2023届新高考英语二轮复习攻破新题
阅读理解之应用文(2.5分)02:模拟训练
【模拟试题1】
(2022·浙江强基联盟联考)
Five Star Yellowstone Tour
Discover the world’s oldest national park, Yellowstone, on this grand wildlife tour. Our professional guides will give you a 5 star customer service experience on your all inclusive tour without any additional taxes or booking fees.
Starting at approximately 7 am, we will be rolling out the red carpet for you and all you have to do is to sit back and enjoy the ride. We provide snacks, bottled water, and cooked food for lunch. This tour’s main focus is on the wide variety of wildlife, Yellowstone’s rich historic landscapes as well as the fascinating prospect formed by the Yellowstone Supervolcano for over millions of years. Binoculars are provided to help you appreciate the scenery better.
Whether you are an amateur photographer, a science or history enthusiast or just want to explore the outdoors, this tour has something for everyone. Our fun but professional guides will give you a first class tour in a very comfortable tour bus.
Tour snapshot
Duration: 10-12 hours
Taking Covid-19 safety measures: Click here
Hotel pickup offered
Group size: 9
Ticket type: Mobile
Available language: English
Book in advance
Scheduled date: Check availability
Total fees: $300 per adult (age 13-99); 40% discount (age 1-12)
Reserve now & pay later: Learn more
Free cancellation: For a full refund, cancel at least 24 hours in advance of the start date of the experience.
Now you’re all set! Have a great time.
21. Where is this text probably taken from
A. A textbook. B. A website.
C. A scenery magazine. D. A travel report.
22. What can we know about the tour
A. It has both mobile and paper tickets.
B. It is a 9-people group with extra fees.
C. It offers snacks, breakfast, binoculars and hotel pickup.
D. It highlights wildlife, historic sights and volcanic scenery.
23. What should you do for the booking
A. Pay $180 per child for the tour.
B. Pay at once after your reservation.
C. Cancel within 24 hours for a full refund.
D. Consult the guide to check available date.
【答案】
21. B 22. D 23. A
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了五星级黄石之旅的具体细节和注意事项。
【解析】
【21题详解】推理判断题。根据Tour snapshot部分中的“Taking Covid-19 safety measures: Click here (采取新冠肺炎安全措施:点击此处)”可知,这篇文章可能来自一个网站。故选B。
【22题详解】细节理解题。根据文章第二段“This tour’s main focus is on the wide variety of wildlife, Yellowstone’s rich historic landscapes as well as the fascinating prospect formed by the Yellowstone Supervolcano for over millions of years. (本次游览的重点是种类繁多的野生动物、黄石公园丰富的历史景观以及黄石超级火山数百万年来形成的迷人前景)”可知,关于这次旅行我们能知道它突出了野生动物、历史景观和火山景观。故选D。
【23题详解】细节理解题。根据倒数第四段“Total fees: $300 per adult (age 13-99); 40% discount (age 1-12) (总费用:每位成人300美元(13-99岁);40%折扣(1-12岁))”可知,你应该为预订做的事情是为每个孩子支付300×(1-40%)=180美元。故选A。
【模拟试题2】
(2022·合肥八中联考)
Canada is one of the most beautiful countries in the world. Here are 4 attractive places worth your visit.
Churchill
Churchill is a town with the nickname “Polar Bear Capital of the World”, where tourists can safely view polar bears from special vehicles in autumn and winter. Thousands of beluga whales, which move into the warmer waters of the Churchill River during July and August, are a major summer attraction. Churchill is also a destination for bird watchers from late May until August.
Niagara Falls
Niagara Falls is a group of three waterfalls, crossing the border between Canada and the United States. The largest of the three is Horseshoe Falls, also known as Canadian Falls. Niagara Falls illumination(彩灯) is a must for any visitor! Every night of the year, the three waterfalls are illuminated in colors creating an attractive scene that can be viewed from near and far.
Vancouver
Vancouver is Canada’s third-largest city, always named as one of the top five worldwide cities for its comfortable environment and quality of life. Vancouver has an active nightlife scene, whether its food and dining, or bars and nightclubs. From mid-June to early July, the Vancouver International Jazz Festival features 300 concerts, inducing a free opening Downtown Jazz Weekend.
Ottawa
The capital of Canada is situated on the banks of the Ottawa River and has a lot of English buildings in it. It is a beautiful city which has the Parliament buildings on the banks and English influenced houses and parks around. There are museums and art galleries that will give you a complete knowledge of the English culture there. It is really the heart of Canada. So if you are a history and art lover, Ottawa is the best choice for your visit in Canada.
