2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题三 完形填空 文体分类练(四)——说明文和议论文(含解析)

文档属性

名称 2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题三 完形填空 文体分类练(四)——说明文和议论文(含解析)
格式 docx
文件大小 35.1KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-01-09 11:57:12

图片预览

文档简介

文体分类练(四)——说明文和议论文
Passage 1
(2021陕西咸阳一模)
Paws walk across my keyboard,and my cat Monty nests himself on my lap,unaware of the world beyond our garden fence.In these uncertain times,the  1  of animals is needed more than ever.To the  2  of our cats,dogs and all pets,staying at home is a(n)  3  to give them our undivided attention. 4 ,they provide us with a much-needed source of joy.
Pet ownership is well known to help settle anxiety, 5  loneliness and lift moods.Even as we spend a larger amount of time in isolation,pets are still acting as  6  to building a sense of community as people share pictures of their  7  companions online in an effort to raise  8 .
As a long-term cat lady,I have never  9  that a pet is a cherished member of the household.Our pets can be as  10  as our human family members in teaching us about ourselves and how to  11  the world.In short,our animals’ love and  12  are unique.
So the death of a pet can feel as sad as  13  of a close friend or family member.The grief(悲伤) of the  14  of a pet comes an emptiness where their  15  devotion becomes suddenly unoccupied.And it takes time to  16  from this situation.Even many  17  requesting some time off work.
James Herriot wrote,“If having a soul means being able to feel love,loyalty(忠诚) and gratitude,animals are  18  than a lot of humans.”Pets are additional members of the family,and now more than ever,they can  19  models for the kind of basic  20  that we ought to be extending to an unstable world.
1.A.company     B.absence
C.appearance D.death
2.A.surprise B.delight
C.fear D.disappointment
3.A.growth B.challenge
C.order D.opportunity
4.A.Return to B.In turn
C.In return D.Turn to
5.A.enjoy B.refuse
C.raise D.reduce
6.A.railways B.gateways
C.driveways D.subways
7.A.beloved B.locked
C.abandoned D.wounded
8.A.awareness B.rank
C.spirits D.payment
9.A.proved B.compromised
C.admitted D.questioned
10.A.valuable B.available
C.sensible D.acceptable
11.A.restore B.construct
C.approach D.rescue
12.A.bravery B.belief
C.loyalty D.glory
13.A.it B.this
C.one D.that
14.A.soul B.birth
C.value D.loss
15.A.selfish B.unconditional
C.countless D.limited
16.A.learn B.benefit
C.settle D.recover
17.A.avoid B.admit
C.resist D.enjoy
18.A.less B.more
C.worse off D.better off
19.A.share with B.stand for
C.serve as D.show out
20.A.humanity B.foundation
C.organization D.community
Passage 2
(2021四川成都蓉城名校联盟三模)
Diving in the Oceans,marine biologist Erika Woolsey has seen first-hand how coral reefs and sea life are being damaged by climate change.It has made her determined to  1  a way for others to share her experience—including those who can’t  2  explore the ocean.
Through her non-profit,Tic Hydrous,Woolsey is  3  virtual (虚拟的) reality to “bring the  4  to everyone”.The San Francisco-based collective of scientists,filmmakers and divers is taking people on immersive(沉浸式的) virtual dives to create a(n)  5  of “universal ocean sympathy”,raising awareness of reef damage and inspiring action to  6  our seas.
As a habitat,coral reefs can be comparable to the biodiversity of rainforests,with an estimated 25% of marine species depending on them. 7 ,climate change,pollution and overfishing have  8  around half the world’s coral reefs in shallow waters.
Two decades of underwater  9  have given Woolsey an intimate understanding of the  10  facing reefs.“I’ve seen first-hand this...change from a  11  colorful vibrant coral reef to what  12  a moonscape,” Woolsey says.
It is this experience that the Hydrous team  13  to recreate with their award-winning film Immerse.Wearing a VR headset,viewers  14  Woolsey for a nine-minute guided virtual dive on the coral reefs off the western Pacific Island.
Woolsey  15  advances in camera technology will allow her  16  to “take more and more people to places in the ocean that are underexplored”.The VR technology  17  not only the state our Oceans are in but how they have a chance to  18 .It is this that Woolsey says people take away with them after the  19 .“When we go up,we go up with a message of hope that we bring back to  20 ,”she says.
