32题详解】
推理判断题。根据第一段的 I was always an enthusiastic reader,sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties. I lived out adventures through the books I checked out from the library.(我一直是一个热情的读者,孩提时,有时候每天读多达三本书。故事对我来说就像空气,而其他孩子则打球或参加聚会。我通过从图书馆借阅来的书籍经历冒险)可推断,作者小时候与书是密不可分的。故选C。
【33题详解】
词句猜测题。根据上文As I grew older and became a mother可知,我长大了成了一位母亲,结合下文I had several children and books were our main source (来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them(我有几个孩子,书是我们娱乐的主要来源。对于我们来说,坐上车去当地的图书馆是件大事,在那里我的孩子们可以挑选要阅读的书或者想让我给他们读的书)可推断,作者成了母亲以后,带着孩子去图书馆,孩子挑选书籍来阅读,或者作者读给他们听,因此可知图书馆在作者的生活中又增添了新的意义,阅读的乐趣在家庭中代代相传”。故选B。
【34题详解】
细节理解题。根据最后一段的I think all writers should support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.( 我认为所有的作家都应该在他们可以的时候以有意义的方式支持图书馆。鼓励读者使用图书馆。在社交媒体上分享图书馆公告。可以的时候常去图书馆,谈论图书馆)可知,作者呼吁其他的作家们支持图书馆。故选C。
【35题详解】
主旨大意题。纵观全文可知,文章讲述了作者是一名热情地读者,孩提时喜欢阅读,工作在图书馆。有了孩子以后,一家人去图书馆读书,阅读的习惯代代传承下去,作为小说家,作者呼吁其他作家支持图书馆,宣传图书馆。因此推断全文围绕“作者对图书馆的爱”展开讲述。故D项“我对图书馆的爱”为最佳标题。故选D。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You probably know you should exercise, get enough sleep and eat right. But you are telling yourself that you don’t have the time. If you are wondering how to develop healthy habits, these pieces of advice will help you feel great.
Change sleep time.
If you need to work all night, you can sleep seven to nine hours a night several days before you stay up. It can help reduce the bad influence of a single sleepless night. When you stay up, consider a powerful nap. ___36___
Improve creativity.
Eating more fruits and vegetables makes us more creative, which in turn improves our work. ___37___.Time management is key. Exercise is another one. Just two minutes of physical activity can make you more creative.
Fit in with some high-intensity (高强度) but short exercise.
If you don’t have a lot of time, try some high-intensity exercise. ___38___ Research suggests that exercising regularly is highly effective in burning fat and building muscle.
___39___
To protect yourself, start taking vitamin C and B a few days before your flight. To make you feel less travel-related stress, try some quick ways to relax, such as drinking green tea.
Doing great work is important to you, but your health should be at the top of your list. So you should be honest with yourself. ___40___ Find time for exercise, healthy meals and some quality rest by cutting down useless activities.
