中考英语专题复习——阅读理解(真题)

文档属性

名称 中考英语专题复习——阅读理解(真题)
格式 zip
文件大小 657.5KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2018-01-25 15:27:02

文档简介

登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
中考英语专题复习——阅读理解(真题)
一、阅读理解
1.(2017·绵阳)根据表格内容,选择最佳答案。
Smart Kids Club For age group: 5-15 Open to the members from 9:00 am to 10:30 am. On Sat. & Sun. 100 yuan each week Tel: 0816-2018367 Add: 102 Park Road Body-building Club All facilities(设备) supplied On the top floor of Xiayi Hotel Every afternoon from 4:00 pm to 6:00 pm, Sat & Sun. Drinks and fruits ready for you during breaks. Tel: 0816-2515868 Add: 104 Tanyuan Road.
Piano Club One-to- one training on Sat & Sun. from 4:00 pm to 6:00 pm (150 yuan per hour) Experienced teachers Piano offered for free Convenient transportation Tel: 0816-2676911 Add: 318 Renmin Road Global English Club English training in four skills –listening, speaking, reading and writing 4-month (600 yuan), 6-month(900 yuan), and one year (1,500 yuan)courses Choice of morning or evening classes, 3 hours per day. Mon.-Fri. All native teachers from UK and USA. Tel: 0816-2878806 Add: 612 Hongxing Road
(1)Which club can you join on weekdays
A.Smart Kids Club. B.Global English Club.
C.Body-building Club. D.Piano Club.
(2)In which club can you drink and eat fruits while having a rest
A.Smart Kids Club. B.Global English Club.
C.Body-building Club. D.Piano Club.
(3)How many choices does Lucy have if she wants to join two clubs at weekends
A.1. B.2. C.3. D.4.
(4)If you want to talk with native English speakers, please ring ______.
A.0816-2878806 B.0816-2515868
C.0816-2676911 D.0816-2018367
(5)What can be the best title for the above four ads
A.Build Your Body with Us. B.Best Clubs Available in Town
C.Enjoy Your Weekends in Clubs D.Fascinating Activities on Weekdays
2.(2017·遵义)阅读理解
C
On a very hot day,it can be hard to know what to do to feel good.If we run around,we may feel dizzy and sick to our stomachs.This is because our body can't get rid of the extra heat.However,if we just sit and do nothing,we may feel restless and bored.Are there things we can do to feel good when we are hot Yes! Playing in water is one way to feel cooler.Of course,people with a pool,river,lake or ocean nearby can play in the water very conveniently.People don't have these can still play in water too.Taking a cool bath or shower can feel good on a hot day.On hot days,you can lose two gallons(加仑)of water in one day,so many doctors agree that you should try to drink at least 16 glasses of water to keep the water balance in your body. Mixing a little juice into your water is a good way to help you drink plenty of water.The food we eat also makes a difference in how we feel in the heat.Cold foods,such as ice cream and drinks with some ice can cool down our bodies.Fruits and vegetables are easy for the body and refreshing.Plan a healthy menu for a hot day.
(1)When we feel hot,we'd better _________.
A.run around B.sit and do nothing C.play in water
(2)You will drink much water if you add some _________ according to the passage.
A.sugar B.juice C.salt
(3)What does the underlined word "dizzy" mean in Chinese
A.舒服的 B.精力充沛的 C.晕眩的
(4)According to the passage,one gallon of water is almost _________ glasses of water.
A.2 B.8 C.16
(5)The main idea of this passage is about
A.the things to do when it's hot
B.the things to eat in the heat
C.the things to drink on a hot day
3.(2017·南充)根据表格内容,选择最佳答案。 There are five exchange students in Zhao Hua's class. Here is some information about them.
Name Nationality Date of birth Hobby Dream
Maria Canada Sep.2nd Piano Basketball Teacher
Tim France Nov.3rd Tennis Drawing Pilot
Katie America Oct.10th Reading Swimming Engineer
Paul Germany Dec.25th Dancing Soccer Scientist
James Australia Sep.17th Drawing Volleyball Doctor
(1)When can Zhao Hua have a birthday party for Maria and James
A.In November. B.In September. C.In December. D.In October.
(2)Where does Paul come from
A.Australia. B.France. C.Canada. D.Germany.
(3)If Zhao Hua wants to learn French, who can help her
A.Tim. B.Maria. C.James. D.Katie.
(4)What does Katie want to be
A.A teacher. B.A pilot. C.An engineer. D.A doctor.
(5)What do all of them like
A.Sports. B.Music. C.Art. D.Reading.
4.(2017·赤峰)根据表格内容,选择最佳答案。
Lab work is fun but you must be careful. Listen carefully when your teacher reads and explains the rules before your first lab lesson.
LAB RULES
Throughout the lessons * Do not enter the science lab without the teacher's permission(允许). * No food or drinks are to be allowed in the science lab.
Before the Experiment * Read all instructions carefully before every experiment(实验). * Prepare all apparatus(仪器)and put them in right places so that you will not knock them over while doing the experiment.
During the Experiment * If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate, ask your teacher for help. * Never smell or taste chemicals unless your teacher gives permission.
After the Experiment * Wash all apparatus after use and return them to the places where they were. * Throw waste materials into proper waste baskets.
First Aid * Report all accidents to your teacher immediately. * If you spill any chemicals onto your body or clothing, wash with plenty of water and report to your teacher.
(1)You must know the LAB RULES ______ the first lab lessons.
A.before B.since C.during D.after
(2)It is necessary for you to ______ before every experiment.
A.read all instructions carefully B.take enough food and drinks
C.smell chemicals immediately D.talk with your classmates.
(3)If you are not sure of how to use any apparatus, ______.
A.read the rules carefully
B.try them again and again
C.ask your teacher for help
D.return all apparatus to the places where they were
(4)The underlined word “spill” means ______.
A.照射 B.伤害 C.摔下 D.溅出
(5)When you are in the science lab, you mustn't ______.
A.be careful in order to prevent injury
B.listen carefully when your teacher explains the rules
C.taste chemicals without the teacher's permission
D.throw waste materials into proper waste baskets
5.(2017·赤峰)根据短文内容,选择最佳答案。
I am Alice. My sister and I spent our last summer holidays with our uncle who is a geologist (地质学家) and loves to collect stones.
One day he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him. We walked the whole day. Every now and then he put stones in our backpacks. To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.
When we returned to the house, we were very tired. The backpacks were so heavy that we felt relief (轻松)when we took them off. Yet our uncle's backpack was half empty.
"Why did you give us so many stones ” we asked.
"I didn't. You did." he said. “You didn't know it, but I gave you a little attitude(态度) test today. I listened to every word you said. Whenever you were complaining (抱怨) , I added a stone to your backpacks. whenever you talked about something with positive (积极的) thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks."
Our backpacks were full of stones.
“Your negative( 消极的) thoughts are just like stones. You carry them in your mind just like those stones in your backpacks. The mote negative thoughts you have, the heavier your mind will be.” said our uncle.
With great love, our uncle taught us one of the most important lessons it life—the power of the attitude.
(1)Alice's uncle likes to _______.
A.collect coins B.collect stones C.collect stamps D.collect books
(2)When Alice's uncle took out some stones from her backpack, she thought ________.
A.she said too many words
B.her uncle had found better stones
C.her uncle wanted her to feel a sense of relief
D.she talked about something with positive thinking
(3)Alice's and her sister's backpacks were full of stones because they ______
A.complained (抱怨) too much on the way
B.were hard working
C.enjoyed collecting stones very much
D.chose wrong backpacks to carry the stones
(4)The underlined word "them" refers to "______" in the passage.
A.the stones B.the backpacks
C.the positive thoughts D.the negative thoughts
(5)The writer wrote this passage to encourage us to _______
A.be pleased to take others' advice
B.have a positive attitude towards life
C.make a plan before doing something
D.help people in trouble
6.(2017·绵阳)根据短文内容,选择最佳答案。
The other day, I told Connie that I'd rather take the bus to work than ride in my comfortable limousine, because of the high cost of gasoline. But today, I discovered how wrong I was.
When I got into my limousine this morning, my driver told me that the motor didn't sound like it was running well.
“Look,” I said, “I have an important meeting at 9:00. I have to be on time!”
We drove about three blocks—then the motor died.
“Sorry, Mr. Foster. I thought this might happen. But look! There's the downtown bus. Maybe you should take it. So you don't miss your meeting.”
“Well, I…I…Oh! I suppose I have to.”
I got on the bus and gave the driver my money.
“Mister, are you serious We can't make change for a $100 bill!”
“I AM CHARLES K. FOSTER. AND I ORDER THAT YOU SHOULD MAKE CHANGE!”
“Mister,” said the driver, “I don't care who you are. You will have to get off the bus.”
Well. I was so mad when I got off that bus that I didn't watch where I was going, and I was almost hit by a car! So now, all I have to say is this: My business may be killing me, but riding the bus certainly will.
(1)The word “limousine” in Paragraph 1 most probably means a ______.
A.motorbike B.truck C.car D.bus
(2)Why did the writer's driver suggest him taking the bus
A.The bus would stop at the meeting-room.
B.The limousine completely broke down.
C.The driver had an important meeting.
D.The motor was not running very well.
(3)The writer failed to catch the bus because _______.
A.there were too many passengers
B.it was heading in the wrong direction
C.the driver couldn't change his money
D.he was rude in the bus driver
(4)How did the writer feel when he had to get off the bus
A.Angry. B.Uneasy. C.Shameful. D.Funny.
(5)What can we guess from the last paragraph
A.The writer was doing well in his business.
B.Connie would lose his job as the writer's driver.
C.The writer was sure that he would be killed by a bus.
D.The writer wouldn't take a bus to work after that.
7.(2017·遵义)阅读理解
A
Mr. and Mrs. Smith got married when he was twenty-three,and she was twenty.Twenty-five years later,they had a big party,and a photographer(摄影师) came and took some photos for them.Then the photographer gave Mrs. Smith a card and said,"They'll be ready next Wednesday.You can get them from my room."
"No,"Mrs. Smith said,"Please send them to us."
The photos arrived a week later,but Mrs. Smith was not pleased when she saw them.She got into her car and drove to the photographer's room.She went inside and said angrily,"You took some photos of me and my husband last week,but I'm not going to pay for them."
"Oh,why not "the photographer asked.
"Because my husband looks like a monkey."Mrs. Smith said.
"Well,"the photographer answered,"That isn't my fault(过错).Why didn't you think that before you married him ''
(1)How old was Mr. Smith when they took the photos
A.20. B.23. C.48.
(2)When did the photographer ask Mrs. Smith to get the photos
A.This Wednesday.
B.Next Wednesday.
C.Next Friday.
(3)How did Mrs. Smith feel after she saw the photos
A.Unhappy. B.Satisfied. C.Excited.
(4)Which is right according to the passage
A.They had a big birthday party with their good friends.
B.Mrs. Smith went to the photographer's loom on foot.
C.Mrs. Smith didn't want to spend any money on the photos.
(5)What can we learn about Mr. Smith from the passage
A.He was fat.
B.He wasn't handsome.
C.He was humorous.
8.(2017·遵义)阅读理解
B
(1)How long will the celebration last(持续)
A.8 hours. B.10 hours. C.12 hours.
(2)If Li Lei meets his friend at Zunyi Park on June 28, how will he get there
A.By taxi. B.By car. C.By bike.
(3)What can't people do at Zunyi Park
A.Listen to music.
B.Make coffee.
C.Enjoy the sunset.
(4)What won't you see during the celebration
A.Umbrella. B.Camera. C.Dog.
(5)You can read the information in a .
A.textbook B.newspaper C.report
9.(2017·绵阳)根据短文内容,选择最佳答案。
A long time ago, there lived a very old man. He was so old that he could not see or hear very well. He also could not walk very well, or eat very well for his hand shook. The old man's son and daughter-in-law thought he might make trouble at table. So, they had him eat his meals in the corner of the kitchen without a table.
They gave him very little to eat. The old man would have a sad look on his face as he looked at his son and daughter-in-law's dinner table. One day the old man's hand shook so terribly that he dropped his dish on the floor. The daughter-in-law became angry and shouted at the old man. And after that, his meals were served in a broken dish.
Not long afterwards, the family was sitting having their dinner while the four-year-old grandson was sitting on the floor carefully checking pieces of wood. The father asked, “What are you doing ” “I am making a small bowl.”
“Why are you making it ” The son answered. “So that I can fill it with your and mother's food when I grow up.”
The old man's son and daughter-in-law looked at one another and without saying a word started crying. The two quickly brought their old father to their dinner table. From that day on, the old man sat with the family when they had their meals. Even when the old man's food fell here and there, the son and the daughter-in-law did not say anything.
(1)The son and his wife made their father eat in the kitchen to ______.
A.teach their son a good lesson B.stay away from trouble
C.punish him for his shaking hand D.give him peace and comfort
(2)The old man dropped his dish _______.
A.out of carelessness B.to ask for a new one
C.against his own will D.to draw his son's attention
(3)By making that small bowl, the grandson wanted to ______.
A.follow his parents' example
B.eat the way his grandfather did
C.enjoy making things with his own hands
D.show his parents how clever he was
(4)The end of the story suggests the old man would _______.
A.no longer drop his dishes
B.continue to eat in the kitchen
C.stop shaking his hands while eating
D.live a comfortable life in the family
(5)What does the writer want to tell us with the story
A.The young should look after the old.
B.Family members should have meals together.
C.It's terribly wrong to serve meals in broken dishes.
D.Parents should set a good example for their children.
10.(2017·宜宾)阅读理解
C
Nowadays more and more people like to travel, especially when vacations come. A great number of people rush out of their homes or companies to travelling spots. They either drive or take a bus, a train, a ship and so on. Some even ride bikes.
However, there is another way of travelling—poorism. People have a tour in the poorest areas of the world. Some people may take one-day poorest tour, and some even pay to stay in very poor neighborhoods to experience the lowest living standards in the world. Poorism tours take place around the world, and not just in the third world countries. You can, for instance, tour New York neighborhoods in the Bronx, in the Bund of Shanghai. Such tours can take people into the heart of poor areas within large and in some rich cities. These tours may awaken people to pay more attention to long-standing poverty, or the effects of war.
Some suggest that tours in the poor areas can raise social care. And the money from the tour can be donated to help the people there.
(1) like to travel when vacations come.
A.Few people B.Poor people
C.Lots of people D.Rich people
(2)What's the meaning ofthe underlined word"poorism"in the second paragraph
A.贫困 B.穷人 C.穷游 D.可怜的人
(3)Some people have poorism tours_______.
A.to show how rich they are B.to experience the poor life
C.to enjoy the beautiful scenes D. to see poor people
(4)Poorism tours can make people____________.
A.care for the poverty more B.know about the countryside
C.go to big cities D.go into the heart of rich cities
11.(2017·宜宾)阅读理解
B
An old man went to live with his son, his daughter-in-law, and a four-year-old grandson. The old man's hands trembled, his eyesight was very poor, and he couldn't walk steadily(平稳地). The family ate together nightly at the dinner table. But the elderly grandfather's shaky hands and
failing sight made eating rather difficult. Rice often dropped on the floor.
The son and the daughter-in-law became angry with the old man, so they put a small table in the corner. There, the grandfather ate alone, while the rest of the family enjoyed dinner at the table. Since the grandfather had broken a dish or two, his food was served in a wooden bowl.
