2023届新高考英语二轮复习攻破新题
阅读理解之记叙文(2.5分)02:模拟训练
【模拟试题1】
(2022·浙江强基联盟联考)
Foreign visitors to the UK might be disappointed when they learn that not everyone there speaks like Harry Potter and his friends. Usually, there’s an assumption by many non-Brits that everyone in Britain speaks with what’s known as a Received Pronunciation (RP, 标准发音) accent, also called “the Queen’s English”. However, while many people do talk this way, most Britons speak in their own regional accents.
Scouse, Glaswegian and Black Country – from Liverpool, Glasgow and the West Midlands – are just three of the countless non-RP accents that British people speak with. There are even differences in accents between towns or cities just 30 kilometers apart. What is even more disappointing is that not speaking in a RP accent may mean a British person is judged and even treated differently in their everyday life.
In a 2015 study by The University of South Wales, videos of people reading a passage in three different UK accents were shown to a second group of people. The group then rated how intelligent they thought the readers sounded. The lowest-rated accent was Brummie, native to people from Birmingham, a city whose accent is considered working class.
However, there is no need to be disappointed though you are not speaking in an RP accent. In fact, doing the opposite may even give you strength.
Kong Seong-jae, 25, is an internet celebrity from Seoul. After studying in the UK, he picked up several regional accents. He’s now famous for his online videos, where he shows off the various accents he’s learned. “British people usually get really excited when I use some of their local dialect words, and they become much friendlier. I think it makes a bit of bond between local people and foreigners to speak in their local accent,” he said.
So if you’re working on perfecting your British accent, try to speak like someone from Liverpool, Glasgow or Birmingham. You may not sound like Harry Potter, but you are likely to make more friends.
24. What can we infer from paragraph 1
A. Non-Brits usually hold that all Britons speak in a RP accent.
B. Only “the queen’s English” is accepted in the UK.
C. Foreign visitors are disappointed at their own spoken English.
D. Any Received Pronunciation around the world is also called “the Queen’s English”.
25. What do people think of the Brummie accent
A. Favored by foreign visitors to the UK. B. Closest to the RP accent.
C. Smart and easy to understand. D. Spoken by people of lower class.
26. What does the underlined phrase “doing the opposite” in Paragraph 4 refer to
A. Speaking in a RP accent. B. Speaking in regional accents.
C. Speaking the Brummie accent. D. Speaking like Harry Potter.
27. What is the passage mainly about
A. A study about the most intelligent accent in Britain.
B. A comparison between different British accents.
C. How much British people value the RP accent.
D. The impact of regional accents on people’s lives.
【模拟试题2】
(2022·浙江五校一模)
When 11-year-old Megan Maloney lost three family members to cancer in the span of 12 months, she promised herself she would find a way to support those battling the devastating disease. Megan asked her father, Brad, if the travel business he was developing could help. They shared an “A-HA!” moment that sparked the beginning of Charity Pro Travel, a revolutionary online travel site and fundraising platform that is changing the way people book their holidays.
Each time you book a hotel, airfare, rental car, or vacation package, Charity Pro Travel donates up to 50% of its commission (费用) to your favorite charity. “It's as easy. Choose your favorite charity, book your lowest-priced travel, you take the vacation, we make the donation,” Megan said. Megan's original passion was to help people through philanthropy (慈善), and through the success of Charity Pro Travel, she has been able to watch it grow. She has worked with well-known charities. In addition, she founded her own charity that helps give back in several unique ways. Megan's Wish is a program with the purpose of providing an educational scholarship or granting the wishes of children with terminal or life-threatening conditions. Megan recently added more to the program to help children who lost their parent or guardian.
Megan Maloney is only a few steps into the wonderful and exciting adventure that lies in front of her. Not everyone gets to live their true passion, but through Charity Pro Travel and her other charities, Megan is fulfilling the promise she made to herself each and every day, Megan has truly taken a tragedy and turned it into goodwill for all.
21. What does the underlined word “devastating” in Paragraph 1 probably mean
A. Rare.
B. Deadly.
C. Curable.
D. Common.
22. What can we learn from the text
A. Megan's passion in charity was motivated by her great loss of family members.
B. Charity Pro Travel is almost the same as other online travel sites.
C. You must donate to the fixed charity when booking your travel on Charity Pro Travel.
D. Megan's Wish is a charity program that only offers educational scholarships.
23. Which of the following best describes Megan Maloney
A. Honest and determined.
B. Considerate and talented.
C. Warm-hearted and devoted.
D. Diligent and modest.
【模拟试题3】
(2022·合肥八中联考)
As intros to backpacking go, this might be pushing it. At noon on a brilliant Tuesday in March, my 12-year-old son Kai and I are a mile and a half into a four-day, 27-mile walk through the Grand Canyon—his first backpacking trip—when he asks, “Are we almost to camp , Um, no. Camp, at Hermit Creek, is seven miles and nearly 2,500 feet below, that will take us several more hours.
