2021-2022学年度第一学期八县(市)一中期中联考
高中一年英语科试卷
完卷时间:120分钟 满分:150分
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Who made the table fall
A. Alice. B. Ethan. C. Sammy.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Which place is the man looking for
A. A post office. B. A bookstore. C. A bank.
3. 此处可播放相关音频,请去附件查看】
What will the man probably do next
A. Have dinner.
B. Finish his homework.
C. Go to his friend’s house.
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
When will the speakers get to Shanghai by car
A. In one hour. B. In three hours. C. In seven hours.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
How many tickets does the man need in total
A. One. B. Three. C. Seven.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What is a “food drive”
A. A big sale on food.
B. An event to collect and give away food.
C. A big meal at school that everyone cooks.
7. Where does the “food drive” take place
A. In the school gym. B. In the dining hall. C. In a store.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. Who is sleeping on the floor
A. Timmy. B. James. C. Serena.
9. What does James need
A. A pillow. B. A towel. C. A glass of water.
10. What will Serena do tomorrow morning
A. Make breakfast. B. Walk her dog. C. Take a shower.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
11. What’s the probable relationship between the speakers
A. Teammates. B. Doctor and patient. C. A couple.
12. When did the man get home last night
A. At 10:00. B. At 11:00. C. At 12:30.
13. What will the man probably do next
A. Go for a dinner.
B. Enter a competition.
C. Have a cup of coffee.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
14. Which movie did the man just see
A. Iron Man. B. Spiderman. C. Black Panther.
15. How does the woman probably feel about the movie
A. It sounds very real.
B It doesn’t interest her.
C. It will become her favorite.
16. What did the writer of the movie want to do
A. Make people love East Africa.
B. Give a real history of East Africa.
C. Explore what it means to be African.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
17. What might the speaker be
A. A tour guide.
B. A teacher.
C. A zoo staff member.
18. What does the speaker say about jungles
A. Some tigers live in them.
B. A lot of them exist in India.
C. They are the only place for lions.
19. What kind of environment do lions prefer
A. A hot and wet place.
B. A cold and wet place.
C. A dry and grassy place.
20. Where do some lions live today
A. In Kenya. B. In Indonesia. C. In Malaysia.
第二部分 阅读 (共两节,满分40分)
第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
A month before my first marathon, one of my ankles was injured and this meant not running for two weeks, leaving me only two weeks to train. Yet, I was determined to go ahead.
I remember back to my 7th year in school. In my first P. E. class, the teacher required us to run laps and hit a softball. I didn't do either well. He later informed me that I was "not athletic".
The idea that I was "not athletic" stuck with me for years. When I started running in my 30s, I realized running was a battle against myself, not about competition or whether or not I was athletic. It was all about the battle against my own body and mind. A test of wills!
The night before my marathon, I dreamt that I couldn't even find the finish line. I woke up sweating and nervous, but ready to prove something to myself.
Shortly after crossing the start line, my shoe laces became untied. So I stopped to readjust. Not the start I wanted!
At mile 3, I passed a sign: "GO FOR IT, RUNNERS!"
By mile 17 I became out of breath and the once injured ankle hurt severely. Despite the pain, I stayed the course walking a bit and then running again.
By mile 21, I was starving!
As I approached mile 23, I could see my wife waving a sign. She is my biggest fan. She never minded the alarm clock sounding at 4 a.m. or questioned my expenses on running.
I was one of the final runners to finish. But I finished! And I got a medal. Actually, I got the same medal as the one that the guy who came in first place had.
Determined to be myself, move forward, free of shame and worldly labels(世俗标签), I can now call myself a "marathon winner".
21. After the author’s ankle was injured, the author ________.
A. decided to quit B. made up his mind to run
C. lost hope and held back D. felt painful and frightened
22. Why did the author refer to his experience in the 7th year
A. To share a funny story. B. To share his precious old days.
C. To show his inability in sports then. D. To express his thanks to the teacher.
23. What happened to the author at last during his first marathon
A. He walked to the end. B. He made it to the end.
C. He quit running halfway. D. He was awarded the first prize.
24. Which words can best describe the author
A. Strong-minded and brave. B. Confident and learned.
C. Outgoing and dependent. D. Courageous and humorous.
25. What does the story mainly tell us
A. One is never too old to learn.
B. Failure is the mother of success.
C. The secret to success lies in family support .
D. Success can be gained with a great effort of will.
B
For much of the past hundred years, classrooms have been designed with the teacher seated in front of desks for students. But many educators now say children can do better in a less structured environment.
Bob Pearlman works as an education advisor in the United States. He told The Associate Press that traditional classrooms are a thing of the past. Now students work in ''enlarged learning areas" that include project-planning rooms, workrooms, and laboratories, as well as learning spaces for groups and individuals. Pearlman points to Albemarle County Public Schools, in Charlottesville, Virginia. The school system invited teams from all its schools to develop learning spaces that would help students deal with complex (复杂的) ideas and work on creative building projects. Now, its primary school classes have exchanged traditional desks for things like soft seating and connectable tables.
Another change to the design of classrooms is the ability to connect to the Internet.
" Classrooms, libraries, and laboratories used to be the only spaces where students spent their school hours. Wireless, laptops and project learning have changed that," Pearlman said. He noted that this has made all school spaces into possible enlarged learning areas.
David Thornburg, who wrote the book From the Campfire to the Holodeck, said Pearlman's concept (概念) met the students' need. He said schools should provide spaces based on how humans learn. That could mean one room is used in different ways at different times, or in different ways at the same time.
Earp is with Teacher magazine, a publication of the nonprofit Australian Council for Educational Research. She noted that in the 1970s, American Robert Sommer, a psychologist, was urging a critical(批判性的) look at traditional classroom designs. Earp said that in addition to newer "freeform" classroom designs, some teachers could find good results with designs that combine new and old ideas. They could try lining up desks at the start of the year and then placing them in groups as the classroom relationships become clearer and project work begins.
26. What change happened to Albemarle County Public Schools
A. Studying time. B. Learning materials.
C. Teaching Strategy. D. Classroom furniture.
27. What does the underlined word "that" in Paragraph 3 refer to
A. The new design. B. The existing classroom.
C. The application of the Internet. D. The limitation on learning spaces.
28. What' s David' s attitude towards Pearlman' s classroom design
A. Supportive. B. Doubtful.
C. Uncaring. D. Disagreeing.
29. What’s the ideal classroom in Earp's eyes
A. It should be designed by teachers.
B. It should offer freedom to students.
C. It should combine modern and traditional ideas.
D. It should offer comfortable learning environment.
30 Which of the following can serve as a suitable title
A. Opinions about classroom designs.
B. Methods to enlarge learning spaces.
C. Weaknesses of traditional classrooms.
D. Considerations in classroom designing.
C
Exploration is about how we experience our most meaningful geography. A geography education without actively learning how to explore places is as frustrating as teaching music lessons without sound. Besides that, in its widest sense, exploration has the potential to be one of the most enjoyable and rewarding things we humans will ever do. It can be good for developing problem-solving, teamwork, social and other vital skills. Therefore, we should be given the opportunities to learn properly how to do it.
The sad reality is that millions of children are socially and geographically deprived (剥夺的). Their learning environments lack the diversity of place and experience-based opportunities that they need to develop well and as a result, they will not reach their full potential.
There is plenty of research showing that many children have little time and space to explore, play and learn outdoors. Perhaps most shockingly, Dirt is Good conducted a survey which found that three-quarters of UK children spend less time outside than prisoners, that the amount of time children spend playing in natural places has decreased and that a fifth of children do not play outside on an average day.
There are a large number of good and complex reasons why parents do not let their children play (and so learn) outdoors and not overcoming these barriers comes with its own risks. Changing the parenting cultures that are overly limiting many children’s freedom will potentially need efforts of generation after generation.
