广东省广州市华南师范附中2022-2023学年九年级上学期第一次段考英语试卷(含解析)

文档属性

名称 广东省广州市华南师范附中2022-2023学年九年级上学期第一次段考英语试卷(含解析)
格式 docx
文件大小 57.0KB
资源类型 教案
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2022-12-23 16:02:01

图片预览

文档简介

广东省广州市华南师范附中2022-2023学年九年级上学期第一次段考英语试卷(解析版)
一、完形填空
1.What would the life be like in Antarctic(南极)?Todd Herry's experiences in Antarctica give us much information.
Todd Herry's life(1)   a lot after he travelled to Antarctica,the coldest and Driest(2)   on Earth.Todd Herry,a worker in Australia,loves travelling and wants to experience the wild weather in Antarctic.Finally he got the job on the station there.He(3)   thought he could get to Antarctica one day.But his dream came true.
It took Todd three weeks to get to the station.He saw amazing views along the way.(4)   ,Todd had many wonderful moments there,too.He saw the Southern Lights,(5)    into icy water and had Antarctica holiday called the mid﹣winter celebrations.Another(6)    thing was visiting the Emperor penguin's living places.He tried to stay away from the penguins,but they often came close to him.He enjoyed(7)   with them and had a good time.
Todd would remember his(8)    forever.It was(9)   to live there because the Sun doesn't rise for three weeks over the middle of the winter.During that time,he really(10)    the warmth of summer and his hometown.All in all,Todd thought living in Antarctica was cool and unforgettable.
(1)A.stayed B.changed C.improved D.freed
(2)A.river B.sea C.forest D.place
(3)A.sometimes B.always C.never D.often
(4)A.Sadly B.Surprisingly C.Slowly D.Quickly
(5)A.jumped B.played C.turned D.looked
(6)A.boring B.bad C.interesting D.sad
(7)A.sleeping B.talking C.playing D.singing
(8)A.trip B.story C.holiday D.accident
(9)A.easy B.comfortable C.enjoyable D.difficult
(10)A.imagined B.missed C.liked D.hated
二、语法选择
2.When something goes wrong,what would you say?It can be very(1)    to say, "I know I'm late,but it's not my fault;the car broke down." It is probably not your fault, (2)    once you form the habit of blaming(责备)somebody or something else for a bad situation,you are a loser:You have no power and could do (3)    that helps change the situation.However,you can have great power over what happens to you if you stop (4)    on whom to blame.Focus on(使集中)how to make the situation(5)    than before.This is the winner's key(6)    success.
Winners are great at solving problems.For example,if you were late because your car broke down,maybe your car should(7)    more often.Or you may start to take along with you the useful phone numbers,so you(8)    call for help when you're in need.For (9)    example,if your workmate is lack of (10)   ,find ways of dealing with his fault rather than(11)    blame the person.You should accept the fact and find creative ways(12)    successfully,paying no attention to (13)    your workmate failed to do his job well.
Being concentrated(集中注意力)is a winner's second key.For example,when I feel nervous,it (14)    a lot to repeat words such as "calm" "peace" or "focus",either out loud or silently in my mind.It makes me feel more in control and increases my confidence.This habit can become second nature quite easily and is (15)    powerful psychological(心理的)tool.
(1)A.satisfying B.satisfied C.satisfy D.satisfaction
(2)A.and B.but C.so D.though
(3)A.everything B.something C.anything D.nothing
(4)A.focus B.focusing C.focused D.to focus
(5)A.good B.well C.better D.best
(6)A.to B.of C.by D.with
(7)A.check B.checked C.to check D.be checked
(8)A.should B.might C.can D.must
(9)A.other B.the other C.others D.another
(10)A.respond B.responsible C.responsibility D.responsibly
(11)A.simple B.simply C.simplify D.sample
(12)A.to work B.working C.of work D.work
(13)A.how B.what C.which D.if
(14)A.help B.will help C.helped D.would help
(15)A./ B.an C.the D.a
三、阅读单选
3.A little mouse living on a farm was looking through a hole in the wall.He saw the farmer and his wife opening a bag.He was frightened to discover that it was a mousetrap(老鼠夹).The mouse ran to the farmyard and told everyone, "There is a mousetrap in the house;there is a mousetrap in the house."
The chicken raised his head and said, "Mr.Mouse,I can tell you this trap is danger to you,but it has no harm to me and I am not concerned(关心的) about it."
The mouse turned to the pig. "I am so sorry Mr.Mouse,but the trap is none of my business either!" the pig said.
The mouse then turned to the bull. "It sounds like you have a problem,Mr.Mouse,but not one that makes me worry," the bull said.
The mouse returned to the house,feeling sad that no one would help him or care about his problem.
He knew he had to face the trap on his own.That night the sound of a trap catching something was heard throughout the house.The farmer's wife rushed to see what was caught.In the darkness she could not see that it was a snake whose tail was caught by the trap.