We are here largely because of a birthday note Kai wrote to me two years ago in which he declared, “You used to be a wild 10-year-old like me and now you’re a wild 53-year-old. We can do so many things together! I am excited for when I’m old enough for the Grand Canyon.”
There are, I suppose, dads who could resist that, just as there are fathers who would plan an experience-appropriate trip for their sons. I am neither, so here we are. Never mind that; aside from simply being 12, Kai has done almost nothing to physically prepare for this. Or that I haven’t backpacked for 13 years.
We go down a poorly maintained path off the canyon with twisty trees and twining bushes. Gradually the view broadens, the landscape in Vishnu fascinates Kai greatly. “This place is amazing,” he says. Nightfall in the canyon can be magical. Darkness surrounds us, pressed by cool air. Hearing the sound of a waterfall, we lie down to take in the stars. Twice I suggest we turn in. “Not yet,” Kai says. “This is too unbelievable.”
Wednesday, we travel three miles to Monument Creek, and hike a mile and 1,000 feet down to the Colorado River. The next morning a t 7:30 when we march out, I’m optimistic, and Kai sets a quick pace. Friday, we rise before dawn and are the first ones out of camp; for an hour we have the Bright Angel Trail and its soaring (高耸的) scenery to ourselves.
In that birthday card Kai had also written, “Even when you’re 100, you will always be wild.” Nice. If I’m lucky enough to make it there, it looks like I’ll have company.
4. According to the author, he goes backpacking in the Grand Canyon with Kai ________.
A. to promote the father-and-son relationship
B. to satisfy Kai’s desire for the Grand Canyon
C. to fulfill Kai’s birthday wish
D. to develop Kai’s strong will
5. What is true about the author
A. He has been engaged in backpacking for years.
B. He tends to make sufficient preparations for backpacking in advance.
C. He favors an experience-appropriate trip for his son.
D. He is enthusiastic about meeting challenges.
6. How does Kai probably feel during the trip
A. Exhausted. B. Relieved. C. Thrilled. D. Desperate.
7. What does the last paragraph imply
A. Kai hopes his dad will live a long life.
B. Kai believes his dad will be wilder in the future.
C. The author doubts whether he can live as old as 100.
D. The author enjoys Kai’s company during the trip.
【模拟试题4】
(2022·山西晋中一模)
I wandered into an exhibition about JanuszKorczak in Rome, and was overcome by the heroism of this ordinary man. I say ordinary —he was actually quite well-known as children’s author and an educator, but nothing can have prepared him for the decisions he had to take.
Trained as a medical doctor, Korczak became a children’s author and teacher. He ran two orphanages(孤儿院) in Warsaw—one for Jewish children,the other for Catholics. As a liberal and progressive thinker, he set up a children’s “republic” in the Jewish orphanage, with its own parliament, court and newspaper. He suffered deprivation(损失) and danger for the sake of the children in his care,and ultimately chose to die with them, despite being given the opportunity to save himself. After the Germans created the Warsaw Ghetto in 1940, Korczak’s Jewish orphanage was forced to move into it. He went with the children, though he’d been offered shelter elsewhere. He stayed with them until August 1942, when he was sent to Treblinka with some 200 childrenand staff. They were never heard of again; it’s assumed that they all died in the gas chambers(毒气室).
The moment he led the children to the train to Treblinka, described movingly by eyewitnesses, his face lit up. The composer WladyslawSzpilman recalled that Korczak told the orphans to be glad, because they were going to the countryside and would be free of the city where they had suffered a lot. He wanted to spare them the terror of death.
Korczak should be remembered alongside people such as Sir Nicholas Winton, Raoul Wallenberg and Oskar Schindler. They managed to save lives, but Korczak sacrificed his, refusing to abandon his children on their final journey. I could never imagine being put to the same test. But I love children, as he must have done.
24.What did Korczak do for children
A. Give lectures. B. Write liberal articles.
C. Set up a “republic” for children. D. Offer medical care.
25.What can be inferred in Paragraph 2
A.Korczak was once in heavy debt.
B.The Germans created shelters for children.
C.The Warsaw Ghetto was unknown until 1942.
D.Korczak adopted Jewish and Catholic children.