Partially as a response to this situation, an increasing number of doctors are providing social prescriptions (处方). Instead of being offered medicine for a mental or physical illness, young patients are being prescribed time with nature, volunteering, doing sports or some other activities instead.
Teachers are, in many ways, in a better position to provide time and space for children to benefit from experiences that help them not only to learn, but also to be well. Teachers can spare both formal and informal time and space for exploration that helps not just children who are ill, but also those who are well to remain well or become even better.
31. What does Paragraph 1 mainly talk about
A. The way to reach full potential.
B. The methods of doing exploration.
C. The different attitudes to exploration.
D. The importance of doing exploration.
32. What can we learn from the survey of Dirt is Good
A. Prisoners in the UK are treated very well.
B. Children are badly in need of time outdoors.
C. Children are becoming less outgoing nowadays.
D. There aren’t enough natural places in many countries.
33. What do we know about the process of changing parents’ attitude
A. It’s interesting but tiring.
B. It’s complex and risky.
C. It’s challenging but worthwhile.
D. It’s troublesome and demanding.
34. By mentioning social prescriptions, the author wants to say _______.
A. playing outside can promote people’s health
B. traditional medicines may have side effects
C. experienced doctors are in short supply
D. mental illness needs special treatment
35. Which of the following best shows the structure of the text
A. ①-②③④⑤-⑥ B. ①-②③-④⑤⑥
C. ①②③-④⑤-⑥ D. ①②-③④-⑤⑥
第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You may be wondering what benefits students gain from cooperative learning. The answer is many! Other than giving students the opportunity to learn from each other, cooperative learning, of course, teaches a number of social and emotional skills. ____36____
Leadership Skills
In order for a cooperative learning group to succeed, individuals within the group need to show leadership abilities. ____37____ Natural leaders become quickly obvious in small groups, but most students don’t naturally want to lead. Assign(分配) leadership roles of different importance to every member of a group to help all individuals practice leading.
Communication Skills
____38____All members of a cooperative learning group have to learn to speak productively with one another to stay on track. By teaching students to share confidently, listen carefully, and speak clearly, they learn to value the input of their teammates and the quality of their work improves greatly.
____39____
There are many decisions to be made in a cooperative environment. Encourage students to think as a team to make joint decisions by first having them come up with a team name. ____40____ Make sure that each student has their own responsibilities in cooperative learning groups. Much like leadership skills, decision-making skills cannot be developed if students are not regularly practicing them.
A. Teamwork Skills
B. Decision-Making Skills
C. From there, have them decide who will complete what tasks.
D. Without this, the group cannot move forward without a teacher.
E. Effective teamwork requires good communication and responsibility.
F. Often, leaders of the group are also the ones that make most of the decisions.
G. The following skills developed through regular and effective cooperative learning are just a few of many.
第三部分语言运用 (共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Turning 50 is hard enough. But losing a job at fifty in the world of advertising, well, that was even more ____41____. For me, it wasn't just a job, it was the ____42____ of a 25-year career. ____43____ I found a part-time job of creating advertisements for some of the biggest companies in America.
In the ____44____, I had teams of people to work with. In my new life, it was just Me, Myself and I. And all three of us were forced by the time and the ____45____ that it was too late to start over. Again and again I'm reminded of the importance of learning, experiencing and ____46____. I was tired but happy.
One day I came home from a walk to find a lot of red dragonflies ____47____ near our house. To my ____48____, they stayed for four hours the first day and came back three more days. BUT WHY I surfed for____49____.
Dragonflies are born in the water and _____50_____ most of their lives crawling around the bottom of a pond in a larvae-like(幼虫状) state up to four years. Then, one day, the dragonfly crawls up onto a leaf or stem, and out into the sunlight. And that's _____51_____ her wings magically open. Suddenly I _____52_____ it. I'M A DRAGONFLY. AND I’M FLYING _____53_____ IN LIFE, TOO.
And all that sadness and worries I’ve been _____54_____ has actually been growing my wings. I now have the honor of speaking to all women, sharing my creative art, my heart and the _____55_____ that “it's never too late to fly”.
41. A. exciting B. annoying C. confusing D. challenging
42. A. ending B. beginning C. promise D. project
43. A. Usually B. Luckily C. Obviously D. Possibly
44. A. firm B. house C. class D. world
45. A. topic B. schedule C. fear D. adventure
46. A. growing B. practising C. arranging D. tracking
47. A. living B. flying C. sleeping D. working
48. A. content B. sadness C. fright D. amazement
49. A. measures B. answers C. results D. questions
50. A. cost B. take C. spend D. pay
51. A. how B. why C. when D. because
52. A. held B. got C. met D. stressed
53. A. FAST B. EARLY C. LATER D. SLOWLY
54. A. going over B. going by C. going for D. going through
55. A. message B. motto C. slogan D. note
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Located in the Haidian District, northwest of Beijing, the Summer Palace is 15 kilometers away from the downtown area. The Summer Palace, ____56____is made up of Longevity Hill and Kunming Lake, covers an area of 2.9 square kilometers. Being the ____57____ (large) and most well-preserved royal garden in China, it ___58___ (great) influences Chinese horticulture (园艺) and landscape ____59____ its famous natural views and cultural interests.
Originally named Qingyi Yuan or the Garden of Clear Nipples, the Summer Palace was first built in 1750. It later became the main residence of royal members in ____60____ end of the Qing Dynasty. ____61____, like most of the gardens in Beijing, the Summer Palace ____62____ (destroy) by fire. Then rebuilt in 1886, it was supposed to serve as a summer resort(避暑胜地) for the Empress Dowager Cixi. After another hit by the Eight-power Alied Forces in 1900, the Summer Palace took the government two years ____63____ (repair). In 1924, it was open to the public.
It was not until 1998 ____64____ The Summer Palace was added to the World Heritage Sites by UNESCO , and became one of the first national AAAAA tourist ____65____ (attraction) in China.
第四部分 课内知识 (共三节,满分25分)
第一节 (共7小题;每小题1分,满分7分)
根据语境,选择下框中的单词替换句中划线部分的单词或短语,使之意思一致。
exchange register solution awkward positive event recognize
66. The main competition is scheduled to take place in the afternoon.
67. I was the first to ask him difficult questions but there’ll be harder ones to come.
68. By 1206, all the Mongol tribes were ready to accept him as the leader.
69. If interested in this summer camp, do remember to sign up online in two weeks.
70. No one in the office promised a quick answer to that matter.
71. Despite one failure after another, he would always stay optimistic.
72. The policy of reform and opening has provided China with a great platform to trade goods with other countries.
第二节 (共8小题; 每小题1分, 满分8分)
