河南省开封市五县2021-2022学年高一上学期期中联考英语试题(Word版含答案,无听力音频含文字材料)

文档属性

名称 河南省开封市五县2021-2022学年高一上学期期中联考英语试题(Word版含答案,无听力音频含文字材料)
格式 doc
文件大小 122.5KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(新课程标准)
科目 英语
更新时间 2021-11-29 11:28:42

图片预览

文档简介

河南省开封市五县2021-2022学年高一上学期期中联考英语试题
考生注意:
1. 本试卷分选择题和非选择题两部分,满分150分,考试时间120分钟。
2. 答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。
3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
4. 本卷命题范围:必修第一册(高考题型)。
第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)
第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Going on a road trip The St. Louis Arch, Statue of Liberty and Golden Gale Bridge arc great tourist sites. But if you prefer offbeat destinations, check out the following roadside attractions.
World’s Largest Ball of Paint
Alexandria, Ind.
In 1977, Michael Carmichael set out to create the biggest ball of paint anywhere. Starting with a baseball as center, he painted layer after layer of paint day after day, year after year. The ball weighs more than 1, 300 pounds, with more than 20, 000 coats of paint,” which is recognized by Guinness World Records. Visitors can paint the ball themselves and become part of history.
The Museum of Dirt
Boston, Mass.
The museum is the idea of Glenn Johnson. In the labeled (贴有标签的) glass bottles contain such treasures as dirt from the Great Wall of China, as well as sand from a desert in Saudi Arabia and Omaha Beach in France. Best of all, the cost of seeing this museum is dirt cheap: It’s free.
Mount Horeb Mustard Museum
Mount Horeb, Wis.
It’s heaven for hot-dog lovers! This museum claims to have the world’s largest collection of prepared mustard (芥末). Its more than 4, 100 bottles of spices come from 60 nations, including Turkey and China. Visitors learn the history of mustard, from how it’s made to how it’s advertised and sold. The museum’s creator, Barry Levenson, loves mustard so much that he even puts it on ice cream!
Paper House
Rockport, Mass.
Swedish immigrant (移民) Ellis Stenman was much ahead of his time in 1922, when he started to build a two-room house almost entirely out of newspaper. At the time, people didn’t give much-if any--thought to recycling paper. The house is framed with wood, but the walls are made of 215 layers (层) of newspaper.
21. Which of the following can provide hands-on experience
A. World’s Largest Ball of Paint. B. The Museum of Dirt.
C. Mount Horeb Mustard Museum. D. Paper House.
22. What can we know about Barry Levenson
A. He loves ice cream especially. B. He started the mustard museum.
C. He shows his great love for hot-dog. D. He travels around the world to collect mustard.
23. What can we loam from the text
A. Michael is a famous artist. B. Glenn has been to China.
C. Visitors needn’t pay for the Museum of Dirt. D. Paper House is completely made of paper.
B
“Serena, don’t forget your promise to me that you will mow (割) Mrs. Martin’s yard this weekend,” said Dad. “Don’t let me down.”
Serens was the oldest child in the family, and one of her chores was to mow their yard. Mrs. Martin, their elderly neighbor, was unable to take care of her yard, so Serena’s Dad had volunteered Serena for this job. Since Mrs. Martin’s yard was not very big, Serena knew the job would go quickly. However, she still resented her dad’s promise.
“Why didn’t you ask me first ” Serena had complained.
“Did you ask me first when you volunteered me to be in the school festival last fall ” asked Serena’s father.
“Well, no, I didn’t ask you first, but you would have done those things anyway. You’re always willing to help.”
“I try when I can,” Dad answered. “Serena, we have known Mrs. Martin for a very long time. She has often helped our family. Now we can do something for her. Besides, the feeling you get from helping someone makes you wonder who is really helping whom.”
“I don’t know, Dad,” said Serena. “The only feeling I get from mowing our yard is tired.”
“Just you wait and see,” said Dad.
After breakfast, Serena made her way to Mrs. Martin’s yard. She was good at her job and soon had Mrs. Martin’s yard looking tidy. Mrs. Martin came outside with a big glass of orange juice and offered it to her. Serena stopped her work and gratefully enjoyed the drink, while Mrs. Martin talked to her about all of the flowers in her yard. Seeing the joy in Mrs. Martin’s eyes, Serena began to understand how much the yard meant to Mrs. Martin.
After finishing her drink, Serena returned to work with a new attitude. A warm feeling began to spread (蔓延) through her body. Her dad was right. It was hard to tell who was helping who!
