福建省福州市六校联考2021-2022学年高二下学期期末考试英语试题(Word版含答案,含听力音频无文字材料)

文档属性

名称 福建省福州市六校联考2021-2022学年高二下学期期末考试英语试题(Word版含答案,含听力音频无文字材料)
格式 zip
文件大小 18.6MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2022-11-24 14:21:59

文档简介

听力 1-5ABACB 6-10CAABC 11-15 BCCAB 16-20ABBAC
21-23DCA 24-27DCDC 28-31DCCA 32-35DBCA 36-40 GCAED
41-45CCBDA 45-50CDBCD 51-55BADBA
声明:试题解析著作权56. is getting 57. alarming 58. on 59. called 60. which
61. is trapped 62. natural 63. probably 64. to pay 65. responsibility
66. Singing for Our Country in Our School
Singing for Our Country in Our School
Last week all teachers and students in the school witnessed a chorus contest named
"Singing for Our Country " in the school hall,which has sparked a growing love for our
motherland.【高分句型一】(比赛时间,地点,及人员)
After full preparations including their singing skills and teamwork practice, 55 groups
representing 55 classes participated in the contest.【高分句型二】They sang songs praising the
great motherland with enthusiasm.Three hours later,the competition came to an end.Then,the
5 groups were presented with prizes.(比赛及获奖情况)
Most of the students think highly of this live singing competition, which provides a
platform for them to show their love to our country.(对该活动的评价)
That left Aamir no choice but to throw the shoe onto the train. But it was not a powerful pitch,
not even close. The shoe brushed past the window frame and fell on the platform, like a dead
leaf. How could I have failed Aamir was frustrated beyond words, throwing his hands in the
air in dismay. He hated this train which was always late but sped up so abruptly this time. He
hatedhis shabby flip-flops, which always prevented him from walking fast. Are shoes really
made for walking It seemed like his could only cause him trouble. He slouched on the
platform, cursing the train, his shoes, his legs, everything.
But when he raised his head, Aamir saw the other shoe thrown out of the window. Miraculously,
it landed on the platform several steps away from him. Before he could look up again and seek
out the fancy-shoe boy, the train sped on, vanishing in the distance. What remained in sight
was the meandering rail track and the rolling mountains far away. Twenty years later, when he
was launching his new footwear product at a press conference, wearing a pair of shining
leather shoes, Aamir started his presentation with a simple sentence: “ Shoes are made for
walking. ”
1
【考点】健康环保类阅读;应用文阅读
【分析】本文主要讲述了不列颠哥伦比亚省所有卫生地区的 A Public Health Order 呼吁不
列颠哥伦比亚省的所有个人、工作场所和企业大幅减少社会交往和旅行,并命令暂停了
所有聚会和集会,以切断 COVID﹣19 的传播。
【解答】(1)D.细节理解题。根据第四段 The order allows for university students to join
family for the holidays as this is not considered a social gathering, but it is important to
maintain a narrow household bubble.该法令允许大学生和家人一起过节,因为这不被视为
社交聚会,但重要的是保持一个紧密的家庭感情。可知一个大学生被允许与家人团聚,
故选 D.
(2)C.细节理解题。根据第八段 UBC's COVID﹣19 Campus Rules require that all students,
faculty and staff must have their temperatures taken and assess themselves daily for COVID﹣
19 symptoms prior to attending UBC premises.UBC的 COVID﹣19校园规则要求所有学生、
教员和员工在进入 UBC场所之前,必须每天测量体温并评估自己是否有 COVID﹣19症
状。可知 UBC学生在进入校园时需要测量体温。故选 C.
(3)A.推理判断题。根据第三段 The current order is in effect until February 1, 2021.现
行命令有效期至 2021年 2月 1日。以及第四段 As many are currently making plans for the
upcoming Winter Break, all members of the campus community are reminded all non﹣
essential travel should be avoided. 由于许多人目前正在为即将到来的寒假制定计划,因此
提醒校园社区的所有成员,应避免所有不必要的旅行。可知推断,此校园规定可能是在
临近寒假的十二月发布。故选 A.
