2023届新高考英语二轮复习攻破新题
阅读理解之记叙文(2.5分)03:真题演练
【精选真题1】
(2022·新高考Ⅱ卷)
We journalists live in a new age of storytelling, with many new multimedia tools. Many young people don’t even realize it’s new. For them, it’s just normal.
This hit home for me as I was sitting with my 2-year-old grandson on a sofa over the Spring Festival holiday. I had brought a children’s book to read. It had simple words and colorful pictures — a perfect match for his age.
Picture this: my grandson sitting on my lap as I hold the book in front so he can see the pictures. As I read, he reaches out and pokes (戳) the page with his finger.
What’s up with that He just likes the pictures, I thought. Then I turned the page and continued. He poked the page even harder. I nearly dropped the book. I was confused: Is there something wrong with this kid
Then I realized what was happening. He was actually a stranger to books. His father frequently amused the boy with a tablet computer which was loaded with colorful pictures that come alive when you poke them. He thought my storybook was like that.
Sorry, kid. This book is not part of your high-tech world. It’s an outdated, lifeless thing. An antique, like your grandfather. Well, I may be old, but I’m not hopelessly challenged, digitally speaking. I edit video and produce audio. I use mobile payment. I’ve even built websites.
There’s one notable gap in my new-media experience, however: I’ve spent little time in front of a camera, since I have a face made for radio. But that didn’t stop China Daily from asking me last week to share a personal story for a video project about the integration of Beijing, Tianjin and Hebei province.
Anyway, grandpa is now an internet star — two minutes of fame! I promise not to let it go to my head. But I will make sure my 2-year-old grandson sees it on his tablet.
4. What do the underlined words “hit home for me” mean in paragraph 2
A. Provided shelter for me. B. Became very clear to me.
C. Took the pressure off me. D. Worked quite well on me.
5. Why did the kid poke the storybook
A. He took it for a tablet computer. B. He disliked the colorful pictures.
C. He was angry with his grandpa. D. He wanted to read it by himself.
6. What does the author think of himself
A. Socially ambitious. B. Physically attractive.
C. Financially independent. D. Digitally competent.
7. What can we learn about the author as a journalist
A. He lacks experience in his job. B. He seldom appears on television.
C. He manages a video department. D. He often interviews internet stars.
【精选真题2】
(2022·北京卷)
My name is Alice. Early last year, I was troubled by an anxiety that crippled ( 削弱 ) my ability to do anything. I felt like a storm cloud hung over me. For almost a year I struggled on, constantly staring at this wall that faced me. My perfectionist tendencies were the main root of this: I wanted to be perfect at whatever I did, which obviously in life is not possible, but it consumed me.
One day, I attended a presentation by wildlife conservationist Grant Brown at my high school. His presentation not only awed and inspired me, but also helped emerge an inner desire to make a difference in the world. I joined a pre-presentation dinner with him and that smaller setting allowed me to slowly build up my courage to speak one-on-one with him—an idea that had seemed completely impossible. This first contact was where my story began.
A month later, Brown invited me to attend the World Youth Wildlife Conference. Looking back, I now see that this would be the first in a series of timely opportunities that my old self would have let pass, but that this new and more confident Alice enthusiastically seized. Shortly after I received his invitation, applications to join the Youth for Nature and the Youth for Planet groups were sent around through my high school. I decided to commit to completing the applications, and soon I was a part of a growing global team of young people working to protect nature. Each of these new steps continued to grow my confidence.
I am writing this just six months since my journey began and I’ve realised that my biggest obstacle ( 障碍 ) this whole time was myself. It was that voice in the back of my head telling me that one phrase that has stopped so many people from reaching their potential: I can’t. They say good things come to those who wait; I say: grab every opportunity with everything you have and be impatient. After all, nature does not require our patience, but our action.
