牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下学期期中考试模拟试卷(5)
一、单选题
1.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)The high mountains are covered with millions of trees.
A.a lot B.a few C.so many D.a bit of
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:高山上长满了数百万棵树。A:a lot很多,修饰名词时需加of;B:a few几个;C:so many如此多;D:a bit of一点。millions of数百万的,形容数量多,与C选项意思相近,故选C。
【点评】考查词义辨析,注意识记millions of的用法。
2.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第1课时Reading(1))—The major problem in every country is pollution.
—It is our duty to protect the Earth.
A.small and easy B.big and important
C.quick and useful D.minor and little
【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——每个国家的主要问题是污染。——保护地球是我们的责任。A small and easy 小而容易;B big and important 大而重要;C quick and useful 快速有用;D minor and little 小而少。根据pollution可知污染是一个全球主要的问题,因此划线部分major的意思是主要的,故选B。
【点评】考查词义辨析。注意熟记major的同义词。
3.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)Finally, he bought what he wanted.
A.At least B.At the same time
C.In the end D.At most
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:最后,他们买到了他们想要的东西。finally最后;at least至少;at the same time同时;in the end最后;at most最多,finally=in the end,故选C。
【点评】考查词义辨析。注意同义短语finally=in the end的使用。
4.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)You should apologize to someone when you hurt him/her.
A.say "Hello" B.say "Thank you"
C.say "Sorry" D.say "OK"
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:当你在伤害某人时,你应该给他/她道歉。根据 when you hurt him/her. 可知伤害别人应该给人道歉,可知apologize道歉,say“Hello"打招呼;say"Thank you"说谢谢;say"Sorry"说抱歉;say "OK".说好吧,故选C。
【点评】考查词义辨析。注意识记apologize=say“Sorry”。
5.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)—Your idea is really helpful to my job.
—I'm glad you like it.
A.useful B.harmful C.hopeful D.careful
【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:你的主意对我的工作真的很有帮助。——我很高兴你喜欢它。根据 I'm glad you like it. 可知这个主意对工作有帮助,有用。可知划线单词,helpful有帮助的,useful有用的;harmful有害的;hopeful有希望的;careful细心的,故选A。
【点评】考查词义辨析。注意识记helpful=useful。
6.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3同步练习4)Mom, I want to learn to wash clothes by myself. (选择词义相近的选项)
A.for you B.with you
C.with others' help D.without others' help
【答案】D
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:妈妈,我想学自己洗衣服。by myself亲自,A.为你;B.有你;C.在别人的帮助下;D.没有别人的帮助,亲自也就是没有别人的帮助,故答案是D。
【点评】考查词义辨析,注意短语by oneself的英文释义。
7.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习5)If we are hard-working, we will pass the exam. (选择意思相近的选项)
A.never work B.often work C.work hardly D.work hard
【答案】D
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 如果我们努力学习,我们就会通过考试。 hard-working勤奋的,勤劳的,形容词;A.从不工作;B.经常工作;C.几乎不工作;D.努力工作。D项与划线部分意思相近,故选D。
【点评】考查词义辨析。注意理解选项意思,选出与划线部分词义相近的一项。
8.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习4)Although I have made a lot of new friends, Nancy remains my best friend. (选择词义相近的选项)
A.is still B.is often C.is never D.is seldom
【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 虽然我交了很多新朋友,南希仍然是我最好的朋友。remain依然是,动词;A.仍然;B.经常是;C.从不是;D.很少是。A项与划线部分意思相近,故选A。
【点评】考查词义辨析,首先理解选项意思,与题目划线部分的单词做比较,找出意义相近的一项。
9.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)—Alice, would you mind not playing the guitar I__________ on the phone.
—Oh, sorry, Mum.
A.talked B.talk C.was talking D.am talking
【答案】D
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:——爱丽丝,你介意不弹吉他吗?我正在打电话。——哦,对不起,妈妈。根据Alice, would you mind not playing the guitar 爱丽丝,你介意不弹吉他吗?可知爱丽丝弹吉他打扰了妈妈正在做的事,因此此句用现在进行时,其构成为am/is/are+doing,主语是I,因此用am,talk,谈话,动词,其ing形式是talking,故选D。
【点评】考查现在进行时。注意talk的现在分词是talking。
10.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第2课时Reading(2))—Is this wine made _________grapes
—Yes, it's made _________France.
A.of; in B.from; in C.from; by D.of; as
【答案】B
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:——这酒是由葡萄制造的吗?——是的,它在法国制造。be made of,由……制造,能够看出来原材料;be made from,由……制造,看不出原材料;be made in,在……被制造;be made by,被……制造。根据grapes可知酒看不出原材料,因此用be made from;France,法国,地点,因此用be made in,故选B。
【点评】考查固定搭配和短语辨析。注意be made of和be made from的用法区别。
11.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第2课时Reading(2))—I'm afraid I won't pass the exam.
—Come on, Bill. You should believe in____________. That's the secret of success.
A.myself B.ourselves C.yourself D.yourselves
【答案】C
【知识点】反身代词;代词辨析
【解析】【分析】句意:——恐怕我不会通过考试。 ——加油,比尔。你应该相信自己。这就是成功的秘诀。 A.我自己;B.我们自己;C.你自己;D.你没在家。根据You should believe in可知,你应该相信你自己,用yourself。故选C。
【点评】考查代词辨析,注意反身代词yourself的用法。
12.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 2 Travelling around the world 第1课时Reading(1))There're many famous places in Guangzhou, __________the Baiyun Mountain, Beijing Road and so on.
A.example B.likes C.such as D.because of
【答案】C
【知识点】短语辨析;词义辨析
【解析】【分析】句意:广州有许多著名的地方,如白云山、北京路等。 A.示例;B.爱好,喜欢;C.例如;D.因为。根据the Baiyun Mountain, Beijing Road and so on 可知是举例说明广州著名的地方,用such as。故选C。
【点评】考查短语辨析和词义辨析,注意固定短语such as的用法。
13.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 1 People around us 第5课时More practice)These books are Mr Li's. Please__________.
A.give him them B.give them to him
C.give it to him D.give him it
【答案】B
【知识点】固定搭配;代词辨析
【解析】【分析】句意:这些书是李先生的。请把它们给他 。them它们;it它。此处用them指代前面的these books,排除CD;give sb sth或give sth to sb给某人某物,固定搭配;当指物的宾语为人称代词时,只能用give sth to sb。故选B。
【点评】考查代词辨析和固定搭配,注意固定搭配give sth to sb的用法。
14.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 1 People around us 第3课时)—How often do you play tennis
—Twice ____________week. And I often play it in ____________sports center in our school.
A.the; / B.a; an C.an; the D.a; the
【答案】D
【知识点】不定冠词固定词组;固定搭配;用于某些习惯用语中
【解析】【分析】句意:——你多久打一次网球 ——一周两次。 我经常在我们学校的体育中心打。twice a week一周两次,固定短语,in the sports center在体育中心,固定短语,故选D。
【点评】考查固定短语,不定冠词和定冠词。注意固定短语twice a week和in the sports center。
15.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 4同步练习4)He is too careless and he _______ his keys.
A.always lost B.always lose
C.is always losing D.was always losing
【答案】C
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配
【解析】【分析】句意:他太粗心了,总是丢他的钥匙。根据He is too careless.可知时态是一般现在时,排除A一般过去时和D过去进行时。lose丢失,实义动词,主语是he,所以lose用loses,排除B。be always doing sth.总是做某事,固定搭配,所以lose用losing,故选C。
【点评】考查一般现在时和固定搭配be always doing sth.。
二、完形填空
16.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 1 People around us 第5课时More practice)完形填空
Do you have a pen friend I have one. Now let me (1) you
something about my pen friend. His name is Joe and he comes from (2) .