A. Get prepared for traveling.
B. Remember to avoid taking flights.
C. Even a 10-minute nap will make you energetic.
D. How to fit a healthy diet into a busy plan
E. In other words, no good health makes no sense.
F. Many people dislike staying up.
G. Some simple but high-intensity ways like jumping rope will work well.
【答案】36. C 37. D 38. G 39. A 40. E
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章介绍了一些培养健康生活的好习惯。如改变睡眠时间、提高创造力、做一些高强度短时间的运动、在旅行前做好准备等等。
【36题详解】
第二段提到有关睡觉方面的问题。根据上文When you stay up, consider a powerful nap.(当你熬夜的时候还是要稍微小睡一会)可知,C项Even a 10-minute nap will make you energetic.(就算是10分钟的小睡都会让你很有活力)承接上文,符合文意。故选C。
37题详解】
根据下文Time management is key. Exercise is another one. Just two minutes of physical activity can make you more creative.(时间管理是关键。锻炼是另一个。仅仅两分钟的体育活动就能让你更有创造力)可知,保持健康并不需要花很多时间。D项How to fit a healthy diet into a busy plan (如何将健康饮食融入繁忙的计划?) 符合文意。故选D。
【38题详解】
根据上文If you don’t have a lot of time, try some high-intensity exercise.(如果没有很多时间的话就可以试试高强度运动)可知,G项Some simple but high-intensity ways like jumping rope will work well.(一些简单但高强度的方法,比如跳绳,会很有效)对第四段第一句的进一步举例说明。故选G。
【39题详解】
该空为第五段的段落标题。根据下文To protect yourself, start taking vitamin C and B a few days before your flight. To make you feel less travel-related stress, try some quick ways to relax, such as drinking green tea.(为了保护你自己,在飞行前几天开始服用维生素C和B。为了让你感觉不那么与旅行相关的压力,尝试一些快速的方法来放松,比如喝绿茶)可知,本段主要介绍了旅行前的准备工作。由此可知,A项Get prepared for traveling.(为旅行做好准备)符合文意。故选A。
【40题详解】
根据上文Doing great work is important to you, but your health should be at the top of your list. So you should be honest with yourself.(做伟大的工作对你来说很重要,但是你的健康应该是第一位的。所以你应该对自己诚实)可知,健康应该放在首位,身体是革命的本钱。由此可知,E项In other words, no good health makes no sense.(换句话说,没有健康就没有意义)符合文意。故选E。
【点睛】七选五题型主要考查上下文的理解与推断,虽然文章整体难度一般低于阅读理解,但是却给很多同学造成了很大的心理障碍。七个选项中选五个,比四个选项中选一个,感觉干扰性更大,很大同学在做这个题目时,总有一种眼花缭乱、心烦气躁的感觉,致使往往正确率不高。在这里提醒同学们,首先要克服心理障碍,同时要注意方式方法。其次,注意设空前后的句子,因为这些句子之间是顺承和联系的,所有一定要联系和理解上下文的语境。例如第5小题,根据上文Doing great work is important to you, but your health should be at the top of your list. So you should be honest with yourself.(做伟大的工作对你来说很重要,但是你的健康应该是第一位的。所以你应该对自己诚实)可知,健康应该放在首位,身体是革命的本钱。由此可知,E项In other words, no good health makes no sense.(换句话说,没有健康就没有意义)符合文意。故选E。
第三部分 语言运用(共两节 ,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When I was about 10 years old, I was walking down the street with my mother. She ___41___ to speak to Mr. Lee. I knew I could see Mr. Lee anytime around the neighborhood, so I didn’t greet him. Later, my mother ___42___ me by the arm and said ___43___that has stuck with me forever. She said, “You let that be the ___44___ time you ever walk by somebody and not open up your mouth to speak, because ___45___ a dog will move its tail gently when it passes you on the ___46___.”
That ___47___ touching my heart deeply, it’s been a guidepost for me and the foundation of who I am. It’s not just something I believe in; it’s become a way of life. I believe that every person ___48___ to feel someone realize their presence, whether he is ___49___ or nobody.
At work, I always used to say hello to the ____50____ of the company and ask him how our ____51____ was doing. But I was also speaking to the people in the cafe and the people who ____52____ the buildings, and asked how their children were doing. One day, I asked the founder how ____53____ he thought I could go in his company. He said, “If you want to, you can get all the ____54____ to this seat.”
Now I’ve become vice president, but my mother’s advice is still in my heart. I have ____55____ a lot from opening my mouth and say, “Hello.”
