2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题三 完形填空 文体分类练(三)——夹叙夹议文(含解析)

文档属性

名称 2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题三 完形填空 文体分类练(三)——夹叙夹议文(含解析)
格式 docx
文件大小 34.8KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-01-09 11:56:19

图片预览

文档简介

文体分类练(三)——夹叙夹议文
Passage 1
(2022广西南宁二模)
Last May I bought some sweet potatoes for food.Several days later,a tuber (块茎) left in the kitchen was sprouting (发芽).Thinking it was a waste of money to throw it away,I  1  the tuber into a pot hoping it might take root and  2  something that could be put on the dinner table.
 3 ,the tuber did take root and began to grow.In the following months I  4  it when necessary and it grew very well.Seeing that it was autumn and that the plant would not grow any longer,I decided to  5 .I pulled out the plant,which took some  6  and began to dig with my fingers to see if there was any tuber in the pot.When my fingers could almost  7  the bottom of the pot,I took the root and pulled it carefully,for the potato could  8  easily.As almost no earth was left,I tried to pull again and again but I failed to lift it up.In  9 ,I pushed the pot over and found the root was outside the pot!It had grown through one of the holes in the bottom.
Then and there I changed my opinion of this plant,for the seemingly soft plant gained the  10  of me.Very carefully I  11  all the soil out of the pot, 12  the root might be harmed or broken.Holding the root,I was deep in thought.The root outside the pot looked like a  13  and strong finger of an old farmer who has  14  his life to make a living.The end of the root was dark grey and  15 .Obviously,the peel (皮) must have been removed during its struggle with the  16  of the heavy pot.It struck me that the tuber,though seriously  17 ,had struggled hard and it seemed it had never  18 .
Such is a sweet potato,an ordinary-looking plant with  19  characteristics.It managed to grow where I thought it was almost impossible to  20 .
1.A.cut       B.buried
C.ruined D.cooked
2.A.produce B.replace
C.protect D.reduce
3.A.Generally B.Sadly
C.Awfully D.Surprisingly
4.A.threw B.watered
C.bought D.bent
5.A.attempt B.perform
C.harvest D.practise
6.A.power B.force
C.action D.effort
7.A.touch B.move
C.leave D.follow
8.A.break B.fall
C.grow D.stand
9.A.shame B.puzzlement
C.excitement D.relief
10.A.reward B.envy
C.respect D.victory
11.A.laid B.beat
C.kicked D.emptied
12.A.meaning B.insisting
C.fearing D.promising
13.A.delicate B.thick
C.frozen D.clean
14.A.fought B.lost
C.disturbed D.saved
15.A.endless B.useless
C.faceless D.skinless
16.A.position B.depth
C.pressure D.nature
17.A.wounded B.polluted
C.destroyed D.concerned
18.A.gone down B.given in
C.taken off D.set apart
19.A.reliable B.gentle
C.tough D.strange
20.A.cross B.keep
C.achieve D.exist
Passage 2
(2022江西景德镇二模)
The Black Hills Wild Horse Sanctuary supported by charity is now open to the public by appointment only,where the wild horses live in freedom under long-lasting protection.I called ahead about stopping by to  1  some 2022 calendars.After discovering that the Choctaw pony Imagine,was May’s calendar girl,along with her mother Tahiyah,I was  2 ,and wanted to share a few more calendars with my friends,I sponsor the pony Imagine annually,and have the  3  to name her.
“How many  4  do you want ” asked Susan,the president and executive director of the Sanctuary.I thought for a moment, 5  in the sunshine through the transparent glass roof of the office,where Susan and 6 staff members were busy  6  the documents needed to operate the 11,000+acres of  7  area for hundreds of horses.Through the bank of windows,I could see a herd of horses off in the  8 .
“Four.No.How about five ” I replied,trying to do the  9  in my head on how much that would be.“Do you take a check ” “Oh,I forgot my checkbook!” I laughed.“Credit card ”
Susan straightened the small pile of calendars and  10 ,“How about we give you these calendars They are our perfect introduction to our mission of  11  the awareness of protection.” That’s something unexpected. 12 ,I took a deep breath and bargained,“How about if I  13  to the Hay and Cake Fund ”
We both smiled.Such a clever exchange of  14 !It is in  15  that we receive.We gave for the sake of giving and any reward was  16 .