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针
对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断题也是要在抓住
关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。
【考点】人文地理类阅读;说明文阅读
【分析】这是一篇人文地理类阅读,主要讲述了在一项基于了解南极冰盖会对上升的气
温做出怎样反应的研究中,科学家们意外地发现在南极的中心有三个大峡谷。文章简单
介绍了大峡谷,以及它们在冰盖融化后可能起到的作用。
【解答】(1)D.细节理解题。根据第一段 Scientists have been studying Antarctica for over
a century,but details as basic as what it looks like beneath all that ice have largely remained a
mystery.(科学家已经研究南极一个多世纪了,但是关于所有冰下究竟是什么样的细节,
2
在很大程度上还是一个谜。)可知,科学家对于南极冰下是什么样的知之甚少,故选 D。
(2)C.细节理解题。根据第二段 As they report in the journal Geophysical Research Letters,
central Antarctica is home to three large canyons (峡谷), …The researchers made the
discovery by flying a plane with radar over the South Pole.(正如他们在杂志《地球物理研究
快报》上说的那样,南极的中部是三个大峡谷的所在地……研究人员在南极上空驾驶一
架带雷达的飞机发现了这一现象。)可知,带雷达的飞机发现了位于南极中部的三个大
峡谷,故选 C。
(3)C.推理判断题。根据第二段 They expected to find mountains beneath the ice sheet,but
the wide canyons they found between the mountains came as a surprise.(他们原以为在冰盖
下能发现山脉,但他们在山脉间发现了宽广的峡谷,这使他们大吃一惊。)可知,发现
大峡谷让科学家感到意外,结合选项 A.Ridiculous.荒谬的;B.Interesting.有趣的;
C.Unexpected.出乎意料的;D.Common.普通的。故选 C。
(4)A.推理判断题。根据第四段 The discoveries are significant on their own,but the real
purpose behind the research is to better understand how the West and East Antarctic ice sheets
will react to rising temperatures.(这项发现本身具有重大意义,但这项研究背后的真正目
的是更好的了解南极东西方的冰盖对上升气温的反应。)可知,这项研究的真正目的是
了解南极冰盖会对上升的气温做出怎样的反应,故选 A。
【点评】1.直接信息题:直接信息题是指能够直接从原文中找到信息,选项在语言表达
上与原文基本一致的题目。2.间接信息题:间接信息题是能够从原文中找到信息,但在
语言表达上与原文有差异,做题时需要对原文信息进行转换。3.综合信息题:综合信息
题是指这类题目所涉及的信息不是原文的某一句话,可能是原文的几句话,或者是散落
在文章不同的地方,要求学生把原文所提供的信息综合起来分析,而不能断章取义。
【考点】选句填空
【分析】本文是一篇议论文。文章讲述了如何来体验阅读诗歌带来的好处。
【解答】(1)G.推理判断题。根据前文"Reading poetry can be challenging,but learning how
to carefully move through a poem is also very rewarding.(阅读诗歌是一种挑战,但学习如
何仔细阅读诗歌也是非常有益的)"及后文"by following the tips below,anyone can have the
deeply rewarding experience of connecting to a great poem.(按照下面的提示,任何人都可
3
以拥有与一首伟大诗歌联系在一起的深刻体验)"可知,要体会到诗歌的益处是需要一些
技巧的,所以空白处要填的为要体会到诗歌带来的好处是需要努力,才能获得它的全部
效果。选项 G"Unlike painting and music,poetry requires a little extra effort to harvest its full
effects(与绘画和音乐不同,诗歌需要一点额外的努力,来获得它的全部效果)"符合题
意。故选 G。
(2)C.细节理解题。根据前文"Poetry is made to be heard(诗歌就是为了被人听见而创作
的) "及后文 "What do you notice about how it sounds?How does the sound enhance an
overall theme,mood,or message?(你注意到它听起来怎么样了吗?声音是如何增强整
个主题、情绪或信息的?)"可知,此处是指你把诗歌读出来,这样你才能注意到它听起
来怎么样。选项 C"Once you find a poem that interests you,read i out loud several times(一
旦你发现一首你感兴趣的诗,大声读几遍)"符合题意。故选 C。
(3)A.标题归纳题。根据下文"Be curious enough to look up all the words and references that
you're unfamiliar with(有足够的好奇心去查阅所有你不熟悉的单词和参考资料)"可知,
谈到了好奇心对查阅不熟悉的单词和参考资料的意义。因而本段应围绕好奇心展开。选
项 A"Curiosity kills the confusion(好奇心消除困惑)"突出了本段中心,其中 Curiosity 与
段中的 curious相一致,符合题意。故选 A。
(4)E.细节理解题。根据前文"To get more into the figurative meaning of the poem,you
should look at how the poet use literary devices like metaphor,simile,and imagery."(为了
进一步了解这首诗的比喻意义,你应该看看诗人如何运用文学手法,比如隐喻,明喻和
意象。)可知,接下来可以描述的为使用这些文学手法的意义。选项 E."They are often used
to add deeper meaning to the poem(它们经常被用来为诗歌增添更深层的意义)"选项中
they指代上文提到的文学手法,符合题意,故选 E。
(5)D.细节理解题。根据前文"Finally you don't have to understand it to engage with it and
enjoy it If you like the way a poem sounds when you read it aloud,but don't know what
