北师大版 高一下册 模块3 Unit 7 The Sea提能练(word原卷板+解析版)

文档属性

名称 北师大版 高一下册 模块3 Unit 7 The Sea提能练(word原卷板+解析版)
格式 zip
文件大小 158.0KB
资源类型 教案
版本资源 北师大版
科目 英语
更新时间 2022-01-18 15:30:31

文档简介

Unit 7 The sea
第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
(2021·江西省重点高中盟校第一次联考)
Tuna Tossing(掷金枪鱼)
This sport began in South Australia in a fishing community called Port Lincoln.It was inspired by the local fishermen who used to toss fish onto their petitors will throw a 10kg fish and the winner is the person who throws the farthest.
Hot Dog Eating Contest
Competitive eating has become popular in the past years and its participants try to eat as many hot dogs as they can in ten minutes.The sport began in the US city fairs and has gained recognition due to Nathan's Hot Dog Eating Contest,held annually on the 4th of July.This sport has turned into a huge industry and is now popular in the US,Canada,and Japan.
Wife Carrying
It's a sport in which male competitors race while carrying a female teammate through a special track in the shortest time.This game has its origins in Finland.It developed into a worldwide game later and had the first foreign champion from Australia.The North American Wife Carrying Championship began in 1999.Now the World Wife Carrying Championship has teams competing from Australia,Germany,Great Britain,Ireland and the United States.
Palm Tree Climbing(爬棕榈树)
Independence Day in Indonesia is on August,17th.This day is celebrated by various competitions.Climbing the palm trunk is the most difficult one.To climb up an absolutely smooth,oiled trunk is a problem.At the top of the trunk there are prizes—from towels,clothes or something to mountain bicycles and cash certificates.Many countries have similar tree climbing events now.
1.Which event promotes the business development greatly
A.Tuna Tossing.
B.Hot Dog Eating Contest.
C.Wife Carrying.
D.Palm Tree Climbing.
2.Where was the sport Wife Carrying first held
A.In Indonesia.      B.In Australia.
C.In America.      D.In Finland.
3.What is special about Palm Tree Climbing
A.It is the hardest among the four events.
B.Its competitors' strength means everything.
C.Its winners get prizes of different value.
D.It has become popular in many other countries.
B
(2021·湖南省四校高三调研)
Sasha Olsen,a fourth grader at Pine Crest School in Fort Lauderdale,is working on releasing a book this summer to illustrate how the state of the ocean affects children.
The 10 year old went on a trip last summer with her family to Vietnam and Japan.She was horrified at the ocean's pollution levels and dying sea animals.Back home,she grew even more disturbed after learning about the ocean conditions in South Florida.She sought help from her cousin Narmina Aliyev.Together,they started a non profit group—Iwantmyoceanback,in October.
Originally,the group started small,with friends coming together on the weekends to clean the beaches in Bal Harbour.Recently,however,it has hosted events to raise funds for beach cleanups and donate to conservation groups.The non profit group is also trying to broaden its base by tapping into the social media.
Sasha has started a channel where she posts videos from events and has begun a web series called Table Talks.In it,she interviews people from different professions about the ocean.After the interview,she and her guest will create a painting,signed by the guest,which will be auctioned(拍卖) off to raise money to donate to conservation based organizations.
Jencarlos Canela,a popular Cuban American singer and telenovela star,was one of Iwantmyoceanback's first followers and Sasha's first guest.Canela,who has 3.4 million followers on Instagram,posted about the experience.“Sasha,you can count on me from now on for anything and congratulations on the work you're doing to keep our ocean clean.You are so special and very talented!” he wrote.
Sasha and Aliyev hope to extend their work to neighboring cities such as Hollywood and Miami Beach.“We really want to make ourselves visible and accessible to all,” said Aliyev,the non profit group's vice president.
4.What do we know about Iwantmyoceanback
A.It was set up by Sasha's cousin.
B.It aims at ocean protection.
C.It was inspired by Sasha's domestic travel.
D.It organizes cleanup activities in the neighborhood.
5.How does Sasha raise money on social media
A.By calling on friends and relatives to donate.
B.By starting a channel and Table Talks.
C.By interviewing people from different professions.
D.By selling paintings signed by her guests.
6.What can we infer from Canela's post on Instagram
A.He is proud of being Sasha's first guest.
B.He is one of Iwantmyoceanback's first followers.
C.He is willing to make contributions to Sasha's project.
D.His followers on Instagram posted about their cleanup experiences.
7.What is the best title of the text
A.Sasha:a popular girl on the social media
B.Fourth graders:devoted to beach cleanups
C.A 10 year old:making a difference to the ocean
D.A 10 year old:working on releasing a book this summer
C
(2021·6月济南市高三针对性练习)
They're life jacket orange,they're robots and they're capable of sailing the high seas without human intervention.
On Tuesday the National Oceanic and Atmospheric Administration(NOAA) launched a pair of Saildrones(海洋无人机) in Pacific Northwest waters for the first time.Their summer long sailing journey will stretch from Vancouver Island to California.The Saildrone operators will collect data to help set future fishing seasons.The government wants to see whether seagoing robots can extend fishery surveys now performed by expensive manned ships.
Nora Cohen from NOAA said,“The 23 foot long seagoing robots can follow a remotely programmed course for up to a year at a time.And they don't require any fuel.We use wind and solar power to drive the sensors.”He added,“It means that we're able to go to places where we don't really want to send people,and go into weather that we really don't want anyone ever to be in,and be able to send measurements back.”