根据语境,选择下框中的单词或短语,必要时用正确的形式填空。框中有两个为多余的单词或短语。
design impress narrow prefer honorfall apart unique make sense detail make up
73. The band performed well on the stage, leaving a deep ________ on the audience.
74. The programme is________ to help people who have been out of work for a long time .
75. The experts applied themselves to ________ the gap between the wealthy and the poor.
76. Addicted to smoking for quite a long time, he found his health________.
77. Cherry ________ to shop in a physical store rather than online in the past.
78. I feel so ________ to talk about the Chinese Women’s Volleyball Team Spirit here.
79. Whatever you mean to do, it ________ to work out a plan before you set about doing it.
80. Would you please tell me how it works in ________
第三节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
翻译: 81-83题按括号中的要求进行汉译英, 84-85题进行英译汉。
81. 我相信我会在这里结交新朋友,而且在高中有很多要去探索的东西。(使用there be句型) (汉译英)
82. 失去两个重要的运动员是一个巨大的挑战,但郎平并没有灰心。 (使用动词ing形式和lose) (汉译英)
83. 一旦我开始考虑健康而不是体重,情况就开始变了。(使用rather than和fitness) (汉译英)
84. It is not unusual for teenagers of your generation to be attracted to computer games and the online world.(英译汉)
85. You can then spend three days exploring the rainforest with a local guide and enjoying the plants and animals unique to the rainforest.(英译汉)
第五部分 写作 (满分 25分)
86. 假定你是李华,学校网站的英语专栏正在开展“我的运动故事”主题征文活动。你打算投稿,请根据下面的提示写一篇短文。标题已给出。
1. 过去生活方式不健康,易生病,影响学习和生活;
2. 发生改变的原因及改变;
3. 现在的运动习惯和产生的积极结果。
注意: 1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
My sports story
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2021-2022学年福建省福州市八县(市、区)一中高一上学期期中联考英语试题
完卷时间:120分钟 满分:150分
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Who made the table fall
A. Alice. B. Ethan. C. Sammy.
【答案】C
【解析】
【原文】M: Did you knock over the table again, Alice Or, did Ethan do it
W: It wasn’t us, Dad! It was the dog. Sammy ran in from outside and he wasn’t careful!
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Which place is the man looking for
A. A post office. B. A bookstore. C. A bank.
【答案】A
【解析】
【原文】M: Excuse me, miss. Can you tell me how to get to the post office
W: Of course. Just go to the end of this street, and then turn left. You’ll see the post office on the right side between a bank and a bookstore!
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What will the man probably do next
A. Have dinner.
B. Finish his homework.
C. Go to his friend’s house.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Have you finished your homework yet, Bob It’s time for dinner.
M: I’ve been working on it for two hours since I got home from Tom’s house, but I have an hour left to do. I can finish after we eat.
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
When will the speakers get to Shanghai by car
A. In one hour. B. In three hours. C. In seven hours.
【答案】C
【解析】
【原文】
M: The train will get us to Shanghai in three hours. A plane will get us there in only one hour.
W: If we drive, it will take seven hours, but we can stop wherever we want.
M: Sounds great.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
How many tickets does the man need in total
A. One. B. Three. C. Seven.
【答案】C
【解析】
【原文】M: My whole family is coming to watch me graduate from high school. I have four tickets, but I need three more!
W: You can have mine. I just need one, because only my mother will be coming.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What is a “food drive”
A. A big sale on food.
B. An event to collect and give away food.
C. A big meal at school that everyone cooks.
7. Where does the “food drive” take place
A. In the school gym. B. In the dining hall. C. In a store.
【答案】6. B 7. A
【解析】
【原文】W: Can you bring some cans of food to school for the “food drive” this week
M: What’s a “food drive”
W: It’s an event that collects food for people who need meals. We have big boxes set up in the school gym, and people bring cans of food from their kitchens to give away to others.
M: That’s so nice! What kind of food should I bring I can cook or go to the store to get some.
W: Any food is great! You can give us food you already have or you can buy something. Anything helps!
听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. Who is sleeping on the floor
A. Timmy. B. James. C. Serena.
9. What does James need
A. A pillow. B. A towel. C. A glass of water.
10. What will Serena do tomorrow morning
A. Make breakfast. B. Walk her dog. C. Take a shower.
【答案】8. A 9. C 10. B
【解析】
【原文】W: I’m so happy you could come for a visit, James.
M: I am too, Serena.
W: I’m sorry you’re sleeping on the sofa, though.
M: I don’t mind. Grandma is comfortable in the guest room, and Timmy is happy sleeping on the floor.
W: Do you need anything More pillows A towel
M: How about a glass of water
W: Sure!
M: After I take a shower in the morning, I’ll make breakfast for everyone.
W: Great! I usually get up early to take the dog for a walk. I’ll be back by 8:00.
M: I’ll have it ready by then. I hope you like pancakes!
W: Sounds delicious.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
11. What’s the probable relationship between the speakers
A. Teammates. B. Doctor and patient. C. A couple.
12. When did the man get home last night
A. At 10:00. B. At 11:00. C. At 12:30.
13. What will the man probably do next
A. Go for a dinner.
B. Enter a competition.
C. Have a cup of coffee.
【答案】11. A 12. B 13. C
【解析】
【原文】W: You look very sleepy, Chris. What’s going on We have a debate competition later today. We need to practice until then, so get with it!
M: Oh, I had a late night! I had to drive my grandfather to the doctor in the evening. Then he took me out to dinner around 10:00, because I hadn’t had time to eat. We got home by 11:00, and I had to stay around while my grandfather talked with my parents. By the time he left, it was 12:30. I was tired, but I had some things to prepare for today. I got to sleep at 2:00.
W: Oh, my! Well, what can we do to help you wake up
M: Coffee, with lots of cream and sugar!
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
14. Which movie did the man just see
A. Iron Man. B. Spiderman. C. Black Panther.
15. How does the woman probably feel about the movie
A. It sounds very real.
B. It doesn’t interest her.
C. It will become her favorite.
16. What did the writer of the movie want to do
A. Make people love East Africa.
B. Give a real history of East Africa.
C. Explore what it means to be African.
【答案】14. C 15. B 16. C
【解析】
【原文】M: Do you know what movie I just saw
W: No, which one
M: Black Panther.
W: What was the movie about
M: Well, the movie was about the Marvel Comics character. You know, like Iron Man and Spiderman…
W: Right. They keep making movies about those comic books. So, was it a good movie
M: It’s my favorite, and I’ve seen all of them. It’s about a kingdom in East Africa. The king has super powers that make him like a wild animal, which is like a lion. You really should see it.
W: I would be more interested in reading a book on East Africa.
M: I still think you would probably like this movie. The writer and director of Black Panther said he wanted the movie to explore what it means to be African. Even though it takes place in a made-up country, it still feels real.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
17. What might the speaker be
A. A tour guide.
B. A teacher.
C. A zoo staff member.
18. What does the speaker say about jungles
A. Some tigers live in them.
B. A lot of them exist in India.
C. They are the only place for lions.
19. What kind of environment do lions prefer
A. A hot and wet place.
B. A cold and wet place.
C. A dry and grassy place.
20. Where do some lions live today
A. In Kenya. B. In Indonesia. C. In Malaysia.
【答案】17. B 18. A 19. C 20. A
【解析】
【原文】Good afternoon, class. Today, we’ll be learning about the king of the jungle. Now, we all know who that is: a lion. But, did you ever wonder why it’s called this, when it doesn’t even live in jungles When we think of a jungle, we usually think of it as a forest in a hot and wet place, like in Malaysia or Indonesia. Also, jungles are normally very difficult to travel through, because plants are growing so closely together. Some groups of tigers do live in jungles. But lions live in more open places, in general. They prefer the drier, grassy spaces of Africa, such as in parts of Kenya. This may have been different in the past, since there used to be many more lions. They lived not only all over Africa, but also from India to Greece. It’s possible that some lions used to live in jungles, too.
第二部分 阅读 (共两节,满分40分)
第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
A month before my first marathon, one of my ankles was injured and this meant not running for two weeks, leaving me only two weeks to train. Yet, I was determined to go ahead.
I remember back to my 7th year in school. In my first P. E. class, the teacher required us to run laps and hit a softball. I didn't do either well. He later informed me that I was "not athletic".
The idea that I was "not athletic" stuck with me for years. When I started running in my 30s, I realized running was a battle against myself, not about competition or whether or not I was athletic. It was all about the battle against my own body and mind. A test of wills!
The night before my marathon, I dreamt that I couldn't even find the finish line. I woke up sweating and nervous, but ready to prove something to myself.
Shortly after crossing the start line, my shoe laces became untied. So I stopped to readjust. Not the start I wanted!