it"means,"that's OK!"(最后,如果你大声朗读一首诗时喜欢它的发音,但是不知道它的
"意思",没关系 !)"及后文 The great thing about art is that it can have lots of different
meanings or seemingly no meaning at all and can still be enjoyed.The same goes for poetry(艺
术的伟大之处在于,它可以有很多不同的意义,或者看起来根本没有意义,而且仍然可
以被欣赏。诗歌也是一样)"可知,你不理解诗歌,也可以享受它。诗歌的意义是欣赏,
在于享受。因此空白处填的内容为诗歌的意义也许在某种程度上,你无法表达出来。选
4
项 D"Maybe it makes sense in a way that you can't necessarily express(也许在某种程度上,
你无法表达出来)"符合题意,故选 D。
【点评】选句填空类阅读理解题材广泛,故学生要拓展知识面,关心时事,学习之余,
增加阅读面。做此类题型,要通读全文,了解常见写作顺序,重点理解空白处前后的句
子,关注段落中各句子之间的逻辑关系,如:并列、转折、因果关系及其它关系。把握
意思的连贯性、逻辑性,锁定线索词,认真阅读选项,排除迷惑项,确定选项后,再快
速泛读全文,确保文章上下衔接流畅,选项有据可依。
【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了巴列斯特罗在疫情期间想念自己的家人而登上
他的小帆船,开始了为期 85天的返程。
【解答】(1)C.考查动词及语境理解。A.stopped停止;B.expected期盼;C.started开始;
D.changed改变。根据后文(20)Mr.Ballestero didn't get to celebrate his father's 90th birthday
in May,he did make it home in time for Father's Day.可知虽然巴列斯特罗没能在 5月份庆
祝他父亲的 90岁生日,但他在父亲节那天及时赶了回来。说明在阿根廷取消了所有国际
航班以保护阿根廷免受新冠肺炎袭击的几天后,Manuel Ballestero开始了他唯一可能的回
家之旅。故答案为 C。
(2)D.考查名词及语境理解。A.train 火车;B.truck卡车;C.helicopter直升机;D.sailboat
帆船。根据下句 The 47﹣year﹣old sailor could have stayed on the tiny Portuguese island of
Porto Santo可知这位 47岁的水手本可以留在葡萄牙的小岛上。他登上他的小帆船,开始
了为期 85天的返程。故答案为 D。
(3)C.考查动词及语境理解。A.shift切换;B.share分享;C.survive存活;D.reflect反映。
根据上句 The 47﹣year﹣old sailor could have stayed on the tiny Portuguese island of Porto
Santo可知这位 47岁的水手本可以留在葡萄牙的小岛上。说明他可以待在小岛上存活下
来。故答案为 C。
(4)B.考查名词及语境理解。A.poison毒;B.virus病毒;C.gene基因;D.cell细胞。根
据前文 Days after Argentina canceled all international flights to protect the country from
COVID﹣19可知在阿根廷取消所有国际航班以保护国家免受新冠肺炎袭击的几天后。说
明在疫情期间待在小岛上躲避病毒。故答案为 B。
(5)A.考查名词及语境理解。A.thought 想法;B.sight 视力;C.memory 记忆;D.image
5
形象。但是一想到要远离家人,尤其是他快 90岁的父亲,我就无法忍受。故答案为 A。
(6)B.考查形容词及语境理解。A.invisible 看不见的;B.unbearable 难以忍受的;
C.incomparable 不可比较的;D.unbelievable 难以置信的。根据上句 living away from his
family,especially his father who was soon to turn 90可知但是一想到要远离家人,尤其是
他快 90岁的父亲,我就无法忍受。故答案为 B。
(7)D.考查动词短语及语境理解。A.went on继续;B.took off起飞;C.settled down定居;
D.set out出发。根据上句 So he loaded his 29﹣foot boat with canned food可知所以他在他
29英尺长的船上装满了罐头食品,准备出发。故答案为 D。
(8)A.考查形容词及语境理解。A.painful痛苦的;B.dangerous危险的;C.complex 复杂
的;D.important重要的。根据空后 of this awful period was the inability of an untold number
of people to rush home to help loved ones可知这段可怕时期的一个特别痛苦的方面是,无
数的人无法赶回家去帮助他们所爱的人。故答案为 A。
(9)C.考查动词及语境理解。A.save拯救;B.protect保护;C.discourage泄气;D.ban禁
止。根据下句 But he was determined.可知但是他下定决心。说明朋友们试图阻止巴列斯特
罗开始冒险旅程。故答案为 C。
(10)D.考查名词及语境理解。A.reporters 记者;B.relatives 亲戚;C.citizens 市民;
D.government政府。根据下句 warned him he might not be allowed to re﹣enter可知葡萄牙
政府警告他,如果他遇到麻烦,不得不返回,可能不允许他再次入境。故答案为 D。
(11)B.考查动词短语及语境理解。A.turn away 转身离开;B.turn back返回;C.give up
放弃;D.give in屈服。根据上句 he might not be allowed to re﹣enter可知葡萄牙政府警告
他,如果他遇到麻烦,不得不返回,可能不允许他再次入境。故答案为 B。
(12)A.考查名词及语境理解。A.difficulties 困难;B.profits好处;C.costs代价;D.effects
效果。根据空后 during a pandemic 可知在疫情期间,说明在回家的过程中会遇到很多困
难。故答案为 A。
(13)C.考查形容词及语境理解。A.common普通的;B.different不同的;C.obvious明显
的;D.minor少数的。在疫情旅行的第三周,做这件事的额外困难变得很明显。故答案为
C。
(14)D.考查动词及语境理解。A.urged要求;B.forced强迫;C.threatened威胁;D.prohibited
禁止。根据上句 Sailing across the Atlantic is challenging in the best of circumstances.可知即
使在最好的情况下,横渡大西洋也是一项挑战。说明 4月 12日,佛得角当局禁止他在这
6
个岛国停靠,以获得新的食物和燃料供应故答案为 D。
(15)B.考查形容词及语境理解。A.awake醒着的;B.alone单独的;C.forgotten 忘记的;