41. A. continued B. stopped C. pretended D. happened
42. A. broke B. threw C. kicked D. caught
43. A. something B. everything C. anything D. nothing
44. A. first B. next C. last D. late
45. A. still B. ever C. never D. even
46. A. street B. platform C. square D. campus
47. A. proverb B. phrase C. regulation D. declaration
48. A. refuses B. rejects C. promise D. deserves
49. A. anyone B. everyone C. somebody D. everybody
50. A. workmate B. founder C. waiter D. servant
51. A. business B. housework C. education D. government
52. A. managed B. destroyed C. bought D. cleaned
53. A. often B. long C. far D. fast
54. A. time B. way C. while D. method
55. A. applied B. enquired C. benefited D. purchased
【答案】41. B 42. D 43. A 44. C 45. D 46. A 47. B 48. D 49. C 50. B 51. A 52. D 53. C 54. B 55. C
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。作者的母亲教导作者,要和遇到的人打招呼,作者牢记母亲的教导,在工作中,不管是遇到大人物还是小人物,都会打招呼,这也让作者在职业生涯中受益匪浅。
【41题详解】
考查动词词义辨析。句意:当我大约10岁的时候,我和妈妈在街上散步。她停下来和李先生说话。A. continued持续;B. stopped停下;C. pretended假装;D. happened发生。根据上文“I was walking down the street with my mother”可知,我和妈妈在街上散步时遇到李先生,由此可知,妈妈是停下来和李先生说话。故选B项。
【42题详解】
考查动词词义辨析。句意:后来,我妈妈抓住我的胳膊,说了一些永远萦绕在我心头的话。A. broke打破;B. threw扔;C. kicked踢;D. caught抓住。根据空格后“by the arm”可知,妈妈要告诉我一些道理,由此可知,她是抓住我的胳膊,和我说了一些话。故选D项。
【43题详解】
考查代词词义辨析。句意:后来,我妈妈抓住我的胳膊,说了一些永远萦绕在我心头的话。A. something某物,某事;B. everything所有事物;C. anything任何东西;D. nothing没有什么。根据下文“You let that be the _____ time you ever walk by somebody and…”可知,妈妈和我说了一些话,句子为肯定句,故应用“something”代指妈妈和我说的话。故选A项。
【44题详解】
考查形容词词义辨析。句意:她说:“这是你最后一次路过别人而不张嘴说话,因为即使是狗在街上从你身边经过时也会轻轻地摇尾巴。”A. first首要的;B. next接下来的;C. last最后的;D. late晚的。根据妈妈的话可知,妈妈认为当我在街上遇到认识的人时,应该打招呼,由此可知,她告诉我这是我最后一次路过别人而不张嘴说话,以后要打招呼。故选C项。
【45题详解】
考查副词词义辨析。句意:她说:“这是你最后一次路过别人而不张嘴说话,因为即使是狗在街上从你身边经过时也会轻轻地摇尾巴。”A. still仍然;B. ever曾经;C. never从不;D. even即使。根据空格后“a dog will move its tail gently when it passes you on the_____”可知,句中妈妈在举例,“即使”是狗在街上从你身边经过时也会轻轻地摇尾巴,你怎么可以不打招呼呢?故选D项。
【46题详解】
考查名词词义辨析。句意:她说:“这是你最后一次路过别人而不张嘴说话,因为即使是狗在街上从你身边经过时也会轻轻地摇尾巴。”A. street街道;B. platform站台;C. square广场;D. campus校园。根据上文“I was walking down the street with my mother”可知,我和妈妈是在街上遇到李先生,我没有打招呼,由此可知,这里是指即使是狗在街上从你身边经过时也会轻轻地摇尾巴。故选A项。
【47题详解】
考查名词词义辨析。句意:这句话深深地打动了我的心,对我来说是一个路标,和我成为现在的我的基础。A. proverb格言;B. phrase话语;C. regulation规章制度;D. declaration宣言。根据上文内容可知,打动了我的心的是上文提到的妈妈对我说的话,故空格处应用“phrase”,意为“话语”。故选B项。
【48题详解】
考查动词词义辨析。句意:我相信每个人都值得感到有人意识到他们的存在,无论他是大人物还是小人物。A. refuses拒绝;B. rejects决解接受;C. promise承诺;D. deserves值得。根据上文妈妈的话可知,妈妈让作者和遇到的人打招呼,由此可知,通过妈妈的教育,作者认识到每个人都值得感到有人意识到他们的存在,我们都要和他们打招呼。故选D项。
【49题详解】