The primary mission is to investigate the species and the number of fish in existence and the places where they are.Larry Hufnagle,scientist of NOAA Fisheries in Seattle,said a traditional big NOAA research ship based survey costs around $25,000 per day.By comparison,one Saildrone costs $2,500 per day.
“It could be a significant saving,”Hufnagle said.“But like anything else,there is a trade off in what you get and what you don't get.On the manned ship,we have limited time.It takes a lot of people.We spend a fair amount of money.But there is one thing the Saildrone can't do that humans can: cast a net to catch and positively identify the fish detected below.The Saildrones are going to give us additional data,not replacement data.”
Nora Cohen said Saildrone,a venture capital backed company based in Alameda,California,expects to launch a total of 11 of its seagoing robots to survey different waterbodies for NOAA this year.The Bering and Arctic seas,Coastal California and the Gulf of Mexico will be the locations of additional missions.
8.What is the purpose of collecting fish data
A.To explore the ocean.
B.To assist fishing industry.
C.To learn the habits of fish.
D.To improve fishing skills.
9.What is mainly discussed about the Saildrone in Paragraph 3
A.Its advantages.      B.Its appearance.
C.Its power systems.      D.Its primary mission.
10.What does the underlined word “trade off” in Paragraph 5 probably mean
A.Debate.      B.Reason.
C.Reality.      D.Balance.
11.What can be inferred from the text
A.The Saildrone has a promising future.
B.Hufnagle thinks little of the Saildrone.
C.Manned ships will be completely replaced.
D.Production of seagoing robots is restricted.
D
(2021·潍坊市6月模拟)
During the COVID 19 crisis,even the simple act of buying groceries has been completely transformed.For seniors,this task is even more challenging.Concordia University's ACT project team has joined with community partners in the neighbourhood to fill this gap.They've rapidly created a new program—COVID 19 Grocery Response NDG.
The program uses a model that pairs volunteers with seniors,based on availability and language.Those volunteers are trained by ACT's team via video conferencing and then given a list of older adults.The volunteer calls the individuals and takes their order,working with grocery offerings of a Provigo store in the area.When the call is over,the order gets sent to Provigo,which gathers and delivers the order to the senior.It won't take the place of the work of the food bank;seniors are paying for their groceries.
There is also an important social element in the call,which doubles as a friendly check in.The volunteer chats a bit with the senior,who may be very lonely and anxious.One volunteer says it has also been a rewarding experience and gives her the opportunity to help others while staying at home,which they are all being encouraged to do.
The program is a response to a number of factors,including the fact that many older adults are on a fixed income and may not have the Internet access needed to order groceries online.It is targeting seniors who aren't able to access New Hope's usual meals on wheels service.
So far the project is a success,with a growing number of volunteers and seniors.As for what's next,Concordia is optimistic but acknowledges that the team will need to be nimble to accommodate the changing realities of the COVID 19 pandemic.We are at a critical time and we need to do everything we can,together,to help out.
12.What do the volunteers do to help the seniors
A.Help them pay the bill.
B.Send their order to the store.
C.Write a shopping list for them.
D.Deliver their groceries to the door.
13.What can we infer about the program from Paragraph 3
A.It benefits both sides.
B.It helps the store survive.
C.It goes beyond expectation.
D.It encourages people to purchase online.
14.Who might be the potential client of the program
A.Daisy aged 45 with a heavy debt.
B.David who enjoys meals on wheels service.
C.Alexander aged 75 with a retirement pension.
D.Elspeth who knows nothing about online shopping.
15.What does the underlined word “nimble” probably mean
A.Flexible.      B.Beneficial.
C.Accessible.      D.Qualified.
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2021·云南省高中毕业班统一检查)
Leadership is important to make students prepared for future success in the career and life.__1__.As a student leader,you need to develop the ability to lead and inspire your peers.Besides being personable and responsible,good leaders should always.
·Stay authentic
Authentic leaders are trusted because they are firm,especially when faced with the challenges of popular opinion.As a student leader,you need to be sure the ideals that got you elected are consistent throughout policy making and planning.__2__.
·Keep an open mind and always listen
__3__.They foster a creative and cooperative environment.A good leader is someone who is comfortable with handling suggestions and adapting to changing situations.
·__4__.
There will certainly be times when your plan goes wrong,even if this isn't your first time being elected.Be prepared for the worst,take responsibility for the outcome,and stay optimistic.A good leader learns from experience and actively plans for the future.
·Seek knowledge
Leaders should keep on learning and continuously develop their skills so they can inspire their followers.Various programs to develop leadership skills are available for you to choose from.__5__.It is surely necessary for any student leader position.
A.Learn from mistakes to improve
B.You need to focus on team building
C.However,this ability doesn't come with birth
D.Know how to divide tasks among different people
E.Open communication and consideration of all ideas are important 
F.Always remember to stay true to yourself and the values you believe in
G.You may try a hands?on program that focuses on essential leadership qualities
第二部分 语言知识运用(共两节,满分45分)
第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2021·郑州市高三第一次质测)
Five years ago,I took a career risk by leaving my job to work on a ship.My medical friends did their best to persuade me,saying that running away to sea would __1__ my career.But after these years working as a junior doctor,I was willing to take the risk.
