人教版九年级全册Unit 5 What are the shirts made of单元综合素质评价(含答案、无音频)

文档属性

名称 人教版九年级全册Unit 5 What are the shirts made of单元综合素质评价(含答案、无音频)
格式 doc
文件大小 343.6KB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2023-03-08 11:38:02

图片预览

文档简介

Unit 5 综合素质评价
(限时: 100分钟 满分: 120分)
一、听力理解(20 小题, 每小题1 分, 共20 分)
第一节 听下面5 段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
( ) 1. Where was the pen made
A. In Beijing.
B. In Qinghai.
C. In Shanghai.
( ) 2. What is the ruler made of
A. Steel.
B. Silver.
C. Wood.
( ) 3. When was the cup made
A. In 1659.
B. Five hundred years ago.
C. Thousands of years ago.
( ) 4. When will the man leave for Weifang
A. Next Sunday.
B. This afternoon.
C. This evening.
( ) 5. What will they make for the Spring Festival
A. Lanterns.
B. New clothes.
C. Paper cuttings.
第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话, 回答第6 至第7 两个小题。
( ) 6. Who does the woman want to buy the skirt for
A. Her daughter.
B. Her sister.
C. Her cousin.
( ) 7. How much is the skirt
A. 105.
B. 115.
C. 150.
听下面一段对话, 回答第8 至第9 两个小题。
( ) 8. What can the machine do
A. Make juice.
B. Make bread.
C. Make yogurt.
( ) 9. Where was the machine made
A. In Germany.
B. In Canada.
C. In China.
听下面一段独白, 回答第10 至第12 三个小题。
( ) 10. When is the international kite festival held in Weifang
A. In March.
B. In April.
C. In May.
( ) 11. What is Foshan famous for
A. Kite making.
B. Paper making.
C. Paper cutting.
( ) 12. How many cities does the speaker mention altogether
A. Three. B. Four. C. Five.
听下面一段对话, 回答第13 至第15 三个小题。
( ) 13. How long has Jack been in Shanghai
A. For a month.
B. For two months.
C. For three months.
( ) 14. Where’s the tea grown
A. In Hebei.
B. In Shandong.
C. In Zhejiang.
( ) 15. What was made in Japan
A. The new TV.
B. The radio.
C. The computer.
第三节 听下面一篇短文, 根据你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
16. ________ 17. ________ 18. ________19. ________20. ________
二、阅读理解(20 小题, 每小题2 分, 共40 分)
A
In China, people who love Chinese calligraphic art should know the “Four Treasures of the Study”. It’s an expression used to refer to the writing brush, the ink stick, Xuan paper and the inkstone.
The writing brush can be used to draw the pictures on the painted pottery(陶器). It is soft because it is mainly made of hair of animals. The brushes of the best quality made in Xuancheng, a city in southeastern Anhui Province, were only supplied to emperors in the past.
The ink stick is the pigment (颜料) used in writing and painting. It is produced in Huizhou, Anhui Province. It is mainly made out of pine soot(松烟) and 20 other materials. Then they are glued together and pressed into the shape of a chocolate bar and left to dry.
Xuan paper was among the four great inventions in ancient China. It was named after its place of origin(起源) — Xuanzhou, Anhui Province. It has a history of over a thousand years. The famous Xuan paper appeared in the Sui and Tang dynasties.
The ink stone was already very popular in the Han Dynasty. It is used to grind(磨碎) the ink stick into powder which will be mixed with water. Among the Four Inkstones, the She inkstone from Shexian in Anhui used to be regarded as one of the most famous inkstones in China.
根据材料内容选择最佳答案。
( ) 21. The writing brush is made of _________.
A. animal hair B. pine soot
C. cloth D. pigment
( ) 22. From the text, we can learn the following EXCEPT_________.
A. how the ink stick is produced
B. what the ink stick looks like
C. what the main material of the ink stick is
D. different colors of the ink stick
( ) 23. Xuan paper got the name from its _________.