The snake bit the farmer's wife.The wife caught a bad fever and the farmer knew the best way to treat a fever was with chicken soup.The farmer killed the chicken to cook the soup.But the wife got sicker.Friends and neighbours game to take care of her the whole day.The farmer knew he had to feed them,so he killed the pig for meals.
The farmer's wife did not get better,in fact she died and so many friends and family came to her funeral.The farmer had to kill the bull to feed all of them.
(1)The animals were     after hearing the warning.
A.interested
B.scared
C.sad
D.unconcerned
(2)What does the word "funeral" in the last paragraph probably mean?    
A.A big meal for guests.
B.A wedding ceremony for lovers.
C.A ceremony for a dead person.
D.A party for relatives or friends
(3)Which of the following is TRUE according to the passage?    
A.Other animals thought the mousetrap would not hurt the mouse.
B.Other animals were killed except the mouse.
C.The farmer fed the family and friends with chicken soup.
D.The snake's head was caught by the mousetrap.
4.Scientists have found that the ability of speaking a language is the key to understanding numbers.A research project found that deaf people cannot have a good understanding of numbers if they never learn language symbol(符号)for counting
They found that deaf people from Nicaragua created their own sign language(手语).So they could talk with others in this unique way,In their research,the first test was asking them to answer that among a l0﹣unit coin,a 20﹣unit coin and a 100﹣unit coin which one bad be most value.They knew their money very well because of their own language,so all of them could answer the questions.
However,when they heard some bigger numbers,they had difficulty in making a correct gesture with their bands to express these numbers.Then,the researchers gave them some cards with different numbers and asked them to give gestures for the numbers.As a result,the numbers they could express were only up to three.
Experts said the reason was that they didn't study the "count list" of one to ten.Actually,most people learnt it when they were young Without a set of meaningful words to guide deaf people in the study,they would have difficulty in understanding the logical(逻辑的)meanings of the numbers,For example,they could not understand that "eight" is one larger than "seven".
(1)Why did the deaf people knew their money very well?    
A.Because they learnt the meanings of money very hard.
B.Because they created their own sign language.
C.Because they learned language symbols for counting
D.Because they were able to understand larger numbers.
(2)The underlined word "unique" in paragraph 2 probably means "    ".
A.interesting
B.smart
C.boring
D.special
(3)What can we know about the deaf people from this passage?    
A.They could always give the right answer in the test
B.The number they could express was only three.
C.They could not give gestures to express the number five.
D.They learned the "count list" of one to ten when they were young.
(4)What does the passage mainly talk about?    
A.The key to understanding numbers.
B.People who can talk to each other with sign language.
C.The deaf Nicaraguan people who cannot understand numbers.
D.The reason why people can't understand each other.
5.Once upon a time,there was a villager with the name Anansi.He knew that he was very clever but he also knew he wasn't wise.He didn't like this,but he did not know what to do.One day he had an idea.He went around the village with a basket and asked each person to give him some of their wisdom(智慧).The people put a bit in his basket and wished him good luck.
Soon his basket was full,but Anansi was worried that his neighbors might be jealous(嫉妒)of his wisdom and take it from him.He decided to hide it at the top of a tall tree.When he tied the basket to the front part of his body,he tried to climb the tree,but it was too difficult.He tried again and again without success.
Then his youngest son walked by, "What are you doing,father?" he asked and Anansi told him, "Why don't you carry the basket on your back instead?" his son said.
Anansi put the basket on his back and climbed the tree easily,but he wasn't happy. "I walked all over the village and collected so much wisdom that I am the wisest person ever,but my baby son is still wiser than me.Take back your wisdom!" he said.And he threw the basket of wisdom into the air and went home.And that's how wisdom went all over the world.
(1)Anansi went around the village because    .
A.he knew he was clever
B.he wanted to show his good luck
C.he hoped to meet his son
D.he thought he wasn't wise enough
(2)Anansi wanted to get his wisdom from    .
A.his son
B.his father
C.the villagers
D.the neighbors
(3)The passage above is    .
A.a report
B.a story
C.an advertisement
D.a diary
四、阅读还原5选5
6.The Sun offers us light.(1)    It makes things grow.All the living things on the Earth need the Sun.However,how much do you know about the Sun?
The Sun is a huge star. (2)    In the sky,there are thousands of stars like the Sun.They are as large and hot as the Sun.At night,you can see many stars.(3)   
Our Earth is cool enough to live on because the hot Sun is so far away. (4)    If a plane flew day and night without stopping,it could take nearly 18 years to get to the Sun.If the Sun were much nearer,our Earth would be too hot to live on. (5)    Aren't we lucky to be just about the right distance away form the Sun?
A.But if there were no Sun,the Earth would be so cold that nothing could live on it.
B.However,in the daytime,you can only see one star—the Sun.