At mile 3, I passed a sign: "GO FOR IT, RUNNERS!"
By mile 17, I became out of breath and the once injured ankle hurt severely. Despite the pain, I stayed the course walking a bit and then running again.
By mile 21, I was starving!
As I approached mile 23, I could see my wife waving a sign. She is my biggest fan. She never minded the alarm clock sounding at 4 a.m. or questioned my expenses on running.
I was one of the final runners to finish. But I finished! And I got a medal. Actually, I got the same medal as the one that the guy who came in first place had.
Determined to be myself, move forward, free of shame and worldly labels(世俗标签), I can now call myself a "marathon winner".
21. After the author’s ankle was injured, the author ________.
A. decided to quit B. made up his mind to run
C. lost hope and held back D. felt painful and frightened
22. Why did the author refer to his experience in the 7th year
A. To share a funny story. B. To share his precious old days.
C. To show his inability in sports then. D. To express his thanks to the teacher.
23. What happened to the author at last during his first marathon
A. He walked to the end. B. He made it to the end.
C. He quit running halfway. D. He was awarded the first prize.
24. Which words can best describe the author
A. Strong-minded and brave. B. Confident and learned.
C. Outgoing and dependent. D. Courageous and humorous.
25. What does the story mainly tell us
A. One is never too old to learn.
B. Failure is the mother of success.
C. The secret to success lies in family support .
D. Success can be gained with a great effort of will.
【答案】21. B 22. C 23. B 24. A 25. D
【解析】
【分析】本文是记叙文。文章记叙了作者第一次马拉松之前,脚踝受伤,但坚持跑马拉松的事。
【21题详解】
细节理解题。根据第一段最后一句“Yet, I was determined to go ahead.(然而,我决定继续跑前进)”可知,作者脚踝受伤后,决定跑马拉松。故选B。
【22题详解】
推理判断题。根据第二段“I remember back to my 7th year in school. In my first P. E. class, the teacher required us to run laps and hit a softball. I didn't do either well. He later informed me that I was "not athletic".”(我记得我上七年级时,在我的第一堂体育课上,老师要求我们跑圈和打垒球。我也做的不好。他后来告诉我“我不擅长“体育”)”可推断出,作者引用他七年级的经历来证明他当时不擅长体育。故选C。
【23题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“I was one of the final runners to finish. But I finished!(我是最后一批跑完全程的人之一。但是我完成了)”可知,作者最后凭着坚强的毅力跑完了第一次马拉松比赛。故选B。
【24题详解】
推理判断题。根据第一段“A month before my first marathon, one of my ankles was injured and this meant not running for two weeks, leaving me only two weeks to train. Yet, I was determined to go ahead. (在我第一次参加马拉松比赛的一个月前,我的一个脚踝受伤了,这意味着我两周内不能跑步,只剩下两周的训练时间。然而,我决心要继续下去)”可知,马拉松赛前一个月尽管作者脚踝受伤使得训练时间缩短,但作者仍下定决心参赛。结合第二段举例,老师说作者不擅长运动,但是作者依然与自己的身心抗争,可推断作者是意志坚强的,勇敢的。故选A。
【25题详解】
主旨大意题。根据最后一段“Determined to be myself, move forward, free of shame and worldly labels(世俗标签), I can now call myself a "marathon winner".(我决心做我自己,不断向前,摆脱耻辱和世俗的标签,我现在可以称自己为“马拉松冠军”)”可知,作者通过自己的马拉松经历,即自己虽受伤但仍坚持跑完马拉松,因此推断这件事告诉我们成功是可以通过不懈努力获得的的。故选D。
B
For much of the past hundred years, classrooms have been designed with the teacher seated in front of desks for students. But many educators now say children can do better in a less structured environment.
Bob Pearlman works as an education advisor in the United States. He told The Associate Press that traditional classrooms are a thing of the past. Now students work in ''enlarged learning areas" that include project-planning rooms, workrooms, and laboratories, as well as learning spaces for groups and individuals. Pearlman points to Albemarle County Public Schools, in Charlottesville, Virginia. The school system invited teams from all its schools to develop learning spaces that would help students deal with complex (复杂的) ideas and work on creative building projects. Now, its primary school classes have exchanged traditional desks for things like soft seating and connectable tables.
Another change to the design of classrooms is the ability to connect to the Internet.
" Classrooms, libraries, and laboratories used to be the only spaces where students spent their school hours. Wireless, laptops and project learning have changed that," Pearlman said. He noted that this has made all school spaces into possible enlarged learning areas.
David Thornburg, who wrote the book From the Campfire to the Holodeck, said Pearlman's concept (概念) met the students' need. He said schools should provide spaces based on how humans learn. That could mean one room is used in different ways at different times, or in different ways at the same time.
Earp is with Teacher magazine, a publication of the nonprofit Australian Council for Educational Research. She noted that in the 1970s, American Robert Sommer, a psychologist, was urging a critical(批判性的) look at traditional classroom designs. Earp said that in addition to newer "freeform" classroom designs, some teachers could find good results with designs that combine new and old ideas. They could try lining up desks at the start of the year and then placing them in groups as the classroom relationships become clearer and project work begins.
26. What change happened to Albemarle County Public Schools
A. Studying time. B. Learning materials.
C. Teaching Strategy. D. Classroom furniture.
27. What does the underlined word "that" in Paragraph 3 refer to
A. The new design. B. The existing classroom.
C. The application of the Internet. D. The limitation on learning spaces.
28. What' s David' s attitude towards Pearlman' s classroom design
A. Supportive. B. Doubtful.
C. Uncaring. D. Disagreeing.
29. What’s the ideal classroom in Earp's eyes
A. It should be designed by teachers.
B. It should offer freedom to students.
C. It should combine modern and traditional ideas.
D. It should offer comfortable learning environment.
30. Which of the following can serve as a suitable title
A. Opinions about classroom designs.
B. Methods to enlarge learning spaces.
C. Weaknesses of traditional classrooms.
D. Considerations in classroom designing.
【答案】26. D 27. D 28. A 29. C 30. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些教育相关工作者对于教室设计理念的看法。
【26题详解】
细节理解题。根据第二段“Now students work in ''enlarged learning areas" that include project-planning rooms, workrooms, and laboratories, as well as learning spaces for groups and individuals. (现在孩子们可以在扩大的学习区域学习。这些区域包括:项目计划完成室、工坊和实验室,还有为学习小组和个人设置的独立学习空间)”和“Now, its primary school classes have exchanged traditional desks for things like soft seating and connectable tables. (如今,它的小学班级都将传统的课桌椅替换为像软座和可连接的桌子)”可知,购置了一些不同于传统的新型的教学设施和教室用具。故选D项。
【27题详解】
词句猜测题。根据第三段“Classrooms, libraries, and laboratories used to be the only spaces where students spent their school hours. (教室、图书馆和实验室曾经就是学生们唯一可以学习的场所)”可知,that指代的正是此前学校里学习场所比较少的问题。故选D项。
【28题详解】
推理判断题。根据第五段“David Thornburg, who wrote the book From the Campfire to the Holodeck, said Pearlman's concept(概念) met the students' need. He said schools should provide spaces based on how humans learn. (曾经创造诸如《篝火》和《全息舱面》这样作品的David说,Pearlman的想法满足了学生们的需求。他说学校就应当根据学生的学习方式提供与之相适宜的场所)”可知,David支持认同Pearlman的设计理念。故选A项。
【29题详解】
推理判断题。根据最后一段“Earp said that in addition to newer "freeform" classroom designs, some teachers could find good results with designs that combine new and old ideas. (Earp说除了更现代、更天马行空的教室设计方案,一些老师可以从结合传统与现代的设计理念中寻找到满意的结果)”可知,Earp认为理想的教室设计方案应该是将传统和现代有机结合在一起。故选C项。
【30题详解】
主旨大意题。根据第一段“But many educators now say children can do better in a less structured environment. (但是现在有很多教育家说,孩子可以在简化建筑结构的学习环境中学习效果更好)”和第五段“David Thornburg, who wrote the book From the Campfire to the Holodeck, said Pearlman's concept(概念) met the students' need. He said schools should provide spaces based on how humans learn. (曾经创造诸如《篝火》和《全息舱面》这样作品的David说,Pearlman的想法满足了学生们的需求。他说学校就应当根据学生的学习方式提供与之相适宜的场所)”可知,这篇文章列举了一些对教室设计的看法。故选A项。
C
Exploration is about how we experience our most meaningful geography. A geography education without actively learning how to explore places is as frustrating as teaching music lessons without sound. Besides that, in its widest sense, exploration has the potential to be one of the most enjoyable and rewarding things we humans will ever do. It can be good for developing problem-solving, teamwork, social and other vital skills. Therefore, we should be given the opportunities to learn properly how to do it.
