2022年人教版英语中考复习阅读专题课件(共43张PPT)

文档属性

名称 2022年人教版英语中考复习阅读专题课件(共43张PPT)
格式 pptx
文件大小 27.1MB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2022-06-18 23:15:18

图片预览

文档简介

(共43张PPT)
阅读
英语中考阅读解题全解
悦读
越读
考查题型
主旨大意题
01
细节理解题
02
词义猜测题
03
推理判断题
04
1
细节理解题
解题原则
1. 忠于原文,联系上下文,理清全篇的逻辑关系。
2. 一定要将题干所涉及信息在原文中找到,找出最贴近原话的选项。
决不能主观臆断。
(始于原文,终于原文)
词不离句,句不离篇
1) Which of the following is right
2) Which of the following is not mentioned
3) Which of the following is Not True in the passage
4) Choose the right order of this passage.
5) From this passage we know ________.
考查形式:
此题特点:
why
提问方式灵活多样,涉及文章当中的各种细节,如时间,地点,原因,方式等。
大体可分为直接理解题和语义转换题,所提问题一般可直接或间接在文章中找到答案。
提问的特殊疑问词常有:what, who, which, where, how, why 等。
例题1:
Uber is an American company that provides a taxi service through an app on the smart phone. It was set up in March, 2009 and has grown quickly. An app,in fact,is a computer program working on smart phones,computers and other communication devices(设备). By using your smart phone, you can easily and quickly order a taxi that takes you to the place you want to go.
34.Uber app is______.
A.a computer program
B.a name of a taxi driver
C. an American company
D.a kind of smart phone
X
A
例题2:
They learned to work hard to sell their veggies.
Every morning they had to wake up at 3 o'clock.
Some of them went to the farmer's market to buy vegetable. Some of them went to the local market to take up a temporary stall. To lower the cost, they learned to bargin with the sellers.
3. They bargained with the sellers to ______.
A. cut down the cost
B. share their feeling
C. get bigger vegetables
D. attract more customers
我们上课怎么做?
Read Para.3 & Para.4 to learn
the pandas' problems and the ways of protecting them. (2 min.)
Game Time
House of Cards 纸牌屋
Read Para.3 & Para.4
Game Time
1
2
3
6
5
4
Read Para.3 & Para.4
Game Time
1
2
3
6
5
4
challenge
4
Where do most pandas live
A. In the forest
B.In the zoo
C. In the research
D. All the above
3'
L 11
Read Para.3 & Para.4
Game Time
1
2
3
6
5
4
challenge
6
Why are pandas endangered
6'



① Pandas don’t have many babies,
maybe only one every two years.
The babies often die from
illnesses and do not live very long.
③ Humans cut down the forests.
lL 13
L 13 -14
L 16
Read Para.3 & Para.4
Game Time
1
2
3
6
5
4
challenge
3
2'
Read Para.3 & Para.4
Game Time
1
2
3
6
5
4
challenge
1
Scientists are doing research
to _________________________
_____________________________
1'
better understand the habits of pandas.
L 24- 25
Read Para.3 & Para.4
Game Time
1
2
3
6
5
4
challenge
5
1.What does the education
program in Chengdu do
1.
2.
4'
1. It teaches children about endangered
wild animals;
2. It also tells children about the
importance of saving these animals.
L 19 - 20
L 21 - 22
Read Para.3 & Para.4
Game Time
1
2
3
6
5
4
challenge
2
A mother panda maybe gives birth
to a baby every year. ( T / F )
3'
every two years
L 13
2
主旨大意题
考查意图
考查学生对文章主题或中心思想的领会和理解能力
考查形式
Which is the best title of the passage
title
1.Which is the best title of the passage
main purpose
The main purpose of the passage
2.The title of this passage would be ____.
2) Which of the following is this passage about
3) In this passage the writer tries to tell us that______.
4) The passage tells us that______.
5) This passage mainly talks about_______.
6). What is the main idea of this passage
7). What is the author’s main point
8). The main purpose of the passage
main idea
1. Which of the following is this passage about
2. In this passage the writer tries to tell us that__.
3. The passage tells us that______.
4. This passage mainly talks about_______.
5. What is the main idea of this passage
6. What is the author’s main point
解决方法:
要找准主题句
the first sentence
the last sentence
in the middle of a passage
put several key sentences together
sum it up yourself
例题1:
Spain is famous for its tomato festival, called La Tomatina. It happens in a small town named Bunol on the last Wednesday of August every year. During the festival there are all kinds of activities,but the most exciting part is the tomato fight. It takes place at the end of a week-long celebration (庆祝).You are encouraged to throw tomatoes in the fight.
47.The best title of the passage can be
A. Travel in Spain
B. The Tomato Festival in Spain
C. The History of Spain
D. Rules of the Tomato Festival
注意事项:
1. 不能太笼统、言过其实或以偏概全。小心“首段陷阱”,不要一看开头就选择答案。
2. 避免干扰项:
1)干扰项可能属于文中某个具体事实或细节。
2)干扰项可能属于文中某些(不完全的)事实或细节片面推出的错误结论。
3)干扰项可能属于非文章事实的主观臆断。
The song of the sky bird,
The warmth of the sun,
The rushing of clear streams(溪流)
And new life begun
Are gifts we should cherish(珍惜)
So join in the call
To try to protect them
For the future of all.
例题2:
32. What is the main idea of this poem
A. protect our earth B. cherish the time
C. beautiful environment around us
D. future life
X