__2__ for adventure,I boarded a ship in Singapore with 2,000 passengers and crew.To my __3__,the hospital was well equipped,with an X ray machine and a blood analyser.That first voyage was a learning experience,a __4__ schedule full of safety drills.There was so much new information to __5__.Even remembering which uniform to wear each day was a __6__.Most confused,I often forgot to __7__ my clock when the ship crossed time zones.
As a doctor,I was __8__ for the 600 crew,and I was on call for the entire ship.Far from __9__ seasickness and sunburn,I had to deal with other diseases,for I have different kinds of patients.The ship's medical center was __10__ a floating emergency room,and we didn't have a team of specialists on hand for a second __11__.With long and unpredictable hours,it required mental __12__.
As you can guess,many of the passengers were elderly.Heart attacks don't __13__ geography and emergency evacuations(疏散) were difficult to arrange.I could remember one such patient,who was taken off the ship halfway through the Panama Canal.After a __14__ ride in an old ambulance,I was relieved that the patient __15__ long enough to arrive at the hospital in Panama City.
__16__,there were several unexpected benefits of the job.I regularly __17__ the passenger facilities(设施).On rare days off,I __18__ as a tour guide on trips ashore.I got to fly over Alaska in a seaplane and watched a ballet in St. Petersburg.
Now,I understand being a ship doctor is not a job—it's a way of __19__.One year at sea became two.I lost my career ambitions,__20__ I redefined happiness in my life.
1.A.block      B.build
C.ruin      D.improve
2.A.Hungry      B.Skilful
C.Suitable      D.Concerned
3.A.shock      B.disappointment
C.excitement      D.relief
4.A.daily      B.tight
C.strict      D.flexible
5.A.take in      B.figure out
C.search for      D.pick over
6.A.living      B.risk
C.challenge      D.choice
7.A.watch      B.repair
C.check      D.set
8.A.powerful      B.responsible
C.hopeful      D.helpful
9.A.treating      B.suffering
C.escaping      D.stopping
10.A.exactly      B.particularly
C.certainly      D.actually
11.A.examination      B.consideration
C.opinion      D.discussion
12.A.comfort      B.communication
C.toughness      D.pressure
13.A.care about      B.refer to
C.bother with      D.rely on
14.A.relaxing      B.boring
C.promising      D.terrifying
15.A.survived      B.struggled
C.awoke      D.stuck
16.A.Steadily      B.Thankfully
C.Importantly      D.Generally
17.A.cleaned      B.fixed
C.enjoyed      D.protected
18.A.returned      B.travelled
C.performed      D.volunteered
19.A.confidence      B.life
C.experience      D.success
20.A.though      B.unless
C.but      D.or
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
(2021·陕西省部分中学摸底检测)
When I was a university student,I 1.________(attract) by the Chinese.So I got a job as a teacher in Wuhan three years ago.2.________(think) back,I realize it was the students I met in the first year and Chinese university life in general 3.________gave me the deepest impression.
During my schooldays,I would rarely give up my spare time to any activity 4.________(connect) with study.Unless exams were approaching,my weekends were devoted to having fun or perhaps a part time job.My Chinese classmates,5.________the other hand,seemed to spend their entire waking hours studying.I understand that competition in Chinese universities is extremely fierce.Nonetheless,their energy and motivation put 6.________(I) to shame.
My first year in China was also my first year as a teacher.It was both challenging 7.________rewarding.One thing I know for certain is that my year in Wuhan helped me change for the 8.________(good).Thanks to the politeness and 9.________(warm) of Chinese students,I overcame my fear of speaking in public and became more self confident.Most 10.________(important),I met dozens of nice people and made many excellent friends.
语篇解读: 本文是一篇夹叙夹议文。作者三年前来到武汉,并成为一名老师。中国学生以及中国的大学生活令作者印象深刻。在中国的教学经历也使作者自身有所提升和改变。
第三部分 写作(共两节,满分35分)
第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
(2021·深圳市高三第二次检测)
One afternoon after school,I found a beautiful little fox with a injured leg.She was like a Disney fox.Then I fed her some fish.A couple of week later the fox was back,completely well and she had been keeping visiting me ever since.She was comfortably enough to come really near to me.She allowed me to taking photos of her,the best of which I posted it on social media.Soon after,she took her cubs together to visit me,that was really unexpected.It's amazed to have this connection with something so wild this busy city.But happily the lovely fox still keeps turning up.
第二节 书面表达(满分25分)
(2021·银川市普通高中学科教学质量检测)
假定你是李华,你的英国笔友Jack对你校开展的“养老院献爱心(Love into the Nursing Home)”活动很感兴趣,发邮件向你咨询相关情况。请你回复邮件,内容包括:
1.活动目的;
2.活动内容;
3.你的感受。
注意:1.词数100左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jack,
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
PAGE
18Unit 7 The sea
第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
(2021·江西省重点高中盟校第一次联考)
Tuna Tossing(掷金枪鱼)
This sport began in South Australia in a fishing community called Port Lincoln.It was inspired by the local fishermen who used to toss fish onto their petitors will throw a 10kg fish and the winner is the person who throws the farthest.
Hot Dog Eating Contest
Competitive eating has become popular in the past years and its participants try to eat as many hot dogs as they can in ten minutes.The sport began in the US city fairs and has gained recognition due to Nathan's Hot Dog Eating Contest,held annually on the 4th of July.This sport has turned into a huge industry and is now popular in the US,Canada,and Japan.