The sad reality is that millions of children are socially and geographically deprived (剥夺的). Their learning environments lack the diversity of place and experience-based opportunities that they need to develop well and as a result, they will not reach their full potential.
There is plenty of research showing that many children have little time and space to explore, play and learn outdoors. Perhaps most shockingly, Dirt is Good conducted a survey which found that three-quarters of UK children spend less time outside than prisoners, that the amount of time children spend playing in natural places has decreased and that a fifth of children do not play outside on an average day.
There are a large number of good and complex reasons why parents do not let their children play (and so learn) outdoors and not overcoming these barriers comes with its own risks. Changing the parenting cultures that are overly limiting many children’s freedom will potentially need efforts of generation after generation.
Partially as a response to this situation, an increasing number of doctors are providing social prescriptions (处方). Instead of being offered medicine for a mental or physical illness, young patients are being prescribed time with nature, volunteering, doing sports or some other activities instead.
Teachers are, in many ways, in a better position to provide time and space for children to benefit from experiences that help them not only to learn, but also to be well. Teachers can spare both formal and informal time and space for exploration that helps not just children who are ill, but also those who are well to remain well or become even better.
31. What does Paragraph 1 mainly talk about
A. The way to reach full potential.
B. The methods of doing exploration.
C. The different attitudes to exploration.
D. The importance of doing exploration.
32. What can we learn from the survey of Dirt is Good
A. Prisoners in the UK are treated very well.
B. Children are badly in need of time outdoors.
C. Children are becoming less outgoing nowadays.
D. There aren’t enough natural places in many countries.
33. What do we know about the process of changing parents’ attitude
A It’s interesting but tiring.
B. It’s complex and risky.
C. It’s challenging but worthwhile.
D. It’s troublesome and demanding.
34. By mentioning social prescriptions, the author wants to say _______.
A. playing outside can promote people’s health
B. traditional medicines may have side effects
C. experienced doctors are in short supply
D. mental illness needs special treatment
35. Which of the following best shows the structure of the text
A. ①-②③④⑤-⑥ B. ①-②③-④⑤⑥
C. ①②③-④⑤-⑥ D. ①②-③④-⑤⑥
【答案】31. D 32. B 33. C 34. A 35. B
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章阐述了出外探索的重要性,提出了儿童在外接触自然的时间较少的原因。最后文章从父母,医生和老师的角度提出了解决方案。
【31题详解】
主旨大意题。文章第一段认为A geography education without actively learning how to explore places is as frustrating as teaching music lessons without sound(地理教育如果不积极地学习如何探索地方,就像教音乐课没有声音一样令人沮丧)。另外作者认为Besides that, in its widest sense, exploration has the potential to be one of the most enjoyable and rewarding things we humans will ever do. It can be good for developing problem-solving, teamwork, social and other vital skills(除此之外,在最广泛意义上,探索有可能成为我们人类将要做的最愉快和最有回报的事情之一。它有助于培养解决问题、团队合作、社交和其他重要技能)。综合分析,文章第一段在告诉我们出外探索重要性。故选D项。
【32题详解】
细节理解题。根据第三段Perhaps most shockingly, Dirt is Good conducted a survey which found that three-quarters of UK children spend less time outside than prisoners, that the amount of time children spend playing in natural places has decreased and that a fifth of children do not play outside on an average day(也许最令人震惊的是,Dirt is Good的一项调查发现,四分之三的英国儿童在户外的时间少于囚犯,儿童在自然场所玩耍的时间减少了,五分之一的儿童平均每天不在户外玩耍)可知,英国儿童在户外玩耍的时间很少,他们急需多走出去。故选B项。
【33题详解】
推理判断题。根据倒数第三段Changing the parenting cultures that are overly limiting many children’s freedom will potentially need efforts of generation after generation(改变过度限制许多孩子自由的养育文化可能需要一代又一代的努力)可知,改变父母的养育文化需要一代又一代的努力。同时根据前文第二段提及的父母限制孩子在户外玩耍的时间不利于孩子们的成长。综合分析,改变父母的限制孩子自由的养育文化具有挑战性,但又很值得。故选C项。
【34题详解】
推理判断题。根据文章倒数第二段Instead of being offered medicine for a mental or physical illness, young patients are being prescribed time with nature, volunteering, doing sports or some other activities instead(他们没有为精神或身体疾病提供药物治疗,而是规定年轻患者去大自然、做志愿者、做运动或其他活动)可知,出外游玩可以有利于身体健康。故选A项。
【35题详解】
推理判断题。综合分析文章,文章第一段提出了外出探索的重要性。然后在文章第二和第三段描述了有很多小孩子的外出自由受到了限制的现象。文章最后三段提到了改变这种现象的 方法,包括了改变父母的教养文化,医生的帮助以及老师的指导。综合分析可知,故选B项。
第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You may be wondering what benefits students gain from cooperative learning. The answer is many! Other than giving students the opportunity to learn from each other, cooperative learning, of course, teaches a number of social and emotional skills. ____36____
Leadership Skills
In order for a cooperative learning group to succeed, individuals within the group need to show leadership abilities. ____37____ Natural leaders become quickly obvious in small groups, but most students don’t naturally want to lead. Assign(分配) leadership roles of different importance to every member of a group to help all individuals practice leading.
Communication Skills
____38____All members of a cooperative learning group have to learn to speak productively with one another to stay on track. By teaching students to share confidently, listen carefully, and speak clearly, they learn to value the input of their teammates and the quality of their work improves greatly.
____39____
There are many decisions to be made in a cooperative environment. Encourage students to think as a team to make joint decisions by first having them come up with a team name. ____40____ Make sure that each student has their own responsibilities in cooperative learning groups. Much like leadership skills, decision-making skills cannot be developed if students are not regularly practicing them.