He is 22 years old. He's a driver (司机) and (3) at a train station. He's a handsome man (4) blonde
hair and blue eyes. He has (5) round face. His favourite colour is (6) ,
so he usually wears white clothes. Joe gets up early in the morning and then (7) for
half an hour. He thinks running can help him to keep (8) .
He is good at (9) soccer and he is in a soccer club. He
goes there every Sunday.
He invited (邀请) me to (10) his country, Australia. I'm going there
next month. And I think I'll have a good time there.
(1)A.speak B.talk C.tell D.say
(2)A.the USA B.Australia C.South Africa D.China
(3)A.works B.stops C.sits D.teaches
(4)A.of B.at C.in D.with
(5)A.a B.an C.the D./
(6)A.red B.green C.white D.blue
(7)A.swims B.sings C.runs D.dances
(8)A.clean B.healthy C.friendly D.busy
(9)A.play B.plays C.playing D.to play
(10)A.leave B.visit C.remember D.miss
【答案】(1)C;(2)B;(3)A;(4)D;(5)A;(6)C;(7)C;(8)B;(9)C;(10)B
【知识点】人物传记类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了作者的笔友乔的一些具体情况。
(1)句意:现在让我告诉你一些关于我笔友的事情。A.讲话;B.谈话;C.告诉;D.说。tell sb sth告诉某人某事,固定短语。故选C。
(2)句意:他叫乔,来自澳大利亚。A.美国;B.澳大利亚;C.南非;D.中国。根据 He invited (邀请) me to 10 his country, Australia. 可知,乔是澳大利亚人。故选B。
(3)句意:他是一名司机,在火车站工作。A.工作;B.停止;C.坐下;D.教学。根据 He's a driver (司机) 可知,他在火车站工作。故选A。
(4)句意:他是个英俊的男人,金发碧眼。A.……的;B.在;C.在……里面;D.拥有。根据 blonde hair and blue eyes 可知,他拥有金发碧眼,用with。故选D。
(5)句意:他有一张圆脸。此处表泛指,face是单数名词,用不定冠词修饰,且round以辅音音素开头,用不定冠词a。故选A。
(6)句意:他最喜欢的颜色是白色,所以他通常穿白色的衣服。A.红色;B.绿色;C.白色;D.蓝色。根据 so he usually wears white clothes 可知,他最喜欢白色。故选C。
(7)句意:乔早上起得很早,然后跑半个小时。A.游泳;B.唱歌;C.跑步;D.跳舞。根据 He thinks running can help him to keep 8. 可知,他跑步半小时。故选C。
(8)句意:他认为跑步可以帮助他保持健康。A.干净的;B.健康的;C.友好的;D.忙碌的。根据常识,跑步锻炼有助于健康。故选B。
(9)句意:他擅长踢足球,他在一个足球俱乐部。be good at doing sth擅长做某事,固定搭配,此处用动名词。故选C。
(10)句意:他邀请我去他的国家澳大利亚参观。A.离开;B.参观;C.记住;D.想念。根据 I'm going there next month. 可知,乔邀请我去他的国家参观。故选B。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
三、阅读理解
17.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3同步练习2)根据短文选择最佳答案。
Hello! I'm Bill Smith. I'm twelve. This is my sister, Jenny. She's ten. We are from the USA. But now we are in China. My father is an English teacher in a school. My mother is a doctor. They work hard.
At school I have a friend.
His name is Ben Jones. He's twelve, too. He's from England. We all like China.
(1)What's my friend's name ________.
A.Bill B.Ben C.John D.Jenny
(2)Where is Ben now _______.
A.In China B.In England C.In the USA D.In Canada
(3)What's Jenny's last name _________.
A.Jones B.Smith C.Bill D.Ben
(4)What's the last name of Ben's mother _________.
A.Jones B.Smith C.Bill D.Jenny
(5)Where's Jenny from ___________.
A.China B.England C.Japan D.The USA
【答案】(1)B
(2)A
(3)B
(4)A
(5)D
【知识点】日常生活类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文是比尔的自我介绍,介绍了他的家人和朋友。
(1)细节理解题。根据 At school I have a friend. His name is Ben Jones可知,比尔的朋友是本,故答案是B。
(2)细节理解题。根据, But now we are in China. At school I have a friend. His name is Ben Jones. 可知,本在中国 故答案是A。
(3)细节理解题。根据 I'm Bill Smith. I'm twelve. This is my sister, Jenny. 可知,詹妮的形式是斯密斯,故答案是B。
(4)推理判断题。根据 His name is Ben Jones.可知本的姓氏的是琼斯,西方女人结婚后随丈夫的姓,所以本的妈妈的姓氏也是Jones,故答案是A。
(5)细节理解题。根据 This is my sister, Jenny. She's ten. We are from the USA. 可知,詹妮来自美国,故答案是D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和推理判断题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要根据文章内容做出正误判定;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。
18.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3单元测试卷(含听力音频))阅读理解
A hurricane (飓风) is a huge storm that grows over the
ocean. It can grow large and powerful. There is no way to stop a hurricane, so
if you ever find yourself in the path (路径)of a
hurricane, be sure to follow the ways below.
Make sure you have a radio, fresh drinking
water and enough food.
Tell neighbors, friends and family members
your plans, and where you'll go.
If you live in a car, leave your car soon
and find a safe place. You could stay in a hotel.
Keep listening to the radio and if local
governments (政府)tell you to leave, do it soon.
Stay inside during the hurricane. You could
be badly hurt if you go outside.
If you're a child, you should take a bag of
toys and books to keep you busy.
But what about your pets You should always
keep them indoors during a hurricane. If you have to leave your home, remember
that pets not allowed in hotels. If you leave a pet behind, be sure you leave
much food and water for it. Also, be sure they are wearing something with your
family's name and phone number on it.
(1)Where did the hurricane come from
A.The ocean. B.A lake. C.A river. D.The land.
(2)Why does the writer ask the children to take some books
A.To learn about the hurricane. B.To study.
C.Not to lose them. D.To kill time.
(3)What should you do with your pet if you have to leave your home during a hurricane
A.Ask a friend over to look after it for you.
B.Take it to the hotel with you.
C.Leave it at home with enough food and water.
D.Give it away to your neighbor.
(4)Which of the following is NOT true according to the passage
A.You will get hurt if you go out during a hurricane.
B.You will be safe if you stay in a car.
C.You'd better tell your family your plans if you have to leave.
D.You should do it soon if local governments ask you to leave.
(5)What is the best title for the passage
A.The paths of a hurricane.
B.Ways of knowing when a hurricane happens.
C.Dangers of the hurricane.
D.Ways on being safe in the hurricane.
【答案】(1)A
(2)D
(3)C
(4)B
(5)D
【知识点】日常生活类;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了什么是飓风以及面对飓风的一些安全提示。
(1)细节题。由原文第一段A hurricane (飓风) is a huge storm that grows over the ocean.可知飓风来自于海洋,故选A。
(2)细节题。由原文第七段If you're a child, you should take a bag of toys and books to keep you busy.可知让孩子们带上书是为了消磨时间,故选D。
(3)细节题。由原文最后一段If you leave a pet behind, be sure you leave much food and water for it.可知给宠物留足够的食物和水,故选C。
(4)细节题。由原文第四段If you live in a car, leave your car soon and find a safe place. You could stay in a hotel.可知住在车里是不安全的,故选B。
(5)主旨题。通读全文,本文主要介绍了什么是飓风以及面对飓风的一些安全提示,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题这两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,确定文章的主旨大意。
19.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3单元测试卷(含听力音频))阅读理解
Everyone must know the phrase "cyber
manhunt". It refers to finding a person's personal information on the
Internet and then letting all the people know it.
