宿州市十三所重点中学2021-2022 学年度第一学期期中质量检测
高一英语试题
(本试卷满分150分,考试时间120分钟)
考生注意:
1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在答题卡上,并将考生号条形码贴在答题卡上的指定位置。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并收回。
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman dislike
A. The chicken. B. The salad. C. The tomatoes.
2. When did the man get home
A. At around 1:00. B. At around 3:00. C. At around 10:00.
3. How does the woman sound
A. Calm. B. Angry. C. Pleased.
4. Why does the man give up traveling abroad
A. He has to study.
B. His parents disagreed.
C. He failed an important exam.
5. What are the speakers going to do tonight
A. Eat out. B. Work on the paper. C. Stay at home.
第二节 (共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the relationship between the speakers
A. Friends. B. Husband and wife. C. Father and daughter.
7. What pet will the speakers get
A. A dog. B. A cat. C. A parrot.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. Where does the conversation take place
A. In an apartment. B. In an office. C. On the phone.
9. What is the man’s requirement for the apartment
A. It’s close to the downtown.
B. It has two bedrooms.
C. It’s near a park.
10. What information does the man finally ask the woman for
A. The address. B. The phone number. C. The price.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What theme do the speakers pick for the party
A. Jungle theme. B. Ocean theme. C. Beach theme.
12. Who likes to collect beach hats
A. Bob. B. Tammy. C. Sara.
13. Why would the speakers like to go to the beach this weekend
A. To take some photos.
B. To pick up some shells.
C. To enjoy the sunshine.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. Where have the kids gone
A. To a café. B. To a friend’s house. C. To a mall.
15. What is wrong with the man’s new trousers
A. They are too small. B. They are too long. C. They are broken.
16. What will the woman do for the man
A. Introduce a tailor to him.
B. Give him the money back.
C. Go to the department store with him.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. When does the big water fight begin in Thailand
A. On April 13th. B. On April 14th. C. On April 15th.
18. Why do people pour water on their elders’ hands
A. To show respect.
B. To have more fun.
C. To wash away bad things.
19. What does the speaker suggest tourists do
A. Go to Thailand in April.
B. Take valuable things with them.
C. Wear a swimsuit under their clothes.
20. What is the talk mainly about
A. A festival. B. A tourist site. C. A competition.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
A
School Groups Visits
The Met welcomes all school-age learners! We invite you to book either a guided visit led by trained Museum educators and volunteers or a self-guided visit, which allows you to lead your own students through the Museum. Booking is required for all school groups visiting the Museum. To pay a visit to The Met Fifth Avenue or The Met Cloisters, please visit us at schoolvisits@metmuseum.org.
Guided Visits
Guided tours must be booked at least three weeks in advance. Individual (单独的) schools are limited to three weekday morning guided visits per term. Each school is limited to one group visit per day.
Admission
Membership benefits and other passes are not in use for group visits.
Students $12
Required Adult Chaperones (监护人) $12
Other Adults $25
Under-resourced (资金不足的) organizations may apply for reduced rates (价格). Please ask for details when you book.
Group Size
Guided tours at The Met Fifth Avenue or The Met Cloisters may have no fewer than 10 students and no more than 50 students, with one chaperone required for every 10 students. Larger groups will be divided into smaller ones in order to offer more attention to students there.
Visit Schedule
Guided visits are conducted at each place as follows:
The Met Fifth Avenue: Monday through Friday, 9:45 am - 3:30 pm.
The Met Cloisters: Monday through Friday, 10 am - 3:30 pm.
For more information or questions, please call 211-535-7710.
1. What is required of school groups visiting The Met
A. They have to book online in advance.
B. They should book it a month ahead.
C. They have to follow Museum educators.
D. They should limit the group size to 30 students.
2. How much should they pay if 30 students with three chaperones visit the Museum
A. $435. B. $422.
C. $396. D. $360.
3. When are guided tours available at The Met Cloisters
A. 9:45 am - 3:30 pm, Monday. B. 10 am - 3:30 pm, Wednesday.
C. 9:45 am - 3:30 pm, Friday. D. 10 am - 3:30 pm, Sunday.
B
Since birth, I have worn a tracheotomy tube (气切管) around my neck to help me breathe. When I was growing up, it was common for adults to tell me that I should wear colorful scarves (围巾) so that other people wouldn’t see it. They would say, “You can’t even tell it’s there,” as if my disability is something to be ashamed of. As a kid, I never really thought about my disability the way I do now. It was just how I lived my life.
Now I’m 26 years old, and I’m proud to call myself a disabled woman because I consider my disability to be a part of who I am. I travel around the world to share my story as a disabled reporter and train other reporters on how to cover disability problems. I still remember the first time I gave a university lecture to a group of students. I realized that I could help create safe spaces where disabled people can be themselves and feel free to tell their own stories.
Unfortunately, being disabled is still viewed as something that is meant to be overcome. But for so many of us, this is how we live. This is who we are. I am always moved by the people I’ve met in the disability community: educators, historians, writers, lawyers and many more because we share the same dream and the same need for a mentally-safe world.
4. Why did the writer wear a special tube when she was a child
A. It could help her breathe normally.
B. It was a special fashion at that time.
C She wanted to look different from others.
D. A photography editor asked her to do it.
5. Why did the adults ask the writer to wear colorful scarves
A. To keep warm. B. To protect her neck.
C. To look beautiful. D. To cover her special tube.
6. What does the writer think of being disabled
A. Shameful B. Pitiful.
C. Ordinary. D. Abnormal.
7. Which is the best title for the text
A. How I Became Disabled
B. How I Became Proud of Being Disabled
C. How to Get Along with a Disabled Person
D. How to Edit Photographs of Disabled People
C
Smart phones are greatly changing the way we walk down the street. Office workers and young people are walking like the old as they check emails and messages.
Scientists have found mobile phones make us walk more slowly, with modest steps, to avoid falling over. The leader of the study said the walk is just like someone in their eighties. Researchers found people writing a text message walk more than twice as slowly as those without a phone, finding it harder to stay in a straight line.
The scientists examined 252 people walking while reading a text message, writing one, speaking on their phones or without their phones at all. Writing a text is the hardest activity, causing people to look down at their phone 46 percent more, and 45 percent longer, than when reading a message. This led people to walk 118 per cent more slowly than when they were without their phones. People walked almost a third more slowly while reading a text and 19 per cent while talking on the phone.
Smart phones were found to stop people from walking in a straight line, putting them at greater risk of running into other people, cars or street lamps. This increased the need to slow down and take more careful steps.