26.How did Korczak spare the kids’ fright
A. By accompanying them to Treblinka.
B. By freeing them from Germany.
C. By being honored as a hero.
D. By sacrificing his life.
27.What kind of person is Korczak
A. Wise and determined. B.Devoted and selfless.
C. Caring and ambitious. D.Productive and passionate.
【模拟试题5】
(2022·山东济南二模)
Collette Divitto, 31, was born with Down's Syndrome (唐氏综合症) but she is far from disabled.This woman channeled her passion for baking into a cookie business with a global mission to change the world, one, cookie at a time.
Based in Boston, Massachusetts,her company was founded in 2016.Although she didn't plan on being a business owner,she really created jobs for disabled people with all types of abilities.She said that she opened the bakery after receiving numerous job interview rejections, often being told she was not“a good fit" for the company.“It was sad and it was hard," she said.“To me, it felt like they didn't like me at all because of who 1 am.No one would hire me, so I decided to open my own business."
The path to success wasn't easy.Divitto's mother Rosemary Alfredo didn't raise her daughter to think of herself as different from her classmates.But this changed when Divitto was in the fourth grade and she was bullied by a boy in her class who started calling her“Down Syndrome”.Her mother had to have a conversation with her about what it meant and from then on, Divitto worked hard to be fully accepted at school.
Divitto is not resting on her laurels (荣誉).A big part of her company' s mission is to help people with disabilities find jobs.She is also the author of two children's books and she was featured on the documentary Born for Business, about pioneers with disabilities.Divitto also runs a nonprofit organization, Collettey's Leadership Org.
Her first priority is to let people start seeing abilities in the physically disadvantaged and to employ the 82 percent of the people with disabilities who are capable of working but cannot find jobs.With her drive and vision, Divitto is sure to be a success.
4.What drove Divitto to Start her own business
A.The desire to help others.
B.The failure to find a job.
C.The prospect of bakery.
D.The passion for baking.
5.What can we learn about Divitto from Paragraph 4
A.She attempts to be a pioneer.
B.She aims to assist the disabled.
C.She wants to enlarge her business.
D.She plans to direct a documentary.
6.What concerns Divitto most about the disabled
A.Equal human rights.
B.Their working conditions.
C.Chances of self-development.
D.Recognition of their abilities.
7.Which of the following can best describe Divitto
A.Independent and strict.
B.Ambitious and humorous.
C.Determined and responsible.
D.Outgoing and knowledgeable.
【模拟试题6】
(2022·山西高三一模)
In the depths of space orbits is an intergalactie(星系际的)space station. Living here are some of the smartest scientists and their families. After traveling billions of miles, two scien tists,Clyde and Klara Klosno, and their kids Kelvin and Bula, are the newest members of the space station. This is a story told in the new book, ScrFi Junior High, written by Scott Seegert and illustrated by John Martin.
Seegert,a former engineer, was inspired to give writing a try at age 45 after rending a book written by a famous writer. After working on that book for three years, Seegert's hard work paid off when it was published in 2007. After that success, he decided to focus on writ- ing books for kids.
Martin always loved to write and draw. As a kid, he spent evenings and weekends watc hing cartoons and drawing superheroes, Martin says he was"avoiding homework”,without realizing that he was really working towards his future career. Martin went on to study art at a college and became a successful illustrator.
Seegert and Martin grew up during the same time and had similar interests. As kids, both read comic books, watched superhero shows and enjoyed alien movies.
Their first cooperative work was the book Vordak the Incomprehensible. The two went on to write more books together and have received many awards for their work. For Sci-Fi Junior High, they started with a very general idea, and then focused on the characters to tell the story.
Seegert and Martin work really well together. They even work in the same art studio in Farmington,Michigan. They work in separate rooms but have an in-between door so they ca afways consult each other in person. "Many times nowadays, you might see an author and . illustrator working together, but they have never even met, " Seegert said. "We work diffe ently from most children's book authors and illustrators, "