24. What does the underlined word “resented” in paragraph 2 mean
A. Felt confused about. B. Welcomed. C. Fell angry about. D. Broke.
25. Which of the following best describes Serena’s dad
A. Honest and thankful. B. Kind and considerate.
C. Brave and determined. D. Demanding and humorous.
26. How did Serena feel when mow mowing Mrs. Martin’s yard after her drink
A. Surprised. B. Delighted. C. Annoyed. D. Tired.
27. What can we learn from the text
A. Serena likes the job of mowing her family’s yard.
B. Mrs. Martin and Serena did the yard work together.
C. Mrs. Martin shared her love for the yard with Serena.
D. Dad volunteered to take part in the school festival.
C
Eleven of the world’s languages have at least 100 million native speakers. The biggest are Mandarin Chinese, English, Spanish. Arabic and Hindi. Next come Portuguese, Bengali, Russian, Japanese, French and German. Experts says these eleven languages are the mother tongues of half the world’s population. But the world has close to seven thousand languages. Linguists predict that as many as half of these may be at risk of disappearing by the end of this century. That would mean another language dies every two weeks.
Members of the Siletz Indian tribe (部落) in the northwestern state of Oregon take pride in their language. Their language, they say, “is as old as time itself.” But today very few people can speak it fluently. In fact, you can count the number of fluent speakers on one hand.
More than 10, 000 entries can be found in the Siletz Online Talking Dictionary. Professor Harrison has posted talking dictionaries for seven other highly endangered languages from around the world. He says technology can not only spread the influence of major languages but also help save endangered ones. Smartphone apps, YouTube videos and Facebook pages have all become digital tools for language activists and experts.
Mr. Harrison and a researcher in Oregon have mapped areas of endangered languages. One is the Pacific Northwest in the United States. Others include the upper Amazon basin, Siberia and northern Australia.
In Canada’s far north, the Inuit people are struggling to preserve their native language, Inuktitut. Part of the effort involves (涉及) Microsoft. The company is translating terms in its Windows operating system and Office software into Inuktitut.
Nowadays so many people will spend their entire day sitting in from of a computer. If you’re sitting in front of your computer in English all day, that just reinforces (强化) English. If you’re now using Inuktitut, it is reinforcing that this is your language. Microsoft has also worked with language activists in New Zealand, Spain and Wales to translate its software into Maori, Basque, Catalan and Welsh.
28. Why are the people of the Siletz India tribe proud of their language
A. It’s easily mastered. B. It’s widely spoken nowadays.
C. It has a long history. D. It deserves scientific research.
29. What does Harrison think of technology according to paragraph 3
A. It changes the way young people learn a language.
B. It makes learning a language a fashionable thing.
C. It makes it possible to master a language quickly.
D. It helps protect the endangered languages.
30. Why does Microsoft translate its software into Inuktitut
A. To make Inuktitut spoken worldwide.
B. To learn other languages conveniently.
C. To help spread the use of Microsoft software.
D. To strengthen the use of Inuktitut.
31. What is the text mainly about
A. The effects of modem technology on languages.
B. Efforts made to save languages in danger of dying.
C. Some languages having the most speakers worldwide.
D. The contribution Harrison made to the Siletz Indian tribe.
D
In so many ways, cyberspace (网络空间) mirrors the real world. People ask for information, play games, and share hobby tips. Others buy and sell products. Still others look for friendship, or even love.
Unlike the real world, however, your knowledge about a person is limited to words on a computer screen. Identity (身份) and appearance mean very little in cyberspace. Rather, a person’s thoughts—or at least the thoughts they type—are what really count. So even the shyest person can become a chat-room star.
Usually, this “faceless” communication doesn’t create problems. Identity doesn’t really matter when you’re in a chat room discussing politics or hobbies. In fact, this stress on the ideas themselves makes the Internet a great place for exciting conversation. Where else can so many people come together to chat
But some Internet users want more than just someone to chat with. They’re looking for serious love relationships. Is cyberspace a good place to find love That answer depends on whom you ask. Some of these relationships actually succeed. Others fail.
Supporters say that the Internet allows couples lo gel lo know each other intellectually (智力地) first. Personal appearance doesn’t get in the way. Bill others argue that no one can truly know another person in cyberspace. Why Because the Internet gives users a lot of control over how others view them. Internet users can carefully change their words to fit whatever image (形象) they want to give. In a sense, they’re not really themselves.
All of this may be fine if the relationship stays in cyberspace. But not knowing a person is a big problem in a love relationship. With so many unknowns, it’s easy to let one’s imagination “fill in the blanks.” This unavoidably leads to disappointment when couples meet in person. How someone imagines an online friend is often quite different than the real person.
So, before looking for love in cyberspace, remember the advice of Clifford Stoll: “Life in the real world is far richer than anything you’ll find on a computer screen.”
32. Which of the following is not true according to the passage
A. It is possible that people can’t find true love online.
B. Appearance and identity is of little importance for relationship online.
C. A shy person will surely become talkative online.
p. Internet users are encouraged to create images in cyberspace.