1. What can you enjoy watching in winter in Churchill
A. Polar bears. B. Beluga whales. C. Birds. D. Penguins.
2. Where should you go if you are pretty fond of history and art
A. Churchill. B. Niagara Falls. C. Vancouver. D. Ottawa.
3. What do Niagara Falls and Vancouver have in common
A. They are both famous for natural scenery. B. The best visiting time are both at nights.
C. They are both located in Canada entirely. D. The tickets there are both free at weekends.
【答案】
1. A 2. D 3. B
【导语】本文是一篇应用文,介绍了加拿大四个值得参观的景点。
【解析】
【1题详解】细节理解题。根据第二段中“Churchill is a town with the nickname “Polar Bear Capital of the World”, where tourists can safely view polar bears from special vehicles in autumn and winter.( Churchill是一个昵称为“世界北极熊之都”的小镇,秋冬时节,游客们可以在这里乘坐特殊车辆安全地观赏北极熊)”可知,在Churchill的冬天你会欣赏到北极熊。故选A。
【2题详解】细节理解题。最后一段中“So if you are a history and art lover, Ottawa is the best choice for your visit in Canada.(所以,如果你是一个历史和艺术爱好者,渥太华是你访问加拿大的最佳选择)”可知,如果你对历史和艺术很感兴趣,你应该去渥太华。故选D项。
【3题详解】细节理解题。根据第三段中“Every night of the year, the three waterfalls are illuminated in colors creating an attractive scene that can be viewed from near and far.( 一年中的每一个夜晚,这三个瀑布都会被五颜六色的灯光照亮,创造出一幅从远近都能看到的迷人景色)”以及倒数第二段中“Vancouver has an active nightlife scene, whether its food and dining, or bars and nightclubs.(温哥华有一个活跃的夜生活场景,无论是食物和餐饮,还是酒吧和夜总会)”可知,尼亚加拉大瀑布和温哥华的共同点是最好的参观时间都是在晚上。故选B。
【模拟试题3】
(2022·湖南邵阳一模)
On the 100th anniversary of the Communist Party of China, red tourism has gained popularity among tourists who food in to visit historic sites with a modern revolutionary heritage.
Jinggangshan
This is one of the most crucial and splendid chapters of history of establishing Red China as well a unique and wonderful ecosystem, which is covered with rich forest, rough peaks and several memorials to the Red Amy. The best time to visit is between April and October, with the most temperature timing April and May when the large azaleas bloom.
Open: 8:00-17:00 (February 16 November 15) , 9:00-16:30 (November16-February 15)
Xibaipo
It is an old revolutionary base where the leadership of the Communist Party of China was stationed, drawing up the blueprint for a new country. A memorial hall was built to honor the memory of this site. The lake and the hill here add brilliance and beauty to each other and form pleasant scenery.
Open: Tuesdays to Sundays 9:30-17:00 (Xibaipo Memorial Hall)
The Nanhu Revolutionary Memorial Hall
A new exhibition is held with updated display approaches, including phantom imaging and oil painting, which are used to improve visitors’ experiences. The exhibition shows four stages of CPC(the Communist Party of China) from its establishment to its achievements.
Open: Tuesdays to Sundays 8:30-18:00, closed on Mondays(except legal holidays)
Former Site of the Editorial Department of New Youth
New Youth started the New Culture Movement and spread the influence of the May Fourth Movement. The site was tentatively based in Beijing but moved back to Shanghai in1920 and also served as the office for the Communist Party of China Central Committee in the 1920s.
Open: Thursdays to Tuesdays 9:00-11:30:13:30 16:30 (closed on Wednesdays)