A. Teamwork Skills
B. Decision-Making Skills
C. From there, have them decide who will complete what tasks.
D. Without this, the group cannot move forward without a teacher.
E. Effective teamwork requires good communication and responsibility.
F. Often, leaders of the group are also the ones that make most of the decisions.
G. The following skills developed through regular and effective cooperative learning are just a few of many.
【答案】36. G 37. D 38. E 39. B 40. C
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。主要向读者介绍3种通过合作学习可以培养的技能。
【36题详解】
根据上文“cooperative learning, of course, teaches a number of social and emotional skills.(当然,合作学习可以教给我们许多社会和情感技能)”结合下文介绍的三个技能可知,此句应该是过渡句,选项G“The following skills developed through regular and effective cooperative learning are just a few of many.(接下来的可以通过规律有效的合作学习培养出来的技能仅仅是其中的几条)”复合题意。故选G项。
【37题详解】
根据上文“In order for a cooperative learning group to succeed, individuals within the group need to show leadership abilities.(为了让合作学习组可以成功进展,组内的每个人都需要展示出来领导能力)”可知,下文选D项“Without this, the group cannot move forward without a teacher.(没有这个能力,这个组就没有人领导,就不可能前行)”复合题意,选项中的this指代上文“每个人都需要展示领导能力”上下文意思一致。故选D项。
38题详解】
根据小标题“Communication Skills(交流技能)”可知,下面这一段就应该是和培养交流技能有关的内容。选项E“Effective teamwork requires good communication and responsibility.(有效的合作要求好的交流和责任)”复合本段主旨。故选E项。
【39题详解】
此空是下面这一段的小标题,是这一段内容的中心。根据下文“There are many decisions to be made in a cooperative environment.(有许多的决定需要在合作的环境中做)”可知,这一段的内容和做决定的技能有关系。选项B“Decision-Making Skills(做决定的技能)”可以作为本段小标题。故选B项。
【40题详解】
根据上文“Encourage students to think as a team to make joint decisions by first having them come up with a team name.(鼓励学生们先从让他们一起为他们的团队想一个名字开始作为一个团队去做决定)”可知,接下来就是在决定好队名之后的其它事情,选项C“From there, have them decide who will complete what tasks.(然后,让他们决定谁将做什么任务)”复合语境和做事的先后关系。故选C项。
第三部分语言运用 (共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Turning 50 is hard enough. But losing a job at fifty in the world of advertising, well, that was even more ____41____. For me, it wasn't just a job, it was the ____42____ of a 25-year career. ____43____ I found a part-time job of creating advertisements for some of the biggest companies in America.
In the ____44____, I had teams of people to work with. In my new life, it was just Me, Myself and I. And all three of us were forced by the time and the ____45____ that it was too late to start over. Again and again I'm reminded of the importance of learning, experiencing and ____46____. I was tired but happy.
One day I came home from a walk to find a lot of red dragonflies, ____47____ near our house. To my ____48____, they stayed for four hours the first day and came back three more days. BUT WHY I surfed for____49____.
Dragonflies are born in the water and _____50_____ most of their lives crawling around the bottom of a pond in a larvae-like(幼虫状) state up to four years. Then, one day, the dragonfly crawls up onto a leaf or stem, and out into the sunlight. And that's _____51_____ her wings magically open. Suddenly I _____52_____ it. I'M A DRAGONFLY. AND I’M FLYING _____53_____ IN LIFE, TOO.
And all that sadness and worries I’ve been _____54_____ has actually been growing my wings. I now have the honor of speaking to all women, sharing my creative art, my heart and the _____55_____ that “it's never too late to fly”.
41. A. exciting B. annoying C. confusing D. challenging
42. A. ending B. beginning C. promise D. project
43. A. Usually B. Luckily C. Obviously D. Possibly
44. A. firm B. house C. class D. world
45. A. topic B. schedule C. fear D. adventure
46. A. growing B. practising C. arranging D. tracking
47. A. living B. flying C. sleeping D. working
48. A. content B. sadness C. fright D. amazement
49. A. measures B. answers C. results D. questions
50. A. cost B. take C. spend D. pay
51. A. how B. why C. when D. because
52. A. held B. got C. met D. stressed
53. A. FAST B. EARLY C. LATER D. SLOWLY
54. A. going over B. going by C. going for D. going through
55. A. message B. motto C. slogan D. note
【答案】41. D 42. A 43. B 44. A 45. C 46. A 47. B 48. D 49. B 50. C 51. C 52. B 53. C 54. D 55. A
【解析】
【分析】这是一篇夹叙夹议文,作者叙述自己50岁事业的困境下的心理恐惧,偶然看到蜻蜓,经过了解蜻蜓的生命历程,豁然顿悟,接纳了新的自己。
【41题详解】
考查形容词词义辨析。句意:50岁已经够难的了。但是在50岁的时候失去在广告界的工作,那就更具有挑战性了。A. exciting令人激动的;B. annoying令人恼火的;C. confusing令人困惑的;D. challenging具有挑战性的。前文表示五十岁,年龄大了,什么都难办了,那么在50岁又失去工作,就更难了。challenging表示很艰难,具有挑战性,呼应上文的hard enough。故选D项。
【42题详解】
考查名词词义辨析。句意:对我来说,这不仅仅是一份工作,更是25年职业生涯的结束。A. ending结束;B. beginning开始;C. promise承诺;D. project工程项目。losing a job失去工作意味着职业生涯的结束。故选A项。
【43题详解】
考查副词词义辨析。句意:幸运的是,我找到了一份为美国几家大公司制作广告的兼职工作。A. Usually通常;B. Luckily幸运的是;C. Obviously显然地;D. Possibly可能地。50岁失业,本来很艰难,后文表示又找到一份兼职工作,这说的上是很幸运的。故选B项。
【44题详解】
考查名词词义辨析。句意:在公司,我有一组人一起工作。A. firm公司;B. house房子;C. class班级;D. world世界。有同事一起共事,我是在回想原来在公司工作的情景,而现在我是一个人。故选A项。
【45题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们三个被已经太晚了不能重新开始的恐惧和时间的紧迫感所迫。A. topic话题;B. schedule日程安排表;C. fear恐惧;D. adventure冒险。根据空后同位语从句“that it was too late to start over”可知50岁工作生活发生变故,重新开始,认为太晚了,不能重新开始,这是内心的恐惧。故选C项。
【46题详解】
考查动名词词义辨析。句意:一次又一次地我感知到学习、经历和成长的重要性。A. growing成长;B. practising训练;C. arranging安排;D. tracking跟踪。该空前面学习,经历,都是一种成长,后面还表示很累很开心,应该是学习并经历困境之后有所成长,有收获。故选A项。
【47题详解】
考查动词词义辨析。句意:有一天我散步回家,发现有很多红色的蜻蜓,在我们家附近飞来飞去。A. living生活;B. flying飞行;C. sleeping睡觉;D. working工作。这里指dragonflies蜻蜓的动作,应该是飞行。故选B项。
【48题详解】
考查名词词义辨析。句意:令我惊讶的是,第一天它们待了四个小时,后来三天又来了。A. content满足;B. sadness悲伤;C. fright害怕;D. amazement惊讶。蜻蜓连续多天到我家附近来,我应该很惊讶。 满足,害怕,伤心都不合适。故选D项。
【49题详解】
考查名词词义辨析。句意:但是为什么呢 我上网寻找答案。A. measures措施;B. answers答案;C. results结果;D. questions问题。前面的why是一个疑问词,对蜻蜓的行为感到疑惑,上网了解蜻蜓肯定是去找寻答案。故选B项。
【50题详解】
考查动词词义辨析。句意:蜻蜓出生在水中,它们一生中的大部分时间都在池塘底部爬行,以幼虫般的状态爬行,最长可达四年。A. cost花费;B. take拿走;C. spend花费,度过;D.pay支付。后面“crawling around the bottom of a pond in a larvae-like(幼虫状) state …”是蜻蜓多年的动作;spend some time doing sth.表示花费时间做某事,该句型是固定句型。故选C项。
【51题详解】
考查表语从句。句意:这时它的翅膀神奇地张开了。 her wings magically open.是一个表语从句,引导词在从句中作时间状语,用when引导该从句 。故选C项。
【52题详解】
考查动词词义辨析。句意:突然我明白了,我是一只蜻蜓。A. held举行;B. got得到;C. met遇到;D. stressed强调。习惯表达 get it表示“明白了”,最符合语境,下一句就是我的感悟。故选B项。
【53题详解】
考查副词词义辨析。句意:我也在人生后期飞翔。A. FAST快;B. EARLY早;C. LATER较晚,后来;D. SLOWLY缓慢地。蜻蜓是在泥土中爬行多年之后展开翅膀飞翔,我也是50岁重新创业,50岁也是人生的晚些时候。故选C项。
【54题详解】
考查动词短语辨析。句意:我所经历的所有悲伤和担忧,实际上已经让我长出了翅膀。A. going over复习;B. going by路过;C. going for为......的努力,追求;D. going through经历。先行词sadness and worries在定语从句中应该作going through的宾语,经历了悲伤与焦虑,经历了50岁失业。故选D项。
【55题详解】
考查名词词义辨析。句意:现在,我很荣幸能与所有女性交流,分享我的创意艺术,我的内心,以及“飞翔永远不会太迟”的理念。A. message信息; B. motto口号,座右铭;C. slogan口号;D. note笔记,纸钞,纸条。后面同位语从句that “it's never too late to fly”.飞翔什么时候都不晚,这是作者通过自己的经历想向女性朋友们传达的信息。故选A项。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Located in the Haidian District, northwest of Beijing, the Summer Palace is 15 kilometers away from the downtown area. The Summer Palace, ____56____is made up of Longevity Hill and Kunming Lake, covers an area of 2.9 square kilometers. Being the ____57____ (large) and most well-preserved royal garden in China, it ___58___ (great) influences Chinese horticulture (园艺) and landscape ____59____ its famous natural views and cultural interests.