例题3:
If we laid all of the blood vessels (血管) in the human body end to end, they would reach about 100,000km long. That’s nearly two and a half times around Earth! For the first time, Coca-Cola has showed that it uses 3,000,000 tons of plastic bottles each year. That’s the weight of 15,000 blue whales-the largest animal on Earth. If your throat tickles (发痒), pressing your ear might make it go away. That’s because your throat and ears share the same group of nerves (神经). When you press your ear, the nerves in your throat can feel it.
It takes about 7 to 8 trees to make enough O2 for one person to breathe for a year. Each person needs around 750kg of O2 per year. A large tree might make around 100kg of O2 per year. To young children, a year might seem to last forever. But older people might say that it flies by. Why is that According to the US scientists, young people’s brains deal with information faster than older people. They take in more information and do more things in a day. So they feel like each day lasts longer. However, older people’s brains take in less information and see a day pass more quickly. FAbout 200 muscles (肌肉) work together when you take a step. That’s a lot of work for your muscles, since many people take about 10,000 steps a day. If you want to get some easy exercise, walking is good for you.
72. What's the best title for all the six passages?( )
A. Surprising World B. Amazing Facts C. Unbelievable Figures
B
(标题过大)
(概括不全)
文章主要围绕环境和人的身体部位这两个主题
我们上课怎么做?
Everyone is born with the ability to learn. But whether or not you can do this well depends on your learning habits. Research shows that sccessful learners have some good habits in common.
1. Creating an interest in what they learn
2. Practicing and learning from mistakes
3. developing their study skills
4. Asking questions
Summary:
What's the main idea about it (Within 7words)
how
How to be a sucessful learner
How can you be a sucessful learner
(students' answer)
(standard answer)
3
推理判断题
考查意图:
透过现象看本质,领悟作者思想倾向、观点、立场、语气及态度等。
以原文内容为前提,据作者的观点理论(非考生观点),客观地对文中未明显说明的现象或事例给予合理的逻辑推断,做出一定解释。
正确选项一般不是文中的原句
提问方式:
The passage implies (暗示) that_______.
We can conclude (得出结论) from the passage that_____.
Which of the following can be inferred (推论)
What is the opinion of the author
What is the purpose (目的) of this passage
注意事项:
1.特别留心特定细节
所谓“特定细节”,就是问题所涉及的范围和对象中的细节事实。它一般包括事实根据、名字(人物或地点)、数字(日期或统计数字)、关键词语的其他表达方法(同义词、近义词、反义词)等。
2.注意作者的语气和态度
措辞
形容词和副词
例题1:
“If I had planted the tree near the road, strangers would have stolen the fruit. If I had planted the tree in one of my fields, my neighbors would have come at night and stolen some of the apples. If I had planted it near my house, my own children would have taken the fruit.”
“Yes,” said the friend, “but at least someone could enjoyed the fruit. Now you not only have robbed everyone of the fruit, but also you have destroyed a good apple tree!”
The passage implies that______
A. We should care about others' feelings.
B. We should learn to share beautiful things.
C. The young tree can provide apples for us when it
grows up.
D. The young tree can grow up one day.
我们上课怎么做?
Nowadays, _______________ problems are the main topics in our country.
What will we learn in this unit
protect environment
save the earth
environmental
4
词义猜测题
考查意图:
要求学生不查字典的情况下,根据上下文、或者某些提示词正确理解短文中一些难词、关键词、短语或句子的含义。
解题方法:
同义法常在词或短语之间有并列连词 and 或 or,它们连接的两项内容在含义上是接近的或递进的,由此可以推测。
反义法如 hot and cold,give and receive 等,或前句为肯定,后句为否定。总之,词与词间都起着互为线索的作用。
eg: Unlike his brother,who is truly a handsome man,John is quite homely.
“homely”means “ ”.
ugly
反义词常见信号词:however,but,while,whereas,
unlike, otherwise等;
同义词常见信号词:or,namely,that is,i.e.,
that is to say,等。
解题方法:
上下文法利用上下句的意思,猜测划线单词的意义。
Then, get a family disaster kit ready. It should include things your family needs. It can help you survive (生存) at least for three days like bread, water, medicine and things like that. Put them in a bag so you can carry it if you leave in a hurry. When doing it, remember that different people have different needs. Include special things necessary for elderly or young members of your family.
54. What does the underlined word "kit" probably mean
A.救护车 8搜救犬 c应急用品 D.防毒面具
解题方法:
通过描述猜测词义
eg: The penguin is a kind of seabird living in the South Pole.It is fat and walks in a funny way.Although it cannot fly,it can swim in the icy water to catch the fish.
解题方法:
根据生活常识猜测词义
eg: A deaf-and-dumb guy went into a hardware store to ask for some nails.
我们上课怎么做?
词义连线:
influence
absent
boarding school
in person
2.to have an effect on the way that sb behaves or thinks
1.not in a place because of illness
3.personally
4.a school where
children can live during the school year
我们上课怎么做?
Use every word to make another sentence.
课标要求:
阅读理解是英语能力培养的重点项目,是考试的一个重要题型,分值高、题量大。阅读理解考查的根本是检验学生对有关信息的加工能力。
阅读理解能力的重要标志是阅读速度和理解力的正确率。
因此,阅读理解的功夫应下在平时。多分析题型,多了解考点,真正做到有的放矢,提高命中率。
作为孩子们的引路人,怎么去引,是我们一直思考的问题。
1. 注重词汇和短语的积累,以及长难句的分析
2. 要求关注时事(例如:新冠病毒、美国种族歧视)
4. 调整阅读心态 (1. 心绪安定,精神专一 2. 迎难而上, 柳暗花明)
3. 增加课外阅读 (21世纪报)
量变
质变
感谢
勤练习 巧引导
重积累 拓视野
阅读 悦读 越读
同课章节目录