Cyber manhunt is a kind of cyber bullying (网络暴力). China is working
hard to protect people's personal information online. On October 1, China's
first regulation (规定)to protect children online will
work.
According to the regulation, no group or
person should produce or talk about information that can harm (危害) the safety of
anyone under the age of 14. If you find someone doing this, you can call the
police.
This is quite important to children. In
2019, the number of minors using the Internet in China was 169 million.
About 89.5 percent of primary school students and 99.4 percent of junior high
school students were Internet users. A recent report shows that 15.6 percent of
minors in China get hurt by cyber bullying. After someone puts their
information on the Internet, other people may say unkind things to them. Some
of them have even taken their own lives because of cyber bullying. Once
children's information is shown online, their safety is also in danger.
Cyber bullying is bad for children's health.
It's important to protect their personal information online.
(1)Why does the writer write Paragraph 3
A.To give an example of how cyber manhunt works.
B.To describe the new regulation.
C.To show when the new regulation works.
D.To show why the new regulation was made.
(2)Why is the regulation so important to children
A.Because cyber bulling is bad for children's safety.
B.Because children sometimes don't know what cyber bullying is.
C.Because Chinese people care more about children than adults.
D.Because children are very interested in cyber bullying.
(3)What does the underlined word "minors" in Paragraph 4 probably mean
A.Adults. B.Women. C.Men. D.Teenagers.
(4)What does the passage mainly talk about
A.What cyber manhunt and cyber bullying are.
B.What kinds of cyber bullying children may face.
C.The way China has used to protect children online.
D.The harm of cyber bullying to people.
(5)What's the topic (话题)of the passage
A.Health and habits. B.History and culture.
C.Science and safety. D.People and environment.
【答案】(1)B
(2)A
(3)D
(4)C
(5)C
【知识点】社会现象类;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了“人肉搜索”的含义,它是一种网络暴力,中国一直致力于立法保护人们的网上个人隐私,从今年十月一日起中国第一部保护未成年人网络隐私的法规正式实施,并详细介绍了其意义和重要性。
(1)推断题。原文第三段整段都在阐述新规的内容,由第三段According to the regulation,可知这一段是在描述新规,故选B。
(2)细节题。由原文第四段A recent report shows that 15.6 percent of minors in China get hurt by cyber bullying.中国15.6%的青少年被网络暴力伤害,网络暴力对孩子们的安全有害,因此新规对孩子很重要, 故选A。
(3)词义猜测题。由原文第四段About 89.5 percent of primary school students and 99.4 percent of junior high school students were Internet users.大约89.5%的小学生和99.4%的初中生是网络使用者,因此minors指的是“青少年”,teenagers,故选D。
(4)主旨题。通读全文,本文主要讲的是中国一直致力于立法保护人们的网上个人隐私,从今年十月一日起中国第一部保护未成年人网络隐私的法规正式实施,并详细介绍了其意义和重要性,故选C。
(5)话题题。本文主要介绍了“人肉搜索”的含义,它是一种网络暴力,对孩子们的健康有害,因此讲的是“科技与安全”,science and safety,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文主要涉及推断题、细节题、词义猜测题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题和词义猜测题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题题需要通读全文,了解大意后找出文章大意。
20.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 2单元测试卷(含听力音频))阅读理解
Bananas are the perfect snack, because they
are not only sweet and delicious, but also easy to carry around. Best of all,
bananas can provide different things that the human body needs!
Bananas grow best in warm places that get
lots of rain. They grow on plants that look like trees. The banana plants can
grow as high as 30 feet (英尺).When
they reach their full height, flowers grow out from the plants. These lowers
produce bananas.
The plants produce fruit twice or three
times each year. The bananas grow together. They seem like "hands".
A hand is made up of 10 to 20 bananas. Farmers sometimes call bananas "fingers".
Each bunch (串) of bananas has about 15
hands, and so a whole bunch may have as many as 300 bananas and can weigh more
than 100 pounds.
After about three months, farmers are ready
to pick the bananas. At this point, they still aren't the sunny yellow color.
Farmers pick them when they are green. When travelling to stores, they turn
yellow along the way and are ready to be sold.
Americans
love the fruit. They eat more bananas than any other fruit. More bananas are
sold than apples and grapes together. Every American eats over 26 pounds of bananas
each year!
(1)What's the most important reason why people like bananas
A.They are sweet and delicious.
B.They look sunny and beautiful.
C.People can carry them around easily.
D.They are good for people's health.
(2)Where can bananas grow best
A.In a warm and rainy place. B.In a cold and windy place.
C.In a hot place. D.In a cool and dry place.
(3)What does the underlined world "They" refer to
A.The plants. B.The bananas. C.Farmers. D.Hands.
(4)When do bananas turn yellow according to the passage
A.When farmers pick them.
B.After people buy them from stores.
C.When they are on the way to stores.
D.Before a banana plant grows to full height.
(5)From the passage, what can we know
A.The banana plant usually grows as high as30 meters.
B.Each banana plant produces at least 200 bananas every year.
C.The banana plant produces fruit at least twice a year.
D.Americans eat more bananas than any other people in the world.
【答案】(1)D
(2)A
(3)B
(4)C
(5)C
【知识点】科普环保类
【解析】【分析】文章大意:香蕉是一种便于携带的甜点,而且为人们提供了不同的营养。短文主要介绍了香蕉的生长过程和生活习性。
(1)细节理解题。根据Best of all, bananas can provide different things that the human body needs! 可知,最重要的是香蕉可以为身体提供营养,保持身体的健康,故答案是D。
(2)细节理解题。根据Bananas grow best in warm places that get lots of rain. 可知,种植香蕉最好的地方是多雨的温暖的地方,故答案是A。
(3)指代猜测题。根据The plants produce fruit twice or three times each year. The bananas grow together. 可知,they指代的是香蕉,故答案是B。
(4)细节理解题。根据When travelling to stores, they turn yellow along the way 可知,在运往商店的路上,香蕉就会变成黄色,故答案是C。
(5)细节理解题。根据The plants produce fruit twice or three times each year. 可知,香蕉每年可以产两次或者三次,故答案是C
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和指代猜测题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;指代猜测题需要结合具体语境,推出代词所指代的意思。
21.(牛津版(深圳·广州)2018-2019学年初中英语七年级下册Module 2 Unit 3第5课时Writing)阅读理解
There are all kinds of
animals on our planet. Some are cute, but some are not. Some are small, but
some are big. Here are four of the funniest and friendliest animals. But
remember, although they look nice, it doesn't mean they are always friendly.
Not all dogs are so cute, but most of them
are pretty friendly. When you come near an unfamiliar (不熟悉的 ) dog, remember to hold out your hand, so he can smell you and see
that you don't mean to harm him.
Cows love to eat grass,
and they eat quite a lot! You needn't be afraid of this kind of quiet farm
animals. But don't run at a cow in a field or touch one, unless you are told by
an adult it's okay.
Horses are big and
beautiful animals, but they can be frightened easily. A horse might jump up if
he hears a loud noise, or kick his legs if you come near too suddenly. All
horses, like humans, are different.