Wife Carrying
It's a sport in which male competitors race while carrying a female teammate through a special track in the shortest time.This game has its origins in Finland.It developed into a worldwide game later and had the first foreign champion from Australia.The North American Wife Carrying Championship began in 1999.Now the World Wife Carrying Championship has teams competing from Australia,Germany,Great Britain,Ireland and the United States.
Palm Tree Climbing(爬棕榈树)
Independence Day in Indonesia is on August,17th.This day is celebrated by various competitions.Climbing the palm trunk is the most difficult one.To climb up an absolutely smooth,oiled trunk is a problem.At the top of the trunk there are prizes—from towels,clothes or something to mountain bicycles and cash certificates.Many countries have similar tree climbing events now.
语篇解读: 本文是一篇应用文。介绍了四种不同寻常的比赛活动:掷金枪鱼比赛、吃热狗比赛、背妻比赛、爬棕榈树比赛。
1.Which event promotes the business development greatly
A.Tuna Tossing.
B.Hot Dog Eating Contest.
C.Wife Carrying.
D.Palm Tree Climbing.
B [考查细节理解。根据Hot Dog Eating Contest中的“The sport began in the US city fairs”和“This sport has turned into a huge industry”信息可知,吃热狗大赛已经转变为一项巨大的产业,促进了行业发展。]
2.Where was the sport Wife Carrying first held
A.In Indonesia.      B.In Australia.
C.In America.      D.In Finland.
D [考查细节理解。根据Wife Carrying中的“This game has its origins in Finland”信息可知,这个比赛活动起源于芬兰。]
3.What is special about Palm Tree Climbing
A.It is the hardest among the four events.
B.Its competitors' strength means everything.
C.Its winners get prizes of different value.
D.It has become popular in many other countries.
C [考查推理判断。根据Palm Tree Climbing(爬棕榈树)中的“At the top of the trunk there are prizes—from towels,clothes or something to mountain bicycles and cash certificates”信息可知,爬棕榈树比赛的奖品包括毛巾、衣服以及山地自行车和现金券,这说明获奖者的奖品价值不同。]
B
(2021·湖南省四校高三调研)
Sasha Olsen,a fourth grader at Pine Crest School in Fort Lauderdale,is working on releasing a book this summer to illustrate how the state of the ocean affects children.
The 10 year old went on a trip last summer with her family to Vietnam and Japan.She was horrified at the ocean's pollution levels and dying sea animals.Back home,she grew even more disturbed after learning about the ocean conditions in South Florida.She sought help from her cousin Narmina Aliyev.Together,they started a non profit group—Iwantmyoceanback,in October.
Originally,the group started small,with friends coming together on the weekends to clean the beaches in Bal Harbour.Recently,however,it has hosted events to raise funds for beach cleanups and donate to conservation groups.The non profit group is also trying to broaden its base by tapping into the social media.
Sasha has started a channel where she posts videos from events and has begun a web series called Table Talks.In it,she interviews people from different professions about the ocean.After the interview,she and her guest will create a painting,signed by the guest,which will be auctioned(拍卖) off to raise money to donate to conservation based organizations.
Jencarlos Canela,a popular Cuban American singer and telenovela star,was one of Iwantmyoceanback's first followers and Sasha's first guest.Canela,who has 3.4 million followers on Instagram,posted about the experience.“Sasha,you can count on me from now on for anything and congratulations on the work you're doing to keep our ocean clean.You are so special and very talented!” he wrote.
Sasha and Aliyev hope to extend their work to neighboring cities such as Hollywood and Miami Beach.“We really want to make ourselves visible and accessible to all,” said Aliyev,the non profit group's vice president.
语篇解读: Sasha Olsen在日本和越南旅游时对海洋污染程度和濒临死亡的海洋动物感到震惊,她和Narmina Aliyev一起成立Iwantmyoceanback,为清理海滩筹集资金,向环保组织捐款,通过社交媒体推广环保公益活动。她们的善举赢得了许多名人嘉宾的支持。
4.What do we know about Iwantmyoceanback
A.It was set up by Sasha's cousin.
B.It aims at ocean protection.
C.It was inspired by Sasha's domestic travel.
D.It organizes cleanup activities in the neighborhood.
B [考查细节理解。根据第三段内容并结合该组织的名称“Iwantmyoceanback”可知,该组织旨在保护海洋,故B项正确。]
5.How does Sasha raise money on social media
A.By calling on friends and relatives to donate.
B.By starting a channel and Table Talks.
C.By interviewing people from different professions.
D.By selling paintings signed by her guests.
D [考查细节理解。根据第四段尾句可知,采访结束后,她和她的嘉宾将创作一幅画,嘉宾在画上签名,该画将被拍卖,以筹集资金捐赠给环保组织。故D项正确。]
6.What can we infer from Canela's post on Instagram
A.He is proud of being Sasha's first guest.
B.He is one of Iwantmyoceanback's first followers.
C.He is willing to make contributions to Sasha's project.
D.His followers on Instagram posted about their cleanup experiences.
