Unit 11 Conflict and Compromise Topic Talk & Lesson 1 Living in a Community——2021-2022学年高二英语北师大版(2019)选择性必修第四册随堂检测
一、填空
1.The earliest thing I _____ (记起) is looking down and seeing flames coming out of my ankles.
2.Fairly terrified of being washed away, James was struggling to grab the _____ (边缘) of the boat.
3.Many young people, most of whom were well-educated, headed for _____ (偏远的) regions to chase their dreams.
4.In the past, only in country areas did people tend to believe that boys were smarter than girls, which was a great _____ (偏见) against girls.
5.Always bear in mind that your own _____ (决心) to succeed is more important than anything.
6.Some students _____ (抱怨) that they are loaded with too much homework.
7.The fine descriptions of structure in his novels were probably _____ (有点) due to his architectural training.
8.I'd like to _____ (询问) some information concerning the position advertised in yesterday's newspaper.
9.Turn the volume down, please. I have little _____ (tolerate) for noise.
10.It was already dark. Then, I wonder how she _____ (dare) to go through the forest by herself.
二、七选五
Everyone needs friends. There is an old saying: ①_____ But how do you find real friendship and keep it
The Care and Keeping of Friends by American author Sally Seamans tells young students some smart ways to find friends. ②_____ You plant the seed and take care of it to make it grow.
First, you should choose a friend. ③_____ It is not because a person has money or good looks. A good friend should be kind and patient. ④_____ if you have a bad day, a good friend should listen to your complaints and do his best to help you. To make a friend, you cannot be too shy. You should make each other happy and share your lives.
⑤_____ Even the best friends have fights. What should you do when you have a fight with your friend You have to talk to him or her. When there is no one around, have an honest talk. If he or she doesn't want to talk, you could write a letter.
There are three steps to being friends again: tell him or her how you are feeling; say what your friend has done wrong, and explain why you did this or that. Remember that friendship is the most important thing in your life.
A. What makes a good friend
B. For example,
C. But things cannot always be happy.
D. Sally says finding friendship is just like planting a tree.
E. Friends are God's way of taking care of us.
F. However,
G. You should make as many friends as possible.
三、阅读理解
With the young unable to afford to leave home and the old at risk of isolation(孤独), more families are choosing to live together.
The doorway to peace and quiet, for Nick Bright at least, leads straight to his mother-in-law: she lives on the ground floor, while he lives upstairs with his wife and their two daughters.
Four years ago they all moved into a three-storey Victorian house in Bristol—one of a growing number of multigenerational families in the UK living together under the same roof. They share a front door and a washing machine, but Rita Whitehead has her own kitchen, bathroom, bedroom and living room on the ground floor.
"We floated the idea to my mum of sharing a house," says Kathryn Whitehead. Rita cuts in: "We spoke more with Nick because I think it's a big thing for Nick to live with his mother-in-law."
And what does Nick think "From my standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it Yes, I think I would."
It's hard to tell exactly how many people agree with him, but research indicates that the numbers have been rising for some time. Official reports suggest that the number of households with three generations living together had risen from 325,000 in 2001 to 419,000 in 2013.
Other varieties of multigenerational family are more common. Some people live with their elderly parents; many more adult children are returning to the family home, if they ever left. It is said that about 20% of 25 - 34-year-olds live with their parents, compared with 16% in 1991. The total number of all multigenerational households in Britain is thought to be about 1.8 million.
Stories like that are more common in parts of the world where multigenerational living is more firmly rooted. In India, particularly outside cities, young women are expected to move in with their husband's family when they get married.
1.Who mainly uses the ground floor in the Victorian house in Bristol
A.Nick. B.Rita. C.Kathryn. D.The daughters.
2.What is Nick's attitude towards sharing the house with his mother-in-law
A.Positive. B.Carefree. C.Tolerant. D.Unwilling.
3.What is the author's statement about multigenerational family based on
A.Family traditions. B.Financial reports. C.Published statistics. D.Public opinions.
4.What is the text mainly about
A.Lifestyles in different countries. B.Conflicts between generations.
C.A housing problem in Britain. D.A rising trend of living in the UK.
答案以及解析
一、填空
1.答案:recall
2.答案:edge
3.答案:remote
4.答案:prejudice
5.答案:resolution
6.答案:complain
7.答案:somewhat
8.答案:inquire
9.答案:tolerance
10.答案:dared
二、七选五
答案:①-⑤ EDABC
解析:①根据上文“There is an old saying”可知,下文应当是引用谚语,故E选项(朋友是上帝照顾我们的方式)符合语境。故选E。
②根据上文“The Care and Keeping of Friends by American author Sally Seamans tells young students some smart ways to find friends.”可知,是在说明Sally Seamans对待交朋友的一些看法,故本空继续说明Sally的观点,故可对应到D选项(Sally说找到友谊就像种树一样)。故选D。
③根据下文“It is not because a person has money or good looks. A good friend should be kind and patient.”可知,是在说明好朋友的品质,故A选项(怎样才是一个好的朋友 )符合上下文语境。故选A。
④根据下文“if you have a bad day, a good friend should listen to your complaints and do his best to help you”可知,是在举例说明怎样才是好朋友,故B选项(例如)符合语境。故选B。
⑤根据下文“Even the best friends have fights.”可知,并非所有的事情都是一帆风顺的,即使是最好的朋友也会吵架。故C选项(但事情不可能总是幸福的)符合语境。故选C。
三、阅读理解
答案:1-4.BACD
解析:1.细节理解题。根据第三段最后一句可知,丽塔在楼有自己的厨房、浴室、卧室和客厅。由此可知,丽塔在布里斯托尔的维多利亚式住宅中使用一楼。故选B项。
2.推理判断题。根据第五段可知,尼克对和岳母合住房子的态度是积极的。故选A项。
3.细节理解题。根据第六段最后一句以及第七段最后两句可知,作者关于几世同堂家庭的论述是基于发布的统计数据。故选C项。
4.主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段可知,本文主要介绍了近年来英国人选择几世同堂的趋势在上升。故选D项。