A. materials B. birthplace
C. wool D. quality
( ) 24. Which of the following is NOT true about the inkstone
A. We can put a lot of water into the inkstone directly.
B. It’s used to grind the ink stick into powder.
C. The She inkstone was one of the most famous ink stones.
D. The She inkstone and Xuan paper are from the same province.
( ) 25. What’s the purpose of the text
A. To explain why people love calligraphic art.
B. To give facts about Chinese calligraphic art.
C. To introduce the Four Treasures of the Study.
D. To tell people how to learn Chinese calligraphic art.
B
[2022·河南新乡长垣二模]
Six hours of walking in space! On August 20, Chinese astronauts Liu Boming and Nie Haisheng did the second spacewalk of the Shenzhou XII task. They set up some equipment(设备) and lifted a camera outside the Tiangong space station.
Spacewalks can be dangerous. There is no air in space, of course. And it’s filled with harmful radiation(辐射) . But the spacesuits, although they look wider and bigger, can protect astronauts.
A spacesuit is like a small space station. It has everything astronauts need when they carry out a spacewalk. For example, China’s Feitian spacesuits have six layers. The innermost layer (最内层) collects astronauts’ urine(尿液) . Then there are four layers that help control the temperature and air pressure inside the suit. Spacesuits are filled with air, so they look like they’re puffed up. The sixth layer is made of special materials that protect astronauts from radiation.
Astronauts can walk freely because they are connected to the space station with safety ropes. The suit has headphones and speakers for astronauts to communicate. There is also a mirror on the arm. Astronauts can check their suits by looking at it.
The first Feitian suit was made in 2008. Zhai Zhigang wore it to carry out China’s first spacewalk for about 19 minutes. The suits Chinese astronauts wear today are the second generation(代) of Feitian. It can support walks as long as eight hours and can be used more often. The first generation could only be used more than five times within two years while the second generation can be used 15 times within three years. Each suit costs around 30 million yuan and it takes four months to make just one!
根据材料内容选择最佳答案。
( ) 26. What did the two Chinese astronauts do during the second spacewalk
a. Lifted a camera.
b. Set up some equipment.
c. Tested the safety of their spacesuits.
A. ab B. bc
C. ac D. abc
( ) 27. What’s the use of the outermost layer of a spacesuit
A. To collect astronauts’ urine.
B. To control the inside temperature.
C. To provide enough air for astronauts.
D. To protect astronauts from radiation.
( ) 28. Which of the following can describe the underlined words “puffed up”
A. B.
C. D.
( ) 29. How long did China’s first spacewalk last
A. For about 19 minutes.
B. For about 12 minutes.
C. For about 6 hours.
D. For about 8 hours.
( ) 30. What is the purpose of the last paragraph
A. To list several famous spacewalks.
B. To praise the creators of the Feitian spacesuit.
C. To explain the difficulties the astronauts face.
D. To show how the Feitian spacesuit has developed.
C
【中华优秀传统文化】
A Chinese knot(中国结) is woven(编织) with a single rope( 绳) . It has different shapes. Each shape has its own meaning. People can use ropes of different colors to weave a Chinese knot, but they usually use red because it means good luck.
The Chinese knot, a folk art, has a long history. People first used Chinese knots to record information and send messages before they started to use words. The knots were used for decoration(装饰) and to express thoughts and feelings in the Tang Dynasty. They were later popular in the Ming and Qing dynasties. But this art wasn’t really accepted by the common people until the Qing Dynasty.
Even today, Chinese knots still hold the value of feelings when they are sent as gifts. For example, lovers may give a knot to show their love. The “double happiness knot” is given and used at weddings(婚礼) to express each other’s love and wishes for growing old together.
Knots are also used when people make traditional clothes in China. They can play the role of buttons(纽扣) and now silk is widely used to make these clothing knots.
Many tourists including foreigners like to buy Chinese knots as gifts during their trips. There are many shopping streets for people to buy Chinese knots. Yiwu Commodity Market in Zhejiang Province is a good place for that. There are many different kinds of beautiful Chinese knots there. They are popular with customers.
根据材料内容选择最佳答案。
( ) 31. ________ of a Chinese knot can show its own meaning.
