2023届天津市高考英语阅读理解方法与技巧课件(15张ppt)

文档属性

名称 2023届天津市高考英语阅读理解方法与技巧课件(15张ppt)
格式 pptx
文件大小 743.7KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-02-19 20:35:32

图片预览

文档简介

(共15张PPT)
英语高考阅读理解方法
Summary report on school education
以天津高考卷为例
阅读理解四大原则
文章一定有重点
01
重点位置都固定,转折总结或段首
02
看着越复杂的实则重点越突出
03
掌握方法才简单
04
5 1P PT模板网 www.5 1 pptmoban.com
文章一定有重点,出题必然考重点
01
关注出现抽象、总结、主题的部分
40. What is the purpose of the passage
A. To point out the importance of public libraries.
B. To encourage people to work in public libraries.
C. To introduce the improved services of public libraries.
D. To call for the modernization of public library systems.
根据文章标题How to Use a Modern Public Library(如何使用一个现代公共图书馆)和第一段中的“you may be surprised to learn that libraries have changed for the better. They have transformed themselves into places where you can develop your love of knowledge meet interesting people, or find out how to start a business.(你可能会惊讶地发现图书馆已经变得更好了。他们已经把自己变成了一个地方,在那里你可以发展你对知识的热爱,遇见有趣的人,或者发现如何创业)。
2020年6月天津高考阅读理解A篇 第40 题
2021年3月天津高考阅读理解B篇
44. What does the author most likely want to tell us
A. Love of family helps us survive great hardships.
B. It's not the end of the world if we break things.
C. We should move on no matter what happens.
D. Past experiences should be treasured.
倒数第三段的倒数第二行:But they had to live...以及文章最后一段信息结合起来就能找到文章主旨
答案:选C 无论发生什么事,我们要坚持继续前进。
重点位置固定,转折总结或段首
02
2020年6月天津卷D篇阅读理解
51. In writing Paragraph 1, the author aims to ________.
A. propose a definition
B. make a comparison
C. reach a conclusion
D. present an argument
结合第一段第一句话,能找到答案,选D提出一个论点
2022年3月阅读理解C篇
49.What is the author’s purpose in writing the passage
A.To promote a new technology.
B.To recommend a research team.
C.To introduce a scientific discovery.
D.To explain a historical phenomenon.
结合第一段内容得知答案选C
看着越复杂的实则重点越突出
03
2021年6月阅读理解D篇
55. What is the best title for this passage
A. How Art Cures Our Hearts B. Art: A Blessing to HumankindC. How Art Benefits Communities
D. Art: A Bridge Between Cultures
本文是一篇说明文。讲述了艺术这一活动对人类的重要意义,是我们不可或缺的社会生活之一。从赋予商品的商业价值,人类的身心健康和青少年的学术和情感发展等方面论述了艺术的重要意义。主旨大意题。根据最后一段“Vital to human life, art is celebrated and used by nations across the world for various purposes. Life without art would be boring and dead still, fbr art is a part of what makes us human.”(艺术对人类的生命至关重要,世界各国为各种目的庆祝和使用艺术。没有艺术的生活将是无聊和死气沉沉的,因为艺术是我们人类的一部分。)可见艺术是人类重要的部分,文章中也详细描述了艺术对不同人群的好处。所以短文的最佳标题为“艺术:人类的福祉”。故选择B。
掌握方法才简单
04
2021年6月阅读理解C篇
50. What does Mohan think of the future of digital beings
A. It's well planned.
B. It is promising.
C. It is uncertain.
D. It's quite hopeless.
推理判断题。根据最后一段“Mohan is cautious about this approach, yet she supports the purpose behind these digital beings and is optimistic about where they are headed.”( Mohan对这种方法持谨慎态度,但她支持这些数字生物背后的目的,并对他们的未来持乐观态度)由此判断出,Mohan数字人的未来是有希望的。故选B项。
48.What do consumers think of the operation of driverless cars? 
A.It should get the attention of insurance companies.
B.It should be the main concern of law makers.
C.It should not cause deadly traffic accidents.
D.It should involve no human responsibility.
48.D.细节理解题.根据文章But that is not what many people have in mind when thinking of driverless cars."When you say‘driverless cars',people expect driverless cars."Merat says."You know﹣no driver可知消费者认为无人驾驶汽车的操作不该涉及到人的责任;故选D.
2017年高考C篇
考试目的是筛选,掌握方法才简单:
抓住段首、首句、能认识的点
复杂句子中:完整的介词短语、非谓语动词、从句可去掉
找一个人的观点:回到文中找到人名 says,said,thinks, believes...
找作者观点:主旨
谢谢您的观看
Summary report on school education