John Timmis said the idea for this study came from following someone walking down the street in the afternoon, who was walking as if he had had several drinks. I thought it was a bit early for that, then walked up alongside him and saw that he was on his phone. Simply being on the phone changes the way people walk.
8. What does the underlined word “modest” mean in the second paragraph
A. Young. B. Straight.
C. Low. D. Small.
9. Based on the text, who walk the most slowly
A. Those not carrying phones.
B. Those writing a text message.
C. Those reading a text message.
D. Those speaking on their phones.
10 What made people with phones take more careful steps
A. The need to walk straight.
B. The desire to use their phones.
C. The chance of possible accidents.
D. The traffic jams during rush hours.
11. What made John Timmis decide to do the research
A. Seeing office workers walking like the elderly.
B. Seeing people walking in the street hurriedly.
C. Watching young people who were walking normally.
D. watching a person who was walking in the street in a strange way .
D
Have you ever imagined that your T-shirt can cool you down by up to 5℃ on these hot summer days Thanks to a recent discovery, the possibility is getting closer. While there are many technologies that manage to keep the body warm, this amazing invention aims to offer real comfort for those who want to feel cool and fresh on extremely hot days.
Its inventors, engineers Ma Yaoguang of Zhejiang University and Tao Guangming of Huazhong University of Science and Technology in China, took a completely new technique. They designed a special textile that can take in body heat and give off its energy into space. This means that, even when it looks like you are wearing a regular shirt, you are actually wearing something that works like a mirror.
Research at Stanford University in 2017 had already managed to cool the wearers by 3℃, but this experiment was limited. So researchers still need to do more experiments to see the new technique to decide how effectively the new material cools while the wearers are standing or walking, and not directly facing the sky, like in their experiments. They also need to examine how well it works when T-shirts are not in close touch with the skin.
Inventors Yaoguang and Guangming note that the new material will increase the costs by just 10 percent.“It means everybody can get a T-shirt and the cost is basically the same as their old one,” Yaoguang said.
So if you are an athlete or simply someone that has to deal with the extremely high temperatures, be patient because your days of feeling hot and bothered may be coming to an end!
12. What is the purpose of the new invention
A. To keep people warm. B. To help beat the heat in hot weather.
C. To find out the wearers’ temperature. D. To protect clothes from becoming wet.
13. How does the special product work
A. By sending out absorbed heat. B. By turning sunlight into energy.
C. By keeping heat out completely. D. By using light colors to reflect sunlight.
14. What is the main idea of Paragraph 3
A. The invention needs further testing.
B. The studies in 2017 lack evidence (证据).
C. The new textile has a good cooling effect.
D. The new textile applies to various situations.
15. What’s the writer’s attitude towards the invention
A. Doubtful B. Objective C. Supportive D. Indifferent
第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Have Fun During a Long Car Ride
Are you afraid of that long, family car ride Boredom can be avoided. ___16___ The following are some things that you can do so that you won’t feel bored any more.
Read a book. ___17___ If you do feel carsick, stop reading. Get a book that is full of action — this should keep your mind busy and make you feel time flies.
___18___ If you have an iPhone, iPad, or iPod, play games that don’t require the Internet. Some good ones are Paint Sparkles, talking friends apps, (some talking friends apps require money) including Tom Heart Angela, Talking Larry, (Talking Larry might require money, too), Talking Rex, Talking Lila, and Talking Hippo. Other recommendations are the Garfield diner app, Pet Puppy, Angry Birds, Hungry Hippo, Zoom, Math Puppy. Watch a movie or two on your digital tablet or portable DVD player.
Play with some toys. ___19___ Then on the way you can play a game of showing them around the outside of the car. You can also play with anything else you may have brought from home, such as dolls.
Listen to some music. Soft music will help you remain calm in the car unlike rock music. ___20___ Play around with different styles.
A. Play some car games.
B. Try classical, jazz, and more.
C. Or anything else you can think of.
D. Take advantage of your technology.
E. You can bring along some stuffed animals.
F. This can work for some, as long as you don’t get too carsick.
G. In fact, a long car ride is an opportunity to do lots of fun things.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
On quiet days, Rober Moore, a retired (退休的) high school music teacher, likes to think about the list: the names of all 900 of his students.
Unknown to Mr. Moore, a small group of his students had been ____21____ a surprise for the past year. They ____22____ him out to the place where he had worked and then surprised him with the greatest ____23____ a teacher can receive.
From across America and three foreign countries, Rober Moore’s students returned, ____24____ 300 of them, all to tell him about the huge ____25____ he had made in their lives. Many went into education. Many more went after ____26____ including John Atkins, who graduated in 1976. “I have a 25-year ____27____ singing the LA Opera all around the country. It wouldn’t have ____28____ without you.” Atkins said.
The students rented the old Poncan Theatre and ____29____ one special show for their teacher. Their beautiful ___30___ and their increasing success undoubtedly ____31____ what a good teacher can ____32____ in a career. In their school days they felt discipline (纪律) was huge, and Mr. Moore was always ____33____ with them. But they said they would do anything they could to ____34____ him, and on that night, they did just that.
Strict teachers often go unappreciated (不被感激) for many years, but if they are good, ____35____ thanks do come thundering in.
21. A. planning B. completing C. showing D. seeking
22. A. forced B. cheated C. ordered D. threw
23. A. return B. prize C. gift D. lesson
24. A. usually B. only C. partly D. nearly
25. A. difference B. progress C. promise D. wish
26. A. fame B. music C. knowledge D. science
27 A. goal B. dream C. career D. hobby
28. A. solved B. improved C. adjusted D. happened
29. A. paid off B. put on C. took up D. brought in
30. A. speeches B. characters C. voices D. looks
31. A. show B. influence C. prefer D. recommend
32. A. remember B. change C. regret D. achieve
33. A. familiar B. patient C. strict D. popular
34. A. comfort B. please C. trouble D. challenge
35. A. finally B. extremely C. rapidly D. completely
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读短文,在空白处填入适当的内容(1个单词),或括号内单词的正确形式。
Everyone ____36____ (want) to succeed in their life, don't they Even as ____37____ (teenager), you can achieve success in your life.
First, do well in school. No matter how ____38____ (challenge) it is now, education will help you be a productive (富有成效的) member in society. Listen to the teachers, do your homework, study, and you ____39____ (get) good grades. School sets you up on the right track! Second, do ____40____ you love. Pick up a hobby: reading, writing, singing, dancing, etc. It will pass time and help you develop your ____41____ (personal). Experiment and discover new things; you might be surprised ____42____ (find) that you really like them! Third, figure out your goals in life and work towards ____43____. Start thinking about careers you would like to be in, but make a good choice based ____44____ your interest and strength. This could be your job for the rest of your life! Challenge yourself and you'll ____45____ (sure) be amazed at what you can achieve!