A. The size B. The weight
C. The color D. The shape
( ) 32. Why do people usually use red ropes to weave the Chinese knots
A. Because they look nice.
B. Because they mean good luck.
C. Because they show love.
D. Because they mean growing old together.
( ) 33. When did Chinese common people really accept the folk art
A. In the Tang Dynasty. B. In the Song Dynasty.
C. In the Ming Dynasty. D. In the Qing Dynasty.
( ) 34. What is widely used to make traditional clothing knots now
A. Wood. B. Metal.
C. Silk. D. Plastic.
( ) 35. Which of the following is NOT true
A. Only Chinese people like to buy the Chinese knots.
B. Today people use the “double happiness knot” to express love to their lovers.
C. Tourists can buy many different kinds of Chinese knots in Yiwu Commodity Market.
D. People used Chinese knots to record information and send messages before using words.
D
【立德树人·文化自信】
[2022·郑州一模]
The traditional Chinese skill of turning thick bamboo into beautiful pieces achieved fame on the short video platform(平台) TikTok. 36. __________
Skilled bamboo weavers(编织工人) are recording the producing process of their works— cutting, weaving, burning and boiling. 37. __________
“That’s amazing, ” a TikTok user from America said in her video after watching the whole process.
38. __________ Pan Yunfeng, 51, from Lin’an in Zhejiang Province, makes pot brushes and bamboo umbrellas on TikTok. 39. __________ With over 5 million followers on Douyin, he has become popular among netizens(网民) abroad.
Bamboo weaving art began 2, 000 years ago. 40. __________ In 2008, it was listed as a national intangible cultural heritage(非物质文化遗产) . Now, the popularity of bamboo art on TikTok has opened a window for foreign netizens to better understand Chinese culture.
根据材料内容, 从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项, 使文章意思通顺、内容完整。
A. He started learning the skills at an early age. B. It has enjoyed hundreds of thousands of likes. C. What’s more amazing is that workers do it simply by hand. D. It has become an important part of traditional Chinese culture. E. These skills are seen as a magic Chinese power in foreigners’ eyes.
三、完形填空(15 小题, 每小题1 分, 共15 分)
先通读短文, 掌握其大意, 然后从A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
Tiger shoes are often found on babies’ feet in the countryside of China today. The shoes are made of cloth and the front of them is made 41.________ a tiger’s head. The tradition of tiger shoes comes from a Chinese folk tale about Yang, his beautiful wife and their son.
Long ago, in the famous town Yangzhou, there was a boatman called Yang who was very generous and willing to help 42. ________ . One day he got an old picture from one of his passengers. In this picture, a beautiful woman was making a pair of tiger shoes. The boatman liked the picture so much that he put it on the wall above his bed 43. ________ he got home.
One evening, the woman in the picture stepped out of the picture. She 44.________ in love with Yang and they got married. They had a happy life together, and soon they had a son who brought lots of 45. ________ to the family. 46.________ they were happy, things soon changed. The magic picture was taken away by the town official 47. ________ had heard about the beautiful woman. The official put the picture on the wall above his bed, but the woman 48. ________ came down.
The son missed his mother and often cried for her. Yang told him that his mother had gone far away to the west. The son insisted on 49. ________ his mother, even though he knew it was very difficult. He travelled day and night. 50. ________, he found his mother in a forest.
“My son, you are so brave! ” said the mother.
“Mom, let’s go home. I missed you so much. ”
“I can’t go back home 51. ________ you take the picture from the town official. Take the tiger shoes I made for you. You’ll need 52. ________. Now close your eyes and I’ll send you home. ”
Within a second, the son was at home. He put on his tiger shoes and went to the official’s home. He told the official that he could make the beautiful woman come down from the picture. The official was so 53. ________ that he led the boy into his bedroom immediately. As soon as the boy saw his mother, he spoke to the picture, “Mom, let’s go! ” The beautiful woman stepped out of the picture. The official tried very hard to stop them, but suddenly the tiger shoes 54. ________ a large tiger. The tiger jumped on the official. The son brought his mother back home and the family was able to live together happily ever after.
Since then, people have made tiger shoes for their own children in order to 55.________ them and their families.