C.One million balls as big as our Earth could fit inside the Sun.
D.It is about one hundred and fifty million kilometers away.
E.It keeps us warm.
五、短文首字母填空
7.Dear Kate,
Thank you for your postcard.I enjoy the beautiful postcard very much and happy to be your e﹣friend.My name is Linda.I am a student in (1)G     Seven.My favorite (2)h     are swimming and playing table tennis.I think I (3)m     study hard and I want to be a scientist in the future because I enjoy (4)l     about different things in the world.In this way,I can help make the world better.I usually spend a lot of time reading books and thinking about Maths problems every day.In my (5)f     time,I also like doing sports,such as running and swimming.What about you?Please write back soon and I want to know more about you.
Yours,
Linda
六、完成句子
8.请耐心等待!飞机要雨停了才能起飞.
Please wait patiently! The plane    take off    the heavy rain stops.
9.我不确定如何解决这个问题。
I'm not sure           this problem.
10.看这篇英语文章对我来说有困难。
    this English article        for    .
11.这本书是莫言先生在1995年写的.
This book          Mo Yan in 1995.
12.这个小男孩多么欢乐啊!
       the boy is!
七、书信作文
13.学校中学部青年志愿者协会计划招募志愿者前往养老院提供帮助。假设你是李华,请根据以下思维导图写一封申请信给负责人王老师,申请加入。
参考词汇:
青年志愿者协会the Young Volunteer Association;养老院nursing home。
注意:
1.文章中不得出现真实的姓名;
2.要求语句通顺,意思连贯,结构完整,书写规范;
3.词数:80字,短文的开头已经给出,不计入总词数。
Dear Mr.Wang,
I'm Li Hua,a student from Grade Eight.___________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
参考答案与试题解析
一、完形填空
1.What would the life be like in Antarctic(南极)?Todd Herry's experiences in Antarctica give us much information.
Todd Herry's life(1) B a lot after he travelled to Antarctica,the coldest and Driest(2) D on Earth.Todd Herry,a worker in Australia,loves travelling and wants to experience the wild weather in Antarctic.Finally he got the job on the station there.He(3) C thought he could get to Antarctica one day.But his dream came true.
It took Todd three weeks to get to the station.He saw amazing views along the way.(4) B ,Todd had many wonderful moments there,too.He saw the Southern Lights,(5) A  into icy water and had Antarctica holiday called the mid﹣winter celebrations.Another(6) C  thing was visiting the Emperor penguin's living places.He tried to stay away from the penguins,but they often came close to him.He enjoyed(7) C with them and had a good time.
Todd would remember his(8) A  forever.It was(9) D to live there because the Sun doesn't rise for three weeks over the middle of the winter.During that time,he really(10) B  the warmth of summer and his hometown.All in all,Todd thought living in Antarctica was cool and unforgettable.
(1)A.stayed B.changed C.improved D.freed
(2)A.river B.sea C.forest D.place
(3)A.sometimes B.always C.never D.often
(4)A.Sadly B.Surprisingly C.Slowly D.Quickly
(5)A.jumped B.played C.turned D.looked
(6)A.boring B.bad C.interesting D.sad
(7)A.sleeping B.talking C.playing D.singing
(8)A.trip B.story C.holiday D.accident
(9)A.easy B.comfortable C.enjoyable D.difficult
(10)A.imagined B.missed C.liked D.hated
【分析】文章描述了Todd Herry在南极旅行的一些经历。
【解答】(1)B 动词辨析。A待,B改变,C改善,D自由,根据a lot after he travlled to Antarctica应该是从南极旅行后,生活发生了很大改变,故答案是B。
(2)D 名词辨析。A河,B海,C森林,D地方,根据to Antarctica南极,应该是最冷、最干燥的地方,故答案是D。
(3)C 副词辨析。A有时,B总是,C从不,D经常,根据下句But his dream came true.可知从未想过能到南极,故答案是C。
(4)B 副词辨析。A伤心地,B惊讶地,C慢慢地,D快速地,根据下句Todd had many wonderful moments there,too.可知是惊讶地,故答案是B。
(5)A 动词辨析。A跳,B玩,C转,D看,根据,into icy water 应该是跳入到冰水中,故答案是A。
(6)C 形容词辨析。A无聊的,B坏的,C有趣的,D伤心的,根据上文Todd had many wonderful moments there,可知是有趣的事情,故答案是C。
(7)C 动词辨析。A睡觉,B谈论,C玩,D唱歌,根据,.He Enjoyed(7)with them and had a good time.应该是和它们玩,玩得很开心,故答案是C。
(8)A 名词辨析。A旅行,B故事,C假期,D事故,根据上文after he travlled to Antarctica可知是旅行,故答案是A。
(9)D 形容词辨析。A容易的,B舒服的,C享受的,D困难的,根据后面live there because the Sun doesn't rise for three weeks over the middle of the winter可知是很难的,故答案是D。
(10)B 动词辨析。A想象,B想念,C喜欢,D讨厌,根据上句live there because the Sun doesn't rise for three weeks over the middle of the winter,可知是想念温暖的夏天和他的家乡,故答案是B。
【点评】考查完形填空。根据所给的短文对意思有所了解,然后根据短文的大体意思,选择每个符合题意的答案,使短文更通顺。
二、语法选择
2.When something goes wrong,what would you say?It can be very(1) A  to say, "I know I'm late,but it's not my fault;the car broke down." It is probably not your fault, (2) B  once you form the habit of blaming(责备)somebody or something else for a bad situation,you are a loser:You have no power and could do (3) D  that helps change the situation.However,you can have great power over what happens to you if you stop (4) B  on whom to blame.Focus on(使集中)how to make the situation(5) C  than before.This is the winner's key(6) A  success.