24. What was the main cause for Alice’s anxiety
A. Her inability to act her age. B. Her habit of consumption.
C. Her desire to be perfect. D. Her lack of inspiration.
25. How did Grant Brown’s presentation influence Alice
A. She decided to do something for nature. B. She tasted the sweetness of friendship.
C. She learned about the harm of desire. D. She built up her courage to speak up.
26. The activities Alice joined in helped her to become more ________.
A. intelligent B. confident C. innovative D. critical
27. What can we learn from this passage
A. Practice makes perfect. B. Patience is a cure of anxiety.
C. Action is worry’s worst enemy. D. Everything comes to those who wait.
【精选真题3】
(2021·天津卷)
When people ask me how I started writing, I find myself describing an urgent need that I felt to work with language. Having said that, I did not know for a long time what I was looking for. It was not until I followed this feeling to its source that I discovered I had a passion for writing. With some encouragement from my colleagues, I had one of my poems published. This bit of success, however, was the point where my problem began.
Back in 1978, I had to travel between three different campuses in the morning, teaching freshman composition. Afternoons I spent taking my daughter to her ballet and horse-riding lessons. I composed my lectures on the way, and that was all the thinking time I had. When I returned home, there was not enough of me left for writing after a full working day.
As a way out, I decided to get up two hours before my usual time. My alarm was set for 5:00 A.M. The first day I shut it off because I had placed it within arm's reach. The second day I set two clocks, one on my night table, and one out in the hallway. I had to jump out of bed and run to silence it before my family was awoken. This was when my morning writing began.
Since that first morning in 1978, I have been following the habit to this day, not making or accepting many excuses for not writing. I wrote my poems in this manner for nearly ten years before my first book was published. When I decided to write a novel, I divided my two hours: the first for poetry, the second for fiction. Well or badly, I wrote at least two pages a day. This is how my novel, The Line of the Sun. was finished. If I had waited to have the time, I would still be waiting to write my novel.
What I got out of getting up in the dark to work is the feeling that I am in control. For many people, the initial sense of urgency to create easily dies away because it requires making the tough decision: taking the time to create, stealing it from yourself if ifs the only way.
41. What motivated the author to start her writing career
A. Her strong wish to share.
B. Her keen interest in writing.
C. Her urgent need to make a living.
D. Her passionate desire for fame.
42. What problem did the author face when she decided to begin her writing
A. She was too exhausted to write after a busy day.
B. She had trouble in deciding on her writing style.
C. She had to take time to discipline her daughter.
D. She was unsure about her writing skills.
43. Why did the author place an alarm clock in the hallway
A. In case the clock in her room broke down.
B. In case she failed to hear the ringing.
C. To force herself out of bed.
D. To wake up her family.
44. How did the author manage to finish her novel
A. By sticking to writing every morning.
B. By writing when her mind was most active.
C. By drawing inspirations from classic novels.
D. By reducing her teaching hours at school.
45. What can we learn from the author's success in her writing career
A. It is never too late to change your job.
B. Imaginative ideas die away if not taken in time.
C. A tight schedule is no excuse for lack of action.
D. Daily life provides ideas for creative writing.
【精选真题4】
(2021·新高考Ⅰ卷)
By day, Robert Titterton is a lawyer. In his spare on stage beside pianist Maria Raspopova — not as a musician but as her page turner. “I’m not a trained musician, but I’ve learnt to read music so I can help Maria in her performance.”
Mr Titterton is chairman of the Omega Ensemble but has been the group’s official page turner for the past four years. His job is to sit beside the pianist and turn the pages of the score so the musician doesn’t have to break the flow of sound by doing it themselves. He said he became just as nervous as those playing instruments on stage.
“A lot of skills are needed for the job. You have to make sure you don’t turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go back to the right spot.” Mr Titterton explained.
Being a page turner requires plenty of practice. Some pieces of music can go for 40 minutes and require up to 50 page turns, including back turns for repeat passages. Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of “nodding” to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.
But like all performances, there are moments when things go wrong. “I was turning the page to get ready for the next page, but the draft wind from the turn caused the spare pages to fall off the stand,” Mr Titterton said, “Luckily I was able to catch them and put them back.”