1.A.change B.find
C.learn D.discuss
2.A.successfully B.voluntarily
C.easily D.regularly
3.A.using B.expecting
C.banning D.designing
4.A.ocean B.water
C.earth D.camera
5.A.picture B.system
C.atmosphere D.sense
6.A.watch B.protect
C.cross D.sail
7.A.Besides B.Instead
C.Thus D.However
8.A.saved B.affected
C.destroyed D.preserved
9.A.exploration B.communication
C.disturbance D.training
10.A.competitions B.threats
C.advantages D.difficulties
11.A.broken B.sick
C.artificial D.healthy
12.A.turns into B.stands for
C.looks like D.brings out
13.A.begin B.happen
C.refuse D.pretend
14.A.prepare B.join
C.watch D.help
15.A.replies B.hopes
C.agrees D.argues
16.A.class B.family
C.audience D.team
17.A.controls B.adjusts
C.shows D.ruins
18.A.recover B.worsen
C.disappear D.rise
19.A.chance B.behavior
C.experience D.lesson
20.A.air B.water
C.food D.land
Passage 3
I grew up in a military family.When my parents retired from the army after eighteen years of  1 ,I had to study with those twelve-year-olds who shared no  2  life experience with me.
Most of my new classmates had grown up together and they had no room to  3  for a newcomer.I wore different clothes and spoke with a different accent.I had little  4  of making friends.I  5  for the first few weeks in my new school.
To deal with it all,I began  6  in my diary every day.I wrote as if my life had depended on it.I could not stand the loneliness  7  I wrote it down in my diary.
One day,my teacher,Mrs.Bush,asked why I always sat there writing.I lied that I  8  writing to playing.One week later,Mrs.Bush gave us a writing assignment(任务).I was  9  that I could now participate in something I knew I was good at.So I worked on the essay  10  and handed it in.I thought it was the best chance for me to be  11  by the class.
The next day,Mrs.Bush called me to the  12  of the classroom.I stood before my classmates and I got  13 .Was I in trouble Did I do something wrong
Then Mrs.Bush told the class how much she  14  all the work that went into the essays and that everyone had done a great job.And,she said,one student  15  as an excellent writer.That student was me!
The class clapped their hands wildly and Mrs.Bush handed me my paper,with the following  16  on it,“You are a very excellent writer.You  17  your essay with your true feeling and creativity.Please keep on writing and share your  18  of writing with the class.”
Mrs.Bush helped me feel a sense of  19  and gave me a way to go through the hard transition(过渡) in my life.She helped me gain  20  in myself that stayed with me beyond my school life.
1.A.peace B.training
C.war D.service
2.A.hard B.similar