考查代词词义辨析。句意:我相信每个人都值得感到有人意识到他们的存在,无论他是大人物还是小人物。A. anyone任何人;B. everyone每个人;C. somebody某人,大人物;D. everybody每个人。根据句中“I believe that every person _____ to feel someone realize their presence”可知,作者认为每个人都值得感到有人意识到他们的存在,由此可知,不管这个人是大人物还是小人物,我们要一视同仁,“somebody”意为“大人物”。故选C项。
【50题详解】
考查名词词义辨析。句意:在工作中,我总是向公司的创始人问好,问他我们的生意怎么样。A. workmate同事;B. founder创始人;C. waiter服务员;D. servant仆人。根据句中“ask him how our _____ was doing”可知,问对方我们的生意怎么样,结合选项可知,对方应该是公司的创始人,所以我们才能讨论这个问题,且与下文“people in the cafe”形成对比,前者是大人物的例子,后者是小人物的例子,我一视同仁,且与下文“I asked the founder how”中的“founder”相呼应。故选B项。
【51题详解】
考查名词词义辨析。句意:在工作中,我总是向公司的创始人问好,问他我们的生意怎么样。A. business生意;B. housework家务;C. education教育;D. government政府。根据句中“At work”可知,在工作中,我们讨论的应该是公司的生意问题。故选A项。
【52题详解】
考查动词词义辨析。句意:但我也和咖啡馆里的人和打扫大楼的人交谈,问他们的孩子们过得怎么样。A. managed管理;B. destroyed毁灭;C. bought买;D. cleaned打扫。根据句中“people in the cafe”可知,这里是对小人物的举例,由此可知,应该是打扫大楼的人。故选D项。
【53题详解】
考查副词词义辨析。句意:有一天,我问创始人他认为我在他的公司能走多远。A. often经常;B. long长期地;C. far远;D. fast快速。根据后文“If you want to, you can get all the _____ to this seat”可知,创始人回答的是我在公司的前途,由此可知,作者问的是自己在公司能走多远,换句话说,可以升到什么样的职位。故选C项。
【54题详解】
考查名词词义辨析。句意:他说:“如果你愿意,你可以一直走到这个座位。”A. time时间;B. way路,方法;C. while一段时间;D. method方法。根据上文内容可知,这里创始人回答的是我的前途问题,由此可知,他认为以我的品行,可以一直走到他的位置,“all the way”意为“一直,完全”。故选B项。
【55题详解】
考查动词词义辨析。句意:我从开口说“你好”中受益匪浅。A. applied应用;B. enquired询问;C. benefited得益于;D. purchased购买。根据上文“Now I’ve become vice president”可知,我在职业生涯中取得了很棒的成就,由此可知,我从开口说“你好”中受益匪浅。故选C项。
第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
So far, the Internet ____56____(bring) us great convenience. To a certain extent, we can hardly live without it. ____57____, it also raises all sorts of questions: when surfing the Internet, how can we protect ourselves How can we use the Internet ____58____(responsible) The following guidelines may show you how to live in the digital world.
Above all else, you should use the Internet in a safe way. You must always be careful about which sites ____59____ (trust). One wrong click may damage your computer and remove all your computer files! Therefore, before visiting a web page, always check for signs that warn people of danger. Another tip is to keep your personal information private, ____60____(include)your phone number, address and email account.
You also need to show respect when communicating with other online users. Leave ____61____(comment)politely and treat others ____62____ way you would like to be treated. Though the majority of online users ____63____ (be)nice and friendly, there might be some users who make you feel ____64____ (comfort)online. In such cases, be aware that you always have the right to say no and cut off contact. Remember that relationships you establish in the digital world are just the same ____65____ those you have in real life.