1. When can tourists visit Jinggangshan
A. At 5 p.m. on January 18.
B. At 8 a.m. on March 18.
C. At 5 a.m. on September 18.
D. At 8 a.m. on November 18.
2. Where could visitors learn about four stages of the Communist Party of China
A. Jinggangshan.
B. The Nanhu Revolutionary Memorial Hall.
C. Xibaipo.
D. Former Site of the Editorial Department of Nero Youth.
3. What do we know about Former Site of the Editorial Department of New Youth
A. New Youth started the May Fourth Movement.
B. New Youth made the New Culture Movement successful.
C. The site acted as the office for the Communist Party of China in 1920.
D. New Youth was originally founded in Shanghai.
【答案】
1. B 2. B 3. D
【导语】这是一篇应用文。正值建党一百周年之际,文章推荐了几大红色旅游景点。
【解析】
【1题详解】细节理解题。根据Jinggangshan中“Open: 8:00-17:00 (February 16 November 15), 9:00-16:30 (November16-February 15) ( 开放时间:8:00-17:00 (2月16日- 11月15日),9:00-16:30 (11月16日- 2月15日))”可知,井冈山的开放时间为2月16日至11月15日的8:00-17:00和11月16日至2月15日的9:00-16:30;结合选项可知,游客可以在3月18日上午8点参观井冈山。故选B。
【2题详解】细节理解题。根据The Nanhu Revolutionary Memorial Hall中“The exhibition shows four stages of CPC(the Communist Party of China) from its establishment to its achievements.( 展览展示了中国共产党从成立到取得成就的四个阶段)”可知,游客可以在南湖革命纪念馆了解中国共产党的四个阶段。故选B。
【3题详解】细节理解题。根据Former Site of the Editorial Department of New Youth中“The site was tentatively based in Beijing but moved back to Shanghai in1920 and also served as the office for the Communist Party of China Central Committee in the 1920s.( 它最初暂定在北京,但在1920年搬回上海,并在20世纪20年代作为中国共产党中央委员会的办公室)”可知,《新青年》创建于上海。故选D。
【模拟试题4】
(2022·山西晋中一模)
If you are looking for modern fairy tales, check out some of these stories written to appeal to today’s teenages.
Entwined
Based on the fairy tale The Twelve Dancing Princesses, readers will be swept away into this fantasy world of dance, love, mystery and curses (魔咒) created by author Heather Dixon. Readers will enjoy the detailed dance scenes and be pleasantly surprised to learn the double meaning of the word entwine. Recommended for ages 12—16. Beauty
This classic retelling of Beauty and the Beast by award-winning author Robin McKinley is a more detailed version of the original story about a girl who is known more for her intelligence than her beauty. Following the traditional tale, Beauty and her sisters must move to the country when their father encounters financial ruin. Her relationship with the Beast is a slow unfolding of friendship that turns to love. Recommended for ages 12—15.
Tiger’s Curse
For 300 years the hero has been cursed to live as a Tiger, but when the heroine wishes for his freedom, the curse begins to break. Full of romance and adventure, this sweet retelling of Beauty and the Beast is the first book in the Tiger’s Curse series by Colleen Houck. Recommended for ages 12—18. Snow White and the Seven Dwarfs
Although her mother died when she was a baby, Lady Jessica enjoyed a peaceful and fun childhood until her father decides to remarry a woman who is jealous of Jessica’ s beauty. To escape her evil stepmother, Jessica runs away to London where she meets a band of outcasts (被驱逐者) and changes her name to Snow. Tracy Lynn’s retelling of Snow White and the Seven Dwarfs is one of several books in the popular Once Upon a Time fairy tale series. Recommended for ages 12—14.
21.Which is the best choice for a 16-year-old girl who loves dancing
A. Entwined. B. Tiger’sCurse.
C. Beauty. D. SnowWhiteandtheSevenDwarfs.
22.Which author has won an award before
A. Heather Dixon. B. Robin McKinley. C. Colleen Houck. D. Tracy Lynn.
23.What do Tiger’s Curse and Snow White and the Seven Dwarfs have in common
A.They are full of romance and adventure.
B.They are recommended for girls of the same age.
C.They are each one in different series of books.
D.Their main characters are cursed.
【导语】本文是一篇应用文,介绍了几本适合青少年阅读的童话故事书。试题情境贴近学生生活,意在培养学生的信息理解能力。其核心价值体现在引导学生热爱读书,热爱生活。
【解析】
21.A 细节理解题。通过第一方框中“Readerswill enjoy the detailed dance scenes and...”和“Recommended for ages 12—16.”可知,Entwined适合喜欢舞蹈的16岁女孩。
22.B 细节理解题。根据第二方框中“This classic retelling of Beauty and the Beast by award-winning authorRobin McKinley…”可知,Robin McKinley 是获过奖的作者。award-winning获过奖的。
23.C 细节理解题。根据第三方框中“... this sweet retelling of Beauty and the Beast is the first book in the Tiger’s Curse series by Colleen Houck.”和第四方框中“Tracy Lynn’s retelling of Snow White and the Seven Dwarfs is one of several books in the popular Once Upon a Time fairy tale series.”可知,它们都是各自系列丛书的一本。
【模拟试题5】
(2022·山东济南二模)
For thousands of years, buildings have been used to show off power and wealth, to honor leaders or religions, and to stretch the limits of architecture.Since the 19th century,high- rise buildings have sprung up all over the.world, showing the.modern architecture wonders.