We even went to  17  Imagine.With her distinctive markings,she was easy to  18 .She’s  19  and is bigger than her mother now.She was happily grazing in the same herd I had  20  while in the office.
1.A.draw B.purchase
C.check D.show
2.A.thrilled B.worried
C.disappointed D.scared
3.A.privilege B.intelligence
C.perseverance D.knowledge
4.A.horses B.hours
C.souvenirs D.calendars
5.A.jogging B.bathing
C.whistling D.glaring
6.A.sorting B.deleting
C.leaking D.faking
7.A.economic B.amusement
C.service D.conservation
8.A.way B.dark
C.distance D.case
9.A.best B.job
C.math D.trick
10.A.threatened B.offered
C.criticized D.commanded
11.A.judging B.burying
C.raising D.declining
12.A.Angrily B.Actually
C.Generally D.Immediately
13.A.apologize B.complain
C.explain D.donate
14.A.culture B.letters
C.kindness D.information
15.A.giving B.competing
C.exploring D.struggling
16.A.unemployed B.unexpected
C.unpleasant D.unfair
17.A.see B.help
C.drive D.train
18.A.love B.clean
C.spot D.manage
19.A.turned up B.lined up
C.stood up D.grown up
20.A.overheard B.glimpsed
C.photographed D.learned
Passage 3
(2022陕西安康二模)
When I think of the word “perfect”,I think of something only a few can achieve,like high beauty standards,the super-smart girl in my class,or anything that I can compare myself to.For a few weeks now,I have been  1  the girl in my middle school classes.She has fabulous (极好的) long dark brown hair,big hazel eyes,and the most  2  face.She always  3  the prettiest dresses and seems to be the most  4  girl in the school,at least in my point of view.It seems like she has a  5  life,lots of friends,all A’s,and everything anyone could ever want.
One day,I was talking to my teacher about one of the  6  tests,hoping to know more key points,when I saw the girl  7  me in a strange way.I immediately started thinking,“Why is she looking at me Did I do something  8  Is there something on my face ” When the class  9  and everyone was rushing to their next class,she caught up to me and said,“I just thought you should know,I think you are really pretty.” I replied,“Oh my god,thank you!” I then watched her as she  10  away and thought,“She thinks I am pretty ”
The whole day,I  11  thinking about one thing.That was,“Why does she think that ” After thinking about that  12  in my head through each second of the day,I came to learn one big lesson.I learned that everyone has their own  13  even though it may not seem like it on the outside.In this case,I was thinking that she was everything I wanted to be and she thought the  14  as me.Both of us are not perfect.We are all that perfect person.We have been  15  ourselves to in our own  16  way.It is our  17  to either accept that and love ourselves or keep torturing ourselves with harsh comparisons.When I really look at myself,not from my point of view but a(n) 18  one,I do see everything I want to be.I see a beautiful smart kind girl who is  19 .I think that being able to fully love ourselves is the  20  meaning of the word perfect.