Most page turners are piano students or up-and-coming concert pianists, although Ms Raspopova has once asked her husband to help her out on stage.
“My husband is the worst page turner,” she laughed. “He’s interested in the music, feeling every note, and I have to say: ‘Turn, turn!’ “Robert is the best page turner I’ve had in my entire life.”
24. What should Titterton be able to do to be a page turner
A. Read music. B. Play the piano.
C. Sing songs. D. Fix the instruments.
25. Which of the following best describes Titterton’s job on stage
A. Boring. B. Well-paid.
C. Demanding. D. Dangerous.
26. What does Titterton need to practise
A. Counting the pages. B. Recognizing the “nodding”.
C. Catching falling objects. D. Performing in his own style.
27. Why is Ms Raspopova’s husband “the worse page turner”
A He has very poor eyesight. B. He ignores the audience.
C. He has no interest in music. D. He forgets to do his job.
【精选真题5】
(2021·新高考Ⅱ卷)
I have worked as a keeper at the National Zoo, Paris for 11 years. Spot and Stripe are the first tiger cubs that have ever been born here. Globally, a third of Sumatran cubs in zoos don't make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock care at home.
I've got two children—the younger one, Kynan, was extremely happy about the tigers arriving - but all of us really looked forward to being part of their lives and watching them grow. I wasn't worried about bringing them into my home with my wife and kids. These were cubs. They weighed about 2.5 kg and were so small that there was absolutely no risk.
As they grew more mobile, we let them move freely around the house during the day, but when we were asleep we had to contain them in a large room, otherwise they'd get up to mischief. We'd come down in the morning to find they'd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.
Things quickly got very intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some tough times and I just felt extremely tired. I was grateful that my family was there to help. We had to have a bit of a production line going, making up “tiger milk”, washing baby bottles, and cleaning the floors.
When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors and jump fences, and we knew it really was time for them to go. It was hard for us to finally part with them. For the first few days, Kynan was always a bit disappointed that the cubs weren't there.
I'm not sad about it. I'm hands-on with them every day at the zoo, and I do look back very fondly on the time that we had them.
4. Why did the author bring the tiger cubs home
A. To ensure their survival. B. To observe their differences.
C. To teach them life skills. D. To let them play with his kids.
5. What do the underlined words “get up to mischief” mean in paragraph 3
A. Behave badly. B. Lose their way. C. Sleep soundly. D. Miss their mom.
6. What did the author think of raising the tiger cubs at home
A. Boring. B. Tiring. C. Costly. D. Risky.
7. Why did the author decide to send Spot and Stripe back to the zoo
A. They frightened the children. B. They became difficult to contain.
C. They annoyed the neighbours. D. They started fighting each other.
【精选真题6】
(2021·浙江卷)
Leslie Nielsen’s childhood was a difficult one, but he had one particular shining star in his life — his uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career (职业) in acting. Even though he often felt he would be discovered to be a no-talent, he moved forward, gaining a scholarship to the Neighborhood Playhouse and making his first television appearance a few years later in 1948. However, becoming a full-time, successful actor would still be an uphill battle for another eight years until he landed a number of film roles that finally got him noticed.
But even then, what he had wasn’t quite what he wanted. Nielsen always felt he should be doing comedy but his good looks and distinguished voice kept him busy in dramatic roles. It wasn’t until 1980 — 32 years into his career — that he landed the role it would seem he was made for in Airplane! That movie led him into the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly.
Did Nielsen then feel content in his career Yes and no. He was thrilled to be doing the comedy that he always felt he should do but even during his last few years, he always had a sense of curiosity, wondering what new role or challenge might be just around the comer. He never stopped working, never retired.
Leslie Nielsen’s devotion to acting is wonderfully inspiring. He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that even a single desire, never given up on, can make for a remarkable life.