Life is short, so enjoy it while you can.
第四部分 写作 (共两节,满分 40 分)
第一节 应用文写作 (满分 15 分)
46. 假如你是李华,你所在的学校将举办一场鸟类知识讲座,你校的英国外教Mr. Smith是这方面的专家,请你写一封电子邮件邀请他周末来学校报告厅就这一话题作一场专题报告。
注意:词数80左右。
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was eight o’clock on a cold spring night. I was so tired. I had depended on a walking stick to go anywhere for seven weeks recovering from surgery, and I couldn’t find a way to cheer myself up.
The phone rang for the sixth time in less than an hour. We knew who it was. My mother had been suffering from dementia and mental distress. There was little we could do to help her.
As her eldest daughter, I tried my best to help her. Though we visited every few days, she believed that her daughters had not visited in months. She thought that her friend Jimmy never wanted to see her again, even though he called her and visited weekly. She had no idea that she had repeated the things she was about to say a hundred times today and a hundred times the day before. She had no idea that I had undergone surgery, nor could she remember her own granddaughter’s name. She forgot most of her own past.
This time, I got angry with my mother. “Mom!” I shouted. “We care about you. We visited two days ago! Mom, you have to believe me, and if you don’t, I cannot talk to you anymore!”
Silence. Then she said, “I am only calling to say hello. Why are you shouting ”
“I’m shouting because you keep calling me a hundred times every single day! I’m shouting because you are asking me the same question a thousand times every time you call me! I’m shouting because I have repeated the answer ten thousand times! I’m shouting because I don’t know what to say!”
I sat on the sofa, realizing that my daughter was watching me. She heard me blame my mother, heard me lose my patience and say that someone I loved was a burden. I curled up on the sofa, upset.
注意:
1. 续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
My five-year-old daughter asked to speak to her grandmother on the phone.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I watched my daughter care about her weak grandmother with such deftness.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1-5 CBBAA 6-10 BCCAA 11-15 BCBCB 16-20 CAACA2021-2022学年安徽省宿州市十三所重点中学高一上学期期中考试英语试题
(本试卷满分150分,考试时间120分钟)
考生注意:
1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在答题卡上,并将考生号条形码贴在答题卡上的指定位置。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并收回。
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman dislike
A. The chicken. B. The salad. C. The tomatoes.
2. When did the man get home
A. At around 1:00. B. At around 3:00. C. At around 10:00.
3. How does the woman sound
A. Calm. B. Angry. C. Pleased.
4. Why does the man give up traveling abroad
A. He has to study.
B. His parents disagreed.
C. He failed an important exam.
5. What are the speakers going to do tonight
A. Eat out. B. Work on the paper. C. Stay at home.
第二节 (共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the relationship between the speakers
A. Friends. B. Husband and wife. C. Father and daughter.
7. What pet will the speakers get
A. A dog. B. A cat. C. A parrot.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. Where does the conversation take place
A. In an apartment. B. In an office. C. On the phone.
9. What is the man’s requirement for the apartment
A. It’s close to the downtown.
B. It has two bedrooms.
C. It’s near a park.
10. What information does the man finally ask the woman for
A. The address. B. The phone number. C. The price.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What theme do the speakers pick for the party
A. Jungle theme. B. Ocean theme. C. Beach theme.
12. Who likes to collect beach hats
A. Bob. B. Tammy. C. Sara.
13. Why would the speakers like to go to the beach this weekend
A. To take some photos.
B. To pick up some shells.
C. To enjoy the sunshine.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. Where have the kids gone
A. To a café. B. To a friend’s house. C. To a mall.
15. What is wrong with the man’s new trousers
A. They are too small. B. They are too long. C. They are broken.
16. What will the woman do for the man
A. Introduce a tailor to him.
B. Give him the money back.
C. Go to the department store with him.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. When does the big water fight begin in Thailand
A. On April 13th. B. On April 14th. C. On April 15th.
18. Why do people pour water on their elders’ hands
A. To show respect.
B. To have more fun.
C. To wash away bad things.
19. What does the speaker suggest tourists do
A. Go to Thailand in April.
B. Take valuable things with them.
C. Wear a swimsuit under their clothes.
20. What is the talk mainly about
A. A festival. B. A tourist site. C. A competition.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
A
School Groups Visits
The Met welcomes all school-age learners! We invite you to book either a guided visit led by trained Museum educators and volunteers or a self-guided visit, which allows you to lead your own students through the Museum. Booking is required for all school groups visiting the Museum. To pay a visit to The Met Fifth Avenue or The Met Cloisters, please visit us at schoolvisits@metmuseum.org.
Guided Visits
Guided tours must be booked at least three weeks in advance. Individual (单独的) schools are limited to three weekday morning guided visits per term. Each school is limited to one group visit per day.
Admission
Membership benefits and other passes are not in use for group visits.
Students $12
Required Adult Chaperones (监护人) $12
Other Adults $25
Under-resourced (资金不足的) organizations may apply for reduced rates (价格). Please ask for details when you book.
Group Size
Guided tours at The Met Fifth Avenue or The Met Cloisters may have no fewer than 10 students and no more than 50 students, with one chaperone required for every 10 students. Larger groups will be divided into smaller ones in order to offer more attention to students there.
Visit Schedule
Guided visits are conducted at each place as follows:
The Met Fifth Avenue: Monday through Friday, 9:45 am - 3:30 pm.
The Met Cloisters: Monday through Friday, 10 am - 3:30 pm.
For more information or questions, please call 211-535-7710.