( ) 41. A. into B. from
C. of D. up
( ) 42. A. another B. others
C. other D. any other
( ) 43. A. before B. whenever
C. as soon as D. until
( ) 44. A. threw B. felt
C. fell D. dropped
( ) 45. A. sadness B. worries
C. trouble D. joy
( ) 46. A. Although B. Because
C. Whether D. So
( ) 47. A. what B. who
C. how D. which
( ) 48. A. never B. seldom
C. sometimes D. always
( ) 49. A. looking at B. looking up
C. looking for D. looking after
( ) 50. A. At first B. At last
C. So far D. At once
( ) 51. A. until B. if
C. when D. since
( ) 52. A. it B. me
C. us D. them
( ) 53. A. surprised B. excited
C. amazed D. interested
( ) 54. A. turned up B. turned on
C. turned into D. turned out
( ) 55. A. care B. prevent
C. love D. protect
四、语篇填空(15 小题, 每小题1 分, 共15 分)
第一节 阅读短文, 从方框中选择适当的词并用其正确形式填空, 使短文通顺、意思完整。每空限填一词, 每词限用一次。
for popular sell become most
since tradition restaurant easy introduce
Traditional food such as Guilin Rice Noodles, Snail Rice Noodles, Rolled Rice Noodles(卷筒粉) can be found around 56._________ streets of Guangxi, which is in South Central China.
The famous snack, Snail Rice Noodles, is also called luosifen in Chinese. Luosifen is usually 57. _________ at roadside stands(路边摊) in the night market in Guangxi. It is cooked 58. _________ and tastes good! The dish is made up of rice noodles boiled and served in soup made from river snails and pork bones which are cooked 59. _________ hours.
The food was listed as part of Liuzhou’s intangible cultural heritage in 2008 and became popular after being 60. _________ in the program A Bite of China(《舌尖上的中国》) in 2012.
61. _________ then, luosifen restaurants have developed quickly across the country. Many 62. _________ have been set up in Beijing, Shanghai and Hong Kong. It is 63. _________ a popular snack at home and abroad. It’s said that 28.4 million bags of luosifen were sold on Taobao last year, becoming the most 64. _________ snack in the online market.
Besides the 65. _________ export(出口) markets, including the US, Australia, France, the food has also been sent to new markets such as Singapore and New Zealand.
第二节 阅读短文, 根据语篇要求填空, 使短文通顺、意思完整。每空限填一词。[2021·连云港改编]
Paper, zhi, was a Chinese invention. 2, 000 years ago, Chinese people invented paper-making. This kind of zhi 66. _________ made of silk and was very expensive. Only the emperor and rich people could afford to use 67. _________. 1, 900 years ago, Cai Lun improved the paper-making process. He made cheap jinzhi out of tree bark 68. _________ old cloth. The improvement in paper-making spread zhi far and wide, and many different kinds of zhi were made 69. _________ Chinese people. Xuan paper, a type of high-quality rice paper, best shows the charm of traditional Chinese painting and calligraphy(书法) . Later, Chinese zhi spread 70. _________ the West via the Chinese Silk Road.
五、补全对话(5 小题, 每小题2 分, 共10 分)
根据下面的对话情景, 在每个空白处填上一个适当的句子, 使对话的意思连贯、完整。
A: Hi, Max. What’s that in your hand
B: It’s a kite.
A: Oh, really It looks so beautiful.
B: Yeah. And when it is high in the sky, it looks like the beautiful lady Chang’e coming from the moon.
A: 71. _______________________________________________
B: My parents and I went to Weifang, Shandong last week and we bought it there.
A: It feels soft. What is it made of
B: 72. _______________________________________________ .
A: Are you going to fly it somewhere
B: Not now. I have to get back home now for dinner. Tomorrow morning, I’m going to the square near my home and fly it. 73. _____________________________
A: Yes, I’d love to. When shall we meet
B: 74. _________________________________________ . After we have breakfast.
A: Good.
B: 75. _______________________________________________ I want to take a photo of us flying a kite.
A: OK. I’ll take my camera with me.
六、书面表达(20 分)
中国是茶的故乡, 中国人的饮茶习惯已有上千年历史, 茶文化在中国传统文化中占有重要的地位。请你根据下面的提示, 写一篇100 词左右的英语短文, 介绍一下中国的茶文化。
提示:
1. Where is tea produced in China
2. How is tea produced
3. What do people all over the world think of tea
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Unit 5 综合素质评价
【听力材料】
第一节
1. W: Your pen looks very beautiful. Where was it made
M: Oh, it was made in Shanghai.
2. W: Could you tell me if the ruler is made of wood
M: No, it is made of steel.
3. W: What is it It’s so beautiful!
M: It’s a cup. And it was made thousands of years ago.