The four-year-old son watched it all in silence. One evening before supper, the father noticed his son playing with a piece of wood on the floor. He asked the child sweetly, "What are you making " The boy answered, "Oh, I am making a little bowl for you and mama to eat your food from when I grow up." The four-year-old son smiled and went back to work. The words struck the parents so that they were in silence. Then tears started to stream down their cheeks(脍颊). Though no word was spoken, both knew what must be done. That evening the husband took grandfather's hand and gently led him back to the family table.
(1)Why was the old man's food served in a wooden bowl
A.Because the wooden bowl was light enough
B.Because the old man had broken a few bowls
C.Because there was only a wooden bowlleft
D.Because the son and the daughter-in-law became angry with the old man
(2)The word "struck" in Paragraph 3 refers to______.
A.annoyed B.worried C.scared D.shocked
(3)Why did the husband lead the old man back to the family table
A.Because he realized his mistakes
B.Because the old man didn't drop rice on the floor any more
C.Because the old man was served m a wooden bowl
D.Because a gentleman led him back to the family table
(4)What's the best title of the passage
A.An old man and his son B.A couple and their son
C.A wooden bowl D.A dinner table
12.(2017·宜宾)阅读理解
Summer vacation is coming. Most of students want to have a good trip this summer. Here is some information about trips for you.
Trip 1 The Stone Sea Bring your strong shoes for hiking in the beautiful Stone Sea.You can find all different kinds of stones and wild flowers in the area. Time:8:00am-6:00pm Tel:4325116 Adult: ¥80.00 Child: ¥20.00 Trip 2 The Pine Sea This is a sea with a lot pines in Mount Wu.Take your digital camera and enjoy the great sights here. It is a good place to avoid summer heat. Time:9:00am-3:00pm Tel:4258663 Adult: ¥120.00 Child: ¥60.00
Trip 3 The Big Vally Take your swimming suits,and come for a night walk along the Big Vally.You can take hot spring and enjoy some folk music. Time:10:00am-11:00pm Tel:4325611 Adult: ¥160.00 Child: ¥120.00 Under 12 years old for free Trip 4 The Grass Lake Wear your sun hats and enjoy wonderful sunshine.Of course,you can swim in the lake and take the boat to different islands for natural scenery. Time:8:30am-8:00pm Tel:4325711 Adult: ¥60.00 Child: Free
(1)You should call if you want to take hot spring.
A.4325116 B.4258663 C.4325611 D.4325711
(2)If you want to go to the Pine Sea, you can't enter_______.
A.at 10 :00 am B.at 6 :00 pm
C.at 11 :00am D.at 2 :00 pm
(3)If a couple with a 5-year-old child go to the Big Valley, they need to pay ______ for the trip.
A.¥160.00 B.¥280.00 C.¥440.00 D.¥320.00
(4)You can go to ______ for hiking.
A.the Stone Sea B.the Pine Sea
C.the Big Valley D.the Grass Lake
13.(2017·乐山)阅读理解
Traveling has always been a good way to relax. But this is not true for Xiao Lin (not her real name).
In November, Xiao Lin took a trip to Lijiang, a tourist city in Yunnan province, and haddinner at a restaurant. She had a fight with a group oflocal people because they made a joke abouther while she was eating. Later, they beat her heavily and her face was injured badly, reportedCCTV.
This made the public very angry. In fact, she is not the first person to be injured at famous scenic spots (景区) in China. Last month, the National Toztrism Administration (国家旅游局) gave serious warnings to three national SA scenic spots. It also asked them to change and improve in six months.
The three spots are the Old Town of Lijiang, Jingpo Lake in Mudanjiang, Heilongjiang, and Laohutan Ocean Park in Dalian, Liaoning. According to People's Daily, the three spots received the most complaints(投诉)from visitors during this Spring Festival.
"We're sorry for our bad work," the Old Town of Lijiang government wrote on its Sina Weibo account. "We are open to tourists' suggestions, and will make things right."
If the three spots don't correct themselves in six months, the National Tourism Administration will remove them from the 5-A scenic spot list, reported Guangming Daily.
"I'm glad to hear that the spots will improve themselves," said a Sina Weibo user, who once went to Lijiang but had a bad experience there. "I hope they will change into better ones."
(1)What is the main idea of the second paragraph
A.Why a girl took a trip to Lijiang.
B.Traveling is not always relaxing.
C.A girl had a bad experience in Lijiang.
(2)How soon should the three scenic spots improve their services
A.In three months. B.In six months. C.In a year.
(3)Why were the three scenic spots given warnings
A.Because they got the most complaints from visitors.
B.Because they were the most visited spots in China.
C.Because a lot of people got injured in these three spots.
(4)What will happen if the three spots don't improve themselves
A.They will be closed forever.
B.The public will refuse to go there.
C.They will not be on the 5-A scenic spot list.
(5)Which is the best title for this passage
A.Tourist Spots Warned
B.Scenic Spots in Danger
C.Travellers Injured in Lijiang
14.(2017·枣庄)阅读理解
Last year,I went to Beijing Qizhi Special Education School for community service (社区服务)Before we took the bus,my friend asked me a question:"Why are you here?"I did not know how to answer the question.
The school was not far from my school,but it looked like it was in a different world.A group of children were waiting for us,A boy walked toward me.He held my hands and pulled me to the ground.I kissed the earth and tasted nature.
I could not understand what he was doing at first,then I was very angry.Though I was very anrgy,I controlled my anger.
A teacher stopped this awkward(尴尬的)silence when she shouted at the boy."What are you doing right here,right now?"she said."You will never ace your mom again if you keep doing this.Now say sorry!""Sorry."he cried fearfully and nervously.I said noting,but I realized something about this child.After lunch I asked the teacher for information about the child's parents.
She said that the child was very different from other students because of an illness.His family could not afford to treat to treat him.He needed the kindness of his family,but they had abandoned him.So he depended on the support from the teachers and community service workers like us.
I suddenly realiazed I could answer the question my friend asked me at the beginning of the day.
Community service workers help others and make everyone feel better.There are so many people in the world that need help.Playing with lonely children may not make a big difference.But in can light a corner in the children's hearts,making them know they are loved by people.
(1)How did the writer reach Beijing Qizhi Special Education School?
A.By train B.By car C.By bus D.By taxi
(2)Why did the writer get angry?
A.Beacuse a boy held the writer's hands
B.Beacuse the writer did not like to taste nature
C.Beacuse a boy pushed the writer to the ground.
D.Beacuse a boy was impolite to the writer.
(3)The boy acted differently from others because
A.he was sick B.his parents didn't like him
C.he was nervous and fearful D.he always lived with teachers
(4)The underline word"abandoned"most probably means
A.hurt B.left C.sold D.forgotten
(5)From the passage we can learn that the writer
A.helped so many people in the world
B.played with the lonely boy after lunch
C.learned the meaning of community service
D.wasn't good at answering the questions about community service.
15.(2017·重庆)阅读理解
China has been famous around the world since ancient times. In the past, we had the Four Great Inventions. Nowadays, more inventions and creations have made China stronger and greater in the world.
On May 5th, 2017, at Shanghai Pudong International Airport, China's first large homemade jet airliner(喷气式客机), the C919, took off successfully for the first time. It has taken about ten years for the scientists and researchers to make this Chinese dream come true, It's a pride of the whole nation. So far, more than 23 companies have already ordered 570 C919 planes from China. But we still have a long way to go before the C919 carries passengers by 2020. It also faces the challenge of competing with the Airbus A320 and the new Boeing B737.
What's more, China is working on the new high-speed trains with the highest speed of 400 km/h. It will be ready by 2020. The new trains are expected to push area cooperation(合作) and create new business for China and foreign countries. Many countries, especially the ones in Central Asia, Southeast Asia, the Middle East and Eastern Europe, are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways with the help of China. They'd like to get support in technology from China.
China has made great progress in both science and technology. And it makes a great contribution(贡献) to human, too. All of these are changing the daily life of Chinese people, even of the people around the world.
(1)The C919 will have a competition with _______ and the new Boeing B737.
A.the Airbus A320 B.the Boeing B777
C.the Airbus A380 D.the Boeing B787
(2)From the passage, we know that many countries in ______are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways.
① Southeast Asia ② North America ④ Eastern Europe
④ Central Asia ⑤ South America ⑥ the Middle East
A.①③④⑤ B.①③④⑥ C.②③④⑤ D.②④⑤⑥
(3)Which of the following is TRUE according to the passage
A.Over 32 companies ordered 570 C919 planes from China.
B.Successfully, the C919 took off for the first time on May 5th, 2017.
C.Many countries in Central Asia help China build high-speed rail lines.
D.The high-speed trains with the speed of 400 km/h can carry more passengers.
(4)The passage mainly wants to tell us _______.
A.the Chinese scientists are better at science and technology than before
B.the four Great Inventions makes China strong and great in the world
C.China has increased the international influence with its development
D.China has produced the new high-speed trains with the speed of 400 km/h
16.(2017·河北)阅读理解
You Can Make a Windsock(风筒)
Have you ever seen a windsock blowing in the wind Well, you can make one of your own! This is a fun project that you can do with things you may have. You just need to follow a few easy steps.
You will need:
●one piece of heavy colored paper ●five ribbons
●strong tape ●a string
●a pencil
What to do:
Step 1: Draw pictures on the paper. You can write your name on it. Do anything that will make it special to you.
Step 2: Make the paper into the shape of a tube. Hold one of the shorter edges(边缘) over the other. Then make them together with the tape at each end and in the middle.
Step 3: Use a pencil to make a hole into both sides of the tube. The holes should be only on one end of the tube. Pull the string through both holes. Then tie the ends of the string together.
Step 4: Now make five holes around the top of the other end of the tube.Put a ribbon through each of the holes. Tie a knot in the ends.
Make sure the knots are bigger than the holes.
Now your windsock is ready to use, but how does it work The shape of the tube plays an important part. Wind blows through the tube and makes it fly and dance around. Hold the windsock up in the air by its string and run around. It will fly behind you. You can also hang it outside and watch it dance around on its own!
(1)You draw pictures on the paper to make the windsock ________.
A.fun B.heavy C.strong D.special
(2)Which of these things do you need for Step 2
A.Tape. B.Ribbons. C.A pencil. D.A string.
(3)What do you do after you put ribbons through the holes in the tube
A.Make holes in the tube. B.Tape the tube together.
C.Tie knots in the ribbons. D.Put a string through the hole.
(4)What is probably the most important to make a windsock work
A.Its shape. B.Its size.
C.The color of the paper. D.The number of the holes.
(5)What is the main purpose of this article
A.To tell an interesting story. B.To explain how to do something.
C.To teach an important lesson. D.To show what a windsock is like.
17.(2017·安徽)阅读理解
Still remember the following poems?Memories return every time I read or hear them.
① Hush now,my little one. Hush now,my sunshine. Hush now,piece of my heart. Go to sleep,my little one. Go to sleep,my love. Go to sleep,piece of my heart. Sleep,my little one, While I sing to you. Sleep,my little one, Who is already asleep. ② My mama feeds me, And washes my fur. The first thing I see every morning is her. The last thing I kiss every night is her face. My mama is the very best one, And sings like a bird, And knows how I feel. When I don't say a word, My mama is warm. ③ I can set the table. I can sweep the floor. I can wash my clothes And count to forty﹣four. I can wash dishes. And clean my bedroom. There is so much I can do. Now ask you.
Notes:⒈hush v.安静 ⒉fur n.皮毛 ⒊sweep v.打扫
(1)The first poem is sung to .
A.babies B.mothers C.relatives D.friends
(2)In the second poem,the last thing"I"will kiss at night is .
A.the fur B.mum's face C.a bird D.mum's bed
(3)What do you think of"I"in the third poem?
A.Helpful. B.Lucky. C.Crazy. D.Shy.
(4)What are the three poems mainly about?
A.Food and health. B.Hobbies and sports.
C.Family and love. D.Animals and humans.
18.(2017·广州)阅读理解
Libraries
Public libraries Most towns in Britain have a public library.A library usually has a large selection of books and other resources,which library me mbers can use and borrow for free.
Britain's First Public Library The first public library in Britain opened in Manchester in1852.It's first librarian was a man called Edward Edwards,Edwards attended the library's opening ceremony and two famous writers called Charles Dickens and William Thackeray were there too.
How to Join aLibrary To join a library,go to your local library and fill in a form.you'll receive a library card which is needed when using library services.
Mobile Libraries Not everyone can get a library.Some people live far away from towns and cities.Other people find it difficult to go out because they have an illness or a disability.Thanks to mobile libraries,these people can still borrow books. Unlike most libraries,which store books in buildings,mobile libraries usually keep their books in a mini﹣bus.The back of the mini﹣bus has shelves for the books,and it is big enough for borrowers to step inside and look around.A driver takes the mini﹣bus to a certain place at a certain time,so people know when to expect it.They can then return their books and borrow some more.
All Aboard the Library A school in London didn't have space for a library inside the building.However,everybody agreed that it was still important to have a school library.So the head of the school,Graham Blake decided to park an old bus on the school car park and changed it into a library.Pupils helped to paint the bus,and after eight months,the new library was ready.
(1)Who was the first librarian of the first public library in Britain?
A.Charles Dickens. B.William Thackeray.
C.Edward Edwards. D.Graham Blake.
(2)Who can use public library services?
A.CD or DVD sellers. B.Anyone living in Britain.
C.A person with a library card. D.Newspaper or book writers.
(3)What is special about the mobile library?
A.Keeping books in buildings.
B.Returning books to readers.
C.Offering special services to pupils.
D.Going to a certain place at a certain time.
(4)Why did the school in London build its library on an old bus?
A.Because parents offered the school an old bus.
B.Because pupils thought it was fun to read on a bus.
C.Because the school didn't have enough money to buy books.
D.Because the school didn't have enough space inside the building.
(5)What can we learn from the passage?
A.Schools in London like mobile libraries.
B.Public library services in the UK are free.
C.People living far away can't use libraries.
D.Many famous British writers lived in Manchester.
19.(2017·孝感)阅读理解
I arrived in the UK last weekend to learn English.So far I have already made a few friends and had some traditional English food there.But after having three days of hamburgers,sandwiches and potatoes,I thought none could be more delicious than Chinese food,especially my favorite﹣huo guo.You can't imagine how excited I was when I got to know that there was going to be a free meal of hotpot to welcome the new students.On the way to the canteen,I seemed to smell huo guo in the air.
To my surprise,when I went into the room,I didn't see any sign of huo guo.Where was it?
With many questions in my head,I sat down to have the free meal.After talking with an English girl,I got to know that Chinese huo guo is completely different from hotpot.Chinese huo guo is written in two words﹣hot pot; and hotpot,one word,is a traditional English dish.
Hotpot is made from mutton and onion.On the top are pieces of potatoes.People put it in the oven all day in a heavy pot on a low heat.It takes very little effort to prepare.You can often see it at parties in the UK because it's easy to prepare for a large number of people and is not expensive.
Hotpot doesn't taste bad.However,I still miss huo guo﹣hot pot,two words!
(1)The writer felt excited when she thought she would .
A.try traditional English food B.learn English in the UK
C.have her favorite huo guo D.meet some new friends
(2)The underlined word"canteen"means" "in Chinese.
A.宿舍 B.餐厅 C.实验室 D.体育馆
(3)Why is hotpot often prepared for parties?
A.Because it's easy to prepare. B.Because it's very popular.
C.Because it's quite expensive. D.Because it's good for health.
(4)After the free meal,the writer learnt that .