1. What is required of school groups visiting The Met
A. They have to book online in advance.
B. They should book it a month ahead.
C. They have to follow Museum educators.
D. They should limit the group size to 30 students.
2. How much should they pay if 30 students with three chaperones visit the Museum
A. $435. B. $422.
C. $396. D. $360.
3. When are guided tours available at The Met Cloisters
A. 9:45 am - 3:30 pm, Monday. B. 10 am - 3:30 pm, Wednesday.
C. 9:45 am - 3:30 pm, Friday. D. 10 am - 3:30 pm, Sunday.
【答案】1. A 2. C 3. B
【解析】
【分析】本文是应用文。 文章介绍了学生团体参观纽约大都会艺术博物馆的相关讯息。
【1题详解】
细节理解题。根据第一段“Booking is required for all school groups visiting the Museum. To pay a visit to The Met Fifth Avenue or The Met Cloisters, please visit us at schoolvisits@metmuseum.org.(所有学校团体参观本馆均须预约。如果想参观大都会博物馆第五大道或修道院博物馆,请访问我们的网站schoolvisits@metmuseum.org) ”可知,参观需要在网上提前预约。故选A项。
【2题详解】
细节理解题。根据Admission部分“Students $12 (学生 12美元)”以及“Required Adult Chaperones (监护人) $12 (监护人 12美元)”可知,30名学生和3名监护人需要:30×12+3×12=396美元 。故选C项。
【3题详解】
细节理解题。根据文章Visit Schedule 部分“Guided visits are conducted at each place as follows:(各地点均设导游服务,详情如下:)”和“The Met Cloisters: Monday through Friday, 10 am - 3:30 pm。(大都会修道院博物馆:周一到周五,上午10点到下午3:30)”可知,大都会修道院博物馆星期一到星五期上午10点到下午3:30都有导游服务,所以B项中,在星期三上午10点到下午3:30有导游服务。故选B项。
B
Since birth, I have worn a tracheotomy tube (气切管) around my neck to help me breathe. When I was growing up, it was common for adults to tell me that I should wear colorful scarves (围巾) so that other people wouldn’t see it. They would say, “You can’t even tell it’s there,” as if my disability is something to be ashamed of. As a kid, I never really thought about my disability the way I do now. It was just how I lived my life.
Now I’m 26 years old, and I’m proud to call myself a disabled woman because I consider my disability to be a part of who I am. I travel around the world to share my story as a disabled reporter and train other reporters on how to cover disability problems. I still remember the first time I gave a university lecture to a group of students. I realized that I could help create safe spaces where disabled people can be themselves and feel free to tell their own stories.
Unfortunately, being disabled is still viewed as something that is meant to be overcome. But for so many of us, this is how we live. This is who we are. I am always moved by the people I’ve met in the disability community: educators, historians, writers, lawyers and many more because we share the same dream and the same need for a mentally-safe world.
4. Why did the writer wear a special tube when she was a child
A. It could help her breathe normally.
B. It was a special fashion at that time.
C. She wanted to look different from others.
D. A photography editor asked her to do it.
5. Why did the adults ask the writer to wear colorful scarves
A. To keep warm. B. To protect her neck.
C. To look beautiful. D. To cover her special tube.
6. What does the writer think of being disabled
A. Shameful B. Pitiful.
C. Ordinary. D. Abnormal.
7. Which is the best title for the text
A. How I Became Disabled
B. How I Became Proud of Being Disabled
C. How to Get Along with a Disabled Person
D. How to Edit Photographs of Disabled People
【答案】4. A 5. D 6. C 7. B
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者由于疾病从小就随身佩戴着一根特殊的管子来帮助自己呼吸,人们以异样的目光看待她,但她从不以残疾为耻,反而用自己的经历激励着别人。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“Since birth, I have worn a tracheotomy tube (气切管) around my neck to help me breathe. (自出生以来,我脖子上就戴着气切管帮助我呼吸)”可知,作者戴着特殊的气切管来帮助呼吸,使呼吸正常。故选A项。
【5题详解】
细节理解题。根据第一段“it was common for adults to tell me that I should wear colorful scarves so that other people wouldn’t see it.(大人们经常告诉我,我应该戴上彩色的围巾,这样其他人就不会看到我的气切管了)”可知,大人叫她戴彩色的围巾来遮她脖子上的气切管。故选D项。
【6题详解】
推理判断题。根据第二段“Now I’m 26 years old, and I’m proud to call myself a disabled woman because I consider my disability to be a part of who I am.(现在我26岁了,我很自豪地称自己是一名残疾女性,因为我认为我的残疾是我的一部分)”可知,作为残疾人,作者认为残疾是自己的一部分,是平常的(ordinary)事情,并不觉得不妥。 故选C项。
【7题详解】
主旨大意题。通读全文,本文介绍了作者由于疾病从小就随身佩戴着一根特殊的管子来帮助自己呼吸,虽然有着诸多不便,且人们以异样的目光看待她,但她从不以残疾为耻,反而用自己的经历激励着别人,再结合第二段“Now I’m 26 years old, and I’m proud to call myself a disabled woman because I consider my disability to be a part of who I am.(现在我26岁了,我很自豪地称自己是一名残疾女性,因为我认为我的残疾是我的一部分)”可知,作身残志坚,为不以残疾为耻,反而为自己感到自豪,B项“How I Became Proud of Being Disabled. (我是如何为自己的残疾感到自豪的)”是佳标题。故选B项。
C
Smart phones are greatly changing the way we walk down the street. Office workers and young people are walking like the old as they check emails and messages.
Scientists have found mobile phones make us walk more slowly, with modest steps, to avoid falling over. The leader of the study said the walk is just like someone in their eighties. Researchers found people writing a text message walk more than twice as slowly as those without a phone, finding it harder to stay in a straight line.
The scientists examined 252 people walking while reading a text message, writing one, speaking on their phones or without their phones at all. Writing a text is the hardest activity, causing people to look down at their phone 46 percent more, and 45 percent longer, than when reading a message. This led people to walk 118 per cent more slowly than when they were without their phones. People walked almost a third more slowly while reading a text and 19 per cent while talking on the phone.
Smart phones were found to stop people from walking in a straight line, putting them at greater risk of running into other people, cars or street lamps. This increased the need to slow down and take more careful steps.
John Timmis said the idea for this study came from following someone walking down the street in the afternoon, who was walking as if he had had several drinks. I thought it was a bit early for that, then walked up alongside him and saw that he was on his phone. Simply being on the phone changes the way people walk.
8. What does the underlined word “modest” mean in the second paragraph
A. Young. B. Straight.
C. Low. D. Small.
9. Based on the text, who walk the most slowly
A. Those not carrying phones.
B. Those writing a text message.
C Those reading a text message.