D.deserted抛弃的。根据前文 He stepped aboard his small(2)for an 85﹣day journey back
可知他登上他的小帆船,开始了为期 85天的返程。说明他是单独在海上航行。故答案为
B。
(16)C.考查名词及语境理解。A.arrival到达;B.search寻找;C.voyage航行;D.project
项目。根据前文 He stepped aboard his small(2)for an 85﹣day journey back 可知他登上
他的小帆船,开始了为期 85天的返程。说明他是单独在海上航行。故答案为 C。
(17)A.考查副词及语境理解。A.even 甚至;B.just 只是;C.yet 已经;D.still 仍然。他
甚至创建了一个 Instagram 账户来记录旅行的最后一站。故答案为 A。
(18)D.考查动词及语境理解。A.instruct指导;B.afford担负得起;C.serve服务;D.document
记录。根据空后 the final leg of the trip 可知他甚至创建了一个 Instagram 账户来记录旅行
的最后一站。故答案为 D。
(19)B.考查名词及语境理解。A.skill 技能;B.mission 使命;C.experiment 实验;
D.exploration探索。进入我学习航海的港口让我尝到了完成使命的滋味。故答案为 B。
(20)A.考查连词及语境理解。A.While 然而;B.As正如;C.Unless 除非;D.Since既然。
虽然巴列斯特罗没能在 5月份庆祝他父亲的 90岁生日,但他在父亲节那天及时赶了回来。
前后句是转折关系。故答案为 A。
【点评】完形填空题的命题趋势
解题步骤:
1.通读全文,理解大意。重视首句信息,跳过空格,浏览全文,从整体上感知全文,理解
文章大意,这是解题的基础。
2.瞻前顾后,避难就易。在理解文章大意的情况下,结合各选项的意义和用法,遵循先易
后难的原则,先解决那些自己有把握的问题。对少数难题,暂时跳过,或许在上文中难
以判断的题在下文中就有暗示或者明显的提示,或许一个在前面不能解答的题在填出了
另一空后会令你豁然开朗。
3.复读全文,解决残敌。借助已经补全的空格,对全文有了更清楚的理解,可以集中解决
所遗留的少数疑难问题。
4.再次复读,弥补疏漏,全部做好后,务必要结合自己选择的答案重新阅读短文内容,确
保全文文意连贯。
7
Singing for Our Country in Our School
Last week all teachers and students in the school witnessed a chorus contest named
"Singing for Our Country " in the school hall,which has sparked a growing love for our
motherland.
After full preparations including their singing skills and teamwork practice, 55 groups
representing 55 classes participated in the contest.They sang songs praising the great
motherland with enthusiasm.Three hours later,the competition came to an end.Then,the 5
groups were presented with prizes.
Most of the students think highly of this live singing competition, which provides a
platform for them to show their love to our country.
【分析】高分句型一
Last week all teachers and students in the school witnessed a chorus contest named "Singing
for Our Country " in the school hall,which has sparked a growing love for our motherland.
翻译:上周,全校师生在学校礼堂观看了一场名为"为祖国歌唱"的合唱比赛,引发了人
们对祖国的热爱。
分析:句子里,关系词 which 引导非限制性定语从句 has sparked a growing love for our
motherland and singing。
高分句型二
After full preparations including their singing skills and teamwork practice , 55 groups
representing 55 classes participated in the contest.
翻译:经过包括歌唱技巧和团队合作练习的充分的准备,代表 55个班级的 55个歌唱队
参加了比赛。
分析:句子里,现在分词短语 representing 55 classes作 55 groups的定语。
【解答】
Singing for Our Country in Our School
Last week all teachers and students in the school witnessed a chorus contest named
"Singing for Our Country " in the school hall,which has sparked a growing love for our
motherland.【高分句型一】(比赛时间,地点,及人员)
After full preparations including their singing skills and teamwork practice, 55 groups
representing 55 classes participated in the contest.【高分句型二】They sang songs praising the
8
great motherland with enthusiasm.Three hours later,the competition came to an end.Then,the
5 groups were presented with prizes.(比赛及获奖情况)
Most of the students think highly of this live singing competition, which provides a
platform for them to show their love to our country.(对该活动的评价)
【点评】写作时,考生要尽量使用自己熟悉的单词句式,尽可能的使用较复杂的句子结
构,尽量使用高级词汇以便得到较高的分数。写作是一个厚积薄发的过程,是一项将积
累释放于一时的过程。积累越深厚,释放就越精彩;积累越科学,释放就越有效。
9福州市六校联考2021-2022学年高二下学期期末考试
英 语 试 卷
(满分:150分,完卷时间:120分钟)
第一部分听力(共两节,满分30分)
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读一遍。
1.How will the woman get home today?