Winners are great at solving problems.For example,if you were late because your car broke down,maybe your car should(7) D  more often.Or you may start to take along with you the useful phone numbers,so you(8) C  call for help when you're in need.For (9) D  example,if your workmate is lack of (10) C ,find ways of dealing with his fault rather than(11) B  blame the person.You should accept the fact and find creative ways(12) A  successfully,paying no attention to (13) A  your workmate failed to do his job well.
Being concentrated(集中注意力)is a winner's second key.For example,when I feel nervous,it (14) B  a lot to repeat words such as "calm" "peace" or "focus",either out loud or silently in my mind.It makes me feel more in control and increases my confidence.This habit can become second nature quite easily and is (15) D  powerful psychological(心理的)tool.
(1)A.satisfying B.satisfied C.satisfy D.satisfaction
(2)A.and B.but C.so D.though
(3)A.everything B.something C.anything D.nothing
(4)A.focus B.focusing C.focused D.to focus
(5)A.good B.well C.better D.best
(6)A.to B.of C.by D.with
(7)A.check B.checked C.to check D.be checked
(8)A.should B.might C.can D.must
(9)A.other B.the other C.others D.another
(10)A.respond B.responsible C.responsibility D.responsibly
(11)A.simple B.simply C.simplify D.sample
(12)A.to work B.working C.of work D.work
(13)A.how B.what C.which D.if
(14)A.help B.will help C.helped D.would help
(15)A./ B.an C.the D.a
【分析】本文主要讲述了作者认为成功者的关键在于关注如何改变现状,创造性地运用自己的才能和技能。
【解答】(1)考查形容词。句意:它可能会非常满意地说:"我知道我迟到了,但这不是我的错,汽车抛锚了。"satisfying令人满意的,形容词,修饰物;satisfied满意的,满足的,形容词,修饰人;satisfy使满意,动词;satisfaction满意,称心。be动词后接形容词作表语,此处修饰物,应用ing形容词。故选A。
(2)考查连词。句意:这可能不是你的错,但一旦你养成了把糟糕的情况归咎于某人或其他人的习惯,你就是一个失败者。and和;but但是;so因此;though虽然。空格前后的语境是转折的,应用but连接。故选B。
(3)考查复合不定代词。句意:你没有权力,也不能做任何有助于改变局面的事。everything一切;something某事;anything任何事情;nothing没有事情。根据"you are a loser:You have no power and could do...that helps change the situation(你是一个失败者:你没有权力,可以做……这有助于改变局面)"可知,你什么也做不了。故选D。
(4)考查动词。句意:然而,如果你不再去责怪谁,你就会对发生在你身上的事情有很大的掌控力。focus关注,动词原形;focusing关注,现在分词或动名词;focused关注,过去式;to focus关注,不定式。根据"you stop...on whom to blame(你停止…责怪谁)"可知,此处说的是停止关注,应用stop doing sth的结构。故选B。
(5)考查副词比较级。句意:关注如何使情况比以前更好。good好的,形容词;well好地,副词;better更好,为good或well的比较级;best最好的。根据"than"可知,此处应用比较级形式。故选C。
(6)考查介词。句意:这是胜利者成功的关键。to朝;of……的;by通过;with有……。根据"the winner's key...success"可知,此处是短语the key to success"成功的关键"。故选A。
(7)考查被动语态。句意:例如,如果你迟到是因为你的车坏了,也许你的车应该经常检查。check检查,动词原形;checked检查,过去式;to check检查,不定式;be checked被检查,被动结构。句子主语是"your car",与动词之间是被动关系,空前有should,此处应用情态动词的被动结构。故选D。
(8)考查情态动词。句意:或者你可以随身携带有用的电话号码,这样当你需要帮助的时候就可以打电话求助了。should应该;might可能;can能;must必须。根据"call for help when you're in need(当你需要帮助的时候打电话求助)"可知,此处表示可以打电话求助。故选C。
(9)考查代词。句意:再比如,如果你的同事缺乏责任感,要想办法解决他的问题,而不是简单地责怪他。other其他的,后接复数名词;the other特指两者中的另一个;others其余的,泛指其余的部分;another泛指不确定数目的另一个(或三者以上)。此处是泛指另一个例子,此处应用another。故选D。
(10)考查名词。句意:再比如,如果你的同事缺乏责任感,要想办法解决他的问题,而不是简单地责怪他。respond回应;responsible负责的;responsibility责任,负责;responsibly明事理地。of是介词,后接名词作宾语。故选C。