24. Why does the author mention Sci-Fi Junior High in paragraph 1
A. To attract readers to read the book. B.To honor Clyde and Klara Klosmo.
C. To lead in the major characters of the text. D.To show the achievement of researching space,
25. How did Martin make use of his spare time as a kid
A. He developed his interest. B. He planned for his future work.
C. He wrote books and drew pictures. D. He studied art to be an outstanding illustrator,
26. What can we know about Seegert and Martin
A. They had some similarities. B. They grew up in the same arca.
C. They were honored for the space station. D. They have worked together for 30 years.
27. What may be the best title for the text
A.Two Writers Working Differently B.Two Partners Marching Together
C.John Martin,a Famous illustrato D.Sci-Fi Junior High,a Wonderful Book
【答案】
24. A 25. D 26. B 27. D
【导语】这是一篇记叙文。这篇文章先是提到了大多数人想让自己的英语发音更地道,就去学习标准发音,它向读者提供了一个反其道而行之的建议,就是去学习英国的一些地方方言,这样你可能会交到更多的朋友。
【解析】
【24题详解】细节理解题。答案定位在第一段Usually, there’s an assumption by many non-Brits that everyone in Britain speaks with what’s known as a Received Pronunciation (RP, 标准发音) accent, also called “the Queen’s English”.可知非英国人通常认为,所有的英国人都有标准口音,故选A。
【25题详解】细节理解题。答案定位在倒数第四段The lowest-rated accent was Brummie, native to people from Birmingham, a city whose accent is considered working class.可知人们认为下层社会的人说Brummie口音,故选D。
【26题详解】猜测词义题。上文However, there is no need to be disappointed though you are not speaking in an RP accent.说然而,尽管你没有使用标准发音,也没有必要感到失望。由此推断出In fact, doing the opposite may even give you strength.的意思是事实上,说话带有地方口音甚至会给你力量。下文举了一个实际例子说明,故选B。
【27题详解】主旨大意题。通过阅读文章,可知本文通过介绍英国标准音之外的一些方言使用情况,说明了地方口音对人们生活的影响,故选D。
【模拟试题2】
(2022·浙江五校一模)
【答案】
21. B 22. A 23. C
【导语】本文是一篇记叙文。文章叙述了Megan Maloney在经历了失去二个家人的悲痛之后,立志于去帮助那些遭受病痛折磨的人。后来她与父亲一起建立了Charity Pro Travel网站,也成立了自己的慈善机构,去帮助更多的人。
【解析】
【21题详解】词句猜测题。根据划线词所在句“When 11-year-old Megan Maloney lost three family members to cancer in the span of 12 months, she promised herself she would find a way to support those battling the devastating disease. (当11岁的Megan Maloney在12个月的时间里失去了三位家人时,她向自己保证,她会找到一种方法来支持那些与devastating疾病作斗争的人)”及常识可知,devastating疾病指的是“类似于癌症这样的致命性的疾病”。由此推知,devastating应意为“致命的”,与B项意思相近。故选B。
【22题详解】推理判断题。根据文章第一段“When 11-year-old Megan Maloney lost three family members to cancer in the span of 12 months, she promised herself she would find a way to support those battling the devastating disease.(当11岁的梅根·马洛尼Megan Maloney在12个月的时间里失去了三位家人时,她向自己承诺,她会找到一种方法来支持那些与毁灭性疾病作斗争的人)”可知,Megan Maloney有三个亲戚死于癌症,因此她决心去帮助那些受这种病痛折磨的人。由此推知,Megan Maloney对于慈善事业的热情是由其失去家人的遭遇所激发的。故选A。
【23题详解】推理判断题。根据文章第二段“Megan's original passion was to help people through philanthropy, and through the success of Charity Pro Travel, …Megan recently added more to the program to help children who lost their parent or guardian.(Megan最初的热情是通过慈善事业帮助人们,通过Charity Pro Travel的成功,她见证了它的发展。她曾与著名的慈善机构合作。此外,她还成立了自己的慈善机构,以几种独特的方式帮助回馈社会。Megan的愿望是一个项目,目的是提供教育奖学金或满足患有晚期或危及生命的儿童的愿望。Megan最近加入了更多的项目,帮助那些失去父母或监护人的孩子)”可知,Megan Maloney一直致力于慈善事业,为他人提供帮助。由此推知,她是一个热心和有奉献精神的人。故选C。