A."hotpot"wasn't"hot pot"
B.hotpot took little time to cook
C.hotpot wasn't traditional in the UK
D.the girl knew nothing about hotpot
(5)What is the writer's favorite food?
A.Sandwiches B.Mutton C.Hotpot D.Hot pot.
20.(2017·重庆)阅读理解
Could the students from less developed areas in central and western China get the same educational chances as those in big cities in the east Could the children in poor rural (农村) areas develop as well as those in rich cities Maybe the answers were “No” in the past. But now, China is trying to change the situation.
In order to help rural students grow taller and stronger, China's Nutrition (营养) Improvement Program started in 2011. According to the program, a lot more money was spent improving students' meals. More than 36 million students from 134,000 primary and junior high schools in poor rural areas have benefited from the program. They are provided with healthy food like eggs and milk from Monday to Friday at school. And the result of a survey shows that the students in those areas are much taller and stronger than before.
It is true that there were differences between less developed areas and developed areas in education before. Recently, The Guideline for Popularizing High School Education (2017-2020) has come out. According to the guideline, above 90% students from all over the country will go to high schools by 2020. What's more, the schools in central and western areas will get more support to improve their education.
Students from rural and poor areas also get more chances to receive higher education. A special college program makes it possible for more students from those areas to go to key (重点的) colleges and universities. The number will be increased by 10% in 2017.
With the guideline and the programs, we can expect a fairer and more balanced (均衡的) education in the future.
(1)The number of 134,000 in Paragraph 2 is the number of _______ in poor rural areas.
A.the key schools B.the poor students
C.the key colleges and universities D.the primary and junior high schools
(2)The underlined word “benefited” in Paragraph 2 means _______ in Chinese.
A.逃离 B.获益 C.受害 D.赚钱
(3)If we put the passage into three parts, which of the following is the best
( =Para.(自然段) 1 =Para. 2 =Para. 3 =Para. 4 =Para. 5)
A.①②;③④;⑤ B.①;②③;④⑤
C.①;②③④;⑤ D.①②;③;④⑤
(4)After reading the passage, we can infer(推断) that ________.
A.Liu Xi, a student from Chongqing, can go to any high school if she wants to
B.Li Mei, a student from a western rural school, can get a bag of milk every day
C.Hu Jia, a 12-year-old rural student, will more easily receive high school education
D.Han Lei, a student from Beijing, will have few chances to go to key universities
21.(2017·河北)阅读材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
David walked down the street. All he wanted to do was to play basketball with Jim. But his mother told him to return his sister's books to the library on his way to Jim's house.
In his eyes, books and summertime just don't go together. He thought he had read a lot during the school year. And he had never set foot inside a public library. Today he'd just drop the books off in the outside return box, but it was locked. He had to go inside to return them.
David walked inside the building a few minutes before closing time. He put the books into the return box. After a quick drink of water and a short stop in the toilet, he'd be on his way to meet Jim. He walked out of the toilet. The library lights were turned off. He was locked — in a library.
David tried to use the telephone, but he couldn't find one. As the sun began to set, he searched for a light and found a little one on the desk. He used a pencil to write a note on a big piece of paper. It read, “I'm locked inside. Please call for help.” He put it on the front door. Surely, someone passing by would see it. He then turned his attention to the library itself.
He was surprised to discover that this place was not so bad. Rows and rows of books! When he saw a book about Michael Jordan on the desk, he picked it up. He opened the book and began to read. He felt that being locked in the library didn't seem to be such a terrible thing.
(1)What did David's mother want him to do
A.Play basketball with Jim. B.Take a walk in the street.
C.Read books in the library. D.Return his sister's books.
(2)David thought he had read a lot during ________.
A.a visit to Jim's B.the school year
C.the closing time D.the summertime
(3)David went inside the building because ________.
A.the sun began to set B.he wanted to use the telephone
C.he needed to go to the toilet D.the outside return box was locked
(4)Which of the following sentences could be added to the chart(图表)
A.He searched for a light.
B.He put the books into the return box.
C.He had a quick drink of water.
D.He turned his attention to the library.
(5)David discovered that ________ after he was locked in the library.
A.he was very afraid of the dark.
B.he became interested in this place.
C.his mom was worried about him.
D.His friend became nervous about him.
22.(2017·成都)阅读理解
A
Ticket Information
Date:
Place: Duration: 30th July~8th August Mon~Fri 10 am,7 pm Sat~Sun 10 am,2 pm,7 pm Wanda Cinema 90 minutes Prices: 35 per child or adult(day shows) 40 per child or adult(evening shows) Packages: 50 for 2 tickets for 2 children; 65 for 2 tickets for 2 adults(day shows)
60 for 2 tickets for 2 children; 70 for 2 tickets for 2 adults(evening shows)
Tickets for children below three are free.
(1)What kind of movie is this
A.An action movie. B.A documentary. C.A comedy.
(2)If your mother is free only in the afternoon, she can watch this movie on ______.
A.Sunday. B.Monday. C.Thursday.
(3)How long will the movie last
A.1 hour. B.1.5 hours. C.2 hours.
(4)You and two of your classmates should spend ______ buying the cheapest tickets in the afternoon.
A.¥105 B.¥85 C.¥50
(5)Parents should pay at least ______ if they go with their 2-year-old son in the evening.
A.¥110 B.¥80 C.¥70
23.(2017·成都)阅读理解
B
Animals grow up in different ways. Some newborn animals are helpless but their mothers protect them. A newborn kangaroo is very small. It is only a few centimeters(cm) long. It closes its eyes and doesn't have hair. It stays safe in its mother' s pouch(育儿袋) for a long time.A newborn monkey can not walk. Its mother carries it everywhere.
Other baby animals can walk soon after they're born. They learn to run with their mothers when danger is near. A baby zebra can run, an hour after it is born.
Some baby animals are born in a place that is safe. Baby wolves are usually born in big holes with little light. Other baby animals are born in the open. A baby elephant is often born on open land.
Animals that drink their mothers' milk are called mammals. A mother bear's milk is rich. Baby bears have milk for a few months. This is the same with baby zebras. As baby animals grow, they need solid(固体) food. Baby lions eat what their mother can catch!
(1)According to the passage, many newborn animals need their mothers' help because the babies can't _______.
A.look after themselves B.eat any food C.walk by themselves
(2)A newborn monkey's mother carries it everywhere because ______.
A.it is very small B.it can't walk C.it closes its eyes
(3)Baby wolves are usually born in a(an) ______ place.
A.open B.bright C.safe
(4)Newborn mammals' main food is ________.
A.mother's milk B.solid food C.smaller animals
(5)How many kinds of baby animals are mentioned in this passage
A.Six B.Seven C.Eight
24.(2017·青岛)阅读理解
Uncle Sam
Do your children enjoy interesting stories,funny games and exciting dances?Uncle Sam will be ready to teach children of all ages all these things at the City Theatre on Saturday morning at 10:00.Free.
Walking Tour
Forget your worries on Saturday morning.Take a beautiful walk and learn about local history.Meet at the front entrance of City Hall at 9:30.Wear comfortable shoes!
Movie Time
Two films will be shown on Saturday afternoon at the Museum Theatre.See March of the Penguins at 1:30.Kung Fu Panda will be at 3:45.For further information,call 4987898.
International Picnic
Are you tired of eating the same food every day?Come to Central Park on Saturday and enjoy food from all over the world.Delicious and not expensive.Noon to 5:00p.m.
Take Me Out to the Ballgame
It's October,and this Saturday night is your last chance to see the Redbirds this year.Get your tickets at the gate.It might be cold.Don't forget sweaters and jackets.
Do You Want to Hear The Zoo?
The Zoo,a popular rock group from Australia,will give their first US concert this Saturday night at 8:00at Rose Hall,City College.
(1)You probably eat Chinese,Italian and Indian food at .
A.City Hall B.Central Park
C.the City Theatre D.City College
(2)We can see movies at
A.10:00a.m. B.9:30 a.m.
C.3:45p.m. D.8:00p.m.
(3)The Zoo here is a .
A.music group B.US concert C.popular park D.museum theatre
(4)From the passage,we can know .
A.if you are 8years old,you have to pay to learn exciting dances
B.you can call 4987898to get a ticket to go to Rose Hall
C.you can learn local history on a walking tour on Sunday morning
D.the Redbirds'last match this year will be held outside
(5)The passage is mainly about .
A.city news B.weekend activities
C.music week D.food festival.
25.(2017·青岛)阅读理解
Ray Charles,a black singer and pianist of the USA.He had won 12 Grammy Awards (格莱美奖) and performed at 10,000 concerts around the world.Many musicians called him simply"the Genius"(天才).
Ray Charles was born into a poor family,without a father.When he was 5 years old,his younger brother died,and around the same time,Charles started to lose his sight.By the age of 7he was completely blind.He had already been learning the piano for a year,and when he went blind,his mother knew this would be the only way he would make any money in the future.All his life,Charles remembered her saying:"Do it right,or don't do it at all."
Later he went to a school for blind and deaf children.There the teachers also encouraged him to study music.Sadly,while he was still at school,his mother died.He left school and in the early 1950s Charles organized a group of players.He sang,played the piano and wrote music.
He made many classical CDs with famous artists such as Elton John and the Beatles.
In 2003 a film of his life Ray was made.The part of Charles was played by a younger actor and musician called Jamie Foxx.The film director brought Foxx to meet Charles.After they had been playing together for two hours,Charles,then aged 73,jumped up and said:"He's the one…he can do it."A year later Charles died aged 74.The film of his life has been as popular as his songs and means that the memory of Charles'music will live on.
(1)What can we learn from Ray's childhood story?
A.His father died when he was 5 years old.
B.He started to go blind at the age of 7.
C.He was born in a rich musician family.
D.He started to learn the piano at the age of 6.
(2)Ray Charles'mother encouraged him to play music because .
A.his father was a musician as well
B.because it would help him get used to being blind
C.it was a good way for a blind person to get money
D.his teacher thought he was a genius
(3)Ray Charles went to a school for .
A.normal children B.deaf and blind children
C.talented children only D.children without parents
(4)Ray Charles thought that Jamie Fox .
A.was the right person to play him in the film
B.was a good film maker
C.was the wrong person to play him in the film
D.was a good director
(5)What is the main idea of the last paragraph?
A.Becoming a musician. B.Childhood story.
C.The film of Ray's life. D.Master of many styles.
26.(2017·枣庄)阅读理解
The Silk Road is the name of different roads that long ago connected Europe,Africa and Asin.Peopie reached these different places along these roads.Scientists believe people began to travel the Silk Road about 3000 years ago.By the time the Chinese silk trade became important in the word,the Silk Road covered almost 6500 kilometres.It spread from Rome to China,which is from the West to the Far East.
Traders traveling along the Silk Road carried silk,of course.They also carried and traded spices(香料),cloth,valuable stones and gold.
There is a famous old story along the old road..It is said that Roman soldiers(士兵) traveled through central Asin.They started to live somewhere near the ancient Chinese village of Liqian.Some of these Romans married local Chinese women and the story of blue﹣eyed villages of China was started.
During its busiest period,the Silk Rond allowed people from many different cultures and countries to meet each other and mix.The Silk Road allowed the sharing of valunble goods and new ideas.These included people and trading goods from the Mediterranean,Persian,Magyar,Armenian,Bactian,Indian and Chinese ares.All these peoples traveled the Silk Road,and they shared goods,stories,languages,and cultures.
In modern times,the old Silk Roads routes(路线) are still used,but now they are crossed by trains instesd of camels and horses.There is even a Silk Route Muscum in Jiuquan in China.It has over 35,000 objects from all along the Silk Road.In this way,China protects the of many countries and peoples.
(1)Hoe many kilometers did the Silk Road cover?
A.About3000. B.Nearly6500
C.Almost 2000. D.Over35,000
(2)Traders carried all kinds of goods along the Silk Road.Which of the following is not mentioned in the passage?
A.Silk. B.Cloth. C.Gold D.Ten
(3)Who married ancient Chinese women in the story of blue﹣eyed villages of China?
A.Asian soldiers. B.African soldiers
C.European soldies D.American soldiers.
(4)What can infer(推断) from the passage?
A.Valuable things could not be sold along the Silk Road.
B.The Silk Road allowed people from different countries to mix.
C.Ancient Chinese along the Silk Road may be able to speak different languages.
D.The objects in the museum in Jiuquan in China are from all along the Silk Road
(5)Which part of a magazine can this passage come from?
A.History and Geography B.Sports World
C.Man and Animals D.Popular Seience.
27.(2017·广州)阅读理解
We often hear stories of animals rescuing people.But now someone has managed to return the favor.
The event took place one snowy January morning Thomas Smith was walking his dog,Jack,in the park."As I was walking,I just saw Jack running onto the ice towards the ducks in the middle,and then he fell into the water and couldn't climb out,"said Smith.He realized he had no choice but to try and save his dog."someone else told me the lake was only one﹣meter deep,but it was at least twice that.I had to break my way through the 6﹣cm ice.Finally,I got Jack by the neck,and pulled him out.I don't think I have ever felt so cold by the time we got back to dry land.And when we got there,everyone was asking if Jack was okay﹣﹣﹣﹣﹣﹣no one was particularly worried,about me!"
A neighbor,Julie Brown,saw it all happen."The dog went onto an icy lake.All of a sudden,it started to go under.There were crowds of people around,and they were all shouting and screaming.Before I knew it,the owner Smith was in the water forcing his way through the ice.I can't begin to imagine how cold it was.Everyone was very nervous,but he was as cool as a cucumber﹣﹣﹣﹣﹣he just crawled back out,put the dog on its lead,and went home."
Many regard him as a hero,but Mr.Smith is quite laid﹣back about it."Most dog owners are the same as me.They would do what I did without a second thought.But in the future,I'm going to make sure he's on lead near any ice ponds,Pets are members of our family.Would you do the same for them?
(1)What happened on and put the morning
A.Mr.Smith met Jack in the park.
B.Mr.Smith ran after Jack on the ice.
C.Jack fell from the ice into the water.
D.Jack played with the ducks in the water.
(2)How did Mr.Smith save Jack?
A.He asked a neighbor for help.
B.He broke the ice and shouted to Jack.
C.He got Jack by the leg and pulled him out.
D.He pulled Jack out of the icy water by the neck.
(3)The underlined phrases"as cool as a cucumber"in Paragraph 3 means" "
A.relaxed B.proud C.shy D.brave
(4)In the last paragraph,the writer asks a question to .
A.suggest keeping pets for fun.
B.remind people to put their dogs on the leads.
C.encourage people to take good care of their pets.
D.advise people not to leave their dog near icy pounds.
(5)What is the best part of the passage
A.A Man's Pet Dog B.A Dog's Best Friend
C.The Danger on the Icy Lake D.Suggestions for Pets'Owners.
28.(2017·广州)阅读理解
Tim Berners-Lee is not the most famous inventor in the world.However,his invention has changed our lives.
He was born in London,England in 1955.When he was a small boy,Tim was interested in playing with electrical things.He studied science at Oxford University.He made his first computer from an old television at the age of 21.
Tim started working on early computers.At that time,they were much bigger than now.He worked in England then Switzerland.Tim was really interested in two things,computers and how the brain works.How could the brain connect so many facts so quickly?He had to work with people all over the world.They shared information about computers.It was hard to manage all the information.He answered the same questions again and again.took a lot of time.It was even difficult for computers in the same office in Switzerland to share information.Tim also forgot things easily.Could a computer work like a brain?Could it"talk"to other computers?