33 What’s the main idea of Paragraph 5
A. Cyberspace mirrors the real world.
B. Don’t judge a book by its cover.
C. Inner beauty is more important than appearance.
D. Things are not always what they seem.
34. What does “this” in Paragraph 6 refer to
A. The online friend. B. One’s imagination.
C. Love relationship. D. The real friend.
35. What is the author’s attitude towards looking for love cyberspace
A. He is against it. B. He supports it.
C. He cares little about it. D. He is interested in it.
第二节 (共5小题:每小题2分,满分10分)
根据短文的内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
BE A GOOD TOURIST
Tourism can be both good and bad. Yes, it brings in money for the local economy and creates lots of jobs for locals. 36
37 Tourists have used paint, rocks, or oven keys to write on the Luxor Temple in Egypt, the Colosseum in Rome, Stonehenge in the UK, memorial stones at the bottom of Qomolangma, and many, many other places. Thousands of tourists sites are being destroyed by tourists who “love them to death”. 38 If you want to leave a mark on the world, do it by changing someone’s life with kindness and love. Pass kindness along to future generations, not destruction.
Another big problem in some places has been tourists disturbing the local people and life. Some tourists wander around and take pictures of local people without asking for their permission. For example, Chiang Mai University in Thailand and Yonsei University in South Korea have great numbers of tourists visiting their campuses and walking through their libraries and other public areas, taking pictures of students and disturbing their studies. I have three words for tourists like this: please be considerate. 39
The number of problems from tourists is endless: walking in large groups without considering others who need to walk by, crossing roads without observing local traffic laws, and many more. The only way to solve the issue of the terrible tourist is to make sure that you are not one! 40 Remember, whenever you step outside your country’s borders, you are representing your country to the rest of the world.
A. Just think from other aspects.
B. Have fun in a way that does not disturb others.
C. But it may also bring some problems.
D. Be the best, kindest, most polite tourist possible.
E. I have three words for people like this: please stop it.
F. One growing problem is tourists who want to prove that they have visited someplace.
G. Pass kindness along to future generations.
第三部分英语知识运用 (共三节,满分45分)
第一节完形填空 (共20小题;每题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Everyone has their advantages and disadvantages, turning our disadvantages into advantages makes us 41 . A 12-year-old boy, Jim overcame his disadvantages by unknowingly making it his 42 .
Poor Jim 43 his left arm in a terrible accident and was 44 . To cheer him up, his father made him join a Judo (柔道) club. As the boy always wanted to learn Judo, his father thought this would make him 45 .
Everyone wondered how a single-armed boy could learn Judo. 46 , the master happily accepted him. Jim practiced nothing but a single stroke (击). He trarned for all 8 months in mastering a single stroke. The boy was 47 and sometimes annoyed as his master taught him only one stroke.
Yet, he said nothing. The boy mastered the stroke and grew in confidence as 48 could do that particular stroke better. The boy was 49 by the master to compete in a Judo championship tournament.
Everyone 50 Jim and his master. Even the boy was not sure about why his master had chosen him.
To everyone’s surprise, Jim easily 51 six competitors with his single stroke. He struggled a bit in the semi-finals but managed to win the match. Then the final match began. The competitor was very strong and the judge 52 with Jim’s master about stopping the match as he feared the competitor could 53 Jim. However, his master 54 and told Jim to continue the match. With a huge effort, Jim 55 the match.
Jim thought it was 56 and asked his master how he had become champion. His master told him “My dear boy, you learned the most 57 stroke in Judo that very few can master to perfection. If your competitor wants to beat you and 58 you from using the stroke, they should hold your left arm. This was the 59 behind your victory!”
If the boy turned his weakness, the loss of his left arm, into such a great 60 , why can’t we
41. A. determined B. reliable C. flexible D. powerful
42. A. chance B. hobby C. strength D. choice
43. A. lost B. bent C. lifted D. broke
44. A. embarrassed B. heartbroken C. impatient D. angry
45. A. joyful B. popular C. normal D. special
46. A. Besides B. Therefore C. However D. Moreover
47. A. excited B. surprised C. nervous D. ambitious
48. A. somebody B. everybody C. anybody D. nobody
49. A. taught B. forced C. selected D. paid
50. A. feared B. doubted C. admired D. knew
51. A. shook B. hurt C. hit D. beat
52. A. debated B. agreed C. quarreled D. discussed
53. A. frighten B. blame C. hurt D. move
54. A. refused B. struggled C. begged D. regretted
55. A. ignored B. won C. organized D. watch
56. A. ridiculous B. unacceptable C. unbelievable D. satisfying
57. A. difficult B. suitable C. standard D. terrible
58. A. protect B. help C. excuse D. prevent
59. A. effort B. secret C. reality D. meaning
60. A. success B. fun C. challenge D. dream
第二节 (共10小题:每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
I woke up this morning, 61 (excite) but nervous. As today was the day I would begin my journey of senior high school. Thousands of thoughts rushed through my mind. 62 if I can’t fit in Will I make 63 (friend) I couldn’t even enjoy the big breakfast my mom had made for me. Seeing I was 64 (extreme) nervous, my mom told me I would be fine if I followed the school rules. So I smiled and hoped for the best possible result. The bus ride seemed so long, but soon enough there I was. I stood outside of the school building. It seemed a bit. 65 (big) than what I had imagined, and I went inside.