Chimpanzees(黑猩猩) make funny faces and put on a real show at the zoo, but believe it
or not, they can be very dangerous. And
they are strong, too much stronger than humans, so you should never make a
chimp mad!
(1)Which of the animals can make faces
A.Cows. B.Chimpanzees. C.Dogs. D.Horses.
(2)We can learn from the passage that .
A.cows are usually quiet B.all dogs are cute
C.horses never kick their legs D.chimpanzees are not dangerous
(3)According to the passage, you should when you come near an unfamiliar dog.
A.feed him something B.shout at him
C.touch his head D.hold out your hand
(4)According to the passage, you shouldn't unless you are told by an adult it's okay when you see a cow.
A.run at it in a field or touch it B.hold out your hand
C.make it mad D.make a loud noise
(5)The author wants to tell us that .
A.some animals are cute, but they are small
B.some animals are not cute, but they are tall
C.some animals are funny, but they are not beautiful
D.some animals look nice, but they are not always friendly
【答案】(1)B
(2)A
(3)D
(4)A
(5)D
【知识点】日常生活类;说明文;细节理解
【解析】【分析】本文介绍了在农村一些注意事项。
(1)细节题。根据 由文中 Chimpanzees make funny faces and put on a real show at the zoo 可知黑猩猩被放在动物园,给人做鬼脸,故选B。
(2)细节题。根据 You needn't be afraid of this quiet farm animal 可知牛很安静 ,故选A。
(3)细节题。根据 由文中 When you come near an unfamiliar dog,remember to hold out your hand,so he can smell you and see that you mean no harm 可知 当你走近一个不熟悉的狗,记得伸出你的手,他就可以闻你,知道你没有恶意,故选D。
(4)细节题。根据 But don't run at a cow in a field or touch one, unless you are told by an adult it's okay 可知除非大人告诉你没关系,否则不要在田里追赶牛或碰牛,故选A。
(5)主旨题。根据 But remember,although they look nice,it doesn't mean they are always friendly 可知 但是记住,尽管他们看起来很好,但这并不意味着他们总是很友好,文章总结了四种友善的动物也有发脾气的时候,所以友善的动物也不是总是友善 ,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
四、单词拼写(词汇运用)
22.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第5课时More practice)The two little boys often f
for toys, but later they play together happily again.
【答案】fight
【知识点】动词原形
【解析】【分析】句意:这两个小男孩经常为抢玩具而打架,但后来他们又在一起玩得很开心。根据下文but later they play together happily again和首字母提示可知这里是因为玩具而打架,fight符合题意,句子是一般现在时,主语是复数,谓语动词用原形,故答案为fight。
【点评】考查动词原形。注意识记动词fight的用法。
23.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第2课时Reading(2))Can you i what the world would be like without water
【答案】imagine
【知识点】动词原形
【解析】【分析】句意:你能想象没有水的世界会是什么样吗?根据句意结合首字母可知用imagine,想象,动词,放在情态动词can后,因此用原形,故填imagine 。
【点评】考查动词的拼写。注意情态动词can后用动词原形。
24.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第2课时Reading(2))There is enough o to breathe at the bottom of the deep sea.
【答案】oxygen
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:有足够的氧气在深海底部呼吸。根据breathe可知我们吸入氧气,结合首字母可知用oxygen,氧气,不可数名词,故填oxygen。
【点评】考查名词的拼写。注意oxygen,氧气,是不可数名词。
25.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)
N is difficult in your study if you put your heart into it.
【答案】Nothing
【知识点】不定代词
【解析】【分析】句意:如果你用心学习,没有什么是难的。根据if you put your heart into it. 可知如果你用心学习,没有难事,没有事情,nothing,故答案为nothing。
【点评】考查不定代词。注意理解句意,再结合首字母拼写出正确的单词。
26.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第2课时Reading(2))We don't a people to
talk loudly in the library.
【答案】allow
【知识点】动词原形
【解析】【分析】句意:我们不允许人们在图书馆里大声讲话。根据people to talk loudly in the library和首字母a可知,此处的意思是“允许”,用allow,助动词do后面接动词原形。故填allow。
【点评】考查动词的拼写,注意助动词后接动词原形的用法。
五、语法填空
27.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第5课时More practice)It is the (large) rainforest
in the world.
【答案】largest
【知识点】最高级的一般句式
【解析】【分析】句意:它是世界上最大的雨林。large大的,形容词。根据比较的范围in the world可知用最高级,故答案为largest。
【点评】考查形容词的最高级。注意识记形容词最高级的用法。
28.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第5课时More practice)Can you tell me when (plant)
the tree
【答案】to plant
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:你能告诉我什么时候种树吗?plant动词,种植;名词,植物;根据句子结构可知是疑问词+动词不定式结构,相当于when引导的宾语从句,故答案为to plant。
【点评】考查动词不定式。注意识记疑问词+动词不定式的用法。
29.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)I (not know) the answer to the question.
【答案】don't know
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:我不知道这个问题的答案。know,知道,动词。描述客观事实用一般现在时,根据 not,可知是否定句,在主语 I 和动词之间加助动词don't,动词用原形,故填 don't know。
【点评】考查一般现在时。注意一般现在时中主语是非第三人称单数,变否定句时,在主语和动词之间加助动词don't,动词用原形。
30.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第2课时Reading(2))If you (play) football on the street, you'll be punished by your parents.
【答案】play
【知识点】一般现在时代替一般将来时;条件状语从句
【解析】【分析】句意:如果你在街上踢足球,就会受到父母的惩罚。play,玩,动词,这是if引导的条件状语从句,遵循“主将从现”的原则,因此从句用一般现在时,主语是you,动词用原形,故填play。
【点评】考查条件状语从句。注意条件状语从句遵循“主将从现”的原则。
31.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第2课时Reading(2))This Sunday, I didn't go
(somewhere). I only stayed at home.
【答案】anywhere
【知识点】不定代词
【解析】【分析】句意:这个星期天,我哪儿也没去。我只呆在家里。somewhere某处,不定代词,一般用于肯定句。根据I didn't go可知,此句是否定句,anywhere任何地方,一般用于否定句或疑问句。故填anywhere。
【点评】考查不定代词,注意不定代词anywhere的用法。
六、书面表达
32.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 2同步练习4)美国学生John 想找一位中国的学生作笔友,请你以Dave的名义给他写一封信,介绍一下你的情况,至少要从三个方面介绍,60词左右。
参考词汇:family, school, favorite
【答案】Dear
John,
Thanks for your last letter.
I want to be your pen friend.
I am
a Chinese boy. I study in No.1 middle school.
My name is Dave, I'
m 14.
There are 24 girls and 26 boys in our class. I usually go to school by bus. How do you go to school
On weekends,
I usually play sports. My favorite sport is basketball.
What about you How many people are there in your family
There are 3 people in my family.
They are my father,
mother and I. We live happily.
Please write to me soon.
Yours,
Li
Hua
【知识点】应用文写作
【解析】【分析】这是一篇应用作文,主要向笔友John介绍自己的情况。时态是一般现在时,首先介绍自己想成为John的笔友;然后介绍自己的家人及学校情况;最后总结希望收到回信。为文章增色,注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】写作时作文内容全面,运用好词好句,如:thanks for;want to do;there be;by bus;on weekends;play sports;what about;how many+可数名词复数;write to sb.等。there be结构、特殊疑问句和祈使句的运用为文章增色不少,如:There are 24 girls and 26 boys in our class.How do you go to school Please write to me soon.等。连词and的运用使文章上下文联系更为紧密。
1 / 1牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下学期期中考试模拟试卷(5)
一、单选题
1.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)The high mountains are covered with millions of trees.