Originally named Qingyi Yuan or the Garden of Clear Nipples, the Summer Palace was first built in 1750. It later became the main residence of royal members in ____60____ end of the Qing Dynasty. ____61____, like most of the gardens in Beijing, the Summer Palace ____62____ (destroy) by fire. Then rebuilt in 1886, it was supposed to serve as a summer resort(避暑胜地) for the Empress Dowager Cixi. After another hit by the Eight-power Alied Forces in 1900, the Summer Palace took the government two years ____63____ (repair). In 1924, it was open to the public.
It was not until 1998 ____64____ The Summer Palace was added to the World Heritage Sites by UNESCO , and became one of the first national AAAAA tourist ____65____ (attraction) in China.
【答案】56. which
57. largest
58. greatly
59. with 60. the
61. However##Nevertheless
62. was destroyed
63. to repair
64. that 65. attractions
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章简要介绍了中国著名园林颐和园的历史和基本信息。
【56题详解】
考查定语从句。句意:颐和园由万寿山和昆明湖组成,占地2.9平方公里。分析句子成分可知,此处为定语从句。先行词为the Summer Palace,指物,且从句缺主语,应用关系代词which。故填which。
【57题详解】
考查形容词。句意:它是中国最大、保存最完好的皇家园林。它以其著名的自然景观和人文情趣对中国的园艺和景观产生了巨大影响。后文most well-preserved为形容词最高级,and前后连接形容词的级应该保持一致。故填largest。
【58题详解】
考查副词。句意:它是中国最大、保存最完好的皇家园林。它以其著名的自然景观和人文情趣对中国的园艺和景观产生了巨大影响。修饰动词influences需用副词greatly作状语。故填greatly。
【59题详解】
考查介词。句意:它是中国最大、保存最完好的皇家园林。它以其著名的自然景观和人文情趣对中国的园艺和景观产生了巨大影响。结合句意和句子结构可知,此处应用介词with表示“用……”。故填with。
【60题详解】
考查冠词。句意:它后来在清末成为了皇室成员的主要住所。in the end of为固定短语,意为“在……结束的时候”。故填the。
【61题详解】
考查副词。句意:然而,和北京的大多数园林一样,颐和园也被大火烧毁了。前文描述了颐和园的重要历史地位,后文介绍颐和园被烧毁。语义为转折关系。同时此处位于句首,应使用副词。故填However/Nevertheless。
【62题详解】
考查被动语态。句意:然而,和北京的大多数园林一样,颐和园也被大火烧毁了。分析句子成分可知,此处为谓语动词。destroy与the Summer Palace为动宾关系,且事情发生在过去。故填was destroyed。
【63题详解】
考查非谓语动词。句意:在1900年八国联军再次袭击后,政府花了两年时间修复颐和园。It takes sb. some time to do sth.为固定句型,意为“做某事花费某人多长时间”,空处需填动词不定式。故填to repair。
【64题详解】
考查强调句。句意:直到1998年,颐和园才被联合国教科文组织列入世界遗产,成为中国首批国家5A级旅游景点之一。分析可知,去掉it was和设空处句子依然完整,由此可知此处为:It+be+not until+被强调部分+that+ 其他,是固定句型,意为“直到……才”。故填that。
【65题详解】
考查名词。句意:直到1998年,颐和园才被联合国教科文组织列入世界遗产,成为中国首批国家5A级旅游景点之一。attraction意为“景点”,是可数名词,one of后面需加可数名词复数形式。故填attractions。
第四部分 课内知识 (共三节,满分25分)
第一节 (共7小题;每小题1分,满分7分)
根据语境,选择下框中的单词替换句中划线部分的单词或短语,使之意思一致。
exchange register solution awkward positive event recognize
66. The main competition is scheduled to take place in the afternoon.
67. I was the first to ask him difficult questions but there’ll be harder ones to come.
68. By 1206, all the Mongol tribes were ready to accept him as the leader.
69. If interested in this summer camp, do remember to sign up online in two weeks.
70. No one in the office promised a quick answer to that matter.
71. Despite one failure after another, he would always stay optimistic.
72. The policy of reform and opening has provided China with a great platform to trade goods with other countries.
【答案】66. event
67. awkward
68. recognize
69. register
70. solution
71. positive
72. exchange
【解析】
【66题详解】
考查名词。句意:这场主要的比赛计划下午进行。原句中的competition“比赛”,选项中的event“赛事、大事件”,两者存在近义关系,可相互替换。故选择event。
【67题详解】
考查形容词。句意:我是第一个问他难题的,但是接下来会有更难的。原句中的difficult“难的”,选项中的awkward“难对付的;难处理的”,两者存在近义关系,可相互替换。故选择awkward。
【68题详解】
考查动词。句意:截至1206年,所有的蒙古部落都准备好接受他作为领导人。原句中的accept“接受”,选项中的recognize“(正式)认可,接受,赞成”,两者存在近义关系,可相互替换。故选择recognize。
【69题详解】
考查动词。句意:如果对这个夏令营感兴趣,请在两周内在线报名。原句中的短语sign up“报名”,选项中的register“登记;注册”,两者存在近义关系,可相互替换。故选择register。
【70题详解】
考查名词。句意:办公室没有人承诺对那件要紧事做出快速答。原句中的answer“回答、答复”,选项中的solution“解决(方案)、办法、答案”,两者存在相似关系,可相互替换。故选择solution。
【71题详解】
考查形容词。句意:尽管一次又一次的失败,他总是会保持乐观。原句中的optimistic“积极的、乐观的”,选项中的positive“积极的”,两者存在近义关系,可相互替换。故选择positive。
【72题详解】
考查动词。句意:改革开放政策为中国提供了一个同其他国家货物贸易的大平台。原句中的trade“贸易”,选项中的exchange“交换、兑换、交流”,两者存在相似关系,可相互替换。故选择exchange。
第二节 (共8小题; 每小题1分, 满分8分)