A.By bus. B.By train. C.By car.
2.How often does the woman recently cook at home?
A.Every day. B.Once a week. C.Twice per month.
3.Where are the speakers?
A.At a museum. B.At a park. C.At home.
4.What are the speakers discussing?
A.Improving school grades. B.Doing after﹣school activities.C.Gaining knowledge in school.
5.Why can't the woman meet the man today?
A.She's on a trip. B.She's feeling sick. C.She can't drive in the bad weather.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
第 6 段材料,回答第 6、7 题。
What does the woman need to do first?
A.Meet her friend. B.Book a restaurant. C.Find her hotel.
7. What is the probable relationship between the speakers?
A.Strangers. B.Friends. C.Guide and tourist.
听第 7 段材料,回答第 8至10 题。
8.What did the woman think about the movie?
A.It was stressful. B.It was confusing. C.It was disappointing.
9. How many books are there about the movie?
A.Two. B.Three. C.Four.
10. Why wouldn't the woman like to read the books?
A.They are about drama. B.They don't tell real stories. C.They have too many pages.
听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。
What are the man's bikes made from?
A.Metal. B.Bamboo. C.Wood.
12. What was the man's goal with his bike?
A.To make something fast.
B.To sell it for lots of money.
C.To make something environmentally﹣friendly.
13. What type of surface is the bike best suited for?
A.Rough surface. B.Hilly surface. C.Level surface.
听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。
14.What happened to the woman's room?
A.It was untidy. B.It was too expensive. C.It does not have a nice view.
15.How could the man be described?
A.Indifferent. B.Apologetic. C.Stressed.
16.Why does the man need to get the manager?
A.To approve a refund. B.To improve the hotel's service. C.To give the woman a small discount.
17.What does the woman decide to do in the end?
A.Call the manager. B.Stay at the hotel. C.Go to a different hotel.
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。
18.What is true about old alarm systems?
A.They were cheap. B.They were unreliable. C.They caused power cuts.
19.How do people control a smart home system?
A.By using the phone. B.By contacting the authorities. C.By adding software to the computer.
20.What is the speaker mainly talking about?
A.Camera technology. B.Child monitoring. C.Home security.
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
COVID﹣19 Campus Rules Of UBC Okanagan
The rules apply to all students, faculty and staff at UBC's Okanagan campus.
Travel in BC
A Public Health Order for all health regions in British Columbia calls on all individuals, places of work and businesses in BC to significantly reduce social interactions and travel. The current order is in effect until February 1, 2021.
As many are currently making plans for the upcoming Winter Break, all members of the campus community are reminded all non﹣essential travel should be avoided. The current orders suspend all events and social gatherings to significantly reduce COVID﹣19 transmission related to social interactions. The order allows for university students to join family for the holidays as this is not considered a social gathering, but it is important to maintain a narrow household bubble.
International travel
If you plan to travel out of Canada during the Winter Break, make sure you are aware of current travel restrictions and are prepared for your trip. Carefully review the updated Travelling to Canada Guide for important information on who is eligible to travel, documents to prepare, ensuring you have health insurance, making a quarantine(self﹣isolation)plan and more.
Measurement of body temperature and daily self﹣assessment when coming to campus
UBC's COVID﹣19 Campus Rules require that all students, faculty and staff must have their temperatures taken and assess themselves daily for COVID﹣19 symptoms prior to attending UBC premises. Please use the UBC self﹣assessment tool at https://bc. thrive.health/. Anyone experiencing symptoms should follow the guidance provided in the self﹣assessment tool.
Maintaining physical distancing and wearing non﹣medical masks
Public Health Orders require all members of our community maintain physical distance and wear non﹣medical masks. As a reminder, UBC(University of British Columbia) students, faculty, staff and visitors are required to wear non﹣medical masks, when indoors on our campuses.
Be well, be safe and thank you for following public health and campus rule guidance.
21.According to the current orders, a university student is allowed to   .
A. attend a concert B. host a party
C. organize a football match D. get together with his family
22.What are UBC students required to do when entering the campus?   
A. To stand in line. B. To wear medical masks.
C. To have temperatures taken. D. To show health insurance.
23.COVID﹣19 Campus Rules Of UBC Okanagan were probably posted online   .
A. in December B. in February
C. in August D. in September
B
When people sit together at night and enjoy the glorious moon, an ancient poem, Prelude to Water Melody, is often read for this occasion. Critics say it's probably the best poem about the Mid﹣Autumn Festival. Let's just focus on its most famous five lines to make some analysis.