There was an Internet already but it was difficult to use.In 1989,Tim Berners﹣Lee invented the World Wide Web(WWW) all by himself.This had a special language that helped computers talk to each other on the Internet.When people wanted to share information with others,they used the World Wide Web.The Internet grew quickly after that.
Tim Berners﹣Lee doesn't think he did anything special.He says that all of the ideas about the Internet were already there.All he did was to put them together.He says that many other people worked together to make the Internet what it is today.
Most inventors want to become rich.But Tim gave away the World Wide Web for nothing.He now works in America.He helps people share technology and wants the Internet to be free for everyone to use.Maybe he is the most important but least famous inventor in the world today!
(1)What was Tim Berners﹣Lee interested in?
A.Looking for jobs in different cities.
B.Talking to people around the world.
C.Studying how to connect computers.
D.Exploring how to improve memory.
(2)The underlined word"It"in Paragraph 3 refers to" ".
A.Working on early computers
B.Connecting different facts together
C.Travelling to the office in Switzerland
D.Repeating the answers to the same questions
(3)Why is Tim Berners﹣Lee one of the most important men in the world?
A.He made information sharing on the Internet possible.
B.He made the first computer when he was 21 years old.
C.He helped people understand better how the brain works.
D.He invented the Internet and made it free for everyone to use.
(4)In what order did the following events take place?
a.Tim worked in England.b.Tim worked in Switzerland.c.Tim made his first computer.
d.Tim invented the World Wide Web.e.Tim studied science at Oxford University.
A.c﹣e﹣d﹣a﹣b B.e﹣b﹣a﹣c﹣d
C.c﹣d﹣a﹣e﹣b D.e﹣c﹣a﹣b﹣d
(5)What does the writer think of Tim Berners﹣Lee?
A.He is not famous because he is not rich.
B.He has changed our lives and he is great.
C.He did nothing special but make people a good life.
D.He has made great achievements in memory research.
答案解析部分
1.【答案】(1)B
(2)C
(3)B
(4)A
(5)B
【知识点】广告布告类
【解析】【分析】文章大意:本文叙述了四个俱乐部的开班时间、价格、联系方式及特色等信息。
(1)细节理解题。根据Choice of morning or evening classes, 3 hours per day. Mon.-Fri.可知,这个俱乐部是在周一~周五开班。故选B。
(2)细节理解题。根据Drinks and fruits ready for you during breaks.可知,在Body-building Club俱乐部可以在休息的时候,喝一些饮料和吃一些水果。故选C。
(3)细节理解题。根据One-to- one training on Sat & Sun. from 4:00 pm to 6:00 pm (150 yuan per hour);Open to the members from 9:00 am to 10:30 am. On Sat. & Sun.可知,Piano Club和Smart Kids Club这两个俱乐部可以在周末上。故选B。
(4)细节理解题。根据All native teachers from UK and USA.Tel: 0816-2878806可知,如果你想和本地人交流可以打电话0816-2878806。故选A。
(5)标题归纳题。根据短文的内容可知,这是四个广告,介绍的是城镇里的四个最好的俱乐部。故选B。
【点评】做阅读理解练习应先看问题,弄清考点。在阅读短文之前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息。先易后难。做题时不必拘泥于书中所呈现的语篇顺序,应遵循先易后难的原则。如可先做细节题再做归纳题,因为细节题大多能直接从文中找到答案,而标题归纳题则需对短文进行深层理解,再作归纳总结。
2.【答案】(1)C
(2)B
(3)C
(4)B
(5)A
【知识点】科普环保类;日常生活类
【解析】【分析】短文大意:在热天如果到处跑,我们可能会感觉不舒服,只是因为我们的身体不能去除多余的热量。然而如果坐下来什么也不做可能又会感觉无聊。那么当我们热的时候能做点什么才会感觉舒服吗?在水里玩耍是感觉凉爽的方法,或者洗个凉水澡。在热天,一个人每天会流失两加仑的水,为了要保持体内的水平衡,我们每天至少要喝16杯水。
(1)由文章内容 Are there things we can do to feel good when we are hot Yes! Playing in water is one way to feel cooler.可知当我们感到热的时候,最好在水里玩,故选C。
(2)根据文章内容Mixing a little juice into your water is a good way to help you drink plenty of water.可知是水里加些果汁是帮助你多喝水的方法,故选B。
(3)根据上下文的意思在炎热的天气如果我们到处跑,我们可能会感觉眩晕独自不舒服。可以推测 dizzy的意思是“眩晕的”,选C。
(4)根据文章内容On hot days,you can lose two gallons(加仑)of water in one day,so many doctors agree that you should try to drink at least 16 glasses of water to keep the water balance in your body.在热天你每天会流失两加仑水,为了保持体内的水平衡至少要喝16杯水,可以推算一加仑大约是8杯水,故选B。
(5)通读全文可知这篇文章主要是关于热天要做的事情,故选A。
【点评】这是一篇科普类短文阅读,考查对文章细节的理解以及词义的推测,需要对文章进行整体理解。
3.【答案】(1)B
(2)D
(3)A
(4)C
(5)A
【知识点】广告布告类
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要介绍了张华班里的五个交换生的个人信息:姓名,生日,国籍,爱好,梦想。
(1)细节理解题。根据Date of birth 列中的Maria 和James的生日都是在(Sep.2nd, Sep.17th)九月,所以张华能在九月为他们举办生日派对,故选B。
(2)细节理解题。根据Nationality列中Paul的国籍Germany,故选D。
(3)细节理解题。根据Nationality列中Tim来自法国,可知Tim说法语,所以张华可以跟他学习法语,故选A。
(4)细节理解题。根据Dream栏,Katie对应的梦想是Engineer,故选C。
(5)细节理解题。根据hobby栏,basketball,tennis,swimming,soccer和volleyball,可知他们共同的爱好是运动,故选A。
【点评】在阅读短文之前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息。本题主要考查的是细节题,做这类题的一般方法是先要找出题干或是选项中的关键字,再通过略读快速确定该细节在文中的出处(信息源),仔细对照题干要求,排除或选择。
4.【答案】(1)A
(2)A
(3)C
(4)D
(5)C
【知识点】说明文
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要介绍了做实验是有趣的但是你必须小心。在上第一节实验课前一定要认真听老师读的及解释的规则。作者介绍了实验室的一些规则。
(1)细节理解题。根据Listen carefully when your teacher reads and explains the rules before your first lab lesson.可知上第一节实验课前要认真听老师读和解释的实验规则。故选A。
(2)细节理解题。根据Read all instructions carefully before every experiment(实验).故选A。
(3)细节理解题。根据If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate, ask your teacher for help.故选C。
(4)词义猜测题。根据假设的情景If you spill any chemicals onto your body or clothing,及wash with plenty of water and report to your teacher.可知如果把药品溅到了身体或者衣服上,要用大量的水冲洗,并且报告老师。故选D。
(5)是非判断题。根据Never smell or taste chemicals unless your teacher gives permission.可知没有老师的允许不可以闻或者尝药品,故选C。
【点评】阅读理解主要考查考生综合运用所学语言知识的能力,包括阅读、理解归纳总结等能力,根据文章完成表格,主要是细节考查题。做此类题的时候答案一般都在原文中找,考生只需看准题目,带着问题再原文中找到相关的细节,便可迅速找到答案。
5.【答案】(1)B
(2)B
(3)A
(4)D
(5)B
【知识点】日常生活类
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要介绍了作者的叔叔在步行中在作者抱怨时向他的背包中放入石头,当作者有积极想法时取出石头,使作者认识到消极的思想越多,心里负担就越重。
(1)细节理解题。根据who is a geologist (地质学家) and loves to collect stones.可知作者的叔叔是一个地质学家,并且喜欢收集石头。故选B。(2)细节理解题。根据To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.可知他们认为叔叔找到了更好的石头,才从背包中取出一些。故选B。
(3)细节理解题。根据"I didn't. You did." he said. “You didn't know it, but I gave you a little attitude(态度) test today. I listened to every word you said. Whenever you were complaining (抱怨) , I added a stone to your backpacks. whenever you talked about something with positive (积极的) thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks."及Our backpacks were full of stones.可知作者抱怨太多,故选A。
(4)细节理解题。根据Your negative( 消极的) thoughts are just like stones. You carry them in your mind just like those stones in your backpacks.你的消极思想就像石头,你在心里携带着他们就像你携带背包里的石头。可知them指代上文中的代表消极思想,故选D。
(5)推理判断题。根据短文最后一段可知作者从此认识到积极态度对生活的重要性。故选B。
【点评】做阅读理解练习应先看问题,弄清考点。在阅读短文之前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息。因为细节题大多能直接从文中找到答案,正确理解题干和信息句的意义是关键。细节事实题还要十分注意句子的非主干成分,如定语、状语、补语等,这些成分都是出题者常进行误导的落脚点。
6.【答案】(1)C
(2)B
(3)C
(4)A
(5)D
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文叙述了作者坐着自己家的车去上班,结果车在上班途中坏了,因为要急着赶去开会,所以不得不坐公交车,可知自己没有带零钱,司机竟然因为找不开零钱让他下车了,作者很生气。
(1)词义猜测题。根据When I got into my limousine this morning, my driver told me that the motor didn't sound like it was running well.可知,这里指自家的小小汽车。故选C。
(2)细节理解题。根据We drove about three blocks—then the motor died.可知,自家的车坏了,不得不坐公交车。故选B。
(3)细节理解题。根据We can't make change for a $100 bill!”可知,因为司机没有零钱找给作者。故选C。
(4)细节理解题。根据I was so mad when I got off that bus可知,作者下车的时候很生气。故选A。
(5)推理判断题。根据My business may be killing me, but riding the bus certainly will.可知,作者从此不愿再坐车。故选D
【点评】阅读考题中细节理解题和猜测词义题属于客观题;主旨大意题和推理判断题属于主观题。针对不同类型的题目,要在平时的练习过程中,结合具体的题目,给学生进行解题方法的指导和讲解。对于客观题,要提醒他们阅读时关注文章的细节,如时间,地点或一些具体数字,在选择答案时,务必从原文中找到确切的依据。
7.【答案】(1)C
(2)B
(3)A
(4)C
(5)B
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:史密斯先生在23岁时结婚,25年之后举行了一个大派对,摄影师来为他们拍照,一个星期后收到照片,史密斯夫人很不高兴,开车去找摄影师,说不打算付钱,因为照片中她的丈夫看上去像猴子。
(1)问句的意思是:他们拍照的时候史密斯先生多大了?根据第一段内容史密斯先生23岁时结婚,25年之后举行了一个派对,摄影师来为他们拍照,可知此时史密斯先生48岁了,故选C。
(2)问句的意思是:摄影师叫史密斯夫人什么时候来取照片的?根据第一段中摄影师说的话 They'll be ready next Wednesday.You can get them from my room.可知取照片的时间是下周三,故选B。
(3)问句的意思是:史密斯夫人看到照片后感觉如何?根据文章内容 The photos arrived a week later,but Mrs. Smith was not pleased when she saw them.可知史密斯夫人看到照片后不高兴,故选A。
(4)问题的意思是:根据这篇文章哪一个是正确的?选项A的意思是他们和朋友们一起举办了一个大生日派对,文章中交代的是结婚25年之后开派对,故A错误;选项B的意思是史密斯夫人步行去了摄影师的房间,由文章内容可知史密斯夫人是开车去的,故选项B错误;选项C的意思是史密斯夫人不想付照片的钱,与文章意思相符,故选C。
(5)问句的意思是:从这篇文章中我们可以了解史密斯先生什么情况?由文章内容史密斯夫人说照片中她的丈夫看上去像个猴子,摄影师回答"That isn't my fault(过错).Why didn't you think that before you married him "那不是我的过错,你在结婚前为什么没有那么想呢?可以推断史密斯先生长得不帅,故选B。
【点评】本文属于小故事阅读,情景简单有趣,每个小题在文章中都能找到对应的细节,只要认真阅读短文,注意前后联系,就能顺利 完成阅读任务。
8.【答案】(1)A
(2)C
(3)B
(4)C
(5)B
【知识点】广告布告类
【解析】【分析】短文大意:“世界无车日”庆祝活动的时间是2017年6月28日,星期三,邀请大家来参加这一庆祝活动,并列出了参加活动的注意事项。
(1)问题的意思是:庆祝活动将持续多长时间?根据广告内容可知庆祝活动是从上午8点到下午4点,持续8小时,故选A。
(2)问句的意思是:如果李磊6月28日在遵义公园与朋友会和,他将怎样到那里?这次活动就是“无车日”,所以不可能开车或打的去那里,只能骑自行车,故选C。
(3)问句的意思是:人们在遵义公园不能干什么?根据活动的注意事项可知人们在遵义公园可以听音乐、欣赏日落、享受免费的咖啡,而不需要自己煮咖啡,故选B。
(4)问句的意思是:在庆祝活动期间你将看不到什么?由参加活动注意事项“不要带宠物”,可知将看不到狗狗,故选C。
(5)textbook 教科书,newspaper 报纸,report 报告,这是一则举行“无车日”庆祝活动的广告,应该在报纸上刊登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
中考英语专题复习——阅读理解(真题)
一、阅读理解
1.(2017·绵阳)根据表格内容,选择最佳答案。
Smart Kids Club For age group: 5-15 Open to the members from 9:00 am to 10:30 am. On Sat. & Sun. 100 yuan each week Tel: 0816-2018367 Add: 102 Park Road Body-building Club All facilities(设备) supplied On the top floor of Xiayi Hotel Every afternoon from 4:00 pm to 6:00 pm, Sat & Sun. Drinks and fruits ready for you during breaks. Tel: 0816-2515868 Add: 104 Tanyuan Road.
Piano Club One-to- one training on Sat & Sun. from 4:00 pm to 6:00 pm (150 yuan per hour) Experienced teachers Piano offered for free Convenient transportation Tel: 0816-2676911 Add: 318 Renmin Road Global English Club English training in four skills –listening, speaking, reading and writing 4-month (600 yuan), 6-month(900 yuan), and one year (1,500 yuan)courses Choice of morning or evening classes, 3 hours per day. Mon.-Fri. All native teachers from UK and USA. Tel: 0816-2878806 Add: 612 Hongxing Road
(1)Which club can you join on weekdays
A.Smart Kids Club. B.Global English Club.
C.Body-building Club. D.Piano Club.
(2)In which club can you drink and eat fruits while having a rest
A.Smart Kids Club. B.Global English Club.
C.Body-building Club. D.Piano Club.
(3)How many choices does Lucy have if she wants to join two clubs at weekends
A.1. B.2. C.3. D.4.
(4)If you want to talk with native English speakers, please ring ______.