As soon as I opened the classroom door, all I 66 (see) were other kids. The look of excitement and worry spread over everyone’s face. Then I knew I was not the only one 67 (feel) this way.
I spent the rest of the day on the 68 (explore) of what everything was like. The worried faces disappeared as time went on. We got to know our teachers a hit more. They were neither unfriendly 69 strict.
Before I knew it, the day was over. I don’t know why I felt nervous and worried. Senior high school may seem 70 (frighten), but it’s just like junior high.
第四部分 写作 (共两节;满分35分)
第一节 短文改错 (共10小题;每小题1分,满分10分)
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词:
2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Dear Peter,
How are things going I’m glad to tell you that I have signed up to the English Speech Contest which is to be hold in our school next month. As you know, I’ve never taken part in any English speech contest before, so I’m writing to ask your help.
I know you have much experiences and can be fluent on speaking English. Would you please tell me that I can do to make my speech more impressed and help to check my speech draft when I have finished writing it I know you’re working to a very tightly schedule recently. But if you could give me a reply at my earliest convenience, I would greatly be appreciate it.
Yours,
Li Hua
第二节 书面表达 (满分25分)
假定你是李华,你的英国笔友Hawking所在的中学将举办中国文化周活动,作为组织者的他来信向你寻求活动的相关建议。请你给他回信,内容包括;
1. 活动内容及形式;2. 说明推荐理由。
注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:剪纸paper cutting 书法calligraphy
2021—2022学年开封五县上学期高一联考试题
英语答案及解析
参考答案
【听力理解】1 5 CBACC 6 10BCAAB 11 15BBCBA 16 20 CCAAC
【阅读理解】21 25ABCCB26 30BCCDD 31 35 BCDBA 36 40 CFEBD
【完形填空】41 45DCABA 46 50CBDCB 51 55DDCAB 56 60CADBA
【语法填空】61. excited 62. What 63. friends 64. extremely 65. bigger
66. saw 67. feeling 68. exploration 69. nor 70. frightening
【短文改错】
Dear Peter,
How are things going I’m glad to tell you that I have signed up the English Speech Contest which is to be in our school next month As you know, I’ve never taken part in any English speech contest before, so I’m writing to ask your help.
I know you have much and can be fluent speaking English. Would you please tell me I can do to make my speech more and help to check my speech draft when I have finished writing it I know you’re working to a very schedule recently. But if you could give me a reply at earliest convenience, I would greatlybeappreciate it.
Yours,
Li Hua
【书面表达】
Dear Hawking,
I’m very glad to learn that a Chinese Culture Week activity will be held in your school. Concerning your inquiry about suggestions, I’d like to recommend some activities as follows.
First, a paper cutting exhibition is a good choice. As a traditional Chinese art, paper cutting includes different themes like plants, animals, stories and so on. Additionally, holding a Chinese calligraphy competition can also arouse students’ interest, which is very helpful in learning Chinese culture. What’s more, lectures about Chinese history, architecture, poems, and even food, are surely welcome. And a Chinese painting show is always attractive.
I hope my suggestions will be of great help to you.
Yours,
Li Hua
答案解析:
听力理解:听力参考材料
Text 1
W: I just bought the skirt at a sale. I paid only $56 for it. How do you like it
M: It’s very nice, but my sister bought the same thing for half the price.
Text 2
W: Paul, did you take part in either of Helen’s last two family parties
M: No, I didn’t take part in either of them.
W: Why not I know you are good friends and have grown to love each other.
M: Yes, but her parents don’t like me any more.
Text 3
W: Hi, John. What’s wrong
M: I can hardly make ends meet these days.
W: Me, too. I haven’t bought any new clothes for three months.
M: My income remains the same but prices just continue to rise.
Text 4
W: My hand still hurts from the fall on the ice yesterday. I wonder if I broke something.
M: I’m not a doctor. But it’s not black and blue or anything. Maybe you just need to rest it for a few days.
Text 5
W: Do you have all your meals in the dining room
M: No, just lunch.
W: How’s the food
M: Not so bad. But I don’t think the cooking agrees with my taste.
Text 6
W: Eddy, do you recycle
M: No, I don’t. I don’t know how. I need help with figuring out the way to reuse things.
W: Then you are asking the right person. I recycle newspapers, plastic water bottles, juice bottles and cans.
M: Really Tell me how you recycle your newspapers.
W: Many ways, I recycle my newspapers by using them to wash windows, wrap presents and...
M: Wait. How can newspapers be used to wash windows
W: Yes, of course. You should try it.
M: But I only do my windows once a year.
W: Well, I also save toilet paper rolls and tightly roll newspapers into the paper rolls to start a fire for our fireplace.
M: But I don’t have a fireplace.
W: Then you can send your used newspapers to the recycling centre. You know, old newspapers can be recycled and made into newspapers again.
M: Yes, at least I can save some trees.
Text 7
M: Guess what, Tina! The University of Auckland in New Zealand has offered me a scholarship.