4. W: When are you leaving for Weifang for the kite festival
M: I’m leaving this afternoon.
5. W: What will we make for the Spring Festival, Mike
M: Some beautiful paper cuttings.
第二节
Text 1
M: Can I help you
W: Yes. I’m looking for a skirt for my daughter.
M: How about this one It’s the new style this year, and it’s very popular.
W: I like the style. What’s it made of
M: Silk.
W: Great! How much is it
M: 150 yuan.
W: OK. I will take it.
Text 2
W: Hi, Jim! I bought a new machine last Wednesday. Would you like to have a look
M: Sure. Oh, it looks nice. What’s it used for
W: It’s used for making juice.
M: It looks special. Was it made in Germany
W: No, it was made in China.
M: It must be very expensive.
W: No, it’s only 350 yuan.
M: How cheap it is!
Text 3
There are a lot of cities in China, which are well-known for special products. Weifang in Shandong Province is famous for its kites. The international kite festival is held there every April. Foshan in Guangdong Province is famous for its paper cutting. It is an old and traditional form of art in China. Suzhou in Jiangsu Province is home to silk. The products made of silk are popular with people not only across China but also all over the world.
Text 4
M: Good morning, Li Jia.
W: Good morning, e in, please. I haven’t seen you for a long time.
M: Yeah. I have been in Shanghai for two months.
W: Would you like some tea And I have some nice oranges. I’d like you to try.
M: Yes, please. Wow, the tea is very nice. Where’s it grown
W: It’s grown in Zhejiang.
M: What about the oranges Are they grown in the south of China
W: I think so.
M: Wow. Your skirt looks beautiful. What’s it made of
W: It’s made of silk.
M: Was your new TV made in Japan
W: Yes, you’re right.
第三节
Last Sunday, Michael, Linda, Beth, Celia and Jenny went to Zhongguancun to go shopping. Michael bought a cell phone. It was made in China. Linda wanted a computer. So she bought one made in the UK. A digital camera caught Beth’s eye. It was made in Japan. Though it was very expensive, Beth took it. Celia was fond of listening to music, so she bought an MP5 player. It was made in Korea. Jenny bought a watch. It was made in America. It was really cool.
一、第一节 1. C 2. A 3. C 4. B 5. C
第二节 6. A 7. C 8. A 9. C 10. B
11. C 12. A 13. B 14. C 15. A
第三节 16—20 BDEAC
二、A 【主旨大意】本文是一篇说明文, 主要介绍了文房四宝:笔、墨、纸、砚的朝代、材料、功能等。充分体现出中国人民的智慧。
21. A 【点拨】细节理解题。根据第一栏中的“It is soft because it is mainly made of hair of animals .”可知, 笔刷是由动物的毛发制成的。故选A。
22. D 【点拨】细节理解题。根据第二栏中的“It is mainly made out of pine soot(松烟) and 20 other materials. Then they are glued together and pressed into the shape of a chocolate bar and left to dry.”可知, 它主要由松木烟灰和其他20 种材料制成。然后把它们粘在一起, 压成巧克力条的形状, 晾干, 所以我们了解到了墨条是怎么生产的, 墨条是什么样子的以及墨条的主要材料是什么, 没有提及不同颜色的墨条, 故选D。