(11)考查副词。句意:再比如,如果你的同事缺乏责任感,要想办法解决他的问题,而不是简单地责怪他。simple简单的,形容词;simply 简单地,副词;simplify简化,动词;sample样品。空处修饰句中的动词"blame",应用副词形式。故选B。
(12)考查动词不定式。句意:你应该接受事实,并找到创造性的方法来成功地工作,不要在意你的同事是如何没有做好他的工作。to work工作,不定式;working工作,现在分词或动名词;of work工作,介词+名词;work工作,名词或动词原形。空处作后置定语,应用不定式形式。故选A。
(13)考查关系副词。句意:你应该接受事实,并找到创造性的方法来成功地工作,不要在意你的同事是如何没有做好他的工作。how怎样;what什么;which哪一个;if如果。根据"your workmate failed to do his job well(你的同事没能做好他的工作)"可知,句子是宾语从句,且从句中不缺主谓宾表等成分,此处表示方式,表示"同事是如何没有做好工作的",应用how引导宾语从句。故选A。
(14)考查动词。句意:例如,当我感到紧张时,大声或默默地在脑海中重复"冷静"、"和平"或"专注"等词会有很大帮助。help帮助,动词原形;will help帮助,一般将来时结构;helped帮助,过去式;would help帮助,过去将来时结构。句子是when引导的时间状语从句,时态遵循"主将从现"的原则,空处是主句的谓语,应用一般将来时结构。故选B。
(15)考查冠词。句意:这种习惯很容易成为第二天性,也是一种强大的心理工具。/零冠词;a不定冠词,用于辅音音素开头的单词前;an不定冠词,用于元音音素开头的单词前;the定冠词;此处泛指"一种工具",且powerful以辅音音素开头,用不定冠词a。故选D。
【点评】首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
三、阅读单选
3.A little mouse living on a farm was looking through a hole in the wall.He saw the farmer and his wife opening a bag.He was frightened to discover that it was a mousetrap(老鼠夹).The mouse ran to the farmyard and told everyone, "There is a mousetrap in the house;there is a mousetrap in the house."
The chicken raised his head and said, "Mr.Mouse,I can tell you this trap is danger to you,but it has no harm to me and I am not concerned(关心的) about it."
The mouse turned to the pig. "I am so sorry Mr.Mouse,but the trap is none of my business either!" the pig said.
The mouse then turned to the bull. "It sounds like you have a problem,Mr.Mouse,but not one that makes me worry," the bull said.
The mouse returned to the house,feeling sad that no one would help him or care about his problem.
He knew he had to face the trap on his own.That night the sound of a trap catching something was heard throughout the house.The farmer's wife rushed to see what was caught.In the darkness she could not see that it was a snake whose tail was caught by the trap.
The snake bit the farmer's wife.The wife caught a bad fever and the farmer knew the best way to treat a fever was with chicken soup.The farmer killed the chicken to cook the soup.But the wife got sicker.Friends and neighbours game to take care of her the whole day.The farmer knew he had to feed them,so he killed the pig for meals.
The farmer's wife did not get better,in fact she died and so many friends and family came to her funeral.The farmer had to kill the bull to feed all of them.
(1)The animals were  D  after hearing the warning.
A.interested
B.scared
C.sad
D.unconcerned
(2)What does the word "funeral" in the last paragraph probably mean?  C 
A.A big meal for guests.
B.A wedding ceremony for lovers.
C.A ceremony for a dead person.
D.A party for relatives or friends
(3)Which of the following is TRUE according to the passage?  B 
A.Other animals thought the mousetrap would not hurt the mouse.
B.Other animals were killed except the mouse.
C.The farmer fed the family and friends with chicken soup.
D.The snake's head was caught by the mousetrap.