W: Great! When are you going
M: That’s just it. I may not go. What would you do if your boyfriend asked you not to go
W: Well, I would invite him to come with me.
M: I’ve tried that. She said she won’t go. And she might break up with me.
W: That’s ridiculous! If I were you, I would warn her not to try and control me. I missed a big opportunity once.
M: What happened
W: I was offered a job in Thailand, but my husband disliked the idea so we didn’t go. I should have taken the job.
I’ve always regretted my decision. In my situation, what would you have done
M: Oh, I would have accepted the offer.
W: Well, there’s the answer to your problem. Accept your scholarship.
Text 8
W: My goodness, what a charming restaurant! It has such an old-country air about it.
M: Yes, it’s one of the best Italian restaurants in town. The decoration is pleasant, the music is good, and the food is delicious.
W: Is that the owner’s wife over there She’s dressed in the very European fashion.
M: She is the owner. She goes to Italy every year to keep in touch with the trends in fashion and food, and in decoration too. But she doesn’t actually change the food or decoration here very much, or the restaurant would lose some of its attraction to the customers.
W: Like the red and white tablecloths, you mean
M: Exactly. And the music. But she always wears the latest style in clothing.
W: Yes. Well, what shall we order
M: I’d like to have either seafood or chicken, since I had red meat last night.
W: I think I’d like to try this beef dish.
M: Good. Shall we order wine
W: Yes. Let’s have a white wine.
M: OK. I’ll get the chicken dish.
Text 9
W: Good morning, I am calling about the job that was in the paper last night.
M: Well, could you tell me your name
W: Candid Forseat.
M: Oh yes, what exactly is it that interests you about the job
W: Well, I thought it was just right for me.
M: Really Could you tell me a little about yourself
W: Yes. I am twenty-three. I’ve been working abroad.
M: Where exactly have you been working
W: In Geneva.
M: Oh, Geneva, and what were you doing there
W: Secretarial work, previous to that, I was at university.
M: Which university was that
W: The University of Manchester, I’ve got a degree in English.
M: You said you’ve been working in Geneva; do you have any special reason for wanting to come back
W: I thought it would be nice to be near to the family.
M: I see and do you have other foreign languages
W: French and Italian.
M: Well, I think the best thing for you to do is to reply in writing to the advertisement.
W: Can’t I arrange for an interview now
M: Well, I am afraid we must wait until all the applications are in writing and we will then decide on the short list, and if you are on the short list, of course we shall see you.
W: Oh, I see.
M: I look forward to receiving your application in writing in a day or two.
W: Oh, yes, yes, certainly.
M: OK. Thank you very much, goodbye.
W: Thank you. Goodbye!
Text 10
Bill is my friend. We once shared a renting apartment at college. Living with Bill was fun. We soon found out that we had a lot in common and quickly became close friends. We always had really good discussions about everything: politics, environment, literature, music, and even cooking. But we felt unhappy with each other a couple of times about the housework. Bill often asked me to be more tidy, while I thought life’s too short to worry about things like that.