【答案】56. has brought
57. However##Nevertheless
58. responsibly
59. to trust
60. including
61. comments
62. the 63. are
64. uncomfortable
65. as
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章对如何在网络世界中生活提出了建议。
【56题详解】
考查现在完成时。句意:到目前为止,互联网给我们带来了很大的方便。根据“So far”可知,此处应用现在完成时。主语Internet为第三人称单数。故填has brought。
【57题详解】
考查副词。句意:然而,它也引起了各种各样的问题:当上网时,我们如何保护自己?“it also raises all sorts of questions”和前文构成转折关系,且空格后有逗号,所以应用副词however或nevertheless表示“然而”,句首首字母应大写。故填However/Nevertheless。
【58题详解】
考查副词。句意:我们如何负责任地使用互联网?修饰动词use应用副词。副词responsibly意为“负责任地”。故填responsibly。
【59题详解】
考查to do不定式。句意:你必须始终注意哪些站点值得信任。“特殊疑问词+to do”在句中可作主语、宾语、表语、宾语补足语等句子成分。“which sites to trust”在句中作介词about的宾语。故填to trust。
【60题详解】
考查介词。句意:另一个方法是保持你的个人信息的私密性,包括你的电话号码、地址和电子邮件帐户。“personal information”包括“your phone number, address and email account”,所以应用介词including表示“包括”。故填including。
【61题详解】
考查名词复数。句意:礼貌地留下评论,以你希望别人对待你的方式对待别人。comment意为“评论”,为可数名词,此处为泛指,所以应用复数形式。故填comments。
【62题详解】
考查定冠词。句意:礼貌地留下评论,以你希望别人对待你的方式对待别人。名词way被定语从句“you would like to be treated”修饰,所以是特指,应用定冠词the。故填the。
【63题详解】
考查主谓一致和一般现在时。句意:虽然大多数在线用户都很友好,但也可能有一些用户让你在网上感到不舒服。主语“the majority of online users”为复数,且此处描述客观事实,所以应用一般现在时。故填are。
【64题详解】
考查形容词。句意:虽然大多数在线用户都很友好,但也可能有一些用户让你在网上感到不舒服。根据though可知,前后句意相反,所以此处是指也可能有一些用户让你在网上感到不舒服,所以应用形容词uncomfortable表示“不舒服的”作系动词feel的表语。故填uncomfortable。
【65题详解】
考查固定搭配和介词。句意:记住,你在数字世界中建立的关系和你在现实生活中建立的关系是一样的。“the same as”意为“与……相同”,为固定搭配。根据句意可知,此处是指在网络中的关系和现实生活中的关系是一样的。所以此处应用介词as。故填as。
第四部分 写作( 共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66. 假定你是李华,你校英语报刊登了一则广告——外教Mr. Smith 需要一名英语口译人员,为其教学和生活提供帮助。请你给Mr. Smith写一封邮件,内容包括:
1.应聘该职位;
2.个人优势介绍;
3.希望被录用。
注意:1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:口译员interpreter
【答案】Dear Mr. Smith,
I’ve learned from the advertisement in the school English newspaper that you need an English interpreter. I am very interested and I think I have the ability to do the job well.
I like English and I am very good at English, especially spoken English. I can communicate with others in English fluently. I have a gift for dealing with people and I’ m also familiar with the teachers and staff in our school. So I can build a bridge between you and them, which will benefit your work and life greatly.
I hope you can give me this chance and I will try my best to do the job well.
Yours,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给外教Mr. Smith写封信,应聘当英语口译人员。
【详解】1. 词汇积累
能力:ability→power
擅长:be good at→do well in
对......有天赋:have a gift for→be gifted in
尽力去做:try one's best to do→take pains to do
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I like English and I am very good at English, especially spoken English. I can communicate with others in English fluently.
拓展句:I like English and I am very good at English, especially spoken English, so that I can communicate with others in English fluently.