1. Why did Nielsen want to be an actor
A. He enjoyed watching movies. B. He was eager to earn money.
C. He wanted to be like his uncle D. He felt he was good at acting.
2. What do we know about Nielsen in the second half of his career
A. He directed some high quality movies. B. He avoided taking on new challenges.
C. He focused on playing dramatic roles. D. He became a successful comedy actor.
3. What does Nielsen’s career story tell us
A. Art is long, life is short. B. He who laughs last laughs longest.
C. It’s never too late to learn. D. Where there’s a will there’s a way.
【精选真题1】
【答案】4. B 5. A 6. D 7. B
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者曾经是一名记者,在春节期间,作者给孙子拿了一本儿童读物,孙子却以为是平板电脑,不停地戳书。
【解析】
【4题详解】词句猜测题。根据第一段“We journalists live in a new age of storytelling, with many new multimedia tools. Many young people don’t even realize it’s new. For them, it’s just normal.”以及画线词后文“as I was sitting with my 2-year-old grandson on a sofa over the Spring Festival holiday.”可知,作者是记者,生活在一个讲故事的新时代,有许多新的多媒体工具。许多年轻人甚至没有意识到它是新的。对他们来说,这很正常。而这在春节假期,作者和两岁的孙子坐在沙发上,尤其清楚认识到了这一点。故画线词意思是“我很清楚”。故选B。
【5题详解】细节理解题。根据第五段中“He was actually a stranger to books. His father frequently amused the boy with a tablet computer which was loaded with colorful pictures that come alive when you poke them. He thought my storybook was like that.(事实上,他对书本并不熟悉。他的父亲经常用一台装有彩色图片的平板电脑逗他开心,当你戳它们的时候,这些图片就会变得栩栩如生。他认为我的故事书就是那样的)”可知,那孩子戳故事书是因为他把它当成了平板电脑。故选A。
【6题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“Well, I may be old, but I’m not hopelessly challenged, digitally speaking. I edit video and produce audio. I use mobile payment. I’ve even built websites. (我可能老了,但从数字角度来说,我还没有毫无希望的挑战。我编辑视频,制作音频。我用移动支付。我甚至建立了网站)”可知,作者认为自己懂数码技术。故选D。
【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“There’s one notable gap in my new-media experience, however: I’ve spent little time in front of a camera, since I have a face made for radio.(然而,在我的新媒体体验中有一个明显的差距:我很少在镜头前呆着,因为我的脸是为电台而生的)”可知,作者作为记者他很少上电视。故选B。
【精选真题2】
【答案】24. C25. A26. B27. C
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述作者通过参加保护自然活动治愈好了自己的焦虑。
【解析】
【24题详解】细节理解题。由文章第一段“My perfectionist tendencies were the main root of this: I wanted to be perfect at whatever I did, which obviously in life is not possible, but it consumed me.(我的完美主义倾向是这一点的主要根源:无论我做什么,我都想做到完美,这在生活中显然是不可能的,但它消耗了我。)”可知,是要求完美导致了焦虑。故选C项。
【25题详解】细节理解题。由文章第二段“One day, I attended a presentation by wildlife conservationist Grant Brown at my high school. His presentation not only awed and inspired me, but also helped emerge an inner desire to make a difference in the world. (一天,我在高中参加了野生动物保护主义者Grant Brown的演讲。他的演讲不仅让我感到敬畏和鼓舞,还帮助我产生了一种内在的愿望,希望在世界上有所作为。)”和文章第三段“ Shortly after I received his invitation, applications to join the Youth for Nature and the Youth for Planet groups were sent around through my high school. I decided to commit to completing the applications, and soon I was a part of a growing global team of young people working to protect nature. (在我收到他的邀请后不久,我的高中就收到了加入“Youth for Nature”和“Youth for Plane”组织的申请。我决定致力于完成这些申请,很快我就成为了一个日益壮大的全球年轻人保护自然团队的一员。)”可知,是Grant Brown让作者开始为从事保护自然地活动中。故选A项。