23. B 【点拨】细节理解题。根据第三栏中的“It was named after its place of origin(起源) —Xuanzhou, Anhui Province.”可知, 宣纸是以它的发源地安徽宣州命名的, 故选B。
24. A 【点拨】细节理解题。根据第四栏中的“It is used to grind(磨碎) the ink stick into powder which will be mixed with water.”可知, 它是用来把墨条磨成粉末, 与水混合, 而不是直接往砚台里放很多水, 故选A。
25. C 【点拨】主旨大意题。这篇文章主要是介绍文房四宝, 故选C。
B 【主旨大意】文章主要讲述了航天服在宇航员刘伯明和聂海胜完成出舱任务的过程中发挥着极其重要的作用, 进而讲述了航天服的构造、功能、价值及发展过程。
26. A 【点拨】细节理解题。根据“They set up some equipment(设备) and lifted a camera outside the Tiangong space station.”可知, 两位宇航员在此次太空行走的过程中在天宫空间站外安装了一些设备和一个相机。故选A。
27. D 【点拨】细节理解题。根据“The sixth layer is made of special materials that protect astronauts from radiation.”可知, 航天服的最外层可以保护宇航员免受辐射。故选D。
28. B 【点拨】词义猜测题。根据“Spacesuits are filled with air”可知, 航天服充满空气, 所以看起来很肿胀。因此“puffed up”的意思是“肿胀的”。故选B。
29. A 【点拨】细节理解题。根据“Zhai Zhigang wore it to carry out China’s first spacewalk for about 19 minutes.” 可知, 第一次太空行走持续了大约19 分钟。故选A。
30. D 【点拨】推理判断题。通读最后一段后可知, 此段介绍了两代航天服在使用寿命上的不同, 可推断是为了展示航天服的更新发展。故选D。
C 【主旨大意】本文是一篇说明文, 介绍了中国结的构成、历史和用途。
31. D 【点拨】细节理解题。根据文章第一段第三句“Each shape has its own meaning.”可知每种形状有它自己的含义, 故选D。
32. B 【点拨】细节理解题。根据文章第一段中的“they usually use red because it means good luck”可知, 使用红色因为寓意着好运, 故选B。
33. D 【点拨】细节理解题。根据文章第二段最后一句“But this art wasn’t really accepted by the common people until the Qing Dynasty.”可知, 直到清朝这种艺术才真正被普通人所接受, 故选D。
34. C 【点拨】细节理解题。根据文章第四段中的“silk is widely used to make these clothing knots”可知, 丝绸被广泛用来制作这些衣服结。故选C。
35. A 【点拨】细节理解题。根据文章最后一段第一句 “Many tourists including foreigners like to buy Chinese knots as gifts during their trips.”可知, 许多游客包括外国人喜欢在旅行期间买中国结作为礼物。故选A。
D 【主旨大意】本文主要介绍了中国传统的竹编艺术。
36. B 【点拨】由空格前一句“The traditional Chinese skill of turning thick bamboo into beautiful pieces achieved fame on the short video platform(平台) TikTok.”可知, 竹编艺术在短视频平台上获得名誉。选项B“它获得了数十万个赞”符合语境, 故选B。
37. E 【点拨】由空格前一句“Skilled bamboo weavers (编织工人) are recording the producing process of their works — cutting, weaving, burning and boiling.”可知, 此处讲了编织工人制作过程中的切割、编织、燃烧、煮沸四项技能。选项E“在外国人眼里, 这些技能被视为一种神奇的中国力量”符合语境, 故选E。
38. C 【点拨】由空格上一段可知, 美国一位用户在看完全过程后表示“That’s amazing”, 空格后一句“Pan Yunfeng, 51, from Lin’an in Zhejiang Province, makes pot brushes and bamboo umbrellas on TikTok.”讲述在TikTok 上制作锅刷和竹伞, 空格处起到承上启下的作用。选项C“更神奇的是, 工人们仅仅用手工制作” 符合语境, 故选C。
39. A 【点拨】由空格前一句“Pan Yunfeng, 51, from Lin’an in Zhejiang Province, makes pot brushes and bamboo umbrellas on Tik Tok.”可知, 潘云峰51 岁制作锅刷和竹伞, 空格后一句“With over 5 million followers on Douyin, he has become popular among netizens(网民) abroad.”描述他非常受欢迎, 所以空格处也是描述潘云峰的句子。选项A“他在很小的时候就开始学习这些技能”符合语境, 故选A。
40. D 【点拨】由空格前一句“Bamboo weaving art began 2, 000 years ago.”可知, 竹编艺术已经有2000 年的历史, 空格后一句“In 2008, it was listed as a national intangible cultural heritage(非物质文化遗产) .”讲述竹编艺术被列为非物质文化遗产。选项D“它已经成为中国传统文化的一个重要部分”符合语境, 故选D。
