数学
化学
Lesson 14 Grandpa's Memories (第一课时)
Ⅰ.英汉互译
1.be on
2.a successful singer
3.get hurt
4.remember doing sth
5.talk about
6.战争爆发那天
7.战争期间
8.成长,长大
9.他的一个朋友
10.搬到美国
Ⅱ.用括号中所给单词的适当形式填空
11.Sandy's grandparents (marry) for 50 years.
12. (luck), it didn't rain and we could play soccer as usual.
13.Books also help us to think (hard) and deeper.
14.A car (hit) a tree by accident last night.
15.Remember (finish) your home-work on time after school.
Ⅲ. 单项填空
16.—I tried my best to pass the driving test, but I failed.
— . Good luck to you next time.
A.That's great B.That's scary
C.It's a pity D.Glad to hear that
17.My parents to Sanya a few years ago.
A.move B.are moving
C.will move D.moved
18.She is one of the best students in her class and her parents her.
A.are worried about B.are afraid of
C.are interested in D.are proud of
19.My parents me afamous singer.
A.expected; to not be
B.didn't expect; to be
C.expected; not be
D.didn't expect; be
20.My grandparents for over 60 years and they love each other very much.
A.have been married B.got married
C.were married D.have got married
21.David is a tennis player. He to play tennis when he was six years old.
A.begins B.will begin
C.began D.has begun
22.The school offers two courses on computer technology. One is for beginners and is for those who already have some basic knowledge.
A.other B.another
C.the other D.others
答案 16-20 21-22
Ⅳ.句型转换
23.The man in the photo is your great-grandpa.(对画线部分提问)
24.He grew up in a poor family.(改为一般疑问句)
25.My mother talked about her childhood much.(改为否定句)
26.Some people got hurt in the car accident.(改为一般疑问句)
27.“I'm writing a letter to my mother,” he said to me.(改为间接引语)
Ⅴ.阅读理解
Although China now has about 264 million people aged 60 or above, it is not until recently that the first toy shop for this population group was opened.
The 180-square-metre shop was named “Lao You Suo Wan” (meaning “to age with fun”). It's a toy shop for elders, lying at a corner in Beijing's Tongzhou District. It looks bright and warm.Entering the door, you will see two rows of green plants on the right hand. There are also some birds in cages at the back of the shop. The shelves in the shop are traditional wooden shelves, and on them are more than 400 kinds of toys.
“After enjoying the wonderful toys, you can also enjoy some special storybooks. People used to read them in the 1980s and 1990s,” 42-year-old Song Delong, the owner, said.
There are many “real” toys, such as tin frogs, Chinese ring puzzles, 3D five-in-a-row, cola balls and indoor golf.Known as the old people's store, Lao You Suo Wan now becomes a game centre for old people living near it.
“They love playing together. In the past, some people never talked to each other even if they often met, but now they have become friends in my shop.It's much better than sitting in an apartment and watching TV all day long,” Song said.
Also, a lot of younger people born in the 1970s and 1980s come to buy toys for their parents.
28.“Lao You Suo Wan” is a special toy shop because it .
A.is mainly for old people B.is larger than other shops
C.has the most popular toys D.has the most kinds of toys
29.What does the underlined word “them” refer to
A.The plants. B.The shelves.
C.The cages. D.The books.
30.Which of the following is NOT mentioned about the shop
A.Green plants.
B.Many kinds of toys.
C.TV sets.
D.Special storybooks.
31.What can we learn from Song's words in the fifth paragraph
A.People make friends easily in the toy shop.
B.People like watching TV in the toy shop.
C.People in the toy shop never talk with each other.
D.People in the toy shop didn't see each other before.
32.What's the best title for the passage
A.The old people's life
B.The old people's dream
C.The old people's problem
D.The old people's toy store
答案 28-32
Lesson 14 Grandpa's Memories (第一课时)
Ⅰ.1.上演;开着
2.一名成功的歌手 3.受伤
4.记得做过某事 5.谈论
6.the day the war started
7.during the war
8.grow up
9.a friend of his
10.move to the US
Ⅱ.11.have been married
12.Luckily 13.harder
14.hit 15.to finish
Ⅲ.16.C 17.D
18.D 考查短语辨析。句意:她是班里最好的学生之一,她父母为她感到骄傲。be worried about意为“担心”;be afraid of意为“害怕”;be interested in意为“对……感兴趣”;be proud of意为“为……感到骄傲”。故选D。
19.B
20.A 句意:我的爷爷奶奶结婚六十多年了,他们很爱彼此。根据“for over 60 years”可知用现在完成时,先排除B和C;并且要用表示状态的be married,故选A。
21.C 22.C
Ⅳ.23.Who is the man in the photo
24.Did he grow up in a poor family
25.My mother didn't talk about her childhood much.
26.Did any people get hurt in the car accident
27.He told me (that) he was writing a letter to his mother.
Ⅴ.[主旨大意] 中国老人奉献了一辈子,应该老有所玩,因此北京开了第一家老年玩具店“老有所玩”。本文介绍了这家玩具店的情况。
28.A 细节理解题。由第二段第二句中的“It's a toy shop for elders”可知,这家玩具店的独特之处是“它是一家老年玩具店”。故选A。
29.B 代词指代题。由前面的句子“The shelves in the shop are traditional wooden shelves”可判断,该句意为“在架子上有400多种玩具”,因此them指代“架子”。
30.C 细节理解题。文章中提到了绿植、特别的故事书、各种玩具等,但没有提及店里有“电视机”,故选C。
31.A 推理判断题。由第五段第二句中的“but now they have become friends in my shop”可推知,人们在店里容易交朋友,故选A。
32.D 主旨大意题。本文主要介绍了老年玩具店“老有所玩”的情况,故选D。