C [考查推断判断。根据倒数第二段中的“Sasha,you can count on me...so special and very talented!”可知,Canela对Sasha的行为持肯定态度。他表示 Sasha可以依靠自己做任何事。据此可以推断,Canela愿意为她的项目贡献力量,故C项正确。]
7.What is the best title of the text
A.Sasha:a popular girl on the social media
B.Fourth graders:devoted to beach cleanups
C.A 10 year old:making a difference to the ocean
D.A 10 year old:working on releasing a book this summer
C [考查主旨要义。通读全文可知,本文主要讲述了十岁的Sasha在越南和日本旅游时,对海洋污染程度和濒临死亡的海洋动物感到震惊,她和Narmina Aliyev一起成立Iwantmyoceanback,为清理海滩筹集资金,向环保组织捐款,通过社交媒体推广环保公益活动。据此可知,C项最适合作文章标题。]
C
(2021·6月济南市高三针对性练习)
They're life jacket orange,they're robots and they're capable of sailing the high seas without human intervention.
On Tuesday the National Oceanic and Atmospheric Administration(NOAA) launched a pair of Saildrones(海洋无人机) in Pacific Northwest waters for the first time.Their summer long sailing journey will stretch from Vancouver Island to California.The Saildrone operators will collect data to help set future fishing seasons.The government wants to see whether seagoing robots can extend fishery surveys now performed by expensive manned ships.
Nora Cohen from NOAA said,“The 23 foot long seagoing robots can follow a remotely programmed course for up to a year at a time.And they don't require any fuel.We use wind and solar power to drive the sensors.”He added,“It means that we're able to go to places where we don't really want to send people,and go into weather that we really don't want anyone ever to be in,and be able to send measurements back.”
The primary mission is to investigate the species and the number of fish in existence and the places where they are.Larry Hufnagle,scientist of NOAA Fisheries in Seattle,said a traditional big NOAA research ship based survey costs around $25,000 per day.By comparison,one Saildrone costs $2,500 per day.
“It could be a significant saving,”Hufnagle said.“But like anything else,there is a trade off in what you get and what you don't get.On the manned ship,we have limited time.It takes a lot of people.We spend a fair amount of money.But there is one thing the Saildrone can't do that humans can: cast a net to catch and positively identify the fish detected below.The Saildrones are going to give us additional data,not replacement data.”
Nora Cohen said Saildrone,a venture capital backed company based in Alameda,California,expects to launch a total of 11 of its seagoing robots to survey different waterbodies for NOAA this year.The Bering and Arctic seas,Coastal California and the Gulf of Mexico will be the locations of additional missions.
语篇解读: 本文是一篇说明文。介绍了海洋无人机的相关情况。
8.What is the purpose of collecting fish data
A.To explore the ocean.
B.To assist fishing industry.
C.To learn the habits of fish.
D.To improve fishing skills.
B [考查细节理解。根据第二段的第三句“The Saildrone operators will collect data to help set future fishing seasons”可知,海洋无人机操作员收集数据的目的是协助渔业。故选B。]
9.What is mainly discussed about the Saildrone in Paragraph 3
A.Its advantages.      B.Its appearance.
C.Its power systems.      D.Its primary mission.
A [考查细节理解。根据第三段的内容可知,本段主要介绍了海洋无人机遵循远程编程航线的时间长,不需要任何燃料,能进入不想让人进入的地方,能处于不想让人处于的天气中,且能发回测量的结果,以上这些都是它的优势,故选A。]
10.What does the underlined word “trade off” in Paragraph 5 probably mean
A.Debate.      B.Reason.
C.Reality.      D.Balance.
D [考查词义猜测。根据画线词前后的内容可知,海洋无人机可以省一大笔开销,但是也有我们人类可以做到而海洋无人机无法做到的事情,即它有利有弊,我们要权衡得失,故D项的意义与画线词意义最接近。]
11.What can be inferred from the text
A.The Saildrone has a promising future.
B.Hufnagle thinks little of the Saildrone.
C.Manned ships will be completely replaced.
D.Production of seagoing robots is restricted.
A [考查推理判断。综合全文可知,海洋无人机具有使用成本低、遵循远程编程航线的时间长、不需要任何燃料、能进入不想让人进入的地方且能发回测量的结果等优点,能够帮助确定未来的捕鱼季节及进行渔业调查。由此可推知,海洋无人机有好的前景。故选A。]
D
(2021·潍坊市6月模拟)
During the COVID 19 crisis,even the simple act of buying groceries has been completely transformed.For seniors,this task is even more challenging.Concordia University's ACT project team has joined with community partners in the neighbourhood to fill this gap.They've rapidly created a new program—COVID 19 Grocery Response NDG.
The program uses a model that pairs volunteers with seniors,based on availability and language.Those volunteers are trained by ACT's team via video conferencing and then given a list of older adults.The volunteer calls the individuals and takes their order,working with grocery offerings of a Provigo store in the area.When the call is over,the order gets sent to Provigo,which gathers and delivers the order to the senior.It won't take the place of the work of the food bank;seniors are paying for their groceries.
There is also an important social element in the call,which doubles as a friendly check in.The volunteer chats a bit with the senior,who may be very lonely and anxious.One volunteer says it has also been a rewarding experience and gives her the opportunity to help others while staying at home,which they are all being encouraged to do.
The program is a response to a number of factors,including the fact that many older adults are on a fixed income and may not have the Internet access needed to order groceries online.It is targeting seniors who aren't able to access New Hope's usual meals on wheels service.
So far the project is a success,with a growing number of volunteers and seniors.As for what's next,Concordia is optimistic but acknowledges that the team will need to be nimble to accommodate the changing realities of the COVID 19 pandemic.We are at a critical time and we need to do everything we can,together,to help out.