In the first two lines of the five, the writer is comparing the life of a man with the changing face of the moon. In Chinese culture the moon is always considered to be a perfect carrier of emotions like nostalgia (怀旧) and longing for family reunion. A full moon symbolizes perfection and unity, while a gloomy night may remind people of their misfortunes. When the moon is round and fair but people are separated from their loved ones, such moments can be even more heartbreaking.
Before the comparison, the poet actually complains about the seemingly "ruthless(无情的)" moon and asks her:You should have no spite(怨恨)against man, but why. When people part, are you often full and bright?However, he soon realizes that no one has an easy ride, just like the moon may not always be bright. The imperfections have been going on since the beginning of time. That's why he says "There has been nothing perfect since the olden days."
Bu should we get bogged down(陷入)by the suffering of things with which we can't change?The poet gives his answer:"Change your attitude and stay positive.So, _____________ we have this everlasting line," The poet hopes that people appreciate the fact that no matter where they are, as long as the ones they love and miss are healthy and happy, they can all admire the same moon high in the sky.
To his day people still use this verse to express their good will and wishes for family members and friends who can't be with them, especially during major festivals.
24.What does the passage mainly talk about?    
A.How we can appreciate Chinese poetry about the Mid-Autumn Day.
B.When we must recite the best Chinese poetry about the Mid-Autumn Day.
C.What made a poet write the best ever Mid-Autumn Day Chinese poem.
D.Why a poem is the peak of Chinese poetry about the Mid-Autumn Day.
25.Why does the poet write "nothing is perfect since the olden day" in the poem?    
A.He doesn't understand why the moon hates humans.
B.He knows eventually the moon will become full again.
C.He realizes life is always accompanied by imperfections.
D.He understands life is too ruthless and has lost his interest in it.
26.Which of the following lines is the most suitable for the blank in Paragraph4
A. How long will the full moon bright Wine cup in hand I ask the sky.
B. Looking up, I find the moon bright: bowing, in homesickness I am drowned.
C.In spring the river rises as high as the sea; with the river’s tide uprises the moon bright.
D.May we all be blessed with a long life; miles apart, we’ll share the beauty of the moon together.
27.We can infer from this article that the author    .
A.is a very optimistic poet B.likes the first two lines of the five most
C.appreciates the poet's optimism in the poem D.believes a positive state of mind is a must to a good poet
C
Scientist have been studying Antarctica for over a century,but details as basic as what it looks like beneath all that ice have largely remained a mystery. Now, Earther reports that a team of scientists from Denmark, Norway, the Netherlands, and the UK has published the most detailed data yet on the continent's subglacial topography(冰川下的地形) near the South Pole.
As they report in the journal Geophysical Research Letters, central Antarctica is home to three large canyons(峡谷), one of which is deeper than the Grand Canyon and nearly as wide at some points. The researchers made the discovery by flying a plane with radar over the South Pole, a spot that isn't covered by satellites. They expected to find mountains beneath the ice sheet, but the wide canyons they found between the mountains came as a surprise.
Of the three canyons, two hadn't been documented previously. The largest, the Foundation Trough(基础槽), measures 218 miles long, up to 22 miles wide, and 6,260 feet deep, putting it up there with the planet's most impressive canyons.
The discoveries are significant on their own, but the real purpose behind the research is to better understand how the West and Fast Antarctic ice sheets will react to rising temperatures.Human-caused climate change has made some of the continent's ice not firm, and the West Antarctic ice sheet especially has been slowly melting to the sea. If patterns continue,the coastal glaciers supporting the large ice sheets could fall down, causing sea levels to rise a minimum of 10 feet. If this happens, the canyons could be a major factor in the speed and direction of ice flow from central Antarctica to the coast.
The event isn't likely to happen in the near future, but further study of Antarctica's topography will allow scientists to better predict when it might.
28.Which of the following have scientists known little?    
A.The shape of Antarctica ice. B.The condition of Antarctica ice.
C.The Grand Canyon. D.The beneath of Antarctica ice.
29.Which of the following is found by a plane with radar?    
A.The Grand Canyon. B.The mountains.
C.Three large canyons. D.Ice sheets.
30.How do the scientists feel about finding the wide canyons?    
A.Ridiculous. B.Interesting.
C.Unexpected. D.Common.
31. What's the aim of the study?    
A.To know how ice sheets react to rising temperatures. B.To find out how large the three canyons are.
C.To document the three canyons. D.To show the importance of the three canyons.
D
Joseph Francis Charles Rock (1884﹣1962)was an Austrian-American explorer, botanist, and anthropologist(人类学家). For more than 25 years, he travelled extensively through Tibet and Yunnan, Gansu,and Sichuan provinces in China before finally leaving in 1949.