When we graduated three years ago, we went our separate ways and since then our lives have been very different. I went back to my hometown and got a job as a production assistant for art exhibitions. I like my job because I’m helping young people to get involved in the arts. I’m not earning very much, but I get a lot of personal satisfaction from my job. Bill is earning a lot of money, but he doesn’t see me very often now. When he comes down for the weekend we have laugh, but our lifestyles are so different now that we don’t have very much to talk about.
阅读理解
A篇
主题语境——人与自然
本文是一篇应用文,介绍了几个小而别致的旅游景点。
21. A 细节理解题从第二段最后一句“Visitors can paint the ball themselves”可知,游客参观 World’s LargestBall of Paint时,可以自己动手参与画画。
22. B细节理解题根据Mount Horeb Mustard Museum这部分的内容可知,Barry Levenson创建了这个博物馆。“The museum’s creator, Barry Levenson,...” 与选项B意思一致。
23. C 细节理解题根据“Best of all, the cost of seeing this museum is dirt cheap: It’s free. ” 可知,参观The Museum of Dirt是免费的,所以选项C正确。
B篇
主题语境——人与社会
本文是一篇记叙文。塞丽娜起初很不情愿给马丁夫人修剪草坪,但是当她认真履行这项工作,认识到院子对马丁夫人的重要性时,才真正明白父亲所说的话:“帮助别人其实是在帮助自己。”
24. C词义猜测题根据下文塞丽娜向父亲抱怨为什么不咨询一下她的意见可知,她对父亲的承诺感到反感。
25. B推理判断题根据第六段父亲所说的话:马丁夫人经常帮助他们家,现在他们该为她做些事情。而且,帮助别人时的感受会让人琢磨,到底是谁在帮助谁呢?可推断出父亲很为他人着想,很体贴。
26. B推理判断题根据最后一段可知,塞丽娜继续修剪草坪时态度有了改变,温暖的感觉充斥全身。她认为父亲的话是对的,帮助别人其实就是在帮助自己。由此可推断出此时的塞丽娜内心是喜悦的。
27. C 细节理解题根据倒数第二段“ while Mrs Martin talked to her about all of the flowers in her yard. Seeing the joy in Mrs Martin’s eyes, Serena began to understand how much the yard meant to Mrs Martin ”可知,马丁太太和塞丽娜分享了她对这处院子的喜爱。
C篇
主题语境——人与自我
本文是一篇说明文,介绍了好多种语言即将消失,人们正在运用现代科学技术拯救濒危的语言。
28. C细节理解题根据第二段可知Siletz Indian部落的人们为他们所讲的语言而骄傲,因为他们认为他们的语言几乎“和时间一样古老”,说明其有着非常古老的历史。
29. D 细节理解题根据第三段中的“He says technology can not only spread the influence of major languages but also help save endangered ones. ” 可知选项 D 正确。
30. D细节理解题根据第五段可知,微软公司把Windows操作系统和办公软件中的术语翻译成因纽特语,目的是为了帮助因纽特人强化本族的语言。
31. B主旨大意题第一段介绍了世界上7000种语言中近一半都濒临灭绝,后几段介绍了挽救濒危语言所作出的努力。
D篇
主题语境——人与社会
本文是一篇说明文,文章说明了现在很多人在网络里寻找爱情、友情或其他社会联系,并具体分析了在网络里寻找爱与联系的优势和劣势。
32. C 细节理解题。根据文中第二段“So even the shyest person can become a chat-room star. ”可知C项中的surely过于绝对化,故选C。
33. D 主旨大意题。根据第五段“Internet users can carefully change their words to fit whatever image (形象) they want to give. In a sense, they’re not really themselves”可知事情并不总是像看上去那样。故选D。
34. B词义猜测题。根据划线词上文可知,不了解一个人是恋爱关系中的一大问题。有这么多未知数,很容易让一个人的想象力去填补空白,由此可知this指代“一个人的想象力”,故选B。
35. A 态度意图题。根据文中最后一段“Life in the real world is far richer than anything you’ll find on a computer screen”作者对网络的观点是借别人的话说出来的,其本意是反对在网络里寻找爱情的。故选A。
七选五
主题语境——人与社会
本文是一篇议论文,介本文讨论了旅游业可能带来的问题,并针对这些问题提出文明出游,成为一名好的旅行者的建议。
36. C根据文章首句可知旅游业带来的有好处也有坏处,空前提到好的方面,下文用“But...”引出不好的一面,和上文形成对比,也能和首句呼应。
37. F第一段最后提到旅游业也可能带来一些问题,所以此处需要找一个承上启下的句子引出第一个问题,并且此句也和第三段第一句照应。
38. E上文提到很多景点遭到破坏,接下来应该是提出建议,因此E项符合上下文语境。
39. B此处应该是对上文提“please be considerate. ”的进一步解释说明,B项句意 (以不打扰他人的方式开心游玩) 符合上文语境。
40. D上文提到不要做“terrible tourist”所以空白处应该是针对如何做一名文明的游客给出建议,故选D。完形填空
主题语境——人与社会
本文是记叙文。文章主要讲述了一个失去左臂的男孩在教练的帮助下将自己的劣势转变为优势,从而在柔道锦标赛中赢得冠军的故事。