【点睛】[高分句型1] I’ve learned from the advertisement in the school English newspaper that you need an English interpreter. (运用了that引导的宾语从句)
[高分句型2] So I can build a bridge between you and them, which will benefit your work and life greatly. (运用了which引导的非限制性从句)
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
A couple, Peter and Alice, had a nice home and two lovely children, a boy and a girl. Peter had a good job and had just been asked to go on a business trip to another city and would be gone for several days. It was decided that Alice needed an outing and would go along too. So they hired a reliable woman called Mary to care for their children and made the trip.
Days later, they returned home a little earlier than they had planned.
As they drove into their town feeling glad to be back, they noticed smoke, so they went off their usual route to see what it was. They found a house in flames. Alice said. “Oh, well, it isn’t our fire. Let’s go home.”
But Peter drove closer and screamed in surprise. “That house belongs to Fred Jones who works in the same company with me. He wouldn’t be off work yet, maybe there is something we can do.”
“It has nothing to do with us,” protested (抗议) Alice. “You have your good clothes on. Let’s not get any closer.”
But Peter drove up and stopped. They were both shocked to see the whole house in flames. A woman on the lawn was in hysterics screaming, “The children! Get the children!”
Peter seized her by the shoulder, saying, “Get a hold of yourself and tell us where the children are!”
“In the basement,” sobbed the woman, “down the hall and to the left.”
In spite of Alice’s protests, Peter turned on a tap, used the water to wet his clothes, put his wet handkerchief on his head and dashed into the basement which was full of smoke.
He got to the door and found two children. Holding one under each arm. Peter headed outside. As he left, he could hear some more whimpering (呜咽声). He delivered the two badly frightened children into his arms and started back asking how many more children were down there.
注意:
1. 所续写短文的词数应为150左右;
2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
Paragraph 1:
The woman told him there were two more.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
At that moment, Peter seemed to feel something familiar in his arms.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Paragraph 1:
The woman told him there were two more. Knowing that Peter was ready to dash into the basement again, Alice screamed, “Peter! Don't go back! It's dangerous!” However, Peter went back to the basement by feeling his way down the smoke and into the room. It was after what seemed like a century that he finally found both children and started back.
Paragraph 2:
At that moment, Peter seemed to feel something familiar in his arms. As he climbed up the endless steps, the feeling became much stronger. Considering they would be trapped in the fire, Peter made all his efforts to get out. Fortunately, Peter was finally safe with the two children. To his great surprise, the children he had just rescued were his own kids. Realizing what had happened, Alice ran to them in tears and the whole family hugged together. It turned out later that Mary asked the woman to look after the two kids while she was shopping.
【解析】
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了彼得和爱丽丝,有一个漂亮的家和两个可爱的孩子,一天夫妻俩决定去郊游,就雇了一个可靠的女人(玛丽)来照顾他们的孩子,回来后发现邻居房子着火了,彼得想去帮忙,而爱丽丝不同意,最终彼得帮助邻居救出来两个孩子,问下面还有多少孩子。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“那女人告诉他还有两个。”可知,第一段可描写彼得想去帮忙,而爱丽丝不同意,最终彼得还是去地下室找到了两个孩子。
②由第二段首句内容“就在那一刻,彼得似乎感觉到怀里有什么熟悉的东西。”可知,第二段可描写彼得安全地救出了两个孩子,令他吃惊的是,他发现刚刚救出的孩子都是自己的孩子。
2.续写线索:阻止——找到——熟悉——脱困——发现——感悟
3.词汇激活
行为类
①准备再次冲进地下室:was ready to dash into the basement again / prepared to dash into the basement again
②尽全力想逃出去:made all his efforts to get out / try his best to get out
③照看:look after / take care of
情绪类
①令他大吃一惊的是:To his great surprise /Surprisingly
②哭着:in tears / sobbingly
【点睛】[高分句型1]Knowing that Peter was ready to dash into the basement again, Alice screamed, “Peter! Don't go back! It's dangerous!”(用了that引导的宾语从句)
[高分句型2]To his great surprise, the children he had just rescued were his own kids.(用了省略that/who引导的定语从句)