D. Those speaking on their phones.
10. What made people with phones take more careful steps
A. The need to walk straight.
B. The desire to use their phones.
C. The chance of possible accidents.
D. The traffic jams during rush hours.
11. What made John Timmis decide to do the research
A. Seeing office workers walking like the elderly.
B. Seeing people walking in the street hurriedly.
C. Watching young people who were walking normally.
D. watching a person who was walking in the street in a strange way .
【答案】8. D 9. B 10. C 11. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了一项关于手机改变人们走路方式的研究,因为手机占用了人们的大部分注意力,所有使用手机的人在走路的时候步幅更小,更加小心。
【8题详解】
词句猜测题。根据第二段“Scientists have found mobile phones make us walk more slowly, with modest steps, to avoid falling over.(科学家发现,手机会让我们走得更慢,用modest steps ,以免摔倒)”中“walk more slowly”和“to avoid falling over”可推知,为了避免摔倒,我们走路速度会变慢,步子变小,所以修饰名词steps的划线形容词modest的意思在句中应该是“small”,表示“用小步”。故选D项。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段“Writing a text is the hardest activity, causing people to look down at their phone 46 percent more, and 45 percent longer, than when reading a message. This led people to walk 118 per cent more slowly than when they were without their phones. People walked almost a third more slowly while reading a text and 19 per cent while talking on the phone. (写短信是最困难的活动,相比阅读短信,人们低头看手机的时间要多出46%,长出45%。这导致人们走路的速度比不带手机时慢了118%。看短信时,人们的走路速度会慢三分之一,打电话时慢19%) ”可知,与不带手机相比,看短信时,人们的走路速度会慢三分之一,打电话时会慢19%,而写短信会慢了118%,所以写短信的人走路最慢。故选B项。
【10题详解】
细节理解题。根据第四段“Smart phones were found to stop people from walking in a straight line, putting them at greater risk of running into other people, cars or street lamps. This increased the need to slow down and take more careful steps.(研究发现,智能手机会阻碍人们走直线,使他们更有可能撞到其他人、汽车或路灯。这增加了放慢速度和采取更谨慎步骤必要性)”可知,行走时使用智能手机会增加发生事故的可能性,这让使用手机的人走路时更加小心。故选C项。
【11题详解】
细节理解题。根据第五段“John Timmis said the idea for this study came from following someone walking down the street in the afternoon, who was walking as if he had had several drinks.(约翰·蒂米斯说,这项研究的想法来自于跟随一个下午在街上走的人,这个人走起路来好像喝了几杯酒似的)”可知,John Timmis做这一研究的诱因是他看见一个人以一种奇怪的方式在街上行走。故选D项。
D
Have you ever imagined that your T-shirt can cool you down by up to 5℃ on these hot summer days Thanks to a recent discovery, the possibility is getting closer. While there are many technologies that manage to keep the body warm, this amazing invention aims to offer real comfort for those who want to feel cool and fresh on extremely hot days.
Its inventors, engineers Ma Yaoguang of Zhejiang University and Tao Guangming of Huazhong University of Science and Technology in China, took a completely new technique. They designed a special textile that can take in body heat and give off its energy into space. This means that, even when it looks like you are wearing a regular shirt, you are actually wearing something that works like a mirror.
Research at Stanford University in 2017 had already managed to cool the wearers by 3℃, but this experiment was limited. So researchers still need to do more experiments to see the new technique to decide how effectively the new material cools while the wearers are standing or walking, and not directly facing the sky, like in their experiments. They also need to examine how well it works when T-shirts are not in close touch with the skin.
Inventors Yaoguang and Guangming note that the new material will increase the costs by just 10 percent.“It means everybody can get a T-shirt and the cost is basically the same as their old one,” Yaoguang said.
So if you are an athlete or simply someone that has to deal with the extremely high temperatures, be patient because your days of feeling hot and bothered may be coming to an end!
12. What is the purpose of the new invention
A. To keep people warm. B. To help beat the heat in hot weather.
C. To find out the wearers’ temperature. D. To protect clothes from becoming wet.
13. How does the special product work
A. By sending out absorbed heat. B. By turning sunlight into energy.
C. By keeping heat out completely. D. By using light colors to reflect sunlight.
14. What is the main idea of Paragraph 3
A. The invention needs further testing.
B. The studies in 2017 lack evidence (证据).
C. The new textile has a good cooling effect.
D. The new textile applies to various situations.
15. What’s the writer’s attitude towards the invention
A Doubtful B. Objective C. Supportive D. Indifferent
【答案】12. B 13. A 14. A 15. C
【解析】
【分析】这是一篇说明文。主要介绍了浙江大学与华中科技大学的发明者们设计了一种特殊的纺织物,有望为人们带来“一键式降温”体验。文章介绍了这种纺织物的工作原理以及仍然存在的问题。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段中“While there are many technologies that manage to keep the body warm, this amazing invention aims to offer real comfort for those who want to feel cool and fresh on extremely hot days. (虽然有很多技术可以让身体保持温暖,但这项惊人的发明旨在为那些想在极端炎热的天气里感到凉爽和清爽的人提供真正的舒适)”可知, 新的发明的目的是给人们降温,故选B。
【13题详解】
细节理解题。根据第二段中“They designed a special textile that can take in body heat and give off its energy into space.(他们设计了一种特殊的纺织品,可以吸收身体的热量并将其能量释放到太空中)”可知,这种纺织物可以吸收热量并散发所吸收的热量,故选A。
【14题详解】
细节理解题。根据第三段中“So researchers still need to do more experiments to see the new technique to decide how effectively the new material cools while the wearers are standing or walking, and not directly facing the sky, like in their experiments.(因此,研究人员还需要做更多的实验来了解这项新技术,以确定当佩戴者站着或行走时,而不是像他们的实验中那样直接面对天空时,这种新材料的冷却效果如何)”可知,研究人员还需进一步做试验以检测这一新科技,故选A。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段“So if you are an athlete or simply someone that has to deal with the extremely high temperatures, be patient because your days of feeling hot and bothered may be coming to an end!(所以,如果你是一名运动员,或者只是一个不得不应对极端高温的人,要有耐心,因为你感觉炎热和烦恼的日子可能即将结束!)”可推知,作者对于降温功能的衣服持支持态度,故选C。
第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Have Fun During a Long Car Ride
Are you afraid of that long, family car ride Boredom can be avoided. ___16___ The following are some things that you can do so that you won’t feel bored any more.
Read a book. ___17___ If you do feel carsick, stop reading. Get a book that is full of action — this should keep your mind busy and make you feel time flies.
___18___ If you have an iPhone, iPad, or iPod, play games that don’t require the Internet. Some good ones are Paint Sparkles, talking friends apps, (some talking friends apps require money) including Tom Heart Angela, Talking Larry, (Talking Larry might require money, too), Talking Rex, Talking Lila, and Talking Hippo. Other recommendations are the Garfield diner app, Pet Puppy, Angry Birds, Hungry Hippo, Zoom, Math Puppy. Watch a movie or two on your digital tablet or portable DVD player.