三、41. A 【点拨】考查介词。根据常理可知, 虎头鞋的鞋头是老虎头的形状。“make sth. into sth.”把某物变成某物。故选A。
42. B 【点拨】此处表示“帮助其他人”。故选B。
43. C 【点拨】考查连词。根据前半句可知, Yang 很喜欢这幅画, 所以此处表示“他一回家就把它挂在床上方的墙上”。故选C。
44. C 【点拨】考查动词。根据“they got married”可知, 此处表示“她爱上了Yang”。故选C。
45. D 【点拨】考查名词。根据下一句中的“they were happy”可知, 儿子给家庭带来的是欢乐。故选D。
46. A 【点拨】考查连词。“they were happy”和“things soon changed”之间是让步关系。故选A。
47. B 【点拨】考查定语从句关系词。此处为定语从句, 先行词是the town official, 指人, 关系词为who。故选B。
48. A 【点拨】考查副词。根据“but”可知, 此处表示“女子再也没出来”。故选A。
49. C 【点拨】考查动词短语。根据前两句可知, 儿子想念妈妈, 所以此处表示“他坚持寻找妈妈”。故选C。
50. B 【点拨】考查短语。此处表示“最终, 他在森林里找到了他妈妈”, 故选B。
51. A 【点拨】考查连词。此处表示“你将画从官员那儿拿回来我才能回家”, “not... until...”直到……才……。故选A。
52. D 【点拨】考查代词。此处用“them”指代“the tiger shoes”。故选D。
53. B 【点拨】考查形容词。根据上文可猜测出, 官员听了男孩说的话十分激动。故选B。
54. C 【点拨】考查动词短语。根据后一句可知, 此处表 示“虎头鞋变成了大老虎”, “turn into”变成, 是固定搭配。故选C。
55. D 【点拨】考查动词。根据上文描述可知, 自那以后, 人们为了保护自己的孩子和家人而制作虎头鞋。故选D。
四、第一节 56. most 【点拨】根据第二段第一句可知, 这是一种有名的小吃, 由此可推知, 广西的大多数街道上都有卖这种小吃的, 故填most。
57. sold 【点拨】根据上文可知, 螺蛳粉通常在夜市的路边摊有售卖的。故填sold。
58. easily 【点拨】因为螺蛳粉是在路边摊售卖的, 我们可以推知它的制作过程是简单的。故填easily。
59. for 【点拨】根据句意可推知, 螺蛳粉的汤是用螺蛳和猪骨熬几个小时制成的。for hours 数小时, 为固定搭配, 故填for。
60. introduced 【点拨】根据上下文, 螺蛳粉这种美食被《舌尖上的中国》节目介绍了, 为被动语态, 故填 introduced。
61. Since 【点拨】根据句意“自那以后, 卖螺蛳粉的饭店开始在全国快速发展”, 句子是现在完成时, 故填Since。
62. restaurants 【点拨】根据上文, 可知是很多饭店被设立, 故填restaurants。
63. becoming 【点拨】根据句意“这种美食正在成为国内外知名的小吃”, 故填becoming。
64. popular 【点拨】根据“It’s said that 28.4 million bags of luosifen were sold on Taobao last year”可知, 螺蛳粉成为网络市场上最受欢迎的小吃。故填popular。
65. traditional 【点拨】根据“the food has also been sent to new markets such as Singapore and New Zealand”可知, 这种食物还被出口到新市场, 可推知空白处填和new 相反意义的traditional。
第二节 66. was 【点拨】这种纸是用丝绸制成的。be made of... , 由……制成, 根据“and”后的“was”可知应该用过去时态, 故填was。
67. it 【点拨】根据上下文可知, 本句想表达“只有皇帝和富有的人才用得起这种纸”, 故填it, 指代“This kind of zhi”。
68. and 【点拨】“tree bark”和“old cloth”为并列关系, 故填and。
69. by 【点拨】be made by sb. 由某人制作, 根据空后的“Chinese people”可知填by。
70. to 【点拨】spread to 传播到……, 故填to。
五、71. Where did you buy it
72. It’s made of silk
73. Would you like to come with me/ Will you join me
74. At 9: 20(答案不唯一)
75. Could you take your camera with you
六、范文
As we all know, China is famous for tea. Drinking tea is a tradition for Chinese people.
Tea is produced in many different areas like Anxi and Hangzhou in China. Tea plants are usually grown on the sides of mountains. When the leaves are ready, they are picked by hand and then sent for processing. After that, tea is packed and sent to many places. It seems that people all over the world like drinking Chinese tea. They say tea is good for both health and business. As for me, I think that watching the tea preparation is just as enjoyable as drinking the tea itself.