The Empire State Building
The Empire State Building, a 102-story building, was completed in New York in 1931 and was the tallest in the world until 1971.While the Empire State Building was built to be an office building, it still draws millions of tourists each year for overlooking New York.It is currently admired for its green architecture initiatives, in an effort to be a more energy-efficient and eco-friendly green building.
The Jin Mao Building
Completed in 1999 and standing 420.6 meters high,the Jin Mao Building is China's tallest high rise building.Located in Pudong District of Shanghai, the Jin Mao Tower is the 8th super tall 88- floor building, which represents the belief in Chinese culture that the number 8 brings fortune.With both modern and traditional characteristics, the Jin Mao Building is a symbol and landmark of Shanghai and a must-sce for any tourist wishing for a taste of modern Shanghai.
Taipei 101
With a height.of 508 meters, Taipei 101 or formerly known as the Taipei World Financial Center became the world's tallest building when it was completed in 2003.Designed by C.Y.Lee &.Partners, the multi-use steel and- glass high rise.was intended to prevent typhoons and earthquakes.Taipei 101 has developed into.the outstanding landmark of the area, and the ideal shopping and relaxing place for.locals.
1.What is the Empire State Building recently recognized for
A.Its multi-functions.
B.Its numerous visitors.
C.Its wealth and power.
D.Its going- green ideas.
2.What do Taipei 101 and the Jin Mao Building have in common
A.They are.landmark buildings.
B.They feature traditional cultures.
C.They were built in the 20th century.
D.They were designed for natural disasters.
3.What is the purpose of this text
A.To promote green buildings.
B.To recommend tourist attractions.
C.To introduce famous tall buildings.
D.To advertise the high- rise buildings.
【导语】本文主要介绍了世界上三座现代的高层建筑奇迹。主要考察细节理解和文本内容筛选。
【解析】
第1题 D 见文章第一部分最后一句,可知,Empire State Building是一座节能环保的绿色建筑,目前因其绿色建筑倡议而闻名。故选D。
第2题 A 见文章第二部分,可知金茂大厦是上海的象征和地标。见文章第三部分,可知台北101是台北地区的杰出地标。BCD均为个别特征,而非共有特征。故选A。
第3题 C 本文主要介绍了世界上三座现代的高层建筑奇迹。A项,文中只有Empire State Building提到了绿色建筑;B项文章主要介绍的是高层建筑,而非旅游景点;D项,文章的目的在于对高层建筑的介绍,而不是以推广为目的的广告。故选C。
【模拟试题6】
(2022·山西高三一模)
Have you got the skills required for one of our exciting matchday roles at Manchester United Manchester United is currently recruiting(招募)individuals to join our Matchday Operations team for the football season to enhance the matchday experience for the 76,000 fans and guests we entertain at Old Trafford for every home game.
There are approximately 35 matches during the season, which kicks off in August, and successful candidates for our matchday roles will be expected to be available for our key home games held throughout the season.
If you believe you have the skills required to deliver our outstanding matchday experience and have what it takes to join one of the world's biggest football clubs, please see our current vacancies listed below and complete an application form.
Please note:You should only submit one application as all opportunities will be discussed at the interview. The exact copies of application will be disregarded and you will be out.
Previous applicants need not apply. If you have previously been unsuccessful at an inter view for a Catering Matchday role, we are not in a position to review another application for a minimum of six months.
Current Vacancies:
Role Location Salary
Culinary Team Manchester Not disclosed
Matchday Hospitality Manchester Not disclosed
Matchday Steward Manchester Not disclosed
Thank you for your application! For any question, please enail the recruitment team
At recruitment@manutd.co.uk.
21. Where will the job be performed
A. At a cinema. B. At a stadium. C. In a hospital. D. In the street.
22. Which one is the most important for the candidates
A.Their love for football. B.Their educational level.
C. Their past experience D. Their application's uniqueness.
23. How can the candidates ask for more information
A. By phone. B.By letter. C. By email. D. By text message.
【导语】本文是应用文介绍了老特拉福德球场招募工作人员的相关信息。
【解析】
21.B 细节理解题。根据第一段第二句可知,这个招募是为了招聘能于比赛日在老特拉福德球场为球迷服务的工作人员。所以,这项工作肯定是在体育场进行的。
22.D 推理判断题。文章第四段特别指出,每个申请者只能提交一张申请表,否则将被淘汰。
23.C 细节理解题。根据最后一段可知申请者可以通过发邮件的方式和招慕团队取得联系。