语篇解读: 本文是一篇说明文,介绍了在加拿大新冠肺炎疫情期间帮助老年人在商店下单购物的一个志愿者服务项目,该项目使老年人和志愿者双方都有受益。
12.What do the volunteers do to help the seniors
A.Help them pay the bill.
B.Send their order to the store.
C.Write a shopping list for them.
D.Deliver their groceries to the door.
B [考查细节理解。根据第二段中的“The volunteer calls the individuals and takes their order,working with grocery offerings of a Provigo store in the area.When the call is over,the order gets sent to Provigo,which gathers and delivers the order to the senior”可知,志愿者们先通过电话联系这些老年人,记下他们订购的商品,然后与当地的商店合作,将订单发送给商店,商店再对订单上的商品进行搜集,最后递送给老年人,故选B。]
13.What can we infer about the program from Paragraph 3
A.It benefits both sides.
B.It helps the store survive.
C.It goes beyond expectation.
D.It encourages people to purchase online.
A [考查推理判断。根据第三段中的“The volunteer chats a bit with the senior,who may be very lonely and anxious.One volunteer says it has also been a rewarding experience and gives her the opportunity to help others while staying at home”可知,在这个项目中,孤独、焦虑的老年人可以和志愿者聊天,志愿者也认为这是有益的经历,可以让他们待在家里的同时又有机会帮助别人,因此可推断,这个项目是使双方都受益的,故选A。]
14.Who might be the potential client of the program
A.Daisy aged 45 with a heavy debt.
B.David who enjoys meals on wheels service.
C.Alexander aged 75 with a retirement pension.
D.Elspeth who knows nothing about online shopping.
C [考查推理判断。根据第四段最后一句“It is targeting seniors who aren't able to access New Hope's usual meals on wheels service”可知,该项目的服务对象是不会使用通常的上门送餐服务的老年人,故选C。]
15.What does the underlined word “nimble” probably mean
A.Flexible.      B.Beneficial.
C.Accessible.      D.Qualified.
A [考查词义猜测。根据画线词后面的“accommodate the changing realities of the COVID 19 pandemic”可知,团队需要考虑新冠肺炎疫情期间不断变化的现实,由此可知,画线词的意思最接近 flexible“灵活的”,故选A。]
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2021·云南省高中毕业班统一检查)
Leadership is important to make students prepared for future success in the career and life.__1__.As a student leader,you need to develop the ability to lead and inspire your peers.Besides being personable and responsible,good leaders should always.
·Stay authentic
Authentic leaders are trusted because they are firm,especially when faced with the challenges of popular opinion.As a student leader,you need to be sure the ideals that got you elected are consistent throughout policy making and planning.__2__.
·Keep an open mind and always listen
__3__.They foster a creative and cooperative environment.A good leader is someone who is comfortable with handling suggestions and adapting to changing situations.
·__4__.
There will certainly be times when your plan goes wrong,even if this isn't your first time being elected.Be prepared for the worst,take responsibility for the outcome,and stay optimistic.A good leader learns from experience and actively plans for the future.
·Seek knowledge
Leaders should keep on learning and continuously develop their skills so they can inspire their followers.Various programs to develop leadership skills are available for you to choose from.__5__.It is surely necessary for any student leader position.
A.Learn from mistakes to improve
B.You need to focus on team building
C.However,this ability doesn't come with birth
D.Know how to divide tasks among different people
E.Open communication and consideration of all ideas are important 
F.Always remember to stay true to yourself and the values you believe in
G.You may try a hands?on program that focuses on essential leadership qualities
语篇解读: 领导才能在使学生对未来职业和生活的成功做好准备方面是至关重要的。但是领导才能不是天生的,而是需要后天的培养的。本文就此介绍了好的领导者应该具备的几种品质。
1.C [根据空后一句中的“you need to develop the ability to lead and inspire your peers”可推知,空处应是表述领导才能不是天生的,所以选C项。]
2.F [根据空前一句中的“be sure the ideals that got you elected are consistent throughout policy making and planning”,并结合本段的标题“Stay authentic”可推知,F项与本段的内容相关联,所以选F项。]
3.E [本空是段首句,根据本段的标题“Keep an open mind and always listen”和本段的内容可推知,此处具体陈述了好的领导者在人际交流方面要具备的重要品质,所以E项符合语境。]
4.A [根据文章结构可知,本空是标题句。根据本段最后一句“A good leader learns from experience and actively plans for the future”的总结和对本段的整体理解可推知,本段主要讲的是从失误中学习从而不断提高自己的能力,所以选A项。]
5.G [由此处承接空前一句“Various programs to develop leadership skills are available for you to choose from”可推知,该空陈述的内容应与programs有关,故G项“你可以尝试一个关注必不可少的领导才能品质的实际操作项目”符合语境,所以选G项。]
第二部分 语言知识运用(共两节,满分45分)
第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2021·郑州市高三第一次质测)
Five years ago,I took a career risk by leaving my job to work on a ship.My medical friends did their best to persuade me,saying that running away to sea would __1__ my career.But after these years working as a junior doctor,I was willing to take the risk.
__2__ for adventure,I boarded a ship in Singapore with 2,000 passengers and crew.To my __3__,the hospital was well equipped,with an X ray machine and a blood analyser.That first voyage was a learning experience,a __4__ schedule full of safety drills.There was so much new information to __5__.Even remembering which uniform to wear each day was a __6__.Most confused,I often forgot to __7__ my clock when the ship crossed time zones.