【26题详解】细节理解题。由文章第三段“I decided to commit to completing the applications, and soon I was a part of a growing global team of young people working to protect nature. Each of these new steps continued to grow my confidence.(我决定完成申请,很快我就成为了一个不断壮大的全球年轻人保护自然团队的一员。每一步都让我更加自信。)”可知,Alice 加入这些活动让她变得更自信了。故选B项。
【27题详解】推理判断题。由第一段“ Early last year, I was troubled by an anxiety that crippled ( 削弱 ) my ability to do anything. I felt like a storm cloud hung over me.”(去年年初,我被一种焦虑困扰,它削弱了我做任何事情的能力。)由文章第三段“I decided to commit to completing the applications, and soon I was a part of a growing global team of young people working to protect nature. Each of these new steps continued to grow my confidence.(我决定完成申请,很快我就成为了一个不断壮大的全球年轻人保护自然团队的一员。每一步都让我更加自信。)可知,文章主要讲述作者通过参加保护自然活动治愈好了自己的焦虑。所以从文章中我们能学到行动是忧虑最大的敌人。故选C项。
【精选真题3】
(2021·天津卷)
【答案】41. B 42. A 43. C 44. A 45. C
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的是作者喜爱写作并制定计划一直坚持下来。
【解析】
【41题详解】细节理解题。根据文章第一段“When people ask me how I started writing, I find myself describing an urgent need that I felt to work with language.”当人们问我是如何开始写作的时候,我发现自己在描述一种对语言的迫切需求。可知,促使作者开始她的写作生涯的原因是她对写作的强烈兴趣。故选B项。
【42题详解】细节理解题。根据文章第二段“When I returned home, there was not enough of me left for writing after a full working day.”当我回到家时,在工作了一整天后,我写东西的精力已经不够了。可知,当作者决定开始写作时,因为她忙碌了一天之后,她筋疲力尽,无法再写作了。故选A项。
【43题详解】细节理解题。根据文章第三段“The first day I shut it off because I had placed it within arm's reach. The second day I set two clocks, one on my night table, and one out in the hallway.”第一天我把它关掉了,因为我把它放在触手可及的地方。第二天,我调了两个钟,一个放在床头柜上,一个放在走廊上。可知,作者在走廊里放了一个闹钟的原因是为了强迫自己起床。故选C项。
【44题详解】推理判断题。根据文章第四段“Since that first morning in 1978, I have been following the habit to this day, not making or accepting many excuses for not writing.”从1978年的第一个早晨开始,我一直遵循这个习惯,直到今天,不为不写作找任何借口。可知,作者能够写小说的原因是坚持每天早上写作。故选A项。
【45题详解】推理判断题。根据文章最后一段“What I got out of getting up in the dark to work is the feeling that I am in control.”我从摸黑起床工作中得到的是一种掌控一切的感觉。以及文章第四段“Since that first morning in 1978, I have been following the habit to this day, not making or accepting many excuses for not writing.”从1978年的第一个早晨开始,我一直遵循这个习惯,直到今天,不为不写作找任何借口。可知,紧凑的日程并不是不采取行动的借口。故选C项。
【精选真题4】
(2021·新高考Ⅰ卷)
【答案】24. A 25. C 26. B 27. D
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了为钢琴演奏者做翻页工作的Robert Titterton和他的工作情况。
【解析】
【24题详解】细节理解题。根据第一段“I’m not a trained musician, but I’ve learnt to read music so I can help Maria in her performance.(我不是受过训练的音乐家,但我学会了识谱,这样我就可以在Maria的表演中帮助她)”可知,Titterton因为识谱,所以可以在Maria的钢琴表演中为她翻页。故选A项。