Play with some toys. ___19___ Then on the way you can play a game of showing them around the outside of the car. You can also play with anything else you may have brought from home, such as dolls.
Listen to some music. Soft music will help you remain calm in the car unlike rock music. ___20___ Play around with different styles.
A. Play some car games.
B. Try classical, jazz, and more.
C. Or anything else you can think of.
D. Take advantage of your technology.
E. You can bring along some stuffed animals.
F. This can work for some, as long as you don’t get too carsick.
G. In fact, a long car ride is an opportunity to do lots of fun things.
【答案】16. G 17. F 18. D 19. E 20. B
【解析】
【分析】这是一篇说明文,文章主要介绍了四种可以让人们在长途汽车旅行时避免无聊的方法。
【16题详解】
根据上文“Are you afraid of that long, family car ride Boredom can be avoided.(你害怕长途的家庭用车吗?无聊是可以避免的)” 可知上文提及长途汽车旅行中无聊是可以避免的,结合下文主要介绍了几种避免无聊的方法。故G选项“事实上,长途汽车旅行是做很多有趣事情的机会”符合语境,故选G。
【17题详解】
根据上文“Read a book.(读书)”以及下文“If you do feel carsick, stop reading.(如果你真的晕车了,停止阅读)”可知,本句是在针对车上读书晕不晕车的情况进行假设,其中This代指Read a book。故F选项“只要不晕车,这对一些人是可行的”符合语境,故选F。
【18题详解】
根据后文“If you have an iPhone, iPad, or iPod, play games that don’t require the Internet. Some good ones are Paint Sparkles, talking friends apps, (some talking friends apps require money) including Tom Heart Angela, Talking Larry, (Talking Larry might require money, too), Talking Rex, Talking Lila, and Talking Hippo. Other recommendations are the Garfield diner app, Pet Puppy, Angry Birds, Hungry Hippo, Zoom, Math Puppy. Watch a movie or two on your digital tablet or portable DVD player.(如果你有iPhone、iPad或iPod,那就玩一些不需要上网的游戏。 比如Paint Sparkles、聊天好友应用(有些聊天好友应用需要付费)、Tom Heart Angela、talking Larry(聊天Larry可能也需要付费)、talking Rex、talking Lila和talking Hippo。 其他推荐还有加菲猫餐厅应用、宠物小狗、愤怒的小鸟、饥饿的河马、Zoom、数学小狗。 在你的平板电脑或便携式DVD播放器上看一两部电影)”可知,设空处位于段首。根据文章结构可知,设空处为本段主题句,且为祈使句句型。本段主要介绍了人们可以用手机、平板等玩游戏,或者使用便携式DVD看电影。故D选项“利用你的技术”符合语境,故选D。
【19题详解】
根据上文“Play with some toys.(玩玩具)”以及后文“Then on the way you can play a game of showing them around the outside of the car. You can also play with anything else you may have brought from home, such as dolls.(然后在路上你可以玩一个游戏,带他们参观汽车的外面。你也可以玩你从家里带来的任何东西,比如洋娃娃)”可知,本段介绍了通过玩具来减少枯燥,设空处位于段中,结合选项,E项中的stuffed animal正是玩具的一种,与本段主题呼应,E选项“你可以带些毛绒玩具”符合语境,故选E。
【20题详解】
根据上文“Listen to some music. Soft music will help you remain calm in the car unlike rock music.(听一些音乐。与摇滚乐不同,轻音乐可以帮助你在车内保持冷静)”以及后文“Play around with different styles. (Play around with different styles.)”可知,本段介绍了通过听音乐来使长途汽车旅行变得有趣。设空处上文介绍了轻音乐会让你冷静下来。设空处下文介绍要尝试不同的音乐风格。B项中的classical、jazz与上文中的Soft music以及下文中的different styles相呼应。故B选项“尝试古典音乐、爵士音乐等等”符合语境,故选B。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
On quiet days, Rober Moore, a retired (退休的) high school music teacher, likes to think about the list: the names of all 900 of his students.
Unknown to Mr. Moore, a small group of his students had been ____21____ a surprise for the past year. They ____22____ him out to the place where he had worked and then surprised him with the greatest ____23____ a teacher can receive.
From across America and three foreign countries, Rober Moore’s students returned, ____24____ 300 of them, all to tell him about the huge ____25____ he had made in their lives. Many went into education. Many more went after ____26____ including John Atkins, who graduated in 1976. “I have a 25-year ____27____ singing the LA Opera all around the country. It wouldn’t have ____28____ without you.” Atkins said.
The students rented the old Poncan Theatre and ____29____ one special show for their teacher. Their beautiful ___30___ and their increasing success undoubtedly ____31____ what a good teacher can ____32____ in a career. In their school days they felt discipline (纪律) was huge, and Mr. Moore was always ____33____ with them. But they said they would do anything they could to ____34____ him, and on that night, they did just that.
Strict teachers often go unappreciated (不被感激) for many years, but if they are good, ____35____ thanks do come thundering in.