A.0816-2878806 B.0816-2515868
C.0816-2676911 D.0816-2018367
(5)What can be the best title for the above four ads
A.Build Your Body with Us. B.Best Clubs Available in Town
C.Enjoy Your Weekends in Clubs D.Fascinating Activities on Weekdays
【答案】(1)B
(2)C
(3)B
(4)A
(5)B
【知识点】广告布告类
【解析】【分析】文章大意:本文叙述了四个俱乐部的开班时间、价格、联系方式及特色等信息。
(1)细节理解题。根据Choice of morning or evening classes, 3 hours per day. Mon.-Fri.可知,这个俱乐部是在周一~周五开班。故选B。
(2)细节理解题。根据Drinks and fruits ready for you during breaks.可知,在Body-building Club俱乐部可以在休息的时候,喝一些饮料和吃一些水果。故选C。
(3)细节理解题。根据One-to- one training on Sat & Sun. from 4:00 pm to 6:00 pm (150 yuan per hour);Open to the members from 9:00 am to 10:30 am. On Sat. & Sun.可知,Piano Club和Smart Kids Club这两个俱乐部可以在周末上。故选B。
(4)细节理解题。根据All native teachers from UK and USA.Tel: 0816-2878806可知,如果你想和本地人交流可以打电话0816-2878806。故选A。
(5)标题归纳题。根据短文的内容可知,这是四个广告,介绍的是城镇里的四个最好的俱乐部。故选B。
【点评】做阅读理解练习应先看问题,弄清考点。在阅读短文之前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息。先易后难。做题时不必拘泥于书中所呈现的语篇顺序,应遵循先易后难的原则。如可先做细节题再做归纳题,因为细节题大多能直接从文中找到答案,而标题归纳题则需对短文进行深层理解,再作归纳总结。
2.(2017·遵义)阅读理解
C
On a very hot day,it can be hard to know what to do to feel good.If we run around,we may feel dizzy and sick to our stomachs.This is because our body can't get rid of the extra heat.However,if we just sit and do nothing,we may feel restless and bored.Are there things we can do to feel good when we are hot Yes! Playing in water is one way to feel cooler.Of course,people with a pool,river,lake or ocean nearby can play in the water very conveniently.People don't have these can still play in water too.Taking a cool bath or shower can feel good on a hot day.On hot days,you can lose two gallons(加仑)of water in one day,so many doctors agree that you should try to drink at least 16 glasses of water to keep the water balance in your body. Mixing a little juice into your water is a good way to help you drink plenty of water.The food we eat also makes a difference in how we feel in the heat.Cold foods,such as ice cream and drinks with some ice can cool down our bodies.Fruits and vegetables are easy for the body and refreshing.Plan a healthy menu for a hot day.
(1)When we feel hot,we'd better _________.
A.run around B.sit and do nothing C.play in water
(2)You will drink much water if you add some _________ according to the passage.
A.sugar B.juice C.salt
(3)What does the underlined word "dizzy" mean in Chinese
A.舒服的 B.精力充沛的 C.晕眩的
(4)According to the passage,one gallon of water is almost _________ glasses of water.
A.2 B.8 C.16
(5)The main idea of this passage is about
A.the things to do when it's hot
B.the things to eat in the heat
C.the things to drink on a hot day
【答案】(1)C
(2)B
(3)C
(4)B
(5)A
【知识点】科普环保类;日常生活类
【解析】【分析】短文大意:在热天如果到处跑,我们可能会感觉不舒服,只是因为我们的身体不能去除多余的热量。然而如果坐下来什么也不做可能又会感觉无聊。那么当我们热的时候能做点什么才会感觉舒服吗?在水里玩耍是感觉凉爽的方法,或者洗个凉水澡。在热天,一个人每天会流失两加仑的水,为了要保持体内的水平衡,我们每天至少要喝16杯水。
(1)由文章内容 Are there things we can do to feel good when we are hot Yes! Playing in water is one way to feel cooler.可知当我们感到热的时候,最好在水里玩,故选C。
(2)根据文章内容Mixing a little juice into your water is a good way to help you drink plenty of water.可知是水里加些果汁是帮助你多喝水的方法,故选B。
(3)根据上下文的意思在炎热的天气如果我们到处跑,我们可能会感觉眩晕独自不舒服。可以推测 dizzy的意思是“眩晕的”,选C。
(4)根据文章内容On hot days,you can lose two gallons(加仑)of water in one day,so many doctors agree that you should try to drink at least 16 glasses of water to keep the water balance in your body.在热天你每天会流失两加仑水,为了保持体内的水平衡至少要喝16杯水,可以推算一加仑大约是8杯水,故选B。
(5)通读全文可知这篇文章主要是关于热天要做的事情,故选A。
【点评】这是一篇科普类短文阅读,考查对文章细节的理解以及词义的推测,需要对文章进行整体理解。
3.(2017·南充)根据表格内容,选择最佳答案。 There are five exchange students in Zhao Hua's class. Here is some information about them.
Name Nationality Date of birth Hobby Dream
Maria Canada Sep.2nd Piano Basketball Teacher
Tim France Nov.3rd Tennis Drawing Pilot
Katie America Oct.10th Reading Swimming Engineer
Paul Germany Dec.25th Dancing Soccer Scientist
James Australia Sep.17th Drawing Volleyball Doctor
(1)When can Zhao Hua have a birthday party for Maria and James
A.In November. B.In September. C.In December. D.In October.
(2)Where does Paul come from
A.Australia. B.France. C.Canada. D.Germany.
(3)If Zhao Hua wants to learn French, who can help her
A.Tim. B.Maria. C.James. D.Katie.
(4)What does Katie want to be
A.A teacher. B.A pilot. C.An engineer. D.A doctor.
(5)What do all of them like
A.Sports. B.Music. C.Art. D.Reading.
【答案】(1)B
(2)D
(3)A
(4)C
(5)A
【知识点】广告布告类
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要介绍了张华班里的五个交换生的个人信息:姓名,生日,国籍,爱好,梦想。
(1)细节理解题。根据Date of birth 列中的Maria 和James的生日都是在(Sep.2nd, Sep.17th)九月,所以张华能在九月为他们举办生日派对,故选B。
(2)细节理解题。根据Nationality列中Paul的国籍Germany,故选D。
(3)细节理解题。根据Nationality列中Tim来自法国,可知Tim说法语,所以张华可以跟他学习法语,故选A。
(4)细节理解题。根据Dream栏,Katie对应的梦想是Engineer,故选C。
(5)细节理解题。根据hobby栏,basketball,tennis,swimming,soccer和volleyball,可知他们共同的爱好是运动,故选A。
【点评】在阅读短文之前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息。本题主要考查的是细节题,做这类题的一般方法是先要找出题干或是选项中的关键字,再通过略读快速确定该细节在文中的出处(信息源),仔细对照题干要求,排除或选择。
4.(2017·赤峰)根据表格内容,选择最佳答案。
Lab work is fun but you must be careful. Listen carefully when your teacher reads and explains the rules before your first lab lesson.
LAB RULES
Throughout the lessons * Do not enter the science lab without the teacher's permission(允许). * No food or drinks are to be allowed in the science lab.
Before the Experiment * Read all instructions carefully before every experiment(实验). * Prepare all apparatus(仪器)and put them in right places so that you will not knock them over while doing the experiment.
During the Experiment * If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate, ask your teacher for help. * Never smell or taste chemicals unless your teacher gives permission.
After the Experiment * Wash all apparatus after use and return them to the places where they were. * Throw waste materials into proper waste baskets.
First Aid * Report all accidents to your teacher immediately. * If you spill any chemicals onto your body or clothing, wash with plenty of water and report to your teacher.
(1)You must know the LAB RULES ______ the first lab lessons.
A.before B.since C.during D.after
(2)It is necessary for you to ______ before every experiment.
A.read all instructions carefully B.take enough food and drinks
C.smell chemicals immediately D.talk with your classmates.
(3)If you are not sure of how to use any apparatus, ______.
A.read the rules carefully
B.try them again and again
C.ask your teacher for help
D.return all apparatus to the places where they were
(4)The underlined word “spill” means ______.
A.照射 B.伤害 C.摔下 D.溅出
(5)When you are in the science lab, you mustn't ______.
A.be careful in order to prevent injury
B.listen carefully when your teacher explains the rules
C.taste chemicals without the teacher's permission
D.throw waste materials into proper waste baskets
【答案】(1)A
(2)A
(3)C
(4)D
(5)C
【知识点】说明文
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要介绍了做实验是有趣的但是你必须小心。在上第一节实验课前一定要认真听老师读的及解释的规则。作者介绍了实验室的一些规则。
(1)细节理解题。根据Listen carefully when your teacher reads and explains the rules before your first lab lesson.可知上第一节实验课前要认真听老师读和解释的实验规则。故选A。
(2)细节理解题。根据Read all instructions carefully before every experiment(实验).故选A。
(3)细节理解题。根据If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate, ask your teacher for help.故选C。
(4)词义猜测题。根据假设的情景If you spill any chemicals onto your body or clothing,及wash with plenty of water and report to your teacher.可知如果把药品溅到了身体或者衣服上,要用大量的水冲洗,并且报告老师。故选D。
(5)是非判断题。根据Never smell or taste chemicals unless your teacher gives permission.可知没有老师的允许不可以闻或者尝药品,故选C。
【点评】阅读理解主要考查考生综合运用所学语言知识的能力,包括阅读、理解归纳总结等能力,根据文章完成表格,主要是细节考查题。做此类题的时候答案一般都在原文中找,考生只需看准题目,带着问题再原文中找到相关的细节,便可迅速找到答案。
5.(2017·赤峰)根据短文内容,选择最佳答案。
I am Alice. My sister and I spent our last summer holidays with our uncle who is a geologist (地质学家) and loves to collect stones.
One day he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him. We walked the whole day. Every now and then he put stones in our backpacks. To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.
When we returned to the house, we were very tired. The backpacks were so heavy that we felt relief (轻松)when we took them off. Yet our uncle's backpack was half empty.
"Why did you give us so many stones ” we asked.
"I didn't. You did." he said. “You didn't know it, but I gave you a little attitude(态度) test today. I listened to every word you said. Whenever you were complaining (抱怨) , I added a stone to your backpacks. whenever you talked about something with positive (积极的) thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks."
Our backpacks were full of stones.
“Your negative( 消极的) thoughts are just like stones. You carry them in your mind just like those stones in your backpacks. The mote negative thoughts you have, the heavier your mind will be.” said our uncle.
With great love, our uncle taught us one of the most important lessons it life—the power of the attitude.
(1)Alice's uncle likes to _______.
A.collect coins B.collect stones C.collect stamps D.collect books
(2)When Alice's uncle took out some stones from her backpack, she thought ________.
A.she said too many words
B.her uncle had found better stones
C.her uncle wanted her to feel a sense of relief
D.she talked about something with positive thinking
(3)Alice's and her sister's backpacks were full of stones because they ______
A.complained (抱怨) too much on the way
B.were hard working
C.enjoyed collecting stones very much
D.chose wrong backpacks to carry the stones
(4)The underlined word "them" refers to "______" in the passage.
A.the stones B.the backpacks
C.the positive thoughts D.the negative thoughts
(5)The writer wrote this passage to encourage us to _______
A.be pleased to take others' advice
B.have a positive attitude towards life
C.make a plan before doing something
D.help people in trouble
【答案】(1)B
(2)B
(3)A
(4)D
(5)B
【知识点】日常生活类
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要介绍了作者的叔叔在步行中在作者抱怨时向他的背包中放入石头,当作者有积极想法时取出石头,使作者认识到消极的思想越多,心里负担就越重。
(1)细节理解题。根据who is a geologist (地质学家) and loves to collect stones.可知作者的叔叔是一个地质学家,并且喜欢收集石头。故选B。(2)细节理解题。根据To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.可知他们认为叔叔找到了更好的石头,才从背包中取出一些。故选B。
(3)细节理解题。根据"I didn't. You did." he said. “You didn't know it, but I gave you a little attitude(态度) test today. I listened to every word you said. Whenever you were complaining (抱怨) , I added a stone to your backpacks. whenever you talked about something with positive (积极的) thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks."及Our backpacks were full of stones.可知作者抱怨太多,故选A。
(4)细节理解题。根据Your negative( 消极的) thoughts are just like stones. You carry them in your mind just like those stones in your backpacks.你的消极思想就像石头,你在心里携带着他们就像你携带背包里的石头。可知them指代上文中的代表消极思想,故选D。
(5)推理判断题。根据短文最后一段可知作者从此认识到积极态度对生活的重要性。故选B。
【点评】做阅读理解练习应先看问题,弄清考点。在阅读短文之前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息。因为细节题大多能直接从文中找到答案,正确理解题干和信息句的意义是关键。细节事实题还要十分注意句子的非主干成分,如定语、状语、补语等,这些成分都是出题者常进行误导的落脚点。
6.(2017·绵阳)根据短文内容,选择最佳答案。
The other day, I told Connie that I'd rather take the bus to work than ride in my comfortable limousine, because of the high cost of gasoline. But today, I discovered how wrong I was.
When I got into my limousine this morning, my driver told me that the motor didn't sound like it was running well.
“Look,” I said, “I have an important meeting at 9:00. I have to be on time!”
We drove about three blocks—then the motor died.
“Sorry, Mr. Foster. I thought this might happen. But look! There's the downtown bus. Maybe you should take it. So you don't miss your meeting.”
“Well, I…I…Oh! I suppose I have to.”
I got on the bus and gave the driver my money.
“Mister, are you serious We can't make change for a $100 bill!”
“I AM CHARLES K. FOSTER. AND I ORDER THAT YOU SHOULD MAKE CHANGE!”
“Mister,” said the driver, “I don't care who you are. You will have to get off the bus.”
Well. I was so mad when I got off that bus that I didn't watch where I was going, and I was almost hit by a car! So now, all I have to say is this: My business may be killing me, but riding the bus certainly will.
(1)The word “limousine” in Paragraph 1 most probably means a ______.
A.motorbike B.truck C.car D.bus
(2)Why did the writer's driver suggest him taking the bus
A.The bus would stop at the meeting-room.
B.The limousine completely broke down.
C.The driver had an important meeting.
D.The motor was not running very well.
(3)The writer failed to catch the bus because _______.
A.there were too many passengers
B.it was heading in the wrong direction
C.the driver couldn't change his money
D.he was rude in the bus driver
(4)How did the writer feel when he had to get off the bus
A.Angry. B.Uneasy. C.Shameful. D.Funny.
(5)What can we guess from the last paragraph
A.The writer was doing well in his business.
B.Connie would lose his job as the writer's driver.
C.The writer was sure that he would be killed by a bus.
D.The writer wouldn't take a bus to work after that.
【答案】(1)C
(2)B
(3)C
(4)A
(5)D
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文叙述了作者坐着自己家的车去上班,结果车在上班途中坏了,因为要急着赶去开会,所以不得不坐公交车,可知自己没有带零钱,司机竟然因为找不开零钱让他下车了,作者很生气。
(1)词义猜测题。根据When I got into my limousine this morning, my driver told me that the motor didn't sound like it was running well.可知,这里指自家的小小汽车。故选C。
(2)细节理解题。根据We drove about three blocks—then the motor died.可知,自家的车坏了,不得不坐公交车。故选B。
(3)细节理解题。根据We can't make change for a $100 bill!”可知,因为司机没有零钱找给作者。故选C。
(4)细节理解题。根据I was so mad when I got off that bus可知,作者下车的时候很生气。故选A。
(5)推理判断题。根据My business may be killing me, but riding the bus certainly will.可知,作者从此不愿再坐车。故选D
【点评】阅读考题中细节理解题和猜测词义题属于客观题;主旨大意题和推理判断题属于主观题。针对不同类型的题目,要在平时的练习过程中,结合具体的题目,给学生进行解题方法的指导和讲解。对于客观题,要提醒他们阅读时关注文章的细节,如时间,地点或一些具体数字,在选择答案时,务必从原文中找到确切的依据。
7.(2017·遵义)阅读理解
A
Mr. and Mrs. Smith got married when he was twenty-three,and she was twenty.Twenty-five years later,they had a big party,and a photographer(摄影师) came and took some photos for them.Then the photographer gave Mrs. Smith a card and said,"They'll be ready next Wednesday.You can get them from my room."