【41题详解】D考查形容词词义辨析。句意:把我们的弱项转换为强项让我们强大。A. determined有毅力的;B. reliable可靠的;C. flexible灵活的;D. powerful强大的。根据空前的Turning our disadvantages into advantages可知,把自己的劣势转变为优势可以让我们变得“强大 (powerful) ”。故选D
【42题详解】C考查名词辨析。句意:作为一个12岁的男孩,Jim克服了他的弱点,不知不觉地把它变成了他的长处。A. chance机会;B. hobby爱好C. strength强项;长处;D. choice选择。根据空前的A 12 year-old boy, Jim overcame his weakness可知,一个12岁的男孩克服了自身的弱点,并把它变成了自己的“长处 (strength)”。故选C。
【43题详解】A考查动词词义辨析。句意:可怜的Jim在一场可怕的事故中失去了左胳膊。A. lost失去B. bent弯曲;C. lifted举起;D. broke折断。根据下文“a single-armed boy ”知,Jim失去了一只胳膊。
【44题详解】B考查形容词词义辨析。句意:可怜的Jim在一场可怕的事故中失去了左胳膊是悲伤的。A. embarrassed尴尬的B. heartbroken悲伤的;C. impatient不耐心的;D. angry生气的。根据下一段中的a single armed boy可知,Jim在一次可怕的事故中“失去了 (lost) ”左臂,他非常“伤心 (heartbroken)。
【45题详解】A考查形容词词义辨析。句意:因为男孩一直想学柔道,他的父亲认为这个将会使他快乐。A. joyful快乐的B. popular受欢迎的;C. normal正常的;D. special特别的。根据本段中的To cheer him up, his father made him join a Judo club及As the boy always wanted to learn Judo可知,Jim 的爸爸帮Jim加入了一家柔道倶乐部,他希望Jim能够变得“开心 (joyful)”起来。故选A。
【46题详解】C考查副词词义辨析。句意:每个人都想知道一个独臂男孩是如何学会柔道的,然而教练快乐地接受了他。A. Besides此外;B. Therefore因此;C. However然而;D. moreover而且。根据本段中的 everyone wondered how a single-armed boy could learn Judo 及 the master happily accepted him可知大家都很好奇这个独臂男孩如何学习柔道,“但是 (However) ”他的教练依然招收了他。故选C。
【47题详解】B考查形容词词义辨析。句意:这个男孩很吃惊,有时候烦恼因为他的教练只交给他一个动作。A. excited兴奋的;B. surprised吃惊的C. nervous紧张的;D. ambitious有抱负的。根据本段中的 Jim practice nothing but a single stroke. He trained for all 8 months in mastering a single stroke 及the boy was annoyed as his master taught him only one stroke 可知,Jim 八个月来只练习一个动作,他感到很“ (surprised) ”,甚至还有些恼怒。故选B。
【48题详解】D考查代词词义辨析。句意:这个男孩精通了这个动作,提高了自信,因为没有人能够把这个特殊的动作做得更好。A. somebody某个人;B. everybody人人;C. anybody任何人D. nobody没有人。根据本段中的 The boy mastered the stroke and grew in confidence...do that particular stroke better可知,Jim把这招练得炉火纯青,“没人 (nobody) ”比他做得更好。故选D。
【49题详解】C考查动词词义辨析。句意:男孩被教练选中参加柔道锦标赛。A. taught教授;B. forced迫使 C. selected挑选;选中;D. paid付款。根据本段中的 The boy ...to compete in a Judo championship tournament可知,Jim被教练“选中 (selected) ”去参加柔道锦标赛。故选C。
【50题详解】B考查动词词义辨析。句意:每个人都怀疑Jim和他的教练。A. feared害怕;B. doubted怀疑 C. admired 赞赏;D. knew知道。根据空后的 Even the boy was not sure about why his master had chosen him可知,每个人都在“怀疑 (doubted)” Jim和他的教练,甚至连Jim也不理解教练为什么会选择自己。故选B。
【51题详解】D考查动词词义辨析。句意:令人吃惊的是Jim竟然用他那一招轻易地“打赢了 (beat) ”六个参赛者。A. shook动摇;B. hurt伤害;C. hit打;击中;D. beat打败。根据空前的To everyone’s surprise 及本段中 He struggled a bit in the semi-finals but managed to win the match. Then the final match began 知,令人吃惊的是Jim竟然用他那一招轻易地“打赢了 (beat) ”六个参赛者,并得了半决赛最终杀入决赛。
【52题详解】D考查动词词义辨析。句意:对手非常强壮,于是裁判和Jim的教练商量,想让Jim退出比赛,因为裁判担心对手会伤到Jim。A. debated辩论;B. agreed同意;C. quarreled争吵;D. discussed讨论;商量。根据下文“about stopping the match as he fearedthe competitor could 53 Jim”可知,裁判和Jim的教练商量让Jim退赛。故选D。
【53题详解】C考查动词词义辨析。句意:决赛的对手非常强壮,于是裁判和Jim的教练商量,想让Jim 退出比赛,因为裁判担心对手会伤到Jim。A. frighten使恐慌;B. blame责备;C. hurt伤害;D. move 移动。据本段中的The competitor was very strong and...Jim可知,决赛的对手非常强壮,于是裁判和 Jim的教练商量,想让Jim退出比赛,因为裁判担心对手会“伤到 (hurt) ” Jim。故选C。
【54题详解】A考查动词词义辨析。句意:然而,Jim的教练拒绝了裁判的提议,告诉Jim继续比赛。A. refused拒绝;B. struggled挣扎;C. begged乞求;D. regretted遗憾;后悔。根据空后told Jim to continue the match 可知,Jim的教练“拒绝了 (refused) ”裁判的提议,他让Jim继续比赛。故选A。
【55题详解】B考查动词词义辨析。句意:Jim费了好大的劲,打赢了决赛。A. ignored忽视;B. won赢得;获胜 C. organized 组织;D. watched 看守;。根据下一段中的 how he had become champion 可知, Jim费了好大的劲,“打赢了 (won) ”决赛。故选B。