In 1924, Harvard sent Joseph Francis Rock on a treasure hunt through China's southwestern provinces--the Wild West of their day. But gold and silver weren't his task : Rock, a distinguished botanist, sought only to fill his bags with all the seeds, sapling, and shrubs he could find. During his three-year expedition, he collected 20,000 specimens for the Arnold Arboretum(阿诺德植物园).
Botany, though, was just one of Rock's strengths. As an ethnologist(民族学者), he took hundreds of photographs of the Naxi, a tribe in Yunnan province, recording their now-lost way of life for both Harvard and National Geographic, and took notes for an eventual 500-page dictionary of their language. His hand-drawn map of his travels through China's "Cho-Ni" territory, in the Harvard Map Collection, includes more than a thousand rivers, towns, and mountains indicated in both English and Chinese, and was so well made that the U.S.government used it to plan aerial missions in World War Ⅱ.
Scientist, linguist, cartographer, photographer, writer--Rock was not a wallflower in any sense. Arrogant and self-possessed, he would walk into a village or warlord's place "as if he owned the place," said Lisa Pearson, the Arboretum's head librarian.
In declaring his successful return under the headline "Seeking Strange Flowers, in the Far Reaches of the World" , the Boston Evening Transcript ran a large photo of the daring explorer wearing in a woolly coat and fox-skin hat. "In discussing his heroism including hair-raising escapes from death either from mountain slides, snow slides and robber armies, he waves the idea away as if it is of no importance."
The Arboretum and Rock parted ways after 1927, mainly because his trip cost Harvard a fortune--about$900,000 in today's dollars. Fortunately,many of his specimens, many of his amazing photos, and his great stories remain.
32.What is the passage mainly about?    
A.Rock's service for the U.S government. B.Rock's cooperation with Harvard.
C.Rock's work as a botanist. D.Rock's exploration in Southwest China.
33.What contribution did Rock make to the USA besides collecting new plants and specimens?    
A.He traveled through some uncivilized places in China. B.His hand-drawn map was used in WWⅡ.
C.He showed heroism by escaping difficulties. D.He made headlines in Boston Evening News.
34.How did Rock respond when people mentioned his heroic deeds?    
A.Excitedly. B.Proudly. C.Calmly D.Nervously.
35.What caused Rock to stop work for The Arboretum?    
A.The vast expense. B.The dangerous journey. C.The challenging tasks. D.The unknown world.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Reading poetry can be challenging, but learning how to carefully move through a poem is also very rewarding. 36    But, by following the tips below, anyone can have the deeply rewarding experience of connecting to a great poem.
Sound abounds(有许多). Poetry is made to be heard. You're probably familiar with rhyming poems:roses are red, violets are blue...but there are many sound elements that poets use not only to make the poem sound beautiful, but to enhance the meaning or intention of a poem. 37   What do you notice about how it sounds?How does the sound enhance an overall theme, mood, or message?
38   Many poems may use words or reference places or times in history that may be unfamiliar to you. Be curious enough to look up all the words and references that you're unfamiliar with.You should also gather information about the poet, what was happening in their lives, and what was going on in the world around them. All of these can offer essential context to bring the poem to life.
Analyze the figurative(比喻的)language in the poem. Figurative language could be words that are repeated often in the poem or words that rhyme in each stanza(节). To get more into the figurative meaning of the poem, you should look at how the poet uses literary devices like metaphor, simile, and imagery.39    
Finally,you don't have to understand it to engage with it and enjoy it. If you like the way a poem sounds when you read it aloud, but don't know what it "means", that's OK! 40  _  The great thing about art is that it can have lots of different meanings or seemingly no meaning at all and can still be enjoyed. The same goes for poetry.
A.Curiosity kills the confusion.
B.Look up the words you do not understand.
C.Once you find a poem that interests you,read it out loud several times.
D.Maybe it makes sense in a way that you can't necessarily express.
E.They are often used to add deeper meaning to the poem.
F.You should also pay attention to how the poet opens and closes the poem.
G.Unlike painting and music,poetry requires a little extra effort to harvest its full effects.
第三部分 英语知识运用(共二节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题; 每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Days after Argentina canceled all international flights to protect the country from COVID﹣19,Manuel Ballestero(41)    his journey home the only way possible. He stepped aboard his small sailboat for an 85-day journey back.
The 47-year-old sailor could have stayed on the tiny Portuguese island of Porto Santo, to(42)   the time of lockdowns in a scenic place largely free of the(43)   . But the thought of living away from his family, especially his father who was soon to turn 90, was unbearable . So he loaded his 29-foot boat with canned food and(44)    in mid-March.
A particularly(45)    aspect of this awful period was the inability of an untold number of people to rush home to help loved ones. Friends tried to(46)    Mr.Ballestero from starting the risky journey and the(47)    in Portugal warned him he might not be allowed to reenter if he ran into trouble and had to(48)   . But he was determined.
Sailing across the Atlantic is challenging in the best of circumstances. The added difficulties of doing it during a pandemic became(49)    three weeks into the trip. On April 12, the authorities(当局) in Cape Verde(50)    him to dock at the island nation to get a new supply of food and fuel. He was experienced in spending long time at sea,but being(51)    on the open ocean is frightening to even the most experienced sailor.