【模拟试题3】
(2022·合肥八中联考)
【答案】
4. B 5. D 6. C 7. D
【导语】这是一篇记叙文。讲述了作者和儿子为期四天的大峡谷徒步旅行,虽然充满了挑战,但是他们坚持了下来,领略沿途雄伟的风景,感受大峡谷的白天和夜晚,父子关系也变更加紧密。
【解析】
【4题详解】细节理解题。根据第二段“We are here largely because of a birthday note Kai wrote to me two years ago in which he declared, ‘You used to be a wild 10-year-old like me and now you’re a wild 53-year-old. We can do so many things together! I am excited for when I’m old enough for the Grand Canyon.’ (我们来到这里主要是因为Kai在两年前写给我的一张生日便条,他在便条中说:‘你过去和我一样是一个10岁的野孩子,现在你是一个53岁的野孩子。我们可以一起做很多事情!当我长大到可以去大峡谷的时候,我很兴奋。’)”可知,作者和儿子的这次徒步旅行是为了满足Kai两年前的愿望。故选B项。
【5题详解】细节理解题。根据第三段“There are, I suppose, dads who could resist that, just as there are fathers who would plan an experience-appropriate trip for their sons. I am neither, so here we are. Never mind that; aside from simply being 12, Kai has done almost nothing to physically prepare for this. Or that I haven’t backpacked for 13 years. (我想,有一些父亲可以抵制这种做法,就像有一些父亲会为他们的儿子计划一次合适的体验之旅一样。我两者都不是,所以我们来到这里。没关系,除了12岁,Kai几乎没有做任何身体准备。再说我已经13年没背背包了)” 以及最后一段段中儿子写给父亲的生日便条“Even when you’re 100, you will always be wild. (即使你100岁了,你也会很狂野)”可知,选项D“作者热衷于迎接挑战”是正确的。故选D项。
【6题详解】推理判断题。根据第四段中Kai所说的“This place is amazing. (这个地方太棒了)”以及“ This is too unbelievable. (这太不可思议了)”可以推知,Kai在旅途中是非常激动的。故选C项。
【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“If I’m lucky enough to make it there, it looks like I’ll have company. (如果我足够幸运能够活到那时,看起来我将会有人陪伴)”可以推知,作者喜欢Kai在旅途中的陪伴。故选D项。
【模拟试题4】
(2022·山西晋中一模)
【导语】本文是一篇记叙文。作者参观了JanuszKorczak的展览,讲述了他的个人英雄事迹,他为争取儿童权利付出了毕生的精力,为保护儿童牺牲了自己的生命。试题涉及伟大人物话题,意在引导学生学习伟大人物的优秀品质。其核心价值体现在培养学生的人文修养和积极向上的行为取向。
【解析】
24.C 细节理解题。根据第二段中“Asa liberal and progressive thinker,he set up a children’s ‘republic’ in the Jewish orphanage,with its own parliament,court andnewspaper.”可知,他曾在孤儿院内设立了一个儿童“共和国”。
25.D 推理判断题。根据第二段中“ He ran two orphanages(孤儿院)in Warsaw—one for Jewish children,the other for Catholics.”可知,Korczak创建了两所孤儿院,收养了犹太儿童和天主教徒儿童。
26.A 细节理解题。根据第三段“The moment he led the children to the train to Treblinka,... Korczak told the orphans to be glad... He wanted to spare them the terror of death.”可知,Korczak通过陪孩子们乘火车去Treblinka,并且告诉他们乐观对待来消除孩子们的恐惧。
27.B 推理判断题。根据全文内容可推测出,Korczak是一个无私奉献的人,为保护儿重牺牲了自己的生命。
【模拟试题5】
(2022·山东济南二模)
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了Collette Divitto不屈服于天生的疾病,勇敢的开创公司,立志改变世界、让更多的人认可残疾人能力的故事。
【解析】
第4题 B 见文章第二段一到六行,可知,她原本并不打算成为一名企业家。但是她面试时屡屡被面试官用“不适合”这样的理由拒绝,导致她找不到工作,所以她自己开了这样的一家面包店。故选B。
第5题 B 见文章倒数第二段,可知她的公司的主要目的是帮助残疾人找到工作。见文章最后一段,可知她的首要任务是让人们看到身体状况不良但是有工作能力的残疾人,以此来帮助他们找到工作。结合以上文本内容,可知Collette Divitto的目的是帮助残疾人,故选B。
第6题 D 见文章最后一段,可知她的首要任务是让人们看到身体状况不良但是有工作能力的残疾人,让人们看到他们的能力并对他们加以认可。故选D。
第7题 C 本文主要讲述了Collette Divitto不屈服于天生的疾病,勇敢的开创公司,立志改变世界,让更多的残疾人被认可的故事。她勇敢的面对困难,且坚定自己的目标和使命。可见她是一个坚定的、有强烈责任心的人。故选C。
【模拟试题6】
(2022·山西高三一模)
【答案】24~27 CAAB
【导语】本文是记叙文,讲述了作家Seegert和插图画家Martin一起奋斗的故事。
【解析】
24C 推理判断题。第一段介绍Sci-FiJunior High这本书是为了引出本文的主角。
25A 细节理解题。根据第三段可知,Martin小时候利用晚上和周末的时间看漫画和画超级英雄。这表明他在培养自己的兴趣。
26A 细节理解题。根据第四段可知,Seegert和Martin有很多相同的爱好,也就是他们有着相似之处。
27B 主旨大意题。文章主要讲述了Seegert和Martin一起奋斗的故事。