【56题详解】C考查形容词词义辨析。句意:Kim对自己的胜利感到难以置信。A. ridiculous好笑的;B. unacceptable不能接受的;C. unbelievable令人难以置信的;D. satisfying令人满意的。根据空后的asked his master how he had become champion知,Jim对自己的胜利感到“难以置信 (unbelievable) ”。故选C。
【57题详解】A考查形容词词义辨析。句意:亲爱的孩子,你学会了柔道中最困难的一招,几乎没有人能将这一招练到完美。A. difficult B. suitable合适的;C. standard标准的;D. terrible可怕的;困难的。根据空后的very few can master to perfection可知,Jim学会了柔道中最“困难的 (difficult)”一招,几乎没有人能将这一招练到完美。故选A。
【58题详解】D考查动词词义辨析。句意:如果对手想要打赢Kim,阻止你使用这一招,他们就得抓住你的左臂。A protect保护;B. help帮助;C. excuse原谅D. prevent阻止。根据本段中的If your opponent wants to beat you...they should hold your left arm 可知,如果对手想要打赢Kim,“阻止 (prevent) ” Jim使用这一招,他们就得抓住Kim的左臂。故选D。
【59题详解】B考查名词词义辨析。句意:这是Jim获胜背后的秘密。A. effort努力;B. secret 秘密;C. reality现实;D. meaning意义。根据本段中教练对Jim获胜原因解释可知,这是Jim获胜背后的“秘密 (secret)。【60题详解】A考查名词词义辨析。句意:如果这个男孩能把自己没有左臂的劣势转变为一个巨大的成功,那我们为什么不能呢? A. success成功;B. fun乐趣;C. challenge挑战;D. dream梦想。根据本段中的if the boy turned his weakness, the loss of his left arm, into...可知,如果这个男孩能把自己没有左臂的劣势转变为一个巨大的“成功 (success) ”,那我们为什么不能呢?故选A。
语法填空
主题语境——人与社会
本文是一篇记叙文。文章讲述了作者第一天高中上学日的所见所闻和感想。
【详解】
61. 考查形容词做补语,说明主语的状态。故填excited
62. 考查固定句型。句意:如果我不能适应怎么办?根据空后if可知,空处需要填what。“What if+句子?”意思为:要是......怎么办?固定句型,句首首字母大写。故填What。
63. 考查名词复数。故填friends
64. 考查副词。句意:看到我极度紧张,我的妈妈告诉我,如果我遵守学校的规定,就会没事的。空处需要用副词修饰形容词nervous,extreme的副词形式为extremely “极其、极度”。故填extremely。
65. 考查形容词比较级。句意:它看上去比我想象得要大一点,我就进去了。根据空后比较介词than可知,此处要用big的比较级bigger “更大的”。故填bigger。
66. 考查动词。句意:我一打开教室的门,就看到了别的孩子。本句是As soon as引导的时间状语从句,从句中谓语动词opened可知,句子时态为一般过去时,故填saw。
67. 考查非谓语动词,现在分词做伴随状语,故填feeling
68. 考查名词。句意:我花了一天的时间去探索一切是什么样子的。the为定冠词,结合短语“spend time on sth. ”可知,此处填写explore的名词形式exploration “探索”。故填exploration。
69. 考查连词。句意:他们既没有不友好,也不严格。根据空前neither可知,空处要填写连词nor。neither...nor...“既不......也不......”为固定搭配。故填nor。
70. 考查形容词。句意:高中可能看起来很可怕,但它就像初中一样。系动词seem后需接形容词作表语,主语是senior high school,空处需用ing形容词frightening “令人害怕的”。故填frightening。
短文改错
主题语境——人与社会
本文是一篇求助信,主要讲述了作者即将参加演讲比赛,请求对方帮助自己修改一下演讲稿并给予指导,对此表达感谢。
【详解】
第一处:考查固定搭配。sign up for报名参加。
第二处:考查非谓语动词。to be held。hold的过去式和过去分词是学生的易错点。考固定搭配。massive 前加上 of, be of benefit to=be beneficial to, benefit 前面有形容词 massive,故在 massive 前加上 of。
第三处:考查固定搭配。ask for help请求帮助。考副词。根据句意,前后两句话是因果关系,且However 后面是逗号,故用副词Therefore。
第四处:考查固定搭配。be fluent in在……方面流利。
第五处:考查名词。much修饰不可数名词,此处experience意为“经验”,是不可数名词。
第六处:考查宾语从句。that改为what, what在从句中既充当引导词又充当宾语。
第七处:考查形容词误用。此处应该用形容词impressive做宾补。
第八处:考查形容词误用。tightly改为tight,形容词词修饰名词。
第九处:考查代词的误用。If从句的主语是you,所以后面应用your和you照应。
第十处:考查动词。appreciate为动词,意为“感谢,感激”,其前的be动词应该删去。
书面表达
【参考范文】
Dear Hawking,
I’m very glad to learn that a Chinese Culture Week activity will be held in your school. Concerning your inquiry about suggestions, I’d like to recommend some activities as follows.
First, a paper cutting exhibition is a good choice. As a traditional Chinese art, paper cutting includes different themes like plants, animals, stories and so on. Additionally, holding a Chinese calligraphy competition can also arouse students’ interest, which is very helpful in learning Chinese culture. What’s more, lectures about Chinese history, architecture, poems, and even food, are surely welcome. And a Chinese painting show is always attractive.
I hope my suggestions will be of great help to you.
Yours,
LiHua
同课章节目录