A.a lot B.a few C.so many D.a bit of
2.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第1课时Reading(1))—The major problem in every country is pollution.
—It is our duty to protect the Earth.
A.small and easy B.big and important
C.quick and useful D.minor and little
3.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)Finally, he bought what he wanted.
A.At least B.At the same time
C.In the end D.At most
4.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)You should apologize to someone when you hurt him/her.
A.say "Hello" B.say "Thank you"
C.say "Sorry" D.say "OK"
5.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)—Your idea is really helpful to my job.
—I'm glad you like it.
A.useful B.harmful C.hopeful D.careful
6.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3同步练习4)Mom, I want to learn to wash clothes by myself. (选择词义相近的选项)
A.for you B.with you
C.with others' help D.without others' help
7.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习5)If we are hard-working, we will pass the exam. (选择意思相近的选项)
A.never work B.often work C.work hardly D.work hard
8.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习4)Although I have made a lot of new friends, Nancy remains my best friend. (选择词义相近的选项)
A.is still B.is often C.is never D.is seldom
9.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)—Alice, would you mind not playing the guitar I__________ on the phone.
—Oh, sorry, Mum.
A.talked B.talk C.was talking D.am talking
10.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第2课时Reading(2))—Is this wine made _________grapes
—Yes, it's made _________France.
A.of; in B.from; in C.from; by D.of; as
11.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第2课时Reading(2))—I'm afraid I won't pass the exam.
—Come on, Bill. You should believe in____________. That's the secret of success.
A.myself B.ourselves C.yourself D.yourselves
12.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 2 Travelling around the world 第1课时Reading(1))There're many famous places in Guangzhou, __________the Baiyun Mountain, Beijing Road and so on.
A.example B.likes C.such as D.because of
13.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 1 People around us 第5课时More practice)These books are Mr Li's. Please__________.
A.give him them B.give them to him
C.give it to him D.give him it
14.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 1 People around us 第3课时)—How often do you play tennis
—Twice ____________week. And I often play it in ____________sports center in our school.
A.the; / B.a; an C.an; the D.a; the
15.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 4同步练习4)He is too careless and he _______ his keys.
A.always lost B.always lose
C.is always losing D.was always losing
二、完形填空
16.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 1 People around us 第5课时More practice)完形填空
Do you have a pen friend I have one. Now let me (1) you
something about my pen friend. His name is Joe and he comes from (2) .
He is 22 years old. He's a driver (司机) and (3) at a train station. He's a handsome man (4) blonde
hair and blue eyes. He has (5) round face. His favourite colour is (6) ,
so he usually wears white clothes. Joe gets up early in the morning and then (7) for
half an hour. He thinks running can help him to keep (8) .
He is good at (9) soccer and he is in a soccer club. He
goes there every Sunday.
He invited (邀请) me to (10) his country, Australia. I'm going there
next month. And I think I'll have a good time there.
(1)A.speak B.talk C.tell D.say
(2)A.the USA B.Australia C.South Africa D.China
(3)A.works B.stops C.sits D.teaches
(4)A.of B.at C.in D.with
(5)A.a B.an C.the D./
(6)A.red B.green C.white D.blue
(7)A.swims B.sings C.runs D.dances
(8)A.clean B.healthy C.friendly D.busy
(9)A.play B.plays C.playing D.to play
(10)A.leave B.visit C.remember D.miss
三、阅读理解
17.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3同步练习2)根据短文选择最佳答案。
Hello! I'm Bill Smith. I'm twelve. This is my sister, Jenny. She's ten. We are from the USA. But now we are in China. My father is an English teacher in a school. My mother is a doctor. They work hard.
At school I have a friend.
His name is Ben Jones. He's twelve, too. He's from England. We all like China.
(1)What's my friend's name ________.
A.Bill B.Ben C.John D.Jenny
(2)Where is Ben now _______.
A.In China B.In England C.In the USA D.In Canada
(3)What's Jenny's last name _________.
A.Jones B.Smith C.Bill D.Ben
(4)What's the last name of Ben's mother _________.
A.Jones B.Smith C.Bill D.Jenny
(5)Where's Jenny from ___________.
A.China B.England C.Japan D.The USA
18.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3单元测试卷(含听力音频))阅读理解
A hurricane (飓风) is a huge storm that grows over the
ocean. It can grow large and powerful. There is no way to stop a hurricane, so
if you ever find yourself in the path (路径)of a
hurricane, be sure to follow the ways below.
Make sure you have a radio, fresh drinking
water and enough food.
Tell neighbors, friends and family members
your plans, and where you'll go.
If you live in a car, leave your car soon
and find a safe place. You could stay in a hotel.
Keep listening to the radio and if local
governments (政府)tell you to leave, do it soon.
Stay inside during the hurricane. You could
be badly hurt if you go outside.
If you're a child, you should take a bag of
toys and books to keep you busy.
But what about your pets You should always
keep them indoors during a hurricane. If you have to leave your home, remember
that pets not allowed in hotels. If you leave a pet behind, be sure you leave
much food and water for it. Also, be sure they are wearing something with your
family's name and phone number on it.
(1)Where did the hurricane come from
A.The ocean. B.A lake. C.A river. D.The land.
(2)Why does the writer ask the children to take some books
A.To learn about the hurricane. B.To study.
C.Not to lose them. D.To kill time.
(3)What should you do with your pet if you have to leave your home during a hurricane
A.Ask a friend over to look after it for you.
B.Take it to the hotel with you.
C.Leave it at home with enough food and water.
D.Give it away to your neighbor.
(4)Which of the following is NOT true according to the passage
A.You will get hurt if you go out during a hurricane.
B.You will be safe if you stay in a car.
C.You'd better tell your family your plans if you have to leave.
D.You should do it soon if local governments ask you to leave.
(5)What is the best title for the passage
A.The paths of a hurricane.
B.Ways of knowing when a hurricane happens.
C.Dangers of the hurricane.
D.Ways on being safe in the hurricane.
19.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3单元测试卷(含听力音频))阅读理解
Everyone must know the phrase "cyber
manhunt". It refers to finding a person's personal information on the
Internet and then letting all the people know it.
Cyber manhunt is a kind of cyber bullying (网络暴力). China is working
hard to protect people's personal information online. On October 1, China's
first regulation (规定)to protect children online will
work.
According to the regulation, no group or
person should produce or talk about information that can harm (危害) the safety of
anyone under the age of 14. If you find someone doing this, you can call the
police.
This is quite important to children. In
2019, the number of minors using the Internet in China was 169 million.
About 89.5 percent of primary school students and 99.4 percent of junior high
school students were Internet users. A recent report shows that 15.6 percent of
minors in China get hurt by cyber bullying. After someone puts their
information on the Internet, other people may say unkind things to them. Some
of them have even taken their own lives because of cyber bullying. Once
children's information is shown online, their safety is also in danger.
Cyber bullying is bad for children's health.
It's important to protect their personal information online.
(1)Why does the writer write Paragraph 3
A.To give an example of how cyber manhunt works.
B.To describe the new regulation.
C.To show when the new regulation works.
D.To show why the new regulation was made.
(2)Why is the regulation so important to children
A.Because cyber bulling is bad for children's safety.
B.Because children sometimes don't know what cyber bullying is.
C.Because Chinese people care more about children than adults.
D.Because children are very interested in cyber bullying.
(3)What does the underlined word "minors" in Paragraph 4 probably mean
A.Adults. B.Women. C.Men. D.Teenagers.
(4)What does the passage mainly talk about
A.What cyber manhunt and cyber bullying are.