【分析】本文主要讲了在农场,老鼠发现了老鼠夹子,它跑去告诉所有动物,但是这些动物都觉得与自己无关,最后一条蛇被夹住了,农场主的妻子看不清被蛇咬了,农场主先杀了鸡,后杀了猪,最后妻子死了,又杀了牛。
【解答】(1)D.细节理解题。根据第二、三、四段but it has no harm to me and I am not concerned(关心的) about it.but the trap is none of my business either,but not one that makes me worry但是它对我无害,我不关心它,但是这个陷阱也和我没关系,但是没有让我担心,可知所有动物都对老鼠夹漠不关心。故选D。
(2)C.词义猜测题。根据最后一段The farmer's wife did not get better,in fact she died.农场主的妻子没有好起来,事实上她死了,据此判断朋友和家人来参加她的葬礼,因此猜测划线单词的含义为葬礼。故选C。
(3)B.细节判断题。根据倒数第二段和最后一段The farmer killed the chicken to cook the soup.But the wife got sicker.The farmer knew he had to feed them,so he killed the pig for meals.The farmer had to kill the bull to feed all of them.农夫杀鸡煮汤。但妻子的病情加重了。农夫知道他必须喂他们,所以他杀了猪吃。农夫不得不杀死公牛来喂养他们所有人。据此判断农夫杀了所有的动物除了老鼠。故选B。
【点评】阅读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文,在原文中找出与题目对应的内容,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
4.Scientists have found that the ability of speaking a language is the key to understanding numbers.A research project found that deaf people cannot have a good understanding of numbers if they never learn language symbol(符号)for counting
They found that deaf people from Nicaragua created their own sign language(手语).So they could talk with others in this unique way,In their research,the first test was asking them to answer that among a l0﹣unit coin,a 20﹣unit coin and a 100﹣unit coin which one bad be most value.They knew their money very well because of their own language,so all of them could answer the questions.
However,when they heard some bigger numbers,they had difficulty in making a correct gesture with their bands to express these numbers.Then,the researchers gave them some cards with different numbers and asked them to give gestures for the numbers.As a result,the numbers they could express were only up to three.
Experts said the reason was that they didn't study the "count list" of one to ten.Actually,most people learnt it when they were young Without a set of meaningful words to guide deaf people in the study,they would have difficulty in understanding the logical(逻辑的)meanings of the numbers,For example,they could not understand that "eight" is one larger than "seven".
(1)Why did the deaf people knew their money very well?  B 
A.Because they learnt the meanings of money very hard.
B.Because they created their own sign language.
C.Because they learned language symbols for counting
D.Because they were able to understand larger numbers.
(2)The underlined word "unique" in paragraph 2 probably means "  D ".
A.interesting
B.smart
C.boring
D.special
(3)What can we know about the deaf people from this passage?  C 
A.They could always give the right answer in the test
B.The number they could express was only three.
C.They could not give gestures to express the number five.
D.They learned the "count list" of one to ten when they were young.
(4)What does the passage mainly talk about?  A 
A.The key to understanding numbers.
B.People who can talk to each other with sign language.
C.The deaf Nicaraguan people who cannot understand numbers.
D.The reason why people can't understand each other.
【分析】本文通过讲述有关耳聋的人的相关研究,解释了语言的能力是理解数字的关键。
【解答】(1)细节理解题。根据文章第二段They knew their money very well because of their own language,(因为他们自己的语言,他们非常了解自己的钱)可知:由于他们自己的语言,他们非常了解自己的钱。故选B。
(2)词义猜测题。根据第二段They found that deaf people from Nicaragua created their own sign language(他们发现来自尼加拉瓜的聋人创造了他们自己手语)可知:耳聋的人创造了他们自己的手语。故可推知:所以他们可以用独特的方式与他人交谈。推知划线词"unique"应意为"独特的,特别的"。special 特别的。则D选项与划线词含义相同。故选D。
(3)推理判断题。根据文章第三段As a result,the numbers they could erpress were only up to three.(结果,他们能得到的数字最多只有三个。)可知:耳聋的人能表达的数字最多只到三。故C选项:他们无法用手势表达数字"5"。该表述是正确的。故选C。
(4)主旨大意题。本文通过讲述有关耳聋的人的相关研究,解释了语言的能力是理解数字的关键。故选A。
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
5.Once upon a time,there was a villager with the name Anansi.He knew that he was very clever but he also knew he wasn't wise.He didn't like this,but he did not know what to do.One day he had an idea.He went around the village with a basket and asked each person to give him some of their wisdom(智慧).The people put a bit in his basket and wished him good luck.
Soon his basket was full,but Anansi was worried that his neighbors might be jealous(嫉妒)of his wisdom and take it from him.He decided to hide it at the top of a tall tree.When he tied the basket to the front part of his body,he tried to climb the tree,but it was too difficult.He tried again and again without success.
Then his youngest son walked by, "What are you doing,father?" he asked and Anansi told him, "Why don't you carry the basket on your back instead?" his son said.
Anansi put the basket on his back and climbed the tree easily,but he wasn't happy. "I walked all over the village and collected so much wisdom that I am the wisest person ever,but my baby son is still wiser than me.Take back your wisdom!" he said.And he threw the basket of wisdom into the air and went home.And that's how wisdom went all over the world.
(1)Anansi went around the village because  D .
A.he knew he was clever
B.he wanted to show his good luck
C.he hoped to meet his son
D.he thought he wasn't wise enough
(2)Anansi wanted to get his wisdom from  C .