【25题详解】推理判断题。根据第三段“A lot of skills are needed for the job. You have to make sure you don’t turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go back to the right spot.(这项工作需要很多技能。你必须确保你不会一次翻两页并且必要的时候确保你回到前面找到音乐重复的部分)”可知,为钢琴家翻页这项工作很需要技巧。由此推知,Titterton的工作要求是很高的。故选C项。
【26题详解】细节理解题。根据第四段“Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of “nodding” to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.(无声的舞台交流是关键,每个钢琴家都有自己的“点头”风格来表示翻页,他们需要和翻页者进行练习)”可知,Titterton需要和钢琴演奏者练习识别他们的“点头”示意来翻页。故选B项。
【27题详解】细节理解题。根据最后一段“He’s interested in the music, feeling every note, and I have to say: ‘Turn, turn!’(他对音乐很感兴趣,感受着每一个音符,所以我不得不说:“翻页,翻页!”)”可知,Ms Raspopova的丈夫因为对音乐感兴趣,所以帮她翻页的时候总是沉浸在音乐中而忘掉自己的工作,她不得不去提醒。故选D项。
【精选真题5】
(2021·新高考Ⅱ卷)
【答案】4. A 5. A 6. B 7. B
【导语】这是一篇记叙文。讲述了作者为了保证两只老虎幼崽的存活,决定在家里全天候照顾它们。介绍了老虎在作者家生活的情况以及作者照顾老虎的感受。
【解析】
【4题详解】细节理解题。根据第一段中“Globally, a third of Sumatran cubs in zoos don't make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock care at home. (在全球范围内,动物园里三分之一的苏门答腊老虎幼崽活不到成年,所以我决定在家里全天候照顾它们)”可知,作者把老虎幼崽带回家是为了确保他们的存活。故选A。
【5题详解】词句猜测题。根据画线词上文“As they grew more mobile, we let them move freely around the house during the day, but when we were asleep we had to contain them in a large room, otherwise they'd ”(随着它们的活动越来越多,我们白天让它们在房子里自由活动,但当我们睡觉时,我们必须把它们关在一个大房间里,否则它们会)以及后文“We'd come down in the morning to find they'd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.”(我们早上下楼时发现他们把房间弄得乱七八糟,让它看起来像个动物园。)可知,作者不得不把老虎们关在一个大房间里,否则它们就会调皮捣蛋,表现不好。早上下楼时发现他们把房间弄得乱七八糟,看起来像个动物园。故画线词意思是“表现不好”。故选A。
【6题详解】推理判断题。根据倒数第三段中“Things quickly got very intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some tough times and I just felt extremely tired.(由于需要大量的精力来照顾它们,事情很快变得非常紧张。有一段艰难的日子,我只是觉得非常累)”可推知,作者认为在家里养小老虎累人。故选B。
【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors and jump fences, and we knew it really was time for them to go.(当Spot和Stripe四个月大的时候,他们正在学习如何开门和跳栅栏,我们知道是时候让他们离开了)”可知,作者决定把Spot 和Stripe送回动物园是因为他们变得难以控制。故选B。
【精选真题6】
【答案】1. C 2. D 3. D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Leslie Nielsen的演艺生涯。
【解析】
【1题详解】细节理解题。通过文章第一段“his uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career in acting. (他的叔叔,是一位著名的演员。Nielsen的叔叔所赢得的钦佩和尊重激励他走上了演艺事业)”可知,Nielsen想当演员的原因是想像他叔叔一样。故选C项。
【2题详解】细节理解题。通过文章第二段“That movie led him into the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly. (这部电影使他进入了职业生涯的后半段,即使影评人对这部电影评价不高,但仅仅凭他的喜剧表演就可以使这部电影获得经济上的成功)”可知,在Nielsen职业生涯的后半段,他成了一个成功的喜剧演员。故选D项。
【3题详解】推理判断题。通读全文,再结合文章最后一段“He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that even a single desire, never given up on, can make for a remarkable life. (他凭借平凡的努力和决心建立了一个非常成功的事业。他告诉我们,即使是只有一个愿望,永不放弃,也能成就非凡的人生)”可推知,Nielsen的职业经历告诉我们:有志者事竟成。故选D项。