"No,"Mrs. Smith said,"Please send them to us."
The photos arrived a week later,but Mrs. Smith was not pleased when she saw them.She got into her car and drove to the photographer's room.She went inside and said angrily,"You took some photos of me and my husband last week,but I'm not going to pay for them."
"Oh,why not "the photographer asked.
"Because my husband looks like a monkey."Mrs. Smith said.
"Well,"the photographer answered,"That isn't my fault(过错).Why didn't you think that before you married him ''
(1)How old was Mr. Smith when they took the photos
A.20. B.23. C.48.
(2)When did the photographer ask Mrs. Smith to get the photos
A.This Wednesday.
B.Next Wednesday.
C.Next Friday.
(3)How did Mrs. Smith feel after she saw the photos
A.Unhappy. B.Satisfied. C.Excited.
(4)Which is right according to the passage
A.They had a big birthday party with their good friends.
B.Mrs. Smith went to the photographer's loom on foot.
C.Mrs. Smith didn't want to spend any money on the photos.
(5)What can we learn about Mr. Smith from the passage
A.He was fat.
B.He wasn't handsome.
C.He was humorous.
【答案】(1)C
(2)B
(3)A
(4)C
(5)B
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:史密斯先生在23岁时结婚,25年之后举行了一个大派对,摄影师来为他们拍照,一个星期后收到照片,史密斯夫人很不高兴,开车去找摄影师,说不打算付钱,因为照片中她的丈夫看上去像猴子。
(1)问句的意思是:他们拍照的时候史密斯先生多大了?根据第一段内容史密斯先生23岁时结婚,25年之后举行了一个派对,摄影师来为他们拍照,可知此时史密斯先生48岁了,故选C。
(2)问句的意思是:摄影师叫史密斯夫人什么时候来取照片的?根据第一段中摄影师说的话 They'll be ready next Wednesday.You can get them from my room.可知取照片的时间是下周三,故选B。
(3)问句的意思是:史密斯夫人看到照片后感觉如何?根据文章内容 The photos arrived a week later,but Mrs. Smith was not pleased when she saw them.可知史密斯夫人看到照片后不高兴,故选A。
(4)问题的意思是:根据这篇文章哪一个是正确的?选项A的意思是他们和朋友们一起举办了一个大生日派对,文章中交代的是结婚25年之后开派对,故A错误;选项B的意思是史密斯夫人步行去了摄影师的房间,由文章内容可知史密斯夫人是开车去的,故选项B错误;选项C的意思是史密斯夫人不想付照片的钱,与文章意思相符,故选C。
(5)问句的意思是:从这篇文章中我们可以了解史密斯先生什么情况?由文章内容史密斯夫人说照片中她的丈夫看上去像个猴子,摄影师回答"That isn't my fault(过错).Why didn't you think that before you married him "那不是我的过错,你在结婚前为什么没有那么想呢?可以推断史密斯先生长得不帅,故选B。
【点评】本文属于小故事阅读,情景简单有趣,每个小题在文章中都能找到对应的细节,只要认真阅读短文,注意前后联系,就能顺利 完成阅读任务。
8.(2017·遵义)阅读理解
B
(1)How long will the celebration last(持续)
A.8 hours. B.10 hours. C.12 hours.
(2)If Li Lei meets his friend at Zunyi Park on June 28, how will he get there
A.By taxi. B.By car. C.By bike.
(3)What can't people do at Zunyi Park
A.Listen to music.
B.Make coffee.
C.Enjoy the sunset.
(4)What won't you see during the celebration
A.Umbrella. B.Camera. C.Dog.
(5)You can read the information in a .
A.textbook B.newspaper C.report
【答案】(1)A
(2)C
(3)B
(4)C
(5)B
【知识点】广告布告类
【解析】【分析】短文大意:“世界无车日”庆祝活动的时间是2017年6月28日,星期三,邀请大家来参加这一庆祝活动,并列出了参加活动的注意事项。
(1)问题的意思是:庆祝活动将持续多长时间?根据广告内容可知庆祝活动是从上午8点到下午4点,持续8小时,故选A。
(2)问句的意思是:如果李磊6月28日在遵义公园与朋友会和,他将怎样到那里?这次活动就是“无车日”,所以不可能开车或打的去那里,只能骑自行车,故选C。
(3)问句的意思是:人们在遵义公园不能干什么?根据活动的注意事项可知人们在遵义公园可以听音乐、欣赏日落、享受免费的咖啡,而不需要自己煮咖啡,故选B。
(4)问句的意思是:在庆祝活动期间你将看不到什么?由参加活动注意事项“不要带宠物”,可知将看不到狗狗,故选C。
(5)textbook 教科书,newspaper 报纸,report 报告,这是一则举行“无车日”庆祝活动的广告,应该在报纸上刊登,故选B。
【点评】这是一篇广告布告类短文阅读,首先要看懂题目的要求,带着问题读广告内容很容易完成答题。
9.(2017·绵阳)根据短文内容,选择最佳答案。
A long time ago, there lived a very old man. He was so old that he could not see or hear very well. He also could not walk very well, or eat very well for his hand shook. The old man's son and daughter-in-law thought he might make trouble at table. So, they had him eat his meals in the corner of the kitchen without a table.
They gave him very little to eat. The old man would have a sad look on his face as he looked at his son and daughter-in-law's dinner table. One day the old man's hand shook so terribly that he dropped his dish on the floor. The daughter-in-law became angry and shouted at the old man. And after that, his meals were served in a broken dish.
Not long afterwards, the family was sitting having their dinner while the four-year-old grandson was sitting on the floor carefully checking pieces of wood. The father asked, “What are you doing ” “I am making a small bowl.”
“Why are you making it ” The son answered. “So that I can fill it with your and mother's food when I grow up.”
The old man's son and daughter-in-law looked at one another and without saying a word started crying. The two quickly brought their old father to their dinner table. From that day on, the old man sat with the family when they had their meals. Even when the old man's food fell here and there, the son and the daughter-in-law did not say anything.
(1)The son and his wife made their father eat in the kitchen to ______.
A.teach their son a good lesson B.stay away from trouble
C.punish him for his shaking hand D.give him peace and comfort
(2)The old man dropped his dish _______.
A.out of carelessness B.to ask for a new one
C.against his own will D.to draw his son's attention
(3)By making that small bowl, the grandson wanted to ______.
A.follow his parents' example
B.eat the way his grandfather did
C.enjoy making things with his own hands
D.show his parents how clever he was
(4)The end of the story suggests the old man would _______.
A.no longer drop his dishes
B.continue to eat in the kitchen
C.stop shaking his hands while eating
D.live a comfortable life in the family
(5)What does the writer want to tell us with the story
A.The young should look after the old.
B.Family members should have meals together.
C.It's terribly wrong to serve meals in broken dishes.
D.Parents should set a good example for their children.
【答案】(1)B
(2)C
(3)A
(4)D
(5)D
【知识点】人物传记/故事阅读类;教育类
【解析】【分析】文章大意:本文叙述了一位老人因为年老了,有手抖的毛病,所以儿子和儿媳不让他同桌吃饭,给他一只碗在一个角落里吃饭,一天不小心把碗打坏了,这位老人继续用这碗吃饭。孙子看见后说:他长大了就用这个碗给他的爸爸妈妈用。
(1)细节理解题。根据The old man's son and daughter-in-law thought he might make trouble at table. 可知,老人的儿子和儿媳认为这位老人会给他们带来麻烦。故选B。
(2)细节理解题。根据 One day the old man's hand shook so terribly that he dropped his dish on the floor. 可知,这位老人因为手抖,所以把碟子掉在了地上。故选C。
(3)细节理解题。根据So that I can fill it with your and mother's food when I grow up.”可知,这个孙子想长大了用这只破碗给他的爸妈使用。故选A。
(4)推理判断题。根据Even when the old man's food fell here and there, the son and the daughter-in-law did not say anything.可知,从此,这位老人可以和家人一起围桌吃饭了,过着幸福的生活。故选D。
(5)推理判断题。根据短文的内容可知作者想要告诉我们家长要为孩子做好榜样。故选D。
【点评】阅读理解主要考查考生综合运用所学语言知识的能力,包括阅读、理解归纳总结等能力,本题主要是细节考查题。做此类题的时候答案一般都在原文中找,考生只需看准题目,带着问题再原文中找到相关的细节,便可迅速找到答案。对于推理判断题,则需对短文进行深层理解,再作判断。
10.(2017·宜宾)阅读理解
C
Nowadays more and more people like to travel, especially when vacations come. A great number of people rush out of their homes or companies to travelling spots. They either drive or take a bus, a train, a ship and so on. Some even ride bikes.
However, there is another way of travelling—poorism. People have a tour in the poorest areas of the world. Some people may take one-day poorest tour, and some even pay to stay in very poor neighborhoods to experience the lowest living standards in the world. Poorism tours take place around the world, and not just in the third world countries. You can, for instance, tour New York neighborhoods in the Bronx, in the Bund of Shanghai. Such tours can take people into the heart of poor areas within large and in some rich cities. These tours may awaken people to pay more attention to long-standing poverty, or the effects of war.
Some suggest that tours in the poor areas can raise social care. And the money from the tour can be donated to help the people there.
(1) like to travel when vacations come.
A.Few people B.Poor people
C.Lots of people D.Rich people
(2)What's the meaning ofthe underlined word"poorism"in the second paragraph
A.贫困 B.穷人 C.穷游 D.可怜的人
(3)Some people have poorism tours_______.
A.to show how rich they are B.to experience the poor life
C.to enjoy the beautiful scenes D. to see poor people
(4)Poorism tours can make people____________.
A.care for the poverty more B.know about the countryside
C.go to big cities D.go into the heart of rich cities
【答案】(1)C
(2)C
(3)B
(4)A
【知识点】社会现象类;说明文
【解析】【分析】讲了越来越多的人喜欢旅游,穷游成了很多人喜欢的方式,穷游能够使人们更好的去体验生活和更关心贫困.
⑴ 细节理解.根据第一段第一行句子Nowadays more and more people like to travel,especially when vacations come.A great number of people rush out of their homes or companies to travelling spots.现在越来越多的人喜欢旅游,特别是在假期到来的时候,很多人从家里或公司赶去旅游景点,可知当假期到来时,很多人去旅游.故选C.
⑵ 词义猜测.根据下文However,there is another way of travelling﹣poorism.People have a tour in the poorest areas of the world.Some people may take one﹣day poorest tour,and some even pay to stay in very poor neighborhoods to experience the lowest living standards in the world.人们在世界上最贫穷的地区旅游,有些人可能会参加一天最差的旅游,有些人甚至愿意住在非常贫困的社区,以体验世界上最低的生活水平.可知说的是穷游,结合选项,应说然而,还有另一种旅行方式穷游.所以poorism以为穷游.故选C.
⑶ 细节理解.根据第二段第一行句子People have a tour in the poorest areas of the world.Some people may take one﹣day poorest tour,and some even pay to stay in very poor neighborhoods to experience the lowest living standards in the world.人们在世界上最贫穷的地区旅游,有些人可能会参加一天最差的旅游,有些人甚至愿意住在非常贫困的社区,以体验世界上最低的生活水平.可知为了体验贫穷的生活.故选B.
⑷ 细节理解.根据第二段最后一句These tours may awaken people to pay more attention to long﹣standing poverty,or the effects of war.这些旅游可能会唤醒人们更多的关注贫困,或战争的影响.和最后一段第一句Some suggest that tours in the poor areas can raise social care.一些人认为,在贫困地区的旅游可以提高社会福利.可知穷游能够使人们更关心贫困.故选A
【点评】对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
11.(2017·宜宾)阅读理解
B
An old man went to live with his son, his daughter-in-law, and a four-year-old grandson. The old man's hands trembled, his eyesight was very poor, and he couldn't walk steadily(平稳地). The family ate together nightly at the dinner table. But the elderly grandfather's shaky hands and
failing sight made eating rather difficult. Rice often dropped on the floor.
The son and the daughter-in-law became angry with the old man, so they put a small table in the corner. There, the grandfather ate alone, while the rest of the family enjoyed dinner at the table. Since the grandfather had broken a dish or two, his food was served in a wooden bowl.
The four-year-old son watched it all in silence. One evening before supper, the father noticed his son playing with a piece of wood on the floor. He asked the child sweetly, "What are you making " The boy answered, "Oh, I am making a little bowl for you and mama to eat your food from when I grow up." The four-year-old son smiled and went back to work. The words struck the parents so that they were in silence. Then tears started to stream down their cheeks(脍颊). Though no word was spoken, both knew what must be done. That evening the husband took grandfather's hand and gently led him back to the family table.
(1)Why was the old man's food served in a wooden bowl
A.Because the wooden bowl was light enough
B.Because the old man had broken a few bowls
C.Because there was only a wooden bowlleft
D.Because the son and the daughter-in-law became angry with the old man
(2)The word "struck" in Paragraph 3 refers to______.
A.annoyed B.worried C.scared D.shocked
(3)Why did the husband lead the old man back to the family table
A.Because he realized his mistakes
B.Because the old man didn't drop rice on the floor any more
C.Because the old man was served m a wooden bowl
D.Because a gentleman led him back to the family table
(4)What's the best title of the passage
A.An old man and his son B.A couple and their son
C.A wooden bowl D.A dinner table
【答案】(1)B
(2)D
(3)A
(4)C
【知识点】人物传记/故事阅读类;人生百味类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了一个老人与他的儿子和儿媳以及四岁的孙子一起生活,这个老人身体状况很不好,吃饭时总是将饭掉在地上,儿子和儿媳很生气,就在角落放了一个小桌子让他一个人吃饭,老人吃饭时打碎了一两个碗,于是他们用木碗为他盛饭,老人就用木碗孤单的吃饭.这一切都被孙子看在眼里,一天儿子看见孙子在摆弄一些木块,就问他在干嘛,孙子回答说他在为爸爸和妈妈做木碗,长大后就给他们用木碗.这对夫妇听到这话后双眼湿润了,从此之后又让老人回到餐桌与他们一起吃饭.
⑴ 细节理解.由Since the grandfather had broken a dish or two,his food was served in a wooden bowl可知给老人用木碗的原因是他打碎了一些碗,选B.
⑵ 词义猜测.由so that they were in silence.Then tears started to stream down their cheeks(脍颊).Though no word was spoken,both knew what must be done.That evening the husband took grandfather's hand and gently led him back to the family table可知听了儿子的话后,他们沉默了并做出了行动,又让老人回到了餐桌,说明儿子说的话让他们很震惊,用shocked(感到震惊的)表示同样的意思.A表示生气;B表示担心;C表示害怕.故选D。
⑶ 细节理解.由The words struck the parents so that they were in silence.Then tears started to stream down their cheeks可知儿子的话使他震惊了,并且流下了悔恨的泪水,由此可推测他意识到了自己的错误,把老人请回了餐桌,选A。
⑷ 归纳概括.由his food was served in a wooden bowl和儿子的行为与话语the father noticed his son playing with a piece of wood on the floor.He asked the child sweetly,"What are you making?"The boy answered,"Oh,I am making a little bowl for you and mama to eat your food from when I grow up.可知此文的主线是木碗,由它来作标题最佳,选C。
【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
12.(2017·宜宾)阅读理解
Summer vacation is coming. Most of students want to have a good trip this summer. Here is some information about trips for you.