C.healthy D.wonderful
3.A.build B.preserve
C.take D.spare
4.A.use B.control
C.hope D.need
5.A.struggled B.played
C.survived D.exercised
6.A.debating B.drawing
C.writing D.swearing
7.A.unless B.once
C.while D.after
8.A.compared B.applied
C.turned D.preferred
9.A.astonished B.satisfied
C.excited D.embarrassed
10.A.anxiously B.curiously
C.half-heartedly D.enthusiastically
11.A.impressed B.accepted
C.challenged D.envied
12.A.front B.corner
C.door D.outside
13.A.annoyed B.disappointed
C.worried D.surprised
14.A.appreciated B.expected
C.ignored D.enjoyed
15.A.stood out B.woke up
C.passed by D.set off
16.A.descriptions B.remarks
C.suggestions D.accounts
17.A.fill B.occupy
C.connect D.present
18.A.advantage B.purpose
C.gift D.trouble
19.A.responsibility B.belonging
C.devotion D.relief
20.A.interest B.imagination
C.respect D.confidence
文体分类练(四)——说明文和议论文
Passage 1
【语篇导读】 本文是一篇议论文。作者认为宠物对人类来说是非常重要的伴侣。
1.A 解析 根据上文“Paws walk across my keyboard,and my cat Monty nests himself on my lap,unaware of the world beyond our garden fence.”可知,此处是指动物的陪伴。
2.B 解析 根据下文“give them our undivided attention”可知,这是让我们的猫、狗和所有宠物高兴的事情。
3.D 解析 根据上文“staying at home”可知,以前我们都会出门,但是现在会一直待在家里,所以这是一次给予它们密切关注的机会。
4.C 解析 根据下文“they provide us with a much-needed source of joy”可知,此处是指动物对我们给予它们密切关注的回报。
5.D 解析 根据上文“settle anxiety”可知,此处是指减少孤独感。
6.B 解析 根据下文“building a sense of community”可知,宠物仍是建立社区意识的门户。
7.A 解析 根据上文“Pet ownership is well known to help settle anxiety, 5  loneliness and lift moods.”可知,宠物是人们心爱的同伴。
8.C 解析 根据上文“pets are still acting as  6  to building a sense of community”可知,此处是指人们通过在网上分享自己心爱的同伴的照片振奋精神。
9.D 解析 根据上文“As a long-term cat lady”可知,作为一个长期养猫的人,“我”从未质疑这一点。
10.A 解析 根据上文“a pet is a cherished member of the household”可知,我们的宠物可以像我们的人类家庭成员一样珍贵。
11.C 解析 根据上文“teaching us about ourselves”可知,此处是指宠物教会我们如何认识自己和接近世界。
12.C 解析 根据上文“our animals’ love”可知,前后两个词的感彩相近。
13.D 解析 此处代指上文提到的the death,代指上文中提到的“the+n.”应用that。
14.D 解析 根据上文“the death of a pet”可知,此处是指失去宠物的悲伤。
15.B 解析 根据上文“our animals’ love and  12  are unique”可知,此处是指宠物无条件的奉献。
16.D 解析 根据上文可知,此处是指从失去宠物的悲伤中恢复过来需要时间。
17.B 解析 根据上文“it takes time to  16  from this situation”可知,很多人都承认需要请假来度过这段悲伤的时间。
18.D 解析 根据下文“they can  19  models for the kind of basic  20 ”可知,此处是指在爱、忠诚和感激之情方面,动物比许多人类好得多。
19.C 解析 此处是指它们比以往任何时候都更能作为基本人性的典范。
20.A 解析 参考上题解析。
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇说明文。本文阐述了海洋生物学家Woolsey亲眼看见了珊瑚礁和海洋生物是如何被气候变化破坏的,她和其团队利用虚拟现实技术,使更多的人在虚拟环境中体验海底潜水,从而提高人们的环保意识,激励人们采取行动保护海洋。
1.B 解析 根据下文“The San Francisco-based collective of scientists,filmmakers and divers is taking people on immersive virtual dives”可知,他们找到了一种身临其境的虚拟潜水的分享途径。
2.C 解析 根据下文可知,Woolsey用虚拟现实技术来把海洋分享给每一个人,可推断出,此处指那些受条件所限、不能很轻易探索海洋的人。