B.What kinds of cyber bullying children may face.
C.The way China has used to protect children online.
D.The harm of cyber bullying to people.
(5)What's the topic (话题)of the passage
A.Health and habits. B.History and culture.
C.Science and safety. D.People and environment.
20.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 2单元测试卷(含听力音频))阅读理解
Bananas are the perfect snack, because they
are not only sweet and delicious, but also easy to carry around. Best of all,
bananas can provide different things that the human body needs!
Bananas grow best in warm places that get
lots of rain. They grow on plants that look like trees. The banana plants can
grow as high as 30 feet (英尺).When
they reach their full height, flowers grow out from the plants. These lowers
produce bananas.
The plants produce fruit twice or three
times each year. The bananas grow together. They seem like "hands".
A hand is made up of 10 to 20 bananas. Farmers sometimes call bananas "fingers".
Each bunch (串) of bananas has about 15
hands, and so a whole bunch may have as many as 300 bananas and can weigh more
than 100 pounds.
After about three months, farmers are ready
to pick the bananas. At this point, they still aren't the sunny yellow color.
Farmers pick them when they are green. When travelling to stores, they turn
yellow along the way and are ready to be sold.
Americans
love the fruit. They eat more bananas than any other fruit. More bananas are
sold than apples and grapes together. Every American eats over 26 pounds of bananas
each year!
(1)What's the most important reason why people like bananas
A.They are sweet and delicious.
B.They look sunny and beautiful.
C.People can carry them around easily.
D.They are good for people's health.
(2)Where can bananas grow best
A.In a warm and rainy place. B.In a cold and windy place.
C.In a hot place. D.In a cool and dry place.
(3)What does the underlined world "They" refer to
A.The plants. B.The bananas. C.Farmers. D.Hands.
(4)When do bananas turn yellow according to the passage
A.When farmers pick them.
B.After people buy them from stores.
C.When they are on the way to stores.
D.Before a banana plant grows to full height.
(5)From the passage, what can we know
A.The banana plant usually grows as high as30 meters.
B.Each banana plant produces at least 200 bananas every year.
C.The banana plant produces fruit at least twice a year.
D.Americans eat more bananas than any other people in the world.
21.(牛津版(深圳·广州)2018-2019学年初中英语七年级下册Module 2 Unit 3第5课时Writing)阅读理解
There are all kinds of
animals on our planet. Some are cute, but some are not. Some are small, but
some are big. Here are four of the funniest and friendliest animals. But
remember, although they look nice, it doesn't mean they are always friendly.
Not all dogs are so cute, but most of them
are pretty friendly. When you come near an unfamiliar (不熟悉的 ) dog, remember to hold out your hand, so he can smell you and see
that you don't mean to harm him.
Cows love to eat grass,
and they eat quite a lot! You needn't be afraid of this kind of quiet farm
animals. But don't run at a cow in a field or touch one, unless you are told by
an adult it's okay.
Horses are big and
beautiful animals, but they can be frightened easily. A horse might jump up if
he hears a loud noise, or kick his legs if you come near too suddenly. All
horses, like humans, are different.
Chimpanzees(黑猩猩) make funny faces and put on a real show at the zoo, but believe it
or not, they can be very dangerous. And
they are strong, too much stronger than humans, so you should never make a
chimp mad!
(1)Which of the animals can make faces
A.Cows. B.Chimpanzees. C.Dogs. D.Horses.
(2)We can learn from the passage that .
A.cows are usually quiet B.all dogs are cute
C.horses never kick their legs D.chimpanzees are not dangerous
(3)According to the passage, you should when you come near an unfamiliar dog.
A.feed him something B.shout at him
C.touch his head D.hold out your hand
(4)According to the passage, you shouldn't unless you are told by an adult it's okay when you see a cow.
A.run at it in a field or touch it B.hold out your hand
C.make it mad D.make a loud noise
(5)The author wants to tell us that .
A.some animals are cute, but they are small
B.some animals are not cute, but they are tall
C.some animals are funny, but they are not beautiful
D.some animals look nice, but they are not always friendly
四、单词拼写(词汇运用)
22.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第5课时More practice)The two little boys often f
for toys, but later they play together happily again.
23.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第2课时Reading(2))Can you i what the world would be like without water
24.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第2课时Reading(2))There is enough o to breathe at the bottom of the deep sea.
25.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)
N is difficult in your study if you put your heart into it.
26.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第2课时Reading(2))We don't a people to
talk loudly in the library.
五、语法填空
27.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第5课时More practice)It is the (large) rainforest
in the world.
28.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第5课时More practice)Can you tell me when (plant)
the tree
29.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)I (not know) the answer to the question.
30.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第2课时Reading(2))If you (play) football on the street, you'll be punished by your parents.