1.A.taking B.referring
C.noticing D.debating
2.A.beautiful B.common
C.mean D.curious
3.A.damages B.wears
C.produces D.brings
4.A.popular B.professional
C.comfortable D.dangerous
5.A.favorable B.personal
C.practical D.perfect
6.A.terrifying B.annoying
C.disturbing D.upcoming
7.A.watching over B.staring at
C.turning up D.catching on
8.A.wrong B.good
C.expert D.brief
9.A.resigned B.gathered
C.finished D.lasted
10.A.passed B.put
C.walked D.broke
11.A.ended up B.took up
C.put up with D.lived up to
12.A.fact B.question
C.world D.profit
13.A.insights B.reasons
C.hobbies D.insecurities
14.A.blame B.trouble
C.same D.difference
15.A.devoting B.exposing
C.connecting D.comparing
16.A.special B.meaningful
C.major D.public
17.A.method B.option
C.job D.chance
18.A.great B.cheerful
C.old D.fresh
19.A.serious B.social
C.unique D.average
20.A.amazing B.true
C.similar D.opposite
文体分类练(三)——夹叙夹议文
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了一块红薯的生命故事。作者不禁感叹,红薯看似柔弱却有如此顽强的生命力。
1.B 解析 根据上文“Thinking it was a waste of money to throw it away”和“hoping it might take root”可知,作者想到扔掉红薯块茎是浪费钱,就把它埋进土里,希望它能长出新的红薯。
2.A 解析 根据“something that could be put on the dinner table”可知,作者将红薯种到了土里,希望它能长出可以放到餐桌上的东西。
3.D 解析 根据上下文可知,作者对于块茎会扎根生长没有抱很大希望,因此块茎真的发芽并开始生长出乎作者意料。
4.B 解析 根据上文内容可知,红薯块种到了土里,发芽后接下来定期“浇水”符合逻辑。
5.C 解析 根据上文“Seeing that it was autumn and that the plant would not grow any longer”可知,红薯经过作者几个月的照顾,在秋天应该要收获果实。
6.D 解析 根据上文“I pulled out the plant”可知,作者费了一些力气拔出了它。
7.A 解析 根据下文“I took the root and pulled it carefully”可知,作者抓住了根,因此推断手指几乎要触碰到盆底了。
8.A 解析 根据上文“began to dig with my fingers”以及下文“the root might be harmed or broken”可知,作者小心翼翼地挖红薯,因此推断它容易折断。
9.B 解析 根据上下文可知,花盆里土都没有了,也没有成功地拔出红薯,因此作者感到迷惑,把盆翻了过来。
10.C 解析 根据下文“Obviously,the peel must have been removed during its struggle with the  16  of the heavy pot.”可知,红薯为了生存在不断挣扎,因此作者对这种植物产生了敬畏之心,因此“尊敬”符合文意。
11.D 解析 根据下文“Holding the root”可知,作者倒空了盆里的土壤。
12.C 解析 根据上文“Very carefully”可知,作者很小心地把所有的土壤倒出来,担心根伤到或者折断。
13.B 解析 根据下文“strong finger of an old farmer who has  14  his life to make a living”可知,盆外边的根看起来像一个为了生计而奋斗一生的老农的粗壮的手指。
14.A 解析 根据下文“make a living”可知,老农为了生计努力奋斗。
15.D 解析 根据下文“Obviously,the peel must have been removed during its struggle”可知,红薯的表皮没有了。
16.C 解析 根据下文“the heavy pot”可知,盆很重,厚重的花盆施加给盆下的红薯很大的压力,红薯的表皮都磨掉了。
17.A 解析 根据上文“Obviously,the peel must have been removed during its struggle with the  16  of the heavy pot.”可知,红薯块茎严重受伤。
18.B 解析 根据上文“struggled hard”可知,红薯块茎绝不屈服,努力挣扎。
19.C 解析 根据上文“It struck me that the tuber,though seriously  17 ,had struggled hard and it seemed it had never  18 .”可知,红薯受伤了依旧努力生长,绝不放弃,有着坚韧的特性。
20.D 解析 根据上文“ 3 ,the tuber did take root and began to grow”可知,作者认为红薯在盆里几乎不可能生存,但是却生长起来。