Learning about his voyage, people bored at home were impressed. He(52)    created an Instagram account to(53)    the final leg of the trip. "Entering my port where I learned how to sail gave me the taste of a(n)(54)    accomplished," Juan said.
(55)    Mr.Ballestero didn't get to celebrate his father's 90th birthday in May, he did make it home in time for Father's Day.
(41)A.stopped B.expected C.started D.changed
(42)A.shift B.share C.survive D.reflect
(43)A.poison B.virus C.gene D.cell
(44)A.went on B.took off C.settled down D.set out
(45)A.painful B.dangerous C.complex D.important
(46)A.save B.protect C.discourage D.ban
(47)A.reporters B.relatives C.citizens D.government
(48)A.turn away B.turn back C.give up D.give in
(49)A.common B.different C.obvious D.minor
(50)A.urged B.forced C.threatened D.prohibited
(51)A.awake B.alone C.forgotten D.deserted
(52)A.even B.just C.yet D.still
(53)A.instruct B.afford C.serve D.document
(54)A.skill B.mission C.experiment D.exploration
(55)A.While B.As C.Unless D.Since
第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Climate Change Requires The World’s Attention
There is little doubt that Earth 56. ____________ (get) warmer and warmer. In 2013, a lot of people were shocked by a news photo of a dead polar bear which appeared to have starved and died. This 57. ______(alarm) case showed how the increase in temperature had an impact 58. ____________ Earth’s ecology.
Climate scientists often mention a key climate process 59. ___________(call) the “greenhouse effect”,
___________ has two common meanings. Without the “natural” greenhouse effect, Earth could not sustain life. However, the “man-made” greenhouse effect has now become a big problem because more heat energy
61. ____________ (trap) in the atmosphere, causing Earth’s surface temperature to rise quickly.
There is strong and comprehensive evidence that the rise in temperature has led to an increase in extreme weather and 62. _____________ (nature) disasters worldwide, not only causing serious damage, but also costing human lives. Climate scientists have warned that if we do not take appropriate actions, this warming trend will 63. ______________ (probable) continue and there will be a higher price 64_____________ (pay).
Governments need to consider making policies and taking appropriate actions and measures to reduce greenhouse gas emissions. We as individuals can also reduce our “carbon footprint”. It is our 65________________ (responsible) to seize every opportunity to educate everyone about global warming, along with its causes and impacts.
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
(2022春 双阳区校级期中)假定你是校英文报的学生通讯员,你校上周举办了主题为"歌唱祖国"的学生合唱(chorus)比赛。请你用英语写一则新闻报道,内容包括:
1.比赛时间,地点,及人员;(上周,学校大厅,全校师生)
2.比赛及获奖情况;(赛前准备,表现.....,评选出......)
3.对该活动的评价。(成功与否,感想......)
注意:1.词数100左右(标题已给出,但不计入总词数);
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Singing for Our Country in Our School
______ __ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文
The Other Shoe
Shoes are made for walking.
But Aamir, a homeless Indian boy, doubted it. Wandering the noisy railway platform, he found one of his flip-flops(人字拖鞋) broken again. He hurried to a corner, sat down and tried to fix it, his bare footpressing awkwardly against the ground. However, it was beyond repair.
He gave up and looked around aimlessly, staring at people’s shoes. Suddenly, his eyes were drawn to two boyish legswearing flawlessly white socks and equally perfect black leather shoes, which were glittering in the mid-day sun. It was a boy of his age. He couldn’t treasure his possession too much, obviously, because every ten seconds, he stopped, bent down and carefully wiped a dust or two from his shoes. His father wasconstantly glancing over and urging him, “ Hurry up! The train is coming! ”
Aamir’s eyes followed the father and son, but mostly the leather shoes, as if enchanted (被施魔法的). Imagining himself wearing them, the comfort from the good leather, the jaw-dropping look on his friends’ faces, he couldn’t help cracking a big smile.
The bell of the train drew him back; the fancy-shoe boy and his father were about to get aboard. They tried to crowd into the doorway. However, the instant the boy entered the compartment (车厢), one of his shoes fell off and before he could pick it up, the train began to pull away.
The shoe was now lying alone on the platform. Aamir’s eyes lit up with excitement. Like an arrow, he shot for the shoe and then picked it up, holding it with both hands as if holding the Queen’s crown. After a few seconds of hesitating and looking from the shoe to the train and back, he began racing — with only one good shoe, his flip-flop.
He held the leather shoe up, trying to pass it to the boy through the window, who was desperately reaching out his hand as well. However, it was never close enough.
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
Paragraph 1:
That left Aamir no choice but to throw the shoe onto the train. ___________________________________
_______________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
But when he raised his head, Aamir saw the other shoe thrown out of the train window. _______________
_______________________________________________________________________________________
同课章节目录