Trip 1 The Stone Sea Bring your strong shoes for hiking in the beautiful Stone Sea.You can find all different kinds of stones and wild flowers in the area. Time:8:00am-6:00pm Tel:4325116 Adult: ¥80.00 Child: ¥20.00 Trip 2 The Pine Sea This is a sea with a lot pines in Mount Wu.Take your digital camera and enjoy the great sights here. It is a good place to avoid summer heat. Time:9:00am-3:00pm Tel:4258663 Adult: ¥120.00 Child: ¥60.00
Trip 3 The Big Vally Take your swimming suits,and come for a night walk along the Big Vally.You can take hot spring and enjoy some folk music. Time:10:00am-11:00pm Tel:4325611 Adult: ¥160.00 Child: ¥120.00 Under 12 years old for free Trip 4 The Grass Lake Wear your sun hats and enjoy wonderful sunshine.Of course,you can swim in the lake and take the boat to different islands for natural scenery. Time:8:30am-8:00pm Tel:4325711 Adult: ¥60.00 Child: Free
(1)You should call if you want to take hot spring.
A.4325116 B.4258663 C.4325611 D.4325711
(2)If you want to go to the Pine Sea, you can't enter_______.
A.at 10 :00 am B.at 6 :00 pm
C.at 11 :00am D.at 2 :00 pm
(3)If a couple with a 5-year-old child go to the Big Valley, they need to pay ______ for the trip.
A.¥160.00 B.¥280.00 C.¥440.00 D.¥320.00
(4)You can go to ______ for hiking.
A.the Stone Sea B.the Pine Sea
C.the Big Valley D.the Grass Lake
【答案】(1)C
(2)B
(3)D
(4)A
【知识点】广告布告类;说明文
【解析】【分析】本文介绍了几款针对学生而设计的旅行产品。
⑴细节理解.根据表格三句子You can take hot spring.tel:4325611.可知如果你想要泡温泉,可以打电话4325611.故选C.
⑵ 细节理解.根据表格二句子the Pine Sea,time:9:00am﹣﹣3:00pm.可知如果你想去松海,下午六点不能进去.故选B.
⑶细节归纳.根据表格三句子adult:160;child:120;under 12 years old for free. 可知如果一对夫妇带着一个5岁的孩子去了大山谷,他们需要支付320元.故选D.
⑷细节理解.根据表格一句子Bring your strong shoes for hiking in the beautiful Stone Sea.可知你可以徒步旅行去石海.故选A
【点评】考查对广告类文章的细节理解能力。
13.(2017·乐山)阅读理解
Traveling has always been a good way to relax. But this is not true for Xiao Lin (not her real name).
In November, Xiao Lin took a trip to Lijiang, a tourist city in Yunnan province, and haddinner at a restaurant. She had a fight with a group oflocal people because they made a joke abouther while she was eating. Later, they beat her heavily and her face was injured badly, reportedCCTV.
This made the public very angry. In fact, she is not the first person to be injured at famous scenic spots (景区) in China. Last month, the National Toztrism Administration (国家旅游局) gave serious warnings to three national SA scenic spots. It also asked them to change and improve in six months.
The three spots are the Old Town of Lijiang, Jingpo Lake in Mudanjiang, Heilongjiang, and Laohutan Ocean Park in Dalian, Liaoning. According to People's Daily, the three spots received the most complaints(投诉)from visitors during this Spring Festival.
"We're sorry for our bad work," the Old Town of Lijiang government wrote on its Sina Weibo account. "We are open to tourists' suggestions, and will make things right."
If the three spots don't correct themselves in six months, the National Tourism Administration will remove them from the 5-A scenic spot list, reported Guangming Daily.
"I'm glad to hear that the spots will improve themselves," said a Sina Weibo user, who once went to Lijiang but had a bad experience there. "I hope they will change into better ones."
(1)What is the main idea of the second paragraph
A.Why a girl took a trip to Lijiang.
B.Traveling is not always relaxing.
C.A girl had a bad experience in Lijiang.
(2)How soon should the three scenic spots improve their services
A.In three months. B.In six months. C.In a year.
(3)Why were the three scenic spots given warnings
A.Because they got the most complaints from visitors.
B.Because they were the most visited spots in China.
C.Because a lot of people got injured in these three spots.
(4)What will happen if the three spots don't improve themselves
A.They will be closed forever.
B.The public will refuse to go there.
C.They will not be on the 5-A scenic spot list.
(5)Which is the best title for this passage
A.Tourist Spots Warned
B.Scenic Spots in Danger
C.Travellers Injured in Lijiang
【答案】(1)C
(2)B
(3)A
(4)C
(5)A
【知识点】新闻报道类;记叙文;传统节日
【解析】【分析】本文介绍游客在中国几个景点旅游时受到的不公正待遇和人身财产伤害等问题.国际旅游局发布通告,警告这几个景点在规定时间内进行整改.网友对于这样的做法表示赞同,希望旅游景点会变得更好.
⑴段落大意.根据第二段短语"央视报道,十一月,萧琳去了丽江,在云南省的一个旅游城市,在一家餐厅吃晚餐.她曾与一组当地人打架,因为当她正在吃的时候他们跟她开了一个玩笑.后来,他们打她,她的脸被严重受伤严重.",可知,主要讲一个女孩在丽江的坏经历.选C
⑵细节理解.根据第七行It also asked them to change and improve in six months.它还要求他们在六个月内改变和改进.可知,应该是"六个月内",选B.
⑶细节理解.根据倒数第四行the three spots received the most complaints(投诉)from visitors during this Spring Festival.春节期间,这三个景点受到游客的投诉最多.可知,被警告的原因是游客投诉多,答案是A
⑷细节理解.根据倒数第二行the National Tourism Administration will remove them from the 5﹣A scenic spot list国家旅游局会将它们从5A级景区名单中除名.可知,不改进就从5A级景区除名.选C
⑸主旨大意.A旅游警告.B景点在危险中.C在丽江受伤的旅客.短文主要介绍国家旅游总局针对几个旅游景点总是被投诉的情况作出的警告处分.因此答案是A
【点评】这是新闻报道类文章,答题时注意对问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切忌主观臆断,凭感觉做题
14.(2017·枣庄)阅读理解
Last year,I went to Beijing Qizhi Special Education School for community service (社区服务)Before we took the bus,my friend asked me a question:"Why are you here?"I did not know how to answer the question.
The school was not far from my school,but it looked like it was in a different world.A group of children were waiting for us,A boy walked toward me.He held my hands and pulled me to the ground.I kissed the earth and tasted nature.
I could not understand what he was doing at first,then I was very angry.Though I was very anrgy,I controlled my anger.
A teacher stopped this awkward(尴尬的)silence when she shouted at the boy."What are you doing right here,right now?"she said."You will never ace your mom again if you keep doing this.Now say sorry!""Sorry."he cried fearfully and nervously.I said noting,but I realized something about this child.After lunch I asked the teacher for information about the child's parents.
She said that the child was very different from other students because of an illness.His family could not afford to treat to treat him.He needed the kindness of his family,but they had abandoned him.So he depended on the support from the teachers and community service workers like us.
I suddenly realiazed I could answer the question my friend asked me at the beginning of the day.
Community service workers help others and make everyone feel better.There are so many people in the world that need help.Playing with lonely children may not make a big difference.But in can light a corner in the children's hearts,making them know they are loved by people.
(1)How did the writer reach Beijing Qizhi Special Education School?
A.By train B.By car C.By bus D.By taxi
(2)Why did the writer get angry?
A.Beacuse a boy held the writer's hands
B.Beacuse the writer did not like to taste nature
C.Beacuse a boy pushed the writer to the ground.
D.Beacuse a boy was impolite to the writer.
(3)The boy acted differently from others because
A.he was sick B.his parents didn't like him
C.he was nervous and fearful D.he always lived with teachers
(4)The underline word"abandoned"most probably means
A.hurt B.left C.sold D.forgotten
(5)From the passage we can learn that the writer
A.helped so many people in the world
B.played with the lonely boy after lunch
C.learned the meaning of community service
D.wasn't good at answering the questions about community service.
【答案】(1)C
(2)D
(3)A
(4)B
(5)C
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:这是一篇日常生活类阅读,主要介绍作者在社区服务的原因,作者的朋友问他为什么在社区服务,作者说世界上有那么多人需要帮助.与孤独的孩子玩耍可能不会产生很大的影响.但是,在孩子的心中可以照亮一个角落,让他们知道他们是被人们所爱的.社区服务人员能够帮助别人,让每个人都感觉更好.
(1)C.细节理解题.根据第一段第一句Before we took the bus,my friend asked me a question:在我们坐公共汽车之前,我的朋友问了我一个问题.可知,应该是乘公交车.选C.
(2)D.细节理解题.根据第二段第三句He held my hands and pulled me to the ground.I kissed the earth and tasted nature.他牵着我的手把我拉到地上,我亲吻了大地,尝到了大自然的味道.可知,没有父母的孩子们很调皮,见面就把作者推倒了,很没有礼貌,选D.
(3)A.细节理解题.根据倒数第三段第一句She said that the child was very different from other students because of an illness.她说这个孩子因为生病和其他学生很不一样.可知,是因为疾病,选A.
(4)B.词义猜测题.根据上句His family could not afford to treat to treat him.他的家庭负担不起治疗他.及下句So he depended on the support from the teachers and community service workers like us.因此,他依靠我们这样的教师和社区服务工作者的支持.可知,应该是"遗弃",选B.
(5)C.细节理解题. 根据最后一段第一句Community service workers help others and make everyone feel better.社区服务人员帮助他人,让每个人感觉更好.及倒数第二段I suddenly realiazed I could answer the question my friend asked me at the beginning of the day.我突然意识到我能回答我朋友问在一开始问我的问题.可知,那个问题是"为什么参加社区服务",故我们能了解到作者学会了社区服务的意义.答案是C.
15.(2017·重庆)阅读理解
China has been famous around the world since ancient times. In the past, we had the Four Great Inventions. Nowadays, more inventions and creations have made China stronger and greater in the world.
On May 5th, 2017, at Shanghai Pudong International Airport, China's first large homemade jet airliner(喷气式客机), the C919, took off successfully for the first time. It has taken about ten years for the scientists and researchers to make this Chinese dream come true, It's a pride of the whole nation. So far, more than 23 companies have already ordered 570 C919 planes from China. But we still have a long way to go before the C919 carries passengers by 2020. It also faces the challenge of competing with the Airbus A320 and the new Boeing B737.
What's more, China is working on the new high-speed trains with the highest speed of 400 km/h. It will be ready by 2020. The new trains are expected to push area cooperation(合作) and create new business for China and foreign countries. Many countries, especially the ones in Central Asia, Southeast Asia, the Middle East and Eastern Europe, are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways with the help of China. They'd like to get support in technology from China.
China has made great progress in both science and technology. And it makes a great contribution(贡献) to human, too. All of these are changing the daily life of Chinese people, even of the people around the world.
(1)The C919 will have a competition with _______ and the new Boeing B737.
A.the Airbus A320 B.the Boeing B777
C.the Airbus A380 D.the Boeing B787
(2)From the passage, we know that many countries in ______are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways.
① Southeast Asia ② North America ④ Eastern Europe
④ Central Asia ⑤ South America ⑥ the Middle East
A.①③④⑤ B.①③④⑥ C.②③④⑤ D.②④⑤⑥
(3)Which of the following is TRUE according to the passage
A.Over 32 companies ordered 570 C919 planes from China.
B.Successfully, the C919 took off for the first time on May 5th, 2017.
C.Many countries in Central Asia help China build high-speed rail lines.
D.The high-speed trains with the speed of 400 km/h can carry more passengers.
(4)The passage mainly wants to tell us _______.
A.the Chinese scientists are better at science and technology than before
B.the four Great Inventions makes China strong and great in the world
C.China has increased the international influence with its development
D.China has produced the new high-speed trains with the speed of 400 km/h
【答案】(1)A
(2)B
(3)B
(4)C
【知识点】政治经济文化类;说明文
【解析】【分析】以航空和高铁为两例介绍中国现代科技技术在当前世界的地位和发展。
(1) 细节题。根据It also faces the challenge of competing with the Airbus A320 and the new Boeing B737.得答案A。
(2)细节题,根据especially the ones in Central Asia, Southeast Asia, the Middle East and Eastern Europe, are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways with the help of China.得答案B。
(3)细节归纳题。根据more than 23 companies have already ordered 570 C919 planes from China.知道A不对;根据第二段第一句话知道B正确;根据57题知道C不对;根据第三段内容没有涉及高铁多装顾客,故D是错误的。
(4)主旨题。选项A文章中没有涉及,错误;选项B是指过去而不是现在,根据第一段和最后一段,结合短文大意,判断是错误;选项C根据最后一段关键词science和technology及后面表述,知道它是正确的;选项D只是表述第三段的某一事实,不能概括全文,错误。
16.(2017·河北)阅读理解
You Can Make a Windsock(风筒)
Have you ever seen a windsock blowing in the wind Well, you can make one of your own! This is a fun project that you can do with things you may have. You just need to follow a few easy steps.
You will need:
●one piece of heavy colored paper ●five ribbons
●strong tape ●a string
●a pencil
What to do:
Step 1: Draw pictures on the paper. You can write your name on it. Do anything that will make it special to you.
Step 2: Make the paper into the shape of a tube. Hold one of the shorter edges(边缘) over the other. Then make them together with the tape at each end and in the middle.
Step 3: Use a pencil to make a hole into both sides of the tube. The holes should be only on one end of the tube. Pull the string through both holes. Then tie the ends of the string together.
Step 4: Now make five holes around the top of the other end of the tube.Put a ribbon through each of the holes. Tie a knot in the ends.
Make sure the knots are bigger than the holes.
Now your windsock is ready to use, but how does it work The shape of the tube plays an important part. Wind blows through the tube and makes it fly and dance around. Hold the windsock up in the air by its string and run around. It will fly behind you. You can also hang it outside and watch it dance around on its own!
(1)You draw pictures on the paper to make the windsock ________.
A.fun B.heavy C.strong D.special
(2)Which of these things do you need for Step 2
A.Tape. B.Ribbons. C.A pencil. D.A string.
(3)What do you do after you put ribbons through the holes in the tube
A.Make holes in the tube. B.Tape the tube together.
C.Tie knots in the ribbons. D.Put a string through the hole.
(4)What is probably the most important to make a windsock work
A.Its shape. B.Its size.
C.The color of the paper. D.The number of the holes.
(5)What is the main purpose of this article
A.To tell an interesting story. B.To explain how to do something.
C.To teach an important lesson. D.To show what a windsock is like.