21. A. planning B. completing C. showing D. seeking
22. A. forced B. cheated C. ordered D. threw
23. A. return B. prize C. gift D. lesson
24. A. usually B. only C. partly D. nearly
25. A. difference B. progress C. promise D. wish
26. A. fame B. music C. knowledge D. science
27. A. goal B. dream C. career D. hobby
28. A. solved B. improved C. adjusted D. happened
29. A. paid off B. put on C. took up D. brought in
30. A. speeches B. characters C. voices D. looks
31. A. show B. influence C. prefer D. recommend
32. A. remember B. change C. regret D. achieve
33. A. familiar B. patient C. strict D. popular
34. A. comfort B. please C. trouble D. challenge
35. A. finally B. extremely C. rapidly D. completely
【答案】21. A 22. B 23. C 24. D 25. A 26. B 27. C 28. D 29. B 30. C 31. A 32. D 33. C 34. B 35. A
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。讲述了Rober Moore老师的学生为了感谢老师,为他特别准备了一个惊喜。学生们租下了老庞卡剧院,为他们的老师上演了一场特别的演出。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:摩尔不知道,他的一小群学生过去一年一直在计划一个惊喜。A. planning计划,策划;B. completing完成;C. showing展示;D. seeking寻找。根据上文“unknown to Mr. Moore, a small group of students”和后面的“a surprise for the past year”可知,这里指Mr. Moore的学生们正在为他“筹划”一个惊喜。故选A。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们把他骗到他曾经工作过的地方,然后用一个老师能收到的最好的礼物给了他一个惊喜。A. forced迫使;B. cheated欺骗;C. ordered命令;D. threw扔。根据上文的“a surprise”可知,这是个惊喜,因此这里应该是“骗”他去了工作过的地方。故选B。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们把他骗到他曾经工作过的地方,然后用一个老师能收到的最好的礼物给了他一个惊喜。A. return返回;B. prize奖品;C. gift礼物;D. lesson课程。根据上文 Mr. Moore 的学生为他准备惊喜和下文学生为他做的事情等可知,学生给了他一个最好的“礼物”。故选C。
【24题详解】
考查副词词义辨析。句意:罗伯特·摩尔的学生从美国各地和其他三个国家回国,将近300名学生都告诉他,他给他们的生活带来了巨大的变化。A. usually通常;B. only仅仅;C. partly部分地;D. nearly差不多。根据上文可知,这是一次惊喜,不是经常举办的相聚活动,老师有900名学生,300名参加策划,“将近”300名学生参加最符合语境。故选D。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:罗伯特·摩尔的学生从美国各地和其他三个国家回国,将近300名学生都告诉他,他给他们的生活带来了巨大的变化。A. difference差异;B. progress进步;C. promise承诺;D. wish希望。根据上文的“all to tell the huge”和后面的“he had made in their lives”以及下文中John Atkins 讲述的个人成长的故事可知,学生们都给Mr. Moore讲述了他对他们生活的巨大“影响”。故选A。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:更多的人追求音乐,包括1976年毕业的约翰·阿特金斯。A. fame名誉;B. music音乐;C. knowledge知识;D. science科学。根据上文可知他们都是学音乐的,再结合下文John Atkins的例子可知,很多人都从事 “音乐”方面的工作。故选B。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:“我有25年的职业生涯,在全国各地演唱洛杉矶歌剧。没有你,这一切都不会发生。” 阿特金斯说。A. goal目标;B. dream梦想;C. career事业;D. hobby爱好。根据下文的“singing the LA Opera all around the country”可知,Atkins 说他已经从事歌唱这个“事业”25年了。故选C。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:“我有25年的职业生涯,在全国各地演唱洛杉矶歌剧。没有你,这一切都不会发生。” 阿特金斯说。A. solved解决;B. improved改善;C. adjusted调整;D. happened发生。根据上文Mr. Moore 的学生都纷纷讲述他对他们生活的影响以及下文中Atkins说自己已经从事歌唱事业很久了,这是要表达老师对他成就的巨大影响。这里指如果没有老师的帮助,这一切都不会“发生”。故选D。
【29题详解】
考查动词短语辨析。句意:学生们租下了老庞卡剧院,为他们的老师上演了一场特别的演出。A. paid off支付;B. put on上演,穿上;C. took up拿起;D. brought in引入。根据文章内容可知,这些学生是为表达他们对于 Mr. Moore 的感恩之情,所以他们租下了一个剧院, 并且为他们的老师“上演”了一场特别的演出。put on“上演”符合语境,故选B。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们美丽的声音和他们日益增长的成功无疑表明了一个好老师在职业生涯中所能取得的成就。A. speeches演讲;B. characters性格;C. voices声音;D. looks样子。与上文的“put on one special show”相呼应,这里指起这些学生们演出中美妙的“声音”。故选C。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们美丽的声音和他们日益增长的成功无疑表明了一个好老师在职业生涯中所能取得的成就。A. show展示;B. influence影响;C. prefer偏爱;D. recommend建议。与上文的“Their beautiful voices and their increasing success”相呼应,学生们美妙的声音和他们不断“取得”的成功,这些无疑都“表明”老师的成功。故选A。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们美丽的声音和他们日益增长的成功无疑表明了一个好老师在职业生涯中所能取得的成就。A. remember记得;B. change改变;C. regret后悔;D. achieve实现。根据后文“in a career”可知,学生的成就表明一个老师在职业生涯中“取得”的成功。故选D。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在学生时代,他们觉得纪律很严,摩尔先生对他们总是很严格。A. familiar熟悉;B. patient耐心的;C. strict严格的;D. popular流行的。根据下文的“Strict teachers often go unappreciated for many years.”可知,这是一个很严格的老师。故选C。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:但他们说,他们会做任何事来取悦他,那天晚上,他们就这么做了。A. comfort安慰;B. please取悦;C. trouble麻烦;D. challenge挑战。根据上文的“But they said they would do anything”和下文的“and on that night, they did that.”可知,这里指虽然学生们知道Mr. Moore 很严厉,但是那天晚上,他们愿意做任何事情来让老师“高兴”,以表达他们对老师的感激之情。故选B。
【35题详解】
考查副词词义辨析。句意:多年来,严格的教师往往得不到理解,但如果他们是优秀的,最终感谢之声会雷鸣般涌上心头。A. finally终于;B. extremely极度;C. rapidly快速地;D. completely完全地。与前面的“Strict teachers often go unappreciated for many years.”相对比,虽然严厉的老师不被们理解,但是如果他们是好老师的话,“最终”学生们的感谢会如雷鸣般而至。故选A。
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读短文,在空白处填入适当的内容(1个单词),或括号内单词的正确形式。
Everyone ____36____ (want) to succeed in their life, don't they Even as ____37____ (teenager), you can achieve success in your life.
First, do well in school. No matter how ____38____ (challenge) it is now, education will help you be a productive (富有成效的) member in society. Listen to the teachers, do your homework, study, and you ____39____ (get) good grades. School sets you up on the right track! Second, do ____40____ you love. Pick up a hobby: reading, writing, singing, dancing, etc. It will pass time and help you develop your ____41____ (personal). Experiment and discover new things; you might be surprised ____42____ (find) that you really like them! Third, figure out your goals in life and work towards ____43____. Start thinking about careers you would like to be in, but make a good choice based ____44____ your interest and strength. This could be your job for the rest of your life! Challenge yourself and you'll ____45____ (sure) be amazed at what you can achieve!
Life is short, so enjoy it while you can.