As a doctor,I was __8__ for the 600 crew,and I was on call for the entire ship.Far from __9__ seasickness and sunburn,I had to deal with other diseases,for I have different kinds of patients.The ship's medical center was __10__ a floating emergency room,and we didn't have a team of specialists on hand for a second __11__.With long and unpredictable hours,it required mental __12__.
As you can guess,many of the passengers were elderly.Heart attacks don't __13__ geography and emergency evacuations(疏散) were difficult to arrange.I could remember one such patient,who was taken off the ship halfway through the Panama Canal.After a __14__ ride in an old ambulance,I was relieved that the patient __15__ long enough to arrive at the hospital in Panama City.
__16__,there were several unexpected benefits of the job.I regularly __17__ the passenger facilities(设施).On rare days off,I __18__ as a tour guide on trips ashore.I got to fly over Alaska in a seaplane and watched a ballet in St. Petersburg.
Now,I understand being a ship doctor is not a job—it's a way of __19__.One year at sea became two.I lost my career ambitions,__20__ I redefined happiness in my life.
语篇解读: 五年前,作者辞去了原有的工作去船上当医生。在此过程中,作者遭遇了很多挑战,但这份工作也有一些出乎意料的好处;作者失去了职业目标,但重新定义了自己生活中的幸福。
1.A.block      B.build
C.ruin      D.improve
C [根据语境和前一句中的“took a career”可推知,作者的医学界的朋友尽力劝作者不要辞职去船上当医生,他们说这会毁了作者的职业生涯。 ]
2.A.Hungry      B.Skilful
C.Suitable      D.Concerned
A [根据第一段表述的作者的朋友劝作者不要辞职而作者却坚持这样做并结合语境可知,作者渴求冒险。]
3.A.shock      B.disappointment
C.excitement      D.relief
D [根据该句中的“the hospital was well equipped”与上文中的“risk”形成对比可推知,作者上船后发现医院设备精良,并不像自己之前所设想的那么糟糕,因此感到庆幸。to one's relief表示“令某人庆幸的是”。]
4.A.daily      B.tight
C.strict      D.flexible
B [根据该句中的“full of safety drills”可推知,第一次海上航行日程安排得满,有很多安全演练。tight“(时间)紧的”。]
5.A.take in      B.figure out
C.search for      D.pick over
A [根据上文中的“That first voyage was a learning experience”可推知,第一次海上航行是一次学习的经历,作者有许多新的信息需要吸收。take sth.in“理解,记住,领会”;pick sth.over“筛选”。]
6.A.living      B.risk
C.challenge      D.choice
C [根据前一句可知,作者有很多新的信息需要吸收,并结合语境可推知,记得每天穿哪套制服对作者来讲也是一个挑战。]
7.A.watch      B.repair
C.check      D.set
D [根据空后的“my clock”和“crossed time zones”并结合常识可推知,作者在船跨过时区时经常忘记调整好时钟。set“调整好”。]
8.A.powerful      B.responsible
C.hopeful      D.helpful
B [根据该句中的“I was on call for the entire ship”可推知,作为一名医生,作者要对船上的600名工作人员负责,对整个船上的人来说,作者要随叫随到。be responsible for“对……负责”。]
9.A.treating      B.suffering
C.escaping      D.stopping
A [根据该句中的“I had to deal with other diseases”可知,作者不仅仅要治疗晕船和晒伤,还要应对其他疾病。far from doing sth.“远非”。]
10.A.exactly      B.particularly
C.certainly      D.actually
D [根据语境可知,作者觉得这个医疗中心实际上(actually)就是一个漂浮的急诊室,他们并没有一个专家团队可随时用来征询其他医生的意见。exactly“精确地,确切地”。]
11.A.examination      B.consideration
C.opinion      D.discussion
C [参见上题解析。]
12.A.comfort      B.communication
C.toughness      D.pressure
C [根据该句中的“With long and unpredictable hours”可推知,在精神上也需要很坚强。故选C项。]
13.A.care about      B.refer to
C.bother with      D.rely on
A [根据语境并结合常识可知,心脏病发作不分地点,在船上安排紧急疏散很困难。care about“关注,在意”符合语境。bother with sth.“花费时间精力做某事”。]
14.A.relaxing      B.boring
C.promising      D.terrifying
D [根据该句中的“in an old ambulance”和“I was relieved”可推知,当时在陈旧的救护车上经历了一段可怕的行程。terrifying“极其可怕的”符合语境。promising“有希望的,有前途的”。]
15.A.survived      B.struggled
C.awoke      D.stuck
A [根据该句中的“I was relieved”可推知,那位病人最终活着到了医院,作者也松了一口气。]
16.A.Steadily      B.Thankfully
C.Importantly      D.Generally
B [根据该句中的“there were several unexpected benefits of the job”并结合上文所讲的作者在从事这项工作的过程中遇到的一些挑战可推知,此处表示“幸亏,这项工作有一些意想不到的好处”。]
17.A.cleaned      B.fixed
C.enjoyed      D.protected
C [结合上文中的“unexpected benefits”可推知,此处表示作者经常享受乘客设施。]
18.A.returned      B.travelled
C.performed      D.volunteered
D [根据该句中的“On rare days off”和“as a tour guide”以及作者的医生身份可推知,作者在休息日自愿当导游。]
19.A.confidence      B.life
C.experience      D.success
B [根据下文中的“I redefined happiness in my life”并结合作者在船上的工作经历和休息日的活动可推知,在船上当医生不仅仅是一个职业,而且也是一种生活方式。]
20.A.though      B.unless
C.but      D.or
C [该句中的“I lost my career ambitions”和“I redefined happiness in my life”构成逻辑上的转折关系,故选C。]
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
(2021·陕西省部分中学摸底检测)
When I was a university student,I 1.________(attract) by the Chinese.So I got a job as a teacher in Wuhan three years ago.2.________(think) back,I realize it was the students I met in the first year and Chinese university life in general 3.________gave me the deepest impression.