A.his son
B.his father
C.the villagers
D.the neighbors
(3)The passage above is  B .
A.a report
B.a story
C.an advertisement
D.a diary
【分析】本文讲述了阿纳西寻找智慧的故事。
【解答】(1)细节理解题。根据One day he had an idea.He went around the village with a basket and asked each person to give him some of their wisdom(智慧).The people put a bit in his basket and wished him good luck.(一天,他有了一个主意。他提着篮子在村子里转了一圈,请每个人给他一些智慧。人们往他的篮子里放了一些,祝他好运。)可知,他认为自己不够聪明。故选D。
(2)细节理解题。根据He went around the village with a basket and asked each person to give him some of their wisdom(智慧).(他提着篮子在村子里转了一圈,请每个人给他一些智慧。)可知,他想从村民那里得到他的智慧。故选C。
(3)文章体裁题。根据Once upon a time,there was a villager with the name Anansi.He knew that he was very clever but he also knew he wasn't wise.He didn't like this,but he did not know what to do.One day he had an idea.He went around the village with a basket and asked each person to give him some of their wisdom(智慧).The people put a bit in his basket and wished him good luck.(从前,有一个名叫阿纳西的村民。他知道自己很聪明,但也知道自己并不聪明。他不喜欢这样,但又不知道该怎么办。一天,他有了一个主意。他提着篮子在村子里转了一圈,请每个人给他一些智慧。人们往他的篮子里放了一些,祝他好运。)可知,本文是一篇故事。故选B。
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
四、阅读还原5选5
6.The Sun offers us light.(1) E  It makes things grow.All the living things on the Earth need the Sun.However,how much do you know about the Sun?
The Sun is a huge star. (2) C  In the sky,there are thousands of stars like the Sun.They are as large and hot as the Sun.At night,you can see many stars.(3) B 
Our Earth is cool enough to live on because the hot Sun is so far away. (4) D  If a plane flew day and night without stopping,it could take nearly 18 years to get to the Sun.If the Sun were much nearer,our Earth would be too hot to live on. (5) A  Aren't we lucky to be just about the right distance away form the Sun?
A.But if there were no Sun,the Earth would be so cold that nothing could live on it.
B.However,in the daytime,you can only see one star—the Sun.
C.One million balls as big as our Earth could fit inside the Sun.
D.It is about one hundred and fifty million kilometers away.
E.It keeps us warm.
【分析】本文介绍了太阳的相关知识,包括体积、距离以及与地球的关系等。
【解答】细节推理题。
(1)根据"The Sun offers us light.…It makes things grow.(太阳为我们提供了光明。…它使事物生长。)"可知,此处是介绍太阳对地球生物的好处。选项E"它使我们保持温暖。"符合语境。故选E。
(2)根据"The Sun is a huge star.(太阳是一颗巨大的恒星。)"可知,此处介绍太阳的体积。选项C"一百万个地球那么大的球可以装进太阳里。"符合语境。故选C。
(3)根据"They are as large and hot as the Sun.At night,you can see many stars.(它们和太阳一样大,一样热。在晚上,你可以看到许多星星。)"可知,此处介绍在白天和晚上人们可以看到天空中的星星的数量。选项B"然而,在白天,你只能看到一颗星﹣﹣﹣太阳。"符合语境。故选B。
(4)根据"Our Earth is cool enough to live on because the hot Sun is so far away.(我们的地球足够凉爽,因为炎热的太阳离我们很远。)"可知,此处介绍太阳距地球的距离很远。选项D"大约一亿五千万公里远。"符合语境。故选D。
(5)根据"If the Sun were much nearer,our Earth would be too hot to live on.(如果太阳离得更近,我们的地球就会太热而无法生存。)"可知,此处介绍太阳和地球的距离恰好合适,太近则地球太热,太远则地球太冷。选项A"但是如果没有太阳,地球会太冷,任何东西都无法生存。"符合语境。故选A。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
五、短文首字母填空
7.Dear Kate,
Thank you for your postcard.I enjoy the beautiful postcard very much and happy to be your e﹣friend.My name is Linda.I am a student in (1)G  rade  Seven.My favorite (2)h  obbies  are swimming and playing table tennis.I think I (3)m  ust  study hard and I want to be a scientist in the future because I enjoy (4)l  earning  about different things in the world.In this way,I can help make the world better.I usually spend a lot of time reading books and thinking about Maths problems every day.In my (5)f  ree  time,I also like doing sports,such as running and swimming.What about you?Please write back soon and I want to know more about you.