根据语境,选择下框中的单词或短语,必要时用正确的形式填空。框中有两个为多余的单词或短语。
design impress narrow prefer honorfall apart unique make sense detail make up
73. The band performed well on the stage, leaving a deep ________ on the audience.
74. The programme is________ to help people who have been out of work for a long time .
75. The experts applied themselves to ________ the gap between the wealthy and the poor.
76. Addicted to smoking for quite a long time, he found his health________.
77 Cherry ________ to shop in a physical store rather than online in the past.
78. I feel so ________ to talk about the Chinese Women’s Volleyball Team Spirit here.
79. Whatever you mean to do, it ________ to work out a plan before you set about doing it.
80. Would you please tell me how it works in ________
【答案】73. impression
74. designed
75. narrowing
76. falling apart##was falling apart
77. preferred
78. honored##honoured
79. makes sense
80. detail
【解析】
【73题详解】
考查名词。句意:这个乐队在舞台上表演的很好,给观众留下了深刻的印象。根据句意和结构可知,此处考查固定短语“leave a deep impression on sb.”给某人留下深刻印象的意思。动词impress“印象”的名词形式是impression。故填impression。
【74题详解】
考查动词。句意:这个项目是为帮助那些失业很久的人设计的。根据句子结构和意思可知,此空需要动词的过去分词形式,表达被动的意思。“be designed for”为……设计,符合要求。故填designed。
【75题详解】
考查动词。句意:专家们致力于缩小贫富差距。根据句意,此空应该填“缩小”的意思的词“narrow”;根据短语结构“apply oneself to doing sth.”可知,此空要填动词的现在分词形式。故填narrowing。
【76题详解】
考查动词短语。句意:吸烟上瘾太长时间了,他发现他的身体状况日趋下降。根据句意可知,吸烟太久导致他的身体不好。“fall apart”撕裂、破碎的意思,符合句意。根据动词短语find+sb./sth.+doing sth.发现……正在做……的结构可知,此处可填falling apart;同时,这句话也可以理解成动词find后面跟宾语从句,由谓语动词found可知,这句话是过去时态;由主语his health可知,谓语动词要用单数形式。所以,此空也可以填was falling apart。故填falling apart/was falling apart。
【77题详解】
考查动词。句意:在过去,切瑞更愿意去实体店购物,而不是上网购物。根据句子结构和意思可知,此句话考查短语prefer to do…rather than do…宁愿做……而不愿做……。根据时间状语“in the past”可知,谓语动词要用过去式。故填preferred.
【78题详解】
考查形容词。句意:我很荣幸能在这里和大家说说中国女排精神。根据句意,“和别人聊……”应该是自己感到很荣幸,对应的是形容词honored,英国写法是honoured。故填honored/honoured。
【79题详解】
考查动词短语。句意:无论你打算做什么,在做之前做一个计划都是很有意义的。根据句意可知,此空需要“make sense”表示“有意义”的意思。根据句子时态要填一般现在时,主语是“it”,所以,谓语动词要用第三人称单数形式。故填makes sense。
【80题详解】
考查名词。句意:你能详细地告诉我它怎么用的吗?根据句意,这是在请求别人的帮助,让别人详细地介绍它的用法。短语“in detail”的意思“详细地”正好与句意一致。故填detail。
第三节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
翻译: 81-83题按括号中的要求进行汉译英, 84-85题进行英译汉。
81. 我相信我会在这里结交新朋友,而且在高中有很多要去探索的东西。(使用there be句型) (汉译英)
【答案】I believe I will make new friends here, and there’s a lot to explore at senior high school.
【解析】
【详解】考查there be句型。表示“我相信...”可用I believe后接宾语从句;表示“结交新朋友”可用动词短语make new friends;表示“有很多”可用there be 句型;表示“探索”可用动词explore。故翻译为I believe I will make new friends here, and there’s a lot to explore at senior high school.
82. 失去两个重要的运动员是一个巨大的挑战,但郎平并没有灰心。 (使用动词ing形式和lose) (汉译英)
【答案】Losing two important players was a big challenge, but Lang Ping did not lose heart.
【解析】
【详解】考查短语、时态和非谓语动词。 lose heart灰心。陈述过去事情,用一般过去时。动名词作主语,谓语动词用单数形式。根据句意,故翻译为Losing two important players was a big challenge, but Lang Ping did not lose heart.
83. 一旦我开始考虑健康而不是体重,情况就开始变了。(使用rather than和fitness) (汉译英)
【答案】Once I started thinking about fitness rather than weight, things began to change.
【解析】
【详解】考查名词、连词、动词、时态和时间状语从句。结合原文,分析句子可知,全句讲述已经发生的事情,应使用一般过去时态;“一旦我开始考虑健康而不是体重”是句中时间状语从句,“一旦”可用连词once表示,引导时间状语从句,“开始”是从句谓语动词,用start表示,句中用过去式started,“考虑”作start 的宾语,作用动名词短语thinking about,“而不是”用连词rather than表示,“健康”用名词fitness,“体重”用名词weight,可译为:once I started thinking about fitness rather than weight;“情况就开始变了”是主句, “情况”是主语,可意译为things,“开始变了”是谓语部分,可用began to change表示,可译为:things began to change。综上, 全句译为:Once I started thinking about fitness rather than weight, things began to change.
84. It is not unusual for teenagers of your generation to be attracted to computer games and the online world.(英译汉)
【答案】对于你们这一代的青少年来说,被电脑游戏和网络世界所吸引并不稀奇。
【解析】
【详解】考查形式主语和动词不定式。本句为“it is+形容词+for sb +to do sth”的结构,it做形式主语,动词不定式为真正的主语。 unusual意为“不稀奇的”;for teenagers of your generation 意为“对于你们这一代青少年来说”; be attracted to computer games and the online world意为“被电脑游戏和网络世界所吸引”。故翻译为:对于你们这一代的青少年来说,被电脑游戏和网络世界所吸引并不稀奇。
85. You can then spend three days exploring the rainforest with a local guide and enjoying the plants and animals unique to the rainforest.(英译汉)
【答案】在接下来的三天里,您可以在当地导游的陪同下,深入雨林进行探索,欣赏雨林独有的动植物。
【解析】
【详解】考查动词短语、形容词和非谓语动词。主语是you,谓语为can spend,非谓语exploring和enjoying并列;unique to the rainforest雨林独有的,作定语修饰名词animals。结合句意,故答案为在接下来的三天里,您可以在当地导游的陪同下,深入雨林进行探索,欣赏雨林独有的动植物。
第五部分 写作 (满分 25分)
86. 假定你是李华,学校网站的英语专栏正在开展“我的运动故事”主题征文活动。你打算投稿,请根据下面的提示写一篇短文。标题已给出。
1. 过去生活方式不健康,易生病,影响学习和生活;
2. 发生改变的原因及改变;
3. 现在的运动习惯和产生的积极结果。
注意: 1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
My sports story
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 My sports story
In common with many young people, I used to lead an unhealthy life, such as staying up late, preferring fast food, disliking sports, etc. As a result, I fell ill easily lacking energy, which greatly affected my study and life.
Then I read an article that said jogging would make a difference to health. I came to realize the importance of doing sports rather than hating exercising. Things began to change. Instead of rarely working out, I made it a rule to run every day. What's more, I ate a healthy, balanced diet, instead of being free to enjoy junk food.
Finally, I stopped staying up late and enjoying myself by eating unhealthy food.Instead, I kept going for a jog at least half an hour daily. Now, I'm crazy about jogging. Thanks to it, I become both more energetic and healthier.
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给学校网站的英语专栏正在开展的“我的运动故事”主题征文活动投稿,讲述运动给自己带来的改变。
【详解】词汇积累
认识到:see→realize
每天的:everyday→daily
喜欢:like→be crazy about
影响:influence→make a difference to
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I came to realize the importance of doing sports rather than hating exercising. Things began to change.
拓展句:Once I came to realize the importance of doing sports rather than hating exercising, things began to change.
【点睛】[高分句型1] As a result, I fell ill easily lacking energy, which greatly affected my study and life. (运用了which引导的非限制性定语从句)
[高分句型2] Then I read an article that said jogging would make a difference to health. (运用了that引导的定语从句)