3.A 解析 根据下文可知,他们正在使用虚拟现实技术带领人们身临其境地虚拟潜水。
4.A 解析 此处指Woolsey用虚拟现实技术来把海洋呈现给每一个人。
5.D 解析 利用虚拟现实技术带领人们潜水的目的是提高人们对珊瑚礁被破坏的认识及保护我们的海洋的意识,因此,此处指创设一种“全球海洋同情心”的环保意识。
6.B 解析 参考上题解析。
7.D 解析 根据上文可知,珊瑚礁可以与雨林的生物多样性相媲美,据估计有25%的海洋物种依赖珊瑚礁作为栖息地,然而气候变化、污染和过度捕捞已经摧毁了世界上约一半的浅水水域的珊瑚礁。上下文是转折关系。
8.C 解析 根据文章首句可知,Woolsey亲眼看见了珊瑚礁和海洋生物是如何被气候变化破坏的,因此,此处是气候变化等破坏了珊瑚礁。
9.A 解析 根据第一段第一句可知,海洋生物学家Woolsey在海洋中潜水,亲眼看见了珊瑚礁和海洋生物是如何被气候变化破坏的,因此,此处指Woolsey 20多年来的水下探索使她对珊瑚礁面临的威胁有了深刻的了解。
10.B 解析 参考上题解析。
11.D 解析 根据“...colorful vibrant coral reef to what  12  a moonscape” 可知,珊瑚礁有一个变化过程,是从健康的、多姿多彩的、活跃的珊瑚礁变成了看起来像月球表面的样子。
12.C 解析 参考上题解析。
13.A 解析 根据上文可知,亲眼看见珊瑚礁被破坏的经历对她的触动很大,使他们团队开始(begin)用获奖影片Immerse来再现这种经历。
14.B 解析 根据上文“Wearing a VR headset”可知,通过虚拟头盔,观众就能够和Woolsey一起虚拟潜水。
15.B 解析 Woolsey希望相机技术的进步能让她的团队带领更多的人体验虚拟潜水。
16.D 解析 参考上题解析。
17.C 解析 根据下文“It is this that Woolsey says people take away with them after the  19 .”可知,人们在体验了虚拟潜水之后,带走呈现给他们的海洋状态如何恢复的这种印象,因此,此处指虚拟现实技术呈现海洋所处的状态,让体验的人可以看到。
18.A 解析 根据下文“When we go up,we go up with a message of hope that we bring back to  20 ”可知,体验虚拟潜水的人带着希望上岸,因此,此处指海洋有恢复生机的机会。
19.C 解析 根据上文可知,此处指人们是依靠 VR 技术,与Woolsey一起观测海洋的经历,因此,此处指这次经历后。
20.D 解析 结合上文及该句中“When we go up”可知,此处指体验VR潜水的人从海洋里上升到陆地。
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇记叙文。作者是一名转校生,由于自己的成长经历与众不同,很难融入新的班级。于是,他把自己的孤独写进了日记里,以此来排解苦闷之情。老师询问作者为什么总是坐在那里写作,作者谎称比起玩自己更热爱写作。第二天,老师布置了写作任务,作者完成得很好,受到了老师的赞扬和鼓励,这让作者找到了归属感,重新树立了信心。
1.D 解析 根据上文中的“retired from the army”可知,作者父母在部队服役18年后退伍了。service “兵役”。
2.B 解析 根据上文中的“I grew up in a military family”可知,“我”在军人家庭长大,别的孩子没有与“我”相似的经历。
3.D 解析 根据“Most of my new classmates had grown up together”可知,“我”绝大多数的新同学都是一起长大的,再根据常识可推知,他们已经彼此熟悉,没有空间留给新来的同学了。spare“抽出,留出”。
4.C 解析 根据上文中的“I wore different clothes and spoke with a different accent”并结合常识可知,在这种情况下,“我”很难交到朋友。
5.A 解析 根据上文语境可知,“我”很难交到朋友、融入新集体,因此,前几周肯定过得很艰难。
6.C 解析 根据下文中的“wrote”可知,作者把经历写进了日记里。
7.A 解析 结合语境可知,作者如果不把经历写进日记里,是很难忍受孤独的。unless“若非,如果不”。
8.D 解析 根据语境可知,“我”写作是为了排解孤独,但是面对老师的提问,“我”谎称和玩相比,自己更热爱写作。
9.C 解析 根据下文中的“I could now participate in something I knew I was good at”并结合常识可知,面对自己擅长的任务,作者感到兴奋。
10.D 解析 根据上文可知,作者对于老师布置的写作任务非常激动,因此创作起来充满了热情。
11.B 解析 根据上文内容可知,“我”很难融入新的班级,所以“我”把这次写作任务当作使自己被大家接受的良机。
12.A 解析 根据下文中的“I stood before my classmates”可知,老师让“我”站到教室前面。
13.C 解析 根据下文中的“Was I in trouble Did I do something wrong ”可知,“我”此时有些担心。
14.A 解析 根据下文中的“everyone had done a great job”可知,每个人的作文都完成得很好,老师对此很欣赏。appreciate“欣赏”。
15.A 解析 结合语境可知,全班表现得都很好,而“我”的表现尤为突出。
16.B 解析 根据“You are a...with the class”可知,这些话是老师给“我”写的评语。
17.A 解析 结合语境和常识可知,“我”的文章充满了真情实感和创意。fill“(使)充满”。
18.C 解析 根据语境可知,老师鼓励“我”继续坚持自己的写作,并和大家一起分享我的写作天赋。
19.B 解析 结合语境可知,老师的评语和表扬让“我”找到了归属感。