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述野马保护区与我之间善意的交换行为以及作者的感悟:在给予中得到回报。
1.B 解析 根据下文“‘Do you take a check ’ ‘Oh,I forgot my checkbook!’ I laughed.‘Credit card ’”可知作者付款,所以是去购买日历。
2.A 解析 根据下文可知,作者想要与朋友分享日历,是因为日历上有我认识的小马,我开心才会想与朋友分享。
3.A 解析 根据“I sponsor the pony Imagine annually”可知作者赞助小马,可以为小马命名。
4.D 解析 根据“I called ahead about stopping by to  1  some 2022 calendars.”可知此处问需要日历的数量。
5.B 解析 根据下文可知阳光透过阳光房可以照进来,因此我是沐浴在阳光之下。
6.A 解析 根据下文可知,这些文件是关于11000多英亩的马场经营及马匹饲养的,文件很多且复杂,因此工作人员是在分类文件。
7.D 解析 根据首句可知马场及马匹是受到长期保护的。
8.C 解析 根据“Through the bank of windows,I could see a herd of horses”可知我是在阳光房室内向外看,因此马匹是在远处。
9.C 解析 根据“how much that would be”可知我是在脑子里计算金额。
10.B 解析 根据“How about we give you these calendars ”可知Susan是在主动提出赠予。
11.C 解析 根据“How about we give you these calendars ”可知Susan赠予作者日历也是希望这些农场及动物的信息被人熟知进而使我们重视野生动物的保护。
12.D 解析 根据“That’s something unexpected.”以及“I took a deep breath and bargained”可知作者对意料之外的事做出回应,是很快的。
13.D 解析 根据“Such a clever exchange”可知Susan赠予我日历,我捐赠给基金。
14.C 解析 根据上下文可知双方都是一种善意的行为。
15.A 解析 根据语境可知双方都是在付出。
16.B 解析 根据上文“That’s something unexpected”可知,回报都是意料之外的。
17.A 解析 根据“With her distinctive markings”可知我们看到了小马。
18.C 解析 根据“With her distinctive markings”可知小马很容易识别。
19.D 解析 根据“bigger than her mother now”可知小马已经长大了。
20.B 解析 根据“Through the bank of windows,I could see a herd of horses off in the  8 .”可知我之前在办公室看到了马群。
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者通过与另一个女孩的互相欣赏,得到了自信,当真正审视自己时,作者不是从自己的角度,而是从一个全新的角度,看到了自己想成为的样子。
1.C 解析 由下文作者对这个女孩外貌的详细描述,说明作者一直注意着这个女孩。
2.A 解析 由上下文作者对这个女孩外貌的美好描述,可知这个女孩长得很漂亮。
3.B 解析 由下文的“the prettiest dresses”可知,此处指女孩穿着最漂亮的衣服。
4.A 解析 由上文语境和下文的“lots of friends,all A’s”可知,这个女孩长得很漂亮,朋友多,成绩好,在学校很受欢迎。
5.D 解析 由上文语境和下文的“lots of friends,all A’s”可知,这个女孩长得很漂亮,在学校很受欢迎,朋友多,成绩好,似乎有一个完美的生活,呼应全文关键词“perfect”。
6.D 解析 由下文的“hoping to know more key points”可知,作者和老师谈话是为了得到考试的要点,说明是即将到来的考试。
7.B 解析 由下文的“Why is she looking at me ”可知,这个女孩盯着作者。
8.A 解析 作者被人用一种奇怪的方式盯着,肯定觉得自己是不是哪里不妥,做错了什么。
9.C 解析 由下文的“everyone was rushing to their next class”可知,这节课下课了。
10.C 解析 由上文的“she caught up to me and said”可知,这个女孩追上来对作者说话,说完就走开了。
11.A 解析 由上文的“She thinks I am pretty ”和“The whole day”可知,作者以一整天都在想“女孩觉得自己漂亮”这件事而结束。
12.B 解析 由上文可知,作者一整天都在思考“为什么女孩觉得自己漂亮”这个问题。
13.D 解析 由上下文语境可知,作者觉得女孩漂亮,而女孩觉得作者漂亮,说明两人对自己的美貌并不完全自信,缺乏安全感。
14.C 解析 由上下文语境可知,作者觉得女孩漂亮,作者想成为对方,但女孩觉得作者漂亮,女孩想成为作者,二人的看法是相同的。
15.D 解析 由上文的“like high beauty standards,the super-smart girl in my class,or anything that I can compare myself to”和下文的“comparisons”可知,以作者为例,人们会用自己特别的方式(例如用高美貌标准、班上超级聪明的女孩)与自己比较。
16.A 解析 参考上题解析。
17.B 解析 要么接受自己、爱自己,要么继续用比较折磨自己,这是选择问题。
18.D 解析 作者不是从自己的角度审视自己,而是从一个全新的角度审视自己。
19.C 解析 由上文语境可知,女孩的出现以及对作者说的话(认为作者漂亮),让作者重现审视自己,思考完美的含义,她看到了美丽、聪明且又独一无二的自己。