Yours,
Linda
【分析】本文是琳达写给凯特的一封信,琳达介绍了自己的兴趣爱好、生活习惯等。
【解答】(1)考查名词。句意:我是七年级的学生。根据首字母及I am a student(我是一个学生)可知,此处指七年级的学生;Grade+基数词,表"几年级"。故填Grade。
(2)考查名词。句意:我最喜欢的爱好是游泳和打乒乓球。根据首字母及swimming and playing table tennis(游泳和打乒乓球)可知,游泳和打乒乓球是爱好;hobby"爱好",可数名词,由"are"可知,用其复数形式。故填hobbies。
(3)考查情态动词。句意:我想我必须努力学习,我想将来成为一名科学家,因为我喜欢学习世界上不同的东西。根据首字母及I want to be a scientist(我想成为科学家)可知,因为想成为科学家,所以必须努力学习;must"必须",情态动词。故填must。
(4)考查动词。句意:我想我必须努力学习,我想将来成为一名科学家,因为我喜欢学习世界上不同的东西。根据首字母及I enjoy…about different things in the world(我喜欢学习世界上不同的东西)可知,此处是短语learn about"了解";enjoy doing sth."喜欢做某事",动名词作宾语。故填learning。
(5)考查形容词。句意:在我的空闲时间,我也喜欢做运动,比如跑步和游泳。根据首字母及I also like doing sports(我也喜欢做运动)可知,在空闲时间做运动;free"有空的",形容词作定语。故填free。
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
六、完成句子
8.请耐心等待!飞机要雨停了才能起飞.
Please wait patiently! The plane won't  take off until  the heavy rain stops.
【分析】Please wait patiently! The plane won't take off until the heavy rain stop.
【解答】not…until直到……才,根据句意用一般将来时,否定句在will 后加not,will not=won't.
故答案是won't ,until.
【点评】此题考查汉译英,在熟知每个汉语的英语翻译的基础上,根据语法结构,组合短语或者句子,便可得出正确答案.
9.我不确定如何解决这个问题。
I'm not sure how   to  solve  this problem.
【分析】我不确定如何解决这个问题。
【解答】根据句意"我不确定如何解决这个问题。"how"如何",solve"解决",空处用"疑问词+动词不定式"结构作宾语。
故填how;to;solve。
【点评】掌握好动词不定式的疑问形式是解决这类题型的关键。
10.看这篇英语文章对我来说有困难。
 Reading  this English article is   hard/difficult  for  me .
【分析】看这篇英语文章对我来说有困难。
【解答】根据题干,可知考查:read读;此处应用动名词形式作主语,谓语动词用单数;is"是",be动词单数;hard/difficult"困难的",形容词作表语;me"我",代词宾格。
故填Reading;is;hard/difficult;me。
【点评】做这类题型,首先根据所给汉语明确句子所要考查的单词或短语的拼写,再结合相关语法知识对单词或短语做出形式上的变化。
11.这本书是莫言先生在1995年写的.
This book was  written  by  Mo Yan in 1995.
【分析】略
【解答】was written by
【点评】略
12.这个小男孩多么欢乐啊!
 How   happy the boy is!
【分析】这个小男孩多么欢乐啊!
【解答】分析句式,题干是一个感叹句;根据语境,题干中的"the boy is"是主谓结构;其中心词是"欢乐(happy)",因此应用how作感叹词,即"How +形容词+主语+谓语!"结构。
故填:How;happy。
【点评】此题考查感叹句的用法。感叹句常用句型有:①What + (a / an) +形容词+名词+主语+谓语!;②How +形容词/副词+主语+谓语!。该句适用"How +形容词+主语+谓语!"结构。
七、书信作文
13.学校中学部青年志愿者协会计划招募志愿者前往养老院提供帮助。假设你是李华,请根据以下思维导图写一封申请信给负责人王老师,申请加入。
参考词汇:
青年志愿者协会the Young Volunteer Association;养老院nursing home。
注意:
1.文章中不得出现真实的姓名;
2.要求语句通顺,意思连贯,结构完整,书写规范;
3.词数:80字,短文的开头已经给出,不计入总词数。
Dear Mr.Wang,
I'm Li Hua,a student from Grade Eight.___________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
【分析】【高分句型一】:
I want to join the Young Volunteer Association to help the old people in the nursing home.我想加入青年志愿者协会,帮助养老院的老人。want to do sth表示想做某事。
【高分句型二】:
So if I can join you,I plan to cook for them.所以如果我能加入你们,我计划为他们做饭。if引导一个条件状语从句。
【解答】Dear Mr.Wang,
I'm Li Hua,a student from Grade Eight.(引出话题)I want to join the Young Volunteer Association to help the old people in the nursing home.【高分句型一】The old need to be cared about and helped.They are lonely and I will chat with them to improve my ability to communicate with others.I am a little shy but I can be good with the old.I am patient and helpful.I can play the guitar well and am a good dancer.I can also read newspapers and books for the old.Also,I can cook really well.So if I can join you,I plan to cook for them.【高分句型二】I believe they will like the food I cook.I will also tell funny stories to the old in order to bring them joy.(具体介绍申请内容)
Can you allow me to join you?I am looking forward to your reply.(期待)
Yours sincerely,
Li Hua
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
同课章节目录