【答案】(1)D
(2)A
(3)C
(4)A
(5)B
【知识点】科普环保类;说明文
【解析】【分析】本文通过文字与图表的结合,向我们介绍了风筒的制作。
(1)D,细节判断题。问题:你在纸上画图是为了使风筒_____. 根据问题主干“You draw pictures on the paper”可定位其目的在step 1中,根据文中“Do anything that will make it special to you.”(做这些事是为了使它对你有特殊意义)可知,正确答案为D。
(2)A,细节判断题。问题:在第二步中下面哪个东西是需要的?A. Tape.出现在Step 2;B. Ribbons. 出现在Step 4;C. A pencil. 出现在Step 3;D. A string. 出现在Step 3;另根据“Then make them together with the tape at each end and in the middle.”(用胶带在中间和两头把他们粘在一起)可知,正确答案为A。
(3)C,细节判断题。问题:在你把丝带穿过纸筒上的洞后你要做什么?根据问题主句“put ribbons through the holes in the tube”将答案定位在Step 4,根据“Put a ribbon through each of the holes. Tie a knot in the ends.”可知,正确答案为C。
(4)A,细节判断题。问题:使风筒飞行最重要的可能是什么?根据问题内容及本文结构,我们将答案定位在最后一段,根据文中“Now your windsock is ready to use, but how does it work The shape of the tube plays an important part.”(你的风筒准备使用,但怎样工作,纸筒的外形很重要)可知,正确答案为A。
(5)B,主旨理解题。问题:这篇文章的主要目的是什么?主旨题要与中心句相关,本文的中心句“Well, you can make one of your own!”(你可以做一个自己的风筒)A. To tell an interesting story.讲一个重要的故事;B. To explain how to do something.解释如何做东西;C. To teach an important lesson.讲一个重要的课;D. To show what a windsock is like.展示风筒像什么;
根据文章主题句以及文章结构,可知选项A,C和D与文章不一致,故正确答案为B。
【点评】文章的结构在阅读理解中关系重大,本文一个总题目You Can Make a Windsock(风筒);两个二级题目:You will need:(需要什么)和What to do(做什么)接下来是需要的东西(5个)和怎样做(四步),通过对结构的观察可知文章的中心在第一段,整篇文章总—分—总结构。这样对文章的理解更进一步,问题的解决更简单一些。
17.(2017·安徽)阅读理解
Still remember the following poems?Memories return every time I read or hear them.
① Hush now,my little one. Hush now,my sunshine. Hush now,piece of my heart. Go to sleep,my little one. Go to sleep,my love. Go to sleep,piece of my heart. Sleep,my little one, While I sing to you. Sleep,my little one, Who is already asleep. ② My mama feeds me, And washes my fur. The first thing I see every morning is her. The last thing I kiss every night is her face. My mama is the very best one, And sings like a bird, And knows how I feel. When I don't say a word, My mama is warm. ③ I can set the table. I can sweep the floor. I can wash my clothes And count to forty﹣four. I can wash dishes. And clean my bedroom. There is so much I can do. Now ask you.
Notes:⒈hush v.安静 ⒉fur n.皮毛 ⒊sweep v.打扫
(1)The first poem is sung to .
A.babies B.mothers C.relatives D.friends
(2)In the second poem,the last thing"I"will kiss at night is .
A.the fur B.mum's face C.a bird D.mum's bed
(3)What do you think of"I"in the third poem?
A.Helpful. B.Lucky. C.Crazy. D.Shy.
(4)What are the three poems mainly about?
A.Food and health. B.Hobbies and sports.
C.Family and love. D.Animals and humans.
【答案】(1)A
(2)B
(3)A
(4)C
【知识点】政治经济文化类
【解析】【分析】短文通过三首诗,来让我们感受家的温暖、关心和爱.
(1)A 细节理解题.根据表格一句子Hush now,my little one.Hush now,my sunshine.Hush now,piece of my heart.Go to sleep,my little one.安静点,我的小家伙.安静点,我的阳光.现在安静,我的心.睡吧,我的小家伙.可知第一首诗是写给婴儿的.故选A.
(2)B 细节理解题.根据表格二句子The last thing I kiss every night is her face.我每天晚上的最后一件事是吻她的脸.可知最后一件事情是吻妈妈的脸.故选B.
(3)A 细节推理题.根据表格三句子I can set the table.I can sweep the floor.I can wash my clothesAnd count to forty﹣four.I can wash dishes.And clean my bedroom.There is so much I can do.我可以摆桌子.我会扫地.我能洗衣服.数到四十四.我会洗碗.打扫我的卧室.我能做的事太多了.可知这里的"我"是乐于助人的.故选A.
(4)C 主旨归纳题.根据三首诗的内容及其表格一句子Hush now,my little one.Hush now,my sunshine.Hush now,piece of my heart.Go to sleep,my little one.安静点,我的小家伙.安静点,我的阳光.现在安静,我的心.睡吧,我的小家伙.表格二句子The last thing I kiss every night is her face.我每天晚上的最后一件事是吻她的脸.可知最后一件事情是吻妈妈的脸.表格三句子I can set the table.I can sweep the floor.I can wash my clothesAnd count to forty﹣four.I can wash dishes.And clean my bedroom.There is so much I can do.我可以摆桌子.我会扫地.我能洗衣服.数到四十四.我会洗碗.打扫我的卧室.我能做的事太多了.可知三首诗主要说的是家和爱.故选C.
18.(2017·广州)阅读理解
Libraries
Public libraries Most towns in Britain have a public library.A library usually has a large selection of books and other resources,which library me mbers can use and borrow for free.
Britain's First Public Library The first public library in Britain opened in Manchester in1852.It's first librarian was a man called Edward Edwards,Edwards attended the library's opening ceremony and two famous writers called Charles Dickens and William Thackeray were there too.
How to Join aLibrary To join a library,go to your local library and fill in a form.you'll receive a library card which is needed when using library services.
Mobile Libraries Not everyone can get a library.Some people live far away from towns and cities.Other people find it difficult to go out because they have an illness or a disability.Thanks to mobile libraries,these people can still borrow books. Unlike most libraries,which store books in buildings,mobile libraries usually keep their books in a mini﹣bus.The back of the mini﹣bus has shelves for the books,and it is big enough for borrowers to step inside and look around.A driver takes the mini﹣bus to a certain place at a certain time,so people know when to expect it.They can then return their books and borrow some more.
All Aboard the Library A school in London didn't have space for a library inside the building.However,everybody agreed that it was still important to have a school library.So the head of the school,Graham Blake decided to park an old bus on the school car park and changed it into a library.Pupils helped to paint the bus,and after eight months,the new library was ready.
(1)Who was the first librarian of the first public library in Britain?
A.Charles Dickens. B.William Thackeray.
C.Edward Edwards. D.Graham Blake.
(2)Who can use public library services?
A.CD or DVD sellers. B.Anyone living in Britain.
C.A person with a library card. D.Newspaper or book writers.
(3)What is special about the mobile library?
A.Keeping books in buildings.
B.Returning books to readers.
C.Offering special services to pupils.
D.Going to a certain place at a certain time.
(4)Why did the school in London build its library on an old bus?
A.Because parents offered the school an old bus.
B.Because pupils thought it was fun to read on a bus.
C.Because the school didn't have enough money to buy books.
D.Because the school didn't have enough space inside the building.
(5)What can we learn from the passage?
A.Schools in London like mobile libraries.
B.Public library services in the UK are free.
C.People living far away can't use libraries.
D.Many famous British writers lived in Manchester.
【答案】(1)C
(2)C
(3)D
(4)D
(5)B
【知识点】日常生活类;说明文
【解析】【分析】短文详细的介绍了英国的图书馆,及其怎样才能使用图书,和移动图书馆的好处.
(1)C 细节理解题.根据表格三句子It's first librarian was a man called Edward Edwards,这是第一个图书管理员是一个叫 Edward Edwards.可知 Edward Edwards是第一个图书管理员.故选C.
(2)C 细节理解题.根据表格四句子To join a library,go to your local library and fill in a form.you'll receive a library card which is needed when using library services.加入图书馆,到当地图书馆填写一张表格.你将收到图书馆借书证.可知是有借书证的人.故选C.
(3)D 细节理解题.根据表格五句子A driver takes the mini﹣bus to a certain place at a certain time,so people know when to expect it.一个司机在特定的时间把迷你车带到某个地方.所以人们知道什么时候该期待它.可知在某一时间去某地.故选D.
(4)D 细节理解题.根据最后一个表格句子A schoo l in London didn't have space for a library inside the building.So the head of the school,Graham Blake decided to park an old bus on the school car park and changed it into a library.在伦敦的一个学校楼内没有空间建筑一个图书馆,学校的校长Graham Blake决定把一辆旧巴士停在学校停车场,并把它改成一个图书馆.可知因为学校没有足够的空间建筑图书馆.故选D.
(5)B 细节理解题.根据整篇文章内容及其表格二句子Most towns in Britain have a public library.A library usually has a large selection of books and other resources,which library me mbers can use and borrow for free.在英国大多数乡镇都有一个公共图书馆.图书馆通常有大量的书籍和其他资源,而我们可以免费使用图书和免费借阅.可知在英国公共图书馆服务都是免费的.故选B.
19.(2017·孝感)阅读理解
I arrived in the UK last weekend to learn English.So far I have already made a few friends and had some traditional English food there.But after having three days of hamburgers,sandwiches and potatoes,I thought none could be more delicious than Chinese food,especially my favorite﹣huo guo.You can't imagine how excited I was when I got to know that there was going to be a free meal of hotpot to welcome the new students.On the way to the canteen,I seemed to smell huo guo in the air.
To my surprise,when I went into the room,I didn't see any sign of huo guo.Where was it?
With many questions in my head,I sat down to have the free meal.After talking with an English girl,I got to know that Chinese huo guo is completely different from hotpot.Chinese huo guo is written in two words﹣hot pot; and hotpot,one word,is a traditional English dish.
Hotpot is made from mutton and onion.On the top are pieces of potatoes.People put it in the oven all day in a heavy pot on a low heat.It takes very little effort to prepare.You can often see it at parties in the UK because it's easy to prepare for a large number of people and is not expensive.
Hotpot doesn't taste bad.However,I still miss huo guo﹣hot pot,two words!
(1)The writer felt excited when she thought she would .
A.try traditional English food B.learn English in the UK
C.have her favorite huo guo D.meet some new friends
(2)The underlined word"canteen"means" "in Chinese.
A.宿舍 B.餐厅 C.实验室 D.体育馆
(3)Why is hotpot often prepared for parties?
A.Because it's easy to prepare. B.Because it's very popular.
C.Because it's quite expensive. D.Because it's good for health.
(4)After the free meal,the writer learnt that .
A."hotpot"wasn't"hot pot"
B.hotpot took little time to cook
C.hotpot wasn't traditional in the UK
D.the girl knew nothing about hotpot
(5)What is the writer's favorite food?
A.Sandwiches B.Mutton C.Hotpot D.Hot pot.
【答案】(1)C
(2)B
(3)A
(4)A
(5)D
【知识点】政治经济文化类;记叙文
【解析】【分析】短文介绍了中国的火锅完全不同于英国的火锅.中国的火锅是用两个词表达,而英国的火锅是用一个词表达,火锅是一个传统的英国菜.在英国,你可以在派对上看到它,因为它很容易准备,而且也不贵.
(1)C 细节理解题.根据第一段第二行句子I thought none could be more delicious than Chinese food,especially my favorite﹣huo guo.You can't imagine how excited I was when I got to know that there was going to be a free meal of hotpot.我认为没有能比中国菜更好吃,特别是我最喜欢的火锅.当我知道会有一顿免费的火锅欢迎新同学时,你无法想象我是多么的兴奋.可知应是她最喜欢的食物火锅,故选C.
(2)B 词义猜测题.根据第一段句子there was going to be a free meal of hotpot to welcome the new students.有一顿免费的火锅来欢迎新同学.On the way to the canteen,I seemed to smell huo guo in the air.在去…的路上,我好像闻到了空气中的火锅的味道.可知作者要去吃火锅.结合选项,应说在去食堂的路上,我好像闻到了空气中的火锅的味道.所以canteen的意思是"餐厅".故选B.
(3)A 细节理解题.根据第四段最后一句You can often see it at parties in the UK because it's easy to prepare for a large number of people and is not expensive.火锅经常出现在派对上是因为它容易准备而且不是很贵.可知火锅经常出现在派对上是因为它容易准备而且不是很贵.故选A.
(4)A 细节理解题.根据第三段句子I got to know that Chinese huo guo is completely different from hotpot.可知作者发现hotpot与hot pot不是同一样东西.故选A.
(5)D 细节理解题.根据第一段第二行句子I thought none could be more delicious than Chinese food,especially my favorite﹣huo guo.我认为没有能比中国菜更好吃,特别是我最喜欢的火锅.可知作者喜欢吃火锅.故选D.
20.(2017·重庆)阅读理解
Could the students from less developed areas in central and western China get the same educational chances as those in big cities in the east Could the children in poor rural (农村) areas develop as well as those in rich cities Maybe the answers were “No” in the past. But now, China is trying to change the situation.
In order to help rural students grow taller and stronger, China's Nutrition (营养) Improvement Program started in 2011. According to the program, a lot more money was spent improving students' meals. More than 36 million students from 134,000 primary and junior high schools in poor rural areas have benefited from the program. They are provided with healthy food like eggs and milk from Monday to Friday at school. And the result of a survey shows that the students in those areas are much taller and stronger than before.
It is true that there were differences between less developed areas and developed areas in education before. Recently, The Guideline for Popularizing High School Education (2017-2020) has come out. According to the guideline, above 90% students from all over the country will go to high schools by 2020. What's more, the schools in central and western areas will get more support to improve their education.
Students from rural and poor areas also get more chances to receive higher education. A special college program makes it possible for more students from those areas to go to key (重点的) colleges and universities. The number will be increased by 10% in 2017.
With the guideline and the programs, we can expect a fairer and more balanced (均衡的) education in the future.
(1)The number of 134,000 in Paragraph 2 is the number of _______ in poor rural areas.
A.the key schools B.the poor students
C.the key colleges and universities D.the primary and junior high schools
(2)The underlined word “benefited” in Paragraph 2 means _______ in Chinese.
A.逃离 B.获益 C.受害 D.赚钱
(3)If we put the passage into three parts, which of the following is the best
( =Para.(自然段) 1 =Para. 2 =Para. 3 =Para. 4 =Para. 5)
A.①②;③④;⑤ B.①;②③;④⑤
C.①;②③④;⑤ D.①②;③;④⑤
(4)After reading the passage, we can infer(推断) that ________.
A.Liu Xi, a student from Chongqing, can go to any high school if she wants to
B.Li Mei, a student from a western rural school, can get a bag of milk every day
C.Hu Jia, a 12-year-old rural student, will more easily receive high school education
D.Han Lei, a student from Beijing, will have few chances to go to key universities
【答案】(1)D
(2)B
(3)C
(4)C
【知识点】新闻报道类;说明文
【解析】【分析】介绍中国不发达地区,即中部和西部学生在教育及营养方面得到关注,特别是普及高中教育。
(1)细节题。根据More than 36 million students from 134,000 primary and junior high schools得到答案D。
(2)词义猜测题。根据后面的They are provided with healthy food like eggs and milk from Monday to Friday at school.这些食物给学生,那当然应该是学生得到了实惠,故只有B才符合文意,其它均与此无关。
(3)分析归纳题。第一段提出问题,第二段举例说明第一段的观点,第三段再举例当前新的政策,第四段进一步解释第三段政策带来的好处,第五段发表作者的希望。因此这应该是一篇总分总结构的文章,即第一段为第一部分,第二、三、四为第二部分,最后为第三部分,故答案是C。
(4)推断题。选项A根据above 90% students from all over the country will go to high schools by 2020知道是可以上高中的机会,而不是随意想上自己想上的学校;选项B根据第二段知道是已经存在的事实了,而不是推断可能要发生的事,故错误;选项C根据第三段内容可知普及高中当然上学机会更多,故正确;选项D的地区文章中没有涉及,Beijing不属于农村和西部地区,故错误。
21.(2017·河北)阅读材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
David walked down the street. All he wanted to do was to play basketball with Jim. But his mother told him to return his sister's books to the library on his way to Jim's house.
In his eyes, books and summertime just