【答案】36. wants
37. teenagers
38. challenging##challengeable
39. will get
40. what 41. personality
42. to find
43. them 44. on
45. surely
【解析】
【分析】本文是说明文。讲述了四个帮助青少年成功生活的方法。
【36题详解】
考查时态和主谓一致。句意:每个人都想在他们的生活中成功,不是吗 本文是建议类文章,应是一般现在时,主语是不定代词,谓语动词用单数。故填wants。
【37题详解】
考查名词。句意:每个人都想在他们的生活中成功,不是吗 即使在十几岁的时候,你也能在你的生活中取得成功。根据前面的they可知,这是名词复数。故填teenagers。
【38题详解】
考查形容词。句意:首先,在学校好好表现。无论现在多么有挑战,教育将会帮助你成为一个富有成效的社会成员。be动词后用形容词,物做主语,形容词用challenging或challengeable,故填challenging/challengeable。
【39题详解】
考查时态。句意:听老师讲课,做作业,学习,你就会取得好成绩。这里考查句型祈使句+and+ 陈述句,该陈述句通常用一般将来时。故填will get。
【40题详解】
考查宾语从句。句意:第二,做你爱做的事情。动词后是宾语从句,缺少宾语,表示“……的事情”,用what引导宾语从句。故填what。
41题详解】
考查名词。句意:它会消磨时间,帮助你发展你的个性。形容词性物主代词后用名词。故填personality。
【42题详解】
考查非谓语动词。句意:实验和发现新事物;你可能会惊讶地发现你真的喜欢他们!此处为固定句型:主语+ be+adj.+ to to,故此处用不定式,作原因状语。故填to find。
【43题详解】
考查代词。句意:第三,明确你的生活目标并朝着目标努力。代词指代前面的goals,表示它们,用代词的复数,故填them。
【44题详解】
考查介词。句意:开始考虑你想从事的职业,但要根据你的兴趣和优势做出一个好的选择。based on是固定短语,表示以……为基础,故填on。
【45题详解】
考查副词。句意:挑战自己,你肯定会为自己的成就感到惊讶!此处应用副词修饰动词。故填surely。
【点睛】
第四部分 写作 (共两节,满分 40 分)
第一节 应用文写作 (满分 15 分)
46. 假如你是李华,你所在的学校将举办一场鸟类知识讲座,你校的英国外教Mr. Smith是这方面的专家,请你写一封电子邮件邀请他周末来学校报告厅就这一话题作一场专题报告。
注意:词数80左右。
【答案】Mr. Smith,
I am writing, on behalf of our school, to invite you to give us a lecture on birds as we all know that you are such an expert in the field.
Currently, many birds are faced with great challenges and even endangered due to the changing environment. As bird-lovers, we are at a loss about what to do. Therefore, we hope to know more about all kinds of birds and their present situations through your lecture. If convenient, it is scheduled for next Saturday in the school hall. Hopefully, you will be available then.
We would appreciate it if you could accept our invitation. Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于邀请信。学校将举办一场鸟类知识讲座,要求考生给英国外教Mr. Smith写信,邀请他就这一话题作一场专题报告。
【详解】1.词汇积累
演讲:lecture → speech
最近,当前:currently → recently
由于:due to → because of
因此:therefore → thus
2.句式拓展
原句:As bird-lovers, we are at a loss about what to do.
拓展句:As bird-lovers, we are at a loss about what we should do.
【点睛】[高分句型1] I am writing, on behalf of our school, to invite you to give us a lecture on birds as we all know that you are such an expert in the field. (运用了as引导的原因状语从句和that引导的宾语从句)
[高分句型2] If convenient, it is scheduled for next Saturday in the school hall. (运用了状语从句的省略)
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was eight o’clock on a cold spring night. I was so tired. I had depended on a walking stick to go anywhere for seven weeks, recovering from surgery, and I couldn’t find a way to cheer myself up.
The phone rang for the sixth time in less than an hour. We knew who it was. My mother had been suffering from dementia and mental distress. There was little we could do to help her.
As her eldest daughter, I tried my best to help her. Though we visited every few days, she believed that her daughters had not visited in months. She thought that her friend Jimmy never wanted to see her again, even though he called her and visited weekly. She had no idea that she had repeated the things she was about to say a hundred times today and a hundred times the day before. She had no idea that I had undergone surgery, nor could she remember her own granddaughter’s name. She forgot most of her own past.
This time, I got angry with my mother. “Mom!” I shouted. “We care about you. We visited two days ago! Mom, you have to believe me, and if you don’t, I cannot talk to you anymore!”
Silence. Then she said, “I am only calling to say hello. Why are you shouting ”
“I’m shouting because you keep calling me a hundred times every single day! I’m shouting because you are asking me the same question a thousand times every time you call me! I’m shouting because I have repeated the answer ten thousand times! I’m shouting because I don’t know what to say!”
I sat on the sofa, realizing that my daughter was watching me. She heard me blame my mother, heard me lose my patience and say that someone I loved was a burden. I curled up on the sofa, upset.
注意:
1. 续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
My five-year-old daughter asked to speak to her grandmother on the phone.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I watched my daughter care about her weak grandmother with such deftness.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Para 1:
My five-year-old daughter asked to speak to her grandmother on the phone. I handed it over without a word. She gave a warm greeting to her grandmother on the phone. I heard my mother exclaim through the receiver. My daughter shared something interesting happening in the kindergarten with her. I heard her cheering on the other side of the phone. My mother expressed her love for her. But then she asked my daughter the same questions again. My daughter patiently answered again and then offered to sing for her grandmother.
Para 2:
I watched my daughter care about her weak grandmother with such deftness. She did much better than me. She answered every question asked by my mother with patience and offered to do something that made her grandmother happy, while I just yelled at my mother like a mad woman. Instantly, I felt nothing other than extremely ashamed. Never before had I been urged so much to make an apology to my mother. And I did it that night in spite of having to walk with a walking stick.
【解析】
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者的母亲得了痴呆症,作者在尽最大努力帮助她,一天作者因为劳累对妈妈重复的问题很生气,女儿听到了作者责怪祖母,要求和祖母通电话。女儿耐心地和祖母聊天,回答祖母的问题,让作者感到羞愧。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“我五岁的女儿要求和她的祖母通电话。”可知,第一段可描写女儿和祖母通电话的内容和作者的反应。
②由第二段首句内容“我看着女儿如此熟练地照顾她虚弱的祖母。”可知,第二段可描写女儿的行为给作者的感受。
2.续写线索:女儿要求和祖母通电话——女儿和祖母聊天——作者看到女儿耐心和母亲聊天感到羞愧——作者感悟
3.词汇激活:
行为类
要求:ask/ request
表达:express/ show
道歉:make an apology/ apologize
情绪类
耐心地:with patience/ patiently
开心的:happy/amused
【点睛】[高分句型1] My daughter shared something interesting happening in the kindergarten with her. (运用了现在分词作定语)
[高分句型2] Never before had I been urged so much to make an apology to my mother. (运用了部分倒装)
听力答案:1-5 CBBAA 6-10 BCCAA 11-15 BCBCB 16-20 CAACA