During my schooldays,I would rarely give up my spare time to any activity 4.________(connect) with study.Unless exams were approaching,my weekends were devoted to having fun or perhaps a part time job.My Chinese classmates,5.________the other hand,seemed to spend their entire waking hours studying.I understand that competition in Chinese universities is extremely fierce.Nonetheless,their energy and motivation put 6.________(I) to shame.
My first year in China was also my first year as a teacher.It was both challenging 7.________rewarding.One thing I know for certain is that my year in Wuhan helped me change for the 8.________(good).Thanks to the politeness and 9.________(warm) of Chinese students,I overcame my fear of speaking in public and became more self confident.Most 10.________(important),I met dozens of nice people and made many excellent friends.
语篇解读: 本文是一篇夹叙夹议文。作者三年前来到武汉,并成为一名老师。中国学生以及中国的大学生活令作者印象深刻。在中国的教学经历也使作者自身有所提升和改变。
1.解析: 考查动词的时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,所填词作谓语。主语I与动词attract为被动关系,所以空处应用被动语态;结合时间状语从句“When I was a university student”可知,此处叙述的是过去的情况,故所填谓语动词用一般过去时;且主句主语为I,故此处填was attracted。
答案: was attracted
2.解析: 考查非谓语动词。分析句子结构可知,动词think与I为逻辑上的主谓关系,且非谓语动词所表示动作几乎与谓语realize所表示的动作同时发生,故此处应用动词 ing形式;且所填词位于句首,故此处填Thinking。
答案: Thinking
3.解析: 考查强调句型。谓语动词realize之后所接的是省略that的宾语从句,而该从句属于强调句型,所强调的部分是“the students I met...in general”,包含人和事物,所以空处应填that。
答案: that
4.解析: 考查非谓语动词。分析句子结构可知,动词connect与activity是逻辑上的动宾关系,故用connect的过去分词形式作后置定语。
答案: connected
5.解析: 考查固定搭配。由语境可知,此处表示两种情况的对比,再结合关键词the other hand可知,此处应用介词on。on the other hand为固定搭配,意为“另一方面”。
答案: on
6.解析: 考查代词。所填词在动词后,故用人称代词I的宾格形式me。
答案: me
7.解析: 考查连词。此处表示“这既具有挑战性又有意义”。both...and...意为“不仅……而且……”。
答案: and
8.解析: 考查固定用法。结合下文中的“I overcame my fear of speaking in public and became more self confident”可知,此处指的是“在武汉的这一年使我变得更好”,故用better。
答案: better
9.解析: 考查名词。thanks to为介词短语,其后可接名词作宾语,又结合“politeness and”可知,空处应填warm的名词形式warmth。
答案: warmth
10.解析: 考查副词。结合语境可知,此处表示“最重要的是”,修饰整个句子,应用副词,故此处应填importantly。
答案: importantly
第三部分 写作(共两节,满分35分)
第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
(2021·深圳市高三第二次检测)
One afternoon after school,I found a beautiful little fox with a injured leg.She was like a Disney fox.Then I fed her some fish.A couple of week later the fox was back,completely well and she had been keeping visiting me ever since.She was comfortably enough to come really near to me.She allowed me to taking photos of her,the best of which I posted it on social media.Soon after,she took her cubs together to visit me,that was really unexpected.It's amazed to have this connection with something so wild this busy city.But happily the lovely fox still keeps turning up.
答案:
One afternoon after school,I found a beautiful little fox with injured leg.She was like a Disney fox.Then I fed her some fish.A couple of later the fox was back,completely well and she been keeping visiting me ever since.She was enough to come really near to me.She allowed me to photos of her,the best of which I posted on social media.Soon after,she took her cubs together to visit me, was really unexpected.It's to have this connection with something so wild this busy city. happily the lovely fox still keeps turning up.
第二节 书面表达(满分25分)
(2021·银川市普通高中学科教学质量检测)
假定你是李华,你的英国笔友Jack对你校开展的“养老院献爱心(Love into the Nursing Home)”活动很感兴趣,发邮件向你咨询相关情况。请你回复邮件,内容包括:
1.活动目的;
2.活动内容;
3.你的感受。
注意:1.词数100左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jack,
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
答案: 
Dear Jack,
Knowing that you are interested in our “Love into the Nursing Home”activity,I am glad to share some details with you.
It is universally acknowledged that respecting the old is part of Chinese traditional culture.To promote the tradition,our school launched the activity at the nursing home last Saturday.On arriving there early in the morning,we gave the elderly our presents and did some cleaning for them.At noon,we made dumplings and cakes with them.After lunch,we spent some fun time together singing,dancing and playing games,which made them very happy.What a nice day!
We all benefit a lot from the activity and hope we can participate in more instructive activities in the future.I wonder if your school organizes similar charity activities as well.Look forward to your reply.
Yours,
Li Hua
PAGE
18