31.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第2课时Reading(2))This Sunday, I didn't go
(somewhere). I only stayed at home.
六、书面表达
32.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 2同步练习4)美国学生John 想找一位中国的学生作笔友,请你以Dave的名义给他写一封信,介绍一下你的情况,至少要从三个方面介绍,60词左右。
参考词汇:family, school, favorite
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:高山上长满了数百万棵树。A:a lot很多,修饰名词时需加of;B:a few几个;C:so many如此多;D:a bit of一点。millions of数百万的,形容数量多,与C选项意思相近,故选C。
【点评】考查词义辨析,注意识记millions of的用法。
2.【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——每个国家的主要问题是污染。——保护地球是我们的责任。A small and easy 小而容易;B big and important 大而重要;C quick and useful 快速有用;D minor and little 小而少。根据pollution可知污染是一个全球主要的问题,因此划线部分major的意思是主要的,故选B。
【点评】考查词义辨析。注意熟记major的同义词。
3.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:最后,他们买到了他们想要的东西。finally最后;at least至少;at the same time同时;in the end最后;at most最多,finally=in the end,故选C。
【点评】考查词义辨析。注意同义短语finally=in the end的使用。
4.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:当你在伤害某人时,你应该给他/她道歉。根据 when you hurt him/her. 可知伤害别人应该给人道歉,可知apologize道歉,say“Hello"打招呼;say"Thank you"说谢谢;say"Sorry"说抱歉;say "OK".说好吧,故选C。
【点评】考查词义辨析。注意识记apologize=say“Sorry”。
5.【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:你的主意对我的工作真的很有帮助。——我很高兴你喜欢它。根据 I'm glad you like it. 可知这个主意对工作有帮助,有用。可知划线单词,helpful有帮助的,useful有用的;harmful有害的;hopeful有希望的;careful细心的,故选A。
【点评】考查词义辨析。注意识记helpful=useful。
6.【答案】D
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:妈妈,我想学自己洗衣服。by myself亲自,A.为你;B.有你;C.在别人的帮助下;D.没有别人的帮助,亲自也就是没有别人的帮助,故答案是D。
【点评】考查词义辨析,注意短语by oneself的英文释义。
7.【答案】D
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 如果我们努力学习,我们就会通过考试。 hard-working勤奋的,勤劳的,形容词;A.从不工作;B.经常工作;C.几乎不工作;D.努力工作。D项与划线部分意思相近,故选D。
【点评】考查词义辨析。注意理解选项意思,选出与划线部分词义相近的一项。
8.【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 虽然我交了很多新朋友,南希仍然是我最好的朋友。remain依然是,动词;A.仍然;B.经常是;C.从不是;D.很少是。A项与划线部分意思相近,故选A。
【点评】考查词义辨析,首先理解选项意思,与题目划线部分的单词做比较,找出意义相近的一项。
9.【答案】D
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:——爱丽丝,你介意不弹吉他吗?我正在打电话。——哦,对不起,妈妈。根据Alice, would you mind not playing the guitar 爱丽丝,你介意不弹吉他吗?可知爱丽丝弹吉他打扰了妈妈正在做的事,因此此句用现在进行时,其构成为am/is/are+doing,主语是I,因此用am,talk,谈话,动词,其ing形式是talking,故选D。
【点评】考查现在进行时。注意talk的现在分词是talking。
10.【答案】B
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:——这酒是由葡萄制造的吗?——是的,它在法国制造。be made of,由……制造,能够看出来原材料;be made from,由……制造,看不出原材料;be made in,在……被制造;be made by,被……制造。根据grapes可知酒看不出原材料,因此用be made from;France,法国,地点,因此用be made in,故选B。
【点评】考查固定搭配和短语辨析。注意be made of和be made from的用法区别。
11.【答案】C
【知识点】反身代词;代词辨析
【解析】【分析】句意:——恐怕我不会通过考试。 ——加油,比尔。你应该相信自己。这就是成功的秘诀。 A.我自己;B.我们自己;C.你自己;D.你没在家。根据You should believe in可知,你应该相信你自己,用yourself。故选C。
【点评】考查代词辨析,注意反身代词yourself的用法。
12.【答案】C
【知识点】短语辨析;词义辨析
【解析】【分析】句意:广州有许多著名的地方,如白云山、北京路等。 A.示例;B.爱好,喜欢;C.例如;D.因为。根据the Baiyun Mountain, Beijing Road and so on 可知是举例说明广州著名的地方,用such as。故选C。
【点评】考查短语辨析和词义辨析,注意固定短语such as的用法。
13.【答案】B
【知识点】固定搭配;代词辨析
【解析】【分析】句意:这些书是李先生的。请把它们给他 。them它们;it它。此处用them指代前面的these books,排除CD;give sb sth或give sth to sb给某人某物,固定搭配;当指物的宾语为人称代词时,只能用give sth to sb。故选B。
【点评】考查代词辨析和固定搭配,注意固定搭配give sth to sb的用法。
14.【答案】D
【知识点】不定冠词固定词组;固定搭配;用于某些习惯用语中
【解析】【分析】句意:——你多久打一次网球 ——一周两次。 我经常在我们学校的体育中心打。twice a week一周两次,固定短语,in the sports center在体育中心,固定短语,故选D。
【点评】考查固定短语,不定冠词和定冠词。注意固定短语twice a week和in the sports center。
15.【答案】C
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配
【解析】【分析】句意:他太粗心了,总是丢他的钥匙。根据He is too careless.可知时态是一般现在时,排除A一般过去时和D过去进行时。lose丢失,实义动词,主语是he,所以lose用loses,排除B。be always doing sth.总是做某事,固定搭配,所以lose用losing,故选C。
【点评】考查一般现在时和固定搭配be always doing sth.。
16.【答案】(1)C;(2)B;(3)A;(4)D;(5)A;(6)C;(7)C;(8)B;(9)C;(10)B
【知识点】人物传记类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了作者的笔友乔的一些具体情况。
(1)句意:现在让我告诉你一些关于我笔友的事情。A.讲话;B.谈话;C.告诉;D.说。tell sb sth告诉某人某事,固定短语。故选C。
(2)句意:他叫乔,来自澳大利亚。A.美国;B.澳大利亚;C.南非;D.中国。根据 He invited (邀请) me to 10 his country, Australia. 可知,乔是澳大利亚人。故选B。
(3)句意:他是一名司机,在火车站工作。A.工作;B.停止;C.坐下;D.教学。根据 He's a driver (司机) 可知,他在火车站工作。故选A。
(4)句意:他是个英俊的男人,金发碧眼。A.……的;B.在;C.在……里面;D.拥有。根据 blonde hair and blue eyes 可知,他拥有金发碧眼,用with。故选D。
(5)句意:他有一张圆脸。此处表泛指,face是单数名词,用不定冠词修饰,且round以辅音音素开头,用不定冠词a。故选A。
(6)句意:他最喜欢的颜色是白色,所以他通常穿白色的衣服。A.红色;B.绿色;C.白色;D.蓝色。根据 so he usually wears white clothes 可知,他最喜欢白色。故选C。
(7)句意:乔早上起得很早,然后跑半个小时。A.游泳;B.唱歌;C.跑步;D.跳舞。根据 He thinks running can help him to keep 8. 可知,他跑步半小时。故选C。
(8)句意:他认为跑步可以帮助他保持健康。A.干净的;B.健康的;C.友好的;D.忙碌的。根据常识,跑步锻炼有助于健康。故选B。
(9)句意:他擅长踢足球,他在一个足球俱乐部。be good at doing sth擅长做某事,固定搭配,此处用动名词。故选C。
(10)句意:他邀请我去他的国家澳大利亚参观。A.离开;B.参观;C.记住;D.想念。根据 I'm going there next month. 可知,乔邀请我去他的国家参观。故选B。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
17.【答案】(1)B
(2)A
(3)B
(4)A
(5)D
【知识点】日常生活类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文是比尔的自我介绍,介绍了他的家人和朋友。
(1)细节理解题。根据 At school I have a friend. His name is Ben Jones可知,比尔的朋友是本,故答案是B。
(2)细节理解题。根据, But now we are in China. At school I have a friend. His name is Ben Jones. 可知,本在中国 故答案是A。
(3)细节理解题。根据 I'm Bill Smith. I'm twelve. This is my sister, Jenny. 可知,詹妮的形式是斯密斯,故答案是B。
(4)推理判断题。根据 His name is Ben Jones.可知本的姓氏的是琼斯,西方女人结婚后随丈夫的姓,所以本的妈妈的姓氏也是Jones,故答案是A。
(5)细节理解题。根据 This is my sister, Jenny. She's ten. We are from the USA. 可知,詹妮来自美国,故答案是D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和推理判断题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要根据文章内容做出正误判定;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。
18.【答案】(1)A
(2)D
(3)C
(4)B
(5)D
【知识点】日常生活类;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了什么是飓风以及面对飓风的一些安全提示。
(1)细节题。由原文第一段A hurricane (飓风) is a huge storm that grows over the ocean.可知飓风来自于海洋,故选A。
(2)细节题。由原文第七段If you're a child, you should take a bag of toys and books to keep you busy.可知让孩子们带上书是为了消磨时间,故选D。
(3)细节题。由原文最后一段If you leave a pet behind, be sure you leave much food and water for it.可知给宠物留足够的食物和水,故选C。
(4)细节题。由原文第四段If you live in a car, leave your car soon and find a safe place. You could stay in a hotel.可知住在车里是不安全的,故选B。
(5)主旨题。通读全文,本文主要介绍了什么是飓风以及面对飓风的一些安全提示,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题这两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,确定文章的主旨大意。
19.【答案】(1)B
(2)A
(3)D
(4)C
(5)C
【知识点】社会现象类;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了“人肉搜索”的含义,它是一种网络暴力,中国一直致力于立法保护人们的网上个人隐私,从今年十月一日起中国第一部保护未成年人网络隐私的法规正式实施,并详细介绍了其意义和重要性。
(1)推断题。原文第三段整段都在阐述新规的内容,由第三段According to the regulation,可知这一段是在描述新规,故选B。
(2)细节题。由原文第四段A recent report shows that 15.6 percent of minors in China get hurt by cyber bullying.中国15.6%的青少年被网络暴力伤害,网络暴力对孩子们的安全有害,因此新规对孩子很重要, 故选A。
(3)词义猜测题。由原文第四段About 89.5 percent of primary school students and 99.4 percent of junior high school students were Internet users.大约89.5%的小学生和99.4%的初中生是网络使用者,因此minors指的是“青少年”,teenagers,故选D。
(4)主旨题。通读全文,本文主要讲的是中国一直致力于立法保护人们的网上个人隐私,从今年十月一日起中国第一部保护未成年人网络隐私的法规正式实施,并详细介绍了其意义和重要性,故选C。
(5)话题题。本文主要介绍了“人肉搜索”的含义,它是一种网络暴力,对孩子们的健康有害,因此讲的是“科技与安全”,science and safety,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文主要涉及推断题、细节题、词义猜测题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题和词义猜测题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题题需要通读全文,了解大意后找出文章大意。
20.【答案】(1)D
(2)A
(3)B
(4)C
(5)C
【知识点】科普环保类
【解析】【分析】文章大意:香蕉是一种便于携带的甜点,而且为人们提供了不同的营养。短文主要介绍了香蕉的生长过程和生活习性。
(1)细节理解题。根据Best of all, bananas can provide different things that the human body needs! 可知,最重要的是香蕉可以为身体提供营养,保持身体的健康,故答案是D。
(2)细节理解题。根据Bananas grow best in warm places that get lots of rain. 可知,种植香蕉最好的地方是多雨的温暖的地方,故答案是A。
(3)指代猜测题。根据The plants produce fruit twice or three times each year. The bananas grow together. 可知,they指代的是香蕉,故答案是B。
(4)细节理解题。根据When travelling to stores, they turn yellow along the way 可知,在运往商店的路上,香蕉就会变成黄色,故答案是C。
(5)细节理解题。根据The plants produce fruit twice or three times each year. 可知,香蕉每年可以产两次或者三次,故答案是C
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和指代猜测题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;指代猜测题需要结合具体语境,推出代词所指代的意思。
21.【答案】(1)B
(2)A
(3)D
(4)A
(5)D
【知识点】日常生活类;说明文;细节理解
【解析】【分析】本文介绍了在农村一些注意事项。
(1)细节题。根据 由文中 Chimpanzees make funny faces and put on a real show at the zoo 可知黑猩猩被放在动物园,给人做鬼脸,故选B。
(2)细节题。根据 You needn't be afraid of this quiet farm animal 可知牛很安静 ,故选A。
(3)细节题。根据 由文中 When you come near an unfamiliar dog,remember to hold out your hand,so he can smell you and see that you mean no harm 可知 当你走近一个不熟悉的狗,记得伸出你的手,他就可以闻你,知道你没有恶意,故选D。
(4)细节题。根据 But don't run at a cow in a field or touch one, unless you are told by an adult it's okay 可知除非大人告诉你没关系,否则不要在田里追赶牛或碰牛,故选A。
(5)主旨题。根据 But remember,although they look nice,it doesn't mean they are always friendly 可知 但是记住,尽管他们看起来很好,但这并不意味着他们总是很友好,文章总结了四种友善的动物也有发脾气的时候,所以友善的动物也不是总是友善 ,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
22.【答案】fight
【知识点】动词原形
【解析】【分析】句意:这两个小男孩经常为抢玩具而打架,但后来他们又在一起玩得很开心。根据下文but later they play together happily again和首字母提示可知这里是因为玩具而打架,fight符合题意,句子是一般现在时,主语是复数,谓语动词用原形,故答案为fight。
【点评】考查动词原形。注意识记动词fight的用法。
23.【答案】imagine
【知识点】动词原形
【解析】【分析】句意:你能想象没有水的世界会是什么样吗?根据句意结合首字母可知用imagine,想象,动词,放在情态动词can后,因此用原形,故填imagine 。
【点评】考查动词的拼写。注意情态动词can后用动词原形。
24.【答案】oxygen
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:有足够的氧气在深海底部呼吸。根据breathe可知我们吸入氧气,结合首字母可知用oxygen,氧气,不可数名词,故填oxygen。
【点评】考查名词的拼写。注意oxygen,氧气,是不可数名词。
25.【答案】Nothing
【知识点】不定代词
【解析】【分析】句意:如果你用心学习,没有什么是难的。根据if you put your heart into it. 可知如果你用心学习,没有难事,没有事情,nothing,故答案为nothing。
【点评】考查不定代词。注意理解句意,再结合首字母拼写出正确的单词。
26.【答案】allow
【知识点】动词原形
【解析】【分析】句意:我们不允许人们在图书馆里大声讲话。根据people to talk loudly in the library和首字母a可知,此处的意思是“允许”,用allow,助动词do后面接动词原形。故填allow。
【点评】考查动词的拼写,注意助动词后接动词原形的用法。
27.【答案】largest
【知识点】最高级的一般句式
【解析】【分析】句意:它是世界上最大的雨林。large大的,形容词。根据比较的范围in the world可知用最高级,故答案为largest。
【点评】考查形容词的最高级。注意识记形容词最高级的用法。
28.【答案】to plant
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:你能告诉我什么时候种树吗?plant动词,种植;名词,植物;根据句子结构可知是疑问词+动词不定式结构,相当于when引导的宾语从句,故答案为to plant。
【点评】考查动词不定式。注意识记疑问词+动词不定式的用法。
29.【答案】don't know
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:我不知道这个问题的答案。know,知道,动词。描述客观事实用一般现在时,根据 not,可知是否定句,在主语 I 和动词之间加助动词don't,动词用原形,故填 don't know。
【点评】考查一般现在时。注意一般现在时中主语是非第三人称单数,变否定句时,在主语和动词之间加助动词don't,动词用原形。
30.【答案】play
【知识点】一般现在时代替一般将来时;条件状语从句
【解析】【分析】句意:如果你在街上踢足球,就会受到父母的惩罚。play,玩,动词,这是if引导的条件状语从句,遵循“主将从现”的原则,因此从句用一般现在时,主语是you,动词用原形,故填play。
【点评】考查条件状语从句。注意条件状语从句遵循“主将从现”的原则。
31.【答案】anywhere
【知识点】不定代词
【解析】【分析】句意:这个星期天,我哪儿也没去。我只呆在家里。somewhere某处,不定代词,一般用于肯定句。根据I didn't go可知,此句是否定句,anywhere任何地方,一般用于否定句或疑问句。故填anywhere。
【点评】考查不定代词,注意不定代词anywhere的用法。
32.【答案】Dear
John,
Thanks for your last letter.
I want to be your pen friend.
I am
a Chinese boy. I study in No.1 middle school.
My name is Dave, I'
m 14.
There are 24 girls and 26 boys in our class. I usually go to school by bus. How do you go to school
On weekends,
I usually play sports. My favorite sport is basketball.
What about you How many people are there in your family
There are 3 people in my family.
They are my father,
mother and I. We live happily.
Please write to me soon.
Yours,
Li
Hua
【知识点】应用文写作
【解析】【分析】这是一篇应用作文,主要向笔友John介绍自己的情况。时态是一般现在时,首先介绍自己想成为John的笔友;然后介绍自己的家人及学校情况;最后总结希望收到回信。为文章增色,注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】写作时作文内容全面,运用好词好句,如:thanks for;want to do;there be;by bus;on weekends;play sports;what about;how many+可数名词复数;write to sb.等。there be结构、特殊疑问句和祈使句的运用为文章增色不少,如:There are 24 girls and 26 boys in our class.How do you go to school Please write to me soon.等。连词and的运用使文章上下文联系更为紧密。
1 / 1